Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 28 juni 2021 om 19.00 uur tot 22:19 uur.

 

Aanwezig:

Elias De Wever: voorzitter

Geert Daems: burgemeester

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten: schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 Decreet lokaal bestuur), Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Stefaan Pelgrims, Geert Vermunicht, Luc Van den Vonder: raadsleden

Britt De Ceuster: vertrouwenspersoon Gust Van den Bruel

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

Verontschuldigd:

Kurt Albert, Katrien Monsecour: raadsleden

Vanaf punt A.2 vervoegt Bart Ceulemans, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.2 vervoegt Dorien Van Opstal, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.8 verlaat Geert Daems, burgemeester de zitting.

Vanaf punt A.9 vervoegt Geert Daems, burgemeester de zitting.

Vanaf punt A.24 verlaat Bart Ceulemans, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.25 vervoegt Bart Ceulemans, raadslid de zitting.

Vanaf punt A.38 verlaat Bart Ceulemans, raadslid de zitting.

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Burgemeesterbesluit 17 juni 2021. Bekrachtiging.

BESLUIT: 

unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het burgemeesterbesluit van 17 juni 2021 omtrent de organisatie van de digitale gemeente- en OCMW-raad van 28 juni 2021, te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Klacht. Uitblijven respons van het CBS. Klacht van een burger en het antwoord van ABB.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de klacht van burger die wij op 23 april 2021 van het ABB Binnenland ontvingen omtrent het uitblijven van respons door gemeentebestuur.

Op 3 mei 2021 heeft het college van burgemeester kennis genomen van deze klacht en op 4 mei 2021 werd een antwoord geformuleerd en doorgestuurd via het digitaal loket.

Op 31 mei 2021 heeft het lokaal bestuur volgend antwoord ontvangen van het Agentschap Binnenlands Bestuur via het digitaal loket "U vindt hierbij mijn kopie van antwoord aan de klager.... "Gelet op wat vooraf gaat, zal ik niet optreden in dit dossier. Voor het algemeen bestuurlijk toezicht is de klacht bij deze afgehandeld op formele gronden."

Na bespreking,

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Aquafinproject 23.514. Verbindingsriolering tussen Kapelstraat en Vaartdijkstraat. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst en addendum erelooncontract bij de overeenkomst van 16 juli 2019 omtrent de studie van het Aquafin-project 23.514.

BESLUIT: 

AMENDEMENT  1
8 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen

ALGEMEEN
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA staat volledig achter dit project maar delen de bezorgdheid die in het amendement geuit wordt.
Motivatie onthouding Rist Heylen: voor de ganse Groen fractie: Voor riolering, tegen wegenis.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de werken:

         verbindingsriolering tussen Kapelstraat en Vaartdijkstraat, projectnummer 23.514 van Aquafin,

         de wegenis bovenop de Joris Verhaegenlaan, zijnde project 23.514 van Aquafin,

         de niet-prioritaire werken, zijnde rioleringswerken van Pidpa in de Bertelsbroekstraat, Kosterstraat, Kapelstraat, Strepestraat, Vloeikensstraat, Bruulstraat en Anjerstraat,

         de wegenis bovenop de rioleringswerken van Pidpa,

uit te voeren in het algemeen belang en samen te voegen.

De samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin NV, de gemeente Hulshout en Pidpa wordt goedgekeurd.

Pidpa wordt aangeduid om in gezamenlijke naam bij de procedure, bij de sluiting en de uitvoering van de opdracht als 'opdrachtgevend bestuur' op te treden.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het addendum bij de overeenkomst van 16 juli 2019 tussen Aquafin NV, met zetel te Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar en Jonckheere bvba, gevestigd Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge, omtrent de studie van het Aquafin-project 23.221 'RWA-as Booischotseweg' goed te keuren.

Artikel 3:

Aquafin NV, Jonckheere bvba en Pidpa zullen van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Artikel 4:

De erelonen voor het Aquafin project 23.514 zijn voorzien in het investeringskrediet op MJP000551, AC000315. De overige nodige kredieten zullen voorzien worden in het meerjarenplan via budgetwijziging.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Kleine Voorheide. Goedkeuring erkenning als gemeenteweg.

BESLUIT: 

unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist, op basis van de hierboven aangehaalde motivatie, toelichting en bewijsmiddelen, om de Kleine Voorheide, zoals aangeduid op het plan gevoegd als bijlage, te erkennen als gemeenteweg en verklaart dat de gemeente al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt. Door deze dertigjarige verjaring is de gemeente kosteloos eigenaar geworden van de wegbedding.

Artikel 2:

De gemeenteraad zal de grondstrook zonder financiële vergoeding opnemen in het openbaar domein.

Artikel 3:

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met

1) opmaak rooilijnplan en

2) vrijwaring en het beheer van de weg.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING GC IJzermael. Goedkeuring hernieuwing overeenkomst.

BESLUIT: 

11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de beheersovereenkomst Gemeenschapscentrum Westmeerbeek als volgt goed te keuren:

"Beheersovereenkomst Gemeenschapscentrum Westmeerbeek

Tussen de ondergetekenden:

Lokaal Bestuur Hulshout, vertegenwoordigd door de gemeenteraad, in de persoon van Anita Van den Eynde, algemeen directeur en Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad, hierna genoemd “de gemeente”

en de vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek, vertegenwoordigd door de raad van bestuur, in de persoon van Jan Monsecour, Gunter Vaes en Eddy Laeremans, hierna genoemd “de vzw”, wordt het volgende overeengekomen:

Voorafgaanden:

Partijen hebben kennis genomen van:

- het meetverslag van het akoestisch onderzoek d.d. 28 november 2018 uitgevoerd door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) van de Provincie Antwerpen;

- het rapport van de metingen en voorstellen voor verbetering d.d. 23 september 2019 opgesteld door het bouwfysisch ingenieursbureau Daidalos Peutz uit Leuven.

Artikel 1: Opdracht

De doelstelling van de vzw is inwoners van Hulshout een feest- en vergaderzaal dicht bij huis aan te bieden. De vzw draagt bij aan de socio-culturele beleving van burgers door zich in te zetten voor het lokale verenigingsleven. De vzw is in eerste instantie een plaats voor en door vrijwilligers en versterkt daardoor het sociale weefsel in zijn omgeving. De gemeente draagt de verhuur en de volledige uitbating van het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek over aan de vzw.

Dit behelst:

- Het toekennen van het gebruik van de zalen aan de diverse gebruikers en organisaties, waarbij maximaal tegemoet gekomen wordt aan het verenigingsleven van Hulshout en omgeving.

- Het instaan voor de goede orde, de zorg voor het gebouw en het uitvoeren van kleine niet-structurele onderhoudswerkzaamheden.

- Beheer van de inkomsten als een goed huisvader.

- De vzw zal aan de gemeente een huurprijs betalen van 2.500,00 euro per jaar. Dit bedrag is exclusief btw en wordt niet geïndexeerd.

De vzw verbindt zich ertoe de uitbating zelf waar te nemen. De exploitatie van het totale beheer mag geenszins worden overgedragen aan derden, tenzij mits voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de gemeente.

Indien door bijzondere omstandigheden het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek niet kan gebruikt worden, zal dit artikel herbekeken dienen te worden.

De vzw dient bij de uitbating alle wetgeving, en in het bijzonder de Vlaremwetgeving, te respecteren.

Artikel 2: Toezicht van gemeente

De vzw zal op elk ogenblik toegang verlenen tot het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek aan de aangestelden van de gemeente.

Er wordt te allen tijde 1 set van alle sleutels ter beschikking gesteld voor de gemeente.

Alle wijzigingen aan sloten moeten gebeuren volgens het sleutelplan, DC0813.

Artikel 3: Gebruik

Er werd door de vzw in overleg met de gemeente een gebruiksreglement opgesteld, waarin de modaliteiten van het gebruik worden omschreven.

Eventuele wijzigingen van het gebruiksreglement liggen binnen de 3 maanden na ingebruikname voor ter kennisname op de gemeenteraad.

Het gemeenschapscentrum Westmeerbeek kan voor activiteiten met versterkte muziek alleen gebruikt worden voor evenementen waarbij muziek geproduceerd wordt onder het maximale geluidsniveau in de zaal van 85 dB (A) L. Het geluidsniveau geldt op gelijk welke plaats waar zich in normale omstandigheden publiek kan bevinden. Van dit geluidsniveau kan 10 keer per jaar, met maximaal 2 keer per maand worden afgeweken mits voorafgaande goedkeuring van het CBS voor het evenement. Het CBS kan dan een geluidsniveau toelaten tussen de 85 dB (A)L en 95 d(B)AL. Het CBS is vrij om te beslissen aan wie zij deze uitzondering al dan niet verleend. De VZW brengt de kandidaat-huurder op de hoogte van het feit dat hij eventueel voor zijn geplande activiteit dergelijke uitzondering dient te vragen.

De milieukwaliteitsnormen voor het gebied waar het gemeenschapscentrum Westmeerbeek zich bevindt

bedragen 50/45/45 dB (A), overdag/ ’s avonds/ ’s nachts. Bij het gebruik van de zaal dienen deze normen te worden gerespecteerd.

De verhuurtarieven van het Gemeenschapscentrum Westmeerbeek zijn als volgt:*

Tarief 1: Leden van de vzw Gemeenschapscentum Westmeerbeek en de gemeente.

Tarief 2: Overige huurders

Hele zaal   Kleine zaal    Vergaderlokaal (*) of keuken

Tarief 1         90 euro   25 euro    10 euro

Tarief 2         140 euro  50 euro    30 euro

*Extra: energie, kuis, frietvet en afval (behalve bij huur vergaderlokaal)

Bij elk gebruik maakt de vzw een schriftelijk contract op, dat dient ondertekend te worden door de gebruiker. Bij ondertekening van dit contract neemt de gebruiker kennis van het gebruiksreglement.

De gebruiker ontvangt na de activiteit een duidelijke schriftelijke afrekening. De gebruikers van tarief 2 zijn gehouden vooraf een voorschot te betalen ten bedrage van het huurtarief. De reservatie is pas definitief na betalen van het voorschot.

De vzw zal bij de verhuur rekening houden met en verwijzen naar het fuifreglement van het Lokaal Bestuur Hulshout. De vzw zal erop toezien niet te verhuren aan verenigingen/personen, waarvan de doelstellingen niet conform zijn met de doelstelling van de vzw.

Het beheerscomité stelt een contactpersoon aan bij brand. De contactgegevens van de verantwoordelijke

worden opgenomen in het gebruiksreglement.

In de grote zaal mogen maximum 360 personen aanwezig zijn. In het gebruiksreglement worden verdere

aandachtspunten voor de inrichters van activiteiten vermeld.

In uitzonderlijke gevallen en bij hoogdringendheid kan de gemeente bepaalde infrastructuur opeisen (vb.

verkiezingen, rampen, …). Dit moet gebeuren in samenspraak met de vzw.

De vzw zal met de vrije basisschool De Schatkist afspraken maken i.v.m. het gedeeld gebruik van de parking.

Artikel 4: Verzekeringen

Verzekeringen ten laste van de gemeente:

- Verzekering tegen brand, ontploffing en aanverwante gevaren voor de gebouwen, onroerende en roerende goederen die eigendom zijn van de gemeente. Ten opzichte van de vzw geldt de clausule van afstand van verhaal.

Verzekeringen ten laste van de vzw:

- Verzekering tegen brand en aanverwante gevaren voor de inboedel, eigendom van de vzw, met afstand van verhaal ten opzichte van de gebruikers.

- Verzekering algemene burgerlijke aansprakelijkheid.

- Verzekering van bestuurdersaansprakelijkheid en LO voor de leden van de vzw.

- Verzekering algemene objectieve aansprakelijkheid.

De vzw bezorgt een kopie van de afgesloten polissen aan de gemeente en bewijst jaarlijks dat de premies van de polissen betaald werden.

De vzw bezorgt jaarlijks alle wettelijk verplichte keuringsverslagen en attesten waaronder o.a. laagspanning, gasdichtheid, verwarmingsinstallatie, blusapparaten, ... aan de gemeente.

Artikel 5: Onderhoud en herstellingen

Voor het onderhoud van Gemeenschapscentrum Westmeerbeek wordt verwezen naar de rechten en plichten omschreven in de huurwet. Alle infrastructuur van perceel (Afdeling 2, sectie 2, nr. 89/02V2) is hierin begrepen o.a.:

- Terras voor en achter

- Parking achter (kant IJzermaal)

- Grote/kleine zaal

- Technische ruimtes

- Koeling

- Vergaderlokaal

- Toiletten

- Keuken

- Parking langs de Mgr. Raeymaekersstraat

De vzw dient de gemeente zonder uitstel in kennis te stellen indien structurele onderhoudswerken (uit te voeren door de eigenaar) zich opdringen. Het is de vzw niet toegestaan aanpassingswerken (vb. schilderwerken) of verbouwingswerken uit te voeren, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de gemeente.

Artikel 6: Investeringen

De vzw moet middelen reserveren in hun jaarprogramma voor structurele, toekomstige investeringen. Dit moet aangetoond kunnen worden via een jaarlijkse validatie van het investeringsplan en de meerjarenplanning door de gemeente.

Artikel 7: Duur van de overeenkomst

Deze beheersovereenkomst gaat in op 1 augustus 2021 en loopt af op 31 juli 2022. Zij kan niet stilzwijgend verlengd worden. Indien er zich na de beëindiging van deze overeenkomst tussen huidige partijen om welke reden ook een andere aanbieder voor de uitbating aandient, zal de vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek als laatste de kans krijgen om aan de voorwaarden voorzien in de oorspronkelijke overeenkomst tussen partijen terug een uitbatingovereenkomst met de gemeente te sluiten.

De VZW is gerechtigd de overeenkomst te beëindigen zonder enige vergoeding aan de gemeente verschuldigd te zijn of zonder enige opzegtermijn te moeten doen aan de gemeente tijdens de periode van 1 augustus 2021 tot 31 juli 2022. De vzw dient wel een aangetekend schrijven te richten aan de gemeente waarbij zij de beëindiging meedeelt. De vzw dient in dit geval er ook voor te zorgen dat zij tevens de huurovereenkomsten met haar huurders beëindigt. Omgekeerd zal in dit geval, de gemeente ook geen enkele vergoeding verschuldigd zijn aan de vzw en aan de eventuele huurders van de vzw.

Artikel 8 : Bijkomende bepalingen:

De gemeentelijke financiële dienst heeft te allen tijden het recht en de mogelijkheid om de boekhouding te bekijken. De vzw legt zelf jaarlijks de boekhouding bij de gemeentelijke financiële dienst neer ter controle.

De gemeente heeft het recht om de grote of kleine zaal jaarlijks 6 maal gratis te gebruiken voor gemeentelijk georganiseerde activiteiten. Dit gebeurt in afspraak met de vzw en mag de normale werking niet verstoren.

De gemeente mag de vergaderzaal 6 maal per jaar gratis gebruiken voor gemeentelijk georganiseerde activiteiten. Dit gebeurt in afspraak met de vzw en mag de normale werking niet verstoren.

De vzw kan de zaal aan niemand gratis ter beschikking stellen, tenzij met toestemming van de gemeente.

Het gebruiksreglement en eventuele wijzigingen hieraan worden steeds ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad."

Artikel 2:

Deze beslissing zal worden meegedeeld aan de vertegenwoordigers van vzw Gemeenschapscentrum Westmeerbeek.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING De Merode. Goedkeuring adreswijziging statuten projectvereniging.

BESLUIT: 

unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de statuten (adreswijziging) van de projectvereniging de Merode goed te keuren:

"STATUTEN VAN DE PROJECTVERENIGING DE MERODE

Gecoördineerde statuten vanaf 01.12.2020 en 30.04.2021

Juridische grond: Decreet lokaal bestuur art. 401 t.e.m. 412.

HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR

Artikel 1 - Naam van de projectvereniging

De projectvereniging wordt genoemd ‘projectvereniging de Merode‘.

De projectvereniging is onderworpen aan de bepalingen van het decreet van 20 december 2017 over het lokaal bestuur en aan deze statuten.

Artikel 2 - Zetel van de projectvereniging

De zetel van de vereniging is gevestigd te Pater Beckxstraat 3, 3270 Scherpenheuvel-Zichem.

Artikel 3 - Deelnemers aan de projectvereniging

De deelnemers aan de projectvereniging zijn de gemeenten Aarschot, Diest, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.

Artikel 4 - Doel van de projectvereniging

De vereniging heeft tot doel de gemeenten te laten samenwerken rond onroerend erfgoed, cultureel erfgoed en cultuur. Deze drie domeinen worden uitgewerkt binnen de drie deelwerkingen:

- IOED de Merode: het doel van de IOED bestaat erin de lokale besturen te ondersteunen in de ontwikkeling en uitvoering van hun onroerend erfgoedbeleid. Dit vertaalt zich in de vorm van advies en ondersteuning in onroerend erfgoeddossiers. De IOED stemt op constante basis de beleidsdoelstellingen af tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen.

- IGCS de Merode: De intergemeentelijke culturele samenwerking (IGCS) de Merode heeft tot doel om samen met de gemeenten een bovenlokaal cultuurbeleid uit te bouwen waarbij de gemeenten en derden samengebracht worden en gedeelde uitdagingen tot nieuwe projecten leiden.

- Erfgoedcel de Merode: De erfgoedcel de Merode engageert zich om het cultureel erfgoed en de talloze cultureel-erfgoedwerkingen in de regio te ondersteunen, versterken en te verbinden. Zij wil de lokale erfgoedgemeenschap op een deskundige manier helpen met het herkennen en verzamelen, behouden en borgen, onderzoek voeren en presenteren van cultureel erfgoed aan mensen van nu en later. Een intensieve samenwerking tussen beleid, administratie, erfgoedactoren, ondernemers en inwoners zorgt voor een actieve betrokkenheid.

De specifieke doelstellingen van deze drie deelwerkingen zijn gedetailleerd uitgewerkt in de beleidsplannen van de deelwerkingen, die worden goedgekeurd door zowel de Raad van Bestuur van de projectvereniging als door de Vlaamse overheid.

Artikel 5 - Duur van de projectvereniging

§ 1. De projectvereniging werd voor het eerst opgericht in 2016 en de samenwerking werd hernieuwd in 2019, bij de start van de nieuwe legislatuur. Een projectvereniging wordt opgericht voor de periode van maximum zes jaar.

§ 2. De projectvereniging kan opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan zes jaar. Dit is decretaal vastgelegd.

Voor het einde van de looptijd van de projectvereniging moeten alle deelnemende gemeenten beslissen om de projectvereniging verder te zetten. Bij het uitblijven van een beslissing van een van de gemeentebesturen vervalt de projectvereniging.

Wanneer een projectvereniging eindigt, wordt niet langer voldaan aan de voorwaarden van de decreten van de deelwerkingen: IOED, IGCS en Cultureel Erfgoedcel. Dan verliezen deze deelwerkingen hun Vlaamse subsidies en houden zij aldus op met te bestaan.

Wanneer de projectvereniging niet wordt verlengd, kunnen een aantal deelnemende gemeenten een nieuwe projectvereniging oprichten met dezelfde doelstellingen. In dat geval wijzigt het werkingsgebied van de deelwerking en moet er een nieuwe aanvraag bij Vlaanderen worden ingediend.

§ 3. Tijdens die periode is geen uittreding mogelijk onder voorbehoud van wijzigingen van of verplichtingen opgelegd door decretale of federale wetgeving.

Van het verbod op uittreding kan niet worden afgeweken. Uittreding is enkel mogelijk wanneer een van de gemeenten fuseert met een andere gemeente en hierbij tot een gelijkaardige intergemeentelijk samenwerkingsverband kan/moet overstappen. Er is wel instemming nodig van de andere deelnemende gemeenten (bij eenvoudige meerderheid) en er moet een schadevergoeding worden afgesproken.

§ 4. Toetreding van een gemeente tot de bestaande projectvereniging kan daarentegen wel en wordt geregeld op basis van het Decreet Lokaal Bestuur, alsook de decreten van de drie deelwerkingen.

HOOFDSTUK 2: BESTUUR VAN DE VERENIGING

Artikel 6 - Bestuur van de vereniging

§ 1. De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur.

De raad van bestuur is het enige bestuursorgaan van de projectvereniging. De deelnemers ervan worden rechtstreeks door de leden benoemd.

De benoeming van de leden gebeurt door de gemeenteraden van de respectievelijke deelnemende gemeenten, eventueel gelijktijdig met de goedkeuring tot het oprichten van de projectvereniging.

Indien een gemeente die lid is van de projectvereniging geen deel uitmaakt van een bepaalde deelwerking, dan kan die gemeente ook geen beslissing nemen voor deze deelwerking.

§ 2. Deze raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen die kaderen binnen het doel van de vereniging.

De raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid om beslissingen te nemen die hem expliciet door de deelnemers zijn opgedragen. De raad van bestuur is in elk geval bevoegd voor het personeelsbeleid. De raad van bestuur kan het dagelijks personeelsbeheer, de bevoegdheid voor het aanstellen en het ontslaan van het personeel, alsook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van het personeel toevertrouwen aan het personeelslid dat aan het hoofd staat van het personeel van de projectvereniging.

Het eventueel toevertrouwen van het personeelsbeleid wordt geregeld in het huishoudelijk reglement van de projectvereniging.

Artikel 7 - Samenstelling raad van bestuur

§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem.

§ 2. De stemgerechtigde leden bestaan uit één lid van de gemeenteraad of van het college van burgemeester en schepenen van elke deelnemende gemeente.

Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem. Elke gemeenteraad duidt één plaatsvervanger aan, zijnde een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan de verkozenen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen. Deze plaatsvervanger kan het stemgerechtigd lid, bij diens afwezigheid, vervangen in de raad van bestuur.

§ 3. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen. Elke deelnemende gemeente duidt één plaatsvervanger aan. Deze plaatsvervanger kan het lid met raadgevende stem bij diens afwezigheid vervangen in de raad van bestuur. Deze plaatsvervanger is een raadslid, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

§4. De Raad van Bestuur kan zich laten bijstaan door ambtenaren en externe deskundigen of kan andere personen uitnodigen die een bijdrage kunnen leveren. De wijze van aanstelling van deze personen wordt geregeld via het huishoudelijk reglement.

§ 5. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van de algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In voorkomend geval duiden de deelnemende gemeenten binnen de 6 maanden volgend op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan.

Het mandaat van de bestuurder wordt eveneens beëindigd indien de respectievelijke raad die hij vertegenwoordigt zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aanduidt.

Artikel 8 - Werkingsmodaliteiten

De raad van bestuur maakt een huishoudelijk reglement op waarin de werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd. Dat huishoudelijk reglement kan worden gewijzigd bij eenvoudige meerderheid van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.

Artikel 9 - Vergaderingen raad van bestuur

Om rechtsgeldig te beraadslagen en te beslissen moet de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen.

Artikel 10 –Beslissingen in geval van hoogdringendheid

In gevallen van hoogdringendheid kunnen beslissingen genomen worden gezamenlijk door de voorzitter, of bij verhindering de ondervoorzitter, en een bestuurder.

De raad van bestuur wordt per e-mail geïnformeerd over de beslissing. De beslissing wordt voorgelegd aan de raad van bestuur ter bekrachtiging op de volgende vergadering.

Artikel 11 - Presentiegeld

De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.

Artikel 12 - Ondersteuning raad van bestuur

Dit artikel heeft betrekking op de werkingsmodaliteiten van de RvB die worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

Artikel 13 - Verslaggeving aan de gemeenteraden

§ 1. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar. De notulen van de vergaderingen en de bijhorende documenten worden, uiterlijk twee weken na de vergadering, ter inzage gelegd van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van alle aangesloten gemeenten.

§ 2. De raad van bestuur legt de jaarrekeningen, samen met het activiteitenverslag en het verslag van de accountant jaarlijks, voor 1 april, ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden.

HOOFDSTUK 3: FINANCIEEL BEHEER

Artikel 14 - Budget en rekeningen

§ 1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt m.b.t. de boekhoudkundige verrichtingen.

§ 2. De raad van bestuur stelt de rekening van het afgelopen jaar vast uiterlijk op 1 maart na het verstreken boekjaar. De begroting wordt goedgekeurd door de raad van bestuur uiterlijk op 31 december van het jaar dat voorafgaat.

Artikel 15 - Financiering

Elk deelnemend bestuur kiest aan welke deelwerkingen en projecten het participeert. Financiële middelen die nodig zijn voor de realisatie van deelwerkingen en projecten, worden aangeleverd door de besturen die wensen te participeren.

De hoogte van de bijdrage wordt bepaald conform de noden en de te verwachten kosten van de projectvereniging, alsook de genomen engagementen naar de Vlaamse overheid toe, opgenomen in een jaarlijks begroting die wordt goedgekeurd door de raad van bestuur.

Artikel 16 - Financiële controle

De raad van bestuur benoemt een accountant die de controle op de financiële toestand uitvoert en hierover jaarlijks rapporteert.

Artikel 17 - Neerlegging bij de Nationale Bank van België

De jaarrekeningen worden, binnen een termijn van 30 dagen nadat ze goedgekeurd zijn door de deelnemende gemeenten, neergelegd bij de Nationale Bank van België.

HOOFDSTUK 4: WIJZIGING STATUTEN, TOETREDING, ONTBINDING

Artikel 18 - Wijziging van de statuten, toetreding

De wijzigingen in de statuten en de aanvaarding van toetreding behoeven de instemming van de deelnemende gemeenten, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.

Artikel 19 - Ontbinding van de vereniging

De projectvereniging kan niet voortijdig ontbonden worden.

Voor het einde van de looptijd van de projectvereniging moeten alle deelnemende gemeenten beslissen om de projectvereniging te verlengen. Bij uitblijven van een of meer beslissingen wordt de projectvereniging ontbonden.

Artikel 20 - Bestemming van de activa

In geval van ontbinding van de vereniging worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen in de lopende periode van de projectvereniging.

Bij de ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.

Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien gelden de bepalingen van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.".

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Veerkrachtige dorpen. Goedkeuring toelagereglement.

BESLUIT: 

unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om binnen de perken van de voorziene budgetten een toelage te verlenen aan verenigingen voor de uitvoering van projecten vanuit het traject Veerkrachtige Dorpen, met de bedoeling deze in te richten, op te starten en te exploiteren vanuit het actieplan, dat het resultaat is van het participatietraject.

Artikel 2:

Voor deze subsidiëring komt de feitelijke vereniging 'De Tuintjes' lid van Tuinhier Hulshout, vzw Tuinhier, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent in aanmerking.

Artikel 3:

Bovengenoemde vereniging heeft een overeenkomst tot tijdelijke ingebruikneming voor privatief gebruik van het volkstuinpark ' De Tuintjes'.

Artikel 4:

De aanvraag tot het bekomen van een toelage voor de oprichting van de volkstuintjes dient ingediend te worden bij het college van burgemeester en schepenen.

De aanvraag moet vergezeld zijn van:

         een oplijsting van de geplande beheerswerken / aankopen

         een grondplan / schets van de geplande beheerswerken / aankopen

De aanvraag dient in 2021 ingediend te worden bij het lokaal bestuur van Hulshout.

Artikel 5:

Voor het jaareinde of na opvraging dient de vereniging een kasboek te laten zien, met daarbij de facturen / aankoopbewijzen van de uitgevoerde werken / aankopen.

Deze werken of aankopen moeten kaderen binnen de opdracht: oprichten en exploiteren van de volkstuintjes.

Artikel 6:

De betrokken vereniging is gehouden steeds het toezicht van gemeenteambtenaren toe te staan en op hun vergaderingen steeds een ambtenaar van het lokaal bestuur toe te laten.

Artikel 7:

Alle betwistingen aangaande dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 8:

Bij niet-naleving van dit reglement kan het lokaal bestuur overgaan tot de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de verleende toelage.

Artikel 9:

Dit reglement treedt in werking vanaf 01 juli 2021. 

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING GBH. Goedkeuring vakantiedagen schooljaar 2021-2022.

BESLUIT: 

11 stemmen voor: Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
7 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder
0 onthoudingen
Motivatie stem tegen Bart Ceulemans: Voor de ganse N-VA fractie: Het algemeen geldende principe betreffende de kerstvakantie voor het onderwijs in Vlaanderen zegt dat deze aanvangt op de maandag van de week waarin 25 december (kerstdag) valt en 2 weken duurt. Als 25 december op zaterdag of zondag valt, dan begint de kerstvakantie op de maandag na kerstdag. Dit betekent concreet dat de kerstvakantie voor volgend schooljaar zal lopen van vrijdagnamiddag 24 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022. Deze informatie is te vinden op de officiële website ‘onderwijs.vlaanderen.be’. Aangezien onze gemeente dit principe met de voeten treedt door eenzijdig voor haar gemeenteschool te beslissen dat de kerstvakantie met een volle week wordt ingekort én bovendien zonet ook heeft bepaald dat de school op maandag 27 december 2021 in de voormiddag nog open zal zijn, zien wij ons verplicht om met de N-VA-fractie tegen deze onwettige beslissing in te gaan met een tegenstem.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het volgende:

Voor het schooljaar 2021-2022, wordt in de gemeentelijke basisschool Hulshout geopteerd om de vakanties en vrije dagen als volgt aan te wenden:

1ste trimester

Hervatten van de lessen: woensdag 01 september 2021

Herfstvakantie: maandag 01 november 2021 tot en met zondag 07 november 2021

Wapenstilstand: donderdag 11 november 2021

Pedagogische studiedag: vrijdag 12 november 2021

Kerstvakantie: maandag 27 december 2021 vanaf 12u tot en met zondag 02 januari 2022

(vrijdag 24 december 2021 eindigen de lessen om 12.00 u)

2de trimester

Pedagogische studiedag: woensdag 26 januari 2022

Krokusvakantie: maandag 28 februari 2022 tot en met zondag 06 maart 2022

Paasvakantie: maandag 04 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022

3de trimester

O.H. Hemelvaart: donderdag 26 mei 2022

vrijdag 27 mei 2022

Pinkstermaandag: 06 juni 2022

Begin zomervakantie: vrijdag 01 juli 2022

Artikel 2:

Deze beslissing zal voor kennisgeving aan de bevoegde diensten worden overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING GBH. Goedkeuring aanpassing schoolreglement en infobrochure.

BESLUIT: 

11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: voor de ganse N-VA fractie: Onthouding omdat de voorgestelde vakantieregeling niet overeenstemt met zo pas gestemde vakantieregeling in agendapunt A8. omdat in het schoolreglement maandag 27.12 wel een volledige vakantiedag is en in het gestemde artikel niet. En er staan nog onduidelijkheden in het ganse document.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs met inbegrip van de infobrochure, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 juni 2020, op te heffen.

Artikel 2:   

De gemeenteraad keurt het hierbij gevoegde schoolreglement Gemeentelijke Basisschool Hulshout goed. De infobrochure maakt integraal deel uit van het schoolreglement.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemandateerd om in de loop van het schooljaar andere noodzakelijke wijzigingen aan de infobrochure goed te keuren na overleg in de schoolraad.

Artikel 4:  

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING GBH. Goedkeuring professionaliseringsplan 2021-2022.

BESLUIT: 

unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het voorgelegde professionaliseringsplan schooljaar 2021-2022 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Burgerzaken. Voltrekken van huwelijken in een andere openbare plaats dan het gemeentehuis.

BESLUIT: 

unaniem
 

Stemmotivatie voor de ganse N-VA fractie: We vinden het een mooi voorstel van raadslid Sofie Van Lommel.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om volgende plaatsen aan te wijzen als officiële locatie voor het voltrekken van het huwelijk in Hulshout:

- Gemeentelijke raadzaal, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout.

- Tuin achter de woning, Grote Baan 102, 2235 Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist dat een locatie wordt gekozen bij de huwelijksaangifte.

Artikel 3:

Huwelijken in de tuin, gelegen achter de woning Grote Baan 102, kunnen ten vroegste voltrokken worden vanaf 15 juli 2021.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.12. KENNISNAME Kerkfabriek Sint Michiel. Beslissing van de gouverneur betreffende de rekening van 2020.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van 28 april 2021 tot goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020 van de kerkfabriek Sint-Michiel te Westmeerbeek.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.13. KENNISNAME Kerkfabriek Sint Mattheüs. Beslissing van de gouverneur betreffende de rekening van 2020.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van 28 april 2021 tot goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020 van de kerkfabriek Sint-Mattheüs te Hulshout.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.14. KENNISNAME Kerkfabriek Sint Adriaan. Beslissing van de gouverneur betreffende de rekening van 2020.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van 28 april 2021 tot goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020 van de kerkfabriek Sint-Adriaan te Houtvenne.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.15. KENNISNAME Organisatiebeheersing. Jaarlijkse rapportering.

KENNISNAME:

Voorgeschiedenis

         29 april 2019: Gemeenteraadsbesluit met goedkeuring van het algemeen kader van het systeem voor organisatiebeheersing voor het Lokaal Bestuur Hulshout.

Feiten en context

         Het Decreet Lokaal Bestuur legt op dat gemeente en OCMW één gezamenlijk systeem voor organisatiebeheersing moeten hebben. Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:

          Het bereiken van de vastgelegde doelstellingen en het kennen en beheersen van risico's.

          Het naleven van wetgeving en procedures.

          De beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersrapportering.

          Een effectieve en efficiënte wijze van werken economische inzet van beschikbare middelen.

          De bescherming van activa en het voorkomen van fraude.

         Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur bepaalt hoe dit moet gebeuren (bv. door procedures, controlemaatregelen). Dat systeem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten. Een aantal onderdelen van dit systeem zijn ook decretaal bepaald (bv. visum).

         Organisatiebeheersing is dus een middel om de doelstellingen te bereiken en een continue opdracht waar al de medewerkers dagelijks, al dan niet bewust, mee bezig zijn.

         De Vlaamse Overheid heeft een Leidraad Organisatiebeheersing opgesteld om lokale besturen te helpen aan hun organisatiebeheersingssysteem te werken en deze leidraad fungeert voor de externe audit als basis voor het uitvoeren van audits.

         Vanaf 2019 werd gewerkt aan een organisatiebeheersingssysteem voor de gehele organisatie. In de loop van 2019-2020 werd een nieuwe zelfevaluatie bij een deel van de medewerkers van het lokaal bestuur uitgevoerd. Deze zelfevaluatie vertrok vanuit een risico-inschatting van de risico's die gekoppeld zijn aan de 10 thema's van de Leidraad Organisatiebeheersing. Ieder personeelslid duidde een vijftal risico’s aan die voor hem/haar het meest aanwezig waren binnen het lokaal bestuur. Daarna werd in teamverband en onder begeleiding van de beleidsmedewerker de geselecteerde risico’s overlopen en samen nagedacht over mogelijke acties die we kunnen ondernemen om deze risico’s in te perken. Door de tussenkomst van de coronacrisis zijn nog niet alle diensten/medewerkers bevraagd kunnen worden aangezien dit via teams niet gemakkelijk is. Uit deze zelfevaluatie zal een actieplan voortvloeien met verbeteracties. Aan deze verbeteracties zullen verantwoordelijken toegekend worden en de uitvoering van de acties zal op kwartaalbasis worden opgevolgd door het managementteam.

De zelfevaluatie en actieplan dient dus nog verder op punt gesteld te worden.

         Tijdens het jaar 2020 heeft het Lokaal Bestuur Hulshout sterk gewerkt aan de verbetering van zijn interne organisatie via het traject onder begeleiding van CC Consult.

         De rapportering organisatiebeheersing voor het jaar 2020 is dan ook tweeledig:

          Opvolging van de uitvoering van de geformuleerde acties in het kader van de integratie van gemeente en OCMW (bijlage toegevoegd).

          Stand van zaken organisatiebeheersing die een beeld geeft van hoe de beheersmaatregelen van de Leidraad Organisatiebeheersing zijn omgezet binnen het lokaal bestuur.              

Juridische gronden

         22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur:

          Artikel 219, lid 2: "De algemeen directeur rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn  uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar".

          Artikel 84.

Adviezen

         11 mei 2021: Positief advies van het managementteam aan de stand van zaken voor de rapportering van het systeem voor organisatiebeheersing, mits kleine aanpassingen.

Argumentatie

Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur legt op dat gemeente en OCMW één gezamenlijk systeem voor organisatiebeheersing moeten hebben. Vanaf 2019 werd gewerkt aan een systeem voor de gehele organisatie.

Na bespreking

De Gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken inzake de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het lokaal bestuur Hulshout voor 2020.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2020, het jaarverslag 2020 en het verlenen van kwijting.

BESLUIT: 

unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de jaarrekening 2020 en het jaarverslag 2020 van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout goed te keuren.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist kwijting te verlenen aan de leden van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout en de commissaris-revisor voor hun mandaat gedurende het boekjaar 2020.

 

Na stemming van agendapunt A16 wordt de gemeenteraad geschorst om 20.00 uur voor de behandeling van de OCMW-raad. Om 20.12 uur wordt de gemeenteraad opnieuw geopend en wordt agendapunt A17 en volgende behandeld.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Punt bijlagen/links Getekend CR-verslag AG Hulshout 2020-1.pdf Download
Verslag_AGB_Sport_Hulshout_2020_17052021.pdf Download
Jaarrekening_2020_AGB_Sport_Hulshout_17052020 getekend.pdf Download
Boek_jaarrekening_AGB_2020 getekend.pdf Download
AGB_Sport-RVB_van_14-06-2021_2000_-_Uittreksel_in_pdf_Beslissing_Goedkeuring_jaarrekening_2020._-_a.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING Financiën. Jaarrekening 2020 deel gemeente - vaststelling.

BESLUIT: 

11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
7 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder
1 onthouding: Rist Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het gedeelte 'gemeente' van de jaarrekening 2020 vast.

Deze geïntegreerde jaarrekening 2020 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, een toelichting en extra documentatie.

Beschikbaar budgettair resultaat

€ 5.923.692

Autofinancieringsmarge

€ 3.282.113

 

Balans per 31/12/2020

Activa

Passiva

 

Vlottende Activa

   8.211.011

Schulden

   9.075.013

Vaste Activa

€ 53.234.919

Nettoactief

€ 52.370.917

Totaal Activa

€ 61.445.930

Totaal Passiva

€ 61.445.930

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2020

Kosten

€ 16.468.638

Opbrengsten

€ 18.616.973

Overschot van het boekjaar

   2.148.335

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Punt bijlagen/links Boek jaarrekening 2020.pdf Download
20210611_uittrekselMAT.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING Financiën. Goedkeuring deel OCMW en definitieve vaststelling jaarrekening 2020 gemeente en OCMW.

BESLUIT: 

11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
7 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder
1 onthouding: Rist Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het gedeelte OCMW van de jaarrekening 2020 goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn.

Artikel 2:

Door deze goedkeuring wordt de jaarrekening 2020 in zijn geheel definitief vastgesteld.

Deze geïntegreerde jaarrekening 2020 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, een toelichting en extra documentatie.

Beschikbaar budgettair resultaat

€ 5.923.692

Autofinancieringsmarge

€ 3.282.113

 

Balans per 31/12/2020

Activa

Passiva

 

Vlottende Activa

   8.211.011

Schulden

   9.075.013

Vaste Activa

€ 53.234.919

Nettoactief

€ 52.370.917

Totaal Activa

€ 61.445.930

Totaal Passiva

€ 61.445.930

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2020

Kosten

€ 16.468.638

Opbrengsten

€ 18.616.973

Overschot van het boekjaar

   2.148.335

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Punt bijlagen/links Boek jaarrekening 2020.pdf Download
20210611_uittrekselMAT.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.19. VRAAG Opvolging beslissing GR 25/11/2019 "Aanplant bloemen in de dorpskernen". - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Opvolging beslissing GR 25/11/2019 "Aanplant bloemen in de dorpskernen" (destijds agendapunt 31).

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Impact toekomstige wegwerkzaamheden aanleg rotonde Broekstraat - Herentalsesteenweg (Heist-op-den-Berg) op dienstverlening brandweerzone Rivierenland (Heist-op-den-Berg). - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Voor een deel van deelgemeente Hulshout wordt de zgn. "Snelste adequate hulp" aangeboden door de brandweerzone Rivierenland vanuit de kazerne Broekstraat te Heist-op-den-Berg. De gemeente Heist-op-den-Berg voorziet in de aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Broekstraat met de Herentalsesteenweg, een kruispunt waarlangs de hulpdiensten passeren voor een interventie in Hulshout. Doordat de doorgang op dit kruispunt bij de heraanleg zal onderbroken zijn, en er een omleiding gevolgd zal moeten worden - waarschijnlijk via Itegem - lijkt deze kazerne niet langer de snelste adequate hulp te kunnen aanbieden. Werd hierover overleg gepleegd met het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg en de betrokken brandweerzones ?

Is er een risico dat de uitvoering van de werken in Heist-op-den-Berg zou samenvallen met de wegenwerken aan de Booischotseweg in Hulshout ?

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Kan er een e-mail-adres voorzien worden op het hulshout.be-domein voor raadsleden? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Momenteel zijn de mailadressen op het domein van de gemeente voorbehouden voor leden van het CBS en voor personeelsleden, dus niet beschikbaar voor de raadsleden die geen lid zijn van het CBS. Dit is blijkbaar een uitzondering in Vlaanderen, meestal bekomen alle raadsleden in een gemeente, indien gewenst, een e-mailadres op het domein van de betreffende gemeente.

Voor burgers die raadsleden willen contacteren, is dit een veel eenvoudiger en doorzichtiger systeem.

In het verleden zijn er ook al voorvallen geweest waarbij bepaalde stukken / mails vanuit de administratie niet doorgestuurd werden aan mailadressen buiten het domein hulshout.be.

Vorig jaar stelde Extenso zijn dienstverlening/databank voor voor raadsleden, dus niet beperkt tot raadsleden die ook lid zijn van het CBS. Hiervoor was een mailadres nodig op het domein van de gemeente, waarover ik dus niet beschik. De IT-diensten van Extenso waren hierdoor genoodzaakt om een uitzonderingsprocedure toe te passen om een manueel een account aan te maken om in te kunnen loggen op hun toepassingen. Voor zover ik begreep toen op het seminarie was Hulshout hier de enige uitzondering.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.22. VRAAG Sociaal – opgroeien. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Op de werelddag zonder tabak kondigde het gemeente bestuur in de media zijn engagement aan in het project van ‘Generatie Rookvrij’ om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Met de actie ‘ik blaas liever bellen dan rook’ kondigde het bestuur aan zich te engageren om schoolomgevingen, speeltuinen een sportsite rookvrij te maken met het oog op de gezondheid van kinderen en vooral ook met de bedoeling kinderen en jongeren niet meer vanuit kopieergedrag aan te zetten tot roken. Met de actie wil de gemeente verwezenlijken dat geen enkel kind dat na 2019 wordt geboren nog begint te roken.

Wat een mooi en ambitieus initiatief !

Welke concrete acties worden er opgezet om dit te realiseren, buiten rookstopcursussen aanbieden aan rokers?

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.23. VRAAG Lokaal bestuur. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Op aangeven van een onderzoek en uitgewerkt plan van CC consult is het organigram van gemeente aangepast, herschikt, nieuwe functies gecreëerd. Daarnaast veroorzaakte het een grote fysieke herorganisatie en een grote verhuisbeweging.

Wat is de stand van zaken in de uitvoering van het plan van CC Consult? Wat is er al veranderd, wat staat er nog in de planning

Wat is de kostprijs van dit project tot nu toe en past dit nog binnen het oorspronkelijk geraamde budget

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.24. BESLISSING Trage weg - opdracht tot onderzoek. - TA - Rist Heylen

BESLUIT: 

7 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen
Motivatie stem voor Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: de N-VA heeft dit ook al voorgesteld en vindt dit een prima voorstel. Ook wij betreuren dat de CD&V meerderheid hier niet in meegaat.
Motivatie stem voor Rist Heylen: Ik ben enorm teleurgesteld door deze stemming vanwege het open karakter. Ik heb ook gevraagd naar de motivatie en stemintentie van de meerderheid waaraan ik heb geprobeerd aan tegemoet te komen. Er waren geen suggesties tot verbetering van het punt dus wat we hier nu ervaren is een pure onwil, pure sarcastische arrogante beweging van de meerderheid die een punt afkeurt zonder enige boe of ba. Die zelfs niet kunnen kijken naar de merites van het plan en de meerwaarde dat dat zou betekenen voor onze burgers. Maar aan een kortzichtige antipolitiek doet die mij en waarschijnlijk de burger doet walgen.

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het college aan om een korte doch gedegen onderzoek doet naar de mogelijkheden in de ontwikkeling van een trage weg achter de parochiezaal - kleuterschool - chiro.

Artikel 2:

Het college rapporteert pro-actief en ten gepaste tijde aan de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.25. BESLISSING Parkje in Westmeerbeek - opdracht tot verwerving. - TA - Rist Heylen

BESLUIT: 

8 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Stefaan Pelgrims en Luc Van den Vonder
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt het college aan om het perceel naast de villa Janssens te verwerven

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.26. VRAAG Bestemmingswijziging parochiezaal Hulshout - chiro Hulshout - Kleuterschool. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Momenteel is heel het hierboven beschreven gebied woonzone. (zie tekening).

Aangezien er een RUP zit aan te komen in kader van het woonomgevingsplan willen wij de volgende vragen opwerpen:

         Is een bestemmingswijziging mogelijk voor dit gebied?

         Wat is er nodig om dit te doen?

         Wat zijn de gevolgen van een bestemmingswijziging voor de gemeente, eigenaar en omgeving?

         Is blauwe zone (gebied van collectief belang of van openbare diensten) een aangewezen bestemming?

Hopelijk kunnen we tot een constructieve discussie komen in het belang van onze verenigingen.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.27. VRAAG De nieuwe Gemeente-Stadsmonitor: Kan het CBS de resultaten voor Hulshout m.b.t. het thema ‘Lokaal Bestuur’ even becommentariëren? - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

         In de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur werd er opnieuw gepeild naar de tevredenheid van de inwoners doorheen verschillende beleidsthema’s die de leefkwaliteit in de gemeente beïnvloeden.

         Inwoners vulden in september-oktober 2020 een vragenlijst in over hoe tevreden ze zijn over hun gemeente of stad.

         Over het lokale bestuursniveau zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers o.a.: “Het lokale bestuursniveau wordt het bestuursniveau van de 21ste eeuw. Het afgelopen jaar bewezen onze lokale besturen opnieuw hun daadkracht. Zij waren het aanspreekpunt waar de burger terecht kon. Zij zorgden voor de oplossingen op maat, of het nu ging over het veilig openen van de winkelstraten of het organiseren van de vaccinatiecentra. Lokaal ligt het vertrouwen en de toekomst. “

         In De Standaard verklaart burgemeester Geert Daems onlangs: "Ik ben aanspreekbaar, de politiek is hier nabij. De mensen zien mij rechtstreeks."

 

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.28. VRAAG Arbor: Kan het CBS even het verloop van de gebeurtenissen m.b.t. de brand op 19/06/2021 schetsen? - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Arbor: Kan het CBS even het verloop van de gebeurtenissen m.b.t. de brand op 19/06/2021 schetsen?

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.29. VRAAG PFOS: Brief aan het CBS vanuit het Agentschap Zorg & Gezondheid: Kan het CBS de impact voor Hulshout duiden? - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

De brief werd opgemaakt door de Vlaamse ministers Bart Somers, Zuhal Demir en Wouter Beke, en was gericht aan alle provinciegouverneurs, burgemeesters en schepenen.

De brief bevat aanbevelingen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Gevraagd wordt om een inventarisatie te maken van terreinen die mogelijk verontreinigd zijn met PFAS.

Dat is de verzamelnaam van de chemische stof PFOS. Zo kunnen de meest risicovolle zones worden onderzocht.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.30. VRAAG Doorlopend fietspad Jozef Michielsstraat (Westmeerbeek) – Dieperstraat (Herselt): Stand van zaken? - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Het gemeentebestuur van Herselt kondigde recent aan dat de definitieve plannen voor gescheiden fietspaden klaar zijn. Hoe staat het voor Hulshout?

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.31. VRAAG Vlaanderen breekt uit!: Is het CBS van plan een project in te dienen? - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Vlaanderen is één van de meest verharde gebieden van Europa.

Vandaag is 16 % van de oppervlakte verhard en als we zo doorgaan is dat in 2050 meer dan 20 %.

Daardoor ontstaat onder meer een groter risico op overstromingen, minder waterinfiltratie, warmere steden en dorpen, minder CO2-opslag door planten en de bodem, en een verlies aan biodiversiteit.

Verharde ruimte is ruimte die ingenomen wordt door bijvoorbeeld gebouwen, wegen, parkings, terrassen en opritten, die een aantal natuurlijke functies van niet-verharde ruimte verstoren.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) voert de strijd tegen de verharding van Vlaanderen fors op.

Ze kijkt daarvoor ook specifiek naar de lokale besturen.

Via een projectoproep maakt Demir 15 miljoen euro vrij waarmee ze burgemeesters en schepenen wil overtuigen om in te zetten op lokale onthardingsprojecten in hun stad of gemeente.

Een mogelijk voorstel is bv. om het grijze buurtpleintje of de gemeenteparking eindelijk in te ruilen voor een groen alternatief waar het water langzaam in de grond kan sijpelen.

Ontharden is immers het fysisch wegnemen van verharding op het terrein: het afbreken van een gebouw of het verwijderen van asfalt, zodat de bodem weer doorlaatbaar wordt en verschillende andere natuurlijke functies weer toelaat. 

Vanaf 1 juli kunnen lokale besturen hun project indienen via: www.vlaanderenbreektuit.be.

Uit alle geïnteresseerden worden de 15 meest ambitieuze steden en gemeenten geselecteerd.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.32. VRAAG Kermis: Graag een evaluatie van het verloop van de kermis m.b.t. Covid-19 qua veiligheid en maatregelen. - TA - Luc Van den Vonder

VRAAG:

Kermis: Graag een evaluatie van het verloop van de kermis m.b.t. Covid-19 qua veieligheid en maatregelen.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.33. VRAAG Stand van zaken / toelichting huidige toestand pastorij Houtvenne. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Stand van zaken / toelichting huidige toestand pastorij Houtvenne.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.34. VRAAG Containerpark. Afleveren zonder afspraak. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

 Is het momenteel nog nodig het containerpark enkel en alleen op afspraak te organiseren of kan dit terug worden uitgebreid?

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.35. VRAAG Vraag: Bestrijding Japanse duizendknoop.  Stand van zaken. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

De Japanse duizendknoop is een invasieve plant, een exoot, die bestreden dient te worden omdat er geen natuurlijke 'vijanden' zijn en deze plant inheemse soorten verdringt.  De gemeente heeft een meerjarig experimenteel programma lopende om de broeihaarden aan te pakken.  Wat is momenteel de stand van zaken ? Is er al effect zichtbaar van de behandeling ?

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.36. VRAAG Vraag: Is Hulshout (nog) een bijenvriendelijke gemeente ? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

In de vorige legislatuur waren er verschillende projecten om een bij-vriendelijke gemeente te worden.  Is dit nog steeds de bedoeling in Hulshout ?

In de Peerdekerkhofstraat werd in het kader van de heraanleg van de straat een aantal jaar geleden een ligusterhaag geplant tussen de rijweg en het fietspad.  In de eerste dagen van juni, vlak voor de bloei van de plant, werden de hagen geschoren.  De bloemen van de liguster zijn een belangrijke voedselbron voor o.a. bijen en vlinders (bron: Wikipedia). 

Daarom is het bijzonder jammer dat vlak voor de bloei +/- 80% van de bloemknoppen is weggesnoeid.  Zijn de snoeibeurten ingepland in een jaarkalender ?

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.37. VRAAG Stand van zaken : skatepark. - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

stand van zaken : skatepark.

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 juni 2021.

 

GR OZ  A.38. VRAAG verkeersdrempel beemdenstraat. - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

Gelet op de schade die reeds zichtbaar is aan de nieuwe heuvel leid ik hieruit af dat menig auto’s schade is berokkend aan hun wagen en zodoende ook aan de drempel. 

Zijn er reeds klachten/pv’s ontvangen/opgemaakt? Zijn de werken reeds goedgekeurd? Is deze drempel conform de normen? Worden er nog aanpassingen voorzien?

 

Publicatiedatum: 09/09/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.