Besluitenlijst van de OCMW raad

Zitting van maandag 04 juli 2022 om 21.50 uur tot 21:53 uur.

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Jan Van den Bruel: vertrouwenspersoon

 

Verontschuldigd:

Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans: Raadsleden

 

Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 04 juli 2022.

 

RMW OZ  A.1. BESLISSING OCMW-raad. Goedkeuring notulen van 13 juni 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        13 juni 2022: De OCMW-raad vindt plaats.

Feiten en context

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende OCMW-raad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 74 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 78 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De OCMW-raad keurt de notulen van de OCMW-raad van 13 juni 2022 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 04 juli 2022.

 

RMW OZ  A.2. BESLISSING Welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen. Kennisname jaarrekening 2021.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        25 mei 2022: Besluit van de Algemene Vergadering welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen tot vaststelling van de rekening 2021.

        1 juni 2022: E-mail Welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen met de jaarrekening van 2021.

Feiten en context

        Jaarlijks stelt de Algemene Vergadering van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen  in de loop van het eerste semester van het boekjaar, dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft, de rekening vast.

        Het besluit van de Algemene Vergadering en een afschrift van de jaarrekening van de Welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen wordt na de vaststelling  bezorgd aan de Raden voor Maatschappelijk Welzijn van de deelnemende OCMW’s.

        De Raad voor Maatschappelijk Welzijn kan binnen de 50 dagen na de overzending zijn advies ter kennis brengen van de toezichthoudende overheid.

        Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

        Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van de welzijnsvereniging, met toepassing van artikel 286, § 2, en de welzijnsvereniging de digitale rapportering

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78 en 490.

Argumentatie

Als de OCMW-raad geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De OCMW-raad neemt kennis van de jaarrekening 2021 van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen.

Artikel 2:

De OCMW-raad wenst geen advies uit te brengen over de jaarrekening van Welzijnszorg Kempen.

Artikel 3:

Het besluit van de OCMW-raad wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van OCMW raad van maandag 04 juli 2022.

 

RMW OZ  A.3. BESLISSING OCMW. Ondertekening protocol artikel 458ter strafwetboek dat intersectoraal casusoverleg georganiseerd door het FJC Kempen juridisch mogelijk maakt.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        22 januari 2022: Ines Conderaerts, netwerkcoördinator FJC Kempen, Stephanie Chomé, afdelingsprocureur Turnhout en Eric Nysmans, voorzitter van de stuurgroep FJC Kempen, hebben een toelichting over de werking van FJC Kempen gegeven op de Conferentie van Kempische Burgemeesters. De PowerPoint over de werking werd achteraf aan alle burgemeesters bezorgd.

Feiten en context

        Het Family Justice Center Kempen is een regionale netwerkorganisatie die de expertise van verschillende diensten rond intrafamiliaal geweld bundelt. In de aanpak van het maatschappelijk thema intrafamiliaal geweld wil het FJC een kwaliteitsvol en resultaatsgericht aanbod uitbouwen binnen regio Kempen. Het FJC hanteert als uitgangspunt dat multi- en interdisciplinaire samenwerking noodzakelijk is om de veiligheid van alle gezinsleden te kunnen garanderen en het geweld duurzaam te doen stoppen.

        De lokale besturen worden door het FJC als kernpartner gezien. Dit betekent concreet dat de lokale besturen zich ertoe engageren om een vaste liaison of referentiepersoon af te vaardigen naar het casusoverleg.

        FJC Kempen organiseert op dit moment twee overlegtafels nl. de expertentafel en de triagetafel.

        De expertentafel wordt georganiseerd voor het ganse bestuurlijk arrondissement. Op dit overleg zit een vaste vertegenwoordiger van het lokale bestuur/OCMW Turnhout. Bij de eerste bespreking van de casus (bespreking waar alle informatie over het gezin samen wordt gelegd) zal een referentiepersoon van het lokale bestuur van de woon- of verblijfplaats van de cliënten uitgenodigd worden.

        De triagetafel wordt op dit moment enkel georganiseerd in de pilootregio Geel-Laakdal-Meerhout. Op deze tafel zijn vertegenwoordigers aanwezig van de 3 lokale OCMW’s, de politiezone, het parket en van de dienst gelijke kansen van stad Geel. Op deze tafel worden enkel gezinnen besproken die wonen of verblijven in één van de 3 gemeenten.

        FJC Kempen betrekt in haar trajecten het ganse cliëntsysteem en streeft ernaar dat cliënten van bij aanvang geïnformeerd worden over de aanmelding. Een uitzonderingscriterium hierop is dat het informeren een veiligheidsrisico met zich mee brengt. Dit wordt duidelijk vermeld op het aanmeldingsformulier.

        Het FJC zet in op dossiers van intrafamiliaal geweld met een uiteenlopende ernstgraad. Het FJC hanteert daarbij het subsidiariteitsprincipe. Aan de twee overlegtafels zal altijd oog zijn voor de minst ingrijpende maatregel/actie die ingezet kan worden om veiligheid te installeren, systemisch en afgestemd te werken en het welzijn van het cliëntsysteem te vergroten. In haar dossiers maakt het FJC gebruik van 3 sporen die ingezet kunnen worden:

        spoor 1 = advies of doorverwijzing

  Elke professional kan bij verontrusting inzake intrafamiliaal geweld bij het FJC terecht voor                                            een eenmalige infodeling en intersectoraal advies.

        spoor 2 = opvolgingstraject door FJC-regisseurs

  In overleg met de aanmelder kan het FJC een opvolgingstraject opstarten. Het cliëntsysteem                                            wordt van bij het begin actief betrokken in het traject.  Op basis van de noden van het                                                         cliëntsysteem wordt beslist of (extra) hulpverlening nodig is en/of wordt bekeken of er een                                                         samenwerking nodig is tussen de betrokken hulp- en dienstverleners. Een FJC-regisseur gaat                                                         met deze aanmeldingen aan de slag.

        spoor 3 = ketenaanpak

 Voor de multi problem- en hoog risico situaties is er het aanbod van de intensievere                               ketenaanpak. De ketenaanpak is een methodiek en vertrekt vanuit een intersectorale                                           infodeling en risico-inschatting. Een aanklampende casusregie is noodzakelijk om veiligheid te               installeren en het geweld te doen stoppen. Er wordt een plan van aanpak opgesteld waarin                                           iedere partner vanuit de eigen expertise een rol opneemt. In de ketenaanpak worden                                           gezinnen minimaal gedurende een jaar opgevolgd.  De casusregie wordt opgenomen door een                             FJC-regisseur.

        Alle professionals die als liaison of referentiepersoon deelnemen aan het intersectoraal casusoverleg beschikken over een mandaat om namens hun eigen organisatie een constructieve bijdrage te leveren aan de multidisciplinaire aanpak van intrafamiliaal geweld. Zij hebben ruimte om cliëntinformatie te delen met de andere deelnemende diensten volgens de richtlijnen van het Protocol 458ter van het strafwetboek.

        Binnen de eigen organisatie fungeren de liaisons of referentiepersonen als IFG-expert en contactpersoon van het FJC voor collega’s. Zij informeren hun collega’s over het bestaan en werking van het FJC, het intersectoraal casusoverleg en adviseren collega’s om een aanmelding te doen bij het FJC als er sprake is van een verontrustende situatie van IFG. 

Juridische gronden

        8 juni 1867: Strafwetboek: artikel 458ter.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78.

Argumentatie

Intrafamiliaal geweld is een omvangrijk maatschappelijk probleem. De complexiteit ervan en de verwevenheid met problemen op verschillende levensdomeinen maakt het voor individuele diensten vaak onmogelijk om het geweld enkel vanuit hun eigen werkingskader en expertise te stoppen. Interdisciplinaire samenwerking is noodzakelijk om de veiligheid van alle gezinsleden te kunnen garanderen en het geweld te stoppen. Het protocol maakt het voor de lokale besturen mogelijk om over de grenzen van de eigen organisatie heen info te delen met onder meer politie, parket en andere hulpverlenende organisaties zonder het beroepsgeheim te schenden. Door de lokale besturen als kernpartner te zien en hen mee te betrekken op het casusoverleg, wordt er meer bewustzijn gecreëerd voor de problematiek van IFG waardoor via die weg situaties van IFG sneller gedetecteerd kunnen worden. 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De OCMW-raad gaat akkoord met de ondertekening van het protocol artikel 458 ter strafwetboek voor FJC Kempen.

 

Publicatiedatum: 06/09/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.