Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 27 januari 2020 om 19.00 uur tot 20:31 uur.

 

Aanwezig:

Elias De Wever: voorzitter

Geert Daems: burgemeester

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten: schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 Decreet lokaal bestuur), Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht: raadsleden

Jef Van Hoof: vertrouwenspersoon Gust Van den Bruel

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

Verontschuldigd:

Rist Heylen, Stefaan Pelgrims: raadsleden

 

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.1.Financiën. Jaarrekening 2018. Goedkeuringsbesluit gouverneur Cathy Berx.

KENNISNAME:

Voorgeschiedenis

         1 juli 2019: Gemeenteraadsbeslissing tot vaststelling van de jaarrekening van het financiële boekjaar 2018.

         5 juli 2019: Verzending van de digitale rapportering.

         9 juli 2019: Verzending van de jaarrekening 2018 naar de provinciegouverneur.

Feiten en context

         Op 18 december 2019 heeft gemeentebestuur Hulshout via mail en digitaal loket het besluit ontvangen van 18 december 2019 van de provinciegouverneur, Cathy Berx, met de goedkeuring van de jaarrekening van het financiële boekjaar 2018 van gemeente Hulshout.

         Er vond geen externe audit plaats.

Juridische grond

         15 juli 2005 en latere wijzigingen: Gemeentedecreet: artikel 172.

         25 juni 2010 en latere wijzigingen: Besluit Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, meer bepaald artikels 30-45.

         1 oktober 2010: Ministerieel Besluit tot vaststelling van de modellen, voorschriften inzake beleidsrapporten en rekeningstelsels, meer bepaald artikels 5-8 en 11-13.

         22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikels 260 derde lid en 262.

Argumentatie

De provinciegouverneur stelt de jaarrekening van het financiële boekjaar 2018 van gemeente Hulshout vast met volgende saldi:

Budgettair resultaat boekjaar:-1.420.070euro

Gecumuleerd budgettair resultaat boekjaar:3.836.473euro

Resultaat op kasbasis:3.836.473 euro

Balanstotaal:54.412.267 euro

Overschot van het boekjaar:398.903 euro.

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van goedkeuring van de jaarrekening van het financiële boekjaar 2018 van gemeente Hulshout door de provinciegouverneur, Cathy Berx, op 18 december 2019.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.2.Aankoop woning Grote Baan 102. Goedkeuring verkoopovereenkomst met opschortende voorwaarden.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de woning gelegen te Grote Baan 102 te 2235 Hulshout, onroerend goed, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie D, nrs. 33/M en 33/N, met een oppervlakte van het perceel van 530,00 m² en een bewoonbare oppervlakte van 180,50 m², onder de in dit besluit vastgestelde voorwaarden en onder de algemene, bijzonder en opschortende voorwaarden van de onderhandse verkoopsovereenkomst.

Artikel 2:

Het onroerend goed wordt aangekocht voor de uitbreiding van het lokaal bestuur Hulshout.

Artikel 3:

De aankoop vindt plaats via Landmeter-expert-vastgoedmakelaar Van den Vonder - De Cat, Booischotsestraat 45 te 2235 Hulshout aan de overeengekomen verkoopprijs van € 355.000,00.

Artikel 4:

De verkoop gebeurt onder de algemene, bijzondere en opschortende verkoopsvoorwaarden zoals vermeld in de onderhandse verkoopsovereenkomst.

Artikel 5:

De in artikel 11 vermelde verkoopprijs wordt betaald tegen kwijting bij het verlijden van de authentieke akte door de notaris.

Alle kosten voortvloeiend uit de verkoop vallen ten laste van het bestuur, waaronder de honoraria, overschrijvingskosten, vaste aktekosten, e.d.

Artikel 6:

Binnen de acht kalenderdagen nadat de overeenkomst ondertekend is, wordt een waarborgsom (voorschot van de gebruikelijke 10%) ten bedrage van € 35.500,00 over te schrijven aan kantoor notaris Vonnicq Vermeulen op het rekeningnummer BE42 0010 6508 4854.

Artikel 7:

De authentieke akte wordt uiterlijk op 30 april 2020 verleden bij notaris Vonnicq Vermeulen, Grote Baan te Hulshout.

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur zullen het algemeen bestuur vertegenwoordigen bij het verlijden van de akte.

Artikel 8:

Bij niet-naleving van de in dit besluit vastgestelde voorwaarden is de verkoopsovereenkomst van rechtswege ontbonden en wordt de waarborg integraal terug gestort op rekening van het algemeen bestuur Hulshout.

Artikel 9:

Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering van dit besluit.

Artikel 10:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.3.Pastorij Houtvenne. Goedkeuring beheersovereenkomst Kempens Landschap.

BESLUIT:AMENDEMENT 1
8 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen
Motivatie stem voor Gust Van den Bruel: het is jammer dat de gemeenteraad wordt opzij gezet als er verdere beslissingen moeten genomen worden.
ALGEMEEN
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de beheersovereenkomst betreffende Pastorij Houtvenne te Hulshout, goed te keuren.

BEHEERSOVEREENKOMST BETREFFENDE PASTORIJ HOUTVENNE

TE HULSHOUT

Tussen:

Lokaal bestuur Hulshout, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, alhier vertegenwoordigd door:

         de heer, DE WEVER Elias, voorzitter gemeenteraad.

         mevrouw VAN DEN EYNDE Anita, algemeen directeur.

Handelend krachtens beslissing van de Gemeenteraad van 27 januari 2020.

Eigenaar van het hierna beschreven onroerend goed, hierna genoemd: lokaal bestuur Hulshout.

en

De vereniging zonder winstoogmerk ‘Kempens Landschap’, met zetel te 2018 Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, met ondernemingsnummer BE0463.095.123, alhier vertegenwoordigd door:

         de heer DE BACKER Philippe,  directeur Kempens Landschap, wonende te 2580 Putte, Biezenstraat 4a.

Handelend krachtens beslissing van de Raad van Bestuur van 25 oktober 2019;

Toekomstig beheerder van het hierna beschreven onroerend goed, hierna genoemd:  de vzw Kempens Landschap (KL).

ARTIKEL 1: TOEPASSINGSGEBIED

1.De onderhavige beheersovereenkomst is van toepassing op de pastorij Houtvenne, gelegen te Langestraat 6, 2235 Hulshout. Hieronder worden verstaan het als monument beschermde gebouw en bijhorende vastgestelde gronden (zie bijlage I).

ARTIKEL 2: DOELSTELLINGEN EN WERKING

1.De onroerende goederen worden in beheer gegeven aan vzw Kempens Landschap onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze ze enkel aanwendt met het oog op het verwezenlijken van “de verwerving, de bescherming, de valorisatie en het gebeurlijk herstel van het leefmilieu, landschap, natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en inzonderheid de instandhouding, herstel en beheer, de ontsluiting van beschermde goederen in haar bezit of in haar beheer, waaronder een voorbeeldrol op vlak van onroerenderfgoedzorg wordt opgenomen en bijdragen aan het verhogen van het draagvlak”, zoals geformuleerd in de statuten van de vzw Kempens Landschap.

2.In overeenstemming met de rechtsgevolgen met betrekking tot beschermde monumenten en cultuurhistorische landschappen voert Kempens Landschap de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings-, en onderhoudswerken uit om het behoud en onderhoud van het monument en cultuurhistorisch landschap te verzekeren (zogenaamd actief behoudsbeginsel). De vzw Kempens Landschap verbindt er zich toe zich te houden aan de rechtsgevolgen en bepalingen gestipuleerd in het vigerende onroerenderfgoeddecreet.

3.Erfgoedpremies bij het agentschap Onroerend Erfgoed worden ingediend door de vzw Kempens Landschap, die verantwoordelijk is voor de opvolging van de werkzaamheden en deze bijhoudt in een onderhoudslogboek. De vzw Kempens Landschap dient te zorgen over alle andere nodige toelatingen of vergunningen te beschikken, die nodig zouden kunnen zijn voor uit te voeren handelingen of werken.

4.De vzw Kempens Landschap en het lokaal bestuur Hulshout zijn verplicht alle werkzaamheden aan de onroerende goederen die een impact hebben op de pastorij en aanverwante aspecten zo snel mogelijk onderling te bespreken.

ARTIKEL 3: DUUR EN WIJZIGINGEN

1.De onderhavige beheersovereenkomst wordt afgesloten voor vijf jaar. Deze overeenkomst eindigt vroegtijdig indien ten minste zes maanden vóór de stopzetting door vzw Kempens Landschap of het lokaal bestuur een opzegging wordt betekend per aangetekende brief. Hierin wordt de motivatie van de stopzetting opgenomen, gebaseerd op de artikels van onderhavige overeenkomst. Bij stopzetting van de overeenkomst dienen de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht te worden genomen. Met betrekking tot de aanvullende premie van 10 percent dient in dergelijk geval deze aan het agentschap Onroerend Erfgoed te worden terugbetaald.

2.De beheersovereenkomst kan tussentijds worden gewijzigd in een addendum mits gezamenlijke schriftelijke goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van Hulshout en het directiecomité van Kempens Landschap. Bij wijziging van de overeenkomst dienen de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht te worden genomen.

3.Bij de ontbinding van één van beide partijen wordt de beheersovereenkomst integraal overgenomen door haar rechtsopvolger. Indien er significante wijzigingen worden aangebracht aan het doel van de overeenkomst, beslissen het college van burgemeester en schepenen en de Raad van Bestuur van de respectievelijke partijen over het behoud, de wijziging of de verbreking zonder rechtsgevolgen van de beheersovereenkomst. Bij wijziging of verbreking van de overeenkomst dienen de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht te worden genomen.

4.Alle eventuele vorderingen met betrekking tot de pastorij Houtvenne (m.i.v. Vlaams Gewest (o.m. het agentschap Onroerend Erfgoed handelend via haar dienst RWO Inspectie-Toezicht-Handhaving)), inclusief alle bestaande of toekomstige rechtsvorderingen of de financiële gevolgen van enige administratiefrechtelijke, burgerrechtelijke en/of strafrechtelijke vorderingen en veroordelingen, die verband houden met te beperkt beheer in het verleden of slechte staat van de hierboven omschreven onroerende goederen blijven ten laste van de eigenaar, het lokaal bestuur Hulshout.

ARTIKEL 4: EXTERN GEBRUIK IN AFWACHTING VAN RESTAURATIE

1.Vzw Kempens Landschap erkent alle lopende concessies en/of  contracten afgesloten door het lokaal bestuur met derde partijen met betrekking tot gebruik van de pastorij.

2.Het lokaal bestuur mag geen nieuwe contracten of overeenkomsten voor concessies of werkzaamheden aan het onroerend goed afsluiten die een impact hebben op het behoud zonder toestemming van de vzw Kempens Landschap. Het lokaal bestuur betrekt de vzw Kempens Landschap als beheerder tijdig voorafgaand aan het aangaan van nieuwe engagementen inzake de pastorij.

ARTIKEL 5: OPVOLGING

1.De opvolging van het patrimoniumbeheer wordt opgenomen door een beheercommissie zoals bepaald in het geldende beheersplan. Hierin zijn alvast vertegenwoordigd: de vzw Kempens Landschap, het lokaal bestuur Hulshout en het agentschap Onroerend Erfgoed.

ARTIKEL 6: COMMUNICATIE

1.Alle publicaties en uitgaande persartikels omtrent de pastorij worden ruim op voorhand onderling afgetoetst. Dit wat betreft lay-out, inpassing huisstijlen, integratie logo’s, etc.

2.Op het vlak van externe communicatie vormt Kempens Landschap het aanspreekpunt voor het patrimoniumbeheer, onroerend (en archeologisch) erfgoed en toerisme.

BIJLAGE

I.Plan van het in de overeenkomst begrepen onroerend goed

 

Opgemaakt te Hulshout,

Op 27 januari 2020

in twee exemplaren, waarvan elke partij erkent één origineel getekend exemplaar te hebben ontvangen.

 

 

 

 

Namens de  gemeente Hulshout,

 

 

Dhr. Elias De Wever

Voorzitter gemeenteraad

 

 

Mevr. Anita Van den Eynde

Algemeen directeur

 

 

Namens Kempens Landschap vzw,

Elst

 

 

Dhr. Philippe De Backer

Directeur vzw Kempens Landschap

 

 

 

 

Artikel 2:

Een afschrift wordt bezorgd aan vzw Kempens Landschap.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.4.Kempens Karakter. Goedkeuring statuten en huishoudelijk reglement projectvereniging Kempens Karakter.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de statuten van projectvereniging Kempens Karakter goed te keuren.

Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten

HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR

Artikel 1 – Naam van de projectvereniging

De projectvereniging werd op 16 november 2007 opgericht onder de naam “Kempens Karakter”.

De projectvereniging is onderworpen aan de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en door deze statuten.

Artikel 2 – Zetel van de projectvereniging

De zetel van de vereniging is gevestigd te Herentals: p/a Kasteel Le Paige, Nederrij 135, 2200 Herentals.

Artikel 3 – Deelnemers aan de projectvereniging

De leden van de projectvereniging zijn de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.

De projectvereniging werd op 16 november 2007 opgericht door de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar. In 2011 traden de gemeenten Berlaar en Lier toe. Vanaf 1 januari 2014 maken ook de gemeenten Heist-op-den-Berg, Hulshout en Putte deel uit van de projectvereniging.

In het deelnemersregister dat aan de statuten van de projectvereniging is gehecht, wordt vermeld voor welke deelwerking(en) de deelnemers een bijdrage leveren.

Artikel 4 – Doel van de projectvereniging

De projectvereniging wil in de aangesloten gemeenten een werking uitbouwen rond erfgoed, toerisme en cultuur. Hierbij wordt minstens ingezet op de volgende deelwerkingen: cultureel erfgoed en onroerend erfgoed.

De deelwerking cultureel erfgoed wil een cultureel-erfgoedbeleid uitwerken binnen de gebiedsomschrijving van de projectvereniging. Daarbij wordt onder meer ingezet op:

-het afsluiten van een cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap

-de realisatie van cultureel-erfgoedprojecten, inclusief het voorbereiden en indienen van eventuele subsidieaanvragen in dit verband

-de zorg voor en de ontsluiting van cultureel erfgoed, vanuit een integrale en geïntegreerde visie

-de ontwikkeling van kennis en expertise rond cultureel erfgoed en de uitwisseling ervan binnen de regio

-de ontwikkeling en uitwisseling van geïntegreerde cultureel-erfgoedpraktijken

-het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor cultureel erfgoed

-ondersteuning van lokale cultureel-erfgoedactoren

De deelwerking onroerend erfgoed wil een beleid uitwerken rond het onroerend erfgoed binnen de gebiedsomschrijving van de projectvereniging. Daarbij wordt onder meer ingezet op:

-het behalen van een erkenning als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)

-het uitbouwen van een professionele en kwaliteitsvolle netwerkorganisatie rond onroerend erfgoed

-de realisatie van onroerend erfgoedprojecten, inclusief het voorbereiden en indienen van eventuele subsidieaanvragen in dit verband

-de zorg voor en de ontsluiting van onroerend erfgoed, vanuit een integrale en geïntegreerde visie

-het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor onroerend erfgoed

-de ontwikkeling van kennis en expertise rond onroerend erfgoed en de uitwisseling ervan binnen de regio

-de ondersteuning van lokale onroerend erfgoedactoren

Artikel 5 – Duur van de projectvereniging

§ 1. De projectvereniging werd op 16 november 2007 opgericht voor de periode 2008-2013, daarna verlengd voor de periode 2014-2019 en vervolgens verlengd voor de periode 2020-2025. Tijdens die periode is geen uittreding mogelijk.

§ 2. De projectvereniging kan opeenvolgende keren voor het verstrijken van de termijn opnieuw verlengd worden voor een periode van maximum 6 jaar indien dit de unanieme wil is van de deelnemende gemeenten. Tijdens die periode is geen uittreding mogelijk.

HOOFDSTUK 2: BESTUUR VAN DE VERENIGING

Artikel 6 – Bestuur van de vereniging

§ 1. De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden benoemd worden door de deelnemende gemeenten. Voor alle leden van de raad van bestuur wordt ook een vaste plaatsvervanger aangeduid.

§ 2. Deze raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen die kaderen binnen het doel van de vereniging.

Het mandaat van bestuurder wordt beëindigd indien de respectievelijke raad die hij vertegenwoordigt zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aanduidt.

Artikel 7 – Samenstelling raad van bestuur

§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem.

§ 2. Elke gemeenteraad vaardigt één stemgerechtigd lid af naar de raad van bestuur, zijnde een burgemeester, een schepen of een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan de verkozenen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen. De voorzitter wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden. Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem.

§ 3. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

§ 4. Met behoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen die van toepassing zijn op de bestuurders, bestaat er onverenigbaarheid tussen hun mandaat en de ambten, de functies of de mandaten, vermeld in artikel 436 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

§ 5. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat of tot het ogenblik van de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

Artikel 8 – Werkingsmodaliteiten

De raad van bestuur maakt een huishoudelijk reglement op waarin de werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd. Dat huishoudelijk reglement kan worden gewijzigd bij eenvoudige beslissing van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.

Artikel 9 – Vergaderingen raad van bestuur

De raad van bestuur vergadert ten minste twee keer per jaar. De uitnodigingen worden minstens 8 dagen vooraf verstuurd, vergezeld van een agenda.

Om rechtsgeldig te vergaderen en beslissen moet een gewone meerderheid van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Van dat aanwezigheidsquorum kan worden afgeweken voor een tweede vergadering die volgt op een onvoldoende samengestelde eerdere vergadering, en op voorwaarde dat het gaat om punten die voor de tweede keer op de agenda voorkomen. Deze bepaling geldt niet voor de voorstellen tot statutenwijziging en aanvaarding van toetredingen.

Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen.

Artikel 10 – Presentiegeld

De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.

Artikel 11 – Ondersteuning raad van bestuur

De raad van bestuur kan een dagelijks bestuur, stuurgroepen, werkgroepen of adviesgroepen oprichten om de vergaderingen van de raad van bestuur voor te bereiden en kan specifieke opdrachten uitbesteden aan derden.

De bepalingen met betrekking tot samenstelling en werkwijze van het dagelijks bestuur, de stuurgroepen, de werkgroepen en de adviesgroepen worden door de raad van bestuur vastgelegd in haar huishoudelijk reglement.

Artikel 12 – Verslaggeving aan de gemeenteraden

§ 1. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar. De notulen van de vergaderingen en de bijhorende documenten worden, maximaal één maand na de vergadering, ter inzage gelegd van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van alle aangesloten gemeenten.

HOOFDSTUK 3: FINANCIEEL BEHEER

Artikel 13 – Begroting en rekeningen

§ 1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt m.b.t. de boekhoudkundige verrichtingen.

§ 2. De raad van bestuur stelt de rekening van het afgelopen jaar vast uiterlijk op 31 maart na het verstreken boekjaar. De goedgekeurde jaarrekeningen worden door de raad van bestuur neergelegd bij de Nationale Bank van België. De raad van bestuur legt de jaarrekening samen met het verslag van de accountant en het activiteitenverslag jaarlijks ter kennisgeving voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De begroting wordt goedgekeurd door de Raad van Bestuur uiterlijk op 31 december van het jaar dat voorafgaat.

Artikel 14 – Financiering

De gemeentebesturen financieren de projectvereniging via een jaarlijkse subsidie die bestaat uit:

-een financiële bijdrage op basis van het aantal inwoners voor de deelwerking cultureel erfgoed.

-een forfaitaire financiële bijdrage voor de deelwerking cultureel erfgoed.

-een financiële bijdrage op basis van het aantal inwoners voor de deelwerking onroerend erfgoed.

-een forfaitaire financiële bijdrage voor de deelwerking onroerend erfgoed.

Elk bestuur betaalt eenzelfde bedrag per inwoner en eenzelfde forfaitaire bedrag. Beide bedragen worden jaarlijks per deelwerking vastgelegd in een overleg met de deelnemende gemeenten. De bedragen worden bepaald conform de noden en de te verwachten kosten van de projectvereniging.

Artikel 15 - Financiële controle

De raad van bestuur benoemt een accountant die de controle op de financiële toestand uitvoert en hierover jaarlijks rapporteert.

HOOFDSTUK 4: WIJZIGING STATUTEN, TOETREDING, ONTBINDING

Artikel 16 - Wijziging van de statuten, toetreding

De wijzigingen van de statuten en de aanvaarding van de toetreding van nieuwe leden behoeven de instemming van twee derden van de deelnemende gemeenten, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.

Artikel 17 - Ontbinding van de vereniging

De vereniging kan voortijdig ontbonden worden mits een akkoord van 2/3 van de bestuurders. De vereniging stelt hiertoe een vereffenaar aan.

Artikel 18 - Bestemming van de activa

In geval van ontbinding van de vereniging worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen.

Bij de ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.

Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien gelden de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen aan dit decreet.

Opgemaakt te Herentals,

Voor Gemeente Berlaar

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Grobbendonk,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Heist-op-den-Berg,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Herenthout,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Stad Herentals,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Hulshout,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Stad Lier

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Lille,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Nijlen,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Olen,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Putte,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

Voor Gemeente Vorselaar,

Burgemeester Algemeen Directeur

 

BIJLAGE: Deelnemersregister Projectvereniging Kempens Karakter

Deelnemende gemeenten

Deelwerking Cultureel Erfgoed

Deelwerking Onroerend Erfgoed

Berlaar

Ja

Neen

Grobbendonk

Ja

Ja

Heist-op-den-Berg

Ja

Neen

Herentals

Ja

Ja

Herenthout

Ja

Ja

Hulshout

Ja

Neen

Lier

Ja

Neen

Lille

Ja

Ja

Nijlen

Ja

Neen

Olen

Ja

Ja

Putte

Ja

Neen

Vorselaar

Ja

Ja

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement van projectvereniging Kempens karakter goed te keuren.

Projectvereniging Kempens Karakter - Huishoudelijk reglement

Dit huishoudelijk reglement legt de werkingsmodaliteiten vast van ‘Kempens Karakter’ zoals bepaald in artikel 8 van de statuten van de gelijknamige projectvereniging.

Artikel 1: SAMENSTELLING RAAD VAN BESTUUR

1.1. Voorzitter, ondervoorzitter(s) en secretaris

Door de Raad van Bestuur wordt onder de stemgerechtigde leden een voorzitter en drie ondervoorzitters gekozen.

De functies van voorzitter en ondervoorzitters moeten dusdanig verdeeld en gekozen worden dat per deelnemende gemeente in de projectvereniging niet meer dan één functie wordt toegewezen.

Bij voorkomend ontslag van de voorzitter wordt diens functie tijdelijk waargenomen door één van de ondervoorzitters.

Zoals ook bij voorkomend ontslag van de (onder)voorzitter(s) wordt op de eerstkomende Raad van Bestuur een nieuwe (onder)voorzitter gekozen.

De Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter van de vereniging, en bij zijn afwezigheid door een ondervoorzitter of bij onmogelijkheid daartoe door het oudste lid van de Raad van Bestuur.

Naast een voorzitter en ondervoorzitter wordt ook tijdens de bijeenkomst van de Raad van Bestuur een secretaris aangesteld onder haar leden, en dit voor zover daartoe geen personeelslid van de projectvereniging aanwezig is op de Raad van Bestuur.

1.2. Deskundigen op uitnodiging

De Raad van Bestuur kan elke persoon wiens aanwezigheid hij nuttig oordeelt, uitnodigen tot het bijwonen van zijn vergaderingen (deskundigen, leden stuurgroepen of werkgroepen, …).

Hun aanwezigheid alsook de reden van uitnodiging moet in de notulen worden vermeld. De uitgenodigde deskundigen hebben geen stemrecht.

1.3. Ontslag en vervanging leden

1.3.1.

Alle bestuurders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd ingeval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

In voorkomend geval duiden de deelnemende gemeente in de projectvereniging in de loop van de maand februari volgend op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan.

De nieuwe bestuurders treden aan op 1 maart daaropvolgend.

Totdat de nieuwe Raad van Bestuur aangetreden is, blijft de vorige Raad van Bestuur in functie, enkel voor het opvolgen van de dagelijkse werking.

1.3.2.

Een vrijwillig ontslag van een lid van de Raad van Bestuur gebeurt schriftelijk, en is gericht aan de voorzitter.

Het vrijwillig ontslag van de voorzitter gebeurt schriftelijk, en is gericht aan een van de ondervoorzitters.

In voorkomend geval duidt de betreffende gemeente in de projectvereniging uiterlijk binnen de 2 maanden opvolgend het ontslag, op verzoek van de Raad van Bestuur een nieuwe bestuurder aan.

Artikel 2: WERKING VAN DE RAAD VAN BESTUUR

2.1. Vertegenwoordiging

De Raad van Bestuur vertegenwoordigt en verbindt de vereniging in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen, met inbegrip van de daden van beheer en beschikking, en voor alles wat tot de doelstelling van de vereniging behoort (zoals o.m. algemene organisatie, benoeming, ontslag, bezoldiging van het personeel, uitvaardiging van een huishoudelijk reglement, vaststelling van de jaarlijkse contributie van de aangesloten en toegetreden leden, enz.).

Tegenover derden volstaat, opdat de vereniging geldig vertegenwoordigd zou zijn, de handtekening van minstens één van de stemgerechtigde leden van de Raad van Bestuur, voor zover deze daartoe voorafgaandelijk en specifiek werden gemachtigd door de Raad van Bestuur.

2.2. Agenda

De Raad van Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter of op verzoek van twee leden, minstens twee keer per jaar en zo vaak als het belang van de vereniging vereist.

Behalve in spoedeisende gevallen worden de oproepingen verzonden door de voorzitter of een personeelslid van de projectvereniging, minstens 8 dagen voor de datum vastgesteld door de vergadering. In spoedeisende gevallen kan de termijn vastgesteld voor de uitnodiging herleid worden tot twee vrije dagen voor de datum, vastgesteld voor de vergadering.

De uitnodiging vermeldt de datum, het uur en de plaats van de vergadering en bevat de agenda.

Het verslag van de vorige vergadering, eventueel de rekening en de begroting met toelichting, het jaarverslag en eventuele andere documenten voor de geplande vergadering worden voorafgaandelijk aan de leden en hun vertegenwoordigers bezorgd.

Artikel 3: BESLUITVORMING

3.1. Aanwezigheidsquorum

Om geldig te beraadslagen en te beslissen is het aanwezigheidsquorum vastgesteld op een gewone meerderheid van de stemgerechtigde leden. De leden met raadgevende stem tellen niet mee voor de berekening van het aanwezigheidsquorum.

Van dit aanwezigheidsquorum wordt afgeweken voor een tweede vergadering die volgt op een onvoldoende samengestelde eerdere vergadering, en voor zover het gaat om punten die voor de tweede maal op de agenda voorkomen. Deze bepaling geldt niet voor de voorstellen tot statutenwijziging en aanvaarding van toetredingen.

3.2. Meerderheid voor beslissingen

Beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van stemmen.

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter tijdens de betreffende Raad van Bestuur doorslaggevend.

3.3. Bijzondere bepalingen

3.3.1.

De wijziging van de statuten kan slechts geschieden, mits voorafgaandelijke goedkeuring van het ontwerp van statutenwijziging door twee derden van de gemeenteraden van de deelnemende en toegetreden gemeenten in de projectvereniging.

Van het voorstel tot wijziging der statuten worden de respectievelijke gemeenteraden 1 maand voordien schriftelijk op de hoogte gesteld.

De brief zal vergezeld zijn van een tekst met (een toelichting bij) de nieuwe en/of vernieuwde artikels, de datum van de geplande Raad van Bestuur voor de statutenwijziging, en het uitdrukkelijk verzoek de gemeenteraadsbeslissing te doen toekomen aan de projectvereniging voor de geplande Raad van Bestuur voor de wijziging van de statuten.

3.3.2.

Over de wijziging van het doel van de vereniging kan slechts geldig beraadslaagd worden, wanneer alle leden aanwezig zijn.

De beslissingen tot wijziging van het doel van de vereniging dient genomen te worden met voltalligheid der stemmen.

De wijziging van het doel van de vereniging kan slechts geschieden, mits voorafgaandelijke goedkeuring door alle gemeenteraden van de deelnemende en toegetreden leden.

Van het voorstel tot wijziging van het doel worden de respectievelijke gemeenteraden 2 maanden voordien schriftelijk op de hoogte gesteld.

De brief zal vergezeld zijn van een tekst met (een toelichting bij) het artikel of de artikelen inzake de wijziging van het doel van de vereniging, de datum van de geplande Raad van Bestuur voor de statutenwijziging en met het uitdrukkelijk verzoek de gemeenteraadsbeslissing te doen toekomen aan de projectvereniging voor de geplande Raad van Bestuur voor de wijziging van de statuten.

3.4. Notulen

De vergaderingen van de Raad van Bestuur zijn niet openbaar.

Deze notulen met bijgevoegd het stemgedrag van de individuele leden en alle documenten waaraan de notulen refereren, liggen ter inzage van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van de aangesloten gemeenten van de projectvereniging, onverminderd de decretale bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

De notulen van een Raad van Bestuur worden op de eerstvolgende Raad van Bestuur goedgekeurd en vervolgens binnen de week uitgestuurd naar de deelnemende gemeenten van de projectvereniging door de secretaris van de (goedkeurende) Raad van Bestuur.

Op verzoek van een raadslid vraagt het deelnemend bestuur aan de vereniging om de notulen en alle stukken waarnaar in de notulen wordt verwezen, elektronisch ter beschikking te stellen. De vereniging stelt de gevraagde stukken elektronisch ter beschikking aan het deelnemende bestuur en het deelnemende bestuur bezorgt ze aan het raadslid.

Artikel 4: DAGELIJKS BESTUUR

4.1. Samenstelling

Het Dagelijks Bestuur is samengesteld uit de voorzitter en de ondervoorzitters van de projectvereniging.

4.2. Bevoegdheden

Het Dagelijks Bestuur vormt de brug tussen de Raad van Bestuur en het personeel, de stuurgroepen (deelwerkingen) en werkgroepen van de projectvereniging. Het Dagelijks Bestuur is bevoegd voor de opvolging van beslissingen van de Raad van Bestuur, opvolging van lopende projecten en acties, goedkeuring van betalingen, correspondentie, aansturing en evaluatie van het personeel, goedkeuring van verloven, goedkeuring van onkosten van het personeel, het toewijzen van opdrachten enzovoort, voor zover ze daartoe voorafgaandelijk en specifiek werd gemachtigd door de Raad van Bestuur. Artikel 5: INHOUDELIJKE ONDERSTEUNING

5.1. Personeel

Het personeel van de projectvereniging kan raadgevend deelnemen aan de zittingen van de Raad van Bestuur en zorgen voor het secretariaat. De Raad van Bestuur kan bepaalde bevoegdheden toewijzen aan de personeelsleden, zoals het goedkeuren en uitvoeren van betalingen, het opvolgen van de boekhouding, het toewijzen van opdrachten, correspondentie, het aansturen en evalueren van personeel, het goedkeuren van verlonen, het goedkeuren van onkosten van het personeel enzovoort.

5.2. Stuurgroepen

De Raad van Bestuur kan per deelwerking een afzonderlijke stuurgroep oprichten. In die stuurgroepen zetelen voor elke deelnemende gemeente de schepenen en/of ambtenaren die bevoegd zijn voor het betreffende beleidsdomein, eventueel aangevuld met deskundigen. De stuurgroepen adviseren de Raad van Bestuur en vormen de brug tussen de deelwerking en deelnemende gemeenten.

Elke stuurgroep wordt voorgezeten door een van de ondervoorzitters van de Raad van Bestuur of één van de andere stemgerechtigde leden van de Raad van Bestuur. De functies van voorzitter van de deelwerkingen moeten dusdanig verdeeld en gekozen worden dat per deelnemende gemeente in de projectvereniging niet meer dan één functie wordt toegewezen.

Elke stuurgroep kan zijn eigen werking autonoom bepalen, mits goedkeuring van de Raad van Bestuur.

5.3. Werkgroepen

De Raad van Bestuur, het Dagelijks Bestuur en de stuurgroepen kunnen overgaan tot de oprichting van bijkomende werkgroepen. De werkgroepen hebben tot doel het beleid van de projectvereniging te begeleiden, concrete projecten mee uit te werken en een band te vormen tussen het beleid en de lokale actoren van de deelnemende gemeenten van de projectvereniging.

De samenstelling van de werkgroep kan projectgebonden of thematisch zijn. Bij de samenstelling van de werkgroepen wordt zo veel mogelijk een evenwicht betracht in de deelnemers van de verschillende deelnemende gemeenten van de projectvereniging.

Artikel 6: WIJZIGINGEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Voorstellen/verzoeken tot wijziging van onderhavig huishoudelijk reglement kunnen worden bezorgd bij de Voorzitter. Beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van stemmen.

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter tijdens de betreffende Raad van Bestuur doorslaggevend.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.5.Kerkfabriek Sint Adriaan. Goedkeuring budgetwijziging 2019.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA-fractie onthoudt zich om verschillende redenen. We zijn enerzijds wel voor een financiële ondersteuning want de kerkgebouwen dienen uiteraard als monument behouden te blijven. Anderzijds stellen we ons vragen bij het hoge budget dat telkens nodig is, in tegenstelling tot het aantal inwoners dat van de faciliteiten gebruik maakt.

We roepen het college van burgemeester en schepenen op in het kerkenbeleidsplan een duidelijke visie uit te werken waarin men de ganse bevolking tegemoet komt.

Samen met de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur kan gezocht worden naar een bijkomende invulling. Het zou volgens on zinvol zijn een culturele nevenbestemming uit te werken voor de drie kerken. Het gemeentebestuur dient hierin de nodige stimuli te geven en kan hierbij de drijvende kracht zijn.

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de budgetwijziging 2019 van de kerkfabriek Sint Adriaan goed te keuren. Er is geen wijziging van de gemeentelijke toelage.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.6.Kerkfabriek Sint Adriaan. Budget 2020.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA-fractie onthoudt zich om verschillende redenen. We zijn enerzijds wel voor een financiële ondersteuning want de kerkgebouwen dienen uiteraard als monument behouden te blijven. Anderzijds stellen we ons vragen bij het hoge budget dat telkens nodig is, in tegenstelling tot het aantal inwoners dat van de faciliteiten gebruik maakt.

We roepen het college van burgemeester en schepenen op in het kerkenbeleidsplan een duidelijke visie uit te werken waarin men de ganse bevolking tegemoet komt.

Samen met de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur kan gezocht worden naar een bijkomende invulling. Het zou volgens on zinvol zijn een culturele nevenbestemming uit te werken voor de drie kerken. Het gemeentebestuur dient hierin de nodige stimuli te geven en kan hierbij de drijvende kracht zijn.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het budget 2020 van de kerkfabriek Sint Adriaan.

Artikel 2:

Deze bedragen konden niet correct opgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025 van lokaal bestuur Hulshout wegens laattijdige ontvangst. Deze zullen bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan gecorrigeerd worden.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.7.Kerkfabriek Sint Adriaan. Meerjarenplan 2020-2025.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA-fractie onthoudt zich om verschillende redenen. We zijn enerzijds wel voor een financiële ondersteuning want de kerkgebouwen dienen uiteraard als monument behouden te blijven. Anderzijds stellen we ons vragen bij het hoge budget dat telkens nodig is, in tegenstelling tot het aantal inwoners dat van de faciliteiten gebruik maakt.

We roepen het college van burgemeester en schepenen op in het kerkenbeleidsplan een duidelijke visie uit te werken waarin men de ganse bevolking tegemoet komt.

Samen met de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur kan gezocht worden naar een bijkomende invulling. Het zou volgens on zinvol zijn een culturele nevenbestemming uit te werken voor de drie kerken. Het gemeentebestuur dient hierin de nodige stimuli te geven en kan hierbij de drijvende kracht zijn.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint Adriaan.

Artikel 2:

Deze bedragen konden niet correct opgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025 van lokaal bestuur Hulshout wegens laattijdige ontvangst. Deze zullen bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan gecorrigeerd worden.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.8.Kerkfabriek Sint Mattheüs. Budget 2020.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA-fractie onthoudt zich om verschillende redenen. We zijn enerzijds wel voor een financiële ondersteuning want de kerkgebouwen dienen uiteraard als monument behouden te blijven. Anderzijds stellen we ons vragen bij het hoge budget dat telkens nodig is, in tegenstelling tot het aantal inwoners dat van de faciliteiten gebruik maakt.

We roepen het college van burgemeester en schepenen op in het kerkenbeleidsplan een duidelijke visie uit te werken waarin men de ganse bevolking tegemoet komt.

Samen met de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur kan gezocht worden naar een bijkomende invulling. Het zou volgens on zinvol zijn een culturele nevenbestemming uit te werken voor de drie kerken. Het gemeentebestuur dient hierin de nodige stimuli te geven en kan hierbij de drijvende kracht zijn.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het budget 2020 van de kerkfabriek Sint Mattheüs.

Artikel 2:

Deze bedragen konden niet correct opgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025 van lokaal bestuur Hulshout wegens laattijdige ontvangst. Deze zullen bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan gecorrigeerd worden.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.9.Kerkfabriek Sint Mattheüs. Meerjarenplan 2020-2025.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA-fractie onthoudt zich om verschillende redenen. We zijn enerzijds wel voor een financiële ondersteuning want de kerkgebouwen dienen uiteraard als monument behouden te blijven. Anderzijds stellen we ons vragen bij het hoge budget dat telkens nodig is, in tegenstelling tot het aantal inwoners dat van de faciliteiten gebruik maakt.

We roepen het college van burgemeester en schepenen op in het kerkenbeleidsplan een duidelijke visie uit te werken waarin men de ganse bevolking tegemoet komt.

Samen met de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur kan gezocht worden naar een bijkomende invulling. Het zou volgens on zinvol zijn een culturele nevenbestemming uit te werken voor de drie kerken. Het gemeentebestuur dient hierin de nodige stimuli te geven en kan hierbij de drijvende kracht zijn.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint Mattheüs.

Artikel 2:

Deze bedragen konden niet correct opgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025 van lokaal bestuur Hulshout wegens laattijdige ontvangst. Deze zullen bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan gecorrigeerd worden.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.10.Kerkfabriek Sint Michiel. Budget 2020.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA-fractie onthoudt zich om verschillende redenen. We zijn enerzijds wel voor een financiële ondersteuning want de kerkgebouwen dienen uiteraard als monument behouden te blijven. Anderzijds stellen we ons vragen bij het hoge budget dat telkens nodig is, in tegenstelling tot het aantal inwoners dat van de faciliteiten gebruik maakt.

We roepen het college van burgemeester en schepenen op in het kerkenbeleidsplan een duidelijke visie uit te werken waarin men de ganse bevolking tegemoet komt.

Samen met de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur kan gezocht worden naar een bijkomende invulling. Het zou volgens on zinvol zijn een culturele nevenbestemming uit te werken voor de drie kerken. Het gemeentebestuur dient hierin de nodige stimuli te geven en kan hierbij de drijvende kracht zijn.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het budget 2020 van de kerkfabriek Sint Michiel.

Artikel 2:

Deze bedragen konden niet correct opgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025 van lokaal bestuur Hulshout wegens laattijdige ontvangst. Deze zullen bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan gecorrigeerd worden.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.11.Kerkfabriek Sint Michiel. Meerjarenplan 2020-2025.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA-fractie onthoudt zich om verschillende redenen. We zijn enerzijds wel voor een financiële ondersteuning want de kerkgebouwen dienen uiteraard als monument behouden te blijven. Anderzijds stellen we ons vragen bij het hoge budget dat telkens nodig is, in tegenstelling tot het aantal inwoners dat van de faciliteiten gebruik maakt.

We roepen het college van burgemeester en schepenen op in het kerkenbeleidsplan een duidelijke visie uit te werken waarin men de ganse bevolking tegemoet komt.

Samen met de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur kan gezocht worden naar een bijkomende invulling. Het zou volgens on zinvol zijn een culturele nevenbestemming uit te werken voor de drie kerken. Het gemeentebestuur dient hierin de nodige stimuli te geven en kan hierbij de drijvende kracht zijn.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint Michiel.

Artikel 2:

Deze bedragen konden niet correct opgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025 van lokaal bestuur Hulshout wegens laattijdige ontvangst. Deze zullen bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan gecorrigeerd worden.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.12.Aankoop van een veegmachine. Bevestiging beslissing schepencollege van 16 september 2019.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 september 2019, houdende goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze voor de aankoop van een veegmachine, te bevestigen.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.14.herbestemming van de kerken. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Heeft het bestuur de intentie in te stappen in een kerkenherbestemmingstraject?

Waarom wel, waarom niet?

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.15.kerkruïne Westmeerbeek. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Welk ontwerp werd gekozen? Graag een toelichting bij het plan en motivatie.

Welke fasering voorziet het bestuur?

Zijn er plannen voor een herbestemming? Zo ja, welke? Zo neen, welk traject wil het bestuur doorlopen?

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.16.AGB sport /ESCO. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Hulshout is ingestapt, wat zijn de gemaakte afspraken voor twee gebouwen? waarom niet voor meerdere gebouwen? Graag toelichting bij de financiële projecties en details van de overeenkomst.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.17.Terugkoppeling verkeersveiligheid. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Groen Hulshout heeft enkele vragen gesteld die ter bespreking zouden komen op de verkeerscommissie. Het betreft de situatie rond het sportpark en Netestraat. Kan de bevoegde schepen de beslissingen van de VC toelichten?

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.18.Veiligheid; mobiliteit. Kan in onze gemeente bij het nieuwjaarszingen een tijdelijke snelheidsbeperking tot 30 km/uur ingevoerd worden? - TA - Sofie Van Lommel

VRAAG:

Veiligheid; mobiliteit. Kan in onze gemeente bij het nieuwjaarszingen een tijdelijke snelheidsbeperking tot 30 km/uur ingevoerd worden?

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.19.Milieu. Stand van zaken ‘De grote grondvraag’ - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Op 5 november 2019 lanceerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) 'De Grote Grondvraag'. Via een tool op www.degrotegrondvraag.be kunnen burgers te weten komen of hun grond risico loopt op vervuiling en dus verder onderzocht moet worden. Ten laatste tegen 2028 moeten alle risicogronden in Vlaanderen onderzocht zijn.

Om van deze website een succes te maken rekent OVAM op informatie van alle Vlaamse steden en gemeenten. Zij dienden tegen 2017 een inventaris op te maken van alle risicogronden. Het is deze informatie die OVAM via de website wil ontsluiten aan alle burgers.

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.20.Opvolging: Stand van zaken. Vraag op GR 2019.03.18 - TA.28. VRAAG: Personeelszaken. Kunnen gepensioneerde medewerkers uitgenodigd worden - op de door de gemeente georganiseerde momenten waarbij alle personeelsleden uitgenodigd zijn? - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Stand van zaken. Vraag op GR 2019.03.18 - TA.28.VRAAG: Personeelszaken. Kunnen gepensioneerde medewerkers uitgenodigd worden - op de door de gemeente georganiseerde momenten waarbij alle personeelsleden uitgenodigd zijn? (N-VA: Gust Van den Bruel) 

ANTWOORD 2019.03.18:

Schepen Hilde Van Looy geeft toelichting. Er zal eerst onderzocht worden en budgettair bekeken worden wat mogelijk is en bij welke activiteiten de gepensioneerden zouden uitgenodigd kunnen worden. Belangrijk is ook om duidelijk af te stemmen zodat er zeker niemand vergeten wordt. 

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.21.Opvolging: Stand van zaken. Vraag op GR 2019.05.27 - TA.23. VRAAG: Mobiliteit. Kan in de Magazijnenstraat (Industriepark Hulshout) de overlast opgelost worden mbt geparkeerde vrachtwagens op de rijweg, die de terreinen van het transportbedrijf/opslagbedrijf niet op kunnen na sluitingstijd? Op welke manier kan dit gebeuren? - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Opvolging: Stand van zaken. Vraag op GR 2019.05.27 - TA.23. VRAAG: Mobiliteit. Kan in de Magazijnenstraat (Industriepark Hulshout) de overlast opgelost worden mbt geparkeerde vrachtwagens op de rijweg, die de terreinen van het transportbedrijf/opslagbedrijf niet op kunnen na sluitingstijd? Op welke manier kan dit gebeuren? (N-VA: Gust Van den Bruel) 

-Rechtzetting: Vorige keer werd er verwezen naar de ‘Fabriekstraat ipv naar de Magazijnenstraat.

ANTWOORD 2019.05.27: 

Schepen Elien Bergmans licht toe dat de betrokken bedrijven worden gevraagd om vrachtwagens niet te parkeren op de rijweg en de chauffeurs van de bedrijven te sensibiliseren om de vrachtwagenparking te gebruiken. Eerst wordt dit met de bedrijven bekeken, daarna zullen er verder stappen worden ondernomen. 

Raadslid Dorien Van Opstal vraagt op welke termijn dit wordt gepland. 

Schepen Elien Bergmans licht toe dat er werd gedacht aan 6 maanden en daarna wordt gedacht aan bewegwijzering in het industriepark en bedrijven aan te spreken. 

 

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.22.Opvolging: Stand van zaken. Vraag op GR 2019.09.02 -  TA.35. VRAAG: Verkeersveiligheid; dierenbescherming - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Opvolging: Stand van zaken. Vraag op GR 2019.09.02 -  TA.35. VRAAG: Verkeersveiligheid; dierenbescherming. (N-VA: Gust Van den Bruel) 

Op de Booischotseweg, aan de Herenbossen, werden in een korte periode enkele reeën aangereden. Uiteraard fataal voor de dieren, maar ook de voertuigen kunnen zware schade hebben bij een aanrijding. Bovendien bestaat het gevaar dat de gevolgen veel ernstiger kunnen zijn voor de automobilisten en de passagiers. - Welke maatregelen werden reeds genomen qua veiligheid bij overstekend wild? 

- Welke maatregelen kunnen nog genomen worden om de veiligheid te verhogen? 

- Zijn er voor onze gemeente verkeersanalyses m.b.t. wildaanrijdingen? 

- Kunnen wildreflectoren een oplossing bieden? 

ANTWOORD 2019.09.02: 

Wildspiegels kunnen een oplossing zijn om het veiliger te maken. Een aantal jaar geleden is de vraag van de WBE Zuiderkempen gekomen om de aankoop te ondersteunen. Toen heeft het college beslist dat de gemeente de andere helft zou bijleggen, voorlopig is dit nog niet gebeurd, maar zal verder uitgevoerd worden. 

 

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.23.Opvolging stand van zaken. Overleg met de inwoners van de Heibaan en zijstraten. - TA - Laura Kunnen

VRAAG:

Opvolging stand van zaken. Overleg met de inwoners van de Heibaan en zijstraten

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 27 januari 2020.

 

GR OZ  A.24.Opvolging stand van zaken: analyse van de nieuwe verkeerssituatie in het dorp: sluipverkeer. Wat is er in tussentijd nog gebeurd om de overlast die de bewoners ondervinden t.g.v. de nieuwe verkeerssituatie te beperken? - TA - Laura Kunnen

VRAAG:

Opvolging stand van zaken: analyse van de nieuwe verkeerssituatie in het dorp: sluipverkeer. Wat is er in tussentijd nog gebeurd om de overlast die de bewoners ondervinden t.g.v. de nieuwe verkeerssituatie te beperken?

 

Publicatiedatum: 05/03/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.