Besluitenlijst van de OCMW raad

Zitting van maandag 29 juni 2020 om 22.25 uur tot 22:29 uur.

 

Aanwezig:

Elias De Wever: voorzitter

Geert Daems: burgemeester

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten: schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht: raadsleden

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Laura Kunnen, Stefaan Pelgrims, Katrien Monsecour: raadsleden

 

 

Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 29 juni 2020.

 

RMW OZ  A.1. BESLISSING Intergemeentelijke preventiewerking. Samenwerkingsovereenkomst tussen CGG Kempen, LOGO Kempen en de gemeenten Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De OCMW-raad neemt kennis van en bekrachtigt de door de gemeenteraad goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst tussen CGG Kempen, LOGO Kempen en gemeenten Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo, die luidt als volgt:

Overeenkomst tussen Centrum voor geestelijke gezondheidszorg Kempen, LOGO Kempen en gemeenten Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Westerlo – intergemeentelijke preventiewerking

Tussen

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Kempen vzw, , Antwerpseweg 1A bus 1, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Wim Caeyers (voorzitter) en Lynn De Ceuster (ondervoorzitter).

En

LOGO Kempen vzw, Antwerpseweg 1, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Pierre Goor (voorzitter).

En

Stad Geel, Werft 20, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Vera Celis (burgemeester) en François Mylle (algemeen directeur).

Gemeente Herselt, Kerkstraat 1, 2230 Herselt, vertegenwoordigd door Peter Keymeulen (burgemeester) en Tina Vervloessem (algemeen directeur).

Gemeente Hulshout, Professor Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door Elias De Wever (voorzitter gemeenteraad) en Anita Van den Eynde (algemeen directeur).

Gemeente Laakdal, Markt 19, 2430 Laakdal, vertegenwoordigd door Tine Gielis (burgemeester) en Jerry Verspreet (algemeen directeur).

Gemeente Meerhout, Markt 1, 2450 Meerhout, vertegenwoordigd door Nele Geudens (burgemeester) en Flor Boven (algemeen directeur).

Gemeente Westerlo, Boerenkrijglaan 61, 2260 Westerlo, vertegenwoordigd door Guy Van Hirtum (burgemeester) en Jo Vankrunkelsven (algemeen directeur).

Komen overeen als volgt:

Deel 1. Algemene situering opdracht lokale besturen betreffende intergemeentelijke preventie

Het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventief gezondheidsbeleid voorziet het formuleren van Vlaamse gezondheidsdoelstellingen voor preventie. Het strategisch plan van het Agentschap Zorg en Gezondheid ‘ De Vlaming leeft gezonder tegen 2025’ kaderend in de gezondheidsconferentie preventie van 16 en 17 december 2016 voorziet de herziening van deze gezondheidsdoelstellingen.

Op 21 januari 2020 ondertekenden 27 Kempense gemeenten het charter ‘Gezonde Gemeente’ waarbij ze zich engageren om een gezonde levensstijl bij al hun inwoners te promoten.

Deel 2. Inzet intergemeentelijke preventiemedewerker

Voor het realiseren van dit artikel 1 vermelde preventief gezondheidsbeleid en de uitbouw van een intergemeentelijke preventiewerking, kunnen de deelnemende gemeenten beroep doen op personeel van CGG Kempen. De gedetailleerde modaliteiten worden geformuleerd in een addendum.

Deel 3. Vergoeding inzet

Elke deelnemende gemeente ontvangt een subsidie van de Vlaamse overheid: een forfait van 3000 euro + 0,08 euro per inwoner (personen met een verhoogde tegemoetkoming worden dubbel gerekend). Dit bedrag komt rechtstreeks vanuit de Vlaamse overheid terecht bij LOGO Kempen. Daarnaast betaalt elke deelnemende gemeente een co- financiering, voor het zelfde bedrag, aan LOGO Kempen. LOGO Kempen stort op zijn beurt het totale bedrag door aan CGG Kempen.

Geel zal voor de co- financiering geen geld inbrengen maar de inzet van de reeds aanwezige lokale preventiewerker.

15% van de middelen van het totale budget zullen voorzien worden voor de betaling van dienstverplaatsingen, opleidingen en dergelijke meer.

Specifieke gegevens voor de gemeente worden vervat in een addendum.

Deel 4. Uitbreiding samenwerking medewerkers

De deelnemende gemeenten verbinden zich er toe de samenwerking met de betrokken personeelsleden van CGG Kempen op geen enkele wijze uit te breiden zonder voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van CGG Kempen.

Deel 5. Evaluatie

CGG Kempen en LOGO Kempen verbinden zich ertoe minstens één keer per jaar gezamenlijk een formele evaluatie te houden van de samenwerking.

Voor de opvolging en evaluatie van de intergemeentelijke preventie acties worden de bestaande registratiesystemen van CGG Kempen (ginger) en LOGO Kempen (CIRRO) gebruikt. Jaarlijks zal op basis van deze registratie een kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie gehouden worden.

Voor de deelnemende gemeenten van deze samenwerkingsovereenkomst zal een (beperkte) stuurgroep samengesteld worden die minstens twee keer per jaar samenkomt met als doel het bepalen, opvolgen en bijsturen van doelstellingen.

Deel 6. Duur overeenkomst

De overeenkomst gaat in op 1/6/2020. De deelnemende gemeenten engageren zich tot 31/12/2024 en wordt na deze periode stilzwijgend verlengd onder dezelfde voorwaarden als het initieel contract.

Opzeg van de overeenkomst kan enkel na overleg met CGG Kempen en LOGO Kempen en tenzij er via een aangetekend schrijven een opzeg gebeurt 3 maanden voor de in het eerste lid bepaalde vervaldatum. Opzeg van de overeenkomst kan door elk van de ondergetekende partijen enkel mits bovenstaande bepalingen.

Deel 7. Slotbepalingen

Opgedane knowhow en kennis mogen gebruikt worden in andere/nieuwe samenwerkingsverbanden, voor zover ze de andere partijen niet schaden.

De nietigheid van één van de bepalingen in onderhavige overeenkomst brengt de geldigheid van de rest van de overeenkomst niet in het gedrang.

Het Belgische recht is uitsluitend van toepassing op deze overeenkomst en op alle overeenkomsten die hieruit voortvloeien.

In geval van betwisting in het kader van onderhavige overeenkomst, zijn uitsluitend de rechtbanken van het arrondissement Antwerpen, afdeling Turnhout bevoegd.

Voor de lokale besturen:

Vera CelisFrançois Mylle

Peter KeymeulenTina Vervloesem

Elias De WeverAnita Van den Eynde

Tine GielisJerry Verspreet

Nele GeudensFlor Boven

Guy Van HirtumJo Vankrunkelsven

Voor LOGO Kempen

Pierre Goo'r

Voor CGG Kempen

Wim CaeyersLynn De Ceuster

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst tussen CGG Kempen, LOGO Kempen en gemeenten Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo goed te keuren en dat luidt als volgt:

Addendum voor de overeenkomst CGG Kempen – LOGO Kempen – Gemeente HULSHOUT

Intergemeentelijke preventiewerking

De ondergetekende partijen:

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Kempen vzw, Antwerpseweg 1A bus 1, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Wim Caeyers (voorzitter) en Lynn De Ceuster (ondervoorzitter).

En

LOGO Kempen vzw, Antwerpseweg 1, 2440 Geel, vertegenwoordigd door Pierre Goor (voorzitter).

En

Gemeente HULSHOUT, Professor Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door Elias De Wever (voorzitter gemeenteraad) en Anita Van den Eynde (algemeen directeur).

1.Toevoeging aan het hoofdcontract

Dit addendum is bedoeld om te worden gevoegd bij de overeenkomst van 01/06/2020 en maakt integraal deel uit van het hoofdcontract.

2.Inzet medewerker

CGG Kempen voorziet in de inzet van een intergemeentelijke preventiewerker, niveau bachelor.

Standplaats wordt voorzien op een locatie van CGG Kempen (Herentals of Turnhout). Afhankelijk van de uit te voeren activiteit zal de intergemeentelijke preventiewerker zich verplaatsen of aanwezig zijn in de gemeente.

Afwezigheden omwille van feestdagen, verlof, opleiding of korte ziekte worden niet ingehaald.  Bij langdurige afwezigheden omwille van ziekte zal in de mate van het mogelijke door CGG Kempen in overleg met LOGO Kempen en de betrokken gemeenten bekeken worden  of er alternatieven mogelijk zijn.

3.Inhoudelijke werking

De krijtlijnen waarbinnen de intergemeentelijke preventiewerker ingezet zal worden met inhoudelijke en beleidsmatige ondersteuning vanuit CGG Kempen en LOGO Kempen in het opstellen van een preventief gezondheidsbeleid rond de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen zijn:

- De opmaak van een strategisch- en operationeel plan per cluster van deelnemende gemeenten gezien de regionale context en mogelijkse verschillen

- Uitvoering van de hieraan gekoppelde acties door de intergemeentelijke preventiewerker

- Nauwe samenwerking met de betrokken gemeenten en terugkoppeling aan (een nog samen te stellen) stuurgroep

- Jaarlijkse rapportage en opmaak van werkingsverslag zoals omschreven in de samenwerkingsovereenkomst

4.Vergoeding inzet

Een forfait van 3000 euro + 0,08 euro per inwoner (inwoners met een verhoogde tegemoetkoming tellen dubbel) + eigen financiële inbreng ter waarde van het bedrag van de ontvangen subsidie. Indien indexaanpassingen worden onderstaande bedragen ook aangepast.

3969,49 x 2 = 7938,98

Opgemaakt te Turnhout op 01/06/2020  in evenveel exemplaren als betrokken partijen in onderhavige overeenkomst, in drievoud waarbij elke partij verklaart een ondertekend exemplaar te hebben ontvangen.

Voor de Lokale besturenVoor LOGO KempenVoor CGG Kempen

Elias De WeverPierre GoorWim Caeyers

Anita Van den EyndeLynn De Ceuster

Artikel 3:

De ondertekende overeenkomst over te maken aan CGG Kempen.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 29 juni 2020.

 

RMW OZ  A.2. BESLISSING Ouderenzorg. Goedkeuring intentieverklaring tot structurele samenwerking tussen Heist-op-den-Berg en Hulshout.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De OCMW-raad beslist om goedkeuring te hechten aan de intentieverklaring tot structurele samenwerking met betrekking tot ouderenzorg tussen Heist-op-den-Berg en Hulshout.

Artikel 2:

De OCMW-raad geeft een mandaat aan het vast bureau om verdere voorbereidingen te treffen in de uitwerking van deze structurele samenwerking.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 29 juni 2020.

 

RMW OZ  A.3. BESLISSING OCMW Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2019.

BESLUIT:unaniem
 

Enig artikel:

De OCMW-raad beslist om de jaarrekening 2019 bestaande uit een beleidsnota, een financiële nota en een samenvatting van de algemene rekeningen met volgende resultaten goed te keuren.

Resultaat op kasbasis

810.863 euro

Autofinancieringsmarge

23.248 euro

 

Balans per 31/12/2019

Activa

Passiva

Vlottende activa

1.289.123 euro

Schulden

2.119.619 euro

Vaste activa

3.646.972 euro

Netto-actief

2.816.476 euro

Totaal activa

4.963.095 euro

Totaal passiva

4.936.095 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2019

Kosten

4.897.417 euro

Opbrengsten

5.037.360 euro

Overschot van het boekjaar

* Operationeel overschot

* Financieel overschot

* Uitzonderlijk tekort

139.943 euro

-83.501 euro

126.911 euro

96.534 euro

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 29 juni 2020.

 

RMW OZ  A.4. BESLISSING Subsidie “covid-19” extra financiële steun. Principebeslissing voor de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De OCMW-raad neemt kennis van het toegekende subsidiebedrag van 3.610 euro voor de subsidie “covid-19” voor de doelgroep van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Artikel 2:

Maatschappelijk assistente Davina Vos wordt verantwoordelijk gesteld voor de toekenning van een tussenkomst aan cliënten (gebruikers van het OCMW) voor de subsidie “covid-19”. 

Artikel 3:

De aanwending van de middelen komt ter kennisgeving en bekrachtiging op het bijzonder comité voor de sociale dienst van december 2020.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 29 juni 2020.

 

RMW OZ  A.5. BESLISSING Subsidie voedselhulp. Principebeslissing voor de periode van 1 april 2020 tot en met 30 september 2020.

BESLUIT:unaniem
 

Artikel 1:

De OCMW-raad neemt kennis van het subsidiebedrag van 722 euro voor dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.  

Artikel 2:

Maatschappelijk assistente Davina Vos wordt verantwoordelijk gesteld voor de toekenning van een tussenkomst aan cliënten (gebruikers van het OCMW) voor dringende maatregelen inzake voedselhulp.

Artikel 3:

De aanwending van de middelen komt ter kennisgeving en bekrachtiging op het bijzonder comité voor de sociale dienst van december 2020.

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 29 juni 2020.

 

RMW OZ  A.6. VRAAG Organisatie OCMW-raad : publiek - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Door de corona-crisis waren dringende en noodzakelijke aanpassingen nodig inzake de organisatie van de gemeenteraadszittingen.  Maandag 2 maart was de laatste vergadering onder normale omstandigheden, de agenda van de OCMW-raad van 23 maart werd sterk ingeperkt en de zitting vond plaats met enkel de fractieleiders, voorzitter en algemeen directeur en de andere raadsleden moesten stemmen via e-mail (geen live-stream).  De vergaderingen van 27 april en 8 juni werden gehouden in de sporthal, evenwel zonder publiek. 

De sporthal is een grote zaal waarvan nu slechts een klein gedeelte (ik schat hooguit 25%) wordt ingenomen voor de plaatsing van het meubilair voor de raadsleden.

In het verleden heeft de openstelling voor het publiek nooit geleid tot een zeer grote opkomst, dus is de kans bijzonder klein dat dit nu wel het geval zou zijn.  Desgewenst kan er een maximum aantal toehoorders bepaald worden en kan een voorafgaandelijke melding (inschrijving) worden opgelegd.

Waarom wordt er nog steeds geen publiek toegelaten bij de zittingen van de OCMW-raad ?

 

Publicatiedatum: 15/09/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.