Danny Mattheus Sofie Van Lommel Luc Van den Vonder Dorien Van Opstal Elien Bergmans Dries Van Hoof Geert Vermunicht Rist Heylen Kurt Winkelmans Joost Verhaegen Tania Vrindts Geert Daems Jos Voet Rigo Huyskens Katrien Monsecour Gust Van den Bruel Karolien Laeremans Kurt Albert Britt De Ceuster Elias De Wever Hilde Van Looy Ria Van den Eynde Kristina Van den Heuvel Danny Mattheus Sofie Van Lommel Luc Van den Vonder Dorien Van Opstal Elien Bergmans Geert Vermunicht Rist Heylen Kurt Winkelmans Joost Verhaegen Tania Vrindts Geert Daems Jos Voet Rigo Huyskens Katrien Monsecour Gust Van den Bruel Karolien Laeremans Kurt Albert Britt De Ceuster Elias De Wever Hilde Van Looy Kristina Van den Heuvel Elias De Wever Britt De Ceuster Kristina Van den Heuvel Geert Vermunicht Joost Verhaegen Hilde Van Looy Elien Bergmans Geert Daems Rigo Huyskens Tania Vrindts Jos Voet Karolien Laeremans Kurt Albert Luc Van den Vonder Gust Van den Bruel Danny Mattheus Sofie Van Lommel Rist Heylen Dorien Van Opstal Kurt Winkelmans Katrien Monsecour aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Feiten en context
● 21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het reglement ambulante handel.
● Na recente wijzigingen in de wetgeving (1 april 2024) is de machtiging (leurkaart) voor ambulante en kermisactiviteiten afgeschaft. Het gemeentelijk reglement moet hierop aangepast worden.
Juridische gronden
● 25 juni 1993: Wet over de uitoefening en organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013, en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023.
● 24 september 2006: Koninklijk besluit betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Argumentatie
Door het afschaffen van de machtiging ambulante handel (leurkaart) moet het gemeentelijk reglement aangepast worden. De wijzigingen uit de wetgeving zijn doorgevoerd. Om onduidelijkheden te vermijden, spreken wij ook niet langer over een machtiging die gegeven wordt door het lokaal bestuur, maar over een vergunning.
Financiële weerslag
Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.
Na bespreking,
BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist het reglement ambulante handel zoals vastgesteld in de gemeenteraad van 21 februari 2022 op te heffen vanaf 1 april 2024.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist het reglement ambulante handel met ingang van 1 april goed te keuren:
"Reglement Ambulante Handel
Afdeling 1 Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein (buiten de openbare markten)
Artikel 1 Toepassingsgebied
§1. Dit reglement is van toepassing op ambulante handel op het openbaar domein, privé-domein, op rondtrekkende wijze en het verkopen van producten of diensten met een niet-commercieel karakter.
§2. De uitoefening van ambulante activiteiten met een voorafgaande vergunning is mogelijk op volgende plaatsen:
● Prof. Dr. Vital Celenplein – Hulshout (bijlage 1)
● Pastorij – Hulshout (bijlage 2)
● Kerkplein – Westmeerbeek (bijlage 3)
● Kerkplein – Houtvenne (bijlage 4)
Artikel 2 Voorafgaande vergunning
2.1 Aanvraag vergunning
Een standplaats op het openbaar domein kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.
Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkopen aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:
● de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico’s.
● bij de oefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.
Elke persoon die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in artikel 1 om ambulante activiteiten uit te oefenen, moet voldoen aan de bovenvermelde voorwaarden en is onderworpen aan een voorafgaande vergunning. Deze vergunning moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd worden bij het lokaal bestuur per elektronische post (lokale.economie@hulshout.be) of per post (t.a.v. Dienst Lokale Economie)
De aanvrager dient ook te vermelden:
● de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.
● op welke specifieke plaats(-en)/route hij ambulante activiteiten wenst uit te oefenen.
● de datum en duur van de verkoop.
● het aantal benutte strekkende meters.
Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen legt het lokaal bestuur geen beperkingen op. Het zal echter wel melden als er al een andere ambulante handelaar uit dezelfde sector in de gemeente staat (in een deelgemeente of op een andere dag). De uiteindelijke beslissing om de aanvraag door te zetten is aan de ambulante handelaar zelf.
Het lokaal bestuur kan de vergunning weigeren op basis van een objectieve en grondige motivering. Deze motivering mag uiteraard niet indruisen tegen andere wetgeving en reglementering. Aanvragen kunnen geweigerd worden op wettelijke gronden, gebaseerd op de wetgeving van de ambulante activiteiten, maar ook op basis van de wetgeving van openbare orde en veiligheid, volksgezondheid, voedselveiligheid, enz.
2.2 Beslissing vergunning
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager het uittreksel uit de notulen van het College van Burgemeester en Schepenen, met daarin vermeld:
● identiteit van de aanvrager.
● de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.
● de plaats/route.
● de dag en de duur van de verkoop.
De goedkeuring van zijn aanvraag wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de vermelde modaliteiten:
● bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.
● door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.
● bij elektronische post met ontvangstbewijs.
Artikel 3 Periodiciteit van abonnementen
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden. Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het lokaal bestuur in de gevallen bepaald in artikel 4.
Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten en/of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden. Abonnementen toegekend voor de verkoop van seizoensgebonden activiteiten worden slechts verleend voor de periode dat deze producten en/of diensten beschikbaar zijn.
Artikel 4 Afstand van het abonnement
De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement
● bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.
● bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.
● indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van:
○ ongeval of ziekte.
○ overmacht.
In dit geval is geen vooropzeg nodig.
● Op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van 30 dagen.
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden – zonder vooropzeg – afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
● bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
● door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
● bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).
Artikel 5 Schorsing en opzegging van het abonnement door het lokaal bestuur
Het abonnement zal door (het college van) (de) burgemeester (en schepenen) geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
● bij het herhaaldelijk niet of niet tijdig betalen van de standplaatsvergoeding.
● bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de verantwoordelijke ambtenaar vooraf of tijdens de eerste week van afwezigheid hiervan op de hoogte te stellen.
● bij overdacht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan de voorwaarden toepasbaar op ambulante handelaars.
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.
Artikel 6 Vooropzeg vanuit het lokaal bestuur
Wanneer het lokaal bestuur beslist niet langer ambulante handelaars toe te staan, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden.
Wanneer ambulante handelaars op een bepaalde dag niet kunnen staan omwille van andere evenementen, dan moet het lokaal bestuur hen ten minste 2 weken op voorhand hiervan op de hoogte brengen.
Artikel 7 Inname standplaatsen
De standplaatsen op het openbaar domein kunnen ingenomen worden door:
De personen vermeld in B tot E kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen of onderverhuurd.
Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande vergunning van de gemeente, ook een standplaats innemen.
Artikel 8 Overdracht standplaats
De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
De overnemer is in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven door het uitoefenen van ambulante activiteiten
De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als het lokaal bestuur heeft vastgesteld dat
● de overnemer het bewijs levert van de inschrijving van de ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.
● de overnemer het bewijs levert waaruit blijkt dat hij voldoet aan de bijkomende voorwaarden vermeld in dit reglement.
Afdeling 2 Organisatie van ambulante activiteiten op privé-domein
Artikel 9 Toepassingsgebied
Op volgende plaatsen is de uitoefening van ambulante activiteiten toegelaten na een voorafgaande vergunning van het lokaal bestuur :
● Langs de openbare weg.
● Op commerciële parkeerplaatsen.
Een private plaats die grenst aan de openbare weg is elke plaats die onmiddellijk aan de openbare weg paalt; met andere woorden een kraam of voertuig dat op privéterrein geplaatst wordt en aan de rand van de openbare weg staat.
Een commercieel parkeerterrein is elk terrein dat dient voor het parkeren van voertuigen en dat bestemd is voor de klanten van een handelszaak, meer bepaald winkelparkings.
Artikel 10 Voorafgaande vergunning
10.1. Aanvraag vergunning
Een standplaats op het privé-terrein kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen. Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkopen aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:
● Een standplaats op het openbaar domein kan enkel toegewezen worden aan de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico’s.
● bij de oefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in artikel 9 om ambulante activiteiten uit te oefenen moet voldoen aan de bovenvermelde voorwaarden en is onderworpen aan een voorafgaande vergunning. Vooraleer deze vergunning te kunnen aanvragen, moet u toestemming vragen aan de eigenaar van de plaats. Daarna kan u de toelating - voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit - aanvragen bij het lokaal bestuur per elektronische post (lokale.economie@hulshout.be) of per post (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
De aanvrager dient ook te vermelden:
● de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.
● op welke specifieke plaats(-en) hij ambulante activiteiten wenst uit te oefenen.
● de datum en duur van de verkoop.
● het aantal benutte strekkende meters.
Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen legt het lokaal bestuur geen beperkingen op. Het zal echter wel melden als er al een andere ambulante handelaar uit dezelfde sector in de gemeente staat (in een deelgemeente of op een andere dag). De uiteindelijke beslissing om de aanvraag door te zetten is aan de ambulante handelaar zelf.
Het lokaal bestuur kan de vergunning weigeren op basis van een objectieve en grondige motivering. Deze motivering mag uiteraard niet indruisen tegen andere wetgeving en reglementering. Aanvragen kunnen geweigerd worden op wettelijke gronden, gebaseerd op de wetgeving van de ambulante activiteiten, maar ook op basis van de wetgeving van openbare orde en veiligheid, volksgezondheid, voedselveiligheid, enz.
10.2. Beslissing vergunning
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager het uittreksel uit de notulen van het College van Burgemeester en Schepenen, met daarin vermeld:
● identiteit van de aanvrager.
● de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.
● de plaats.
● de dag en de duur van de verkoop.
De goedkeuring van zijn aanvraag wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de onderstaande vermelde modaliteiten:
● bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.
● door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.
● bij elektronische post met ontvangstbewijs.
Artikel 11 Periodiciteit van abonnementen
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden. Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het lokaal bestuur in de gevallen bepaald in artikel 4.
Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten en/of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden. Abonnementen toegekend voor de verkoop van seizoensgebonden activiteiten worden slechts verleend voor de periode dat deze producten en/of diensten beschikbaar zijn.
Artikel 12 Afstand van het abonnement
De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement
● bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.
● bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.
● indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van:
○ ongeval of ziekte.
○ overmacht.
In dit geval is geen vooropzeg nodig.
● op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van 30 dagen.
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden – zonder vooropzeg – afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
● bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
● door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
● bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).
Artikel 13 Schorsing en opzegging van het abonnement door het lokaal bestuur
Het abonnement zal door (het college van) (de) burgemeester (en schepenen) geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
● bij het herhaaldelijk niet of niet tijdig betalen van de standplaatsvergoeding.
● bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de verantwoordelijke ambtenaar vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid hiervan op de hoogte te stellen.
● bij overdacht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan de voorwaarden toepasbaar op ambulante handelaars.
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.
Artikel 14 Vooropzeg vanuit het lokaal bestuur
Wanneer het lokaal bestuur beslist niet langer ambulante handelaars toe te staan, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden.
Wanneer ambulante handelaars op een bepaalde dag niet kunnen staan omwille van andere evenementen, dan moet het lokaal bestuur hen ten minste 2 weken op voorhand hiervan op de hoogte brengen.
Artikel 15 Inname standplaatsen
De standplaatsen op het privé-domein kunnen ingenomen worden door:
de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen.
De personen vermeld in B tot E kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen of onderverhuurd.
Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande vergunning van de gemeente, ook een standplaats innemen.
Artikel 16 Overdracht standplaats
De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
De overnemer is in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven door het uitoefenen van ambulante activiteiten
De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als het lokaal bestuur heeft vastgesteld dat
● de overnemer het bewijs levert van de inschrijving van de ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.
● de overnemer het bewijs levert waaruit blijkt dat hij voldoet aan de bijkomende voorwaarden vermeld in dit reglement.
Afdeling 3 Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze
Artikel 17 Toepassingsgebied
Bij een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze verplaatst de handelaar zich langs een traject (al dan niet vooraf bepaald), waarbij een verkooppunt telkens voor een korte stoptijd wordt ingenomen. De stoptijd beperkt zich tot de duur van de directe transactie(s), waarna het traject onmiddellijk verdergezet wordt. De ambulante handelaar dient deze ambulante activiteit voorafgaand aan te vragen bij het lokaal bestuur.
Artikel 18 Voorafgaande vergunning
18.1 Aanvraag vergunning
Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 17, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een vergunning. Deze vergunning dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij het lokaal bestuur per elektronische post (lokale.economie@hulshout.be) of per post (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
18.2 Beslissing vergunning
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager uittreksel uit de notulen van het College van Burgemeester en Schepenen, met daarin vermeld:
● identiteit van de aanvrager.
● de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.
● de toegestane route.
● de datum en duur van de verkoop.
De goedkeuring van zijn aanvraag wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de vermelde modaliteiten:
● bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.
● door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.
● bij elektronische post met ontvangstbewijs.
De gevraagde vergunning kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:
● redenen van openbare orde en veiligheid.
● redenen van volksgezondheid.
● bescherming van de consument.
● wanneer de vergunning ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn.
● de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden.
Het lokaal bestuur zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.
Afdeling 4 Verkopen van producten of diensten met niet-commercieel karakter
Artikel 19 Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter
De producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkopen, te koop aanbieden of uitstallen is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet indien deze activiteiten aan al de volgende voorwaarden voldoen:
1° ze vinden plaats met één van volgende doelen
● menslievend doel.
● sociaal doel.
● cultureel doel.
● educatief doel.
● sportief doel.
● de verdediging en promotie van de natuur.
● de verdediging en promotie van de dierenwereld.
● de verdediging en promotie van een ambacht.
● de verdediging en promotie van streekproducten.
● steun bij een humanitaire catastrofe.
● steun bij een ramp of belangrijke schade.
2° ze blijven occasioneel.
3° het college van burgemeester en schepenen heeft vooraf vergunning verleend.
4° als ze de grenzen van de gemeente overschrijdt en geen bijkomende vergunning van het lokaal bestuur vereist is, dan heeft de organisatie een voorafgaande vergunning gevraagd aan de Minister of de personeelsleden aan wie hij deze bevoegdheid heeft gedelegeerd.
De voorwaarde vermeld in het eerste lid, 3°, geldt niet wanneer het eerste lid, 4°, van toepassing is.
Artikel 20 Identificatievereiste
Tijdens de verkoop, te-koop-aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten of diensten voor een niet-commercieel doel zoals vermeld in artikel 19, is elke verkoper herkenbaar via een kenmerk dat het mogelijk maakt om de operatie te identificeren.
Op verzoek van de overheid die de vergunning heeft verleend, overhandigt de verantwoordelijke, binnen dertig dagen, het bewijs van de bestemming van de fondsen om het aangegeven doel te realiseren.
Artikel 21 Aanvraag vergunning
De aanvraag van een vergunning is afhankelijk van de situatie, gericht aan het college van burgemeester en schepenen of aan de Minister of aan de personeelsleden aan wie hij die bevoegdheid heeft gedelegeerd, via een elektronische post tegen ontvangstbewijs.
De aanvraag omvat :
● de verantwoordelijke van de actie.
● het doel van de actie.
● de plaats of plaatsen.
● de periode of periodes van verkoop.
● de te koop aangeboden producten of diensten en een schatting van de hoeveelheid.
De vergunning is beperkt tot één jaar. Ze is hernieuwbaar. Ze bevat de vermeldingen uit de aanvraag.
Artikel 22 Weigering en intrekking vergunning
De vergunning kan geweigerd worden en de actie kan verboden worden als de doelstelling niet overeenstemt met de toegestane doelen of als de voorgestelde verkopen een risico vormen voor de openbare orde, veiligheid, gezondheid of rust.
Als de overheid die ervoor bevoegd is de vergunning te verlenen argwaan heeft over de reële doelstellingen van de actie of over de moraliteit van de verantwoordelijke(n), kan ze een voorafgaand onderzoek laten uitvoeren door de personen, vermeld in artikel 11, §1, van de wet, en artikel 45 van Koninklijk Besluit. Ze kan ook van één of meer verantwoordelijken eisen dat ze een uittreksel uit het strafregister voorleggen.
De vergunning, vermeld in artikel 19 kan ingetrokken worden of de actie kan verboden worden, tijdens de manifestatie, door de bevoegde overheid als vastgesteld wordt dat de voorwaarden van de vergunning of van de verklaring of de voorschriften, vermeld in dit artikel, niet worden nageleefd.
Iedere nieuwe actie kan verboden worden voor een natuurlijke of rechtspersoon of een vereniging die de bepalingen van dit artikel niet naleeft, gedurende een periode van één jaar vanaf de vaststelling van de niet-naleving. In geval van recidive kan de duur van de voormelde periode op drie jaar worden gebracht.
De weigering, het verbod of de intrekking wordt betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
● een ter post aangetekende brief tegen ontvangstbewijs.
● bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.
Afdeling 5 Aanvullende bepalingen
Artikel 23 Bevoegdheid marktleider
De ‘marktleider’, aangesteld door het college van burgemeester en schepenen, is bevoegd om documenten die identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen en de voorwaarden voor het uitoefenen van ambulante activiteiten te controleren.
Artikel 24 In werking treden van gemeentelijk reglement
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2024. "
Bijlage 1 – Standplaats openbaar domein – Prof. Dr. Vital Celenplein Hulshout
Bijlage 2 – Standplaats openbaar domein – Pastorij Hulshout
Bijlage 3 – Standplaats openbaar domein – Kerkplein Westmeerbeek
Bijlage 4 – Standplaats openbaar domein – Kerkplein Houtvenne
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.