Notulen van de GR

Zitting van maandag 25 november 2024 om 19.00 uur tot 21:49 uur.

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel, Danny Mattheus: Raadsleden

Elien Bergmans: schepen

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 21 oktober 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        21 oktober 2024: De gemeenteraad vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Elien Bergmans
1 stem tegen: Gust Van den Bruel
5 onthoudingen: Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: Stemmotivatie Kurt Winkelmans namens de fractie: In het verslag van de gemeenteraad van 21 oktober 2024 wordt gezegd dat notulen zijn goedgekeurd, wat niet het geval is. Raadslid Kurt Winkelmans verwijst hiervoor naar het audioverslag van de gemeenteraad van 21 oktober 2024.

Raadslid Gust Van den Bruel sluit zich aan bij deze stemmotivatie

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 21 oktober 2024 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0091. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het afsplitsen van twee loten bestemd voor het oprichten van eengezinswoningen in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn te Vennekensstraat 51 te 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Feiten en context

        27 mei 2024: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het afsplitsen van twee loten bestemd voor het oprichten van eengezinswoningen in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Vennekensstraat 51 in Hulshout door Vastgoed De Cat, Leopoldlei 3A, 2220 Heist-op-den-Berg.

        1 augustus 2024: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        8 augustus 2024 tot 6 september 2024: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek 1 bezwaarschrift werd ingediend.

        De aanvraag is gelegen aan de gemeentewegen Vennekensstraat en Zuurdelstraat.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de buurtweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied met landelijk karakter.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg maar wel binnen het definitief vastgesteld gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan woonomgevingen Houtvenne, in de zone van artikel 4 randwijk.

        De te verkavelen gronden zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) gelegen in een overstromingsgevoelig gebied volgens de beschikbare overstromingskaarten met overstromingsgevoelige gebieden voor pluviale overstromingen.

        Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de gemeentewegen te garanderen, moet een gedeelte van het tracé aan de gemeenteweg Zuurdelstraat  worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Pieter Geens een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de gemeenteweg.

        Het rooilijnplan bevat een voorstel om 5a90ca grond zoals ook weergegeven op het verkavelingsplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is gelegen ter hoogte van de Zuurdelstraat.

        Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikels 31 en 75.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        9 augustus 2024: Proximus brengt een gunstig advies uit: Met aandacht hebben wij uw adviesvraag onderzocht. Proximus voorziet geen uitbreidingen voor de aansluiting van dit project.Aanvragen tot aansluiting op het Proximus netwerk kunnen door de aanvrager gericht worden naar onze klantendienst via het nummer 0800 22 800. In functie van de beschikbare capaciteit van onze infrastructuur op dat moment, bekijken we de mogelijkheden om een aansluiting te voorzien.

        2 augustus 2024: Pidpa Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit: Er is een uitbreiding nodig van ons distributienet. Hiervoor werd een dossier opgestart. Zodra wij beschikken over alle nodige informatie wordt de kostenraming bezorgd. De ontwikkelaar dient tegenover Pidpa de opgemaakte offerte volledig betaald te hebben om een verkoopbaarheidsattest van de gemeente te kunnen verkrijgen. Na betaling van de offerte kan ten vroegste 6 maanden nadien de uitvoering opgestart worden, dit na de nodige coördinatievergaderingen. Zodra de noodzakelijke uitbreiding van ons drinkwaternet werd uitgevoerd en u beschikt over een bouwvergunning raden wij u aan reeds een aansluitdossier op te starten via https://www.pidpa.be/ons-aanbod/drinkwater/nieuwe-aansluiting. Hier kunt u ook de technische fiches terugvinden en nakijken of de meterruimte voldoet aan onze voorschriften.

        16 augustus 2024: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit. Er is noodzaak aan een uitbreiding.

        2 augustus 2024: Wyre brengt een gunstig advies uit met als referentie 25077500.

Dit advies stelt dat een uitbreiding van het net niet noodzakelijk is.

De nodige infrastructuur is aanwezig er is geen uitbreiding vereist.

        2 augustus 2024: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met referentie L-23-115/203536, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de in het advies opgenomen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving en in het bijzonder met volgende specifieke voorwaarden en als er 500,00 EUR betaald wordt.

        13 september 2024: Dienst integraal waterbeleid Provincie Antwerpen heeft geen bezwaar.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 8 augustus 2024 tot 6 september 2024.

        In het kader van het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand moet uitspreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes die vermeld zijn in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader dat vermeld is in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg Zuurdelstraat / Vennekensstraat wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe, dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen een bestaande gemeentewegen Zuurdelstraat en Vennekensstraat.

Een wijziging van de gemeenteweg Zuurdelstraat ter hoogte van de geplande verkaveling is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden met als doel, kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels en een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein te verkrijgen.

Dit houdt in dat een gedeelte aan de Zuurdelstraat voor een oppervlakte van 5a90ca wordt afgestaan overeenkomstig het rooilijnplan dat landmeter-expert Pieter Geens heeft opgesteld. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande verkaveling zodat op termijn een rooilijnbreedte van 10 meter zou kunnen gerealiseerd worden, wat voldoende is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein.

Op het plan dat bij de aanvraag is bijgevoegd, wordt een strook grond met een oppervlakte van 5a90 ca voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Door middel van de kosteloze grondafstand kan een rooilijnbreedte gecreëerd worden met een breedte van 10 meter ter hoogte van de Zuurdelstraat.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden. Er wordt wel een nieuwe infiltratiegracht opgelegd van 4000 liter in de af te stane grond. Overeenkomstig het advies van Pidpa-Riolering moet de kost van de aanleg van deze infiltratiegracht door de aanvrager te betaald.

De beoogde wijziging van de gemeentewegen is een aanzet om op termijn een rooilijnbreedte van 10 m te realiseren over de volledige lengte van de Zuurdelstraat wat een voldoende breedte is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg omdat die ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijven bestaan.

Tijdens het openbaar onderzoek werd 1 bewaarschrift ingediend dewelke van toepassing is op de zaak der wegen. Dit bezwaarschrift kan in drie blokken worden verdeeld, namelijk:

        Privé eigendom: In het verkavelingsplan is een deel van privé-eigendom opgenomen, namelijk dat van Zuurdelstraat 5. Het domein van Zuurdelstraat 5 loopt voorbij de privéweg met openbaar karakter, waardoor men, om toegang te krijgen tot de nieuwe percelen, over een privéstuk moet gaan zonder openbaar karakter.

        Dit bezwaar wordt niet aanvaard.

        De beslissing over de zaak der wegen wordt onder voorbehoud  van de betrokken burgerlijke rechten genomen. Artikel 144 van de Grondwet wijst de berechting van geschillen over burgerlijke rechten bij uitsluiting toe aan de rechtsmacht van de burgerlijke rechter. Het valt buiten de bevoegdheid van de gemeenteraad om zich uit te spreken over het bestaan en de omvang van privaatrechtelijke aangelegenheden.

        Wateroverlast: Er bestaat een verhoogd risico op wateroverlast omdat het water van de Zuurdelstraat afwatert naar de betreffende percelen, evenals richting de woningen aan Zuurdelstraat 5 en Zuurdelstraat 3. De beek met afwaterend karakter, die momenteel al aan zijn maximale capaciteit zit, moet dit extra water verwerken. Ook staat de voortuin van Zuurdelstraat 5 bij regenval deels onder water, ondanks de aanwezigheid van een waterdoorlatende grondafwerking.

        Dit bezwaar wordt niet aanvaard.

        Zowel op het privé perceel als op het gedeelte van de openbare weg worden er voldoende infiltratievoorzieningen aangebracht.

        Uit de adviezen van de dienst integraal waterbeleid en Pidpa riolering worden er geen problemen verwacht.

        Verkeersveiligheid: De Zuurdelstraat is een smalle en kleine weg. Extra woningen en bewoners zouden mogelijks leiden tot onveilige verkeerssituaties. Er is onvoldoende ruimte om uit te wijken voor andere voertuigen en het zicht op de weg is beperkt. Momenteel moet men bij het nemen van de bocht ter hoogte van Zuurdelstraat 3 deels over de privé-eigendom van Zuurdelstraat 5 rijden. Dit veroorzaakt verzakking van de grond, waardoor de wateraansluiting van de brandweer steeds hoger komt te liggen ten opzichte van de oprit. Ook is het gevaarlijker doordat men in de periodes waarin hagen groeien men enkel kan rijden met hun wagen via de weg dichtstbijzijnd Westmeerbeek. Dit omdat de haag tegen het weggetje dichtstbijzijnd Houtvenne Centrum (Vennekensstraat 51)  op deze momenten niet goed onderhouden worden en de helft van deze weg in beslag nemen. Nu is er hier ook al vaak voor gereclameerd, maar hier wordt niks aan gedaan, waardoor het op deze momenten enkel mogelijk is om te keren dit gebeurt meestal op privé eigendommen en komen er ook weer extra gevaarlijke situaties aan de inrit van de weg dichtstbijzijnd Westmeerbeek.

        Dit bezwaar wordt niet aanvaard.

        Er is voldoende plaats om de nodige verkeersbewegingen in de straat uit te voeren. De overdracht van de gratis grondafstand kadert om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo worden de haag en afsluiting ter hoogte van het vernoemde 'weggetje dichtsbijzijnd Houtvenne Centrum", die nu op het perceel van de aanvrager staan, opgenomen in het openbaar domein. Deze beplanting en afsluiting moeten verwijderd worden vooraleer de overdracht naar het openbaar domein wordt aanvaard.

        De overige elementen bevatten zakelijke rechten de beslissing  over de zaak der wegen wordt onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten genomen. Artikel 144 van de Grondwet wijst de berechting van geschillen over burgerlijke rechten bij uitsluiting toe aan de rechtsmacht van de burgerlijke rechter. Het valt buiten de bevoegdheid van de gemeenteraad om zich uit te spreken over het bestaan en de omvang van privaat-rechtelijke aangelegenheden.

De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld op voorwaarde dat voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen in de Zuurdelstraat vast te stellen zoals aangeduid op het rooilijnplan dat landmeter-expert Geens Pieter gemaakt heeft. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeenteweg en de uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het rooilijnplan met een oppervlakte van 5a90ca, dat na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd zoals aangeduid op het rooilijnplan. Deze kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen. De aanwezige hoge beplanting en constructies, waaronder een afsluiting en een bijgebouw, moeten verwijderd worden door de aanvrager vooraleer de overdracht naar openbaar domein kan plaatsvinden.

Artikel 3:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen, inclusief de opgelegde infiltratiegracht van 4000 l op toekomstig openbaar domein en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of aan de betrokken nutsmaatschappijen.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Omgevingsvergunning OV_774. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de omgevingsvergunning voor het oprichten van een groepswoningbouwproject met 15 woongelegenheden en het aanleggen van de nodige infrastructuur te Stationsstraat 100 te 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Feiten en context

        29 maart 2024: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het oprichten van een groepswoningbouwproject met 15 woongelegenheden en het aanleggen van de nodige infrastructuur gelegen aan de Stationsstraat 100 in Hulshout door Fullerstone Development, Robert Bossaertsstraat 16, 2600 Antwerpen.

        15 juli 2024: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        18 juli 2024 tot 16 augustus 2024: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek 1 bezwaarschrift werd ingediend.

        De aanvraag is gelegen aan de gemeenteweg Kangieter.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de gemeenteweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg maar wel binnen het definitief vastgesteld gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan woonomgevingen Westmeerbeek, wel bepaald deels in de zonering van artikel 3 centrumwijk en deels in de zonering van artikel 5 randwijk.

        De projectzone is volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) in zeer beperkte mate, in functie van de voorliggende weg Stationsstraat, gelegen in een overstromingsgevoelig gebied volgens de beschikbare overstromingskaarten met overstromingsgevoelige gebieden voor pluviale overstromingen. Overeenkomstig de advieskaart moet er geen advies van de waterbeheerder ingewonnen worden.

        Om het gebied optimaal te kunnen ontwikkelen en de veiligheid van de gebruikers van de gemeenteweg te garanderen, moet een gedeelte van het tracé aan de gemeenteweg Kangieter worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Philip Kegels een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de gemeenteweg.

        Het rooilijnplan bevat een voorstel om lot 1b 26m², lot 2b 26,50m², lot 2c 20,80m² grond kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is gelegen ter hoogte van de Kangieter.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        23 augustus 2024: Agentschap Wegen en Verkeer brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit: Het Agentschap Wegen en Verkeer adviseert GUNSTIG betreffende de voorliggende aanvraag gezien de aanvraag in overeenstemming is met hoger vermelde inlichtingen en beperkingen.

        7 augustus 2024: Proximus brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit: Op basis van de informatie waarover wij momenteel beschikken, geven wij graag een gunstig advies indien u volgende voorwaarden opneemt in uw vergunning :

        Een finale netwerkanalyse zal gebeuren na ontvangst van het vergunde plan.

        Uitbreiding van de telecominfrastructuur van Proximus is ten laste van de aanvrager.

        16 juli 2024: Pidpa Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit: Er is geen uitbreiding nodig van ons distributienet.

        7 augustus 2024: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit. Er is noodzaak aan een uitbreiding. De som van € 18936,74 moet betaald worden.

        16 juli 2024: Wyre brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit. Onze studiedienst stelde vast dat er een netuitbreiding nodig is om dit project aansluitbaar te maken. De kosten van deze uitbreiding zijn ten laste van de aanvrager.

        2 augustus 2024: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met referentie L-25-534-203375, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de in het advies opgenomen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving en in het bijzonder met volgende specifieke voorwaarden en als er 1875,00 EUR betaald wordt.

        23 augustus 2024: Brandweerzone Kempen brengt voorwaardelijk gunstig advies uit.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 18 juli 2024 tot 16 augustus 2024.

        In het kader van het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand moet uitspreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes die vermeld zijn in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader dat vermeld is in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg Kangieter wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe, dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

De aangevraagde omgevingsvergunning is gelegen langsheen een bestaande gemeenteweg Kangieter.

Een wijziging van de gemeenteweg Kangieter ter hoogte van het geplande project is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning met als doel een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein te verkrijgen.

Dit houdt in dat een gedeelte aan de Kangieter voor een totale oppervlakte van 73,30 m² wordt afgestaan overeenkomstig het rooilijnplan dat landmeter-expert Philip Kegels heeft opgesteld. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande omgevingsvergunning.

Op het plan dat bij de aanvraag is bijgevoegd, wordt een strook grond met een totale oppervlakte van 73,30 m² voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.

De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg omdat die ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijven bestaan.

Tijdens het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend dewelke niet van toepassing is op de zaak der wegen. Dit bezwaarschrift zal worden besproken in de vergunningsaanvraag.

De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld op voorwaarde dat voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen in de Kangieter vast te stellen zoals aangeduid op het rooilijnplan dat landmeter-expert Philip Kegels gemaakt heeft. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeenteweg en de uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het rooilijnplan met een totale oppervlakte van 73,30 m², dat na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd zoals aangeduid op het rooilijnplan.

Artikel 3:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of aan de betrokken nutsmaatschappijen.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Fietspad Jozef Michielsstraat. Definitieve vaststelling rooilijnplan.

MOTIVERING:

Feiten en context.

        16 augustus 2012: Afspraak tussen de gemeenten Hulshout en Herselt over de plannen voor de aanleg van een fietspad in de Jozef Michielsstraat en Dieperstraat.

        14 september 2015: Gemeenteraad verleent goedkeuring om mandaat te verlenen aan Herselt voor het aanstellen van een landmeter om een opmetings - en rooilijnplan te maken.

        23 november 2015: Het college van burgemeester en schepenen besluit tot goedkeuring gunning van het studiebureau Hosbur om een opmetings- en rooilijnplan te maken.

        4 juli 2017: Overlegvergadering over de optimalisatie van de collector Dieperstraat.

        8 augustus 2017: Hydronautstudie 211MH05 – Startoverleg.

        21 augustus 2017: Het college van burgemeester en schepenen neemt een principebesluit om de nodige middelen te voorzien voor de samenwerking met de gemeente Herselt, Aquafin en Hidrorio voor de aanleg van een gemeenschappelijk fietspad.

        27 mei 2019: de Gemeenteraad keurt de Samenwerkingsovereenkomst goed tussen Aquafin, gemeente Herselt en gemeente Hulshout voor de riolerings- en wegeniswerken.

        12 juni 2019: Het college van burgemeester en schepenen gunt de studieopdracht voor de 'Aanleg fietspad in de J. Michielsstraat' aan Antea Group, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen).

        28 maart 2022: de Gemeenteraad stelt de rooilijn voorlopig vast voor het project 'Aanleg fietspad in de Jozef Michielsstraat.'

        19 april 2022 tot 18 mei 2022: Openbaar onderzoek van het ontwerp van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de Jozef Michielsstraat.

        13 juni 2022: Het college van burgmeester en schepenen vraagt bijkomend onderzoek naar aanleiding van de bezwaren tijdens het openbaar onderzoek van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de Jozef Michielsstraat. Er wordt onderzocht hoe de rooilijnbreedte kan beperkt worden.

        De definitieve vaststelling op de gemeenteraad van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de Jozef Michielsstraat werd niet gehaald binnen de wettelijk vastgestelde termijn na het openbaar onderzoek.

        Uit het bijkomend onderzoek is geen oplossing gekomen om de rooilijnbreedte te versmallen bij de aanleg van fietspaden in de Jozef Michielsstraat. De voorgestelde alternatieven werden niet geselecteerd door de bevoegde adviesinstanties.

        13 november 2023: Het college van burgemeester en schepenen beslist de procedure voor het opstellen van een rooilijnplan en onteigeningsplan voor het project van de Jozef Michielsstraat opnieuw te starten met beperkte aanpassingen aan het ontwerp en zonder de rooilijnbreedte sterk te versmallen.

        Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Aquafin en de gemeente Herselt. De gemeente Herselt heeft het rooilijnplan vastgesteld en is de onteigeningen aan het uitvoeren.

        29 april 2024: De gemeentegraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur in de Jozef Michielsstraat aan te leggen en het rooilijnplan voorlopig vast te stellen.

        21 mei 2024: Het college van burgemeester en schepenen beslist om het openbaar onderzoek in de procedure tot wijziging van een gemeenteweg voor de Jozef Michielsstraat te annuleren.

        17 juni 2024: De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur in de Jozef Michielsstraat aan te leggen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan en het bijhorende onteigeningsplan. De gemeenteraad beslist het rooilijnplan dat het studiebureau Antea Group heeft opgesteld, voorlopig vast te stellen.

        24 juni 2024: het college van burgmeester en schepenen beslist het ontwerp van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de Jozef Michielsstraat te onderwerpen aan een openbaar onderzoek van 8 juli 2024 tot en met 7 augustus 2024.

        23 september 2024: Tijdens de raad van 23/09/2024 werd agendapunt 7 (BESLISSING: Fietspad Jozef Michielsstraat. Definitieve vaststelling rooilijnplan.) goedgekeurd. Tijdens de GR van 21/10/2024 werden de notulen voor dit agendapunt niet goedgekeurd. Het agendapunt moet opnieuw voorgelegd worden op de gemeenteraad van 25/11/2024.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder:

        artikel 40 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

        7 december 2018: Bestuursdecreet.

        3 mei 2019: Gemeentewegendecreet.

Argumentatie

De realisatie van het beoogde fietspad is noodzakelijk als schakel in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk dat de provincie in opdracht van de Vlaamse overheid opgesteld heeft om woonkernen met attractiepolen te verbinden. Bovendien zorgt het ook een verkeersveilige verbinding tussen Herselt en Westmeerbeek. Via het alternatief dat de indiener voorstelt maakt het fietsverkeer de aansluiting op de N15 via het gekend en gevaarlijke kruispunt Hoogzand/Stationsstraat/Netestraat/Ramselsesteenweg, waar zij anders dit kruispunt kunnen vermijden door Haverdries te nemen. De gemeente wenst binnen dit vooropgestelde beleid de fietsinfrastructuur te verwezenlijken.

De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen (art. 2, 9° gemeentewegendecreet).

De gemeente heeft de intentie om een rooilijnplan te maken voor de wijziging (verbreding) van de gemeenteweg Jozef Michielsstraat.

De Jozef Michielsstraat is opgenomen in de atlas der buurtwegen als buurtweg nr. 3. Alle buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden geacht een gemeenteweg te zijn die onder de toepassing vallen van het gemeentewegendecreet. De algemene rooiplannen, de rooilijnplannen en de plannen voor de begrenzing van de buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen behouden hun verordenende kracht tot ze worden vervangen door rooilijnplannen ter uitvoering van het gemeentewegendecreet (art. 85 – 86 gemeentewegendecreet).

De weg heeft in de atlas een breedte die varieert van 7,40 tot 10,00 meter. In kwestie wordt beoogd de weg te wijzigen naar een breedte van 12,35 tot 21,43 meter.

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond (art. 8 en 11 gemeentewegendecreet).

Bij beslissingen over de wijziging van gemeentewegen moet rekening worden gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het gemeentewegendecreet, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 gemeentewegendecreet (art. 10 gemeentewegendecreet).

Art. 3 gemeentewegendecreet:

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Art. 4 gemeentewegendecreet:

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

De aanleg, wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg geeft aanleiding tot een waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is (art. 28 gemeentewegendecreet).

In kwestie gaat het om een wijziging van een gemeenteweg op private grond, die tot een principiële waardevermindering van de betrokken gronden leidt. De grond wordt immers bezwaard met een rooilijn voor uitbreiding van de weg. Het rooilijnplan bevat een berekening van de waardevermindering volgens artikel 16 gemeentewegendecreet.


De gemeente heeft een realisatieplicht. Bij wijziging van een gemeenteweg op privaat terrein geldt de definitieve vaststelling van het rooilijnplan als titel voor de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang (artikel 26 gemeentewegendecreet). De gemeente kan beslissen om alsnog over te gaan tot verwerving van de gronden die vereist zijn voor de wijziging van de gemeenteweg. In dat geval wordt de waardevermindering van de grond als gevolg van de rooilijn verrekend in de eventuele aankoopprijs (Memorie van Toelichting, Parl.St. Vl. Parl. 2018-19, nr. 1847/1, p29).
 

Elke verwerving van onroerende goederen die vereist is voor de aanleg, wijziging of verplaatsing van gemeentewegen en de realisatie van de rooilijnplannen, kan door onteigening tot stand worden gebracht. De onteigeningen worden uitgevoerd volgens de bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 (art. 27 gemeentewegen). De gemeenten en kunnen tot onteigening overgaan in de gevallen waarin ze oordelen dat de onteigening noodzakelijk is voor de uitwerking van de infrastructuur of het beleid over de gemeentelijke aangelegenheden. In het geval waar decretaal of wettelijk een specifieke rechtsgrond voor onteigening wordt bepaald, wordt op basis van die rechtsgrond tot onteigening overgegaan (art. 7 onteigeningsdecreet).
 

In kwestie wordt beoogd de wijziging van de rooilijn te realiseren via een afzonderlijke onteigeningsprocedure.
 

In opdracht van de gemeenten Hulshout en Herselt zullen wegenis- en rioleringswerken uitgevoerd worden langsheen de Jozef Michielsstraat en Dieperstraat. Deze werken omvatten de (her)aanleg van fietspaden gekoppeld aan rioleringswerken. In concreto zal een enkelrichtingfietspad worden aangelegd langs beide zijden van de straat alsook een bufferstrook tussen fietspad en rijweg. In functie van de riolering worden grachten behouden of aangelegd. Om te kunnen voorzien in deze infrastructuren is een verbreding van de bestaande rooilijn noodzakelijk. Daartoe is een gemeentelijk rooilijnplan opgemaakt. Dit rooilijnplan werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 8 juli 2024 tot en met 7 augustus 2024.

 

De integrale bezwaarschriften zijn als bijlage toegevoegd. Er werden 6 bezwaren ingediend:

        Bezwaarschrift 1 handelt over volgende punten:

        Door de voorliggende plannen met de verbreding en heraanleg van de Jozef Michielsstraat komt de toekomst van mijn bedrijf serieus in het gedrang. Ik zal maar liefst 0.53 ha grond verliezen in Hulshout en bijkomend nog eens 0.17 ha in Herselt langs de Dieperstraat in Herselt. Dit betekent maar liefst een arsenaalverlies van 10% en dus ook een groot inkomensverlies.
Ondanks het feit dat ik recht heb op een vergoeding voor het eigendomsverlies,
ondanks het feit dat ik recht heb op een eindegebruiksvergoeding, kan ik hier toch niet mee akkoord gaan:
De druk op de landbouwgrond is vandaag de dag immers zo groot dat het onmogelijk is om een gelijkwaardige grond te vinden om mijn activiteiten op dezelfde manier verder te zetten op termijn:
-Grond is schaars
-Grond is zeer duur
Bijgevolg kan ik slechts beperkt heel versnipperd percelen vinden ter vervanging van deze gronden,
-ofwel via aankoop aan zeer hoge prijzen waardoor er geen winstmarge meer overblijft.
-ofwel via huur: dit kan tegenwoordig enkel via seizoenspacht. Ook hierbij zijn de huurprijzen zeer hoog en het aanbod eerder laag. De marge op de teelten daalt zo enorm.
Vandaag de dag huur ik al gronden via seizoenspacht maar moet ik daarvoor gaan tot in Herenthout, Noorderwijk, Westerlo en Grobbendonk. Dit zijn soms afstanden tot 30 km. Dit is zeer inefficiënt: Er is veel tijdsverlies, veel energiekosten met de hoge brandstofprijzen van vandaag, kostelijk in personeelskosten die extra uren onderweg zijn, een belasting van de mobiliteit in de buurt met onze trage machines, een belasting voor het milieu en klimaat, enz.

Bijkomend zorgt de Vlaamse wetgeving (zoals via het mestdecreet) en de Europese regelgeving (zoals via het GLB) dat seizoenspachten vaak niet uitvoerbaar zijn in de praktijk wegens teveel beperkingen: uitbatingsvoorwaarden, verlies of beperking van de mestrechten,....

        Eveneens willen we het probleem aankaarten van de veel te brede grondinname met de nieuwe plannen. Bij onze eigen woning wordt de helft van de voortuin ingenomen. Op dit moment hebben we al overlast van afval door fietsers die bv blikjes in onze tuin gooien. Dit wordt alleen maar problematischer als onze tuin wordt verkleind.

        Vrachtwagens en eigen bedrijfsmachines hebben het nu soms al moeilijk om via onze opritten het bedrijfsterrein te bereiken. Met de enorme grondinname die in deze plannen voorzien is zal dit alleen maar moeilijker worden, zo niet onmogelijk. Als er daardoor ongelukken zouden gebeuren met andere weggebruikers zal het wel de verantwoordelijkheid zijn van de overheid die deze plannen zo ondoordacht heeft opgemaakt.

        Daarnaast wil ik er de aandacht op vestigen dat wij als landbouwers die al generaties op deze locatie boeren 2 potentiële opvolgers hebben. Hun toekomst wordt omwille van bovenstaande argumenten eveneens zwaar gehypothekeerd.

        De Hinder door de brede grondinname gaat ook verder dan enkel ons bedrijfsniveau. Wij verhuren een woning aan de overkant van de straat nl Jozef Michielsstraat 46 en daar wordt de eigendom afgenomen tot op 50 cm van de voordeur. Dit is niet verantwoord naar veiligheid van de bewoners, bereikbaarheid van de woning en geluidshinder door het verkeer. Deze woning wordt daarmee minder waard aangezien ze voor huurders minder aantrekkelijk is. Eveneens zorgt het voor een moeilijkere bereikbaarheid van de opritten van de woning en de andere woningen in die buurt, met mogelijke ongevallen in de toekomst tot gevolg.

        Het stoort ons enorm dat er op een plaats waar onze families reeds generaties wonen, waar wij als bewoners van het buitengebied en landbouwers mee zorgen voor een leefbare en aangename omgeving voor de inwoners, men zo ondoordacht omgaat met grond: op plaatsen waar er dichte bebouwing is raakt men niet aan de weginrichting, iets meer in het buitengebied wordt er overdreven veel grond ingenomen en worden wij extra getroffen door deze plannen.

        Tot slot wil ik de aandacht dat door de overheid ontharding wordt gepromoot. Hier is het tegenovergestelde. Hier is het verspilling van grond, open ruimte en meer verharding.
Dit komt over als een gebrek aan respect en bevestigt mij alleen in mijn overtuiging dat u als overheidsdienst niet weet waar u mee bezig bent.

        Mits de Jozef Michielsstraat en Dieperstraat toch een verbindingsweg is tussen 2 gemeenten, maak er een fietsstraat van. Dan is de weg breed genoeg. Geen extra kosten, geen extra verharding en geen onteigening van de mensen. Iedereen gelukkig als maar wilt.

Wij willen dus alsnog vragen op even stil te staan bij de economische en de menselijke gevolgen van uw plannen en deze op basis van onze argumenten te herbekijken en aan te passen.

        De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 1:

        De realisatie van de beoogde infrastructuren vereist een verbreding van de bestaande rooilijn en inname van private percelen. Het ontwerp is zodanig opgemaakt dat de ruimte-inname tot het minimum beperkt wordt om de beoogde infrastructuren veilig en kwaliteitsvol te realiseren. Er wordt niet meer extra ruimte ingenomen dan noodzakelijk. Beide zijden van de straat worden op een gelijkaardige manier belast. De realisatie van de beoogde infrastructuren kadert in het algemeen belang, meer bepaald verbeteren van de verkeersveiligheid en bevorderen van duurzame (fiets)mobiliteit in het geval van de fietspaden en zorgen voor een goede waterhuishouding in het geval van de grachten.

        Dit openbaar onderzoek gaat over het ontwerp van rooilijnplan. In een volgende fase wordt de onteigening behandeld. Er zal een onteigeningsbesluit, met inbegrip van onteigeningsplan worden opgemaakt en de onteigeningsvergoedingen zullen worden bepaald.
In het kader van onteigening wordt de eigenaar vergoed door een onteigeningsvergoeding, die een billijke en voorafgaande schadeloosstelling betreft. Om het verlies aan bruikbare landbouwgrond zo veel mogelijk te vermijden, is gekozen voor een ontwerp met minimale ruimte-inname waarbij veiligheid en kwaliteit steeds voorop blijven staan.

        Het vernoemde bezwaar waarin sluikstorten op private grond wordt vernoemd, is geen rechtstreeks bezwaar op het vooropgestelde rooilijnplan. Sluikstorten betreft een specifieke problematiek waarvoor de gemeente bijkomende maatregelen aan het uitwerken is met onder andere camerabewaking.

        Bereikbaarheid van percelen en private eigendommen zal te allen tijde gegarandeerd worden, rekening houdende met het bermenreglement en met de vereiste om veilig verkeer te garanderen. Het beoogde project heeft net tot doel om de verkeersveiligheid te verhogen, door vrijliggende fietspaden te voorzien. Ook nu al moeten betrokkenen bij het oprijden van hun eigendommen met vrachtwagens en machines rekening houden met andere (zachte) weggebruikers. Hieraan verandert niets door de realisatie van het beoogde project.

        Het vernoemde bezwaar waarin geluidshinder door het verkeer wordt vernoemd, is geen rechtstreeks bezwaar op het vooropgestelde rooilijnplan en kan in deze procedure niet behandeld worden. Dit bezwaar wordt behandeld bij de aanvraag van de omgevingsvergunning.

        In het ontwerp van de wegenis wordt er rekening gehouden worden met een bufferstrook tussen de nieuwe perceelsgrens en het fietspad. Het verhogen van de veiligheid voor alle weggebruikers staat voorop bij de realisatie van het voorliggende project.

        Het gedeelte van de Jozef Michielsstraat dat in de bebouwde kom valt, is een ander projectgebied waarvoor in de toekomst een rooilijnplan zal ontwikkeld worden.

        Het ontharden van het openbaar domein staat samen met de modal shift naar traag en duurzaam vervoer als toekomstdoelen beschreven in het klimaatactieplan. Er wordt gewerkt om nodige verharding voor duurzaam vervoer te promoten te compenseren met gerichte onthardingen in de gemeente.

        Het invoeren van een fietsstraat wordt door Fietsberaad niet aangeraden op een verbindingsweg tussen 2 dorpskernen. Voor het invoeren van een fietsstraat is er maar een beperkt deel gemotoriseerd verkeer in de bewuste straat. De aangeraden breedte van een fietsstraat (versmallen) is niet te combineren met de eisen voor het openbaar vervoer in deze straat.

        Bezwaarschrift 2 handelt over volgende punten:

        Ben eigenaar van de woning gelegen aan de Jozef Michielsstraat 46 Westmeerbeek. Ik verhuur deze woning aan de overkant van de straat en daar wordt de eigendom afgenomen tot aan de voorgevel. Als er een stap buiten wordt gezet langs de voordeur zitten we direct op het fietspad. Dit is niet verantwoord naar veiligheid van de bewoners, bereikbaarheid van de woning en geluidshinder door het verkeer. Deze woning wordt daarmee minder waard aangezien ze voor huurders minder aantrekkelijk is. Eveneens zorgt het voor een moeilijkere bereikbaarheid van de opritten van de woning en de andere woningen in die buurt, met mogelijke ongevallen in de toekomst tot gevolg.
De meeste fietsen die voorbijrijden zijn wielertoeristen en deze zullen toch niet op het fietspad rijden maar op de baan.

        De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 2:

        Bereikbaarheid van percelen en private eigendommen zal te allen tijde gegarandeerd worden, rekening houdende met het bermenreglement en met de vereiste om veilig verkeer te garanderen. Het beoogde project heeft net tot doel om de verkeersveiligheid te verhogen door vrijliggende fietspaden te voorzien. Ook nu al moeten betrokkenen bij het oprijden van hun eigendommen rekening houden met andere (zachte) weggebruikers. Hieraan verandert niets door de realisatie van het beoogde project.

        In het ontwerp van de wegenis wordt er rekening gehouden worden met een bufferstrook tussen de nieuwe perceelsgrens en het fietspad. Het verhogen van de veiligheid voor alle weggebruikers staat voorop bij de realisatie van het voorliggende project.

        Bezwaarschrift 3 handelt over volgende punten:

        Het ontwerp heeft tot gevolg dat er een scheve rooilijn ten opzichte van de inplanting van het huis gecreëerd wordt? Bij het begin van het perceel is dit ongeveer 20.9m tegenover 19.5m aan het einde van het perceel. Dit geeft een esthetische minderwaarde aan het perceel tegenover de huidige situatie.

        De versmalling zou vroeger kunnen ingezet en over de ganse lengte van de huizen aan de rechterkant (tot aan de beek) zodat er geen scheve rooilijn ter hoogte van ons perceel en dus geen bocht in het fietspad.

        De vergoeding moet billijk zijn en zou in overeenstemming moeten zijn met de huidige quotatie per m² zoal bij aankoop of verkoop van perceel. Door de mogelijke onteigening wordt er duidelijk een minwaarde gecreëerd waardoor er een vergoeding zou moeten komen voor de waardevermindering van de overblijvende delen.

        De 2 opritten langs beide zijden van het perceel moeten behouden blijven om toegang tot de garage en toegang tot het achterliggende veld (met tractor) te kunnen bereiken.

        De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 3:

        In functie van het ontwerp moet er plaats voorzien worden voor fietspad, waterbuffering en andere nodige voorzieningen. In functie van de noodzaak wordt de breedte van de rooilijn aangepast in stappen. Het uitgangspunt is om niet meer ruimte in te nemen dan noodzakelijk. De insprong ter hoogte van de gevels van Jozef Michielsstraat 48, 50 en 52 in het voorlopig vastgestelde rooilijnplan neemt meer ruimte in dan een vloeiend lopende rooilijn en wordt dan ook beter aangepast.

        Dit openbaar onderzoek gaat over het ontwerp van rooilijnplan. In een volgende fase wordt de onteigening behandeld Er zal een onteigeningsbesluit, met inbegrip van onteigeningsplan worden opgemaakt en de onteigeningsvergoedingen zullen worden bepaald. Volgens de onteigeningsregelgeving moeten deze vergoedingen billijk zijn.

        Tijdens de uitvoering van het project moet er rekening gehouden worden met de bepalingen van het bermenreglement. Bij een wegbreedte groter dan 6 meter is de standaardbreedte van een oprit 4,5 meter. De verharding kan gemotiveerd uitgebreid worden tot twee afzonderlijke toegangen van elk maximaal 4,5 m of slechts één uitzonderlijke toegang van maximaal 6m breedte. Over de resterende terreinbreedte mag op het openbaar terrein geen enkele verharding worden aangebracht. Dit bezwaar heeft geen impact op de vooropgestelde rooilijn.

        Bezwaarschrift 4 handelt over volgende punten:

        De rooilijn komt te ver: Het plan gaat nog 53cm achter huisnummer 52, daardoor gaat de poort verder achteruit moeten geplaatst worden van huisnummer 52 en het dak gaat dan ook inkorten.
Als je een afscheiding hebt van 1m van de rijbaan en 2m fietspad, dan zitten we op 3m van de betonnen boord en geen 4,7m zoals de rooilijn nu getekend is (voor alle huisnummers).

        Het zicht in de bocht om op de rijbaan te komen is op dit moment al slecht. Als het vooropgestelde plan zou worden uitgevoerd wordt dit alleen maar slechter en nog gevaarlijker om op de baan te komen. Dit geeft een probleem voor de bewoners, maar ook voor de veiligheid van de andere bestuurders (voor alle huisnummers).

        De opritten voor huisnummers 54 en 56 zouden 6 meter breed moeten zijn om nog naar achter te kunnen met de aanhangwagen en geen 4 meter.

        De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 4:

        De inname van ruimte als gevolg van de verbrede rooilijn is noodzakelijk in functie van het beoogde project. De realisatie van de beoogde infrastructuren vereist een verbreding van de bestaande rooilijn en inname van private percelen. Het ontwerp is zodanig opgemaakt dat de ruimte-inname tot het minimum beperkt wordt om de beoogde infrastructuren veilig en kwaliteitsvol te realiseren. Het beoogde project heeft verder net tot doel om de verkeersveiligheid te verhogen door vrijliggende fietspaden te voorzien. Ook nu al moeten betrokkenen bij het oprijden van hun eigendommen rekening houden met andere (zachte) weggebruikers. Hieraan verandert niets door de realisatie van het beoogde project.

        Tijdens de uitvoering van het project moet er rekening gehouden worden met de bepalingen van het bermenreglement. Bij een wegbreedte groter dan 6 meter is de standaardbreedte van een oprit 4,5 meter. De verharding kan gemotiveerd uitgebreid worden tot twee afzonderlijke toegangen van elk maximaal 4,5 m of slechts één uitzonderlijke toegang van maximaal 6m breedte. Over de resterende terreinbreedte mag op het openbaar terrein geen enkele verharding worden aangebracht. Dit bezwaar heeft geen impact op de vooropgestelde rooilijn.

        Bezwaarschrift 5 handelt over volgende punten:

        Op 05/08/2024 heb ik het dossier ingekeken in het gemeentehuis.
De rooilijn ter hoogte van de huisnummers 48, 50, 52 is gelijk met de voorgevel getekend en naast de huisnummers 48 en 52 springt de rooilijn naar achter met 0,53m.
Dit is onverantwoord voor de veiligheid van de weggebruikers en de bewoners van huisnummer 52 wanneer zij zich van hun privé gedeelte op de weg willen begeven.
Met de vooropgestelde rooilijn wordt het zicht in de bocht nog gevaarlijker dan het nu als is om op de rijbaan te komen.

        De vraag is waar moet huisnummer 52 bijvoorbeeld de brievenbus plaatsen of de vuilbakken plaatsen op het moment van ophalen van de vuilnis. Dit zal eveneens een probleem geven voor de veiligheid in het verkeer.

        Ik stel voor:

        Om de rooilijn ter hoogte van de voorgevel huisnummers 48, 50, 52te verplaatsen tot minimum 50 cm voor de voorgevel (zie voorbeeld als bijlage nummer 1)

        Om het inspringen van de rooilijn van 0,53m niet te maken maar vanaf de voorgevel af te ronden tot aan de volgende rooilijn (zie voorbeeld als bijlage nummer 4)

        Voorstel om minimum 50 cm vanaf de voorgevel tot de parkeerplaatsen voor de huisnummers 48, 50, 52 en inrit nummer 52 te voorzien. Het fietspad tussen parkeerplaats en de rijbaan. Ter info – landmeter is aangesteld voor het opmeten van het perceel nummer 52. (zie voorbeeld als bijlage nummers 2 en 3)

        De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 5:

        De inname van ruimte ten gevolge van de verbrede rooilijn is noodzakelijk in functie van het beoogde project. De realisatie van de beoogde infrastructuren vereist een verbreding van de bestaande rooilijn en inname van private percelen. Het ontwerp is zodanig opgemaakt dat de ruimte-inname tot het minimum beperkt wordt om de beoogde infrastructuren veilig en kwaliteitsvol te realiseren. Het is niet de bedoeling om meer ruimte te voorzien binnen de rooilijn dan noodzakelijk is voor de beoogde infrastructuren te verwezenlijken. Het beoogde project heeft verder net tot doel om de verkeersveiligheid te verhogen, door vrijliggende fietspaden te voorzien. Ook nu al moeten betrokkenen bij het oprijden van hun eigendommen rekening houden met andere (zachte) weggebruikers. Hieraan verandert niets door de realisatie van het beoogde project.

        Wegens de beperkte ruimte wordt de rooilijn in beginsel op de gevellijn gelegd om ruimte te creëren voor alle nodige voorzieningen. Het verhogen van de veiligheid voor alle weggebruikers staat zoals gesteld voorop bij de realisatie van het voorliggende project.

        In functie van de noodzaak wordt de breedte van de rooilijn aangepast in stappen. Dit wordt bij voorkeur uitgevoerd door een knik op een perceelsgrens zonder daarbij getrapt te werk te gaan. De getrapte rooilijn die momenteel voorzien is in het voorlopig vastgesteld rooilijnplan ter hoogte van Jozef Michielsstraat 48, 50 en 52 wordt beter aangepast naar een geleidelijke knik tot aan de volgende perceelsgrens.

        Dit openbaar onderzoek handelt enkel over de vaststelling van de rooilijn. De locatie van verschillende functies zoals fietspad en parkeerplaatsen wordt nog behandeld in de omgevingsvergunningsaanvraag. Hierbij worden ook de nodige schuwafstanden gerespecteerd.

Bezwaarschrift 6 handelt over volgende punten:

        Het rooilijnplan bevat fouten.

        Tussen perceel B255/K en B269/M staat de naam Haeperstraat, maar dit is fout. De juiste naam is Groenstraat.

        Op de grens Westmeerbeek en Herselt wordt dit de Dieperweg genoemd, maar deze straat bestaat niet in Herselt.

        Volgens het nieuwe rooilijnplan zouden wij ongeveer 6 meter breedte moeten afgeven. Is dit niet overdreven voor het aanleggen van een fietspad van 1,5m, een gracht en een eventuele (groene) berm of bedding.

        Op het einde van het eventuele nieuwe fietspad moet de fietser nog steeds 800 meter op de weg fietsen vooraleer er terug een fietspad beschikbaar is. Dit is op het kruispunt Jozef Michielsstraat en Heide. Daarnaast zijn er betere alternatieven om veilig fietsen naar het centrum van Westmeerbeek vanuit Herselt. Dit kan via de route Dieperstraat en Beekstraat.

        Als er uiteindelijk toch onteigend wordt, dan willen wij een marktconforme prijs ontvangen voor het stuk grond dat wij hierdoor verliezen. Dit gaat over ongeveer 6 are.

        De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaarschrift 6:

        De aangegeven fouten hebben louter betrekking op de benaming van straten die zich bevinden buiten het gebied waarover deze procedure handelt en hebben daarom geen gevolg. De vaststelling van de rooilijn heeft geen betrekking op deze straten, het gaat bovendien niet om verplichte vermeldingen op het rooilijnplan (art. 16 gemeentewegendecreet). De fouten worden wel doorgegeven aan de ontwerpers.

        De inname van ruimte als gevolg van de verbrede rooilijn is noodzakelijk in functie van het beoogde project. De realisatie van de beoogde infrastructuren vereist een verbreding van de bestaande rooilijn en inname van private percelen. Het ontwerp is zodanig opgemaakt dat de ruimte-inname tot het minimum beperkt wordt om de beoogde infrastructuren veilig en kwaliteitsvol te realiseren. Het is niet de bedoeling om meer ruimte te voorzien binnen de rooilijn dan noodzakelijk is voor de beoogde infrastructuren te verwezenlijken.

        De realisatie van het beoogde fietspad is noodzakelijk als schakel in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk dat de provincie in opdracht van de Vlaamse overheid opgesteld heeft om woonkernen met attractiepolen te verbinden. Bovendien zorgt het fietspadenproject voor een verkeersveilige verbinding tussen Herselt en Westmeerbeek. In het voorgestelde alternatief in dit bezwaar maakt het fietsverkeer de aansluiting op de N15 via het gekend gevaarlijk kruispunt Hoogzand/Stationsstraat/Netestraat/Ramselsesteenweg, wat niet wenselijk is. Via de Jozef Michielsstraat kan dit gevaarlijk kruispunt vermeden worden via Haverdries. De gemeente wenst binnen dit vooropgestelde beleid de fietsinfrastructuur te verwezenlijken.

        Het gedeelte van de Jozef Michielsstraat dat binnen de bebouwde kom valt, is een ander projectgebied waarvoor in de toekomst een rooilijnplan zal ontwikkeld worden.

        Dit openbaar onderzoek gaat over het ontwerp van rooilijnplan. In een volgende fase wordt de onteigening behandeld. Er zal een onteigeningsbesluit met inbegrip van onteigeningsplan worden opgemaakt en de onteigeningsvergoedingen zullen worden bepaald. In het kader van onteigening wordt de eigenaar vergoed door een onteigeningsvergoeding die een billijke en voorafgaande schadeloosstelling betreft. Het aanbieden van een marktconform bod voor de te onteigenen grond zal gebeuren in het kader van die procedure.

        Advies nr. 1 van de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen: De provincie Antwerpen heeft geen opmerkingen bij de aanvraag tot de wijziging van de rooilijn in de Jozef Michielsstraat (buurtweg nr. 3).

        Advies nr. 2 van De Lijn: De lijn heeft geen opmerkingen bij de aanvraag tot wijziging van de rooilijn in de Jozef Michielsstraat. De impact op het openbaar vervoer zal beoordeeld worden bij het ontwerp binnen de gewijzigde rooilijnen tijdens de omgevingsvergunningsaanvraag.

        Advies nr. 3 van het departement mobiliteit en openbare werken: Wegens het verlopen van de termijn van 30 dagen zonder advies, mag er voorbij gegaan worden aan de adviesverplichting.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Elien Bergmans
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de volgende wijzigingen aan het rooilijnplan door te voeren naar aanleiding van de ingediende bezwaren:

        getrapte rooilijn in het voorlopig vastgestelde rooilijnplan ter hoogte van J. Michielsstraat 48, 50 en 52 aan te passen door punt 735 op te schuiven richting punt 734 naar de straat met als doel de veiligheid te waarborgen door de rooilijn geleidelijker te laten aansluiten aan de voorgevel/bouwlijn van de bestaande woningen en het vrije zicht op aankomende verkeer (fietsers en wagens) vanop de inritten aan de rooilijn te verhogen.

Artikel 2:

De gemeenteraad aanvaardt de beoogde wijziging van de Jozef Michielsstraat en de toegevoegde aanpassing uit artikel 1 en stelt het rooilijnplan voor de Jozef Michielsstraat, buurtweg nr. 3, volgens de Atlas der Buurtwegen van Hulshout definitief vast zoals weergegeven op het rooilijnplan dat studiebureau HOSBUR, Diestsestraat 175, 3270 Scherpenheuvel-Zichem ontworpen heeft.

Artikel 3:

Het college wordt belast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, met de voorbereiding van de realisatie, overeenkomstig art. 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen van artikel 18 van het gemeentewegendecreet.

Artikel 5:

Tegen deze beslissing kan met een beveiligde zending binnen een termijn van 30 dagen, die ingaat de dag nadat de beslissing werd getekend, een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.

De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig en met een beveiligde zending een afschrift van het beroepschrift aan het college van burgemeester en schepenen. In de gevallen, vermeld in art. 24, §2, 1° van het gemeentewegendecreet, dient bij het beroepschrift op straffe van onontvankelijkheid het bewijs gevoegd dat een dossiervergoeding van 100 euro betaald werd.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING J. Michielsstraat. Voorlopig onteigeningsbesluit.

MOTIVERING:

Feiten en context

        16 augustus 2012: Afspraak tussen de gemeenten Hulshout en Herselt over de plannen voor de aanleg van een fietspad in de Jozef Michielsstraat en Dieperstraat.

        14 september 2015: Gemeenteraad verleent goedkeuring om mandaat te verlenen aan Herselt voor het aanstellen van een landmeter om een opmetings - en rooilijnplan te maken.

        23 november 2015: Het college van burgemeester en schepenen besluit tot goedkeuring gunning van het studiebureau Hosbur om een opmetings- en rooilijnplan te maken.

        4 juli 2017: Overlegvergadering over de optimalisatie van de collector Dieperstraat.

        8 augustus 2017: Hydronautstudie 211MH05 – Startoverleg.

        21 augustus 2017: Het college van burgemeester en schepenen neemt een principebesluit om de nodige middelen te voorzien voor de samenwerking met de gemeente Herselt, Aquafin en Hidrorio voor de aanleg van een gemeenschappelijk fietspad.

        27 mei 2019: Gemeenteraad keurt de Samenwerkingsovereenkomst goed tussen Aquafin, gemeente Herselt en gemeente Hulshout voor de riolerings- en wegeniswerken.

        12 juni 2019: College van burgemeester en schepenen gunt de studieopdracht voor de 'Aanleg fietspad in de J. Michielsstraat' aan Antea Group, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen).

        Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Aquafin en de gemeente Herselt. De gemeente Herselt heeft het rooilijnplan vastgesteld en is de onteigeningen aan het uitvoeren.

        17 juni 2024: Gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur in de Jozef Michielsstraat aan te leggen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan en het bijhorende innemingsplan. De gemeenteraad beslist het rooilijnplan dat het studiebureau Antea Group heeft opgesteld, voorlopig vast te stellen.

        24 juni 2024: College van burgmeester en schepenen beslist het ontwerp van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de Jozef Michielsstraat te onderwerpen aan een openbaar onderzoek van 8 juli 2024 tot en met 7 augustus 2024.

        23 september 2024: De gemeenteraad stelt het rooilijnplan voor het realiseren van fietspaden in de J. Michielsstraat definitief vast.

        23 september 2024: Tijdens de raad van 23/09/2024 werd agendapunt 7 (BESLISSING: Fietspad Jozef Michielsstraat. Definitieve vaststelling rooilijnplan.) goedgekeurd. Tijdens de GR van 21/10/2024 werden de notulen voor dit agendapunt niet goedgekeurd. Het agendapunt moet opnieuw voorgelegd worden op de gemeenteraad van 25/11/2024.

        Voor het realiseren van de voorziene infrastructuurwerken is het noodzakelijk om gronden te verwerven. Om de fietspaden te realiseren werd een onteigeningsplan opgemaakt en de bestuurlijke fase voor de onteigeningsprocedure wordt opgestart.

Juridische gronden

        7 februari 1831: Belgische grondwet:

        artikel 16.

        27 oktober 2006: Decreet over de bodemsanering en de bodembescherming.

        24 februari 2017: Het Vlaams decreet over onteigening voor het algemeen nut.

        27 oktober 2017: Het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het Vlaams Onteigeningsdecreet.

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder:

        artikel 40 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

        7 december 2018: Bestuursdecreet.

Argumentatie

De onteigening is een rechtsmiddel voor de overheid om het eigendomsrecht te verkrijgen over goederen die nodig zijn voor doeleinden van algemeen belang wanneer de normale wijzen van eigendomsverkrijging geen oplossing bieden.

 

Artikel 16 van onze Belgische Grondwet luidt als volgt: “Niemand kan van zijn eigendom worden ontzet dan ten algemenen nutte, in de gevallen en op de wijze bij de wet bepaald en tegen billijke en voorafgaande schadeloosstelling.” Dit betekent dat onteigening slechts mogelijk is onder bepaalde voorwaarden: met een oogmerk van algemeen nut, mits het naleven van de wetgeving, voor zover een voorafgaande billijke schadevergoeding werd uitbetaald, en met inachtneming van het proportionaliteitsbeginsel.

Gemeente Hulshout heeft een rooilijnplan opgemaakt overeenkomstig het Decreet houdende de gemeentewegen. Artikel 27 van dit decreet voorziet expliciet dat elke verwerving van onroerende goederen, vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsing van gemeentewegen en de realisatie van de rooilijnplannen, door onteigening kan tot stand worden gebracht. Deze onteigeningen worden uitgevoerd conform de bepalingen van het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017.

Overeenkomstig artikel 10 van dit Vlaams onteigeningsdecreet dient het voorlopig onteigeningsbesluit een aantal elementen te bevatten.

Om de heraanleg van de J. Michielsstraat met fietspaden te kunnen realiseren zijn deze onteigeningen noodzakelijk om de nodige ruimte te creëren.

        Omschrijving van de te onteigenen onroerende goederen:
De te onteigenen percelen zijn gelegen op grondgebied Hulshout aan de oostkant van het dorp Westmeerbeek, buiten de bebouwde kom. De omgeving wordt gekenmerkt door verspreide residentiële bebouwing en landbouwactiviteiten. De percelen zijn gelegen langs buurtweg 'Chemin Nr. 3'. De percelen zijn kadastraal gekend onder het nummer:

 Lot 67: 2de afdeling, sectie A, perceel 171/b; aard: Bouwland; oppervlakte inname 808,89m²

 Lot 68: 2de afdeling, sectie A, perceel 172/x; aard: Magazijn; oppervlakte inname 696,58m²

 Lot 69: 2de afdeling, sectie A, perceel 176/c; aard: Weiland; oppervlakte inname 281,76m²

 Lot 70: 2de afdeling, sectie A, perceel 177/c; aard: Bouwland; oppervlakte inname 245,24m²

 Lot 71: 2de afdeling, sectie A, perceel 177/m; aard: Bouwland; oppervlakte inname 320,76m²

 Lot 72: 2de afdeling, sectie B, perceel 270/h; aard: Bouwland; oppervlakte inname 589,36m²

 Lot 73: 2de afdeling, sectie B, perceel 272/g; aard: Bouwland; oppervlakte inname 814,71m²

 Lot 74: 2de afdeling, sectie B, perceel 272/l; aard: Huis; oppervlakte inname 104,68m²

 Lot 75: 2de afdeling, sectie B, perceel 273/l2; aard: Huis; oppervlakte inname 88,96m²

 Lot 76: 2de afdeling, sectie B, perceel 273/r2; aard: Huis; oppervlakte inname 22,78m²

 Lot 77: 2de afdeling, sectie B, perceel 273/s2; aard: Huis; oppervlakte inname 12,25m²

 Lot 78: 2de afdeling, sectie B, perceel 273/m2; aard: Huis; oppervlakte inname 37,98m²

 Lot 79: 2de afdeling, sectie B, perceel 273/n2; aard: Huis; oppervlakte inname 99,52m²

 Lot 80: 2de afdeling, sectie B, perceel 273/p2; aard: Huis; oppervlakte inname 71,91m²

 Lot 81: 2de afdeling, sectie B, perceel 273/k2; aard: Huis; oppervlakte inname 82,18m²

        De te onteigenen goederen zijn, volgens het gewestplan, gelegen in agrarisch gebied.

Op het bijgevoegde onteigeningsplan van 11 september 2024 zijn deze percelen aangeduid met de vermelde lotnummers.

De onteigenende instantie

De onteigenende instantie voor de te verwerven innemingen op de goedgekeurde onteigeningsplannen is de gemeente Hulshout. Gemeente Hulshout is overeenkomstig artikel 6 van het onteigeningsdecreet bevoegd om over te gaan tot onteigenen.

        Rechtsgrond voor de onteigening

Aangezien de onteigening plaatsvindt ter verwezenlijking van het vastgestelde rooilijnplan, houdt artikel 27 van het decreet houdende de gemeentewegen de specifieke rechtsgrond voor deze onteigening in.

Voorliggende onteigening heeft tot doel om fietspaden te realiseren langsheen de J. Michielsstraat in het kader van het programma 'Bovenlokaal functioneel fietsnetwerk' in samenwerking met de provincie en de Vlaamse overheid. Het netwerk richt zich op functioneel fietsverkeer en heeft tot doel de belangrijkste gemeentelijke kernen en attractiepolen met elkaar te verbinden. Als de genoemde percelen niet kunnen worden verworven, is het niet mogelijk om het vooropgestelde project voor fietspaden in de J. Michielsstraat te realiseren. Aldus is de onteigening noodzakelijk voor de uitwerking van de gemeentelijke infrastructuur.

        Omschrijving van het onteigeningsdoel van algemeen nut

Het voorlopig onteigeningsbesluit wordt genomen om de werken mogelijk te maken zoals beschreven in de projectnota van 7 mei 2019 voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat.

De verwerving van de delen van de percelen is vereist voor de aanleg van de fietspaden en de bijhorende aanhorigheden zoals beschreven in de projectnota. Zonder deze onteigeningen is er niet genoeg ruimte voorhanden. Het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk loopt door de J. Michielsstraat waardoor de noodzaak versterkt wordt om een veilig fietspad aan te leggen. Al de wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet zijn steeds ten dienste van het algemeen belang, waaruit volgt dat de verwervingen van de gronden en de voorgenomen onteigening in het algemeen belang gebeurt.

        Omschrijving en de motivering van de onteigeningsnoodzaak

        Noodzaak van het onteigeningsdoel

De doelstelling van het beleid, verwoordt in de gemeentelijke mobiliteitsplannen, is het verschuiven van de autoverplaatsingen naar meer duurzame verplaatsingswijzen.

In samenwerking met de provincies startte de Vlaamse Overheid daarom het programma "Bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk" op. Het netwerk richt zich op functioneel fietsverkeer (woon-werk, woon-school, woon-winkel) en heeft tot doel de belangrijkste gemeentelijke/stedelijke kernen en attractiepolen met elkaar te verbinden.

Voorliggende onteigening heeft tot doel om fietspaden te realiseren langsheen de J. Michielsstraat in het kader van het programma 'Bovenlokaal functioneel fietsnetwerk' in samenwerking met de provincie en de Vlaamse overheid. Als de genoemde percelen niet kunnen worden verworven, is het niet mogelijk om het vooropgestelde project voor fietspaden in de J. Michielsstraat te realiseren. Aldus is de onteigening noodzakelijk voor de uitwerking van de gemeentelijke infrastructuur.

        Noodzaak onteigening als middel

Gemeente Hulshout moet eigenaar zijn van de percelen weergegeven op het onteigeningsplan om over te kunnen gaan tot de realisatie van de werken beschreven in de projectnota van 7 mei 2019 voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat. De verwerving van de noodzakelijke gronden bevindt zich in de bestuurlijke fase, waarbij onderhandelingen alle kansen worden geboden. Daarom wordt de onteigeningsprocedure opgestart en een voorlopig onteigeningsbesluit voorgelegd.

De werken die op elk van de te onteigenen percelen dienen uitgevoerd te worden, zijn uitvoerig beschreven in de projectnota en het hieraan gekoppelde projectplan dat deel uitmaakt van dit voorlopig onteigeningsbesluit.

        Noodzaak van het voorwerp van de onteigening

De onteigening van de percelen zijn vereist voor de aanleg van fietspaden en de bijhorende aanhorigheden in de J. Michielsstraat. De verwerving van deze percelen zoals vermeld op het onteigeningsplan is bijgevolg noodzakelijk voor de realisatie van de fietspaden en ruimer gezien voor de functionele verbinding tussen de kernen van Herselt en Hulshout.

        Minnelijke onderhandelingstermijn

Er wordt een minnelijke onderhandelingstermijn voorzien van 6 maanden. Deze termijn start op de derde dag na de postdatum van de beveiligde zending waarmee gemeente Hulshout als onteigenende overheid de te onteigenen personen op de hoogte brengt van deze minnelijke onderhandelingstermijn.
Indien er binnen deze termijn geen consensus wordt bereikt, zal in toepassing van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 de gerechtelijke onteigeningsfase opgestart worden. Bij uitblijven van een minnelijke verwerving zal de onteigening immers noodzakelijk zijn om het vooropgestelde doel van algemeen nut – het realiseren van het rooilijnplan en het aanleggen van een fietspad – te kunnen bereiken.

        Toepassing artikel 119/119/bis Bodemdecreet

Gemeente Hulshout vraagt als onteigenende instantie een bodemattest aan bij OVAM voor de te onteigenen percelen zoals voorzien is in het bodemdecreet van 27 oktober 2026, artikel 119 en 119bis. Indien nodig kan gemeente Hulshout overgaan tot een bodemonderzoek op eigen kosten op de te onteigenen percelen.

 

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving 2020-2027

Actieplan

AP000011 Oog hebben voor kansen die zich voordoenom kwaliteitsverbetering in de RO te realiseren. 2020-2027

Actie

AC000096 Eigendommen verwerven die kwaliteitsverbetering brengen in de ruimtelijke ordening.

MJP nummer

MJP002860

Beschikbaar krediet

800.000,00 euro (2025)

Totaal krediet

800.000,00 euro (2025

 

 

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

34.049,96 euro

41.200,00 euro

Baten

0,00 euro

0,00 euro

Saldo

34.049,96 euro

41.200,00 euro

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Elien Bergmans
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA fractie onthoudt zich omdat er onvoldoende rekening werd gehouden met de opmerkingen van de aangelanden.

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het voorlopig onteigeningsbesluit met inbegrip van het onteigeningsplan en de projectnota goed en stelt het onteigeningsplan “Wijziging gemeenteweg Buurtweg nr.6 en deel Buurtweg nr.80 (Dieperstraat)(deel3)” van 11 september 2024 voorlopig vast zoals beëdigd landmeter – expert Olivier Buyckx opgesteld heeft.

Artikel 2:

Het voorlopig goedgekeurde onteigeningsbesluit, met inbegrip van het onteigeningsplan en de projectnota, zal het voorwerp uitmaken van een openbaar onderzoek en zal ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis, conform het decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen organiseert een openbaar onderzoek en verwittigt vooraf de eigenaars van de in het onteigeningsplan betrokken percelen.

Artikel 4:

Na het openbaar onderzoek wordt het dossier voor definitieve vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Artikel 5:

De gemeenteraad stelt het college van burgemeester en schepenen aan om op basis van het schattingsverslag een minnelijk aanbod te doen aan de eigenaar en onteigeningsonderhandelingen te voeren met de eigenaar van de percelen opgenomen in het onteigeningsplan, met het oog op de minnelijke verwerving van de nodige inname. Dit binnen de onderhandelingstermijn van 6 maanden, die ter kennis wordt gebracht aan de eigenaars.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Gratis grondafstand Stationsstraat 149, afdeling II, sectie B, nummer 48/N/8(deel). Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Feiten en context

        7 juli 1998: Principiële gemeenteraadsbeslissing over de gratis grondverwerving in verkavelingen.

        6 maart 2023: Gemeenteraadsbesluit tot goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen van een stuk grond voor het creëren van 1 kavel voor het oprichten van een één of tweegezinswoning op lot 1, meer bepaald artikel 2 dat stelt dat de kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

        27 maart 2023: Omgevingsvergunning met intern nummer VK_0075 voor het verkavelen van een stuk grond voor het creëren van 1 kavel voor het oprichten van een één of tweegezinswoning op lot 1 en het wijzigen van de rooilijn afgeleverd aan Marcel Van den Vonder, Grote Baan 138 te 2235 Hulshout.

        20 april 2023: Metingsplan opgemaakt door landmeter Van den Vonder BV, Grote Baan 138 te 2235 Hulshout, waarop de gratis grondafstand staat afgebeeld als lot 2 met een oppervlakte van 3a51ca.

        30 oktober 2024: Ontwerpakte ontvangen van notariskantoor Tom en Jan Coppens te Vosselaar.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

Er zijn voor ons bestuur geen kosten verbonden aan deze gratis grondafstand omdat die werd opgelegd in de gemeenteraadsbeslissing van 6 maart 2023 en in de omgevingsvergunning VK_0075 en bijgevolg een last is van de verkaveling en door de verkavelaar/eigenaar van het perceel grond in orde moet gebracht worden.

De eigenaars van het perceel grond hebben notariskantoor Tom en Jan Coppens uit Vosselaar aangesteld om de akte van gratis grondafstand te verlijden.

De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Stationsstraat 149, afdeling II, sectie B, nummer 48/N/8(deel) met een oppervlakte van 3a51ca, gratis over te nemen van de huidige eigenaars voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Elien Bergmans
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: De N-VA-fractie onthoudt zich omdat de houding van de rechtbanken over onteigeningen en grondafstand gewijzigd zijn.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Stationsstraat 145-147 in Hulshout, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling II, sectie B, nummer 48/N/8(deel) met een oppervlakte van 3a51ca, definitief over te nemen van de huidige eigenaars voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

Het genoemde perceel staat afgebeeld als lot 2 op het metingsplan opgemaakt door landmeter Van den Vonder BV op 20 april 2023.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente te ondertekenen.

Artikel 4:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING UiTPAS de Merode. Overeenkomst UiTPAS & BKO.

MOTIVERING:

Feiten en context

        28 maart 2022: Goedkeuring door de gemeenteraad van de basisovereenkomst voor de samenwerking tussen Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Westerlo en Tessenderlo voor de UiTPAS de Merode.

        3 juli 2023: Goedkeuring door de gemeenteraad van het addendum bij de overeenkomst van 28 maart 2022.

        2 oktober 2023: Goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van de nieuwe partners binnen UiTPAS de Merode.

        22 januari 2024: Goedkeuring door de gemeenteraad van het retributiereglement van de buitenschoolse kinderopvang.

        26 februari 2024: Goedkeuring door de gemeenteraad van het nieuwe huishoudelijk reglement voor de gemeentelijke opvang van schoolkinderen. 

        De overeenkomst is een voorwaarde vanuit Publiq om de UiTPAS als identificator te kunnen gebruiken.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 56.

Argumentatie

UiTPAS de Merode is de voordelenkaart voor cultuur en vrijetijd voor al onze inwoners en geeft kansarmen op niet-stigmatiserende wijze 80% korting op de deelnameprijs van vrijetijdsactiviteiten in onze cultuurregio. De gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang (BKO) wenst UiTPAS de Merode te gebruiken als identificator voor het toekennen van sociaal tarief.

Financiële weerslag

Uitgaven UiTPAS: 

Beleidsdoelstelling

BD04 - Burger, welzijn en zorg. 2020-2025.

Actieplan

AP000023 - Een vrijetijdsbeleid voeren met aandacht voor transversale samenwerking zodat moeilijk bereikbare doelgroepen gelijke kansen krijgen om actief te participeren.

Actie

AC000160 - Een bijdrage voorzien voor jeugd-, sport- en socio-culturele verenigingen dewelke kortingen aanbieden.

MJP nummer

MJP000231 - Toegestane werkingssubsidies aan gezinnen (Vrijetijdspas).

Beschikbaar krediet

1.607 euro

Totaal krediet

1.607 euro

 

Ontvangsten UiTPAS:

Beleidsdoelstelling

BD02 - Sociaal, gezond klimaat en actieve gemeente. 2020-2025.

Actieplan

AP000027 - De gemeente promoot zichzelf als toeristische trekpleister.

Actie

AC000181 - Deelname aan het plattelandsproject De Merode.

MJP nummer

MJP002262 - Ontvangsten UiTPAS.

Beschikbaar krediet

250 euro

Totaal krediet

250 euro

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst tussen UiTPAS de Merode en de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang (BKO) Hulshout goed te keuren als volgt:

 

 

 Samenwerkingsovereenkomst tussen UiTPAS de Merode en lokaal bestuur Hulshout (dienst kinderopvang)

 

Overeenkomst voor identificatie aan de hand van UiTPAS tussen

 

Lokaal bestuur Hulshout (dienst kinderopvang)

 

en

 

UiTPAS de Merode

 

Deze overeenkomst is opgesteld te Hulshout op 21/10/2024 in twee exemplaren, voor elke partij één.

 

De bijlagen maken integraal deel uit van deze overeenkomst.

 

Over UiTPAS

 

Het programma “UiTPAS” is een participatiebevorderend project van Publiq vzw in opdracht van de Vlaamse overheid en wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met steden en gemeenten uit Vlaanderen en Brussel.

 

UiTPAS is een spaar- en voordeelprogramma voor het brede publiek dat deelneemt aan het publieke vrijetijdsleven in Vlaanderen en Brussel. Met UiTPAS kan een pashouder punten sparen en omruilen voor voordelen. Mensen in armoede hebben recht op een speciale korting, het kansentarief. Op termijn zal UiTPAS nog diverse andere functies integreren.

 

- Voor UiTPAS de Merode gebeurt de operationele ondersteuning en de lokale marketing door cultuurregio de Merode. U kunt de verantwoordelijke Falke Lambrechts contacteren via falke.lambrechts@de-merode.be. Via https://www.cultuurenerfgoeddemerode.be/agenda/uitpas vindt u alle praktische informatie met o.a. de handleidingen voor het gebruik van het UiTPASprogramma.

 

- Algemene realisatie, coördinatie en eigendom zijn in handen van Publiq vzw (Henegouwenkaai 41 - 43, 1080 Molenbeek, ondernemingsnummer 0475.250.609, tel: 02/551 18 70, fax: 02/551 18 99, e-mail: info@UiTPAS.be) (hierna aangeduid als "Publiq"). Meer info vindt u op de website www.uitpas.be.

 

In deze overeenkomst worden een reeks basisprincipes geformuleerd met betrekking tot de wederzijdse verwachtingen en de voorwaarden voor partners die UiTPAS als identificator wensen te gebruiken (verder benoemd als ‘u’ of ‘Identificator’). U sluit deze overeenkomst af met UiTPAS de Merode (lokale beheer van het UiTPASprogramma, verder benoemd als “Kaartsysteembeheerder”).

 

Inhoud

1. Programma-deelname

2. UiTPAS-technologie

3. Acceptatie

4. Privacy

5. Het merk UiTPAS

6. Garanties en beschikbaarheid

7. Algemene bepalingen

8. Geschillen

 

1. Programma-deelname

Deze overeenkomst behandelt de essentiële voorwaarden en wederzijdse afspraken tussen KSB en Identificator met het oog op samenwerking binnen het UiTPAS-programma. Deze overeenkomst heeft enkel recht tot het gebruik van het UiTPAS-programma als identificator en niet tot het spaar- en voordelenprogramma. Indien hierop uitzonderingen van kracht zijn, worden deze ook verder in de overeenkomst omschreven. KSB alsmede Publiq hebben het recht op regelmatige tijdstippen na te gaan of de basisvoorwaarden worden gerespecteerd.

 

Hoewel Publiq deze overeenkomst niet mee ondertekent, aanvaarden zowel de systeembeheerder als identificator dat Publiq rechten ontleent aan deze overeenkomst die het kan doen gelden ten aanzien van de systeembeheerder en/of Identificator. Bovendien doet deze overeenkomst geen afbreuk aan de mogelijkheid van Publiq om een rechtstreekse relatie op te bouwen met Identificator.

 

Tijdens de activiteit

U maakt als Identificator gebruik van de UiTPAS-technologie en dient er naar beste vermogen voor te zorgen dat pashouders aan de hand van identificatie met hun UiTPAS gebruik kunnen maken van aanbod en/of diensten welke u aanbiedt of waartoe u toegang verschaft.

 

Het is niet toegelaten om punten of kansentarieven toe te kennen, noch aan eigen medewerkers of leden, noch andere pashouders. Bij vaststelling van fraude kan deze samenwerkingsovereenkomst eenzijdig worden beëindigd door KSB of Publiq.

 

2. UiTPAS-technologie

UiTPAS steunt op het aanbieden van producten (bijvoorbeeld fysieke pasjes of elektronische zuilen) en diensten (bijvoorbeeld omruilvoordelen voor pashouders). De gebruiksregels voor deze producten en diensten zijn ontworpen om het blijvende gebruiksgemak, de veiligheid en de regio-overschrijdende acceptatie van UiTPAS-producten te waarborgen.

 

2.1 Zonder afbreuk te doen aan artikel 8.1 van deze overeenkomst kunt u als Identificator gratis gebruik maken van de UiTPAS-software voor de duur en onder de voorwaarden van deze overeenkomst en voor zover de UiTPAS-software wordt aangeboden door Publiq . KSB voorziet opleidingsmomenten om u hiermee vertrouwd te maken. Het staat u vrij om hier al dan niet aan deel te nemen, maar u dient er altijd voor te zorgen dat alle medewerkers van uw organisatie die gebruik maken van de UiTPAS-technologie in elk geval vertrouwd zijn met de werking ervan. Alle handleidingen voor een correct gebruik van de UiTPAStechnologie zijn online raadpleegbaar: https://www.cultuurenerfgoeddemerode.be/agenda/uitpas.

 

2.3 Er zijn verschillende opties voor de installatie van de soft- en hardware voor UiTPAS. De applicatie is downloadbaar en kan gebruikt worden op pc en smartphone (iOS of Android) . Indien u andere of bijkomende hardware nodig heeft, kunt u voor informatie contact opnemen met KSB. Het soort toestel en de plaats van installatie worden in onderling overleg afgesproken en door Identificator aangekocht.

 

3. Acceptatie

 

3.1 Identificatie

Samen met Publiq en KSB wilt u als Identificator bijdragen aan een maatschappij waarin mensen in armoede zonder drempels of stigma kunnen participeren aan het publieke vrijetijdsleven. U verbindt zich ertoe om een korting toe te staan voor mensen uit UiTPAS de Merode met een UiTPAS aan kansentarief. Dit doet u door de UiTPAS van deelnemers enkel te scannen zonder punten te laten sparen noch voordelen of kansentarief toe te kennen binnen het UiTPAS-programma.

 

4. Privacy

Als u als Identificator gebruik maakt van het UiTPAS-programma krijgt u inzage in privacygevoelige persoonsgegevens (bijvoorbeeld kansenstatuten). Het is dan ook van bijzonder belang dat alle medewerkers van uw organisatie discreet omgaan met gevoelige informatie en de volgende regels zorgvuldig respecteren.

 

Algemene bepalingen

4.1 De toegang tot het UiTPAS-platform is strikt persoonlijk en verloopt via een UiTiD-account. Het is verboden deze account te delen met derden. U moet alle passende maatregelen nemen om de vertrouwelijkheid van deze gegevens te waarborgen.

 

4.2 Informatie over pashouders mag op geen enkele manier gedeeld worden met derden.

 

4.3 In het algemeen bent u verplicht alle contractuele verplichtingen evenals alle wettelijke bepalingen inzake privacy en verwerking van gegevens strikt na te leven en u bent verantwoordelijk en dient UiTPAS de Merode (en de daaraan verbonden steden en/of gemeenten) en Publiq te vrijwaren voor elke niet-nakoming van deze verplichting. Wij verwijzen ook naar het "Privacybeleid UiTPAS" (www.uitpas.be/privacy) waarin aan de gebruikers van de UiTPAS wordt uitgelegd hoe met hun privacy wordt omgegaan. Indien u toetreedt tot het UiTPAS-programma, dan dient u deze bepalingen eveneens volledig na te leven. U erkent daarbij uitdrukkelijk enkel te handelen in opdracht van UiTPAS de Merode en/of Publiq , en dus enkel te handelen als een verwerker van persoonsgegevens, in de zin van de toepasselijke privacywetgeving.

 

Gegevensverwerkingsovereenkomst

Bij uitvoering van de taken in het kader van de samenwerking, zal u voor de gehele duur van de samenwerking persoonsgegevens van pashouders verwerken (uitlezen van UiTPAS ter identificatie) in de zin van de toepasselijke gegevensbeschermingswetgeving. Het betreft zowel gewone contactgegevens, als meer gevoelige gegevens (informatie inzake het kansenstatuut).

 

Op deze verwerking zijn de Algemene Verwerkingsvoorwaarden van toepassing. Deze maken integraal deel uit van deze overeenkomst en gelden als Verwerkingsovereenkomst tussen Publiq als Verwerkingsverantwoordelijke, KSB als Verwerker en Identificator als Subverwerker.

 

De Algemene Verwerkingsvoorwaarden zijn consulteerbaar via https://www.publiq.be/nl/projecten/uitpas/uitpas-in-jouw-stad-of-gemeente/uitpaspartner/overeenkomsten.

In uitvoering van deze Algemene Verwerkingsvoorwaarden geeft u de nodige instructies aan uw medewerkers en vrijwilligers die de toepassing zullen gebruiken en laat ieder individueel het model van Verklaring op eer tekenen of minstens evenwaardig eigen equivalent.

 

Verwerking als verwerkingsverantwoordelijke, buiten het kader van de samenwerking

Zodra u persoonsgegevens van de pashouder wenst te registreren in eigen systemen, bent u niet langer louter verwerker maar, ten aanzien van de registratie met het oog op eigen toepassingen, eveneens verantwoordelijke.

U engageert zich te allen tijde enkel tot aanvullende, eigen verwerking van persoonsgegevens over te gaan mits wettige grondslag daartoe (bv. contract met of toestemming van de pashouder) en hierbij alle waarborgen van de privacyreglementering en Algemene Verordening Gegevensbescherming in het bijzonder toe te passen.

 

5. Het merk UiTPAS

 

UiT is een erkend beeldmerk in Vlaanderen. Bij uitbreiding is dit van toepassing op afgeleiden die zijn gebaseerd op dit beeldmerk, zoals UiTPAS. UiT en de afgeleide beeldmerken staan voor informatie, inspiratie en beleving en overspannen het ruime publieke vrijetijdsaanbod. Rijkheid van informatie, brede aanvaarding, gebruiksgemak en democratische deelname van kansengroepen zijn daarbij belangrijke waarden. Aangezien UiT en UiTPAS door veel partijen in een groeiend ecosysteem worden gebruikt, heeft iedereen belang bij het handhaven van een goede reputatie en een onberispelijke integriteit.

 

Als Identificator draagt u er zorg voor dat de activiteiten, materialen en communicatieproducten (anders dan die zoals hierboven vermeld) die ingezet worden in het kader van het UiTPAS-programma nooit een inbreuk vormen op het merk UiTPAS of de reputatie ervan beschadigen. Indien op andere manieren van het merk gebruik wil maken, kan dit enkel mits uitdrukkelijk en voorafgaand schriftelijk akkoord van Publiq .

 

Samen met de lokale systeembeheerder werden volgende afspraken gemaakt rond communicatie en visibiliteit. De KSB ziet toe op de naleving hiervan. Dit betekent dat:

 

  1. Het risico op perceptie van UiTPAS als armenkaart niet bestaat. Dus enkel bruikbaar binnen een afgesloten omgeving (administratieve verwerking binnen bureel, …) of een omgeving waar voornamelijk mensen in armoede komen.
  2. De communicatie over het specifieke gebruik van UiTPAS als identificator voor een bepaald recht ofwel persoonlijk kan gebeuren, ofwel via een specifiek doelgroep kanaal.
  3. Er geen verkoop/verdeling van UiTPAS gebeurt enkel met de doelstelling om dat bepaalde recht te kunnen uitoefenen. Er wordt dus altijd verwezen naar de reguliere verkoopkanalen waar dan ook de nodige communicatie over het vrijetijds aspect kan gebeuren.
  4. Er geen gebruik mag worden gemaakt van het vrijetijds getrouwheidsprogramma van sparen en ruilen en kansentarief registreren.
  5. Indien UiTPAS als identificator wordt gebruikt op een locatie waar ook niet-MIA’s komen, promomateriaal over UiTPAS wordt voorzien om vanuit een sector buiten vrije tijd toe te leiden naar vrije tijd.

 

6. Garanties en beschikbaarheid

De UiTPAShouder kan Identificator niet verantwoordelijk stellen als de UiTPAS niet kan worden gescand door een technisch probleem. Als Identificator staat u er wel altijd garant voor (dus ook bij technologische mankementen) dat pashouders tegen het juiste voordeel kunnen deelnemen aan de activiteit.

 

U gaat ermee akkoord dat de UiTPAStechnologie wordt aangeboden op een "as is" basis. Dit wil zeggen dat u erkent, en aanvaardt, dat de technologie gebreken kan vertonen en mogelijks niet te allen tijde beschikbaar is, door interne of door externe redenen. U kan UiTPAS de Merode noch Publiq aansprakelijk stellen voor een dergelijk tijdelijk uitvallen of eventueel disfunctioneren van software- en hardware-toepassingen binnen het UiTPASplatform. Hoewel Publiq zich inspant om permanente ondersteuning te verzekeren en, indien nodig, een tijdelijk alternatief te voorzien, worden geen uitdrukkelijke of impliciete garanties gegeven inzake de beschikbaarheid of de performantie van het platform.

 

7. Algemene bepalingen

7.1 Duur en beëindiging van de overeenkomst

Deze overeenkomst vangt aan bij ondertekening en is van onbepaalde duur, tenzij één van de partijen een einde wenst te maken aan de overeenkomst mits naleving van de voorwaarden zoals hieronder bepaald.

 

Indien deze overeenkomst om welke reden dan ook beëindigd wordt, gelden volgende bijkomende bepalingen:

Na beëindiging van de overeenkomst mag Identificator niet langer gebruik maken van het UiTPASprogramma en de hieraan verbonden elektronische toepassingen.

Met het oog op het verzekeren van continuïteit in de dienstverlening naar het publiek, geldt een vooropzeg van minstens twee maanden. De opzegging van de samenwerking gebeurt via aangetekend schrijven aan de systeembeheerder. De opzegperiode van twee maanden vangt aan op de eerste dag van de maand volgend op het aangetekend schrijven.

 

Ook indien de overeenkomst tussen UiTPAS de Merode en Publiq wordt beëindigd, om welke reden dan ook, mag Identificator niet langer gebruik maken van het UiTPASprogramma. Identificator kan Publiq hiervoor niet aansprakelijk stellen, om welke reden dan ook.

 

7.2 Aanpassingen aan de overeenkomst

7.2.1 Algemeen

Voorliggende overeenkomst kan niet aangepast of veranderd worden tenzij na voorafgaande schriftelijke toestemming van beide partijen.

In afwijking van de bepaling in het voorgaande lid, blijven de bepalingen van deze overeenkomst onverminderd van toepassing op de samenwerking tussen partijen ingeval van aanpassing van het werkingsgebied van de UiTPASregio. Dit geldt zowel bij een eventuele uitbreiding als inkrimping van de regio.

 

7.2.2 Wijzigingen door Publiq

De Identificator begrijpt en aanvaardt dat Publiq als algemeen projectcoördinator generieke systeemwijzigingen kan aanbrengen indien dit vereist is om het gebruik van UiTPASdiensten voor alle betrokkenen in de keten mogelijk te maken of te houden. Dit leidt mogelijkerwijs tot een wijziging van de bestaande contractuele relatie tussen de systeembeheerder en Identificator en/of een wijziging aan de UiTPASdiensten wat gevolgen met zich kan meebrengen ten aanzien van Identificator. Publiq spant zich echter in om alle systeembeheerders en evenement- en identificatiepartners steeds tijdig en zorgvuldig op de hoogte te brengen. Daarbij gelden de volgende bepalingen:

In geval van contractuele wijzigingen die een impact kunnen hebben op de overeenkomst tussen de systeembeheerder en Identificator, deelt de systeembeheerder dergelijke wijzigingen mee aan Identificator van zodra eerstgenoemde daarvan zelf op de hoogte wordt gesteld door Publiq . Indien Identificator niet akkoord gaat met de voorgestelde wijziging(en), heeft hij het recht om de huidige samenwerkingsovereenkomst binnen een termijn van dertig (30) kalenderdagen te beëindigen, mits schriftelijke kennisgeving daarvan aan de systeembeheerder.

In geval van wijzigingen aan het UiTPASprogramma, spant Publiq zich in om de systeembeheerder steeds tijdig en zorgvuldig op de hoogte te brengen. Enkel wanneer deze wijzigingen wezenlijke gevolgen met zich meebrengen voor Identificator, of een materiële impact veroorzaken op de dan bestaande functionaliteiten van het UiTPASprogramma, heeft Identificator het recht om de samenwerkingsovereenkomst met de systeembeheerder schriftelijk op te zeggen mits het respecteren van een opzeggingstermijn van dertig (30) kalenderdagen.

8. Geschillen

8.1 Bij problemen

Bij eventuele problemen wordt in eerste instantie getracht om via overleg tot een vergelijk te komen. Houden deze problemen aan of worden de modaliteiten van de overeenkomst geschonden, dan wel enige relevante bepalingen van het toepasselijk recht, dan zijn beide partijen gerechtigd om via aangetekend schrijven en met onmiddellijke ingang de overeenkomst te beëindigen.

 

8.2 Bevoegde rechtbanken

Op deze overeenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing. Bij geschil is de verantwoordelijke rechtbank bevoegd.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2020 - 2025 (vaststelling krediet 2025).

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

        19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008 door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

        14 januari 2009: Publicatie in het Belgisch Staatsblad van gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008.

        17 november 2009: Voorafgaande beslissing nr. 900.210.

        4 november 2024: Beslissing van de raad van bestuur van AGB Sport Hulshout omtrent goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2020-2025 (vaststelling krediet 2025).

        Het AGB Sport Hulshout is belast met de exploitatie van de gemeentelijke sportinfrastructuur.

Juridische gronden

        25 juni 2010: Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (en latere wijzigingen).

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering over de uitvoering van de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur, meer bepaald:

        Artikel 242 van het DLB stelt dat de boekhouding gevoerd wordt onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

        26 juni 2018: Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Financiële weerslag

 

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000001 Instaan voor het onderhoud van de bestaande gebouwen en terreinen.

Actie

AC000016 Prijssubsidies voorzien voor het AGB sport Hulshout.

MJP nummer

MJP000053

Beschikbaar krediet

2024   294.603,72 euro

2025   307.680,02 euro

2026   323.047,90 euro

2027   315.668,66 euro

 

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000003 Investeren in nieuwe gebouwen, terreinen of percelen.

Actie

AC000041 Leningen voorzien voor het AGB Sport Hulshout.

MJP nummer

MJP001901 - investeringen vanaf 2016

Beschikbaar krediet

2024  25.165,32 euro

2025  458.036,68 euro

2026  332.983,75 euro

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Elien Bergmans
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (inclusief vaststelling kredieten 2025) van het AGB Sport Hulshout, zoals vastgesteld door de raad van bestuur van AGB Sport Hulshout op 4 november 2024, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Punt bijlagen/links AGB Sport Hulshout Aanpassing meerjarenplan en vaststelling krediet 2025.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING AGB Sport. Goedkeuring aanpassing prijssubsidiereglement. Zwembad 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

        19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

        14 januari 2009: Publicatie van, goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, in het Belgisch Staatsblad.

        13 november 2023: Beslissing Raad van Bestuur AGB Sport Hulshout over de goedkeuring prijssubsidiereglement zwembad 2024.

        27 november 2023: Beslissing gemeenteraad over de goedkeuring prijssubsidiereglement zwembad 2024.

        7 oktober 2024: Beslissing Raad van Bestuur AGB Sport Hulshout over de goedkeuring aanpassing prijssubsidiereglement zwembad 2024.

        Om economisch leefbaar te zijn, is het is nodig dat het AGB van de gemeente Hulshout prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor het recht van toegang tot het zwembad dat door het AGB wordt geëxploiteerd.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: 41.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement ten voordele van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout goed.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout heeft de raming van haar inkomsten en uitgaven gecorrigeerd voor het kalenderjaar 2024. Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout vastgesteld dat, voor het kalenderjaar 2024, de inkomsten uit het verlenen van recht op toegang tot het zwembad minstens 351.578,73 EUR (inclusief 6% btw) voor 2024 moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

Om economisch rendabel te zijn, wenst het autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout vanaf 25 september 2024 de voorziene toegangsprijzen (inclusief 6 % btw) voor recht op toegang tot het zwembad te vermenigvuldigen met een factor 3,17.

De Gemeente Hulshout erkent dat het autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout, op basis van deze ramingen, de voorziene toegangsprijzen (inclusief 6% btw) voor recht op toegang tot het zwembad moet vermenigvuldigen met een factor 3,17 vanaf 25 september 2024 om economisch rendabel te zijn.

Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van het gemeentelijk zwembad Hulshout, wenst de Gemeente Hulshout dat er tijdens het kalenderjaar 2024 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van gebruikers van de sportinfrastructuur. De Gemeente Hulshout wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat het zwembad toegankelijk zijn voor iedereen. De Gemeente Hulshout verbindt er zich toe om voor de periode 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente Hulshout voor recht op toegang tot het zwembad bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de bezoeker voor recht op toegang betaalt, vermenigvuldigd met een factor 2,16 vanaf 25 september 2024.

De gesubsidieerde toegangsgelden (inclusief 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout.

In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, zal de Gemeente Hulshout deze steeds documenteren. Het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout moet op de 15de kalenderdag van elke maand de Gemeente Hulshout een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers waaraan recht op toegang is verleend tijdens de voorbije maand tot gemeentelijke zwembad Hulshout. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debetnota die het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout uitreikt aan de Gemeente Hulshout. De Gemeente Hulshout dient deze debetnota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout binnen de 10 werkdagen na ontvangst.

Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 2025 zal worden onderhandeld tussen de Gemeente Hulshout en het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout vóór 30 januari 2025.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING AGB Sport. Goedkeuring prijssubsidiereglement. Zwembad 2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

        19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

        14 januari 2009: Publicatie van, goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, in het Belgisch Staatsblad.

        7 oktober 2024: Beslissing Raad van Bestuur AGB Sport Hulshout over goedkeuring aanpassing prijssubsidiereglement zwembad 2024.

        4 november 2024: Beslissing Raad van Bestuur AGB Sport Hulshout over goedkeuring prijssubsidiereglement zwembad 2025.

        Om economisch leefbaar te zijn, is het is nodig dat het AGB vanwege de Gemeente Hulshout prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor het recht van toegang tot het zwembad dat door het AGB wordt geëxploiteerd.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement ten voordele van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout goed.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het

kalenderjaar 2025. Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout vastgesteld dat, voor het kalenderjaar 2024, de inkomsten uit het verlenen van recht op toegang tot het zwembad minstens 382.617 EUR (inclusief 6% btw) voor 2025 moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

Om economisch rendabel te zijn, wenst het autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout vanaf 1 januari 2025 de voorziene toegangsprijzen (inclusief 6 % btw) voor recht op toegang tot het zwembad te vermenigvuldigen met een factor 6,73.

De Gemeente Hulshout erkent dat het autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout, op basis van deze ramingen, de voorziene toegangsprijzen (inclusief 6% btw) voor recht op toegang tot het zwembad moet vermenigvuldigen met een factor 6,73 vanaf 1 januari 2025 om economisch rendabel te zijn.

Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van het gemeentelijk zwembad Hulshout, wenst de Gemeente Hulshout dat er tijdens het kalenderjaar 2025 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van gebruikers van de sportinfrastructuur. De Gemeente Hulshout wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat het zwembad toegankelijk zijn voor iedereen. De Gemeente Hulshout verbindt er zich toe om voor de periode 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente Hulshout voor recht op toegang tot het zwembad bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de bezoeker voor recht op toegang betaalt, vermenigvuldigd met een factor 5,72 vanaf 1 januari 2025.

De gesubsidieerde toegangsgelden (inclusief 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout.

In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, zal de Gemeente Hulshout deze steeds documenteren. Het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout moet op de 15de kalenderdag van elke maand de Gemeente Hulshout een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers waaraan recht op toegang is verleend tijdens de voorbije maand tot gemeentelijke zwembad Hulshout. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debetnota die het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout uitreikt aan de Gemeente Hulshout. De Gemeente Hulshout dient deze debetnota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout binnen de 10 werkdagen na ontvangst.

Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 2026 zal worden onderhandeld tussen de Gemeente Hulshout en het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout vóór 30 januari 2026.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Aanpassing leningsovereenkomst transactiekredieten. Investeringen 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

        19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

        14 januari 2009: publicatie van, goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, in het Belgisch Staatsblad.

        13 november 2023: Beslissing Raad van Bestuur over goedkeuring leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2024.

        27 november 2023: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2024.

        4 november 2024: Beslissing Raad van Bestuur over goedkeuring aanpassing leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2024.

        Beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB.

        De liquiditeitspositie van het AGB laat geen integrale en onmiddellijke financiering van de transactiekredieten toe, dat het aangewezen is dat de gemeente ter financiering een lening toestaat aan het AGB.

        De voorafgaande beslissing nr. 2010.047 van 30 maart 2010 bevestigt dat het renteloze karakter van een lening die wordt verstrekt door een gemeente aan een AGB niet wordt aangemerkt als een verkregen abnormaal of goedgunstig voordeel in hoofde van het AGB.

        De transactiekredieten in de investeringen 2024 worden gecorrigeerd en teruggebracht naar 25.165,32 euro.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 235.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel, Danny Mattheus en Elien Bergmans
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist volgende leningsovereenkomst goed te keuren:

" AANPASSING LENINGSOVEREENKOMST TRANSACTIEKREDIETEN INVESTERINGEN 2024”

Tussen:

De GEMEENTE HULSHOUT, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, hier vertegenwoordigd door:

- De voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Elias DE WEVER

- De algemeen directeur, zijnde mevrouw Ria VAN DEN EYNDE

Tot onderhavige overeenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de gemeenteraad van 25 november 2024, waarvan een uittreksel aan deze akte wordt gehecht.

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘Uitlener’, enerzijds en

Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF SPORT HULSHOUT, afgekort “AGB Sport Hulshout”, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 en ondernemingsnummer 0809.823.801, hier vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, zijnde Elien Bergmans,

Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Hulshout op 1 september 2008 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering op 19 december 2008 en de publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad van 14 januari 2009;

De voorzitter van de raad van bestuur werd gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen door de Raad van Bestuur van 4 november 2024.

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘Lener’, anderzijds,

hierna samen genoemd ‘de partijen’

wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:

Art. 1 – Voorwerp

De Uitlener verleent een lening aan de Lener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.

Art. 2 – Hoofdsom

De Lener erkent aan de Uitlener de som van 25.165,32 euro verschuldigd te zijn. Dit bedrag werd evenwel aangepast aan het effectief opgenomen bedrag.

Art. 3 – Doel van de lening

De lening zal uitsluitend worden aangewend voor de financiering van de transactiekredieten van de investeringen 2024.

Het bedrag van de lening wordt aan de Lener ter beschikking gesteld door opnamen via de rekeningcourant tussen de Uitlener en de Lener.

Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.

Art. 4 – Duurtijd

Deze lening is toegestaan voor een termijn tot 31 december 2033.

Tussen partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.

Art. 5 - Vaststelling renteloosheid

Er is door de Lener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.

Art. 6 – Terugbetaling

De Lener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag als volgt terug te betalen:

 

Hoofdsom

25.165,32

 

 

 

 

Rentevoet

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaarnummer

Vervaldag

Aflossing

Intrest

Kapitaal

Uitstaand saldo

1

31/12/2024

2.516,53

0

2.516,53

22.648,79

2

31/12/2025

2.516,53

0

2.516,53

20.132,26

3

31/12/2026

2.516,53

0

2.516,53

17.615,73

4

31/12/2027

2.516,53

0

2.516,53

15.099,20

5

31/12/2028

2.516,53

0

2.516,53

12.582,67

6

31/12/2029

2.516,53

0

2.516,53

10.066,14

7

31/12/2030

2.516,53

0

2.516,53

7.549,61

8

31/12/2031

2.516,53

0

2.516,53

5.033,08

9

31/12/2032

2.516,53

0

2.516,53

2.516,55

10

31/12/2033

2.516,55

0

2.516,55

0,00

 

 

Afhankelijk van het bedrag dat effectief door de Lener wordt opgenomen, wordt de definitieve aflossingstabel opgesteld. De eerste vervaldag is 31 december van het jaar van ingebruikname van het actief.

De terugbetaling gebeurt in eerste instantie door middel van schuldvergelijking met de prijssubsidies die door de Uitlener aan de Lener verschuldigd zijn. De Lener machtigt de Uitlener om het passende bedrag op de prijssubsidies in te houden en te boeken als schuld aan de Lener. Deze inhoudingen worden gelijk gespreid over de vier kwartalen (behoudens akkoord van het directiecomité met een afwijking op de gelijke spreiding over de kwartalen).

Indien de prijssubsidies, die door de Uitlener aan de Lener worden toegekend, niet volstaan om de terugbetalingen te voldoen, is het saldo op de vervaldag betaalbaar op rekening BE59 0910 0009 6726 van de Uitlener.

Art. 7 - Boete bij te late terugbetaling

Over te laat terugbetaalde bedragen is door de Lener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00%), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De Uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen. Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.

Art. 8 – Opeisbaarheid

Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:

•de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en het verzuim niet is te herstellen.

•de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en de Lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd, zich in regel te stellen.

Bij niet-naleving door de Lener van haar verplichting(en) heeft de Uitlener het recht onverminderd alle persoonlijk vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de Lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de Lener.

Art. 9 - Wijzigingen

Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de Uitlener en de Lener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de Partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de Partijen worden gewijzigd.

Art. 10 - Niet-overdraagbaarheid

Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.

Art. 11 - Toepasselijk recht

Deze Leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven n rechtbanken van de woonplaats van de Uitlener zijn bevoegd.

Art. 12 – Splitsbaarheid

De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.

Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen ter goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.

Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING AGB Sport. Leningsovereenkomst transactiekredieten. Investeringen 2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

        19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

        14 januari 2009: publicatie van, goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, in het Belgisch Staatsblad.

        26 mei 2014: Gemeenteraadsbeslissing waarin de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Sport Hulshout wordt goedgekeurd.

        04 november 2024: Beslissing Raad van Bestuur over goedkeuring aanpassing leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2024.

        04 november 2024: Beslissing Raad van Bestuur over goedkeuring leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2025.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De liquiditeitspositie van het AGB laat geen integrale en onmiddellijke financiering van de transactiekredieten toe, waardoor het aangewezen is dat de gemeente ter financiering een lening toestaat aan het AGB.

De voorafgaande beslissing nr. 2010.047 van 30 maart 2010 bevestigt dat het renteloze karakter van een lening die wordt verstrekt door een gemeente aan een AGB niet wordt aangemerkt als een verkregen abnormaal of goedgunstig voordeel in hoofde van het AGB.

De transactiekredieten in de investeringen 2025 worden geraamd op 458.036,68 euro.

BESLUIT: 16 stemmen voor: Geert Daems, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel, Danny Mattheus en Elien Bergmans
0 stemmen tegen
5 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Dorien Van Opstal en Katrien Monsecour

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist volgende leningsovereenkomst goed te keuren:

" LENINGSOVEREENKOMST TRANSACTIEKREDIETEN INVESTERINGEN 2025

Tussen:

De GEMEENTE HULSHOUT, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, hier vertegenwoordigd door:

- De voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Elias DE WEVER

- De algemeen directeur, zijnde mevrouw Ria VAN DEN EYNDE

Tot onderhavige overeenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de gemeenteraad van 25 november 2024, waarvan een uittreksel aan deze akte wordt gehecht.

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘Uitlener’, enerzijds en

Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF SPORT HULSHOUT, afgekort “AGB Sport Hulshout”, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 en ondernemingsnummer 0809.823.801, hier vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, zijnde Elien Bergmans,

Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Hulshout op 1 september 2008 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering op 19 december 2008 en de publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad van 14 januari 2009;

De voorzitter van de raad van bestuur werd gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen door de Raad van Bestuur van 04 november 2024.

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘Lener’, anderzijds,

hierna samen genoemd ‘de partijen’

wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:

Art. 1 – Voorwerp

De Uitlener verleent een lening aan de Lener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.

Art. 2 – Hoofdsom

De Lener erkent aan de Uitlener de som van 458.036,68 euro verschuldigd te zijn. Dit bedrag wordt evenwel aangepast aan het effectief opgenomen bedrag.

Art. 3 – Doel van de lening

De lening zal uitsluitend worden aangewend voor de financiering van de transactiekredieten van de investeringen 2025.

Het bedrag van de lening wordt aan de Lener ter beschikking gesteld door opnamen via de rekeningcourant tussen de Uitlener en de Lener.

Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.

Art. 4 – Duurtijd

Deze lening is toegestaan voor een termijn tot 31 december 2057.

Tussen partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.

Art. 5 - Vaststelling renteloosheid

Er is door de Lener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.

Art. 6 – Terugbetaling

De Lener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag als volgt terug te betalen:

 

Hoofdsom

458.036,68

 

 

 

 

Rentevoet

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaarnummer

Vervaldag

Aflossing

Intrest

Kapitaal

Uitstaand saldo

1

31/12/2025

46.639,48 €

0

46.639,48 €

411.397,20 €

2

31/12/2026

46.639,48 €

0

46.639,48 €

364.757,72 €

3

31/12/2027

46.639,48 €

0

46.639,48 €

318.118,24 €

4

31/12/2028

46.639,48 €

0

46.639,48 €

271.478,76 €

5

31/12/2029

46.639,48 €

0

46.639,48 €

224.839,28 €

6

31/12/2030

17.089,08 €

0

17.089,08 €

207.750,20 €

7

31/12/2031

17.089,08 €

0

17.089,08 €

190.661,12 €

8

31/12/2032

17.089,08 €

0

17.089,08 €

173.572,04 €

9

31/12/2033

17.089,08 €

0

17.089,08 €

156.482,96 €

10

31/12/2034

17.089,06 €

0

17.089,06 €

139.393,90 €

11

31/12/2035

6.060,61 €

0

6.060,61 €

133.333,29 €

12

31/12/2036

6.060,61 €

0

6.060,61 €

127.272,68 €

13

31/12/2037

6.060,61 €

0

6.060,61 €

121.212,07 €

14

31/12/2038

6.060,61 €

0

6.060,61 €

115.151,46 €

15

31/12/2039

6.060,61 €

0

6.060,61 €

109.090,85 €

16

31/12/2040

6.060,61 €

0

6.060,61 €

103.030,24 €

17

31/12/2041

6.060,61 €

0

6.060,61 €

96.969,63 €

18

31/12/2042

6.060,61 €

0

6.060,61 €

90.909,02 €

19

31/12/2043

6.060,61 €

0

6.060,61 €

84.848,41 €

20

31/12/2044

6.060,61 €

0

6.060,61 €

78.787,80 €

21

31/12/2045

6.060,61 €

0

6.060,61 €

72.727,19 €

22

31/12/2046

6.060,61 €

0

6.060,61 €

66.666,58 €

23

31/12/2047

6.060,61 €

0

6.060,61 €

60.605,97 €

24

31/12/2048

6.060,61 €

0

6.060,61 €

54.545,36 €

25

31/12/2049

6.060,61 €

0

6.060,61 €

48.484,75 €

26

31/12/2050

6.060,61 €

0

6.060,61 €

42.424,14 €

27

31/12/2051

6.060,61 €

0

6.060,61 €

36.363,53 €

28

31/12/2052

6.060,61 €

0

6.060,61 €

30.302,92 €

29

31/12/2053

6.060,61 €

0

6.060,61 €

24.242,31 €

30

31/12/2054

6.060,61 €

0

6.060,61 €

18.181,70 €

31

31/12/2055

6.060,61 €

0

6.060,61 €

12.121,09 €

32

31/12/2056

6.060,61 €

0

6.060,61 €

6.060,48 €

33

31/12/2057

6.060,48 €

0

6.060,48 €

0,00 €

 

Afhankelijk van het bedrag dat effectief door de Lener wordt opgenomen, wordt de definitieve aflossingstabel opgesteld. De eerste vervaldag is 31 december van het jaar van ingebruikname van het actief.

De terugbetaling gebeurt in eerste instantie door middel van schuldvergelijking met de prijssubsidies die door de Uitlener aan de Lener verschuldigd zijn. De Lener machtigt de Uitlener om het passende bedrag op de prijssubsidies in te houden en te boeken als schuld aan de Lener. Deze inhoudingen worden gelijk gespreid over de vier kwartalen (behoudens akkoord van het directiecomité met een afwijking op de gelijke spreiding over de kwartalen).

Indien de prijssubsidies, die door de Uitlener aan de Lener worden toegekend, niet volstaan om de terugbetalingen te voldoen, is het saldo op de vervaldag betaalbaar op rekening BE59 0910 0009 6726 van de Uitlener.

Art. 7 - Boete bij te late terugbetaling

Over te laat terugbetaalde bedragen is door de Lener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00 %), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De Uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen.

Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.

Art. 8 – Opeisbaarheid

Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:

        de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en het verzuim niet is te herstellen.

        de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en de Lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd, zich in regel te stellen.

Bij niet-naleving door de Lener van haar verplichting(en) heeft de Uitlener het recht onverminderd alle persoonlijk vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de Lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de Lener.

Art. 9 - Wijzigingen

Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de Uitlener en de Lener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de Partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de Partijen worden gewijzigd.

Art. 10 - Niet-overdraagbaarheid

Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.

Art. 11 - Toepasselijk recht

Deze Leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven en rechtbanken van de woonplaats van de Uitlener zijn bevoegd.

Art. 12 – Splitsbaarheid

De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.

Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen ter goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.

Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.

 

De voorzitter schorst de gemeenteraad om 19:27 uur voor de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Na de behandeling van de raad voor maatschappelijk welzijn, om 20:29 uur, hervat de zitting van de gemeenteraad.

 

Financieel directeur Tine Van de Sande vervoegt de vergadering bij de bespreking van agendapunt "A.13.BESLISSING: Financiën. Vaststelling aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 gemeente Hulshout (en vaststelling kredieten 2025)." om de vragen van de raadsleden te beantwoorden.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING Financiën. Vaststelling aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 gemeente Hulshout (en vaststelling kredieten 2025).

MOTIVERING:

Feiten en context

        De aanpassing van het meerjarenplan bestaat uit twee delen: een gedeelte voor het OCMW en een gedeelte voor de gemeente. De rapporten van gemeente en OCMW vormen vanaf 2020 één geïntegreerd geheel. De gemeenteraad moet het gedeelte OCMW goedkeuren na de vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan door de raad van maatschappelijk welzijn.

        De raad voor maatschappelijk welzijn stelt op 25 november 2024 de aanpassing van het meerjarenplan van OCMW Hulshout vast. De gemeenteraad moet het gedeelte OCMW goedkeuren na de vaststelling door de raad van maatschappelijk welzijn.

        Nadat de gemeenteraad haar eigen deel vastgesteld heeft en het gedeelte van het OCMW goedgekeurd heeft, wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering besluit over de beleids- en beheerscyclus: dit besluit geeft uitvoering aan de aangepaste regels over de beleids- en beheerscyclus die zijn opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 22 december 2017.

        26 juni 2018: Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

        18 september 2020: Omzendbrief KBBJ / ABB 2020/3 over de aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

Adviezen

        24 oktober 2024: Advies managementteam lokaal bestuur Hulshout.

        28 oktober 2024: Advies College van Burgemeester en schepenen.

        28 oktober 2024: Advies Vast Bureau.

Argumentatie

Het voorstel van aanpassing meerjarenplan is het resultaat van een gezamenlijke aanpak van het lokaal bestuur, het AGB, de Welzijnsvereniging en het gemeentelijk onderwijs. Op 18 juni en 4 september 2024 hebben medewerkers van alle diensten samengewerkt om een voorstel van aanpassing meerjarenplan voor te bereiden.

Basisrichtlijn voor deze aanpassing van het meerjarenplan was een focus op continuïteit met opnieuw een zuinige houding, bewust budgetteren voor zowel de inkomsten als voor de uitgaven en een heldere verantwoording van keuzes. Deze oproep is over het algemeen erg goed opgevolgd.

Wat de investeringen betreft, is er een evaluatie gemaakt van de realiseerbaarheid van de projecten die in het meerjarenplan voorzien zijn. Deze realiseerbaarheid wordt bepaald door een combinatie van financiering (subsidie, lening), de fase waarin het project zich bevindt en de raming op basis van aangepaste grondstofprijzen. Op basis daarvan zijn er wijzigingen in het investeringsprogramma aangebracht.

Het geheel van de aanpassingen is voorgelegd aan het bestuur op het beleidscollege van 30 september 2024.

Op basis van de beslissingen van het bestuur zijn is het voorstel van aanpassing meerjarenplan tot stand gekomen.

Er zijn veel wijzigingen aangebracht omdat we ook kredieten moeten voorzien voor 2027.

De verrichtingen tussen OCMW en gemeente worden voortaan niet meer budgettair verwerkt en komen dus tot uiting in de rekening.

Na bespreking.

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Elien Bergmans
7 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het gedeelte gemeente van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 en vaststelling kredieten 2025 vast.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het gedeelte OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed te keuren.

Artikel 3:

Na vaststelling door de gemeenteraad van het gedeelte gemeente vormt de aanpassing van het meerjarenplan van het lokaal bestuur Hulshout één geïntegreerd goedgekeurde aanpassing van het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Punt bijlagen/links Lokaal bestuur aanpassing meerjarenplan en vaststelling krediet 2025.pdf Download
CBS 28-10-2024_1330_Uittreksel in pdf_Financiën. Advies AMJP en kredieten 2025..pdf Download
Vast bureau 28-10-2024_1430_Uittreksel in pdf_Financiën. Advies AMJP en kredieten 2025..pdf Download
MAT 24-10-2024_1100_Uittreksel in pdf_Aanpassing meerjarenplan - kredieten 2025..pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.14. KENNISNAME Financiën. Jaarrekening 2023. Goedkeuringsbesluit gouverneur Cathy Berx.

KENNISNAME:

Voorgeschiedenis

        17 juni 2024: Gemeenteraadsbeslissing tot vaststelling van de jaarrekening van het financiële boekjaar 2023.

        20 juni 2024: Verzending van de digitale rapportering.

        5 november 2024: Het gemeentebestuur Hulshout heeft via mail en digitaal loket het besluit ontvangen van 5 november 2024 van de provinciegouverneur, Cathy Berx, met de goedkeuring van de jaarrekening van het financiële boekjaar 2023 van gemeente Hulshout.

Feiten en context

        Er vond geen externe audit plaats.

Juridische grond

        25 juni 2010 en latere wijzigingen: Besluit Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, meer bepaald artikels 30-45.

        1 oktober 2010: Ministerieel Besluit tot vaststelling van de modellen, voorschriften inzake beleidsrapporten en rekeningstelsels, meer bepaald artikels 5-8 en 11-13.

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikels 40, 41, 260 derde lid en 262.

Argumentatie

De provinciegouverneur stelt de jaarrekening van het financiële boekjaar 2023 van gemeente Hulshout vast met volgende saldi:

budgettair resultaat boekjaar: 689.886 EUR

gecumuleerd budgettair resultaat boekjaar: 7.502.269 EUR

beschikbaar budgettair resultaat: 7.501.247 EUR

balanstotaal: 62.403.521 EUR

overschot van het boekjaar: 1.150.819 EUR

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van goedkeuring van de jaarrekening van het financiële boekjaar 2023 van gemeente Hulshout door de provinciegouverneur, Cathy Berx, op 5 november 2024.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.15. KENNISNAME Rapporten - Thema-audit: Analyse van het integriteitssysteem.

KENNISNAME:

Audit Vlaanderen heeft een audit gevoerd over het integriteitssysteem van lokaal bestuur Hulshout. Op 15 oktober 2024 ontving het lokaal bestuur de definitieve eindrapporten. De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapporten.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.16. VRAAG Stand van zaken.Site Ter Nethe. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Raadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe.

Graag een stand van zaken door het schepencollege.

Vragen:

- Hoe staat het met de vergunningen?

- Wat is de impact op Buitenghuwoon?

- Wat is de impact op de subsidies?

- Is er een kapvergunning voor de hoogstammige boom?

 

Schepen Elien Bergmans antwoordt:

De beroepsprocedure loopt nog. We wachten nog steeds op de uitspraak van de Deputatie.

Zolang de vergunning voor de infrastructuurwerken niet is beslist, kan de impact op de overige projecten niet correct ingeschat worden.

Zolang de vergunning voor de infrastructuurwerken niet is beslist, kan de impact op de overige projecten en de daarmee gepaard gaande subsidies niet correct ingeschat worden.

De kapvergunningen zijn onderdeel van de vergunning voor de infrastructuurwerken. Indien deze vergunning wordt verleend, is er ook een vergunning verleend voor het vellen van de hoogstammige boom.

De akoestische studie zal ook deel uitmaken van het vergunningsdossier.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.17. VRAAG Veiligheid en mobiliteit.  Kan de demping van de straatverlichting worden opgeheven? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Raadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe.

Deze vraag werd door onze fractie eerder reeds gesteld op de gemeenteraadszitting van 29 april 2024. Zie notulen GR 20240429 – TA.28.

 

Vragen:

Is er ondertussen een andere visie?

Is er ondertussen gesproken met de andere betrokken gemeenten?

Graag een stand van zaken.

 

Schepen Joost Verhaegen antwoordt:

Er zal een evaluatie opgemaakt worden waarin verschillende factoren in acht genomen zullen worden (zowel financieel, duurzaamheid als veiligheid). Hiervoor werden de nodige gegevens opgevraagd.

De demping opheffen is een beslissing die genomen moet worden samen met de gemeentes in dezelfde cluster OV. Wanneer deze beslissing enkel door Hulshout genomen wordt, hangen hier kosten aan vast. De gesprekken met de nieuwe besturen van de betrokken gemeenten zullen aangevat worden.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.18. VRAAG Patrimonium. Plaatsen van zitbanken. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Raadslid Gust Van den Bruel licht de vraag toe.

 

Op de begraafplaatsen zijn onlangs zitbanken geplaatst. Een mooi initiatief dat de N-VA-fractie volledig steunt. Meer nog, we doen een warme oproep om dit initiatief uit te breiden naar andere openbare plaatsen. Zoals we trouwens al meermaals voorgesteld hebben in deze gemeenteraad.

 

Vragen:

Ziet het gemeentebestuur mogelijkheden tot het plaatsen van meer zitbanken? Op welke locaties?

Graag het standpunt van het schepencollege.

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.19. VRAAG Wapenstilstand. Oproep aan het gemeentebestuur om ook in de deelgemeenten Westmeerbeek en Houtvenne een officieel herdenkingsmoment te organiseren. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Raadslid Gust Van den Bruel licht de vraag toe.

 

Zoals ieder jaar werden in ons land op 11 november de gesneuvelde soldaten van beide Wereldoorlogen en alle oorlogsslachtoffers herdacht. Zo ook in onze gemeente. De officiële herdenking door het gemeentebestuur gebeurt de laatste jaren echter enkel in deelgemeente Hulshout.

 

Op vraag van enkele dorpsgenoten en in navolging van de kinderen van gesneuvelden en krijgsgevangenen doen we een oproep aan het gemeentebestuur om ook in deelgemeenten Houtvenne en Westmeerbeek een officieel herdenkingsmoment te organiseren.

 

Vragen:

Kan het gemeentebestuur de organisatoren van de herdenkingen in Houtvenne en in Westmeerbeek contacteren om na te gaan welke mogelijkheden er zijn om samen in die deelgemeenten Wapenstilstand in ere te blijven houden?

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Werking financiële dienst. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Raadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe.

 

Op het CBS van 14/10/2024 werd een tijdelijke aanwerving voorzien, per direct en zonder publicatie, in een voltijdse betrekking, van een medewerker om ondersteuning te bieden, o.a. in het kader van de inhaalbeweging van het debiteurenbeheer.

 

Eind 2022 was er een grote achterstand in het innen van openstaande vorderingen van zowel gemeente als OCMW.  Er werden toen in de eindejaarsperiode plots herinneringen uitgestuurd (door gemeente en/of deurwaarder) voor vorderingen die al zeer oud waren.

 

Op de GR van 30/01/2023 werden hierover vragen gesteld.  Deze werden beantwoord door de FD.  Er werd toen aangehaald dat de achterstand historisch was en mede te wijten aan de verschillende boekhoudpakketten en verouderde derdenbestanden.  Betreffende de voorbereiding van de aanmaningen werd het volgende geantwoord : “Sinds 2018 werd dit voorbereid door éénmaking van de boekhoudpakketten en het schonen van het derdenbestand.  Ondertussen werd er ook werk gemaakt van een koppeling met RR en VKBO voor automatische correctie van adresgegevens”.

 

Verder werd er gevraagd hoe het invorderen werd opgevolgd en gemonitord, met als antwoord : “Er is eind vorig jaar een pakket debiteurenbeheer ‘Collect online’ aangekocht waarin er volledige opvolging kan gebeuren van de procedure.  Hierin zitten ook automatische linken verwerkt zodat alle openstaande vorderingen automatisch worden opgeladen in dit pakket en er zo verschillende processen kunnen opgezet worden om de vorderingen op te volgen”.

 

Op de vraag welke facturen via de nieuwe procedure werden ingevorderd : “Ook voor OCMW, AGB en de Welzijnsvereniging zullen we nu op korte termijn een inhaalbeweging van de openstaande vorderingen starten.  Er is afgesproken om gefaseerd te werken omdat de opvolging en het beantwoorden van de vragen anders te arbeidsintensief is”.

 

Ondertussen zijn we bijna twee jaar verder en lijkt het probleem nog altijd te bestaan, zodanig zelfs dat een dringende aanwerving nodig is waarbij specifieke vak- of taakkennis blijkbaar niet vereist zijn. 

 

Gaat dit nog steeds over vorderingen die al open stonden eind 2022?

Wat is er foutgelopen met het automatiseren van de procedure van invorderingen?

Waarom werd er niet vroeger ingegrepen?

Konden er geen andere personeelsleden tijdelijk worden ingezet om de invorderingen te begeleiden?

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Vogelnestverblijf : kan hiervoor een uitzondering voorzien worden in het reglement op de leegstandsbelasting? - TA -

VRAAG:

Raadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe.

Recent kwam de problematiek rond vogelnestverblijven, of beter gekend onder de Engelstalige benaming “birdnesting” meermaals in het nieuws.

 

Birdnesting betekent dat gescheiden ouders beurtelings met de kinderen samenwonen in de vroegere gezinswoning.  De kinderen blijven steeds in de woning, maar de ouders wonen beurtelings met hen samen, afhankelijk van de omgangsregeling.

 

Dit fenomeen is de laatste jaren meer en meer voorkomend; volgens ervaringsdeskundigen zou tegenwoordig zelfs één op vijf hiervoor opteren.  De reden hiervoor is dat de scheiding van de ouders door de kinderen als minder ingrijpend wordt ervaren wanneer zij niet genoodzaakt worden om telkens zelf van woonst te wisselen maar door deze aanpak hebben zij een meer stabiele woonomgeving.

 

Birdnesting houdt dus in dat beide ouders apart een woning hebben, en dat er daarnaast nog een derde woning in gebruik is door het voormalige gezin.  Ingevolge de regels op leegstand van woningen leidt dit vaak tot heffing van een leegstandsbelasting op één woning.

 

Volgens een recent artikel “Birdnesting is onnodig duur, maar daar willen … de Vlaamse gemeenten én de minister iets aan doen” (Gazet van Antwerpen (e.a.), 26/10/2024.  Een aantal gemeenten zijn daar vandaag al pragmatisch in, volgens het artikel : “als er geen domicilie is, maar de woning wordt wel gebruikt, kan men jaarlijks een vrijstelling van de heffing vragen.  Zo werd in Hoeselt en Kortessem al enkele keren een vrijstelling van leegstandheffing verleend omwille van birdnesting.  De tendens naar meer pragmatiek is er duidelijk.  Dat wordt ook vanuit het Vlaams Agentschap Wonen aangemoedigd”.

 

Hoe staat de gemeente Hulshout tegenover birdnesting?

Kan de gemeente deze pragmatische benadering onderschrijven?

Kan er bij de volgende stemming over leegstandbelasting een uitzondering betreffende birdnesting voorzien worden?

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.22. VRAAG ICT. Beveiliging persoonlijke gegevens raadsleden. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Raadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe.

 

Deze vraag werd eerder reeds gesteld, nl. in de gemeenteraad van 2 september jl.  Eén van de suggesties (mailadressen op Hulshout.be-domein) werd reeds meerdere malen gevraagd middels toegevoegde punten gemeenteraad (08/06/2020, 28/06/2021, 04/07/2022, 25/09/2023 en 02/09/2024).

 

Blijkbaar gebruiken oplichters nog steeds de gemeentelijke websites om zo de contactgegevens van raadsleden te bemachtigen.

 

Vraag die kan gesteld worden is hoe deze oplichters de gegevens verzamelden.  Het lijkt mij onrealistisch dat zij de websites handmatig uitpluizen. De gegevens van raadsleden in Hulshout staan op de website, maar daarvoor is toch wel enige zoekinspanning vereist.  Mogelijks gebruiken de criminelen een zoekrobot om zo gegevens van de website te vissen.  Een andere mogelijkheid is dat er een datalek zou zijn geweest.  Wanneer we de website van de stad Wervik vergelijken met deze van Hulshout, zijn er wel enige gelijkenissen aan te treffen.

 

Zoals reeds vroeger gesuggereerd zou het raadzaam zijn dat de gemeente een beveiliging inbouwt om deze gegevensdiefstal te vermijden.  Voor de mailadressen zou een persoonlijk mailadres op het hulshout.be-domein de mogelijkheid geven aan de gemeentelijke IT-diensten om een overzicht te hebben van de aanvallen die gebeuren via de mailadressen van de raadsleden en zouden zij veel gemakkelijker kunnen ingrijpen en vermoedelijk ook beter de criminele netwerken en IP-adressen kunnen identificeren.

 

Ook voor de GSM-gegevens zou een masker kunnen gebruikt worden, bv. door een vast telefoonnummer toe te kennen per raadslid dat dan louter als alias dient, maar waardoor de IT-diensten van de gemeente aanvallen gemakkelijker kunnen detecteren.  Er kunnen door de IT-specialisten ongetwijfeld nog andere oplossingen voorgesteld worden.

 

In augustus jl. werd er opnieuw een poging tot oplichting gedaan in naam van burgemeester Geert Daems.  Opmerkelijk is dat de eigen ICT-dienst van Hulshout – na melding van het voorval – het volgende antwoordde:

“Mensen met een @hulshout.be mailadres, zullen deze mail nooit hebben ontvangen; onze systemen zijn zo beveiligd dat ze niet toestaan ‘aan te komen’ bij de geadresseerde.”

 

In een ruimer kader kan dit ook interessant zijn als bescherming tegen aanvallen van buitenlandse mogendheden (digitale oorlogsvoering).

 

Kan er aan de ICT-diensten van de gemeente gevraagd worden om een oplossing hiervoor voor te stellen en dit uit te werken zodat de nieuw verkozen raadsleden beter beschermd kunnen worden?

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.23. VRAAG Personeelszaken. Bezorgdheid personeel en dienstverlening. Stand van zaken in vacatures en onderbezetting. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Raadslid Gust Van den Bruel licht de vraag toe.

 

- Er waren/zijn vele openstaande vacatures en er zijn vele nieuwe medewerkers. Worden vacatures makkelijk ingevuld? Waar zijn er nog problemen?

- Enkele vacatures zijn versnipperd. Kan er nog gefocust worden op de essentie?

- Er zijn veel langdurig zieken en nieuwe personeelsleden die moeten opgeleid worden en die zich moeten inwerken. Wordt dit niet teveel voor sommige medewerkers?

- Er zijn momenteel veel verschillende mailadressen. Dit zorgt voor veel verwarring bij de inwoners. Hoe wordt dit aangepakt?

- Invulling van het organogram? Is hier al een verschil merkbaar, wordt dit tussentijds geëvalueerd?

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 november 2024.

 

GR OZ  A.24. VRAAG Mobiliteit. Bedieningsknop voor fietsers kruispunt Kerkstraat – Grote Baan. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Raadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe.

 

Op het kruispunt van de Grote Baan met de Kerkstraat is voor de fietsers een knop om aan te geven dat men wachtende is, zodat het systeem de auto’s rood licht kan geven en groen licht voor de fietsers.  Deze knop voor de fietsers werkt heel regelmatig niet.  Fietsers blijven vervolgens onnodig en tergend lang wachten op groen licht.  De knop voor voetgangers daarentegen werkt wel.

 

Kan er een onderhoud aan of herstelling van het systeem uitgevoerd worden ?

 

Publicatiedatum: 11/03/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.