Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 09 mei 2022 om 19.00 uur tot 21:10 uur.

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Jef Van Hoof: vertrouwenspersoon

Saskia Luyten: raadslid

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.1. KENNISNAME College van burgemeester en schepenen. Ontslag schepen Saskia Luyten en aanstelling schepen Elias De Wever.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van:

        ontslag van schepen Saskia Luyten wegens ontslag als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst vanaf 9 mei 2022.

        aanstelling schepen Elias De Wever die van rechtswege is toegevoegd, door verklaarde voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst,  aan het college van burgemeester en schepenen en vast bureau vanaf 9 mei 2022.

 

De fracties danken Saskia Luyten voor haar inzet en spreken waardering uit voor de manier waarop ze haar mandaat heeft opgenomen.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Gemeenteraad. Ontslag raadslid Saskia Luyten.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de brief van 11 april 2022, van schepen Saskia Luyten, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad Elias De Wever waarin zij haar ontslag als raadslid indient met ingang van 9 mei 2022.

 

De fracties danken Saskia Luyten voor haar inzet en spreken waardering uit voor de manier waarop ze haar mandaat heeft opgenomen.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring geloofsbrieven en eedaflegging Kristina Van den Heuvel.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        5 december 2018: De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 worden door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen geldig verklaard.

        9 mei 2022: Saskia Luyten dient schriftelijk haar ontslag in als lid van gemeente- en OCMW-raad bij de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag kan niet meer ingetrokken worden van zodra de voorzitter het ontvangt.

Feiten en context

        Volgende opvolger komt dan in aanmerking om het mandaat op te nemen:

        Kristina Van den Heuvel als eerste opvolger CD&V.

        De geloofsbrieven van Kristina Van den Heuvel werden tijdig ingediend, en deze werden ter inzage gelegd met respect voor de decretale bepalingen ter zake.

        Uit het onderzoek van de administratie blijkt dat de ingediende geloofsbrieven van het kandidaat raadslid voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en op eer verklaard heeft zich niet in een situatie van onverenigbaarheid te bevinden. Er zijn volgens de administratie ook geen elementen waaruit zou blijken dat Kristina Van den Heuvel zich in een situatie van onverenigbaarheid zou bevinden.

        Kristina Van den Heuvel legt de eed af in handen van de voorzitter: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

        Het nieuw gemeenteraadslid wordt van rechtswege lid van de OCMW-raad.

Juridische gronden

        8 juli 2011 en latere wijzigingen: Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet.

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikelen 6, §7, 13 en 14.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven goed van Kristina Van den Heuvel.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging in handen van de voorzitter van Kristina Van den Heuvel.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.4. KENNISNAME Duurzaamheid en Lokale Economie. Terugkoppeling Bike2School.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de terugkoppeling over het Bike2School project:

  1. Deelnamegraad

Hulshout heeft de hoogste deelnamegraad van alle deelnemende gemeenten en steden. We hebben 315 actieve deelnemers op een totaal van 397 leerlingen, wat resulteert in een deelnamegraad van 79%.

        Gemeentelijke basisschool Hulshout (geen onderscheid mogelijk tussen Strepestraat en Grote Baan): 248 actieve deelnemers op een totaal van 291 leerlingen - 85%.

        Vrije basisschool Houtvenne: 67 actieve deelnemers op een totaal van 106 leerlingen - 63%.

We zien grote schommelingen tussen de verschillende maanden, maar het is zeer moeilijk om de maanden met elkaar te vergelijken, omwille van vakantieperiodes.

  1. Partners / Handelaars

We hebben 39 actieve partners, waarvan 25 lokale handelaars. Ook dit is een hoog getal, vergeleken met andere gemeenten en/of steden. Het persoonlijk aanspreken van handelaars heeft hier zeker geloond.

De volledige lijst met deelnemende handelaars vind je terug op

https://www.hulshout.be/nl/wonen-en-omgeving/mobiliteit/bike2school

  1. Bucks

Tot aan de paasvakantie kenden we een totaal van 27.595 bucks toe (21.772 aan de gemeentelijke basisschool Hulshout en 5.823 aan de vrije basisschool Houtvenne). Van deze 27.595 bucks werden er nog maar 842 uitgegeven door de kinderen. De handelaars die tot nu toe bucks ontvingen, zijn de volgende:

        Trendyshop: 300

        Lybo: 58

        Koeketien: 52

        Schoofzak : 204

        Kelderke: 30

        Pranilleke: 80

        Geitenboerderij 't Plekske: 53

        Hidrodoe: 65

  1. Klimaat

Bij de inschrijving van zoon of dochter geef je je adres door en geef je aan of er voornamelijk gewandeld of gefietst wordt. Aan de hand van deze informatie worden er volgende gegevens gegenereerd:

        Gemeentelijke basisschool Hulshout:

        totale afgelegde afstand: 32.588 km

        aantal kilometers gefietst: 25.733 km

        aantal kilometers gewandeld: 6.856 km

        bespaarde CO2 uitstoot: 6.364 kg

        Vrije basisschool Houtvenne:

        totale afgelegde afstand: 3.537 km

        aantal kilometers gefietst: 2.176 km

        aantal kilometers gewandeld: 1.361 km

        bespaarde CO2 uitstoot: 691 kg

        Totale gegevens:

        totale afgelegde afstand: 36.125 km

        aantal kilometers gefietst: 27.909 km

        aantal kilometers gewandeld: 8.217 km

        bespaarde CO2 uitstoot: 7.055 kg

Deze gegevens zijn natuurlijk louter indicatief.

  1. Verloop van het project

De commentaren zijn zeer positief, zowel van de leerlingen als de scholen zelf. In het begin van het project waren er wat problemen met de scanner waardoor leerlingen niet altijd correct geregistreerd werden. Dit was te wijten aan een softwareprobleem, dat zich voordeed in alle deelnemende gemeenten. Na de beginperiode kunnen we stellen dat het project zonder grote problemen verloopt. In de Strepestraat is de scanner nog één keer uitgevallen, maar dit werd zeer snel opgelost door Fairville.

We merken wel dat kinderen nog steeds zeer gefocust zijn op het feit of ze al dan niet gescand worden.

  1. Pijnpunten van het project

Manueel toevoegen van punten is niet altijd gemakkelijk. Als het over één kindje gaat dat niet gescand is, dan is het geen probleem. Maar van zodra het gaat over verschillende kinderen, dan is het bijna onhaalbaar. Dan vraagt dit te veel tijd van de scholen om een lijst te maken met wie er toch een punt verdient.

Campagnes kunnen enkel opgezet worden per gemeente en niet per school. In mei organiseert IOK een heldencampagne waar de ouderraad van de gemeentelijke basisschool Hulshout wilde bijdragen met dubbele punten. Spijtig genoeg zijn net die week de 5e en 6e jaars van de vrije basisschool Houtvenne op zeeklassen, waardoor zij deze campagne niet gaan sponsoren. Dit betekent dan ook dat de gemeentelijke basisschool Hulshout geen dubbele punten kan uitdelen.

Na bespreking,

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Gratis grondverwerving Grote Baan 442 te Hulshout, afdeling I, sectie C, nummer 179/M(deel). Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        07 juli 1998: Principiële gemeenteraadsbeslissing houdende gratis grondverwerving in verkavelingen.

        28 september 2020: Gemeenteraadsbeslissing tot goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen van een grond in een lot voor het oprichten van een open bebouwing gelegen te Grote Baan 442, inzonderheid artikel 4 dat stelt dat de strook grond kosteloos dient te worden afgestaan aan de gemeente alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

        03 november 2020: Omgevingsvergunning met intern nummer VK_0044 betreffende het verkavelen in één lot bestemd voor het oprichten van een één- of tweegezinswoning in open bebouwing en het ontbossen van het eigendom te Grote Baan 442 afgeleverd aan Marcel Van den Vonder, Grote Baan 138 te 2235 Hulshout.

        11 april 2022: Ontwerpakte ontvangen van notaris Geerinckx & Callewaert te Aarschot.

Feiten en context

        De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

        De gratis grondafstand werd opgelegd in de omgevingsvergunning VK_0044, nl. "Zoals opgelegd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2020 dient een strook grond langsheen de Grote Baan met een oppervlakte van 35 vierkante meter en zoals weergegeven op het verkavelingsplan, kosteloos te worden afgestaan aan de gemeente Hulshout, voor het openbaar nut, ter inlijving bij het openbaar domein."

        De verkavelaar heeft notaris Geerinckx & Callewaert aangesteld om de akte van gratis grondafstand te verlijden.

        Op 11 april 2022 hebben wij de ontwerpakte ontvangen van notaris Geerinckx & Callewaert.

        De gratis grondafstand staat vermeld als lot 2 op het verkavelingsplan van 14 maart 2020, opgemaakt door landmetersbureel Marcel Van den Vonder, Grote Baan 138 te Hulshout, met een oppervlakte van 35 ca.

        Aan deze gratis grondafstand zijn voor ons bestuur geen kosten aan verbonden daar de grondafstand werd opgelegd in de verkaveling en bijgevolg een last is van de verkaveling en door de verkavelaar dient in orde te worden gebracht.

Juridische gronden

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De dienst patrimonium adviseert om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Grote Baan 442, lot 2 op het verkavelingsplan van landmetersbureel Marcel Van den Vonder, gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: de N-VA fractie onthoudt zich omwille van de gewijzigde houding omtrent onteigeningen.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Grote Baan 442 te Hulshout, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie C, nummer 179/M(deel) met een oppervlakte van 35 ca, definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

Het desbetreffende perceel staat afgebeeld als lot 2 op het verkavelingsplan van 14 maart 2020, opgemaakt door landmetersbureel Marcel Van den Vonder.

Artikel 2:

De ontwerpakte wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De akte zal verleden worden voor notaris Geerinkcx & Callewaert te Aarschot.

Artikel 4:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente te ondertekenen.

Artikel 5:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

In de samenwerkingsovereenkomst staat meerdere keren Herstelt i.p.v. Herselt. De voorzitter stelt voor om dit via een administratieve rechtzetting aan te passen. De raad gaat hier unaniem mee akkoord.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Goedkeuring toetreding aankoopcentrale Westerlo en samenwerkingsovereenkomst groepsaankoop. Aanstellen van een e-inclusie expert voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid voor de lokale besturen Hulshout, Herselt en Westerlo.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        1 september 2021: Intern overleg o.l.v. Sharon Meylemans betreffende mail van IOK met alle middelen die beschikbaar komen voor E-inclusie via de kabinetten Somers, Crevits en Weyts.

        10 september 2021: Spoedoverleg met de lokale besturen van Herselt, Hulshout en Westerlo betreffende de middelen Somers.

        11 september 2021: Conferentie van Kempense burgemeesters.

        20 september 2021: Principiële goedkeuring van het dossiervoorstel op het schepencollege.

        24 september 2021: Vervolgoverleg met de lokale besturen van Herselt, Hulshout en Westerlo.

        26 oktober 2021: Goedkeuring e-inclusie dossier op het schepencollege.

Feiten en context

        Gemeente Herselt, Hulshout en Westerlo werken in een samenwerkingsverband aan de opbouw van een e-inclusieplan. Elk lokaal bestuur uit het samenwerkingsverband realiseert een e-inclusiebeleid verankerd in de doelstellingenboom van hun bestuur, gekoppeld aan het meerjarenplan en dit in samenwerking met een stakeholdersplatform.

        De opbouw van het e-inclusieplan en het stakeholderplatform vraagt om externe expertise, daarvoor wil het samenwerkingsverband een e-inclusie expert aanstellen. Naar aanleiding van de overheidsopdracht van diensten met als voorwerp ‘Aanstellen van een expert e-inclusie voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid voor de lokale besturen Herstelt, Hulshout en Westerlo’ met ref. 2022-2025 ligt er nu een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voor waarbij Gemeente Westerlo zal optreden als aankoopcentrale.

        De samenwerkingsovereenkomst bevat volgende bepalingen omtrent de verdeling van de kosten en te verwachten subsidie:

        Verdeling kosten

        De kosten verbonden aan de aangestelde e-inclusie expert worden evenredig gedeeld door drie, 1/3de van de kosten worden gefactureerd aan gemeente Westerlo, 1/3de van de kosten worden gefactureerd aan gemeente Herselt en 1/3de van de kosten worden gefactureerd aan gemeente Hulshout.

        Elk lokaal bestuur voorziet jaarlijks, binnen de projectperiode 2022-2024, telkens 3.500,00 euro werkingskosten. 

        Verdeling subsidies

        In kader van voorgenoemd project wordt een subsidie verwacht van 97.500,00 euro. De ontvangen subsidie zal evenredig verdeeld worden onder de drie deelnemende besturen. Gemeente Hulshout zal bijgevolg 1/3de of maximaal 32.500,00 euro aan subsidies ontvangen.

        Gemeente Westerlo zal een groepsaankoop voeren voor het aanstellen van een expert e-inclusie.
De groepsaankoop betreft het sluiten van een contract met één opdrachtnemer voor het begeleiden van de uitwerking voor een e-inclusiebeleid voor de looptijd van 36 maanden.
De voorziene startdatum is de datum van sluiting.

        Gemeente Westerlo treedt voor de deelnemende lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

        Gemeente Westerlo vraagt de deelnemende besturen nu om verbindend deel te nemen aan de groepsaankoop en betrekt de deelnemende besturen bij de opmaak van het bestek.

        Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale en de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst en het college van burgemeester en schepenen bevoegd om de opdracht te sluiten.

        De lastvoorwaarden en wijze gunning zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan het bevoegd orgaan van gemeente Hulshout. Rekening houdend met het besluit dagelijks bestuur van 25 februari 2019 is het college van burgemeester en schepenen hiervoor bevoegd.

        Na de gunning door gemeente Westerlo zullen de deelnemende besturen elk voor hun deel het contract sluiten, onder de opschortende voorwaarde dat gemeente Westerlo geen schorsingsvorderingen ontvangt tijdens de wachttermijn. 

Juridische gronden

        17 juni 2016: Wet betreffende de overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 2, 6°a. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale als bedoeld in artikel 2,6°a en 7°b van bovenvermelde wet, is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren, conform artikel 47§2.

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 56.

Argumentatie

Het samenwerkingsverband met Westerlo, Herselt en Hulshout is geselecteerd als project voor het verkrijgen van een subsidie voor de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid toegekend door het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. Er wordt getracht om via een samenwerkingsverband schaalvoordelen en efficiëntiewinsten te creëren. Door de ontstane specialisatie worden de juridische risico's ingeperkt. Tevens kan deze dienstverlening leiden tot professionalisering van het lokaal aankoopbeleid en kennisdeling.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Totaal Krediet

Uitgave

MJP001931

AC000509

5.000 euro

29.000 euro

        Omschrijving project: Samenwerkingsovereenkomst in kader van de groepsaankoop aangaande  ‘Aanstellen van een  expert e-inclusie voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid voor de lokale besturen Herstelt, Hulshout en Westerlo’.

        Raming kosten: De totale kostprijs voor het aanstellen van een expert voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid wordt geraamd op 87.000,00 euro excl. btw. Het aandeel van de kostprijs wordt voor gemeente Hulshout geraamd op 29.000,00 euro excl. btw.

        Momenteel bedraagt het totaal krediet 5.000 euro. Er dient nog een bijkomende budgetsleutel aangemaakt te worden voor de opbrengsten. De effectieve kosten zullen sowieso gedekt worden. Deze budgetsleutel zal aangemaakt worden bij de aanpassing van het meerjarenplan.

        Raming opbrengsten: De totale te verwachten subsidie bedraagt 97.500,00 euro als volgt verdeeld;

        Het voorschotbedrag van 78.000,00 euro zal gedeeld worden door drie, 1/3de voor gemeente Hulshout, 1/3de voor gemeente Herselt en 1/3de voor gemeente Westerlo. 

        Bij uitbetaling van het resterend saldo van 19.500,00 euro wordt eenzelfde evenredige verdeling gehanteerd; 1/3de van het resterend saldo voor gemeente Hulshout, 1/3de voor gemeente Herselt en 1/3de voor Westerlo.

        De totale te verwachten subsidie voor gemeente Hulshout bedraagt maximaal 32.500,00 euro .

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst met de deelnemende besturen gemeente Hulshout, gemeente Herselt en gemeente Westerlo goed in kader van de groepsaankoop ‘Aanstellen van een expert e-inclusie voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid voor de lokale besturen Herselt, Hulshout en Westerlo’ met ref. 2022-2025, goed te keuren. 

"Samenwerkingsovereenkomst groepsaankoop ‘Aanstellen van een  expert e-inclusie voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid voor de lokale besturen Herselt, Hulshout en Westerlo’

Tussen

gemeente Westerlo, Boerenkrijglaan 61 te 2260 Westerlo, vertegenwoordigd door Guy Van Hirtum, burgemeester Westerlo en Jo Vankrunkelsven, algemeen directeur, in navolging van het besluit van de gemeenteraad van 25 april 2022.

en

gemeente Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door Elias De Wever, voorzitter Hulshout en Ria Van den Eynde, algemeen directeur, in navolging van het besluit van de gemeenteraad van 9 mei 2022.

Wordt als volgt uiteengezet:

In samenspraak met een twee andere gemeentebesturen, heeft de gemeenteraad van Westerlo in zitting van 25 april 2022 besloten om een groepsaankoop te organiseren waarbij gemeente Westerlo als aankoopcentrale zal optreden zoals omschreven in artikel  2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, met betrekking tot de opdracht voor ‘Aanstellen van een expert e-inclusie voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid voor de lokale besturen Herselt, Hulshout en Westerlo’:

  1. gemeente Westerlo
  2. gemeente Herselt
  3. gemeente Hulshout

Het samenwerkingsverband met Westerlo, Herselt en Hulshout is geselecteerd als project voor het verkrijgen van een subsidie voor de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid toegekend door het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid.

Er wordt getracht om via een samenwerkingsovereenkomst schaalvoordelen en efficiëntiewinsten te creëren. Door de ontstane specialisatie worden de juridische risico's ingeperkt. Tevens kan deze dienstverlening leiden tot professionalisering van het lokaal aankoopbeleid en kennisdeling.

Ondanks de talrijke voordelen dient er te worden vastgesteld dat er enkele aandachtspunten zijn bij het optreden als aankoopcentrale, waaronder mogelijke juridische betwistingen. Bijgevolg is het aangewezen om tussen de aankoopcentrale en de deelnemende entiteiten een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met het oog op het maximaal inperken van deze juridische risico's alsook om te anticiperen op eventuele probleemsituaties.

Met het oog op het vermijden van betwistingen tijdens de uitvoering van de groepsaankoop, bestaat de noodzaak dat de betreffende gemeente een bindend engagement tot deelname aan de opdracht aangaat en dit voorafgaand aan het versturen van de uitnodiging tot indiening van een offerte voor de opdracht.

In deze samenwerkingsovereenkomst wordt o.a. tevens uiteengezet hoe de organisatie van de groepsaankoop praktisch verloopt.

Wordt als volgt overeengekomen:

Aankoopcentrale

Artikel 1

gemeente Westerlo wordt aangesteld als aankoopcentrale zoals omschreven in artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten voor de opdracht ‘Aanstellen van een expert e-inclusie voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid voor de lokale besturen Herselt, Hulshout en Westerlo’ met ref 2022-025 voor gemeente Westerlo, Herselt en Hulshout.

Gemeente Westerlo staat in voor de voorbereiding en de gunning van de opdracht alsook voor de organisatie en de administratieve afhandeling ervan. De deelnemende entiteiten zullen elk voor zichzelf contracteren met de gekozen opdrachtnemer. De verdere uitvoering van de opdracht valt onder volledige verantwoordelijkheid van de deelnemende entiteiten (bestellingen, betalingen). Het bestek van de groepsaankoop zal hierover de nodige bepalingen bevatten.

Toepassingsgebied samenwerkingsovereenkomst

Artikel 2

Deze samenwerkingsovereenkomst is enkel van toepassing op de groepsaankoop met als voorwerp ‘‘Aanstellen van een expert e-inclusie voor het uitwerken van een e-inclusiebeleid voor de lokale besturen Herselt, Hulshout en Westerlo’ met ref. 2022-025, waarbij gemeente Westerlo optreedt als aankoopcentrale.

Bindend engagement deelnemers

Artikel 3

Voorafgaand aan de uitnodiging tot offerte voor de opdracht zal gemeente Westerlo de lokale besturen verzoeken om op bindende wijze deel te nemen aan deze groepsaankoop en het definitieve bestek goed te keuren met daarin de voorwaarden en de wijze van gunnen. Het bevoegde orgaan van de gemeente beslist hierover.

Het bevoegd orgaan van elke deelnemend gemeentebestuur neemt telkens het besluit om de gunning van de opdracht te delegeren aan de bestuursorganen van gemeente Westerlo.

Het bestuur dat participeert aan deze groepsaankoop, is gebonden door het resultaat van de te voeren gunningsprocedure.

Kostenverdeling bij betwisting

Artikel 4

De kosten worden als volgt verdeeld;

        de gemaakte kosten van de aangestelde e-inclusie expert worden gedeeld door drie, 1/3de van de kosten worden gefactureerd aan gemeente Westerlo, 1/3de van de kosten worden gefactureerd aan gemeente Herselt en 1/3de van de kosten worden gefactureerd aan gemeente Hulshout.

        Elk lokaal bestuur verbindt zicht ertoe om gedurende de projectperiode 2022-2024, 3.500,00 euro werkingskosten te voorzien.

Indien gemeente Westerlo wordt geconfronteerd met te betalen ereloon en /of schadevergoeding en/of andere kosten naar aanleiding van een betwisting met betrekking tot de gunning van deze groepsaankoop, dan zal de verschuldigde som naar evenredigheid verdeeld worden onder de deelnemende entiteiten aan deze groepsaankoop.

In geval van een geding duidt gemeente Westerlo een raadsman aan.

De door gemeente Westerlo gepresteerde uren worden niet doorgerekend aan de deelnemende entiteiten.

Projectsubsidie uitbouw lokaal e-inclusiebeleid

Artikel 5

De Vlaamse overheid kende aan het samenwerkingsverband een projectsubsidie van 97.500,00 euro toe. De projectsubsidie heeft betrekking op de periode van 1 januari 2022 tot 31 december 2024.
De projectsubsidie wordt als volgt uitbetaald;

- een eerste voorschot van 80% van het subsidiebedrag of 78.000,00 euro wordt uitbetaald na ondertekening van het subsidiebesluit en na vastlegging van de subsidie;

- het saldo van 20% van het subsidiebedrag of 19.500,00 euro wordt uitbetaald na controle en goedkeuring van de functionele en financiële verantwoording door het Agentschap Binnenlands Bestuur (die uiterlijk op 28 februari 2025 elektronisch wordt ingediend).

De projectsubsidies worden gebruikt om de kosten van de aangestelde e-inclusie expert en werkingskosten te betalen over de drie projectjaren.

Westerlo treedt op als coördinator van het project en treedt op als aankoopcentrale voor het aanstellen van een e-inclusie expert en ontvangt de subsidies van de Vlaamse overheid.

Verdeling van de verkregen subsidies

Westerlo ontvangt in eerste instantie de volledige subsidie van de Vlaamse overheid.

Het voorschotbedrag van 78.000,00 euro zal gedeeld worden door drie, 1/3de wordt door gemeente Westerlo doorgestort aan gemeente Hulshout en 1/3de aan gemeente Herselt. Gemeente Westerlo behoudt zelf 1/3de van het verkregen voorschotbedrag.

Bij uitbetaling van het resterend saldo van 19.500,00 euro wordt eenzelfde verdeling gehanteerd; 1/3de van het resterend saldo wordt door gemeente Westerlo doorgestort aan gemeente Hulshout en 1/3de aan gemeente Herselt. Gemeente Westerlo behoudt zelf 1/3de van het resterend saldo.
Elk lokaal bestuur voorziet een gedeelte cofinanciering zoals afgesproken in het aanvraagdossier.

Contactpersoon

Artikel 6

Elk gemeentebestuur duidt één of meerdere contactpersonen aan inzake deze groepsaankoop. Deze contactpersonen zullen bij de communicatie tussen gemeentebestuur Westerlo en de gemeentes over deze opdracht betrokken zijn. Deze contactpersonen treden ofwel zelf op als vakexpert ofwel wordt door hem een vakexpert binnen het gemeentebestuur aangeduid.

De contactpersonen voor deze groepsaankoop per gemeente zijn:

gemeente Westerlo : Kristien Verboven en Kim Saliën

gemeente Herselt : Inne Hermans en Elsbeth Beerts

gemeente Hulshout: Sharon Meylemans

De contactpersoon voor de groepsaankoop voor gemeente Westerlo is Lien Vangenechten, dienst aankopen en contracten, Gemeente Westerlo, 014/53.91.45, lien.vangenechten@westerlo.be.

Groepsaankooptraject

Artikel 7

Gemeente Westerlo bereidt het groepstraject voor (oa opmaak ontwerpbestek) waarna een overleg met de vakexperten plaatsvindt om de inhoud en de voorwaarden van de opdracht te definiëren.

Het definitieve bestek met daarin de voorwaarden van de opdracht en de wijze van gunnen, wordt ter goedkeuring overgemaakt aan alle entiteiten en tevens goedgekeurd door het bevoegde bestuursorgaan van gemeente Westerlo. Deze goedkeuring betekent een bindende deelname aan de groepsaankoop. De gemeenteraad neemt tevens de beslissing om de gunning van de opdracht te delegeren aan het bestuursorganen van gemeente Westerlo. Het bestuur dat participeert aan de betreffende overheidsopdracht, is gebonden door het resultaat van de te voeren gunningsprocedure.

Gemeente Westerlo verzorgt de nodige publicaties/uitnodigingen en ontvangt de offertes.

De ontvangen offertes worden door gemeente Westerlo in eerste instantie onderzocht op hun volledigheid, regelmatigheid en waarde. Gemeente Westerlo bereidt een ontwerp van gunningsbesluit voor in overleg met de werkgroep met afgevaardigde van de deelnemende besturen.

Het definitieve ontwerp van gunningsbesluit wordt voorgelegd aan het bevoegde bestuursorgaan van gemeente Westerlo. Een uittreksel van dit gunningsbesluit wordt ter kennisname overgemaakt aan de deelnemende entiteiten samen met de goedgekeurde offerte. De kennisgeving van de gunning aan de inschrijvers gebeurt door gemeente Westerlo, conform de wetgeving overheidsopdrachten. De deelnemende entiteiten staan in voor de verzending van de sluitingsbrief aan de begunstigde (desgevallend na een wachttermijn), waardoor het contract wordt gesloten. De deelnemende entiteiten zullen alsdus telkens elk voor zichzelf contracteren met de gekozen opdrachtnemer. De verdere uitvoering van de opdracht valt onder volledige verantwoordelijkheid van de deelnemende entiteiten (bestellingen, betalingen). Het bestek zal hierover de nodige bepalingen bevatten.

Opgemaakt te Westerlo op .................................... in tweevoud,

Voor gemeente Westerlo

 

 

Jo Vankrunkelsven

algemeen directeur

 

 

Voor gemeente Hulshout

 

Ria Van den Eynde

Algemeen directeur   

 

Guy Van Hirtum
burgemeester

 

 

 

 

Elias De Wever

Voorzitter "

Artikel 2:

De samenwerkingsovereenkomst treedt in werking op datum van de ondertekening en dit voor de duur van het project ‘Opbouw van een e-inclusieplan’.

Artikel 3:

De samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Hulshout en de deelnemende besturen maakt integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 4:

Gemeente Westerlo treedt voor de deelnemende lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet. De gemeenteraad keurt de verbindende deelname aan de groepsaankoop goed. De ondersteuning stopt na de gunning van de opdracht. Daarna zijn alle deelnemende besturen zelf verantwoordelijk voor het sluiten, opvolgen en betalen van de geleverde prestaties.

Artikel 5:

De door gemeente Westerlo presteerde uren worden niet doorgerekend aan de deelnemende entiteiten. In geval van juridisch geschil betreffende deze overheidsopdracht, is elke deelnemende entiteit mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht. In geval van een geding duidt gemeente Westerlo een raadsman aan.

Artikel 6:

Gemeente Westerlo wordt in kennis gesteld van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Gemeente zonder Gemeentehuis. Annulatie van de deelname aan het project 'maken connector'.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing omtrent goedkeuring "Gemeente zonder Gemeentehuis. Deelname project 'Lokale belastingsaangiftes digitaal verwerken'."

        14 maart 2022: E-mail van de verantwoordelijke bij Westerlo dat, aangezien een andere manier werd gevonden om tot hetzelfde doel te komen, beslist werd om de subsidieaanvraag bij de overheid niet in te dienen.

Juridische gronden

  22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Alleen doorgaan met het project is niet haalbaar. Bijkomend zal Westerlo haar toepassing (BTW inning) wel afwerken en wil deze voorstellen aan de initiële 'instappers' in het project.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 21 februari 2022 omtrent goedkeuring "Gemeente zonder Gemeentehuis. Deelname project 'Lokale belastingsaangiftes digitaal verwerken', in te trekken.

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeente Westerlo, Berlaar en Wevelgem.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING Academie. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst 'Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs'.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        15 maart 2021: Principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen tot oprichting van een vestigingsplaats van de Academie Muziek-Woord-Dans Heist-op-den-Berg in Hulshout.

        31 mei 2021: Gemeenteraadsbeslissing omtrent goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst 'Interlokale vereniging vestigingsplaats Hulshout' en huishoudelijk reglement.

Feiten en context

        De gemeente Putte heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de gemeente  Heist-op-den-Berg met het oog op de oprichting van "interlokale vereniging vestigingsplaats Putte" (gemeenteraadzitting 21 juni 2018).

        De gemeente Hulshout heeft op haar beurt ook een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de gemeente Heist-op-den-berg met het oog op de oprichting van "Interlokale vereniging vestigingsplaats Hulshout (gemeenteraadszitting 31 maart 2021).

        Op dit ogenblik bestaan er twee interlokale verenigingen naast elkaar met Heist-op-den-Berg als beherende gemeente.

        Beide verenigingen streven evenwel dezelfde doelstelling na nl. binnen de krijtlijnen van de onderwijsregelgeving de organisatie van de gemeentelijke academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten Heist-op-den-Berg en van de gemeentelijke academie Muziek, Woord en Dans Heist-op-den-Berg met inbegrip van hun vestigingsplaatsen optimaal af te stemmen op de lokale noden en deze vorm van onderwijs zo toegankelijk en bereikbaar mogelijk aan te bieden in de deelnemende gemeenten.  

        Het is aangewezen om slechts één interlokale vereniging op te richten waar zowel Heist-op-den-Berg, Putte en Hulshout deel van uit maken en die openstaat voor andere gemeenten die zouden willen toetreden.  Op de manier kan er worden voldaan aan de kwaliteitsverwachtingen die geformuleerd werden in het referentiekader onderwijskwaliteit en kan er een uniform beleid gevoerd worden over alle vestigingen heen.

        Binnen de nieuwe interlokale vereniging zal er één beheerscomité worden samengesteld waar alle gemeenten vertegenwoordigd zijn en samen het bestuur van het lokaal deeltijds kunstonderwijs kunnen behartigen.​ Door elke gemeente wordt de schepen bevoegd voor onderwijs afgevaardigd, alsmede een vervangend lid uit het college van burgemeester en schepenen.​

Juridische gronden

        6 juli 2001 en latere wijzigingen: Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.

        28 februari 2018 en latere wijzigingen: Decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs.

Argumentatie

Het bleek aangewezen één interlokale vereniging op te richten waar zowel Heist-op-den-Berg, Putte en Hulshout deel van uit maken en die openstaat voor andere gemeenten die zouden willen toetreden.  Zo kan er worden voldaan aan de kwaliteitsverwachtingen die geformuleerd werden in het referentiekader onderwijskwaliteit en kan er een uniform beleid gevoerd worden over alle vestigingen heen.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Krediet 2022

Krediet 2023

Krediet 2024

Krediet 2025

MJP001935

AC000511 administratiekosten

511,08

519,16

527,35

535,60

MJP001934

AC000511 personeelskosten

12.906,54

6.453,27

6.453,27

6.453,27

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist met ingang van 1 juni 2022 de samenwerkingsovereenkomst, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 31 mei 2021 op te heffen.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de deelneming aan het samenwerkingsverband 'Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs' met ingang van 1 juni 2022 voor de organisatie van een vestigingsplaats van de gemeentelijke academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten Heist-op-den-Berg en van de gemeentelijke academie Muziek, Woord en Dans Heist-op-den-Berg in onze gemeente, goed te keuren.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de overeenkomst met de gemeente Heist-op-den-Berg betreffende de oprichting van de Interlokale Vereniging Academie Heist-op-den-Berg, als volgt:

"Overeenkomst Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs

Tussen de hierna vermelde lokale overheden, vertegenwoordigd zoals nader aangeduid, is overeengekomen een interlokale vereniging op te richten volgens de toepasselijke bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur:

        de gemeente Heist-op-den-Berg,
vertegenwoordigd door Jan Moons, Burgemeester en Hans Welters, algemeen directeur,
in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van …………………….;

hierna de beherende gemeente genoemd;

        de gemeente Putte,

vertegenwoordigd door Peter Gysbrechts, Burgemeester en Ernie Kasprzak, algemeen directeur,
in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van …………………….;

        de gemeente Hulshout

vertegenwoordigd door Elias De Wever, Voorzitter en Ria Van den Eynde, algemeen directeur, in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 9 mei 2022;

hierna de deelnemende gemeenten genoemd.

Voormelde partijen hebben de inhoud van deze overeenkomst met statutaire draagkracht vastgesteld als volgt:

Titel 1: Naam, doel, zetel, beherende gemeente, duur, opzeg, toetreding

Art. 1 Naam

De interlokale vereniging draagt de naam “Interlokale vereniging Academie Heist-op-den-Berg”, met filialen in:

        Putte.

        Hulshout.

Art. 2 Doel

§1.

De Interlokale vereniging Academie Heist-op-den-Berg heeft als doelstelling om binnen de krijtlijnen van de onderwijsregelgeving, de organisatie van de academie ‘Gemeentelijke Academie voor  Beeldende en Toegepaste Kunsten (049569), de Gemeentelijke Academie Muziek, Woord en Dans Heist-op-den-Berg (049577), hierna vermeld als ‘Gemeentelijke Academie Heist-op-den-Berg’ met inbegrip van haar vestigingsplaatsen optimaal af te stemmen op de lokale noden en deze vorm van onderwijs zo toegankelijk en bereikbaar mogelijk aan te bieden in de deelnemende gemeenten.

§2.

Alle vestigingsplaatsen maken pedagogisch en administratief deel uit van de ‘Gemeentelijke Academie Heist-op-den-Berg’, met als schoolbestuur het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg

De hoofdvestigingsplaats van de academie is gevestigd op het volgende adres: Oude Godstraat 8, 2220, Heist-op-den-Berg.

§3.

Ten opzichte van andere initiatieven die men concurrentieel zou kunnen noemen ten aanzien van het al aanwezige deeltijds kunstonderwijs (DKO) op het eigen grondgebied, engageren de deelnemende gemeenten zich duidelijk ten gunste van onderhavig samenwerkingsverband.
Art. 3 Zetel, beherende gemeente

§1.

De gemeente Heist-op-den-Berg wordt aangeduid als beherende gemeente.

§2.

De zetel van de interlokale vereniging Academie Heist-op-den-Berg wordt gevestigd op volgend adres: Kerkplein 17, 2220, Heist-op-den-Berg.

Art. 4 Duur, opzegmogelijkheid, toetreding en wijzigingen

§1.

De interlokale vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur, ingaand op 1 juni 2022.

§2.

Uittreding kan jaarlijks op de vervaldag mits de uittreding aangetekend wordt meegedeeld aan de andere deelnemende gemeenten en aan de voorzitter van het beheerscomité en dit vóór 1 maart van het schooljaar voorafgaand aan de datum van uittreding. De mededeling tot uittreding moet gebaseerd zijn op een beslissing van de gemeenteraad van de uittredende gemeente.

De uittredende gemeente heeft geen recht op recuperatie van de ingebrachte financiële middelen.

§3.

Een nieuwe gemeente kan enkel op 1 juni toetreden. De gemeente dient hiertoe een verzoek in te dienen bij de voorzitter van het beheerscomité vóór 1 maart van het schooljaar voorafgaand aan de datum van toetreding. Het beheerscomité formuleert een advies over het verzoek tot toetreding en legt de aanvraag ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De toetreding wordt aanvaard indien alle deelnemende gemeenten zich akkoord hebben verklaard. Indien een gemeenteraad geen beslissing neemt binnen de 90 dagen na voorlegging, wordt de betreffende gemeenteraad verondersteld de toetreding te aanvaarden.

§4

De bepalingen van deze overeenkomst kunnen gedurende de looptijd ervan gewijzigd worden, mits onderling akkoord van de partijen.

Het beheerscomité dient hiervoor een gemotiveerd voorstel tot wijziging op te maken en dit ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en de beherende gemeente.

De wijziging is pas definitief na goedkeuring door de respectievelijke gemeenteraden.

Titel 2: Beheerscomité – samenstelling en werking

Art. 5 Samenstelling

§ 1.

Er wordt een beheerscomité opgericht.

§ 2.

Namens de gemeente zetelt de schepen bevoegd voor onderwijs in het beheerscomité. Bij verhindering duidt het college van burgemeester en schepenen uit hun leden een vervanger (met eenzelfde mandaat) aan.

De leden van het beheerscomité worden afgevaardigd voor de periode van een bestuurslegislatuur, onverminderd de mogelijkheid van de gemeenteraden het mandaat van hun vertegenwoordigers in te trekken en onverminderd de beëindiging van rechtswege van het mandaat van de leden van het beheerscomité zodra zij hun betreffende politieke mandaat verliezen. De leden blijven evenwel lid van het beheerscomité tot het moment dat er in hun vervanging is voorzien. In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden duiden de deelnemende gemeenten in de eerste drie maanden volgend op het jaar van de verkiezingen de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan vanaf het ogenblik van hun aanstelling.

§3.

De directeurs van de academie evenals de aangeduide personeelsleden van de deelnemende gemeenten worden in het beheerscomité uitgenodigd als deskundige. Zij hebben geen stemrecht.
§4.

Het beheerscomité kan andere deskundigen uitnodigen op haar vergaderingen. Zij hebben geen stemrecht. Hun aanwezigheid wordt in het verslag vermeld.

Art. 6 Werking

§1.

Het beheerscomité houdt minstens twee zittingen per schooljaar op een gezamenlijk afgesproken datum en zo vaak als het belang van de interlokale vereniging het vereist.
§2. Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op waarin ze de organisatie van haar werkzaamheden vastlegt (wijze van samenroepen, wijze van vergaderen, plaats van de vergaderingen, wijze van goedkeuring van de verslagen).

§3.

De vertegenwoordiger van de beherende gemeente neemt de rol van voorzitter van het beheerscomité op. De directeurs van de academie nemen het secretariaat waar en rapporteren aan het beheerscomité.

§4.

Het beheerscomité kan slechts geldig vergaderen indien wordt voldaan aan de voorwaarden zoals vermeld in het huishoudelijk reglement.

§5.

Elke deelnemende gemeente beschikt over één stem in het beheerscomité. Beslissingen worden genomen bij consensus.

§6.

Van elke vergadering van het beheerscomité wordt een verslag opgemaakt dat wordt gedateerd en ondertekend door de voorzitter en mede ondertekend door de directeurs. De goedgekeurde notulen met alle documenten waaraan de notulen refereren, worden bijgehouden op de zetel van de interlokale vereniging. Een afschrift van de notulen wordt bezorgd aan de deelnemende gemeentebesturen alwaar ze ter inzage liggen van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van de deelnemende gemeenten, onverminderd de decretale bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

Titel 3: Beheerscomité – bevoegdheden

Art. 7

§1.

Binnen het beheerscomité wordt overleg gepleegd over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd.

§2.

Het beheerscomité formuleert adviezen ten behoeve van het schoolbestuur inzake de organisatie van het DKO, een rationele spreiding van het onderwijsaanbod, de aanwending van het lestijdenpakket, personeelsbeleid, eventuele retributies, infrastructuur, uitrusting en didactisch materiaal en investeringen.
§3.

Daarnaast heeft het beheerscomité de volgende taken:

        vaststellen van het huishoudelijk reglement van het beheerscomité.

        plegen van overleg m.b.t. middelen die elke deelnemende gemeente dient te voorzien per schooljaar. Hiertoe dient het steeds een gemotiveerd voorstel op te maken.

        bezorgen van een overzicht van de aanwending van de middelen van elke deelnemende gemeente, van het voorbije schooljaar.

        vaststellen van de rekeningen van de interlokale vereniging, in de vorm van een werkingsverslag Het verslag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.

        formuleren van adviezen met betrekking tot de wijziging van deze algemene overeenkomst.

Art. 8

Onverminderd de taken die aan het beheerscomité van de interlokale vereniging zijn toegewezen, blijft het schoolbestuur verantwoordelijk voor haar onderwijsinstelling(en) en voor de personeelsleden die zij heeft aangesteld.

Titel 4: Inbreng van de deelnemers en wijze waarop deze inbreng wordt beheerd

Art. 9 Financiële inbreng

§1.

Elke deelnemende gemeente doet jaarlijks een financiële inbreng in de interlokale vereniging Academie Heist-op-den-Berg. Deze inbreng bestaat uit de optelsom van de bedragen berekenend conform de formules opgenomen onder punt a en b:

  1. jaarlijkse bijdrage per academie in de personeelskost van het niet-gesubsidieerd omkaderend personeel.

Dit op basis een procentueel percentage berekend op basis van het aantal ingeschreven leerlingen (op 1 oktober van het lopende schooljaar) per deelnemende gemeente, in verhouding tot het totaal aantal ingeschreven leerlingen (op 1 oktober het lopende schooljaar) van zowel de deelnemende gemeenten als de beherende gemeente

Deze bijdrage wordt als volgt berekend:

[De voor het volgende gemeentelijk dienstjaar gebudgetteerde personeelskost van het niet-gesubsidieerd omkaderend personeel x (aantal  ingeschreven lln. per deelnemende gemeenten*/totaal aantal ingeschreven lln.*)]               

* Het aantal lln. per deelnemende gemeenten en het totaal ingeschreven aantal lln. wordt steeds vastgesteld op 1 juli en heeft betrekking op inschrijvingen voor het eerst volgende schooljaar.

  1. jaarlijkse bijdrage per academie in de onkosten van de directie.

Dit op basis van 1/20 van de geïndexeerde weddeschaal 511 met anciënniteit “10 jaar” van directeur Deeltijds Kunstonderwijs, zoals vastgelegd in het B.V.R. van 30 juli 1990, en de regelmatige wijzigingen hierop, inzake de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel en het opvoedend hulppersoneel van de onderwijsinstellingen voor deeltijds Kunstonderwijs (DKO), studierichtingen MWD en BaK.

Deze bijdrage wordt als volgt berekend:

[(Bruto maandsalaris dir. DKO 10 jaar anc. barema 511 Vastbenoemd * x 12)/20] x rekenfactor op basis van aantal lesuren (cfr. onderstaande tabel.)

Aantal lesuren

rekenfactor

1 tot 50

1

51 tot 100

1,5

101 tot 150

2

*Het bruto maansalaris voor dir. DKO 10 jaar anc. barema 511 Vastbenoemd (cfr. website van onderwijs Vlaanderen) wordt steeds bepaald bij de start van het schooljaar op 1 september.

§2.

De jaarlijkse werkingskosten van de interlokale vereniging Academie Heist-op-den-berg worden afgedekt door de werkingsmiddelen die de beherende gemeente ontvangt als subsidie van het Ministerie van Onderwijs en Vorming. Deze werkmiddelen worden als inkomsten in het budget van de interlokale vereniging opgenomen.

Onder werkingskosten wordt het volgende verstaan:

  1. Frankeringskosten (o.a. infobrieven,…).
  2. Beheers- en werkingskosten van de informatica (o.a. softwareprogramma’s en licenties)
  3. Kosten voor beroepsopleiding personeel.
  4. Documentatie en abonnementen.
  5. Kosten voor drukwerk (o.a. examen, promomateriaal, diploma’s, palmares,..)
  6. Gebruiks- en verbruiksgoederen nodig voor de opleiding van de leerlingen (aangepast aan de opleidingen en de leerplannen (o.a. partituren,…)
  7. Auteurs- en naburige rechten, erelonen en vergoedingen voor optredens.
  8. Presentiegelden voor examenjury’s.
  9. Receptie- en representatiekosten.
  10. Kantoorbenodigdheden voor rechtstreeks verbruik.
  11. Technische benodigdheden voor rechtstreeks verbruik (o.a. printers,…)
  12. Verzekeringen leerlingen en personeel (zie artikel 11)
  13. Prijsuitdelingen.
  14. Workshops.
  15. Andere administratiekosten.

In geval dat de werkingsmiddelen die de beherende gemeente ontvangt als subsidie van het Ministerie van Onderwijs en Vorming, ontoereikend zouden zijn om de werkingskosten van de interlokale vereniging af te dekken, zal dit tekort worden verdeeld tussen de beherende en de deelnemende gemeenten op basis het aantal leerlingen.

§3.

De beherende gemeente neemt desgevallend de ontvangen retributies voor het volgen van deeltijds kunstonderwijs en voor de huur van muziekinstrumenten op als inkomsten in het budget van de interlokale vereniging.

Art. 10 Infrastructuur en didactisch materiaal

§1.

Elke deelnemende gemeente staat voor de vestigingsplaats(en) op zijn grondgebied in voor:

  1. geschikte en voldoende lokalen die beantwoorden aan de voorwaarden inzake hygiëne, veiligheid en bewoonbaarheid;
  2. het nodige didactisch materiaal en de nodige schooluitrusting die beantwoorden aan de specifieke technische en pedagogische eisen voor het organiseren van kwaliteitsvol onderwijs.

Punten a en b dienen steeds afgestemd te worden met het beheerscomité en voorgelegd te worden aan het bevoegde orgaan van de deelnemende gemeente.

Per kunstdomein (indien van toepassing) omvatten de lokalen minimaal en niet limitatief volgende elementen:

     voor het domein Beeldende en audiovisuele kunsten: in elk klaslokaal een schoolbord, een afsluitbare kast, een wastafel met stromend water, voldoende tafels en stoelen aangepast aan de doeleinden en de vereisten van de aangeboden opleidingen in dit domein.

     voor het domein Muziek:in elk klaslokaal een schoolbord, spiegel, geluidsinstallatie waar nodig, voldoende muzieklessenaars en schoolmeubilair en in klaslokalen voor klassikale lessen en pianolessen een piano. Voor de klassen waar initiatie wordt gegeven is voldoende didactisch materiaal (kleine instrumenten) aanwezig. De slagwerkklas is volledig uitgerust om het aanbod van slaginstrumenten evenwaardig te maken aan dat van de hoofdinstelling in de beherende gemeente.

     voorhet domein Woordkunst-drama:aangepast podium, geluidsinstallatie waar nodig en alle rekwisieten nodig voor de aangeboden opleidingen in het domein Woordkunst-drama.

     voor het domein Dans: lokalen en kleedkamers conform de decretale regelgeving.

  1. een functionele inrichting van de vestigingsplaats(en) met onder andere uithangborden en een mededelingenbord, met oog voor een vlotte bereikbaarheid van straat of plein, parking en fietsenstalling.
  2. het onderhoud van de lokalen.
  3. de verwarming, verlichting, watervoorziening, telefoon en andere verbruikskosten gekoppeld aan het gebruik van de lokalen.
  4. Het aanwezig zijn voldoende EHBO-voorzieningen (in functie van de risicoanalyse).
  5. Het aanwezig zijn brandbeveiliging (pictogrammen,brandblusapparaten,...).
  6. het bestaan van de nodige verzekeringen tegen brand waarbij een afschrift van de betreffende polissen aan het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg wordt overgemaakt. 

§2.

De roerende en onroerende goederen van de vestigingsplaatsen gelegen op het grondgebied van de niet-beherende gemeenten worden vervat in een inventaris en blijven eigendom van de betreffende gemeente. Deze Inventaris wordt jaarlijks geüpdatet.

§3.

De bibliotheek/mediatheek van de academie wordt ter beschikking gesteld van het personeel en de leerlingen van alle vestigingsplaatsen.

§4.

Op advies van het beheerscomité kunnen er bijkomende instrumenten aangekocht worden ten behoeve van de interlokale vereniging. De effectieve aankoop van desbetreffende instrumenten kan zowel gebeuren door de beherende gemeente, als door één van de deelnemende gemeenten voor wiens vestigingsplaats de instrumenten bestemd zijn.

Indien de aankoop gebeurt door de beherende gemeente zullen de kosten desgevallend worden doorgerekend aan de deelnemende gemeente voor wiens vestigingsplaats de instrumenten bestemd zijn.

§5.

Muziekinstrumenten die eigendom zijn van een van de deelnemende gemeenten, worden kosteloos ter beschikking gesteld van de interlokale vereniging. Hiervan wordt jaarlijks een inventaris opgemaakt

Art. 11 Verzekering
De verzekeringspolissendie het schoolbestuur afsluit ten behoeve van de leerlingen en personeelsleden van de academie, gelden eveneens voor:

        de personeelsleden aangesteld conform artikel 12 en 13 van deze overeenkomst.

        en leerlingen van de vestigingsplaatsen.

Het gaat om minimaal:

        een polis burgerlijke aansprakelijkheid voor de leerlingen en het personeel.

        een polis tegen lichamelijke ongevallen voor de leerlingen en desgevallend het niet-gesubsidieerd personeel.

        een verzekering rechtsbijstand voor het personeel.

Art. 12 Gesubsidieerd onderwijspersoneel

§1.

Het gesubsidieerd bestuurs- en onderwijzend, ondersteunend en desgevallend opvoedend hulppersoneel wordt binnen de vigerende reglementering van de Vlaamse Gemeenschap aangesteld en benoemd door het schoolbestuur, namelijk het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg. De rechtspositieregeling voor personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs is integraal van toepassing met inbegrip van de aanvullende reglementen opgelegd door het schoolbestuur.

§2.

Het aantal gesubsidieerde lestijden en gesubsidieerde administratieve omkadering dat wordt aangewend in de vestigingsplaatsen in de niet-beherende gemeenten, wordt bepaald door het aantal financierbare leerlingen dat op 1 februari van het vorig schooljaar in de vestigingsplaatsen van de betreffende gemeente werd geteld.

Art. 13 Niet-gesubsidieerd personeel

§1.

De beherende gemeente kan na advies van het beheerscomité niet-gesubsidieerd personeel aanstellen ten behoeve van het toezicht en ten behoeve van de DKO-administratie in de vestigingsplaatsen. Dit niet-gesubsidieerd personeel valt ofwel onder de lokale rechtspositieregeling van de beherende gemeente ofwel onder het statuut van het gesubsidieerd onderwijspersoneel indien de beherende gemeente dit personeel aanstelt onder het zogenaamde PWB-systeem binnen de onderwijsregelgeving.

§2.

Op expliciete vraag van een niet-beherende gemeente kan de beherende gemeente bijkomend niet-gesubsidieerd onderwijspersoneel aanstellen dat wordt tewerkgesteld in de vestigingsplaats(en) van deze niet-beherende gemeente en onder leiding staat van de directeur van de academie.
§3.

De kosten voor het inzetten van niet-gesubsidieerd personeel worden doorgerekend aan de betreffende niet-beherende gemeente op basis van de werkelijke kost.

Titel 5: Financieel beheer en controle

Art. 14 Budget
§1.

Het beheerscomité maakt jaarlijks een raming op van de middelen die elke deelnemende gemeente dient te voorzien voor het volgende schooljaar. Deze raming wordt ter goedkeuring aan de gemeentebesturen van de deelnemende gemeenten voorgelegd uiterlijk in de maand september.

§2.

De niet-beherende gemeenten nemen een bijdrage op in hun meerjarenplanning gebaseerd op het ontwerpbudget van de interlokale vereniging.

§3.

De niet-beherende gemeenten betalen in het tweede trimester van het lopende schooljaar hun bijdrage aan de beherende gemeente. Op het einde van het schooljaar maakt de beherende gemeente voor elke niet-beherende gemeente de afrekening voor de personeelskosten zoals bepaald in artikel 13, §3. De beherende gemeente kan hierop in de loop van het schooljaar een voorschot vragen.
§4.

De financiële inbreng aan de interlokale vereniging wordt beheerd door de beherende gemeente en uitsluitend aangewend voor de interlokale vereniging.

§5.

De kosten voor de inrichting van de lokalen, de kosten voor het onderhoud, de verwarming, de verlichting en het gebruik van andere nutsvoorzieningen zoals bepaald in artikel 10, §§1 en 2 worden rechtstreeks gedragen door de betreffende gemeente.

Art. 15 Rekening, werkingsverslag en controle
§1.

Het beheerscomité maakt de rekeningen van de interlokale vereniging, in de vorm van een werkingsverslag, over aan de deelnemende gemeenten uiterlijk binnen de zes maanden na afsluiting van het voorgaande schooljaar.

§2

De jaarlijkse evaluatie in de gemeenteraden gebeurt ter gelegenheid van de bespreking van het werkingsverslag.

Titel 6: Praktische afspraken

Art. 16 Leiding personeel

De directeurs zijn de leidinggevende van zowel het gesubsidieerd als het niet-gesubsidieerd personeel dat ingezet wordt in de academie met inbegrip van de vestigingsplaatsen.

Art. 17 Toezicht

De beherende gemeente staat in voor het toezicht in de vestigingsplaatsen gedurende de uren van openstelling en kan ten behoeve hiervan niet-gesubsidieerd personeel aanstellen conform de bepalingen van artikel 13.
Art. 18 Inschrijvingen

§1.

De inschrijving van leerlingen gebeurt online volgens de modaliteiten bepaald door de directeur van de academie.

§2. 

Het inschrijvingsgeld en desgevallend de retributies met betrekking tot de inschrijvingen worden geïnd door de betreffende beherende gemeente. De beherende gemeente stelt hiertoe een retributiereglement op dat zij ter goedkeuring dient voor te leggen aan het beheerscomité.

Art. 20  Verhuren muziekinstrumenten

Muziekinstrumenten worden ter beschikking gesteld aan de leerlingen volgens het retributiereglement van de beherende gemeente. De beherende gemeente staat in voor de inning van de retributie bij de leerlingen.

Art. 21 Certificering

De certificering van de leerlingen van een vestigingsplaats gebeurt door de beherende gemeente onder de benaming van de academie met toevoeging van de naam van de betreffende niet-beherende gemeente.

Art. 22  Activiteiten

§1.

Beeldende en audiovisuele kunsten: Ieder schooljaar zal in elke deelnemende gemeente ter gelegenheid van de uitreiking van de leerlingencertificaten een tentoonstelling van de werken van de leerlingen plaatsvinden samen met opendeurdagen. Elk deelnemend gemeentebestuur biedt bij de inrichting hiervan materiële en logistieke steun.

Bijkomend kan de deelnemende gemeente in samenspraak met de directeurs van de academie materiële en/of logistieke steun bieden voor de organisatie van extra-scolaire projecten zoals tentoonstellingen, voordrachten en projecten in samenwerking met andere academies; voor alle activiteiten die de werking, de bekendheid en de uitstraling van de academie promoten en voor de organisatie van pedagogische studiedagen en navormingssessies in samenwerking met de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG) of met andere academies.

De aanvraag tot logistieke steun dient steeds te worden gericht aan het  bevoegde politieke orgaan van de deelnemende gemeente.

§2.

Muziek, Woordkunst-drama en Dans: Ieder schooljaar wordt in elke deelnemende gemeente ter gelegenheid van de uitreiking van de leerlingencertificaten een leerlingenconcert gehouden. In samenspraak met het betrokken gemeentebestuur wordt bovendien jaarlijks één concert gehouden waarbij alle domeinen worden betrokken. Elk deelnemend gemeentebestuur biedt bij de inrichting hiervan materiële en logistieke steun.

Bijkomend kan elke deelnemend gemeentebestuur in samenspraak met de directeurs van de academie  bij de inrichting van  audities de nodige materiële en logistieke steun bieden. Dit geldt ook voor de organisatie van pedagogische studiedagen en navormingssessies in samenwerking met de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG) en/of met andere academies en de organisatie van afzonderlijke klasconcerten voor instrument en zang desgevallend in samenwerking met de domeinen Woordkunst-drama en Dans.

De aanvraag tot logistieke steun dient steeds te worden gericht aan het bevoegde politieke orgaan van de deelnemende gemeente.

Titel 7: Veiligheid, preventie, welzijn

Art. 23 Diensten Preventie en Bescherming op het Werk

§1.

De adviezen van de interne en/of externe diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk worden in eerste instantie geformuleerd aan het schoolbestuur. Indien de adviezen verband houden met en/of een weerslag hebben op de infrastructuur van een niet-beherende gemeente, worden deze verder besproken met de betreffende deelnemende gemeente.

§2.

De wettelijke opgelegde adviesverlening door de preventiedienst bij aankoop van materiaal wordt opgenomen door de preventiedienst van de beherende gemeente.

Art. 24 Globaal preventieplan en jaaractieplan

De uitwerking van een dynamisch risicobeheer wordt via een globaal preventieplan gekaderd. Dit plan wordt telkens voor een periode van vijf jaar door de beherende gemeente uitgewerkt voor de interlokale vereniging. Dit plan met de hieruit voortvloeiende jaaractieplannen worden via de interne preventiedienst van de beherende gemeente opgesteld, opgevolgd en geactualiseerd. De rapportering wordt gecommuniceerd met de personeelsleden en feedback vanuit het personeel wordt mee opgenomen.
Art. 25 Werkgroep welzijn op het werk

De werkgroep welzijn op het werk, waarin eveneens een vertegenwoordiging van de interlokale vereniging is opgenomen, zijnde de directeur of zijn vervanger, werkt mee het preventiebeleid uit. Het verslag wordt overgemaakt aan de andere deelnemende gemeenten.

Art. 26 Controle gebouwen

§1.

Elke deelnemende gemeente is verantwoordelijk voor de wettelijke keuringen van installaties en toestellen in haar lokalen die ter beschikking worden gesteld van de interlokale vereniging. Een inventaris en aansluitende rapportering van de te keuren toestellen wordt overgemaakt aan de preventiedienst van de beherende gemeente.

§2.

Periodiek (vijfjaarlijks, startend vanaf toetreding) wordt in elke deelnemende gemeente een inspectie van de gebouwen verricht door de brandweercommandant van de betreffende zone. De burgemeester van de deelnemende gemeente richt hiertoe het nodige verzoek. De verslaggeving en besluiten worden overgemaakt aan de preventiedienst van de beherende gemeente. De gebundelde resultaten worden voorgelegd aan het beheerscomité.

§3.

De voorzitter van de interlokale vereniging legt bij de aanvang van ieder schooljaar een lijst voor aan de leden van het beheerscomité, met daarop de voor dat schooljaar voorziene keuringen en bijhorende vereiste attesten.

Art. 27 Rookverbod

Er geldt een absoluut en permanent verbod op het roken van producten op basis van tabak of van soortgelijke producten. De deelnemende gemeenten brengen in hun vestigingsplaatsen rookverbodstekens aan zodanig dat ieder die aanwezig is, er kennis van kan nemen. De deelnemende gemeenten doen het nodige om dit rookverbod eveneens te handhaven bij gebruik door derden van deze vestigingsplaatsen.

Titel 8: Vereffening

Art. 28 Vereffening

Wanneer aan het bestaan van de interlokale vereniging een einde komt, wordt door de deelnemende gemeenten en de beherende gemeente in gezamenlijk akkoord de vereffening geregeld.

Art. 29

Deze overeenkomst heft integraal volgende overeenkomst op:

“Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs gemeente Putte d.d. maart 2018”

“Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs gemeente Hulshout d.d. 31 mei 2021”

 

Aldus opgemaakt te …………………… op ……………….… in …… exemplaren waarvan elk der voornoemde partijen erkent één exemplaar te hebben ontvangen.

Getekend door,

Te Heist-op-den-Berg,

(datum)……………………..

 

De Algemeen Directeur,                                                                 de Burgemeester,

 

Te Putte,

(datum)……………………..

 

De Algemeen Directeur,                                                                 de Burgemeester,

 

Te Hulshout,

9 mei 2022

 

De Algemeen Directeur,                                                                 de voorzitter,

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING TC Sportiva. Goedkeuring beëindiging huurcontract.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        29 augustus 2005: Gemeenteraadsbeslissing omtrent nieuwe huurovereenkomst met Tennisclub Sportiva VZW - Principebeslissing.

        10 april 2006: Gemeenteraadsbeslissing omtrent nieuwe huurovereenkomst met Tennisclub Sportiva VZW - Definitieve beslissing.

Feiten en context

        Omwille van het toekennen van een recht van erfpacht, wordt het huurcontract beëindigd.

        Het huurcontract wordt vervroegd beëindigd in onderling akkoord en in het kader van het recht van erfpacht.

Juridische gronden

        2 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikel 41 §  9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het huurcontract zoals vastgesteld op de gemeenteraad van 10 april 2006 te beëindigen met ingang vanaf het verlijden van de akte van het recht van erfpacht.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt bezorgd aan de VZW TC Sportiva.

 

Via administratieve rechtzetting wordt de einddatum in artikel 1 van de overeenkomst aangepast van 1 juni 2072 naar 31 mei 2072.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING TC Sportiva. Goedkeuring recht van erfpacht vzw, Industriepark 7, 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        29 augustus 2005: Nieuwe huurovereenkomst met Tennisclub Sportiva vzw - Principebeslissing.

        10 april 2006: Nieuwe huurovereenkomst met Tennisclub Sportiva vzw - Definitieve beslissing.

Feiten en context

  VZW TC Sportiva wenst hun infrastructuur te verbeteren, maar loopt hier vaak tegen de problematiek dat banken geen lening willen toestaan doordat ze geen eigenaar zijn of het zakelijk recht hebben.

  Het bestuur vindt het belangrijk dat het doel van de grond, nl. sportrecreatie, meer bepaald slagsporten/racketsporten behouden blijft. Om dit te waarborgen is er een juridisch advies opgevraagd naar welke vorm dit kan garanderen. Hieruit is gebleken dat een recht van erfpacht het meest aangewezen is.

Juridische gronden

  10 januari 1824 en latere wijzigingen: Wet over het recht van opstal.

  10 januari 1824 en latere wijzigingen: Wet over het recht van erfpacht.

  22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

  23 februari 2022 en 16 maart 2022: Tijdens 2 overlegmomenten met een afvaardiging van het bestuur is de ontwerpakte besproken en goedgekeurd zonder bijkomende vragen.

Na bespreking,

 

AMENDEMENT 1: Raadslid Kurt Winkelmans stelt voor om in de overeenkomst, artikel 2, eerste lid "erfpachter" wordt aangepast naar "erflater (gemeente)".

BESLUIT: AMENDEMENT 1
unaniem
ALGEMEEN
12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: De N-VA fractie onthoudt zich omdat het advies van IOK niet ter beschikking gesteld werd op voorhand.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de erfpachtakte tussen Lokaal Bestuur Hulshout en VZW Sportiva Tennisclub Hulshout, die luidt als volgt:

"Erfpachtakte tussen Lokaal Bestuur Hulshout en VZW Sportiva Tennisclub Hulshout

Op datum x,

wordt tussen de ondergetekenden : 

  1. De gemeente Hulshout, vertegenwoordigd door:
  1. De heer Elias De Wever, voorzitter van de gemeenteraad,
  2. Mevrouw Ria Van den Eynde, algemeen directeur,  

Beiden daartoe wettelijk gemachtigd bij beslissing van de gemeenteraad in zitting van 09 mei 2022, waarvan zij verklaart kennis te hebben gegeven aan de Gouverneur van de Provincie Antwerpen, en waartegen binnen de door de wet gestelde termijn geen verzet werd geuit. 

Een uittreksel uit de beraadslaging wordt aan deze overeenkomst gehecht, 

Hierna genoemd “de eigenaar”.

  1. De VZW Sportiva Tennisclub Hulshout, verkort STC Hulshout, met zetel te Industriepark 7, 2235 Hulshout en met ondernemingsnummer 0415.851.272, hier vertegenwoordigd door:
    1. De heer Geert Claes, voorzitter en secretaris van STC Hulshout,
    2. De heer Jurgen De Reyck, ondervoorzitter van STC Hulshout,
    3. De heer Filip Vercammen, gemachtigd bestuurder,

hiertoe benoemd bij beslissing van de raad van bestuur van 3 februari 2018 en 8 februari 2020, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2018 en 11 september 2020 onder nummer 18182076 en 20109891.

Hierna genoemd “de erfpachter”. 

HET VOLGENDE OVEREENGEKOMEN: 

Titel I. VOORAFGAANDE VERKLARING

De eigenaar verklaart eigenaar te zijn van een perceel grond gelegen te 2235 Hulshout, Industriepark 7, gekadastreerd volgens recente kadastrale legger als Hulshout, afdeling één, sectie A, nummers lot 1, 1/c³ (deel), lot 3, 1/h³ (deel) en lot 4, 1/G³ (deel) met een oppervlakte van 0 hectare 93 are 20,60 centiare (0 ha 93 a 20,60 ca). De volledige opmetingen zijn opgenomen in het opmetingsplan die bij deze akte is gevoegd.

Deze gebouwen en constructies zijn opgenomen in de plaatsbeschrijving die bij deze akte is gevoegd.

Hierna “de eigendom” genoemd.

Oorsprong van eigendom

Het voorgeschreven goed behoort toe aan de gemeente Hulshout ingevolge het voortdurend ongestoord en onbetwist bezit ervan sedert meer dan dertig jaar.

De erfpachter zal zich met deze oorsprong van de eigendom moeten tevreden stellen en zal van de eigenaar geen andere titel kunnen eisen.

Titel II. ERFPACHT

De eigenaar verleent aan de erfpachter, die uitdrukkelijk aanvaardt, een recht van erfpacht voor een termijn van 50 jaar, vanaf heden, op het hiervoor vermeld onroerend goed, onder de hiernavermelde voorwaarden en met inachtname van de bepalingen van het boek 3 ‘Goederen’ van het nieuw Burgerlijk Wetboek over het recht van erfpacht (artikelen 3.167 – 3.176 nieuw B.W.). 

1. BIJZONDERE VOORWAARDEN 

Artikel 1 - Duur

Het recht van erfpacht wordt toegestaan voor een termijn van 50 jaar met ingang vanaf 1 juni 2022 en eindigend op 31 mei 2072.

De erfpacht is na het verstrijken van voornoemde termijn, met inachtneming van de wettelijk toegelaten maximumtermijn, verlengbaar bij onderlinge toestemming van de partijen. Partijen komen overeen, ingeval zij wensen over te gaan tot verlenging van de voormelde termijn, een aanvang te nemen met onderhandelingen dienaangaande tenminste 2 jaar voor het aflopen van de voormelde termijn.

De erfpacht kan niet stilzwijgend worden verlengd.

De erfpacht eindigt derhalve, behoudens ingeval van verlenging, van rechtswege en zonder verplichting tot het geven van een opzeg, bij het verstrijken van de voorziene termijn.

Bij het einde van de erfpacht, hetzij door het verstrijken van de termijn, hetzij door voortijdige ontbinding, hetzij bij schriftelijk akkoord, zullen de gebouwen, opstallen, infrastructuur, aanleg, inrichting en uitrusting, evenals de verfraaiingen en verbeteringen, die door de erfpachter tot stand zijn gebracht, door wettelijke natrekking aan de eigenaar, zijn erfgenamen of rechtverkrijgenden, toekomen in volle eigendom. Er is hiervoor geen vergoeding verschuldigd van de eigenaar aan de erfpachter. 

Artikel 2 – Erfpachtvergoeding

De erfpacht wordt toegestaan tegen een jaarlijks te betalen erfpachtvergoeding die gelijk is aan de onroerende voorheffing (op de grond en alle andere constructies) en alle andere belastingen, onder welke benaming zij zich ook mogen voordoen, geheven of te heffen zijn ten laste van de erflater gedurende de ganse duur van de erfpacht. 

De erfpachter dient de erfpachtvergoeding (zoals hierboven omschreven) te betalen binnen de veertien dagen nadat het aanslagbiljet betreffende de onroerende voorheffing is ontvangen of nadat de belasting is geheven.

De erfpachtvergoeding die op de vervaldag niet wordt betaald, zal van rechtswege en zonder ingebrekestelling een intrest opbrengen, berekend aan de wettelijke intrestvoet, vanaf de vervaldag tot de algehele betaling en dit onverminderd alle andere rechten en vorderingen die de eigenaar kan laten gelden. 

Artikel 3 – Rechten en plichten van de erfpachter

a) De erfpachter verbindt er zich toe zijn erfpachtrecht niet (geheel of gedeeltelijk) te verkopen, over te dragen, te verhuren, te hypothekeren en/of te verzwaren met een vruchtgebruik en/of opstalrecht, dan mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Het vervreemden en/of verzwaren met een (beperkt) zakelijk recht kan nooit langer duren dan de duurtijd van deze overeenkomst.

De erfpachter kan de eigendom met erfdienstbaarheden belasten gedurende de periode van de erfpacht, mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de eigenaar.

b) De erfpachter verbindt er zich toe de gebouwen, onderdelen van de gebouwen en/of andere constructies van de eigendom niet te verkopen, over te dragen, te verhuren en/of te hypothekeren, dan mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Enkel voor het éénmalig, kortstondig verhuren van maximaal zeven dagen (bv. voor events) is geen voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar nodig. In dat geval zal een voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de schepen van sport van de gemeente Hulshout volstaan.

De erfpachter zal al de verplichtingen die op hem rusten krachtens deze overeenkomst en voor zover deze toepasselijk kunnen zijn, moeten opleggen aan degene aan wie wordt afgestaan, overgedragen of verhuurd.

Alle door de erfpachter aan derden toegestane rechten zijn beperkt tot de duur van het erfpacht.

c) De erfpachter verbindt er zich toe de bestemming van de onroerende goederen, namelijk het uitoefenen van slagsport / racketsport en recreatie, niet te wijzigen doorheen de looptijd van de erfpachtovereenkomst.

Bij het niet respecteren van de bestemming door de erfpachter heeft de eigenaar het recht om onmiddellijk een einde te stellen aan de erfpacht. In die omstandigheden zal de erfpachter geen recht hebben op enige vergoeding voor de gerealiseerde opstallen.

d) Het is de erfpachter toegestaan de door hem opgerichte constructies alsmede de bestaande goederen tijdens de duur van de erfpacht geheel of gedeeltelijk te slopen of te verwijderen mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar en voor zover de waarde van de in erfpacht gegeven onroerendegoederen in hun totaliteit niet beïnvloed worden.

De erfpachter dient bij werken waarvoor een omgevingsvergunning vereist is, voorafgaandelijk de eigenaar om toelating voor het realiseren van de voorgenomen werken te verzoeken.

e) De erfpachter mag aan het einde van de erfpacht de uitgevoerde sanering-, (ver)bouw(ing)- en/of aanpassingswerken niet wegnemen, tenzij anders overeengekomen of daartoe aangemaand door de eigenaar, namelijk indien het werken betreft die de erfpachter niet mocht verrichten en die op kosten van de erfpachter dienen verwijderd te worden.

f) De erfpachter verbindt er zich toe de stedenbouwkundige voorschriften na te leven. Hij zal geen enkele stedenbouwkundige handeling die vergunningplichtig is stellen, dan nadat hij de nodige vergunning(en) en goedkeuring(en) heeft bekomen en de vergunningplichtige werken op voorhand heeft voorgelegd en besproken met de eigenaar.

g) De eigenaar kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor hinder, schade, afwijkingen, toevallige onderbrekingen, enzovoort, wat ook de oorzaak moge zijn, die zich aan de eigendom (zouden kunnen) voordoen.

h) De erfpachter is verplicht de eigendom in goede staat van onderhoud en herstelling terug te geven aan de eigenaar bij afloop van de erfpacht.

i) De erfpachter mag niets verrichten waardoor de waarde van de eigendom zou verminderen.

j) De erfpachter zal alle betwistingen 1) met naburige eigenaars, 2) aangaande bouw- en verbouwingswerken en 3) aangaande mogelijke inbreuken op toepasselijke reglementen en besluiten van de overheid, moeten regelen op eigen kosten en op eigen risico, zonder tussenkomst van de eigenaar. Hij staat alleen in voor alle veroordelingen welke in dit verband zouden worden uitgesproken, zelfs tegen de eigenaar van de goederen.

Artikel 4 - Onderhoud, herstellingen, aanpassingen

De erfpachter zal zijn erfpachtrecht met betrekking tot de nieuw op te richten gebouwen, de bebouwingen, de infrastructuur, de aanleg, inrichting en uitrusting ervan, als een voorzichtig en redelijk persoon uitoefenen.

De erfpachter verbindt er zich toe de eigendom in goede staat te onderhouden.

Partijen komen overeen om bij de aanvang én op het einde van de erfpacht een tegensprekelijke plaatsbeschrijving te laten opstellen. 

De plaatsbeschrijving bij aanvang van deze erfpacht wordt als bijlage bij deze akte gevoegd. 

De plaatsbeschrijving op het einde van deze erfpacht, moet ten laatste één maand voor het einde van de erfpacht worden opgesteld. 

De kosten van de tegensprekelijke plaatsbeschrijvingen worden gedragen door de erfpachter. 

De erfpachter is ertoe gehouden alle door of vóór hem verwezenlijkte of aangebrachte infrastructuur, aanleg, inrichting en uitrusting van welke aard ook te onderhouden op zijn kosten en er alle grote en kleine herstellingen van alle aard uit te voeren, en deze bij het einde van de erfpacht in goede staat, met inachtname van normale sleet, aan de eigenaar, zijn erfgenamen of rechtverkrijgenden (terug) te geven.

De eigenaar is tot geen enkele herstelling gehouden.

De kosten voor aansluiting, abonnementen en gebruik van nutsvoorzieningen, onder meer water, gas, elektriciteit, internet en andere, alsook alle huurlasten, zijn ten laste van de erfpachter.

De eigenaar staat niet garant voor de aansluiting op en het behoorlijk functioneren van eender welk distributienet.

Alle kosten die voortvloeien uit verbouwingen, herstellingen of uitbreidingen van de in erfpacht gegeven goederen, alsook de kosten die het gevolg zijn van de uitvoering van wettelijke, administratieve of andere voorschriften inzake hygiëne, openbare gezondheid, veiligheid, arbeidsveiligheid of milieuvoorschriften, zijn ten laste van de erfpachter, behoudens anders vermeld in onderhavige overeenkomst. 

Artikel 5 – Voortijdige ontbinding

Indien één van beide partijen zijn verplichtingen van goed huisvaderschap niet nakomt, zal de erfpachtovereenkomst van rechtswege verbroken worden, door betekening van een deurwaardersexploot dat het ingebreke blijven vaststelt.

De overeenkomst wordt tevens van rechtswege en zonder ingebrekestelling ontbonden:

- in geval van faillissement van de erfpachter;

- in geval van ontbinding, gerechtelijke reorganisatie of vereffening van de erfpachter;

- wanneer de erfpachter of de eigenaar één of meer voorwaarden van de huidige overeenkomst niet naleeft.

De erfpachter heeft het recht de overeenkomst te beschouwen als zijnde van rechtswege ontbonden, zonder enige schadevergoeding, in geval de in erfpacht gegeven goederen geheel of gedeeltelijk worden onteigend. Bij gedeeltelijke onteigening behoudt de erfpachter zijn verhaal tegen de onteigenende overheid. De eigenaar zal zijn schadeaanspraken eveneens tot de onteigenende overheid moeten richten, zonder terzake de erfpachter te kunnen aanspreken.

De erfpacht is voor het overige evenwel onopzegbaar vóór het verstrijken van de volledige duur van onderhavige overeenkomst. 

Artikel 6 – Overmacht - onvoorziene voorvallen

Indien, vóór het verstrijken van de erfpachttermijn, de in erfpacht gegeven eigendom geheel of gedeeltelijk vernietigd of onteigend wordt of indien het genot onderbroken wordt voor om het even welke tijdsspanne, ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van de wil van de eigenaar, zal de erfpachter de ontbinding van de erfpacht kunnen eisen. 

Artikel 7 – Einde van de pachtovereenkomst

De erfpachter moet bij het einde van de erfpacht de eigendom teruggeven in een staat die gelijkwaardig is aan de staat waarin het zich bevond bij aanvang van de erfpacht.

De erfpachter zal bij het einde van de erfpacht een bodemattest overhandigen aan de eigenaar en instaan voor eventuele sanering. De erfpachter zal de kosten daarvan dragen. 

Artikel 8 – Belastingen en taksen

Alle belastingen en taksen van welke aard ook, bestaande of toekomstige, inclusief de onroerende voorheffing met betrekking tot de in erfpacht gegeven onroerende goederen en/of de door de erfpachter opgerichte onroerende goederen, met betrekking tot de bezetting van deze goederen of de activiteit die er door de erfpachter wordt uitgeoefend, zelfs als zijn ze geheven ten aanzien van de eigenaar, zijn ten laste van de erfpachter.

Indien voormelde belastingen of taksen worden geheven ten aanzien van de eigenaar, zijn erfgenamen of rechtverkrijgenden, zal de erfpachter deze op eerste verzoek vergoeden.

Artikel 9 – Verzekeringen

Tijdens de gehele duur van de erfpacht verbindt de erfpachter zich ertoe de in erfpacht gegeven goederen voor hun volle waarde te verzekeren tegen brand en aanverwante risico’s bij een door de eigenaar aanvaarde verzekeringsmaatschappij.

Op eerste aanvraag van de eigenaar zal de erfpachter het bestaan van de verzekeringen bewijzen.

In ieder geval moet de erfpachter, evenals de gebruiker, zelf instaan voor de verzekering van de inboedel, alsook voor hun aansprakelijkheid tegenover derden.

De erfpachter staat verder op eigen kosten in voor het nemen van alle bij wetten, decreten of besluiten van de hogere overheid verplichte verzekeringen met betrekking tot de door of voor de erfpachter opgerichte gebouwen.

De erfpachter is als enige aansprakelijk voor niet of onvoldoende verzekerde risico’s. 

Artikel 10 – Bezoek

De eigenaar heeft gedurende de ganse looptijd van deze overeenkomst het recht om zijn eigendom te bezichtigen. 

Artikel 11 – Rechtsopvolgers en rechtverkrijgenden

De eigenaar en de erfpachter verbinden zichzelf en al hun rechtsopvolgers aan wie zij de naleving van de bepalingen van onderhavige overeenkomst zullen opleggen. Beide partijen waarborgen de naleving hiervan, zowel door zichzelf als door hun rechtsopvolgers en rechtverkrijgenden.

Artikel 12 – Nietigheid

Mochten één of meer bepalingen van deze overeenkomst rechtens nietig zijn of worden, dan zullen deze bepalingen worden beschouwd als niet geschreven, zonder op enigerlei wijze de geldigheid van de overige bepalingen aan te tasten.

Artikel 13 – Kosten

Alle kosten, registratierechten, erelonen en eventuele boeten die een gevolg zijn van deze overeenkomst vallen ten laste van de erfpachter.

TITEL III. TOEPASSELIJK RECHT EN GESCHILLENBESLECHTING

Deze overeenkomst wordt beheerst door het Belgisch recht.

De eigenaar en de erfpachter zullen elk geschil met betrekking tot deze overeenkomst eerst in der minne proberen op te lossen.

Pas als er na gebruik van buitengerechtelijke geschillenoplossingsmethoden (zoals bemiddeling of rechtstreekse onderhandelingen) nog steeds geen compromis wordt gevonden, zal het geschil aan de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement waar de eigendom zich bevindt, kunnen voorgelegd worden. 

TITEL IV. BIJLAGEN

Aan deze overeenkomst worden gehecht:

- beslissing van de gemeenteraad in zitting van 9 mei 2022 tot wettelijke machtiging

- de tegensprekelijke plaatsbeschrijving bij aanvang van de erfpacht

- het opmetingsplan

Opgemaakt te x, op x in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn, plus één exemplaar besteld voor de registratie. 

De eigenaar De erfpachter 

Naam, voornaam, handtekening, eventueel hoedanigheid, dit alles voorafgegaan door de vermelding “Gelezen en goedgekeurd”. 

Artikel 2:

Deze overeenkomst te laten registreren bij het plaatselijke kantoor rechtszekerheid. 

Artikel 3:

De ontvanger van het kantoor rechtszekerheid wordt uitdrukkelijk vrijgesteld om een ambtshalve inschrijving te nemen uit gelijk welke hoofde bij overschrijving van deze akte. 

Artikel 4:

De heer Elias De Wever, voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur, Ria Van den Eynde, te machtigen deze overeenkomst in naam en voor rekening van het Lokaal Bestuur Hulshout te ondertekenen.

 

Na bespreking van Agendapunt A11 wordt er voorgesteld door schepen Elien Bergmans om agendapunten A11 en A12  te verdagen naar de gemeenteraad van 13 juni 2022 omdat er twijfel is over de meest correcte juridische vorm om het beoogde doel te bereiken. De raad gaat hier unaniem mee akkoord.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING KFC Houtvenne. Goedkeuring beëindiging recht van opstal.

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: De gemeenteraad verdaagt het agendapunt omdat er twijfel is over de meest correcte juridische vorm om het beoogde doel te bereiken. (Verwijderd door Remmicom op vraag van Tamara Van Hoof TD R2206 1952)

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING KFC Houtvenne. Goedkeuring recht van erfpacht aan KFC Houtvenne, Harmoniestraat 13, 2230 Herselt.

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: De gemeenteraad verdaagt het agendapunt omdat er twijfel is over de meest correcte juridische vorm om het beoogde doel te bereiken.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING GAS. Goedkeuring rekening 2021.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        18 maart 2022: Beheerscomité GAS legt de rekening van het werkingsjaar 2021 vast en keurt deze goed.

Feiten en context

        Het resultaat, zijnde het saldo van de gerealiseerde inkomsten en de aangerekende kosten van de GAS-dienst, wordt verdeeld over de deelnemende gemeenten.             

Geel 

19 749,82 euro

Grobbendonk 

5 641,22 euro

Herentals

13 961,07 euro

Herenthout

4 433,83 euro

Laakdal

7 980,99 euro

Meerhout

5 116,57 euro

Olen

6 163,86 euro

Vorselaar

3 915,73 euro

Balen

11 161,60 euro

Dessel 

4 742,98 euro

Mol

18 143,15 euro

Herselt

7 296,23 euro

Hulshout

5 163,40 euro

Westerlo

12 438,99 euro

        De afrekening 2021 is, zoals voorspeld en besproken op de vorige vergaderingen van het Beheerscomité, anders dan de vorige jaren aangezien de afrekening nog gemaakt werd op basis van de bestaande verdeelsleutel (kolom AFREKENING: bevolkingsaantallen) maar dat voorschot al wel berekend werd op de nieuwe verdeelsleutel (kolom VOORSCHOT: aantal verwachte dossiers).

        In kolom VERSCHIL stonden vroeger altijd kleine positieve bedragen, maar nu zijn er grote verschillen tussen de gemeenten en zullen sommige gemeenten een creditnota krijgen.

        Deze afrekening is niet de uiteindelijke factuur/creditnota aangezien de afrekening 2021 nog verrekend moet worden het voorschot 2022.

        Bovendien zullen de afrekeningen van de volgende jaren enkel gaan over de uitgaven want de inkomsten van de GAS boetes zullen vanaf 2022 rechtstreeks naar de gemeenten gaan en niet meer verrekend worden met de totale uitgaven.

Juridische gronden

        16 november 2009 en latere wijzigingen: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de statuten interlokale vereniging GAS, artikel 3.

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Totaal Krediet

Uitgave

MJP001789

AC000062

  31.959,30

  5 163,40

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de rekening 2021 van het bureau GAS goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.14. BESLISSING GAS. Hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst tussen STAD TURNHOUT en de 14 gemeenten die zijn toegetreden tot de interlokale vereniging BUREAU GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES (Balen, Dessel Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Olen Meerhout, Mol, Vorselaar en Westerlo).

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        Op 28 april 2006 besliste de federale ministerraad om 33 bemiddelaars aan te stellen voor de begeleiding van de bemiddelingsprocedure zoals voorzien in de wetgeving betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        2006: De gemeenten van de politiezone Geel - Laakdal - Meerhout richten een interlokale vereniging op, genaamd Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties Geel - Laakdal - Meerhout, voor de invoering van de gemeentelijke administratieve sancties en keuren de statuten van de interlokale vereniging goed.

        Bij besluit van 9 maart 2007 kende de Minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke Integratie, Grootstedenbeleid en Gelijke Kansenbeleid voor de eerste maal aan Stad Turnhout een toelage toe voor de aanstelling van een voltijds bemiddelaar en dit voor de periode van één jaar.

        2008: De 5 gemeenten van de politiezone Neteland, bestaande uit de gemeente Grobbendonk, de stad Herentals, de gemeente Herenthout, de gemeente Olen en de gemeente Vorselaar treden toe tot de interlokale vereniging en de gewijzigde statuten werden goedgekeurd.

        2009: De gemeenten Herselt, Hulshout en Westerlo van de politiezone Zuiderkempen en de ge meenten Balen, Dessel en Mol van de politiezone Balen-Dessel-Mol treden toe tot de interlokale vereniging en de gewijzigde statuten werden goedgekeurd.

        30 januari 2012: Gemeenteraadsbeslissing omtrent goedkeuring van enkele inhoudelijke wijzigingen o.a de oprichting van een Dagelijks Bestuur en de toevoeging van een huishoudelijk reglement.

Feiten en context

        Het Decreet Lokaal Bestuur heeft de bestaande wetgeving opgeheven en nieuwe terminologie ingevoerd.

        Het decreet Interlokale Vereniging van 06 juli 2001 werd vervangen door Deel 3 Titel 3 HST 2 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        Ook de nieuwe GAS Wet en het Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, zijn nu van toepassing.

        De overeenkomst Interlokale Vereniging moet dan ook conform deze nieuwe wetgeving aangepast worden.

        Ook de bepalingen m.b.t. de sanctionerende ambtenaren worden aangepast aangezien volgens de nieuwe GAS Wet een sanctionerend ambtenaar met diploma rechtspraktijk(bachelor) aangesteld kan worden.

        De overeenkomst vermeldt dat de sanctionerende ambtenaar tweewekelijks zitting houdt in de andere politiezones. In de praktijk worden de zittingen gehouden in het Veiligheidshuis en vragen van politie worden altijd telefonisch gesteld aangezien deze vaak dringend zijn en er niet 2 weken kan gewacht worden.

        Er is steeds van een solidariteitsprincipe uitgegaan bij de verdeelsleutel van alle inkomsten en kosten, dus op basis van de bevolkingsaantallen. De laatste jaren zijn er echter grote verschillen tussen gemeenten onderling en sommige gemeenten hebben exponentieel veel meer GAS dossiers dan andere gemeenten door bv. inzet van camera’s en aanstellen van GAS vaststellers.

        Sommige politiezones willen helemaal inzetten op GAS, ook op GAS 4. Sommige gemeenten maken meer gebruik van GAS. Dit is logisch aangezien er diverse invullingen zijn van lokale noden/overlast. Diversiteit binnen de interlokale vereniging moet kunnen. Een herfinanciering is dan ook een logische en correcte stap die genomen moet worden. Op deze manier kunnen de verschillende politiezones/gemeenten, indien ze dit wensen, op verschillende snelheden werken.

        Als er gemeenten GAS 5 willen invoeren dan zal de verdeelsleutel veranderen. Op dit moment is nog geen beslissing genomen over de invoering van GAS 5. Er wordt nog gewacht op meer duidelijkheid over het Hersteldecreet en het doorstortscenario.

        De gemeenten zullen de GAS boetes zelf innen en de kosten zullen verdeeld worden op basis van het aantal GAS dossiers en de nieuwe verdeelsleutel:

        De uitgaven van het Bureau worden verdeeld over de deelnemende gemeenten a rato van hun aantal GAS dossiers en rekening houdend met volgende verdeelsleutel:

        50% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 123 dossiers.

        50 % van alle kosten worden toegekend aan de GAS 4 dossiers.

        Als GAS 5 ingevoerd zou worden, zal de verdeelsleutel bepaald worden als volgt:

        30% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 123 dossiers.

        30% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 4 dossiers.

        40% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 5 dossiers.

        Deze verdeelsleutel zal jaarlijks geëvalueerd worden en desgevallend aangepast worden

        Een volledig gedetailleerd overzicht van de wijzigingen kan je vinden als bijlage.

Juridische gronden

        24 juni 2013: Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        21 december 2013: Koninklijk besluit tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

        28 januari 2014: Koninklijk Besluit houdende de minimumvoorwaarden en de modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Turnhout en de bedoelde partnergemeenten betreffende de GAS-bemiddeling en dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.

"Interlokale vereniging – Bureau Gemeentelijke Administratieve

Sancties

Geel – Laakdal – Meerhout

Grobbendonk – Herentals – Herenthout – Olen – Vorselaar *

(*gewijzigd op 20-06-2008 )

Herselt – Hulshout – Westerlo

Balen – Dessel – Mol*

(*gewijzigd op 11-12-2009)

Hoofdstuk 1 - Doel, deelnemers en naam

Artikel 1

In toepassing van Deel 3 Titel 3 HST 2 van het Decreet Lokaal Bestuur*, verenigen de gemeentebesturen van Geel, Laakdal, Meerhout, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar, Herselt, Hulshout, Westerlo, Balen, Dessel en Mol * zich in een interlokale vereniging.

(*gewijzigd in 2022: aanpassing aan nieuwe wetgeving

*gewijzigd op 20-06-2008: Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar treden toe tot de interlokale vereniging

gewijzigd op 11-12-2009: Herselt, Hulshout, Westerlo, Balen, Dessel en Mol treden toe tot de interlokale vereniging)

De vereniging staat in voor de professionele aanpak van overlast zowel op preventief gebied als op het vlak van het opleggen van een gemeentelijke administratieve geldboete zoals voorzien in artikel 119 bis NGW en de Wet van 24 juni 2013 betreffende de Gemeentelijke Administratieve sancties*. Hierbij wordt rekening gehouden met de beleidslijnen en beleidsopties van elke deelnemende gemeente.

(*gewijzigd in 2022: aanpassing aan nieuwe wetgeving)

De deelnemende gemeente beslist autonoom welk systeem van administratieve sancties zij wil toepassen zoals GAS overlast (GAS 1-2-3), GAS parkeren (GAS 4), GAS lichte snelheidsovertredingen (GAS 5) en mogelijke toekomstige nieuwe types.

(*gewijzigd in 2022: aanpassing aan nieuwe wetgeving)

De interlokale vereniging zal "Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties"* genoemd worden.

(*gewijzigd op 20-06-2008)

Hoofdstuk 2 - Interne organisatie en werking

Artikel 2

Het beheer van de interlokale vereniging wordt toevertrouwd aan een beheerscomité.

Voor een deelnemende gemeente wordt de afgevaardigde aangeduid onder de gemeenteraadsleden, bij voorkeur die tevens de functie van burgemeester uitoefenen*.

Alle personen van wie de aanwezigheid nuttig wordt geacht, kunnen worden uitgenodigd om de vergaderingen van het beheerscomité als raadgever bij te wonen. Hun aanwezigheid wordt vermeld in de notulen.

Onderstaande raadgevers worden telkens uitgenodigd om de vergaderingen van het beheerscomité bij te wonen:

- de korpschefs van de deelnemende politiezones

- de algemeen directeurs van de deelnemende gemeenten

(* gewijzigd in 2022 : aanpassing aan nieuwe wetgeving en terminologie)

Deze raadgevers kunnen zich indien gewenst laten vervangen*

(*gewijzigd op 13-03-2012)

De bevoegde ambtenaar voor het opleggen van de administratieve boetes (sanctionerende ambtenaar) maakt met adviserende stem deel uit van het beheerscomité.

Met het oog op adviesverlening kan er steeds ad hoc een deskundige worden uitgenodigd (vb.preventieambtenaar, bemiddelaar*, financieel directeur*, parketmagistraat, enz.) (*gewijzigd in 2022)

Artikel 3

Het beheerscomité heeft een algemeen coördinerende opdracht, legt prioriteiten inzake beleid en werking vast en formuleert adviezen naar de deelnemende gemeenten toe.

Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op waarin de werking van het Comité wordt vastgelegd.

Het beheerscomité stelt jaarlijks en uiterlijk op 31 maart de rekeningen van het voorgaande werkingsjaar vast en legt ze binnen een termijn van 50 dagen na de vaststelling ervan ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Na het verstrijken van een termijn van 50 dagen vanaf de verzending ervan aan de voornoemde raden worden zij, zonder tegenbericht, geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 3bis*

Het beheerscomité wordt in zijn werkzaamheden geadviseerd door een dagelijks bestuur. De leden van het dagelijks bestuur worden aangeduid door het beheerscomité. De samenstelling en werking van dit dagelijks bestuur wordt bepaald in het huishoudelijk reglement.

Tot de opdrachten van het dagelijks bestuur behoren o.m.

- voorbereiden van het budget

- voorbereiden vergadering Beheerscomité

- voorbereiden van het overzicht van de GAS-dossiers per politiezone en hierover

advies geven aan het Beheerscomité

- advies geven over de afrekening

- advies geven over de politiereglementen

- advies geven over bemiddeling

- advies geven over nieuwe wetgeving, andere werkwijze GAS-dienst,…

- voorbereiden en advies geven over prioriteiten inzake beleid en werking

(*nieuw sinds 13-03-2012)

Artikel 4

De stad Geel wordt aangesteld als beherende gemeente.

Artikel 5

De sanctionerend ambtenaar wordt aangeworven door de beherende gemeente, na overleg met en akkoord van het beheerscomité*. Deze verzorgt ook het secretariaat van het beheerscomité.

(*gewijzigd in 2022: aanpassing aan nieuwe wetgeving)

De ambtenaar wordt conform artikel 119bis§2 en de Wet van 24 juni 2013 betreffende de Gemeentelijke Administratieve sancties* aangewezen door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten als sanctionerende ambtenaar en voldoet aan de voorwaarden zoals bepaald door de Wet van 24 juni 2013 en het KB van 21/12/2013 (Koninklijk besluit tot

vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties*

(*gewijzigd in 2022: aanpassing aan nieuwe wetgeving)

Artikel 6

Het voorzitterschap van het beheerscomité wordt afwisselend waargenomen door de burgemeester van de deelnemende gemeenten. Het voorzitterschap heeft een mandaat van 1 jaar.

Hoofdstuk 3 – Informatieverstrekking aan de deelnemers en evaluatie door

gemeenteraden

Artikel 7

De beraadslagingen van het beheerscomité worden vastgelegd in notulen en ondertekend door de voorzitter en de secretaris van het beheerscomité. Deze notulen worden in een register verzameld en liggen ter inzage op de standplaats van het Bureau.

Artikel 8

Afschrift van de notulen van elke vergadering worden binnen de twintig dagen bezorgd aan de deelnemende gemeenten, die ze ter inzage dienen te leggen van de gemeenteraadsleden.

Artikel 9

Jaarlijks zal naar aanleiding van de goedkeuring van de rekeningen van het Bureau door de deelnemende gemeenten een evaluatie van de werking gebeuren.

Hoofdstuk 4 - Financiële middelen en inbreng

Artikel 10

Het budget van het Bureau bestaat uit de gemeentelijke bijdragen die jaarlijks vastgesteld worden in het meerjarenplan*. Hiertoe wordt door het beheerscomité van het Bureau jaarlijks een begrotingsraming vastgesteld voor het volgende dienstjaar voor 20 oktober.

(*gewijzigd in 2022: aanpassing aan nieuwe wetgeving en terminologie + toevoeging voor 20 oktober)

Artikel 11

De uitgaven* ( personeelskosten, investeringskosten, werkingskosten) worden betaald via de beherende gemeente.

(*gewijzigd in 2022)

De gemeenten dragen enkel bij in de uitgaven voor de verschillende types GAS die ze willen toepassen.

(*toegevoegd in 2022)

De uitgaven van het Bureau worden verdeeld over de deelnemende gemeenten a rato van hun aantal GAS dossiers en rekening houdend met volgende verdeelsleutel:

- 50% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 123 dossiers

- 50 % van alle kosten worden toegekend aan de GAS 4 dossiers

(*nieuw sinds 2022)

Als GAS 5 ingevoerd zou worden, zal de verdeelsleutel bepaald worden als volgt:

- 30% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 123 dossiers

- 30 % van alle kosten worden toegekend aan de GAS 4 dossiers

- 40 % van alle kosten worden toegekend aan de GAS 5 dossiers

Deze verdeelsleutel zal jaarlijks geëvalueerd worden en desgevallend aangepast worden.

(*nieuw sinds 2022)

Artikel 12

De opgelegde geldboete wordt rechtstreeks door de daders betaald aan de desbetreffende gemeente waar de vaststelling is gebeurd.

(*nieuw sinds 2022)

De beherende gemeente verstuurt de beslissing en boete. Nadien gebeurt de verdere inning en opvolging van de boete door de gemeente waar de overtreding plaatsvond*.

(*toegevoegd in 2022 ter verduidelijking)

Er volgt een eindafrekening voor elk boekjaar in het eerste kwartaal van het volgende boekjaar.*

(*gewijzigd op 11-12-2009)

Artikel 13

De opmaak van het ontwerp van de begroting en rekening van de interlokale vereniging wordt opgemaakt door de financieel directeur* van de beherende gemeente. Deze voert tevens de voorgeschreven boekhouding.

(*gewijzigd in 2022: aanpassing aan nieuwe wetgeving en terminologie)

De deelnemende gemeenten voorzien voldoende kredieten in hun meerjarenplan.

(*gewijzigd in 2022: aanpassing aan nieuwe wetgeving en terminologie)

Hoofdstuk 5 - Personeel

Artikel 14

De beherende gemeente stelt een voltijds personeelslid van niveau A aan voor het uitvoeren van de volgende taken:

- alle taken die zijn opgedragen door de wetgeving omtrent gemeentelijke administratieve sancties.

- organiseren van administratieve vervolging van overtredingen wanneer voorzien in een gemeentelijke administratieve sanctie.

- opvolgen van de gemeentelijke politiereglementen.

- adviseren van de gemeenten aangaande eventuele aanpassingen van de gemeentelijke reglementen nav wetgeving of maatschappelijke noden.

- analyseren van de overtredingen met het oog op voorkoming van overlast.

- waarnemen van het secretariaat van het Beheerscomité.

- alle taken en resultaatgebieden die in de functiebeschrijving zijn opgenomen.

- organiseren van de dienst Gemeentelijke Administratieve Sancties*

(*toegevoegd in 2022)

Artikel 15

Bijkomend personeel kan worden aangeworven mits akkoord van het Beheerscomité en in functie van de personeelsbehoeften.

Artikel 16

Het personeelslid (de personeelsleden) heeft (hebben) zitting in het gebouw van de lokale politiezone Geel – Laakdal - Meerhout. De beherende gemeente stelt een kantoor, de nodige infrastructuur en een hoorzaal ter beschikking van het personeelslid (de personeelsleden) en het Bureau. Deze lokalen bevinden zich in het Veiligheidshuis Ter Stokt van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.

(*gewijzigd in 2022)

Hoofdstuk 6 - Tijdsduur

Artikel 17

De interlokale vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur op het moment van de ondertekening.

Zij kan op elk moment worden aangepast mits goedkeuring van alle deelnemers.

Hoofdstuk 7 – Ontbinding

Artikel 18

Indien één of meer leden een einde wensen te stellen aan de vereniging, moet dit schriftelijk en aangetekend gebeuren aan de Voorzitter van het Beheerscomité met inachtneming van een opzegtermijn van 4 maanden. De ontbinding zal ingaan op 1 januari van het jaar volgend op de betekening van de opzeg.

Artikel 19

Iedere deelnemende gemeente zal bij de ontbinding haar deel in de kosten van de werking voor haar rekening nemen. De rekening van het jaar voor de ontbinding zal aangeven wat het eventueel resultaat is.

Opgemaakt in 3 exemplaren waarvan één exemplaar voor elk der deelnemende gemeenten op 10 maart 2006.

Gewijzigd en opgemaakt in 8 exemplaren waarvan één exemplaar voor elk der deelnemende gemeenten op 20 juni 2008 Gewijzigd en opgemaakt in 14 exemplaren waarvan één exemplaar voor elk der deelnemende gemeenten op 11 december 2009

Gewijzigd en opgemaakt in 14 exemplaren waarvan één exemplaar voor elk der deelnemende gemeenten op 13 maart 2012

Gewijzigd en opgemaakt in 14 exemplaren waarvan één exemplaar voor elk der deelnemende gemeenten op … 2022-

Deze wijzigingen treden in werking met terugwerkende kracht op 01 januari 2022

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

F. Mylle

Gemeente Grobbendonk ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

D. Ceulemans

Stad Herentals ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

D. Soentjens

Gemeente Herenthout ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

L. Lambaerts

Gemeente Laakdal ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

J. Verspreet

Gemeente Meerhout ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van )

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

F. Boven

Gemeente Olen ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

J. Peeters

Gemeente Vorselaar ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

E. Beirinckx

Gemeente Herselt ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

T. Vervloessem

Gemeente Hulshout ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

A.Van Den Eynde

Gemeente Westerlo ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

J. Vankrunkelsven

Gemeente Balen ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

M. Van Sprengel

Gemeente Dessel ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

L. Nuyts

Gemeente Mol ( goedgekeurd in gemeenteraadszitting van .)

De algemeen directeur De voorzitter van de gemeenteraad

S. Hendrix"

Artikel 2:

Het huishoudelijk reglement wordt goedgekeurd.

"HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Dit huishoudelijk reglement regelt de organisatie van de werkzaamheden van de interlokale vereniging, overeenkomstig de statuten. Het wordt bij de statuten gevoegd, zonder er deel van uit te maken.

BEHEERSCOMITE

Artikel 1

Het Beheerscomité

• heeft een algemeen coördinerende opdracht

• legt prioriteiten inzake beleid en werking vast

• formuleert adviezen naar de deelnemende gemeenten toe

Artikel 2*

Het Beheerscomité is samengesteld uit de burgemeesters van elke deelnemende gemeente.

De algemeen directeurs* van elke deelnemende gemeente, de korpschefs van de deelnemende politiezones en de sanctionerende ambtenaar maken met adviserende stem deel uit van het Beheerscomité.

(*gewijzigd in 2022)

Artikel 3

Het Beheerscomité komt minstens éénmaal* per jaar samen.

(*gewijzigd op 13-03-2012)

Artikel 4

Het Beheerscomité wordt normaal voorgezeten door de voorzitter; bij diens afwezigheid door de burgemeester van een andere deelnemende gemeente De voorzitter wordt aangeduid op de eerste vergadering van het Beheerscomité van het nieuwe jaar.

Artikel 5

De leden dienen minstens 5 dagen op voorhand uitgenodigd te worden.

Artikel 6

Op vraag van één van de leden van het beheerscomité kan de dagorde gewijzigd worden en/of een nieuw punt aan toegevoegd worden.

Artikel 7

Alle beslissingen worden in het Beheerscomité genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige leden.

Elk stemgerechtigd lid kan zich op de vergaderingen laten vervangen door een schepen van zijn /haar gemeente met een mondelinge volmacht of kan een ander stemgerechtigd lid van het Beheerscomité laten stemmen met een schriftelijke volmacht.*

Niemand mag meer dan één stem uitbrengen. Niemand kan meer dan één volmacht krijgen.

(*gewijzigd op 13-03-2012)

Artikel 8

De beraadslagingen van het Beheerscomité worden vastgelegd in notulen en ter ondertekend door de voorzitter en de secretaris van het Beheerscomité. De notulen worden in een register verzameld en liggen ter inzage op de standplaats van het Bureau.

Afschrift van de notulen van elke vergadering worden binnen de twintig dagen bezorgd aan de deelnemende gemeenten, die ze ter inzage dienen te leggen van de gemeenteraadsleden.

Artikel 9

Het Beheerscomité stelt jaarlijks en uiterlijk op 31 maart de rekening van het voorgaande werkingsjaar vast en legt ze binnen een termijn van 50 dagen na de vaststelling ervan ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Na het verstrijken van een termijn van 50 dagen vanaf de verzending ervan naar voornoemde raden worden zij, zonder tegenbericht, geacht te zijn goedgekeurd.

DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 10*

De leden van het dagelijks bestuur worden door het Beheerscomité aangesteld onder haar leden en de vaste raadgevers.

Het dagelijks bestuur zal minimaal bestaan uit één burgemeester van elke politiezone, de korpschef van elke politiezone en de sanctionerend ambtenaar.

De leden van het dagelijks bestuur kunnen zich indien gewenst laten vervangen.

De voorzitter van het Beheerscomité maakt steeds deel uit van het dagelijks bestuur en neemt eveneens de taak van voorzitter van het dagelijks bestuur op.

De secretaris van het dagelijks bestuur is de sanctionerend ambtenaar.

Alle personen van wie de aanwezigheid nuttig wordt geacht, kunnen worden uitgenodigd om de vergaderingen van het dagelijks bestuur bij te wonen. Hun aanwezigheid wordt vermeld in het verslag.

(*nieuw sinds 13-03-2012)

Artikel 11*

Alle beslissingen worden in het dagelijks bestuur genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige leden.

Elk lid kan zich op de vergaderingen laten vervangen door een andere burgemeester van dezelfde politiezone of een andere vertegenwoordiger van de politiezone met een mondelinge volmacht of kan een ander lid van het dagelijks bestuur laten stemmen met een schriftelijke volmacht.

Niemand mag meer dan één stem uitbrengen. Niemand kan meer dan één volmacht krijgen.

(*nieuw sinds 13-03-2012)

Artikel 12*

Het dagelijks bestuur vergadert, na oproeping door de voorzitter, telkens wanneer de omstandigheden dit vereisen en minimaal twee maal per jaar.

(*nieuw sinds 13-03-2012)

Artikel 13 *

De vergaderingen van het dagelijks bestuur worden vastgelegd in notulen en ondertekend door de voorzitter en de secretaris van het dagelijks bestuur. De notulen worden in een register verzameld en liggen ter inzage op de standplaats van het Bureau.

Afschrift van de notulen van elke vergadering worden binnen de twintig dagen bezorgd aan de deelnemende gemeenten.

(*nieuw sinds 13-03-2012)"

Artikel 3:

De algemeen directeur en voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd de statuten te ondertekenen.

Artikel 4:

Een afschrift van dit uittreksel wordt bezorgd aan het bureau GAS.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING IOK. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 17 mei 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger en Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van IOK.

        24 maart 2022: Aangetekend schrijven IOK met de uitnodiging van de algemene vergadering van 17 mei 2022.

Feiten en context

        Rekening houdend met de statuten van IOK.

        De agenda van de algemene vergadering van IOK van 17 mei 2022 bevat volgende agendapunten:

  1. Statutaire benoemingen
    1. Vervanging bestuurder
    2. Aanstelling Commissaris-revisor
  2. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021
  3. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2021
  4. Resultaatsbestemming 2021
  5. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2021, afgesloten per 31 december 2021
  6. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening
    van hun mandaat in 2021
  7. Dubbel presentiegeld voorzitter
  8. Varia

        De raad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 17 mei 2022.

        De raad neemt kennis van de voordracht van de heer Carl Verelst als bestuurder van IOK ter vervanging van de heer Luc Vleugels.

        De raad neemt kennis van het voorstel tot benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) voor 3 jaar bedraagt 43.560 euro (incl. btw).

        De raad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.

        De raad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2021, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

        De raad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.

        De goedkeuring kan gegeven worden aan het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarvergadering.

        Om die reden kan er kwijting gegeven worden afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2021.

        De raad neemt kennis van de toelichtende nota van het voorstel om de voorzitter van de raad van bestuur een dubbel presentiegeld toe te kennen ingevolge de mogelijkheid voorzien in het wijzigingsdecreet Versterking Lokale Democratie, met volgende uitbreiding van het Decreet Lokaal Bestuur tot gevolg. “Aan de voorzitter van de raad van bestuur kan maximaal een dubbel presentiegeld worden toegekend. Bij een cumulatie van mandaten, waaraan een dubbel presentiegeld verbonden is in meerdere dienstverlenende verenigingen, bepaalt het lid van de raad van bestuur in welke vereniging het dubbel presentiegeld wordt toegekend. In elk van de andere verenigingen ontvangt dit lid een enkel presentiegeld. De toekenning van een dubbel presentiegeld is slechts mogelijk nadat de betrokkene een verklaring op erewoord heeft ingediend waaruit blijkt dat hij geen dubbel presentiegeld geniet in een andere dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.”

        De raad sluit zich aan bij het voorstel om een dubbel presentiegeld toe te kennen aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Juridische gronden

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur:

  Artikel 41: Omtrent de bevoegdheden van de gemeenteraad.

  Artikel 432: De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de benoeming van de heer Carl Verelst als bestuurder van IOK.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de benoeming van EY bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. De vergoeding voor deelopdracht 2 bedraagt 43.560 euro (incl. btw).

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2021, afgesloten per 31 december 2021, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

Artikel 5:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2021.

Artikel 6:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Artikel 7:

De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING IOK Afvalbeheer. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 17 mei 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de aanduiding van Tania Vrindts als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer.

        24 maart 2022: Aangetekend schrijven IOK Afvalbeheer omtrent de agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 17 mei 2022.

Feiten en context

        Rekening houdend met de statuten van IOK Afvalbeheer.

        De agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 17 mei 2022 bevat volgende agendapunten:

 1. Statutaire benoemingen

  1. Vervanging bestuurder
  2. Aanstelling Commissaris-revisor

 2. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021

 3. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2021

 4. Resultaatsbestemming 2021

 5. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2021, afgesloten per 31 december 2021

 6. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening
 van hun mandaat in 2021

 7. Dubbel presentiegeld voorzitter

 8. Varia

        De raad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 17 mei 2022.

        De raad neemt kennis  van de voordracht van de heer Carl Verelst als bestuurder van IOK Afvalbeheer ter vervanging van de heer Luc Vleugels.

        De raad neemt kennis van het voorstel tot benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 1 (IOK Afvalbeheer) voor 3 jaar bedraagt
43.560 euro (incl. btw).

        De raad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.

        De raad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2021, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

        De raad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.

        De goedkeuring kan worden gegeven aan het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarvergadering.

        Om die reden kan er kwijting gegeven worden afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2021.

        De raad neemt kennis van de toelichtende nota van het voorstel om de voorzitter van de raad van bestuur een dubbel presentiegeld toe te kennen ingevolge de mogelijkheid voorzien in het wijzigingsdecreet Versterking Lokale Democratie, met volgende uitbreiding van het Decreet Lokaal Bestuur tot gevolg; “Aan de voorzitter van de raad van bestuur kan maximaal een dubbel presentiegeld worden toegekend. Bij een cumulatie van mandaten, waaraan een dubbel presentiegeld verbonden is in meerdere dienstverlenende verenigingen, bepaalt het lid van de raad van bestuur in welke vereniging het dubbel presentiegeld wordt toegekend. In elk van de andere verenigingen ontvangt dit lid een enkel presentiegeld. De toekenning van een dubbel presentiegeld is slechts mogelijk nadat de betrokkene een verklaring op erewoord heeft ingediend waaruit blijkt dat hij geen dubbel presentiegeld geniet in een andere dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.”

        De raad sluit zich aan bij het voorstel om een dubbel presentiegeld toe te kennen aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Juridische gronden

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur.

        Artikel 41: Omtrent de bevoegdheden van de gemeenteraad.

  Artikel 432: De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de benoeming van de heer Carl Verelst als bestuurder van IOK Afvalbeheer.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de benoeming van EY bedrijfsrevisoren met als vast vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. De vergoeding voor deelopdracht 1 bedraagt 43.560 euro (incl. btw).

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2021, afgesloten per 31 december 2021, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

Artikel 5:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2021.

Artikel 6:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Artikel 7:

De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING TMVS (CREAT). Goedkeuring agenda algemene vergadering van 21 juni 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        8 juni 2020: Gemeenteraadsbeslissing omtrent aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger en Saskia Luyten als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van CREAT/TMVS dv voor de legislatuur 2019-2024.

        5 april 2022: Aangetekend schrijven van CREAT omtrent de uitnodiging voor de algemene vergadering van TMVS op 21 juni 2022.

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging TMVS dv (CREAT).

        Rekening houdend met op de statuten van TMVS dv.

        Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hulshout per brief overgemaakt.

Juridische gronden

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 41: omtrent de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: het mandaat van de volmachtdrager bepalen.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene

jaarvergadering TMVS dv van 21 juni 2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek

van de agendapunten :

  1. Toetreding van deelnemers
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
  3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2021
  4. Verslag van de commissaris
  1. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021 afgesloten per 31 december 2021

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2021

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen
  4. Aanstelling commissaris

        Varia

Artikel 2: 

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van TMVS dv vastgesteld op 21 juni 2022, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene jaarvergadering.

Artikel 3: 

Een afschrift van dit besluit zal :

     hetzij per post t.a.v. FARYS | TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,

     hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20220621AVTMVS@farys.be

gestuurd worden.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING Pontes. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de bijzondere algemene vergadering van 23 juni 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de aanduiding van Hilde Van Looy als vertegenwoordiger en Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Pontes voor de legislatuur 2019-2024.

        23 maart 2022: E-mail Pontes met de uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering van 23 juni 2022. Het betreft een bijzondere algemene vergadering waarop de goedkeuring van de statuten (wijziging 2022) staan geagendeerd.

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

        Alle wijzigingen in de statuten zijn artikelsgewijze opgenomen in een historische en toekomstige versie van de statuten, die uitvoerig worden toegelicht in een begeleidende toelichtingsnota.

        Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde statutenwijziging, kan de voorgestelde statutenwijziging worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

        Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

        Vermits een bijzondere meerderheid van de leden-gemeenten een statutenwijziging moet goedkeuren, is zowel de goedkeuring in de gemeenteraad als de aanwezigheid van de gemeentelijke afgevaardigde tijdens de algemene vergadering van groot belang.

Juridische gronden

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9° en artikel 427: De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Een statutenwijziging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband moet met bijzondere meerderheden worden goedgekeurd door de algemene vergadering.

        Artikel 432: De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
1 onthouding: Kurt Albert

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 23 juni 2022 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit:

1. Bestuur: statuten (wijziging 2022) – goedkeuring

Artikel 2:

De voorgelegde statutenwijziging wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de bijzondere algemene vergadering van PONTES op 17 december 2020 wordt opgedragen haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.19. VRAAG Onthardingsproject. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Op het pleintje voor de kerk in Westmeerbeek zien we een toekomstbeeld van een onthard pleintje.

Is het de bedoeling dat dit uitgevoerd wordt?

Wat zijn de doelstellingen van het project?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Cultuur. Streetart. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Recent zagen we enkele mooi voorbeelden van streetart verschijnen. Wil Hulshout een gemeente zijn die streetart verwelkomt? Welke ondersteuning wordt er geboden? Zijn er bepaalde verplichtingen/vergunningen waar initiatiefnemers moeten aan voldoen ?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Volksgezondheid. Federaal Ventilatieplan voor openbare gebouwen. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Een persartikel vermeld het volgende:

“Eens het nieuwe ventilatieplan in werking treedt - normaal nog dit voorjaar - krijgen alle uitbaters in de sectoren van de horeca, de cultuur, de sport en het nachtleven 12 maanden om hun huiswerk te maken. Vanaf 2025 zullen ze ook verplicht worden om bezoekers te informeren over hun luchtkwaliteit, via een geafficheerd label. (Het is nog onduidelijk hoe dit er concreet zal uitzien.) De labels van alle publieke ruimtes zullen worden samengebracht in een databank zodat de overheid de toestand van de luchtkwaliteit kan opvolgen. Bij een volgende pandemie in ons land kan de overheid dan, afhankelijk van de overdraagbaarheid

van het virus via de lucht, ‘slimme’ maatregelen nemen op maat van de verschillende publieke ruimtes.”

De Morgen. (04/04/2022). Groot ‘ventilatieplan’ op komst voor alle publiek toegankelijke plaatsen. Geraadpleegd op 04/05/2022.

 https://www.demorgen.be/nieuws/groot-ventilatieplan-op-komst-voor-alle-publiek-toegankelijke-plaatsen~ba78aff8/)

Aangezien we momenteel vergaderen in een zaal waar de ventilatie niet werkt, vonden wij het passend om dit thema te bevragen met betrekking tot de gemeentelijke gebouwen.

● Op welke manier controleert de gemeente de luchtkwaliteit in in zijn openbare gebouwen en kantoren?

● Zijn er plannen om (bijkomende) ventilatie te plaatsen?

● Is er de intentie om een Hulshouts ventilatieplan op te stellen?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.22. VRAAG Kerkruïne. stavaza van de werken. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

● Wanneer is de voorziene einddatum?

● Kunnen wij een visualisering zien van het eindtoestand?

● Kan de betrokken schepen hier toelichting bij geven?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.23. VRAAG Verkiezingen. Nieuwe Vlaamse Kieswet. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

De Vlaamse overheid heeft de stemplicht voor de gemeenteraadsverkiezingen afgeschaft.

● Zal het lokaal bestuur initiatieven nemen om de burgers in te lichten over deveranderingen?

● Is er de mogelijkheid om een bewustmakingscampagne te doen rond het belang van stemmen op het lokale niveau?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.24. VRAAG Milieu. Steunt de gemeente Maai Mei Niet? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Steunt de gemeente Maai Mei Niet?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.25. VRAAG Milieu, jeugd. Toestand speelbossen? - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

       Stand van zaken gepland speelbos Booischotseweg.

       Zijn er geen betere alternatieven als locatie voor een speelbos?

       Toestand huidige speelbossen in de drie deelgemeenten?

       Kunnen deze speelbossen in orde worden gebracht voor de jeugd(bewegingen)?

 

Agendapunt "TA.26. BESLISSING: Toekennen presentiegelden in de Welzijnsvereniging Ter Nethe en in het autonoom gemeentebedrijf Sport" wordt uitdrukkelijk in persoonlijke naam van Gust Van den Bruel ingediend i.p.v. de N-VA fractie.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 09 mei 2022.

 

GR OZ  A.26. BESLISSING Toekennen presentiegelden in de Welzijnsvereniging Ter Nethe en in het autonoom gemeentebedrijf Sport. - TA - Gust Van den Bruel

MOTIVERING:

Feiten en context

        Ik doe dit voorstel in persoonlijke naam en niet namens de politieke fractie waartoe ik behoor. Aangezien ik niet in één van de betreffende bestuursraden zetel, heb ik geen persoonlijk voordeel bij dit voorstel.

        De gemeenteraad besliste op de gemeenteraadszitting van 18 maart 2019  om het bedrag van de presentiegelden voor de vergaderingen van de gemeenteraad (inclusief de raad voor maatschappelijk welzijn), met ingang van 1 januari 2019 vast te stellen op het maximumbedrag van 124,98 euro per zitting. Dit bedrag wordt gekoppeld aan de schommelingen van de index. 

        Het presentiegeld voor welzijnsverenigingen wordt geregeld in artikel 474 van het decreet lokaal bestuur. Het is de algemene vergadering van de welzijnsvereniging die de hoogte van het presentiegeld bepaalt.

        Artikel 474, §2 DLB:

        § 2. De leden van de raad van bestuur en de algemene vergadering van de welzijnsverenigingen en de autonome verzorgingsinstellingen en de vertrouwenspersonen die hen bijstaan conform artikel 16 en artikel 155 kunnen per bijgewoonde vergadering een presentiegeld ontvangen dat ten hoogste gelijk is aan het hoogste bedrag dat uitkeerbaar is aan een lid van de raad voor maatschappelijk welzijn voor een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van een deelnemend openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

        Het presentiegeld van een autonoom gemeentebedrijf wordt geregeld in artikel 20 BVR houdende het statuut van de mandataris. Het is de gemeenteraad die de hoogte van het presentiegeld bepaalt.

        Artikel 20 BVR statuut van de mandataris:

        § 1. Aan de leden van de raad van bestuur en aan de leden van het door de statuten toegestane directiecomité van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap, alsook aan de vertrouwenspersonen die hen bijstaan conform artikel 16 en 155 van het decreet van 22 december 2017, kan per bijgewoonde zitting een presentiegeld worden toegekend.

        Het toegekende presentiegeld is niet hoger dan het bedrag van het presentiegeld dat aan de gemeenteraadsleden van de deelnemende of oprichtende gemeente wordt toegekend.

Argumentatie

Het is belangrijk dat er goede bestuurders in de WV Ter Nethe en in het AGB Sport zijn/worden afgevaardigd. Daarover is iedereen het eens. Als mensen zich willen inzetten als bestuurder, kunnen zij rekenen op ieders waardering. Ze verdienen een pluim en krijgen een schouderklopje. Dat is natuurlijk mooi, maar als waardering mag daar, volgens mij, toch een kleine financiële vergoeding tegenoverstaan.

Deze verkozen personen engageren zich immers voor de samenleving en ze doen dit met veel inzet en overgave. Ze dienen er zich voor vrij te maken, er hun kostbare tijd in te steken, vaak kwaliteitsvolle familietijd. Ze moeten er zelfs onkosten voor maken (vervoer, energieverbruik, ). dan is het volgens mij niet meer dan normaal dat ze hier een kleine onkostenvergoeding voor ontvangen. Dit kan gebeuren door een half presentiegeld uit te keren. 

Na bespreking,

BESLUIT: 8 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Katrien Monsecour: De groen fractie onthoudt zich omdat we er van uit gaan dat het fractievoorzittersoverleg zal georganiseerd worden.

NA STEMMING WORDT HET VOORSTEL VERWORPEN

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een half presentiegeld toe te kennen aan de leden van het bestuursorgaan in de Welzijnsvereniging Ter Nethe en in het autonoom gemeentebedrijf Sport.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering van de Welzijnsvereniging Ter Nethe.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.