Voorgeschiedenis
• 09 maart 2020: Collegebeslissing omtrent deelname als copromotor aan het project Bike2school gedurende de periode september 2021 tot en met juni 2025 onder voorbehoud van de toezegging van de beoogde Europese cofinanciering.
• 9 juli 2020: De Managementsautoriteit van EFRO Vlaanderen – GTI Kempen keurt het project Bike2School goed
• 23 december 2020: Cipal dv gunt de opdracht ‘raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving’ aan de maatschap Smartville
• 04 januari 2021: Collegebeslissing omtrent aanvraag cofinanciering voor het Bike2School project via de Vlaamse subsidie veilige schoolomgeving.
• 08 maart 2021: Gemeenteraadsbeslissing omtrent toetreding tot de aankoopcentrale Cipal dv aangaande 'Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloudplatform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving' (Bestek CSMRTIOH20).
• 15 maart 2021: Collegebeslissing omtrent sluiting van de opdracht met Smartville.
• 17 maart 2021: Vlaams minister voor mobiliteit Lydia Peeters kent de MOW subsidie toe aan de gemeente.
Feiten en context
• In het project Bike2School kunnen kinderen uit het lager onderwijs digitale punten verdienen door met de fiets naar school te komen. Deze kunnen vervolgens verzilverd worden bij lokale handelaren of andere partners. Later zal er nog bekeken worden of we als gemeente ook toelaten dat deze digitale punten ingeruild worden bij de lokale kermis.
• Start van het project is voorzien op 17 september 2021. Het voorlopige einde van het project is voorzien op 30 juni 2025. Een verlenging van het project is steeds mogelijk.
• Omdat verschillende partijen deelnemen aan dit project en gebruik maken van materialen aangekocht door de gemeente, wenst de gemeente een reglement op te stellen om alle afspraken bij de start van het project helder te formuleren.
Juridische gronden
• 29 juli 1991 en latere wijzigingen: Wet uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
• 22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 56.
• 7 december 2018: Bestuursdecreet.
Adviezen
• IOK raadt aan om een reglement op te stellen zodat alle afspraken bij de start van het project duidelijk zijn voor iedereen.
Argumentatie
Het hebben van een reglement is altijd makkelijk om extra vragen te vermijden. In dit reglement vinden de betrokken partijen de belangrijkste informatie terug: werkwijze van het project, betaling extra tags/kaarten, promoweken, en op welke manier handelaars kunnen deelnemen.
BESLUIT:
Enig artikel:
Het college van burgemeester en schepenen beslist om het reglement Bike2School goed te keuren:
"GEMEENTELIJK REGLEMENT PROJECT BIKE2SCHOOL
Artikel 1:
Anke Vleugels (anke.vleugels@hulshout.be), wordt voor de gemeente aangeduid als SPOC (single person of contact) voor Bike2School. Zowel IOK, Fairville, scholen als lokale handelaars dienen contact op te nemen met deze persoon met vragen over Bike2School. (Ouders van) deelnemende leerlingen kunnen terecht bij de school of de helpdesk van buck-e met vragen.
Artikel 2:
De gemeente laat lezer(s) plaatsen op de deelnemende scholen zodat leerlingen die op een duurzame manier naar school komen gescand kunnen worden. De lezer(s) worden aangekocht door de gemeente. De lezer(s) blijven dan ook eigendom van de gemeente, ook al worden ze op de eigendom van de deelnemende school geplaatst.
De gemeente zal de lezers toevoegen aan de polis ‘alle risico’s elektronica’ (45.256.824 Ethias). Er wordt een afstand van verhaal opgenomen ten voordele van de scholen.
De deelnemende scholen verlenen de gemeente en (onderaannemers van) Fairville toegang tot de school om werken of onderhoud uit te voeren aan de lezer. Het uitvoeren van het onderhoud zal steeds tijdig aangekondigd worden.
Artikel 3:
De gemeente koopt een tag en betaalkaart aan voor elke deelnemende leerling. (Ouders van) leerlingen kunnen een tag en betaalkaart aanvragen via de school. Elke leerling krijgt één tag en één betaalkaart gratis van de gemeente. Bij verlies van een tag, kan een leerling via de school een nieuwe tag aanvragen; er wordt dan 6 euro aangerekend via de schoolfactuur of via het gebruikelijke betaalsysteem. Bij verlies van een betaalkaart, kan een leerling via de school een nieuwe betaalkaart aanvragen; er wordt dan 4 euro aangerekend via de schoolfactuur of via het gebruikelijke betaalsysteem.
We vragen scholen om een lijst bij te houden van de kinderen die een tag/betaalkaart hebben met bijhorende nummers. Met Kerstmis, Pasen en het einde van het schooljaar vragen we de scholen ons deze lijsten te bezorgen. Hiermee kunnen we nagaan welke kinderen er meerdere keren instaan, en hoeveel nieuwe tags/betaalkaarten er uitgegeven zijn. Aan de hand van deze cijfers zal de gemeente een factuur opmaken voor de scholen.
Artikel 4:
Leerlingen worden dagelijks (in de ochtend) gescand als ze met hun tag langs de scanzone passeren. De scanzone zal door de gemeente duidelijk gemarkeerd worden op de speelplaats. Leerlingen mogen zich laten scannen als ze die ochtend op een duurzame manier naar school komen. Onder “duurzaam naar school komen” wordt in het kader van dit project uitsluitend verstaan:
• het hele traject van thuis tot de schoolpoort te voet afleggen
• het hele traject van thuis tot de schoolpoort met de fiets afleggen
• het hele traject van thuis tot de schoolpoort met de step afleggen
• het hele traject van thuis tot de schoolpoort met het openbaar vervoer afleggen
• of een combinatie van bovenstaande vervoersmiddelen.
Volgende verplaatsingen vallen bijgevolg niet onder “duurzaam naar school komen” in het kader van dit project:
• het hele traject van thuis tot de schoolpoort met de auto afleggen (al dan niet carpoolend)
• een deel van het traject van thuis tot de schoolpoort met de auto afleggen.
In deze gevallen mogen de leerlingen zich in de ochtend niet laten scannen.
Artikel 5
Elke scan van de tag van de leerling levert één punt op. De punten worden omgezet in de virtuele munt “buck”. 1 buck heeft een waarde van 0,1 euro. Leerlingen kunnen deze bucks aan de hand van de bijhorende betaalkaart besteden bij deelnemende partners. De lijst van deelnemende partners kunnen leerlingen terugvinden via de buck-e app alsook via de website https://www.hulshout.be/nl/wonen-en-omgeving/mobiliteit/bike2school
De gemeente legt de omzetting van punten naar bucks als volgt vast:
standaard krijgt een leerling 1 buck per punt. Een leerling zal dus elke dag een buck kunnen verdienen als ze op een duurzame manier naar school komt. In afwijking daarvan, krijgt een leerling tijdens de hierna vermelde campagneweken 2 bucks per 1 punt. Een leerling moet dus 1 dag duurzaam naar school komen om 2 bucks te verdienen in de volgende periodes :
• van 17 tot en met 24 september 2021: startcampagne en week van de mobiliteit
• van 21 tot en met 25 maart 2022: lentecampagne
Artikel 6
Deelnemende leerlingen kunnen hun gespaarde bucks besteden bij deelnemende partners aan de hand van de betaalkaart. Partners die interesse hebben om deel te nemen aan het project, dienen zich aan te melden bij de onder artikel 1 vernoemde contactpersoon van de gemeente. De gemeente kan de partner vervolgens toevoegen aan het systeem. De gemeente wenst enkel samen te werken met handelaars met een verkooppunt in de gemeente én die geen producten verkopen die ingaan tegen het doel van het project nl. duurzame verplaatsingen stimuleren. De gemeente wenst bovenlokaal enkel samen te werken met gemeentelijke/provinciale (extern verzelfstandigde) bedrijven.
De deelnemende partner kan na uitnodiging de applicatie om betaalkaarten te scannen, downloaden op een tablet of smartphone. Maandelijks zullen de gespendeerde bucks via het systeem aan de deelnemende partner uitbetaald worden.
Deelnemende partners zijn in de mogelijkheid om het project extra te ondersteunen door middel van sponsoring die één van de volgende vormen aanneemt:
• De deelnemende partner kan ervoor kiezen om maar een deel van het bedrag dat de deelnemende leerling verschuldigd is, aan te rekenen. Een item kost bv. 1 euro of 10 bucks. De partner kan de leerling een voordeel/korting toekennen door bv. maar 5 bucks aan te rekenen. Op die manier kan de leerling meer besteden met de gespaarde bucks.
• De deelnemende partner kan ervoor kiezen om het incentiveringsbudget van de gemeente te verhogen door een bedrag te storten op de geblokkeerde rekening van Belfius (IBAN 87 0689 1079 7994 met als vermelding “Buck-e Gemeente …”. Bij interesse kan een deelnemende partner een stortingsverzoek aanvragen bij de contactpersoon van de gemeente.
• De deelnemende partner kan ervoor kiezen om het project in natura te ondersteunen. Dit product/ deze dienst kan gebruikt worden bij de organisatie van lokale wedstrijden (bv. een beloning voor de best scorende leerling of klas).
Partners die interesse hebben om het project extra te ondersteunen op één van de voorgaande wijzen van sponsoring, nemen contact op met de onder artikel 1 vernoemde contactpersoon van de gemeente. De gemeente zal deze partners in haar communicatie over het project extra in de kijker zetten.
Artikel 7
Door deelname aan het project zal de betrokken partner gebonden zijn aan de bepalingen van onderhavig reglement.
De gemeente brengt alle bij Bike2School betrokken partijen op de hoogte van dit reglement via een communicatiemiddel dat het meest geschikt is voor de betrokken partij.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.