Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse Regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur en met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden. Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meeting.burger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan. Als u meer wilt weten over de rechtsgeldigheid van deze publicaties of over de inhoud van de reglementen en verordeningen, kunt u contact opnemen met secretariaat@hulshout.be

Voorgeschiedenis

         27 mei 2019: Gemeenteraadsbeslissing houdende wijziging standplaatsen van de openbare kermissen te Hulshout wegens heraanleg van het Prof. Dr. Vital Celenplein.

         27 mei 2019: Gemeenteraadsbeslissing houdende aanpassing van het reglement betreffende de organisatie van openbare kermissen.

         27 april 2020: Gemeenteraadsbeslissing houdende wijziging standplaatsen van kermis Hulshout I.

         17 maart 2021: Kermisuitbaatster Van Herck Maggy laat weten dat het sinds de herinrichting van het Prof. Dr. Vital Celenplein niet langer mogelijk gebleken is om grote en kleine attracties gelijktijdig te laten oprijden. Indien de kleine attracties eerst oprijden blokkeren ze de nodige manoeuvreerruimte voor grote attracties zoals autoscooters, de rupsmolen, het lunapark, ... . Mevrouw Van Herck vraagt om voorrang te geven aan grote attracties en de overige attracties pas vanaf een later tijdstip toe te laten.

         27 april 2021: Overleg tussen de kermisuitbaters, vertegenwoordigd door Jo Wuyts en Paul Claes en de gemeentelijke cultuurdienst, vertegenwoordigd door Lies Sprenghers en Jan Kindermans. Voorafgaandelijk werd door de cultuurdienst aan de gekende verenigingen van kermisuitbaters gevraagd om vertegenwoordigers voor het overleg aan te duiden, die tevens abonnementhouder zijn op de kermissen te Hulshout Centrum. Daarop werden de heren Wuyts en Claes aangeduid en uitgenodigd. Jo Wuyts baat een rupsmolen uit die tot de grote attracties behoort. Paul Claes is standhouder met een schietkraam dat tot de kleinere attracties kan gerekend worden. Bijgevolg waren zij samen goed geplaatst om de aangelegenheid vanuit verschillende gezichtspunten te benaderen.

De vertegenwoordigers van de kermisuitbaters gaven een positief advies over het voorstel om de oprijtijden voor de kermissen te Hulshout Centrum als volgt aan te passen in het kermisreglement:

          grote attracties : woensdag voorafgaand aan de kermis vanaf 20u30

          kleine attracties : donderdag voorafgaand aan de kermis vanaf 12u00 

Feiten en context

           Sinds de uitbraak van de coronapandemie is het steeds mogelijk dat de richtlijnen van de hogere overheden die betrekking hebben op de organisatie van kermissen zeer plots gewijzigd worden. Voor zover alleen de gemeenteraad bevoegd is, kan de timing van de vergaderingen problemen scheppen om nog tijdig de nodige beslissingen te kunnen nemen, zoals het aanpassen van het kermisplan.

Juridische gronden

         25 juni 1993 en latere wijzigingen: Wet betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante kermisactiviteiten.

         24 september 2006 en latere wijzigingen: Koninklijk Besluit betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten.

         22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Om te voorkomen dat kleine kermisattracties de toegang tot het Prof. Dr. Vital Celenplein voor grote kermisattracties blokkeren is het wenselijk de grote attracties voorrang te geven bij het oprijden op de kermissen te Hulshout centrum. De tijdsregeling voor het oprijden kan gewijzigd worden door aanpassing van artikel 2§2 van het kermisreglement.

Bij dringende richtlijnen van hogere overheden en in andere onvoorspelbare situaties in verband met de openbare kermissen, dienen soms snel beslissingen genomen te worden door het lokaal bestuur. Gezien het beperkte aantal vergaderingen van de gemeenteraad is het wenselijk de nodige organisatorische bevoegdheden toe te wijzen aan het college van burgemeester en schepenen, zodat in voorkomend geval altijd snel maatregelen getroffen kunnen worden. Dit kan geregeld worden door aanpassing van artikel 2§4 van het kermisreglement.

Na bespreking,

 

BESLUIT: 

11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
10 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder
0 onthoudingen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het reglement betreffende de organisatie van de openbare kermissen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 27 mei 2019, op te heffen.

Artikel 2:

De gemeenteraad draagt de bevoegdheid inzake de vaststelling van het kermisplan over aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 3:

Het reglement betreffende de openbare kermissen en kermisactiviteiten wordt als volgt vastgesteld:

"REGLEMENT BETREFFENDE DE OPENBARE KERMISSEN EN KERMISACITIVITEITEN

AFDELING 1: Organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie op openbare kermissen

Artikel 1: Toepassingsgebied

Als kermis wordt beschouwd elke manifestatie ingericht of voorafgaand toegelaten door het lokaal bestuur om, op vastgestelde plaatsen en tijdstippen, de uitbaters van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie, die er producten of diensten aan de consument verkopen, samen te brengen.

Als kermisactiviteit wordt beschouwd elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van diensten aan de consument in het kader van de uitbating van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie.

Dit reglement is niet van toepassing op pretparken, noch op vaste kermisattracties.

Artikel 2: Gegevens van de openbare kermissen

§1 Het lokaal bestuur richt op het openbaar domein volgende openbare kermissen in:

         Plaats/benaming: Houtvenne I

Periode: met Pasen, van zondag t.e.m. dinsdag

         Plaats/benaming: Hulshout I

Periode: zondag na Pinksteren, van zaterdag voordien t.e.m. dinsdag

         Plaats/benaming: Westmeerbeek I

Periode: zondag na 24 juni, van zondag t.e.m. dinsdag

         Plaats/benaming: Houtvenne II

Periode: zondag na 17 juli, van zondag t.e.m. dinsdag

         Plaats/benaming: Hulshout II

Periode: eerste zondag van september, van zaterdag voordien t.e.m. dinsdag

         Plaats/benaming: Westmeerbeek II

Periode: zondag na 29 september, van zondag t.e.m. dinsdag

§2    Het innemen van de standplaatsen is pas toegestaan :

         op kermis Hulshout I en II:

          voor grote attracties: ten vroegste woensdag vanaf 20.30u voorafgaand aan het weekend van de betreffende kermis.

          voor kleine attracties: ten vroegste donderdag vanaf 12.00u voorafgaand aan het weekend van de betreffende kermis.

         op kermis Houtvenne I en II, alsook kermis Westmeerbeek I en II:

          voor alle attracties: ten vroegste woensdag vanaf 20.30u voorafgaand aan het weekend van de betreffende kermis.

         op alle kermissen:

          op voorwaarde dat aan het lokaal bestuur reeds vóór het oprijden een schriftelijk bewijs geleverd werd dat nog aan alle toewijzingsvoorwaarden voldaan wordt op de data van de desbetreffende kermis, overeenkomst artikel 3.

§3    De standplaatsen mogen niet langer bezet worden dan de laatste dag van de in dit artikel vermelde periodes.

§4   Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor:

         de organisatie van de openbare kermis.

         de vaststelling van het plan van de openbare kermis.

         de occasionele wijziging van de openbare kermis bij dwingende omstandigheden: wijziging plaats, periode, schorsing, … .

Artikel 3: Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen

De standplaatsen op een openbare kermis worden toegewezen:

§1 Voor kermisattracties en vestigingen van kermisgastronomie met bediening aan tafel:

         aan de houders van een “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” voor eigen rekening.

         aan rechtspersonen door tussenkomst van de persoon verantwoordelijk voor hun dagelijks bestuur houder van de “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten”.

Bijkomende voorwaarden:

          de uitbater dient behoorlijk gedekt te zijn door verzekeringspolissen inzake burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s.

          wanneer het een kermisattractie met voortbeweging van personen, aangedreven door een niet-menselijke energiebron betreft, moet de attractie voldoen aan de bepalingen van artikel 10 van het KB van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen.

          het bewijs dat de uitbating van de kermisattractie met dieren voldoet aan de reglementaire voorschriften betreffende deze materie.

          het bewijs dat de vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel en de personen die er werkzaam zijn voldoen aan de reglementaire voorwaarden inzake volksgezondheid.

§2 Voor vestigingen van kermisgastronomie zonder bediening aan tafel:

         aan de houders van een “machtiging als werkgever in ambulante activiteiten” voor eigen rekening.

         aan rechtspersonen door tussenkomst van de persoon verantwoordelijk voor hun dagelijks bestuur houder van de “machtiging als werkgever in ambulante activiteiten”.

Bijkomende voorwaarden:

          de uitbater dient behoorlijk gedekt te zijn door verzekeringspolissen inzake burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s.

          het bewijs dat de vestiging en de personen die er werkzaam zijn voldoen aan de reglementaire voorwaarden inzake volksgezondheid.

Artikel 4: Verhouding abonnement – losse plaatsen

De standplaatsen op de openbare kermissen worden toegewezen hetzij voor de duur van de kermis, hetzij per abonnement. Het abonnement is de regel. De toewijzing voor de duur van de kermis is mogelijk:

         in geval van absolute noodzaak.

         wanneer de verplichtingen onafscheidelijk zijn verbonden aan de hernieuwing van de kermis (bijvoorbeeld introductie van nieuwe attracties).

De standplaatsen per abonnement worden toegewezen aan de uitbater die eenzelfde standplaats op een abonnementsplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren. Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname. De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.

Artikel 5: Toewijzingsregels voor standplaatsen op de openbare kermissen

5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats

Wanneer een standplaats vrijkomt, zal de burgemeester of zijn afgevaardigde deze vacature bekend maken door publicatie van een kennisgeving. Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het gemeentelijk infobord. Tevens zal de kennisgeving gebeuren via de gemeentelijke website en/of via de lokale pers en/of via de vakbladen. De kandidaturen worden ingediend volgens de voorschriften zoals bepaald in het KB van 24 september 2006, en binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.

5.2. Onderzoek van de kandidaturen

Voor de vergelijking van de kandidaturen onderzoekt de burgemeester of zijn afgevaardigde of voldaan is aan de voorwaarden  inzake toewijzing vermeld in artikel 3 van dit reglement.

De standplaatsen worden toegewezen op basis van één of meer van de volgende criteria:

a) de aard van de attractie of van de vestiging.

b) de technische specificaties van de attractie of van de vestiging.

c) de graad van veiligheid van de attractie of van de vestiging.

d) de aantrekkingskracht van de attractie of van de vestiging.

e) de deskundigheid van de uitbater, van de « aangestelde - verantwoordelijken » en van het    tewerkgesteld personeel.

f) desgevallend, de nuttige ervaring.

g)de ernst en het zedelijk gedrag van de kandidaat.

Het openen van de kandidaturen, hun vergelijkend onderzoek, de controle van de voorwaarden en de gemotiveerde beslissing tot toewijzing van de standplaats worden opgenomen in een proces-verbaal.

5.3. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaats

Het lokaal bestuur deelt zowel aan de kandidaat die de standplaats toegewezen kreeg als aan elke niet weerhouden kandidaat de beslissing die hem aanbelangt mee:

         hetzij bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding.

         hetzij bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding.

         hetzij per duurzame drager (fax of e-mail) met ontvangstmelding.

Artikel 6: Het register of plan van de toegewezen standplaatsen

Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke toegewezen standplaats vermeld staat:

a) de situering van de standplaats.

b) de toewijzingsmodaliteiten van de standplaats.

c) de duur van het gebruiksrecht of het abonnement.

d) de naam, voornaam, adres van de persoon aan wie of door tussenkomst van wie de standplaats toegewezen werd.

e) desgevallend, het maatschappelijk doel van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegewezen werd  en het adres van haar maatschappelijke zetel.

f) het ondernemingsnummer.

g) de aard van de attractie of van de vestiging die de standplaats inneemt of die op de standplaats toegelaten is.

h) de prijs van de standplaats behalve wanneer deze uniform werd vastgesteld.

i) desgevallend, de identificatie van de overlater en de datum van de overdracht.

Artikel 7: Spoedprocedure

Indien, in de vijftien dagen voorafgaand aan de opening van de kermis, de standplaatsen vacant blijven, 

         hetzij omdat zij niet konden worden toegewezen na afloop van de gewone procedure (cf. artikel 5 van dit reglement)

         hetzij omdat ze dit in die tussentijd zijn geworden

         hetzij tengevolge van hun niet-bezetting resulterend uit de afwezigheid van hun houder,

kan er worden voorzien in een spoedprocedure die als volgt is bepaald:

1)      De burgemeester of zijn afgevaardigde raadpleegt de door hem gekozen kandidaten. Hij richt zich, in de mate van het mogelijke, tot verscheidene kandidaten per voorziene standplaats.

2)      De kandidaturen worden ingediend hetzij per duurzame drager tegen ontvangstbewijs, hetzij schriftelijk tegen ontvangstbewijs.

3)      De burgemeester of zijn afgevaardigde gaat over tot de toewijzing van de standplaatsen overeenkomstig de bepalingen opgenomen in artikel 5.2, eerste en tweede lid van dit reglement.

4)      Hij stelt een proces-verbaal op dat per vacature of onbezette standplaats de kandidaten vermeldt die hun kandidatuur hebben ingediend.

5)      Indien meerdere kandidaten naar eenzelfde standplaats dingen, geeft hij in het proces-verbaal de motivatie van zijn keuze aan.

6)      Hij deelt aan iedere kandidaat, hetzij bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding, hetzij bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding, hetzij per duurzame drager (bijv. fax of e-mail) met ontvangstmelding, de beslissing mede die hem aanbelangt.

Het plaatsen van uitbaters van kermisattracties of vestigingen waaraan een standplaats werd toegewezen op basis van de spoedprocedure, kan leiden tot aanpassingen aan het plan van de kermis, voor zover deze beperkt blijven en nauwkeurig worden gemotiveerd door de technische noodzakelijkheden van de toevoeging van de nieuwkomers op het kermisterrein. De aanpassingen zullen onderworpen worden aan de goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen in de eerstvolgende zitting.

Artikel 8: Duur abonnement

     Het abonnement heeft een duur van vijf jaar. Na afloop wordt het stilzwijgend verlengd behalve in de gevallen bedoeld bij het opschorten (cf. artikel 9 van dit reglement) of het afstand doen van het abonnement (cf. artikel 10 van dit reglement).

     De houder van het abonnement kan, op gemotiveerd verzoek, het abonnement voor een kortere duur verkrijgen. Deze aanvraag wordt ingewilligd bij de stopzetting van de activiteiten aan het einde van de loopbaan. Indien zij omwille van andere motieven aangevraagd wordt, hangt ze af van de beoordeling van de burgemeester, van zijn afgevaardigde of van de concessionaris.

Artikel 9: Opschorten abonnement

De houder van het abonnement kan het abonnement opschorten wanneer:

1° hij tijdelijk ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen:

         door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest.

         door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid en houdt op bij het einde van de kermis. Indien de opschorting  één jaar overschrijdt, moet zij minstens dertig dagen voor het begin van de kermis hernieuwd worden.

2° hij over een abonnement beschikt voor een andere kermis die op hetzelfde ogenblik plaats heeft.

De opschorting moet worden bekend gemaakt tenminste drie maanden voor de begindatum van de kermis. Zij mag geen drie opeenvolgende jaren overschrijden. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voortkomen.

De vraag tot opschorting dient te gebeuren:

         hetzij bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding.

         hetzij bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding.

         hetzij per duurzame drager (fax of e-mail) met ontvangstmelding

Artikel 10: Afstand van het abonnement

De houder van het abonnement kan van het abonnement afstand doen:

         bij de vervaldag van het abonnement, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden.

         bij de stopzetting van zijn activiteiten, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden.

         Indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 9 1° van dit reglement. De opzegging gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid.

         De houder kan een vervroegde beëindiging van zijn abonnement aanvragen voor andere motieven. De beslissing om gevolg aan deze aanvraag te geven  hangt af van de beoordeling van de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.

         De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

Artikel 11: Schorsing en opzegging van het abonnement

§1. De burgemeester kan het abonnement intrekken of opschorten:

1° hetzij omdat de titularis van de standplaats niet langer voldoet aan de wettelijke verplichtingen betreffende de uitoefening van kermisactiviteiten of aan deze die van toepassing zijn op de betrokken attractie of vestiging.

2° hetzij om één van volgende redenen:

         het niet naleven van de voorwaarden inzake opschorting van het abonnement.

         bij afwezigheid zonder geldige reden.

         het niet betalen van de belasting op de standplaats conform de voorwaarden van het toepasselijk belastingreglement.

         het niet betalen van de retributie voor afname van elektriciteit conform de voorwaarden van het toepasselijk retributiereglement.

         indien het lokaal bestuur de standplaats niet ter beschikking kan stellen, vb. bij wegenwerken.

         parkeren van de kermisattracties op het openbaar domein buiten de kermisperiodes zoals bepaald in art. 2.

         het plaatsen van een andere attractie dan aangevraagd werd.

         bij het niet naleven van het gemeentelijk reglement.

De beslissing tot schorsing wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

§2. Het lokaal bestuur kan een standplaats definitief opheffen. Bij definitieve opheffing van een standplaats wordt aan de abonnementhouder een vooropzeg van één jaar gegeven. In geval van absolute noodzakelijkheid is de opzegtermijn niet van toepassing. 

Artikel 12: Overdracht standplaats

De overdracht van een standplaats is toegelaten wanneer:

1)     de houder van een standplaats op een openbare kermis de uitbating van zijn attractie(s) of zijn vestiging(en) stopzet.

2)     de houder van een standplaats overlijdt. Zijn rechthebbenden kunnen zijn standplaats overlaten.

In beide gevallen is overdracht slechts mogelijk op voorwaarde dat:

         de overnemer(s) de attractie(s) of vestiging(en) uitgebaat op de overgedragen standplaatsen overneemt.

         de overnemer voldoet aan de voorwaarden tot het toewijzen van een standplaats op de kermis (cf. artikel 3 van dit reglement).

         de burgemeester of zijn afgevaardigde vastgesteld heeft dat de overnemer voldoet aan de voorwaarden tot overdracht.

Artikel 13: Inname standplaatsen

13.1    De standplaatsen kermisattractie of vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel kunnen ingenomen worden door:

1) de personen aan wie standplaats toegewezen is (cf. art. 3 van dit reglement)  houders “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten”..

2) de verantwoordelijke van het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen, houder van de “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten”.

3) de echtgenoot of echtgenote of wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houders van de “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening.

4) de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houders van de “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening.

5) de personen die beschikken over de “machtiging als aangestelde-verantwoordelijke in kermisactiviteiten” die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de personen bedoeld in 1) tot en met 4).

6) aangestelden die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de personen bedoeld in 1) tot en met 4) onder het gezag en in aanwezigheid van deze of van een persoon bedoeld in 5).

De personen bedoeld  in 2) tot en met 5) kunnen deze standplaatsen innemen voor zover hun machtiging geldig is voor de attractie of vestiging die erop uitgebaat worden. Zij kunnen deze standplaatsen innemen buiten de aanwezigheid van de personen aan wie of door middel van wie ze werden toegewezen.

13.2    De standplaatsen voor een ambulante activiteit in kermisgastronomie zonder bediening aan tafel kunnen ingenomen worden door:

1) de personen aan wie de  standplaats toegewezen is (cf. art. 3 van dit reglement)  houders “machtiging als werkgever in ambulante activiteiten”.

2) de verantwoordelijke  voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen,  houder  van een “machtiging als werkgever in ambulante activiteiten”.

3) de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening.

4) de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening.

5) door de personen die beschikken over een “machtiging als aangestelde A” of een “machtiging als aangestelde B”, die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in 1) tot en met 4).

6) door de personen vrijgesteld van de machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten in een vestiging kermisgastronomie zonder bediening aan tafel, in aanwezigheid  en  onder het gezag van de houder van de “machtiging ambulante activiteiten als werkgever” of van de houder van de “machtiging ambulante activiteiten als aangestelde A of B”.

De personen opgesomd in 2) tot en met 5) kunnen de standplaatsen innemen buiten de aanwezigheid van de personen aan wie of door middel van wie ze werden toegewezen.

Artikel 14: Bijkomende voorwaarden en verplichtingen met betrekking tot kermisactiviteiten

         De standplaatsen dienen achtergelaten te worden in de staat waarin ze werden betrokken.

         Vanaf het moment van oprijden tot aan het vertrek dienen de kramen zich in goede, veilige en hygiënische toestand te bevinden. De standplaatshouders staan zelf in voor het verzamelen, bewaren en afvoeren van hun afval.

         De standplaatshouders die eten, drinken of verpakte goederen aan het publiek aanbieden of ter beschikking stellen, voorzien voldoende afvalbakken in de onmiddellijke nabijheid van hun kraam. De afvalbakken zijn netjes en worden voldoende geledigd.

AFDELING 2 Organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein buiten openbare kermissen

Artikel 1: Toepassingsgebied

1.1. Op aanvraag van een kermisuitbater

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare kermissen om een kermisattractie of vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel uit te baten dient dit voorafgaand aan te vragen bij het lokaal bestuur.

1.2. Op initiatief van het lokaal bestuur

Wanneer het lokaal bestuur een standplaats op het openbaar domein wenst toe te kennen, wordt de procedure zoals omschreven in artikel 5 van Afdeling 1 van dit reglement gevolgd.

Artikel 2: Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. Afdeling 1 artikel 3) en innemen van de standplaatsen op de openbare kermis (cf. Afdeling 1 artikel 13) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

Artikel 3: Duur machtiging

De machtiging wordt door het lokaal bestuur toegekend hetzij voor een bepaalde periode, hetzij per abonnement. Een abonnement kan toegekend worden van zodra de kermisuitbater eenzelfde standplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren. Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname. De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.

AFDELING 3

Artikel 1:

De personen belast met de praktische organisatie van de openbare kermissen en de kermisactiviteiten op het openbaar domein, hiertoe aangesteld door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zijn gemachtigd om de documenten vermeld in Afdeling 1, artikel 3 van dit reglement te controleren.

Artikel 2:

Dit reglement wordt binnen de maand na de aanneming ervan gestuurd naar de minister van Middenstand en treedt in werking op 19 april 2021."

Artikel 4:

Op dezelfde dag als de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1, brengt de gemeenteoverheid  de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.

Artikel 5:

Een uittreksel van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de betrokken kermisuitbaters.