Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 22 mei 2023.
RMW OZ A.1. BESLISSING Raad voor maatschappelijk welzijn. Goedkeuring notulen van 3 april 2023.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 3 april 2023: De raad voor maatschappelijk welzijn vindt plaats.
● De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ artikel 74 over de goedkeuring van de notulen.
○ artikel 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 april 2023 goed zonder opmerkingen.
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 22 mei 2023.
RMW OZ A.2. BESLISSING Patrimonium. Goedkeuring herziening pachtprijzen.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 2 maart 2020: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn over de goedkeuring van de herziening van de pachtprijzen van de lopende pachten volgens de wettelijke coëfficiënten door de pachtprijzencommissie vastgesteld, als volgt: het kadastrale inkomen x 10,32 (= coëfficiënt voor de Kempen - Belgisch Staatsblad 13/12/2019) en deze herziening toepasselijk te stellen op de eerstvolgende vervaldag.
● In het Belgisch Staatsblad van 13 december 2022 werden de coëfficiënten vastgesteld voor de berekening van de pachtprijzen.
● Voor de gronden gelegen in de Kempen in de provincie Antwerpen werd een coëfficiënt van 12,38 vastgesteld.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78.
● 4 november 1969: Wet tot beperking van de pachtprijzen: artikel 2 § 3.
● 11 september 1989: Koninklijk besluit over de pachtprijzencommissies.
Argumentatie
De verpachtende openbare besturen kunnen de prijzen van de lopende pachten herzien op de eerstvolgende vervaldag en aanpassen met bovenvermelde coëfficiënt.
Het is billijk om de huidige pachtprijzen aan te passen met de nieuwe coëfficiënt.
Financiële weerslag
Beleidsdoelstelling | BD000008 Goed financieel beheer. |
Actieplan | AP000071 Een correcte vergoeding innen voor het gebruik van de gebouwen en gronden van het lokaal bestuur. |
Actie | AC000444 Enkele gronden en gebouwen verpachten |
MJP nummer | MJP001347 |
Beschikbaar krediet | 588,00 euro |
Totaal krediet | 588,00 euro |
| Exclusief btw | Inclusief btw |
Kosten | nvt | 0,00 euro |
Baten | nvt | 705,66 euro |
Saldo | nvt | 705,66 euro |
BESLUIT: unaniem
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn verleent goedkeuring aan de herziening van de prijzen van de lopende pachten volgens de wettelijke coëfficiënten door de pachtprijzencommissie vastgesteld, als volgt: het kadastrale inkomen x 12,38 (= coëfficiënt voor de Kempen – Belgisch Staatsblad 13 december 2022).
Artikel 2:
Deze herziening gaat van kracht op de eerstvolgende vervaldag.
Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Jurgen Ooms Dries Van Hoof Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Elias De Wever Dorien Van Opstal Karolien Laeremans Joost Verhaegen Kristina Van den Heuvel Gust Van den Bruel Jos Voet Hilde Van Looy Kurt Winkelmans Geert Vermunicht Tania Vrindts Elien Bergmans Luc Van den Vonder Geert Daems Bart Ceulemans Sofie Van Lommel Kurt Albert Rigo Huyskens Britt De Ceuster Rist Heylen Katrien Monsecour aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 22 mei 2023.
RMW OZ A.3. BESLISSING IOK. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 25 mei 2023.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 11 februari 2019: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn over de aanduiding van Karolien Laeremans als vertegenwoordiger en Rigo Huyskens als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van IOK.
● 30 maart 2023: Aangetekend schrijven IOK met de uitnodiging van de algemene vergadering van 25 mei 2023.
● De agenda van de algemene vergadering van IOK van 25 mei 2023 bevat volgende agendapunten:
van hun mandaat in 2022.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ Artikel 78: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
○ Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.
● 15 april 2020: Besluit van de buitengewone algemene vergadering van IOK over de aanpassing van de statuten.
Argumentatie
Volgens de statuten van IOK neemt de raad neemt kennis van:
● de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 25 mei 2023.
● het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
● de jaarrekening over het boekjaar 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het negatieve resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
● het verslag van de commissaris-revisor.
De raad sluit zich aan bij het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.
Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022.
De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Heist-op-den-Berg aan de algemene vergadering van IOK om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Heist-op-den-Berg blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.
De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Nijlen aan de algemene vergadering van IOK om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Nijlen blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.
BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de agenda van de algemene vergadering van IOK van 25 mei 2023 met volgende agendapunten goed:
van hun mandaat in 2022.
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van IOK van 25 mei 2023 goed.
Artikel 3:
De raad voor maatschappelijk welzijn draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IOK van 25 mei 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.
Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Jurgen Ooms Dries Van Hoof Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Kristina Van den Heuvel Dorien Van Opstal Elias De Wever Kurt Winkelmans Tania Vrindts Luc Van den Vonder Joost Verhaegen Elien Bergmans Bart Ceulemans Geert Vermunicht Kurt Albert Geert Daems Hilde Van Looy Rigo Huyskens Britt De Ceuster Karolien Laeremans Gust Van den Bruel Sofie Van Lommel Jos Voet Rist Heylen Katrien Monsecour aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 22 mei 2023.
RMW OZ A.4. BESLISSING PIDT. Goedkeuring agenda voor de algemene vergadering van 20 juni 2023.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 11 februari 2019: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn waarin Roger Van Rompaey als vertegenwoordiger en Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger wordt aangeduid voor de algemene vergadering.
● 28 september 2020: Kennisname raad voor maatschappelijk welzijn van het ontslag van Roger Van Rompaey als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
● 28 september 2020: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn waarin Ellen Verhaegen als vertegenwoordiger wordt aangeduid voor de algemene vergadering.
● 1 april 2023: Brief PIDT met de uitnodiging voor de algemene vergadering op 20 juni 2023.
● 10 mei 2023: E-mail PIDT met het ontwerp van de jaarrekening en het jaarverslag. Er wordt ook gevraagd om een agendapunt toe te voegen "Benoeming van de commissaris (mandaat commissaris).
Juridische gronden
● 12 november 2013: Statuten Pidt.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78.
Argumentatie
Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Pidt en met de ter beschikking gestelde documenten kan de raad voor maatschappelijk welzijn zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.
BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de agenda van de algemene vergadering van PIDT op 20 juni 2023 goed:
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van PIDT van 20 juni 2023 goed.
Artikel 3:
De raad voor maatschappelijk welzijn draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van PIDT van 20 juni 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de raad voor maatschappelijk welzijn heeft ingenomen.
Raadslid Dorien Van Opstal merkt op dat in artikel 3 van het agendapunt "A.5.BESLISSING: Cipal. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 22 juni 2023." Pontes i.p.v. Cipal staat. Voorzitter Elias deelt mee dat dit een administratieve vergissing is en zal aangepast worden.
Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Jurgen Ooms Dries Van Hoof Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Bart Ceulemans Elias De Wever Hilde Van Looy Kristina Van den Heuvel Rigo Huyskens Tania Vrindts Elien Bergmans Dorien Van Opstal Jos Voet Karolien Laeremans Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Luc Van den Vonder Geert Vermunicht Britt De Ceuster Kurt Albert Kurt Winkelmans Geert Daems Sofie Van Lommel Katrien Monsecour Rist Heylen aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 22 mei 2023.
RMW OZ A.5. BESLISSING Cipal. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 22 juni 2023.
MOTIVERING:
Voorgeschiedenis
● 11 februari 2019: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn over de aanduiding van Karolien Laeremans als vertegenwoordiger en Kato Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.
● 14 oktober 2019: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn over de aanduiding van Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.
● 5 mei 2023: E-mail met de uitnodiging voor de algemene vergadering van Cipal op 22 juni 2023.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
○ artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.
● 14 december 2018: Statuten Cipal.
Argumentatie
Het OCMW Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging Cipal.
Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Cipal en met de ter beschikking gestelde documenten zijn er geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.
BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de agenda van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 met volgende agendapunten goed:
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 goed.
Artikel 3:
De raad voor maatschappelijk welzijn draagt de vertegenwoordiger van het OCMW die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de raad voor maatschappelijk welzijn heeft ingenomen.
Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 22 mei 2023.
RMW OZ A.6. BESLISSING Deontologische commissie. Goedkeuring aanpassing deontologische code raadsleden.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 25 november 2019: Beslissing Raad voor maatschappelijk welzijn over de goedkeuring van de deontologische code van de lokale mandatarissen.
● Het decreet lokaal bestuur regelt de organisatie en werking van de bestuursorganen.
● Artikel 38 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de raad een deontologische code aanneemt.
● 1 februari 2023: Het Vlaamse Parlement beslist dat alle gemeenten vanaf maart 2023 een deontologische commissie moeten oprichten.
● Omdat de deontologische code in 2019 overgenomen is van het model VVSG, nemen we bij deze wijziging ook het model van VVSG over.
● 24 april 2023: Beslissing vast bureau over de goedkeuring van het ontwerp van aanpassing van de deontologisch code van de mandatarissen en de oprichting van de deontologische commissie.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78.
● 25 november 2019: Deontologische code raad voor maatschappelijk welzijn Hulshout.
Argumentatie
Doel
Het hoofdstuk over de handhaving van deontologische code is geschreven met als doel in onverdachte tijden een werkwijze te beschrijven om eventuele schendingen van de deontologische code te bejegenen.
De kern van deze handhaving is nu de installatie van een deontologische commissie die vermoedens van schendingen van de code of effectieve schendingen van de code behandelt. Dit is altijd buiten eventuele strafrechtelijke procedures.
Hierbij is het de bedoeling de (voor-)onderzoeken zoveel mogelijk in alle discretie laten verlopen om te voorkomen dat er voorbarige publieke terechtstellingen gebeuren en om te voorkomen dat de commissie misbruikt wordt om mensen of partijen in diskrediet te brengen, door wie dan ook.
De opdracht van de deontologische commissie.
De deontologische commissie:
- Waakt over de naleving van de deontologische code.
- Beslist tot het voeren van een (voor-)onderzoek
- Beslist over een eventuele sanctie
Samenstelling.
Het voorstel stelt de deontologische code samen uit gelijken: leden van de raad.
Elke fractie binnen de raad krijgt één mandaat in de deontologische commissie. Met een evenredige samenstelling kan de schijn van partijdigheid gewekt worden bij behandeling van vermoedens van of effectieve schendingen van de code. De voorzitter van de gemeenteraad zit ook de deontologische commissie voor.
Voor iedere kandidaat-commissielid moet er een akte van voordracht zijn die ondertekend is door de meerderheid van de leden van de fractie.
Redactie
Bijlage 1 bevat de wijzigingen.
Bijlage 2 bevat de volledige, gewijzigde deontologische code. In het oorspronkelijke document ontbreekt artikel 17, dat is in deze tekst gecorrigeerd. De toelichtingen uit de moedertekst van VVSG zijn als eindnoot opgenomen. Titel 6 over dienstverlening heeft een meer logische structuur gekregen zonder aan de inhoud te wijzigen.
Financiële weerslag
Aan dit besluit zijn op dit moment geen rechtstreekse kosten verbonden. De wijziging in het decreet waardoor een presentiegeld kan toegekend worden voor een vergadering van de deontologische commissie, is in voorbereiding.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het ontwerp van aanpassing van de deontologisch code van de mandatarissen goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist een deontologische commissie op te richten:
● bestaande uit gelijken, leden van de raad.
● één afvaardiging per fractie in de raad voor maatschappelijk welzijn + de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.
● De voordrachten moeten uiterlijk op 15 juni 2023 ingediend worden.
Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Jurgen Ooms Dries Van Hoof Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Elien Bergmans Tania Vrindts Hilde Van Looy Geert Vermunicht Geert Daems Jos Voet Karolien Laeremans Katrien Monsecour Joost Verhaegen Rist Heylen Elias De Wever Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Kurt Winkelmans Sofie Van Lommel Bart Ceulemans Kurt Albert Gust Van den Bruel Luc Van den Vonder Dorien Van Opstal Britt De Ceuster aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 22 mei 2023.
RMW OZ A.7. BESLISSING Financiën. Jaarrekening 2022 Lokaal Bestuur Hulshout - Vaststelling.
MOTIVERING:
Feiten en context
● Het gezamenlijk meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de raden op 16 december 2019 en aangepast op 09 november 2020 en 06 december 2021 en 7 november 2022.
● Vanaf 2020 werd er gestart met de uitvoering van het meerjarenplan. De jaarrekening 2022 bevat de rapportering over het derde jaar van het plan.
Juridische gronden
De jaarrekening 2022 wordt opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheerscyclus (BBC). De regels die van toepassing zijn voor de opmaak van de jaarrekening zijn vastgelegd in:
● 22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 40, artikel 260.
● 30 maart 2018: Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
● 26 juni 2018: Ministerieel Besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Adviezen
● 4 mei 2023: Positief advies MAT.
Argumentatie
Eén jaarrekening
De jaarrekening 2022 is opgemaakt volgens de nieuwe regels voor de beleids- en beheerscyclus (BBC2020). Een belangrijk gevolg is dat de gemeente en het OCMW samen één rapporteringsentiteit vormen en bijgevolg een geïntegreerde jaarrekening maken. Juridisch blijven gemeente en OCMW echter twee afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening.
De nieuwe regelgeving BBC2020 voorziet dat de opbouw van het meerjarenplan en van de jaarrekening zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd zijn, wat een transparante rapportering over de realisatiegraad van de doelstellingen mogelijk maakt.
Inhoud
De jaarrekening bevat een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Daarnaast wordt bijkomende documentatie als achtergrondinformatie bij de jaarrekening aan de raadsleden aangeboden. Omdat de rapportering over de evaluatie van de acties organisatiebeheersing aanleunt bij de beleidsevaluatie wordt ze mee opgenomen in de jaarrekening.
De beleidsevaluatie
Voor de beleidsevaluatie legt de regelgeving geen gestandaardiseerd schema op. De bedoeling is dat het een beknopt en leesbaar document is dat de raadsleden een antwoord geeft op de vraag in welke mate en tegen welke kost de acties en beleidsdoelstellingen uit de strategische nota van het meerjarenplan gerealiseerd werden. De eindevaluatie over de periode van 1 januari tot 31 december vind je terug in het rapport van de beleidsevaluatie. Dit rapport maakt onderdeel uit van de jaarrekening.
De financiële nota
De financiële nota van de jaarrekening bevat:
● de doelstellingenrekening (schema J1)
● de staat van het financieel evenwicht (schema J2)
● de realisatie van de kredieten (schema J3)
● de balans (schema J4)
● de staat van opbrengsten en kosten (schema J5).
De jaarrekeningen 2022 van AGB Sport werd reeds vastgesteld en de jaarrekening van de Welzijnsvereniging wordt nog vastgesteld door de Algemene vergadering.
In schema J2 is het bijgevolg mogelijk om het geconsolideerd financieel evenwicht weer te geven.
De toelichting
De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van de jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze omvat minstens:
● een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (schema T1).
● een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2).
● de investeringsprojecten (schema T3).
● een overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4).
● een overzicht van de financiële risico’s met een omschrijving van die risico’s en van de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken.
● een verwijzing naar de plaats waar de documentatie beschikbaar is.
● een toelichting bij de balans (schema T5).
● de waarderingsregels.
● de niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen.
● een verklaring van de materiële verschillen tussen de gerealiseerde en de geraamde ontvangsten en uitgaven.
● de toelichting over de kosten, opbrengsten, uitgaven en ontvangsten met een buitengewone invloed op het budgettair resultaat van het boekjaar en het overschot of tekort van het boekjaar.
● een overzicht van de overgedragen (gedeelten van) kredieten voor investeringen en financiering.
De documentatie
Naast het ontwerp van de jaarrekening stelt het bestuur ook de bijbehorende documentatie aan de raadsleden ter beschikking. De documentatie bevat minstens de volgende onderdelen (artikel 4 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 (MB BBC)):
● het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen, acties, ontvangsten en uitgaven.
● een overzicht van de toegestane werkings- en investeringssubsidies voor het boekjaar in kwestie.
● een overzicht van de beleidsvelden per beleidsdomein.
● een overzicht van de verbonden entiteiten.
● een overzicht van de personeelsinzet.
● een overzicht van de opbrengst per belastingsoort.
De documentatie biedt de raadsleden achtergrondinformatie bij de jaarrekening. De raad moet er niet over beslissen.
Procedure
De beleidsrapporten worden overeenkomstig artikel 249 van het decreet over het lokaal bestuur vastgesteld door de raden van beide rechtspersonen, maar de inhoud ervan is gemeenschappelijk. Het bestuur bezorgt het ontwerp van de jaarrekening minstens 14 dagen voor de raadszitting waarop het geagendeerd is aan ieder lid van de raad. Vanaf dat moment moeten de raadsleden ook de bijbehorende documentatie ter beschikking krijgen.
De gemeente en haar OCMW vormen samen 1 rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening. Juridisch blijven het echter 2 afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast.
Na bespreking,
BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
8 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
0 onthoudingen
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt (het gedeelte van) de jaarrekening 2022 van het OCMW Hulshout vast.
Deze geïntegreerde jaarrekening 2022 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, een toelichting en extra documentatie.
Beschikbaar budgettair resultaat | € 6.811.367,24 |
Autofinancieringsmarge | € 1.058.260,32 |
Balans per 31/12/2022
Activa | Passiva |
Vlottende Activa | € 9.761.324,35 | Schulden | € 10.058.122,80 |
Vaste Activa | € 52.240.020,63 | Nettoactief | € 51.943.222,18 |
Totaal Activa | € 62.001.344,98 | Totaal Passiva | € 62.001.344,98 |
De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2022
Kosten | € 18.142.131,99 |
Opbrengsten | € 17.454.492,05 |
Overschot / Tekort van het boekjaar | € - 687.639,94 |
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de evaluatie van de acties van 2022 voor OCMW goed.
Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Jurgen Ooms Dries Van Hoof Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Karolien Laeremans Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Jos Voet Joost Verhaegen Sofie Van Lommel Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Dorien Van Opstal Geert Daems Rigo Huyskens Elien Bergmans Bart Ceulemans Elias De Wever Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Kurt Albert Rist Heylen Geert Vermunicht Britt De Ceuster Kristina Van den Heuvel Elias De Wever Hilde Van Looy Rigo Huyskens Gust Van den Bruel Jos Voet Joost Verhaegen Geert Daems Geert Vermunicht Karolien Laeremans Tania Vrindts Elien Bergmans Bart Ceulemans Sofie Van Lommel Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Kurt Albert Rist Heylen Luc Van den Vonder Katrien Monsecour Britt De Ceuster aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 22 mei 2023.
RMW OZ A.8. BESLISSING SVK Zuiderkempen. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 30 juni 2023. Ontbinding en invereffeningstelling. Agenda en toekennen mandaat inzake vertegenwoordiging. Goedkeuring. - TA - Tania Vrindts
MOTIVERING:
Feiten en context
● 29 april 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Tania Vrindts als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de SVK Zuiderkempen voor de legislatuur 2019-2024.
● mei 2023: Met de oproeping van SVK Zuiderkempen worden de leden uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de leden die werd ingepland op 30 juni 2023, met als volgende agenda:
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78.
Argumentatie
Algemeen
De bestuursvergadering van 8 maart 2023 van SVK Zuiderkempen heeft beslist om met uitwerking per 30 juni 2023 de ontbinding van SVK Zuiderkempen voor te stellen aan de buitengewone algemene vergadering van de leden.
De buitengewone algemene vergadering van SVK Zuiderkempen zal moeten beslissen over de ontbinding van SVK Zuiderkempen.
Die ontbinding zal volgen op de overdracht van bedrijfstakken door SVK Zuiderkempen, als gevolg waarvan SVK Zuiderkempen geen activiteiten meer zal ontplooien.
Deze overdracht van bedrijfstakken kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Zuid. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:
Verrichting | Beschrijving |
Verrichting 1 | Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV. |
Verrichting 2 | Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV. |
Verrichting 3 | Fusie door overneming van Zonnige Kempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Verrichting 4 | Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Verrichting 5 | Fusie door overneming van De Woonbrug NV-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Na de overdracht van bedrijfstakken (overdracht bestaande activiteiten in continuïteit aan de erkende woonmaatschappijen in de diverse werkingsgebieden), zullen de sociale verhuurkantoren immers geen bestaansreden meer kennen, en zouden zij ontbonden en vereffend kunnen worden.
Hiertoe werd een voorstel tot ontbinding opgemaakt door het bestuursorgaan (in Bijlage gevoegd).
De ontbinding zal ertoe leiden dat SVK Zuiderkempen in vereffening wordt gesteld, en dat de mandaten van haar bestuurders van rechtswege komen te vervallen.
Bovendien zal de ontbinding van SVK Zuiderkempen overeenkomstig art. 2:109 WVV leiden tot afsluiting van het boekjaar, waardoor er eveneens een jaarrekening zal moeten worden goedgekeurd op datum van de ontbinding.
Financiële weerslag
Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.
Na bespreking,
BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als leden een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van SVK Zuiderkempen op 30 juni 2023, worden integraal goed.
Artikel 2:
Mevrouw Tania Vrindts, vertegenwoordiger SVK Zuiderkempen wordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van SVK Zuiderkempen op 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd.
Publicatie LBLOD
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.