Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 25 september 2023 om 19.00 uur tot 20:06 uur.

 

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Dries Van Hoof: vertrouwenspersoon

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 4 september 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        4 september 2023: De gemeenteraad vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 4 september 2023 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning OV_621. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het oprichten van een recreatieverzamelgebouw (binnenspeeltuin, enkele recreatieve units, bijhorende horecafunctie en aanhorigheden) met parking en omgevingsaanleg na afbraak van de bestaande gebouwen en bijgebouwen, het voorzien van 20 tijdelijke staanplaatsen en het wijzigen van de buurtweg gelegen te Heide 67 en 69.

MOTIVERING:

Feiten en context

        15 januari 2022: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het oprichten van een recreatieverzamelgebouw (binnenspeeltuin, enkele recreatieve units, bijhorende horecafunctie en aanhorigheden) met parking en omgevingsaanleg na afbraak van de bestaande gebouwen en bijgebouwen, het voorzien van 20 tijdelijke staanplaatsen, het wijzigen van de buurtweg en het melden van klasse 3 activiteiten zoals lozing van huishoudelijk afvalwater en bedrijfsafvalwater na zuivering, een warmtepomp voor koeling en verwarming, opslag van producten en dergelijke meer te Heide 67-69 in Hulshout door Tervia's Recrea gevestigd te Corbeillestraat 40 te 2235 Hulshout.

        12 mei 2023: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor de aanvraag tot omgevingsvergunning door de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Het dossier is gekend op het omgevingsloket onder de referentienummer OMV_2022149478 en onder de gemeentelijke dossiernummer OV_621.

        18 mei 2023 tot 16 juni 2023: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.

        1 augustus 2023: Indienen van een wijzigingsverzoek van de aanvraag door de aanvrager om tegemoet te komen aan de adviezen van Toegankelijk Vlaanderen en het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

        4 augustus 2023: Het wijzigingsverzoek wordt aanvaard. De aanvraag werd gewijzigd om tegemoet te komen aan de adviezen van Toegankelijk Vlaanderen en het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

Artikel 30 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning stelt:

Na het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 23, kan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, op verzoek van de vergunningsaanvrager, toestaan dat er wijzigingen aan de vergunningsaanvraag worden aangebracht. Het verzoek van de vergunningsaanvrager stelt de bevoegde overheid in staat om te oordelen of de wijzigingen geen afbreuk doen aan de bescherming van de mens of het milieu of de goede ruimtelijke ordening. Als de bevoegde overheid toestaat dat er wijzigingen aan de vergunningsaanvraag worden aangebracht, dan wordt een openbaar onderzoek over de gewijzigde vergunningsaanvraag georganiseerd als voldaan is aan een van volgende voorwaarden:

1° de wijzigingen komen niet tegemoet aan de adviezen of aan de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek zijn ingediend.

2° de wijzigingen brengen kennelijk een schending van de rechten van derden met zich mee.

Het ingediende verzoek tot wijziging voldoet aan paragraaf 2° opgesomde voorwaarde van artikel 30.

De aanvraag tot wijziging werd verricht na het openbaar onderzoek.

De aanvraag tot wijziging doet geen afbreuk aan de bescherming van de mens of het milieu of de goede ruimtelijke ordening.

De aanvraag tot wijziging komt expliciet tegemoet aan de ingediende adviezen.

Er werden geen bezwaarschriften ontvangen tijdens het openbaar onderzoek.

Op basis van bovenstaand artikel 30 moet er geen nieuw openbaar onderzoek worden georganiseerd naar aanleiding van het wijzigingsverzoek.

        30 augustus 2023: Schattingsverslag grondinnames ter verwezenlijking van een rooilijn door landmetersbureel Drawing Assistance.

        De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol, goedgekeurd op 28 juli 1978, gelegen in gebied voor dag- en verblijfsrecreatie.

        De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De percelen waar de werken worden uitgevoerd zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) deels gelegen in een overstromingsgevoelig gebied. Er is een kans op zowel een pluviale als een fluviale overstroming op het achterste deel van het achterste perceel dat grenst aan de Grote Nete. Er worden geen handelingen gevraagd in overstromingsgevoelige delen van de percelen. Er werd een voorwaardelijk gunstig advies bekomen van de waterbeheerder.

        De aanvraag gaat gepaard met een zaak der wegen die zowel bestaat uit het vestigen van een nieuwe rooilijn als met de (her)aanleg van het huidige en nieuwe openbaar domein.

        Het vestigen van de nieuwe rooilijn kan als volgt worden omschreven:

        Een deel van de bestaande buurtweg 15 blijft behouden: op het bijgevoegde rooilijnplan is deze strook in groen aangeduid. Voor dit deel is geen meer- of minwaarde van toepassing.

        Een deel van de bestaande buurtweg 15 wordt uitgebreid: op het bijgevoegde rooilijnplan is deze strook in rood aangeduid. Deze strook bestaat uit zes delen met een totale gezamenlijke oppervlakte van 627,79 m².

        Een deel van de bestaande buurtweg wordt afgeschaft: op het bijgevoegde rooilijnplan is deze strook in geel aangeduid. Deze strook bestaat uit twee delen met een totale gezamenlijke oppervlakte van 371,13 m².

        De aanvraag gaat gepaard met de (her)aanleg van de infrastructuur, waarbij de volgende handelingen in het huidige en toekomstige openbaar domein vallen en bijgevolg worden gevat door de zaak der wegen:

        Twee nieuwe grachtoverwelvingen: één ter hoogte van de buurtweg 15 en één ter hoogte van de nieuwe inrit naar de private parkeerplaatsen van het nieuwe recreatieverzamelgebouw. De eerste grachtoverwelving heeft een breedte van 7 m, de tweede van 6 m. Deze laatste geeft toegang tot de private hoofdparking met 114 parkeerplaatsen. Zie inplantingsplan nieuwe toestand. Deze overwelvingen worden aangelegd overeenkomstig de gebruikelijk gehanteerde technische profielen (zie plannen in bijlage).

        Het verwijderen van een bestaande grachtoverwelving rechts naast de buurtweg 15. Zie inplantingsplan nieuwe toestand.

        Het verwijderen van een bestaande grachtoverwelving ter hoogte van de bestaande feestzaal/taverne. Zie het inplantingsplan bestaande en nieuwe toestand.

        Het heraanleggen van de buurtweg 15 in beton volgens typebestek 250 tot aan de afslag voor 40 private parkeerplaatsen voor de hoogdynamische activiteiten in het recreatieverzamelgebouw. Er wordt geen heraanleg van de wegenis voorzien voorbij deze afslag daar op dit moment nog niet geweten is welke activiteiten er in de achtergelegen percelen gaan komen, buiten de laagdynamische, tijdelijke campingplaatsen. Op basis van de huidige aanvraag is een bijkomende heraanleg in typebestek 250 niet nodig en niet wenselijk.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet houdende de gemeentewegen.

Adviezen

        Volgende adviezen werden aangevraagd en hebben relevantie voor de zaak der wegen:

        Agentschap Wegen en Verkeer heeft naar aanleiding van de gewijzigde aanvraag op 30 augustus 2023 een voorwaardelijk gunstig afgeleverd. Het besluit van dit advies luidt als volgt:

Om deze redenen adviseert het Agentschap Wegen en Verkeer VOORWAARDELIJK GUNSTIG.

De volgende voorwaarden dienen te worden opgelegd:

        Er moet een domeinvergunning aangevraagd worden voor de toegangen.

        De bestaande verhardingen/toegangen dienen verwijderd te worden.

        Ook de conciërge woning dient te ontsluiten via de toegangen van de site.

        Behoudens de toegangen dient het perceel van het openbaar domein te worden afgesloten door een structurele niet-overrijdbare scheiding.

        Er worden twee toegangen toegestaan van maximaal 7 meter breed.

        Pidpa-Drinkwater heeft op 15 mei 2023 een voorwaardelijk gunstig advies afgeleverd waarbij wordt gesteld dat er geen uitbreiding nodig is van het distributienet in de openbare weg.

        Pidpa-Riolering heeft op 15 mei 2023 een voorwaardelijk gunstig advies afgeleverd. Er werden geen voorwaarden opgelegd op het huidige noch op het toekomstige openbare domein.

        Fluvius heeft op 1 juli 2023 "geen advies" gegeven. Er werd wel aangeraden dat de aanvrager tijdig de nodige aanvragen moet doen bij Fluvius in verband met de benodigde vermogens. Er worden geen lasten of voorwaarden opgelegd op openbaar domein.

        De overige adviesinstanties -- Agentschap voor Natuur en Bos, Brandweerzone Kempen, de Vlaamse Waterweg, de Astridcommissie en Toegankelijk Vlaanderen -- waren gunstig of voorwaardelijk gunstig, maar zijn niet relevant voor de zaak der wegen en moeten bijgevolg niet verder uiteengezet worden.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag en de daarbij horende zaak der wegen werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 18 mei 2023 tot 16 juni 2023.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

Argumentatie

De zaak van de wegen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen.

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen. Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering.

De exclusieve en autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak der wegen moet van de beslissingsbevoegdheid van het vergunningverlenend bestuursorgaan worden onderscheiden. Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken. Hij moet zich in zijn besluit over de zaak der wegen dan ook onthouden van uitspraken over de planologische toelaatbaarheid of de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor Buurtweg 15 wordt vastgelegd.

De voorgestelde wijziging van Buurtweg 15 staat in het kader van de hoogdynamische activiteiten die in de huidige aanvraag worden aangevraagd: een recreatieverzamelgebouw  met een binnenspeeltuin, enkele recreatieve units, bijhorende horecafunctie en aanhorigheden. Voor deze hoogdynamische activiteiten zijn er twee toegangen voorzien op het openbaar domein. Buurtweg 15 is één van deze toegangen, waarop een afslag is voorzien naar 40 private parkeerplaatsen, inclusief een los- en laadzone. Omwille van deze hoogdynamische activiteit is er een rooilijnverbreding naar 10 m voorzien alsook een heraanleg van de huidige wegenis in een betonweg overeenkomstig typebestek 250.

Deze rooilijnverbreding naar 10 m en de aanleg in beton volgens typebestek 250 is in de huidige aanvraag niet nodig noch wenselijk voorbij de voorziene afslag naar de 40 private parkeerplaatsen. In de huidige aanvraag wordt dieper op het terrein een tijdelijke, laagdynamische activiteit aangevraagd, namelijk twintig tijdelijke campingplaatsen, zonder bijkomende infrastructuur. In afwachting van een eventuele latere ontwikkeling die op dit moment niet gekend is, is het aangeraden om in de zone voorbij de hoogdynamische activiteit de huidige uitrusting te behouden en een rooilijnbreedte te voorzien van 8 m i.p.v. 10 m. Slechts wanneer in een eventueel toekomstige aanvraag zou blijken dat een andere invulling van ofwel het tracé, de rooilijn of de uitrusting van de wegenis noodzakelijk is, zal deze aanvraag gekoppeld worden aan een nieuwe zaak der wegen, met een concreet plan afgestemd op de eventuele nieuwe activiteiten.

Bovenstaande redenering wordt eveneens gehanteerd om het voorgestelde rooilijnplan slechts gedeeltelijk te aanvaarden. Daar er nog geen handelingen of activiteiten zijn voorzien in de huidige aanvraag op de af te schaffen bedding van de Buurtweg 15, wordt geoordeeld dat deze afschaffing op dit moment niet aan de orde is. De twee af te schaffen delen van de Buurtweg 15, op het rooilijnplan als geel gemarkeerd, worden niet aanvaard. De bestaande buurtweg blijft daar behouden.

Het gedeelte van de Buurtweg 15 dat wordt heraangelegd, moet het typebestek 250 volgen. Dit is zo voorzien in de aanvraag.

De twee nieuw aan te leggen overwelvingen voldoen aan zowel het advies van het Agentschap voor Wegen en Verkeer ter zake als het in de gemeente Hulshout gangbare profiel voor grachtoverwelvingen.

Wel moet er opgemerkt worden dat een derde bestaande grachtoverwelving ter hoogte van de woning  Heide 69 ook moet verwijderd worden.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Hoewel het schattingsverslag van Drawing Assistance van 30 augustus 2023 melding maakt van zowel een meer- als minwaarde, zijn deze niet relevant. Immers het afschaffen van de twee delen van Buurtweg 15 wordt niet aanvaard. De Buurtweg 15 blijft daar behouden, zodat er in de zaak der wegen geen meerwaarde gecreëerd wordt en er geen verrekening moet gebeuren met de minwaarde die bij de in te nemen delen hoort.

De zes delen waar er een verbreding wordt aangevraagd, moeten gratis aan de gemeente worden afgestaan als een last overeenkomstig artikel 75 van het omgevingsvergunningsdecreet:

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen.
De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg, vermeld in artikel 31, integraal op in de vergunning.

Buiten het voorzien in de nodige financiële waarborgen kunnen lasten onder meer betrekking hebben op:

1° de verwezenlijking of de renovatie van groene ruimten, ruimten voor openbaar nut, openbare gebouwen, infrastructuur met het oog op een verbetering van de mobiliteit, nutsvoorzieningen of woningen op kosten van de vergunninghouder. Vooraleer lasten op te leggen met betrekking tot nutsvoorzieningen worden de nutsmaatschappijen die actief zijn in de gemeente waarin het voorwerp van de vergunning gelegen is, door de bevoegde overheid, de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke omgevingsambtenaar of de door hem gemachtigde om advies verzocht. Hierbij wordt gestreefd naar het gelijktijdig aanleggen van nutsvoorzieningen, waardoor de hinder ten gevolge van deze aanleg maximaal wordt beperkt;

2° de bewerkstelliging van een vermenging van kavels die tegemoetkomen aan de behoeften van diverse maatschappelijke groepen op grond van de grootte van de kavels, respectievelijk de typologie, de kwaliteit, de vloeroppervlakte, het volume of de lokalenindeling van de woningen die erop opgericht worden, of van de op te stellen vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.

Lasten kunnen ook inhouden dat als de werken zijn begonnen, aan de overheid gratis, vrij en onbelast de eigendom wordt overgedragen van de in de vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen, groene of verharde ruimten, openbare gebouwen, nutsvoorzieningen, of de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans en Luc Van den Vonder

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg Buurtweg 15, gelegen ter hoogte van Heide 67, zoals aangeduid op het rooilijnplan van landmeter Jan Tubbeckx definitief vast te stellen, met uitsluiting van de twee af te schaffen delen, op het plan in geel aangeduid. De buurtweg wordt verbreed overeenkomstig de in rood gemarkeerde nieuwe bedding en blijft behouden in zowel de bestaande bedding in groen gemarkeerd, als de 'af te schaffen' bedding in geel gemarkeerd.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeenteweg en de uitbreiding met zes delen  grond zoals in rood weergegeven op het rooilijnplan met een gezamenlijke oppervlakte van 627,79 m², die na een kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zullen worden toegevoegd.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de heraanleg van een gedeelte van de Buurtweg 15 overeenkomstig het typebestek 250 en zoals aangeduid op de plannen goed.

Artikel 4:

De gemeenteraad keurt de aanleg van twee nieuwe overwelvingen op openbaar domein goed overeenkomstig de toegevoegde plannen. Alle bestaande overwelvingen moeten worden verwijderd, inclusief de overwelving ter hoogte van woning Heide 69.

Artikel 5:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen gebeurt op kosten van de ontwikkelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Indien deze nutsvoorzieningen op huidig of toekomstig openbaar domein moeten gerealiseerd worden, moeten zowel deze gronden als de nutsvoorzieningen zelf gratis worden afgestaan aan de gemeente of aan de betrokken nutsmaatschappijen.

Artikel 6:

De lasten verbonden aan de zaak der wegen, zowel de gratis grondafstand gekoppeld aan de nieuwe rooilijn van Buurtweg 15, als de heraanleg van een gedeelte van de Buurtweg 15 en het aanleggen en verwijderen van de overwelvingen, moeten vervuld worden voor de eerste ingebruikname van het recreatieverzamelgebouw.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.3. KENNISNAME AGB Sport. Goedkeuring jaarrekening 2022.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van het autonoom gemeentebedrijf Hulshout van de gemeente Hulshout.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.4. KENNISNAME Financiën. Opvolgingsrapportering meerjarenplan.

KENNISNAME:

Voorgeschiedenis

        28 september 2020: Kennisname door gemeenteraad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.

        27 september 2021: Kennisname door gemeenteraad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.

        10 oktober 2022: Kennisname door gemeenteraad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.

Feiten en context

        Vanaf 2020 heeft Hulshout voor de gemeente, het OCMW en het AGB een geïntegreerd beleidsrapport, sinds dit jaar komt daar ook de Welzijnsvereniging bij.

        Het Decreet Lokaal Bestuur legt aan het lokaal bestuur de verplichting op om naast de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) voor het einde van het derde kwartaal aan de gemeente- en OCMW-raad een opvolgingsrapportering voor te leggen over het eerste en het tweede kwartaal van het boekjaar.

        De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

Juridische gronden

Deze rapportering dient te voldoen aan volgende reglementering:

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 263.

        30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, artikel 29.

        26 juni 2018: Ministerieel Besluit over de beleids- en beheerscyclus, artikel 5.

Argumentatie

De rapportering is als bijlage toegevoegd.

De opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:

  1. een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan.
  2. een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar.
  3. in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het  meerjarenplan of de aanpassing ervan.
  4. in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

Het overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar in de opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:

  1. een overzicht van de ontvangsten en uitgaven, opgesteld conform schema J1, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd.
  2. een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard, opgesteld conform schema T2, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd.

Besluit

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het boekjaar 2023, opgesteld volgens de gestelde verplichtingen.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Kerkfabriek Sint Mattheüs. Advies jaarrekening 2022.

MOTIVERING:

Feiten en context

        16 augustus 2023: Indiening jaarrekening 2022 - Kerkfabriek Sint Mattheüs.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004  over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, houdende bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        30 augustus 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

Door de kerkfabriek wordt volgende rekening voorgelegd (bedragen in euro):

Exploitatie

 

ontvangsten

4.227,25

uitgaven

34.268,35

toelage

30.630,65

 

Investeringen

 

ontvangsten

0,00

uitgaven

0,00

toelage

0,00

BESLUIT: 15 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de jaarrekening 2022 van de Kerkfabriek Sint Mattheüs.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Punt bijlagen/links 20230322949698 Jaarrekening_officieleversie.pdf Download
20230322949702 ActualiseringInventaris.pdf Download
20230322949700 Kastoestand_officieleversie.pdf Download
20230322949701 StaatVanHetVermogen.pdf Download
20230830 Advies gemeente jaarrekening 22 HH getekend.pdf Download
20230322949703 IKA_kredietaanpassing.pdf Download
20230322949704 uittr bpost1.pdf Download
20230322949711 Statusblad.pdf Download
20230322949705 uittr bpost2.pdf Download
20230322949706 uittr KBC.pdf Download
20230322949707 KBC verzekering.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Kerkfabriek Sint Michiel. Advies jaarrekening 2022.

MOTIVERING:

Feiten en context

        16 augustus 2023: Ontvangst jaarrekening 2022 - Kerkfabriek Sint Michiel.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, houdende bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        30 augustus 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

Door de kerkfabriek wordt volgende rekening voorgelegd (bedragen in euro):

Exploitatie

 

ontvangsten

1.280,29

uitgaven

31.175,74

toelage

0,00

 

Investeringen

 

ontvangsten

23.401,40

uitgaven

46.802,80

toelage

23.401,40

Na bespreking,

BESLUIT: 15 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening 2022 van de Kerkfabriek Sint Michiel.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Punt bijlagen/links 20230109897977 Jaarrekening_officieleversie.pdf Download
20230109897986 IKA_eindejaars aanpassing.pdf Download
20230109897985 Investeringsfiche_secretariaat afwerken in de kerk.pdf Download
20230109897982 Investeringsfiche_voorschot inrichting secretariaat plan uittekenen.pdf Download
20230112899575 Aanvullende Nota Bij Jaarrekening 2022 van het Kerkfabriek St Michiel Westmeerbeek.pdf Download
20230109898023 BE95735051242458_12-01-2022_tot_09-01-2023.pdf Download
20230112899579 Statusblad.pdf Download
20230109897979 Kastoestand_officieleversie.pdf Download
20230109897980 StaatVanHetVermogen.pdf Download
20230109897981 ActualiseringInventaris.pdf Download
20230109897983 Investeringsfiche_dakwerken 3 kleine daken.pdf Download
20230109897984 Investeringsfiche_Orgelbouw Bruggeman-Baert.pdf Download
20230830 Advies gemeente jaarrekening 22 WMB getekend.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Kerkfabriek Sint Adriaan. Advies jaarrekening 2022.

MOTIVERING:

Feiten en context

        16 augustus 2023: Indiening jaarrekening 2022 - Kerkfabriek Sint Adriaan.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, houdende bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        30 augustus 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

Door de kerkfabriek wordt volgende rekening voorgelegd (bedragen in euro):

Exploitatie

 

ontvangsten

12.353,52

uitgaven

20.314,45

toelage

2.464,47

 

Investeringen

 

ontvangsten

0,00

uitgaven

654,61

toelage

0,00

BESLUIT: 15 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de jaarrekening 2022 van de Kerkfabriek Sint Adriaan.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Punt bijlagen/links 20230830 Advies gemeente jaarrekening 22 HTV getekend.pdf Download
20230406957118 export_BE31733319074355_20230110_2106.pdf Download
20230406957111 StaatVanHetVermogen.pdf Download
20230406957117 VERSLAG KERKFABRIEK 09-03-2023 (1).pdf Download
20230406957110 Kastoestand_officieleversie.pdf Download
20230406957112 ActualiseringInventaris.pdf Download
20230406957108 Jaarrekening_officieleversie.pdf Download
20230406957123 Statusblad.pdf Download
20230406957119 export_BE52731026406809_20230110_2108.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING Openbare markt. Opheffing marktreglement.

MOTIVERING:

Feiten en context

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het marktreglement.

        7 april 2022: Start van de markt.

        27 oktober 2022: Overleg met marktkramers.

        30 januari 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring aanpassing marktreglement.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Het afgelopen anderhalf jaar heeft het lokaal bestuur wekelijks een markt georganiseerd. We zijn er in geslaagd om marktkramers aan te trekken die samen een grote variatie aan voedingswaren konden aanbieden. We hadden ook al snel een aantal vaste klanten en op donderdagnamiddag was er vaak een gezellige drukte op de markt. Stilaan zagen we enkele marktkramers vertrekken. Het lokaal bestuur heeft telkens alles in het werk gesteld om de vrijgekomen plaats weer in te vullen. Er zijn in samenwerking met de marktkramers ook meerdere acties ondernomen om de markt meer bekend en aantrekkelijker te maken. Voorbeelden hiervan waren spaarkaarten, de maand van de markt, het bezoek van de Sint, een cadeautje voor elk kind op de markt, … Ondanks onze vaste klanten bleef het bezoekersaantal vrij laag. Na alle inspanningen die het bestuur samen met de marktkramers geleverd hebben, blijkt onze markt onvoldoende rendabel te zijn. De marktkramers hebben dan ook allemaal beslist dat het niet langer zin heeft om naar de markt te komen.

Financiële weerslag

Er zijn aan dit besluit geen directe financiële gevolgen verbonden. In het marktreglement staat dat als standplaatshouders afstand doen van hun abonnement ze geen recht hebben op een terugbetaling van het betaalde abonnementsgeld.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
8 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
Motivatie stem tegen Kurt Winkelmans: Voor de ganse N-VA fractie: De NVA-fractie betreurt de beslissing over het stopzetten van de markt. Er werd een evaluatie gevraagd en er is een stopzetting geagendeerd. Het initiatief was te kleinschalig, er was te weinig variatie qua aanbod en de kosten waren te hoog voor de marktkramers.

Enig artikel :

De gemeenteraad beslist het marktreglement zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 januari 2023, met onmiddellijke ingang, op te heffen.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Openbare markt. Opheffing retributiereglement.

MOTIVERING:

Feiten en context

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het marktreglement.

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het retributiereglement van de openbare markt voor de legislatuur 2019-2025.

        7 april 2022: Start van de markt.

        27 oktober 2022: Overleg met marktkramers.

        30 januari 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring aanpassing marktreglement.

        25 september 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de opheffing van het marktreglement.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Omdat we het marktreglement opheffen, heffen we ook het retributiereglement op.

Financiële weerslag

Er zijn aan dit besluit geen directe financiële gevolgen verbonden. In het marktreglement staat dat als standplaatshouders afstand doen van hun abonnement ze geen recht hebben op een terugbetaling van het betaalde abonnementsgeld.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het retributiereglement van de openbare markt, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 januari 2023, met onmiddellijke ingang, op te heffen.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING LeefGoed. Aanduiding kandidaat lid wooncomité en bouwcomité voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        14 september 2021: Tijdens de Conferentie van Kempense Burgemeesters (CKB) werd afgesproken dat de afgevaardigde van de gemeente in het bestuursorgaan moet zetelen én schepen bevoegd voor welzijn moet zijn. Om in het bouwcomité te kunnen zetelen, moet de afgevaardigde van de gemeente in het bestuursorgaan zetelen én schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening zijn.

        4 maart 2023: Infovergadering over de Nieuwe Woonmaatschappij met de burgemeesters en schepenen van ruimtelijke ordening en welzijn van de deelnemende gemeenten, waarin de modaliteiten voor de oprichting van de Nieuwe Woonmaatschappij werden bepaald. Tijdens deze vergadering werd er overeengekomen om bij voorkeur één van de twee schepenen van Omgeving en Welzijn voor te dragen. Binnen de leden van het college van burgemeester en schepenen werd er afgesproken om schepen van omgeving, Hilde Van Looy voor te dragen.

        3 april 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van de erkenningsaanvraag, het gezamenlijk fusievoorstel, het overdrachtsvoorstel en de ontwerpstatuten van de nieuwe woonmaatschappij zoals opgesteld en goedgekeurd door de Stuurgroep voor de vorming van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen Zuid.

        22 mei 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring agenda algemene vergadering van de buitengewone algemene vergadering  van de Geelse Huisvesting BV, Kleine Landeigendom Zuiderkempen en Zonnige Kempen.

        30 juni 2023: De fusie LeefGoed wordt goedgekeurd op de buitengewone algemene vergadering.

        Artikel 21 van de statuten van Woonmaatschappij LeefGoed BV voorziet in de mogelijkheid tot de oprichting van comités. In dit geval wordt er voorzien in een wooncomité en een bouwcomité voor de regio Neteland én in wooncomité en een bouwcomité voor de regio Zuiderkempen.

        Voor de gemeente Hulshout betekent dit:

        kandidaat-lid wooncomité = schepen welzijn = de heer Elias De Wever

        kandidaat-lid bouwcomité = schepen ruimtelijke ordening = mevrouw Hilde Van Looy

        De stemming is geheim.

        De bevoegdheden van de comités worden vastgelegd in een intern reglement.

Juridische gronden

        22  december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 34, 40 en 41.

        9 juli 2021: Decreet over de wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen.

        23 maart 2021: Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV).

        24 april 2020: Omzendbrief OMG/W 2020/3 over de impact van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen.

        17 juli 2020: Decreten over het Vlaams woonbeleid (Vlaamse Codex Wonen van 2021).

Statuten van Woonmaatschappij LeefGoed.

Argumentatie

Overeenkomstig art. 21 van de statuten van Woonmaatschappij LeefGoed BV, wordt voorzien in een wooncomité en een bouwcomité voor de regio Neteland én in een wooncomité en een bouwcomité voor de regio Zuiderkempen. De gemeente Hulshout heeft recht op 1 lid in het wooncomité en 1 lid in het bouwcomité voor de regio Zuiderkempen. Zoals afgesproken in de Conferentie Kempische Burgermeesters op 14 september 2021 wordt de schepen bevoegd voor welzijn voorgedragen als kandidaat-lid voor het wooncomité. De schepen voor ruimtelijke ordening wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor het bouwcomité.

Voor de gemeente Hulshout betekent dit:

        kandidaat-lid wooncomité = schepen welzijn = de heer Elias De Wever

        kandidaat-lid bouwcomité = schepen ruimtelijke ordening = mevrouw Hilde Van Looy

De bevoegdheden van de comités worden vastgelegd in een intern reglement.

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad draagt voor het wooncomité voor de regio Zuiderkempen van Woonmaatschappij LeefGoed BV een kandidaat-lid voor, voor de legislatuur 2019-2024.

De stemming is geheim. Er zijn evenveel stembiljetten als er stemmen uitgebracht zijn: 21.

Elias De Wever verkrijgt 16 stemmen.

Rist Heylen verkrijgt 2 stemmen.

Hilde Van Looy verkrijgt 1 stem.

Er zijn 2 onthoudingen.

Er zijn geen ongeldige stemmen.

De gemeenteraad stelt Elias De Wever aan als afgevaardigde voor het wooncomité voor de regio Zuiderkempen van Woonmaatschappij LeefGoed BV.

Artikel 2:

De gemeenteraad draagt voor het bouwcomité voor de regio Zuiderkempen van Woonmaatschappij LeefGoed BV een kandidaat-lid voor, voor de legislatuur 2019-2024.

De stemming is geheim. Er zijn evenveel stembiljetten als er stemmen uitgebracht zijn: 21.

Hilde Van Looy verkrijgt 14 stemmen.

Rist Heylen verkrijgt 2 stemmen.

Elias De Wever verkrijgt 1 stem.

Jos Voet verkrijgt 1 stem.

Er zijn 3 onthoudingen.

Er zijn geen ongeldige stemmen.

De gemeenteraad stelt Hilde Van Looy aan als afgevaardigde voor het bouwcomité voor de regio Zuiderkempen van Woonmaatschappij LeefGoed BV.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.11. VRAAG Openbaar domein; mobiliteit. Bruiersveld: voetpad in slechte staat + overdreven snelheid. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Op de gemeenteraadszitting van 22 mei 2023 werd dit besproken. 

Vraag: Graag stand van zaken.

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.12. VRAAG Onderwijs. Afspraken rond bus regeling voor scholen. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Welke afspraken zijn er rond busvervoer voor de school (Gemeente en vrije basisschool)?

- Bepaalde activiteiten zijn niet binnen de grenzen van Hulshout. Zoals schaatsbaan, cultureel centrum. Welke afspraken gelden hierbij?

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.13. VRAAG Personeelszaken. Is er een interne evaluatie gebeurd van het organigram? - TA - Luc Van den Vonder

VRAAG:

  1. Is er een volledige bezetting?
  2. Personeelsverloop en herinvulling?
  3. Zijn er cijfers beschikbaar van gevolgde uren van opleidingen? Op hoeveel personen heeft dit betrekking?
  4. Zijn er exit gesprekken met de uitredende personeelsleden?

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.14. VRAAG Evenementen. Belgisch kampioenschap veldlopen op Zondag 19 november 2023. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Om het 50-jarige bestaan van de club te vieren en als eerbetoon aan Robert De Wit mag AC Hulshout het Belgische kampioenschap veldlopen organiseren. Onze felicitaties aan de club. Kan het bestuur echter een beeld scheppen aan waar wij ons aan mogen verwachten voor dit evenement?

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.15. VRAAG Kerkenplan. Stand van zaken. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

kerkenplan moet een langetermijnvisie formuleren voor onze parochiekerken. Is dit plan rond? Wat zijn de implicaties voor onze drie kerken?

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.16. VRAAG Vraag betreffende het vrijwilligersontbijt. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Op zaterdag 16 september 2023 vond in GC IJzermael het Vrijwilligersontbijt van onze gemeente plaats. 

        Wat waren de voorwaarden om hiertoe te worden uitgenodigd?

        Welke verenigingen/organisaties/personen werden er concreet uitgenodigd?

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.17. VRAAG Vraag betreffende het monument-kunstwerk. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

        Wat is de stand van zaken in de realisatie van dit bouwwerk?

        Kan het volledige verloop even worden toegelicht? 

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 september 2023.

 

GR OZ  A.18. VRAAG Beveiliging persoonlijke gegevens raadsleden. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Onlangs stond in de krant een artikel over de oplichting van een raadslid van de stad Wervik.  Het voorval deed zich voor nadat hij een bericht kreeg dat hij een vergoeding diende te ontvangen van Fluvius.

Enkele dagen later kreeg ikzelf een telefonische oproep uit het buitenland. Een dag later ontving ik van dat nummer een whatsapp-bericht dat schijnbaar afkomstig was van Fluvius.

Blijkbaar gebruiken de oplichters gemeentelijke websites om zo de contactgegevens van raadsleden te bemachtigen.  Hier lijkt het vooral om GSM-nummers te gaan.

Vraag die kan gesteld worden is hoe deze oplichters de gegevens verzamelden.  Het lijkt mij onrealistisch dat zij de websites handmatig uitpluizen. De gegevens van raadsleden in Hulshout staan op de website, maar daarvoor is toch wel enige zoekinspanning vereist.  Mogelijks gebruiken de criminelen een zoekrobot om zo gegevens van de website te vissen.  Een andere mogelijkheid is dat er een datalek zou zijn geweest.  Wanneer we de website van de stad Wervik vergelijken met deze van Hulshout, zijn er wel enige gelijkenissen aan te treffen.

Zoals reeds vroeger gesuggereerd zou het raadzaam zijn dat de gemeente een beveiliging inbouwt om deze gegevensdiefstal te vermijden.  Voor de mailadressen zou een persoonlijk mailadres op het hulshout.be-domein de mogelijkheid geven aan de gemeentelijke IT-diensten om een overzicht te hebben van de aanvallen die gebeuren via de mailadressen van de raadsleden en zouden zij veel gemakkelijker kunnen ingrijpen en vermoedelijk ook beter de criminele netwerken en IP-adressen kunnen identificeren.

Ook voor de GSM-gegevens zou een masker kunnen gebruikt worden, bvb. door een vast telefoonnummer toe te kennen per raadslid dat dan louter als alias dient, maar waardoor de IT-diensten van de gemeente aanvallen gemakkelijker kunnen detecteren.  Er kunnen door de IT-specialisten ongetwijfeld nog andere oplossingen voorgesteld worden.

Kan er aan de IT-diensten van de gemeente gevraagd worden om een oplossing hiervoor voor te stellen ?

 

Publicatiedatum: 17/10/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.