Besluitenlijst van de Raad voor maatschappelijk welzijn

Zitting van maandag 03 juli 2023 om 20.31 uur tot 20:42 uur.

 

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Dries Van Hoof: vertrouwenspersoon

 

Verontschuldigd:

Rist Heylen, Katrien Monsecour, Britt De Ceuster: Raadsleden

 

Overzicht punten

Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 03 juli 2023.

 

RMW OZ  A.1. BESLISSING Raad voor maatschappelijk welzijn. Goedkeuring notulen van 22 mei 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        22 mei 2023: De raad voor maatschappelijk welzijn vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 74 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 mei 2023 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 03 juli 2023.

 

RMW OZ  A.2. BESLISSING Organisatiebeheersing. Jaarlijkse rapportering.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Artikel 219, lid 2 van het decreet stelt: "De algemeen directeur rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar".

        Omdat er geen raad voor maatschappelijk welzijn is in juni 2023, rapporteert de algemeen directeur op 3 juli 2023 aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78, artikel 219, lid2.

        29 april 2019: Raad voor maatschappelijk welzijn met goedkeuring van het algemeen kader van het systeem voor organisatiebeheersing voor het Lokaal Bestuur Hulshout.

Adviezen

        13 juni 2023: Het managementteam geeft gunstig advies over de stand van zaken voor de rapportering van het systeem voor organisatiebeheersing.

Argumentatie

1. Organisatiebeheersing

Het Decreet Lokaal Bestuur legt op dat gemeente en OCMW één gezamenlijk systeem voor organisatiebeheersing moeten hebben. Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:

        Het bereiken van de vastgelegde doelstellingen en het kennen en beheersen van risico's.

        Het naleven van wetgeving en procedures.

        De beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersrapportering.

        Een effectieve en efficiënte wijze van werken economische inzet van beschikbare middelen.

        De bescherming van activa en het voorkomen van fraude.

Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur bepaalt hoe dit moet gebeuren. Dat systeem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten. Een aantal onderdelen van dit systeem zijn ook decretaal bepaald (bv. visum).

Organisatiebeheersing is dus een middel om de doelstellingen te bereiken en een continue opdracht waar al de medewerkers dagelijks, al dan niet bewust, mee bezig zijn.

2. Organisatiebeheersing in Hulshout

2.1 Keuze voor systeem Vlaamse overheid

Vanaf 2019 werd gewerkt aan een organisatiebeheersingssysteem voor de gehele organisatie. Hulshout heeft gekozen voor het systeem van organisatiebeheersing dat de Vlaamse overheid heeft uitgewerkt

2.2 Toepassing in Hulshout

In de loop van 2019-2020 werd een nieuwe zelfevaluatie bij een deel van de medewerkers van het lokaal bestuur uitgevoerd. Deze zelfevaluatie vertrok vanuit een risico-inschatting van de risico's die gekoppeld zijn aan de 10 thema's van de Leidraad Organisatiebeheersing. Iedere medewerker duidde een vijftal risico’s aan die voor hem het meest aanwezig waren binnen het lokaal bestuur. Daarna werd in teamverband en onder begeleiding van de beleidsmedewerker de geselecteerde risico’s overlopen en samen nagedacht over mogelijke acties die we kunnen ondernemen om deze risico’s in te perken.

Door de coronacrisis waren nog niet alle diensten of medewerkers bevraagd omdat dit via afstandswerken niet gemakkelijk was. Het was de bedoeling uit de zelfevaluatie een actieplan te laten voortvloeien met verbeteracties. Aan deze verbeteracties zouden dan verantwoordelijken toegekend worden en de uitvoering van de acties zou op kwartaalbasis worden opgevolgd door het managementteam. De zelfevaluatie en het actieplan zijn echter nooit volledig gerealiseerd.

In 2020 heeft het Lokaal Bestuur Hulshout sterk gewerkt aan de verbetering van zijn interne organisatie via het traject onder begeleiding van CC Consult. Deze werkzaamheden werden echter niet opgenomen in het oranisatiebeheerssysteem.

Ook in 2021 werden de acties van de overheid om de covidcrisis aan te gaan hoofdzakelijk door de lokale besturen geïnitieerd en uitgevoerd. Er werd een substantiële hoeveel extra dienstverlening gevraagd, zowel door de bevolking als door de andere overheden. Tegelijk moesten de lokale besturen de bedrijfscontinuïteit waarborgen. In Hulshout gebeurde dit in een context van een transitietraject dat nog volop in ontwikkeling was en de langdurige afwezigheid van een aantal medewerkers. De combinatie van al deze factoren heeft de medewerkers individueel en de organisatie in zijn geheel erg op de proef gesteld.

De beschikbare capaciteit is in 2021 dan ook ingezet voor crisismanagement en voor het realiseren van de bedrijfscontinuïteit. De acties die voorzien waren in het organisatiebeheerssysteem zijn niet uitgevoerd, niet omdat ze niet belangrijk zijn, wel omdat de organisatie voorrang heeft gegeven aan de bedrijfscontinuïteit. Voor de coviddienstverlening was dat de organisatie van de vaccinatie, de rol in de contacttracing en de rol in het verstrekken van zorg aan inwoners met beperkt sociaal netwerk.

Tegelijk moesten de lokale besturen de dienstverlening waarborgen in een continu wijzigende context: de werking woonzorgcentrum waarborgen, de vrijetijdsactiviteiten opschalen en afschalen volgens de ontwikkeling van de regelgeving en de bedrijfscontinuïteit verzekeren met nieuwe werkvormen zoals telewerk.

Ondanks de extra taken zijn er toch ook vorderingen gemaakt in de opvolging van het organisatiebeheerssysteem. De rapportering organisatiebeheersing voor het jaar 2021 was tweeledig:

        Opvolging van de uitvoering van de geformuleerde acties in het kader van de integratie van gemeente en OCMW

        Stand van zaken organisatiebeheersing die een beeld geeft van hoe de beheersmaatregelen van de Leidraad Organisatiebeheersing zijn omgezet binnen het lokaal bestuur.

2.3 Evaluatie van de aanpak organisatiebeheersing

In het najaar van 2022 heeft het managementteam de aanpak en de resultaten van het organisatiebeheerssysteem geëvalueerd. Hierbij kwamen we tot volgende vaststellingen.

  1. Organisatiebeheersing wordt opgevat als een laag die over de werking ligt. Dit heeft als nadeel dat organisatiebeheersing niet in de dagelijkse werking verankerd is.
  2. Organisatiebeheersing wordt nog te veel gezien als een opdracht van het management en van de beleidsmedewerker. Medewerkers zijn zich niet altijd bewust van risico’s en van de bestaande beheersmaatregelen. Het is echter een taak van alle werknemers om volgens de principes van behoorlijk bestuur te werken.
  3. De organisatie neemt geregeld acties die bedoeld zijn om de organisatie en werking te verbeteren maar deze acties zijn niet terug te vinden in het systeem van organisatiebeheersing.
  4. Het systeem van de Vlaamse overheid blijft een goed leidraad om het organisatiebeheerssysteem vorm te geven.

2.4 Wijziging in de aanpak

2.4.1 Organisatiebeheersing integreren in de werking via de BBC

Gemeenten en OCMW's maken gebruik van de beleids- en beheerscyclus (BBC), het plannings-, registratie- en evaluatiesysteem van de Vlaamse lokale besturen. Lokale besturen maken conform de BBC-regelgeving een meerjarenplan met beleidsdoelstellingen en acties, registreren wat ze doen in de boekhouding en rapporteren daarover tussentijds en via de jaarrekening.

De Vlaamse overheid heeft met de beleids- en beheerscyclus (BBC) het procesmatig werken verankerd in de werking van de lokale besturen. De kern van procesmatig werken is resultaatgericht werken. De PCDA-cirkel waarop de BBC is gebaseerd, is een goed controlemiddel om de kwaliteit van veranderingen en verbeteringen binnen de organisatie te bewaken. Het heeft een cyclisch karakter, waardoor er continu aandacht voor kwaliteitsverbetering is. Na evaluatie en eventuele bijsturing, begint de PDCA cyclus weer van voren af aan. Door de PDCA cyclus zijn medewerkers goed in staat om hun eigen manier van werken te beoordelen en daar waar nodig, te verbeteren. Omdat iedereen op de werkvloer deel uitmaakt van het totale proces, heeft dat een positieve invloed op de gehele organisatie. Het is dan ook logisch dat de werkzaamheden in het kader van organisatiebeheersing verankerd worden in de dagelijkse werking en dus in de BBC.

Om organisatiebeheersing te integreren in de werking, nemen we de beheersmaatregelen vanaf aanpassing meerjarenplan 2023 op als acties. Met deze manier van werken:

        Verankeren we het organisatiebeheerssysteem in de werking;

        Voorzien we de middelen voor de realisatie van de beheersmaatregelen

        Kan de rapportering over de organisatiebeheersing samen met de rekening gebeuren. Op deze manier krijgt de gemeenteraad een volledig overzicht over de uitvoering van het meerjarenplan en over de organisatiebeheersing. De algemeen directeur zal de realisatie van de acties in het kader van het organisatiebeheerssysteem uit het meerjarenplan evalueren en toelichten in een apart agendapunt maar ook voortvloeiend uit de rekening.

2.4.2 Alle medewerkers betrekken

Om de transitie van de bestaande naar de nieuwe werkwijze te maken, heeft het managementteam een aantal initiatieven genomen. Door meerdere medewerkers te betrekken kunnen we het organisatiebeheerssysteem meer gekend maken en meer laten leven in de dagelijkse werking.

2.4.3 Het managementteam blijft kiezen voor het systeem van de Vlaamse overheid

De thema’s van het organisatiebeheerssysteem van de Vlaamse overheid kunnen volgende de PDCA-cirkel opgenomen worden.

2.4.4 Meer communiceren over maatregelen in het kader van het organisatiebeheerssysteem

Een dienstnota is een formele communicatie van de algemeen directeur om medewerkers op de hoogte te brengen van richtlijnen, bedrijfsafspraken en praktische regelingen voor het werk.

Sinds januari 2023 vermelden we bij elke dienstnota hoe de maatregel kadert in

        Welzijn op het werk

        Waarden van de organisatie

        Organisatiebeheersing

2.5 Transitie naar de nieuwe manier van werken

Op 7 december 2022 heeft het managementteam een werkbijeenkomst georganiseerd met volgende inhoud:

2.5.1 Informeren

  1. Het doel van organisatiebeheersing helder stellen: het vertrouwen van de inwoners in de overheid versterken.
    1. Effectiviteit: De organisatie doet de juiste dingen. Ze doet wat ze moet doen, binnen de politiek vastgelegde krijtlijnen.
    2. Integriteit: De organisatie doet de dingen juist. Ze versterkt haar integriteit in haar geheel en van het correct handelen van de individuele medewerkers.
    3. Kwaliteit: De mate waarin de organisatie streeft naar voortdurende verbetering, rekening houdend met wat de belanghebbenden van haar verwachten.
    4. Efficiëntie: De organisatie zet de middelen correct en economisch in.
  2. Bepalen wat organisatiebeheersing in de praktijk betekent
    1. Risico’s benoemen
    2. Risico’s inschatten
    3. Risico’s beperken door maatregelen te nemen
    4. Effect van de maatregelen opvolgen – rapporteren
  3. Het systeem van de Vlaamse overheid toelichten
    1. 10 thema’s
    2. Mogelijke risico’s
    3. Mogelijke beheersmaatregelen die als actie geformuleerd zijn

2.5.2 Actualiseren

  1. De bestaande inventaris risico’s en beheersmaatregelen waarover jaarlijks gerapporteerd wordt, evalueren op de uitvoering
  2. Schrappen wat gerealiseerd is
  3. Nieuwe risico’s opnemen waarvoor we al acties nemen, zij het in een andere context
  4. Nieuwe risico’s benoemen, samen met een vertegenwoordiging van medewerkers
  5. Beheersmaatregelen formuleren als acties

Het resultaat was een geactualiseerde inventaris van risico’s waarvan enkelen al beheersmaatregelen hadden. Deze inventaris is de basis voor de evaluatie van de organisatiebeheersing 2022.

De Sinterklaasbijeenkomst over het organisatiebeheerssysteem wordt in de organisatieagenda opgenomen als D-dag, de startdag van de uitvoering (DO) van de acties die in het meerjarenplan zijn openomen in het kader van organisatiebeheersing.

2.5.3 Beheersmaatregelen definiëren

Het managementteam heeft het resultaat van de werkzaamheden van 7 december 2022 verder uitgewerkt op 16 februari 2023. Hierbij ging de aandacht hoofdzakelijk naar het formuleren van beheersmaatregelen als actie in het meerjarenplan.

2.5.4 Acties verwerken in meerjarenplan

Het managementteam heeft in een werkvergadering op 7 april 2023 de inventaris van beheersmaatregelen als antwoord op de risico’s als acties ondergebracht bij de beleidsdoelstellingen en actieplannen. Hierbij werden er ook taken en verantwoordelijkheden toegewezen. Het overzicht is als bijlage toegevoegd.

Op de samenwerkdag van 14 juni 2023 zullen de medewerkers de acties in het kader van het organisatiebeheerssysteem toetsen op hun haalbaarheid.

2.6 Rapportering over 2022

De rapportering over het organisatiebeheerssysteem bestaat uit

        Het overzicht van de risico’s waarvan de beheersmaatregelen voldoende gerealiseerd zijn

        Het overzicht van de geactualiseerde inventaris van risico’s en beheersmaatregelen

        De aanpassing in de werking

2.7 Opvolging

De opvolging van de acties in het kader van organisatiebeheersing zal driemaandelijks aan bod komen in het managementteam. Elk lid van het managementteam rapporteert over de stand van aken van de acties. Dit rapport wordt voorafgegaan door een bevraging bij de betrokken

Financiële weerslag

De eventuele financiële gevolgen die aan dit besluit verbonden zijn, zullen opgenomen worden bij de aanpassing van het meerjarenplan.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapportering over de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout voor 2022.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 03 juli 2023.

 

RMW OZ  A.3. BESLISSING Deontologische commissie. Samenstelling.

MOTIVERING:

Feiten en context

        25 november 2019: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn over de goedkeuring van de deontologische code van de lokale mandatarissen.

        22 mei 2023: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het ontwerp van aanpassing van de deontologisch code van de mandatarissen goed en beslist een deontologische commissie op te richten.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 39 en  78.

Argumentatie

Het hoofdstuk over de handhaving van deontologische code is geschreven met als doel in onverdachte tijden een werkwijze te beschrijven om eventuele schendingen van de deontologische code te bejegenen.

De kern van deze handhaving is nu de installatie van een deontologische commissie die vermoedens van schendingen van de code of effectieve schendingen van de code behandelt. Dit is altijd buiten eventuele strafrechtelijke procedures.

Hierbij is het de bedoeling de (voor-)onderzoeken zoveel mogelijk in alle discretie laten verlopen om te voorkomen dat er voorbarige publieke terechtstellingen gebeuren en om te voorkomen dat de commissie misbruikt wordt om mensen of partijen in diskrediet te brengen, door wie dan ook.

De opdracht van de deontologische commissie.

De deontologische commissie:

- Waakt over de naleving van de deontologische code.

- Beslist tot het voeren van een (voor-)onderzoek

- Beslist over een eventuele sanctie

Het besluit van 23 mei 2023 stelt de deontologische code samen uit gelijken: leden van de raad. Elke fractie binnen de raad krijgt één mandaat in de deontologische commissie. Met een evenredige samenstelling kan de schijn van partijdigheid gewekt worden bij behandeling van vermoedens van of effectieve schendingen van de code. De voorzitter van de gemeenteraad zit ook de deontologische commissie voor.

Voor iedere kandidaat-commissielid moet er een akte van voordracht zijn die ondertekend is door de meerderheid van de leden van de fractie.

        22 mei 2023: De N-VA fractie dient hun voordrachtakte in.

        12 juni 2023: De CD&V fractie dient hun voordrachtakte in.

        21 juni 2023: De Groen fractie dient hun voordrachtakte in.

        De fracties dragen de kandidaten voor deze mandaten voor aan de voorzitter van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn:

        CD&V:

        Kristina Van den Heuvel

        Karolien Laeremans als eerste plaatsvervanger

        N-VA:

        Sofie Van Lommel

        Bart Ceulemans als eerste plaatsvervanger

        Britt De Ceuster als tweede plaatsvervanger

        Groen

        Rist Heylen

        Katrien Monsecour als eerste plaatsvervanger

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn momenteel geen directe financiële gevolgen verbonden. De wijziging in het decreet waardoor een presentiegeld kan toegekend worden voor een vergadering van de deontologische commissie, is in voorbereiding.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat over tot de samenstelling van een deontologische commissie op basis van de voordrachtakten.

Deze deontologische commissie bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn en volgende 4 raadsleden:

        Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn.

        Kristina Van den Heuvel (CD&V) met als eerste plaatsvervanger Karolien Laeremans.

        Sofie Van Lommel (N-VA) met als eerste plaatsvervanger Bart Ceulemans en als tweede plaatsvervanger Britt De Ceuster.

        Rist Heylen (Groen) met als eerste plaatsvervanger Katrien Monsecour.

Artikel 2:

Aan de leden van deze deontologische commissie, wordt geen presentiegeld verleend.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 03 juli 2023.

 

RMW OZ  A.4. BESLISSING Financiën. Jaarrekening 2022 WV Ter Nethe.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Het meerjarenplan 2022-2025 werd goedgekeurd door de Algemene vergadering op 28 maart 2022 en aangepast op 24 oktober 2022.

        Vanaf 2022 werd er gestart met de uitvoering van het meerjarenplan. De jaarrekening 2022 bevat de rapportering over het eerste (niet volledige) jaar van het plan.

        De jaarrekening 2022 werd vastgesteld door de Algemene vergadering op 22 mei 2023.

Juridische gronden

De jaarrekening 2022 wordt opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheerscyclus (BBC). De regels die van toepassing zijn voor de opmaak van de jaarrekening zijn vastgelegd in:

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 490.

        30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

        26 juni 2018: Ministerieel Besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

Argumentatie

Eén jaarrekening

De jaarrekening 2022 is opgemaakt volgens de nieuwe regels voor de beleids- en beheerscyclus (BBC2020).

De nieuwe regelgeving BBC2020 voorziet dat de opbouw van het meerjarenplan en van de jaarrekening zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd zijn, wat een transparante rapportering over de realisatiegraad van de doelstellingen mogelijk maakt.

Inhoud

De jaarrekening bevat een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Daarnaast wordt bijkomende documentatie als achtergrondinformatie bij de jaarrekening aan de raadsleden aangeboden.

De beleidsevaluatie

Voor de beleidsevaluatie legt de regelgeving geen gestandaardiseerd schema op. De bedoeling is dat het een beknopt en leesbaar document is dat de raadsleden een antwoord geeft op de vraag in welke mate en tegen welke kost de acties en beleidsdoelstellingen uit de strategische nota van het meerjarenplan gerealiseerd werden. De eindevaluatie over de periode van 1 januari tot 31 december vind je terug in het rapport van de beleidsevaluatie. Dit rapport maakt onderdeel uit van de jaarrekening.

De financiële nota

De financiële nota van de jaarrekening bevat:

        de doelstellingenrekening (schema J1).

        de staat van het financieel evenwicht (schema J2).

        de realisatie van de kredieten (schema J3).

        de balans (schema J4).

        de staat van opbrengsten en kosten (schema J5).

De toelichting

De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van de jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze omvat minstens:

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (schema T1).

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2).

        de investeringsprojecten (schema T3).

        een overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4).

        een overzicht van de financiële risico’s met een omschrijving van die risico’s en van de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken.

        een verwijzing naar de plaats waar de documentatie beschikbaar is.

        een toelichting bij de balans (schema T5).

        de waarderingsregels.

        de niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen.

        een verklaring van de materiële verschillen tussen de gerealiseerde en de geraamde ontvangsten en uitgaven.

        de toelichting over de kosten, opbrengsten, uitgaven en ontvangsten met een buitengewone invloed op het budgettair resultaat van het boekjaar en het overschot of tekort van het boekjaar.

        een overzicht van de overgedragen (gedeelten van) kredieten voor investeringen en financiering.

De documentatie

Naast het ontwerp van de jaarrekening stelt het bestuur ook de bijbehorende documentatie aan de raadsleden ter beschikking. De documentatie bevat minstens de volgende onderdelen (artikel 4 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 (MB BBC)):

        het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen, acties, ontvangsten en uitgaven.

        een overzicht van de toegestane werkings- en investeringssubsidies voor het boekjaar in kwestie. (niet van toepassing bij Welzijnsvereniging Ter Nethe)

        een overzicht van de beleidsvelden per beleidsdomein.

        een overzicht van de verbonden entiteiten.

        een overzicht van de personeelsinzet.

        een overzicht van de opbrengst per belastingsoort. (niet van toepassing bij Welzijnsvereniging Ter Nethe)

De documentatie biedt de raadsleden achtergrondinformatie bij de jaarrekening. De raad moet er niet over beslissen.

Procedure

De beleidsrapporten worden overeenkomstig artikel 490 van het decreet over het lokaal bestuur vastgesteld door de Algemene Vergadering. Het bestuur bezorgt het ontwerp van de jaarrekening minstens 14 dagen voor de raadszitting waarop het geagendeerd is aan ieder lid van de algemene vergadering. Vanaf dat moment moeten de raadsleden ook de bijbehorende documentatie ter beschikking krijgen.

Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt binnen de twintig dagen bezorgd aan de betrokken openbare centra voor maatschappelijk welzijn. De betrokken raad voor maatschappelijk welzijn kan advies uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging binnen een termijn van vijftig dagen.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Namens zichzelf: Gelukkig heeft raadslid Winkelmans de administratieve fouten opgemerkt, waarvoor dank.

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de jaarrekening 2022 van Welzijnsvereniging Ter Nethe.

Deze geïntegreerde jaarrekening 2022 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, een toelichting en extra documentatie.

 

Beschikbaar budgettair resultaat

€ 558.954,16

Autofinancieringsmarge

€ 594.364,81

 

Balans per 31/12/2022

Activa

Passiva

 

Vlottende Activa

   1.560.236,90

Schulden

  1.073.550,34

Vaste Activa

       112.673,05

Netto actief

      599.359,61

Totaal Activa

   1.672.909,95

Totaal Passiva

  1.672.909,95

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2022

Kosten

€ 2.876.010,70

Opbrengsten

€ 3.383.347,24

Overschot van het boekjaar

     507.336,54    

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Punt bijlagen/links Boek jaarrekening 2022 - Welzijnsvereniging Ter Nethe.pdf Download
20230522AV_uittrekseljaarrekening.pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.