Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 6 maart 2023.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 6 maart 2023: De gemeenteraad vindt plaats.
● De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.
○ artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 6 maart 2023 goed met volgende aanpassing(en):
● TA.22. BESLISSING: Mobiliteit. Dubbelrichtingsfietspaden. (Groen: Rist Heylen)
Raadslid Gust Van den Bruel vraagt om de stemmotivatie die de N-VA fractie gegeven heeft, op te nemen in de notulen:
Voorzitter Elias De Wever bevestigt dat volgende stemmotivatie zal toegevoegd worden aan het agendapunt:
Stemmotivatie N-VA: Gust Van den Bruel zegt dat de N-VA-fractie dit punt steunt en dat ze de positiviteit van de hele gemeenteraad apprecieert. NV-A is ook verheugd dat hun voorstel van twee jaar geleden meegenomen wordt in dit punt bij de aansluiting van de Kerkstraat met de Grote Baan.
Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Ria Van den Eynde Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Dries Van Hoof Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Hilde Van Looy Joost Verhaegen Elien Bergmans Karolien Laeremans Rigo Huyskens Elias De Wever Katrien Monsecour Geert Daems Geert Vermunicht Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Rist Heylen Jos Voet Kurt Winkelmans Sofie Van Lommel Luc Van den Vonder Gust Van den Bruel Britt De Ceuster Bart Ceulemans aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0084. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in halfopen bebouwing en het wijzigen van de rooilijn te IJzermaal 30 te 2235 Hulshout.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 8 januari 2008: Opname in het vergunningenregister voor een eengezinswoning met bijgebouw zonder vergunning.
● 14 december 2022: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in halfopen bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de IJzermaal 30 in Hulshout door Koen Aerts, Berkenveld 5, 2230 Herselt.
● 27 januari 2023: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
● 2 februari 2023 tot 3 maart 2023: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.
● Het betreft hier een aanvraag voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in halfopen bebouwing en het wijzigen van de rooilijn aan de IJzermaal 30 in Hulshout.
● De aanvraag is gelegen aan de gemeenteweg IJzermaal.
● Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de buurtweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied.
● Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.
● De te verkavelen gronden zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) niet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied volgens de beschikbare overstromingskaarten met overstromingsgevoelige gebieden voor zeeoverstromingen, fluviale of pluviale overstromingen.
● Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de gemeenteweg te garanderen, moet een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Koen Aerts een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de gemeenteweg.
● Het rooilijnplan bevat een voorstel om 0 a 8 ca grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is gelegen ter hoogte van de IJzermaal.
● Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.
Juridische gronden
● 25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.
● 27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
● 3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.
Adviezen
● 2 februari 2023: Proximus brengt een gunstig advies uit.
Met aandacht hebben wij uw adviesvraag onderzocht. Proximus voorziet geen uitbreidingen voor de aansluiting van dit project.
Aanvragen tot aansluiting op het Proximus netwerk kunnen door de aanvrager gericht worden naar onze klantendienst via het nummer 0800 22 800. In functie van de beschikbare capaciteit van onze infrastructuur op dat moment, bekijken we de mogelijkheden om een aansluiting te voorzien.
● 31 januari 2023: Pidpa Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.
Er is geen uitbreiding nodig van het distributienet in de openbare weg. De kavels zijn aansluitbaar op de bestaande hoofdleiding van het drinkwaternet.
● 9 februari 2023: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit. Er zijn forfaitaire tussenkomsten nodig van respectievelijk € 306,25 inclusief btw.
● 6 februari 2023: Telenet brengt een gunstig advies uit met als referentie 25111986.
Dit advies stelt dat een uitbreiding van het net niet noodzakelijk is.
De nodige infrastructuur is aanwezig er is geen uitbreiding vereist.
● 22 februari 2023: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met referentie L-25-234/53213986, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de in het advies opgenomen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving en in het bijzonder met volgende specifieke voorwaarden en als er 3.128,31 EUR betaald wordt.
● 6 februari 2023: Agentschap Natuur en Bos brengt geen advies uit omdat het bosdecreet niet van toepassing is.
Openbaar onderzoek
● Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 2 februari 2023 tot 3 maart 2023.
● In het kader van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.
Argumentatie
Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand moet uitspreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes die vermeld zijn in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader dat vermeld is in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.
Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg wordt vastgelegd.
De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe, dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.
De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen een bestaande gemeenteweg de IJzermaal.
Een wijziging van de gemeenteweg/buurtweg IJzermaal ter hoogte van de geplande verkaveling is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden met als doel, kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels en een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein te verkrijgen.
Dit houdt in dat een gedeelte aan IJzermaal voor een oppervlakte van 0 a 8 ca wordt afgestaan overeenkomstig het rooilijnplan dat landmeter-expert Koen Aerts heeft opgesteld. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande verkaveling zodat op termijn een rooilijnbreedte van 12 meter zou kunnen gerealiseerd worden, wat voldoende is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein.
Op het plan dat bij de aanvraag is bijgevoegd, wordt een strook grond met een oppervlakte van 0 a 8 ca voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Door middel van de kosteloze grondafstand kan een rooilijnbreedte gecreëerd worden met een breedte van 12 meter ter hoogte van IJzermaal.
De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.
De beoogde wijziging van de gemeentewegen is een aanzet om op termijn een rooilijnbreedte van 12 m te realiseren over de volledige lengte van de IJzermaal wat een voldoende breedte is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg omdat die ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijven bestaan.
De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld op voorwaarde dat voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.
Financiële weerslag
Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.
BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Sofie Van Lommel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich omwille van de gewijzigde houding van de rechtbanken wat betreft onteigeningen en gratis grondafstand.
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen in IJzermaal vast te stellen zoals aangeduid op het rooilijnplan dat landmeter-expert Koen Aerts gemaakt heeft. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeenteweg en de uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het rooilijnplan met een oppervlakte van 0 a 8 ca, dat na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd zoals aangeduid op het rooilijnplan. Deze kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.
Artikel 3:
De aanleg van volgende nutsvoorzieningen gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of aan de betrokken nutsmaatschappijen.
Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Ria Van den Eynde Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Dries Van Hoof Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Geert Vermunicht Kristina Van den Heuvel Rist Heylen Karolien Laeremans Elias De Wever Jos Voet Geert Daems Hilde Van Looy Tania Vrindts Rigo Huyskens Joost Verhaegen Katrien Monsecour Elien Bergmans Dorien Van Opstal Luc Van den Vonder Kurt Winkelmans Gust Van den Bruel Britt De Ceuster Bart Ceulemans Sofie Van Lommel aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.3. BESLISSING Gratis grondverwerving in de Lage Venne te Hulshout, afdeling I, sectie C, nummer 167/L. Definitieve beslissing.
MOTIVERING:
Feiten en context
● Notaris Laurence Cuypers is gelast met de verkoop van een perceel bouwgrond gelegen in Lage Venne. Bij het verrichten van de verschillende opzoekingen heeft notaris vastgesteld dat een gedeelte van de wegbedding van Lage Venne nog eigendom is van mevrouw Maria Berghmans en haar kinderen. Het betreft perceel 13016_C_167_L.
● Notaris Laurence Cuypers heeft ons gecontacteerd over dit perceel grond.
● Maria Berghmans en haar kinderen wensen dit perceel gratis af te staan aan ons bestuur voor inlijving in het openbaar domein voor openbaar nut.
● Op donderdag 2 maart 2023 hebben wij de ontwerpakte ontvangen van notaris Laurence Cuypers.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.
Argumentatie
De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.
De kosten voor deze gratis grondafstand zijn voor rekening van ons bestuur omdat de grondafstand vrijwillig is en niet werd opgelegd in een omgevingsvergunning.
De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Lage Venne, afdeling I, sectie C, nummer 167/L met een oppervlakte van 8 a 38 ca, gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, voor inlijving in het openbaar domein.
Financiële weerslag
Beleidsdoelstelling | Sociaal, gezond klimaat en een actieve gemeente. |
Actieplan | Grondoverschotten verwerven ter inlijving in het openbaar domein |
Actie | AC000042 |
MJP nummer | MJP000110 |
Beschikbaar krediet | 30.000,00 euro |
Totaal krediet | notariskosten |
| Exclusief btw | Inclusief btw |
Kosten | notariskosten | notariskosten |
Baten | 0,00 euro | 0,00 euro |
Saldo | notariskosten |
|
BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Sofie Van Lommel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich omwille van de gewijzigde houding van de rechtbanken wat betreft onteigeningen en gratis grondafstand.
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist het perceel grond gelegen in de wegbedding van Lage Venne, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie C, nummer 167/L met een oppervlakte van 8 a 38 ca, definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, voor inlijving in het openbaar domein.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.
Artikel 3:
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.
Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Ria Van den Eynde Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Dries Van Hoof Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Hilde Van Looy Jos Voet Geert Vermunicht Kristina Van den Heuvel Joost Verhaegen Tania Vrindts Elien Bergmans Geert Daems Rigo Huyskens Karolien Laeremans Katrien Monsecour Rist Heylen Elias De Wever Kurt Winkelmans Sofie Van Lommel Luc Van den Vonder Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Britt De Ceuster aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.4. BESLISSING Pastorij Houtvenne. Goedkeuring beheersovereenkomst met Kempen Landschap.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 27 januari 2020: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring beheersovereenkomst met de stichting Kempens Landschap voor de pastorij Houtvenne.
● De beheersovereenkomst werd afgesloten voor een periode van vijf jaar.
● Stichting Kempens Landschap heeft ons op 22 februari 2023 per e-mail gevraagd om de huidige beheersovereenkomst te verlengen met een termijn van 10 jaar. Hiertoe heeft Stichting Kempens Landschap ons een ontwerp van beheersovereenkomst voor een termijn van 10 jaar bezorgd.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.
● 01 januari 2019: Wijziging onroerenderfgoedbesluit.
Argumentatie
Met het oog op de restauratie van de pastorij zijn de afgelopen jaren al belangrijke stappen gezet zoals de aanstelling van een restauratiearchitect, de uitvoering van vooronderzoeken en het indienen van een erfgoedpremiedossier en een preselectiedossier voor de thema-oproep bij het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.
Momenteel is de start van de restauratie van de pastorij gepland in 2024.
Omdat de huidige beheersovereenkomst ten einde loop begin 2025 en we een vlot verloop van de werffase onder coördinatie van Stichting Kempens Landschap willen garanderen, moet de huidige beheersovereenkomst verlegd worden.
Om aanspraak te kunnen maken op de 10 % bijkomende erfgoedpremie van de Vlaamse Overheid is een geldige overeenkomst noodzakelijk.
Rekening houdend met de werf, voorlopige en definitieve oplevering is een beheersovereenkomst met een termijn van 10 jaar wenselijk.
De algemene principes van de samenwerking die vastgelegd werd in de vorige beheersovereenkomst, blijven behouden.
De dienst patrimonium adviseert de beheersovereenkomst voor een periode van 10 jaar goed te keuren om een vlot verloop van de werffase onder coördinatie van Stichting Kempens Landschap te garanderen en aanspraak te kunnen maken op de bijkomende 10 % erfgoedpremie.
Na bespreking,
BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist de beheersovereenkomst met Stichting Kempens Landschap over de pastorij Houtvenne, goed te keuren.
STICHTING KEMPENS LANDSCHAP
BEHEERSOVEREENKOMST VOOR SINT -ADRIAANSPASTORIJ HOUTVENNE TE HULSHOUT
Tussen:
Lokaal bestuur Hulshout, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, alhier vertegenwoordigd door:
de heer Elias DE WEVER, voorzitter gemeenteraad en
mevrouw Ria VAN DEN EYNDE, algemeen directeur,
handelend krachtens beslissing van de Gemeenteraad van 3 april 2023 en
eigenaar van het hierna beschreven onroerend goed, hierna genoemd: lokaal bestuur Hulshout.
en
De stichting van openbaar nut ‘Stichting Kempens Landschap’, met zetel te 2018 Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, met ondernemingsnummer BE0749895122, alhier vertegenwoordigd door:
de heer Philippe DE BACKER, directeur Kempens Landschap, wonend in 2580 Putte, Biezenstraat 4a,
handelend krachtens beslissing van de Raad van Bestuur van 24 maart 2023 en
toekomstig beheerder van het hierna beschreven onroerend goed, hierna genoemd: Stichting Kempens Landschap (KL).
ARTIKEL 1: TOEPASSINGSGEBIED
Deze beheersovereenkomst is van toepassing op de Sint-Adriaanspastorij van Houtvenne, gelegen in Langestraat 6, 2235 Hulshout. Hieronder worden verstaan het als monument beschermde gebouw en bijhorende vastgestelde gronden (zie bijlage I).
ARTIKEL 2: DOELSTELLINGEN EN WERKING
§1. De onroerende goederen worden in beheer gegeven aan Stichting Kempens Landschap onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze ze enkel aanwendt met het oog op het verwezenlijken van “de verwerving, bescherming, valorisatie en het gebeurlijk herstel van monumenten, architecturale gehelen en landschappen, het leefmilieu, onroerend erfgoed en natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en in het bijzonder de instandhouding, het herstel en beheer en de ontsluiting van beschermde goederen in haar bezit of haar beheer. De Stichting neemt een voorbeeldrol op inzake onroerend erfgoedzorg en draagt bij aan het vergroten van het draagvlak.”, zoals geformuleerd in de statuten van de Stichting Kempens Landschap (zie bijlage II).
§2. In overeenstemming met de rechtsgevolgen met betrekking tot beschermde monumenten en cultuurhistorische landschappen voert Kempens Landschap de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings-, en onderhoudswerken uit om het behoud en onderhoud van het monument en cultuurhistorisch landschap te verzekeren, het zogenaamd actief behoudsbeginsel. De Stichting Kempens Landschap verbindt er zich toe zich te houden aan de rechtsgevolgen en bepalingen van het geldende onroerend erfgoeddecreet.
§3. De Stichting Kempens Landschap past voor het beheer van de Sint-Adriaanspastorij als uitgangspunt het restauratiedossier toe dat architectenbureau Architectuur Depot opgesteld heeft op basis van de opgemaakte vooronderzoeken. . Erfgoedpremies bij het agentschap Onroerend Erfgoed worden ingediend door de Stichting Kempens Landschap, die verantwoordelijk is voor de opvolging van de werkzaamheden en deze bijhoudt in een onderhoudslogboek. De Stichting Kempens Landschap moet ook over alle andere toestemmingen of vergunningen beschikken die nodig zouden kunnen zijn voor uit te voeren handelingen of werken.
§4. De Stichting Kempens Landschap en het lokaal bestuur Hulshout zijn verplicht alle werkzaamheden aan de onroerende goederen die een impact hebben op de pastorij en aanverwante aspecten zo snel mogelijk onderling te bespreken.
ARTIKEL 3: DUUR EN WIJZIGINGEN
§1. Deze beheersovereenkomst wordt afgesloten voor tien jaar. Deze overeenkomst eindigt vroegtijdig indien ten minste zes maanden vóór de stopzetting door Stichting Kempens Landschap of het lokaal bestuur Hulshout een opzegging wordt betekend per aangetekende brief. Hierin wordt de motivatie van de stopzetting opgenomen, gebaseerd op de artikels van deze overeenkomst. Bij stopzetting van de overeenkomst moeten de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht genomen worden. Met betrekking tot de aanvullende premie van 10 percent moet in dergelijk geval deze aan het agentschap Onroerend Erfgoed worden terugbetaald.
§2. De beheersovereenkomst kan tussentijds worden gewijzigd in een addendum na gezamenlijke schriftelijke goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van Hulshout, alsook het directiecomité van Kempens Landschap. Bij wijziging van de overeenkomst moeten de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht genomen worden.
§3. Bij de ontbinding van één van beide partijen wordt de beheersovereenkomst integraal overgenomen door haar rechtsopvolger. Indien er significante wijzigingen worden aangebracht aan het doel van de overeenkomst, beslissen het college van burgemeester en schepenen en de Raad van Bestuur van de respectievelijke partijen over het behoud, de wijziging of de verbreking zonder rechtsgevolgen van de beheersovereenkomst. Bij wijziging of verbreking van de overeenkomst moeten de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht genomen worden.
§4. Alle eventuele vorderingen met betrekking tot de Sint-Adriaanspastorij van Houtvenne (met inbegrip van Vlaams Gewest, ondermeer het agentschap Onroerend Erfgoed handelend via haar dienst RWO Inspectie-Toezicht-Handhaving), inclusief alle bestaande of toekomstige rechtsvorderingen of de financiële gevolgen van enige administratiefrechtelijke, burgerrechtelijke en/of strafrechtelijke vorderingen en veroordelingen, die verband houden met de verwaarlozing in het verleden of slechte staat van de hierboven omschreven onroerende goederen blijven ten laste van de eigenaar, het lokaal bestuur Hulshout.
§5. Het lokaal bestuur Hulshout blijft verantwoordelijk voor het afsluiten van een brandverzekering voor de Sint-Adriaanspastorij voor de volledige waarde van het betreffende goed.
ARTIKEL 4: EXTERN GEBRUIK IN AFWACHTING VAN RESTAURATIE
§1. Stichting Kempens Landschap erkent alle lopende concessies en/of contracten afgesloten door het lokaal bestuur met derde partijen met betrekking tot gebruik van de pastorij.
§2. Het lokaal bestuur mag geen nieuwe contracten of overeenkomsten voor concessies of werkzaamheden aan het onroerend goed afsluiten die een impact hebben op het behoud zonder toestemming van de Stichting Kempens Landschap. Het lokaal bestuur betrekt de Stichting Kempens Landschap als beheerder tijdig voorafgaand aan het aangaan van nieuwe engagementen inzake de pastorij.
ARTIKEL 5: OPVOLGING
De opvolging van het patrimoniumbeheer wordt opgenomen door een beheercommissie. Hierin zijn alvast vertegenwoordigd: de Stichting Kempens Landschap, het lokaal bestuur Hulshout en het agentschap Onroerend Erfgoed.
ARTIKEL 6: COMMUNICATIE
§1. Alle publicaties en uitgaande persartikels over de pastorij worden ruim op voorhand onderling afgetoetst wat betreft lay-out, inpassing huisstijlen, integratie logo’s, etc.
§2. Op het vlak van externe communicatie vormt Kempens Landschap het aanspreekpunt voor het patrimoniumbeheer, onroerend (en archeologisch) erfgoed en toerisme.
BIJLAGE
1. Plan van het in de overeenkomst begrepen onroerend goed.
2. Statuten van Stichting Kempens Landschap
Opgemaakt te Hulshout,
Op 3 april 2023,
in twee exemplaren, waarvan elke partij erkent één origineel getekend exemplaar te hebben ontvangen.
Dhr. Elias Van De Wever,
Voorzitter gemeenteraad gemeente Hulshout,
Mevr. Ria Van Den Eynde,
Algemeen directeur gemeente Hulshout,
Dhr. Philippe De Backer
Directeur Stichting Kempens Landschap
Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Ria Van den Eynde Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Dries Van Hoof Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Rist Heylen Geert Vermunicht Elias De Wever Karolien Laeremans Hilde Van Looy Rigo Huyskens Tania Vrindts Joost Verhaegen Elien Bergmans Jos Voet Kristina Van den Heuvel Katrien Monsecour Geert Daems Sofie Van Lommel Kurt Winkelmans Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Britt De Ceuster Luc Van den Vonder aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.5. BESLISSING Ruilen van gronden tussen gemeente en ANB. Goedkeuring onderhandse ruilovereenkomst.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 23 april 2018: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring samenwerkingsovereenkomst en addendum erelooncontract bij de overeenkomst van 14 juli 2016 omtrent de studie van het Aquafinproject 23.221.
● 19 april 2021: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring ontwerpakte waarbij de gemeente aan Aquafin een erfdienstbaarheid verleent voor het aanleggen van rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in de ondergrond volgens het project "RWA-as Booischotseweg", Aquafinproject 23.221 Strategische RWA.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.
Argumentatie
Achteraan de Booischotseweg, juist voor De Nete, liggen er percelen van ANB die binnen de ontworpen rooilijn vallen van het Aquafinproject "RWA-as Booischotseweg".
Ons bestuur zou deze gronden moeten aankopen van ANB om het Aquafinproject "RWA-as Booischotseweg" te realiseren. Deze gronden liggen in agrarisch gebied. Het betreft delen van de percelen kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie D, nummers 275/D, 274/E, 274/K en 271/H.
Zowel ons bestuur als ANB willen van deze gelegenheid gebruik maken om ook nog andere gronden te ruilen.
Zo is de verbindingsweg tussen de Vloeikensstraat en Bruulstraat eigendom van ANB. Dit perceel zou best tot het gemeentelijk openbaar domein behoren, rekening houdend met toekomstige rioleringsprojecten van Pidpa in de Vloeikensstraat en Bruulstraat en het bestendig onderhoud in de toekomst van deze verbindingsweg. Dit perceel grond ligt op de grens van woonuitbreidingsgebied en agrarisch gebied. Het betreft een deel van het perceel kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie D, nummer 174.
Daarnaast zijn er gronden gelegen in het Sigma-gebied die eigendom zijn van ons bestuur en die ANB graag zou willen verwerven. Het betreft gronden gelegen aan de Steenkensbeek ter hoogte van de Linieweg. Deze gronden liggen volgens het gewestplan in gebied voor gemeenschapsvoorziening en openbaar nut. Het betreft de percelen kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling III, sectie B, nummers 9/C, 10/A, 10/A/2, 11/A, 12/B en 12/C. Een deel van percelen 12B en 12C ligt in bosgebied.
ANB heeft een schattingsverslag laten opmaken door Vastgoed Transacties voor deze mogelijke grondenruil tussen ons bestuur en ANB. De schattingsprijs werd vastgesteld op:
● Bos € 2,10/m²
● Weiland ingesloten percelen € 3,70/m²
● bouwland toegankelijke percelen € 6,00/m²
De gronden van ANB hebben een oppervlakte van 9.018 m². De totale geschatte waarden van deze gronden bedraagt € 54.108,00.
De gronden van ons bestuur hebben een oppervlakte van 29.135 m². De totale geschatte waarde van deze gronden bedraagt € 107.799,50.
Het resulterende bedrag van deze ruiloperatie bedraagt € 53.691,50 te betalen door ANB aan ons bestuur.
ANB heeft een onderhandse ruilovereenkomst opgemaakt.
Om toekomstige projecten tot een goede uitvoering mogelijk te maken is deze grondenruil van belang. Zowel voor ons bestuur als ANB heeft de grondenruil een positief effect. Projecten kunnen ontworpen en uitgevoerd worden. De gemeenteraad is bevoegd om deze onderhandse ruilovereenkomst goed te keuren.
Financiële weerslag
Beleidsdoelstelling | Sociaal, gezond klimaat en een actieve gemeente |
Actieplan | Grondoverschotten verwerven ter inlijving in het openbaar domein |
Actie | AC000042 |
MJP nummer | MJP000110 |
Beschikbaar krediet | 30.000,00 euro |
Totaal krediet | ontvangst 53.691,50 euro |
| Exclusief btw | Inclusief btw |
Kosten | 54.108,00 euro | 54.108,00 |
Baten | 107.799,50 euro | 107.799,50 |
Saldo | 53.691,50 euro | 53.691,50 |
Na bespreking,
BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist om de onderhandse ruilovereenkomst, opgemaakt door ANB, goed te keuren.
ONDERHANDSE RUILOVEREENKOMST
Tussen
het Vlaamse Gewest, Beleidsdomein Omgeving, Agentschap voor Natuur en Bos, intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid, waarvan de kantoren gevestigd zijn in 1000 Brussel, Herman Teirlinck-gebouw, Havenlaan 88 bus 75, met ondernemingsnummer 0220.819.807, hier vertegenwoordigd door Maximiliaan Beeldens, patrimoniumbeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos, geboren te Brasschaat op 02 februari 1992 en gedomicilieerd te Ranst, Profeetstraat 19A, gemachtigd bij delegatie dd. XXX van de adjunct-directeur Operationeel Terreinbeheer
hierna genoemd ANB
En
De gemeente Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, met ondernemingsnummer BE 0207.502.497, hier vertegenwoordigd door de heer Elias De Wever, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Ria Van den Eynde, algemeen directeur
hierna genoemd Gemeente
wordt het volgende overeen gekomen:
ANB is eigenaar van onroerende goederen kadastraal gekend als
Hulshout 1ste afdeling sectie D nummers
275D | 2890 m² | € 17 340,00 |
274E | 4485 m² | € 26 910,00 |
271K | 525 m² | € 3 150,00 |
271H | 245 m² | € 1 470,00 |
174 | 873 m² | € 5 238,00 (gedeelte van perceel) |
Het ANB biedt hierbij aan Gemeente Hulshout vernoemde kadastrale percelen met een oppervlakte van 9.018 m², zoals bepaald in het metingsplan de dato 16 mei 2022 dat aan deze overeenkomst gehecht is te ruil aan. De totale geschatte waarde van deze gronden bedraagt € 54.108,00.
Gemeente Hulshout in eigenaar van onroerende goederen kadastraal gekend als Hulshout 2de afdeling sectie B nummers
9C | 11790 m² | € 43 623,00 |
10A | 5430 m² | € 20 091,00 |
10a2 | 345 m² | € 1 276,50 |
11A | 4210 m² | € 15 577,00 |
12B | 5070 m² | € 18 759,00 |
12C | 2290 m² | € 8 473,00 |
Gemeente Hulshout biedt hierbij aan ANB vernoemde kadastrale percelen met oppervlakte van 29.135 m², zoals bepaald in het metingsplan de dato 16 mei 2022 dat aan deze overeenkomst gehecht is te ruil aan. De totale geschatte waarde van deze gronden bedraagt € 107 799,50.
Algemene bepalingen:
De goederen worden verkocht/geruild
● Voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, inschrijvingen, hypotheken of andere belemmeringen, dit bij het verlijden van de akte.
● In de huidige staat, met alle zichtbare en verborgen gebreken, zowel van de constructies, de grond als de ondergrond; de koper bevestigt het verkochte goed te hebben bezocht, de staat ervan voldoende te kennen en er geen nadere beschrijving van te verlangen.
● Met alle heersende en lijdende, zichtbare en onzichtbare, voortdurende en niet voortdurende erfdienstbaarheden, al dan niet bekend, waarmee het zou kunnen bevoordeeld of benadeeld zijn.
De ruilende partijen verklaren dat de goederen vrij zijn van eender welke vorm van pacht, gebruik of huur.
De ruilende partijen bekomen het eigendomsrecht bij het verlijden van de notariële akte. Men zal er op hetzelfde ogenblik het genot en het vrij gebruik van verkrijgen.
De goederen werden geschat door de afdeling Schattingen en Waarderingen van de Vlaamse belastingdienst. Het schattingsverslag is aan deze overeenkomst bijgevoegd.
De totale waarde van de goederen, aangeboden door ANB bedraagt € 54.108,00.
De totale waarde van de goederen, aangeboden door Gemeente Hulshout bedraagt € 107.799,50.
Aangezien er een verschil bestaat in de geschatte waarde tussen de geruilde goederen, ten voordele van ANB, verbind deze partij zich ertoe dit verschil aan Gemeente Hulshout uit te betalen.
Het resulterende bedrag van deze ruiloperatie bedraagt €53.691,50 te betalen door ANB ten voordele van Gemeente Hulshout.
De onroerende voorheffing en alle andere belastingen en taksen in verband met het aangekochte/geruilde onroerend goed, zullen door de respectievelijke koper/ruilende partij gedragen worden vanaf het verlijden van de notariële akte.
De kosten van deze ruil zijn voor rekening van ANB, op de leveringskosten na, die zijn wettelijk ten laste van de respectievelijke verkoper/ruilende partij.
De akte zal opgemaakt worden door een notaris vaar keuze van Gemeente Hulshout of door een commissaris van de Afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Belastingdienst.
De beide partijen verbinden zich ertoe deze akte te ondertekenen.
Daarvoor dient minstens gewacht tot het opmetingsplan van de betrokken goederen geprekadastreerd is in de databank van afbakeningsplannen van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
Opgemaakt te Antwerpen op 1 februari 2023 in evenveel exemplaren als er partijen zijn, waarvan elke partij verklaart één exemplaar ontvangen te hebben.
Voor gemeente Hulshout, voor ANB
De algemeen directeur,
Ria Van den Eynde Maximiliaan Beeldens
De voorzitter van de gemeenteraad,
Elias De Wever
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.6. BESLISSING GBH. Bekrachtiging beslissing van college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023 over de aansluiting van de gemeentelijke basisschool Hulshout bij het leersteuncentrum KOSMOS.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 13 maart 2023: Collegebeslissing over de aansluiting van de gemeentelijke basisschool Hulshout bij het leersteuncentrum KOSMOS.
● De Vlaamse Regering heeft met de representatieve verenigingen van inrichtende machten (waaronder OVSG) en het gemeenschapsonderwijs op 10 februari 2023 een protocol afgesloten over waar de LSC’s mogen worden opgericht en door welke besturen (protocol landschap LSC).
● Het schoolbestuur moet zijn keuze meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan AGODI uiterlijk een maand na de publicatie van dit protocol landschap LSC. Door deze zeer strakke timing heeft het college van burgemeester bij hoogdringendheid op (datum) de volgende voorlopige beslissing genomen (zie de bijlage):
● Het LSC waarbij het schoolbestuur wenst aan te sluiten is de zelfstandige instelling KOSMOS.
● De beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in art. 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.
● Op 1 maart 2023 heeft het overleg in de schoolraad plaatsgevonden. Het verslag met alle standpunten is opgenomen als bijlage en het gemeentebestuur volgt het resultaat.
Juridische gronden
● 25 februari 1997: Decreet basisonderwijs.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikelen 40, 41.
● 10 februari 2023: Decreet over leersteun.
● 10 februari 2023: Protocol landschap.
Adviezen
● 1 maart 2023: Positief advies schoolraad.
Argumentatie
Het decreet over leersteun bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij één leersteuncentrum (LSC) naar keuze, met uitzondering van een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7, georganiseerd door een bestuur van het eigen of een ander onderwijsnet, om leersteun te kunnen ontvangen voor de leerlingen en leerkrachten van zijn school voor gewoon onderwijs (gewoon basisonderwijs).
Een dergelijk LSC biedt leersteun aan scholen voor gewoon onderwijs (gewoon basisonderwijs) die leerlingen hebben met:
● Een GC-verslag (verslag gemeenschappelijk curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot leersteun bij een gemeenschappelijk curriculum, vermeld in artikel 16 van het decreet basisonderwijs),
● IAC-verslag (verslag individueel aangepast curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot een individueel aangepast curriculum, vermeld in artikel 15 van het decreet basisonderwijs)
Een LSC kan deel uitmaken van een school voor buitengewoon onderwijs of kan een zelfstandige instelling zijn. Een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7 is een leersteuncentrum dat deel uitmaakt van een school voor buitengewoon onderwijs en dat alleen leersteun biedt voor leerlingen met een GC-verslag, IAC-verslag of OV4-verslag type 4, type 6 of type 7, in het gewoon basisonderwijs en het gewoon secundair onderwijs.
Deze LSC’s komen in de plaats van de huidige ondersteuningsnetwerken. Volgens de ontwerptekst van de memorie van toelichting kiest de Vlaamse Regering hiermee voor een nieuw ondersteuningsmodel. Mensen, middelen en expertise worden geconcentreerd in deze nieuwe leersteuncentra, die anders georganiseerd zijn dan de huidige ondersteuningsnetwerken. Er wordt gekozen voor een beperkt aantal leersteuncentra die de mogelijkheden maximaal bundelen én garanderen met een voldoende kritische massa. Scholen voor gewoon onderwijs kiezen vrij het leersteuncentrum waarbij ze willen aansluiten, los van het net of de koepel waartoe ze behoren en nemen een belangrijke rol op in de leersteunraad. Jaarlijks kunnen ze kiezen om hun middelen in dat leersteuncentrum onder te brengen waar hun noden optimaal beantwoord worden.
Het schoolbestuur heeft de volgende school voor gewoon basisonderwijs: Gemeentelijke Basisschool (012849), Strepestraat 21-23, 2235 Hulshout. Deze school heeft leerlingen met de hierboven vermelde verslagen. Het schoolbestuur is momenteel aangesloten bij het ondersteuningsnetwerk NOA.
Het schoolbestuur wenst aan te sluiten bij het LSC KOSMOSom voor de leerlingen en leerkrachten van de eigen school te voorzien in professionele leersteun. Deze leersteun komt in de plaats van de ondersteuning door het huidige ondersteuningsnetwerk NOA dat ophoudt te bestaan.
Dit LSC is opgenomen in het protocol landschap LSC waardoor het voorlopig erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025.
Dit LSC is een zelfstandige instelling.
Het schoolbestuur voldoet aan de voorwaarden voor aansluiting zoals omschreven in de onderwijsreglementering.
Het schoolbestuur moet zijn keuze meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan AGODI uiterlijk een maand na de publicatie van dit protocol landschap LSC. Door deze zeer strakke timing heeft het college van burgemeester bij hoogdringendheid een voorlopige beslissing moeten nemen. De gemeenteraad moet deze voorlopige beslissing bekrachtigen om uitwerking te kunnen hebben. Bijgevolg wenst het schoolbestuur de voorlopige beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023 tot aansluiting bij het vermelde LSC te bekrachtigen.
Financiële weerslag
Deze beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van13 maart 2023om aan te sluiten bij een welbepaald leersteuncentrum.
Het schoolbestuur sluit bijgevolg op 1 september 2023 met zijn school gewoon basisonderwijs aan bij het leersteuncentrumKOSMOS.
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.7. VRAAG Permanent karakter verbreding/verharding Peerdekerkhofstraat? - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Voorgeschiedenis en context:
In 2015-2016 werd de Paarden-/Peerdekerkhofstraat heraangelegd, en dit vanaf de Kerkstraat tot aan de Janssensstraat. Het stuk voorbij de Janssensstraat tot aan de Molenstraat werd niet vernieuwd.
In 2017-2018 werden het Prof. Dr. Vital Celenplein en de Grote Baan heraangelegd. De omleiding werd toen mede via de Peerdekerkhofstraat geleid. Om deze extra passage vlotter te laten verlopen werd er toen een tijdelijke verharding van de berm aangebracht op het stuk van de Paarden-/Peerdekerkhofstraat waar er geen nieuwe weg was. Het gaat meer bepaald om het stuk aan de linkerzijde van de baan in de richting van de Molenstraat vanaf de Janssensstraat tot aan de 90°-bocht. Dit moest de auto’s toelaten om daar te kruisen omdat de breedte van de weg daarvoor ontoereikend is.
Vragen:
Meer dan 5 jaar na het aanbrengen van de (tijdelijke) verharding is de berm nog steeds niet in originele staat hersteld. De verharding wordt nog steeds gebruikt door het wegverkeer (personenauto’s, camionettes en vrij regelmatig ook vrachtwagens, alhoewel dat stuk officieel een tonnagebeperking heeft van 3,5 ton).
De gemeente Hulshout heeft in de periode sinds het aanbrengen van de verharding, meer dan 5 jaar geleden, tot op heden meerdere malen de verharding bijgewerkt. Onlangs nog werd d.m.v. een graafmachine bijkomende verharding aangebracht en werd het ‘wegdek’ geëgaliseerd.
In tijden van ontharding (cfr. klimaatactieplan, recent artikel in gemeenteblad, …) is het bizar dat de gemeente deze verharding blijft bestendigen en onderhouden.
Vragen betreffende de bestendiging van de verharding :
● Is het de bedoeling dat deze verharding permanent blijft ?
● Zo ja :
○ kan deze verbreding/verharding uitgevoerd worden in betere materialen zodat het ‘wegdek’ niet om de haverklap herschapen wordt in een reeks van diepe putten ?
○ Kan het straatbeeld dat ingevoerd werd bij de heraanleg van de straat vanaf de Kerkstraat worden doorgetrokken, zodat er een afgezonderd fiets-/voetpad komt ? Eventueel kan dit samenvallen met wegeniswerken vanaf de Janssensstraat tot aan de Grote Baan omdat het wegdek – mede door het vele verkeer – almaar slechter wordt ?
● Zo neen : wanneer wordt de berm terug in originele staat hersteld ?
Vragen betreffende de veiligheid :
● Kunnen er maatregelen genomen worden opdat de berm minder het visuele karakter krijgt van een verbreding van de straat ?
● Kunnen er verkeersremmende maatregelen getroffen worden opdat dit gedeelte van de straat veiliger wordt voor zowel fietsers als voetgangers ?
Vragen betreffende de aansprakelijkheid van de gemeente :
Meestal beginnen enkele wegen na het egaliseren van de strook zich opnieuw putten te vormen die na verloop van tijd steeds dieper en groter worden. Indien een voertuig bij het rijden hierdoor schade oploopt, wie is dan aansprakelijk ? Aangezien het de gemeente is die deze verbreding/verharding heeft aangebracht en die ze ook in stand houdt, is de gemeente Hulshout hier dan niet minstens gedeeltelijk aansprakelijk ?
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.8. VRAAG Gemeenschapsdienst. Toelichting bij de tegengestelde visie van het college van burgemeester en schepenen met die van het managementteam. - TA - Gust Van den Bruel
VRAAG:
Toelichting:
Op de vorige gemeenteraad, van 6 maart 2023, stelde de N-VA-fractie de Opstart van gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden bij lokale besturen voor. Ons voorstel werd niet goedgekeurd (N-VA: 6 stemmen voor; CD&V: 11 tegen en Groen: 2 onthoudingen).
De burgemeester verwees in zijn antwoord naar de collegebeslissing van 20 februari 2023. Hij zei dat dit daar besproken was. Wat hij niet vermelde is het feit dat het managementteam het aanbod vanuit de Vlaamse overheid wél een goed initiatief vond en zelfs voorgesteld heeft om 18 werkplekken in te richten.
Zie verslagen:
● GR 20230306;
● CBS 20230220;
● MAT 20230207.
Vragen:
Waarom werd het positief advies van het managementteam genegeerd door het college van burgemeester en schepenen?
Welk budget wordt hierdoor onbenut gelaten: subsidies + aantal werkuren/werkplekken?
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.9. VRAAG Omgeving; netheid. Hoe kan het probleem van vervuiling door hondenpoep aangepakt worden? - TA - Luc Van den Vonder
VRAAG:
Toelichting:
Op verschillende plaatsen in onze gemeente is het probleem van vervuiling door hondenpoep erg groot.
Bijvoorbeeld rond de Sint-Annakapel (Eindeken), omgeving pastorie en stal (Hulshout), omgeving Haverdries (speeltuin Westmeerbeek), … .
Vraag:
Hoe kunnen we dit probleem aanpakken?
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.10. VRAAG Personeelsverloop bij de overheid. - TA - Gust Van den Bruel
VRAAG:
Toelichting:
In de nieuwsbrief van werken bij de overheid van maandag 27 maart 2023 lezen we:
“Bij verschillende overheden leeft de vraag om het personeelsverloop ook te kunnen vergelijken met andere organisaties.
Doe mee aan de korte bevraging personeelsverloop (tot 15 april 2023). Na afloop van de bevraging kan je ook de resultaten van de eigen organisatie opvragen.”
Vragen:
Werd ondertussen reeds ingegaan op dit aanbod?
Zo ja, wat zijn de resultaten?
Zo neen, is het de bedoeling dat alsnog te doen?
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.11. VRAAG Mobiliteit. Site Ter Nethe. - TA - Rist Heylen
VRAAG:
Tijdens de vorige gemeenteraad bespraken we het aantal parkeerplaatsen dat voorzien wordt/werd op site Ter Nethe. In de eerste fase waren er meer dan 190 parkeerplaatsen voorzien, hoe werd dit aantal berekend?
● Hoe werd het verschil met het huidig voorgestelde aantal berekend?
● Wat is de motivatie voor de verlaging van het aantal parkeerplaatsen?
● Modal split: wat is de behoefte voor fietsparkeerplaatsen?
| 2020 | 2022 |
WZC 75 + school + rusthuis + minder validen | 193 parkeerplaatsen
| 82 parkeerplaatsen
|
WZC 75 + school + rusthuis + minder validen + BIBLIOTHEEK + ADMIN centrum | Geen voorstel
| 95 parkeerplaatsen
|
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.12. VRAAG Patrimonium. Stand van zaken kerkruïne. - TA - Rist Heylen
VRAAG:
Dit ging normaal gezien afgewerkt zijn eind 2022. Hoe staat het nu?
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.13. VRAAG Vluchtelingen. Stand van zaken nooddorp Oekraïners. - TA - Rist Heylen
VRAAG:
● Waar komt het nooddorp?
● Wanneer komt het nooddorp?
● Wie komt naar het nooddorp?
Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Ria Van den Eynde Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Dries Van Hoof Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Karolien Laeremans Jos Voet Luc Van den Vonder Tania Vrindts Britt De Ceuster Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Bart Ceulemans Gust Van den Bruel Elien Bergmans Elias De Wever Geert Vermunicht Sofie Van Lommel Rist Heylen Joost Verhaegen Katrien Monsecour Geert Daems Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Hilde Van Looy Elias De Wever Joost Verhaegen Geert Daems Hilde Van Looy Kristina Van den Heuvel Geert Vermunicht Karolien Laeremans Rigo Huyskens Elien Bergmans Tania Vrindts Jos Voet Sofie Van Lommel Luc Van den Vonder Dorien Van Opstal Gust Van den Bruel Bart Ceulemans Britt De Ceuster Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Rist Heylen aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 03 april 2023.
GR OZ A.14. BESLISSING Advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Kempen Zuid. - TA - Tania Vrindts
MOTIVERING:
Feiten en context
● 3 oktober 2022: Besluit college van burgemeester en schepenen over de goedkeuring van het organisatiemodel, leidinggevende structuur en het selectieproces van de Woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen.
● SHM Zonnige Kempen, SHM Geelse Huisvesting, SHM De Woonbrug, SHM Kleine Landeigendom Zuiderkempen, SVK Zuiderkempen en SVK ISOM willen samenvloeien tot één woonmaatschappij Kempen Zuid. Er is nu een voorstel klaar naar concrete werking van de woonmaatschappij met een zonale werking en een organisatiemodel.
● De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten in de eengemaakte woonmaatschappij moeten goedkeuring verlenen aan de erkenningsaanvraag, het gezamenlijk fusievoorstel, het overdrachtsvoorstel en de ontwerpstatuten van de nieuwe woonmaatschappij
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.
● 17 juli 2020: Vlaamse Codex Wonen van 2021.
● 11 september 2020: Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.
● 9 juli 2021: Decreet over wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
● 17 december 2021: Besluit Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
Argumentatie
In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied was oorspronkelijk voorzien op 1 januari 2023. Sociale huisvestingsmaatschappijen die er pas tegen 30 juni 2023 zouden in slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel door zich zelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij of met een sociale huisvestingsmaatschappij, die kan aantonen dat die zich kan omvormen tot woonmaatschappij, kunnen een verlenging van hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 aanvragen. . Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art 223, §2, 2de lid van het BVR van 17/12/2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen). Deze verlenging van erkenning is verkregen. Nu hebben de verschillende partijen die zich omvormen tot de nieuwe woonmaatschappij een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij ingediend, waarbij eveneens een advies is vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1 3°, punt k van het BVCW van 2021).
SHM Zonnige Kempen, SHM Geelse Huisvesting, SHM De Woonbrug, SHM Kleine Landeigendom Zuiderkempen, SVK Zuiderkempen en SVK ISOM vloeien hierdoor samen in één woonmaatschappij Kempen Zuid. De concrete werking van de woonmaatschappij, met een zonale werking, en hoe zij zich wenst te organiseren, wordt beschreven in bijgevoegde documenten.
In de voorgelegde documenten worden de basisprincipes en fundamentele bouwstenen vastgelegd van de noodzakelijke herstructurering om te komen tot de vorming van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.
De erkenningsaanvraag beschrijft de fundamentele principes en gemaakte keuzes voor het totstandbrenging van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen Zuid.
Het "ontwerp-Fusievoorstel" beschrijft de basisprincipes voor het samengaan van de vier huisvestingsmaatschappijen, terwijl het "ontwerp-Voorstel van Overdracht" de essentiële elementen weergeeft voor de inkanteling van beide SVK’s in de fusiemaatschappij die het statuut van woonmaatschappij zal aanvragen.
Tot slot zijn de ontwerpstatuten ook bijgevoegd welke opgemaakt zijn volgens de richtlijnen van het agentschap Wonen in Vlaanderen.
Beide voorstellen zijn in ontwerpversie en dienen nog verder aangevuld te worden met bijlagen die heden nog niet zijn toegevoegd of slechts in ontwerp zitten.
De Raden van Bestuur van alle betrokken organisaties keurde deze documenten goed op hun vergadering van maart 2023 goed.
Op 30-06-2023 zal deze fusie operatie zich voltrekken.
Financiële weerslag
Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.
Na bespreking,
BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Rist Heylen: Voor de ganse GROEN fractie: De GROEN fractie sluit zich aan bij de stemmotivatie van N-VA: GROEN onthoudt zich omdat het aangereikte fusievoorstel ontoereikend voorbereid is.
Motivatie onthouding Dorien Van Opstal: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt omdat het aangereikte fusievoorstel ontoereikend voorbereid is.
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de erkenningsaanvraag, het gezamenlijk fusievoorstel, het overdrachtsvoorstel en de ontwerpstatuten van de nieuwe woonmaatschappij zoals opgesteld en goedgekeurd door de Stuurgroep voor de vorming van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen Zuid.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het BVCW van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.
Artikel 3:
Deze beslissing wordt aan de aanvrager bezorgd.
De voorzitter schorst de gemeenteraad om 21 uur voor de behandeling van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De voorzitter heropent de gemeenteraad om 21.09 uur.
De voorzitter vraag het publiek de raadszaal te verlaten.
Publicatie LBLOD
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.