Voorgeschiedenis
● 21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de goedkeuring van een gemeentelijk marktreglement voor de organisatie van een wekelijkse markt.
Feiten en context
● Sinds maandag 28 februari 2022 kunnen marktkramers zich inschrijven om op de wekelijkse markt te komen staan.
● Het aantal aanvragen ligt hoger dan verwacht. Alle categorieën, met uitzondering van confiserie, zijn ingevuld. We hebben wachtenden in de categorie 'Varia'.
● Bij het opmaken van het marktplan is duidelijk geworden dat er nog ruimte is op het Prof. Dr. Vital Celenplein om kramen toe te voegen.
Juridische gronden
● 25 juni 1993 en latere wijzigingen: Wet betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, gewijzigd bij wet van 4 juli 2005, van 20 juli 2006, 2 december 2009 en 21 januari 2013.
● 24 september 2006: Koninklijk besluit betreffende de uitvoering en organisatie van ambulante activiteiten.
● 24 februari 2017: Decreet tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
● 21 april 2017: Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijzigingen van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisaties van ambulante activiteiten.
● 22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Argumentatie
Door de invulling van de meeste categorieën kunnen we al starten met een mooie markt. In het register staan echter nog aantrekkelijke kramen die we momenteel moeten weigeren, omdat de categorieën volzet zijn.
Als we het aantal varia kramen omhoog trekken, kunnen we de 'wachtende' kramen, die nog een extra meerwaarde geven aan de markt, toelaten. We stellen voor om de categorie 'varia' te veranderen in 'varia/specialiteiten' en het aantal kramen omhoog te trekken tot 6 (i.p.v. 2 die nu momenteel in het reglement staan).
Bij het opmaken van het marktplan is gebleken dat er nog genoeg ruimte beschikbaar is op het Prof. Dr. Vital Celenplein om het aantal kramen omhoog te trekken. Bovendien zijn we in de veronderstelling dat hoe meer verschillende producten we kunnen aanbieden, hoe groter de kans op succes van de markt.
Na bespreking,
BESLUIT: unaniem
Enig Artikel:
De gemeenteraad beslist om de aanpassing in het marktreglement goed te keuren:
"MARKTREGLEMENT"
Artikel 1 Gegevens van openbare markten
Het lokaal bestuur Hulshout richt op het openbaar domein volgende openbare markt in:
MARKT: wekelijkse markt
PLAATS: Prof. Dr. Vital Celenplein
DAG: donderdag
UUR: 14 u tot 18u
SPECIALISATIE: voedingsproducten (complementair met het lokale aanbod)
PLAN VAN DE STANDPLAATSEN: zie bijlage
Artikel 2 Situering
1. Dit reglement bepaalt hoe het lokaal bestuur Hulshout de wekelijkse openbare markt organiseert. Het concretiseert de zaken die voor invulling aan het lokaal bestuur worden overgelaten en vult de federale en Vlaamse regelgeving aan:
● De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, gewijzigd bij wet van 4 juli 2005, van 20 juli 2006, 22 december 2009, 21 januari 2013 en decreet van 24 februari 2017 meer bepaald de artikelen 8 tot en met 10.
● Het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, meer bepaald de artikelen 23 tot en met 44, gewijzigd bij besluit Vlaamse Regering van 21 april 2017.
2. Alle zaken die niet specifiek in dit reglement geregeld zijn, gebeuren geheel volgens de federale en/of Vlaamse regelgeving.
3. De gemeenteraad vertrouwt het dagelijkse beheer, de indeling en wijzigingen van de openbare markt toe aan het college van burgemeester en schepenen.
4. Lokaal bestuur Hulshout organiseert elke donderdag van 14.00 u tot 18.00 u een openbare markt op het Prof. Dr. Vital Celenplein.
5. Op de openbare markt mag de marktleider een standplaats enkel toewijzen aan:
● een natuurlijke persoon die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefent en houder is van een machtiging als werkgever (leurkaart).
● een verantwoordelijke van een rechtspersoon die een ambulante activiteit uitoefent en houder is van een machtiging als werkgever (leurkaart).
● een verantwoordelijke van een occasionele verkoop met een niet-commercieel karakter.
6. Promotie maken via flyers, folders, banners of een promostand mag op de openbare markt alleen met een schriftelijke toelating van het college van burgemeester en schepenen.
7. Lokaal bestuur Hulshout verwacht een wederzijds respect tussen de standhouders, plaatselijke ondernemers en bewoners.
8. Iedere standhouder moet een gsm-nummer en een e-mailadres opgeven en aanvaardt dat communicatie met het lokaal bestuur via deze kanalen geldig verloopt.
Artikel 3 Standplaatsen
1. Lokaal bestuur Hulshout kent op de openbare markt alle (op één na) standplaatsen toe per abonnement. Eén standplaats wordt voorzien voor occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter.
2. Om de diversiteit van het aanbod te waarborgen, blijft het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot één.
3. Koopwaren tentoonstellen of ophangen mag enkel binnen de afmetingen van de standplaats. Ook stoepborden, sandwichborden of andere aandachtstrekkers zijn niet toegelaten buiten de standplaats.
4. Standhouders met een vaste standplaats hebben ten laatste om 14.00 u hun standplaats ingenomen. Na 14.00 u is het niet langer mogelijk de standplaatsen in te nemen.
5. De standplaatsen mogen op risico van de standhouder al vroeger ingenomen worden, maar niet voor 13.00 u.
6. ’s Avonds verlaten de standhouders hun standplaats tussen 18.00 u en 18.30 u, en verwijderen de nadarhekken.
7. Op wettelijke feestdagen zal er geen markt plaatsvinden.
8. De standhouders betalen de standplaatsvergoeding en het gebruik van elektriciteit volgens de voorschriften van het gemeentelijk retributiereglement, met uitzondering van de occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter.
9. Bij werken, manifestaties of om lokale redenen kan het lokaal bestuur standplaatsen of de openbare markt tijdelijk wijzigen, verplaatsen of opschorten zonder een schadevergoeding of een schadeloosstelling toe te moeten kennen aan de houders van deze standplaatsen. Wanneer (een deel van) de markt definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de standhouders van 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. Het lokaal bestuur kan de minimumtermijn dan inkorten.
10. De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:
A. de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen, houder van een “machtiging als werkgever”, aan wie een standplaats is toegewezen.
B. de verantwoordelijke(n) voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, houder(s) van een “machtiging als werkgever”.
C. de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening.
D. de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening.
E. door de personen die beschikken over een “machtiging als aangestelde A” of een “machtiging als aangestelde B”, die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in A tot D.
F. de personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd BVR van 21 april 2017, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend kunnen zij de standplaats innemen buiten de aanwezigheid van de verantwoordelijke.
Artikel 4 Abonnement
1. Kandidaturen voor een vaste standplaats met abonnement worden chronologisch bijgehouden in een register. Geregistreerde kandidaten moeten om de 12 maanden hun kandidatuur herbevestigen om in het register opgenomen te blijven.
2. Wanneer een vaste standplaats vrijkomt, gaat het lokaal bestuur na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen. Kandidaturen kunnen ingediend worden volgens één van onderstaande vermelde modaliteiten:
● bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).
● door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
● bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
3. Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register van kandidaturen. Deze kandidaturen worden geklasseerd:
● eerst volgens categorie (indien nodig).
● dan volgens de gevraagde standplaats en specialisatie.
● tenslotte volgens datum (overhandiging, indiening bij de post, ontvangst per email).
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 art. II.2 kan dit register steeds geraadpleegd worden.
4. Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt op de website, facebookpagina, gemeentelijk infobord en in het gemeenteboekje van het lokaal bestuur Hulshout. De wettelijk bepaalde voorrangscategorieën gelden bij toewijzing van vacante standplaatsen op de openbare markt:
● personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op de markt van het lokaal bestuur innam of aan wie het lokaal bestuur een vooropzeg heeft gegeven omwille van een definitieve opheffing van een deel van de standplaatsen.
● personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen.
● personen die een wijziging van hun standplaats vragen.
● externe kandidaten.
5. Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:
● aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van het lokaal bestuur heeft, wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting (uitgezonderd de categorie externe kandidaten).
● voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.
6. De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de vermelde modaliteiten:
● bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.
● door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.
● bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.
7. Een plan en/of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:
● de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend.
● in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel.
● het ondernemingsnummer.
● de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden.
● de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht.
● indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit.
● de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is (via retributiereglement).
● desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 art. II.2 kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.
8. Op de openbare markt wordt het abonnement toegekend voor 12 opeenvolgende maanden en jaarlijks stilzwijgend hernieuwd - marktkramers krijgen wel 30 dagen (na de eerste keer dat ze op de markt staan) om te bevestigen of ze al dan niet een abonnement willen.
9. De houder van een abonnement kan op ieder ogenblik afstand doen van het abonnement, mits een opzegtermijn van 30 dagen.
10. Standhouders die afstand doen van hun abonnement op de markt in Hulshout hebben geen recht op de terugbetaling van het betaalde abonnementsgeld.
11. Voor occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter wordt er (per verkoop) een aparte aanvraag gedaan bij het lokaal bestuur (lokale.economie@hulshout.be). Op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen wordt beslist of de organisatie een plaats toegewezen krijgt.
Artikel 5 Opschorting abonnement door de standhouder
1. De standhouder kan een opschorting van het abonnement vragen voor een afwezigheid van minimum 1 maand wegens:
● ongeval, ziekte of andere medische redenen. In deze gevallen brengt de standhouder ten laatste op de dag van de markt zelf het lokaal bestuur Hulshout op de hoogte van de afwezigheid en dient een medisch attest in.
● het seizoensgebonden karakter van de aangeboden producten. Deze opschorting is enkel geldig wanneer het lokaal bestuur Hulshout de aanvraag van de standhouder goedkeurt.
● overmacht, op een verantwoorde wijze aangetoond.
2. Tijdens de periode van de opschorting kan de standplaats toegewezen worden aan een andere standhouder als losse standplaats. Hierbij moet geen rekening gehouden worden met de specialisatie van het register.
3. De opschorting gaat in de dag waarop het lokaal bestuur op de hoogte wordt gebracht van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.
Artikel 6 Afstand van het abonnement
1. De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:
● indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 5 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.
● op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.
2. De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
3. De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
● bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).
● door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
● bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).
Artikel 7 Schorsing en opzegging van abonnement door het lokaal bestuur
1. Het abonnement zal door (het college van) (de) burgemeester (en schepenen) geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
● bij niet-naleving van de geldende wetgeving of dit reglement.
● bij niet of niet tijdige betaling van de standplaatsvergoeding.
● bij afwezigheid gedurende drie opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen.
● bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden bepaald in artikel 8 van onderhavig gemeentelijk reglement.
● wanneer andere goederen verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement.
● bij het herhaaldelijk niet respecteren van de instructies van de marktleider.
2. De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.
3. Een weigering van deelname aan de markt, geschorst of ingetrokken abonnement geeft geen recht op een schadevergoeding, schadeloosstelling of de terugbetaling van het standgeld.
Artikel 8 Overdracht standplaats
1. De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
● indien de overnemer(s) houder(s) zijn van een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever.
● de specialisatie van de overlater voortgezet wordt op de overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van de specialisatie kan aangevraagd worden per aangetekend schrijven bij het college van burgemeester en schepenen.
● binnen het eerste jaar kan de standplaats niet opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.
2. De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
3. De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als het lokaal bestuur heeft vastgesteld dat:
● de overnemer beschikt over een machtiging tot uitoefening van ambulante activiteiten om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door het lokaal bestuur, uit te oefenen.
● als het aantal toegestane plaatsen per onderneming van de overnemer niet overschreden wordt.
Artikel 9 Verantwoordelijkheid, veiligheid en hygiëne
1. Lokaal bestuur Hulshout neemt geen enkele verantwoordelijkheid die kan voortvloeien uit de toewijzing van een standplaats.
2. Elke standhouder hangt een duidelijk leesbaar en goed zichtbaar uithangbord op met de wettelijk verplichte identificatiegegevens.
3. Standhouders zijn burgerlijk aansprakelijk tegenover derden en moeten dus alle (veiligheids)maatregelen nemen die nodig of nuttig zijn om ongevallen, diefstal, verlies, brand of andere schade te voorkomen.
4. De houder van een standplaats moet gedekt zijn door verzekeringspolissen burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s. Lokaal bestuur Hulshout kan altijd eisen de polissen en het betaalbewijs van de premies voor te leggen.
5. Voor de veiligheid van standhouders, bezoekers en gemeentepersoneel is het belangrijk dat de wegsignalisatie altijd correct opgesteld staat. Bij het op- en afrijden van de marktzone is dit de verantwoordelijkheid van de standhouders.
6. De standhouder stelt alles in het werk om de standplaats veilig te houden en het risico op valpartijen te vermijden.
7. Lokaal bestuur Hulshout wil zich inspannen om elektriciteit voor de standhouders ter beschikking te stellen, maar gaat geen resultaatsverbintenis aan. Dit houdt in dat het lokaal bestuur niet aansprakelijk is voor schade, verlies of ongeval veroorzaakt door een onderbreking of afsluiting van de elektriciteit. Een schadevergoeding is in deze gevallen dus uitgesloten.
8. Gebruik alleen gas- en elektriciteitsinstallaties met een geldig keuringsbewijs van een erkend organisme. Het is verboden toestellen te gebruiken die niet voldoen aan alle veiligheidsnormen, of die gassen of rook laten ontsnappen.
9. Aansluiten op het elektriciteitsnet is enkel toegestaan wanneer de standhouder gebruik maakt van een rubberkabel CTMB.N 2 x 2,5 + 2,5, uitgerust met een CEE form stekker (waterbestendig IP44 of IP67 dus).
10. De elektriciteitskabels worden voor gebruik volledig ontrold en moeten altijd gegroepeerd de kortste weg volgen van de standplaats naar het aansluitingspunt in de elektrische verdeelkast.
11. De standhouder mag uitsluitend producten verkopen waarvoor hij de toelating kreeg bij de toewijzing.
12. De houder van een standplaats waar voeding wordt verkocht, moet voldoen aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid en in het bezit zijn van een vergunning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
13. Toestellen voor het verwarmen of bereiden van voedsel zijn niet toegestaan, tenzij er een geschikt en bedrijfsklaar draagbaar blustoestel opgesteld is.
14. Het is verboden het wegdek te beschadigen, verankeringsharingen of andere voorwerpen in de grond te slaan.
15. Standhouders mogen uitsluitend propere tenten en parasols zonder scheuren gebruiken.
16. Het is de verantwoordelijkheid van de standhouder om de standplaats en de omgeving rondom netjes opgeruimd achter te laten - zie ook bepalingen in het politiereglement. De standhouder verzamelt tijdens de verkoopuren alle afval en neemt het mee bij het verlaten van de markt.
17. De marktleider is bevoegd om de machtiging, het identiteitsbewijs en de andere documenten, die nodig zijn voor het uitoefenen van ambulante activiteiten, te controleren.
18. Brandweer, politie en gemeentepersoneel zijn bevoegd om op te treden bij het niet naleven van bovenstaande richtlijnen en om keuringsattesten op te vragen.
19. Lokaal bestuur Hulshout kan altijd bijkomende kwaliteitsnormen en voorwaarden opleggen bovenop de al opgenomen voorwaarden in dit reglement.
20. De standhouders zullen zich richten naar de richtlijnen van de marktleider. Bij betwisting zal het college van burgemeester en schepenen uitspraak doen na advies van de marktleider.
Artikel 10 Quotumlijst
Binnen de specialisatie van de wekelijkse markt wordt het aantal van de soortverwante artikelen binnen een bepaalde quotering bepaald. Wanneer het quotum voor een bepaald artikel bereikt is, kan men aan marktkramers met hetzelfde artikel geen standplaats meer geven. Het college van burgemeester en schepenen kan de quotumlijst wijzigen.
Het maximum aantal plaatsen per categorie is 1, met uitzondering van de varia/specialiteiten waar we 6 plaatsen toestaan.
● Groenten en fruit.
● Kaas en zuivel.
● Vers vlees en charcuterie.
● Kip aan’t spit.
● Verse vis en aanverwanten.
● Confiserie.
● Varia/Specialiteiten (andere voedingsproducten dan voormelde).
● Niet-commercieel karakter.
Artikel 11 In werking treden van gemeentelijk reglement
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2022.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.