Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 29 juni 2020 om 19.00 uur tot 22:43 uur.

 

Aanwezig:

Elias De Wever: voorzitter

Geert Daems: burgemeester

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten: schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 Decreet lokaal bestuur), Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims, Geert Vermunicht: raadsleden

Walter Van de Moer: vertrouwenspersoon Gust Van den Bruel

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

Verontschuldigd:

Katrien Monsecour: raadslid

 

 

Vanaf punt A.12 verlaat Gust Van den Bruel, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Rist Heylen, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Kurt Albert, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Sofie Van Lommel, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Kurt Winkelmans, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Bart Ceulemans, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Dorien Van Opstal, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Laura Kunnen, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Stefaan Pelgrims, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.12 verlaat Walter Van de Moer, vertrouwenspersoon de zitting.

 

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Intergemeentelijke preventiewerking. Samenwerkingsovereenkomst tussen CGG Kempen, LOGO Kempen en de gemeenten Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo.

BESLUIT:19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
1 onthouding: Rist Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst tussen CGG Kempen, LOGO Kempen en gemeenten Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo goed te keuren en die luidt als volgt:

Overeenkomst tussen Centrum voor geestelijke gezondheidszorg Kempen, LOGO Kempen en gemeenten Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Westerlo – intergemeentelijke preventiewerking

Tussen

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Kempen vzw, , Antwerpseweg 1A bus 1, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Wim Caeyers (voorzitter) en Lynn De Ceuster (ondervoorzitter).

En

LOGO Kempen vzw, Antwerpseweg 1, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Pierre Goor (voorzitter).

En

Stad Geel, Werft 20, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Vera Celis (burgemeester) en François Mylle (algemeen directeur).

Gemeente Herselt, Kerkstraat 1, 2230 Herselt, vertegenwoordigd door Peter Keymeulen (burgemeester) en Tina Vervloessem (algemeen directeur).

Gemeente Hulshout, Professor Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door Elias De Wever (voorzitter gemeenteraad) en Anita Van den Eynde (algemeen directeur).

Gemeente Laakdal, Markt 19, 2430 Laakdal, vertegenwoordigd door Tine Gielis (burgemeester) en Jerry Verspreet (algemeen directeur).

Gemeente Meerhout, Markt 1, 2450 Meerhout, vertegenwoordigd door Nele Geudens (burgemeester) en Flor Boven (algemeen directeur).

Gemeente Westerlo, Boerenkrijglaan 61, 2260 Westerlo, vertegenwoordigd door Guy Van Hirtum (burgemeester) en Jo Vankrunkelsven (algemeen directeur).

Komen overeen als volgt:

Deel 1. Algemene situering opdracht lokale besturen betreffende intergemeentelijke preventie

Het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventief gezondheidsbeleid voorziet het formuleren van Vlaamse gezondheidsdoelstellingen voor preventie. Het strategisch plan van het Agentschap Zorg en Gezondheid ‘ De Vlaming leeft gezonder tegen 2025’ kaderend in de gezondheidsconferentie preventie van 16 en 17 december 2016 voorziet de herziening van deze gezondheidsdoelstellingen.

Op 21 januari 2020 ondertekenden 27 Kempense gemeenten het charter ‘Gezonde Gemeente’ waarbij ze zich engageren om een gezonde levensstijl bij al hun inwoners te promoten.

Deel 2. Inzet intergemeentelijke preventiemedewerker

Voor het realiseren van dit artikel 1 vermelde preventief gezondheidsbeleid en de uitbouw van een intergemeentelijke preventiewerking, kunnen de deelnemende gemeenten beroep doen op personeel van CGG Kempen. De gedetailleerde modaliteiten worden geformuleerd in een addendum.

Deel 3. Vergoeding inzet

Elke deelnemende gemeente ontvangt een subsidie van de Vlaamse overheid: een forfait van 3000 euro + 0,08 euro per inwoner (personen met een verhoogde tegemoetkoming worden dubbel gerekend). Dit bedrag komt rechtstreeks vanuit de Vlaamse overheid terecht bij LOGO Kempen. Daarnaast betaalt elke deelnemende gemeente een co-financiering, voor het zelfde bedrag, aan LOGO Kempen. LOGO Kempen stort op zijn beurt het totale bedrag door aan CGG Kempen.

Geel zal voor de co-financiering geen geld inbrengen maar de inzet van de reeds aanwezige lokale preventiewerker.

15% van de middelen van het totale budget zullen voorzien worden voor de betaling van dienstverplaatsingen, opleidingen en dergelijke meer.

Specifieke gegevens voor de gemeente worden vervat in een addendum.

Deel 4. Uitbreiding samenwerking medewerkers

De deelnemende gemeenten verbinden zich er toe de samenwerking met de betrokken personeelsleden van CGG Kempen op geen enkele wijze uit te breiden zonder voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van CGG Kempen.

Deel 5. Evaluatie

CGG Kempen en LOGO Kempen verbinden zich ertoe minstens één keer per jaar gezamenlijk een formele evaluatie te houden van de samenwerking.

Voor de opvolging en evaluatie van de intergemeentelijke preventie acties worden de bestaande registratiesystemen van CGG Kempen (ginger) en LOGO Kempen (CIRRO) gebruikt. Jaarlijks zal op basis van deze registratie een kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie gehouden worden.

Voor de deelnemende gemeenten van deze samenwerkingsovereenkomst zal een (beperkte) stuurgroep samengesteld worden die minstens twee keer per jaar samenkomt met als doel het bepalen, opvolgen en bijsturen van doelstellingen.

Deel 6. Duur overeenkomst

De overeenkomst gaat in op 1/6/2020. De deelnemende gemeenten engageren zich tot 31/12/2024 en wordt na deze periode stilzwijgend verlengd onder dezelfde voorwaarden als het initieel contract.

Opzeg van de overeenkomst kan enkel na overleg met CGG Kempen en LOGO Kempen en tenzij er via een aangetekend schrijven een opzeg gebeurt 3 maanden voor de in het eerste lid bepaalde vervaldatum. Opzeg van de overeenkomst kan door elk van de ondergetekende partijen enkel mits bovenstaande bepalingen.

Deel 7. Slotbepalingen

Opgedane knowhow en kennis mogen gebruikt worden in andere/nieuwe samenwerkingsverbanden, voor zover ze de andere partijen niet schaden.

De nietigheid van één van de bepalingen in onderhavige overeenkomst brengt de geldigheid van de rest van de overeenkomst niet in het gedrang.

Het Belgische recht is uitsluitend van toepassing op deze overeenkomst en op alle overeenkomsten die hieruit voortvloeien.

In geval van betwisting in het kader van onderhavige overeenkomst, zijn uitsluitend de rechtbanken van het arrondissement Antwerpen, afdeling Turnhout bevoegd.

Voor de lokale besturen:

Vera CelisFrançois Mylle

Peter KeymeulenTina Vervloesem

Elias De WeverAnita Van den Eynde

Tine GielisJerry Verspreet

Nele GeudensFlor Boven

Guy Van HirtumJo Vankrunkelsven

Voor LOGO Kempen

Pierre Goo'r

Voor CGG Kempen

Wim CaeyersLynn De Ceuster

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst tussen CGG Kempen, LOGO Kempen en gemeenten Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo goed te keuren en dat luidt als volgt:

Addendum voor de overeenkomst CGG Kempen – LOGO Kempen – Gemeente HULSHOUT

Intergemeentelijke preventiewerking

De ondergetekende partijen:

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Kempen vzw, Antwerpseweg 1A bus 1, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Wim Caeyers (voorzitter) en Lynn De Ceuster (ondervoorzitter).

En

LOGO Kempen vzw, Antwerpseweg 1, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Pierre Goor (voorzitter).

En

Gemeente HULSHOUT, Professor Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door Elias De Wever (voorzitter gemeenteraad) en Anita Van den Eynde (algemeen directeur).

1.Toevoeging aan het hoofdcontract

Dit addendum is bedoeld om te worden gevoegd bij de overeenkomst van 01/06/2020 en maakt integraal deel uit van het hoofdcontract.

2.Inzet medewerker

CGG Kempen voorziet in de inzet van een intergemeentelijke preventiewerker, niveau bachelor.

Standplaats wordt voorzien op een locatie van CGG Kempen (Herentals of Turnhout). Afhankelijk van de uit te voeren activiteit zal de intergemeentelijke preventiewerker zich verplaatsen of aanwezig zijn in de gemeente.

Afwezigheden omwille van feestdagen, verlof, opleiding of korte ziekte worden niet ingehaald.  Bij langdurige afwezigheden omwille van ziekte zal in de mate van het mogelijke door CGG Kempen in overleg met LOGO Kempen en de betrokken gemeenten bekeken worden  of er alternatieven mogelijk zijn.

3.Inhoudelijke werking

De krijtlijnen waarbinnen de intergemeentelijke preventiewerker ingezet zal worden met inhoudelijke en beleidsmatige ondersteuning vanuit CGG Kempen en LOGO Kempen in het opstellen van een preventief gezondheidsbeleid rond de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen zijn:

- De opmaak van een strategisch- en operationeel plan per cluster van deelnemende gemeenten gezien de regionale context en mogelijkse verschillen

- Uitvoering van de hieraan gekoppelde acties door de intergemeentelijke preventiewerker

- Nauwe samenwerking met de betrokken gemeenten en terugkoppeling aan (een nog samen te stellen) stuurgroep

- Jaarlijkse rapportage en opmaak van werkingsverslag zoals omschreven in de samenwerkingsovereenkomst

4.Vergoeding inzet

Een forfait van 3000 euro + 0,08 euro per inwoner (inwoners met een verhoogde tegemoetkoming tellen dubbel) + eigen financiële inbreng ter waarde van het bedrag van de ontvangen subsidie. Indien indexaanpassingen worden onderstaande bedragen ook aangepast.

3969,49 x 2 = 7938,98

Opgemaakt te Turnhout op 01/06/2020  in evenveel exemplaren als betrokken partijen in onderhavige overeenkomst, in drievoud waarbij elke partij verklaart een ondertekend exemplaar te hebben ontvangen.

Voor de Lokale besturenVoor LOGO KempenVoor CGG Kempen

Elias De WeverPierre GoorWim Caeyers

Anita Van den EyndeLynn De Ceuster

Artikel 3:

De ondertekende overeenkomst over te maken aan CGG Kempen.

 

 

De gemeenteraad wordt geschorst na bespreking en voor de stemming van agendapunt 'A.2. BESLISSING: Omgevingsvergunning VK_0029.'  van 19.16 uur tot en met 19.41 uur.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0029. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen in 6 loten geschikt voor ééngezinswoningen van percelen gelegen op de hoek Wouwerstraat-Vennekensstraat en de aanleg van de riolering en gracht.

BESLUIT:AMENDEMENT 1
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
AMENDEMENT 2
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
AMENDEMENT 3
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
AMENDEMENT 4
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
AMENDEMENT 5
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
ALGEMEEN
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: voor de ganse N-VA fractie: De informatie van dit punt werd laattijdig ontvangen. We zijn niet tegen het project maar wel met de manier van werken.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging in te stemmen om een gedeelte van het tracé van de gemeente weg (buurtweg nummer 5 volgens de Atlas der Buurtwegen), gelegen te Wouwerstraat, zoals aangeduid op bijgevoegd rooilijnplan van landmeter-expert Jan Foqué te wijzigen en het rooilijnplan definitief vast te stellen. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De verkavelaar is overeenkomstig artikel 28§2 van het decreet houdende de gemeentewegen een waardevermeerdering verschuldigd aan de gemeente van 28.250,00 euro meerwaarde min 20.511,73 euro minwaarde overeenkomstig het schattingsverslag d.d. 15 juni 2020, ten gevolge van de afschaffing van een gedeelte van een gemeenteweg, meer bepaald voormalige buurtweg nr. 5 zoals aangegeven op het bijgevoegd rooilijnplan. Het uiteindelijke verrekende bedrag verschuldigd aan de gemeente bedraagt 7.738,27 euro.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist om het gewijzigde wegtracé van de bestaande gemeenteweg, met daarbij ook de aanleg van de nodige nutsvoorzieningen en uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan met een oppervlakte 2 a 22ca, hetgeen na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd, goed te keuren en dit zoals aangeduid op het verkavelingsplan. Deze kosteloze grondafstand dient te gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

Artikel 4:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen  gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden opgelegd door de verschillende nutsmaatschappijen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of betrokken nutsmaatschappijen.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0030. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het bijstellen van een omgevingsvergunning voor het wijzigen van lot nr. 7 en 8 uit de oorspronkelijke verkavelingsvergunning dd. 18 jan. 1971 (intern nr.163) naar 3 loten voor het oprichten van een vrijstaande eengezinswoning.

BESLUIT:19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims, Geert Vermunicht en Elias De Wever
1 stem tegen: Rist Heylen
0 onthoudingen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging in te stemmen om een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen te Heibaan, zoals aangeduid op bijgevoegd rooilijnplan van landmeter-expert Marcel Van den Vonder te wijzigen en het rooilijnplan definitief vast te stellen. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om het gewijzigde wegtracé van de bestaande gemeenteweg, en uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan met een oppervlakte 57ca, hetgeen na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd, goed te keuren en dit zoals aangeduid op het verkavelingsplan.

Artikel 3:

De aanleg van volgende de nutsvoorzieningen  gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden opgelegd door de verschillende nutsmaatschappijen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of betrokken nutsmaatschappijen.

Artikel 4:

De strook zoals op het verkavelingsplan weergegeven, dient aan de gemeente Hulshout kosteloos te worden afgestaan voor het openbaar nut ter inlijving bij het openbaar domein. Dit dient te gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0034. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen van een eigendom in één bouwperceel geschikt voor open bebouwing, na afbraak van de bestaande gebouwen eengezinswoning.

BESLUIT:19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
1 onthouding: Rist Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging in te stemmen om een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen te Ceulemansstraat, zoals aangeduid op bijgevoegd rooilijnplan van landmeter-expert Pieter Geens te wijzigen en het rooilijnplan definitief vast te stellen. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om het gewijzigde wegtracé van de bestaande gemeenteweg, en uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan met een oppervlakte 72ca, hetgeen na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd, goed te keuren en dit zoals aangeduid op het verkavelingsplan.

Artikel 3:

De aanleg van volgende de nutsvoorzieningen  gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden opgelegd door de verschillende nutsmaatschappijen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of betrokken nutsmaatschappijen.

Artikel 4:

De strook zoals op het verkavelingsplan weergegeven, dient aan de gemeente Hulshout kosteloos te worden afgestaan voor het openbaar nut ter inlijving bij het openbaar domein. Dit dient te gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Aquafinproject 'project 23.034 - Hulshout'. Goedkeuring overeenkomst tijdelijk gebruik terrein voor grondverbetering.

BESLUIT:19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
1 onthouding: Rist Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de overeenkomst tussen de gemeente en Aquafin nv voor tijdelijk gebruik terrein voor grondverbetering op het perceel kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 1/N/2, goed te keuren.

Artikel 2:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur zijn gemachtigd om de overeenkomst en alle erbij horende stukken namens de gemeenteraad te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING GBH. Goedkeuring vakantiedagen schooljaar 2020-2021.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het volgende:

Voor het schooljaar 2020-2021, wordt in de gemeentelijke basisschool Hulshout geopteerd om de vakanties en vrije dagen als volgt aan te wenden:

1ste trimester

Hervatten van de lessen: dinsdag 01 september 2020

Pedagogische studiedag: maandag 05 oktober 2020

Herfstvakantie: maandag 2 november 2020 tot en met zondag 8 november 2020

Wapenstilstand: woensdag 11 november 2020

Kerstvakantie: maandag 21 december 2020 tot en met zondag 3 januari 2021

2de trimester

Krokusvakantie: maandag 15 februari 2021 tot en met zondag 21 februari 2021

Lokale verlofdag: maandag 08 maart 2021

Paasvakantie: maandag 5 april 2021 tot en met zondag 18 april 2021

3de  trimester

O.H. Hemelvaart: donderdag 13 mei 2021 en vrijdag 14 mei 2021

Pinkstermaandag:  24 mei 2021

Lokale verlofdag: maandag 07 juni 2021

Zomervakantie van donderdag 1 juli tot en met dinsdag 31 augustus 2021.

Artikel 2:

Deze beslissing zal voor kennisgeving aan de bevoegde diensten worden overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING GBH. Goedkeuring aanpassing schoolreglement en infobrochure.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs met inbegrip van de infobrochure, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 1 juli 2019, op te heffen.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het hierbij gevoegde schoolreglement Gemeentelijke Basisschool Hulshout goed. De infobrochure maakt integraal deel uit van het schoolreglement.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemandateerd om in de loop van het schooljaar andere noodzakelijke wijzigingen aan de infobrochure goed te keuren na overleg in de schoolraad.

Artikel 4:

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING GBH. Goedkeuring professionaliseringsplan 2020-2021.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het voorgelegde professionaliseringsplan schooljaar 2020-2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Bibliotheekraad. Goedkeuring huishoudelijk reglement.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het voorgaand huishoudelijk reglement van de bibliotheekraad, dd. 17 december 2013, te vervangen door dit reglement:

Huishoudelijk reglement bibliotheekraad

Artikel 1 - Het huishoudelijk reglement bepaalt de inwendige aangelegenheden van de bibliotheekraad.

Artikel 2 - De bibliotheekraad vergadert minstens 3 maal per jaar en telkens wanneer de noodzakelijkheid zich voordoet. 1/3e van de stemgerechtigde leden kan de bijeenroeping van de bibliotheekraad eisen. Tijdens deze vergadering worden bij voorrang de voorgestelde agendapunten door de bibliothecaris en de door de betrokken leden voorgestelde agendapunten behandeld. Deze samenkomst dient plaats te vinden binnen één maand na het schriftelijk indienen van zulk verzoek bij de voorzitter.

Artikel 3 - De bibliotheekraad wordt bijeengeroepen door de voorzitter en de secretaris of bij ontstentenis van één van beide, door de ondervoorzitter.

Artikel 4 - De uitnodigingen met vermelding van de agenda moeten tenminste 7 dagen voor de vastgestelde datum bij de leden toekomen. Bij de agenda dienen de nodige stukken gevoegd te zijn om de bespreking ervan mogelijk te maken. De voorzitter en de ondervoorzitters of de secretaris stellen de agenda op. Op de agenda moet elk punt worden ingeschreven dat minstens 14 dagen voor de vergadering door één van de stemgerechtigde leden schriftelijk bij de voorzitter werd ingediend. De oproepingsbrief wordt per mail door de secretaris, samen met de agenda, verstuurd aan ieder lid.

Artikel 5 - Over onderwerpen die niet op de agenda voorkomen, kan niet geldig beraadslaagd worden, tenzij mits akkoord van 60% van de aanwezige stemgerechtigde leden bij het begin van de vergadering.

Artikel 6 - De bibliotheekraad kan enkel geldig beslissen wanneer 1/2e van haar stemgerechtigde leden aanwezig is. Wordt dit aantal niet bereikt, dan worden de leden binnen de 15 dagen en voor dezelfde agenda opnieuw samengeroepen. De vergadering zal dan over dezelfde agendapunten geldig kunnen beslissen, ongeacht het aantal aanwezigen.

Artikel 7 - De leden van het bestuursorgaan kunnen zich niet laten vervangen door een plaatsvervanger of geen volmacht geven aan een ander lid.

Artikel 8 - De bibliotheekraad kan personen die geen lid zijn uitnodigen omwille van hun deskundigheid. Zij hebben slechts raadgevende stem.

Artikel 9 - De vergaderingen van de bibliotheekraad worden voorgezeten door de voorzitter, of bij diens afwezigheid door één van de ondervoorzitters. Indien voorzitter en ondervoorzitters afwezig zijn wordt het voorzitterschap waargenomen door het stemgerechtigde lid met de hoogste leeftijd.

Artikel 10 - De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van geldig uitgebrachte stemmen.

Over personen en functies wordt altijd geheim gestemd. Geheime stemming gebeurt ook wanneer minstens 1/3e van de aanwezige leden dit voorstelt. Bij staking van stemmen wordt de stemming overgedaan tijdens de eerstvolgende vergadering. Bij een tweede staking van stemmen wordt het voorstel verworpen.

Artikel 11 - Van elke bijeenkomst van de bibliotheekraad wordt door de secretaris een verslag opgesteld dat, na goedkeuring door een volgende vergadering, door de voorzitter en secretaris ondertekend wordt. Dit verslag berust in de openbare bibliotheek in een register ad hoc. Elk lid van de bibliotheekraad ontvangt het verslag van elke vergadering ten laatste één maand na de samenkomst.

Artikel 12 - Het verslag bevat de volgende elementen:

*de aanwezigen, de afwezigen, de verontschuldigden

*de besluiten van de vergadering

*de belangrijkste overwegingen die leidden tot voornoemde besluiten

*de uitslagen van de stemmingen

*de minderheidsstandpunten, met het aantal leden dat deze standpunten steunt.

Artikel 13 - De bibliotheekraad behandelt de agendapunten in volgorde waarin ze op de uitnodiging vermeld staan, behoudens een andere beslissing bij meerderheid.

Elke vergadering begint met de goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering.

Als een punt wegens tijdsgebrek niet kan worden afgehandeld wordt het automatisch naar de agenda van de volgende vergadering verzonden waar het bij prioriteit wordt behandeld.

Artikel 14 - De bibliotheekraad kan naargelang de noodzaak permanente of ad hoc werkgroepen vormen. Deze werkgroepen bestaan uit leden van de bibliotheekraad. Zij kunnen op eigen initiatief en naargelang te bespreken punten zich door deskundigen laten bijstaan. De voorzitter van een werkgroep wordt uit de stemgerechtigde leden aangeduid door de bibliotheekraad.

De adviezen van de werkgroepen zijn uitsluitend bestemd voor de leden van de bibliotheekraad.

Artikel 15 - De beslissingen en adviezen zoals ze geformuleerd en goedgekeurd zijn door de bibliotheekraad, worden schriftelijk aan de gemeenteraad, resp. het College van Burgemeester en Schepenen overgemaakt binnen de 14 dagen na de vergadering van de bibliotheekraad.

Wanneer één lid erom verzoekt, worden aan de besluiten en adviezen minderheidsnota's toegevoegd met vermelding van het aantal stemmen voor deze nota.

Artikel 16 – Wanneer een lid van de bibliotheekraad 4 opeenvolgende vergaderingen afwezig is, zonder voorafgaande verontschuldiging, dan is dat lid automatisch ontslagnemend.

Artikel 17 – Drie opeenvolgende vergaderingen van de bibliotheekraad kunnen niet op steeds dezelfde weekdag plaatsgevonden hebben.”

 

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Bibliotheeksysteem. Goedkeuring overeenkomst E-boekendienst voor openbare bibliotheken.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de ondertekening van de overeenkomst E-boekendienst voor openbare bibliotheken tussen vzw Cultuurconnect en Gemeentebestuur Hulshout goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING GC Ijzermael. Goedkeuring hernieuwing overeenkomst.

BESLUIT:AMENDEMENT 1
9 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen
AMENDEMENT 2
9 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen
ALGEMEEN
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: voor de ganse N-VA fractie: Gezien alle opmerkingen zijn we uiteraard blij dat het gemeenschapscentrum blijft bestaan en betreuren dat het college geen andere mogelijkheden heeft en er geen oplossing is van het college.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de beheersovereenkomst Gemeenschapscentrum Westmeerbeek als volgt goed te keuren:

"Beheersovereenkomst Gemeenschapscentrum Westmeerbeek

Tussen de ondergetekenden:

Lokaal Bestuur Hulshout, vertegenwoordigd door de gemeenteraad, in de persoon van Anita Van den Eynde, algemeen directeur en Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad, hierna genoemd “de gemeente”

en

De vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek, vertegenwoordigd door de raad van bestuur, in de persoon van Jan Monsecour, Gunter Vaes en Eddy Laeremans, hierna genoemd “de vzw”

wordt het volgende overeengekomen:

Voorafgaanden:

Partijen hebben kennis genomen van het rapport  metingen en maatregelen van de geluidsdeskundige

Artikel 1: Opdracht

De doelstelling van de vzw is inwoners van Hulshout een feest- en vergaderzaal dicht bij huis aan te bieden. De vzw draagt bij aan de socio-culturele beleving van burgers door zich in te zetten voor het lokale verenigingsleven. De vzw is in eerste instantie een plaats voor en door vrijwilligers en versterkt daardoor het sociale weefsel in zijn omgeving.

De gemeente draagt de verhuur en de volledige uitbating van het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek over aan de vzw. Dit behelst:

- Het toekennen van het gebruik van de zalen aan de diverse gebruikers en organisaties, waarbij maximaal tegemoet gekomen wordt aan het verenigingsleven van Hulshout en omgeving.

- Het instaan voor de goede orde, de zorg voor het gebouw en het uitvoeren van kleine niet-structurele onderhoudswerkzaamheden.

- Beheer van de inkomsten als een goed huisvader.

- De vzw zal aan de gemeente een huurprijs betalen van 2.500,00 euro per jaar. Dit bedrag is exclusief btw en wordt niet geïndexeerd.

De vzw verbindt zich ertoe de uitbating zelf waar te nemen. De exploitatie van het totale beheer mag geenszins worden overgedragen aan derden, tenzij mits voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de gemeente.

Indien door bijzondere omstandigheden het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek niet kan gebruikt worden, zal dit artikel herbekeken dienen te worden.

De vzw dient bij de uitbating alle wetgeving, en in het bijzonder de Vlaremwetgeving,   te respecteren.

Artikel 2: Toezicht van gemeente

De vzw zal op elk ogenblik toegang verlenen tot het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek aan de aangestelden van de gemeente.

Er wordt ten allen tijde 1 set van alle sleutels ter beschikking gesteld voor de gemeente.

Alle wijzigingen aan sloten moeten gebeuren volgens het sleutelplan, DC0813.

Artikel 3: Gebruik

Er zal door de vzw in overleg met de gemeente een gebruiksreglement worden opgesteld, waarin de modaliteiten van het gebruik worden omschreven.

De vaststelling en eventuele wijzigingen van het gebruiksreglement ligt binnen de 3 maanden na ingebruikname voor ter kennisname op de gemeenteraad.

Het gemeenschapscentrum Westmeerbeek  kan voor activiteiten met versterkte muziek alleen gebruikt worden voor evenementen waarbij  muziek geproduceerd wordt onder het maximale geluidsniveau  in de zaal van 85 dB (A) L .   Het geluidsniveau  geldt op gelijk welke plaats waar zich in normale omstandigheden publiek kan bevinden.   Van dit geluidsniveau  kan 12 keer per jaar ,  met maximaal 2 keer per maand worden afgeweken  mits  voorafgaande goedkeuring van het  CBS voor het evenement. Het CBS kan dan een geluidsniveau toelaten tussen de   85 dB (A)L en  95 d(B)AL.  Het CBS is vrij om te beslissen aan wie zij deze uitzondering al dan niet verleend.  De  VZW  brengt de kandidaat-huurder op de hoogte van het feit dat hij eventueel voor zijn geplande activiteit dergelijke uitzondering dient te vragen.

De milieukwaliteitsnormen voor het gebied waar het gemeenschapscentrum Westmeerbeek zich bevindt  bedragen  50/45/45  dB (A),  overdag/ ’s avonds/ ’s nachts.   Bij het gebruik van de zaal dienen deze normen te worden gerespecteerd.

 

De verhuurtarieven van het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek zijn als volgt:*

Tarief 1: Leden van de vzw Gemeenschapscentum Westmeerbeek  en de gemeente.

Tarief 2: Overige huurders

                               Hele zaal              Kleine zaal          Vergaderlokaal (*) of keuken

Tarief 1                90 euro                25 euro                10 euro

Tarief 2                140 euro             50 euro                30 euro

*Extra: energie, kuis, frietvet en afval (behalve bij huur vergaderlokaal)

Bij elk gebruik maakt de vzw een schriftelijk contract op, dat dient ondertekend te worden door de gebruiker. Bij ondertekening van dit contract neemt de gebruiker kennis van het gebruiksreglement.

De gebruiker ontvangt na de activiteit een duidelijke schriftelijke afrekening. De gebruikers van tarief 2 zijn gehouden vooraf een  voorschot te betalen ten bedrage van het huurtarief. De reservatie is pas definitief na betalen van  het voorschot.

De vzw zal bij de verhuur rekening houden met en verwijzen naar het fuifreglement van het Lokaal Bestuur Hulshout. De vzw zal erop toezien niet te verhuren aan verenigingen/personen, waarvan de doelstellingen niet conform zijn met de doelstelling van de vzw. 

Het beheerscomité stelt een contactpersoon aan bij brand. De contactgegevens van de verantwoordelijke worden opgenomen in het gebruiksreglement.

In de grote zaal mogen maximum 360 personen aanwezig zijn. In het gebruiksreglement worden verdere aandachtspunten voor de inrichters van activiteiten vermeld.

In uitzonderlijke gevallen en bij hoogdringendheid kan de gemeente bepaalde infrastructuur opeisen (vb. verkiezingen, rampen, …). Dit moet gebeuren in samenspraak  met de vzw.

De vzw zal met de vrije basisschool De Schatkist afspraken maken i.v.m. het gedeeld gebruik van de parking.

Artikel 4: Verzekeringen

Verzekeringen ten laste van de gemeente:

-Verzekering tegen brand, ontploffing en aanverwante gevaren voor de gebouwen, onroerende en roerende goederen die eigendom zijn van de gemeente. Ten opzichte van de vzw geldt de clausule van afstand van verhaal.

Verzekeringen ten laste van de vzw:

-Verzekering tegen brand en aanverwante gevaren voor de inboedel, eigendom van de vzw, met afstand van verhaal ten opzichte van de gebruikers

-Verzekering algemene burgerlijke aansprakelijkheid

-Verzekering van bestuurdersaansprakelijkheid en LO voor de leden van de vzw

-Verzekering algemene objectieve aansprakelijkheid

De vzw bezorgt een kopie van de afgesloten polissen aan de gemeente en bewijst jaarlijks dat de premies van de polissen betaald werden.

De VZW bezorgt jaarlijks alle wettelijk verplichte keuringsverslagen en attesten waaronder o.a. laagspanning, gasdichtheid, verwarmingsinstallatie, blusapparaten, ... aan de gemeente

Artikel 5: Onderhoud en herstellingen

Voor het onderhoud van Gemeenschapscentrum Westmeerbeek wordt verwezen naar de rechten en plichten omschreven in de huurwet.  Alle infrastructuur van perceel (Afdeling 2, sectie 2, nr. 89/02V2) is hierin begrepen: o.a.:

- Terras voor en achter

- Parking achter (kant IJzermaal)

- Grote/kleine zaal

- Technische ruimtes

- Koeling

- Vergaderlokaal

- Toiletten

- Keuken

- Parking langs de Mgr. Raeymaekersstraat

De vzw dient de gemeente zonder uitstel in kennis te stellen indien structurele onderhoudswerken (uit te voeren door de eigenaar) zich opdringen. Het is de vzw niet toegestaan aanpassingswerken (vb. schilderwerken) of verbouwingswerken uit te voeren, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de gemeente.

Artikel 6: Investeringen

De vzw moet middelen reserveren in hun jaarprogramma voor structurele, toekomstige investeringen.

Dit moet aangetoond kunnen worden via een jaarlijkse validatie van het investeringsplan en de meerjarenplanning door de gemeente.

Artikel 7: Duur van de overeenkomst

Deze beheersovereenkomst gaat in op 1 juli 2020 en loopt af op 1 augustus 2021. Zij kan niet stilzwijgend verlengd worden. Indien er zich na de beëindiging  van deze overeenkomst  tussen huidige partijen om welke reden ook een andere aanbieder voor de uitbating aandient, zal de vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek als laatste de kans krijgen om   aan de voorwaarden  voorzien in de oorspronkelijke overeenkomst tussen partijen terug een uitbatingovereenkomst met de gemeente te sluiten. 

De VZW  is gerechtigd de overeenkomst  te beëindigen zonder enige vergoeding aan de gemeente verschuldigd te zijn  of   zonder  enige opzegtermijn te moeten doen aan de gemeente  tijdens de periode van 01.07.2020  tot 01.08.2021. De VZW dient wel een aangetekend schrijven te richten aan de gemeente waarbij zij de beëindiging meedeelt.   De VZW dient in dit geval  er ook  voor te zorgen dat zij tevens de huurovereenkomsten met haar huurders beëindigt.   Omgekeerd zal in dit geval,  de gemeente ook geen enkele vergoeding verschuldigd zijn aan de VZW en aan de eventuele  huurders van de V.Z.W..

Artikel 8 : Bijkomende bepalingen:

-De gemeentelijke financiële dienst heeft ten alle tijden het recht en de mogelijkheid om de boekhouding te bekijken.

-De vzw legt zelf jaarlijks de boekhouding bij de gemeentelijke financiële dienst neer ter controle.

-De gemeente heeft het recht om de grote of kleine zaal jaarlijks 6 maal gratis te gebruiken voor gemeentelijk georganiseerde activiteiten. Dit gebeurt in afspraak met de vzw en mag de normale werking niet verstoren.

-De gemeente mag de vergaderzaal 6 maal per jaar gratis gebruiken voor gemeentelijk georganiseerde activiteiten. Dit gebeurt in afspraak met de vzw en mag de normale werking niet verstoren.

-De vzw kan de zaal aan niemand gratis ter beschikking stellen, tenzij met toestemming van de gemeente.

-Het gebruiksreglement en eventuele wijzigingen hieraan worden steeds ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad."

Artikel 2:

Deze beslissing zal worden meegedeeld aan de vertegenwoordigers van vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek.

 

 

 

Bij de bespreking van agendapunt 'A.12. BESLISSING: Site Ter Nethe. Goedkeuring langetermijnvisie.' lezen Schepen Elien Bergmans en schepen Saskia Luyten een toelichting  omtrent de langetermijnvisie van Site Ter Nethe.

 

Na bespreking en voor stemming van agendapunt 'A.12. BESLISSING: Site Ter Nethe. Goedkeuring langetermijnvisie.' vragen de N-VA fractie en de Groen fractie een uitstel van stemming.

Voorzitter Elias De Wever stelt voor om te stemmen omtrent het uitstel van stemming.

 

De N-VA en Groen fractie delen mee, dat ze de zitting verlaten en verlaten de zitting.

 

Er wordt gestemd omtrent het voorstel van uitstel van stemming:

0 stemmen voor

11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever

0 onthoudingen

De raad gaat niet akkoord met uitstel van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Site Ter Nethe. Goedkeuring langetermijnvisie.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met de langetermijnvisie voor site Ter Nethe en volgende functies op de site te voorzien:

           een woonzorgcentrum van 75 bewoners,

           voorzieningen voor gehandicapten voor een 45-tal bewoners in totaal,

           een school voor een 490-tal leerlingen waarin ook de kinderopvang geïntegreerd wordt,

           volkstuintjes en

           een administratief centrum (inclusief huidige OCMW-gebouw dat behouden blijft).

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven om verdere voorbereidingen te treffen voor de uitwerking van de langetermijnvisie.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING Kerkfabriek St. Mattheüs. Advies jaarrekening 2019.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening 2019 van de Kerkfabriek St. Mattheüs.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.14. BESLISSING Kerkfabriek St. Adriaan. Advies jaarrekening 2019.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening 2019 van de Kerkfabriek St. Adriaan, mits de nodige interne kredietaanpassingen.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING Kerkfabriek St. Michiel. Advies jaarrekening 2019.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening 2019 van de Kerkfabriek St. Michiel, mits de nodige interne kredietaanpassingen.

 

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING Gemeente Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2019.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de jaarrekening 2019 bestaande uit een beleidsnota, een financiële nota en een samenvatting van de algemene rekeningen met volgende resultaten goed te keuren.

Resultaat op kasbasis

3.956.523 euro

Autofinancieringsmarge

2.270.615 euro

 

Balans per 31/12/2019

Activa

Passiva

Vlottende activa

6.411.543 euro

Schulden

7.032.742 euro

Vaste activa

48.395.311 euro

Netto-actief

47.774.112 euro

Totaal activa

54.806.854 euro

Totaal passiva

54.806.854 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2019

Kosten

12.181.713 euro

Opbrengsten

13.101.115 euro

Overschot van het boekjaar

* Operationeel overschot

* Financieel overschot

* Uitzonderlijk tekort

919.402 euro

680.374 euro

633.488 euro

-394.461 euro

 

 

 

De zitting van de gemeenteraad wordt geschorst voor de behandeling van de OCMW-raad om 22.17 uur. Na de OCMW-raad hervat de zitting van de gemeenteraad om 22.29 uur.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING OCMW Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2019.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om de jaarrekening 2019 van OCMW Hulshout bestaande uit een beleidsnota, een financiële nota en een samenvatting van de algemene rekeningen met volgende resultaten goed te keuren.

Resultaat op kasbasis

810.863 euro

Autofinancieringsmarge

23.248 euro

 

Balans per 31/12/2019

Activa

Passiva

Vlottende activa

1.289.123 euro

Schulden

2.119.619 euro

Vaste activa

3.646.972 euro

Netto-actief

2.816.476 euro

Totaal activa

4.963.095 euro

Totaal passiva

4.936.095 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2019

Kosten

4.897.417 euro

Opbrengsten

5.037.360 euro

Overschot van het boekjaar

* Operationeel overschot

* Financieel overschot

* Uitzonderlijk tekort

139.943 euro

-83.501 euro

126.911 euro

96.534 euro

 

 

 

Schepen Joost Verhaegen geeft een toelichting bij het volgende toegevoegde agendapunt TA.18. BESLISSING: Windenergie: plan van aanpak (Groen: Rist Heylen)

1. Om zoveel mogelijk burgers de kans te geven hun steentje bij te dragen aan deze transitie is het noodzakelijk om ook een veelheid aan participatiemodellen toe te laten,  zodat elke burgers zich ergens in kan terugvinden. Hier moeten de krachten gebundeld worden, via een verscheidenheid aan participatiemodellen om de hernieuwbare doelstellingen te realiseren! Ook onze gouverneur is geen voorstander van 1 model van participatie.

2. Het idee om 1 enkel participatiemodel toe te laten, was op 24 april 2013 op de provincieraad van de provincie Oost-Vlaanderen dit ook beslist. Deze gaf toen de deputatie de opdracht minstens 20% rechtstreekse participatie op te leggen specifiek in kader van de kennisneming van het onderzoek naar de locatiekeuze en projectrealisatie voor de macro-concentratiezones voor windturbines "Maldegem-Eeklo" en "E40 tussen Aalter en Aalst. De deputatie vaardigde vervolgens  een besluit uit van 5 december 2013 waarbij de deputatie voor de windprocessen Eeklo-Maldegem en E40 een dit draagvlakmodel uitwerkte. Dit besluit werd  door de toenmalige Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand op 11 juni 2014 vernietigd.

Uit deze vernietigingsbeslissing blijkt dat het besluit van de deputatie een inbreuk impliceert op een aantal (grond)wettelijk beschermde rechten en vrijheden.

De motieven voor vernietiging kunnen als volgt worden samengevat:

         De verplichting om 20% van een windturbineproject af te staan voor participatie door derden wordt als een inbreuk op het eigendomsrecht (in se betreft het een onteigening) , zoals verankerd in artikel 16 van de Grondwet en artikel 1 van het Eerste Aanvullend Protocol bij het EVRM, gekwalificeerd.

         De participatieverplichting maakt een inbreuk uit op het vrij verkeer van kapitaal, zoals opgenomen in artikel 63 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

         De participatieverplichting schendt eveneens de vrijheid om zich al dan niet te verenigen uit artikel 27 van de Grondwet.

         De doelstelling van het Vlaams Gewest om de hernieuwbare energieproductie te verhogen overeenkomstig de Europeesrechtelijke regelgeving wordt belemmerd door de participatieverplichting.

3. Een verplicht % opleggen, dan zou ook alles afhangen van de uiteindelijke bereidheid van de bevolking om haar eigen middelen daar al dan niet effectief ook in te willen investeren. Wel wordt er in eerste instantie hier maximaal ingezet op het aanbieden van de investeringsmogelijkheid aan de  omwonenden van het project door het voorzien van een exclusieve voorinschrijvingsperiode voor hen.

4. De aanvrager heeft een Coöperatie die werkt zonder achtergestelde lening.  De coöperanten worden “mede-eigenaar” (in se een gebruiksrecht) van de groencertificaten en de energie. Zij dragen echter op geen enkel ogenblik bij aan het afbetalen van een lening. Zo blijft het constructie- en  financieringsrisico volledig bij de aanvrager zelf liggen.

Anderzijds tracht de aanvrager zo toegankelijk mogelijk te zijn door tevens een instap mogelijk te maken vanaf 25 Euro.

Ze laten zoals hoger gesteld een voorinschrijvingsperiode toe voor de omwonenden van het project (enkel de omwonenden worden in die periode van de mogelijkheid op de hoogte gebracht dat ze kunnen inschrijven om hen zo alle kansen te geven om toe te treden).

5. De aanvrager is ook met de financiële intercommunale Zefier een samenwerking aan het opzetten is. Een publiek investeringsvehikel zoals Zefier kan in eigen naam maar voor rekening van hun vennoten (lees  gemeenten) deelnemen aan hernieuwbare energieprojecten (momenteel  voornamelijk windenergie).

Voordelen zijn: 

         Gemeente deelt via Zefier rechtstreeks in de winsten van de hernieuwbare energie en kan bijv. zelf een omgevingsfonds oprichten voor haar inwoners of investeren in lokale, eigen hernieuwbare projecten

         Zekerheid dat opbrengsten lokaal worden ingezet

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING Windenergie: plan van aanpak - TA - Rist Heylen

BESLUIT:0 stemmen voor
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist kennis te nemen van de voorbeelden van de aanpak in diverse gemeente- en provinciebesturen m.b.t. het opleggen van directe burgerparticipatie in de eigendoms- en beheerstructuur van grote windmolens om het lokale draagvlak hiervoor te versterken en daarmee de invulling van het potentieel voor grote windmolens te optimaliseren, en van het voorstel voor een aangepaste aanpak in onze gemeente.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist tot het ondersteunen van de herverdeling van de lasten en lusten van grote windmolens naar volgend model:

         aan de input zijde wordt een rechtstreekse verankering bekomen voor de lokale gemeenschap door te streven naar minstens 20 % rechtstreekse participatie in de eigendoms- en beheersstructuur van grote windturbines voor te behouden aan de lokale gemeenschap en lokale overheden. Aan de rechtstreekse participatie is voldaan als de coöperatie voldoet aan de 7 voorwaarden van ICA.

         bovenstaande engagementen zullen worden opgenomen in een vrijwillige, maar bindende overeenkomst die ter ondertekening wordt voorgelegd aan de gekende potentiële uitbaters van grote windmolens om de juridische draagkracht van de gemeenteraadsbeslissing te vergroten. Een model van deze overeenkomst zal in een later dossier worden voorgelegd ter vaststelling

         publieke rechtspersonen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die eigenaar zijn van gronden, gelegen in de binnen het windlocatie geschikt bevonden gebieden, worden opgeroepen om maximale directe lokale participatie na te streven om zo een voorbeeldfunctie te vervullen.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitwerking in samenwerking met de diverse betrokken diensten en mogelijk relevante derden

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.19. VRAAG Onderwijs: Zomerscholen: Gaat de gemeente intekenen op de tweede oproep? - TA - Laura Kunnen

VRAAG:

De afgelopen maanden zijn voor heel wat kinderen in een kwetsbare situatie bijzonder zwaar geweest. Leerkrachten, leerlingen en ouders zijn tijdens de coronacrisis keihard blijven doorwerken om hoogstaand afstandsonderwijs te organiseren. Er zijn grote inspanningen gedaan om álle leerlingen te

bereiken en te betrekken, maar toch riskeren de meest kwetsbare leerlingen nog altijd een leerachterstand. Niet alle leerlingen zijn thuis bijvoorbeeld even goed omkaderd. Als de leerhiaten van deze leerlingen niet ingevuld worden in de komende maanden, dan starten ze met een achterstand aan het nieuwe schooljaar.

Daarom lanceerde de Vlaamse Regering, onder impuls van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, medio mei een open oproep in kader van de oprichting van een ‘zomerschool’ naar scholen, lokale besturen en andere initiatiefnemers.

De oproep wordt nu verlengd wegens succes. Scholen, lokale besturen en andere initiatiefnemers krijgen vanaf 10 juni tot 7 juli een nieuwe kans om een aanvraag in te dienen.

Onze minister hoopt dat veel lokale besturen, scholen en andere organisaties ook op de tweede oproep zullen ingaan. “We moeten maximaal verhinderen dat de meest kwetsbare leerlingen in september met een achterstand beginnen aan het nieuwe schooljaar. Laat ons die proberen weg te werken in de vakantie, in combinatie met veel ontspanning, sport, spel en cultuur. Het is allemaal wat nieuw, maar we hebben veel lessen getrokken uit Nederlandse voorbeelden”.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Verkeersveiligheid: Veilige oversteekplaats voor fietsers en wandelaars aan de Herenbossen bij de brug van de Booischotsesteenweg (aan de Pallieterhoeve). - TA - Laura Kunnen

VRAAG:

Gezien het steeds groeiende aantal wandelaars en fietsers die dagelijks van de natuur langs de Nete komen genieten, vragen wij om een veilige oversteekplaats op deze locatie. Momenteel is het een gevaarlijk punt waar de auto’s zeer snel voorbij komen gevlogen, en er geen enkele voorziening is voor de zwakke weggebruiker. Concreet vragen wij om een totaalpakket te onderzoeken:

1.Een zebrapad én fietsoversteekplaats

2.Aanduiding van deze oversteekplaats met de juiste, voldoende zichtbare borden

3.Een stuk waar de maximale snelheid wordt beperkt tot 50 km per uur aan de brug

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Mobiliteit; verkeersveiligheid. Waarom werden in de Elzenstraat de bakken (ter vertraging van het verkeer) verwijderd? - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Waarom werden in de Elzenstraat de bakken (ter vertraging van het verkeer) verwijderd?

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.22. VRAAG Hulshout krijgt van de Vlaamse regering 113.711,95 euro voor sport jeugd en cultuurverenigingen, hoe worden deze gelden verdeeld in Hulshout? - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

Hulshout krijgt van de Vlaamse regering 113.711,95 euro voor sport jeugd en cultuurverenigingen, hoe worden deze gelden verdeeld in Hulshout?

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.23. VRAAG Hulshout krijgt van de Vlaamse regering 16.020,56 euro voor armoedebestrijding via het OCMW en een extra consumptiebudget van 16.910,59 euro voor kwetsbare doelgroepen, hoe worden deze gelden verdeeld in Hulshout? Wordt de tijdelijke toeslag voor de OCMW cliënten automatisch toegekend of moet dit op eigen initiatief aangevraagd worden? Staat de sociale dienst de mensen hierin bij? - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

Hulshout krijgt van de Vlaamse regering 16.020,56 euro voor armoedebestrijding via het OCMW en een extra consumptiebudget van 16.910,59 euro voor kwetsbare doelgroepen, hoe worden deze gelden verdeeld in Hulshout? Wordt de tijdelijke toeslag voor de OCMW cliënten automatisch toegekend of moet dit op eigen initiatief aangevraagd worden? Staat de sociale dienst de mensen hierin bij? 

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.24. VRAAG verkeersveiligheid: Komen er nog extra verkeersaanpassingen ter hoogte van de inrit site La Corbielle? - TA - Kurt Albert

VRAAG:

Kortelings open er twee winkels en zal de de verkeersdrukte aan de op- en afrit van de site sterk toenemen. Wat zijn de mogelijke acties die de gemeente zal/kan nemen?

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.25. VRAAG Windturbines : standpunt gemeente Hulshout - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Wat is het standpunt van de gemeente Hulshout betreffende de geplande installatie van windturbines door Luminus/Lumiwinds in het industriepark Hulshout/Heultje ?

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 juni 2020.

 

GR OZ  A.26. VRAAG Organisatie gemeenteraad : publiek - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Door de corona-crisis waren dringende en noodzakelijke aanpassingen nodig inzake de organisatie van de gemeenteraadszittingen.  Maandag 2 maart was de laatste vergadering onder normale omstandigheden, de agenda van de gemeenteraad van 23 maart werd sterk ingeperkt en de zitting vond plaats met enkel de fractieleiders, voorzitter en algemeen directeur en de andere raadsleden moesten stemmen via e-mail (geen live-stream).  De vergaderingen van 27 april en 8 juni werden gehouden in de sporthal, evenwel zonder publiek.  De sporthal is een grote zaal waarvan nu slechts een klein gedeelte (ik schat hooguit 25%) wordt ingenomen voor de plaatsing van het meubilair voor de raadsleden.

In het verleden heeft de openstelling voor het publiek nooit geleid tot een zeer grote opkomst, dus is de kans bijzonder klein dat dit nu wel het geval zou zijn.

Desgewenst kan er een maximum aantal toehoorders bepaald worden en kan een voorafgaandelijke melding (inschrijving) worden opgelegd.

Waarom wordt er nog steeds geen publiek toegelaten bij de zittingen van de gemeenteraad ?

 

Publicatiedatum: 15/09/2020