Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 04 juli 2022 om 19.00 uur tot 21:50 uur.

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Jan Van den Bruel: vertrouwenspersoon

 

Verontschuldigd:

Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans: Raadsleden

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 13 juni 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        13 juni 2022: De gemeenteraad vindt plaats.

Feiten en context

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 13 juni 2022 goed met volgende aanpassing(en):

        TA.33. VRAAG: Onderwijs; communicatie. Misleidende communicatie rond De Toverdoos op de gemeentelijke website. (N-VA: Gust Van den Bruel): Bij de toelichting van schepen Elien Bergmans over de samenwerking met de Toverdoos sprak ze ook over een rechtzetting voor de leerkrachten van de Toverdoos. Raadslid Gust Van den Bruel vraagt om ook dit stuk mee op te nemen in de notulen. De voorzitter bevestigt dat dat zal gebeuren.

        TA.34. VRAAG: Veiligheid. Loslopende honden. (N-VA: Gust Van den Bruel): Bij de bespreking van de veiligheidskwestie loslopende honden lanceerde schepen Hilde Van Looy het voorstel om in het gemeenteblad aandacht te geven aan de preventie van bijtincidenten en sensibilisering van hondenbaasjes. Raadslid Gust Van den Bruel vraagt naar de stand van zaken Schepen Hilde Van Looy deelt mee dat het op de planning staat. Schepen Karolien Laeremans bevestigt dat er reeds in het boekje van de zomereditie een pagina toegewijd is aan loslopende honden en de registratie van honden en geeft ook nog mee dat het infoblad ook in gesproken versie beschikbaar is.

        A.1. BESLISSING: Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 9 mei 2022.: Kurt Winkelmans vraagt om de aanpassing van de notulen van agendapunt A.10. BESLISSING: TC Sportiva. Goedkeuring recht van erfpacht vzw, Industriepark 7, 2235 Hulshout van de gemeenteraad van 9 mei 2022 zoals gevraagd bij de goedkeuring verslag op de gemeenteraad van 13 juni 2022 correct aan te passen:

        het amendement opnemen in het verslag

        Verslag 9 mei en 13 juni moeten aangepast worden: ‘De erflater dient de erfpachtvergoeding (zoals hierboven omschreven) te betalen binnen de veertien dagen nadat het aanslagbiljet betreffende de onroerende voorheffing is ontvangen of nadat de belasting is geheven.’

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Lokale economie. Terugkoppeling actieplan detailhandel.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van het 'Actieplan Lokale Economie'.

Op 25 oktober 2021 kwam Nathalie De Bock, detailhandelscoach van de provincie Antwerpen, een analyse van de Hulshoutse detailhandel voorstellen aan de gemeenteraad. Op 30 november 2021 en 1 december 2021 werd deze analyse ook gedeeld met onze lokale handelaren. Na alle drie de presentaties kregen de aanwezigen een enquête toegestuurd, waarvan de antwoorden gebruikt zouden worden in een SWOT analyse.

Na het samenbrengen van de zwaktes en sterktes, kansen en bedreigingen werden er door de detailhandelscoach vier domeinen geselecteerd die vaak terug kwamen:

        Lokaal Engagement

        Mobiliteit Verzekeren

        Communicatie en Verbinden

        Leefbare Kernen

Binnen deze domeinen formuleerden de detailhandelscoach ook een hele lijst acties, verdergaand op de SWOT analyse. De meeste actiepunten zijn echter niet toe te schrijven aan één domein, maar hebben betrekking op een combinatie van domeinen.

Om tot het bijhorende actieplan te komen, heeft de schepen Lokale Economie en de dienst Lokale Economie met verschillende diensten (mobiliteit, ruimtelijke ordening en communicatie) samen gezeten om te kijken welke actiepunten mogelijk waren. Uit deze verschillende overleggen is het actieplan gegroeid. Het actieplan werd ook voorgelegd aan het Management Team, waar er beslist werd om tijdens de uitwerking van bepaalde actiepunten een samenwerking op te zetten tussen verschillende diensten. Sommige actiepunten kunnen ook voor andere diensten een meerwaarde betekenen.

De verschillende actiepunten worden besproken in bijgevoegd actieplan.

Na bespreking,

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0064. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen in drie loten waarvan één geschikt is voor het oprichten van een vrijstaande tweegezinswoning en twee geschikt zijn voor het oprichten van een gekoppelde eengezinswoning te Grote Baan 299.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        08 januari 2008: Opname in het vergunningenregister voor een eengezinswoning zonder vergunning.

        03 januari 2022: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen in drie loten waarvan één geschikt is voor het oprichten van een vrijstaande tweegezinswoning en twee geschikt zijn voor het oprichten van een gekoppelde eengezinswoning te Grote Baan 299 door landmeter Marcel Van den Vonder, met als adres Grote Baan 138, Hulshout.

        10 maart 2022 tot 08 april 2022: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaren werden ingediend.

Feiten en context

        Het betreft hier een aanvraag tot het verkavelen in drie loten waarvan één geschikt is voor het oprichten van een vrijstaande tweegezinswoning en twee geschikt zijn voor het oprichten van een gekoppelde eengezinswoning.

        De aanvraag is gelegen aan de buurtweg nummer 2 volgens de Atlas van de Buurtwegen. Het betreft het huidige perceel Grote Baan 299.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft, alsook het projectgebied waar de buurtwegen doorlopen, zijn volgens het van toepassing zijnde gewestplan Herentals - Mol, goedgekeurd op 28 juli 1978, gelegen in woongebied.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De te verkavelen gronden zijn niet gelegen in risicozones voor overstromingen of in overstromingsgevoelig gebied.

        Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de buurtweg nr. 2 te garanderen, blijft de tracé van de buurtweg nummer 2 behouden. Wel dient in functie van het realiseren van een gewenste rooilijnbreedte van 16 meter er een verbreding van de Grote Baan, een gemeenteweg, te worden opgelegd. Hiertoe werd door landmeter-expert Marcel Van den Vonder een rooilijnplan opgemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de buurtweg nummer 2, die wordt uitgebreid. Er worden geen delen van de buurtweg afgeschaft.

        Op het bij de aanvraag gevoegde plan wordt aan de gemeente een kosteloze grondafstand ter inlijving bij het openbaar domein voorgesteld van de strook grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan en het rooilijnplan als lot 4, ten belopen van 79 ca. Deze strook grond is enkel gelegen ter hoogte van de Grote Baan 299.

        Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        3 mei 2019: Decreet houdende de gemeentewegen.

Adviezen

        18 maart 2022: Proximus brengt een gunstig advies uit. Dit luidt als volgt:

Met aandacht hebben wij uw adviesvraag onderzocht. Proximus voorziet geen uitbreidingen voor de aansluiting van dit project.

Aanvragen tot aansluiting op het Proximus netwerk kunnen door de aanvrager gericht worden naar onze klantendienst via het nummer 0800 22 800. In functie van de beschikbare capaciteit van onze infrastructuur op dat moment, bekijken we de mogelijkheden om een aansluiting te voorzien.

        08 maart 2022: Pidpa Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit. Dit luidt als volgt:

Er is geen uitbreiding nodig van het distributienet in de openbare weg. De kavels zijn aansluitbaar op de bestaande hoofdleiding van het drinkwaternet. Zodra de bouwvergunning wordt afgeleverd kan de aansluiting op ons drinkwaternet worden aangevraagd via https://www.pidpa.be/ons-aanbod/drinkwater/nieuwe-aansluiting.

Voor overleg of eventuele afwijkingen neemt u best contact op via raming@pidpa.be Gelieve in het onderwerp van uw e-mail het adres van uw ontwikkeling , het archiefnummer en het OMV-nummer te vermelden.

Beoordeling:

Het advies is gunstig, mits er voldaan wordt aan de bovenstaande te volgen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving

        04 maart 2022: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit. Volgende voorwaarden zijn opgelegd aan de aanvrager in het advies:

Naar aanleiding van uw vraag hebben wij een studie opgemaakt voor de aanleg en/of aanpassingen van de nutsleidingen voor het bovenvermeld project.

Voor dit project dienen geen werken uitgevoerd te worden binnen het project zelf, maar er zijn wel forfaitaire kosten verschuldigd voor investeringen buiten het project vereist om dit project aansluitbaar te maken op het distributienet. Deze kost bedraagt 1.173,02€.

        24 maart 2022: Telenet brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met als referentie 25087834. Dit advies stelt dat er geen uitbreiding van het net noodzakelijk is. Het advies luidt als volgt:

Wij zijn nagegaan welke aanpassing van de infrastructuur van Telenet nodig is om de loten uit deze verkavelings- of bouwaanvraag te kunnen aansluiten. Hieruit blijkt dat de nodige infrastructuur al aanwezig is en dat er geen uitbreiding van het Telenet netwerk dient te gebeuren.  Er wordt van ons geen verdere voorwaarde opgelegd. Indien blijkt dat wij, binnen het jaar na het afleveren van de vergunning, een melding krijgen van de elektriciteitsmaatschappij dat de palen worden weggenomen dan zal bovenstaand advies komen te vervallen. Er zal een geactualiseerde offerte worden opgemaakt aan de aanvrager om het Telenet netwerk ondergronds te brengen, en dit in synergie met de elektriciteitsmaatschappij. Deze vaststelling omvat niet de aftak- en aansluitkosten van de abonnee. Deze worden met de latere abonnee verrekend. Aanvragen tot het verplaatsen van bestaand apparatuur zullen aan de aanvrager aangerekend worden.

        19 maart 2022: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met referentie L-23-721/52881797, mits rekening wordt gehouden met de in het advies opgenomen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving en in het bijzonder met volgende specifieke voorwaarden:

Wij ontvingen uw aanvraag voor de uitvoering van de uitbreiding op de riolering in bovenvermelde verkaveling. De offerte bedraagt € 5.719,21 EUR (incl. 21 % BTW).

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 10 maart 2022 tot 08 april 2022.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaren ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand dient uit te spreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd is om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan, zijnde in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, toe om de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen een bestaande gemeenteweg, nl. de Grote Baan ter hoogte van huisnummer 299. Op die plaats ligt de buurtweg nr. 2 die opgenomen is in de Atlas der Buurtwegen. De gewenste ligging van de gemeenteweg en het tracé van de buurtwegen volgens de Atlas komen overeen.

Een wijziging van de gemeenteweg/buurtweg Grote Baan ter hoogte van de geplande verkaveling is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, teneinde kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels te bekomen alsook een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein.

Dit houdt in dat een gedeelte aan de buurtweg nummers 2 ten belopen van 79 ca overeenkomstig het rooilijnplan opgesteld door landmeter-expert Marcel Van den Vonder, wordt afgestaan. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande verkaveling zodat op termijn een rooilijnbreedte van 16 meter zou kunnen worden gerealiseerd wat voldoende is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein.

Op het bij de aanvraag gevoegde plan wordt een strook grond met een oppervlakte van 79 ca voorzien dewelke kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente ter inlijving bij het openbaar domein. Door middel van de kosteloze grondafstand kan een rooilijnbreedte gecreëerd worden met een breedte van 16 meter ter hoogte van de Grote Baan 299.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.

De beoogde wijziging van de gemeenteweg is een aanzet om op termijn een rooilijnbreedte van 16 m te realiseren over de volledige lengte van de Grote Baan, wat een voldoende breedte is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg aangezien dit ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijft bestaan.

De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld mits voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging in te stemmen om een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen te Grote Baan 299, zoals aangeduid op bijgevoegd rooilijnplan van landmeter-expert Marcel Van den Vonder te wijzigen en het rooilijnplan definitief vast te stellen. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om het gewijzigde wegtracé van de bestaande gemeenteweg, en uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan opgemaakt op 29 december 2021 door landmeter Marcel Van den Vonder met een oppervlakte van 79 ca, hetgeen na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd, goed te keuren en dit zoals aangeduid op het verkavelingsplan.

Artikel 3:

De aanleg van volgende de nutsvoorzieningen  gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden opgelegd door de verschillende nutsmaatschappijen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of betrokken nutsmaatschappijen.

Artikel 4:

De strook zoals op het verkavelingsplan weergegeven, dient aan de gemeente Hulshout kosteloos te worden afgestaan voor het openbaar nut ter inlijving bij het openbaar domein. Dit dient te gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

 

De voorzitter Elias De Wever schorst de gemeenteraad om 19:22 uur.

De voorzitter Elias De wever hervat de gemeenteraad om 19:27 uur.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING GC IJzermael. Goedkeuring hernieuwing overeenkomst.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        30 mei 2011: Principebeslissing van de gemeenteraad omtrent aankoop parochiezaal Westmeerbeek.

        8 oktober 2012: Collegebeslissing omtrent aankoop parochiezaal Westmeerbeek.

        10 juni 2013: Collegebeslissing omtrent de goedkeuring van de gunning van de renovatiewerken parochiezaal Westmeerbeek.

        30 maart 2015: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de goedkeuring van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek tussen de gemeente Hulshout en vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek.

        16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de hernieuwing van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek.

        29 juni 2020: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de hernieuwing van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek.

        28 juni 2021: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de hernieuwing van de beheersovereenkomst gemeenschapscentrum Westmeerbeek.

Feiten en context

        De huidige beheersovereenkomst loopt af op 31 juli 2022. Er wordt een nieuwe beheersovereenkomst opgesteld die ingaat op 1 augustus 2022 en afloopt op 31 juli 2023.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 40.

Argumentatie

De dienst cultuur geeft een positief advies tot verlenging van de beheersovereenkomst. Deze overeenkomst zorgt voor duidelijke afspraken tussen het lokaal bestuur en vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek.

Na bespreking,

 

AMENDEMENT:Gemeenteraadslid Kurt Winkelman stelt voor om volgende te schrappen: Vanaf 2023 zal de nieuwe huurprijs jaarlijks aangepast worden aan het indexcijfer van de consumptieprijzen volgende de hieronder vermelde formule:

Basishuurprijs x nieuwe index = nieuwe huurprijs

         Basisindex

Voor de volgende overeenkomst (augustus 2023 tem juli 2024):

De basisindex is deze van de maand die het maken van deze overeenkomst voorafgaat (mei 2023). De nieuwe index zal deze zijn van de maand die voorafgaat aan het opmaken van de nieuwe aangepaste overeenkomst (mei 2024).

BESLUIT: AMENDEMENT
unaniem
ALGEMEEN
12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de beheersovereenkomst Gemeenschapscentrum Westmeerbeek als volgt goed te keuren:

  "Beheersovereenkomst Gemeenschapscentrum Westmeerbeek

Tussen de ondergetekenden:

Lokaal Bestuur Hulshout, vertegenwoordigd door de gemeenteraad, in de persoon van Ria Van den Eynde, algemeen directeur en Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad, hierna genoemd “de gemeente” en de vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek, vertegenwoordigd door de raad van bestuur, in de persoon van Ronny Mauriën, Eddy Laeremans en Jan Monsecour, hierna genoemd “de vzw” wordt het volgende overeengekomen:

Voorafgaanden:

Partijen hebben kennis genomen van:

        het meetverslag van het akoestisch onderzoek van 28 november 2018 uitgevoerd door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) van de Provincie Antwerpen.

        het rapport van de metingen en voorstellen voor verbetering van 23 september 2019 opgesteld door het bouwfysisch ingenieursbureau Daidalos Peutz uit Leuven.

Artikel 1: Opdracht

De doelstelling van de vzw is inwoners van Hulshout een feest- en vergaderzaal dicht bij huis aan te bieden. De vzw draagt bij aan de socio-culturele beleving van burgers door zich in te zetten voor het lokale verenigingsleven. De vzw is in eerste instantie een plaats voor en door vrijwilligers en versterkt daardoor het sociale weefsel in zijn omgeving. De gemeente draagt de verhuur en de volledige uitbating van het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek over aan de vzw.

Dit behelst:

- Het toekennen van het gebruik van de zalen aan de diverse gebruikers en organisaties, waarbij maximaal tegemoet gekomen wordt aan het verenigingsleven van Hulshout en omgeving.

- Het instaan voor de goede orde, de zorg voor het gebouw en het uitvoeren van kleine niet-structurele onderhoudswerkzaamheden.

- Beheer van de inkomsten als een goed huisvader.

- De vzw zal aan de gemeente een huurprijs betalen van 2.770,00 euro per jaar. Dit bedrag is inclusief btw.

Het basisbedrag van 2.500 euro werd geïndexeerd t.o.v. het initiële herziene contract dat werd afgesloten in december 2019, volgens het principe:

Basishuurprijs x nieuwe index = 2500 x 121,01 (nieuwe index 05/2022) =  2.774,44 euro, afgerond 2.770 euro.

                  Basisindex                              109,04 (basisindex 12/2019)

De vzw verbindt zich ertoe de uitbating zelf waar te nemen. De exploitatie van het totale beheer mag geenszins worden overgedragen aan derden, tenzij mits voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de gemeente. Indien door bijzondere omstandigheden het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek niet kan gebruikt worden, zal dit artikel herbekeken dienen te worden. De vzw dient bij de uitbating alle wetgeving, en in het bijzonder de Vlaremwetgeving, te respecteren.

Artikel 2: Toezicht van gemeente

De vzw zal op elk ogenblik toegang verlenen tot het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek aan de aangestelden van de gemeente.

Er wordt te allen tijde 1 set van alle sleutels ter beschikking gesteld voor de gemeente.

Alle wijzigingen aan sloten moeten gebeuren volgens het sleutelplan, DC0813.

Artikel 3: Gebruik

Er werd door de vzw in overleg met de gemeente een gebruiksreglement opgesteld, waarin de modaliteiten van het gebruik worden omschreven.

Eventuele wijzigingen van het gebruiksreglement liggen binnen de 3 maanden na ingebruikname voor ter kennisname op de gemeenteraad.

Het gemeenschapscentrum Westmeerbeek kan voor activiteiten met versterkte muziek alleen gebruikt worden voor evenementen waarbij muziek geproduceerd wordt onder het maximale geluidsniveau in de zaal van 85 dB (A) L. Het geluidsniveau geldt op gelijk welke plaats waar zich in normale omstandigheden publiek kan bevinden. Van dit geluidsniveau kan 10 keer per jaar, met maximaal 2 keer per maand worden afgeweken mits voorafgaande goedkeuring van het CBS voor het evenement. Het CBS kan dan een geluidsniveau toelaten tussen de 85 dB (A)L en 95 d(B)AL. Het CBS is vrij om te beslissen aan wie zij deze uitzondering al dan niet verleend. De VZW brengt de kandidaathuurder op de hoogte van het feit dat hij eventueel voor zijn geplande activiteit dergelijke uitzondering dient te vragen.

De milieukwaliteitsnormen voor het gebied waar het gemeenschapscentrum Westmeerbeek zich bevindt bedragen 50/45/45 dB (A), overdag/ ’s avonds/ ’s nachts. Bij het gebruik van de zaal dienen deze normen te worden gerespecteerd.

De verhuurtarieven van het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek zijn als volgt:*

Tarief 1: Leden van de vzw Gemeenschapscentum Westmeerbeek en de gemeente.

Tarief 2: Overige huurders

 

Hele zaal

Kleine zaal

Vergaderlokaal (*) of keuken

Tarief 1

90 euro

25 euro

10 euro

Tarief 2

140 euro

50 euro

30 euro

*Extra: energie, schoonmaak, frietvet en afval (behalve bij huur vergaderlokaal)

Bij elk gebruik maakt de vzw een schriftelijk contract op, dat dient ondertekend te worden door de gebruiker. Bij ondertekening van dit contract neemt de gebruiker kennis van het gebruiksreglement.

De gebruiker ontvangt na de activiteit een duidelijke schriftelijke afrekening. De gebruikers van tarief 2 zijn gehouden vooraf een voorschot te betalen ten bedrage van het huurtarief. De reservatie is pas definitief na betalen van het voorschot.

De vzw zal bij de verhuur rekening houden met en verwijzen naar het fuifreglement van het Lokaal Bestuur Hulshout. De vzw zal erop toezien niet te verhuren aan verenigingen/personen, waarvan de doelstellingen niet conform zijn met de doelstelling van de vzw.

Het beheerscomité stelt een contactpersoon aan bij brand. De contactgegevens van de verantwoordelijke worden opgenomen in het gebruiksreglement.

In de grote zaal mogen maximum 360 personen aanwezig zijn. In het gebruiksreglement worden verdere aandachtspunten voor de inrichters van activiteiten vermeld.

In uitzonderlijke gevallen en bij hoogdringendheid kan de gemeente bepaalde infrastructuur opeisen (vb. verkiezingen, rampen, …). Dit moet gebeuren in samenspraak met de vzw.

De vzw zal met de vrije basisschool De Schatkist afspraken maken i.v.m. het gedeeld gebruik van de parking. Artikel 4: Verzekeringen

Verzekeringen voor rekening van de gemeente:

        Verzekering tegen brand, ontploffing en aanverwante gevaren voor de gebouwen, onroerende en roerende goederen die eigendom zijn van de gemeente. Ten opzichte van de vzw geldt de clausule van afstand van verhaal.

Verzekeringen ten laste van de vzw:

        Verzekering tegen brand en aanverwante gevaren voor de inboedel, eigendom van de vzw, met afstand van verhaal ten opzichte van de gebruikers.

        Verzekering algemene burgerlijke aansprakelijkheid.

        Verzekering van bestuurdersaansprakelijkheid en LO voor de leden van de vzw.

        Verzekering algemene objectieve aansprakelijkheid.

De vzw bezorgt een kopie van de afgesloten polissen aan de gemeente en bewijst jaarlijks dat de premies van de polissen betaald werden.

De vzw bezorgt jaarlijks alle wettelijk verplichte keuringsverslagen en attesten waaronder o.a. laagspanning, gasdichtheid, verwarmingsinstallatie, blusapparaten, ... aan de gemeente.

Artikel 5: Onderhoud en herstellingen

Voor het onderhoud van Gemeenschapscentrum Westmeerbeek wordt verwezen naar de rechten en plichten omschreven in de huurwet. Alle infrastructuur van perceel (Afdeling 2, sectie 2, nr. 89/02V2) is hierin begrepen o.a.:

        Terras voor en achter

        Parking achter (kant IJzermaal)

        Grote/kleine zaal

        Technische ruimtes

        Koeling

        Vergaderlokaal

        Toiletten

        Keuken

        Parking langs de Mgr. Raeymaekersstraat

De vzw dient de gemeente zonder uitstel in kennis te stellen indien structurele onderhoudswerken (uit te voeren door de eigenaar) zich opdringen. Het is de vzw niet toegestaan aanpassingswerken (vb. schilderwerken) of verbouwingswerken uit te voeren, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de gemeente.

Artikel 6: Investeringen

De vzw moet middelen reserveren in hun jaarprogramma voor structurele, toekomstige investeringen. Dit moet aangetoond kunnen worden via een jaarlijkse validatie van het investeringsplan en de meerjarenplanning door de gemeente.

Artikel 7: Duur van de overeenkomst

Deze beheersovereenkomst gaat in op 1 augustus 2022 en loopt af op 31 juli 2023. Zij kan niet stilzwijgend verlengd worden. Indien er zich na de beëindiging van deze overeenkomst tussen huidige partijen om welke reden ook een andere aanbieder voor de uitbating aandient, zal de vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek als laatste de kans krijgen om aan de voorwaarden voorzien in de oorspronkelijke overeenkomst tussen partijen terug een uitbatingovereenkomst met de gemeente te sluiten.

De vzw is gerechtigd de overeenkomst te beëindigen zonder enige vergoeding aan de gemeente verschuldigd te zijn of zonder enige opzegtermijn te moeten doen aan de gemeente tijdens de periode van 1 augustus 2022 tot 31 juli 2023. De vzw dient wel een aangetekend schrijven te richten aan de gemeente waarbij zij de beëindiging meedeelt. De vzw dient in dit geval er ook voor te zorgen dat zij tevens de huurovereenkomsten met haar huurders beëindigt. Omgekeerd zal in dit geval, de gemeente ook geen enkele vergoeding verschuldigd zijn aan de vzw en aan de eventuele huurders van de vzw.

Artikel 8 : Bijkomende bepalingen

De gemeentelijke financiële dienst heeft te allen tijden het recht en de mogelijkheid om de boekhouding te bekijken. De vzw legt zelf jaarlijks de boekhouding bij de gemeentelijke financiële dienst neer ter controle. De gemeente heeft het recht om de grote of kleine zaal jaarlijks 6 maal gratis te gebruiken voor gemeentelijk georganiseerde activiteiten. Dit gebeurt in afspraak met de vzw en mag de normale werking niet verstoren. De gemeente mag de vergaderzaal 6 maal per jaar gratis gebruiken voor gemeentelijk georganiseerde activiteiten. Dit gebeurt in afspraak met de vzw en mag de normale werking niet verstoren. De vzw kan de zaal aan niemand gratis ter beschikking stellen, tenzij met toestemming van de gemeente. Het gebruiksreglement en eventuele wijzigingen hieraan worden steeds ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad."

Artikel 2:

Deze beslissing zal worden meegedeeld aan de vertegenwoordigers van vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Skateterrein. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        22 november 2021: Eerste werkgroepvergadering skatepark.

        23 maart 2022: Tweede werkgroepvergadering skatepark.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        12 maart 2021: IOK adviseert het oprichten van een vzw voor de groep vrijwilligers. Dit houdt wel in dat er moet bekeken worden of deze opdracht zou vallen onder de wetgeving overheidsopdrachten.

        24 mei 2022: VVSG adviseert om advies te vragen bij een verzekeringsmaatschappij en een keuringsinstantie: 'De aansprakelijkheid van eigenaar, exploitant en eventuele bouwheer in dergelijke realisaties kunnen verregaande consequenties inhouden.Alvorens u verder te engageren lijkt het me raadzaam om de gemeentelijke verzekeringsmaatschappij te raadplegen en u grondig te informeren over de aansprakelijkheid in dergelijke situaties.' 

        1 juni 2022: Ethias adviseert het oprichten van een feitelijke vereniging of vzw en het afsluiten van een LO, BA en bestuursaansprakelijkheidsverzekering:

        'Indien organisatie door eigen sportdienst: betrokken polissen van gemeente van toepassing

        Ethias Services kan ingeschakeld worden om advies te geven inzake veiligheid van het park.

        Indien oprichting FV of VZW dienen er verzekeringscontracten opgesteld te worden waarbij de duurtijd van het project, het aantal bestuurders van de vereniging, de activiteiten, het aantal vrijwilligers, ... bepalend zijn.'

        15 juni 2022: De technische dienst adviseert om Ethias ook naar een bouwplaatsverzekering te vragen.

Argumentatie

        Tijdens corona merkten we dat jongeren nood hadden aan veilige en uitnodigende ontmoetingsplekken in openlucht. Hierdoor steeg het bezoekersaantal op ons skateterrein. Hierbij merkten we dat ons skateterrein onvoldoende differentiatie biedt voor de verschillende skate vaardigheden van onze bezoekers. Momenteel zijn de skatetoestellen vooral voorzien voor de reeds geoefende skater waardoor we voor de jonge kinderen, gezinnen en startende jongeren weinig tot geen skateaanbod hebben. Van zodra het skatepark vernieuwd is, zouden ook lessen en/of evenementen kunnen organiseren zodat we nog meer jeugd aantrekken.

        De gebruikers van het skatepark hebben laten weten dat ze betrokken wil worden bij het concept en de realisatie van het skatepark. Enkele vrijwilligers hebben ervaring met het bouwen van skateparken.

        Hulshout krijgt hiermee een unieke kans om in co-creatie met de gebruikers een skatepark te realiseren.

        In het meerjarenplan zijn geen kredieten voorzien voor de realisatie van het skateterrein. Het project kan in deze vorm gerealiseerd worden via de kredieten voor speelterreinen omdat de kostprijs gedrukt wordt door een samenwerking aan te gaan met vrijwilligers die kosteloos hun kennis willen inzetten en het werk willen uitvoeren.

        Er loopt nu een subsidieaanvraag voor de realisatie van jeugdinfrastructuur waardoor we het investeringsprogramma voor speelterreinen toch kunnen realiseren.

        De vzw-structuur voor het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met de vrijwilligers is na verdere bevraging niet nodig. De vrijwilligers hebben zich verenigd in de feitelijke vereniging Hulshout skate project.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Totaal Krediet

Uitgave

MJP000051

AC000015

€ 10 146,09

€ 7151,34

MJP001941

AC000152

€ 50 000

€ 10 000

Na bespreking,

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Kurt Albert, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
5 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Dorien Van Opstal: Voor Dorien Van Opstal, Gust Van den Bruel en Kurt Winkelmans: ze zijn voor het project maar onthouden zich omdat ze de manier waarop dit gebeurt toch bedenkingen blijft oproepen.

Enig artikel:

De gemeenteraad sluit een samenwerkingsovereenkomst af met de feitelijke vereniging Hulshout skate project als volgt:

"Samenwerkingsovereenkomst Skate project

De partijen

Het gemeentebestuur van Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad en Ria Van den Eynde, algemeen directeur

En

Hulshout skate project, Oude heibaan 13, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door Maarten De Ryck, voorzitter, en Dennis Bellinkx, secretaris komen overeen wat volgt:

Artikel 1. Doel

Het doel van deze overeenkomst is het vernieuwen van het skatepark in Westmeerbeek (Kangieter, 2235 Westmeerbeek).

Artikel 2. Inbreng van de partijen

§1. Het gemeentebestuur Hulshout brengt het volgende in voor een totaal bedrag van 17.151 euro: - Het materiaal - De kosten voor de bouwplaats verzekering, de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, de verzekering lichamelijke ongevallen en de bestuursaansprakelijkheidsverzekering - De kosten voor de keuring van het skatepark bij ingebruikname

§2. Het gemeentebestuur van Hulshout stelt het gebruik van handgereedschap kosteloos ter beschikking.

§3. Het gemeentebestuur van Hulshout verstrekt kosteloos de voorziening en verbruik van water en elektriciteit voor de realisatie van het skatepark.

§4. Hulshout skate project brengt werktijd en expertise in voor eigen rekening.

Artikel 3. Uitvoering van de werken

§1. De werken kunnen alleen uitgevoerd worden door de medewerkers die opgenomen zijn in de lijst die Hulshout skate project voor de start van de werken aan het gemeentebestuur van Hulshout bezorgt. Zij kunnen als dat noodzakelijk is technische ondersteuning krijgen van de medewerkers van gemeente Hulshout. De medewerkers die werken uitvoeren zijn meerderjarig en hebben de informatiesessie over het gebruik van het handgereedschap gevolgd.

§2. Werkzaamheden uitbesteden aan een derde partij is toegestaan als beide partijen hiermee hebben ingestemd. De derde partij moet beschikken over de documenten die nodig zijn om werken uit te voeren.

§3. Bij de uitvoering van de werken wordt het politiereglement over hinder toegepast.

§4. De werken worden opgevolgd via een wekelijks overleg.

§5. De partijen zullen deze overeenkomst ter goeder trouw en naar beste kunnen uitvoeren en ze zullen zich op een eerlijke en professionele wijze inzetten.

§6. Het gemeentebestuur van Hulshout kan op elk moment de vordering van de werken en het naleven van de voorwaarden nagaan.

§7. De feitelijke vereniging krijgt één kalenderjaar de tijd om de overeenkomst uit te voeren, te starten vanaf de ondertekening van de overeenkomst.

Artikel 4. Ingebruikname skatepark

Hulshout skate project bevestigt het einde van de werken formeel aan het college van burgemeester en schepenen. Dat kan via mail of via brief.

Het gemeentebestuur van Hulshout organiseert de keuring van het skatepark.

Het gemeentebestuur van Hulshout bevestigt de ingebruikname aan Hulshout skate project formeel via een brief.

Artikel 5. Wijziging van de overeenkomst

Deze overeenkomst kan alleen gewijzigd of aangevuld worden als ze schriftelijk met beide partijen is overeengekomen.

Artikel 6. Einde van de overeenkomst

De overeenkomst eindigt zodra het gemeentebestuur van Hulshout de ingebruikname aan Hulshout skate project formeel via een brief bevestigd heeft.

Vroegtijdige beëindiging van de overeenkomst is mogelijk met toestemming van beide partijen.

De overeenkomst eindigt ook in ieder geval als de feitelijke vereniging de opdracht nog niet heeft gerealiseerd één kalenderjaar na de ondertekening van de overeenkomst of bij wanprestatie.

Artikel 7. Omgang met persoonsgegevens

Voor zo ver er in het kader van deze overeenkomst persoonsgegevens door een partij worden verwerkt, zal de partij hiervoor alle wettelijke maatregelen treffen om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Artikel 8. Ondertekening

Opgemaakt in Hulshout, op 4 juli 2022

Voor gemeentebestuur Hulshout     Voor Hulshout skate project

Ria Van den Eynde   Elias De Wever    Maarten De Ryck   Dennis Bellinkx

Algemeen directeur   Voorzitter gemeenteraad  Voorzitter    Secretaris"

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING TC Sportiva. Goedkeuring recht van erfpacht, Industriepark 7, 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        29 augustus 2005: Gemeenteraadsbeslissing over de nieuwe huurovereenkomst met Tennisclub Sportiva vzw - Principebeslissing.

        10 april 2006: Gemeenteraadsbeslissing over de nieuwe huurovereenkomst met Tennisclub Sportiva vzw - Definitieve beslissing.

        9 mei 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring beëindiging huurcontract Tennisclub Sportiva vzw.

        9 mei 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring recht van erfpacht vzw Tennisclub Sportiva, vzw Industriepark 7, 2235 Hulshout.

Feiten en context

  De huurovereenkomst van 15 mei 2006 tussen de gemeente Hulshout en Tennisclub Sportiva vzw met betrekking tot een perceel grond gelegen te Industriepark 7, 2235 Hulshout heeft een duurtijd tot en met 16 mei 2031.

  Bij het herbekijken van de overeenkomst met een andere sportvereniging bleek dat het besluit van de gemeenteraad van 9 mei 2022 over de goedkeuring recht van erfpacht vzw Tennisclub Sportiva, vzw Industriepark 7, 2235 Hulshout een aantal onvolkomenheden te bevatten die het hernemen van het besluit noodzakelijk maakt.

Juridische gronden

  10 januari 1824: Wet over het recht van opstal.

  10 januari 1824: Wet over het recht van erfpacht.

  22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

  23 februari 2022 en 16 maart 2022: Tijdens 2 overlegmomenten met een afvaardiging van het bestuur is de ontwerpakte besproken en goedgekeurd zonder bijkomende vragen.

  24 juni 2022: Schattingsverslag van Drawing Assistance.

Argumentatie

  De infrastructuur van VZW TC Sportiva is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige noden en vereisten, waardoor er op korte termijn nood is aan een vernieuwing van de infrastructuur. VZW TC Sportiva beoogt deze vernieuwing zelf te financieren, maar wordt geconfronteerd met de problematiek dat banken haar geen lening willen toestaan, omdat zij thans over een oncomfortabel gebruiksrecht zou beschikken. 

  Het bestuur vindt het beleidsmatig belangrijk dat het doel van de grond, namelijk het aanbieden van sportrecreatie, meer bepaald slagsporten en racketsporten, maximaal gerealiseerd blijft. Sportiva biedt een uitgebreide werking, zowel voor jongeren als voor volwassenen. Hiermee biedt de club een unieke meerwaarde voor het algemeen belang in het kader van sportparticipatie voor iedereen en in het bijzonder voor jongeren die in eigen gemeente de slag- en racketsporten kunnen ontdekken en beoefenen. De vernieuwing van de infrastructuur van vzw TC Sportiva is noodzakelijk om jongeren en volwassenen mogelijkheden te blijven geven om in hun eigen gemeente de slag- en racketsporten te kunnen blijven ontdekken en beoefenen .

  VZW TC Sportiva beoogt de volledige verantwoordelijkheid voor deze infrastructuur te dragen, onder meer inzake onderhoud, nutsvoorzieningen en verzekeringen. Dat betekent een verlichting van de taken voor de gemeente Hulshout.

  Het bestuur is daarom bereid de jarenlange goede samenwerking met VZW TC Sportiva voort te zetten en de gebruiksrelatie in functie hiervan te herzien. Er is een juridisch advies opgevraagd naar welke vorm dit kan garanderen. Hieruit is gebleken dat een recht van erfpacht het meest aangewezen is omdat er exploitatie verbonden is aan de infrastructuur.

  Het schattingsverslag als bijlage werd op vraag van het bestuur opgemaakt. Er wordt echter van de geschatte waarde afgeweken omdat er rekening gehouden is met de grondpositie van VZW TC Sportiva door de duurtijd van de bestaande huurovereenkomst van 16 mei 2006, de reeds gedane investeringen door VZW TC Sportiva, de beoogde (nodige) investeringen door VZW TC Sportiva, de verlichting van de taken van gemeente Hulshout inzake onderhoud, nutsvoorzieningen en verzekeringen en de meerwaarde voor het ontdekken, beoefenen en beleven van sport voor allen  in de gemeente Hulshout.

  De erfpachtakte is ontwikkeld in samenspraak met GD&A advocaten.

  De plaatsbeschrijving waarvan sprake is in de overeenkomst in de erfpachtovereenkomst wordt toegevoegd bij het effectief afsluiten van de overeenkomst.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad trekt de gemeenteraadsbeslissing van 9 mei 2022 over de goedkeuring erfpacht akte tussen het lokaal bestuur en VZW Sportiva Tennisclub Hulshout en het beëindigen van het huurcontract in.

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft  het perceel grond gelegen te 2235 Hulshout, Industriepark 7, gekadastreerd volgens recente kadastrale legger als Hulshout, afdeling één, sectie A, nummers lot 1, 1/c³ (deel), lot 3, 1/h³ (deel) en lot 4, 1/G³ (deel) met een oppervlakte van 0 hectare 93 are 20,60 centiare (0 ha 93 a 20,60 ca) in erfpacht aan De VZW Sportiva Tennisclub Hulshout, verkort STC Hulshout, met zetel te Industriepark 7, 2235 Hulshout en met ondernemingsnummer 0415.851.272 en sluit de erfpachtakte af als volgt:

"Erfpachtakte tussen Lokaal Bestuur Hulshout en VZW Sportiva Tennisclub Hulshout

Op datum x,

wordt tussen de ondergetekenden : 

  1. De gemeente Hulshout, vertegenwoordigd door:
  1. De heer Elias De Wever, voorzitter van de gemeenteraad,
  2. Mevrouw Ria Van den Eynde, algemeen directeur,  

Beiden daartoe wettelijk gemachtigd bij beslissing van de gemeenteraad in zitting van 4 juli 2022, waarvan zij verklaart kennis te hebben gegeven aan de Gouverneur van de Provincie Antwerpen, en waartegen binnen de door de wet gestelde termijn geen verzet werd geuit. 

Een uittreksel uit de beraadslaging wordt aan deze overeenkomst gehecht, 

Hierna genoemd “de eigenaar”.

  1. De VZW Sportiva Tennisclub Hulshout, verkort STC Hulshout, met zetel te Industriepark 7, 2235 Hulshout en met ondernemingsnummer 0415.851.272, hier vertegenwoordigd door:
    1. De heer Geert Claes, voorzitter en secretaris van STC Hulshout,
    2. De heer Jurgen De Reyck, ondervoorzitter van STC Hulshout,
    3. De heer Filip Vercammen, gemachtigd bestuurder,

hiertoe benoemd bij beslissing van de raad van bestuur van 3 februari 2018 en 8 februari 2020, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2018 en 11 september 2020 onder nummer 18182076 en 20109891.

Hierna genoemd “de erfpachter”. 

HET VOLGENDE OVEREENGEKOMEN: 

Titel I. VOORAFGAANDE VERKLARING

De eigenaar verklaart eigenaar te zijn van een perceel grond gelegen te 2235 Hulshout, Industriepark 7, gekadastreerd volgens recente kadastrale legger als Hulshout, afdeling één, sectie A, nummers lot 1, 1/c³ (deel), lot 3, 1/h³ (deel) en lot 4, 1/G³ (deel) met een oppervlakte van 0 hectare 93 are 20,60 centiare (0 ha 93 a 20,60 ca). De volledige opmetingen zijn opgenomen in het opmetingsplan die bij deze akte is gevoegd.

Deze gebouwen en constructies zijn opgenomen in de plaatsbeschrijving die bij deze akte is gevoegd.

Hierna “de eigendom” genoemd.

Oorsprong van eigendom

Het voorgeschreven goed behoort toe aan de gemeente Hulshout ingevolge het voortdurend ongestoord en onbetwist bezit ervan sedert meer dan dertig jaar.

De erfpachter zal zich met deze oorsprong van de eigendom moeten tevreden stellen en zal van de eigenaar geen andere titel kunnen eisen.

Staat van de eigendom

Op de eigendom bevindt zich thans tennisinfrastructuur waarvoor de eigenaar met een huurovereenkomst van 15 mei 2006 een huurrecht met accessoir opstalrecht, met een duurtijd tot en met 16 mei 2031, aan de erfpachter heeft verleend.

Titel II. BEËINDIGING VOORAFGAANDE OVEREENKOMST(EN)

Elk bestaand recht van opstal en/of -gebruik tussen de eigenaar en de erfpachter met betrekking tot de eigendom wordt middels ondertekening van deze erfpachtakte beëindigd en door het daarin vervatte recht van erfpacht vervangen.

De eigenaar en de erfpachter wijzen in het bijzonder op de huurovereenkomst van 15 mei 2006.

De op basis van de voormelde gebruiksrelatie door de erfpachter gevestigde opstallen worden middels ondertekening van deze erfpachtakte door de erfpachter onmiddellijk opnieuw integraal overgenomen.

Titel III. ERFPACHT

De eigenaar verleent aan de erfpachter, die uitdrukkelijk aanvaardt, een recht van erfpacht voor een termijn van 50 jaar, vanaf heden, op het hiervoor vermeld onroerend goed, onder de hiernavermelde voorwaarden en met inachtname van de bepalingen van het boek 3 ‘Goederen’ van het nieuw Burgerlijk Wetboek over het recht van erfpacht (artikelen 3.167 – 3.176 nieuw B.W.). 

1. BIJZONDERE VOORWAARDEN 

Artikel 1 - Duur

Het recht van erfpacht wordt toegestaan voor een termijn van 50 jaar met ingang vanaf 1 juni 2022 en eindigend op 31 mei 2072.

De erfpacht is na het verstrijken van voornoemde termijn, met inachtneming van de wettelijk toegelaten maximumtermijn, verlengbaar bij onderlinge toestemming van de partijen. Partijen komen overeen, ingeval zij wensen over te gaan tot verlenging van de voormelde termijn, een aanvang te nemen met onderhandelingen dienaangaande tenminste 2 jaar voor het aflopen van de voormelde termijn.

De erfpacht kan niet stilzwijgend worden verlengd.

De erfpacht eindigt derhalve, behoudens ingeval van verlenging, van rechtswege en zonder verplichting tot het geven van een opzeg, bij het verstrijken van de voorziene termijn.

Bij het einde van de erfpacht, hetzij door het verstrijken van de termijn, hetzij door voortijdige ontbinding, hetzij bij schriftelijk akkoord, zullen de gebouwen, opstallen, infrastructuur, aanleg, inrichting en uitrusting, evenals de verfraaiingen en verbeteringen, die door de erfpachter tot stand zijn gebracht, door wettelijke natrekking aan de eigenaar, toekomen in volle eigendom. Er is hiervoor geen vergoeding verschuldigd van de eigenaar aan de erfpachter. 

Artikel 2 – Erfpachtvergoeding

De erfpacht wordt kosteloos toegestaan, behoudens andersluidende bepalingen in deze erfpachtakte.

Artikel 3 – Rechten en plichten van de erfpachter

a) De erfpachter verbindt er zich toe zijn erfpachtrecht niet (geheel of gedeeltelijk) te verkopen, over te dragen, te verhuren, te hypothekeren en/of te verzwaren met een vruchtgebruik en/of opstalrecht, dan mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Het vervreemden en/of verzwaren met een (beperkt) zakelijk recht kan nooit langer duren dan de duurtijd van deze overeenkomst.

De erfpachter kan de eigendom met erfdienstbaarheden belasten gedurende de periode van de erfpacht, mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de eigenaar.

b) De erfpachter verbindt er zich toe de gebouwen, onderdelen van de gebouwen en/of andere constructies van de eigendom niet te verkopen, over te dragen, te verhuren en/of te hypothekeren, dan mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Enkel voor het éénmalig, kortstondig verhuren van maximaal zeven dagen (bv. voor events) is geen voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar nodig. In dat geval zal een voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepen van de gemeente Hulshout volstaan.

De erfpachter zal al de verplichtingen die op hem rusten krachtens deze overeenkomst en voor zover deze toepasselijk kunnen zijn, moeten opleggen aan degene aan wie wordt afgestaan, overgedragen of verhuurd.

Alle door de erfpachter aan derden toegestane rechten zijn beperkt tot de duur van het erfpacht.

c) De erfpachter verbindt er zich toe de bestemming van de onroerende goederen, namelijk het uitoefenen van slagsport / racketsport en recreatie, niet te wijzigen doorheen de looptijd van de erfpachtovereenkomst.

Bij het niet respecteren van de bestemming door de erfpachter heeft de eigenaar het recht om onmiddellijk een einde te stellen aan de erfpacht. In die omstandigheden zal de erfpachter geen recht hebben op enige vergoeding voor de gerealiseerde opstallen.

d) Het is de erfpachter toegestaan de door hem opgerichte constructies alsmede de bestaande goederen tijdens de duur van de erfpacht geheel of gedeeltelijk te slopen of te verwijderen mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar en voor zover de waarde van de in erfpacht gegeven onroerendegoederen in hun totaliteit niet beïnvloed worden.

De erfpachter dient bij werken waarvoor een omgevingsvergunning vereist is, voorafgaandelijk de eigenaar om toelating voor het realiseren van de voorgenomen werken te verzoeken.

e) De erfpachter mag aan het einde van de erfpacht de uitgevoerde sanering-, (ver)bouw(ing)- en/of aanpassingswerken niet wegnemen, tenzij anders overeengekomen of daartoe aangemaand door de eigenaar, namelijk indien het werken betreft die de erfpachter niet mocht verrichten en die op kosten van de erfpachter dienen verwijderd te worden.

f) De erfpachter verbindt er zich toe de stedenbouwkundige voorschriften na te leven. Hij zal geen enkele stedenbouwkundige handeling die vergunningplichtig is stellen, dan nadat hij de nodige vergunning(en) en goedkeuring(en) heeft bekomen en de vergunningplichtige werken op voorhand heeft voorgelegd en besproken met de eigenaar.

g) De eigenaar kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor hinder, schade, afwijkingen, toevallige onderbrekingen, enzovoort, wat ook de oorzaak moge zijn, die zich aan de eigendom (zouden kunnen) voordoen.

h) De erfpachter is verplicht de eigendom in goede staat van onderhoud en herstelling terug te geven aan de eigenaar bij afloop van de erfpacht. De eigenaar is de erfpachter geen vergoeding verschuldigd voor een eventuele meerwaarde.

i) De erfpachter mag niets verrichten waardoor de waarde van de eigendom zou verminderen.

j) De erfpachter zal alle betwistingen 1) met naburige eigenaars, 2) aangaande bouw- en verbouwingswerken en 3) aangaande mogelijke inbreuken op toepasselijke reglementen en besluiten van de overheid, moeten regelen op eigen kosten en op eigen risico, zonder tussenkomst van de eigenaar. Hij staat alleen in voor alle veroordelingen welke in dit verband zouden worden uitgesproken, zelfs tegen de eigenaar van de goederen.

Artikel 4 - Onderhoud, herstellingen, aanpassingen

De erfpachter zal zijn erfpachtrecht met betrekking tot de nieuw op te richten gebouwen, de bebouwingen, de infrastructuur, de aanleg, inrichting en uitrusting ervan, als een voorzichtig en redelijk persoon uitoefenen.

De erfpachter verbindt er zich toe de eigendom in goede staat te onderhouden.

Partijen komen overeen om bij de aanvang én op het einde van de erfpacht een tegensprekelijke plaatsbeschrijving te laten opstellen. 

De plaatsbeschrijving bij aanvang van deze erfpacht wordt als bijlage bij deze akte gevoegd. 

De plaatsbeschrijving op het einde van deze erffpacht, moet ten laatste één maand voor het einde van de erfpacht worden opgesteld. 

De kosten van de tegensprekelijke plaatsbeschrijvingen worden gedragen door de erfpachter. 

De erfpachter is ertoe gehouden alle door of vóór hem verwezenlijkte of aangebrachte infrastructuur, aanleg, inrichting en uitrusting van welke aard ook te onderhouden op zijn kosten en er alle grote en kleine herstellingen van alle aard uit te voeren, en deze bij het einde van de erfpacht in goede staat, met inachtname van normale sleet, aan de eigenaar, (terug) te geven.

De eigenaar is tot geen enkele herstelling gehouden.

De kosten voor aansluiting, abonnementen en gebruik van nutsvoorzieningen, onder meer water, gas, elektriciteit, internet en andere, alsook alle huurlasten, zijn ten laste van de erfpachter.

De eigenaar staat niet garant voor de aansluiting op en het behoorlijk functioneren van eender welk distributienet.

Alle kosten die voortvloeien uit verbouwingen, herstellingen of uitbreidingen van de in erfpacht gegeven goederen, alsook de kosten die het gevolg zijn van de uitvoering van wettelijke, administratieve of andere voorschriften inzake hygiëne, openbare gezondheid, veiligheid, arbeidsveiligheid of milieuvoorschriften, zijn ten laste van de erfpachter, behoudens anders vermeld in onderhavige overeenkomst. 

Artikel 5 – Voortijdige ontbinding

Indien één van beide partijen zijn verplichtingen van goed huisvaderschap niet nakomt, zal de erfpachtovereenkomst van rechtswege verbroken worden, door betekening van een deurwaardersexploot dat het ingebreke blijven vaststelt.

De overeenkomst wordt tevens van rechtswege en zonder ingebrekestelling ontbonden:

- in geval van faillissement van de erfpachter;

- in geval van ontbinding, gerechtelijke reorganisatie of vereffening van de erfpachter;

- wanneer de erfpachter of de eigenaar één of meer voorwaarden van de huidige overeenkomst niet naleeft.

De erfpachter heeft het recht de overeenkomst te beschouwen als zijnde van rechtswege ontbonden, zonder enige schadevergoeding, in geval de in erfpacht gegeven goederen geheel of gedeeltelijk worden onteigend. Bij gedeeltelijke onteigening behoudt de erfpachter zijn verhaal tegen de onteigenende overheid. De eigenaar zal zijn schadeaanspraken eveneens tot de onteigenende overheid moeten richten, zonder terzake de erfpachter te kunnen aanspreken.

De erfpacht is voor het overige evenwel onopzegbaar vóór het verstrijken van de volledige duur van onderhavige overeenkomst. 

Artikel 6 – Overmacht - onvoorziene voorvallen

Indien, vóór het verstrijken van de erfpachttermijn, de in erfpacht gegeven eigendom geheel of gedeeltelijk vernietigd of onteigend wordt of indien het genot onderbroken wordt voor om het even welke tijdsspanne, ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van de wil van de eigenaar, zal de erfpachter de ontbinding van de erfpacht kunnen eisen. 

Artikel 7 – Einde van de pachtovereenkomst

De erfpachter moet bij het einde van de erfpacht de eigendom teruggeven in een staat die minstens gelijkwaardig is aan de staat waarin het zich bevond bij aanvang van de erfpacht.

De erfpachter zal bij het einde van de erfpacht een bodemattest overhandigen aan de eigenaar en instaan voor eventuele sanering. De erfpachter zal de kosten daarvan dragen. 

Artikel 8 – Belastingen en taksen

Alle belastingen en taksen van welke aard ook, bestaande of toekomstige, inclusief de onroerende voorheffing met betrekking tot de in erfpacht gegeven onroerende goederen en/of de door de erfpachter opgerichte onroerende goederen, met betrekking tot de bezetting van deze goederen of de activiteit die er door de erfpachter wordt uitgeoefend, zelfs als zijn ze geheven ten aanzien van de eigenaar, zijn ten laste van de erfpachter.

Indien voormelde belastingen of taksen worden geheven ten aanzien van de eigenaar, zal de erfpachter deze op eerste schriftelijk verzoek vergoeden. Bij gebreke van betaling binnen de veertien dagen na dit schriftelijk, zal er van rechtswege een intrest aangerekend worden, berekend aan de wettelijke intrestvoet, vanaf dit schriftelijk verzoek tot de algehele betaling en dit onverminderd alle andere rechten en vorderingen die de eigenaar kan laten gelden.

Artikel 9 – Verzekeringen

Tijdens de gehele duur van de erfpacht verbindt de erfpachter zich ertoe de in erfpacht gegeven goederen voor hun volle waarde te verzekeren tegen brand en aanverwante risico’s bij een door de eigenaar aanvaarde verzekeringsmaatschappij.

Op eerste aanvraag van de eigenaar zal de erfpachter het bestaan van de verzekeringen bewijzen.

In ieder geval moet de erfpachter, evenals de gebruiker, zelf instaan voor de verzekering van de inboedel, alsook voor hun aansprakelijkheid tegenover derden.

De erfpachter staat verder op eigen kosten in voor het nemen van alle bij wetten, decreten of besluiten van de hogere overheid verplichte verzekeringen met betrekking tot de door of voor de erfpachter opgerichte gebouwen.

De erfpachter is als enige aansprakelijk voor niet of onvoldoende verzekerde risico’s. 

Artikel 10 – Bezoek

De eigenaar heeft gedurende de ganse looptijd van deze overeenkomst het recht om zijn eigendom te bezichtigen. 

Artikel 11 – Rechtsopvolgers en rechtverkrijgenden

De eigenaar en de erfpachter verbinden zichzelf en al hun rechtsopvolgers aan wie zij de naleving van de bepalingen van onderhavige overeenkomst zullen opleggen. Beide partijen waarborgen de naleving hiervan, zowel door zichzelf als door hun rechtsopvolgers en rechtverkrijgenden.

Artikel 12 – Nietigheid

Mochten één of meer bepalingen van deze overeenkomst rechtens nietig zijn of worden, dan zullen deze bepalingen worden beschouwd als niet geschreven, zonder op enigerlei wijze de geldigheid van de overige bepalingen aan te tasten.

Artikel 13 – Kosten

Alle kosten, registratierechten, erelonen en eventuele boeten die een gevolg zijn van deze overeenkomst vallen ten laste van de erfpachter.

TITEL IV. TOEPASSELIJK RECHT EN GESCHILLENBESLECHTING

Deze overeenkomst wordt beheerst door het Belgisch recht.

De eigenaar en de erfpachter zullen elk geschil met betrekking tot deze overeenkomst eerst in der minne proberen op te lossen.

Pas als er na gebruik van buitengerechtelijke geschillenoplossingsmethoden (zoals bemiddeling of rechtstreekse onderhandelingen) nog steeds geen compromis wordt gevonden, zal het geschil aan de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement waar de eigendom zich bevindt, kunnen voorgelegd worden. 

TITEL V. BIJLAGEN

Aan deze overeenkomst worden gehecht:

- beslissing van de gemeenteraad van 4 juli 2022 tot wettelijke machtiging

- de tegensprekelijke plaatsbeschrijving bij aanvang van de erfpacht

- het opmetingsplan

Opgemaakt te x, op x in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn, plus één exemplaar besteld voor de registratie. 

De eigenaar De erfpachter 

Naam, voornaam, handtekening, eventueel hoedanigheid, dit alles voorafgegaan door de vermelding “Gelezen en goedgekeurd”. 

Artikel 3:

De gemeenteraad laat deze overeenkomst registreren bij het plaatselijke kantoor rechtszekerheid.  De ontvanger van het kantoor rechtszekerheid wordt uitdrukkelijk vrijgesteld om een ambtshalve inschrijving te nemen uit gelijk welke hoofde bij overschrijving van deze akte. 

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING KFC Houtvenne. Goedkeuring recht van erfpacht aan KFC Houtvenne, Harmoniestraat 13, 2230 Herselt.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        2 september 2013: Goedkeuring recht van opstal met terugwerkende kracht ten voordele van de vzw KFC Houtvenne.

        9 mei 2022: Uitgestelde gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring erfpachtakte tussen lokaal bestuur Hulshout en KFC Houtvenne.

Feiten en context

        De opstalovereenkomst van 2 september 2013 tussen de gemeente Hulshout en KFC Houtvenne met betrekking tot een perceel grond gelegen te Harmoniestraat 13, 2230 Herselt heeft een duurtijd tot en met 31 mei 2033.

Juridische gronden

        10 januari 1824: Wet over het recht van opstal.

        10 januari 1824: Wet over het recht van erfpacht.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        24 januari 2022: Tijdens een overleg met een afvaardiging van het bestuur is de ontwerpakte besproken en goedgekeurd mits een aantal vragen, dewelke verwerkt zijn in de akte:

        Mogelijkheid voorzien om infrastructuur te verhuren voor feesten, evenementen, vergaderingen, ...

        Opnemen van een plaatsbeschrijving.

        Enkel bij vergunningsplichtige werken voorafgaandelijke een goedkeuring vanuit het college    noodzakelijk.

        24 juni 2022: Schattingsverslag van Drawing Assistance.

Argumentatie

        De infrastructuur van KFC Houtvenne is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige noden en vereisten, waardoor er op korte termijn nood is aan een vernieuwing van de infrastructuur. KFC Houtvenne beoogt deze vernieuwing zelf te financieren, maar wordt geconfronteerd met de problematiek dat banken haar geen lening willen toestaan, omdat zij thans over een oncomfortabel gebruiksrecht zou beschikken.

        Het bestuur vindt het beleidsmatig belangrijk dat het oorspronkelijk doel van de grond, namelijk het aanbieden van voetbalrecreatie, maximaal gerealiseerd blijft. KFC Houtvenne is de enige voetbalclub op het grondgebied die naast de A-kern een volledige jeugdwerking aanbiedt in de Belgische competitie. Hiermee biedt de club een unieke meerwaarde voor het algemeen belang in het kader van sportbeleving voor iedereen en in het bijzonder voor jongeren die in eigen gemeente binnen de Belgische competitie de voetbalsport kunnen ontdekken, beoefenen en beleven. De vernieuwing van de infrastructuur van KFC Houtvenne is noodzakelijk om jongeren en volwassenen mogelijkheden te blijven geven om in hun eigen gemeente actief of passief deel te nemen aan sportieve activiteiten in clubverband binnen de Belgische competitie.

        KFC Houtvenne wil de volledige verantwoordelijkheid voor deze infrastructuur opnemen zoals onderhoud, nutsvoorzieningen en verzekeringen. Dit betekent een verlichting van de taken voor  de gemeente Hulshout inhoudt.

        Het gemeentebestuur is daarom bereid de jarenlange goede samenwerking met KFC Houtvenne voort te zetten en de gebruiksrelatie van de grond in functie hiervan te herzien. Er is een juridisch advies gevraagd welke juridische vorm van gebruiksrecht daarvoor geschikt is. Hieruit is gebleken dat een recht van erfpacht het meest aangewezen is omdat er exploitatie verbonden is aan de infrastructuur.

        Het schattingsverslag als bijlage werd op vraag van het bestuur opgemaakt. Er wordt echter van de geschatte waarde afgeweken omdat er rekening gehouden is met de grondpositie van KFC Houtvenne door de duurtijd van de bestaande opstalovereenkomst van 2 september 2013, de reeds gedane investeringen door KFC Houtvenne, de beoogde (nodige) investeringen door KFC Houtvenne, de verlichting van de taken voor gemeente Hulshout inzake onderhoud, nutsvoorzieningen en verzekeringen en de meerwaarde voor het ontdekken, beoefenen en beleven van sport voor allen  in de gemeente Hulshout.

        De erfpachtakte is ontwikkeld in samenspraak met GD&A advocaten.

        De plaatsbeschrijving waarvan sprake is in de overeenkomst in de erfpachtovereenkomst wordt toegevoegd bij het effectief afsluiten van de overeenkomst.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft het perceel gelegen te 2230 Herselt, Harmoniestraat 13, gekadastreerd volgens recente kadastrale legger als Herselt, afdeling drie, sectie I, nummer 569E, met een oppervlakte van 2 hectare 40 are 91 centiare (2 ha 40 a 91 ca) in erfpacht aan de VZW Koninklijke Football Club De Vrijheid Houtvenne, met zetel te 2235 Hulshout, De Schrans 45 en met ondernemingsnummer 0471.309.538, en sluit de erfpachtakte af als volgt:

"Erfpachtakte tussen Lokaal Bestuur Hulshout en VZW KFC Houtvenne

Op datum x,

wordt tussen de ondergetekenden:

  1. De gemeente Hulshout, vertegenwoordigd door:
  1. De heer Elias De Wever, voorzitter van de gemeenteraad,
  2. Mevrouw Ria Van den Eynde, algemeen directeur,

Beiden daartoe wettelijk gemachtigd bij beslissing van de gemeenteraad in zitting van 09 mei 2022, waarvan zij verklaart kennis te hebben gegeven aan de Gouverneur van de Provincie Antwerpen, en waartegen binnen de door de wet gestelde termijn geen verzet werd geuit.

Een uittreksel uit de beraadslaging wordt aan deze overeenkomst gehecht,

Hierna genoemd “de eigenaar”.

  1. De VZW Koninklijke Football Club De Vrijheid Houtvenne, verkort VZW KFC Houtvenne, met zetel te 2235 Hulshout, De Schrans 45 en met ondernemingsnummer 0471.309.538, hier vertegenwoordigd door haar voorzitter van het dagelijks bestuur, de heer Bart VAN DEN BRANDE,  hiertoe benoemd bij beslissing van de raad van bestuur van 17 februari 2016, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 juni 2016 onder nummer 16313328.

Hierna genoemd “de erfpachter”.

HET VOLGENDE OVEREENGEKOMEN:

Titel I. VOORAFGAANDE VERKLARING

De eigenaar verklaart eigenaar te zijn van een perceel grond gelegen te 2230 Herselt, Harmoniestraat 13, gekadastreerd volgens recente kadastrale legger als Herselt, afdeling drie, sectie I, nummer 569E, met een oppervlakte van 2 hectare 40 are 91 centiare (2 ha 40 a 91 ca).

Deze gebouwen en constructies zijn opgenomen in de plaatsbeschrijving die bij deze akte is gevoegd.

Hierna “de eigendom” genoemd.

Oorsprong van de eigendom

Het voorgeschreven goed behoort toe aan de gemeente Hulshout ingevolge het voortdurend ongestoord en onbetwist bezit ervan sedert meer dan dertig jaar.

De erfpachter zal zich met deze oorsprong van de eigendom moeten tevreden stellen en zal van de eigenaar geen andere titel kunnen eisen.

Staat van de eigendom

Op deze gronden bevindt zich thans een kunststofgrasveld waarvoor de eigenaar met een opstalovereenkomst van 2 september 2013 een opstalrecht, met een duurtijd tot en met 31 mei 2033, aan de erfpachter heeft verleend.

Titel II. BEËINDIGING VOORAFGAANDE OVEREENKOMST(EN)

Elk bestaand recht van opstal en/of -gebruik tussen de eigenaar en de erfpachter met betrekking tot de eigendom wordt middels ondertekening van deze erfpachtakte beëindigd en door het daarin vervatte recht van erfpacht vervangen.

De eigenaar en de erfpachter wijzen in het bijzonder op de opstalovereenkomst van 2 september 2013.

De op basis van de voormelde opstalovereenkomst door de erfpachter gevestigde opstallen worden middels ondertekening van deze erfpachtakte door de erfpachter onmiddellijk opnieuw integraal overgenomen.

Titel III. ERFPACHT

De eigenaar verleent aan de erfpachter, die uitdrukkelijk aanvaardt, een recht van erfpacht voor een termijn van 50 jaar, vanaf heden, op het hiervoor vermeld onroerend goed, onder de hiernavermelde voorwaarden en met inachtname van de bepalingen van het boek 3 ‘Goederen’ van het nieuw Burgerlijk Wetboek over het recht van erfpacht (artikelen 3.167 – 3.176 nieuw B.W.).

1. BIJZONDERE VOORWAARDEN

Artikel 1 - Duur

Het recht van erfpacht wordt toegestaan voor een termijn van 50 jaar met ingang vanaf 1 juni 2022 en eindigend op 31 mei 2072.

De erfpacht is na het verstrijken van voornoemde termijn, met inachtneming van de wettelijk toegelaten maximumtermijn, verlengbaar bij onderlinge toestemming van de partijen. Partijen komen overeen, ingeval zij wensen over te gaan tot verlenging van de voormelde termijn, een aanvang te nemen met onderhandelingen dienaangaande tenminste 2 jaar voor het aflopen van de voormelde termijn.

De erfpacht kan niet stilzwijgend worden verlengd.

De erfpacht eindigt derhalve, behoudens ingeval van verlenging, van rechtswege en zonder verplichting tot het geven van een opzeg, bij het verstrijken van de voorziene termijn.

Bij het einde van de erfpacht, hetzij door het verstrijken van de termijn, hetzij door voortijdige ontbinding, hetzij bij schriftelijk akkoord, zullen de gebouwen, opstallen, infrastructuur, aanleg, inrichting en uitrusting, evenals de verfraaiingen en verbeteringen, die door de erfpachter tot stand zijn gebracht, door wettelijke natrekking aan de eigenaar, toekomen in volle eigendom. Er is hiervoor geen vergoeding verschuldigd van de eigenaar aan de erfpachter.

Artikel 2 – Erfpachtvergoeding

De erfpacht wordt kosteloos toegestaan.

Artikel 3 – Rechten en plichten van de erfpachter

a) De erfpachter verbindt er zich toe zijn erfpachtrecht niet (geheel of gedeeltelijk) te verkopen, over te dragen, te verhuren, te hypothekeren en/of te verzwaren met een vruchtgebruik en/of opstalrecht, dan mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Het vervreemden en/of verzwaren met een (beperkt) zakelijk recht kan nooit langer duren dan de duurtijd van deze overeenkomst.

De erfpachter kan de eigendom met erfdienstbaarheden belasten gedurende de periode van de erfpacht, mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de eigenaar.

b) De erfpachter verbindt er zich toe de gebouwen, onderdelen van de gebouwen en/of andere constructies van de eigendom niet te verkopen, over te dragen, te verhuren en/of te hypothekeren, dan mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Enkel voor het éénmalig, kortstondig verhuren van maximaal zeven dagen (bv. voor events) is geen voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar nodig. In dat geval zal een voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Hulshout volstaan.

De erfpachter zal al de verplichtingen die op hem rusten krachtens deze overeenkomst en voor zover deze toepasselijk kunnen zijn, moeten opleggen aan degene aan wie wordt afgestaan, overgedragen of verhuurd.

Alle door de erfpachter aan derden toegestane rechten zijn beperkt tot de duur van het erfpacht.

c) De erfpachter verbindt er zich toe de bestemming van de onroerende goederen, namelijk het uitoefenen van voetbalsport en recreatie, niet te wijzigen doorheen de looptijd van de erfpachtovereenkomst.

Bij het niet respecteren van de bestemming door de erfpachter heeft de eigenaar het recht om onmiddellijk een einde te stellen aan de erfpacht. In die omstandigheden zal de erfpachter geen recht hebben op enige vergoeding voor de gerealiseerde opstallen.

d) Het is de erfpachter toegestaan de door hem opgerichte constructies alsmede de bestaande goederen tijdens de duur van de erfpacht geheel of gedeeltelijk te slopen of te verwijderen mits voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de eigenaar en voor zover de waarde van de in erfpacht gegeven onroerende goederen in hun totaliteit niet beïnvloed worden.

De erfpachter dient bij werken waarvoor een omgevingsvergunning vereist is, voorafgaandelijk de eigenaar om toelating voor het realiseren van de voorgenomen werken te verzoeken.

e) De erfpachter mag aan het einde van de erfpacht de uitgevoerde sanering-, (ver)bouw(ing)- en/of aanpassingswerken niet wegnemen, tenzij anders overeengekomen of daartoe aangemaand door de eigenaar, namelijk indien het werken betreft die de erfpachter niet mocht verrichten en die op kosten van de erfpachter dienen verwijderd te worden.

f) De erfpachter verbindt er zich toe de stedenbouwkundige voorschriften na te leven. Hij zal geen enkele stedenbouwkundige handeling die vergunningplichtig is stellen, dan nadat hij de nodige vergunning(en) en goedkeuring(en) heeft bekomen en de vergunningplichtige werken op voorhand heeft voorgelegd en besproken met de eigenaar.

g) De eigenaar kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor hinder, schade, afwijkingen, toevallige onderbrekingen, enzovoort, wat ook de oorzaak moge zijn, die zich aan de eigendom (zouden kunnen) voordoen.

h) De erfpachter is verplicht de eigendom in goede staat van onderhoud en herstelling terug te geven aan de eigenaar bij afloop van de erfpacht. De eigenaar is de erfpachter geen vergoeding verschuldigd voor een eventuele meerwaarde.

i) De erfpachter mag niets verrichten waardoor de waarde van de eigendom zou verminderen.

j) De erfpachter zal alle betwistingen 1) met naburige eigenaars, 2) aangaande bouw- en verbouwingswerken en 3) aangaande mogelijke inbreuken op toepasselijke reglementen en besluiten van de overheid, moeten regelen op eigen kosten en op eigen risico, zonder tussenkomst van de eigenaar. Hij staat alleen in voor alle veroordelingen welke in dit verband zouden worden uitgesproken, zelfs tegen de eigenaar van de goederen.

Artikel 4 - Onderhoud, herstellingen, aanpassingen

De erfpachter zal zijn erfpachtrecht met betrekking tot de nieuw op te richten gebouwen, de bebouwingen, de infrastructuur, de aanleg, inrichting en uitrusting ervan, als een voorzichtig en redelijk persoon uitoefenen. 

De erfpachter verbindt er zich toe de eigendom in goede staat te onderhouden.

Partijen komen overeen om bij de aanvang én op het einde van de erfpacht een tegensprekelijke plaatsbeschrijving te laten opstellen.

De plaatsbeschrijving bij aanvang van deze erfpacht wordt als bijlage bij deze akte gevoegd.

De plaatsbeschrijving op het einde van deze erfpacht, moet ten laatste één maand voor het einde van de erfpacht worden opgesteld.

De kosten van de tegensprekelijke plaatsbeschrijvingen worden gedragen door de erfpachter.

De erfpachter is ertoe gehouden alle door of vóór hem verwezenlijkte of aangebrachte infrastructuur, aanleg, inrichting en uitrusting van welke aard ook te onderhouden op zijn kosten en er alle grote en kleine herstellingen van alle aard uit te voeren, en deze bij het einde van de erfpacht in goede staat, met inachtname van normale sleet, aan de eigenaar, (terug) te geven.

De eigenaar is tot geen enkele herstelling gehouden.

De kosten voor aansluiting, abonnementen en gebruik van nutsvoorzieningen, onder meer water, gas, elektriciteit, internet en andere, alsook alle huurlasten, zijn ten laste van de erfpachter.

De eigenaar staat niet garant voor de aansluiting op en het behoorlijk functioneren van eender welk distributienet.

Alle kosten die voortvloeien uit verbouwingen, herstellingen of uitbreidingen van de in erfpacht gegeven goederen, alsook de kosten die het gevolg zijn van de uitvoering van wettelijke, administratieve of andere voorschriften inzake hygiëne, openbare gezondheid, veiligheid, arbeidsveiligheid of milieuvoorschriften, zijn ten laste van de erfpachter, behoudens anders vermeld in onderhavige overeenkomst.

Artikel 5 – Voortijdige ontbinding

Indien één van beide partijen zijn verplichtingen van goed huisvaderschap niet nakomt, zal de erfpachtovereenkomst van rechtswege verbroken worden, door betekening van een deurwaardersexploot dat het ingebreke blijven vaststelt.

De overeenkomst wordt tevens van rechtswege en zonder ingebrekestelling ontbonden:

- in geval van faillissement van de erfpachter;

- in geval van ontbinding, gerechtelijke reorganisatie of vereffening van de erfpachter;

- wanneer de erfpachter of de eigenaar één of meer voorwaarden van de huidige overeenkomst niet naleeft.

De erfpachter heeft het recht de overeenkomst te beschouwen als zijnde van rechtswege ontbonden, zonder enige schadevergoeding, in geval de in erfpacht gegeven goederen geheel of gedeeltelijk worden onteigend. Bij gedeeltelijke onteigening behoudt de erfpachter zijn verhaal tegen de onteigenende overheid. De eigenaar zal zijn schadeaanspraken eveneens tot de onteigenende overheid moeten richten, zonder terzake de erfpachter te kunnen aanspreken.

De erfpacht is voor het overige evenwel onopzegbaar vóór het verstrijken van de volledige duur van onderhavige overeenkomst.

Artikel 6 – Overmacht - onvoorziene voorvallen

Indien, vóór het verstrijken van de erfpachttermijn, de in erfpacht gegeven eigendom geheel of gedeeltelijk vernietigd of onteigend wordt of indien het genot onderbroken wordt voor om het even welke tijdsspanne, ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van de wil van de eigenaar, zal de erfpachter de ontbinding van de erfpacht kunnen eisen.

Artikel 7 – Einde van de pachtovereenkomst

De erfpachter moet bij het einde van de erfpacht de eigendom teruggeven in een staat die minstens gelijkwaardig is aan de staat waarin het zich bevond bij aanvang van de erfpacht.

De erfpachter zal bij het einde van de erfpacht een bodemattest overhandigen aan de eigenaar en instaan voor eventuele sanering. De erfpachter zal de kosten daarvan dragen.

Artikel 8 – Belastingen en taksen

Alle belastingen en taksen van welke aard ook, bestaande of toekomstige, inclusief de onroerende voorheffing met betrekking tot de in erfpacht gegeven onroerende goederen en/of de door de erfpachter opgerichte onroerende goederen, met betrekking tot de bezetting van deze goederen of de activiteit die er door de erfpachter wordt uitgeoefend, zelfs als zijn ze geheven ten aanzien van de eigenaar, zijn ten laste van de erfpachter.

Indien voormelde belastingen of taksen worden geheven ten aanzien van de eigenaar, zal de erfpachter deze op eerste schriftelijk verzoek vergoeden. Bij gebreke van betaling binnen de veertien dagen na dit schriftelijk, zal er van rechtswege een intrest aangerekend worden, berekend aan de wettelijke intrestvoet, vanaf dit schriftelijk verzoek tot de algehele betaling en dit onverminderd alle andere rechten en vorderingen die de eigenaar kan laten gelden.

Artikel 9 – Verzekeringen

Tijdens de gehele duur van de erfpacht verbindt de erfpachter zich ertoe de in erfpacht gegeven goederen voor hun volle waarde te verzekeren tegen brand en aanverwante risico’s bij een door de eigenaar aanvaarde verzekeringsmaatschappij.

Op eerste aanvraag van de eigenaar zal de erfpachter het bestaan van de verzekeringen bewijzen.

In ieder geval moet de erfpachter, evenals de gebruiker, zelf instaan voor de verzekering van de inboedel, alsook voor hun aansprakelijkheid tegenover derden.

De erfpachter staat verder op eigen kosten in voor het nemen van alle bij wetten, decreten of besluiten van de hogere overheid verplichte verzekeringen met betrekking tot de door of voor de erfpachter opgerichte gebouwen.

De erfpachter is als enige aansprakelijk voor niet of onvoldoende verzekerde risico’s.

Artikel 10 – Bezoek

De eigenaar heeft gedurende de ganse looptijd van deze overeenkomst het recht om zijn eigendom te bezichtigen.

Artikel 11 – Rechtsopvolgers en rechtverkrijgenden

De eigenaar en de erfpachter verbinden zichzelf en al hun rechtsopvolgers aan wie zij de naleving van de bepalingen van onderhavige overeenkomst zullen opleggen. Beide partijen waarborgen de naleving hiervan, zowel door zichzelf als door hun rechtsopvolgers en rechtverkrijgenden.

Artikel 12 – Nietigheid

Mochten één of meer bepalingen van deze overeenkomst rechtens nietig zijn of worden, dan zullen deze bepalingen worden beschouwd als niet geschreven, zonder op enigerlei wijze de geldigheid van de overige bepalingen aan te tasten.

Artikel 13 – Kosten

Alle kosten, registratierechten, erelonen en eventuele boeten die een gevolg zijn van deze overeenkomst vallen ten laste van de erfpachter.

TITEL IV. TOEPASSELIJK RECHT EN GESCHILLENBESLECHTING

Deze overeenkomst wordt beheerst door het Belgisch recht.

De eigenaar en de erfpachter zullen elk geschil met betrekking tot deze overeenkomst eerst in der minne proberen op te lossen.

Pas als er na gebruik van buitengerechtelijke geschillenoplossingsmethoden (zoals bemiddeling of rechtstreekse onderhandelingen) nog steeds geen compromis wordt gevonden, zal het geschil aan de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement waar de eigendom zich bevindt, kunnen voorgelegd worden.  

TITEL V. BIJLAGEN

Aan deze overeenkomst worden gehecht:

- beslissing van de gemeenteraad van 4 juli 2022 tot wettelijke machtiging

- de tegensprekelijke plaatsbeschrijving bij aanvang van de erfpacht

Opgemaakt te x, op x in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn, plus één exemplaar besteld voor de registratie.

De eigenaar                                                                            De erfpachter

 

Naam, voornaam, handtekening, eventueel hoedanigheid, dit alles voorafgegaan door de vermelding “Gelezen en goedgekeurd”."

Artikel 2:

De gemeenteraad laat deze overeenkomst registreren bij het plaatselijke kantoor rechtszekerheid. De ontvanger van het kantoor rechtszekerheid wordt uitdrukkelijk vrijgesteld om een ambtshalve inschrijving te nemen uit gelijk welke hoofde bij overschrijving van deze akte.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING Geelse huisvesting. Goedkeuring aanduiding kandidaat-bestuurders (v) voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Saskia Luyten als vrouwelijke kandidaat bestuurder van de Geelse Huisvesting voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten

Feiten en context

        De CD&V fractie draagt mevrouw Kristina Van den Heuvel, voor als vrouwelijke kandidaat bestuurder van de Geelse Huisvesting voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een vrouwelijke kandidaat bestuurder van de Geelse Huisvesting aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Kristina Van den Heuvel verkrijgt 15 stemmen.

Hilde Van Looy verkrijgt 1 stem.

Katrien Monsecour verkrijgt 1 stem.

Rigo Huyskens verkrijgt 2 stemmen.

0 ongeldige stemmen.

0 onthoudingen.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Beheerscomité ILV Tewerkstelling Zuiderkempen. Aanduiding lid van het beheerscomité voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Saskia Luyten en Elien Bergmans als lid van beheerscomité en plaatsvervangend lid van beheerscomité Interlokale Vereniging Tewerkstelling voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten

Feiten en context

        De CV&V fractie draagt de heer Elias De Wever, voor als lid van beheerscomité van Beheerscomité ILV Tewerkstelling Zuiderkempen voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22  december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een lid van beheerscomité voor Beheerscomité ILV Tewerkstelling Zuiderkempen aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Elias De Wever verkrijgt 15 stemmen.

Kurt Albert verkrijgt 1 stem.

Karolien Laeremans verkrijgt 1 stem.

Gust Van den Bruel verkrijgt 1 stem.

Kurt Winkelmans verkrijgt 1 stem.

0 ongeldige stemmen.

0 onthoudingen.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.10. VRAAG Vraag betreffende de wegmarkeringen aan de scholen. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Gust Van den Bruel licht de vraag toe: Recent werd er in de buurt van de Groot-Hulshoutse scholen een bijkomende wegmarkering aangebracht om het in hoofdzaak gemotoriseerde verkeer op de aanwezigheid hiervan te wijzen.

Die markering bestaat uit een groene strook die zich uitstrekt over de gehele breedte van de rijbaan met daarbinnen in witte letters het woord 'school'.

Op zich is dit zeker geen slecht initiatief.

Integendeel, onze fractie heeft eerder ook al herhaaldelijk aangedrongen op extra signalisatie in de buurt van de scholen.

Vorige gemeenteraadszitting stelde onze fractie hierover al enkele vragen, maar we hebben nog een bijkomende vraag:

        Wat is de reden dat deze wegmarkering niet aangebracht werd aan de locaties Strepestraat en Toverdoos?

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.11. VRAAG Milieu. Wateroverlast. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Gemeenteraadslid Gust Van den Bruel licht de vraag toe: Vrijdag 24 juni 2022 hadden grote delen van Hulshout en Houtvenne voor de zoveelste keer problemen met zware wateroverlast.

Vragen:

        Is er weet van veel schade? Zijn er schademeldingen gekend?

        Welke maatregelen ter preventie kan het gemeentebestuur nemen?

        Voldoen sommige delen van het rioleringstelsel niet? Waar lliggen de knelpunten?

        Wordt er gedacht aan ontharding? Welke locaties? 

        Is er een waterbeleidsplan uitgewerkt voor site Ter Nethe ?

        Welke plannen zijn er rond bufferbekkens, open grachten,…? 

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.12. VRAAG Mobiliteit. Verkeerssituatie dorpskern. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Gemeenteraadslid Gust Van den Bruel licht de vraag toe: De N-VA-fractie bracht reeds verschillende keren de mobiliteitsproblemen in de dorpskern van Hulshout ter discussie op de gemeenteraad.

De laatste tijd gebeurden er weer verschillende ongevallen met voertuigen.

        Wat is het aantal gemelde ongevallen van het laatste half jaar?

Kan er een toelichting, en een mogelijke oplossing, gegeven worden op onderstaande problemen?

        Onduidelijkheden bij vele mensen ivm knipperlicht aan grote baan (toverdoos).

        Lange wachttijden verkeer Heist- op- den- berg.

        Kerkstraat: kort groen licht  voor voetgangers en fietsers. Soms automatisch, soms niet.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.13. VRAAG Graag meer informatie over de beslissing ivm de pastorij te Houtvenne? - TA - Britt De Ceuster

VRAAG:

Gemeenteraadslid Britt De Ceuster licht de vraag toe:

        Waarom gekozen voor een horecazaak, hoe zien jullie dit?

        Waar moeten de verenigingen naartoe die er nu momenteel gebruik van maken zijnde de heemkring, catechisten, pastorale medewerkster? Wordt er een andere locatie aangeboden?

        Tuin aan de achterkant is ingenomen door de kinderopvang. Geen terras daar mogelijk en ook niet het mooiste zicht misschien?

        Wat met de veranda/oranjerie?

        Waar wordt er parking voorzien of wordt de weinige parking die er al is ook nog eens hier voor gebruikt?

        Kleine ruimtes binnen en deze mogen niet verandert worden. In principe moet er zelf van de grote ruimte terug een kleine ruimte gemaakt worden zoals het vroeger was.

        Financieel kostenplaatje? Hoge huurprijzen?

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.14. VRAAG Vraag ivm ondersteuning kom op tegen kanker? - TA - Britt De Ceuster

VRAAG:

Vraag gemeenteraadslid Britt De Ceuster verduidelijkt dat er bij de vrijwilligers van de plantenverkoop nood is aan een  ruimte waar de plantenverkoop kan plaatsvinden en de plantjes ook kunnen gestockeerd worden. Ze vraagt of het gemeentebestuur zo’n ruimte ter beschikking kan stellen en of het gemeentebestuur de plantenverkoop mee wil promoten in haar communicatiekanalen.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.15. VRAAG draagvlak onkostenvergoeding. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Gemeenteraadslid Katrien Monsecour licht de vraag toe: Is er een draagvlak bij de verschillende fracties om een onkostenvergoeding in te voeren voor leden van raden van bestuur van WZV en AGB?

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.16. VRAAG mobiliteit. Mobiliteitsplan. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Gemeenteraadslid Katrien Monsecour licht de vraag toe: Wat is de stand van zaken omtrent de herziening van het mobiliteitsplan?

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.17. VRAAG mobiliteit: Bruulstraat. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Gemeenteraadslid Katrien Monsecour licht de vraag toe: De Bruulstraat wordt een belangrijk element in de verkeersafwikkeling van de site Ter Nethe.

Zijn er reeds ontwerpen van deze werken? Wanneer zijn deze werken gepland? Welke minder-hinder maatregelen zijn er voor de omwonenden?

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.18. VRAAG verantwoordelijke plaatsing verkeersborden. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Gemeenteraadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe: Naast het gemeentehuis op het Prof. Dr. Vital Celenplein zijn op dit moment infrastructuurwerken in uitvoering.  Hierdoor is de rijstrook richting centrum afgesloten en werd éénrichtingsverkeer ingesteld met doorgang richting het centrum.  De rijstrook vanaf het kruispunt Grote Baan-Booischotseweg in de richting van Heist-op-den-Berg was verboden voor auto’s en vrachtwagens, er werd enkel een uitzondering voorzien voor (brom)fietsen.

Ook aan het kruispunt Maskensstraat – Grote Baan werd een verkeersbord geplaatst (bord C2) met onderborden om fietsen toe te laten. 

Opmerkelijk is dat ook aan het kruispunt Grote Baan – Molenstraat – Doodsbroekstraat eenzelfde signalisatie wordt voorzien waardoor verkeer niet kan passeren richting Heist-op-den-Berg.  Opmerkelijk omdat op dat stuk van de weg er generlei werken aan de gang zijn. 

Vanaf het kruispunt Brouwerijstraat – Grote Baan is terug tweerichtingsverkeer toegelaten.

Gevolg is dat auto’s die via de Paalsteenstraat richting het kruispunt met de Grote Baan rijden, eerst de Molenstraat oversteken en dan vervolgens voor het voldongen feit staan dat de weg vervolgen via de Grote Baan niet toegelaten is.  Alternatief is dan om de Doodsbroekstraat in te rijden, vervolgens rechts afslaan naar de Brouwerijstraat en aan het einde van die straat naar links om de Grote Baan op te rijden.  Dit zorgt voor extra passage in de Doodsbroekstraat/Brouwerijstraat die totaal onnodig is, in meer : dit is eveneens het parcours voor de bewegwijzerde omleiding.

Tweede item hieromtrent is de plaats van de verkeersborden.  Het bord op het kruispunt Grote Baan-Molenstraat-Doodsbroekstraat staat tussen de rijweg en het fietspad maar helt sterk over richting het fietspad, net op een plaats waar er een knik is in het fietspad.  Aan de achterzijde van de borden is er geen verlichting, noch reflecterende verf.  Als gevolg hiervan is het bord nagenoeg niet zichtbaar in de duisternis komende vanuit Heist-op-den-Berg richting centrum (zie hiervoor foto’s nrs. 1 en 2, resp. voorkant en achterkant van het verkeersbord).

Helemaal erover was de plaatsing van het verbodsbord aan het gemeentehuis.  Op woensdag 29/06/2022 – een schooldag – stond het verkeersbord in het midden van het fietspad, zie hiervoor foto 3.  En dit vlak voor het gemeentehuis !

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.19. VRAAG mailadressen voor raadsleden op Hulshout.be-domein. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Gemeenteraadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe:

Voorgeschiedenis :

        Gemeenteraad 8 juni 2020 – Agendapunt A.42 : VRAAG : E-mailadressen voor raadsleden op het domein Hulshout.be

        10 december 2020 : opleiding voor raadsleden omtrent Extenso (kennisdatabank van VVSG)

        Gemeenteraad 28 juni 2021 – Agendapunt A.21 : VRAAG : Kan er een e-mail-adres voorzien worden op het hulshout.be-domein voor raadleden

        Juni 2022 : frauduleuze mails gericht aan de raadsleden

De gemeente Hulshout is één van de weinige gemeenten (of zelfs de enige ?) in Vlaanderen waar raadsleden uit de gemeenteraad/OCMW-raad geen persoonlijk mailadres hebben op het domein van de gemeente.  Dit is in Hulshout alleen voorbehouden voor de gemeentelijke personeelsleden en de leden van het CBS.  Hierdoor zijn raadsleden genoodzaakt hun persoonlijk mailadres te gebruiken voor communicatie van/met de gemeente en wordt eveneens het persoonlijk mailadres vermeld op de website van de gemeente.  Naast het feit dat dit bijzonder onprofessioneel overkomt, maakt dit decontrole op het misbruik van de gepubliceerde mailadressen van de raadsleden bijzonder moeilijk.

Dit leidt enerzijds tot spam, maar ook frauduleuze mails zijn hierdoor voor de gemeentelijke IT-diensten veel minder zichtbaar / controleerbaar / beheersbaar.

VVSG biedt een kennisdatabank, genaamd Extenso, aan voor de raadsleden (en personeelsleden) van de gemeenten die hierop zijn geabonneerd.  Hiervoor is vereist dat er een login gecreëerd wordt.  Volgens de interne richtlijnen van VVSG kan dit alleen met een e-mailadres op het domein van de gemeente.  Tijdens de opleiding van deze zeer interessante toepassing eind 2020 diende de IT-dienst van VVSG een uitzonderlijke inlog te voorzien opdat ik de opleiding zou kunnen volgen.  Sindsdien is deze databank m.i. niet meer toegankelijke voor raadleden die geen lid zijn van het CBS omwille van het ontbreken van een e-mailadres op het hulshout.be-domein.

Kan dit alsnog voorzien worden ?

Raadslid Winkelmans beklemtoont dat hij een @hulshout mailadres vraagt, geen @hulshout mailbox.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.20. VRAAG bomenkap Westmeerbeek. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Gemeenteraadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe: Op sociale media circuleren berichten over een illegale bomenkap (ontbossing) in Westmeerbeek.  Heeft de gemeente hieromtrent klachten ontvangen en werd er actie ondernomen door de gemeente ?

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.21. VRAAG informatievergadering project Site Ter Nethe. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Gemeenteraadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe: Op de gemeenteraad werd al meermaals gediscussieerd omtrent de ontwikkeling Site Ter Nethe.  Om zulk een groots project enige slaagkans te geven is het belangrijk om hiervoor draagvlak te creëren, in de eerste plaats bij de inwoners van Hulshout.

Volgens onze informatie werd er door het gemeentebestuur tot op heden enkel en alleen een infovergadering voor de buurtbewoners in de onmiddellijke nabijheid van de site georganiseerd.  De grootte van dit project en de weerslag op de financiën zijn dermate belangrijk dat dit project raakt aan de levenssfeer en belangen van elke inwoner van Hulshout, alleszins ruimer dan de bewoners uit de onmiddellijke omgeving.

Niettemin loopt er momenteel een openbaar onderzoek omtrent de eerste te realiseren doelen. 

Wanneer gaat het gemeentebestuur de bevolking uitgebreid informeren en wanneer worden de nodige infomomenten voorzien ? Waarom werd er voorafgaandelijk aan het openbaar onderzoek geen toelichting gegeven die open staat voor de ganse bevolking, met duiding van het project, de plannen en de impact ?

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.22. VRAAG opvolging vraagstelling omtrent windturbines. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Gemeenteraadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe: Op de gemeenteraad dd. 13 juni 2022 werden tal van vragen gesteld bij het project van de windturbines waarvoor de gemeente een positief advies verstrekte.  Ter zitting werden geen of geen afdoende antwoorden versterkt; ook achteraf werden de vragen niet beantwoord. 

Kan er alsnog een antwoord gegeven worden op de gestelde vragen (voor de vragen zelf verwijs ik naar het audioverslag van de gemeenteraadszitting van 13 juni 2022).

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 04 juli 2022.

 

GR OZ  A.23. VRAAG timing onderhoud bermen Houtvenne. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Gemeenteraadslid Kurt Winkelmans licht de vraag toe: Sinds enkele weken worden de bewoners van de Kortestraat, Kleine Waterstraat, … op zaterdagochtend rond 7u gewekt door het geluid van tuinmachines (bosmaaier, grasmachine).  Eerste keer eind mei (tijdens de door de gemeente ondersteunde actie ‘Maai Mei Niet’). 

Toen buurtbewoners de man ik kwestie hierop aanspraken, antwoordde deze dat hij werkte in opdracht van de gemeente.  Het zou gaan om een contract van 13 maaibeurten en het zou niet mogelijk zijn om dit op een ander tijdstip in de week uit te voeren. 

Klopt dit ? Kan er een wijziging komen in de frequentie/volgorde zodat niet steeds dezelfde straten op zaterdagmorgen aan de beurt zijn ?

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.