Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 06 december 2021 om 19.00 uur tot 22:19 uur.

 

Aanwezig:

Elias De Wever: voorzitter

Geert Daems: burgemeester

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten: schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 Decreet lokaal bestuur), Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster: raadsleden

Walter Van de Moer: vertrouwenspersoon Gust Van den Bruel

Tamara Van Hoof: gastspreker

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

Verontschuldigd:

Dorien Van Opstal: raadslid

Vanaf punt A.23 verlaat Anita Van den Eynde, algemeen directeur de zitting wegens belangenconflict.

Vanaf punt A.23 vervoegt Tamara Van Hoof, waarnemend algemeen directeur de zitting.

Vanaf punt A.23 verlaat Kurt Winkelmans, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.24 vervoegt Anita Van den Eynde, algemeen directeur de zitting.

Vanaf punt A.24 verlaat Tamara Van Hoof, gastspreker de zitting.

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Financiën. Goedkeuring belastingreglement op de leegstand van gebouwen en woningen voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025.

BESLUIT: AMENDEMENT 1
7 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
ALGEMEEN
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2020 houdende goedkeuring van het gemeentereglement inzake de leegstandsheffing op de leegstand van gebouwen en woningen op te heffen met ingang van 1 januari 2022 en vervangen door hetgeen volgt:

"Belastingreglement op de leegstand van gebouwen en woningen voor de

aanslagjaren 2022 tot en met 2025".

1.ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1: Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 Administratie: de personeelsleden van de gemeente die door het college van burgemeester en schepenen belast worden met de opmaak, opbouw, beheer en actualisering van het leegstandsregister en opsporing van leegstaande panden.

 Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:

 a) een aangetekend schrijven.

 b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

 Eengezinswoning: elk bebouwd onroerend goed dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van één gezin of één alleenstaande, waarin zich geen andere woningen bevinden.

 Gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2, 1°, van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten.

 Kamer:  een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meer van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke ruimten in of aansluitend bij het gebouw waarvan de woning deel uitmaakt.

 Leegstaand gebouw: een gebouw waarvan meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een termijn van ten minste 12 opeenvolgende maanden. Daarbij wordt geen rekening gehouden met woningen die deel uitmaken van het gebouw. De functie van het gebouw is deze die overeenkomt met een voor het gebouw of voor gedeelten daarvan afgeleverde of gedane stedenbouwkundige vergunning of -melding, milieuvergunning of -melding , of uitgereikte omgevingsvergunning of meldingsakte als vermeld in artikel 6 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. Bij een gebouw waarvoor geen vergunning of melding voorhanden is, of waarvan de functie niet duidelijk uit een vergunning of melding blijkt, wordt deze functie afgeleid uit het gewoonlijk gebruik van het gebouw voorafgaand aan het vermoeden van leegstand, zoals dat blijkt uit aangiften, akten of bescheiden.

 Een gebouw dat in hoofdzaak gediend heeft voor een economische activiteit, vermeld in artikel 2, 2°, van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, wordt niet beschouwd als leegstaand zolang de oorspronkelijke beoefenaar van deze activiteit een gedeelte van het gebouw bewoont en dat gedeelte niet afsplitsbaar is.  Een gedeelte is eerst afsplitsbaar indien het na sloping van de overige gedeelten kan worden beschouwd als een afzonderlijke woning die voldoet aan de bouwfysische vereisten.

 In afwijking hiervan wordt een nieuw gebouw als leegstaand beschouwd indien dat gebouw binnen 7 jaar na de afgifte van een stedenbouwkundige vergunning in laatste administratieve aanleg of een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen in laatste administratieve aanleg niet aangewend wordt overeenkomstig het 1ste lid.

 Leegstaande woning: een woning die gedurende een termijn van ten minste 12 opeenvolgende maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met de woonfunctie.

 In afwijking hiervan wordt een nieuwe woning als leegstaand beschouwd indien die woning binnen 7 jaar na de afgifte van een stedenbouwkundige vergunning in laatste administratieve aanleg of een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen in laatste administratieve aanleg niet aangewend wordt overeenkomstig het 1ste lid.

 Leegstandsregister: het gemeentelijk register van leegstaande gebouwen en woningen, vermeld in Art. 2.9. Vlaamse Codex Wonen;

 Woning: elk onroerend goed of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande.

10° Houder van het zakelijk recht: de persoon of de personen met een recht van volle eigendom, opstal, erfpacht of vruchtgebruik met betrekking tot een gebouw of een woning.

2.HET GEMEENTELIJK LEEGSTANDSREGISTER

Artikel 2: Wijze van inventarisatie

§1. De administratie maakt een leegstandsregister van leegstaande woningen en gebouwen.

§ 2. De administratie beoordeelt de leegstand van een gebouw of woning aan de hand van volgende indicaties:

 het ontbreken van een inschrijving in het bevolkingsregister op het adres van de woning of van een aangifte als tweede verblijf.

 het langdurig aanbieden van het gebouw of van de woning als “te huur” of “te koop”.

 de onmogelijkheid om het gebouw of de woning te betreden, bv. door een geblokkeerde of een verzegelde toegang.

 de vermindering van het kadastraal inkomen overeenkomstig artikel 15 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992.

 het ontbreken van aansluitingen op nutsvoorzieningen.

 een dermate laag verbruik van de nutsvoorzieningen dat een gebruik overeenkomstig de woonfunctie of de functie van het gebouw kan worden uitgesloten.

 getuigenissen.

 de vaststellingen ter plaatse door de onderzoeker van de gemeente Hulshout op basis van het technisch verslag leegstand.

§ 3. Een leegstaand gebouw of een leegstaande woning wordt opgenomen in het leegstandsregister aan de hand van een genummerde administratieve akte, waarbij een fotodossier en een beschrijvend verslag, met vermelding van de elementen die de leegstand staven, gevoegd worden.

De administratieve akte bevat als besluit de beslissing tot opname in het leegstandsregister. De datum van de administratieve akte geldt als de datum van de vaststelling van de leegstand.

Als uit de feitelijke indicaties niet onmiddellijk vastgesteld kan worden dat de leegstand minimaal twaalf opeenvolgende maanden aanhoudt, voert de administratie een tweede controle uit.

De administratie stelt de houders van het zakelijk recht per beveiligde zending in kennis van de beslissing tot opname van leegstaande gebouwen en woningen in het leegstandsregister. Deze kennisgeving omvat zowel de administratieve akte als het beschrijvende verslag.

Artikel 3: Verhouding tot andere inventarissen

Een gebouw dat of een woning die in aanmerking komt voor inventarisatie in de zin van hoofdstuk II van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, wordt nooit als een leegstaand gebouw of als een leegstaande woning beschouwd.

De bedrijfsruimten die op grond van artikel 2, 1°, van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten worden uitgesloten van de toepassing van voormeld decreet, worden onder de aldaar vermelde voorwaarden evenmin als leegstaande gebouwen of woningen in de zin van dit reglement beschouwd.

Een gebouw dat of een woning die geïnventariseerd is als verwaarloosd, kan eveneens opgenomen worden in het leegstandsregister, en omgekeerd.

Woningen die door het Vlaamse Gewest geïnventariseerd zijn als ongeschikt en/of onbewoonbaar, worden niet opgenomen in het leegstandsregister.

Artikel 4: Beroepsprocedure en schrapping

§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand op de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de administratieve akte, of ingaand op de datum van kennisgeving van de administratieve akte, kan houder van het zakelijk recht bij het college van burgemeester en schepenen beroep aantekenen tegen de administratieve akte met de beslissing tot opname in het leegstandsregister. Het beroep wordt per beveiligde zending ingediend.

Het beroepschrift wordt gedagtekend en bevat minimaal de volgende gegevens:

 de identiteit en het adres van de indiener.

 de aanwijzing van de administratieve akte en van het gebouw of de woning waarop het beroepschrift betrekking heeft.

 een of meer bewijsstukken die aantonen dat het gebouw of de woning niet leegstaand is, met dien verstande dat de vaststelling van de leegstand betwist kan worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, met uitzondering van de eed.

Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de houder van het zakelijk recht, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.

De indiener voegt bij het beroepschrift de overtuigingsstukken die hij nodig acht. De overtuigingsstukken worden door de indiener gebundeld en op een bijgevoegde inventaris opgenomen.

§2. Het college toetst de ontvankelijkheid van het beroepschrift. Het beroepschrift is alleen onontvankelijk in één van de volgende gevallen:

1° het beroepschrift is te laat ingediend of niet ingediend overeenkomstig de bepalingen van artikel 4, §1.

2° het beroepschrift gaat niet uit van een houder van het zakelijk recht.

3° het beroepschrift is niet ondertekend.

Als het college vaststelt dat het beroepschrift onontvankelijk is, deelt ze dat aan de indiener mee met de vermelding dat de procedure als afgehandeld beschouwd wordt.

§3.Het college onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepschriften op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling, of met een feitenonderzoek, dat uitgevoerd wordt door een personeelslid als vermeld in artikel 2.14. Vlaamse Codex Wonen. Het beroep wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een pand geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.

Het college doet uitspraak over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, ingaand de dag na ontvangst van het beroepschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending ter kennis gebracht.

§4. Als het college het beroep gegrond acht, wordt het gebouw of de woning niet opgenomen in het leegstandsregister.

Indien de beslissing tot opname in het leegstandsregister niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de houder van het zakelijk recht onontvankelijk of ongegrond is, wordt het gebouw of de woning in het leegstandsregister opgenomen vanaf de datum van de vaststelling van de leegstand in de administratieve akte.

Artikel 5: Schrapping uit het leegstandsregister

§1. Een gebouw wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een houder van het zakelijk recht bewijst dat meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte overeenkomstig de functie, vermeld in artikel 1, 4°,  aangewend wordt gedurende een termijn van ten minste zes opeenvolgende maanden. Een woning wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een houder van het zakelijk recht bewijst dat de woning gedurende een termijn van ten minste zes opeenvolgende maanden aangewend wordt in overeenstemming met de functie, vermeld in artikel 1, 5°. De administratie vermeldt als datum van schrapping de eerste dag van de aanwending overeenkomstig de voormelde functie.

§2. Een gebouw of woning wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een houder van het zakelijk recht bewijst dat het gebouw of de woning gesloopt werd of dat de hoofdfunctie van een gebouw of woning gewijzigd werd op grond van een niet-vervallen stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning. De administratie vermeldt als datum van schrapping de eerste dag waarop het gebouw of de woning werd gesloopt of de functiewijziging werd uitgevoerd, of de eerste dag waarop door de administratie kan worden vastgesteld dat het gebouw of de woning werd gesloopt of de functiewijziging werd uitgevoerd.

§3. Voor de schrapping uit het leegstandsregister richt de houder van het zakelijk recht een gemotiveerd verzoek aan de administratie via beveiligde zending.

De administratie onderzoekt of er redenen zijn tot schrapping uit het leegstandsregister. Zij onderzoekt het verzoek tot schrapping op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling, of met een feitenonderzoek, dat uitgevoerd wordt door een personeelslid als vermeld in artikel 2.14. Vlaamse Codex Wonen. Het verzoek wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een pand geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.

De administratie neemt een beslissing over het verzoek tot schrapping binnen een termijn van 90 dagen, ingaand de dag na de ontvangst van het verzoek. De administratie brengt de verzoeker op de hoogte van haar beslissing met een beveiligde zending.

§4.De administratie kan het gebouw of de woning ambtshalve uit het leegstandsregister schrappen, indien zij vaststelt dat aan de voorwaarden voor de schrapping, vermeld in artikel 5, §1 of §2, voldaan is.

Artikel 6: Beroep tegen het besluit tot weigering van een schrapping

§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand op de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de weigering van het verzoek tot schrapping, of ingaand op de datum van kennisgeving van de weigering van het verzoek tot schrapping, kan een houder van het zakelijk recht bij het college van burgemeester en schepenen beroep aantekenen tegen deze weigering. Het beroep wordt per beveiligde zending ingediend.

§2. Het college onderzoekt of er redenen zijn tot schrapping uit het leegstandsregister. Zij onderzoekt het verzoek tot schrapping op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling, of met een feitenonderzoek, dat uitgevoerd wordt door een personeelslid als vermeld in artikel 2.14. Vlaamse Codex Wonen. Het verzoek wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een pand geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.

Het college doet uitspraak over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, ingaand de dag na ontvangst van het beroepschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending ter kennis gebracht.

§3. Als het college het beroep gegrond acht, wordt het gebouw of de woning geschrapt uit het leegstandsregister met als datum van schrapping het initiële verzoek tot schrapping.

Indien de beslissing tot weigering van het verzoek tot schrapping niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de houder van het zakelijk recht ongegrond is, blijft het gebouw of de woning in het leegstandsregister opgenomen.

3.LEEGSTANDSHEFFING

Artikel 7: Belastbare grondslag

§ 1. Voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025 wordt een jaarlijkse gemeentebelasting, zijnde de leegstandsheffing, gevestigd op woningen en gebouwen die gedurende minstens 12 opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.

§ 2. De belasting voor een leegstaande woning of een leegstaand gebouw is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat die woning of dat gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.

Zolang het leegstaand gebouw of de leegstaande woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt, is de belasting van het aanslagjaar verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt vanaf de datum van de 1ste verjaardag van de opnamedatum.

§3. Bij de overdracht van het zakelijk recht van een gebouw of een woning geldt de datum van de authentieke overdrachtsakte als aanvangspunt voor het berekenen van de termijnen van 12 maanden.

Artikel 8: Belastingplichtige

§ 1. De belasting is verschuldigd door de houder van het zakelijk recht betreffende het leegstaande gebouw of de leegstaande woning op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd wordt.

§ 2. Zolang het gebouw of de woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt, is de houder van het zakelijk recht, vermeld in §1, op het ogenblik dat een nieuwe termijn van 12 maanden verstrijkt, de belastingplichtige voor de nieuwe belasting.

§ 3. Zo er meerdere belastingplichtigen zijn, zijn deze hoofdelijk gehouden tot betaling van de verschuldigde belasting.

§ 4. De overdrager van het zakelijk recht moet de verkrijger ervan in kennis stellen dat het goed is opgenomen in het leegstandsregister. Tevens moet hij per beveiligde zending een kopie van de notariële akte bezorgen aan de gemeente, binnen twee maanden na het verlijden van de notariële akte.  Deze kopie bevat minstens de volgende gegevens:

•naam en adres van de verkrijger van het zakelijk recht en zijn eigendomsaandeel.

•datum van de akte, naam en standplaats van de notaris.

•nauwkeurige aanduiding van de overgedragen woning of het gebouw.

Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht, in afwijking van §1, als belastingschuldige beschouwd voor de eerstvolgende belasting die na de overdracht van het zakelijk recht wordt gevestigd.

Artikel 9: Berekening van de leegstandsheffing

§ 1.  Het tarief van de belasting bedraagt € 5 per vierkante meter grondoppervlakte van de woning of het gebouw,  vermenigvuldigd met het aantal bouwlagen.

§ 2. De belastbare oppervlakte wordt steeds in volle vierkante meter uitgedrukt. De gedeelten kleiner dan een halve vierkante meter worden weggelaten. De gedeelten gelijk aan of boven een halve vierkante meter worden aangerekend als volle vierkante meter. Voor de berekening van de verschuldigde belasting worden een kelder ingericht met woonvertrekken en een ingerichte zolder als bouwlaag aanzien.

§ 3. 1° De belasting bedraagt minimum:

 € 990,00 voor een leegstaand gebouw.

 voor een leegstaande woning:

                a)           € 990,00 voor een eengezinswoning.

                b)           € 75,00 voor een kamer.

                c)            € 300,00 voor elke andere woning dan deze vermeld onder a) en b)

     De bedragen, vermeld in het eerste lid, zijn gekoppeld aan de evolutie van de ABEX-index en stemmen overeen met de index van november 2009. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het ABEX-indexcijfer van de maand november die aan de aanpassing voorafgaat.

§ 4. Het bedrag van de heffing is gelijk aan het resultaat van volgende formule:

   Indien tarief x grondoppervlakte gebouw/woning x aantal bouwlagen < minimumbelasting:
    minimumbelasting x 2ABJ.

   Indien tarief x grondoppervlakte gebouw/woning x aantal bouwlagen > minimumbelasting:
   € 5,00 x grondoppervlakte gebouw/woning x aantal bouwlagen x 2ABJ.

waarbij ABJ = aantal reeds belaste jaren en maximum gelijk aan 4.

§ 5. Vanaf de tweede aanslag ten laste van eenzelfde eigenaar verhoogt de aanslagvoet van de belasting per gevestigde aanslag met 15%.

§ 6. Bij de overdracht van het zakelijk recht van een gebouw of een woning geldt de datum van de authentieke verkoopakte als aanvangspunt voor het berekenen van de termijnen van 12 maanden.

Artikel 10: Vrijstellingen

Van leegstandsheffing zijn vrijgesteld:

§ 1. Vrijstelling voor een nieuwe houder van het zakelijk recht.

    Er wordt een vrijstelling van de heffing verleend gedurende een periode van 1 jaar vanaf het moment

van overdracht van het zakelijk recht en dit aan de belastingplichtige die minder dan 1 jaar houder is van het zakelijk recht van de woning en/of gebouw.

§ 2. Vrijstelling wegens het indienen van een volledig bevonden aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning.

 Er wordt een vrijstelling van heffing verleend van zodra de belastingplichtige een schriftelijke bevestiging van de volledig bevonden aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning opgemaakt door een ambtenaar van de bouwdienst voorlegt.

 De vrijstelling eindigt op het moment dat er een beslissing is omtrent de aanvraag.

 Indien de vergunning niet wordt verleend, vervalt de vrijstelling en moet de houder van het zakelijk recht een heffing betalen zoals bepaald in artikel 6.

 Indien de vergunning wordt verleend, kan de belastingplichtige aansluitend de vrijstelling zoals beschreven in artikel 10 § 4 aanvragen.

 Er kan maar twee keer beroep gedaan worden op deze vrijstelling door eenzelfde belastingplichtige voor eenzelfde woning of gebouw.

§ 3. Vrijstelling voor niet-vergunningsplichtige renovatiewerken

 Er wordt in een periode van 10 jaar vanaf de inventarisatiedatum aan de belastingplichtige éénmaal een vrijstelling van maximaal 3 jaar gegeven voor de renovatie van de woning en/of het gebouw, waarbij de problematische situatie ten gronde wordt aangepakt.

 De geplande renovatiewerken dienen aangetoond te worden aan de hand van een gedetailleerd renovatieschema.

         Het gedetailleerde renovatieschema dient de volgende stukken te bevatten:

 een tekening of schets van de woning of het gebouw met aanduiding van de werken.

 een volledige opsomming en korte beschrijving van alle werken.

 de aanvangsdatum en uitvoeringstermijn van de werkzaamheden.

 facturen van reeds uitgevoerde werken en/of aangekochte materialen.

 een fotoreportage van de gebouwdelen die gerenoveerd worden.

      Het renovatieschema dient samen met de aangifte te worden ingediend. De belastingplichtigen worden er schriftelijk van verwittigd of het renovatieschema volledig is bevonden en de vrijstelling toegekend wordt.

 De vrijstelling wordt verleend op voorwaarde dat de werken ook effectief worden uitgevoerd. Daarom wordt de vrijstelling verleend in schijven van één jaar.

 De eerste schijf gaat in:

  in het jaar van opname: op de datum van inventarisatie.

  in de daarop volgende jaren: op de eerstvolgende inventarisatiedatum na de datum van ontvangst op de administratie van het gedetailleerd renovatieschema.

 De aanvraag van de tweede en de derde schijf moet gebeuren via een schriftelijke en gemotiveerde vraag aan de administratie. In deze gemotiveerde vraag wordt onder andere een gedetailleerde stand van zaken van de werken opgenomen. Deze stand van zaken wordt onder andere aangetoond aan de hand van foto’s.

 De aanvraag van de tweede schijf moet ingediend worden uiterlijk een maand voor de eerste schijf verstrijkt. Om voor de tweede schijf in aanmerking te komen, moet uit de stand van zaken blijken dat de werken gestart zijn. De toekenning van de tweede schijf kan worden voorafgegaan door een plaatsbezoek van de administratie ter controle. Indien blijkt uit de stand van zaken of uit het verslag van het plaatsbezoek dat de werken nog niet zijn gestart, dan wordt de tweede schijf geweigerd.

 De aanvraag van de derde schijf moet ingediend worden uiterlijk een maand voor de tweede schijf verstrijkt. Om voor een derde schijf in aanmerking te komen, moet uit de stand van zaken blijken dat de werken uitgevoerd worden zoals gepland in het gedetailleerd renovatieschema. De toekenning van de derde schijf kan worden voorafgegaan door een plaatsbezoek van de administratie ter controle. Indien blijkt uit de stand van zaken of uit het verslag van het plaatsbezoek dat de werken niet uitgevoerd worden zoals gepland in de renovatieschema of in het gedetailleerd tijdschema, dan wordt de toekenning van de derde schijf geweigerd.

 Indien een plaatsbezoek tot vaststelling van de voortgang van de werken wordt geweigerd of indien aan de administratie geen toegang wordt verleend tot de woning en/of het gebouw, dan wordt de toekenning van een tweede of derde schijf automatisch geweigerd.

§ 4. Vrijstelling voor vergunningsplichtige renovatiewerken

 Er wordt in een periode van tien jaar vanaf de inventarisatiedatum aan de belastingplichtige éénmaal een vrijstelling van maximaal 3 jaar gegeven voor de renovatie van de woning en/of het gebouw, waarbij de problematische situatie ten gronde wordt aangepakt.

 De geplande renovatiewerken dienen aangetoond te worden aan de hand van een stedenbouwkundige vergunning van maximaal 3 jaar oud. De stedenbouwkundige vergunning moet aangevuld worden met een gedetailleerd tijdschema waarin de fasering van de werken wordt toegelicht. Uit deze documenten moet duidelijk blijken dat de problematische situatie ten gronde zal worden aangepakt.

 De vrijstelling wordt verleend op voorwaarde dat de werken ook effectief worden uitgevoerd. Daarom wordt de vrijstelling verleend in schijven van één jaar.

 De eerste schijf gaat in:

  in het jaar van opname: op de datum van inventarisatie.

  in de daarop volgende jaren: op de eerstvolgende inventarisatiedatum na de datum van ontvangst op de administratie van de stedenbouwkundige vergunning en het gedetailleerd tijdschema.

 De aanvraag van de tweede en de derde schijf moet gebeuren via een schriftelijke en gemotiveerde vraag aan de administratie. In deze gemotiveerde vraag wordt onder andere een gedetailleerde stand van zaken van de werken opgenomen. Deze stand van zaken wordt onder andere aangetoond aan de hand van foto’s.

 De aanvraag van de tweede schijf moet ingediend worden uiterlijk een maand voor de eerste schijf verstrijkt. Om voor de tweede schijf in aanmerking te komen, moet uit de stand van zaken blijken dat de werken gestart zijn. De toekenning van de tweede schijf kan worden voorafgegaan door een plaatsbezoek van de administratie ter controle. Indien blijkt uit de stand van zaken of uit het verslag van het plaatsbezoek dat de werken nog niet zijn gestart, dan wordt de tweede schijf geweigerd.

 De aanvraag van de derde schijf moet ingediend worden uiterlijk een maand voor de tweede schijf verstrijkt. Om voor een derde schijf in aanmerking te komen, moet uit de stand van zaken blijken dat de werken uitgevoerd worden zoals gepland in het gedetailleerd tijdschema. De toekenning van de derde schijf kan worden voorafgegaan door een plaatsbezoek van de administratie ter controle. Indien blijkt uit de stand van zaken of uit het verslag van het plaatsbezoek dat de werken niet uitgevoerd worden zoals gepland in de renovatienota of in het gedetailleerd tijdschema, dan wordt de toekenning van de derde schijf geweigerd.

 Indien een plaatsbezoek tot vaststelling van de voortgang van de werken wordt geweigerd of indien aan de administratie geen toegang wordt verleend tot de woning en/of het gebouw, dan wordt de toekenning van een tweede of derde schijf automatisch geweigerd.

§ 5. Vrijstelling voor woningen en/of gebouwen getroffen door een ramp.

Er wordt een vrijstelling verleend aan houders van het zakelijk recht van woningen en/of gebouwen die vernield of beschadigd werden ten gevolge van een plotse ramp gedurende een periode van drie jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging.

§ 6.Vrijstelling voor woningen en/of gebouwen die het onderwerp vormen van een gerechtelijke procedure.

 Er wordt een vrijstelling verleend voor woningen en/of gebouwen waarvan onmogelijk daadwerkelijk gebruik kan worden gemaakt omwille van een verzegeling in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of omwille van een expertise in het kader van een gerechtelijke procedure of omwille van een expertise in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar schade veroorzaakt door derden gedurende een periode van twee jaar volgend op de aanvang van de onmogelijkheid tot daadwerkelijk gebruik.

 Deze vrijstelling moet jaarlijks opnieuw worden aangevraagd. Bij deze aanvraag moeten stukken zijn gevoegd op basis waarvan de stand van zaken van het strafrechtelijk onderzoek of de gerechtelijke procedure kan worden afgeleid.

§ 7. Uitsluitend de in het reglement opgesomde vrijstellingen worden toegepast.

Artikel 11: Aanvraag vrijstelling

§ 1. Een vrijstelling van de heffing kan worden aangevraagd door middel van een daartoe bestemd aanvraagformulier.

Artikel 12: Inkohiering

De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 13: Betaling van de belasting en regeling van geschillen

§ 1. De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

§2. De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. 

Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de 3de werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag. Van het bezwaarschrift wordt binnen 15 dagen na de indiening ervan een ontvangstmelding afgegeven.

§3. Het bezwaarschrift wordt behandeld in overeenstemming met het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

4 . SLOTBEPALINGEN

Artikel 14:

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen zijn van toepassing op dit belastingreglement.

Artikel 15:

De panden die op heden reeds zijn opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister, blijven opgenomen in het leegstandsregister."

Artikel 2:

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 januari 2022 en wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 t.e.m. 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Financien. Goedkeuring gemeentereglement inzake het register van verwaarloosde gebouwen en woningen voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025 en goedkeuring belastingreglement inzake de heffing op verwaarloosde gebouwen en woningen aanslagjaren 2022 tot en met 2025.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2020 inzake het register van verwaarloosde gebouwen en woningen voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 en het belastingreglement inzake de heffing op verwaarloosde gebouwen en woningen voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 op te heffen met ingang van 1 januari 2022 en vervangen door hetgeen volgt:

Gemeentereglement inzake het register van verwaarloosde gebouwen en woningen voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025 en het belastingreglement inzake de heffing op verwaarloosde gebouwen en woningen voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025

1. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1: Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 Administratie: de personeelsleden van de intergemeentelijke administratie die door het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid belast worden met de opmaak, opbouw, beheer en actualisering van het register van verwaarloosde gebouwen en woningen en met de opsporing van verwaarloosde panden.

 Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:

         a) een aangetekend schrijven.

         b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

 Gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitzondering van de bebouwde onroerende goederen die vallen onder de toepassing van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten. 

 Register van verwaarloosde gebouwen en woningen: het gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen, als vermeld in artikel 2.15. Vlaamse Codex Wonen

   Gewestelijke inventaris van verwaarloosde gebouwen en/of woningen: de inventaris die t.e.m. 31 december 2016 vermeld was in art. 28, §1, eerste lid, 1° van het Heffingsdecreet.

   Onafgewerkt gebouw of woning: een gebouw of woning waarvan de werken werden aangevat, maar dat niet binnen 3 jaar na de aanvang van de werken winddicht is.

 Woning: elk onroerend goed of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande.

 Houder van het zakelijk recht: de persoon of de personen met een recht van volle eigendom, opstal, erfpacht of vruchtgebruik met betrekking tot een gebouw of een woning.

2. HET GEMEENTELIJK REGISTER VAN VERWAARLOOSDE GEBOUWEN EN WONINGEN

Artikel 2: Wijze van inventarisatie

§1. De administratie maakt een register van verwaarloosde gebouwen en woningen.

§2. Een gebouw, ongeacht of het dienst doet als woning, wordt beschouwd als verwaarloosd, wanneer het ernstige zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan buitenmuren, voegwerk, schoorstenen, dakbedekking, dakgebinte, buitenschrijnwerk, kroonlijst of dakgoten.

Een onafgewerkt gebouw of woning wordt beschouwd als verwaarloosd.

De administratie beoordeelt de verwaarlozing van een gebouw of een woning op basis van de indicaties in het technisch verslag, dat als bijlage bij dit reglement gevoegd is.

Bij de beoordeling geldt een indicatie van categorie I voor 3 punten, van categorie II voor 9 punten, van categorie III voor 18 punten.

Het gegeven dat het gebouw of de woning onafgewerkt is, leidt tot een score van 18 punten (categorie III).

Er is sprake van verwaarlozing als de indicaties in het technisch verslag een eindscore opleveren van minimaal 18 punten.

§3. Een verwaarloosd gebouw of een verwaarloosde woning wordt opgenomen in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen, aan de hand van een administratieve akte waarbij een fotodossier en het technisch verslag, met vermelding van de elementen die de verwaarlozing  staven, gevoegd worden.

De administratieve akte bevat als besluit de beslissing tot opname in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen. De datum van de administratieve akte geldt als de datum van de vaststelling van de verwaarlozing.

De administratie stelt de houders van het zakelijk recht per beveiligde zending in kennis van de beslissing tot opname van verwaarloosde gebouwen en woningen in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen. Deze kennisgeving omvat de administratieve akte met fotodossier en het technisch verslag.

Artikel 3: Verhouding tot andere inventarissen

Een gebouw dat of een woning die in aanmerking komt voor inventarisatie in de zin van hoofdstuk II van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, wordt nooit als een verwaarloosd gebouw of als een verwaarloosde woning beschouwd.

De bedrijfsruimten die op grond van artikel 2, 1°, van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten worden uitgesloten van de toepassing van voormeld decreet, worden onder de aldaar vermelde voorwaarden evenmin als verwaarloosde gebouwen of woningen in de zin van dit reglement beschouwd.

Een gebouw dat of een woning die door de gemeente geïnventariseerd is als leegstaand, kan eveneens opgenomen worden in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen, en omgekeerd.

Woningen die door het Vlaamse Gewest geïnventariseerd zijn als ongeschikt of onbewoonbaar, kunnen eveneens worden opgenomen in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen, en omgekeerd.

Artikel 4: Beroep tegen het besluit tot opname in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen

§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand op de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de administratieve akte, of ingaand op de datum van kennisgeving van de administratieve akte, kan een houder van het zakelijk recht bij het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid beroep aantekenen tegen de administratieve akte met de beslissing tot opname in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen. Het beroep wordt per beveiligde zending ingediend.

Het beroepschrift wordt gedagtekend en bevat minimaal de volgende gegevens:

 de identiteit en het adres van de indiener.

 de aanwijzing van de administratieve akte en van het gebouw of de woning waarop het beroepschrift betrekking heeft.

 een of meer bewijsstukken die aantonen dat het gebouw of de woning niet verwaarloosd is, met dien verstande dat de vaststelling van de verwaarlozing betwist kan worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, met uitzondering van de eed.

Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de houder van het zakelijk recht, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.

De indiener voegt bij het beroepschrift de overtuigingsstukken die hij nodig acht. De overtuigingsstukken worden door de indiener gebundeld en op een bijgevoegde inventaris opgenomen.

§2. Het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid toetst de ontvankelijkheid van het beroepschrift. Het beroepschrift is alleen onontvankelijk in één van de volgende gevallen:

1° het beroepschrift is te laat ingediend of niet ingediend overeenkomstig de bepalingen van artikel 4, §1.

2° het beroepschrift gaat niet uit van een houder van het zakelijk recht.

3° het beroepschrift is niet ondertekend.

Als het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid vaststelt dat het beroepschrift onontvankelijk is, deelt ze dat aan de indiener mee met de vermelding dat de procedure als afgehandeld beschouwd wordt.

§3.Het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepschriften op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling, of met een feitenonderzoek, dat uitgevoerd wordt door een personeelslid als vermeld in artikel 2.20 Vlaamse Codex Wonen . Het beroep wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een pand geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.

Het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid doet uitspraak over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, ingaand de dag na ontvangst van het beroepschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending ter kennis gebracht.

§4. Als het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid het beroep gegrond acht, wordt het gebouw of de woning niet opgenomen in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen.

Indien de beslissing tot opname in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de houder van het zakelijk recht onontvankelijk of ongegrond is, wordt het gebouw of de woning in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen opgenomen vanaf de datum van de vaststelling van de verwaarlozing in de administratieve akte.

Artikel 5: Schrapping uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen

§1. Een gebouw of een woning wordt geschrapt uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen als de houder van het zakelijk recht bewijst dat de zichtbare en storende gebreken en de tekenen van verval, vermeld in artikel 2, §2, werden hersteld of verwijderd. Hiertoe dient de houder van het zakelijk recht te bewijzen dat het gebouw of de woning geen indicaties van verwaarlozing meer vertoont die op basis van het technisch verslag, vermeld in artikel 2, 18 punten of meer zouden opleveren.

De zichtbare en storende gebreken en de tekenen van verval, vermeld in het eerste lid, zijn in geval van sloop pas verwijderd als alle puin geruimd is.

Een onafgewerkt gebouw of woning wordt geschrapt uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen als de houder van het zakelijk recht bewijst dat het gebouw of de woning winddicht is gemaakt.

Een gebouw dat of een woning die op 31 december 2016 opgenomen was in de gewestelijke inventaris van verwaarloosde gebouwen en/of woningen, wordt geschrapt uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen als de houder van het zakelijk recht bewijst dat de woning of het gebouw geen andere indicaties van verwaarlozing vertoont die op basis van het technisch verslag, vermeld in artikel 2, 18 punten of meer zouden opleveren.

De administratie vermeldt als datum van schrapping de datum van aangetekende verzending of afgifte tegen ontvangstbewijs van het gegronde verzoek tot schrapping. De administratie kan hier gemotiveerd van afwijken.

§2. Voor de schrapping uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen richt de houder van het zakelijk recht een gemotiveerd verzoek aan de administratie via beveiligde zending.

De administratie onderzoekt of er redenen zijn tot schrapping uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen. Zij onderzoekt het verzoek tot schrapping op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling, of met een feitenonderzoek, dat uitgevoerd wordt door een personeelslid als vermeld in 2.20 Vlaamse Codex Wonen. Het verzoek wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een pand geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.

De administratie neemt een beslissing over het verzoek tot schrapping binnen een termijn van 90 dagen, ingaand de dag na de ontvangst van het verzoek. De administratie brengt de verzoeker op de hoogte van haar beslissing met een beveiligde zending.

§3.De administratie kan het gebouw of de woning ambtshalve uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen schrappen, indien zij vaststelt dat aan de voorwaarden voor de schrapping, vermeld in artikel 5, §1 voldaan is.

Artikel 6: Beroep tegen het besluit tot weigering van een schrapping

§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand op de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de weigering van het verzoek tot schrapping, of ingaand op de datum van kennisgeving van de weigering van het verzoek tot schrapping, kan een houder van het zakelijk recht bij het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid beroep aantekenen tegen deze weigering. Het beroep wordt per beveiligde zending ingediend.

§2. Het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid onderzoekt of er redenen zijn tot schrapping uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen. Zij onderzoekt het verzoek tot schrapping op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling, of met een feitenonderzoek, dat uitgevoerd wordt door een personeelslid als vermeld in artikel 2.20 Vlaamse Codex Wonen. Het verzoek wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een pand geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.

Het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid doet uitspraak over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, ingaand de dag na ontvangst van het beroepschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending ter kennis gebracht.

§3. Als het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid het beroep gegrond acht, wordt het gebouw of de woning geschrapt uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen met als datum van schrapping de datum van aangetekende verzending of afgifte tegen ontvangstbewijs van het initiële verzoek tot schrapping. Het beslissingsorgaan van de intergemeentelijke administratieve eenheid kan hier gemotiveerd van afwijken.

Indien de beslissing tot weigering van het verzoek tot schrapping niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de houder van het zakelijk recht ongegrond is, blijft het gebouw of de woning in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen opgenomen.

3. HEFFING OP VERWAARLOOSDE GEBOUWEN EN WONINGEN

Artikel 7: Belastbare grondslag

§1. Er wordt voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025 een jaarlijkse gemeentebelasting, zijnde de heffing op verwaarloosde woningen en gebouwen, gevestigd op de woningen en gebouwen die gedurende minstens 12 opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen.

§2. Zolang het verwaarloosde gebouw of de verwaarloosde woning niet uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen is geschrapt, blijft de heffing op verwaarloosde woningen en gebouwen verschuldigd op het ogenblik van het verstrijken van elke nieuwe periode van 12 maanden vanaf de datum van de 1ste verjaardag van de opnamedatum.

§3. Bij de overdracht van het zakelijk recht van een gebouw of een woning geldt de datum van de authentieke overdrachtsakte als aanvangspunt voor het berekenen van de termijnen van 12 maanden.

Artikel 8: Belastingplichtige

§1. Belastingplichtig is diegene die op het ogenblik van het verschuldigd worden van de heffing op verwaarloosde woningen en gebouwen houder van het zakelijk recht is van het verwaarloosde gebouw of de verwaarloosde woning.

§2. Zolang het gebouw of de woning niet uit het register van verwaarloosde gebouwen en woningen is geschrapt, is de houder van het zakelijk recht, vermeld in §1, op het ogenblik dat een nieuwe termijn van 12 maanden verstrijkt, de belastingplichtige voor de nieuwe belasting.

§3. Zo er meerdere belastingplichtigen zijn, zijn deze hoofdelijk gehouden tot betaling van de verschuldigde belasting.

§4. In geval van overdracht van het zakelijk recht moet de overdrager van het zakelijk recht de verkrijger, voorafgaand aan de overdracht, in kennis stellen dat de woning of het gebouw is opgenomen in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen.

Tevens moet hij per beveiligde zending een kopie van de notariële akte bezorgen aan de gemeente, binnen 2 maanden na het verlijden van de notariële akte. Deze kopie bevat minstens de volgende gegevens:

 naam en adres van de verkrijger van het zakelijk recht en zijn eigendomsaandeel.

 datum van de akte, naam en standplaats van de notaris.

 nauwkeurige aanduiding van de overgedragen woning of het gebouw.

Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht, in afwijking van §1, als belastingschuldige beschouwd voor de eerstvolgende belasting die na de overdracht van het zakelijk recht wordt gevestigd.

Artikel 9: Berekening van de heffing op verwaarloosde woningen en gebouwen

§1. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld op:

 1.000 euro voor een verwaarloosd gebouw.

 1.000 euro voor een verwaarloosde woning.

§2. De belasting wordt vermenigvuldigd met het aantal termijnen van twaalf maanden dat het gebouw of de woning zonder onderbreking is opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen.

§3. Voor elke woning die of elk gebouw dat opgenomen is in het gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen en op 31 december 2016 nog opgenomen was in de gewestelijke inventaris van verwaarloosde gebouwen en/of woningen, wordt de belasting vermenigvuldigd met het aantal  volledige termijnen van twaalf maanden dat de woning of het gebouw in de gewestelijke inventaris van verwaarloosde gebouwen en/of woningen was opgenomen.

§4. De belasting wordt ten hoogste vermenigvuldigd met vijf, ook bij gezamenlijke toepassing van §2 en §3.

§5. Bij de overdracht van het zakelijk recht van een gebouw of een woning geldt de datum van de authentieke overdrachtsakte als aanvangspunt voor het berekenen van de termijnen van 12 maanden.

Artikel 10: Vrijstellingen

§1. Van de heffing op verwaarloosde woningen en gebouwen zijn vrijgesteld:

 de belastingplichtige die volle eigenaar is van 1 enkele woning, en die de woning uitsluitend gebruikt als hoofdverblijfplaats en die geen zakelijk recht heeft op een ander onroerend goed.

 de belastingplichtige die maximaal 1 jaar houder van het zakelijk recht is van het gebouw of de woning.

§2. Een vrijstelling wordt verleend indien het gebouw of de woning:

 gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan.

 geen voorwerp meer kan uitmaken van een stedenbouwkundige vergunning of een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld. 

 vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een periode van 3 jaar volgende op de datum van de vernieling of de beschadiging.

 gerenoveerd wordt blijkens een niet vervallen stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stabiliteitswerken, renovatiewerken of sloopwerkzaamheden, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van 3 jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning. 

 het voorwerp uitmaakt van een overeenkomst met het oog op renovatie-, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden in de zin van artikel 3.30., §2 Vlaamse Codex Wonen.

 het voorwerp uitmaakt van een door de gemeente, het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn of een sociale woonorganisatie verkregen sociaal beheersrecht, boek 5, deel 7 Vlaamse Codex Wonen.

Indien de belastingplichtige de verwaarlozing laat aanhouden omwille van een vreemde oorzaak die de belastingplichtige niet kan worden toegerekend, wordt eveneens een vrijstelling verleend.

Artikel 11: Inkohiering

De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 12: Betaling van de belasting

De belasting moet betaald worden binnen 2 maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

Artikel 13: Bezwaar tegen de aanslag

§1. De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen. 

Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de 3de werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag. Van het bezwaarschrift wordt binnen 15 dagen na de indiening ervan een ontvangstmelding afgegeven.

§2. Het bezwaarschrift wordt behandeld in overeenstemming met het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

4. SLOTBEPALINGEN

Artikel 14:

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen zijn van toepassing op dit belastingreglement.

Artikel 15:

De panden die op heden reeds zijn opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen, blijven opgenomen in het register van verwaarloosde woningen en gebouwen.

Artikel 16:

De gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2020 houdende goedkeuring van het gemeentereglement inzake de heffing op verwaarlozing wordt met ingang van 1 januari 2022 opgeheven en vervangen door onderhavig reglement.

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 januari 2022 en wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 t.e.m. 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.3. KENNISNAME AGB Sport. Goedkeuring en kwijting jaarrekening.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van het Agentschap Binnenlands bestuur omtrent goedkeuring en kwijting jaarrekening 2020 van het AGB Sport Hulshout.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Goedkeuring prijssubsidiereglement zwembad 2022.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het prijssubsidiereglement, vermeld in artikel 2 van huidige beslissing, ten voordele van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout goed te keuren.

Artikel 2:

"PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT ZWEMBAD AGB SPORT HULSHOUT 2022

Het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2022. Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout vastgesteld dat, voor het kalenderjaar 2022, de inkomsten uit het verlenen van recht op toegang tot het zwembad minstens 305.465,88 EUR (inclusief 6% btw) voor 2022 moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

Om economisch rendabel te zijn, wenst het autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout vanaf 1 januari 2022 de voorziene toegangsprijzen (inclusief 6 % btw) voor recht op toegang tot het zwembad te vermenigvuldigen met  een factor 4,77.

De Gemeente Hulshout erkent dat het autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout, op basis van deze ramingen, de voorziene toegangsprijzen (inclusief 6% btw) voor recht op toegang tot het zwembad moet vermenigvuldigen met een factor 4,77 vanaf 1 januari 2022 om economisch rendabel te zijn.

Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van het gemeentelijk zwembad Hulshout, wenst de Gemeente Hulshout dat er tijdens het kalenderjaar 2022 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van gebruikers van de sportinfrastructuur. De Gemeente Hulshout wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat het zwembad toegankelijk zijn voor iedereen. De Gemeente Hulshout verbindt er zich toe om voor de periode 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente Hulshout voor recht op toegang tot het zwembad bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de bezoeker voor recht op toegang betaalt, vermenigvuldigd met een factor 3,76 vanaf 1 januari 2022.

De gesubsidieerde toegangsgelden (inclusief 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, zal de Gemeente Hulshout deze steeds documenteren.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout moet op de 15de kalenderdag van elke maand de Gemeente Hulshout een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers waaraan recht op toegang is verleend tijdens de voorbije maand tot gemeentelijke zwembad Hulshout. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debetnota die het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout uitreikt aan de Gemeente Hulshout. De Gemeente Hulshout dient deze debet nota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout binnen de 10 werkdagen na ontvangst.

Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 2023 zal worden onderhandeld tussen de Gemeente Hulshout en het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout vóór 30 januari 2023."

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING AGB Sport. Goedkeuring aanpassing leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2021.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Elias De Wever
0 stemmen tegen
1 onthouding: Rist Heylen

Enig artikel:

De raad van bestuur beslist om de leningsovereenkomst goedgekeurd door de raad van bestuur op 19

oktober 2020 en door de gemeenteraad op 09 november 2020 op te schorten.

Het volledige bedrag van 113.572,02 EUR voorzien in deze leningsovereenkomst wordt mee opgenomen in de nieuwe leningsovereenkomst van 2022.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING AGB Sport. Goedkeuring leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2022.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Elias De Wever
0 stemmen tegen
1 onthouding: Rist Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist volgende leningsovereenkomst goed te keuren:

"LENINGSOVEREENKOMST TRANSACTIEKREDIETEN INVESTERINGEN 2022"

Tussen:

De GEMEENTE HULSHOUT, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, hier vertegenwoordigd door:

        De voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Elias DE WEVER

        De algemeen directeur, zijnde mevrouw Anita VAN DEN EYNDE

Tot onderhavige overeenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de gemeenteraad van 6 december 2021, waarvan een uittreksel aan deze akte wordt gehecht.

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘Uitlener’, enerzijds en

Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF SPORT HULSHOUT, afgekort “AGB Sport Hulshout”, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 en ondernemingsnummer 0809.823.801, hier vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, zijnde Elien Bergmans,

Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Hulshout op 1 september 2008 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering op 19 december 2008 en de publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad van 14 januari 2009;

De voorzitter van de raad van bestuur werd gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen door de Raad van Bestuur van 17 november 2021.

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de raad van bestuur onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘Lener’, anderzijds,

hierna samen genoemd ‘de partijen’

wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:

Art. 1 – Voorwerp

De Uitlener verleent een lening aan de Lener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.

Art. 2 – Hoofdsom

De Lener erkent aan de Uitlener de som van 524.913,96 EUR verschuldigd te zijn. Dit bedrag wordt evenwel aangepast aan het effectief opgenomen bedrag.

Art. 3 – Doel van de lening

De lening zal uitsluitend worden aangewend voor de financiering van de transactiekredieten van de investeringen 2022.

Het bedrag van de lening wordt aan de Lener ter beschikking gesteld door opnamen via de rekening-courant tussen de Uitlener en de Lener.

Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.

Art. 4 – Duurtijd

Deze lening is toegestaan voor een termijn tot 31 december 2054.

Tussen partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.

Art. 5 - Vaststelling renteloosheid

Er is door de Lener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.

Art. 6 – Terugbetaling

De Lener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag als volgt terug te betalen:

Hoofdsom

524.913,96

Rentevoet

0 %

 

Jaarnummer

Vervaldag

Aflossing

Intrest

Kapitaal

Uitstaand Saldo

1

31/12/2022

21.904,02

0,00

21.904,02

503.009,94

2

31/12/2023

21.904,02

0,00

21.904,02

481.105,92

3

31/12/2024

21.904,02

0,00

21.904,02

459.201,90

4

31/12/2025

21.904,02

0,00

21.904,02

437.797,88

5

31/12/2026

21.904,02

0,00

21.904,02

416.393,86

6

31/12/2027

20.404,02

0,00

20.404,02

395.989,84

7

31/12/2028

20.404,02

0,00

20.404,02

375.585,82

8

31/12/2029

20.404,02

0,00

20.404,02

355.181,80

9

31/12/2030

20.404,02

0,00

20.404,02

334,777.78

10

31/12/2031

20.404,02

0,00

20.404,02

314.373,75

11

31/12/2032

13.668,43

0,00

13.668,43

300.705,32

12

31/12/2033

13.668,43

0,00

13.668,43

287.036,89

13

31/12/2034

13.668,43

0,00

13.668,43

273.368,46

14

31/12/2035

13.668,43

0,00

13.668,43

259.700,03

15

31/12/2036

13.668,43

0,00

13.668,43

246.031,60

16

31/12/2037

13.668,43

0,00

13.668,43

232.363,17

17

31/12/2038

13.668,43

0,00

13.668,43

218.694,74

18

31/12/2039

13.668,43

0,00

13.668,43

205.026,31

19

31/12/2040

13.668,43

0,00

13.668,43

191.357,88

20

31/12/2041

13.668,43

0,00

13.668,43

177.689,45

21

31/12/2042

13.668,43

0,00

13.668,43

164.021,02

22

31/12/2043

13.668,43

0,00

13.668,43

150.352,59

23

31/12/2044

13.668,43

0,00

13.668,43

136.684,16

24

31/12/2045

13.668,43

0,00

13.668,43

123.015,73

25

31/12/2046

13.668,43

0,00

13.668,43

109.347,30

26

31/12/2047

13.668,43

0,00

13.668,43

95.678,87

27

31/12/2048

13.668,43

0,00

13.668,43

82.010.44

28

31/12/2049

13.668,43

0,00

13.668,43

68.342,01

29

31/12/2050

13.668,43

0,00

13.668,43

54.673,58

30

31/12/2051

13.668,43

0,00

13.668,43

41.005,15

31

31/12/2052

13.668,43

0,00

13.668,43

27.336,72

32

31/12/2053

13.668,43

0,00

13.668,43

13.668,29

33

31/12/2054

13.668,29

0,00

13.668,29

0

Afhankelijk van het bedrag dat effectief door de Lener wordt opgenomen, wordt de definitieve aflossingstabel opgesteld. De eerste vervaldag is 31 december van het jaar van ingebruikname van het actief.

De terugbetaling gebeurt in eerste instantie door middel van schuldvergelijking met de prijssubsidies die door de Uitlener aan de Lener verschuldigd zijn. De Lener machtigt de Uitlener om het passende bedrag op de prijssubsidies in te houden en te boeken als schuld aan de Lener. Deze inhoudingen worden gelijk gespreid over de vier kwartalen (behoudens akkoord van het directiecomité met een afwijking op de gelijke spreiding over de kwartalen).

Indien de prijssubsidies, die door de Uitlener aan de Lener worden toegekend, niet volstaan om de terugbetalingen te voldoen, is het saldo op de vervaldag betaalbaar op rekening BE59 0910 0009 6726 van de Uitlener.

Art. 7 - Boete bij te late terugbetaling

Over te laat terugbetaalde bedragen is door de Lener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00%), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De Uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen.

Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.

Art. 8 – Opeisbaarheid

Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:

        de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en het verzuim niet is te herstellen.

        de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en de Lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd, zich in regel te stellen.

Bij niet-naleving door de Lener van haar verplichting(en) heeft de Uitlener het recht onverminderd alle persoonlijk vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de Lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de Lener.

Art. 9 - Wijzigingen

Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de Uitlener en de Lener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de Partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de Partijen worden gewijzigd.

Art. 10 - Niet-overdraagbaarheid

Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.

Art. 11 - Toepasselijk recht

Deze Leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven en rechtbanken van de woonplaats van de Uitlener zijn bevoegd.

Art. 12 – Splitsbaarheid

De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.

Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen ter goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.

Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.

Aldus opgemaakt en ondertekend te Hulshout op 6 december 2021 in twee originele exemplaren, waarvan elke partij erkent er één te hebben ontvangen

Voor de Uitlener,

De algemeen directeur,      De Voorzitter van de gemeenteraad,

 

A. VAN DEN EYNDE      E. DE WEVER

Voor de Lener,

 

De Voorzitter van de raad van bestuur,

 

 

E. BERGMANS

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2020 - 2025 (vaststelling krediet 2022).

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Elias De Wever
0 stemmen tegen
1 onthouding: Rist Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 (inclusief vaststelling kredieten 2022) van het AGB Sport Hulshout, zoals vastgesteld door de raad van bestuur van AGB Sport Hulshout op 17 november 2021, goed te keuren.

 

De gemeenteraad wordt geschorst om 19.29 uur voor de behandeling van de OCMW-raad.

 

De gemeenteraad wordt opnieuw geopend om 21.10 uur.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Punt bijlagen/links 20211117AGB_AanpassingMJP.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING Financiën. Vaststelling aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 gemeente Hulshout (en vaststelling kredieten 2022).

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
9 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
0 onthoudingen

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt het gedeelte 'gemeente' van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (en vaststelling kredieten 2022) vast.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Punt bijlagen/links documentatie overzicht verbonden entiteiten.pdf Download
Documentatie personeelsinzet.pdf Download
documentatie samenstelling beleidsdomeinen.pdf Download
Motivering van de wijzigingen uit boekhoudpakket.pdf Download
20211109_Mat uittreksel.pdf Download
boek AMJP_2020-2025 definitief.pdf Download
Documentatie overzicht alle doelstellingen actieplannen en acties.pdf Download
documentatie overzicht jaarlijkse opbrengst per belastingsoort.pdf Download
Documentatie Overzicht van de toegestane_nominatieve werkings- en investeringssubsidies.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Financiën. Goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2020-2025 OCMW Hulshout en definitieve vaststelling aanpassing meerjarenplan 2020-2025 lokaal bestuur Hulshout.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
9 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
0 onthoudingen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het gedeelte OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed te keuren.

Artikel 2:

Na vaststelling door de gemeenteraad van het gedeelte gemeente vormt de aanpassing van het meerjarenplan van het lokaal bestuur Hulshout één geïntegreerd goedgekeurde aanpassing van het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Punt bijlagen/links documentatie overzicht jaarlijkse opbrengst per belastingsoort.pdf Download
Documentatie Overzicht van de toegestane_nominatieve werkings- en investeringssubsidies.pdf Download
documentatie overzicht verbonden entiteiten.pdf Download
Documentatie personeelsinzet.pdf Download
documentatie samenstelling beleidsdomeinen.pdf Download
Motivering van de wijzigingen uit boekhoudpakket.pdf Download
20211109_Mat uittreksel.pdf Download
Documentatie overzicht alle doelstellingen actieplannen en acties.pdf Download
boek AMJP_2020-2025 definitief.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.10. KENNISNAME Klacht. Klacht gemeenteraadslid omtrent vraagrecht en het antwoord van ABB.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de klacht van een raadslid die wij op 16 september 2021 van het ABB Binnenland ontvingen omtrent vraagrecht.

Op 20 september 2021 heeft het college van burgemeester kennis genomen van deze klacht en op 13 oktober 2021 werd een antwoord geformuleerd en doorgestuurd via het digitaal loket.

Op 25 oktober 2021 heeft het lokaal bestuur volgend antwoord ontvangen van het Agentschap Binnenlands Bestuur via het digitaal loket "Ik heb uw antwoord van 13 oktober 2021 met betrekking tot bovenvermelde klacht goed ontvangen, alsook uw bevestiging dat deelvraag 1 van de vraagstelling van gemeenteraadslid Bart Ceulemans hernomen zal worden op de volgende gemeenteraad. Ik reken erop dat dit zal gebeuren. Ik zal in casu dan ook niet optreden."

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Aanstelling lid Raad van Bestuur.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Filip Laurijssen, Vaartstraat 48, 2235 Hulshout, aan te stellen als lid  van de Raad van Bestuur van het AGB Sport Hulshout.

Artikel 2:

De heer Filip Laurijssen wordt verwittigd en ontvangt een afschrift van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Restauratie Pastorij Houtvenne en Bijgebouwen. Goedkeuring dading.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie stem voor Geert Daems: Voor de ganse CD&V fractie: Wat er voor ligt, is billijk. Initieel werd er een bedrag van meer dan 20 000 euro gevraagd. Na de onderhandelingen is dit dus geëindigd op 5 000 euro. In die zin is het wijs, conform het advies dat de diensten hebben gegeven, wat mee in de raadsbeslissing staat, om hier mee akkoord te gaan.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de dading tussen de gemeente Hulshout en de heer Patrick Vanroy betreffende de studieopdracht voor het ontwerp, toezicht en leiding van de werken inclusief veiligheidscoördinatie, ontwerp en verwezenlijking voor de restauratie van de pastorij en bijgebouwen, Langestraat 6 te Houtvenne goed te keuren.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere afhandeling van de bepalingen en voorwaarden vermeld in de dading.

Artikel 3:

De algemeen directeur en voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de dading te ondertekenen namens de gemeente Hulshout.

Artikel 4:

Alle partijen en de financiële dienst zullen in kennis worden gesteld van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING Nieuwbouw woonzorgcentrum Ter Nethe. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze studieopdracht.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
9 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
0 onthoudingen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de lastvoorwaarden/selectieleidraad en de raming voor de opdracht “Nieuwbouw woonzorgcentrum Ter Nethe”, opgesteld door de projectmanager, Belfius Bank NV, Karel Rogierplain 11 te 1210 Brussel goed te keuren. De raming bedraagt € 1.033.057,802 excl. btw of € 1.250.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau. De kandidaturen voor deze eerste selectieronde dienen elektronisch te worden ingediend via e-tendering.

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het nieuwe meerjarenplan van de welzijnsvereniging.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.14. BESLISSING GAS. Hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst tussen STAD TURNHOUT en de 14 gemeenten die zijn toegetreden tot de interlokale vereniging BUREAU GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES (Balen, Dessel Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Olen Meerhout, Mol, Vorselaar en Westerlo).

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Turnhout en de bedoelde partnergemeenten betreffende de GAS-bemiddeling en dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021

Artikel 2:

Een afschrift van dit uittreksel wordt bezorgd aan het bureau GAS.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING Cipal. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 16 december 2021.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 goed te keuren.

Artikel 2: 

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3: 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING Pontes. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2021.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 16 december 2021 goed te keuren. Deze agenda ziet er als volgt uit ziet:

1.   Algemene vergadering: verslag 24 juni 2021 - goedkeuring

2. Bestuur: wijziging samenstelling raad van bestuur - goedkeuring

3. Bestuur: aanstelling bedrijfsrevisor (verlenging opdracht) - goedkeuring

4. Beleid: beleidsnota 2022 - goedkeuring

5. Financiën: budget 2022 - goedkeuring

6. Algemeen: actuele dossiers - toelichting

7. Varia en rondvraag

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 16 december 2021 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING IOK. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2021.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist artikelsgewijs goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijziging met daarin vervat:

        Wijziging artikel 2 - Rechtsvorm

        Wijziging artikel 3 – Maatschappelijk doel

        Wijziging artikel 6 – Hoedanigheid van de deelnemers

        Wijziging artikel 7 – Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen

        Wijziging artikel 14 – Aanvraag tot toetreding

        Wijziging artikel 16 – Uittreding

        Wijziging artikel 27 – Organisatie vergadering

        Wijziging artikel 47 – Winstbesteding

        Wijziging artikel 48 – Verlies

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan het activiteitenplan 2022.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de begroting 2022 en de hierin vervatte werkingskosten van de dienstverlenende vereniging IOK.

Artikel 4:

De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING IOK Afvalbeheer. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2021.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist artikelsgewijs goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijziging met daarin vervat:

         Wijziging artikel 2 – Rechtsvorm

         Wijziging artikel 6 – Hoedanigheid van de deelnemers

         Wijziging artikel 8 – Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen

         Wijziging artikel 15 – Aanvraag tot toetreding

         Wijziging artikel 17 – Uittreding

         Wijziging artikel 28 – Organisatie vergadering

         Wijziging artikel 48 – Winstbesteding

         Wijziging artikel 49 – Verlies

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de toetreding van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Baarle en de voorgestelde wijziging van het aandelenregister.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan het activiteitenplan 2022.

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de begroting 2022 en de hierin vervatte werkingskosten en tarieven van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

Artikel 5:

De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.19. BESLISSING Pidpa. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2021.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2022 en het toelichtend verslag.

Artikel 2:  

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

Artikel 3:  

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

Artikel 4:  

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de ‘Code van goed bestuur’.

Artikel 5: 

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2021, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

Artikel 6: 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Milieu. Kappingen Herebossen. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Er werd veel bos gekapt in de Herebossen. Graag toelichting hier bij. 

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Cultuur. Wordt tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode door het gemeentebestuur verlichting of versiering aangebracht in de dorpskernen? - TA - Luc Van den Vonder

VRAAG:

Wordt tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode door het gemeentebestuur verlichting of versiering aangebracht in de dorpskernen?

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 06 december 2021.

 

GR OZ  A.22. VRAAG Cultuur; verkeersveiligheid. Als het nieuwjaarzingen kan doorgaan, welke maatregelen zal het gemeentebestuur nemen om de veiligheid van de nieuwjaarzangertjes te verzekeren? - TA - Sofie Van Lommel

VRAAG:

Als het nieuwjaarzingen kan doorgaan, welke maatregelen zal het gemeentebestuur nemen om de veiligheid van de nieuwjaarzangertjes te verzekeren?

 

De openbare zitting wordt gesloten om 21.48 uur en de streaming wordt stopgezet.

De besloten zitting wordt geopend om 21.52 uur.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021