Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 22 mei 2023.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 22 mei 2023: De gemeenteraad vindt plaats.
● De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.
○ artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 22 mei 2023 goed zonder opmerkingen.
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning OV_625. Goedkeuring zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het wijzigen van de wegenis, aanleg van nieuwe riolering, het graven en het dempen van grachten en het aanleggen van overwelvingen van baangrachten in functie van het bereikbaar maken van de achterliggende private percelen te Pleinstraat te 2235 Hulshout.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 20 december 2022: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het wijzigen van de wegenis, aanleg van nieuwe riolering, het graven en het dempen van grachten en het aanleggen van overwelvingen van baangrachten met als doel het bereikbaar maken van de achterliggende private percelen te Pleinstraat in Hulshout door Koen Snyers namens Pidpa OPDRAVER gevestigd te Vierselsebaan 5 te 2280 Grobbendonk.
● 14 maart 2023: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor de aanvraag tot omgevingsvergunning door de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Het dossier is gekend op het omgevingsloket onder de referentienummer OMV_2022119887 en onder de gemeentelijke dossiernummer OV_625.
● 16 maart 2023 tot 14 april 2023: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek één bezwaarschrift werd ingediend.
● De aanvraag heeft betrekking op de heraanleg van de gemeenteweg Pleinstraat.
● De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol, goedgekeurd op 28 juli 1978, deels gelegen in woongebied, deels gelegen in woongebied met landelijk karakter en deels gelegen in agrarisch gebied.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.
● De werken zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) deels gelegen in een overstromingsgevoelig gebied, met name een kleine kans op fluviale overstromingen ter hoogte van de kruispunten Pleinstraat - Grote Baan en Pleinstraat - Heibergstraat.
● De aanvraag heeft betrekking op een wijziging van de wegenis binnen grotendeels hetzelfde tracé, aanleg van nieuwe riolering, het graven en het dempen van grachten.
● De werken worden uitgevoerd op het openbaar domein binnen de (zichtbare) rooilijnen. Er wordt geen nieuwe rooilijn vastgesteld. Het ontwerp van de nieuwe wegenis houdt rekening met en respecteert de bestaande toestand. Enkel zal er op sommige plaatsen een kleine tracéverschuiving ontstaan om de ontworpen breedte van de wegenis te behouden ten opzichte van de bestaande wegenis.
● De huidige wegenis is een mengeling van verschillende materialen. In het begin van de Pleinstraat startend vanuit Grote Baan liggen er betonstraatstenen die aangesloten zijn op een betonnen weg. Deze betonnen weg wordt verder doorgetrokken maar ter hoogte van de Grote Heibergstraat is hierboven-op nog een laag asfalt voorzien. De mengeling van asfalt en beton stopt naargelang men dieper de projectzone ingaat, hier is dan enkel nog maar een opbouw van asfalt terug te vinden die tot aan de Katelijnestraat reikt. De insluiting van de wegenis bestaat meestal uit kasseien. Hier en daar kan men nog wel een prefab element terugvinden die dienst doet als watergoot maar deze is miniem.
● De nieuwe wegenis zal volledig in één materiaal worden aangelegd: asfalt. Voor de nieuwe wegenis wordt maximaal ingespeeld op infiltratie ter plaatse. Deze wegenis zal in verkanting liggen, zodoende het regenwater richting de kantstrook kan stromen. Deze kantstroken zijn dan weer verbonden met de grachten met behulp van kolken. Op specifieke locaties in de grachten zullen er drempels zijn. Deze hebben als functie het water ter plaatsen te houden en te laten infiltreren. Bij een hevige regenbui kan het water over deze drempels vloeien en afgevoerd worden richting bestaande riolering. De wijziging van de materialen kunnen als volgt worden samengevat:
Bestaande toestand - wegenis | Nieuwe toestand - wegenis |
- Betonstraatstenen (90 m²) | - Asfalt (1445 m²) |
- Beton (890 m²) | - Ter plaatse gestorte kantstrook |
- Asfalt (750 m²) |
|
- Kasseien (320 m²) |
|
|
|
Bestaande toestand - opritten/bermen | Nieuwe toestand - opritten/bermen |
- Betonstraatstenen/klinkers (320 m²) | - Waterdoorlatende betonstraatstenen (265 m²) |
- Steenslag (710 m²) | - Gorenberm |
|
|
Totaal verharding: 2760 m² | Totaal verharding: 1710 m² |
● De aanvraag gaat gepaard met een ontharding van ongeveer 1050 m². De lengte van de wegenis blijft ongewijzigd, namelijk 432 m. De breedte van de wegenis in de bestaande toestand varieert tussen 3,00 en 4,00 m. In de nieuwe toestand worden de breedte geüniformeerd tot een breedte van 3,45 m. Bijkomend zullen de opritten voorzien worden van waterdoorlatende betonstraatstenen. Zodoende hebben zij ook hun functie bij het ter plaatse infiltreren van regenwater in de grond. De bermen die vroeger verhard waren zullen voorzien worden van groen.
● Omwille van de geringe ruimte voor de aanleg van grachten is er geopteerd om deze aan één kant te leggen. Deze nieuwe grachten zijn volwaardige grachten waardoor de bestaande gedempt kunnen worden. De oude grachten waren niet volwaardig en hadden ook geen meerwaarde voor de omgeving. Bijkomend zorgden de oude grachten voor conflicten met de aan te leggen nutsleidingen. Er worden 90,5 m² aan oude grachten gedempt terwijl er 269,95 m² nieuwe grachten worden gegraven.
● Onder de nieuwe rijweg wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Voor het afvalwater zal een diameter 250 mm voorzien worden, terwijl voor het regenwater een diameter 500 mm nodig is. Om maximaal in te kunnen spelen op het infiltreren ter plaatse, zullen de rioleringsbuizen van het regenwater bestaan uit poreuze betonbuizen die in verbinding staan met de grachten. Deze betonbuizen bestaan uit kleine openingen waardoor het water kan infiltreren in de ondergrond. Om het afvalwater af te kunnen voeren, wordt er een opvoergemaal voorzien om het water richting de Grote baan te krijgen. Het principe van een opvoergemaal is het afvalwater naar een hoger gelegen rioolstreng te pompen zonder gebruik te maken van een persleiding buiten het bouwwerk. En van daaruit zal het afvalwater gravitair afvloeien naar het rioleringsstelsel van de Grote Baan.
Juridische gronden
● 25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.
● 27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
● 3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.
Adviezen
● 14 maart 2023: De gemeente Hulshout verstuurt de adviesvraag naar de Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen. Er werd geen tijdig advies gegeven. Het advies wordt overeenkomstig artikel 26 van het omgevingsvergunningsdecreet geacht gunstig te zijn.
● 2 mei 2023: Het Departement Landbouw en Visserij brengt een gunstig advies uit.
Het projectgebied met een oppervlakte van 0,32ha ligt volgens het gewestplan voor:
0,15 ha met ‘0102 - woongebieden met landelijk karakter’
0,09 ha met ‘0100 - woongebieden’
0,08 ha met ‘0900 - agrarische gebieden’
Binnen het projectgebied is er geen geregistreerd agrarisch gebruik aanwezig.
Het Departement Landbouw en Visserij heeft geen bezwaren en formuleert een gunstig advies.
● 28 maart 2023: De ASTRID-veiligheidscommissie brengt een gunstig advies uit.
Er is geen uitbreiding nodig van het distributienet in de openbare weg. De kavels zijn aansluitbaar op de bestaande hoofdleiding van het drinkwaternet.
● Er werd geen advies gevraagd aan de nutsmaatschappijen omdat zij mee aanvrager zijn van het project.
Openbaar onderzoek
● Naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 16 maart 2023 tot 14 april 2023.
● In het kader van het openbaar onderzoek werd één bezwaarschrift ingediend.
● Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning en haar bijlagen stelt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis moet nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij echter niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken daar dit de exclusieve bevoegdheid van de vergunningverlenende overheid is.
● Het ingediende bezwaarschrift kan als volgt thematisch worden samengevat:
○ Mijn enige parkeerplaats is op de openbare berm. Hier wordt in het nieuwe ontwerp gras gezaaid. Graag zou ik hier een ander materiaal zien, na een overleg, zodat ik mijn parkeerplaats kan behouden.
● Het is de bevoegdheid van de vergunningverlenende overheid om dit bezwaar te evalueren. De bevoegdheid van de gemeenteraad is beperkt tot de 'zaak der wegen'. Hieronder wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering.
● Het bovenvermelde bezwaar handelt over een deel van de zaak der wegen en kan als volgt geëvalueerd worden:
○ Het bezwaarschrift wordt niet aanvaard. Het aangevraagde ontwerp is in overeenstemming met het gemeentelijk reglement tot de aanleg, inrichting en behoud van infiltreerbare wegbermen en opritten. De gevraagde wijziging is uitdrukkelijk in strijd met dit gemeentelijk reglement. Bovendien veronderstelt de gevraagde aanpassing dat een niet-vergunbare situatie wordt bestendigd, waarbij een privatieve parkeerbehoefte wordt afgewenteld op openbaar domein. Dit is gezien de ligging buiten het centrum van de gemeente niet wenselijk en past niet het gemeentelijk beleid vastgelegd in het woonomgevingsplan.
Argumentatie
De zaak van de wegen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen.
De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen. Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering.
De exclusieve en autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak der wegen moet van de beslissingsbevoegdheid van het vergunningverlenend bestuursorgaan worden onderscheiden. Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken. Hij moet zich in zijn besluit over de zaak der wegen dan ook onthouden van uitspraken over de planologische toelaatbaarheid of de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening.
De aanvraag heeft betrekking op een wijziging van de wegenis binnen grotendeels hetzelfde tracé, de aanleg van nieuwe riolering, het graven en het dempen van grachten. De werken worden uitgevoerd op het openbaar domein binnen de (zichtbare) rooilijnen. Er worden geen nieuwe rooilijnen vastgesteld binnen deze werken.
De lengte en breedte van de bestaande wegenis blijft hetzelfde. De wegeniswerken bestaan hoofdzakelijk uit het vervangen van de diversiteit aan materialen in de bestaande toestand naar een uniform materiaal, namelijk asfalt en het ontharden van illegale verhardingen in de openbare berm.
Asfalt heeft volgens het Minder-Hinder programma een geschatte levensduur van 20 jaar en is vooral voordelig naar prijs, onderhoud en kan snel in gebruik genomen worden na aanleg. Op wegen van categorie 3 is de intensiteit vrij laag. Het is ook een uniforme aanleg met de andere categorie 3 wegen in de gemeente.
De nieuwe opritten in waterdoorlatende materialen en het verwijderen van verhardingen in de openbare berm zorgen voor een aanzienlijke ontharding van meer dan 1000 m². Deze ontharding is gezien de gedeeltelijke ligging in overstromingsgevoelig gebied een belangrijk onderdeel van een duurzame waterhuishouding.
De werken gaan ook gepaard met het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, wat eveneens een belangrijke bijdrage levert tot een duurzame waterhuishouding. Er wordt door het voorzien van bijna 270 m² volwaardige grachten bovendien ook meer ruimte aan water gegeven in de straat.
Financiële weerslag
Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.
BESLUIT: unaniem
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om de zaak der wegen goed te keuren die hoort bij de omgevingsvergunningsaanvraag OV_625 voor het wijzigen van de wegenis, aanleg van nieuwe riolering, het graven en het dempen van grachten en het aanleggen van overwelvingen van baangrachten in functie van het bereikbaar maken van de achterliggende private percelen ter hoogte van de Pleinstraat.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de zaak der wegen goed zoals aangegeven op de plannen.
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.3. BESLISSING Omgevingsvergunning OV_645. Goedkeuring zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het heraanleggen van de bestaande openbare weg, met aanleg van open baangrachten en het aanleggen van overwelvingen met als doel van het bereikbaar maken van de achterliggende percelen, het exploiteren van een bronbemaling noodzakelijk voor de bouwkundige handelingen met de lozing van het bemalingswater en de afwijking op de artikels 4.2.3.1 en 4.2.5.1§1 van VLAREM II te Plantsoenenstraat te 2235 Hulshout.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 3 februari 2023: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het heraanleggen van de bestaande openbare weg, met aanleg van open baangrachten en het aanleggen van overwelvingen met als doel van het bereikbaar maken van de achterliggende percelen, het exploiteren van een bronbemaling noodzakelijk voor de bouwkundige handelingen met de lozing van het bemalingswater en de afwijking op de artikels 4.2.3.1 en 4.2.5.1§1 van VLAREM II te Plantsoenenstraat in Hulshout door Koen Snyers namens Pidpa OPDRAVER gevestigd te Vierselsebaan 5 te 2280 Grobbendonk.
● 22 maart 2023: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor de aanvraag tot omgevingsvergunning door de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Het dossier is gekend op het omgevingsloket onder de referentienummer OMV_2022136840 en onder de gemeentelijke dossiernummer OV_645.
● 30 maart 2023 tot 28 april 2023: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek twee bezwaarschriften werden ingediend.
● De aanvraag heeft betrekking op de heraanleg van de gemeenteweg Plantsoenenstraat.
● De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol, goedgekeurd op 28 juli 1978, gelegen in woongebied.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.
● De werken zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) niet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied, maar er is wel een kans op zowel een pluviale als een fluviale overstroming op enkele aanliggende privatieve percelen.
● De aanvraag heeft betrekking op een wijziging van de wegenis binnen grotendeels hetzelfde tracé, aanleg van nieuwe riolering, het graven en het dempen van grachten en het aanleggen van opritten en overwelvingen.
● De werken worden uitgevoerd op het openbaar domein binnen de (zichtbare) rooilijnen. Er wordt geen nieuwe rooilijn vastgesteld. Het ontwerp van de nieuwe wegenis houdt rekening met en respecteert de bestaande toestand. Enkel zal er op sommige plaatsen een kleine tracéverschuiving ontstaan om de ontworpen breedte van de wegenis te behouden ten opzichte van de bestaande wegenis.
● De volgende handelingen zullen worden uitgevoerd in het kader van deze aanvraag:
○ Het slopen/opbreken van de bestaande wegenis: Deze werken omvatten het afbreken van de bestaande verhardingen en lijnvormige elementen met inbegrip van hun funderingen.
○ Het aanleggen van een nieuwe gescheiden riolering: Deze werken omvatten de aanleg van een nieuwe gescheiden rioleringsstelsel in de straat. Het vuile water zal gravitair worden afgevoerd naar het zuiden en worden verzameld in een pompstation. Van daaruit wordt het vuile water naar de riolering in de N15 gepompt en stroomt het verder naar de waterzuivering in Morkhoven. Naast deze vuilwaterriolering wordt een regenwaterriolering in de grond geplaatst en grachten langs de nieuwe verharding uitgegraven. De regenwaterriolering zal deels gewoon en deels infiltrerend worden aangelegd. Het is de bedoeling om in de zones waar geen grachten kunnen aangelegd worden een infiltrerende regenwaterriolering te voorzien om voldoende buffering en infiltratie aan te leggen. Al het regenwater wordt via deze aaneensluitende leidingen afgevoerd naar het zuiden. Op het zuidelijke uiteinde van de straat komen deze leidingen samen en lopen ze in een gracht van algemeen belang. Deze gracht loost op haar beurt in de Steenkensbeek, een waterloop van de tweede categorie.
○ Reliëfwijziging voor aanleg nieuw wegprofiel: Voor de aanleg van een comfortabele weg met blauwe groene bermen zal het reliëf worden gewijzigd. Hieronder zitten de werken nodig voor de aanliggende bermen met grachten. Er zijn bepaalde zones waar de projectzone niet breed genoeg is om grachten te voorzien. Hier worden geen grachten voorzien. Op deze locaties zal de infiltrerende betonbuis de taken van de grachten overnemen. De bermen worden gelijklopend met de weg aangelegd voor een aaneensluitend geheel. De grachten zelf zijn aan de bovenzijde 1,7m breed en aan de onderzijde 0,65m breed en deze zijn 1,05m diep. De grachten worden verbonden met de betonnen buizen onder de rijbaan met behulp van kopmuren of noodoverlaten. Het doel van dit geheel aan grachten en infiltrerende leidingen is het regenwater zoveel mogelijk in ons project te laten infiltreren. Daarom wordt een deel van de grachten uitgevoerd als sterfgrachten met een noodoverloop naar de regenwaterafvoer in de straat. De rest van de grachten is verbonden met de regenwaterafvoer via betonnen buizen en kopmuren. In ons ontwerp worden overstortmuren voorzien op specifieke locaties om het water zoveel mogelijk bij te houden. Dit geldt ook voor de verbreding van de gracht in het zuiden van dit project. De gracht wordt hier breder uitgevoerd en heeft hierdoor een grotere buffer- en infiltratiecapaciteit tegenover elders in het project. Hier is ook de laatste overstortmuur voorzien alvorens het overtollige regenwater door de gracht van algemeen belang kan verder stromen naar de Steenkensbeek.
○ Aanpassen van bestaande infrastructuur door de aanleg van wegenis en verhardingen van de rijweg: Deze werken omvatten de aanleg van een nieuwe verharding met groene bermen aan beide zijden. In bepaalde delen worden er grachten gegraven in deze berm. De wegenis wordt centraal in asfalt voorzien. Om het passeren van twee voertuigen comfortabel te maken wordt aan beide zijden een waterdoorlatende groene verharding in grasbetontegels voorzien. Rondom deze verhardingen worden lijnvormige elementen geplaatst ter versteviging. Verder worden ook de opritten heraangelegd voor een uniforme uitstraling doorheen de straat. Deze opritten worden aangelegd in een poreuze betonstraatstenen. Op het zuidelijke uiteinde van de straat wordt een keerpunt voorzien in waterdoorlatende betonstraatstenen. De rijbaan wordt 3,2 m breed in asfalt met aan de beide zijkanten telkens een lijnvormig element van 30 cm breed en daarnaast een strook van 60cm grasbetontegels. De zuidelijke locatie om te keren in de Plantsoenenstraat is met inbegrip van het geasfalteerde deel 9,20 m breed en 15,20 m lang met een schuine overgang tussen de zone om te keren en de rijbaan. Deze verharding wordt aangelegd in waterdoorlatende betonstraatstenen. Ook hier wordt ingezet op infiltratie doorheen de verharding. De asfaltverharding is 1080 m² groot. De grasbetontegels en de betonstraatstenen vormen hierop een respectievelijke uitbreiding van 338 m³ en 118 m².
○ Het aanleggen van overwelvingen: Voor de regenwaterafvoer worden er maximaal grachten voorzien, t er hoogte van de ingangen naar de aanliggende percelen worden deze onderbroken voor de aanleg van een oprit. Deze opritten gaan op verschillende plaatsen vergezeld met kopmuren en een inbuizing. Deze buis wordt infiltrerend voorzien, standaard is de inbuizing 5 m lang.
Juridische gronden
● 25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.
● 27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
● 3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.
Adviezen
● 7 april 2023: De gemeente Hulshout verstuurt de adviesvraag naar de Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen. Er werd geen tijdig advies gegeven. Het advies wordt overeenkomstig artikel 26 van het omgevingsvergunningsdecreet geacht gunstig te zijn.
● 25 mei 2023: Het Agentschap Wegen en Verkeer brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.
● 27 mei 2023: Het Departement Omgeving, Dienst Advies Milieu laat weten dat ze geen advies uitbrengen.
● 27 mei 2023: De Vlaamse Milieu Maatschappij brengt een voorwaardelijk gunstig advies met betrekking tot de bemaling nodig voor het uitvoeren van de werken. Dit advies heeft geen betrekking op de zaak der wegen.
● Er werd geen advies gevraagd aan de nutsmaatschappijen omdat zij mee aanvrager zijn van het project.
Openbaar onderzoek
● Naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 30 maart 2023 tot 28 april 2023.
● In het kader van het openbaar onderzoek werden twee bezwaarschriften ingediend.
● Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning en haar bijlagen stelt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis moet nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij echter niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken daar dit de exclusieve bevoegdheid van de vergunningverlenende overheid is.
● De ingediende bezwaarschriften kunnen als volgt thematisch worden samengevat:
● Het is de bevoegdheid van de vergunningverlenende overheid om dit bezwaar te evalueren. De bevoegdheid van de gemeenteraad is beperkt tot de 'zaak der wegen'. Hieronder wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering.
● Alle bezwaren behalve bezwaren b. en g. handelen over een deel van de zaak der wegen en kunnen als volgt geëvalueerd worden:
○ Bezwaarschriften a. en h. worden niet aanvaard. Beide vragen om een bredere oprit op openbaar domein te voorzien, maar zitten in een verschillende situatie.
■ Bezwaar a. Dit betreft niet alleen een oprit op openbaar domein, maar ook een overwelving over de nieuwe baangracht. De bezwaarindiener verwijst naar het gemeentelijk reglement om een bredere oprit te verkrijgen. Zonder een uitspraak te doen over de mogelijkheid die het gemeentelijk reglement biedt voor een bredere oprit op openbaar domein, moet hier worden gesteld dat de overwelving, die de oprit mogelijk maakt, moet voldoen aan artikel 23 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet van 28 december 1967 over de onbevaarbare waterlopen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 over de algemene bepalingen inzake milieubeleid, wat betreft het toezicht op de naleving van de wet van 28 december 1967 over de onbevaarbare waterlopen. Dit artikel stelt dat er per kadastraal perceel slechts 1 overwelving mag worden aangelegd met een maximale breedte van 5 meter, kopmuren inbegrepen. Het ingediende ontwerp beantwoordt aan deze maximale breedte. Bovendien wijzigt de oprit op openbaar domein de situatie op het privatieve domein niet. De voortuin is voldoende diep om op het eigen perceel de nodige manoeuvres te maken om toegang te krijgen tot de linkse zijtuin. De parkeerplaats/verharding in de voortuin tegen de linkse perceelsgrens werd zonder vergunning of toestemming doorgetrokken tot op het openbaar domein en kan als dusdanig niet worden ingeroepen als een verworven recht.
■ Bezwaar h. Hier betreft het een oprit die niet is gekoppeld aan een overwelving. Het aangevraagde ontwerp is in overeenstemming met het gemeentelijk reglement tot de aanleg, inrichting en behoud van infiltreerbare wegbermen en opritten. De gevraagde wijziging is uitdrukkelijk in strijd met dit gemeentelijk reglement. Er is niet aangetoond dat er gebruik gemaakt kan worden van de in het reglement beschreven uitzonderingen op de standaardbreedte van de openbare oprit. Bovendien wijzigt de oprit op openbaar domein de situatie op het privatieve domein niet. De voortuin is voldoende diep om op het eigen perceel de nodige manoeuvres te maken om toegang te krijgen tot de linkse zijtuin zonder hiervoor op de grasdalen naast de klinkeroprit op openbaar domein te moeten rijden. De parkeerplaats/verharding in de voortuin tegen de linkse perceelsgrens werd zonder vergunning of toestemming doorgetrokken tot op het openbaar domein en kan als dusdanig niet worden ingeroepen als een verworven recht.
○ Bezwaar c. Dit bezwaar wordt niet aanvaard. De aanvraag gaat niet gepaard met een onteigenings- of nieuw rooilijnplan. Alle werken worden uitgevoerd binnen de bestaande rooilijnen.
○ Bezwaar d. Dit bezwaar wordt niet aanvaard. Zelfs indien de open grachten alleen al maar dienen voor de opvang van het hemelwater dat op het openbaar domein valt, dan nog zal dit een meerwaarde betekenen voor de waterhuishouding. De open grachten staan bovendien niet op zichzelf. Ze maken deel uit van het ontdubbelen van de riolering in de straat, wat eveneens de waterhuishouding ten goede komt, ook van de privatieve eigendommen. Het bezwaar stelt dat er geen waterproblematiek gekend is in de straat. De officiële pluviale en fluviale watertoetskaarten van 2023 geven een ander beeld. Aan de westelijke zijde van de straat zijn er verschillende percelen die wel degelijk een middelgrote kans hebben op een pluviale overstroming en een kleine kans op een fluviale overstroming. In het kader van klimaatadaptie is een bijkomende ruimte voor water in de open grachten wel degelijk nuttig om de overstromingskansen binnen aanvaardbare perken te houden.
○ Bezwaar e. Dit bezwaar wordt niet aanvaard. Er is geen enkele noodzaak om de grasdallen als een oprit te gebruiken. De voortuin is voldoende diep om alle manoeuvres op de verharding op het private perceel uit te voeren om de linkse zijtuin te bereiken. Er is geen enkele noodzaak om de grasdalen op openbaar domein als een oprit te gebruiken.
○ Bezwaar f. Dit bezwaar wordt niet aanvaard. Er wordt geen kakofonie van materialen aangelegd voor de opritten op openbaar domein. Alle opritten worden aangelegd met dezelfde materialen: klinkers. Er kan in tegendeel beargumenteerd worden dat het openbaar domein in de ganse straat wordt verfraaid en dat de bestaande kakofonie van (veelal illegaal aangelegde) opritten wordt geüniformeerd. Er werd een duidelijke keuze gemaakt bij in het ontwerp van het openbaar domein in gemaakte materialen gekoppeld aan specifieke functies.
Argumentatie
De zaak van de wegen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen.
De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen. Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering.
De exclusieve en autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak der wegen moet van de beslissingsbevoegdheid van het vergunningverlenend bestuursorgaan worden onderscheiden. Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken. Hij moet zich in zijn besluit over de zaak der wegen dan ook onthouden van uitspraken over de planologische toelaatbaarheid of de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening.
De aanvraag heeft betrekking op een wijziging van de wegenis binnen grotendeels hetzelfde tracé, de aanleg van nieuwe riolering, het graven van grachten en het aanleggen van overwelvingen en opritten. De werken worden uitgevoerd op het openbaar domein binnen de (zichtbare) rooilijnen. Er worden geen nieuwe rooilijnen vastgesteld binnen deze werken.
De wegeniswerken bestaan hoofdzakelijk uit het vervangen van de diversiteit aan materialen in de bestaande toestand naar een uniform materiaal, namelijk asfalt voor de wegenis, klinkers voor de opritten, grasdallen voor de blauw-groene berm, zodat uitwijkmogelijkheden voor het kruisen van voertuigen mogelijk zijn, en het ontharden van illegale verhardingen in de openbare berm.
Asfalt heeft volgens het Minder-Hinderprogramma een geschatte levensduur van 20 jaar en is vooral voordelig naar prijs, onderhoud en kan snel ingebruik genomen worden na aanleg. Op wegen van categorie 3 is de intensiteit vrij laag. Het is ook een uniforme aanleg met de andere categorie 3 wegen in de gemeente.
De nieuwe opritten in waterdoorlatende materialen en het verwijderen van verhardingen in de openbare berm zorgen voor een aanzienlijke ontharding in de straat. Ook de aanleg van de open grachten zorgen voor een kleine ontharding en zorgen vooral ook voor bijkomende ruimte voor water. Deze ontharding en open grachten zijn belangrijk in het kader van klimaatadaptie gezien de nabije ligging van overstromingsgevoelige gebieden.
De werken gaan ook gepaard met het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, wat eveneens een belangrijke bijdrage levert tot een duurzame waterhuishouding.
Financiële weerslag
Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.
BESLUIT: unaniem
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om de zaak der wegen goed te keuren die hoort bij de omgevingsvergunningsaanvraag OV_645 voor het heraanleggen van de bestaande openbare weg, met aanleg van open baangrachten en het aanleggen van overwelvingen met als doel het bereikbaar maken van de achterliggende percelen, het exploiteren van een bronbemaling noodzakelijk voor de bouwkundige handelingen met de lozing van het bemalingswater en de afwijking op de artikels 4.2.3.1 en 4.2.5.1§1 van VLAREM II ter hoogte van de Plantsoenenstraat.
Artikel 2:
De zaak der wegen wordt goedgekeurd zoals aangegeven op de plannen.
Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Kristina Van den Heuvel Joost Verhaegen Elien Bergmans Elias De Wever Jos Voet Hilde Van Looy Geert Daems Rigo Huyskens Geert Vermunicht Karolien Laeremans Tania Vrindts Bart Ceulemans Kurt Albert Kurt Winkelmans Luc Van den Vonder Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Sofie Van Lommel aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.4. BESLISSING Gratis grondafstand Hoekstraat te Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 100/P(deel). Definitieve beslissing.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 11 januari 2021: Omgevingsvergunning OV_333 voor het bouwen van een gekoppelde meergezinswoning en het aanleggen van parkeerplaatsen na het slopen van een bestaande gekoppelde woning met schuur afgeleverd aan Kenny Peetermans en Kina Buts, Glazenstraat 19 te 2220 Heist-op-den-Berg.
● 14 januari 2021: Belofte van gratis grondafstand van Kenny Peetermans, Glazenstraat 19 te 2220 Heist-op-den-Berg voor het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Hoekstraat, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 100/P(deel).
● 08 maart 2021: Gemeenteraadsbeslissing over de principiële beslissing tot gratis grondafstand Hoekstraat te Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 100/P(deel).
● 28 januari 2021: Landmetersbureel Drawing Assistance bvba heeft een opmetings- en innameplan opgemaakt waarop de gratis grondafstand die voorligt, afgebeeld staat als inname 1 met een oppervlakte van 188,38 m².
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Argumentatie
De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis, voor openbaar nut, voor inlijving in het openbaar domein.
De kosten voor deze gratis grondafstand zijn voor rekening van ons bestuur omdat de grondafstand vrijwillig is en niet werd opgelegd in een omgevingsvergunning.
De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Hoekstraat, afdeling I, sectie A, nummer 100/P(deel) met een oppervlakte van 188,38 m², gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.
Financiële weerslag
Beleidsdoelstelling | Sociaal, gezond klimaat en een actieve gemeente |
Actieplan | Grondoverschotten verwerven ter inlijving in het openbaar domein |
Actie | AC000042 |
MJP nummer | MJP000110 |
Beschikbaar krediet | 30.000,00 euro |
Totaal krediet | 2.497,30 euro |
| Exclusief btw | Inclusief btw |
Kosten | 2.497,30 euro | 2.497,30 euro |
Baten | 0,00 euro | 0,00 euro |
Saldo | 2.497,30 euro | 2.497,30 euro |
Na bespreking,
BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich naar aanleiding van de huidige manier van handelen van de rechtbanken bij gratis grondafstanden en onteigeningen.
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Hoekstraat, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 100/P(deel) met een oppervlakte van 188,38 m², definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.
Artikel3:
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.
Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Elias De Wever Geert Vermunicht Geert Daems Rigo Huyskens Hilde Van Looy Joost Verhaegen Kristina Van den Heuvel Elien Bergmans Tania Vrindts Jos Voet Karolien Laeremans Kurt Albert Dorien Van Opstal Kurt Winkelmans Sofie Van Lommel Bart Ceulemans Luc Van den Vonder Gust Van den Bruel aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.5. BESLISSING Gratis grondafstand Vosse Putten 40 te Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 29/H/02(deel). Definitieve beslissing.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 10 december 2020: Belofte van gratis grondafstand van Belinda Van den Bruel, Vosse Putten 62 te 2235 Hulshout voor het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Vosse Putten 40, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 29/H/02(deel).
● 14 december 2020: Omgevingsvergunning OV_354 ingediend door Otten-Van den Bruel voor het oprichten van een eengezinswoning in de Vosse Putten 40 te 2235 Hulshout.
● 22 december 2020: Landmetersbureel Drawing Assistance heeft een opmetings- en innameplan opgemaakt waarop de gratis grondafstand die voorligt, afgebeeld staat als inname 1 met een oppervlakte van 23,72 m².
● 08 maart 2021: Gemeenteraadsbeslissing over de principiële beslissing tot gratis grondafstand in de Vosse Putten 40 te Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 29/H/02(deel).
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Argumentatie
De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.
De kosten voor deze gratis grondafstand zijn voor rekening van ons bestuur omdat de grondafstand vrijwillig is en niet werd opgelegd in een omgevingsvergunning.
De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Vosse Putten 40, afdeling I, sectie A, nummer 29/H/02(deel) met een oppervlakte van 23,72 m², gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.
Financiële weerslag
Beleidsdoelstelling | Sociaal, gezond klimaat en een actieve gemeente |
Actieplan | Grondoverschotten verwerven ter inlijving in het openbaar domein |
Actie | AC000042 |
MJP nummer | MJP000110 |
Beschikbaar krediet | 30.000,00 euro |
Totaal krediet | 2.497,30 euro |
| Exclusief btw | Inclusief btw |
Kosten | 2.497,30 euro | 2.497,30 euro |
Baten | 0,00 euro | 0,00 euro |
Saldo | 2.497,30 euro | 2.497,30 euro |
Na bespreking,
BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich naar aanleiding van de huidige manier van handelen van de rechtbanken bij gratis grondafstanden en onteigeningen.
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Vosse Putten 40, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 29/H/02(deel) met een oppervlakte van 23,72 m², definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.
Artikel 2:
De ontwerpakte wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.6. BESLISSING GC IJzermael. Goedkeuring hernieuwing overeenkomst.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 30 mei 2011: Principebeslissing van de gemeenteraad over de aankoop parochiezaal Westmeerbeek.
● 8 oktober 2012: Collegebeslissing over de aankoop parochiezaal Westmeerbeek.
● 10 juni 2013: Collegebeslissing over de goedkeuring van de gunning van de renovatiewerken parochiezaal Westmeerbeek.
● 30 maart 2015: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek tussen de gemeente Hulshout en vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek.
● 16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de hernieuwing van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek.
● 29 juni 2020: Gemeenteraadsbeslissing over de hernieuwing van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek.
● 28 juni 2021: Gemeenteraadsbeslissing over de hernieuwing van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek.
● 4 juli 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de hernieuwing van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek.
● 16 mei 2023: Overleg met vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek ter voorbereiding van de te vernieuwen overeenkomst.
● De huidige overeenkomst loopt af op 31 juli 2023. Er wordt een nieuwe beheersovereenkomst opgesteld die ingaat op 1 augustus 2023 en afloopt op 31 december 2026.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.
Argumentatie
De dienst cultuur staat positief tegenover een verlenging van de beheersovereenkomst. Deze overeenkomst zorgt voor duidelijke afspraken tussen het lokaal bestuur en vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek. Zowel de dienst cultuur als de vzw zijn vragende partij om ditmaal te verlengen voor een langere periode, en uitgaande van kalenderjaren dus tot 31 december. Dit om de vzw de mogelijkheid te geven om voor een langere periode dan 1 jaar al aanvragen toe te staan, nu kunnen zij enkel de aanvragen bekijken over hun beperkte periode. Dit werkt niet efficiënt. Daarnaast biedt het de vzw ook meer zekerheid om grotere kosten op te nemen. Ze kunnen zo hun terugverdientijd op een grotere periode bekijken en niet telkens op 1 jaar.
Financiële weerslag
Beleidsdoelstelling | BD000008 Goed financieel beheer. 2020-2025 |
Actieplan | AP000071 Een correcte vergoeding innen voor het gebruik van gebouwen en gronden van het lokaal bestuur. |
Actie | AC000443 Enkele gebouwen of een deel van de infrastructuur van het lokaal bestuur verhuren of deze gratis ter beschikking stellen wanneer er een verbinding kan gecreëerd worden. |
MJP nummer | MJP001338 Opbrengsten uit verhuringen + provisie GC WMB + site Schoolstraat |
Beschikbaar krediet | 10.346,78 euro |
Totaal krediet | 10.346,78 euro |
Na bespreking,
Raadslid Kurt Winkelmans stelt amendement 1 voor: Artikel 10: Duur van de overeenkomst en ontbinding
Deze beheersovereenkomst gaat in op 1 augustus 2023 en loopt af op 31 december 2026. Zij kan niet stilzwijgend verlengd worden. Indien er zich na de beëindiging van deze overeenkomst tussen huidige partijen, hetzij beëindigd door de gemeente, hetzij beëindigd door verstrijken termijn, zich een andere aanbieder tot uitbating aandient, dan zal de vzw als laatste de kans krijgen om aan de op dat moment geselecteerde voorwaarden opnieuw en uitbatingsovereenkomst met de gemeente te sluiten.
De vzw is gerechtigd de overeenkomst te beëindigen zonder enige vergoeding aan de gemeente verschuldigd te zijn of zonder enige opzegtermijn te moeten doen aan de gemeente tijdens de periode van 1 augustus 2023 tot 31 december 2026. De vzw moet wel een aangetekende brief richten aan de gemeente waarbij zij de beëindiging meedeelt. De vzw moet er in dit geval ook voor zorgen dat zij tevens de huurovereenkomsten met haar huurders beëindigt. Omgekeerd zal in dit geval, de gemeente ook geen enkele vergoeding verschuldigd zijn aan de vzw en aan de eventuele huurders van de vzw."
BESLUIT: AMENDEMENT 1
unaniem
ALGEMEEN
unaniem
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist de beheersovereenkomst Gemeenschapscentrum Westmeerbeek als volgt goed te keuren:
"Beheersovereenkomst Gemeenschapscentrum Westmeerbeek
Tussen de ondergetekenden:
Lokaal Bestuur Hulshout, vertegenwoordigd door de gemeenteraad, in de persoon van Ria Van den Eynde, algemeen directeur, en Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad, hierna genoemd “de gemeente” en de vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek, vertegenwoordigd door de raad van bestuur, in de persoon van Ronny Mauriën, bestuurder vzw , Eddy Laeremans, voorzitter vzw, en Jan Monsecour, secretaris vzw, hierna genoemd “de vzw” wordt het volgende overeengekomen:
Voorafgaanden:
Partijen hebben kennis genomen van:
● Het meetverslag van het akoestisch onderzoek van 28 november 2018 uitgevoerd door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) van de Provincie Antwerpen.
● Het rapport van de metingen en voorstellen voor verbetering van 23 september 2019 opgesteld door het bouwfysisch ingenieursbureau Daidalos Peutz uit Leuven.
Artikel 1: Voorwerp van de overeenkomst
De gemeente geeft de grond met het gebouw te Mgr. Raeymaekersstraat 10, 2235 Hulshout, kadastraal gekend onder het nummer sectie B, nummer 89/02/V/2, oppervlakte 2179m², feestzaal, in gebruik aan de vzw die aanvaardt. Het plan met kadastrale informatie is aan onderhavige overeenkomst gehecht en maakt er integraal deel van uit.
Het perceel is gelegen in woongebied.
Het goed maakt bij weten van de gemeente geenszins het voorwerp uit van een geplande onteigening.
Het goed wordt verhuurd in de toestand waarin het zich thans bevindt, volkomen bekend aan partijen.
De goederen die het voorwerp uitmaken van deze overeenkomst worden verhuurd in de staat waarin zij zich bevinden, goed gekend door de vzw.
In het goed zijn volgende infrastructuren inbegrepen:
● Terras voor en achter
● Parking achter (kant IJzermaal)
● Grote / kleine zaal
● Technische ruimtes
● Koeling
● Vergaderlokaal
● Toiletten
● Keuken
● Parking langs de Mgr. Raeymaekersstraat
De gemeente draagt de verhuur en de volledige uitbating van het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek over aan de vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek.
Dit houdt in:
● Het toekennen van het gebruik van de zalen aan de diverse gebruikers en organisaties, waarbij maximaal tegemoet gekomen wordt aan het verenigingsleven van Hulshout en omgeving.
● De gebruikers wegwijs maken, toegang verlenen en de correcte facturen opmaken en bezorgen.
● Het instaan voor de goede orde, de zorg voor het gebouw en het uitvoeren van kleine niet-structurele onderhoudswerkzaamheden. Eveneens instaan voor de netheid van het gebouw en dus ook regelmatig poets voorzien.
● Noteren en doorgeven van de meterstanden aan de betrokken nutsmaatschappijen en gebruikers.
● Beheer van de inkomsten als een voorzichtig en redelijk persoon.
De vzw verbindt zich ertoe de uitbating zelf waar te nemen. De exploitatie van het totale beheer mag geenszins worden overgedragen aan derden, tenzij mits voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de gemeente. Indien door bijzondere omstandigheden het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek niet kan gebruikt worden, zal dit artikel herbekeken moeten worden. De vzw dient bij de uitbating alle wetgeving, en in het bijzonder de Vlaremwetgeving, te respecteren.
Artikel 2: Toezicht van gemeente
De vzw zal op elk ogenblik toegang verlenen tot het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek aan de aangestelden van de gemeente. Er wordt te allen tijde 1 set van alle sleutels ter beschikking gesteld voor de gemeente. Alle wijzigingen aan sloten moeten gebeuren volgens het sleutelplan, DC0813.
De gemeentelijke financiële dienst heeft te allen tijden het recht en de mogelijkheid om de boekhouding te bekijken. De vzw legt zelf jaarlijks de boekhouding bij de gemeentelijke financiële dienst neer ter controle.
Artikel 3: Gebruik
Er werd door de vzw in overleg met de gemeente een gebruiksreglement opgesteld, waarin de modaliteiten van het gebruik en de tarieven worden omschreven. Eventuele wijzigingen van het gebruiksreglement liggen binnen de 3 maanden na ingebruikname voor ter kennisname op de gemeenteraad.
Het gemeenschapscentrum Westmeerbeek kan voor activiteiten met versterkte muziek alleen gebruikt worden voor evenementen waarbij muziek geproduceerd wordt onder het maximale geluidsniveau in de zaal van 85 dB (A) L. Het geluidsniveau geldt op gelijk welke plaats waar zich in normale omstandigheden publiek kan bevinden. Van dit geluidsniveau kan 12 keer per jaar, met maximaal 2 keer per maand worden afgeweken mits voorafgaande goedkeuring van het CBS voor het evenement. Het CBS kan dan een geluidsniveau toelaten tussen de 85 dB (A)L en 95 d(B)AL. Het CBS is vrij om te beslissen aan wie zij deze uitzondering al dan niet verleend. De vzw brengt de kandidaathuurder op de hoogte van het feit dat hij eventueel voor zijn geplande activiteit dergelijke uitzondering moet vragen.
De milieukwaliteitsnormen voor het gebied waar het gemeenschapscentrum Westmeerbeek zich bevindt bedragen 50/45/45 dB (A), overdag / ’s avonds / ’s nachts. Bij het gebruik van de zaal dienen deze normen te worden gerespecteerd.
De vzw zal bij de verhuur rekening houden met en verwijzen naar het fuifreglement van het Lokaal Bestuur Hulshout. De vzw zal erop toezien niet te verhuren aan verenigingen/personen, waarvan de doelstellingen niet conform zijn met de doelstelling van de vzw.
In de grote zaal mogen maximum 360 personen aanwezig zijn. In het gebruiksreglement worden verdere aandachtspunten voor de inrichters van activiteiten vermeld.
De gemeente heeft het recht om de grote of kleine zaal jaarlijks 6 maal gratis te gebruiken voor gemeentelijk georganiseerde activiteiten. Dit gebeurt in afspraak met de vzw en mag de normale werking niet verstoren.
De gemeente mag de vergaderzaal 6 maal per jaar gratis gebruiken voor gemeentelijk georganiseerde activiteiten. Dit gebeurt in afspraak met de vzw en mag de normale werking niet verstoren.
De vzw kan de zaal aan niemand gratis ter beschikking stellen, tenzij met toestemming van de gemeente.
In uitzonderlijke gevallen en bij hoogdringendheid kan de gemeente bepaalde infrastructuur opeisen (bv. verkiezingen, rampen, …). Dit moet gebeuren in samenspraak met de vzw. De vzw zal met de vrije basisschool De Schatkist afspraken maken i.v.m. het gedeeld gebruik van de parking.
Artikel 4: Huurprijs
De vzw zal aan de gemeente jaarlijks een huurprijs betalen na ontvangst van de factuur.
De basishuur is gekoppeld aan de gezondheidsindex. Als basis geldt de index van de maand december 2019.
Het basisbedrag van € 2.500 zal jaarlijks geïndexeerd worden t.o.v. het initiële herziene contract dat werd afgesloten in december 2019, volgens het principe:
Basishuurprijs x nieuwe index (maand mei) = aangepast huurbedrag
Basisindex
Bijvoorbeeld: Jaar 1 = 2 500 x 127,30 (nieuwe index 05/2023) = € 2.918,65.
109,04 (basisindex 12/2019)
Dit bedrag is inclusief btw.
Bijgevolg zal de wijziging van genoemde index automatisch en zonder aanmaning leiden tot een evenredige wijziging van het huurbedrag, dat echter nooit lager kan zijn dan het huurbedrag dat op de datum van aanpassing van toepassing is.
Artikel 5: Kosten en lasten
De kosten voor aansluiting, abonnementen en gebruik van nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit, gas, telefoon, kabeltelevisie en internet zijn ten laste van de vzw.
De vzw neemt alle belastingen en heffingen waarmee het gebruikte goed door het rijk, het gewest, de provincie of het lokaal bestuur belast werd of zal worden voor haar rekening, met uitzondering van de onroerende voorheffing die ten laste blijft van de gemeente.
Artikel 6: Verzekeringen
Verzekeringen voor rekening van de gemeente:
● Verzekering tegen brand, ontploffing en aanverwante gevaren voor de gebouwen, onroerende en roerende goederen die eigendom zijn van de gemeente. Ten opzichte van de vzw geldt de clausule van afstand van verhaal.
Verzekeringen ten laste van de vzw:
● Verzekering tegen brand en aanverwante gevaren voor de inboedel, eigendom van de vzw, met afstand van verhaal ten opzichte van de gebruikers.
● Verzekering algemene burgerlijke aansprakelijkheid.
● Verzekering van bestuurdersaansprakelijkheid en LO voor de leden van de vzw.
● Verzekering algemene objectieve aansprakelijkheid.
De vzw bezorgt een kopie van de afgesloten polissen aan de gemeente en bewijst jaarlijks dat de premies van de polissen betaald werden. De vzw bezorgt jaarlijks alle wettelijk verplichte keuringsverslagen en attesten waaronder o.a. laagspanning, gasdichtheid, verwarmingsinstallatie, blusapparaten, ... aan de gemeente.
Artikel 7: Brandveiligheid
De vzw stelt een contactpersoon aan bij brand. De contactgegevens van de verantwoordelijke worden opgenomen in het gebruiksreglement.
De vzw verbindt zich ertoe in de gebouwen die in huur worden gegeven het nodige materieel ter voorkoming en ter bestrijding van brand te voorzien en dit in functie van de normen en vereisten die voorgeschreven zijn of die door om het even welke bevoegde administratieve instantie opgelegd worden, eventueel ook door de verzekeraars van de gemeente of van de vzw.
Artikel 8: Onderhoud en herstellingen
Voor het onderhoud van Gemeenschapscentrum Westmeerbeek wordt verwezen naar de rechten en plichten omschreven in de huurwet. De vzw is gehouden alle kleine herstellingswerken uit te voeren.
De vzw is verplicht de goederen die het voorwerp uitmaken van deze overeenkomst en alle door hemzelf aangebrachte werken en aanpassingen van welke aard ook, in goede staat te onderhouden en als een voorzichtig en redelijk persoon te gebruiken.
Artikel 9: Veranderingen van de verhuurde ruimten
Het is de vzw toegestaan het verhuurde goed in te richten voor de bestemming die nuttig is voor haar doeleinden.
De vzw dient de gemeente zonder uitstel in kennis te stellen indien structurele onderhoudswerken (uit te voeren door de eigenaar) zich opdringen. Alle werkzaamheden met het oog op het verfraaien, verbeteren of verbouwen van het verhuurde goed kunnen alleen worden uitgevoerd met de voorafgaande en schriftelijke instemming van de gemeente. De gemeente kan haar toestemming voor de uitvoering van de werkzaamheden enkel gemotiveerd weigeren.
Deze werkzaamheden worden verricht volgens de regels van de kunst en de toepasbare reglementen, op kosten en risico's van de vzw, tot volledig ontlasting van de gemeente. Ze zijn verworven voor de gemeente zonder enige vergoeding, onverminderd haar recht om op het einde van de huurovereenkomst te eisen dat de plaatsen in hun oorspronkelijke staat worden hersteld, dit alles behoudens andersluidende overeenkomst.
Artikel 10: Duur van de overeenkomst en ontbinding
Deze beheersovereenkomst gaat in op 1 augustus 2023 en loopt af op 31 december 2026. Zij kan niet stilzwijgend verlengd worden. Indien er zich na de beëindiging van deze overeenkomst tussen huidige partijen, hetzij beëindigd door de gemeente, hetzij beëindigd door verstrijken termijn, zich een andere aanbieder tot uitbating aandient, dan zal de vzw als laatste de kans krijgen om aan de op dat moment geselecteerde voorwaarden opnieuw en uitbatingsovereenkomst met de gemeente te sluiten.
De vzw is gerechtigd de overeenkomst te beëindigen zonder enige vergoeding aan de gemeente verschuldigd te zijn of zonder enige opzegtermijn te moeten doen aan de gemeente tijdens de periode van 1 augustus 2023 tot 31 december 2026. De vzw moet wel een aangetekende brief richten aan de gemeente waarbij zij de beëindiging meedeelt. De vzw moet er in dit geval ook voor zorgen dat zij tevens de huurovereenkomsten met haar huurders beëindigt. Omgekeerd zal in dit geval, de gemeente ook geen enkele vergoeding verschuldigd zijn aan de vzw en aan de eventuele huurders van de vzw."
Artikel 2:
Deze beslissing zal worden meegedeeld aan de vertegenwoordigers van vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek.
AMENDEMENT 1 Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Sofie Van Lommel Dorien Van Opstal Kurt Winkelmans Luc Van den Vonder Bart Ceulemans Kurt Albert Gust Van den Bruel Rigo Huyskens Elias De Wever Karolien Laeremans Jos Voet Hilde Van Looy Kristina Van den Heuvel Elien Bergmans Geert Vermunicht Tania Vrindts Joost Verhaegen Geert Daems aantal voorstanders: 7 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
ALGEMEEN Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Luc Van den Vonder Sofie Van Lommel Karolien Laeremans Jos Voet Geert Daems Tania Vrindts Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Bart Ceulemans Joost Verhaegen Hilde Van Looy Elias De Wever Geert Vermunicht Rigo Huyskens Elien Bergmans Gust Van den Bruel aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.7. BESLISSING UiTPAS de Merode. Addendum op de samenwerkingsovereenkomst tussen projectvereniging de Merode, Publiq, de gemeente Hulshout, de stad Scherpenheuvel-Zichem, de gemeente Tessenderlo, de gemeente Westerlo en de toetredende gemeente Herselt.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 28 maart 2022: Goedkeuring door de gemeenteraad van de basisovereenkomst voor de samenwerking tussen Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Westerlo en Tessenderlo voor de UiTPAS de Merode.
● 26 april 2023: Goedkeuring van het addendum op de raad van bestuur van de projectvereniging cultuur en erfgoed de Merode.
● De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten beslissen nu over het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst van 28 maart 2022.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Argumentatie
UiTPAS de Merode is de voordelenkaart voor cultuur en vrije tijd voor al onze inwoners en geeft kansarmen op niet-stigmatiserende wijze 80 % korting op de deelnameprijs van vrijetijdsactiviteiten in onze cultuurregio. Op 1 mei 2023 vierde UiTPAS de Merode haar eerste verjaardag en dat met mooie cijfers: reeds 2.517 inwoners kochten een UiTPAS, 82 % van hen kunnen we actieve gebruikers noemen. Meer cijfers zijn terug te vinden in de infographic als bijlage.
Het afgelopen jaar kwamen er heel wat bijkomende vragen rond de UiTPAS naar boven. Deze werden steeds in de kerngroep van cultuurmedewerkers van alle gemeenten besproken en samen werd er naar oplossingen en consensus gezocht.
De raad van bestuur van de projectvereniging de Merode stelt een aantal wijzigingen aan de beheersovereenkomst voor:
● Delegatie van de bevoegdheid van de gemeenteraad naar het college van burgemeester en schepenen: toetreding nieuwe partners en groepspassen
UiTPAS de Merode gaat uitbreiden met lokale verenigingen. De verenigingen die willen instappen in UiTPAS onderschrijven het principe van de solidaire kostendeling 20-40-40 en gaan akkoord met de afspraken. Zij ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst met de eigen gemeente, de cultuurregio de Merode en Publiq.
In regel moet elke samenwerkingsovereenkomst voorgelegd te worden aan de gemeenteraad. Dit zou betekenen dat bij iedere nieuwe UiTPAS-partner - bv. een lokale sportvereniging - een dossier zou moeten worden voorgelegd aan de 4, binnenkort 5 gemeenteraden.
Graag vraagt de kerngroep om de bevoegdheid om samenwerkingen aan te gaan in het kader van UiTPAS de Merode met externe partners - in hoofdzaak lokale verenigingen - te delegeren naar de schepencolleges.
Concreet zullen er een paar keer per jaar in bulk een aantal nieuwe partners worden voorgelegd aan de schepencolleges. Op basis van deze beslissing kunnen de samenwerkingsovereenkomsten ondertekend worden, wordt de 20-40-40-regeling toegepast met de nieuwe partners, kunnen de nieuwe partners gebruik maken van de UiTPAS-software en is iedere partij administratief in orde.
Deze delegatie van bevoegdheid wil de kerngroep ook vragen voor het uitreiken van groepspassen.
Een groepspas is een UiTPAS voor een organisatie die rechtstreeks met de kansarme doelgroep werkt. Zij kunnen hiermee in groep naar een activiteit gaan en zo helpen bij het wegwerken van andere participatiedrempels. De organisaties engageren zich om de mensen toe te leiden naar een individuele UiTPAS. Het uitreiken van een groepspas wordt sowieso beperkt en gebeurt door de cultuurregio na bespreking in de kerngroep. Organisaties die in aanmerking komen zijn o.a. Projecthuis de Dreef in Westerlo, Peeterskasteel (caritas) in Scherpenheuvel, De Link in Hulshout. De gemeente waar de organisatie gevestigd is draagt 40 % van de kosten.
De colleges kunnen jaarlijks rapporteren aan de gemeenteraad over de gedelegeerde bevoegdheid.
● Uitbreiding van de doelgroep die in aanmerking komt voor een UiTPAS de Merode aan kansentarief met asielzoekers en pleegkinderen
Volgende mensen komen nu in aanmerking voor een UiTPAS de Merode aan kansentarief:
● Mensen met een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering (dit wordt toegekend op basis van een attest van de mutualiteit en jaarlijks digitaal gecheckt);
● Mensen in collectieve schuldbemiddeling (controle via OCMW);
● Mensen met een European Disability Card (EDC);
Er is een groep mensen die buiten deze groepen valt: mensen die arm zijn, net buiten deze categorieën vallen maar beargumenteerd voorgedragen worden door een sociale partnerorganisatie, bij voorkeur het OCMW. Op basis van een landelijke vraag vanuit de integratiediensten, stelt de kerngroep voor om asielzoekers ook toe te voegen aan deze lijst zodat dat zij ook in aanmerking komen voor een UiTPAS de Merode aan kansentarief. Deelname aan vrijetijd bevordert de integratie en de taalontwikkeling. Bovendien kan er zo makkelijk een koppeling gemaakt worden met projecten in het kader van de vierde pijler van het Agentschap inburgering en integratie.
Asielzoekers kunnen hun status bewijzen met hun tijdelijke verblijfsvergunning of een bewijs uitgereikt door het opvangcentrum waar zij verblijven.
Via het Vlaams Parlement werd tevens de vraag gesteld of pleegkinderen in aanmerking zouden kunnen komen voor een UiTPAS aan kansentarief. Gemeenten en regio’s zijn vrij om deze groep toe te voegen. De kerngroep stelt voor om pleegkinderen die in onze cultuurregio opgevangen worden een UiTPAS aan kansentarief toe te kennen. Het betreft enkel de pleegkinderen, niet de pleegouders.
● Instap verenigingen in UiTPAS de Merode: 5 % -regel
Wanneer een vereniging wil instappen in UiTPAS de Merode moeten zij akkoord gaan met de solidaire kostendeling 20-40-40 en met de afspraken. Dit betekent dat zij bij elke deelname van een rechthebbende op kansentarief, 40 % inkomsten derven en 40 % subsidie krijgen van de lokale overheid waar de kansarme woont. Een beperkt aantal verenigingen kan op termijn veel aantrek hebben van de doelgroep waardoor de solidaire kostendeling niet langer haalbaar is voor hun werking. Publiq en de kerngroep stellen daarom voor om de 5 %-regel voor verenigingen toe te passen: indien meer dan 5 % van de leden van een vereniging recht heeft op het kansentarief, schakelen we over naar een 20-80 (gemeente) regeling.
De eerste 5 % blijft de vereniging wel betalen want anders is het niet langer correct tegenover andere verenigingen. De gemeente betaalt dan vanaf de 5 %, 80 % van de tussenkomsten in lidgelden terug aan de vereniging. Op deze manier komen verenigingen met een hoog aantal kansarmen niet in financiële problemen, waardoor ze zouden kunnen afhaken. Dit geldt alleen voor lidgeld, niet op individuele tickets.
De praktijk van andere regio’s leert dat dit zelden voorkomt maar het is belangrijk dit nu reeds af te spreken en dit kan ook een vrees van verenigingen om in te stappen wegnemen.
● Automatische verlenging via MAGDA-systeem
Het recht op kansentarief wordt jaarlijks geëvalueerd en al dan niet verlengd. De eerste en grootste categorie van mensen die recht hebben op een UiTPAS de Merode aan kansentarief zijn mensen met een verhoogde tegemoetkoming. De kruispuntdatabank bezit de gegevens of deze mensen nog steeds recht hebben op hun verhoogde tegemoetkoming. Via het MAGDA-systeem 'maximale gegevensdeling tussen administraties' kan de check digitaal gebeuren en de verlenging automatisch worden toegepast in de UiTPAS-balie door Publiq. De gemeenten moeten wel akkoord gaan met deze werkwijze.
Voor de andere categorieën op basis waarvan mensen recht kunnen hebben op het kansentarief, moeten de controles jaarlijks manueel uitgevoerd worden.
● Wijziging van de werkwijze voor financiële stromen tussen de gemeenten en partners
De financiële diensten zijn nu verantwoordelijk om ieder kwartaal een rapport te trekken uit het UiTPAS-systeem en actief de andere gemeenten te betalen. Dit loopt niet overal even vlot.
De raad van bestuur ging akkoord met volgende suggestie:
De cultuurregio kan een extra service leveren door deze rapporten zelf uit het systeem te halen, overzichten te maken en te bezorgen aan de financiële diensten. De financiële diensten blijven wel verantwoordelijk om de uitbetalingen te doen en te controleren wat zij binnenkrijgen. Voor Hulshout wordt dit opgenomen in samenspraak tussen de betrokken diensten.
● Academies voor beeldende kunst, muziek, woord en dans
Er zijn meerdere academies in onze 5 gemeenten en deze maken deel uit van andere samenwerkingsverbanden:
● HAMW (o.a. Scherpenheuvel-Zichem)
● HABK (o.a. Scherpenheuvel-Zichem)
● Academie Beeldende Kunst Westerlo (gemeentelijk, werkt ook samen met Herselt)
● AMWD Geel, afdeling Westerlo (werkt ook samen met Herselt)
● Academie Muziek & Woord Heist-op-den-Berg, afdeling Hulshout
● Academie Beeldende Kunst Heusden-Zolder, afdeling Tessenderlo
● Academie Muziek en Woord Tessenderlo (gemeentelijk)
● Techniek- en wetenschapsacademie Tessenderlo (samenwerking met UCLL)
De academies en UiTPAS de Merode wensen samen te werken zodoende dat mensen met een UiTPAS aan kansentarief aan 20% kunnen inschrijven. De academies wensen wel dat de afspraken in al hun academies en afdelingen dezelfde zijn en dat de inschrijvingen digitaal kunnen verlopen:
● Het kansentarief wordt toegepast op het reguliere basistarief (en niet op het reeds verminderde tarief);
● De overeenkomst wordt opgemaakt op niveau van de bestaande samenwerkingsverbanden van de academies. De academies kunnen daardoor UiTPAS toepassen in al hun afdelingen, ook degene die buiten de cultuurregio de Merode liggen. Een concreet voorbeeld hiervan is de muziekacademie van Westerlo die één van de afdelingen van de AMWD Geel is. Niet alle lessen zijn te volgen in Westerlo, leerlingen maken combinaties tussen de afdelingen. Met deze beslissing kan de werking continueren zonder onderscheid. Financieel blijft de gemeente waar de kansarme woont, verantwoordelijk voor het bijpassen van het inschrijvingsgeld.
Deze regiogrensoverschrijdende samenwerking wordt voorlopig enkel toegepast voor de academies, niet voor andere verenigingen of organisaties.
Wanneer de gemeenteraden akkoord gaan, wordt deze werkwijze reeds toegepast voor het schooljaar ’23-’24.
● Instap van de gemeente Herselt in UiTPAS de Merode in 2024
De gemeente Herselt is sinds 1 januari 2023 lid van de cultuurregio de Merode. Zij hebben aangegeven te willen instappen in UiTPAS de Merode. De exacte datum wordt intern nog besproken.
Wanneer de gemeente Herselt instapt dan moet zij akkoord gaan met de basisovereenkomst die de gemeenteraden in maart 2022 hebben goedgekeurd en met dit addendum. Concreet breidt het aanbod van UiTPAS de Merode dan uit met het aanbod binnen Herselt en kunnen kansarme inwoners van Herselt een UiTPAS aan kansentarief krijgen waarmee zij in de - dan - 5 gemeenten kunnen participeren.
De huidige 4 gemeenten moeten akkoord zijn met de instap van de gemeente Herselt.
Financiële weerslag
Uitgaven:
Beleidsdoelstelling | BD04 - Burger, welzijn en zorg. 2020-2025. |
Actieplan | AP000023 - Een vrijetijdsbeleid voeren met aandacht voor transversale samenwerking zodat moeilijk bereikbare doelgroepen gelijke kansen krijgen om actief te participeren. |
Actie | AC000160 - Een bijdrage voorzien voor jeugd-, sport- en socio-culturele verenigingen dewelke kortingen aanbieden. |
MJP nummer | MJP000231 - Toegestane werkingssubsidies aan gezinnen (Vrijetijdspas). |
Beschikbaar krediet | 1.607 euro |
Totaal krediet | 1.607 euro |
Ontvangsten UiTPAS:
Beleidsdoelstelling | BD02 - Sociaal, gezond klimaat en actieve gemeente. 2020-2025. |
Actieplan | AP000027 - De gemeente promoot zichzelf als toeristische trekpleister. |
Actie | AC000181 - Deelname aan het plattelandsproject De Merode. |
MJP nummer | MJP002262 - Ontvangsten UiTPAS. |
Beschikbaar krediet | - |
Totaal krediet | - |
Na bespreking,
Raadslid Kurt Winkelmans stelt amendement 1 voor: Artikel 1:
De gemeenteraad delegeert haar bevoegdheid om nieuwe samenwerkingsovereenkomsten in het kader van UiTPAS de Merode aan te gaan en te ondertekenen aan het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen rapporteert jaarlijks, uiterlijk 30 juni van het daaropvolgende kalenderjaar, aan de gemeenteraad over de manier waarop deze gedelegeerde bevoegdheid is uitgeoefend.
BESLUIT: AMENDEMENT 1
7 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 onthoudingen
ALGEMEEN
17 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
1 onthouding: Gust Van den Bruel
Artikel 1:
De gemeenteraad delegeert haar bevoegdheid om nieuwe samenwerkingsovereenkomsten in het kader van UiTPAS de Merode aan te gaan en te ondertekenen aan het college van burgemeester en schepenen. het college van burgemeester en schepenen rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de manier waarop deze gedelegeerde bevoegdheid is uitgeoefend.
Artikel 2:
De gemeenteraad breidt het aantal inwoners dat recht heeft op een UiTPAS de Merode aan kansentarief uit met volgende categorieën:
● asielzoekers
● pleegkinderen.
Artikel 3:
De gemeenteraad beslist de 5 %-regel in het kader van de samenwerking met verenigingen binnen UiTPAS de Merode toe te passen.
Artikel 4:
De gemeenteraad beslist de jaarlijkse controle en verlenging van de kansentarieven voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming automatisch te laten verlopen via de koppeling met MAGDA.
Artikel 5:
De gemeenteraad keurt de instap goed van alle academies van onze cultuurregio in UiTPAS de Merode waarbij het kansentarief wordt toegepast op het reguliere basistarief en waarbij de samenwerkingsovereenkomsten worden opgemaakt op basis van het bestaande samenwerkingsverband van de academies: de samenwerkingsovereenkomst geldt voor de hele academische samenwerking en niet enkel voor de lokale afdelingen.
Artikel 6:
De gemeenteraad gaat akkoord met de toetreding van de gemeente Herselt vanaf 2024 tot de samenwerking UiTPAS de Merode, als de gemeente Herselt akkoord gaat met de huidige samenwerkingsovereenkomst en de addenda.
Artikel 7:
Dit besluit wordt samengebracht in een addendum dat toegevoegd wordt aan de reeds goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst UiTPAS de Merode.
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.8. BESLISSING Gemeentelijke basisschool Hulshout. Goedkeuring aanpassingen arbeidsreglement.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 13 juni 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de aanpassing van het arbeidsreglement voor de personeelsleden van het gemeentelijk basisonderwijs Hulshout.
● Het arbeidsreglement wordt geëvalueerd en aangepast als het nodig is om de gevolgen van de wijzigingen in de organisatie van de school voor de medewerkers te regelen.
Juridische gronden
● 19 december 1974: Wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
● 28 september 1984: Koninklijk Besluit tot uitvoering van de wet van 19 december 1974.
● 27 maart 1991: Decreet rechtspositie gesubsidieerd onderwijs.
● 25 februari 1997: Decreet Basisonderwijs.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Adviezen
● 6 juni 2023: De schoolraad geeft positief advies over het ontwerp van het arbeidsreglement.
● 19 juni 2023: Het Afzonderlijk Bijzonder OnderhandelingsComité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over het ontwerp van het arbeidsreglement.
Argumentatie
● Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur.
● Het decreet rechtspositie en het decreet basisonderwijs, voldoende ruimte laten om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.
● De wettelijk verplicht op te nemen onderwerpen, werden in het Arbeidsreglement opgenomen.
● Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.
BESLUIT: unaniem
Artikel 1:
De gemeenteraad heft haar beslissing van 22 juni 2023 over de vaststelling van het arbeidsreglement voor de personeelsleden van het gemeentelijk basisonderwijs Hulshout, op.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt het arbeidsreglement vast dat van toepassing is voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de Gemeentelijke Onderwijsinstelling(en) van de Gemeentelijke Basisschool Hulshout. Het arbeidsreglement is als bijlage bijgevoegd en maakt integraal deel uit van het besluit.
Artikel 3:
De personen die onder gezag arbeid verrichten in gemeentelijke onderwijsinstelling(n) van de Gemeentelijke Basisschool Hulshout krijgen een kopie van het arbeidsreglement. Een kopie van dit besluit wordt aan de inspectie van de sociale wetten en sociale Inspectie bezorgd.
Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Geert Vermunicht Hilde Van Looy Rigo Huyskens Jos Voet Joost Verhaegen Tania Vrindts Geert Daems Elien Bergmans Karolien Laeremans Elias De Wever Kristina Van den Heuvel Sofie Van Lommel Gust Van den Bruel Bart Ceulemans Luc Van den Vonder Dorien Van Opstal Kurt Winkelmans Kurt Albert aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.9. BESLISSING GBH. Vaststelling schoolreglement.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 13 juni 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Hulshout voor het schooljaar 2022-2023.
● Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
● Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de infobrochure.
Juridische gronden
● 25 februari 1997: Decreet Basisonderwijs: artikelen 8,12/1,14/0,14/1,27bis, 44quater t.e.m. 44septies.
● 2 april 2004: Decreet over participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad: artikel 21.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 §3 en 41 2°.
● CAO XII basisonderwijs.
● 3 mei 2023: Decreet leersteun: artikel 16.
Adviezen
● 6 juni 2023: De schoolraad geeft positief advies over het ontwerp van het schoolreglement schooljaar 2023-2024.
● 19 juni 2023: Het Afzonderlijk Bijzonder OnderhandelingsComité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over het ontwerp van het schoolreglement schooljaar 2023-2024.
Argumentatie
● Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, op papier of via een elektronische drager, ter beschikking gesteld aan de ouders die ondertekenen voor akkoord.
● Het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs is aan actualisatie toe als gevolg van de gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen zoals de gewijzigde contactgegevens.
● Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.
● Het model van schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten is gebruikt als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.
Na bespreking,
BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Artikel 1:
De gemeenteraad heft het besluit van de gemeenteraad van 13 juni 2022 over schoolreglement gewoon basisonderwijs op.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt het schoolreglement voor het gewoon basisonderwijs vast voor de gemeentelijke basisschool Hulshout voor het schooljaar 2023-2024. Het schoolreglement is als bijlage toegevoegd en maakt integraal deel uit van het besluit.
Artikel 3:
De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de infobrochure.
Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Elias De Wever Karolien Laeremans Geert Vermunicht Joost Verhaegen Kristina Van den Heuvel Tania Vrindts Rigo Huyskens Geert Daems Jos Voet Hilde Van Looy Elien Bergmans Kurt Albert Sofie Van Lommel Luc Van den Vonder Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Kurt Winkelmans Gust Van den Bruel aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.10. BESLISSING Gemeentelijke basisschool Hulshout. Bekrachtiging collegebeslissing van 19 juni 2023 over de goedkeuring van de vakantiedagen en de vrije dagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout voor het schooljaar 2023-2024.
MOTIVERING:
Feiten en context
● De gemeenteraad moet de vakantiedagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout, voor schooljaar 2023-2024 vaststellen.
● De vakantiedagen worden op het einde van het schooljaar bezorgd aan de leerlingen.
● 19 juni 2023: Collegebeslissing over de goedkeuring van de vakantiedagen schooljaar 2023-2024 van de gemeentelijke basisschool Hulshout.
Juridische gronden
● 17 april 1991: Besluit Vlaamse Regering van “tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap”.
○ artikel 6: maakt melding van twee facultatieve vakantiedagen waarover de instellingen voor basisonderwijs bijkomend kunnen beschikken.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40.
Adviezen
● 6 juni 2023: De schoolraad geeft positief advies over de vakantiedagen schooljaar 2023-2024.
● 19 juni 2023: Het Afzonderlijk Bijzonder OnderhandelingsComité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over de vakantiedagen schooljaar 2023-2024.
Argumentatie
Het schoolbestuur is bevoegd om de vakantiedagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout vast te stellen. Omdat de gemeenteraad pas 3 juli 2023 plaats vindt, stelt het college van burgemeester en schepenen de vakantiedagen vast en worden ze bekrachtigd op de gemeenteraad.
Na bespreking,
BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Enig artikel:
De gemeenteraad bekrachtigt de collegebeslissing van 19 juni 2023 over de goedkeuring van de vakantiedagen en de vrije dagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout voor het schooljaar 2023-2024.
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.11. BESLISSING Gemeentelijke basisschool Hulshout. Goedkeuring professionaliseringsplan 2023-2024.
MOTIVERING:
Feiten en context
● Bij het opmaken van het professionaliseringsplan werd rekening gehouden met de verschillende noden binnen de verschillende groepen.
Juridische gronden
● 2 april 2004: Participatiedecreet waardoor de ouders, personeel, leerlingen en de lokale gemeenschap inspraak krijgen.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Adviezen
● 6 juni 2023: Positief advies schoolraad over het professionaliseringsplan schooljaar 2023-2024.
● 19 juni 2023: Positief advies Afzonderlijk Bijzonder OnderhandelingsComité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, over het professionaliseringsplan schooljaar 2023-2024.
Argumentatie
Alle personeelsleden krijgen de kans om nascholing te volgen om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt het professionaliseringsplan voor de gemeentelijke basisschool voor het schooljaar 2023-2024 goed.
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.12. BESLISSING Gemeentelijke basisschool Hulshout. Goedkeuring aansluiting bij het leersteuncentrum KOSMOS.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 13 maart 2023: Collegebeslissing over de aansluiting van de gemeentelijke basisschool Hulshout bij het leersteuncentrum KOSMOS.
● 3 april 2023: Gemeenteraadbeslissing over de bekrachtiging van de collegebeslissing van 13 maart 2023 over de aansluiting van de gemeentelijke basisschool Hulshout bij het leersteuncentrum KOSMOS.
● 5 mei 2023: Het decreet over leersteun bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij één leersteuncentrum (LSC) naar keuze, met uitzondering van een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7, georganiseerd door een bestuur van het eigen of een ander onderwijsnet, om leersteun te kunnen ontvangen voor de leerlingen en leerkrachten van zijn school voor gewoon onderwijs.
Juridische gronden
● 25 februari 1997: Decreet basisonderwijs.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikelen 40 §1-2, 41.
● 2 april 2004: Decreet over participatie op school- en de Vlaamse Onderwijsraad: artikel 21.
● 5 mei 2023: Decreet over leersteun.
● 10 februari 2023: Protocol landschap LSC ter oprichting van de leersteuncentra.
● 3 april 2023: Gemeenteraadbeslissing over de bekrachtiging van de collegebeslissing van 13 maart 2023 over de aansluiting van de gemeentelijke basisschool Hulshout bij het leersteuncentrum KOSMOS.
Argumentatie
● Een dergelijk LSC biedt leersteun aan scholen voor gewoon onderwijs (gewoon basisonderwijs en gewoon secundair onderwijs) die leerlingen hebben met:
○ een GC-verslag (verslag gemeenschappelijk curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot leersteun bij een gemeenschappelijk curriculum, vermeld in artikel 16 van het decreet basisonderwijs en artikel 352 van de Codex Secundair Onderwijs),
○ IAC-verslag (verslag individueel aangepast curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot een individueel aangepast curriculum, vermeld in artikel 15 van het decreet basisonderwijs en in artikel 294, §2, 1° van de Codex Secundair Onderwijs) of
○ OV4-verslag (dit is het verslag vermeld in artikel 294, §2, 2° van de Codex Secundair Onderwijs).
● Het schoolbestuur heeft de volgende school voor gewoon basisonderwijs:
○ Gemeentelijke Basisschool, Strepestraat 21-23, 2235 Hulshout.
● Deze school heeft leerlingen met de hierboven vermelde verslagen.
● Een dergelijk LSC kan deel uitmaken van een school voor buitengewoon onderwijs of kan een zelfstandige instelling zijn.
● Een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7 is een leersteuncentrum dat deel uitmaakt van een school voor buitengewoon onderwijs en dat alleen leersteun biedt voor leerlingen met een GC-verslag, IAC-verslag of OV4-verslag type 4, type 6 of type 7, in het gewoon basisonderwijs en het gewoon secundair onderwijs.
● Het schoolbestuur is momenteel aangesloten bij het ondersteuningsnetwerk NOA.
● Deze LSC’s komen in de plaats van de huidige ondersteuningsnetwerken. Volgens de memorie van toelichting kiest de Vlaamse Regering hiermee voor een nieuw ondersteuningsmodel.
○ Mensen, middelen en expertise worden geconcentreerd in deze nieuwe leersteuncentra, die anders georganiseerd zijn dan de huidige ondersteuningsnetwerken.
○ Er wordt gekozen voor een beperkt aantal leersteuncentra die de mogelijkheden maximaal bundelen én garanderen met een voldoende kritische massa.
○ Scholen voor gewoon onderwijs kiezen vrij het leersteuncentrum waarbij ze willen aansluiten (los van het net of de koepel waartoe ze behoren) en nemen een belangrijke rol op in de leersteunraad. Jaarlijks kunnen ze kiezen om hun middelen in dat leersteuncentrum onder te brengen waar hun noden optimaal beantwoord worden.
● De Vlaamse Regering heeft met de representatieve verenigingen van inrichtende machten (waaronder OVSG) en het gemeenschapsonderwijs op 10 februari 2023 een protocol afgesloten over waar de LSC’s mogen worden opgericht en door welke besturen (protocol landschap LSC).
● Het schoolbestuur moet zijn keuze meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan AGODI uiterlijk een maand na de publicatie van dit protocol landschap LSC.
● Het LSC waarbij het schoolbestuur wenst aan te sluiten is de zelfstandige instelling KOSMOS.
● Het schoolbestuur wenst aan te sluiten bij het LSC KOSMOS om voor de leerlingen en leerkrachten van de eigen school te voorzien in professionele leersteun. Deze leersteun komt in de plaats van de ondersteuning door het huidige ondersteuningsnetwerk NOA dat ophoudt te bestaan.
● Dit LSC is opgenomen in het protocol landschap LSC waardoor het voorlopig erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025.
● Dit LSC is een zelfstandige instelling.
● Het schoolbestuur voldoet aan de voorwaarden voor aansluiting zoals omschreven in de onderwijsreglementering.
● Nu het decreet over leersteun definitief is goedgekeurd, moet de eerdere beslissing van de gemeenteraad van 13 maart 2023 tot bekrachtiging van de aansluiting bij het leersteuncentrum KOSMOS worden opgeheven en vervangen door deze beslissing.
Financiële weerslag
Deze beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT: unaniem
Artikel 1:
De gemeenteraad heft het besluit van de gemeenteraad van 13 maart 2023 tot bekrachtiging van de aansluiting bij het leersteuncentrum KOSMOS op.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist met de gemeentelijke basisschool Hulshout op 1 september 2023 aan te sluiten bij het
leersteuncentrum KOSMOS.
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.13. BESLISSING Iverlek. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de buitengewone algemene vergadering van 28 augustus 2023.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Hilde Van Looy als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Iverlek voor de legislatuur 2019-2024.
● 24 mei 2023: De raad van bestuur van Iverlek stelt de agenda met documentatiestukken op.
● 26 mei 2023: Aangetekende brief van Iverlek met de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van Iverlek op 28 augustus 2023, die plaats heeft in Technopolis, Technologielaan 1, 2800 Mechelen.
● Het tweede agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde)
○ De gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst wensen de keuze te maken om, samen met de gemeenten Affligem en Bever en de bestaande deelnemers van Sibelgas, de distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde voor zowel elektriciteit als aardgas te vormen. Daarom stellen de raden van bestuur van Iverlek, PBE en Sibelgas voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij voornoemde gemeenten voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle zullen treden en zullen toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde). Door deze partiële splitsing zullen voornoemde gemeenten de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, op 1 januari 2025 respecteren.
○ Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeenten en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.
● Het derde agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.
○ De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in, enerzijds de op de Raad van Bestuur in zitting van 24 mei 2023 voorgestelde structuurwijziging, meer bepaald de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle – Sibelgas (die haar naam zal wijzigen in Fluvius Halle-Vilvoorde) en anderzijds het verwijderen van de bepalingen die geldig waren tot en met 31 december 2022.
○ De voorgestelde statutenwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025.
Juridische gronden
● 8 mei 2009: Energiedecreet.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
○ Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.
● 17 december 2019: Statuten Iverlek.
Argumentatie
De gemeente Hulshout is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.
Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hulshout per brief overgemaakt.
De gemeenteraad kan de voorgestelde agenda aanvaarden. Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Iverlek en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.
BESLUIT: unaniem
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 28 augustus 2023 met volgende agendapunten goed:
Artikel 2:
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle / Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) door overneming inzake de overgang van Fluvius Zenne-Dijle naar Sibelgas van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.
De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek (op 1 januari 2025 Fluvius Zenne-Dijle ingevolge fusie Iverlek-PBE) wordt verzocht de uittreding per 1 januari 2025 van de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst uit Fluvius Zenne-Dijle voor voornoemde respectieve activiteiten te willen aanvaarden.
De gemeenteraad neemt kennis de ontwerpstatuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijzigingen goed (met inbegrip van de wijzigingen aan het deelnemersregister en de bijlage 1bis) van Fluvius Zenne-Dijle.
Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle – Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde).
Artikel 4:
De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 28 augustus 2023 goed.
Artikel 5:
De gemeenteraad verzoekt de betrokken Opdrachthoudende verenigingen om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.
Artikel 6:
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 28 augustus 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.
Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Luc Van den Vonder Elien Bergmans Hilde Van Looy Kurt Albert Geert Vermunicht Geert Daems Rigo Huyskens Dorien Van Opstal Karolien Laeremans Joost Verhaegen Tania Vrindts Gust Van den Bruel Jos Voet Kristina Van den Heuvel Elias De Wever Sofie Van Lommel Kurt Winkelmans Bart Ceulemans aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.14. BESLISSING Organisatiebeheersing. Jaarlijkse rapportering.
MOTIVERING:
Feiten en context
● Artikel 219, lid 2 van het decreet stelt: "De algemeen directeur rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar".
● Omdat er geen gemeenteraad is in juni 2023, rapporteert de algemeen directeur op 3 juli 2023 aan de gemeenteraad.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41, artikel 219, lid2.
● 29 april 2019: Gemeenteraadsbesluit met goedkeuring van het algemeen kader van het systeem voor organisatiebeheersing voor het Lokaal Bestuur Hulshout.
Adviezen
● 13 juni 2023: Het managementteam geeft gunstig advies over de stand van zaken voor de rapportering van het systeem voor organisatiebeheersing.
Argumentatie
1. Organisatiebeheersing
Het Decreet Lokaal Bestuur legt op dat gemeente en OCMW één gezamenlijk systeem voor organisatiebeheersing moeten hebben. Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:
● Het bereiken van de vastgelegde doelstellingen en het kennen en beheersen van risico's.
● Het naleven van wetgeving en procedures.
● De beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersrapportering.
● Een effectieve en efficiënte wijze van werken economische inzet van beschikbare middelen.
● De bescherming van activa en het voorkomen van fraude.
Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur bepaalt hoe dit moet gebeuren. Dat systeem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten. Een aantal onderdelen van dit systeem zijn ook decretaal bepaald (bv. visum).
Organisatiebeheersing is dus een middel om de doelstellingen te bereiken en een continue opdracht waar al de medewerkers dagelijks, al dan niet bewust, mee bezig zijn.
2. Organisatiebeheersing in Hulshout
2.1 Keuze voor systeem Vlaamse overheid
Vanaf 2019 werd gewerkt aan een organisatiebeheersingssysteem voor de gehele organisatie. Hulshout heeft gekozen voor het systeem van organisatiebeheersing dat de Vlaamse overheid heeft uitgewerkt
2.2 Toepassing in Hulshout
In de loop van 2019-2020 werd een nieuwe zelfevaluatie bij een deel van de medewerkers van het lokaal bestuur uitgevoerd. Deze zelfevaluatie vertrok vanuit een risico-inschatting van de risico's die gekoppeld zijn aan de 10 thema's van de Leidraad Organisatiebeheersing. Iedere medewerker duidde een vijftal risico’s aan die voor hem het meest aanwezig waren binnen het lokaal bestuur. Daarna werd in teamverband en onder begeleiding van de beleidsmedewerker de geselecteerde risico’s overlopen en samen nagedacht over mogelijke acties die we kunnen ondernemen om deze risico’s in te perken.
Door de coronacrisis waren nog niet alle diensten of medewerkers bevraagd omdat dit via afstandswerken niet gemakkelijk was. Het was de bedoeling uit de zelfevaluatie een actieplan te laten voortvloeien met verbeteracties. Aan deze verbeteracties zouden dan verantwoordelijken toegekend worden en de uitvoering van de acties zou op kwartaalbasis worden opgevolgd door het managementteam. De zelfevaluatie en het actieplan zijn echter nooit volledig gerealiseerd.
In 2020 heeft het Lokaal Bestuur Hulshout sterk gewerkt aan de verbetering van zijn interne organisatie via het traject onder begeleiding van CC Consult. Deze werkzaamheden werden echter niet opgenomen in het oranisatiebeheerssysteem.
Ook in 2021 werden de acties van de overheid om de covidcrisis aan te gaan hoofdzakelijk door de lokale besturen geïnitieerd en uitgevoerd. Er werd een substantiële hoeveel extra dienstverlening gevraagd, zowel door de bevolking als door de andere overheden. Tegelijk moesten de lokale besturen de bedrijfscontinuïteit waarborgen. In Hulshout gebeurde dit in een context van een transitietraject dat nog volop in ontwikkeling was en de langdurige afwezigheid van een aantal medewerkers. De combinatie van al deze factoren heeft de medewerkers individueel en de organisatie in zijn geheel erg op de proef gesteld.
De beschikbare capaciteit is in 2021 dan ook ingezet voor crisismanagement en voor het realiseren van de bedrijfscontinuïteit. De acties die voorzien waren in het organisatiebeheerssysteem zijn niet uitgevoerd, niet omdat ze niet belangrijk zijn, wel omdat de organisatie voorrang heeft gegeven aan de bedrijfscontinuïteit. Voor de coviddienstverlening was dat de organisatie van de vaccinatie, de rol in de contacttracing en de rol in het verstrekken van zorg aan inwoners met beperkt sociaal netwerk.
Tegelijk moesten de lokale besturen de dienstverlening waarborgen in een continu wijzigende context: de werking woonzorgcentrum waarborgen, de vrijetijdsactiviteiten opschalen en afschalen volgens de ontwikkeling van de regelgeving en de bedrijfscontinuïteit verzekeren met nieuwe werkvormen zoals telewerk.
Ondanks de extra taken zijn er toch ook vorderingen gemaakt in de opvolging van het organisatiebeheerssysteem. De rapportering organisatiebeheersing voor het jaar 2021 was tweeledig:
● Opvolging van de uitvoering van de geformuleerde acties in het kader van de integratie van gemeente en OCMW
● Stand van zaken organisatiebeheersing die een beeld geeft van hoe de beheersmaatregelen van de Leidraad Organisatiebeheersing zijn omgezet binnen het lokaal bestuur.
2.3 Evaluatie van de aanpak organisatiebeheersing
In het najaar van 2022 heeft het managementteam de aanpak en de resultaten van het organisatiebeheerssysteem geëvalueerd. Hierbij kwamen we tot volgende vaststellingen.
2.4 Wijziging in de aanpak
2.4.1 Organisatiebeheersing integreren in de werking via de BBC
Gemeenten en OCMW's maken gebruik van de beleids- en beheerscyclus (BBC), het plannings-, registratie- en evaluatiesysteem van de Vlaamse lokale besturen. Lokale besturen maken conform de BBC-regelgeving een meerjarenplan met beleidsdoelstellingen en acties, registreren wat ze doen in de boekhouding en rapporteren daarover tussentijds en via de jaarrekening.
De Vlaamse overheid heeft met de beleids- en beheerscyclus (BBC) het procesmatig werken verankerd in de werking van de lokale besturen. De kern van procesmatig werken is resultaatgericht werken. De PCDA-cirkel waarop de BBC is gebaseerd, is een goed controlemiddel om de kwaliteit van veranderingen en verbeteringen binnen de organisatie te bewaken. Het heeft een cyclisch karakter, waardoor er continu aandacht voor kwaliteitsverbetering is. Na evaluatie en eventuele bijsturing, begint de PDCA cyclus weer van voren af aan. Door de PDCA cyclus zijn medewerkers goed in staat om hun eigen manier van werken te beoordelen en daar waar nodig, te verbeteren. Omdat iedereen op de werkvloer deel uitmaakt van het totale proces, heeft dat een positieve invloed op de gehele organisatie. Het is dan ook logisch dat de werkzaamheden in het kader van organisatiebeheersing verankerd worden in de dagelijkse werking en dus in de BBC.
Om organisatiebeheersing te integreren in de werking, nemen we de beheersmaatregelen vanaf aanpassing meerjarenplan 2023 op als acties. Met deze manier van werken:
● Verankeren we het organisatiebeheerssysteem in de werking;
● Voorzien we de middelen voor de realisatie van de beheersmaatregelen
● Kan de rapportering over de organisatiebeheersing samen met de rekening gebeuren. Op deze manier krijgt de gemeenteraad een volledig overzicht over de uitvoering van het meerjarenplan en over de organisatiebeheersing. De algemeen directeur zal de realisatie van de acties in het kader van het organisatiebeheerssysteem uit het meerjarenplan evalueren en toelichten in een apart agendapunt maar ook voortvloeiend uit de rekening.
2.4.2 Alle medewerkers betrekken
Om de transitie van de bestaande naar de nieuwe werkwijze te maken, heeft het managementteam een aantal initiatieven genomen. Door meerdere medewerkers te betrekken kunnen we het organisatiebeheerssysteem meer gekend maken en meer laten leven in de dagelijkse werking.
2.4.3 Het managementteam blijft kiezen voor het systeem van de Vlaamse overheid
De thema’s van het organisatiebeheerssysteem van de Vlaamse overheid kunnen volgende de PDCA-cirkel opgenomen worden.
2.4.4 Meer communiceren over maatregelen in het kader van het organisatiebeheerssysteem
Een dienstnota is een formele communicatie van de algemeen directeur om medewerkers op de hoogte te brengen van richtlijnen, bedrijfsafspraken en praktische regelingen voor het werk.
Sinds januari 2023 vermelden we bij elke dienstnota hoe de maatregel kadert in
● Welzijn op het werk
● Waarden van de organisatie
● Organisatiebeheersing
2.5 Transitie naar de nieuwe manier van werken
Op 7 december 2022 heeft het managementteam een werkbijeenkomst georganiseerd met volgende inhoud:
2.5.1 Informeren
2.5.2 Actualiseren
Het resultaat was een geactualiseerde inventaris van risico’s waarvan enkelen al beheersmaatregelen hadden. Deze inventaris is de basis voor de evaluatie van de organisatiebeheersing 2022.
De Sinterklaasbijeenkomst over het organisatiebeheerssysteem wordt in de organisatieagenda opgenomen als D-dag, de startdag van de uitvoering (DO) van de acties die in het meerjarenplan zijn openomen in het kader van organisatiebeheersing.
2.5.3 Beheersmaatregelen definiëren
Het managementteam heeft het resultaat van de werkzaamheden van 7 december 2022 verder uitgewerkt op 16 februari 2023. Hierbij ging de aandacht hoofdzakelijk naar het formuleren van beheersmaatregelen als actie in het meerjarenplan.
2.5.4 Acties verwerken in meerjarenplan
Het managementteam heeft in een werkvergadering op 7 april 2023 de inventaris van beheersmaatregelen als antwoord op de risico’s als acties ondergebracht bij de beleidsdoelstellingen en actieplannen. Hierbij werden er ook taken en verantwoordelijkheden toegewezen. Het overzicht is als bijlage toegevoegd.
Op de samenwerkdag van 14 juni 2023 zullen de medewerkers de acties in het kader van het organisatiebeheerssysteem toetsen op hun haalbaarheid.
2.6 Rapportering over 2022
De rapportering over het organisatiebeheerssysteem bestaat uit
● Het overzicht van de risico’s waarvan de beheersmaatregelen voldoende gerealiseerd zijn
● Het overzicht van de geactualiseerde inventaris van risico’s en beheersmaatregelen
● De aanpassing in de werking
2.7 Opvolging
De opvolging van de acties in het kader van organisatiebeheersing zal driemaandelijks aan bod komen in het managementteam. Elk lid van het managementteam rapporteert over de stand van aken van de acties. Dit rapport wordt voorafgegaan door een bevraging bij de betrokken
Financiële weerslag
De eventuele financiële gevolgen die aan dit besluit verbonden zijn, zullen opgenomen worden bij de aanpassing van het meerjarenplan.
Na bespreking,
BESLUIT: 15 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
3 onthoudingen: Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering over de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout voor 2022.
ALGEMEEN Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Geert Daems Joost Verhaegen Kurt Albert Geert Vermunicht Elien Bergmans Kristina Van den Heuvel Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Elias De Wever Luc Van den Vonder Tania Vrindts Jos Voet Gust Van den Bruel Bart Ceulemans aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
AMENDEMENT 1 Dries Van Hoof Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Ria Van den Eynde Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Dorien Van Opstal Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Daems Jos Voet Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Kurt Albert Luc Van den Vonder Tania Vrindts Elien Bergmans Elias De Wever Karolien Laeremans Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Kristina Van den Heuvel Bart Ceulemans Kurt Winkelmans Bart Ceulemans Luc Van den Vonder Dorien Van Opstal Sofie Van Lommel Gust Van den Bruel Kurt Albert Tania Vrindts Rigo Huyskens Hilde Van Looy Geert Daems Jos Voet Kristina Van den Heuvel Elias De Wever Elien Bergmans Joost Verhaegen Karolien Laeremans Geert Vermunicht aantal voorstanders: 7 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.15. BESLISSING Deontologische commissie. Samenstelling.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 25 november 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van de deontologische code van de lokale mandatarissen.
● 22 mei 2023: De gemeenteraad keurt het ontwerp van aanpassing van de deontologisch code van de mandatarissen goed en beslist een deontologische commissie op te richten.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 39 en 41.
Argumentatie
Het hoofdstuk over de handhaving van deontologische code is geschreven met als doel in onverdachte tijden een werkwijze te beschrijven om eventuele schendingen van de deontologische code te bejegenen.
De kern van deze handhaving is nu de installatie van een deontologische commissie die vermoedens van schendingen van de code of effectieve schendingen van de code behandelt. Dit is altijd buiten eventuele strafrechtelijke procedures.
Hierbij is het de bedoeling de (voor-)onderzoeken zoveel mogelijk in alle discretie laten verlopen om te voorkomen dat er voorbarige publieke terechtstellingen gebeuren en om te voorkomen dat de commissie misbruikt wordt om mensen of partijen in diskrediet te brengen, door wie dan ook.
De opdracht van de deontologische commissie.
De deontologische commissie:
- Waakt over de naleving van de deontologische code.
- Beslist tot het voeren van een (voor-)onderzoek
- Beslist over een eventuele sanctie
Het besluit van 23 mei 2023 stelt de deontologische code samen uit gelijken: leden van de raad. Elke fractie binnen de raad krijgt één mandaat in de deontologische commissie. Met een evenredige samenstelling kan de schijn van partijdigheid gewekt worden bij behandeling van vermoedens van of effectieve schendingen van de code. De voorzitter van de gemeenteraad zit ook de deontologische commissie voor.
Voor iedere kandidaat-commissielid moet er een akte van voordracht zijn die ondertekend is door de meerderheid van de leden van de fractie.
● 22 mei 2023: De N-VA fractie dient hun voordrachtakte in.
● 12 juni 2023: De CD&V fractie dient hun voordrachtakte in.
● 21 juni 2023: De Groen fractie dient hun voordrachtakte in.
● De fracties dragen de kandidaten voor deze mandaten voor aan de voorzitter van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn:
○ CD&V:
■ Kristina Van den Heuvel
■ Karolien Laeremans als eerste plaatsvervanger
○ N-VA:
■ Sofie Van Lommel
■ Bart Ceulemans als eerste plaatsvervanger
■ Britt De Ceuster als tweede plaatsvervanger
○ Groen
■ Rist Heylen
■ Katrien Monsecour als eerste plaatsvervanger
Financiële weerslag
Aan dit besluit zijn momenteel geen directe financiële gevolgen verbonden. De wijziging in het decreet waardoor een presentiegeld kan toegekend worden voor een vergadering van de deontologische commissie, is in voorbereiding.
Na bespreking,
Raadslid Kurt Winkelmans stelt amendement 1 voor: Artikel 2:
Aan de leden van deze deontologische commissie, wordt geen presentiegeld verleend tenzij dit mogelijk gemaakt wordt door een decretale wijziging.
BESLUIT: AMENDEMENT 1
7 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 onthoudingen
ALGEMEEN
16 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Gust Van den Bruel en Bart Ceulemans
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat over tot de samenstelling van een deontologische commissie op basis van de voordrachtakten.
Deze deontologische commissie bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn en volgende 4 raadsleden:
● Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn.
● Kristina Van den Heuvel (CD&V) met als eerste plaatsvervanger Karolien Laeremans.
● Sofie Van Lommel (N-VA) met als eerste plaatsvervanger Bart Ceulemans en als tweede plaatsvervanger Britt De Ceuster.
● Rist Heylen (Groen) met als eerste plaatsvervanger Katrien Monsecour.
Artikel 2:
Aan de leden van deze deontologische commissie, wordt geen presentiegeld verleend.
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.16. VRAAG Verkeersveiligheid; onderwijs. Controle op verschillende punten naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar in september. - TA - Dorien Van Opstal
VRAAG:
Naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar in september, kan er best nu reeds bekeken worden dat er locaties zijn die aangepakt dienen te worden om de verkeersveiligheid voor onze schoolkinderen te verhogen.
Bijvoorbeeld:
● Vaartstraat + aansluiting met Grote Baan
● Aansluiting Kerkstraat , Grote baan : gekleurde fietspad
● Andere aanpassingen omwille van wegenwerken rond de school
● Veilige dorpskernen
● Openstellen en onderhouden van trage wegen
● …
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.17. VRAAG Wegenwerken Booischotseweg: stand van zaken ? - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
De wegenwerken Booischotseweg werden uitgesteld omwille van de aanleg van de rotonde Herentalsesteenweg-Broekstraat te Heist-op-den-Berg. Deze werken zijn intussen uitgevoerd, de weg werd er terug opengesteld voor verkeer. Bijgevolg rijzen er nu een aantal vragen :
● Werd de aanbesteding reeds gegund, m.a.w. is er een aannemer aangesteld ?
● Wordt er een infomoment voorzien voor de betrokkenen ?
● Is er reeds een startdatum bekend voor de uitvoering van de werken Booischotseweg ?
● Hoe lang zullen de werken vermoedelijk duren ?
● Werd er samengezeten met de gemeente Heist-op-den-Berg voor het verlengde voorbij de Nete (Ijzerenweg) ? Zo ja, worden de werkzaamheden op elkaar afgestemd en op welke manier ?
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.18. VRAAG Inzet consultants binnen gemeentelijke werking ? - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Net zoals op andere bestuursniveau’s zijn er binnen de gemeente heel wat consultants aangesteld voor diverse opdrachten. Is er enig zich in hoeverre personeelsleden die niet langer actief zijn (door pensionering/ ontslag of langdurige ziekte) ‘vervangen’ werden door consultants ? Is er zicht op de VTE’s (voltijdse equivalenten) die door consultants gepresteerd worden ? Worden consultants gecontracteerd voor welbepaalde opdrachten (tijdsgebonden), of gaat het eerder om open contracten ?
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.19. VRAAG Website Hulshout.be: werking, actualisering van de inhoud ? - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
De gemeentelijke website is een belangrijk informatiepunt voor de inwoners. De website is breder toegankelijk en beter gestructureerd dan sociale-media-kanalen.
Voor elke vorm van communicatie is het belangrijk dat de informatie duidelijk, éénduidig en actueel is. Helaas vertoont de gemeentelijke website van Hulshout hierin vele hiaten. Zie hiervoor bvb. info m.b.t. wegenwerken Booischotseweg : “Planning uitvoering : 2021. De nutsmaatschappijen zullen in 2020 de voorbereidende werken uitvoeren zodat de aannemer van de rioleringswerken aansluitend kan starten, vermoedelijk in 2021. “ Deze info staat vandaag, 28 juni 2023, nog steeds op de website van de gemeente.
Ook m.b.t. site Ter Nethe is de inhoud achter de tegel op de homepage hopeloos verouderd. Het gaat nog steeds over de teksten die midden 2020 werden gepubliceerd, en waarbij de eerste fase van de nieuwe school in 2022 zou voltooid zijn ! De teksten waarover sprake vieren vandaag (dag van de zitting van de gemeenteraad) hun derde verjaardag, proficiat aan de gedateerde teksten !
Welke ingrepen voorzien het college om de website binnen redelijke termijn up-to-date te maken, en, nog belangrijker : welke ingrepen/procedures worden voorzien opdat de site steeds up-to-date zou blijven ?
Tweede issue m.b.t. de werking van website betreft de aankondigingen op de homepage in het vak “Uit in Hulshout”. Voor zover ik begrepen heb wordt de inhoud hiervan niet zozeer door gemeente zelf of de website geplaatst, maar komt de content van een externe partner. De getoonde informatie staat steeds in chronologische volgorde, waarbij de meest nabije activiteit (bvb. vandaag) bovenaan komt te staan. Tot zover niet meer dan logisch.
Er zijn echter enkele aanbieders die activiteiten ingeven met een lang- en doorlopende timing. Zo staat er een activiteit opgenomen waarvan de start op 1 september 2022 was, en de einddatum is ingesteld op 2 januari 2025. Dit wil zeggen dat die activiteit nog 2,5 jaar telkens bovenaan deze lijst blijft staan. Meer : het lijkt alsof de activiteit elke dag doorgaat, terwijl dit zeker niet het geval is. Volgens de website van de betrokken vereniging zou de activiteit slechts 1x per week doorgaan (donderdagavond).
Kan hieraan iets gedaan worden, eventueel in overleg met UiTinVlaanderen.be ?
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.20. VRAAG ANPR-camera’s op grondgebied Hulshout ? - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Binnen de PZ Zuiderkempen zijn er alleen ANPR-camera’s in de gemeenten Westerlo en Herselt. Op het grondgebied van Hulshout is er geen enkele.
ANPR-camera’s worden meestal geassocieerd met trajectcontrole, met het oog op de controle van de snelheid van voertuigen, maar kunnen nog voor andere doeleinden ingezet worden. Eén belangrijk domein waarvoor deze ANPR-camera’s kunnen gebruikt worden is het voorkomen van woninginbraken. Het is bewezen dat daders kunnen gevat worden op basis van de voertuigregistraties door ANPR-camera’s en er wordt ook verondersteld dat potentiële daders worden afgeschrikt. Ook in de strijd tegen drugscriminaliteit zijn ANPR-camera’s nuttig.
Kan het college, in overleg met de PZ Zuiderkempen, onderzoeken waar het opportuun zou zijn om ANPR-camera’s te plaatsen in Hulshout ?
Openbare zitting van GR van maandag 03 juli 2023.
GR OZ A.21. VRAAG Festiviteiten op 8 juli in Hof Ter Borght. - TA - Bart Ceulemans
VRAAG:
Raadslid Bart Ceulemans licht de kwestie toe. In eerst berichtgeving rond de festiviteiten op 8 juli in Hof Ter Borght was sprake van een gratis shuttledienst die op site La Corbeille zou vertrekken. In het gemeenteblad stond andere informatie, namelijk vertrek op camping Westmeerbeek. De website vermeldt beide vertrekplaatsen. Raadslid Bart Ceulemans vraagt dringend opheldering en een correct communicatie.
BESLUIT: Stemming acceptatie hoogdringend punt
unaniem
Publicatie LBLOD
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.