Notulen van de GR

Zitting van maandag 17 maart 2025 om 19.00 uur tot 22:36 uur.

 

Aanwezig:

Anja Leflot: voorzitter

Elien Bergmans: burgemeester

Joost Verhaegen, Karolien Laeremans, Vincent Laeremans, Hilde Van Looy, Elias De Wever: Schepenen

Gust Van den Bruel, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Jean-Paul Thys, Kristina Van den Heuvel, Dries Van Hoof, Reggy Janssens, Katrien Haepers, Jasper Van den Wouwer, Jef Verduyckt, Marc Bruynseels: Raadsleden

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Gerry Van Vosselen: vertrouwenspersoon

Verontschuldigd:

Rist Heylen, Nanini Van Coillie: Raadsleden

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 17 februari 2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        17 februari 2025: De gemeenteraad vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 278: De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen.

Argumentatie

Artikel 278 van het decreet lokaal bestuur stelt in § 1:

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. De gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

De bepalingen, vermeld in het eerste tot en met het derde lid, zijn van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "gemeenteraad" wordt gelezen als "raad voor maatschappelijk welzijn".

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Anja Leflot, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Karolien Laeremans, Vincent Laeremans, Hilde Van Looy, Elias De Wever, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Kristina Van den Heuvel en Jasper Van den Wouwer
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Dorien Van Opstal, Jean-Paul Thys, Dries Van Hoof, Reggy Janssens, Katrien Haepers, Jef Verduyckt en Marc Bruynseels
Motivatie onthouding Dries Van Hoof: voor de ganse N-VA fractie: de N-VA-fractie onthoudt zich omdat in de notulering de exacte verwoording van de oppositie onvoldoende aan bod komt.

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 17 februari 2025 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Gemeenteraad. Kennisname van de eedaflegging van Elien Bergmans als burgemeester op 31 januari 2025 in de handen van de provinciegouverneur.

KENNISNAME:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering vindt plaats.

        2 december 2024: De gemeenteraad neemt kennis van de eedaflegging van Elien Bergmans als aangewezen-burgemeester.

        10 januari 2025: Benoeming van Elien Bergmans als burgemeester van gemeente Hulshout door minister van Binnenland Hilde Crevits.

        31 januari 2025: Eedaflegging van Elien Bergmans als burgemeester van gemeente Hulshout in de handen van provinciegouverneur Cathy Berx.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikels 41 en 58

Argumentatie

De gemeenteraad moet kennis nemen van de benoeming en eedaflegging van Elien Bergmans als burgemeester  van gemeente Hulshout.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de benoeming tot burgemeester van gemeente Hulshout door minister van Binnenland Hilde Crevits en de eedaflegging van Elien Bergmans als burgemeester van gemeente Hulshout in de handen van provinciegouverneur Cathy Berx.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.3. KENNISNAME Gemeenteraad. Afstand van mandaat Kurt Winkelmans.

KENNISNAME:

Feiten en context

        Kurt Winkelmans heeft in zijn e-mail van 18 januari 2025 laten weten dat hij afstand doet van zijn mandaat.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        Het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, Artikel 8., Art. 11., Art. 58., Art. 169.

        Het decreet over het lokaal bestuur, Artikel 6., Art. 8., Art. 9., Art. 10., Art. 11., Art. 14.

        Omzendbrief KBBJ/ABB 2024/2 over de start van de lokale en provinciale bestuursperiode.

Argumentatie

Een verkozen gemeenteraadslid dat voor zijn installatie afstand wil doen van zijn mandaat, brengt de voorzitter van de gemeenteraad daarvan schriftelijk op de hoogte. De afstand wordt definitief zodra de gemeenteraad daarvan heeft kennisgenomen.

In dit geval gaat het over een voortijdig afstand van mandaat omdat Kurt Winkelmans eerste opvolger is op de N-VA-lijst. Er is geen beletsel om kennis te nemen van afstand van mandaat voor er een mandaat openvalt.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de afstand van mandaat van Kurt Winkelmans, eerste opvolger op de N-VA-lijst.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.4. KENNISNAME LEKP 1.0 (Lokaal Energie- en KlimaatPact). Rapportering.

KENNISNAME:

Feiten en context

        24 februari 2014: Gemeenteraadsbeslissing tot het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant met doelstellingen tot 2020.

        2 september 2019: Gemeenteraadsbeslissing tot het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant met doelstellingen tot 2030.

        27 september 2021: Gemeenteraadsbeslissing tot het ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0.

        10 oktober 2022: Terugkoppeling LEKP 1.0 geweest op de gemeenteraad op vraag van Groen.

        30 januari 2023: Kennisname op gemeenteraad over de rapportering LEKP 1.0 voor 2022.

        25 maart 2024: Kennisname op gemeenteraad over de rapportering LEKP 1.0 voor 2023.

        Vanaf 2025 zal de financiële rapporteringsronde anders zijn. Deze verloopt niet langer via de Beleids- en Beheerscyclus, maar wel simultaan met de inhoudelijke rapportering op de gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Europa wil tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden. Het LEKP (Lokaal Energie- en KlimaatPact) geeft invulling aan deze ambitie in concrete doelstellingen. Naast enkele algemene doelstellingen wordt er ingezet op vier specifieke werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.

Na bespreking,

 

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportage over de vooruitgang van de realisatie van het lokaal energie- en klimaatpact LEKP 1.0.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Omgevingsdossier OMV_2024134624. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden te Grote Baan 294 en 296 in 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Feiten en context

        6 maart 2023: Voorwaardelijke gunstige zaak der wegen in dossier VK_0074.

        8 oktober 2024: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het bijstellen van lot 8 en 9 van de bestaande verkaveling voor het realiseren van een herverdeling in twee kavels geschikt voor het oprichten van een vrijstaande één of tweegezinswoning en het wijziging van de rooilijn gelegen aan de Grote Baan 294 in Hulshout door Marcel Van den Vonder, 2235 Hulshout.

        5 november 2024: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        14 november 2024 tot 13 december 2024: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag (stopgezet).

        5 december 2024 tot 3 januari 2025: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.

        De aanvraag is gelegen aan de gemeentewegen Geersbroekstraat en Grote Baan.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de buurtweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied met landelijk karakter, woongebied en agrarisch gebied.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg maar wel binnen het definitief vastgesteld gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan woonomgevingen Hulshout.

        De te verkavelen gronden zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) niet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied.

        Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de gemeentewegen te garanderen, moet een gedeelte van het tracé aan de gemeentewegen Grote Baan en Geersbroekstraat worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Marcel Van den Vonder een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de gemeenteweg.

        Het rooilijnplan bevat een voorstel om lot 4: 40ca, lot 5: 1a11ca, lot 6: 21ca grond zoals ook weergegeven op het verkavelingsplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is gelegen ter hoogte van de Grote Baan en Geersbroekstraat.

        Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikels 31 en 75.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        6 november 2024: Proximus brengt een gunstig advies uit.

        5 november 2024: Pidpa Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

        26 november 2024: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

        6 november 2024: Wyre brengt een gunstig advies uit.

        5 november 2024: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 5 december 2024 tot 3 januari 2025.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand moet uitspreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes die vermeld zijn in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader dat vermeld is in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeentewegen Groten baan een Geersbroekstraat wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe, dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen een bestaande gemeentewegen Grote Baan een Geersbroekstraat.

Een wijziging van de gemeentewegen Grote Baan en Geersbroekstraat ter hoogte van de geplande verkaveling is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden met als doel, kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels en een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein te realiseren.

Dit houdt in dat een gedeelte aan de Grote Baan en Geersbroekstraat voor een oppervlakte van lot 4: 40ca, lot 5: 1a11ca, lot 6: 21ca grond wordt afgestaan overeenkomstig het rooilijnplan dat landmeter-expert Marcel Van den Vonder heeft opgesteld. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande verkaveling zodat op termijn een rooilijnbreedte van 16 meter (Grote Baan) en 12 meter (Geersbroekstraat) zou kunnen gerealiseerd worden, wat voldoende is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein.

Op het plan dat bij de aanvraag is bijgevoegd, wordt een strook grond voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.

De beoogde wijziging van de gemeentewegen is een aanzet om op termijn een rooilijnbreedte van 16 m (Grote Baan en 12 meter (Geersbroekstraat) te realiseren over de volledige lengte wat een voldoende breedte is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg omdat die ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijven bestaan.

De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld op voorwaarde dat voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Anja Leflot, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Karolien Laeremans, Vincent Laeremans, Hilde Van Looy, Elias De Wever, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Kristina Van den Heuvel en Jasper Van den Wouwer
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Dorien Van Opstal, Jean-Paul Thys, Dries Van Hoof, Reggy Janssens, Katrien Haepers, Jef Verduyckt en Marc Bruynseels
Motivatie onthouding Dries Van Hoof: voor de ganse N-VA fractie: de N-VA fractie onthoudt zich omwille van de huidige houding bij rechtbanken omtrent onteigening én gratis grondafstand en omwille van de uiteenlopende behandeling van dossiers hieromtrent door het lokaal bestuur.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een gedeelte van het tracé van de gemeentewegen, gelegen in de Grote Baan en Geersbroekstraat vast te stellen zoals aangeduid op het rooilijnplan dat landmeter-expert Marcel Van den Vonder gemaakt heeft. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeentewegen en de uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het rooilijnplan met een oppervlakte van en oppervlakte van lot 4: 40ca, lot 5: 1a11ca, lot 6: 21ca grond, dat na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd zoals aangeduid op het rooilijnplan. Deze kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

Artikel 3:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of aan de betrokken nutsmaatschappijen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Omgevingsdossier OMV_2024149552. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden te Grote Baan 35 in 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Feiten en context

        15 november 2024: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen in 2 kavels (lot 1 en 2) geschikt voor het oprichten van een vrijstaande eengezinswoning na slopen bestaande bebouwing en wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Grote Baan 35 in Hulshout door Marcel Van den Vonder, 2235 Hulshout.

        12 december 2024: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        19 december 2024 tot 17 januari 2025: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.

        De aanvraag is gelegen aan de gemeenteweg Grote Baan.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de buurtweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg maar wel binnen het definitief vastgesteld gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan woonomgevingen Hulshout.

        De te verkavelen gronden zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) niet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied.

        Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de gemeentewegen te garanderen, moet een gedeelte van het tracé aan de gemeenteweg Grote Baan worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Marcel Van den Vonder een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de gemeenteweg.

        Het rooilijnplan bevat een voorstel om 1a13ca grond zoals ook weergegeven op het verkavelingsplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is gelegen ter hoogte van de Grote Baan.

        Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikels 31 en 75.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        16 december 2024: Proximus brengt geen advies uit.

        12 december 2024: Pidpa Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

        9 januari 2025: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

        16 december 2024: Wyre brengt geen advies uit.

        12 december 2024: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 19 december 2024 tot 17 januari 2025.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand moet uitspreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes die vermeld zijn in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader dat vermeld is in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg Grote Baan wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe, dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen een bestaande gemeenteweg Grote Baan.

Een wijziging van de gemeenteweg Grote Baan ter hoogte van de geplande verkaveling is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden met als doel, kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels en een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein te verkrijgen.

Dit houdt in dat een gedeelte aan de Grote Baan voor een oppervlakte van 1a13ca grond wordt afgestaan overeenkomstig het rooilijnplan dat landmeter-expert Marcel Van den Vonder heeft opgesteld. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande verkaveling zodat op termijn een rooilijnbreedte van 16 meter (Grote Baan) zou kunnen gerealiseerd worden, wat voldoende is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein.

Op het plan dat bij de aanvraag is bijgevoegd, wordt een strook grond voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.

De beoogde wijziging van de gemeentewegen is een aanzet om op termijn een rooilijnbreedte van 16 m (Grote Baan) te realiseren over de volledige lengte wat een voldoende breedte is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg omdat die ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijven bestaan.

De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld op voorwaarde dat voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Anja Leflot, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Karolien Laeremans, Vincent Laeremans, Hilde Van Looy, Elias De Wever, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Kristina Van den Heuvel en Jasper Van den Wouwer
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Dorien Van Opstal, Jean-Paul Thys, Dries Van Hoof, Reggy Janssens, Katrien Haepers, Jef Verduyckt en Marc Bruynseels
Motivatie onthouding Dries Van Hoof: voor de ganse N-VA fractie: de N-VA fractie onthoudt zich omwille van de huidige houding bij rechtbanken omtrent onteigening én gratis grondafstand en omwille van de uiteenlopende behandeling van dossiers hieromtrent door het lokaal bestuur.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen in de Grote Baan vast te stellen zoals aangeduid op het rooilijnplan dat landmeter-expert Marcel Van den Vonder gemaakt heeft. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeentewegen en de uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het rooilijnplan met een oppervlakte van en oppervlakte 1a13ca grond, dat na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd zoals aangeduid op het rooilijnplan. Deze kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

Artikel 3:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen gebeurt voor rekening van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Omgevingsvergunning OV_733. Goedkeuring van de zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het verwijderen van bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de Site Ter Nethe.

MOTIVERING:

Feiten en context

        22 november 2023: Indienen van de aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het verwijderen van de bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de Site Ter Nethe door het lokaal bestuur van de gemeente Hulshout.

        21 december 2023: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor de aanvraag tot omgevingsvergunning door de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Het dossier is gekend op het omgevingsloket onder de referentienummer OMV_2023139382 en onder de gemeentelijke dossiernummer OV_733.

        4 januari 2024 tot 2 februari 2024: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek 43 bezwaarschriften werden ingediend.

        De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol, goedgekeurd op 28 juli 1978, deels gelegen in woongebied, deels gelegen in woonuitbreidingsgebied, deels gelegen in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut en deels gelegen in agrarisch gebied. Het grootste deel van de werken worden uitgevoerd in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut. De nieuw te realiseren toegangswegen zijn gelegen in woongebied, woonuitbreidingsgebied en agrarisch gebied.

        Het projectgebied is ingesloten tussen de gemeentewegen, Grote Baan, Vaartdijkstraat, Bruulstraat en Anjerstraat.

        De aanvraag is voor het gedeelte gelegen in woongebied en woonuitbreidingsgebied gelegen binnen de grenzen van het gemeentelijk RUP woonomgevingen Hulshout. De delen gelegen in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut en in agrarisch gebied zijn niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De werken zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) deels gelegen in een overstromingsgevoelig gebied. Er zijn in het plangebied twee pluviale overstromingscontouren aanwezig met een middelgrote kans op overstroming. De watertoetsadvieskaart geeft daarentegen aan dat er geen advies moet worden ingewonnen bij de aangeduide waterbeheerder. Het advies werd toch gevraagd. We verwijzen naar de paragraaf adviezen.

        De zaak der wegen bestaat uit twee aspecten:

        Het vestigen van een rooilijn overeenkomstig het decreet op de gemeentewegen.

        Het uitvoeren van werken binnen deze rooilijnen, meer bepaald het opbreken van bestaande verhardingen, het aanleggen van nieuw openbaar domein waaronder wegenissen, parkeerplaatsen, publiek groen en vier bufferbekkens.

        Het infrastructuurproject “site Ter Nethe” bestaat uit de gefaseerde aanleg van infrastructuur, wegenis, parking, riolering en groen voor de verder realisatie van een nieuwe zorgcampus “site Ter Nethe” waar een nieuwe school met sporthal, woonzorgcentrum, bib, administratief centrum en centrum voor personen met beperking zullen gebouwd worden in de toekomst. De voorliggende vergunningsaanvraag betreft de eerste fase van de infrastructuurwerken. De tweede fase van de infrastructuurwerken situeert zich op de zone van het huidige woonzorgcentrum en kan bijgevolg pas aangelegd worden zodra het nieuwe woonzorgcentrum in gebruik is genomen en het huidige woonzorgcentrum kan worden gesloopt.

        De eerste fase, nodig om de gronden bereikbaar te maken voor ontwikkeling, bestaat uit een hoofdwegenis met cementbetonverharding, grote publieke parking in het noorden en een beperkte parking voornamelijk voor het personeel van het WZC in het zuidwesten van de projectzone. Fiets- en voetpaden worden gescheiden van de wegenis aangelegd.

        In het noorden van het project wordt een ruime publieke parkeerplaats voorzien van respectievelijk 77 parkeerplaatsen (71 + 6 mindervalidenplaatsen). In het zuiden van het project wordt er een kleinere parkeerplaats met 17 parkeerplaatsen (15 + 2 mindervalidenplaatsen) voorzien, voornamelijk voor het personeel van het WZC. Er worden wachtbuizen geplaatst ter hoogte van kruisingen met de verharding om in de toekomst 25% van de parkeerplaatsen te kunnen voorzien van laadinfrastructuur. Er werd een parkeerbehoeftestudie en een mobiliteitstoets toegevoegd aan de aanvraag om het aantal parkeerplaatsen te beargumenteren.

        Het regenwatersysteem binnen de projectzone bestaat hoofdzakelijk uit wadi’s, grachten, een open buffer- en infiltratievijvers en een korte rioolstreng ter hoogte van de Anjerstraat om een noodoverstort naar het regenwaterstelsel van de Bruulstraat mogelijk te maken. De hoogtepeilen van de aansluiting van het regenwaterstelsel, op het stelsel van de Bruulstraat houden rekening met een gepland PIDPA-project.

        Het regenwater van de hoofdwegenis in cementbetonverharding, wordt opgevangen in de naastgelegen bermen, waar het ter plaatse kan infiltreren. De parkings worden aangelegd met een combinatie van niet-waterdoorlatende materialen, waterdoorlatende materialen en groene bermen waardoor het water ter plaatse kan infiltreren. Om de infiltratiecapaciteit van de ondergrond te controleren werden verspreid over de projectzone de nodige infiltratieproeven uitgevoerd. Omdat er wordt ingezet op infiltratie (veelal in de aanliggende bermen) van regenwater wordt in het dossier telkens voor een bepaald deel van het project de waterhuishouding gedetailleerd toegelicht en getoetst aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater van 2023. Er wordt eveneens een nazichtsberekening met Sirio doorgevoerd die rekening houdt met de grondwaterstanden en infiltratiecapaciteit van de bodem ter plaatse.

        Het DWA-riool bestaat uit een hoofdriool onder de rijweg en wordt gravitair aangesloten op een pompstation centraal in het projectgebied. Vanaf dit pompstation wordt een persleiding aangelegd om het water te verpompen naar het riool ter hoogte van de Grote Baan.

        Aan de zuidzijde van de zorgcampus is een ontsluiting specifiek voor trage weggebruikers voorzien met de Vaartdijkstraat. Ter verwezenlijking van deze zuidelijke ontsluiting voor trage weggebruikers dient er een verwerving te worden gerealiseerd.

        Voetpaden en parkings worden aangelegd rekening houdend met de toegankelijkheidsprincipes met betrekking tot drempels, vrije doorgang, comfortabele verharding, langshelling, dwarshelling.

        Om de fietspaden en de volkstuintjes te kunnen aanleggen wordt de Anjerstraat in het westen van de projectzone gedeeltelijk opgebroken. De woning Anjerstraat nr. 4 zal bereikbaar worden via de nieuwe wegenis. Het resterende deel van de Anjerstraat zal vernieuwd worden en een verbinding maken met de fietspaden in het projectgebied.

        Om de aanleg van de eerste fase mogelijk te maken moet één boom (Moersaseik met een stamomtrek van 1m50) vergunningsplichtig gerooid worden. Deze boom wordt, gecompenseerd door een nieuwe boom op het centrale groenplein.

        De resterende rooiwerken hebben in hoofdzaak betrekking op het rooien van bosgoed, bomen met een omtrek van minder dan 1m.

        De aanvraag gaat gepaard met het vestigen van nieuwe rooilijnen om de bovenstaande werken op het toekomstige openbaar domein te kunnen uitvoeren. Het toegevoegde rooilijnplan is opgesteld in overeenstemming met de geplande werken van zowel fase 1 als fase 2 en zal ook het kader vormen voor het opladen van het programma op de site in toekomstige omgevingsvergunningsaanvragen op de delen van de site die in private eigendom blijven.

        De gemeenteraad heeft in zitting van 29 april 2024 naar aanleiding van de omgevingsvergunningsprocedure in eerste aanleg de zaak der wegen verbonden aan de aanvraag goedgekeurd.

        Het college van burgemeester en schepenen heeft als vergunningverlenende overheid in eerste aanleg een voorwaardelijke vergunning afgeleverd in zitting van 3 juni 2024.

        Er werd op 5 juli 2024 een beroep ingediend bij de deputatie van de provincie Antwerpen tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 juni 2024 vanwege het betrokken publiek.

        De deputatie heeft op 31 juli 2024 het beroep van 5 juli 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.

        Er werd in het kader van de beroepsprocedure op 27 november 2024 een wijzigingsverzoek ingediend als reactie op het aanvullend verslag van de provinciaal omgevingsambtenaar. Dit wijzigingsverzoek bestond uit het toevoegen van een bijkomende motivatienota voor de natuurtoets met bijhorend groenplan en boomschermingsplan. De deputatie heeft dit wijzigingsverzoek aanvaard op 27 november 2024.

        Er werd in het kader van de beroepsprocedure op 22 januari 2025 een tweede wijzigingsverzoek ingediend door de aanvrager. In dit wijzigingsverzoek werd het grondplan nieuwe toestand aangepast met een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de Grote Baan, waardoor deze moet worden uitgevoerd in de eerste fase van de werken i.p.v. de tweede fase. De deputatie heeft dit wijzigingsverzoek aanvaard op 22 januari 2025.

        De deputatie heeft op 23 januari 2025 naar aanleiding van het wijzigingsverzoek van 22 januari 2025 aan de gemeenteraad gevraagd om een (nieuwe) beslissing te nemen in de zaak der wegen.

        De deputatie heeft op 23 januari 2025 eveneens besloten dat een nieuw openbaar onderzoek noodzakelijk was in deze omgevingsprocedure en heeft de gemeente opdracht gegeven om dit openbaar onderzoek te organiseren.

        Er werd een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd van 30 januari 2025 tot en met 28 februari 2025. In het kader van dit tweede openbaar onderzoek werden er 43 bezwaren ingediend.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        Eerste aanleg: In het kader van de eerste aanleg werden adviezen ingewonnen van de volgende instanties:

        28 december 2023: Pidpa-Drinkwater, voorwaardelijk gunstig

        2 januari 2024: Fluvius, voorwaardelijk gunstig

        2 januari 2024: Wyre, voorwaardelijk gunstig

        2 februari 2024: Proximus, geen advies

        27 februari 2024: De Vlaamse Waterweg NV, geen advies

        9 februari 2024: Departement Landbouw en Visserij, geen advies

        15 februari 2024: Brandweerzone Kempen, voorwaardelijk gunstig

        20 februari 2024: Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen, gunstig

        9 april 2024: Pidpa-Riolering, voorwaardelijk gunstig

        Tweede aanleg: In het kader van de beroepsprocedure en de aanvaarde wijzigingsverzoeken heeft de deputatie adviezen ingewonnen van de volgende instanties:

Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen, tot op heden geen nieuw advies verleend

        18 augustus 2024: Departement Landbouw en Visserij, gunstig advies

        1 augustus 2024: Vlaamse overheid, Dienst MER, geen advies met het volgende bericht:

Het onderwerp van de vergunningsaanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van een rubriek van bijlage I of II van het MER-besluit. Dit betekent dat er van rechtswege geen MER moet opgemaakt worden. Het project valt wel onder het toepassingsgebied van bijlage III. Er moet dus wel een project-MER-screening opgemaakt worden. Als er een screening opgemaakt en toegevoegd werd aan de vergunningsaanvraag is er in eerste instantie voldaan aan de MER-plicht.

Meer informatie: zie handleiding project-MER-screening:

https://omgeving.vlaanderen.be/sites/default/files/atoms/files/Handleiding_projectm.e.r.-screeningversiejuni2020_0.pdf 

Op basis van de project-MER-screening moet de administratie van de vergunningverlenende overheid of de vergunningverlenende overheid zelf een beslissing nemen over de potentiële aanzienlijkheid van de effecten ten gevolge van het project. Op basis daarvan kan zij oordelen of er al dan niet een MER moet opgemaakt worden. Het Team MER is niet bevoegd om hierover een beslissing te nemen. Indien de initiatiefnemer niet akkoord gaat met de beslissing van de vergunningverlenende overheid of haar administratie, kan hij een ontheffingsaanvraag indienen bij het Team MER.  

Openbaar onderzoek

        Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning en haar bijlagen stelt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis moet nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij echter niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken daar dit de exclusieve bevoegdheid van de vergunningverlenende overheid is. De bevoegdheid van de gemeenteraad is beperkt tot de 'zaak der wegen'. Hieronder wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, het effect op de mobiliteit, verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid. Het is aan de vergunningverlenende overheid, in casu het college van burgemeester en schepenen in eerste aanleg en de deputatie in tweede aanleg, om de bezwaren te behandelen. De gemeenteraad kan en mag zich enkel uitspreken over de bezwaren die handelen over de 'zaak der wegen'.

        Eerste aanleg: Naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag en het vestigen van de nieuwe rooilijn werd een openbaar onderzoek georganiseerd in eerste aanleg van 4 januari 2024 tot 2 februari 2024. In het kader van dit openbaar onderzoek werden 43 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren over de zaak der wegen werden uitvoerig besproken en beargumenteerd in de gemeenteraadsbeslissing over de zaak der wegen van 29 april 2024. Voor zover deze bezwaren nog relevant zijn na de aanvaarde wijzigingsverzoeken in het dossier, kan hier volstaan worden met een verwijzing naar de beslissing van 29 april 2024.

        Tweede aanleg: Naar aanleiding van de beroepsprocedure en op vraag van de deputatie werd een tweede openbaar onderzoek georganiseerd van 30 januari 2025 tot 28 februari 2025. In het kader van dit openbaar onderzoek werden 43 bezwaarschriften ingediend.

        De 43 ingediende bezwaarschriften bevatten de volgende bezwaren over de 'zaak der wegen'. Deze bewaren kunnen ook als volgt geëvalueerd worden:

        De technische nota "nr. 1 475060_SITE_TER_NETHE: RWA" houdt geen rekening met de verharde oppervlaktes van de nieuwe school en turnzaal en het project van zelfstandig wonen. De totale verharde oppervlaktes onder 2.2.1 zijn niet ingevuld. Dit geeft foute informatie en berekeningen in de tabel onder 2.2.7 en verder in het document. Er wordt voorgesteld om de berekeningen te laten hermaken gebruikmakende van de juiste informatie en globaal zicht op het complete project.

        Beoordeling: Met betrekking tot de verharde oppervlaktes is het volgende in de technische nota opgenomen:

Het ontwerp en de bouw van de gebouwen (School, WZC, …) vormt het onderwerp van aparte vergunningsdossiers. Indien de volumes en infiltratieoppervlaktes van de infiltratievoorzieningen voor deze gebouwen, welke op openbaar domein moeten voorzien worden, op het moment van indienen van de vergunningsaanvraag voor de infrastructuurwerken gekend zijn, dan worden ze hieronder vermeld in de samenvattende tabel. Indien de volumes en infiltratieoppervlaktes nog niet gekend zijn dan wordt een aanname gedaan van de te verwachten dakoppervlakte en worden de volumes en infiltratieoppervlaktes van de infiltratievoorzieningen volledig op het openbaar domein voorzien.

In totaal dient er voor het project het volgende te worden voorzien voor buffering en infiltratie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgens bovenstaande tabel moet er om te voldoen aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater 1454m³ buffervolume en 432m² infiltratieoppervlakte voorzien worden. Op het centrale plein en in de grachten wordt er 2651,6m³ buffervolume en 5928,6m² infiltratieoppervlakte voorzien. Bijgevolg is er volgens de statische berekening een overschot van 1200m³ aan buffervolume en 5496,6m² infiltratieoppervlakte. Er is bijgevolg voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening.

Voor de overlast is in de nota een siro-berekening uitgevoerd. Op basis van deze berekening wordt geen overlast op het terrein en de omliggende gronden verwacht.

        Onvolledige mobiliteitstoets: Het aangeleverde document "multimodale bereikbaarheid" bevat niet de naam mobiliteitstoets en is niet opgemaakt volgens de formulier gevoegd bij het 'Richtlijnenboek Mobiliteitseffectenstudies, mobiliteitstoets en MOBER' van mei 2018. De vanaf pagina 242 voorgestelde template werd niet gevolgd en belangrijke gegevens werden vergeten: geen situering op een kaart met ontwerpplannen, geen terreinoppervlakte, geen aantal woongelegenheden, geen bvo (bruto vloer oppervlakte) verschillende diensten, geen bvo school, geen bvo turnzaal. En het bereikbaarheidsprofiel op MESO niveau is onvoldoende uitgewerkt: onvoldoende gegevens over openbare vervoerslijnen, split auto's en vrachtwagens, geen beschrijving "confrontatie bereikbaarheid profiel en mobiliteitsprofiel met te verwachten effecten en knelpunten", geen beschrijving van milderende maatregelen, geen gedetailleerde beschrijving van de verschillende mobiliteitsprofielen, geen duidelijk besluit door een adviserende overheid. Conclusie: de mobiliteitstoets voldoet niet en moet opnieuw gedaan worden.

        Beoordeling: Het 'Richtlijnenboek Mobiliteitseffectenstudies, mobiliteitstoets en MOBER' van mei 2018 stelt bij de inleiding van het hoofdstuk over de mobiliteitstoets op pagina 49 ook het volgende:

Het doel van de mobiliteitstoets is een eerste, globaal beeld te verkrijgen van de omvang van het project en de te verwachten mobiliteitsconsequenties. De mobiliteitstoets moet toelaten om op een eenvoudige en snelle manier aan de hand van beschikbare gegevens een beeld te vormen van de te verwachten mobiliteitseffecten. Het is bij een mobiliteitstoets niet de bedoeling om bijkomende gegevens op het terrein te verzamelen of uitgebreide berekeningen uit te voeren om de mobiliteitseffecten in beeld te brengen. Het wordt aanbevolen om de mobiliteitstoets op te maken aan de hand van het invulformulier dat is terug te vinden in bijlage, maar ook te vinden is op de website van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid (www.mobielvlaanderen.be).

Met andere woorden, het gebruik van het formulier beschreven vanaf pagina 242 is een aanbeveling. Het is geen verplicht instrument.

De projectkenmerken en administratieve gegevens zijn opgenomen in de beschrijvende nota bij de omgevingsaanvraag. Het bereikbaarheidsprofiel op meso- en microniveau is opgenomen op de plannen van de omgevingsaanvraag waarbij ook de fasering is opgenomen alsook de nota om de multimodale ontsluiting van de site mee te geven. Het mobiliteitsprofiel is ook weergegeven in de nota van de parkeerbehoeftes en de multimodale bereikbaarheid. Een beschrijving van de confrontatie bereikbaarheidsprofiel en mobiliteitsprofiel is een beschrijving van de effecten en deze effecten zijn opgenomen in de MER-screening onder het luik mobiliteit.

Op basis van de toegevoegde gegevens kan met andere woorden wel een globaal beeld verkregen worden van de omvang van het project en de te verwachten consequenties. 

        De tellingen gebruikt in de mobiliteitstoets zijn van een zonnige week in september 2022. Dit wordt niet als representatief gezien de gunstige weersomstandigheden. Gevaarlijke situaties gaan meestal gepaard met neerslagdagen. De gewogen gemiddeldes mogen wel gebruikt worden voor de parkeerstudie, maar niet om de verkeersveiligheid te beoordelen.

Beoordeling: Voor wat betreft de telling kan het volgende gesteld worden. De berekening op de Grote Baan van 515 pae (personenauto equivalenten) in beide richtingen op het drukste moment is afgeleid van een telling in de periode 8 september 2022 - 15 september 2022, uitgevoerd door Politie Zuiderkempen. Maar deze intensiteit komt overeen met vaststellingen uit eerdere tellingen in de periode 2015-2019, met spitsintensiteiten tussen 426 pae en 548 pae. De tellingen in de periode 2015-2019 situeerden zich in december 2015, februari 2016, juni 2016, juni 2019 en oktober 2019, dus zowel in winter- als zomer periodes (en buiten de lock-down periodes van covid). Rekening houdend met deze ‘toetsstenen’ wordt de telling van september 2022 wel als representatief geacht. Bijkomend: de tellingen van de periode 2015 -2018 worden enkel als ‘toetssteen’ meegenomen omdat overeenkomstig de methodiek van het Richtlijnenboek Mober tellingen niet ouder dan 3 jaar mogen zijn.

        Het bovengemeentelijk mobiliteitsplan Zuiderkempen (februari 2024) geeft een verpletterende score van 3/10 aan de fietspaden op de Grote Baan en een ondermaatse modal split voor onze gemeente. Ditzelfde rapport legt ook de slechte ontsluiting bloot op van ons industriepark waardoor onnodig zwaar verkeer moet passeren door onze dorpskernen en langs de inrit van dit nieuwe project. Werd dit ongunstig rapport bewust niet toegevoegd aan de documentatie van dit project.

        Beoordeling: De locaties van de huidige scholen worden ook ontsloten via dezelfde fietspaden. De slechte score van de huidige fietspaden geeft voor de modal split dan ook geen gevolgen.

De slechte ontsluiting van het industriepark heeft geen grote impact op de ontsluiting van de site Ter Nethe: de huidige vrachtwagenvoorkeurroute loopt niet langs de site, maar loopt via de Kerkstraat en Booischotseweg in het centrum op 900 m van de site Ter Nethe. Zwaar verkeer dat deze route niet volgt zal overigens ook noodzakelijker wijze moeten passeren langs de ontsluitingen van de andere locaties van de huidige scholen.

In het mobiliteitsrapport van de Zuiderkempen wordt de huidige  vrachtwagenvoorkeurroute verplaatst van de kern van Hulshout naar Heultje zodat zelfs onze kern niet meer wordt belast. Op basis van dit bovenlokale beleid wordt er dan ook geen onnodig zwaar verkeer verwacht langs de inrit van dit nieuwe project.

        Voor het schoolverkeer zal de fiets-auto verhouding mogelijks terug verslechteren gezien de uitnodigende grote parking vooraan. Er wordt in het bezwaar gesteld dat dit zelfs zou bevestigd zijn in de gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2024 in het volgend "citaat": Dit is bezwaarlijk een minpunt te noemen en een negatieve beïnvloeding zal hebben op de 'modal split'.

        Beoordeling: Het "citaat" uit de gemeenteraadsbeslissing opgenomen in het bezwaarschrift bestaat niet zoals weergegeven in het bezwaar. In tegendeel, net het tegenovergestelde argument werd gehanteerd en is nog steeds relevant voor de huidige aanvraag. Het volledige argument was als volgt:

Dit argument (bezwaar) stelt enerzijds dat de bereikbaarheid van de site beter is dan van de huidige sites. Dit is bezwaarlijk een minpunt te noemen. Anderzijds stelt dit bezwaar dat door de betere bereikbaarheid de 'modal split' negatief zal beïnvloed worden. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit het geval zou zijn. De parkings -- zowel het aantal als de inplanting -- werden net ontworpen met de 'modal split' in het achterhoofd. Het aantal parkeerplaatsen werd t.o.v. het vorige ontwerp naar beneden gehaald op basis van de effecten van de 'modal split', na overleg met de dienst MOW. In een overleg op 28 september 2022 met de dienst MOW werd door MOW aangeven dat de toenmalig gebruikte methodiek om het hoge aantal parkeerplaatsen te verantwoorden in het ontwerp van 2022 moest gecorrigeerd worden met gegevens van de 'modal split' in plaats van louter te verwijzen naar de bezettingstelling bij de huidige scholen. Deze oefening werd in de huidige parkeerbehoefte toegepast. Uit het voorgaande blijkt dat het aantal parkeerplaatsen is afgesteld op de nu reeds aanwezige 'modal split' in de huidige context van twee scholen op twee locaties en dat een negatief effect op de 'modal split' niet binnen de verwachtingen ligt. Immers, mocht dit negatieve effect wel ontstaan, dan wordt de site per definitie minder bereikbaar, daar door de toename van het autoverkeer er te weinig parkeerplaatsen zijn, waardoor het weer aantrekkelijker wordt om met de fiets te komen. Bovendien zijn, in tegenstelling tot de huidige schoolsites, de parkeerplaatsen verder verwijderd van de schoolpoort, wat ook een stimulans is om niet met de wagen te komen.

        De mobiliteitstoets heeft te weinig aandacht voor de Bruulstraat, Anjerstraat en Vaartdijkstraat. Deze straten hebben de functieclassificatie 'Lokale weg Type III woonstraat". Volgens het mobiliteitsplan van de Vlaamse overheid hebben deze wegen de volgende kenmerken: hoofdfunctie is verblijven en toegang verlenen tot aanpalende percelen, verblijfsfunctie primeert en er is enkel bestemmingsverkeer, overige verkeer wordt geweerd. De weinige parkeerplaatsen voor personeel WZC zullen sluikverkeer aantrekken. Er wordt geen rekening gehouden met leveringen. De functie classificatie kan niet behouden blijven. De veiligheid kan ook niet gegarandeerd worden. De geadviseerde breedtes van deze wegen volgens de Vlaamse overheid van 660 cm bij een geadviseerde snelheid van 30 km/u wordt niet gehaald, met name voor de Bruulstraat.

        Beoordeling: De bewuste keuze om een zeer beperkte parkeercluster te voorzien aan het WZC, met name voor personeel en leveringen, werd net genomen met het oog op het behouden van de functieclassificatie Lokale weg type III. Het statuut van de weg wijzigt niet door het project. De verblijfsfunctie van de wegenis primeert en blijft behouden. De Bruulstraat is en zal enkel bestemd blijven voor bestemmingsverkeer. Het argument in het bezwaar dat het geringe aantal parkeerplaatsen die ontsloten worden via de Bruulstraat net sluikverkeer zullen aantrekken, is zeer vreemd en staat in schril contrast met de logica in het bezwaar van de "uitnodigende grote parking" tegen de Grote Baan. Bovendien kan gesteld worden dat de afstand tussen de hoofdparking en het toekomstige rustoord niet te groot is om 'sluikverkeer' of 'wildparkeren' te laten ontstaan: de afstand bedraagt ongeveer 300 m. Volgens het Vademecum Duurzaam Parkeerbeleid van de Vlaamse Overheid is een wandelafstand van 400m tussen een parking en een bestemming aanvaardbaar. Het vademecum Duurzaam parkeerbeleid wijst vooral op de kwaliteit van de looproute: in het ontwerp werd de nodige aandacht besteed aan voldoende brede, rolstoeltoegankelijke paden doorheen de parkaanleg.

Op de Vaartdijkstraat is er enkel een trage verbinding voorzien om zo een vlotte en aangename verbinding te realiseren tussen de Site Ter Nethe en de Linieweg. In de Vaartdijkstraat blijft de functieclassificatie dan ook zeer nadrukkelijk behouden.  

Tenslotte wordt er gesteld dat de wegbreedte van een 30 km/u weg 6,60m dient te zijn. Dit klopt niet. Het Dienstorder MOW/AWV/2020/13 van Agentschap Wegen en Verkeer geeft richtlijnen voor rijstrook-, rijbaan- en verhardingsbreedtes op gewestwegen. Bij een snelheid van 30 km/u wordt voor dergelijke bovenlokale weg zonder buslijn uitgegaan van een verhardingsbreedte van 5,60m. De Bruulstraat is echter een lokale weg. Het betreffende dienstorder zegt hierover:

Op het lokaal wegennet zijn de verkeersintensiteiten en het aandeel zwaar verkeer vaak beperkt in vergelijking met het dragend en het hoofdwegennet. Zeker bij woonstraten, erftoegangswegen, landelijke wegen, … is een smaller wegprofiel vaak gunstig voor de verkeersveiligheid. Bij dergelijke wegen is het ook niet altijd nodig dat(zwaar) verkeer op elk moment kan kruisen, tenzij op busroutes. Lokale kruisingsmogelijkheden, uitwijkhavens of overrijdbare zones buiten de rijbaanverharding kunnen toegepast worden zodat de rijstrook-,rijbaan- en/of verhardingsbreedte smaller uitgevoerd kan worden.

De verharde breedte van de Bruulstraat varieert tussen 4m en 4,5m. Bij kruising met een (accidentele) vrachtwagen is er op een aantal plekken mogelijkheid om met de wagen even op de berm te gaan staan indien noodzakelijk.

        De woning Anjerstraat 4 is enkel bereikbaar via een trage weg en het is onmogelijk om de woonst te bereiken met een vrachtwagen.

        Beoordeling: De ontsluiting van de woning gebeurt niet via een trage weg. De ontsluiting van de woning verloopt grotendeels via dezelfde weg als de bevoorrading voor "zone D", de zone voorzien voor het nieuwe woonzorgcentrum. Enkel het laatste stuk wordt specifiek aangelegd voor de ontsluiting van de woning en deze wegenis heeft als enige functie de ontsluiting van de woning. De minimale wegbreedte is hier 3,50 m en er werd rekening gehouden in de twee bochten met bochtstralen voor groter verkeer. Bovendien heeft de huidige Anjerstraat richting de woning Anjerstraat 4 een breedte van slechts 2,30 m in het rechte stuk en 3,50 m in de bocht van 90°. De nieuwe ontsluiting betekent een forse verbetering ten opzichte van de huidige toestand.

        De aansluiting op de Grote Baan is de hoofdingang van de site en alle verkeer (auto, fietsers, voetgangers en bussen) zal hier samenkomen. De voorgestelde extra maatregelen (voetpad en fietsoversteek) zijn ondermaats. De onveilige fietspaden op de Grote Baan (3/10), het gevaarlijk kruispunt met de Vaartstraat, de dagelijkse passages van zwaar vrachtverkeer, de rechte lange vorm van de Grote Baan die uitnodigt voor overdreven snelheid vragen meer dan een gewoon zebrapad en een tijdelijke zone 30. De complete aansluiting met de Grote Baan moet herbekeken worden gezien de grote impact op de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruikers.

        Beoordeling: De huidige vrachtvoorkeurroute loopt niet langs de site Ter Nethe maar loopt via de Kerkstraat naar de Booischotseweg. In het mobiliteitsrapport van de Zuiderkempen wordt de huidige vrachtwagenvoorkeurroute verplaatst van de kern van Hulshout naar Heultje zodat zelfs onze kern niet meer wordt belast. Op basis van dit bovenlokale beleid wordt er dan ook geen onnodig zwaar verkeer verwacht langs de inrit van dit nieuwe project. 

De oversteek van de voetganger en fietsvoorzieningen, die in het wijzigingsverzoek mee is opgenomen in fase 1 van de werken, is opgemaakt volgens het vademecum fietsvoorzieningen.

De veilige oversteek is ook niet de enige maatregel. Op de site zelf zijn de inritten voor gemotoriseerd vervoer en traag verkeer (voetganger en fietser) van elkaar gescheiden om overzichtelijke oversteekvoorzieningen op de Grote Baan mogelijk te maken. De afstand tot het kruispunt van de Vaartstraat bedraagt ca. 100 meter. De directe invloed van het kruispunt van de Vaartstraat met de Grote Baan met de inrit van de site Ter Nethe is beperkt.

Op basis van de bovenstaande maatregelen is de aansluiting van de site ter Nethe op de Grote Baan aanvaardbaar.

        De Joris Verhagenlaan wordt ten onrechte vermeld in de MER screening. Deze ligt buiten het projectgebied en er bestaat geen enkele zekerheid dat deze fietsverbinding effectief zal worden gerealiseerd. Er is zelfs nog geen vergunning voor aangevraagd.

        Beoordeling: De Joris Verhagenlaan is een project dat in de toekomst voor een veilige en aangename trage verbinding met site ter Nethe zou kunnen zorgen. Deze route is echter niet essentieel in het mobiliteitsvraagstuk en er werd geen rekening mee gehouden in noch de mobiliteitstoets noch de parkeerbehoeftestudie. De Joris Verhagenlaan kan in de toekomst wel zorgen voor een bijkomende verbetering van de bereikbaarheid van de site, met name voor trage weggebruikers.

        Er moet een MOBER worden opgesteld omwille van de omvang van het totale project.

        Beoordeling: Er werd geen mobiliteitsstudie of MOBER opgemaakt daar de drempels hiervoor niet werden bereikt overeenkomstig het Richtlijnenboek ter zake van mei 2018:

 

 

 

 

 

 

 

  

Deze drempels worden niet gehaald.

Er kan hierbij worden verwezen naar het advies van de POVC in het kader van de aanvraag uit 2022, waarbij er met 147 parkeerplaatsen nog heel wat meer parkeerplaatsen werden aangevraagd dan de 94 in de huidige aanvraag:

Enkel indien een MOBER moet toegevoegd worden (en wij nemen hiervoor de drempels zoals aangegeven in het aanvraagformulier omgevingsvergunningen [een verstrengende stedenbouwkundige verordening nemen we niet mee in aanmerking]) betreft het dossier een adviesplicht van de POVC.

In dit project worden de drempels niet overschreden. Dat dit mogelijks in de toekomst wel zo zal zijn, doet er niet direct toe. De POVC zal in deze dus geen advies uitbrengen.

Er werd op basis van dit advies in de huidige aanvraag niet alleen geen advies meer gevraagd aan de POVC, maar er werd ook gekozen om geen MOBER of "plan-MOBER" op te stellen. 

        Er wordt een bezorgdheid uitgesproken over mogelijke onteigeningen.

        Beoordeling: In het dossier is overeenkomstig het decreet op de gemeentewegen een rooilijnplan opgenomen. Er is geen onteigeningsplan opgenomen. Artikel 11.§1 van het decreet op de gemeentewegen stelt:

11.§ 1. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

Het gros van de te voorziene gronden die worden opgenomen in openbaar domein zijn reeds in eigendom van het lokaal bestuur. Enkel de trage verbinding naar de Vaartdijkstraat ligt op private zate. Naast deze verbinding worden geen rooilijnen gevestigd of werken gepland op private eigendommen. In het bij het dossier toegevoegde schattingsverslag van landmeter-expert Lieven Mentens worden de verschillende modaliteiten voorgesteld waarop de trage verbinding naar de Vaartdijkstraat kan worden opgenomen in het gemeentelijke wegennet.

        De verkeersveiligheid komt in het gedrang door foutief geparkeerde wagens die het zicht belemmeringen op het kruispunt Grote Baan - Bruulstraat.

        Beoordeling: De verkeerscode stelt dat men niet mag parkeren op 5 m van een kruispunt. Deze verkeerscode is zowel vandaag als in de toekomst van toepassing. Het voorliggende project heeft geen invloed op de foutparkeerders van vandaag of de toekomst.

        De aanvraag is in strijd met het "Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan 'Woonomgeving'" van juli 2018 op het vlak van mobiliteit. Dit "GRS" stelt dat de mobiliteitsimpact verenigbaar moet zijn met de omgeving. Het bezwaar stelt dat dit niet het geval is, met name ook omdat de Grote Baan een moordbaan: "er zijn geen afgescheiden fietspaden en geen bijzonder uitgeruste oversteekplaatsen."

        Beoordeling: Het bezwaar verwijst abusievelijk naar het Woonomgevingsplan dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 3 september 2018 als een GRS. Ondertussen heeft de gemeenteraad dit woonomgevingsplan omgevormd tot een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Woonomgevingen Hulshout. Het grootste deel van de site Ter Nethe ligt niet in het plangebied van noch het woonomgevingsplan, noch het RUP Woonomgevingen Hulshout. Bovendien kan, zowel voor de delen die wel in het woonomgevingsplan en het RUP zijn gelegen als de delen die daarbuiten liggen, worden beargumenteerd dat de aanvraag, als een strategisch project, wel degelijk wel voldoet aan de richtlijnen van het woonomgevingsplan en de voorschriften van het RUP. Het is niet aan de gemeenteraad om een uitspraak te doen over aspecten van de goede ruimtelijke ordening die in de richtlijnen dan wel voorschriften zijn vastgelegd. Wat de aspecten van de mobiliteit zelf betreffen, kan verwezen worden naar de bespreking van voorgaande bezwaren omtrent de mobiliteitstoets en het behoud van de functieclassificatie 'Lokale weg Type III woonstraat' van de Bruulstraat, Anjerstraat en Vaartdijkstraat.

De beweringen in het bezwaar dat de Grote Baan niet is uitgerust met een afgescheiden fietspad en dat er in de aanvraag, zoals gewijzigd in januari van 2025, geen oversteekplaats is voorzien op de Grote Baan, stroken niet met de realiteit.

        Wegenis in agrarisch gebied: een vergunning voor het aanleggen van een weg in agrarisch gebied is niet mogelijk.

        De vergunbaarheid van de trage verbinding naar de Vaartdijkstraat en de legaliteits- en opportuniteitstoets die daarmee gepaard gaat is een onderdeel van de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening. Het is niet aan de gemeenteraad om hierover een uitspraak te doen.

Vanuit het aspect van de zaak der wegen is de trage verbinding naar de Vaartdijkstraat een grote meerwaarde voor de ontsluiting van de site Ter Nethe voor de zwakke weggebruiker.

        Noordelijke parking is niet voorzien op circulerend verkeer. Tijdens de ochtendspits zal dit leiden tot gevaarlijke situaties. Toekomende auto's gaan in conflict komen met vertrekkende en kerende auto's. Voorzie een kiss&ride zone of voorzie dat de inrijdende auto's een traject kunnen afleggen naar de uitgang zonder te moeten keren. Idem voor de schoolbus.

        Beoordeling: Het ontwerp is opgemaakt conform het vademecum duurzaam parkeerbeleid.   Bij het ontwerp is rekening gehouden met dubbel verkeer om het flexibel gebruik van de parking en het gelijkmatig verdelen van het verkeer over de parkeervoorzieningen mogelijk te maken.

Argumentatie

De zaak van de wegen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen.

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen. Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, impact op mobiliteit en verkeersveiligheid.

De exclusieve en autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak der wegen moet van de beslissingsbevoegdheid van het vergunningverlenend bestuursorgaan worden onderscheiden. Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken. Hij moet zich in zijn besluit over de zaak der wegen dan ook onthouden van uitspraken over de planologische toelaatbaarheid of de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening.

De aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen wordt steeds voorafgegaan door een goedkeuring door de gemeenteraad. Het vaststellen van de nieuwe rooilijn door de gemeenteraad is bijgevolg cruciaal voor het realiseren van de nieuwe gemeentewegen op de zorgcampus.

Voor de ontsluiting van de verschillende nieuw te bouwen gebouwen / constructies en parkings worden een aantal nieuwe (brand)wegen en wegen voor trage weggebruikers aangelegd. Hiervoor is een omgevingsvergunning vereist. Er kan één integrale procedure doorlopen worden waarbij de aanpassing van het gemeentelijk wegennet geïntegreerd wordt in de omgevingsvergunningsprocedure.

Als een omgevingsvergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, moet die gemeenteraad eerst een beslissing nemen over de zogenaamde ‘zaak van de wegen’ vooraleer de vergunningverlenende overheid een beslissing kan nemen over de vergunningsaanvraag. Deze laatste is gebonden door de beslissing van de gemeenteraad over de zaak van

de wegen en moet bijvoorbeeld eventuele lasten of voorwaarden, gekoppeld aan de beslissing over de zaak van de wegen, verplicht opnemen in de vergunningsbeslissing.

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te oordelen over de aanleg, tracéwijzigingen, de verbreding of opheffing en de uitrusting van de nieuwe gemeentewegen op basis van een ontwerp van rooilijnplan en/of een grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg(en).

De inplanting en de uitrusting van de nieuwe gemeentewegen waarvoor de gemeenteraad een beslissing moet nemen volgt uit een ontwerpend onderzoek in combinatie met een mobiliteitsonderzoek en een technisch ontwerp.

De voorliggende aanvraag voorziet in de aanleg van nieuwe gemeentewegen op de zorgcampus Ter Nethe voor de ontsluiting van de nieuw te realiseren voorzieningen. Deze nieuwe wegen maken het mogelijk de zorgsite verder te ontwikkelen.

De zorgcampus wordt uitgebouwd op de percelen die de voorbije jaren reeds door het lokaal bestuur werden aangekocht. Ter verwezenlijking van de zuidelijke ontsluiting voor trage weggebruikers dient er een verwerving te worden gerealiseerd voor een gedeelte van het kadastraal perceel 183L.

Artikel 10 van het decreet houdende gemeentewegen stelt bij beslissingen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen rekening moet gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet. In onderstaande argumentatie zal worden aangetoond dat voorliggende aanvraag hieraan voldoet.

De nieuwe gemeentewegen zorgen voor de ontsluiting van de nieuw te bouwen gemeenschapsvoorzieningen (school, woonzorgcentrum en centrum voor personen met beperking). Deze gemeenschapsvoorzieningen zijn specifiek gericht op de bevordering van het algemeen belang en worden ten dienste van de gemeenschap gesteld. De idee van dienstverlening aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig.

De doelstellingen van het project beantwoorden ook aan de het mobiliteitsplan van de gemeente Hulshout voor wat betreft de doelstellingen verkeersveiligheid en leefbaarheid, de juiste route voor de juiste weggebruiker en de noodzaak aan een efficiënt en duurzaam ruimtegebruik.

De voorgestelde nieuwe rooilijn doet geen afbreuk aan de doelstelling om de structuur, de samenhang en de

toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

De structuur, samenhang en toegankelijkheid van de aanliggende gemeentewegen wordt met de realisatie van deze gemeentewegen niet aangetast.

Binnen de zorgsite wordt het gemotoriseerd verkeer afgeleid naar twee parkings.

Voor trage weggebruikers wordt de zorgsite ‘publiek doorwaadbaar’ gemaakt. Er zijn meerdere publiek toegankelijke doorgangen voor voetgangers en fietsers, in verschillende richtingen doorheen de zorgsite. Deze wegen voor trage weggebruikers hebben een eigen aansluiting op de bestaande gemeentewegen (Bruulstraat, Grote Baan en Vaartdijkstraat) zodat het gemotoriseerd verkeer en de trage weggebruikers

maximaal van elkaar gescheiden blijven.

De voorgestelde nieuwe rooilijn kadert in een geïntegreerd beleid van de gemeente dat onder meer gericht is op de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

Het mobiliteitsplan van de gemeente Hulshout formuleert een aantal doelstellingen die gericht zijn op de uitbouw van een veilig wegennet.

De aanleg van de nieuwe gemeentewegen en bijhorende infrastructuur op de zorgsite dragen bij aan de geformuleerde doelstellingen van het mobiliteitsplan.

De voorgestelde nieuwe rooilijn kadert in een geïntegreerd beleid van de gemeente dat onder meer gericht is op de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Het gemeentebestuur van Hulshout wenst in te zetten op het optimaliseren en verder uitwerken van de fiets- en voetgangersvoorzieningen.

De realisatie van de nieuwe gemeentewegen, inclusief voet- en fietswegen zal duidelijk een meerwaarde betekenen voor het netwerk van trage wegen gezien het een vlotte en veilige verbinding mogelijk maakt.

Door de zuidelijke aansluiting met de Vaartdijkstraat wordt de zorgsite Ter Nethe ‘publiek doorwaadbaar’ voor de trage weggebruikers. Er zijn meerdere publiek toegankelijke doorgangen in verschillende richtingen doorheen de zorgsite.

De voorgestelde nieuwe rooilijn staat ten dienste van het algemeen belang. Het dossier heeft betrekking op de aanleg van nieuwe gemeentewegen, inclusief voet- en fietswegen.

De aanleg van de nieuwe gemeentewegen, inclusief voet- en fietswegen zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van de infrastructuur ten voordele van de zwakke weggebruiker en dit zowel voor fietsers als voetgangers. Het voorzien van veilige trage wegverbindingen stimuleert duurzame verplaatsingen en het gebruik van de fiets als duurzaam vervoermiddel.

Het stimuleren van duurzame vervoersalternatieven en het creëren van veilige fietsinfrastructuur en voetpaden voor zowel functionele als recreatieve verplaatsingen zijn zaken die elke burger ten goede komen.

De nefaste impact van autoverkeer op gezondheid en levenskwaliteit is algemeen bekend; daar waar het gebruik van de fiets juist tot een verbetering van deze aspecten leidt.

Dit alles belangt het algemeen nut aan.

De ontsluiting van aangrenzende percelen wordt steeds in acht genomen. De nieuwe wegen, voet- en fietswegen en parkings worden voorzien van een aangepaste openbare verlichting wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

De ontsluiting van alle aanliggende percelen, blijft gegarandeerd. Er wordt geen enkele toegang gesupprimeerd.

De nieuwe rooilijnen bevinden zich in het binnengebied van de zorgsite. De ontsluiting van de aanpalende percelen blijft steeds mogelijk langs de voorzijde van de percelen. In het projectgebied zijn geen ‘reststroken’ of ‘peststroken’ opgenomen die de ontsluiting van aangrenzende percelen verhinderen. Het toepassen van peststroken wordt in de recente vaste rechtspraak niet aanvaard.

De nieuwe gemeentewegen zijn gelegen binnen de zorgsite op het grondgebied van de gemeente Hulshout.

Deze nieuwe wegen maken geen deel uit van een gemeente-overschrijdend (recreatief) wegennet en moeten bijgevolg niet beoordeeld worden in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

De nieuwe gemeentewegen sluiten aan bij de nieuwe ruimtelijke structuur en de reële verplaatsingsnoden in dit projectgebied.

De nieuwe voet- en fietswegen leveren voor de huidige en toekomstige generaties voordelen op naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden. Er werd een schattingsverslag van landmeter-expert Lieven Mentens van 16 oktober 2023 aan de aanvraag toegevoegd. De schatting van de waardevermindering en/of waardevermeerdering van de grond(en) die ontstaat ten gevolge van het goedkeuren van het rooilijnplan is als volgt:

Rekening houdend met het verschil in venale waarde, de gelijke behandeling van burgers voor de openbare lasten opgelegd in het kader van het algemeen belang, de bestaande openbare en private

erfdienstbaarheden, en de vigerende overheidsbesluiten over het grondgebruik, onder voorbehoud van een geldig bodemattest en afwezigheid van bodemverontreinigingen, na raadpleging van de documentatie van het kantoor en rekening houdend met de evolutie in de onroerende markt schat ik de waardevermeerdering / waardevermindering voor de percelen waarover de gemeenteweg loopt op 0 euro (0.00 €).

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Anja Leflot, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Karolien Laeremans, Vincent Laeremans, Hilde Van Looy, Elias De Wever, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Kristina Van den Heuvel en Jasper Van den Wouwer
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Dorien Van Opstal, Jean-Paul Thys, Dries Van Hoof, Reggy Janssens, Katrien Haepers, Jef Verduyckt en Marc Bruynseels
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: De N-VA-fractie onthoudt zich bij het voorstel tot goedkeuring van dit agendapunt met onderstaande argumentatie:

 

Na het toevoegen van enkele nieuwe stukken aan het dossier en het heropenen van een nieuw openbaar onderzoek op vraag van de provincie, blijkt de bezorgdheid van de burgers en omwonenden nog heel groot (43 nieuwe bezwaarschriften). De aanpak van dit megaproject doet de wenkbrauwen fronsen. De huidige gefazeerde aanpak zonder enige duidelijkheid, eensgezindheid en publieke draagvlak over de toekomstige invulling van de verschillende zones, is een zeer risicovolle manier van aanpakken die niet alleen onzekerheid en langdurige overlast veroorzaakt voor de burger maar ook een onverantwoordelijk gebruik van gemeenschapsmiddelen en blokkade van toekomstige projecten.

 

De N-VA-fractie wil vol gaan voor een rustige en groene zorgsite met een nieuw woonzorgcentrum en faciliteiten voor begeleid wonen.

 

We hebben echter veel vragen bij de aanpak van het huidige project waar deze site zal uitgroeien tot een centrale gemeentelijke administratieve hub, bibliotheek, megaschool, woonzorgcentrum en begeleid wonen zonder een grondige analyse te doen met betrekking tot de impact op de mobiliteit en verkeersveiligheid op de directe omgeving. Door het project in stukken te kappen creëert de meerderheid een foute interpretatie en analyse van deze problemen en schuift het bestuur de broodnodige mobiliteitsanalyse naar de toekomst. Hierdoor riskeren ze dat gerealiseerde projecten zullen moeten worden herdaan, met financiële gevolgen. Er is een risico dat bepaalde toekomstige projecten niet meer uitvoerbaar zijn omdat de impact en mobiliteitsanalyse deze onmogelijk maken. Het gemeentebestuur wil met deze aanpak een noodzakelijke MOBER-analyse omzeilen en brengt hierdoor de veiligheid van zijn burgers in het gevaar.

 

Verkeersveiligheid en mobiliteit waren kernpunten voor alle partijen in de laatste verkiezing, maar in de praktijk blijken deze nu een lagere prioriteit te krijgen voor het huidige bestuur.

 

De bestaande wegen en fietspaden rond de site zijn niet klaar voor de toekomstige verkeersdrukte die zal gegenereerd worden door al deze geplande functies. Het bestuur heeft nochtans meer dan een jaar geleden een studie besteld om alle gevaarlijke punten en mobiliteit van de gemeente te onderzoeken maar beslist om deze niet af te wachten en zonder deze informatie de vergunning in te dienen. De voorgestelde vergunning doet heel weinig om de bezorgdheden inzake mobiliteit en verkeersveiligheid rond de site aan te pakken. Enkele van de gevaarlijke punten waar vandaag regelmatig (bijna)ongevallen gebeuren en zwakke weggebruikers heel weinig bescherming genieten, ligt net bij de hoofdingang van de site.

 

We vernamen dat het schepencollege al op 21 februari ’25 zijn advies doorstuurde naar de provincie, nog voordat alle bezwaarschriften van de burger werden ontvangen en geanalyseerd (indienen van bezwaarschriften kon tot 28 februari). Na analyse van de ingediende bezwaren en de argumentatie in het GR voorstel concluderen we dat niet alle ingediende bezwaren werden behandeld. Dit toont aan dat het bestuur niet naar de bekommernissen over impact op natuur, milieu, mobiliteit en verkeersveiligheid van de burger wil luisteren.

 

We vragen daarom om deze huidige vergunning te schrappen en na grondige analyse en onderling overleg met alle fracties een correct totaalproject in te dienen waarin alle huidige problemen worden opgelost.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de zaak der wegen goed te keuren die hoort bij de omgevingsvergunningsaanvraag OV_733 voor het verwijderen van bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de 'site Ter Nethe'.

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het bij de aanvraag gevoegde rooilijnplan definitief vast. Deze nieuwe rooilijn zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 3:

Er is overeenkomstig het schattingsverslag van landmeter-expert Lieven Mentens van 16 oktober 2023 geen waardevermindering en/of waardevermeerdering  verbonden aan het nieuwe rooilijnplan.

Artikel 4:

De gemeenteraad neemt kennis van de voorwaarden en lasten opgelegd door de verschillende adviesinstanties en neemt deze voorwaarden en lasten over in haar goedkeuring van de zaak der wegen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING ERSV vzw (Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen). Instemmen met het besluit van ontbinding en vereffening.

MOTIVERING:

Feiten en context

        19 mei 2005: Oprichting vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen.

        5 september 2024: Besluit van de algemene vergadering tot ontbinding en vereffening van de vzw.

Juridische gronden

        19 mei 2005: Statuten van de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De vzw ERSV heeft in het recente verleden een evolutie gekend van toenemende inkrimping qua bevoegdheden en activiteiten en is nu een vzw zonder inhoud.

Aan de leden van de vzw ERSV wordt gevraagd om formeel in te stemmen met de ontbinding en vereffening van de vzw in één akte en uit te treden.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: 17 stemmen voor: Anja Leflot, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Karolien Laeremans, Vincent Laeremans, Hilde Van Looy, Elias De Wever, Gust Van den Bruel, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Jean-Paul Thys, Kristina Van den Heuvel, Dries Van Hoof, Katrien Haepers, Jasper Van den Wouwer en Jef Verduyckt
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Reggy Janssens en Marc Bruynseels

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontbinding en vereffening van de vzw ERSV Provincie Antwerpen goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad stemt in om uit te treden als lid van de vzw ERSV Provincie Antwerpen in overeenstemming met art. 6, §1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen en duidt geen vertegenwoordiger meer aan in de vzw ERSV Provincie Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Fluvius Zenne-Dijle. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        17 februari 2025: de gemeenteraad duidt Vincent Laeremans aan als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle.

        17 februari 2025: de gemeenteraad duidt Vincent Laeremans aan als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het Regionaal Bestuurscomité van Fluvius Zenne-Dijle.

        Tussen het mandaat van vertegenwoordiger/plaatsvervanger in de algemene vergadering en het mandaat van lid van een Regionaal Bestuurscomité van Fluvius Zenne-Dijle bestaat er een onverenigbaarheid.

        De gemeenteraad moet een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervanger aanduiden om Hulshout te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle.

        De HOP fractie draagt Elias De Wever voor als vertegenwoordiger en Jasper Van de Wouwer  als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle.

        De N-VA fractie draagt Jean-Paul Thys voor als vertegenwoordiger en Jef Verduyckt als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle.

        De Vlaams Belang fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle.

        De Groen fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        28 augustus 2023: gecoördineerde versie statuten Fluvius Zenne-Dijle

Argumentatie

Fluvius Zenne-Dijle is een distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor de regio. Ze bouwen en beheren de publieke nutsleidingen in de straat die elektriciteit, aardgas, riolering en warmte tot bij de inwoners brengen. Hiervoor werken ze samen met de lokale besturen.

Aangezien het mandaat van vertegenwoordiger in de algemene vergadering en het mandaat van vertegenwoordiger in het Regionaal Bestuurscomité niet kan worden opgenomen door dezelfde persoon, moet de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger en nieuwe plaatsvervanger aanduiden.

De vertegenwoordiger moet een lid zijn van de gemeenteraad.

De stemming is geheim.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad trekt van het gemeenteraadsbesluit van 17 februari 2025 in waarbij Vincent Laeremans werd aangeduid als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger aan in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Elias De Wever verkrijgt 11 stemmen.

        Jean Paul Thijs verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Elias De Wever aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Jasper Van de Wouwer verkrijgt 11 stemmen.

        Jef Verduyckt verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Jasper Van de Wouwer aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle voor de legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Fluvius Zenne-Dijle. Aanduiding vertegenwoordiger in het Regionaal Bestuurscomité Mechelen voor de legislatuur 2025-2030. Voordragen van een kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        17 februari 2025: de gemeenteraad duidt Vincent Laeremans aan als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle.

        17 februari 2025: de gemeenteraad duidt Vincent Laeremans aan als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het Regionaal Bestuurscomité van Fluvius Zenne-Dijle.

        Tussen het mandaat van vertegenwoordiger/plaatsvervanger in de algemene vergadering en het mandaat van lid van een Regionaal Bestuurscomité van Fluvius Zenne-Dijle bestaat er een onverenigbaarheid.

        Er mogen geen plaatsvervangers worden aangeduid voor een Regionaal Bestuurscomité.

        De gemeenteraad moet een nieuwe vertegenwoordiger aanduiden om Hulshout te vertegenwoordigen in het Regionaal Bestuurscomité Mechelen van Fluvius Zenne-Dijle.

        De HOP fractie draagt Vincent Laeremans voor als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in het Regionaal Bestuurscomité Mechelen van Fluvius Zenne-Dijle.

        De N-VA fractie draagt Dries Van Hoof voor als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in het Regionaal Bestuurscomité Mechelen van Fluvius Zenne-Dijle.

        De Vlaams Belang fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in het Regionaal Bestuurscomité Mechelen van Fluvius Zenne-Dijle.

        De Groen fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in het Regionaal Bestuurscomité Mechelen van Fluvius Zenne-Dijle.

        Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur kan gemeente Hulshout een kandidaat-lid voordragen voor de raad van bestuur van Fluvius Zenne-Dijle. Dit is geen verplichting. Er is ook geen zekerheid dat Hulshout een vertegenwoordiger kan hebben in de raad van bestuur. Er zijn maar 15 zetels voor 44 aangesloten gemeenten.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        28 augustus 2023: gecoördineerde versie statuten Fluvius Zenne-Dijle

Argumentatie

Bij het begin van de nieuwe legislatuur kan gemeente Hulshout een kandidaat-lid voordragen voor de raad van bestuur van Fluvius Zenne-Dijle. Dit is geen verplichting. Er is ook geen zekerheid dat Hulshout een vertegenwoordiger kan hebben in de raad van bestuur. Er zijn maar 15 zetels voor 44 aangesloten gemeenten.

Fluvius Zenne-Dijle is een distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor de regio. Ze bouwen en beheren de publieke nutsleidingen in de straat die elektriciteit, aardgas, riolering en warmte tot bij de inwoners brengen. Hiervoor werken ze samen met de lokale besturen.

Aangezien het mandaat van vertegenwoordiger in de algemene vergadering en het mandaat van vertegenwoordiger in het Regionaal Bestuurscomité niet kan worden opgenomen door dezelfde persoon, moet de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger aanduiden in het Regionaal Bestuurscomité.

Er kan geen plaatsvervanger worden aangeduid voor het Regionaal Bestuurscomité.

De vertegenwoordiger in het Regionaal Bestuurscomité moet een lid zijn van de gemeenteraad.

De kandidaat-leden voor de raad van bestuur moeten lid zijn van een Regionaal Bestuurscomité.

De stemming is geheim.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad trekt het gemeenteraadsbesluit van 17 februari 2025 in waarbij Vincent Laeremans werd aangeduid als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in het Regionaal Bestuurscomité van Fluvius Zenne-Dijle voor de legislatuur 2025-2030. 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger aan in het Regionaal Bestuurscomité Mechelen van Fluvius Zenne-Dijle voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Vincent Laeremans verkrijgt 11 stemmen.

        Dries Van Hoof verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Vincent Laeremans aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in het Regionaal Bestuurscomité Mechelen van Fluvius Zenne-Dijle voor de legislatuur 2025-2030. 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist om geen kandidaat-lid in de raad van bestuur van Fluvius Zenne-Dijle aan te duiden.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Cipal DV. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        Bij het begin van de legislatuur moet de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervanger aanstellen om Hulshout te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van Cipal DV.

        De HOP fractie draagt Karolien Laeremans voor als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Cipal DV.

        De N-VA fractie draagt Dorien Van Opstal  voor als vertegenwoordiger en Katrien Haepers als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Cipal DV.

        De Vlaams Belang fractie draagt  geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en [voornaam + naam] als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Cipal DV.

        De Groen fractie draagt  geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en [voornaam + naam] als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Cipal DV.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        12 oktober 2023: Statuten dienstverlenende vereniging Cipal DV.

Argumentatie

De dienstverlenende vereniging Cipal DV is een intergemeentelijk samenwerkingsverband overeenkomstig deel 3, titel 3 van het Decreet Lokaal Bestuur. De dienstverlenende vereniging Cipal DV legt zich niet langer zelf toe op het produceren en commercialiseren van software. De softwareproductie en de activiteiten die technisch van aard zijn werden de voorbije jaren ondergebracht in publiek-private partnerships. De dienstverlenende vereniging Cipal DV startte daarom met de uitbouw van een dienstenaanbod, gekend onder de merknaam "C-smart", dat beter aansluit bij de hedendaagse noden van de lokale besturen. Het accent van de dienstverlening ligt op het gezamenlijk aankopen van IT-oplossingen en -diensten, op het verzorgen en beheren van veilige informatiestromen en op het bundelen van krachten om de uitdagingen inzake 'smart cities' aan te pakken. Daarbij zorgt ons samenwerkingsverband voor een efficiëntere verbinding tussen de lokale overheden enerzijds en de privéaanbieders van voornoemde technologieën anderzijds.

De vertegenwoordiger moet een lid zijn van de gemeenteraad.

De stemming is geheim.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Karolien Laeremans verkrijgt 11 stemmen.

        Dorien Van Opstal verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Karolien Laeremans aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan in de algemene vergadering van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Elias De Wever  verkrijgt 11 stemmen.

        Katrien Haepers verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Elias De Wever aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Cipal DV. Bevestigen van de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur en aanduiden van de individuele vertegenwoordiger binnen de lijst van 15 bestuurders.

Aanduiden van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        Bij het begin van de nieuwe legislatuur moet de gemeenteraad:

        de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van dienstverlenende vereniging Cipal DV bevestigen.

        een individuele vertegenwoordiger aanduiden uit de lijst van 15 kandidaat-bestuurders.

        Bij het begin van de nieuwe legislatuur mag de gemeenteraad een kandidaat-lid met raadgevende stem aanduiden in de raad van bestuur.

        De HOP fractie draagt Inge Van Goubergen voor als kandidaat-lid met raadgevende stem voor de gemeente Hulshout in de raad van bestuur van Cipal DV.

        De N-VA fractie draagt Lawrence Vancraeyenest voor als kandidaat-lid met raadgevende stem voor de gemeente Hulshout in de raad van bestuur van Cipal DV.

        De Vlaams Belang fractie draagt geen  kandidaat-lid met raadgevende stem voor de gemeente Hulshout in de raad van bestuur van Cipal DV voor.

        De Groen fractie draagt geen kandidaat-lid met raadgevende stem voor de gemeente Hulshout in de raad van bestuur van Cipal DV voor.

        De N-VA-fractie draagt Dries Van Hoof voor als kandidaat-lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

        11 maart 2025: E-mail van Cipal DV over de vervanging van de heer Paul Verbeeck door de heer Bart Brughmans in de gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        12 oktober 2023: Statuten dienstverlenende vereniging Cipal DV.

Argumentatie

De dienstverlenende vereniging Cipal DV is een intergemeentelijk samenwerkingsverband overeenkomstig deel 3, titel 3 van het Decreet Lokaal Bestuur. De dienstverlenende vereniging Cipal DV legt zich niet langer zelf toe op het produceren en commercialiseren van software. De softwareproductie en de activiteiten die technisch van aard zijn werden de voorbije jaren ondergebracht in publiek-private partnerships. De dienstverlenende vereniging Cipal DV startte daarom met de uitbouw van een dienstenaanbod, gekend onder de merknaam "C-smart", dat beter aansluit bij de hedendaagse noden van de lokale besturen. Het accent van de dienstverlening ligt op het gezamenlijk aankopen van IT-oplossingen en -diensten, op het verzorgen en beheren van veilige informatiestromen en op het bundelen van krachten om de uitdagingen inzake 'smart cities' aan te pakken. Daarbij zorgt ons samenwerkingsverband voor een efficiëntere verbinding tussen de lokale overheden enerzijds en de privéaanbieders van voornoemde technologieën anderzijds.

Gezamenlijke voordracht van 15 kandidaat-bestuurders(*)

        De uittredend voorzitter van Cipal DV kwam na een uitgebreide consultatie - en overlegronde tot de volgende voordracht van 15 kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur:

        Brughmans Bart, schepen Brasschaat

        Iacopucci Pietro, schepen Waregem

        Mannaert Dieter, schepen Dendermonde

        Meynen Dymfna, schepen Hasselt

        Nies Peter, wnd. burgemeester Kinrooi

        Paredis Tine, schepen Vilvoorde

        Pletincx Sven, schepen Halle

        Sauwens Johan, gemeenteraadslid Bilzen-Hoeselt

        Slootmans Ronny, burgemeester Sint-Katelijne-Waver

        Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem

        Vandeweerd Sofie, burgemeester Dilsen-Stokkem

        Vandromme Jeroen, burgemeester Houthulst

        Van Goubergen Inge, schepen Vosselaar

        Verheyen Kelly, schepen Turnhout

        Wijckmans Dieter, gemeenteraadslid Rumst

        (*) Indien één van de namens CD&V voorgedragen kandidaten zijn mandaat niet zou kunnen opnemen, zal deze persoon vervangen worden door burgemeester Walter Horemans van Berlaar. Indien één van de namens N-VA voorgedragen kandidaten zijn mandaat niet zou kunnen opnemen, zal deze persoon vervangen worden door schepen Niels Vermeulen van Laakdal.

        Bij de opmaak van deze gezamenlijke voordrachtlijst werd onder meer rekening gehouden met de decretale en statutaire bepalingen, geografische verdeling, bevolkingscijfers (inwonersaantallen van de aangesloten gemeenten), politieke verdeling (systeem D'Hondt), genderratio, continuïteit/vernieuwing binnen de raad van bestuur.

De gemeenteraad moet uit deze lijst één individuele vertegenwoordiger aan te duiden.

De stemming is geheim.

Kandidaat-lid van de raad van bestuur met raadgevende stem

        Het is geen verplichting om een lid met raadgevende stem aan te duiden en er is ook geen zekerheid dat het aangeduide lid met raadgevende stem zal zetelen in de raad van bestuur.

        Enkel de gemeente heeft het recht om dit te doen, het OCMW niet.

        Het kandidaat-lid met raadgevende stem moet een lid zijn van de gemeenteraad. Het gemeenteraadslid moet verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester & schepenen.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders (met inbegrip van de twee 'reservekandidaten') goed zodat de algemene vergadering kan overgaan tot de benoeming van de raad van bestuur van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030:

        Brughmans Bart, schepen Brasschaat

        Iacopucci Pietro, schepen Waregem

        Mannaert Dieter, schepen Dendermonde

        Meynen Dymfna, schepen Hasselt

        Nies Peter, wnd. burgemeester Kinrooi

        Paredis Tine, schepen Vilvoorde

        Pletincx Sven, schepen Halle

        Sauwens Johan, gemeenteraadslid Bilzen-Hoeselt

        Slootmans Ronny, burgemeester Sint-Katelijne-Waver

        Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem

        Vandeweerd Sofie, burgemeester Dilsen-Stokkem

        Vandromme Jeroen, burgemeester Houthulst

        Van Goubergen Inge, schepen Vosselaar

        Verheyen Kelly, schepen Turnhout

        Wijckmans Dieter, gemeenteraadslid Rumst

Reservekandidaat namens CD&V: Horemans Walter, burgemeester Berlaar

Reservekandidaat namens NV-A: Vermeulen Niels, schepen Laakdal

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een individuele vertegenwoordiger aan voor gemeente Hulshout uit de lijst van 15 kandidaat-bestuurders van de raad van bestuur van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Inge Van Goubergen verkrijgt 12 stemmen.

        Lawrence Vancraeyenest verkrijgt 6 stemmen.

        1 onthouding

De gemeenteraad duidt Inge Van Goubergen aan als individuele vertegenwoordiger voor gemeente Hulshout in de raad van bestuur van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt een kandidaat-lid met raadgevende stem aan voor de raad van bestuur van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Dries Van Hoof verkrijgt 18 stemmen.

        Dorien Van Opstal verkrijgt 1 stemmen.

De gemeenteraad duidt Dries Van Hoof aan als kandidaat-lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van dienstverlenende vereniging Cipal DV voor de legislatuur 2025-2030.

Stemming over het geheel:

HOP-fractie: voor

N-VA-fractie: voor

Vlaams Belang- fractie: voor

Unaniem goedgekeurd.

 

Vraag van raadslid Dries Van Hoof om de stemmingen later voort te zetten omdat het publiek hier nu moet wachten. Voorzitter Anja Leflot antwoordt dat het decreet voorschrijft dat de vragen aan het einde van de vergaderingen behandeld worden.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING Cipal DV. Goedkeuren agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering 27 maart 2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        4 februari 2025: Oproepingsbrief bijzondere algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal DV.

        11 maart 2025: E-mail van Cipal DV over de vervanging van de heer Paul Verbeeck door de heer Bart Brughmans in de gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders.

        17 maart 2025: Besluit gemeenteraad over de aanduiding van de vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergaderingen van dienstverlenende vereniging Cipal DV.

        De buitengewone algemene vergadering vindt digitaal plaats op 27 maart 2025 om 16.00 uur.

Juridische gronden

        ● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        12 oktober 2023: Statuten dienstverlenende vereniging Cipal DV.

Argumentatie

De gemeenteraad moet de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 27 maart 2025 goedkeuren. Er zijn geen elementen om de inhoud van de agenda niet te aanvaarden.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal DV van 27 maart 2025 met als agendapunten:

        Benoeming van de leden van de raad van bestuur.

        Akteneming van de beslissingen van de gemeenteraden en de raden voor maatschappelijk welzijn tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde.

        Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Artikel 2:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal DV op 27 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te stemmen volgens de beslissingen die de gemeenteraad hierover genomen heeft.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.14. BESLISSING CREAT. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        Bij het begin van de legislatuur moet de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervanger aanstellen om Hulshout te vertegenwoordigen in de Algemene vergadering van CREAT services.

        Hulshout is aangesloten bij CREAT Services en behoort tot regio 2.

        De gemeenteraad kan een kandidaat-bestuurder voordragen voor de raad van bestuur van CREAT-services. Dit is geen verplichting. Er is geen zekerheid dat Hulshout een bestuurder kan hebben in de raad van bestuur.

        De raad van bestuur telt maximaal 15 leden. De leden worden aangesteld door de algemene vergadering:

        minimum vier (4) bestuurders worden benoemd op voordracht van de houders van aandelen behorende tot de regio 1.

        minimum vier (4) bestuurders worden benoemd op voordracht van de houders van aandelen behorende tot de regio 2.

        met dien verstande daarenboven dat minimum één vierde (1/4e) van de raad van bestuur dient te bestaan uit bestuurders die werden voorgedragen door vijftig procent (50 %) van het aantal gemeentelijke deelnemers van de dienstverlenende vereniging (waarbij fracties naar beneden worden afgerond) die het minste aantal aandelen aanhouden, waarbij minstens één (1) voordracht dient te geschieden door gemeentelijke deelnemers van elke regio.

Indien het voor toepassing van het voorgaande in aanmerking genomen grootste aantal aandelen door meer dan één (1) gemeentelijke deelnemer wordt aangehouden, en hierdoor de voormelde vijftig procent (50 %) drempel wordt overschreden, zal de bedoelde groep van gemeentelijke deelnemers met hetzelfde aantal aandelen, worden herleid totdat de vijftig procent (50 %) drempel niet langer wordt overschreden: deze herleiding gebeurt op basis van het aantal inwoners van de desbetreffende gemeentelijke deelnemers bedoeld in artikel 9, derde lid van deze statuten, waarbij de gemeentelijke deelnemers met het grootste aantal inwoners buiten beschouwing worden gelaten totdat de voormelde vijftig procent (50 %) drempel niet langer wordt overschreden.

        met dien verstande dat minimum één bestuurder wordt benoemd op voordracht van de opdrachthoudende vereniging, Farys ov.

        De HOP fractie draagt Geert Vermunicht voor als vertegenwoordiger en Karolien Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van CREAT Services.

        De N-VA fractie draagt Dorien Van Opstal voor als vertegenwoordiger en Katrien Haepers als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van CREAT Services.

        De Vlaams Belang fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van CREAT Services.

        De Groen fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van CREAT Services.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        12 december 2023: Statuten CREAT Services.

Argumentatie

Creat Services dv werd op 22 december 2017 opgericht als een dienstverlenende intergemeentelijke samenwerking. CREAT Services is een aankoopcentrale die onderdeel is van Farys. Ze ondersteunt lokale besturen door het opmaken van raamovereenkomsten om zo lokale besturen te ontzorgen op het vlak van de regelgeving rond overheidsopdrachten.

De vertegenwoordiger in de algemene vergadering moet een lid zijn van de gemeenteraad.

De stemming is geheim.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van CREAT Services voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19x).

        Geert Vermunicht verkrijgt 11 stemmen.

        Dorien Van Opstal verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Geert Vermunicht aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van CREAT Services voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van CREAT Services voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Karolien Laeremans verkrijgt 11 stemmen.

        Katrien Haepers verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Karolien Laeremans aan als plaatsvervangend  vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van CREAT Services voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 3:

De gemeenteraad besluit geen kandidaat-bestuurder aan te duiden voor de raad van bestuur van CREAT Services voor de legislatuur van 2025-2030.

Stemming over het geheel:

HOP-fractie: voor

N-VA-fractie: voor

Vlaams Belang- fractie: voor

Unaniem goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING CREAT. Goedkeuren agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 25 maart 2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        9 december 2024: Oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van 25 maart 2025 van CREAT te In De Lozen Boer 3/5, 9080 Lochristi.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager

        12 december 2023: Statuten CREAT Services.

Argumentatie

De gemeenteraad moet de agenda van de buitengewone algemene vergadering goedkeuren.

Er zijn geen elementen om de inhoud van de agenda niet te aanvaarden.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de Buitengewone Algemene Vergadering van CREAT van 25 maart 2025. De agenda bestaat uit volgende agendapunten:

        Stand van zaken van bijlage 1 en 2 aan de statuten

        Ontslag en benoeming van de bestuurders in de raad van bestuur

        Varia

Artikel 2:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering op 25 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te stemmen volgens de beslissingen die de gemeenteraad hierover genomen heeft.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING Onesto. Woonkrediet voor Vlaanderen. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        Bij het begin van de legislatuur moet de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervanger aanstellen om Hulshout te vertegenwoordigen in de Algemene Vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen.

        De HOP fractie draagt Anja Leflot voor als vertegenwoordiger en Hilde Van Looy als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen.

        De N-VA fractie draagt Jef Verduyckt voor als vertegenwoordiger en Katrien Haepers als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen.

        De Vlaams Belang fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen.

        De Groen fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        16 oktober 2023: Statuten Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen

Argumentatie

Onesto is een sociale kredietmaatschappij die als missie heeft er voor te zorgen dat iedereen in een comfortabele en energiezuinige woning kan wonen door dit betaalbaar te maken voor iedereen. Daarnaast geven ze advies en ondersteuning aan wie renoveert, geven ze leningen aan wie een energiezuinige woning kiest of ze energiezuinig heeft gerenoveerd.

De vertegenwoordiger moet een lid zijn van de gemeenteraad.

De stemming is geheim.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Anja Leflot verkrijgt 11 stemmen.

        Jef Verduyckt verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Anja Leflot aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Hilde Van Looy verkrijgt 11 stemmen.

        Katrien Haepers verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Hilde Van Looy aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Onesto Woonkrediet voor Vlaanderen voor de legislatuur 2025-2030.

 

Raadslid Reggy Janssens deelt mee dat raadslid Nanini Van Coillie niet kan deelnemen aan de gemeenteraad. Hij vraagt om de agendapunten 24, 28 en 29 te verschuiven naar volgende gemeenteraad. De voorzitter legt het voorstel voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad gaat akkoord.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING Pidpa. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        Bij het begin van de legislatuur moet de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervanger aanstellen om Hulshout te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van Pidpa.

        De HOP fractie draagt Joost Verhaegen voor als vertegenwoordiger en Vincent Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pidpa.

        De N-VA fractie draagt Dries Van Hoof voor als vertegenwoordiger en Jean-Paul Thys als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pidpa.

        De Vlaams Belang fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pidpa.

        De Groen fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat  als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pidpa.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        4 april 2019: Statuten Pidpa

Argumentatie

Pidpa (Provinciale Intercommunale Drinkwatermaatschappij der Provincie Antwerpen) producent en distributeur van drinkwater in de provincie Antwerpen. Ze beheren het openbaar waterdistributienetwerk: water dat dient voor menselijke consumptie.

De vertegenwoordiger moet een lid zijn van de gemeenteraad.

De stemming is geheim.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT:

 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van Pidpa voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Joost Verhaegen verkrijgt 11 stemmen.

        Dries Van Hoof verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Joost Verhaegen aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pidpa voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van Pidpa voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Vincent Laeremans verkrijgt 11 stemmen.

        Jean-Paul Thys verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Vincent Laeremans aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pidpa voor de legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING Pidpa. Goedkeuren agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        20 december 2024: Oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025 om 11:30 van Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

        Overeenkomstig het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 hiervan, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

        Conform artikel 424 DLB kan er indien de termijn verstrijkt in een jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, pas over de verlenging beslist worden in het daaropvolgende jaar en wordt bijgevolg en de duur van Pidpa verlengd tot de eerste algemene vergadering in het jaar volgend op het verkiezingsjaar. Gezien de duurtijd van Pidpa verstrijkt op het tijdstip van de eerste algemene vergadering van 2025, dient onze gemeente uiterlijk tegen de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 28 maart 2025 een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa.

        Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

        Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen.

        Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar.

        Te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa, voor een termijn van 18 jaar.

        Te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht(en) te bevestigen.

        Op deze algemene vergadering zal ook een statutenwijziging voorgelegd worden om de statuten van Pidpa in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.

        Overeenkomstig de decretale bepalingen moet bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan. Ook dienen er eventuele voordrachten te worden gedaan over de afgevaardigden op de algemene vergadering.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om, overeenkomstig de statutair bepaalde criteria, volgende kandidaten voor te dragen als bestuurder binnen de raad van bestuur voor de legislatuur van 2025-2030:

        Danny Van de Velde (Zoersel)

        David Geerts (Heist-op-den-Berg)

        Guy Echelpoels (Grobbendonk)

        Hans De Groof (Mol)

        Inge Bruynooghe (Vosselaar)

        Ingrid Meulders (Niel)

        Jeroen De Jonghe (Willebroek)

        Kathleen Helsen (Herselt)

        Katrien Somers (Essen)

        Kris Gebruers (Olen)

        Kris Verbeeck (Hemiksem)

        Lukas Jacobs (Kalmthout)

        Mieke Van den Brande (Bonheiden)

        Nathalie Obbers (Kasterlee)

        Peter Hannes (Oud-Turnhout)

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

Argumentatie

De gemeenteraad moet de agenda van de buitengewone algemene vergadering goedkeuren.

Er zijn geen elementen om de inhoud van de agenda niet te aanvaarden.

Wat de Verlenging van Pidpa betreft:

        De gemeenteraad neemt kennis van de in het bijgevoegde verlengingsdossier uitgebreide toelichting en maakt zich deze eigen.

        De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering i.v.m. de saneringsplicht, waarbij de verantwoordelijkheid voor de sanering van het geleverde drinkwater duidelijker bij de drinkwaterproducent gelegd wordt.

        De gemeenteraad houdt rekening met de voordelen om minstens voor deze periode en tot zolang onderzoek eventueel anders heeft uitgewezen, zowel de drinkwateropdracht als de rioleringsopdracht bij dezelfde partner te houden.

De gemeenteraad overweegt verder het volgende:

        Oorspronkelijk opgericht met als doel de ‘droge’ gemeenten in de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare watervoorziening, levert Pidpa sindsdien elke dag zuiver, kwaliteitsvol drinkwater aan al haar klanten, 24/24, aan een betaalbare prijs. Vandaag betekent dit dat er dagelijks zo’n 175 miljoen liter drinkwater geleverd wordt aan de meer dan 1.500.000 gebruikers van de 64 gemeentelijke deelnemers. Meer dan 100 jaar ervaring maakt van Pidpa dé specialist op het gebied van grondwaterwinning, waterkwaliteit en waterdistributie.

        Sinds 2005 zorgt Pidpa als integraal waterbedrijf voor drinkwater én voor de opvang en afvoer van het regen- en afvalwater van de gemeente. Al 46 gemeentelijke deelnemers kozen voor een rioleringsformule op maat van hun specifieke noden.

        Deze integrale werking biedt synergievoordelen voor de deelnemers, voor de burgers en voor Pidpa. Met 20 jaar ervaring in regen- en afvalwaterbeheer mag Pidpa als een betrouwbare partner in integraal waterbeheer beschouwd worden.

        Met circulair waterbeheer wordt de waterkringloop nu rondgemaakt. Stroomopwaarts zet Pidpa in op biodiversiteit, natuur- en bronbescherming. Centraal wordt gestreefd naar structureel hergebruik van regenwater. Stroomafwaarts staat het hergebruik van afvalwater en voedingsstoffen centraal. Doorheen de hele kringloop is er bijzondere aandacht voor energie-efficiëntie en voor het monitoren van pathogenen of vervuilende stoffen. Zo beschermt Pidpa het universele recht op water en sanitaire voorzieningen.

        Pidpa is een financieel gezond bedrijf dat inspeelt op de huidige en toekomstige uitdagingen aan de hand van de onderstaande pijlers:

        Klimaatrobuustheid. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en voelbaarder: langdurige droogteperiodes wisselen af met periodes van intense neerslag, met grote impact op onze leefomgeving en op de waterlagen. Een stabiele drinkwaterinfrastructuur, leveringszekerheid en hoogstaande kwaliteitsnormen vereisen bijkomende investeringen binnen een doordacht assetbeleid. Bronbescherming en diversifiëring van bronnen dringen zich dwingender op dan ooit. Circulair watergebruik, met hergebruik van hemel- en afvalwater, is essentieel.

  Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat:

        De leveringszekerheid door Pidpa gegarandeerd wordt, ook in langdurige periodes van droogte, zoals bijvoorbeeld tijdens de jaren 2020 en 2022.

        Er lekker, gezond en kwaliteitsvol drinkwater wordt aangeboden waarbij tijdens het zuiveringsproces geen chemicaliën gebruikt worden.

        Pidpa de kwaliteit van het drinkwater intensief monitort onder andere via een uitgebreid staalnameprogramma en haar gecertifieerd labo.

        Een doorgedreven en innovatief assetmanagement de nodige data en inzichten biedt voor een efficiënt investeringsmodel waarin de kosten worden geoptimaliseerd. Zo kunnen bv. drinkwaterleidingen precies op tijd worden vervangen, d.w.z. met een maximale levensduur maar vóór problemen zich voordoen.

        Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit in onze gemeente beperkt.

        Er door Pidpa sterk wordt geïnvesteerd in haar centrale infrastructuur, zoals onder andere haar waterproductiecentra, maar ook aangevuld wordt met decentrale infrastructuur die ingaan op de plaatselijke noden van onze burgers zoals collectieve regenwaterrecuperatie of thermische energie uit drinkwater.

        Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van onze gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.

        In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.

        Voor het volledig werkingsgebied (46 gemeenten) van Pidpa-Riolering de vooropgestelde reductiedoelen uit het stroomgebiedsbeheersplan generatie 3 zullen behaald zijn tegen 31 december 2027.

        Pidpa maximaal inzet op het reduceren van lekverliezen en hier bij de beste van de klas op Europees niveau behoort. 

        Betaalbaarheid. Water blijft, als essentiële bron van leven, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Continue efficiëntieverbetering en kostenoptimalisatie zorgen voor een gezonde bedrijfsvoering. Pidpa maakt daarbij volop gebruik van digitale vooruitgang en procesoptimalisatie. Investeringen in de toekomst zijn noodzakelijk. Een doordacht asset management bewaakt het lange termijn evenwicht tussen investeringen en kosten.

  Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat:

        Door de nauwe samenwerking tussen Pidpa en de gemeente/het OCMW, betalingsproblemen vroegtijdig opgespoord kunnen worden en er samengewerkt worden kan aan oplossingen zoals flexibele betalingsplannen of budgetbeheer.

        Pidpa zeer veel belang hecht aan de bereikbaarheid voor haar klanten en dit enerzijds via het digitaal toegankelijk maken van de website en MijnPidpa, o.a. door contrast en leesbaarheid aan te passen. Anderzijds telefonisch via een gratis telefoonnummer. De wachtdiensten zijn zelfs 24/24 – 7/7 telefonisch bereikbaar.

        Voor de uitvoering van investeringsprojecten door Pidpa maximaal ingezet wordt op het bekomen van subsidies.

        Pidpa inzet op Business Project Management (BPM) en Project Management Office (PMO) met als doel om, door kansen voor vereenvoudiging, automatisering, uniformisering en toekomstgerichte verbeteringen te identificeren, een essentiële bijdrage aan efficiëntieverhoging in haar bedrijfsvoering, kwaliteitsverbetering en een hogere klantentevredenheid te bekomen.

        Als gemeente aangesloten bij Pidpa hebben wij het voordeel dat Pidpa door haar gespreide aanwezigheid in verschillende steden en gemeenten een gecoördineerde aanpak mogelijk maakt. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations), maar ook wat betreft de aanleg en de exploitatie van het drinkwaterstelsel en het risico-gebaseerd assetmanagement.

        Door de samenwerking met verschillende partners er op diverse vlakken vele synergievoordelen kunnen gerealiseerd worden; onder andere op het vlak van:

        de uitrol van de digitale watermeters in samenwerking met De Watergroep, Farys en Fluvius; ten gevolge van gezamenlijke aanbestedingen maar ook door het gezamenlijk plaatsen van digitale elektriciteits-, gas- en watermeters.

        samenwerking met Aquafin inzake rioolbeheer, onder andere bij het ontwerp en de uitvoering van rioleringsprojecten.

        minder hinder, door samen te werken binnen Synductis waarbij gezamenlijke aanbestedingen met meerdere partijen werden gelanceerd.

        Duurzame transitie. Vanuit haar maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid wil Pidpa de overstap maken naar zowel circulair waterbeheer als een circulaire bedrijfsvoering. Pidpa wil proactieve maatregelen nemen om de klimaatimpact te verminderen en haar activiteiten veerkrachtig te maken tegen de veranderingen die plaatsvinden.

        Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:

        De carbon footprint van haar bedrijfsprocessen met 25 % gereduceerd heeft sinds 2016, welk resultaat een positief effect heeft op onze leefomgeving.

        Volop inzet op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie door te investeren in eigen duurzame energiebronnen maar ook door het beperken van de exploitatiekosten van onze infrastructuur door o.a. de waterdruk in het leidingnet slim af te stemmen op de noden en door het aantal watertorens te beperken tot wat strikt noodzakelijk is.

        Volop inzet op thermische energie uit drinkwater (TED) en riothermie waarbij in samenwerking met onder andere de streekontwikkelingsintercommunales en de gemeentelijke deelnemers projecten zullen opgezet worden.

        Haar reststromen uit zowel haar drinkwateractiviteiten als haar rioleringsactiviteiten voor een groot deel hergebruikt, onder andere als brandstof binnen de biovergisting.

        Inzet op een ethisch aankoopbeleid en het gebruik van duurzame materialen onder andere in de uitvoering van infrastructuurwerken.

        Zich als duurzame partner opstelt aangezien zij in 2023 het Unitar Charter Sustainable Development Goals (SDG) Champion ontving.

        Veerkracht. Pidpa vindt het belangrijk dat we ons als bedrijf flexibel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. De uitdagingen zijn uiteenlopend, denk aan de verwachtingen van Pidpas klanten en partners, klimaatuitdagingen, technologische evoluties, wetgeving, politieke evoluties,… Dit vraagt een wendbare organisatie, met teams en processen die inspelen op uitdagingen en er zelfs sterker door worden.

        Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:

        een professionele bedrijfsvoering nastreeft waarbij onder andere ingezet wordt op heldere besluitvorming, een transparante rapportering, een formeel auditplan en de 3LoD structuur om maximaal risico’s te detecteren, te beheersen en te mitigeren.

        de rapporteringsverplichting aan de VMM overneemt van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

        mede dankzij haar proactieve planning de werking en dienstverlening tijdens de Covid-19 pandemie kon blijven waarborgen.

        de focus legt op de beveiliging van haar bedrijfssystemen, hetgeen aansluit bij de implementatie van de NIS1- en de NIS2-wet, waarbij de drinkwater- en afvalwatersector zijn toegevoegd als essentiële dienstverlener.

        een sterk maatschappelijk engagement toont d.m.v.:

        HidroPlus; waarbij door de gemeente gesteunde projecten in ontwikkelingslanden ook van Pidpa financiële steun ontvangen

        De drink’bar: de waterbar die kan geplaatst worden op evenementen in onze gemeente

        Het wetenschappelijk doe-centrum Hidrodoe.

        Partnerschappen aangaat waar nodig om zichzelf te versterken en waarde te creëren zoals onder andere met:

        Aquafin, in het kader van rioolbeheer

        Maatwerkbedrijven, in het kader van onderhoud van brandkranen en het maaien van grachten

        Synductis, met het oog op minder hinder

        ANB en Natuurpunt met het oog op het natuurbeheer van de terreinen

        Koepelorganisatie AquaFlanders

        Verschillende onderzoeksinstellingen

        De provincie Antwerpen, in het kader van het Pidpa-streekfonds, waarbij heel wat projecten van de provincie of lokale besturen rond het hergebruik van water of de efficiënte infiltratie van regenwater in de ondergrond worden gerealiseerd.

        een belangrijke lokale werkgever is voor 760 medewerkers, waarvan het merendeel in de provincie Antwerpen woont;

        in hoge mate investeert in een veiligheidscultuur met het oog op het garanderen van een veilige werkomgeving en veilige werven.

        Digitale transformatie. Digitale transformatie staat centraal bij Pidpas streven naar een betere dienstverlening. Digitale transformatie speelt hierbij een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld de invoering van digitale watermeters waarmee klanten hun verbruik beter kunnen monitoren en meldingen ontvangen bij mogelijke lekken. Daarnaast zet Pidpa in op artificiële intelligentie om de kwaliteit en efficiëntie van haar werkzaamheden verder te verbeteren.

  Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:

        volop inzet op het verder uitrollen van de digitale watermeter, in samenwerking met andere waterbedrijven en Fluvius, dewelke het comfort van de klant en het duurzaam waterverbruik zal verhogen.

        haar geografisch informatiesysteem (GIS), waarin de leidingnetgegevens van het drinkwater- en rioleringsnet beheerd worden, al jaren ter beschikking stelt aan de gemeente. Via het GeoLink-platform hebben wij toegang tot de ligging en opbouw van de leidingnetten, de status van de toestellen en de geplande en uitgevoerde werken.

        met haar webservice ‘MijnPidpa’ ervoor zorgt dat de klanten op elk gewenst moment zelf hun betalingen kunnen afhandelen, verbruiksgegevens opvragen of contactgegevens wijzigen.

        een succesvolle transitie gemaakt heeft naar een nieuw SAP-platform dat de nieuwste technologie op - onder andere - het gebied van klantenbeheer bevat. Een volwaardig klantenbeheersysteem zorgt ervoor dat Pidpas contactcenter een volledig zicht heeft op alle klantgegevens en klanten snel en accuraat kunnen geholpen worden.

        afzonderlijke platforms ontwikkeld heeft op maat van de samenwerking met verschillende externe partners zoals onder andere een extranet voor de gemeentelijke deelnemers waarop alle beleidsinformatie en technische informatie terug te vinden is en een extranet ter ondersteuning van de werking van de lokale adviescommissies en OCMW’s.

        inzet op nieuwe technologieën zoals onder andere artificiële intelligentie met het oog op onder andere de verdere optimalisering van de interne werking en processen, op toekomstgericht assetbeheer, het creëren van klantoplossingen en het ontwikkelen van nieuwe waardevolle producten en diensten die bijdragen aan de evolutie van het waterbeheer.

Wat de statutenwijziging betreft:

        Pidpa is ertoe gehouden haar statuten aan te passen aan de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.

        Gelet op het feit dat dergelijke wijziging noodzakelijk en nuttig is en gelet op het onvoorwaardelijke positieve advies van de Vlaamse Regering, stemt de raad in met de voorgenomen statutenwijziging.

Wat de benoeming van nieuwe bestuurders betreft:

        Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden dienen er voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden de nodige voordrachten gedaan te worden voor de vorming van een nieuwe raad van bestuur en de afgevaardigden op de algemene vergadering.

Financiële weerslag

De gemeente dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf.

De gemeente ontvangt jaarlijks incentives van Pidpa.

Door de aansluiting(en) bij Pidpa te verlengen zijn er geen financiële implicaties.

        Aangezien onze gemeente aangesloten is bij HidroRio, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor wat betreft de door VMM gesubsidieerde werken. Pidpa zet zich bovendien maximaal in om de beschikbare subsidies te verkrijgen.

        Onze gemeente kan per legislatuur - in het kader van investeringsprojecten binnen de werking van de activiteit solidaire sanering - financiële middelen putten uit het investeringsfonds dat in 2015 werd opgericht.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van en hecht goedkeuring aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging te verlengen voor een termijn van 18 jaar.

Artikel 2:

De gemeenteraad verzoekt over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar, met ingang van de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, en dus tot en met 28 maart 2043 als die algemene vergadering plaatsvindt op 28 maart 2025.

Artikel 3: 

De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar vanaf de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit (HidroRio ) en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen. 

Artikel 4:  

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa.

Artikel 5:  

De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel over de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Alle voorgestelde mandatarissen worden voorgedragen als kandidaat lid voor de raad van bestuur.

Artikel 6:

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de Buitengewone Algemene Vergadering van Pidpa van 28 maart 2025. De agenda bestaat uit volgende agendapunten:

        Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

        Verlenging Pidpa

        Statutenwijziging – goedkeuring

        Benoeming nieuwe bestuurders

        Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem

        Varia

        Vragen van deelnemers (geen bijlage)

Artikel 7:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering op 28 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen die de gemeenteraad hierover genomen heeft.

Stemming:

HOP-fractie: voor

N-VA-fractie: voor

Vlaams Belang-fractie: voor

Unaniem goedgekeurd

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.19. BESLISSING Pontes. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de Algemene Vergadering voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        Bij het begin van de nieuwe legislatuur moet de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervanger aanstellen om Hulshout te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van Pontes.

        De HOP fractie draagt Tanja Vrindts voor als vertegenwoordiger en Karolien Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pontes.

        De N-VA fractie draagt Dorien Van Opstal voor als vertegenwoordiger en Gust Van den Bruel als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pontes.

        De Vlaams Belang fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pontes.

        De Groen fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pontes.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        23 juni 2022: Statuten Pontes

Argumentatie

PONTES is een Intercommunale vereniging en beheert drie crematoria (Antwerpen, Turnhout, Lommel).

De vertegenwoordiger moet een lid zijn van de gemeenteraad.

De stemming is geheim.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van Pontes voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Tanja Vrindts verkrijgt 11 stemmen.

        Dorien Van Opstal verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Tanja Vrindts aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pontes voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van Pontes voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Karolien Laeremans verkrijgt 11 stemmen.

        Gust Van den Bruel verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Karolien Laeremans aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van Pontes voor de legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.20. BESLISSING Pontes. Goedkeuren agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 26 maart 2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        17 januari 2025: Oproepingsbrief  voor de buitengewone algemene vergadering van 26 maart 2025 om 18:30 van Pontes te feestzaal 'Domein Martinus' Sniederspad 133 te 2980 Zoersel.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 422: over de mogelijkheid tot uittreding

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager

        23 juni 2022: statuten Pontes

Argumentatie

De gemeenteraad moet de agenda van de buitengewone algemene vergadering goedkeuren.

Er zijn geen elementen om de inhoud van de agenda niet te aanvaarden.

Tijdens de vorige legislatuur werd onderzoek gevoerd naar de mogelijkheden om over te stappen van Pontes naar Hofheide.  

In de gecoördineerde statuten van Pontes van 23 juni 2022 is geen mogelijkheid voorzien om vroegtijdig uit te treden. Dit is echter in strijd met de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur. Het decreet voorziet sinds 2021 in de mogelijkheid tot vroegtijdige uittreding mits akkoord van drie vierde van de leden en vergoeding van de schade die de uittreding berokkent.

Op vraag van lokaal bestuur Hulshout heeft de raad van bestuur van Pontes zich gebogen over deze kwestie en de principes vastgelegd voor het bepalen van de omvang van de schadevergoeding. Deze principes worden meegenomen bij de eerstvolgende statutenwijziging.

Het is aangewezen tijdens de varia van de buitengewone algemene vergadering te informeren naar:

        de stand van zaken van de geplande statutenwijziging, waarbij wordt voorzien in de mogelijkheid tot vroegtijdige uittreding en de vaststelling van de bijhorende schadevergoeding.

        de concrete uitstapmodaliteiten, zowel bij niet verlenging als bij vroegtijdige uittreding.

        verduidelijking of de schadevergoeding enkel verschuldigd is bij vroegtijdige uittreding, dan wel of deze ook verschuldigd is bij niet verlenging.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de Buitengewone Algemene Vergadering van Pontes van 26 maart 2025:

        Bestuur: verslag algemene vergadering 21 november 2024 – goedkeuring

        Bestuur: lijst van gemeentelijke afgevaardigden en plaatsvervangers in de algemene vergadering – kennisname

        Bestuur: samenstelling raad van bestuur (effectieve leden) – goedkeuring

        Bestuur: samenstelling raad van bestuur (leden met raadgevende stem) – goedkeuring

        Financiën: vaststelling presentiegelden bestuursperiode 2025-2030 – goedkeuring

        Varia en rondvraag

Artikel 2:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering op 26 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te stemmen volgens de beslissingen die de gemeenteraad hierover genomen heeft.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering op 26 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op tijdens de varia te informeren naar:

        de stand van zaken van de geplande statutenwijziging, waarbij wordt voorzien in de mogelijkheid tot vroegtijdige uittreding en bijhorende vaststelling van de schadevergoeding.

        de concrete uitstapmodaliteiten, zowel bij niet verlenging als bij vroegtijdige uittreding.

        verduidelijking of de schadevergoeding enkel verschuldigd is bij vroegtijdige uittreding, dan wel of deze ook verschuldigd is bij niet verlenging.

 Stemming:

        HOP-fractie: voor

        N-VA-fractie: voor

        Vlaams Belang-fractie: voor

        Unaniem goedgekeurd

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.21. BESLISSING VVSG (Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten). Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 december 2024: De installatievergadering voor de legislatuur 2025-2030 vindt plaats.

        Bij het begin van de legislatuur moet de gemeenteraad een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervanger aanstellen om Hulshout te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

        De HOP fractie draagt Hilde Van Looy voor als vertegenwoordiger en Elien Bergmans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

        De N-VA fractie draagt Jean-Paul Thys voor als vertegenwoordiger en Dries Van Hoof als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

        De Vlaams Belang fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

        De Groen fractie draagt geen kandidaat voor als vertegenwoordiger en geen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Hulshout in de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 40 en 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        21 december 2023: Statuten Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

Argumentatie

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw, kortweg VVSG is de ledenorganisatie van de Vlaamse gemeenten in België. Ze vertegenwoordigt alle 300 Vlaamse steden en gemeenten, bijna alle politiezones, meer dan 20 hulpverleningszones, meer dan 50 autonome gemeentebedrijven, meer dan 30 welzijnsverenigingen en meer dan 50 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

De vertegenwoordiger moet een lid zijn van de gemeenteraad.

De stemming is geheim.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Hilde Van Looy verkrijgt 11 stemmen.

        Jen-Paul Thys  verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Hilde Van Looy aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden & Gemeenten voor de legislatuur 2025-2030.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten voor de legislatuur 2025-2030.

De gemeenteraad stemt geheim. Er zijn evenveel uitgebrachte stemmen als stemgerechtigden (19).

        Elien Bergmans verkrijgt 11 stemmen.

        Dries Van Hoof verkrijgt 8 stemmen.

De gemeenteraad duidt Elien Bergmans aan als vertegenwoordiger van gemeente Hulshout in de algemene vergadering van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten voor de legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.22. BESLISSING Vervoerregio Kempen. Aanduiding vertegenwoordigers in de vervoerregioraad voor de legislatuur 2025-2030.

MOTIVERING:

Feiten en context

        21 december 2018: Goedkeuring door de Vlaamse Regering van het ontwerp van decreet over de basisbereikbaarheid.

        20 juli 2018: Goedkeuring door de Vlaamse Regering van de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s.

        3 april 2019: Het ontwerp van decreet Basisbereikbaarheid wordt aangenomen door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement

        26 april 2019: Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet over de basisbereikbaarheid.

        27 mei 2019: De gemeenteraad beslist om als gemeente het engagement aan te gaan en mee te werken aan een regionaal mobiliteitsplan voor vervoerregio Kempen.

        20 december 2024: Vervoerregioraad Kempen stelde het regionaal mobiliteitsplan van de vervoerregio Kempen definitief vast.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 40.

Argumentatie

Bij de afbakening van de vervoerregio's maakt de gemeente Hulshout deel uit van de vervoerregio Kempen.Voor iedere vervoerregio dient een regionaal mobiliteitsplan te worden opgemaakt. De opmaak en goedkeuring van dit plan is een taak van de op te richten vervoerregioraad die per vervoerregio als overlegorgaan opgericht wordt.

De gemeenten behorende tot de vervoerregio worden via deze vervoerregioraad op deze wijze integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen van het mobiliteitsbeleid voor de regio; dat zij daar onder andere een belangrijke rol krijgen in de gelaagde organisatie van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het advies geven aan de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.

Het engagement voor de gemeente houdt het volgende in: actief participeren aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, beschikbare informatie delen (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat de schepen voor Mobiliteit de vertegenwoordiger is van de gemeente in de Vervoerregioraad van de vervoerregio Kempen.

Artikel 2:

De mobiliteitsambtenaar is de ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente in de vervoerregio Kempen. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen.

Artikel 3:

De gemeente engageert zich om mee te werken aan het uitvoeren van de acties uit het mobiliteitsplan van de vervoerregio Kempen.

 Stemming:

        HOP-fractie: voor

        N-VA-fractie: voor

        Vlaams Belang-fractie: voor

Unaniem goedgekeurd

 

Voorzitter Anja Leflot schorst de vergadering om 21.07 uur voor 10 minuten. De gemeenteraad hervat de zitting om 21.15 uur.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.23. VRAAG Procedure en volgorde Joris Verhaegenlaan. - TA - Reggy Janssens

VRAAG:

Procedure en volgorde Joris Verhaegenlaan.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.24. VRAAG Haalbare kinderopvang. - TA - Nanini Van Coillie

VRAAG:

Raadslid Nanini Van Coillie vraagt naar haalbare kinderopvang.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.25. VRAAG Naar aanleiding van enkele klachten werd ons gevraagd om volgende vraag te stellen:

Wat zijn de richtlijnen voor de opruiming van de kerkhoven na 1 November? Hoe licht het bestuur de inwoners hiervan in? (Bv tijdspanne dat bloemen en andere zaken mogen blijven staan) - TA - Reggy Janssens

VRAAG:

Naar aanleiding van enkele klachten werd ons gevraagd om volgende vraag te stellen:

Wat zijn de richtlijnen voor de opruiming van de kerkhoven na 1 November? Hoe licht het bestuur de inwoners hiervan in? (Bv tijdspanne dat bloemen en andere zaken mogen blijven staan)

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.26. VRAAG Veiligheidsplan naar aanleiding van recente inbraken, recidivist in onze gemeente. - TA - Reggy Janssens

VRAAG:

Vorige gemeenteraad werd beslist mijn vraag te agenderen of opnieuw in te dienen, aangezien deze niet geagendeerd staat dien ik ze bij deze opnieuw in.      

Veiligheidsplan naar aanleiding van recente inbraken, recidivist in onze gemeente.                             

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.27. VRAAG Los van de LOI’s, zijn er plannen om vluchtelingen/asielzoekers op te vangen in onze gemeente? Er zou sprake zijn van containerwoningen te plaatsen om opvang te voorzien voor vluchtelingen. Indien ja, waar zou dit dan zijn? Wat zou het aantal dan zijn? - TA - Reggy Janssens

VRAAG:

Los van de LOI’s, zijn er plannen om vluchtelingen/asielzoekers op te vangen in onze gemeente? Er zou sprake zijn van containerwoningen te plaatsen om opvang te voorzien voor vluchtelingen. Indien ja, waar zou dit dan zijn? Wat zou het aantal dan zijn?

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.28. VRAAG onze fractie stelt voor om een dienst dierenwelzijn op te richten - TA - Nanini Van Coillie

VRAAG:

Voorstel: onze fractie stelt voor om een dienst dierenwelzijn op te richten

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.29. VRAAG Steun lokale handelaars Stationsstraat Westmeerbeek - TA - Nanini Van Coillie

VRAAG:

Steun lokale handelaars Stationsstraat Westmeerbeek

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.30. VRAAG Vraag i.v.m. het sociale vangnet. Verduidelijking van artikel A.2 uit het verslag vergadering vast bureau op 27/01/25. (Vervolg na maatschappelijk integratie traject?) - TA - Reggy Janssens

VRAAG:

Vraag i.v.m. het sociale vangnet.

Verduidelijking van artikel A.2 uit het verslag vergadering vast bureau op 27/01/25. (Vervolg na maatschappelijk integratie traject?) 

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.31. VRAAG Vraag i.v.m. het sociale vangnet. Verduidelijking van artikel A.3 uit het verslag vergadering vast bureau op 3/02/2025. Welke omkadering is hierin voorzien? Komen enkel mensen in een traject hiervoor in aanmerking of kan er gemeentelijk een uitbreiding voorzien worden voor al onze inwoners? - TA - Reggy Janssens

VRAAG:

Vraag i.v.m. het sociale vangnet.

Verduidelijking van artikel A.3 uit het verslag vergadering vast bureau op 3/02/2025.

Welke omkadering is hierin voorzien? Komen enkel mensen in een traject hiervoor in aanmerking of kan er gemeentelijk een uitbreiding voorzien worden voor al onze inwoners?

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.32. VRAAG Verkeersveiligheid; mobiliteit. Enkele interessante suggesties van  bezorgde burgers in verband met verkeersveiligheid en mobiliteit. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Toelichting:

        De N-VA-fractie ontving een mail van een burger met enkele interessante suggesties qua verkeersveiligheid en mobiliteit. Ook het lokale bestuur zou een gelijkaardige mail ontvangen hebben.

        Verder werden we meermaals aangesproken door burgers over gevaarlijke verkeerssituaties.

        We leggen deze dan ook graag voor aan de gemeenteraad en aan de verkeerscommissie.

Suggesties:

        Volgens mij zou op de Grote Baan een zebrapad tussen de bakkerij en de post de zwakke weggebruiker ten goede komen. Er zijn aan beide zijden van de baan slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen waardoor er veel heen-en weergeloop is en er dagelijks veel mensen op een onveilige manier de weg oversteken. Iets om in overweging te nemen, lijkt mij. Eventueel kan het zebrapad aan de Maskesstraat verlegd worden.

        Een tweede gevaarlijk punt is het kruispunt aan het benzinestation. Daar is wel een zebrapad maar om daar als fietser veilig over te steken is iets anders.  Misschien is een fietsoversteek daar ook geen overbodige luxe omdat hier toch veel passage is van fietsers in en uit de wijk.

        Daarnaast lijkt het mij veiliger om het eerste éénrichtingsstuk van de Doodsbroekstraat een fietsstraat te maken. Al meerdere keren dat auto's je als fiets rakelings voorbij steken.

        Het lijkt aangewezen om in de Kerkstraat tussen Heibaan en Peerdekerkhofstraat een zebrapad/fietsoversteek   in te richten. Hier passeren heel veel schoolkinderen en we willen toch dat onze kinderen veilig van en naar de school kunnen.

        Peerdekerkhofstraat: Er wordt vaak te snel gereden: bekijken i.f.v. de verkeersdrukte in het centrum? Enkelrichting maken? Eventueel tijdens bepaalde uren?

        Centrum Hulshout. Kunnen de timers voor de verkeerslichten voor fiets en voetgangersverkeer aangepast worden aan de schooldrukte.

Vragen:

        Hoe staat het gemeentebestuur tegenover deze suggesties?

        Kunnen deze voorstellen gerealiseerd worden?

        Kunnen deze suggesties besproken worden in de verkeerscommissie?

 

Bij de bespreking van agendapunt "TA.33. BESLISSING: Patrimonium; begraafplaatsen. Inrichten van een deel van de begraafplaaten als sterretjesweide." licht burgemeester Elien Bergmans toe dat dit een gevoelig thema is . Ik ben blij dat je opgemerkt hebt dat we ondertussen een sterretjesregister hebben uitgerold. Achter de schermen zijn we samen met de dienst burgerzaken aan het bekijken hoe we dit kunnen vormgeven op de verschillende kerkhoven in onze gemeente.  Elke begraafplaats in Hulshout beschikt reeds over een eigen kinderpark. In de politiecodex wordt nergens melding gemaakt van een minimumleeftijd, waardoor in de praktijk ook nu al levenloos geboren kinderen, ongeacht de duur van de zwangerschap, op het kinderpark begraven kunnen worden. Weliswaar niet op een aparte sterretjesweide. We zouden willen vragen om dit agendapunt nu niet te behandelen, omdat het nog niet beslissingsrijp is, er zijn nog voorbereidingen lopen en gelet de gevoeligheid van deze materie lijkt het nu nog niet aan de orde om hier reeds beslissingen in te nemen. Bijkomend denken we er aan om in overleg te gaan met ouders die een sterrekindje hebben, om te kijken wat hun noden zijn en hoe zij graag die rustplek zouden krijgen op de kerkhoven. 

Raadslid Dorien Van Opstal reageert: Ik ben blij dat er achterliggend werk van gemaakt is en dat ons zaadje van 2016 ondertussen resulteert in een sterretjesregister en ik hoop dat er binnen redelijke termijnen een punt geagendeerd is omtrent de inrichting van een sterretjesweide op onze begraafplaatsen.

 

 

 

Na bespreking van agendapunt "TA.33. BESLISSING: Patrimonium; begraafplaatsen. Inrichten van een deel van de begraafplaaten als sterretjesweide." neemt de gemeenteraad geen beslissing. De gemeenteraad beslist unaniem het agendapunt opnieuw te bespreken als het verder uitgewerkt is.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.33. BESLISSING Patrimonium; begraafplaatsen. Inrichten van een deel van de begraafplaatsen als sterretjesweide. - TA - Dorien Van Opstal

MOTIVERING:

Toelichting:

        GR 11/01/2016 – werd reeds eerder door de N-VA fractie het voorstel gedaan om op de gemeentelijke begraafplaatsen een deel van de begraafplaatsen als sterretjesweide in te richten. Het punt werd toen meerderheid tegen oppossitie weggestemd. 

        In november 2024 lazen we op facebook dat er een symbolisch register voor sterrenkindjes werd geopend in onze gemeente.  Een eerste positieve stap in de goede richting.  Hiermee wordt een sterrekindje al erkend en kan dit een eerste stap zijn in de verwerking van het verlies voor de ouders. 

        Een volgende stap in het verwerkingsproces is nog een plaatsje om te rouwen.  Daarom dat we het agendapunt vanuit 2016 terug hernemen.

Feiten en context

        Wanneer een kind levenloos geboren wordt, ook na een zwangerschap van minder dan 12 weken, betekent dit een groot verlies voor het hele gezin. Om dit verlies enigszins te helpen verzachten, kan een sterretjesweide ingericht worden, zodat ouders een persoonlijk herdenkplekje hebben.

        In verschillende gemeenten in Vlaanderen worden al heel wat initiatieven genomen om dergelijke plekjes in te richten. Hulshout blijft, volgens onze informatie, achterwege en heeft geen sterretjesweide. De N-VA vraagt daarom te denken aan de mensen voor wie zulk perceel een enorme troost zou kunnen betekenen.

        Daarbij verzoekt de N-VA om bijkomend via de gemeentelijke infokanalen en de huisartsen uit Hulshout en de nabije omgeving een duidelijke informatiecampagne op te starten aan de inwoners van onze gemeente. Een campagne, die duidelijk maakt dat nu ook de mogelijkheid bestaat om op een humane en respectvolle manier afscheid te nemen van elk overleden kindje en deze ook zo te begraven of te cremeren.

Juridische gronden

         Het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaats en de lijkbezorging, en latere wijzigingen.

        Het besluit van 14 mei 2004 van de Vlaamse regering tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria.

        Het wijzigingsdecreet van 28 maart 2014 dat elk doodgeboren kindje, ongeacht de duur van de zwangerschap, begraven of gecremeerd mag worden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

In onze gemeente ontbreekt op de begraafplaatsen een sterretjesweide die ouders en familieleden de kans geeft om hun verdriet te verwerken. Deze herdenkplaats heeft een psychologisch belang in het rouwproces van ouders en andere familieleden van een levenloos geboren kindje.
Het wijzigingsdecreet van 28 maart 2014 dat elk doodgeboren kindje, ongeacht de duur van de zwangerschap, traditioneel of gecremeerd ter aarde besteld mag worden. De ouders hebben volgens dat decreet daar recht op. Onze gemeente zou aan dat recht moeten gehoor geven. Er is bovendien voldoende ruimte op de begraafplaatsen om een sterretjesweide in te richten.

BESLUIT:

 

Na bespreking neemt de gemeenteraad geen beslissing. De gemeenteraad beslist unaniem het agendapunt opnieuw te bespreken als het verder uitgewerkt is.

 

Artikel 1:

Op de drie begraafplaatsen van de gemeente Hulshout wordt een perceel voor doodgeboren kinderen ingericht, een zogenaamde ‘sterretjesweide’.

Artikel 2:

Er wordt een informatiecampagne opgestart naar al de inwoners en huisartsen van Hulshout om hen in te lichten over deze ‘sterretjesweide’.

Artikel 3:

Er wordt een informatiecampagne opgestart naar de huisartsen, de ziekenhuizen en de begrafenisondernemers uit de nabije omgeving, om hen in te lichten over deze ‘Sterretjesweide’.

Artikel 4:

Indien nodig worden het huishoudelijk reglement voor de begraafplaatsen, het tariefreglement en de politiecodex geactualiseerd

 

Toegevoegd agendapunt "TA.34. Openbare werken. Stand van zaken werken Booischotseweg" en "TA.40. Wegenwerken. Booischotseweg" worden samen behandeld.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.34. VRAAG Openbare werken. Stand van zaken werken Booischotseweg. - TA - Katrien Haepers

VRAAG:

Stand van zaken werken Booischotseweg

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.35. VRAAG Openbare werken. Site ter Nethe. - TA - Dries Van Hoof

VRAAG:

programmamanager STN

In CBS zitting van maandag 10 februari 2025 werd beslist om een programmamanager aan te stellen voor de ontwikkeling van site Ter Nethe die de acties uit de EY-studie realiseert en de beslissingen voorbereidt die de gemeente of de welzijnsvereniging moet nemen om Site Ter Nethe  te ontwikkelen.

Word de vergunningsaanvraag voor de school uitgesteld in afwachting van de resultaten van zijn werk?

Beoordeeld en analyseert  hij dan ook het sportpark aangezien de studie vooral aanraad om synergiën te zoeken?

       Zal hij/zij de visie van de gemeente ook kunnen bijsturen en word de inbreng ook teruggekoppeld aan E&Y om de impact te staven ?

       Kan hij/zij ook de MIMI studie meepakken in zijn analyse pakket?

       Kan hij/zij ook jullie verkiezingsprogramma mee in rekening nemen? Zie ook mijn opmerking in GR17/02/2025.

       Is het niet ver gezocht dat je een studie gericht aan het bestuur laat analyseren door een extern iemand. Kan het bestuur hier zelf geen conclusies uit trekken?

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.36. VRAAG BuitenGHUwoon. - TA - Dries Van Hoof

VRAAG:

Vorige GR werd gemeld dat er nog beleidsbeslissingen moesten genomen worden om hierna een nieuwe aanbesteding uit te schrijven voor het partnership voor project voor mensen met een handicap. De beleidsmankementen bleken uit de studie van E&Y. Vinden jullie het gepast dat de E&Y conclusie werd uitgesteld tot na de verkiezingen terwijl er wel een boodschap werd uitgestuurd met goed nieuws voor BuitenGHUwoon?

Welke beleidsbeslissingen? En zijn deze beslissingen reeds gemaakt?

 

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.37. VRAAG Document Heylen Vastgoed. - TA - Dries Van Hoof

VRAAG:

Voor de herbestemming van de site Strepestraat werd een schatting en herbestemmingsanalyse gemaakt  door Heylen Vastgoed. Kan dit document worden toegelicht en toegevoegd aan Meeting Mobile zodanig dat we dit kunnen analyseren?

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.38. VRAAG Financiën / Planning STN. - TA - Dries Van Hoof

VRAAG:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan bovenstaande info worden geactualiseerd?

 

 

Laatste financiële info die werd gecommuniceerd aan burger is de volgende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan deze tabel worden geactualiseerd en gecommuniceerd met burger?

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.39. VRAAG Speeltuin. - TA - Katrien Haepers

VRAAG:

Hoe staat de planning m.b.t. het installeren van een extra speeltuin (achter de kerk)?

Is er ook een planning uitgewerkt rond jongeren?

Zij verzamelen nu vaak in de speeltuin in Westmeerbeek.

Kan er hier camerabewaking voorzien worden om dit te vermijden?

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.40. VRAAG Wegenwerken Booischotseweg. - TA - Katrien Haepers

VRAAG:

Stand van zaken?

Hebben de burgers recht op premies?

Welke premies? Hoe aanvragen? Wanneer aanvragen?

Wanneer starten de werken?

Voor wanneer dienen de inwoners de riolering te scheiden?

Wanneer komt Notermans keuring uitvoeren?

Wanneer en hoe worden de ondernemers ingelicht?

Wordt de volledige baan afgesloten of één baanvak?

D.m.v. verkeerslichten of eenrichtingsverkeer?

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 maart 2025.

 

GR OZ  A.41. VRAAG Openbare laadpalen vermeerderen. - TA - Katrien Haepers

VRAAG:

Is er hier een planning rond?

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.