Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse Regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur en met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden. Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meeting.burger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan. Als u meer wilt weten over de rechtsgeldigheid van deze publicaties of over de inhoud van de reglementen en verordeningen, kunt u contact opnemen met secretariaat@hulshout.be

Voorgeschiedenis

         24 juni 2013: Gemeenteraadsbeslissing houdende goedkeuring van het gemeentelijk reglement tot de aanleg, inrichting en behoud van infiltreerbare wegbermen en opritten.

Feiten en context

         De gemeenteraad engageerde zich in verschillende infrastructuurdossiers tot het onderhoud en de  instandhouding van laan- of wijkbeplanting (o.a. V.M.S.W.,…).

         Meerdere gezinnen beschikken over een tweede voertuig en de stalling hiervan is niet altijd aangewezen op de openbare weg.

         Het decreet ruimtelijke ordening thans voorziet in de melding van kleine bergplaatsen,….

         Een vorm van uniformiteit en kwaliteit in de uitvoering van bermverharding dient voorgeschreven te worden.

Juridische gronden

         22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur:  artikel 1, 40, 41, 63, 287, 288.

Na bespreking,

 

BESLUIT: 

11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Rist Heylen: Voor de ganse Groen fractie: We zijn voorzichtig positief. In een ideale wereld zouden we er 2 maanden over na denken en het in werking zien en dan een conclusie geven. Op dit moment met de bijkomende verklinkering neigt het meer naar een onthouding.
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: Voor ganse N-VA fractie: We vinden het jammer dat de gemeente niet het goede voorbeeld geeft en twee legislaturen na mekaar een wijzigend reglement goedkeurt.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het reglement tot de aanleg, inrichting en behoud van infiltreerbare wegbermen en opritten als volgt vast te stellen en goed te keuren:

"GEMEENTELIJK REGLEMENT TOT DE AANLEG, INRICHTING EN BEHOUD VAN INFILTREERBARE WEGBERMEN EN OPRITTEN. "

HOOFDSTUK 1: NOMENCLATUUR

1. Definities van de weg (Standaardbestek 250, hoofdstuk II, Algemene bepalingen)

         In bovenaanzicht is de weg het geheel van de inrichtingen die het verkeer van voetgangers, voertuigen en dieren mogelijk moeten maken. De weg omvat het wegplatform, een talud en een steunberm.

          Het wegplatform is het gedeelte van de wegbaan dat de rijbaan (rijbanen), de verharde zijstroken en de wegbermen omvat.

          De wegbaan is het bewerkt gedeelte van het weggebied dat met de grenzen van het grondwerk (wegplatvorm, taluds en steunbermen) overeenstemt.

          De verharde zijstrook is het tegen de rijbaan aansluitend speciaal verhard gedeelte van de kruin, bestemd voor het tijdelijk plaatsen van voertuigen (een pechstrook, parkeerstrook, parkeerhaven, uitwijkplaats of een bijzonder overrijdbare bedding voor voertuigen van het openbaar vervoer)

          Een wegberm is het gedeelte van het wegplatform, dat buiten de rijbanen ligt. Een wegberm kan sloten en bijzonder ingerichte onderdelen bevatten. Men onderscheidt: middenbermen, tussenbermen, buitenbermen.

          Een middenberm is de wegberm tussen de middelste rijbanen van een weg met een even aantal rijbanen

          Een tussenberm is een wegberm tussen twee rijbanen van een weg met meer dan één rijbaan, de middenberm uitgezonderd.

          De buitenberm is wegberm tussen de grens van het wegplatform en de buitengrens van de verharde zijstrook of van de rijbaan, als er geen verharde zijstrook is.

         Lijnvormige elementen zijn onderdelen van de weg die in lijnvorm worden uitgevoerd, zoals sloten, watergreppels, trottoirbanden, kantstroken,…

         Een trottoirband is een kantopsluiting bestemd om de rand van de verharding te beschermen en te versterken.

         Een omgevingsvergunning heb je nodig voor het bouwen en verbouwen, het wijzigen van de functie van een gebouw, het realiseren van een verkaveling, het exploiteren van een ingedeelde inrichting of activiteit, het openen van een winkel of het wijzigen van vegetatie.

HOOFDSTUK 2: DOELSTELLING

Beheersing van de waterproblematiek.

Algemeen wordt aanvaard dat wateroverlast kan vermeden worden door het afkoppelen van regenwaters van de gemengde of DWA-rioleringen, door het aanleggen van groendaken, door het scheiden van regenwaters en afvalwaters, door het bufferen en/of vertraagd afvoeren van regenwater, door de aanleg van baangrachten en/of de opwaardering van onze waterlopen, door verharde oppervlakken in te perken of onverharde zones uit te breiden, door het aanleggen van infiltreerbare bermen, … Al deze deelinitiatieven dragen bij tot de beheersing van de waterproblematiek.

Het doel wordt bekomen door het vermijden van bijkomende niet noodzakelijke verhardingen of het voorkomen van een beperking van buffercapaciteit. Een oprit dient steeds noodzakelijk te zijn om toegang te verkrijgen tot de oprit naar een vergunde carport, garage, parkeerplaats of een gebouw.

HOOFDSTUK 3: VERBODSBEPALING

Het is verboden om zonder voorafgaandelijke vergunning wijzigingen aan te brengen noch aan de bermen en tussenbermen (= gelegen tussen voet- of fietspaden en de wegverharding of weggoot), noch aan de bestaande openbare beplanting. Het onderhoud van de bermen en tussenbermen met als doel de instandhouding van de bestaande berm, incl. de bestaande beplanting, is steeds toegelaten zonder echter wijzigingen eraan aan te brengen.

HOOFDSTUK 4: VOORWAARDEN en BEPERKINGEN

Het inzetten van een aanvraagprocedure doet geen rechten ontstaan tot het bekomen van een vergunning. Elke aanvraag zal aan een onderzoek worden onderworpen. De uitvoering kan pas worden ingepland en uitgevoerd nadat een vergunning is bekomen.

Bij stopzetting van de activiteiten, indien vergunning op kadastrale percelen waarop gebouwen waar activiteiten van geregistreerde lokale economie, KMO- en industriegebouwen, gebouwen waar vrije beroepen zijn gevestigd, vervallen de bekomen uitzonderingen en zullen de opritten opnieuw in grasberm worden omgevormd en tussenbermen terug beplant, overeenkomstig de modaliteiten van dit reglement.

De aanleg van een oprit dient uitgevoerd te worden onder volgende voorwaarden en lasten:

De verharding van een oprit wordt  beperkt tot een standaardbreedte van maximaal 4,5 m (evenwijdig met de rijweg), inclusief de insluitende lijnvormige elementen. In straten met een wegbreedte smaller dan 3,5 m, is de standaardbreedte van een oprit maximaal 5m. De wegbreedte wordt bepaald door de verharde rijbaan inclusief greppel.

Overzicht standaardbreedtes

Breedte weg

simulatie bochtstraal

Voorgestelde breedte oprit

3 m

4,7 m

5 m oprit

3,5 m

4,5 m

5 m oprit

4 m

4,3 m

4,5 m oprit

4,5 m

3,8 m

4,5 m oprit

5 m

3,4 m

4,5 m oprit

5,5 m

3,2 m

4,5 m oprit

6 m

3 m

4,5 m oprit

De verharding kan uitzonderlijk worden uitgebreid:

1. Bij opritten ter hoogte van gebouwen waar activiteiten van geregistreerde lokale economie, KMO- en industriegebouwen, gebouwen waar vrije beroepen zijn gevestigd plaats vinden, exclusief professionele landbouwactiviteiten, kan de verharding  worden uitgebreid mits de activiteit dit noodzakelijk acht en mits afdoende motivatie. Deze uitbreiding volgt de toegelaten voortuinbreedte of opritbreedte zoals voorzien in de omgevingsvergunning.

2. De verharding kan, gemotiveerd worden uitgebreid tot twee afzonderlijke toegangen van elk maximaal 4,5 m of 5 m (afhankelijk van de wegbreedte) of slechts één uitzonderlijke toegang van maximaal 6m breedte.

Over de resterende terreinbreedte mag op het openbaar platform geen enkele verharding (asfalt, porfier, steenslag, dolomiet,….) worden aangebracht en deze strook dient bijgevolg op een aangepaste wijze te worden aangelegd en onderhouden.

Bij bestaande beplanting in de buitenberm dient deze groenvoorziening tussen de vergunde verhardingen (voetpad, fietspad, rijweg,…) integraal te worden behouden.

Bij aanleg van een grasberm zal het onderhoud worden uitgevoerd door of in opdracht van en ten laste van de gemeente Hulshout, overeenkomstig de modaliteiten van het bermdecreet.

In het geval geen beplanting in de berm, beplantingsstrook of buitenberm aanwezig is, dient de bermruimte of tussenruimte tussen de verschillende verhardingen minimaal voorzien te worden van een natuurlijke grasmat (= grasberm, dus geen kunstgras, geen heesters, …).

Deze plicht is niet van toepassing in de wooncentra t.t.z. op volgende gemeentewegen of delen van gemeentewegen:

         Vennekensstraat 1 en 3

         J.Verlooyplein

         Langestraat vanaf huisnummer 1 tot en met huisnummer 33 en 2 tot en met 46

         Schoolstraat

         Prof. Dr. Vital Celenplein

         Grote Baan vanaf huisnummer 51 tot en met huisnummer 253 en 60 tot en met 274

         Grote Baan vanaf huisnummer 307 tot en met 345 en 334 tot en met 360

         Kerkstraat vanaf huisnummer 1 tot en met huisnummer 43 (tot Peerdekerkhofstraat) en 2 tot en met 30 (tot Heibaan)

         Booischotseweg vanaf huisnummer 1 tot en met 45 (tot Beemdenstraat) en 2 tot en met huisnummer 40

         J.Michielsstraat vanaf huisnummer 1 tot en met huisnummer 41 (tot Goorstraat, inclusief Goorstraat 1 ) en vanaf 2 tot en met 36 (tot Groenstraat, inclusief Groenstraat 41)

         Groenstraat 41

         Goorstraat 1

         Ramselsesteenweg vanaf huisnummer 2 tot en met huisnummer 16 en 1 tot en met 15

         Mgr. Raeymaekersstraat vanaf huisnummer 2 tot en met huisnummer 18 en 1 tot en met 19

         Netestraat

         Haverdries

         Hoogzand 1 en 3

         Stationsstraat vanaf huisnummer 106 (Kempen-Hagelandroute) tot einde bij huisnummer … en vanaf 111 (tot einde bij huisnummer

De grasmat kan, nà het bekomen van een voorafgaandelijke vergunning, mogelijk worden gewijzigd in een andere alternatieve grasmat (gazon). Het aanbrengen van enige voorgevormde verharding (betonkeien, natuursteen, asfalt, steenslag, dolomiet, ….) buiten de opritzone is verboden.

Een smalle restberm tussen de openbare verharding en de rooilijn met de private eigendommen kan aangeplant worden met bodembedekkers die echter nooit de verharding (ook niet zelfs gedeeltelijk) mogen overgroeien.

Indien, bij de uitvoering van gemeentelijke infrastructuurwerken, de oplossing voor een afwateringsproblematiek het vereist, zal het gedeelte van de private oprit door de aanneming worden (her)aangelegd tot op de plaats dat gravitaire waterafvloeiing richting openbaar domein kan verwezenlijkt worden. Dit kan verder zijn dan de visuele rooilijnscheiding en deels op private eigendom gesitueerd zijn.

Eigen aangelegde voorzieningen van de vergunninghouder blijven steeds onder het toezicht en beheer van de aangelande/vergunninghouder. Het onderhoud van de individueel gekozen berminrichting/groenvoorziening gebeurt door of ten laste van en onder de verantwoordelijkheid van de vergunninghouder. Bij nalatigheid aan onderhoud kan de gemeente Hulshout de planten verwijderen en opnieuw gras zaaien.

Eventuele schadedossiers worden opgevolgd door de aangelanden.

Hij is verplicht de verharding vrij te houden van alle obstakels.

HOOFDSTUK 5: UITVOERINGSWIJZEN

5.1. Algemeen:

Enkel bij gehele vernieuwing van de weginfrastructuur in een (deel van een) straat (al of niet met groenvoorziening) wordt, ten laste van de aanneming (=financiering door gemeente) maximum één oprit van normaliter 4,5 m of 5 m (afhankelijk van de wegbreedte) breedte per kadastraal perceel. De breedte van de verharding wordt gemeten langsheen de rijweg. Haaks op de rijweg zal de verharding aangelegd worden tot aan de visuele rooilijnscheiding (muurtje, paaltjes,….) of bij geen zichtbare scheidingslijn tot de diepte van de aangelande percelen  zodat een relatief uniforme parallellijn met de rijweg- en/of fietspadverharding wordt gecreëerd. Er worden geen diagonale of schuine aansluitingen verwezenlijkt.

In geval van integrale vernieuwing van de openbare groenvoorziening in de straat door de gemeente, gebeurt het onderhoud van de groenvoorziening eveneens door of in opdracht van het gemeentebestuur.

Indien geen groenvoorziening wordt aangelegd, zal de berm worden aangelegd en onderhouden als grasberm, overeenkomstig het bermdecreet rekening houdend met het geldend bermbeheersplan.

Er mag zonder vergunning geen wijziging worden toegebracht aan de bestaande wegverharding, wegaanhorigheden, bestaande beplanting en de nutsleidingen. Aangebrachte schade dient door de vergunninghouder ten laste worden genomen.

5.2. Opritten:

De opritverharding wordt uitgevoerd, overeenkomstig het standaardbestek 250, door de gemeentediensten of aangestelden.

De verharding van de berm wordt uitgevoerd in poreuze waterdoorlatende betonkeien van Belgisch formaat (22/11 cm) met een dikte van 10cm en wordt gelegd in halfsteensverband. De betonkeien in halfsteensverband vormen evenwijdige rijen die loodrecht op de rijrichting staan.

5.3. Grasberm of alternatieve grasmat:

De grasberm bestaat uit bermgras en wordt door en ten laste van de gemeente, overeenkomstig het bermdecreet standaard 2x/jaar gemaaid; rekening houdend met het geldend bermbeheersplan. Enkel om reden van verkeersveiligheid kunnen plaatselijke uitzonderingen worden opgelegd.

Een verhoging van de maaifrequentie is voor particuliere doeleinden toegestaan door of in opdracht/beheer van en voor rekening van de aangelanden.

Bermgras kan, nà het bekomen van de vereiste vergunning  door en ten laste van de vergunninghouder, vervangen worden door een alternatieve grasmat (bv.gazongras van de soort Sahara Sport), zonder evenwel de infiltratiecapaciteit van de berm te mogen wijzigen. 

Het onderhoud gebeurt door of in opdracht van de vergunninghouder.

Enkel bij gehele vernieuwing van de weginfrastructuur in een (deel van een) straat wordt, bij keuze door de aangelande, een grasberm voorzien door of ten laste van de aanneming (=financiering door gemeente).

5.4. Invulling van de restberm met bodembedekkers:

Bermgras in de restberm (=smalle overblijvende strook tussen verhardingen en rooilijn) kan vervangen worden door een bodembedekker, zonder evenwel de infiltratiecapaciteit van de berm te mogen wijzigen.

Het onderhoud blijft ten allen tijde onder de verantwoordelijkheid van de aanvrager. Het overgroeien over de openbare verhardingen is niet toegelaten.

HOOFDSTUK 6: VERGUNNING

6.1. De aanvraag dient ingediend te worden bij de dienst “wonen en werken” , Prof.Dr.Vital Celenplein 2 of via mail aan technischedienst@hulshout.be, en dient vergezeld te zijn van een goed onderbouwde motivatie en een duidelijke tekening of plan met de bestaande toestand enerzijds en gewenste toestand anderzijds.  

6.2. Andere vergunningen

Indien de werken dienen te gebeuren langs een gewestweg , zijn de decreten, besluiten, reglementen en omzendbrieven van toepassing zoals deze op het moment van de aanvraag gelden. De principiële gemeentelijke vergunning dient in dit geval nog wel door het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid te worden bevestigd en/of goedgekeurd.

Het bekomen van de gemeentelijke en/of gewestelijke vergunning ontslaat de aanvrager niet van de verplichting om andere noodzakelijke vergunningen of machtigingen te bekomen door overeenkomstig ander wetgeving noodzakelijk is (o.a. vergunning bij werken aan waterlopen, omgevingsvergunning,….).

HOOFDSTUK 7: FINANCIERING

De uitvoering van een oprit gebeurt door of in opdracht van gemeente.

Enkel bij algemene vernieuwing van de infrastructuur is een eerste standaardoprit, de grasberm of alternatieve grasmat ten laste van de aanneming (=financiering door gemeente volgens bovenvermelde modaliteiten).

De aanleg en onkosten noodzakelijk voor de uitvoering van een bijkomende oprit of een verbreding  gebeuren steeds door de gemeente, ten laste van de vergunninghouder.

De uitvoering van een nieuwe alternatieve grasmat (buiten de lastvoorwaarden van algemene gemeentelijke infrastructuurwerken) gebeurt door de vergunninghouder of door derden aangesteld door de vergunninghouder op kosten van de vergunninghouder, overeenkomstig de modaliteiten van dit reglement.

Het eventueel verhoogde onderhoud van de alternatieve grasmat (gazon), of bodembedekkers worden door de vergunninghouder of zijn aangestelde uitgevoerd en/of gefinancierd.

De vergunninghouder of zijn rechtsopvolger is verantwoordelijk voor de goede staat van de nieuwe verharding.

HOOFDSTUK 8: SANCTIES

Voor zover door wetten, decreten, besluiten, algemene of provinciale verordeningen geen straffen of sancties zijn voorzien, kunnen de inbreuken tegen de bepalingen van dit reglement gestraft worden met een gemeentelijke administratieve sanctie, overeenkomstig de bepalingen van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen of wetten.

Wanneer het openbaar belang het vergt, kan het College van Burgemeester en Schepenen tot het herstel in oorspronkelijke staat of tot wijzigingen bevelen.

Het College van Burgemeester en Schepenen stelt een redelijke termijn vast waarbinnen de aanpassing of afbraak moet voltooid zijn.

Indien de aanpassings- of afbraakwerken niet binnen de gestelde termijn zijn uitgevoerd, kan het College van Burgemeester en Schepenen zelf deze werken uitvoeren  ten laste van de vergunninghouder."

Artikel 2:

De dienst “wonen en werken” wordt gemachtigd om de betreffende vergunningsaanvragen te behandelen en/of vergunningen en/of weigeringen in naam van het gemeentebestuur af te leveren onder toepassing van de modaliteiten van dit reglement.

Artikel 3:

Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan bij de beoordeling van de aanvraag in uitzonderlijke gevallen afwijkingen toestaan van de verplichtingen van dit reglement als dat om specifieke redenen met betrekking tot plaatselijke terreinkenmerken verantwoord of noodzakelijk is.

Artikel 4:

Het raadsbesluit van 24 juni 2013  betreffende het gemeentelijk reglement tot de aanleg, inrichting en behoud van infiltreerbare weg bermen en opritten, wordt opgeheven.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.