Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse Regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur en met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden. Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meeting.burger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan. Als u meer wilt weten over de rechtsgeldigheid van deze publicaties of over de inhoud van de reglementen en verordeningen, kunt u contact opnemen met secretariaat@hulshout.be

Feiten en context

        6 mei 2024: Het college van burgemeester en schepenen beslist de rechtspositieregeling aan te passen door het invoegen van een artikel 263bis dat de Europese arbeidstijdrichtlijn 2003/88/EG toepast volgens recente rechtspraak.

        17 mei 2024: De representatieve vakorganisaties bespreken de wijzigingen aan de rechtspositieregeling en ondertekenen een protocol van akkoord.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 56.

        24 juli 2023: Beslissing van college van burgemeester en schepenen en vast bureau over de goedkeuring van de rechtspositieregeling van het personeel van het lokaal bestuur Hulshout.

Argumentatie

De Europese rechtspraak over de Arbeidstijdrichtlijn 2003/88/EG heeft tot gevolg dat contractuele medewerkers die een jaar gewerkt hebben, in datzelfde jaar minstens vier weken vakantie moeten krijgen met behoud van loon. Als zij die (wettelijke) vakantie door arbeidsongeschiktheid niet kunnen opnemen dan mogen zij dat onbetaald doen binnen 24 maanden na einde vakantiejaar. De afrekening gebeurt in december van het lopende jaar. De ziektedagen mogen niet meer als vakantiedagen geteld worden; ook niet wanneer de werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie. De werknemer behoudt het recht om na afloop van zijn arbeidsongeschiktheid zijn vakantie te verlengen.

Deze Arbeidstijdrichtlijn is omgezet naar Federale regelgeving. Met de wet van 17 juli 2023 zijn er nieuwe regels over vakantie en ziekte tijdens vakantie. Deze regels gelden op heden enkel voor contractuelen die de vakantieregeling private sector volgen. Als zij arbeidsongeschikt worden tijdens hun vakantie, mogen zij hun vakantie verlengen na afloop van de arbeidsongeschiktheid. Zij mogen de (wettelijke) vakantie die zij door arbeidsongeschiktheid niet hebben kunnen opnemen, hoe dan ook binnen 24 maanden na afloop van het vakantiejaar kosteloos opnemen. De afrekening gebeurt in december. Ziektedagen mogen ook niet langer als vakantiedagen geteld worden, zelfs wanneer de werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie. Wanneer de werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, moet hij een geneeskundig getuigschrift aan de werkgever bezorgen. De werknemer heeft op die dagen recht op gewaarborgd loon ziekte.

VVSG doet een voorstel om via een nieuw in te voegen artikel, onze Rechtspositieregeling aan de nieuwe regeling aan te passen. VVSG wijst ook op de mogelijkheid om de nieuwe regeling toe te passen op statutairen en werknemers die de vakantieregeling publieke sector volgen.

Omdat wij in onze Rechtspositieregeling streven naar een zo groot mogelijke gelijkschakeling van contractuele en statutaire medewerkers, kiezen we er voor om dit ook te doen.

Het voorstel van VVSG en de wet van 17 juli 2023 zijn als bijlage toegevoegd.

Het voorstel is besproken op het sociaal overleg van 17 mei 2024. Het protocol van akkoord is als bijlage bijgevoegd. De wijzigingen gaan in vanaf 17 juni 2024.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT:

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het protocol van akkoord met de representatieve vakorganisatie over de aanpassing van de rechtspositieregeling aan de rechtspraak over de Europese arbeidstijdrichtlijn 2003/88/EG .

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen past de rechtspositieregeling definitief aan door invoeging van artikel 263bis:

 §1. Het statutaire of contractuele personeelslid dat tijdens zijn vakantie arbeidsongeschikt wordt (wegens ziekte of ongeval privéleven), bezorgt zo snel mogelijk een geneeskundig getuigschrift aan het bestuur, zelfs als de arbeidsongeschiktheid tijdens de vakantie maar 1 dag duurt.

§2. Het arbeidsongeschiktheidsattest vermeldt de waarschijnlijke duur van de arbeidsongeschiktheid, en of het personeelslid zich met het oog op controle mag verplaatsen.

§3. Het personeelslid dat zich niet op zijn thuisadres bevindt, brengt zijn leidinggevende of de vervanger onmiddellijk op de hoogte van zijn verblijfsadres met het oog op een eventuele controle op de arbeidsongeschiktheid.

§4. Uiterlijk op het moment dat het personeelslid zijn geneeskundig attest bezorgt, geeft hij aan of hij gebruik wenst te maken van het recht om zijn vakantie te verlengen na afloop van zijn arbeidsongeschiktheid. Het personeelslid behoudt in elk geval het recht op zijn door arbeidsongeschiktheid niet opgenomen vakantiedagen en kan het saldo in voorkomend geval en binnen wettelijke voorwaarden opnemen binnen 24 maanden na het einde van het vakantiejaar.

Artikel 3:

Deze wijziging gaan van kracht op  17 juni 2024.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.