Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 29 april 2019 om 19.00 uur tot 23:35 uur.

 

Aanwezig:

Elias De Wever: voorzitter

Geert Daems: burgemeester

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Kato Laeremans, Saskia Luyten: schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 Decreet lokaal bestuur), Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Karolien Laeremans, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims, Katrien Monsecour: raadsleden

Jan Van den Bruel: vertrouwenspersoon Gust Van den Bruel

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

 

Vanaf punt A.10 verlaat Katrien Monsecour, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.11 vervoegt Katrien Monsecour, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.1. Personeel. Goedkeuring geïntegreerd organogram.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
Motivatie onthouding Rist Heylen: stemmotivatie geldt voor ganse Groen fractie: Het was beter geweest om iets vroeger te communiceren. Het was enerzijds beter geweest om de onderhandelingen van KMSI en anderzijds de vakbondsonderhandelingen af te wachten.
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: de stemmotivatie geldt voor ganse N-VA fractie: Het was beter geweest om iets vroeger te communiceren.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de toekomstige organisatiestructuur, algemene en detailstructuur, en detailbezetting van de diensten voor lokaal bestuur Hulshout, zoals opgenomen in het document in bijlage, goed te keuren .

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de dienstverbanden van de nieuwe functies (vnl. met de statutaire dienstverbanden van de beleidscoördinatoren en de afdelingscoördinator).

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.2. Organisatiebeheersing. Goedkeuring algemeen kader lokaal bestuur.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het algemeen kader organisatiebeheersing vast te stellen als volgt:

         Model: Leidraad voor organisatiebeheersing, gebaseerd op volgende tien thema's:

1.Doelstellingen, procesmanagement (DP)

2.Belanghebbendenmanagement (BHM)

3.Monitoring (MON)

4.Financieel management (FIM)

5.Organisatiestructuur (ORG)

6.Personeelsbeleid (HRM)

7.Organisatiecultuur (CUL)

8.Informatie en communicatie (ICO)

9.Facilitaire middelen, opdrachten en contracten (FAM)

10.Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

         Opvolging:

          Globaal overzicht waarin per beheersmaatregel vanuit de leidraad een stand van zaken wordt weergegeven. Dit wordt jaarlijks gevalideerd door het managementteam en voor 30 juni gerapporteerd aan de raden.

          Overzicht met verbeteracties specifiek voor dat jaar, waarin eveneens de aanbevelingen mee opgenomen worden die we van externe controle-instanties (Audit Vlaanderen, POD-mi, ...) ontvangen. Deze acties en hun stand van zaken worden per kwartaal opgevolgd met het managementteam. Jaarlijks zullen we voor 30 juni rapporteren aan de raden over de uitvoering van de acties van het vorige kalenderjaar.

         Zelfevaluatie: Minimum eens per zes jaar zal het lokaal bestuur een nieuwe zelfevaluatie uitvoeren. Deze frequentie kan verhoogd worden indien het managementteam aangeeft dat de resultaten aan een update toe zijn.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de goedkeuring van dit algemeen kader te bezorgen aan Audit Vlaanderen.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.3. Gemeente. Dagvaarding in gedwongen tussenkomst.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagvaarding van de gemeente Hulshout in gedwongen tussenkomst.

Op 25 maart 2019 werd de gemeente Hulshout gedagvaard in gedwongen tussenkomst om te verschijnen op 5 april 2019 om 9.30 uur voor de politierechtbank Antwerpen, door de heer Evarist Heylen. Het college van burgemeester en schepenen is volgens artikel 56, § 3, 9° Decreet Lokaal Bestuur bevoegd om de gemeente te vertegenwoordigen in gerechtelijke en buitengerechtelijke gevallen en voor beslissingen over het in rechte optreden namens de gemeente, behalve in geval van toepassing van artikel 297, § 1, tweede lid, tot de bevoegdheid behoren van het college van burgemeester en schepenen. Artikel 297, § 1, tweede lid Decreet Lokaal Bestuur gaat over de situatie van een belangenconflict en meldt het volgende: “Als een lid van het college zich bevindt in een situatie waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als vertegenwoordiger, oefent de gemeenteraad de bevoegdheden, vermeld in het eerste lid, uit.”

Ethias meldt in een schrijven van 2 april 2019 dat hun maatschappij de schadevergoedingen waartoe de individuele schepenen eventueel zouden veroordeeld worden in de zaak Bruynseels, ten laste zullen nemen, maar niet de boetes waartoe de individuele schepenen eventueel zouden veroordeeld worden en dat hun maatschappij geen bijstand kan verlenen voor nieuwe procedure tegen de gemeente en de gemeente dus op eigen kosten een raadsman zal moeten aanstellen.

De heer Evarist Heylen vraagt aan de politierechtbank om de gemeente Hulshout als partij ten opzichte van hem te betrekken bij het hangende geschil voor de politierechtbank over de zaak Bruynseels en de gemeente te laten veroordelen:

         Tot terugbetaling aan de heer Heylen van alle boetes en bedragen op strafrechtelijk vlak waarvoor hij zou veroordeeld worden.

         Tot terugbetaling aan de heer Heylen van alle boetes en bedragen op burgerlijk vlak waarvoor hij zou veroordeeld worden.

De achtergrond van dit geschil is artikel 158 Decreet Lokaal Bestuur: “"(...) behalve in geval van herhaling (...) is de gemeente (...) aansprakelijk voor de betaling van de geldboeten waartoe de burgemeester, de schepen, (...) wordt veroordeeld wegens een misdrijf dat hij begaan heeft bij de normale uitoefening van zijn mandaat, met uitzondering van een persoonlijke inbreuk op de verkeersreglementering." Verder bepaalt dit artikel eveneens dat de gemeente enkel de betaalde geldboeten kan terugvorderen van de individuele schepenen en de burgemeester in geval van "bedrog, zware schuld of lichte schuld als die bij hen gewoonlijk voorkomen", waarvan een identieke bepaling was opgenomen in het gemeentedecreet.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.4. Gemeentelijk aanvullend reglement. Tijdelijk parkeren centrum Hulshout.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de collegebeslissing van 1 april 2019 met betrekking tot het invoeren van tijdelijk parkeren op de Grote Baan (centrumgebied) en het Prof. Dr. Vital Celenplein.

"BESLISSING: Gemeentelijk Aanvullend Reglement. Tijdelijk parkeren Hulshout centrum.

Voorgeschiedenis

         7 september 2009: Gemeenteraadsbesluit houdende overdracht van bevoegdheid inzake de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer verstrekt aan het college van burgemeester en schepenen.

         23 oktober 2017: Het college van burgemeester en schepenen verleent goedkeuring aan de gunning van de werken ' Heraanleg voet- en fietspaden Grote Baan centrum'.

         18 maart 2019: Het college van burgemeester en schepenen besluit voorkeur te geven aan een blauwe zone binnen het centrumgebied zoals is vastgesteld in het woonomgevingsplan. Op de Grote Baan een blauwe zone tussen Molenstraat en Schietboompleinstraat en op Prof. Dr. Vital Celenplein een blauwe zone met uitzondering om ook te mogen parkeren op zaterdag.

Feiten en context

         De parkeerplaatsen op de Grote Baan en het gemeenteplein werden geherorganiseerd om meer veiligheid te creëren en om een meer leefbaar plein te maken. Dit heeft tot gevolg dat er minder parkeerplaatsen zijn tussen het gemeenteplein en het kerkplein.

         Vanuit de handelaars gelegen op de Grote Baan en het gemeenteplein is er sterk de vraag om tijdelijk parkeren in te voeren. Ze vrezen dat de plaatsen zullen worden ingenomen door de omwonenden en door personeel van de gemeente. Op de Grote Baan (deel tussen Molenstraat en gemeenteplein) zijn er al langer klachten dat de parkeerplaatsen voor de winkels door bewoners worden bezet.

         Artikel 27.1 uit de Wegcode: Beperkte parkeertijd - Zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone):

          Elke bestuurder die, op een werkdag of op de dagen vermeld op de signalisatie, een auto, een vierwielige bromfiets, een driewieler met motor of een vierwieler met motor parkeert in een zone met beperkte parkeertijd, moet op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig een parkeerschijf aanbrengen, die overeenstemt met het model dat bepaald is door de Minister van Verkeerswezen.

          Behalve wanneer bijzondere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie, is het gebruik van de schijf voorgeschreven van 9 u. tot 18 u. op de werkdagen (incl. zaterdag) en voor een maximumduur van twee uren. Het voertuig moet de parkeerplaats verlaten hebben uiterlijk bij het verstrijken van de vergunde parkeerduur.

         E9a borden worden gecombineerd met een parkeerschijf op een onderbord.

         De borden Xa worden toegevoegd om het begin van de reglementering aan te geven.

         Het einde van de reglementering wordt gebruikt om het einde van de reglementering aan te geven als het ophoudt voor een volgend kruispunt.

         Het  moet niet worden aangeduid

          in geval van een reglementering over korte afstand.

          wanneer het samenvalt met het begin van een andere reglementering van stilstaan of parkeren.

         De borden Xa met afstand worden aangebracht om het begin van de reglementering aan te duiden en de afstand waarover de toelating geldt. Dit bord duidt 5,10,15,20,25 of  30 meter aan. Dit type gebruiken we wanneer de reglementering zich niet uitstrekt over meer dan 30 meter. Er wordt dan geen bord geplaatst om het einde van de reglementering aan te duiden.

         Het gekozen regime is op de Grote Baan een standaard blauwe zone van maandag tot zaterdag; op het gemeenteplein van maandag tot vrijdag.

         Het woonomgevingsplan is van toepassing voor het parkeren in het centrumgebied.

         Na een half jaar wordt het regime geëvalueerd.

         Een communicatieplan moet worden opgemaakt.

Juridische gronden

         16 maart 1968: Wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit.

         1 december 1975: Ministerieel Besluit  tot vaststelling van de kenmerken van bepaalde schijven, bebakeningen, en platen die voorgeschreven zijn door het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

         11 oktober 1976: Ministerieel besluit waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

         29 juli 1991 en latere wijzigingen: Wet uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         17 maart 2005: Gemeentelijk mobiliteitsplan conform verklaard en goedgekeurd door de gemeenteraad op datum van 29 augustus 2005 en na herziening opnieuw vastgesteld op 21 mei 2012.

         26 maart 2006: Besluit Vlaamse Regering tot operationalisering van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken, hoofdstuk II, art. 2,4°f van .

         16 mei 2008: Decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

         23 januari 2009: Besluit Vlaamse Regering betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.

         3 april 2009: Omzendbrief MOB/2009/01 inzake de aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

         22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur

         7 december 2018: Bestuursdecreet.

Adviezen

         26 februari 2019: Unizo adviseert positief omtrent het tijdelijk parkeren (2u) langsheen de Grote Baan en op het Prof. Dr. Vital Celenplein. 

         28 februari 2019: De verkeerscommissie adviseert positief naar het instellen van tijdelijk parkeren op een deel van de Grote Baan en op het Prof. Dr. Vital Celenplein.

          Er moeten enkele duidelijke criteria gedefinieerd worden om tijdelijk parkeren toe te laten, want ik vrees dat er meer vragen zullen komen van handelaars, zowel uit Hulshout als de andere deelgemeenten.

Het meest voor de hand liggend is het woonomgevingsplan te kiezen als basis. Als we het zoneringsplan Hulshout bekijken is er handelscentrum wel erg beperkt. Het centrumgebied lijkt al wel meer overeen te komen met de gewenste beperking in tijd voor parkeerplaatsen. Als we aan anderen buiten deze zone ook de kans willen geven, dan zouden we criteria moeten bepalen. Buiten de Schoofzak zijn er op de Grote Baan : café Hilset – bank Crelan – frituur/boekenwinkel – beenhouwer . Gaat het om handelaars of ook mensen met een vrij beroep zoals notaris of andere..?

          We stellen enkele criteria voor:

          Detailhandel

          Er moeten parkeerplaatsen beschikbaar zijn op openbaar domein vlak voor de winkel

          Maximum 2 plaatsen toegestaan

          Bij het verwijderen van de detailhandel verdwijnt het tijdelijk parkeren

          Het gaat om een bestaande vergunde woning

          Geen (ruimte voor) eigen parking op privé domein (Schoofzak heeft dat wel ..)

          Als regel is de standaard toepassing van 9u - 18u tijdens weekdagen geschikt voor de Grote Baan. Aan de bakkers, die op zondag open zijn, is dit misschien minder positief aangezien de drukste periode in het weekend valt. Hier kan eventueel een onderbord worden voorzien "van maandag tot zondag".

Op het plein zouden de bewoners in het weekend toch de mogelijkheid moeten krijgen om vrij op het plein te parkeren. Eventueel kan op plein een onderbord worden voorzien 'van maandag tot vrijdag' om hieraan tegemoet te komen.

BESLUIT

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om tijdelijk parkeren in te voeren op de Grote Baan tussen Molenstraat en Schietboompleinstraat en op het Prof. Dr. Vital Celenplein.

• Op de Grote Baan standaard blauwe zone (maandag tot zaterdag - 2u)

• Op het Prof. Dr. Vital Celenplein blauwe zone van maandag tot vrijdag.

Artikel 2:

Huidig reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Artikel 3:

De kosten verbonden aan de verkeersborden en wegmarkeringen zijn ten laste van het gemeentebestuur. De verkeerstekens die strijdig zijn met de bepalingen van dit reglement moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Artikel 4:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan

- Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid

- De bestendige deputatie van de Provincie Antwerpen

- De Griffie der Rechtbank van 1e aanleg te Turnhout

- De Griffie der Politierechtbank van Turnhout

- De Griffie van het Vredegerecht van Westerlo

- Dhr. Hoofdcommissaris van politie van de lokale politiezone Zuiderkempen."

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.5. Samenstelling GECORO. Vastlegging aantal leden en procedure voor aanstelling nieuwe leden voor de legislatuur 2019-2024.

BESLUIT:AMENDEMENT 1
10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 onthoudingen
AMENDEMENT 2
10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 onthoudingen
AMENDEMENT 3
10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 onthoudingen
AMENDEMENT 4
10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 onthoudingen
ALGEMEEN
11 stemmen voor: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
7 stemmen tegen: Rist Heylen, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
3 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel en Bart Ceulemans

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de GECORO opnieuw samen te stellen voor de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Het aantal commissieleden in de GECORO-Hulshout wordt vastgesteld op 9 stemgerechtigde leden: de voorzitter en drie leden (allen deskundigen inzake ruimtelijke ordening), en vijf organisaties en/of verenigingen relevant en representatief binnen de gemeente als vertegenwoordigers van vijf geledingen.

Artikel 3:

Volgende relevante en representatieve geledingen van de maatschappij, enerzijds uit oogpunt van hun praktische achtergronden, hun inzet voor milieu, voor landbouw, voor de sociale waarden, en/ of uit oogpunt van hun kennis met de lokale toestand en hun ervaringen op het gebied van ruimtelijke ordening, zullen in de GECORO kunnen zetelen:

         Groep van werkgevers of zelfstandige ondernemers in de gemeente, vertegenwoordigd door een afgevaardigde van Voka - Kamer van Koophandel Kempen.

         Groep van handelaars in de gemeente, vertegenwoordigd door een afgevaardigde van UNIZO-Hulshout.

         Groep van land- en tuinbouwers in de gemeente, vertegenwoordigd door een afgevaardigde van de Boerenbond.

         Groep van milieu- en natuurverenigingen, vertegenwoordigd door een afgevaardigde van Natuurpunt.

         Groep van werknemers/-sters, vertegenwoordigd door het ACV-Kempen of ABVV.

Deze geledingen dienen verplicht twee leden voor te stellen, een effectief lid en een plaatsvervangend lid. Om de man-vrouw verhouding bij de samenstelling van de GECORO te kunnen respecteren, dienen zij telkens 1 man en 1 vrouw voor te stellen.

Artikel 4:

De leden die als deskundigen zetelen, zullen worden gerekruteerd onder de inwoners van Hulshout, door een aankondiging huis-aan-huis via het gemeenteboekje van de maand juni en via een aankondiging op de gemeentelijke website.

Artikel 5:

Kandidaturen dienen ten laatste op vrijdag 28 juni 2019 te worden verstuurd naar volgend adres: College van Burgemeester en Schepenen, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout of naar het volgend e-mailadres: omgeving@hulshout.be.

Artikel 6:

Alle leden en hun plaatsvervangers, zowel uit de representatieve organen als de individuele deskundigen, moeten inwoner zijn van de gemeente Hulshout.

Artikel 7:

De benoeming van de leden van de GECORO zal, overeenkomstig art. 1.3.3.§3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening ter goedkeuring worden voorgelegd aan de deputatie.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.6. Gratis grondverwerving Lijsterstraat 1 te Hulshout, afdeling III, sectie B, nummers 144/M(deel) en 144/C(deel). Definitieve beslissing.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Lijsterstraat, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling III, sectie B, nummers 144/M(deel) en 144/C(deel), definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

Het desbetreffend perceel grond staat afgebeeld op het omgevingsplan van landmetersbureel Marcel Van den Vonder van 21 december 2017 als lot 3 met een oppervlakte van 6 a 17 ca.

Artikel 2:

De ontwerpakte wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De akte zal verleden worden voor notaris Vonnicq Vermeulen te Hulshout

Artikel 4:

De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur zijn gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente te ondertekenen.

Artikel 5:

De heer hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.7. Verkoop KMO-unit J0.3 site "La Corbeille". Toestemming tot wederverkoop.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte, opgemaakt door Notura, Gasthuisstraat 7 bus 1 te 2300 Turnhout, betreffende de wederverkoop van KMO-unit J0.3 gelegen op de site "La Corbeille", goed te keuren.

Artikel 2:

Er wordt toestemming gegeven tot wederverkoop zoals vermeld in de ontwerpakte, opgemaakt door Notura. De nieuwe eigenaar, GESTE VL, dient een KMO-activiteit uit te oefenen overeenkomstig de huidige en toekomstige bestemming van de site.

Artikel 3:

Notura zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.8. Bermbeheerplan. Goedkeuring.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het bermbeheerplan Hulshout goed te keuren.

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft de opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een afwijking van de bepalingen van het bermbesluit te vragen via een ‘machtiging tot afwijking bermbesluit’ voor een periode van 6 jaar.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.9. IOK. Goedkeuring agenda van de algemene vergadering van 21 mei 2019.

BESLUIT:20 stemmen voor: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Elias De Wever, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Kato Laeremans, Karolien Laeremans, Tania Vrindts, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
0 stemmen tegen
1 onthouding: Rist Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2018, afgesloten per 31 december 2018, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de kwijting afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2018.

Artikel 4:

Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager van de algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.10. IOK Afvalbeheer. Goedkeuring agenda van de algemene vergadering van 21 mei 2019.

BESLUIT:19 stemmen voor: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Elias De Wever, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Kato Laeremans, Karolien Laeremans, Tania Vrindts, Laura Kunnen en Stefaan Pelgrims
0 stemmen tegen
1 onthouding: Rist Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2018, afgesloten per 31 december 2018, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de kwijting afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2018.

Artikel 4:

Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager van de algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.11. Zefier. Goedkeuring agenda gewone algemene vergadering van 13 juni 2019.

BESLUIT:11 stemmen voor: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om zich na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, zijn goedkeuring te hechten aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 13 juni 2019.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.12. Beheerscomité gemeentelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (GID PBW IOK). Goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist bij geheime stemming over te gaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (GID PBW IOK) voor de legislatuur 2019-2024.

Hilde Van Looy bekomt 15 aantal stemmen.

Elias De Wever bekomt 2 aantal stemmen.

Katrien Monsecour bekomt 2 aantal stemmen.

Kato Laeremans bekomt 1 stem.

1 onthouding.

0 ongeldige stemmen.

De gemeenteraad beslist mevrouw Hilde Van Looy aan te duiden als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (GID PBW IOK) voor de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist bij geheime stemming over te gaan tot de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (GID PBW IOK) voor de legislatuur 2019-2024.

Saskia Luyten bekomt 18 aantal stemmen.

Kato Laeremans bekomt 2 aantal stemmen.

Katrien Monsecour bekomt 1 stem.

0  ongeldige stemmen.

De gemeenteraad beslist mevrouw Saskia Luyten aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (GID PBW IOK) voor de legislatuur 2019-2024.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan IOK, beheerscomité GiD PBW en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.13. Zonnige Kempen. Goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger andere geslacht van de Raad van Bestuur voor de legislatuur 2019-2024.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist bij geheime stemming over te gaan tot de aanduiding van een tweede kandidaat van het andere geslacht voor de Raad van Bestuur van CV Zonnige Kempen voor de legislatuur 2019-2024.

Tania Vrindts bekomt 11 aantal stemmen.

Dorien Van Opstal bekomt 9 aantal stemmen.

1 blanco stemmen.

0 ongeldige stemmen.

De gemeenteraad beslist mevrouw Tania Vrindts aan te duiden als tweede kandidaat van het andere geslacht voor de Raad van Bestuur van CV Zonnig Kempen voor de legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.14. Noodplanning. Bekrachtiging rook en vuurverbod.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het burgemeesterbesluit van 18 april 2019 inzake het rook- en vuurverbod te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.15. Verkeersregeling centrum Hulshout

VRAAG:

Tussentijdse evaluatie lichtenregeling en nieuwe verkeersregeling.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.19. Verkeersveiligheid; mobiliteit. Aanpassing zone 30 in de dorpskern van Hulshout – Grote Baan aan kleuterschool ‘De Toverdoos.

BESLUIT:10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 onthoudingen
Motivatie stem tegen Joost Verhaegen: Dit zal op korte termijn in de verkeerscommissie behandeld worden.

NA STEMMING WORDT HET VOORSTEL VERWORPEN

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een zone 30 in te richten op de Grote Baan aan kleuterschool De Toverdoos.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist een zone 30-beschildering (zoals het bord F4a) aan te brengen op het wegdek ter hoogte van het elektronisch bord.

Artikel 3:

De gmeenteraad beslist dat het zebrapad doorgetrokken wordt tot op het fietspad.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.16. Stand van zaken KMSI VZW

VRAAG:

Gezien beide partijen de gespendeerde uren bijhouden: hoeveel uur / loonkosten heeft de gemeente reeds besteed aan deze onderhandelingen?

Is er reeds een juridisch advies binnen betreffende de wet op de openbare aanbestedingen en de uitbesteding van bejaardenzorg aan KMSI VZW?

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.17. Visietekst Site Ter Nethe.

BESLUIT:10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 onthoudingen

NA STEMMING WORDT HET VOORSTEL VERWORPEN

 

Artikel 1:

Alle externe partners die een ontwikkeling wensen op de site Ter Nethe dienen de visietekst van 11/09/2017 te ondertekenen bij aanvang van of tijdens de besprekingen.

Artikel 2:

KMSI VZW dient de visietekst te ondertekenen voor het einde van de besprekingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.18. Herziening collegebeslissing interne evaluatie financieel directeur en algemeen directeur.

BESLUIT:AMENDEMENT 1
9 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
1 onthouding: Bart Ceulemans
ALGEMEEN
0 stemmen voor
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour

NA STEMMING WORDT HET VOORSTEL VERWORPEN

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verwerpt de collegebesluiten A34 en A35 van de zitting op 25/03/2019

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt Poolstok aan voor de evaluatie van de financieel directeur en algemeen directeur.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.20. Verkeersveiligheid. Plaatsen van een verkeersspiegel tegenover het kruispunt van Hooistraat met Grote Baan (ter hoogte van de bakkerij).

BESLUIT:10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Hilde Van Looy, Rigo Huyskens, Jos Voet, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Saskia Luyten, Elias De Wever, Kato Laeremans, Karolien Laeremans en Tania Vrindts
0 onthoudingen
Motivatie stem tegen Joost Verhaegen: het wordt terug voorgelegd aan de verkeerscommissie.

NA STEMMING WORDT HET VOORSTEL VERWORPEN

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een verkeersspiegel te plaatsen tegenover het kruispunt Hooistraat met Grote Baan.… 

Artikel 2:

De verkeerscommissie bepaalt de meest ideale plaats voor deze verkeersspiegel.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.22. Communicatie. Graag stand van zaken bij het geplande overleg van het gemeentebestuur met de verschillende actoren bij de herinrichting van de Heibaan, waaronder de betrokken bewoners.

VRAAG:

Tijdens de gemeenteraad van 29 november 2018 beloofde het schepencollege een dialoog op te starten met de bewoners van de Heibaan en aanliggende zijstraten. Graag een stand van zaken.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.23. Verkiezingen. Worden de gemeentelijke aanplakborden geplaatst en op welke locaties worden ze geplaatst?

VRAAG:

Verkiezingen. Worden de gemeentelijke aanplakborden geplaatst en op welke locaties worden ze geplaatst?

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.24. Politie. Wordt het politiekantoor in deelgemeente Westmeerbeek gesloten? Graag een toelichtende verklaring.

VRAAG:

Politie. Wordt het politiekantoor in deelgemeente Westmeerbeek gesloten? Graag een toelichtende verklaring.

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2019.

 

A.25. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Graag een korte toelichting door de gemeentelijke afgevaardigde over de bijgewoonde vergaderingen.

VRAAG:

IOK en IOK Afvalbeheer: algemene vergadering 19 maart 2019.

Cipal dv: bijzondere algemene vergadering van 22 maart 2019. 

Iverlek: buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2019.

Pidpa: algemene vergadering van 25 maart 2019. 

 

Publicatiedatum: 29/05/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.