Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 31 augustus 2020 om 19.00 uur tot 22:06 uur.

 

Aanwezig:

Elias De Wever: voorzitter

Geert Daems: burgemeester

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten: schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 Decreet lokaal bestuur), Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht: raadsleden

Jef Van Hoof: vertrouwenspersoon Gust Van den Bruel

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

 

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.1. KENNISNAME AGB Sport Hulshout. Tijdelijke aanpassingen tarieven buitenterreinen.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van AGB Sport Hulshout van 27 mei 2020 omtrent de tijdelijke aanpassingen van de tarieven van de buitenrerreinen van het AGB Sport Hulshout.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0040. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag het verkavelen van gronden voor 2 kavels, waarvan 1 geschikt is voor het oprichten van een vrijstaande één- of tweegezinswoning en 1 geschikt is voor het oprichten van een vrijstaande eengezinswoning.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging in te stemmen om een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen te Grote Baan en Katelijnestraat, zoals aangeduid op bijgevoegd rooilijnplan van landmeter-expert Marcel Van den Vonder te wijzigen en het rooilijnplan definitief vast te stellen. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om het gewijzigde wegtracé van de bestaande gemeenteweg, en uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan met een oppervlakte 1 a 92 ca, hetgeen na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd, goed te keuren en dit zoals aangeduid op het verkavelingsplan.

Artikel 3:

De aanleg van volgende de nutsvoorzieningen  gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden opgelegd door de verschillende nutsmaatschappijen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of betrokken nutsmaatschappijen.

Artikel 4:

De strook zoals op het verkavelingsplan weergegeven, dient aan de gemeente Hulshout kosteloos te worden afgestaan voor het openbaar nut ter inlijving bij het openbaar domein. Dit dient te gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

 

 

 

Raadslid Dorien Van Opstal geeft bij volgend agendapunt ‘A.3.BESLISSING: Gratis grondafstand Heibaan 139 te Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 55/S(deel). Definitieve beslissing.’ de opmerking dat de bijlage ontwerpakte niet is meegestuurd. Er wordt gevraagd om dit  agendapunt uit te stellen.

De gemeenteraad gaat unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Gratis grondafstand Heibaan 139 te Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 55/S(deel). Definitieve beslissing.

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: Omdat de bijlage van de ontwerpakte niet is meegestuurd, wordt het agendapunt uitgesteld.

De gemeenteraad gaat unaniem akkoord.

 

 

Raadslid Dorien Van Opstal geeft bij volgend agendapunt ‘A.4.BESLISSING: Gratis grondverwerving Geersbroekstraat te Hulshout, afdeling I, sectie C, nummers 14/A/2(deel) en 14/V(deel). Definitieve beslissing’ de opmerking dat de bijlage ontwerpakte niet is meegestuurd. Er wordt gevraagd om dit  agendapunt uit te stellen.

De gemeenteraad gaat unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Gratis grondverwerving Geersbroekstraat te Hulshout, afdeling I, sectie C, nummers 14/A/2(deel) en 14/V(deel). Definitieve beslissing.

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: Omdat de bijlage van de ontwerpakte niet is meegestuurd, wordt het agendapunt uitgesteld.

De gemeenteraad gaat unaniem akkoord.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Gratis grondverwerving Oude Kruisstraat 14-16 te Hulshout, afdeling I, sectie B, nrs. 134/M(deel) en 135/K/2(deel). Definitieve beslissing.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Oude Kruisstraat 14-16, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie B, nummers 134/M(deel) en 135/K/2(deel) met een oppervlakte van 56,45 m², definitief gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

Het desbetreffend perceel grond staat afgebeeld als lot 3 op het opmetingsplan van landmetersbureel Drawing Assistance bvba van 04 juni 2019.

Artikel 2:

De ontwerpakte en het bijhorend dossier worden goedgekeurd.

Artikel 3:

De akte zal verleden worden voor notaris Vonnicq Vermeulen te Hulshout.

Artikel 4:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de akte en alle erbij horende documenten namens de gemeente te ondertekenen.

Artikel 5:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Buitenschoolse opvang. Goedkeuring aanpassing huishoudelijk reglement.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement van de gemeentelijke opvang van schoolkinderen, zoals vastgesteld in de zitting van 16 december 2019 en van kracht geworden op 1 januari 2020, op te heffen met ingang op 1 september 2020.

Artikel 2:

Het huishoudelijk reglement van de gemeentelijke opvang van schoolkinderen wordt als volgt vastgesteld, met ingang op 1 september 2020:

"GEMEENTELIJKE OPVANG VAN SCHOOLKINDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

1ALGEMEEN

1.1Opvanglocaties

-Het gemeentebestuur van Hulshout, Prof. Dr.Vital Celenplein 2, organiseert opvang van schoolkinderen op volgende locaties:             

         Erkende locatie Hulshout, Grote Baan 205 :0476/60.26.24

         Schoolopvang Hulshout, Strepestraat 21 :0471/81.16.25

         Erkende locatie Houtvenne, Broedersstraat 33 :0474/91.00.20

         Schoolopvang Houtvenne, Langestraat 11:0471/81.16.30

         Erkende locatie Westmeerbeek, Mgr. Raeymaekersstraat 21 :0474/91.00.09

1.2Definitie 'gezin' en 'ouders'

-Zoals in het Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de erkenningsvoorwaarden voor buitenschoolse opvang, worden in dit reglement met 'gezin' de personen bedoeld in het thuismilieu van het opgevangen kind die de verantwoordelijkheid voor het kind dragen. In dezelfde betekenis wordt ook het woord 'ouders' gebruikt.

1.3Coördinatie

-De coördinator van de gemeentelijke opvang van schoolkinderen is te bereiken in het OCMW, Grote Baan 264 (tel.: 015/750.100,  e-mail: kinderopvang@hulshout.be). Voor een gesprek ter plaatste wordt aangeraden om een afspraak te maken.

-Openingsuren OCMW :

         maandag :van 9u tot 12u en van 18u tot 20u

         dinsdag :van 9u tot 12u

         woensdag :van 9u tot 12u

         donderdag :van 9u tot 12u

         vrijdag :van 9u tot 12u

1.4Bereikbaarheid van de opvanglocaties en Kind en Gezin in noodgevallen

-Tijdens de openingsuren zijn de opvanglocaties rechtstreeks bereikbaar via de gsm-nummers vermeld onder punt 1.1.

-Buiten de openingsuren kan een bericht op de voicemail van de opvanglocaties ingesproken worden. De begeleiders beluisteren in elke opvanglocatie bij aanvang van elk opvangmoment alle boodschappen op de voicemail.

-De ouders worden verzocht om het doorgeven van boodschappen aan de begeleiding via de school te vermijden.

-Contactgegevens Kind en Gezin:

         Adres:Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

         Kind en Gezinlijn:078/150.100

         Contactformulier: http://www.kindengezin.be/formulieren/contact.jsp

1.5Doelgroep

-In het opvanginitiatief kunnen alle kinderen uit het basisonderwijs terecht die in Hulshout wonen of er naar school gaan. Het initiatief staat ook open voor de inclusieve opvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte, in de mate dat de voorhanden mogelijkheden dit toelaten, overeenkomstig de wettelijke bepalingen inzake infrastructuur en personeel.

1.6Verzekering

-Alle kinderen, alsook de begeleiders, zijn tijdens de opvang verzekerd tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid (Ethias, polisnr. 45023757). De polis ligt ter inzage bij de coördinator in het OCMW. Voor de terugvordering van dokterskosten ten gevolge van een ongeval tijdens de opvanguren, kunnen de ouders op elke locatie het gebruikelijke formulier verkrijgen. Bij beschadiging of verlies van materiaal (bril, jas, speelgoed, ...) is de opvang niet aansprakelijk en kunnen bijgevolg geen kosten verhaald worden via de verzekering van de opvang.

1.7Voorrang

-Tijdens de schoolvakanties wordt voorrang gegeven aan de opvang van kinderen jonger dan  6 jaar.

1.8Openingsuren en sluitingsdagen

-openingsuren op schooldagen:

         ’s morgens:van 6.45u tot het begin van de lessen

         ’s namiddags:vanaf het einde der lessen tot 18.15u

-openingsuren op schoolvrije en vakantiedagen buiten het weekeinde en de wettelijke feestdagen:

         van 6.45u tot 18.15u

-Sluitingsdagen:

         Alle locaties zijn gesloten in de week van 21 juli, op de brugdag na Ons-Heer-Hemelvaart en van 24 december tot en met 1 januari.

         Op woensdagnamiddagen, schoolvrije en vakantiedagen kan de opvang gecentraliseerd worden in één vestigingsplaats of een beperkt aantal vestigingsplaatsen. De ouders worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht.

         Eventuele bijkomende sluitingsdagen worden vooraf aangekondigd.

-De vermelde openingstijden gelden voor het initiatief als geheel, in die zin dat minstens één locatie open is. Het college van burgemeester en schepenen kan de opening of sluiting van de afzonderlijke locaties verder regelen naargelang de behoefte, alsook de verdeling van de kinderen over de afzonderlijke locaties op basis van de leeftijd of het leerjaar. Het college kan hiertoe ook opdracht geven aan de gemeentelijke administratie.

1.9Vragen - opmerkingen - klachten

-Met vragen of opmerkingen betreffende de opvang kan men bij de begeleiders of de coördinator terecht. Formele klachten worden bij voorkeur gemeld aan de gemeentelijke klachtenambtenaar (tel.: 015.22.94.89, e-mail: klachten@hulshout.be, burgerloket op website: www.hulshout.be). De ouders van de opgevangen of eventueel geweigerde kinderen kunnen formele klachten ten aanzien van de erkende opvanglocaties ook melden bij Kind en Gezin, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel (tel.: 02/533.14.14, e-mail: klachtendienst@kindengezin.be).

2INTERN WERKINGSKADER

2.1Pedagogisch beleid

-De opvang wil aan elk kind optimale kansen bieden om zich vrij te ontplooien in zijn activiteiten en zijn sociale relaties, uitgaande van de mogelijkheden en beperkingen die onder meer voortvloeien uit het kind zelf en uit het samenzijn met anderen.

-Het kind mag in de mate van het mogelijke kiezen met wie het bij voorkeur omgaat en hoe het zijn tijd op de opvang doorbrengt, bijvoorbeeld met spelen, rusten of huiswerk maken. Een gevarieerd spelaanbod en de beschikbaarheid van spelmateriaal maken een zinvolle vrijetijdsbesteding mogelijk. Er wordt blijvend toegezien op de geschiktheid, de netheid en de veiligheid van de opvanglokalen.

-Wanneer het nodig is, zal de begeleiding de kinderen stimuleren, helpen of bijsturen in hun activiteiten en in de omgang met anderen. De kinderen hebben een vorm van inspraak bij aangelegenheden die hen aanbelangen. Doch eens de begeleiding overgaat tot het stellen van grenzen of het opleggen van richtlijnen dienen deze te worden nageleefd.

-De begeleiders bieden warmte en betrokkenheid aan de kinderen. Zij dienen te beschikken over de vereiste kwalificaties bij hun aanwerving en volgen regelmatig bijscholing. De werkverdeling gebeurt zodanig dat dezelfde personen zoveel mogelijk dezelfde kinderen opvangen, waardoor een persoonlijke band kan groeien.

2.2Samenwerking met ouders

-Een goede relatie tussen het opvanginitiatief en de ouders is onontbeerlijk. Door middel van systematische bevraging wordt daarom gepeild naar de klantentevredenheid. De ouders worden geïnformeerd over de dagelijkse gang van zaken en zijn ook vertegenwoordigd in het "lokaal overleg kinderopvang" dat het gemeentebestuur adviseert. In dit overleg zetelen verenigingen zoals de Gezinsbond en de oudercomités van de scholen. Alle facetten van kinderopvang kunnen op dit forum besproken worden. Wie gedetailleerde informatie wenst over de werking van de opvang kan tevens het kwaliteitshandboek te allen tijde raadplegen in de locaties.

2.3Samenwerking met externen

-Om de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen verzekeren wordt veelvuldig samengewerkt met derden. De gemeentelijke technische dienst zorgt voor het onderhoud en het busvervoer. Met de scholen worden de nodige afspraken gemaakt, zowel over organisatorische als pedagogische aangelegenheden. Instanties als de IOK, de brandweer en de Zorginspectie houden toezicht op de veiligheid en de kwaliteit. Met het oog op ervaringsuitwisseling zijn er geregeld contacten met andere personen en instellingen die opvang van schoolkinderen aanbieden. Voor de regelmatige bijscholing van het personeel wordt steeds een beroep gedaan op gespecialiseerde instanties zoals VDKomma en het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG.             

3WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN OUDERS EN OPVANG

3.1Kennismaking

-Ouders die overwegen om van de opvang te gaan gebruik maken, kunnen samen met hun kinderen komen kennismaken met de begeleiders, de lokalen en de wijze van werken.

3.2Registratie

-Voorafgaand aan de eerste aanwezigheid moeten de kinderen geregistreerd worden door de ouders. Dit kan bij de coördinator tijdens de openingsuren van het OCMW of tijdens het spreekuur in de erkende opvanglocaties. Bij de registratie sluiten de ouders een schriftelijke overeenkomst af en vullen zij een individuele inlichtingenfiche in. Zij ontvangen een kopie van het huishoudelijk regelement en ondertekenen dit voor ontvangst en kennisname.

-Op de individuele inlichtingenfiche dienen vermeld te worden:

         naam, adres, geboortedatum en -plaats van het kind.

         naam en contactgegevens van de ouders.

         te contacteren personen in noodgevallen.

         huisarts van het kind.

         school van het kind.

         personen die het kind mogen afhalen.

         vermelding dat het kind al dan niet zonder begeleiding mag vertrekken.

         bijzonderheden over het kind i.v.m. gezondheid, medicatie, voeding.

         alle pedagogische of andere bijzonderheden i.v.m. het kind die van belang zijn voor de begeleiding.

         wijze van toezending van de facturen (per post of e-mail) en van betaling (met overschrijving of domiciliëring). 

-Wijzigingen of eenmalige afwijkingen ten opzichte van de vermeldingen op de individuele gegevensfiche moeten steeds schriftelijk worden meegedeeld.

3.3Privacy

-De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden alleen gebruikt in het kader van de opvang. De gegevens kunnen op elk moment worden ingekeken en verbeterd door de betrokkenen. Ze worden vernietigd wanneer ze niet meer noodzakelijk zijn in functie van de naleving van de toepasselijke regelgeving. Het gemeentebestuur verbindt er zich toe om de veiligheid en het vertrouwelijke karakter van de persoonsgegevens te waarborgen.

3.4Inschrijving en afmelding

-Voor een goede organisatie is tijdig inschrijven en afmelden erg belangrijk, met name om volgende redenen:

         In erkende opvanglocaties is het aantal kindplaatsen beperkt tot de door Kind en Gezin erkende capaciteit.

         De beschikbare begeleiding wordt zo proportioneel mogelijk ingezet, rekening houdend met het verwachte aantal kinderen en de wettelijke normen.

         Bij het afhalen van de kinderen op de school dienen de begeleiders precies te weten wie ze moeten meenemen.

         De inschrijvingen voor opvang tijdens schoolvakanties worden zo georganiseerd dat in geval van plaatsgebrek voorrang kan gegeven worden bij inschrijving van kinderen jonger dan 6 jaar, zonder dat daarvoor eerdere inschrijvingen van oudere kinderen geschrapt moet worden.

         Het inschrijven vóór de schoolvakanties via het OCMW vermindert de administratieve last voor de begeleiding, zodat meer aandacht naar de kinderen kan gaan.

-Inschrijvingen en afmeldingen moeten ondubbelzinnig zijn. Bij gebrek aan een regelmatige inschrijving of afmelding wordt een toeslag aangerekend.

-Tijdstip van inschrijven en afmelden (= annuleren):

         Voor opvang buiten de schoolvakanties dienen inschrijvingen en afmeldingen via de opvanglocaties te gebeuren, uiterlijk op de voorafgaande openingsdag, vóór het sluiten van de opvang. De begeleiders kunnen dan nog de nodige regelingen treffen. Men dient er rekening mee te houden dat het sluitingsuur enigszins kan variëren, naargelang wanneer het laatste kind afgehaald wordt. Inschrijvingsformulieren worden ter beschikking gesteld op de opvanglocaties. Het gebruik van deze formulieren is vrijblijvend. Ook mondeling, telefonisch of via de voicemail inschrijven is toegelaten.

         Voor opvang tijdens de schoolvakanties moeten alle inschrijvingen en afmeldingen vóór de schoolvakantie gebeuren, tijdens de vooraf bekendgemaakte inschrijvingsdata, via de coördinator in het OCMW. Dit laat onder meer toe om voorrangen te bepalen, de inschrijvingen te bevestigen en indien nodig ouders te melden dat er geen plaats meer vrij is.  De inschrijvingsdata en de verdere inschrijvingsmodaliteiten worden geruime tijd vooraf bekendgemaakt. Het gebruik van de ter beschikking gestelde formulieren is verplicht. Ze kunnen eventueel per e-mail ingediend worden.

         Per schoolvakantie worden twee inschrijvingsperiodes gepland. Tijdens de vroegste inschrijvingsperiode hebben kinderen jonger dan 6 jaar voorrang in geval van plaatsgebrek. Om indien nodig van de chronologie van de inschrijvingsaanvragen te kunnen afwijken, worden de inschrijvingen pas aan het einde van de vroegste inschrijvingsperiode bevestigd. Tijdens de laatste inschrijvingsperiode gebeuren de inschrijvingen volledig chronologisch, in de volgorde van de aanvragen. Er geldt dan geen voorrangsregeling meer en elke inschrijving wordt onmiddellijk bevestigd.

-Afwijkingen van de inschrijvings- en afmeldingsverplichting worden toegestaan in volgende gevallen:

         Wegens ziekte die aanvangt op een dag waarvoor werd ingeschreven. Vanaf de tweede opeenvolgende ziektedag dient dit gestaafd te worden met een doktersattest.

         Wegens beroepsredenen buiten de wil van de ouders. In dit geval dient een schriftelijk bewijs van de werkgever te worden voorgelegd.

3.5Aanwezigheidsregister

-In de opvanglocatie is er een aanwezigheidsregister. Hierin wordt per dag genoteerd welk kind aanwezig is met de tijd van aankomst en vertrek. Het gezin moet de genoteerde aanwezigheid van zijn kind bevestigen.

3.6Oudercontacten

-De ouders hebben toegang tot de gebruikte lokalen tijdens de aanwezigheid van hun kinderen.

-Om veiligheidsredenen en om de noodzakelijke communicatie mogelijk te maken dient de persoon die een kind brengt of afhaalt zich in de opvang bij de begeleiding aan te melden.

-De breng- en haalcontacten met de ouders vinden op een dergelijke wijze plaats dat het wederzijds vertrouwen versterkt wordt. Hiertoe wordt de nodige tijd en ruimte vrijgemaakt. Voor een vertrouwelijk gesprek kan eventueel buiten de opvanguren afgesproken worden met de begeleiders of de coördinator, in het OCMW of een opvanglocatie.

3.7Voedingswaren en drank

-De kinderen dienen de voedingswaren die zij nodig hebben zelf mee te brengen.

-De opvang stelt behalve water van de kraan geen dranken ter beschikking van de kinderen. Op schooldagen mogen de kinderen alleen water als drank van thuis meebrengen.

3.8Kleding

-De kinderen dienen zo mogelijk comfortabele kleding te dragen die het spelen niet belemmert. Dit geldt vooral op schoolvrije en vakantiedagen.

-Voor kindjes die nog niet helemaal zindelijk zijn, wordt aan de ouders gevraagd om zelf een reservebroekje mee te brengen. Voor kindjes die onverwacht nog een ongelukje hebben is enkel een beperkt aantal reservekledingstukken voorradig in de opvang. Na gebruik dienen deze zo snel mogelijk gewassen en terugbezorgd te worden. Bij niet teruggave binnen 4 weken wordt een toeslag aangerekend.

3.9Ziekte en ongevallen

-In geval kinderen ziek worden tijdens de opvang of wanneer er een ongeval gebeurt en dringend een dokter moet geraadpleegd worden, zijn de dokterskosten in eerste instantie ten laste van de ouders.

-Indien een kind te ziek is om naar school te gaan, kan het ook niet naar de opvang komen. Zieke kinderen worden ook niet opgevangen tijdens schoolvrije of vakantiedagen.

-Indien een kind medicatie moet gebruiken, dient deze aan de begeleiding afgegeven te worden met duidelijke, schriftelijke instructies van de behandelende geneesheer of apotheker.

-Aan de ouders wordt gevraagd medische problemen van hun kind te signaleren die een gevaar kunnen betekenen of die een bijzondere waakzaamheid vergen.

3.10Verplaatsingen - verlaten van de opvang - brengen en afhalen van kinderen

-De kinderen worden onder begeleiding door leerkrachten of opvangpersoneel van de opvang naar de school en van de school naar de opvang gevoerd. Om veiligheidsredenen is het afhalen of brengen van kinderen tijdens de verplaatsingen verboden. Er wordt een strikte discipline gehandhaafd en de begeleiders treden op als gemachtigd opzichter om ongevallen te voorkomen.

-Tijdens de schoolvakanties worden geregeld uitstappen georganiseerd. Deze worden vooraf aangekondigd in het kader van het activiteitenprogramma. Tijdens de uitstappen wordt steeds extra begeleiding voorzien door het opvangpersoneel. Er geldt een strikte taakverdeling tussen de begeleiders om het permanent toezicht op alle kinderen, de veiligheid en de goede gang van zaken te garanderen.

-Kinderen mogen de opvang slechts onbegeleid verlaten mits schriftelijke toestemming van de ouders (bvb.: om met de fiets naar school te rijden, om zich naar huis te begeven, voor deelname aan een culturele of sportactiviteit, ...).

-Kinderen kunnen enkel afgehaald worden door de ouders of door de personen die daartoe door de ouders schriftelijk zijn aangeduid.

3.11Toegangsbadges

-De erkende locaties hebben een elektronische toegangsbeveiliging. In Westmeerbeek omvat dit systeem een automatische toegangscontrole met magneetkaarten (badges). Ouders die dit wensen kunnen een persoonlijke toegangsbadge verkrijgen via de coördinator in het OCMW. Hiermee kan men de deur openen zonder tussenkomst van de begeleiding. Dit systeem werkt alleen tijdens de openingsuren. Voorwaarden en gebruiksregels:

         Ouders die als klant geregistreerd zijn kunnen een badge ontlenen en gebruiken, mits het betalen van een waarborg tegen ontvangstbewijs. De waarborg wordt terugbetaald wanneer de badge in goede staat terug is ingeleverd. De ouders kunnen zelf oordelen of het hebben van een badge in hun specifieke situatie de moeite loont.

         Per gezin worden maximum 2 badges gelijktijdig uitgeleend.

         De badge mag enkel worden gebruikt door het gezin waarvoor ze werd aangevraagd of door de personen die een schriftelijke toelating hebben om de kinderen van dit gezin af te halen.

         De badge wordt terug ingeleverd

                                                            vrijblijvend : wanneer de ouder er geen gebruik meer wenst van te maken.

                                                            verplicht : wanneer de kinderen niet meer in Hulshout wonen of naar school gaan.

                                                            verplicht : wanneer alle geregistreerde kinderen van het gezin 13 jaar geworden zijn.

         Verlies of diefstal van de badge dient meteen door de ouder gemeld te worden.  In dit geval wordt de badge gedeactiveerd om misbruik te voorkomen en wordt de waarborg ingehouden.

4GELDELIJKE BEPALINGEN

4.1Prijs voor de opvang

-De ouderbijdragenregeling is in overeenstemming met de Vlaamse regelgeving. Bij de inwerkingtreding van dit reglement is de tarifering als volgt:

         schooldagen, uitgezonderd woensdagnamiddag:

          € 1,03 per begonnen half uur

         schoolvrije en vakantiedagen:

          voor een verblijf langer dan 6 uur:€ 14,83

          voor een verblijf tussen 3 en 6 uur:€ 7,44

          voor een verblijf van minder dan 3 uur:€ 4,93

         woensdagnamiddag

          Al naargelang de duur van het verblijf wordt het goedkoopste van de vorige twee systemen toegepast.

         Bij gelijktijdige aanwezigheid van meerdere kinderen van hetzelfde gezin geldt steeds een vermindering van 25 %.

         De tarieven van de ouderbijdragen worden aangepast in functie van de index.

4.2Vrijetijdspas en sociaal tarief

-Aan houders van de vrijetijdspas wordt een sociaal tarief toegekend voor de berekening van de ouderbijdragen. Het sociaal tarief bedraagt 50 % van de bedragen die zijn vermeld in artikel 4.1, desgevallend na afhouding van de vermindering van 25 % bij gelijktijdige aanwezigheid van meerdere kinderen uit hetzelfde gezin.

 

4.3Toeslagen

-Indien men van de opvang gebruik maakt zonder tijdig in te schrijven wordt een toeslag van € 2,50 aangerekend per kind en per dag.

-Bij laattijdig afmelden wordt € 2,50 aangerekend per kind en per dag, ongeacht de verblijfsduur waarvoor oorspronkelijk werd ingeschreven.

-Bij afhaling van kinderen na 18.15u wordt een toeslag aangerekend van € 10 per begonnen half uur laattijdigheid.

-Bij niet teruggave van reservekleding binnen 4 weken na gebruik wordt een toeslag van € 8 aangerekend per kledingstuk.

4.4Drank

-Water van de kraan om te drinken is gratis.

4.5Toegangsbadge (magneetkaart)

-Waarborg : € 10

4.6Facturatie en betaling

-Na het einde van iedere maand wordt per gezin een factuur verzonden. De ouders kunnen ervoor kiezen om de factuur hetzij per post, hetzij via één e-mailadres te ontvangen. Bij de factuur wordt een detailopgave van de aanwezigheden, gebruikte drankjes, eventuele regularisaties, extra's en toeslagen gevoegd. Indien men meent dat er een foutieve berekening gemaakt werd, kan men hiertegen reageren binnen de 14 dagen.

-De rekening dient voldaan te worden binnen de termijn die op de factuur is vermeld. Dit kan door overschrijving op het vermelde rekeningnummer of via domiciliëring. Om achterstallige rekeningen en bijgevolg extra kosten te vermijden wordt aangeraden met domiciliëring te betalen. In dit geval wordt enkele dagen na ontvangst van elke factuur het verschuldigde bedrag automatisch van de door de ouders opgegeven bankrekening gehouden. Men kan de domiciliëring aanvragen of stopzetten via de coördinator.

-Indien de ouders niet samenwonen en zij hun kinderen beurtelings onder hun hoede hebben, kunnen zij hun opvangkosten apart laten factureren en attesteren indien gewenst. In dit geval dienen 2 afzonderlijke dossiers aangelegd te worden voor elk kind (registratiefiches, schriftelijke overeenkomsten, ... ).

-Opvolging achterstallige facturen

         Na het verstrijken van de betalingstermijn verstuurt de financiële dienst een herinnering. Hierin wordt gevraagd om de vervallen factuur binnen de 10 dagen te betalen.

         Indien er geen inlossing van de schuld gebeurt na de herinnering, zal de financiële dienst een ingebrekestelling aangetekend per post versturen. Hierin wordt nogmaals gevraagd om binnen de 30 dagen te betalen. De aanmaningskost zal aan de rekening toegevoegd worden.

         Indien er een openstaande schuld is, zal de financiële dienst van de gemeente Hulshout contact opnemen met de ouders om hen hierop attent te maken. Het gezin wordt in deze fase ingelicht over de mogelijkheid tot aflossing op termijn.

         Er kan, in geval van betalingsmoeilijkheden, steeds een afbetalingsregeling besproken worden met de financieel directeur (tel.: 015/22 94 87).

         Als na ingebrekestelling en telefonisch contact de schulden niet worden vereffend, wordt het dossier overgedragen aan een deurwaarder. De bijkomende kosten zijn ten laste van het gezin.

         Als er op alle voornoemde stappen onvoldoende positieve reactie is van een gezin met openstaande schulden, kan het college van burgemeester en schepenen overgaan tot weigering voor opvang van het gezin tot alle schulden werden betaald. De beslissing wordt met een aangetekend schrijven aan de ouders kenbaar gemaakt. Bij het desgevallend opnieuw toelaten van het gezin voor opvang wordt gevraagd om toekomstige facturen per domiciliëring te betalen.

         Voor een openstaande schuld kan geen fiscaal attest worden afgeleverd.

4.7Fiscaal attest

-De kosten voor de opvang van kinderen jonger dan 12 jaar zijn fiscaal aftrekbaar. Het gemeentebestuur van Hulshout verbindt zich tot het afleveren van een correct fiscaal attest aan de klanten van de opvang van schoolkinderen die hiervoor in aanmerking komen. De attesten worden jaarlijks toegezonden in het tweede kwartaal, voor zover de betreffende facturen betaald zijn. Een fiscaal attest loopt steeds over de periode van 1 december tot en met 30 november, die aan de verstrekking van het attest voorafgaat.

5WIJZIGING VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

-De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement wijzigen. Actieve klanten ontvangen steeds een exemplaar van de gewijzigde versie. Wijzigingen in het nadeel van de ouders, bijvoorbeeld in verband met de prijsregeling, worden minimum 2 maanden vooraf schriftelijk meegedeeld.

6INWERKINGTREDING

-Dit huishoudelijk reglement treedt in werking op 1 september 2020."

 

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Vrijetijdspas. Goedkeuring reglement.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het reglement vrijetijdspas van 16 december 2019 op te heffen, met ingang op 1 september 2020.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om het reglement van de vrijetijdspas als volgt goed te keuren, met ingang op 1 september 2020:

"Reglement vrijetijdspas

Artikel 1 - Doelstelling:

Vrije tijd is een basisrecht voor elk individu. Om iedereen dit basisrecht te gunnen, wil het gemeentebestuur ervoor zorgen dat elke inwoner kan participeren aan het vrijetijdsleven in onze gemeente. Via een vrijetijdspas, dewelke gebruikt kan worden voor gemeentelijke activiteiten, worden er kansen geboden aan het brede publiek om van cultuur, sport, bibliotheek, toerisme en jeugdwerk te kunnen proeven en van buitenschoolse kinderopvang gebruik te kunnen maken.

Artikel 2 - Doelgroepen:

De aanvrager van de vrijetijdspas is inwoner van Hulshout en moet aantonen dat hij/zij tot één van de volgende categorieën behoort:

         Categorie 1: gerechtigd op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Categorie 2: u ontvangt van het OCMW:

◦      een leefloon.

◦      een financiële steun aan een persoon die is ingeschreven in het vreemdelingenregister met een machtiging tot verblijf voor onbeperkte tijd en die omwille van zijn nationaliteit niet kan beschouwd worden als een gerechtigde op maatschappelijke integratie.

◦      een maatschappelijke steun die geheel of gedeeltelijk door de federale staat ten laste wordt genomen.

Categorie 3:

◦      u hebt een medische erkenning van de FOD Sociale Zekerheid:

▪      een vermindering van het verdienvermogen tot één derde of minder van wat een valide persoon door een of ander beroep op de algemene arbeidsmarkt kan verdienen.

▪      een vermindering van de zelfredzaamheid met tenminste 7 punten.

◦      en/of u ontvangt van de FOD Sociale Zekerheid:

▪      een tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van 66%.

▪      een bijkomende kinderbijslag voor kinderen die getroffen zijn door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens 66%.

▪      een tegemoetkoming voor hulp van derden.

▪      een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden.

▪      een inkomensvervangende tegemoetkoming.

▪      een integratietegemoetkoming.

Categorie 4: u ontvangt van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP):

◦      een tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van 66% (een aanvullende tegemoetkoming of een tegemoetkoming ter aanvulling van het gewaarborgd inkomen).

◦      een inkomensgarantie voor ouderen (IGO).

◦      een gewaarborgd inkomen voor bejaarden.

◦      een tegemoetkoming voor hulp van derden.

Categorie 5: u ontvangt een tegemoetkoming van de Vlaamse zorgverzekering.

Categorie 6: personen met schuldenoverlast:

◦      budgetbegeleiding of budgetbeheer bij het OCMW.

◦      collectieve schuldenregeling.

Categorie 7: bij vaststelling van nood na rechtenonderzoek door het OCMW.

Categorie 8: u bent in bezit van een European Disability Card.

Categorie 9: bij vaststelling van nood via Welzijnsschakel of Huis van het Kind.

Categorie 10: bij pleegouderschap. 

Artikel 3 - Voorwaarden:

Het recht op een vrijetijdspas wordt aangetoond door voorlegging van een geldig attest van bepaalde of van onbepaalde duur op het moment van de aanvraag.

Categorie 1: een geldig attest van uw mutualiteit.

Categorie 2: een geldig attest van het OCMW.

Categorie 3: een geldig attest van het FOD Sociale Zekerheid.

Categorie 4: een geldig attest van de Rijksdienst voor Pensioenen.

Categorie 5: een geldig attest van de zorgkas.

Categorie 6: een geldig attest van het OCMW of de collectieve schuldbemiddelaar.

Categorie 7: een geldig attest van het OCMW

Categorie 8: In bezit zijn van een European Disability Card.

Categorie 9: bij vaststelling van nood via Welzijnsschakel of Huis van het Kind of VZW Lokaal Welzijn.

Categorie 10: een geldig attest pleegzorg.  

Artikel 4 - Financiële ondersteuning:

De vrijetijdspas geeft recht op een korting van 50 % op de deelnameprijzen, inkomkaarten of lidgelden van de vrijetijdsdiensten jeugd, sport, cultuur, bibliotheek, senioren, personen met een handicap en toerisme en op de ouderbijdragen van de buitenschoolse opvang.

Bij bepaalde activiteiten kan het bestuur de gemotiveerde beslissing nemen om geen of een aangepaste korting toe te passen.

De vrijetijdspas geeft eveneens korting bij de provinciale domeinen van de provincie Antwerpen.

Artikel 5 - Procedure:

De aanvraag voor een vrijetijdspas kan ingediend worden op volgende locaties:

Sociale dienst OCMW Hulshout.

Vrijetijdsdiensten gemeente Hulshout (jeugd, sport, bibliotheek, buitenschoolse opvang).

Onthaalloket gemeentehuis.

De aanvraag omvat een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier en het benodigde attest als bewijs dat de persoon onder de betreffende categorie valt.

De vrijetijdspas is gratis. Kinderen tot 12 jaar staan bij vermeld op de vrijetijdspas van één van de ouders. 

Tussen 12 en 18 jaar ontvangen ze een eigen vrijetijdspas.

Artikel 6 - Behandeling van de aanvraag:

De jeugddienst verzamelt en controleert de aanvragen en stuurt de vrijetijdspas - na goedkeuring van de aanvraag - binnen de 2 weken op aan de aanvrager of het OCMW.

Volgende categorieën ontvangen automatisch een vrijetijdspas: categorie 2 en 6.

De vrijetijdspas is 1 kalenderjaar geldig en moet jaarlijks vernieuwd worden.

Bij gebruik van de vrijetijdspas dient de gebruiker eveneens zijn identiteitskaart te tonen.

Artikel 7:

Bij misbruik heeft het gemeentebestuur het recht de vrijetijdspas en de daaraan verbonden voordelen in te trekken. "

Artikel 3:

Dit reglement treedt in werking op 1 september 2020.

Artikel 4:

§1. Dit reglement is van toepassing op volgende retributiereglementen:

           16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over het dienst- en retributiereglement van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.

           16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.

           16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over het retributiereglement voor gemeentelijke sportactiviteiten voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.

§2. Dit reglement is van toepassing op het huishoudelijk reglement van de gemeentelijke buitenschoolse opvang, goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 augustus 2020.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING GBH. Goedkeuring lokaal samenwerkingsinitiatief deeltijds kunstonderwijs en basisonderwijs.

BESLUIT:AMDENDEMENT 1
unaniem
ALGEMEEN
unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het Lokaal Samenwerkingsinitiatief Deeltijds Kunstonderwijs/Basisonderwijs tussen de gemeente Heist-op-den-Berg en de gemeent Hulshout goed te keuren:

"Lokaal Samenwerkingsinitiatief Deeltijds Kunstonderwijs / Basisonderwijs

Tussen de hierna vermelde schoolbesturen, vertegenwoordigd zoals nader aangeduid, is overeengekomen een samenwerkingsovereenkomst te sluiten volgens de toepasselijke bepalingen van het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs (hierna decreet DKO) en het Decreet Lokaal Bestuur:

         de gemeente Heist-op-den-Berg

vertegenwoordigd door Carl De Bie, voorzitter van de gemeenteraad en Hans Welters, algemeen directeur,

         de gemeente Hulshout

vertegenwoordigd door Elias De Wever, voorzitter van de gemeenteraad en Anita Van den Eynde, algemeen directeur,

Voormelde partijen hebben de inhoud van deze overeenkomst vastgesteld als volgt:

Titel 1: Partijen, doel, deelname externe partner(s)

Art. 1 Partijen

         Gemeentelijke Academie voor Muziek-Woord-Dans  Heist-op-den-Berg

         Gemeentelijke Basisschool Hulshout

§1. Het lokaal samenwerkingsinitiatief bestaat uit de volgende onderwijsinstellingen en/of externe partners:

Gemeentelijke Academie voor Muziek-Woord-Dans

Oude Godstraat 8

2220 Heist-op-den-Berg 

 

Gemeentelijke Basisschool

Strepestraat 21 2235 Hulshout

§2. Het contactadres is:

Gemeentelijke Academie voor Muziek-Woord-Dans

Oude Godstraat 8

2220 Heist-op-den-Berg

Art. 2 Doel

§1. Het lokaal samenwerkingsinitiatief heeft de volgende doelstellingen conform artikel 136, eerste lid van het Decreet DKO:

1° het cultureel bewustzijn en de culturele expressie van de betrokken leerlingen basisonderwijs of secundair onderwijs versterken.

2° een duurzaam delend netwerk tussen leerkrachten basisonderwijs, secundair onderwijs en deeltijds kunstonderwijs voor het organiseren van culturele leeractiviteiten tot stand brengen.

3° het toeleiden van leerlingen basisonderwijs of secundair onderwijs die blijk geven van artistieke interesse en aanleg naar het deeltijds kunstonderwijs bevorderen, in het bijzonder leerlingen uit scholen met een meerderheid van leerlingen die beantwoorden aan:

         de leerlingenkenmerken, vermeld in artikel 78, § 1, 1°, van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.

         de gelijkekansenindicatoren, vermeld in artikel 225, § 1, van de Codex Secundair Onderwijs.

§2. Deze doelstellingen worden als volgt geconcretiseerd:

         repertoirestudie op niveau geven > hier zullen we aansluiting bij het vak W.O. vinden

             > in de vierde graad in de academie krijgen de leerlingen repertoirestudie.

             > ook in het secundair onderwijs worden vakken als cultuur, aardrijkskunde, 

                geschiedenis, esthetica, etc aangeboden. 

             > we maken lessen / activiteiten waar we gaan kijken naar de vakinhouden van de               

                bovengenoemde vakken en zoeken ten eerste uit hoe we het op niveau van de leerlingen

                kunnen brengen en ten tweede hoe we dit kunnen koppelen aan enerzijds de lessen in de

                basisschool en anderzijds aan de lessen van de academie.

         Er zijn heel wat noden van zowel de academie als de basisschool en daarom willen we deze samenwerking graag aangaan.

Het is duidelijk dat er een goede samenwerking tussen de leerkrachten van de lagere school en de leerkracht van de academie tot stand moet komen.

Dit kan enkel door samen dit project te dragen, door samen op pad te gaan en elkaar te ondersteunen waar nodig. Het moet een wisselwerking zijn met voor beide partijen een leerwinst en meerwaarde.

Het is noodzakelijk dat er elke week een overleg- en/of evaluatiemoment mogelijk is zodat leerkrachten de hiaten in kaart brengen en activiteiten of thema’s aanreiken waar ze rond willen werken alsook samen lesvoorbereidingen maken en de beginsituatie in kaart brengen. Zo kunnen de leerkrachten elkaar ondersteunen tijdens het lesgebeuren. Co-teaching is de best mogelijke manier om dit tot stand te brengen. Evaluatie mogen we ook zeker niet uit het oog verliezen: Hoe is het verlopen? Hoe kan het beter? Waar kan ik nog groeien? Waar kan ik je nog mee helpen groeien?

Natuurlijk moeten ook beide leerplannen naast elkaar gelegd worden en gekeken worden welke eindtermen er moeten behaald worden om zo te komen tot een jaarplan dat zowel voor de basisschool als voor de academie bruikbaar is.

         Kinderen de kans bieden om kennis te maken met het DKO en kinderen die blijk geven van artistieke interesse naar het DKO toe leiden. In onze gemeente is er geen kunstacademie en momenteel ook geen samenwerking. Slechts enkele kinderen volgen les aan een academie. Gezien de jonge leeftijd zijn onze leerlingen niet in de mogelijkheid om zich zelfstandig te verplaatsen naar de academie of kennen ze dit soort van onderwijs onvoldoende. Daarom willen we een stukje van de academie naar onze school brengen en hen prikkelen om er eventueel les te gaan volgen.

§3. De doelgroep bestaat uit:

         Om aan de noden van onze leerkrachten tegemoet te komen en om ook de leerkracht van de academie kennis te laten maken met de graden waarmee nog niet zo lang gewerkt wordt in de academie gaat onze voorkeur naar een opsplitsing van klassen verspreid over de 3 jaar.

         1ste jaar > 3de graad

         2de jaar > 2de graad

         3de jaar > 1ste graad

         Voor de leerkracht van de academie zijn het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar bekend terrein (dit is de tweede graad Woordatelier in de academie). Vandaar dat we willen starten met de 3de graad. Zo kan hij zich eerst toeleggen op het maken van de lesvoorbereidingen en het in kaart brengen van de beginsituatie van de klasgroepen. Alsook leren hoe je les geeft aan grotere klasgroepen. Nadien kan hij zich dan verder specialiseren met steeds jongere en jongere groepen. Dan heeft hij hopelijk alle facetten van het lesgebeuren al wat meer onder de knie zodat hij tijd kan vrijmaken om activiteiten / lessen mee uit te werken voor de klassen die minder gekend terrein zijn.

Art. 3 Duur

§1. De samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten voor drie schooljaren en gaat in op 1 september 2020.

§2. De samenwerkingsovereenkomst wordt van rechtswege ontbonden wanneer de minister op advies van de onderwijsinspectie beslist om het samenwerkingsinitiatief vroegtijdig stop te zetten conform artikel 15 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende de lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- en secundair onderwijs, instellingen voor hoger onderwijs en de academies voor deeltijds kunstonderwijs (hierna het Besluit LSI).

§3. Elke partner kan de samenwerking vroegtijdig stopzetten via een aangetekende opzegging aan de andere partners die het volgende schooljaar ingaat.

In dat geval bezorgt het samenwerkingsinitiatief een verslag over de periode van samenwerking aan de Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en Vorming (hierna de Canon Cultuurcel) uiterlijk op 30 juni voor het begin van het daaropvolgende schooljaar.

Art. 4 Samenwerking met externe partner(s) (facultatief)

§1. De samenwerking met de externe partner(s) wordt als volgt vormgegeven:

- / Niet van toepassing

§2. De samenwerking met een externe partner kan worden stopgezet. In dat geval wordt er ofwel een nieuwe externe partner gekozen ofwel wordt het initiatief voortgezet zonder externe partner. Deze wijzigingen aan de overeenkomst moeten door alle betrokken partners worden goedgekeurd. De academie deelt die wijzigingen mee aan de Canon Cultuurcel.

Titel 2: Planning van de leeractiviteiten

Art. 5

De leeractiviteiten vinden plaats op de volgende momenten:

         Maandagnamiddag

         Dinsdagnamiddag

Titel 3: Algemene coördinatie

Art. 6

§1. Het schoolbestuur van de academie neemt de algemene coördinatie op zich.

§2. De academie dient een voorstel in en wijst een verantwoordelijke aan die optreedt als contactpersoon voor de Canon Cultuurcel.

Art. 7

Onverminderd de afspraken over de algemene coördinatie, blijft elk schoolbestuur verantwoordelijk voor zijn onderwijsinstelling(en) en voor de personeelsleden die het heeft aangesteld.

Titel 4: Ondersteuning

Art. 8 Basis berekening

De academie van het lokaal samenwerkingsinitiatief ontvangt jaarlijks van de Vlaamse overheid conform artikelen 139-142 Decreet DKO:

         een puntenenveloppe per deelnemende leerling met een maximaal puntenvolume van 35 punten.

         een werkingsbudget per deelnemende leerling met een maximaal werkingsbudget van 1059 euro.

Art. 9 Afwijkingen puntenvolume

Na onderling overleg met de andere partners kan het schoolbestuur van de academie aan de Canon Cultuurcel de vraag stellen om meer of minder punten in te zetten in het tweede of derde schooljaar.

Art. 10 Aanwending

De academie kan de puntenenveloppe uitsluitend aanwenden voor de organisatie en coördinatie van culturele leeractiviteiten voor de deelnemende leerlingen van de deelnemende onderwijsinstellingen.

Het schoolbestuur van de academie richt hiervoor tijdelijke betrekkingen in het ambt van leraar in.

Het schoolbestuur van de academie kan het werkingsbudget autonoom aanwenden voor:

1° materiaalkosten.

2° vervoerskosten en uitrustingskosten voor het lokale samenwerkingsinitiatief.

3° toegangsgelden.

Titel 5: Het ter beschikking stellen van personeelsleden, schoolinfrastructuur, leermiddelen, materiaal en vervoer

Art. 12 Personeelsleden

§1. Elke deelnemende partner stelt de nodige personeelsleden ter beschikking van het samenwerkingsinitiatief

Art. 13 Schoolinfrastructuur

§1. Elke deelnemende partner stelt de nodige schoolinfrastructuur ter beschikking van het samenwerkingsinitiatief

Art. 14 Leermiddelen en materiaal

§1. Elke deelnemende partner stelt de nodige leermiddelen en materialen ter beschikking van het samenwerkingsinitiatief

Art. 15 Gemeenschappelijk gebruik materiaal

In geval van gemeenschappelijk gebruik van materiaal, blijft dit eigendom van de inbrengende partner. De inbrengende partner staat ook in voor het eventueel onderhoud en de herstellingen.

In geval van beschadiging spelen de normale regels inzake verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid (d.w.z. dat de schadeverwekker in principe verantwoordelijk en aansprakelijk zal zijn).

Titel 6: Praktische afspraken

Art. 16 Leiding personeelsleden

De directeur van de academie waar de betrekking reglementair wordt georganiseerd, is de leidinggevende van het tijdelijk aangesteld personeelslid in de academie. Dit geldt eveneens wanneer het personeelslid zijn opdracht vervult in één van de deelnemende onderwijsinstellingen.

Art. 17 Toezicht

§1. De organisatie van het toezicht is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de deelnemende partners. Elke deelnemende partner is verantwoordelijk voor de organisatie van het toezicht in de eigen betrokken onderwijsinstellingen. In onderling overleg kan het toezicht samen met andere betrokken partners worden georganiseerd. Bij gebreken in het toezicht gelden de normale aansprakelijkheidsregels.

§2. Elke leraar of elke persoon belast met het toezicht is aansprakelijk voor de leerlingen onder zijn toezicht. Bij gebreken in het toezicht gelden de normale aansprakelijkheidsregels.

Art. 18 Verzekeringen

De verzekeringspolissen die elke partner afsluit ten behoeve van zijn leerlingen en personeelsleden, gelden eveneens voor de volgende betrokkenen die zich in het schoolleven van die partner bevinden

         de personeelsleden aangesteld conform artikel … van deze overeenkomst.

         de deelnemende leerlingen van de deelnemende onderwijsinstellingen.

         de deelnemende externe partners.

Het gaat minimaal om:

         een polis burgerlijke aansprakelijkheid voor de leerlingen, het personeel en de externe partners.

         een polis tegen lichamelijke ongevallen voor de leerlingen.

         een verzekering rechtsbijstand voor het personeel.

Titel 7: Veiligheid, preventie, welzijn

Art. 19 Naleving welzijnswetgeving

§1. Elke deelnemende partner leeft de geldende welzijnswetgeving na en respecteert de adviezen van de interne en/of externe diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk.

§2. De preventieadviseurs van de deelnemende partners maken hierover afspraken en wisselen de nodige gegevens (bv. risicoanalyses) uit.

§3. Elke deelnemende partner brengt de bezoekende leerlingen, personeelsleden en externe partners op de hoogte van zijn welzijnsbeleid.

Art. 20 Aankoop materiaal

De wettelijke opgelegde adviesverlening door de preventiedienst bij aankoop van materiaal wordt opgenomen door de preventiedienst van de betrokken partner.

Art. 21 Controle gebouwen en werkplaats

Elke deelnemende partner staat in voor de wettelijke keuringen van installaties en toestellen in zijn lokalen die ter beschikking worden gesteld van het samenwerkingsinitiatief.

Art. 22 Rookverbod

Er geldt een absoluut en permanent verbod op het roken van producten op basis van tabak of van soortgelijke producten. De deelnemende partners brengen in hun vestigingsplaatsen rookverbodstekens aan zodanig dat ieder die aanwezig is, er kennis van kan nemen. De deelnemende partners doen het nodige om dit rookverbod eveneens te handhaven bij gebruik door derden van deze vestigingsplaatsen.

Titel 8: Interne kwaliteitszorg

Art. 23 IKZ

§1. De academie en de scholen, instellingen voor hoger onderwijs en desgevallend externe partners zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het lokale samenwerkingsinitiatief. Ze gaan na in welke mate de toegekende ondersteuning bijdraagt tot het realiseren van de doelstellingen, vermeld in artikel 2.

§2. De lokale samenwerkingsinitiatieven laten de controle door de onderwijsinspectie toe, zoals bepaald in het decreet van 8 mei 2009 betreffende de kwaliteit van onderwijs.

Art. 24 Jaarverslag

§ 1. Het schoolbestuur van de academie bezorgt jaarlijks in samenspraak met de betrokkenen in het samenwerkingsinitiatief een verslag aan de Canon Cultuurcel uiterlijk op 31 juli voor het begin van het daaropvolgende schooljaar waarop de ondersteuning betrekking heeft.

De verslaggeving omvat een inhoudelijk en een financieel verslag. Het financieel verslag bevat een overzicht van de gemaakte kosten.

§2. Dit jaarverslag wordt vooraf aan alle betrokken partners ter beschikking gesteld zodat de samenwerking jaarlijks kan worden geëvalueerd.

Titel 9: Slotbepalingen

Art. 25

Meer specifieke regels en afspraken kunnen intern worden vastgelegd in elke onderwijsinstelling, via een dienstnota.

Art. 26 Opschortende voorwaarde

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt aangegaan onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring van de ondersteuningsaanvraag van het lokaal samenwerkingsinitiatief conform artikel 145 Decreet DKO en de bepalingen van het Besluit LSI.

Aldus opgemaakt te Heist-op-den-Berg op 31 augusuts 2020, iedere partij erkent één exemplaar te hebben ontvangen.

Getekend door,

Voor het lokaal bestuur Heist-op-den-Berg,Voor het lokaal bestuur Hulshout,

 

Voorzitter van de              Algemeen directeurVoorzitter van de               Algemeen directeur

gemeenteraadgemeenteraad

 

 

 

 

 

Carl De Bie                       Hans WeltersElias De Wever                  Anita Van den Eynde "

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING GBH. Goedkeuring mandaat aan OVSG voor de ondertekening van algemene protocollen voor de elektronische doorgifte van persoonsgegevens tussen instanties.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist zich akkoord te verklaren met het principe van de mandatering en de verklaring op eer.

Artikel 2:

De gemeenteraad machtigt OVSG om te onderhandelen over het algemeen protocol.

Artikel 3:

De gemeenteraad machtigt de DPO van OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, om het verplicht advies te verlenen.

Artikel 4:

De gemeenteraad machtigt de algemeen directeur van OVSG, de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten, om het protocol in naam en voor rekening van het schoolbestuur te ondertekenen.

Artikel 5:

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de beslissing over het al dan niet goedkeuren van het algemene protocol en de verdere uitvoering indien van toepassing.

 

Schepen Joost Verhaegen stelt voor om het agendapunt A.11.BESLISSING: Uitbreiding integraal waterbeleid Hulshout. uit te stellen tot na het overleg met Pidpa heeft plaatsgevonden.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Financiën. Goedkeuring financiering nieuwbouw gemeenteschool door middel van kredieten met technisch-financiële projectbegeleiding.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
10 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
0 onthoudingen
Motivatie stem tegen Gust Van den Bruel: voor de ganse N-VA fractie:  vanwege de weinige informatie kunnen wij dit project niet steunen.
Motivatie stem tegen Rist Heylen: voor de ganse Groen fractie: : stem tegen omdat het een slecht plan is.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de procedure marktconsultatie goed te keuren.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het consultatiereglement goed te keuren.

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt voor om volgende financiële instellingen te consulteren:

         Belfius bank NV - Charles Rogierplein 11 - 1210 Brussel.

         BNP Paribas Fortis - Warandeberg 3 - 1000 Brussel.

         Ing België NV - Marnixlaan 24 - 1000 Brussel.

         KBC bank NV - Havenlaan 2 - 1080 Brussel.

 

Op de gemeenteraad van 8 juni 2020 werd er unaniem beslist om volgende toegevoegde agendapunten, terug te agenderen op de gemeenteraad van 31 augustus 2020.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Uitbreiding integraal waterbeleid Hulshout.

BESLUIT:SUBAMENDEMENT 1
unaniem
AMENDEMENT 1
unaniem
ALGEMEEN
unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het integraal waterbeleidsplan uit tot na het overleg met Pidpa.

 

Raadslid Gust Van den Bruel vraagt om dit agendapunt 'A12 Vraag: Milieu. Opvang regenwater.' uit te stellen.

De raad gaat hier unaniem mee akkoord.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.12. VRAAG Milieu. Opvang regenwater.

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: Het agendapunt wordt uitgesteld. De raad gaat hier unaniem mee akkoord.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.13. VRAAG Openbaarheid van bestuur. - TA - Katrien Monsecour

VRAAG:

De burgemeester kondigt met een burgemeestersbesluit aan dat alle gemeenteraden tot eind 2020 achter gesloten deuren zullen plaatsvinden.

Welke maatregelen worden er genomen om ervoor te zorgen dat de Hulshoutse burger toch op de hoogte is van wat er in de gemeenteraad besproken wordt?

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.14. VRAAG GECORO. - TA - Katrien Monsecour

VRAAG:

Op welke data kwam de GECORO samen in 2019 en 2020 en in welke samenstelling?

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.15. VRAAG Veilige schoolomgeving  en heropstart van de scholen op 1 september. - TA - Katrien Monsecour

VRAAG:

Welke maatregelen worden er morgen genomen om ervoor te zorgen dat alle kinderen weer veilig naar school kunnen ?

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.16. VRAAG CORONA. - TA - Katrien Monsecour

VRAAG:

Welke maatregelen neemt het bestuur om de personeelsleden te bedanken voor hun extra inzet tijdens de Corona-crisis? Graag een toelichting van de concrete acties.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.17. VRAAG Bomen op de trage weg tussen zakstraat en oude heibaan. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Deze werden drastisch gesnoeid in opdracht van de gemeente. Wie is eigenaar van de bomen? Hoe werd beslist tot deze behandeling?

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.18. VRAAG Veiligheid; volksgezondheid. Opslag gevaarlijke stoffen - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

1. Onderstaande vragen werden eerder, op 14 augustus 2020, ook al via e-mail gesteld aan het gemeentebestuur, maar tot op heden hebben we geen antwoord ontvangen:

Op het grondgebied van Hulshout zijn een aantal bedrijven actief die werken met, of opslag doen van gevaarlijke stoffen. In het kader van wat er onlangs in Beiroet gebeurde, zouden wij graag willen weten welke gevaarlijke stoffen er in onze gemeente worden opgeslagen.  Uiteraard begrijpen wij dat het gemeentebestuur niet weet wat er in al de magazijnen e.d. exact wordt opgeslagen, maar de vraag is voor welke goederen er vergunningen zijn uitgereikt. 

         Kan u ons een overzicht geven van de vergunninghouders, de locaties waarop deze vergunningen slaan, de aard van de stoffen en de vergunde hoeveelheden ?

         Voldoen al deze vergunningen volledig aan de wettelijke milieunormen of kregen sommige bedrijven nog bijkomende voorwaarden opgelegd?

2. Bijkomende vragen naar aanleiding van het artikel in GVA van 26 augustus 2020 in verband met opslag gevaarlijke stoffen en windturbines (zie bijlage):

In het artikel is sprake van een vergunning, toegekend  door het gemeentebestuur van Westerlo, voor de opslag van 5000 ton ammoniumnitraat. De hoofdzetel van het bedrijf ligt weliswaar in Hulshout.

3. Werd Hulshout op de hoogte gebracht van deze vergunning? Zo ja, waarom heeft het gemeentebestuur van Hulshout geen stappen ondernomen om deze vergunning aan te vechten? Zo neen, is dit dan niet erg problematisch?

Werd in onze gemeente eveneens een vergunning toegekend voor het stockeren van ammoniumnitraat? Zo ja, voor hoeveel ton?

Welke veiligheidsmaatregelen kan/zal het schepencollege treffen ter bescherming van de burger?

Heeft de kennis van al deze feiten invloed op de beslissing van het schepencollege met betrekking tot het plaatsen van windturbines in het industriepark?

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.19. VRAAG Milieu. Kan achteraan in de Kapelstraat een gemeentelijke vuilnisbak geplaatst worden? - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Kan achteraan in de Kapelstraat een gemeentelijke vuilnisbak geplaatst worden?

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Actiebon coronamaatregelen; lokale economie. stand van zaken cadeaubon/ cheque van 10€ per bewoner. Hoeveel % is daarvan op dit moment al gebruikt? - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Actiebon coronamaatregelen; lokale economie. stand van zaken cadeaubon/ cheque van 10€ per bewoner. Hoeveel % is daarvan op dit moment al gebruikt?

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.21. BESLISSING Goedkeuring oprichten ‘commissie  langetermijnvisie voor onze gemeente’. - TA - Gust Van den Bruel

BESLUIT:10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een gemeenteraadscommissie ‘langetermijnvisie voor onze gemeente’ op te richten.

Artikel 2:

De gemeenteraadscommissie bestaat uit 7 leden. De verdeling is als volgt:

CD&V: 4 leden, N-VA: 2 leden en Groen: 1 lid.

Artikel 3:

Volgende gemeenteraad worden de mandaten toegewezen.

Artikel 4:

De gemeenteraadscommissie ‘langetermijnvisie voor onze gemeente’ wordt zo snel mogelijk geïnstalleerd.

 

Bij hoogdringendheid wordt unaniem volgende punt " A.22.BESLISSING: Kermis. Hulshout II. Wijziging standplaatsen ten gevolge van Covid-19 maatregelen’ op de agenda gemeenteraad geplaatst.

 

De gemeenteraad wordt geschorst na bespreking en voor stemming van agendapunt 'A.22. BESLISSING: Kermis. Hulshout II. Wijziging standplaatsen ten gevolge van Covid-19 maatregelen.” van 21.50 uur tot en met 22.00 uur.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 31 augustus 2020.

 

GR OZ  A.22. BESLISSING Kermis. Hulshout II. Wijziging standplaatsen ten gevolge van Covid-19 maatregelen. - TA - Hilde Van Looy

BESLUIT:Stemming acceptatie hoogdringend punt
unaniem
ALGEMEEN
unaniem
 

stemmotivatie Gust Van den Bruel: voor ganse N-VA fractie: Aangezien momenteel wegens covid-19 bijzondere tijden zijn zullen we dit agendapunt goedkeuren. We onthielden ons de vorige keer bij de stemming ivm de kermisopstelling omdat we niet akkoord gingen met enkele zaken.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat de wijziging van de standplaatsen op de kermis van Hulshout II zoals voorzien in het circulatieplan in bijlage, omwille van de Covid-19 maatregelen wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist dat waar mogelijk de kermiskramen op maximale afstand van elkaar mogen geplaatst worden, indien de volgorde van de standplaatsen behouden wordt, dit afhankelijk van de opkomst van de kermisuitbaters.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.