Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 28 maart 2022 om 19.00 uur tot 21:12 uur.

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten: Schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster: Raadsleden

Elias De Wever: voorzitter

Walter Van de Moer: vertrouwenspersoon

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Aanstelling algemeen directeur

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist 1 mei 2022 als ingangsdatum van de aanstelling van mevr. Ria Van den Eynde als algemeen directeur in voltijds dienstverband (38/38).

Artikel 2:

De algemeen directeur wordt overeenkomstig artikel 588 DLB ingeschaald in de salarisschaal van algemeen directeur. De vigerende rechtspositieregeling van de algemeen directeur is van toepassing op de algemeen directeur.

De algemeen directeur wordt geacht de proefperiode volgens artikel 44 van de rechtspositieregeling te volbrengen van 12 maanden.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Algemeen directeur. Eedaflegging.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de eedaflegging van de algemeen directeur:

Proces-verbaal van akte van de eedaflegging

Het jaar tweeduizendtweeëntwintig op achtentwintig maart om 19.03 uur.

Voor de voorzitter van de gemeenteraad van Hulshout en in aanwezigheid van de raadsleden, met het oog op de hierna vermelde eedaflegging, is verschenen:

Ria Van den Eynde, geboren te Lier op 30 augustus 1967.

die, overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad van 21 februari 2022 wordt aangesteld als algemeen directeur (38/38) en die op ons verzoek de voorgeschreven eed heeft afgelegd, namelijk:

“Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen”.

Nemen hierbij akte van de eedaflegging en ondertekenen de akte.

 

De algemeen directeur,       De voorzitter,

tevens verschijnende,

 

 

 

Ria  Van den Eynde         Elias De Wever

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Omleiding van het verkeer over de terreinen van Van Moer NV. Goedkeuring overeenkomst.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de overeenkomst betreffende de omleiding van het verkeer over de terreinen van Van Moer NV.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Fietspad J. Michielsstraat. Goedkeuring voorlopige vaststelling rooilijnplan.

BESLUIT: unaniem
 

               Stemmotivatie Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: We steunen dit voorstel en we                             hopen dat het fietspad wordt verder doorgetrokken tot in de dorpskern.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur in de J. Michielsstraat aan te leggen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan en het bijhorende onteigeningsplan.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist over te gaan tot de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan, opgesteld door het studiebureau Antea Group.

Artikel 3:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met opstarten en doorlopen van het openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Openbare markt. Goedkeuring aanpassing marktreglement.

BESLUIT: unaniem
 

Enig Artikel:

De gemeenteraad beslist om de aanpassing in het marktreglement goed te keuren:

"MARKTREGLEMENT"

Artikel 1 Gegevens van openbare markten

Het lokaal bestuur Hulshout richt op het openbaar domein volgende openbare markt in:

MARKT: wekelijkse markt

PLAATS: Prof. Dr. Vital Celenplein

DAG: donderdag

UUR: 14 u tot 18u

SPECIALISATIE: voedingsproducten (complementair met het lokale aanbod)

PLAN VAN DE STANDPLAATSEN: zie bijlage

Artikel 2 Situering

1. Dit reglement bepaalt hoe het lokaal bestuur Hulshout de wekelijkse openbare markt organiseert. Het concretiseert de zaken die voor invulling aan het lokaal bestuur worden overgelaten en vult de federale en Vlaamse regelgeving aan:

    De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, gewijzigd bij wet van 4 juli 2005, van 20 juli 2006, 22 december 2009, 21 januari 2013 en decreet van 24 februari 2017 meer bepaald de artikelen 8 tot en met 10.

    Het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, meer bepaald de artikelen 23 tot en met 44, gewijzigd bij besluit Vlaamse Regering van 21 april 2017.

2. Alle zaken die niet specifiek in dit reglement geregeld zijn, gebeuren geheel volgens de federale en/of Vlaamse regelgeving.

3. De gemeenteraad vertrouwt het dagelijkse beheer, de indeling en wijzigingen van de openbare markt toe aan het college van burgemeester en schepenen.

4. Lokaal bestuur Hulshout organiseert elke donderdag van 14.00 u tot 18.00 u een openbare markt op het Prof. Dr. Vital Celenplein.

5. Op de openbare markt mag de marktleider een standplaats enkel toewijzen aan:

    een natuurlijke persoon die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefent en houder is van een machtiging als werkgever (leurkaart).

    een verantwoordelijke van een rechtspersoon die een ambulante activiteit uitoefent en houder is van een machtiging als werkgever (leurkaart).

    een verantwoordelijke van een occasionele verkoop met een niet-commercieel karakter.

6. Promotie maken via flyers, folders, banners of een promostand mag op de openbare markt alleen met een schriftelijke toelating van het college van burgemeester en schepenen.

7. Lokaal bestuur Hulshout verwacht een wederzijds respect tussen de standhouders, plaatselijke ondernemers en bewoners.

8. Iedere standhouder moet een gsm-nummer en een e-mailadres opgeven en aanvaardt dat communicatie met het lokaal bestuur via deze kanalen geldig verloopt.

Artikel 3 Standplaatsen

1. Lokaal bestuur Hulshout kent op de openbare markt alle (op één na) standplaatsen toe per abonnement. Eén standplaats wordt voorzien voor occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter.

2. Om de diversiteit van het aanbod te waarborgen, blijft het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot één.

3. Koopwaren tentoonstellen of ophangen mag enkel binnen de afmetingen van de standplaats. Ook stoepborden, sandwichborden of andere aandachtstrekkers zijn niet toegelaten buiten de standplaats.

4. Standhouders met een vaste standplaats hebben ten laatste om 14.00 u hun standplaats ingenomen. Na 14.00 u is het niet langer mogelijk de standplaatsen in te nemen.

5. De standplaatsen mogen op risico van de standhouder al vroeger ingenomen worden, maar niet voor 13.00 u.

6. ’s Avonds verlaten de standhouders hun standplaats tussen 18.00 u en 18.30 u, en verwijderen de nadarhekken.

7. Op wettelijke feestdagen zal er geen markt plaatsvinden.

8. De standhouders betalen de standplaatsvergoeding en het gebruik van elektriciteit volgens de voorschriften van het gemeentelijk retributiereglement, met uitzondering van de occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter.

9. Bij werken, manifestaties of om lokale redenen kan het lokaal bestuur standplaatsen of de openbare markt tijdelijk wijzigen, verplaatsen of opschorten zonder een schadevergoeding of een schadeloosstelling toe te moeten kennen aan de houders van deze standplaatsen. Wanneer (een deel van) de markt definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de standhouders van 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. Het lokaal bestuur kan de minimumtermijn dan inkorten.

10. De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:

A. de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen, houder van een “machtiging als werkgever”, aan wie een standplaats is toegewezen.

B. de verantwoordelijke(n) voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, houder(s) van een “machtiging als werkgever”.

C. de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening.

D. de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening.

E. door de personen die beschikken over een “machtiging als aangestelde A” of een “machtiging als aangestelde B”, die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in A tot D.

F. de personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd BVR van 21 april 2017, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend kunnen zij de standplaats innemen buiten de aanwezigheid van de verantwoordelijke.

Artikel 4 Abonnement

1. Kandidaturen voor een vaste standplaats met abonnement worden chronologisch bijgehouden in een register. Geregistreerde kandidaten moeten om de 12 maanden hun kandidatuur herbevestigen om in het register opgenomen te blijven.

2. Wanneer een vaste standplaats vrijkomt, gaat het lokaal bestuur na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen. Kandidaturen kunnen ingediend worden volgens één van onderstaande vermelde modaliteiten:

    bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).

    door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

    bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

3. Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register van kandidaturen. Deze kandidaturen worden geklasseerd:

    eerst volgens categorie (indien nodig).

    dan volgens de gevraagde standplaats en specialisatie.

    tenslotte volgens datum (overhandiging, indiening bij de post, ontvangst per email).

Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 art. II.2 kan dit register steeds geraadpleegd worden.

4. Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt op de website, facebookpagina, gemeentelijk infobord en in het gemeenteboekje van het lokaal bestuur Hulshout. De wettelijk bepaalde voorrangscategorieën gelden bij toewijzing van vacante standplaatsen op de openbare markt:

  personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op de markt van het lokaal bestuur innam of aan wie het lokaal bestuur een vooropzeg heeft gegeven omwille van een definitieve opheffing van een deel van de standplaatsen.

  personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen.

  personen die een wijziging van hun standplaats vragen.

  externe kandidaten.

5. Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:

  aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van het lokaal bestuur heeft, wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting (uitgezonderd de categorie externe kandidaten).

  voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

6. De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de vermelde modaliteiten:

  bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.

  door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.

  bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.

7. Een plan en/of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:

  de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend.

  in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel.

  het ondernemingsnummer.

  de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden.

  de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht.

  indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit.

  de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is (via retributiereglement).

  desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.

Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 art. II.2 kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.

8. Op de openbare markt wordt het abonnement toegekend voor 12 opeenvolgende maanden en jaarlijks stilzwijgend hernieuwd - marktkramers krijgen wel 30 dagen (na de eerste keer dat ze op de markt staan) om te bevestigen of ze al dan niet een abonnement willen.

9. De houder van een abonnement kan op ieder ogenblik afstand doen van het abonnement, mits een opzegtermijn van 30 dagen.

10. Standhouders die afstand doen van hun abonnement op de markt in Hulshout hebben geen recht op de terugbetaling van het betaalde abonnementsgeld.

11. Voor occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter wordt er (per verkoop) een aparte aanvraag gedaan bij het lokaal bestuur (lokale.economie@hulshout.be). Op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen wordt beslist of de organisatie een plaats toegewezen krijgt.

Artikel 5 Opschorting abonnement door de standhouder

1. De standhouder kan een opschorting van het abonnement vragen voor een afwezigheid van minimum 1 maand wegens:

  ongeval, ziekte of andere medische redenen. In deze gevallen brengt de standhouder ten laatste op de dag van de markt zelf het lokaal bestuur Hulshout op de hoogte van de afwezigheid en dient een medisch attest in.

  het seizoensgebonden karakter van de aangeboden producten. Deze opschorting is enkel geldig wanneer het lokaal bestuur Hulshout de aanvraag van de standhouder goedkeurt.

  overmacht, op een verantwoorde wijze aangetoond.

2. Tijdens de periode van de opschorting kan de standplaats toegewezen worden aan een andere standhouder als losse standplaats. Hierbij moet geen rekening gehouden worden met de specialisatie van het register.

3. De opschorting gaat in de dag waarop het lokaal bestuur op de hoogte wordt gebracht van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.

Artikel 6 Afstand van het abonnement

1. De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:

  indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 5 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.

  op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.

2. De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

3. De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

  bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).

  door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

  bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

Artikel 7 Schorsing en opzegging van abonnement door het lokaal bestuur

1. Het abonnement zal door (het college van) (de) burgemeester (en schepenen) geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:

  bij niet-naleving van de geldende wetgeving of dit reglement.

  bij niet of niet tijdige betaling van de standplaatsvergoeding.

  bij afwezigheid gedurende drie opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen.

  bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden bepaald in artikel 8 van onderhavig gemeentelijk reglement.

  wanneer andere goederen verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement.

  bij het herhaaldelijk niet respecteren van de instructies van de marktleider.

2. De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.

3. Een weigering van deelname aan de markt, geschorst of ingetrokken abonnement geeft geen recht op een schadevergoeding, schadeloosstelling of de terugbetaling van het standgeld.

Artikel 8 Overdracht standplaats

1. De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

  indien de overnemer(s) houder(s) zijn van een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever.

  de specialisatie van de overlater voortgezet wordt op de overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van de specialisatie kan aangevraagd worden per aangetekend schrijven bij het college van burgemeester en schepenen.

  binnen het eerste jaar kan de standplaats niet opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.

2. De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

3. De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als het lokaal bestuur heeft vastgesteld dat:

  de overnemer beschikt over een machtiging tot uitoefening van ambulante activiteiten om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door het lokaal bestuur, uit te oefenen.

  als het aantal toegestane plaatsen per onderneming van de overnemer niet overschreden wordt.

Artikel 9 Verantwoordelijkheid, veiligheid en hygiëne

1. Lokaal bestuur Hulshout neemt geen enkele verantwoordelijkheid die kan voortvloeien uit de toewijzing van een standplaats.

2. Elke standhouder hangt een duidelijk leesbaar en goed zichtbaar uithangbord op met de wettelijk verplichte identificatiegegevens.

  1. hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend. hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend.
  2. de firmanaam en/of de benaming van de onderneming.
  3. al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt.
  4. het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).

3. Standhouders zijn burgerlijk aansprakelijk tegenover derden en moeten dus alle (veiligheids)maatregelen nemen die nodig of nuttig zijn om ongevallen, diefstal, verlies, brand of andere schade te voorkomen.

4. De houder van een standplaats moet gedekt zijn door verzekeringspolissen burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s. Lokaal bestuur Hulshout kan altijd eisen de polissen en het betaalbewijs van de premies voor te leggen.

5. Voor de veiligheid van standhouders, bezoekers en gemeentepersoneel is het belangrijk dat de wegsignalisatie altijd correct opgesteld staat. Bij het op- en afrijden van de marktzone is dit de verantwoordelijkheid van de standhouders.

6. De standhouder stelt alles in het werk om de standplaats veilig te houden en het risico op valpartijen te vermijden.

7. Lokaal bestuur Hulshout wil zich inspannen om elektriciteit voor de standhouders ter beschikking te stellen, maar gaat geen resultaatsverbintenis aan. Dit houdt in dat het lokaal bestuur niet aansprakelijk is voor schade, verlies of ongeval veroorzaakt door een onderbreking of afsluiting van de elektriciteit. Een schadevergoeding is in deze gevallen dus uitgesloten.

8. Gebruik alleen gas- en elektriciteitsinstallaties met een geldig keuringsbewijs van een erkend organisme. Het is verboden toestellen te gebruiken die niet voldoen aan alle veiligheidsnormen, of die gassen of rook laten ontsnappen.

9. Aansluiten op het elektriciteitsnet is enkel toegestaan wanneer de standhouder gebruik maakt van een rubberkabel CTMB.N 2 x 2,5 + 2,5, uitgerust met een CEE form stekker (waterbestendig IP44 of IP67 dus).

10. De elektriciteitskabels worden voor gebruik volledig ontrold en moeten altijd gegroepeerd de kortste weg volgen van de standplaats naar het aansluitingspunt in de elektrische verdeelkast.

11. De standhouder mag uitsluitend producten verkopen waarvoor hij de toelating kreeg bij de toewijzing.

12. De houder van een standplaats waar voeding wordt verkocht, moet voldoen aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid en in het bezit zijn van een vergunning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

13. Toestellen voor het verwarmen of bereiden van voedsel zijn niet toegestaan, tenzij er een geschikt en bedrijfsklaar draagbaar blustoestel opgesteld is.

14. Het is verboden het wegdek te beschadigen, verankeringsharingen of andere voorwerpen in de grond te slaan.

15. Standhouders mogen uitsluitend propere tenten en parasols zonder scheuren gebruiken.

16. Het is de verantwoordelijkheid van de standhouder om de standplaats en de omgeving rondom netjes opgeruimd achter te laten - zie ook bepalingen in het politiereglement. De standhouder verzamelt tijdens de verkoopuren alle afval en neemt het mee bij het verlaten van de markt.

17. De marktleider is bevoegd om de machtiging, het identiteitsbewijs en de andere documenten, die nodig zijn voor het uitoefenen van ambulante activiteiten, te controleren.

18. Brandweer, politie en gemeentepersoneel zijn bevoegd om op te treden bij het niet naleven van bovenstaande richtlijnen en om keuringsattesten op te vragen.

19. Lokaal bestuur Hulshout kan altijd bijkomende kwaliteitsnormen en voorwaarden opleggen bovenop de al opgenomen voorwaarden in dit reglement.

20. De standhouders zullen zich richten naar de richtlijnen van de marktleider. Bij betwisting zal het college van burgemeester en schepenen uitspraak doen na advies van de marktleider.

Artikel 10 Quotumlijst

Binnen de specialisatie van de wekelijkse markt wordt het aantal van de soortverwante artikelen binnen een bepaalde quotering bepaald. Wanneer het quotum voor een bepaald artikel bereikt is, kan men aan marktkramers met hetzelfde artikel geen standplaats meer geven. Het college van burgemeester en schepenen kan de quotumlijst wijzigen.

Het maximum aantal plaatsen per categorie is 1, met uitzondering van de varia/specialiteiten waar we 6 plaatsen toestaan.

  Groenten en fruit.

  Kaas en zuivel.

  Vers vlees en charcuterie.

  Kip aan’t spit.

  Verse vis en aanverwanten.

  Confiserie.

  Varia/Specialiteiten (andere voedingsproducten dan voormelde).

  Niet-commercieel karakter.

Artikel 11 In werking treden van gemeentelijk reglement

Dit reglement treedt in werking op 1 april 2022.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING UiTpas de Merode. Goedkeuring overeenkomst, kader, afspraken.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de uitrol van de UiTPAS de Merode. UiTPAS de Merode is een samenwerking tussen de gemeenten Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de basisovereenkomst UiTPAS.

"BASISOVEREENKOMST

TUSSEN

publiq vzw, met maatschappelijke zetel te Henegouwenkaai 41-43, 1080 Sint-Jans-Molenbeek, ondernemingsnummer 0475.250.609, hierna “publiq”

EN

Gemeente Hulshout, met maatschappelijke zetel te Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, ondernemingsnummer BE 0207502497 hierna “KSB”

publiq en de KSB hierna gezamenlijk genoemd “de Partijen”, of elke partij generiek als “de Partij”

OVERWEGENDE DAT

A. UiTPAS een participatiebevorderend project is van de Vlaamse overheid in samenwerking met steden en gemeenten uit Vlaanderen en Brussel:

UiTPAS is een een spaar- en voordelenprogramma voor je vrije tijd. Met UiTPAS kunnen pashouders punten sparen en omruilen voor voordelen. Tevens wordt de pas gebruikt als financiële reductiekaart voor mensen in armoede. Andere toepassingen (bv. lidkaart)  kunnen eveneens op UiTPAS geënt worden.

B. De algemene realisatie, coördinatie en eigendom van UiTPAS in handen zijn van publiq.

C. KSB zich voor de eigen regio wenst aan te sluiten bij het UiTPASprogramma en te dien einde de hiernagenoemde samenwerkingsverplichtingen zal naleven.

WERD TUSSEN PARTIJEN OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT

1. Voorwerp

1.1. Onderhavige basisovereenkomst (“Basisovereenkomst”) bepaalt de voorwaarden waaronder de KSB gebruik kan maken van het UiTPASprogramma, alsmede de ondersteuning door publiq bij de implementatie en in operationele fase.

1.2. De contractuele relatie tussen de Partijen wordt beheerst door de hiernavolgende documenten:

1.2.1.  Deze Basisovereenkomst, inclusief haar Annexen (gezamenlijk aangeduid in de rest van dit document als de "Basisovereenkomst").

1.2.2.  De Algemene Voorwaarden, opgenomen in Annex 1 aan deze Basisovereenkomst, inclusief de aan de Algemene Voorwaarden gehechte bijlagen.

Ingeval van tegenstrijdigheid tussen de bepalingen van bovenvermelde documenten, geldt bovenstaande rangorde om vast te stellen welke bepalingen van toepassing zullen zijn, tenzij anders bepaald.

2. Algemene verantwoordelijkheden van publiq

2.1. publiq verbindt zich ertoe de verbintenissen en verantwoordelijkheden zoals opgenomen in deze Basisovereenkomst na te komen. publiq spant zich in om de KSB te voorzien van de nodige informatie om het UiTPASprogramma voor te bereiden, te implementeren en te gebruiken.

2.2. Tot de dienstverlening van publiq behoren, onder de voorwaarden zoals opgenomen in deze overeenkomst en de bijhorende annexen, onder meer: advies, begeleiding en rapportering tijdens de implementatie en operationele fase van het UiTPASprogramma.

3. Algemene verantwoordelijkheden van de KSB

3.1. De KSB verbindt zich ertoe de verbintenissen en verantwoordelijkheden zoals opgenomen in deze Basisovereenkomst na te komen. De KSB zal publiq voorzien van betrouwbare, accurate en volledige informatie evenals van alle elementen en inlichtingen noodzakelijk of nuttig in het kader van de levering en implementatie van het UiTPASprogramma.

3.2. Alleen de KSB is verantwoordelijk voor het correcte en rechtmatige gebruik dat zij maakt van het UiTPASprogramma. Hij zal alle op haar van toepassing zijnde wet- en regelgeving naleven en publiq ten volle vrijwaren voor alle mogelijke schadelijke gevolgen die voortvloeien uit het niet-naleven van deze garantie.

4. Vertrouwelijkheid

4.1. Beide Partijen erkennen en aanvaarden de vertrouwelijkheid van de uitgewisselde informatie te beschermen.

5. Risico-allocatie

5.1. De dienstverlening door publiq voor de begeleiding tijdens de voorbereiding en implementatie van UiTPAS en voor het gebruik van het UiTPASprogramma wordt aangeboden op een "as is"-basis. De KSB aanvaardt dat, gelet op de aard van de dienstverlening, de mogelijkheid bestaat op tijdelijke of permanente uitval of onbeschikbaarheid van de dienst (bijvoorbeeld wegens omstandigheden eigen aan het internet, onderhoud van de UiTPASapplicatie, acties van derden of andere gebruikers, etc.). publiq aanvaardt hiervoor geen enkele aansprakelijkheid, voor zover toegelaten onder de toepasselijke regelgeving.

Bij onderhoudswerken of een nieuwe release van software zal publiq de KSB hiervan op voorhand op de hoogte brengen. Onderhoudswerken worden minstens drie dagen op voorhand aangekondigd, behoudens wanneer publiq hiervan zelf niet op de hoogte kan zijn, in welk geval publiq redelijke inspanningen doet om de KSB zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de onderhoudswerken. Een overzicht van de nieuwe features wordt telkens gecommuniceerd naar de lokale UITPASverantwoordelijke van de KSB.

5.2. In geen geval zal publiq aansprakelijk kunnen worden gehouden voor  enige indirecte of gevolgschade (met inbegrip van doch niet beperkt tot verloren winsten, besparingen of professionele opportuniteiten, verlies of herstel van databestanden of enigerlei gegevens).

5.3. Vermits publiq de diensten enkel levert ten voordele van de KSB, zal deze laatste publiq vrijwaren tegen alle kosten, vergoedingen, uitgaven, schade, vorderingen en aanspraken die verband houden met enige vordering van derden, verband houden of voortkomen uit de diensten, het gebruik door de KSB van de diensten, of deze Basisovereenkomst.

5.4. De dienstverlening en ondersteuning door publiq wordt beschikbaar gesteld binnen de grenzen van de middelen door de Vlaamse Overheid aan publiq toegekend voor deze opdracht, op basis van het UiTPASaddendum bij de Beheersovereenkomst van publiq.

6. Termijn en Beëindiging

6.1. De Basisovereenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde duur en kan door elke Partij worden opgezegd mits naleving van een opzegtermijn van negentig (90) kalenderdagen. Opzegging van de Basisovereenkomst gebeurt middels een aangetekend schrijven.

6.2. Deze Basisovereenkomst mag beëindigd worden door iedere Partij mits schriftelijke verwittiging indien de andere Partij een materiële inbreuk pleegt op de bepalingen opgenomen in deze Basisovereenkomst (inclusief haar Annexen), en de schending voortduurt voor een periode van dertig (30) kalenderdagen na ontvangst van de schriftelijke verwittiging die de inbreuk omschrijft.

6.3. Na de beëindiging van de Basisovereenkomst mag de KSB niet langer gebruik maken van het UiTPASprogramma (inclusief de Licentie zoals beschreven in de Algemene Voorwaarden), behoudens onder de voorwaarden zoals voorafgaandelijk en schriftelijk overeengekomen tussen publiq en de KSB. Bovendien garandeert de KSB in dit geval ook dat de event-organisatoren waarmee de KSB een overeenkomst heeft tot het gebruik van het UiTPASprogramma, een dergelijk gebruik onmiddellijk en volledig zullen beëindigen, en de KSB vrijwaart publiq voor enige negatieve gevolgen terzake.

7. Algemene bepalingen

7.1. Partijen zullen de naam van de andere Partij en van UiTPAS slechts gebruiken in overeenstemming met de bepalingen van de Basisovereenkomst. Elk ander gebruik moet ter goedkeuring van de andere Partij worden voorgelegd.

7.2. Partijen zullen niet aansprakelijk zijn voor enige vertragingen of schendingen van de uitvoering wegens overmacht, daaronder begrepen uitval van dienstverlening door weersomstandigheden, stroom- of andere energiepannes, handelingen of (verzuim van) handelingen door derde partijen, etc.

7.3. Deze Basisovereenkomst mag niet op enige wijze overgedragen worden zonder de voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de andere Partij. Voor de uitvoering van haar diensten heeft publiq het recht om onderaannemers van haar keuze in te schakelen.

7.4. Deze Basisovereenkomst (met haar Annexen) omvat alle afspraken die bestaan tussen publiq en de KSB met betrekking tot het toepassingsgebied van de Basisovereenkomst, en vervangt iedere voorafgaande mondelinge en schriftelijke overeenkomst. Deze bepaling sluit geenszins uit dat andere contractuele afspraken bestaan tussen publiq en de KSB over andere aangelegenheden.

7.5. Alle mededelingen die gedaan worden tengevolge van deze Basisovereenkomst zullen schriftelijk (inclusief e-mail, tenzij anders bepaald) worden opgesteld en zullen worden verstuurd naar het adres vermeld in de Basisovereenkomst of zoals door de Partijen aan elkaar meegedeeld.

7.6. Geen van de bepalingen van deze Basisovereenkomst zal beschouwd worden als een afstand van rechten, en geen schending van deze Basisovereenkomst als vrijgesteld, behalve indien de afstand of toestemming schriftelijk ondertekend is door de Partij die zulke afstand of toestemming toekent.

7.7. Indien enige voorwaarde of bepaling als nietig of onafdwingbaar zou bestempeld worden, zal die voorwaarde of bepaling geacht geschrapt te zijn, en zullen alle andere bepalingen volledig van kracht blijven.

7.8. Artikelen die bedoeld zijn om de beëindiging van de Basisovereenkomst te overleven (zoals, maar niet beperkt tot, de bepalingen inzake aansprakelijkheid), zullen de beëindiging van deze Basisovereenkomst overleven.

7.9. Deze Basisovereenkomst wordt beheerst door en geïnterpreteerd overeenkomstig het Belgisch recht. Indien een geschil of vermeende inbreuk dient te worden beslecht door een rechtbank, zullen de rechtbanken van Brussel exclusieve bevoegdheid hebben. "

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de UiTPAS algemene voorwaarden (deel 1) en de regiospecifieke afspraken (deel 2).

"UiTPAS ALGEMENE VOORWAARDEN

Vooraf

Inleiding

Deze UiTPAS Algemene Voorwaarden (hierna genoemd de ‘Algemene Voorwaarden’) zijn opgesteld door publiq vzw, met maatschappelijke zetel te Henegouwenkaai 41-43, 1080 Molenbeek, ondernemingsnummer 0475.250.609, (hierna ‘publiq’) en zijn prioritair gericht op de relatie tussen publiq en de lokale besturen, al dan niet verenigd in een regionaal samenwerkingsverband, die als Kaartsysteembeheerders (of ook ‘KSB’) UiTPAS aanbieden aan hun lokale bevolking.

De documenten die de relatie tussen publiq en KSB beheersen, betreffen:

(a) de Basisovereenkomst die de samenwerking tussen de partijen vastlegt.

(b) de Algemene Voorwaarden die de verwachtingen en afspraken verder uitwerken op algemeen niveau en mogelijk met specifieke afwijkingen op lokaal niveau, daarbij ook nog inbegrepen de bijlagen aan de Algemene Voorwaarden.

Verder moet dit in samenhang gezien worden met drie andere documenten die de onderlinge relaties tussen de belanghebbenden omschrijven:

        Samenwerkingsovereenkomst: de overeenkomst tussen lokale kaartsysteembeheerders en lokale event-organisatoren.

        Gebruikersovereenkomst:  overeenkomst tussen lokale kaartsysteembeheerders en lokale pashouders.

        Privacybeleid: idem.

Bindende overeenkomsten tussen alle belanghebbenden

In deze Algemene Voorwaarden zijn de basisprincipes en randvoorwaarden opgenomen voor een goede werking van de UiTPAS. Het document beschrijft alle regels en processen die nodig zijn om voldoende consistentie in het volledige werkingsgebied van UiTPAS te garanderen. Het respecteren van de Algemene Voorwaarden is vereist voor de betrouwbaarheid van het UiTPASprogramma en alle afgeleide producten en diensten die aangeboden worden.

Deze Algemene Voorwaarden zijn een Annex aan de Basisovereenkomst, waardoor de bindende kracht van de Algemene Voorwaarden bevestigd wordt. In de Algemene Voorwaarden worden de wederzijdse verwachtingen en afspraken tussen alle belanghebbenden van het UiTPASprogramma geformuleerd, namelijk:

        publiq als algemeen programmacoördinator van het UiTPASprogramma.

        de lokale besturen die als kaartsysteembeheerders (afgekort: KSB’s) UiTPAS aanbieden aan hun bevolking.

        de event-organisatoren die UiTPAS aanvaarden.

        de gebruikers van UiTPAS (of ‘pashouders’).

Wijzigingen

1. Wijzigingen aan de Algemene Voorwaarden

Niettegenstaande de bepalingen van de Basisovereenkomst, staat het publiq vrij deze Algemene Voorwaarden te wijzigen indien dit vereist is om het gebruik van UiTPASdiensten voor alle betrokkenen in de keten mogelijk te maken of te houden.

Dergelijke wijzigingen worden op voorhand meegedeeld aan de KSB, en treden in werking dertig (30) kalenderdagen nadat de wijziging is meegedeeld. Indien de KSB niet akkoord gaat met de voorgestelde wijziging, heeft hij het recht om de Basisovereenkomst (inclusief Algemene Voorwaarden) binnen deze termijn van dertig (30) kalenderdagen te beëindigen, mits schriftelijke kennisgeving daarvan aan publiq.

2. Wijzigingen aan het UiTPASprogramma

Om de efficiëntie van het UiTPASprogramma te optimaliseren en de reputatie ervan te beschermen, dient publiq steeds in de mogelijkheid te zijn om te reageren op (veelal technologische) evoluties. Met die doelstelling voor ogen kan publiq werkingsprincipes en processen eenzijdig aanpassen wanneer het daartoe de noodzaak ziet. Voorbeelden van mogelijke veranderingen (niet exhaustief) zijn: optimalisaties van het gebruiksgemak, invoer van nieuwe functionaliteiten zoals bijvoorbeeld e-id integratie of prijsdifferentiatie.

Ook hier stelt publiq alle partners steeds tijdig en zorgvuldig op de hoogte. Enkel wanneer deze wijzigingen wezenlijke gevolgen met zich meebrengen voor de KSB, of een materiële impact veroorzaken op de dan bestaande functionaliteiten van het UiTPASprogramma, heeft de KSB het recht om de Basisovereenkomst schriftelijk op te zeggen mits het respecteren van een opzegtermijn van dertig (30) kalenderdagen.

Controle

publiq houdt actief en reactief toezicht op de naleving van deze Algemene Voorwaarden in al zijn onderdelen. Daarbij kan de organisatie inzage vragen in de werkingsprocedures van zowel de Kaartsysteembeheerder als de lokale eventorganisatoren. Bij het uitvoeren van controles is volledige medewerking vereist van alle belanghebbende partners, die hiertoe voor eigen rekening alle nodige inspanningen leveren. Indien publiq een niet-naleving van de toepasselijke voorwaarden of enige andere geldende bepaling vaststelt vanwege de Kaartsysteembeheerder of de lokale eventorganisatoren, zullen we u daarvan informeren. Indien deze inbreuken niet binnen een redelijke termijn worden opgelost, heeft publiq de mogelijkheid de samenwerking te beëindigen zonder beroep te doen op een rechtbank, en zonder afbreuk aan de andere rechten die publiq heeft (zoals een recht op schadevergoeding voor geleden schade).

Algemene versus regiospecifieke regels

De Algemene Voorwaarden van UiTPAS gaan uit van consistente principes in het hele werkingsgebied om een gemeenschappelijke ervaring te garanderen aan alle pashouders. Toch kunnen ook bijzondere voorwaarden en regiospecifieke regels (geldig omwille van unieke omstandigheden) van toepassing zijn. Deze bijzonderheden worden nader omschreven in DEEL II. REGIOSPECIFIEKE AFSPRAKEN.

VERKLARENDE WOORDENLIJST

UiTPASprogramma: omvat technologie, producten, diensten en marketingprogramma's die de registratie van  alle acties (participaties, omruilingen, kortingen, check-ins, ...) via elektronische overdracht van informatie tussen de verschillende spelers in de keten faciliteren.

UiTPAStechnologie: de technologie die ontwikkeld werd om het UiTPASprogramma te doen werken. Dit omvat een database, een applicatielaag en een aantal front-end webapplicaties (i.e. UiTPASsoftware).

UiTPASapplicatie: computerprogramma waarmee de vrijetijdsaanbieder aan de slag kan om punten toe te kennen, voordelen uit te reiken en kansentarieven te registreren.

UiTPASproducten: fysieke pasjes, elektronische zuilen, etc (i.e. UiTPAShardware).

UiTPASdiensten: integreert UiTPASsoftware en hardware die samen een bruikbare dienst leveren voor de gebruiker.

Kaartsysteem: een digitaal domein (geografisch of inhoudelijk) binnen de UiTPASadmin dat specifieke bepalingen en werkingsregels bevat en alle noodzakelijke gegevens van UiTPAS-kaarten, -pashouders en -aanbieders van het kaartsysteem bijhoudt, net zoals de acties die eraan verbonden zijn.

Kaartsysteembeheerder (KSB): de beheerder van het kaartsysteem. Dit zijn over het algemeen lokale overheden of andere in aanmerking komende entiteiten (bijv. een regionaal samenwerkingsverband van meerdere lokale besturen) die de UiTPAS aanbieden aan hun bevolking.

UiTPASadmin: computerprogramma waarin de verschillende kaartsystemen geconfigureerd worden en die een database omvat van alle pashouders, voordelen, aanbieders, net zoals de historiek van de door pashouders gemaakte UiTPASacties.

Beeldmerk: een grafische uiting die met een bedrijfs- of productnaam geassocieerd wordt.

DEEL I. Algemene werkingsprincipes van de UiTPAS

Inhoud

1. Deelname aan UiTPASprogramma

2. Gebruik van de UiTPAStechnologie

3. Acceptatie van de UiTPAS

4. Financiële transacties

5. Gebruiksvoorwaarden en privacy

6. Huisstijl en branding

7. Klachten

8. Kosten en vergoedingen

 

1. Deelname aan UiTPASprogramma

Het UiTPASprogramma omvat technologie, producten, diensten en marketingprogramma's die de registratie van  alle acties (participaties, omruilingen, kortingen, check-ins, ...) via elektronische overdracht van informatie tussen de verschillende spelers in de keten faciliteren.

1.1 Om deel te nemen aan het UiTPASprogramma moeten lokale overheden, of door hen gedelegeerde instellingen alle voorwaarden en afspraken naleven, zoals beschreven in de documenten die gelden tussen publiq en de Kaartsysteembeheerder (zie supra, ‘Bindende overeenkomsten tussen alle belanghebbenden’).

1.2 De kaartsysteembeheerders zijn over het algemeen lokale overheden of andere in aanmerking komende entiteiten (bijv. een regionaal samenwerkingsverband van meerdere lokale besturen) die de UiTPAS aanbieden aan hun bevolking. Deze dienstverlening varieert van de uitgifte van UiTPAS’en aan geïnteresseerde burgers tot de organisatie van de samenwerking met lokale eventorganisatoren die de UiTPAS accepteren voor de registratie van een participatie of een andere door UiTPAS ondersteunde transactie (bijv een korting voor mensen in armoede). De KSB’s nemen met andere woorden een cruciale en formele rol op binnen het UiTPASprogramma, en gelden als de beheerders van het lokale kaartsysteem.

1.3 Lokale Kaartsysteembeheerders zijn zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor de uitgifte van de UiTPASproducten en de samenwerking met geïnteresseerde event-organisatoren. Deze verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid behelst ook de naleving van de UiTPASbasisprincipes door de lokale event-organisatoren. Bij de implementatie van het UiTPASprogramma garanderen de KSB’s tevens de naleving van alle toepasselijke wet- en regelgeving. De KSB’s vrijwaren publiq voor aanspraken of verplichtingen die voortvloeien uit hun uitgifte van UiTPASproducten en het verwerven van aanbieders.

1.4 publiq kan al dan niet met partners (inclusief de KSB’s) voor nieuwe toepassingen parallelle kaartsystemen opzetten met UiTPAS, en dit in en over bestaande UiTPASregio’s heen. Dergelijke parallelle kaartsystemen zijn gericht op toepassingen die buiten de standaardfuncties van UiTPAS vallen. Een parallel kaartsysteem kan bijvoorbeeld ingezet worden als citypass, als oplossing voor dataregistratie bij gratis events, als puntenspaarsysteem voor een ander doelpubliek (bijv pendelaars, mensen uit omliggende gemeenten, scholieren, etc.), maar ook sectorale toepassingen zoals bijvoorbeeld een nationale museumjaarkaart.

1.5 Een UiTPASregio kan uitgebreid worden door toetreding van een nieuwe partnergemeente of -regio. Een geïnteresseerde gemeente of regio kan hiertoe een aanvraag richten naar de KSB. Binnen een periode van drie maanden zal deze aanvraag behandeld worden in een stuurgroep of een regionaal overlegorgaan om een consensus te bereiken. Er wordt gestreefd naar een gemotiveerd antwoord binnen een periode van zes maanden. Definitieve goed- of afkeuring gebeurt door de schepencolleges van de KSB’s of door een door hen gedelegeerde instantie. De nieuwe partner gaat automatisch akkoord met alle bepalingen van UiTPAS, door het ondertekenen van de Basisovereenkomst en de documenten die deze omhelst, met inbegrip van de specifieke lokale elementen die van kracht zijn in de betrokken UiTPASregio.

1.6 Teneinde deel te nemen aan het UiTPASprogramma garandeert de Kaartsysteembeheerder te voldoen aan de toelatingscriteria (of resultaatsverbintentissen), zoals opgelegd door de Vlaamse Regering:

        Het toepassen van een solidaire kostendeling. De deelnemer in armoede betaalt een kansentarief (een voor hem laag, transparant, betaalbaar en dus drempelverlagend tarief), de aanbieder derft een deel van de basisprijs, de lokale overheid komt tussen voor het resterende verschil met de basisprijs en vergoedt daartoe de aanbieder (retributie).

 Minimumvereiste is dat mensen in armoede niet meer dan 25% bijdragen voor een UiTPASactiviteit, een                                           organisator moet minstens 10% eigen bijdrage leveren. Best practice: 20% van de ticketprijs wordt                             bekostigd door de rechthebbende van een kansentarief, 40% door de lokale aanbieder, 40% door de                             lokale overheid.  De kostendeling  is minstens voor de rechthebbende op het kansentarief uniform                             binnen eenzelfde UiTPASregio en wordt uitgewerkt en overeengekomen in de fase voor de start van het                             project.

        Zorgen voor een geïntegreerd vrijetijdsbeleid. Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid veronderstelt dat de verschillende vrijetijdsdiensten van het lokaal bestuur optimaal hun beleid en acties op elkaar afstemmen en waar mogelijk naar elkaar doorverwijzen, elkaar versterken of samenwerken. Dit kan tot uiting komen in o.a. een geïntegreerde ondersteuning en samenwerking met private actoren zoals verenigingen en commerciële aanbieders en een geïntegreerd communicatiebeleid inzake het gehele vrijetijdsaanbod ongeacht de aard van de aanbieder.

        Een geïntegreerd participatiebeleid voeren en het UiTPASprogramma met het kansentarief te verankeren in het brede vrijetijdsveld (cultuur, jeugd, sport) met optionele uitbreiding naar andere domeinen (welzijn, onderwijs & DKO, integratie, toerisme,...). Tijdens het realisatieproces dienen minstens cultuur-, jeugd-, sport- en welzijnsdiensten en doelgroeporganisaties betrokken te worden. Er moeten initiatieven tot stand komen die de toeleiding voor mensen in armoede naar het UiTPASaanbod verzekeren.

        Het garanderen van een breed vrijetijdsaanbod voor UiTPAS, daaronder begrepen culturele, sport- en jeugdactiviteiten georganiseerd door andere actoren dan de KSB zelf waaronder private actoren zoals verenigingen en commerciële aanbieders van vrijetijdsaanbod. De KSB garandeert om binnen de twee (2) jaren na het toekennen van de Licentie een dergelijk breed vrijetijdsaanbod te realiseren. Hiervoor volgt de KSB de vooropgestelde planning.

        Streven naar gemeentelijke samenwerking. De KSB geeft binnen een redelijke termijn een antwoord op vragen tot aansluiting door steden of gemeenten die aangeven de bestaande afspraken en bepalingen binnen de overeenkomst te zullen onderschrijven.

        Het consistent gebruik van de naam en het beeldmerk UiTPAS en de naam en het logo van de Vlaamse Overheid. Dit wordt verder uitgewerkt in de Algemene Voorwaarden (hoofdstuk 6) en in de huisstijlgids van UiTPAS.

1.7 Daarnaast formuleert de Vlaamse Regering een aantal inspanningsverbintenissen (zonder afbreuk te doen aan de overige bepalingen van de Basisovereenkomst):

        Aandacht voor de doelgroepbepaling van en toegankelijkheid voor mensen in armoede.
(a) UiTPAS wordt aan mensen in armoede aangeboden op voldoende laagdrempelige locaties in de gemeente, stad of regio (welzijnsorganisaties, bibliotheek...).
(b) In overleg met het bestuur, de (regionale) UiTPASwerkgroep, vrijetijdsaanbieders en doelgroeporganisaties wordt er bepaald wie recht heeft om deel te nemen aan kansentarief. UiTPAS streeft naar zoveel mogelijk uniformiteit. Dit geldt vanzelfsprekend binnen een UiTPASregio, maar ook op bovenlokaal niveau. Idealiter geldt daarom het statuut Verhoogde Tegemoetkoming als criterium, met ruimte voor uitbreiding naar o.a. mensen met een hoge schuldenlast. De KSB waakt er bovendien over dat de normen voor het toekennen van het recht op kansentarief samen met het lokaal netwerk tegen armoede blijvend geëvalueerd worden, waarbij ernaar gestreefd wordt om door middel van UiTPAS alle mensen in armoede te bereiken.

        De KSB spant zich in om bestaande passen met betrekking tot deelname aan vrijetijdsactiviteiten te integreren in het UiTPASprogramma. De KSB zal hiervoor het initiatief nemen tot samenwerking met publiq.

2. Gebruik van de UiTPAStechnologie

UiTPAS steunt op het aanbieden van producten (bijvoorbeeld fysieke pasjes of elektronische zuilen) en diensten (bijvoorbeeld gebruikersvoordelen). De gebruiksregels voor deze producten en diensten zijn ontworpen om het blijvende gebruiksgemak, de veiligheid en de regio-overschrijdende acceptatie van UiTPASproducten te waarborgen.

2.1 Als lokale uitbaters van het kaartsysteem nemen de Kaartsysteembeheerders verantwoordelijkheid voor de eventuele aankoop, zorgvuldige  installatie en correct gebruik van lokale hard– en software componenten. Dit is belangrijk voor een optimaal samenspel tussen alle individuele componenten van het overkoepelende kaartsysteem, evenals voor de potentiële integratie van UiTPAS met andere digitale diensten (ticketing, planning, CMS, …) en de verwerking van alle gebruikersinformatie. publiq stelt daartoe informatie beschikbaar, die het regelmatig kan aanvullen of updaten. Dit kan onder meer de vorm aannemen van handleidingen, opleidingsmateriaal, best practices, referenties, gebruikte standaarden en normen. publiq rekent op de KSB’s voor het delen van informatie over de lokale werking, opdat de kennisdeling tussen alle partners die met UiTPAS werken maximaal rendeert.

Waar de KSB hardware aankoopt van publiq (bv. aankoop van een spaarzuil), is deze aankoop onderworpen aan de voorwaarden zoals overeengekomen tussen de partijen, inclusief mogelijke garantietermijnen.

2.2 De Kaartsysteembeheerder gaat akkoord om het systeem te gebruiken ‘as is’, dus zoals door publiq gebouwd en aangeboden.  Aanpassingen aan het UiTPASprogramma gebeuren binnen het kader van de geplande productontwikkeling - beheerd door publiq. Hierin zitten vervat de aanpassingen op specifieke vraag van KSB’s zoals geregeld door 8.2.

2.3 Licentiebepalingen

Het UiTPASprogramma is ontworpen om een evenwicht te vinden tussen de behoeften van alle belanghebbenden, en biedt daartoe een schat van toegevoegde waarde met producten, diensten en ondersteuning. De waarde van de UiTPAS kan alleen worden gehandhaafd als alle deelnemers, daaronder begrepen de  KSB, instemmen met de voorwaarden verbonden aan het gebruik van het UiTPASprogramma waaronder deze Licentievoorwaarden.

2.3.1 De intellectuele en industriële eigendomsrechten met betrekking tot het UiTPASprogramma, waaronder de UiTPASnaam, merken, tekeningen, modellen, literaire werken en/of documenten (opgeslagen op bestendige wijze of in machinetaal), rapporten, software en databanken, alsmede de methodes, know-how, concepten en andere ontwikkelingen waarvan publiq eigenaar of licentiehouder is (de ‘UiTPASrechten’), zullen publiq als eigenaar of licentiehouder blijven toebehoren. Enige wijzigingen aan de UiTPASrechten (zoals de creatie van afgeleide werken, aanpassingen aan de UiTPAStechnologie, specifieke customizations, etc.), komen van rechtswege aan publiq toe en de KSB zal alles in het werk stellen om, indien het de rechthouder van de intellectuele of industriële eigendomsrechten zou worden op grond van de toepasselijke wetgeving, de betreffende rechten zo volledig en snel mogelijk over te dragen aan publiq.

2.3.2 Teneinde het gebruik van het UiTPASprogramma door de Kaartsysteembeheerder mogelijk te maken, verleent publiq aan de Kaartsysteeembeheerder een gratis tijdelijke, herroepbare, niet-sub-licensieerbare licentie om het UiTPASprogramma te gebruiken binnen de grenzen zoals bepaald in de Basisovereenkomst en deze Algemene Voorwaarden, met uitsluiting van enig ander recht (de ‘Licentie’). De Licentie wordt gegeven onder de voorwaarden van het naleven van alle afspraken die tussen publiq en de KSB worden gemaakt. Het niet-naleven van enige bepaling van deze Licentievoorwaarden maakt een materiële inbreuk uit en geeft publiq de mogelijkheid om de Licentie te beëindigen in overeenstemming met de bepalingen in de Basisovereenkomst, zonder afbreuk aan haar overige rechten (zoals het recht op schadevergoeding).

2.3.3 De KSB verkrijgt in het kader van de licentie een of meer UiTPAS Identification Numbers (UiTPNR) van publiq voor gebruik op de UiTPASkaarten.

2.3.4 De KSB waarborgt (en vrijwaart publiq voor enige schadelijke gevolgen die uit een niet-naleving van deze waarborg zouden voortvloeien) dat het gebruik van de Licentie in overeenstemming is met alle toepasselijke regelgeving, intellectuele en andere rechten van derden, en met de afspraken gemaakt tussen publiq en de KSB.

2.4 GARANTIE EN BACK-UPs

publiq neemt redelijke maatregelen om back-upmogelijkheden van de UiTPASgegevens te voorzien. Het heeft de mogelijkheid om hiervoor samen te werken met derde dienstverleners.

De UiTPAS backend softwareapplicatie en bijhorende database worden bij Amazon EC2 gehost.

De back-ups van de publiq UiTPASservers worden gemaakt met behulp van software geleverd door een derde dienstverlener. Deze software activeert elke nacht een volledige Amazon AMI back-up van alle productieservers van publiq. Deze backups worden bewaard op Amazon S3.

Onze dienstverlener ontvangt elke morgen een back-uprapport, dat rapporteert welke back-ups gemaakt zijn, met signalisatie als er een back-up gefaald zou zijn.

De back-ups worden gemaakt met een rotatieschema van:

        6 DAG back-ups (dus met labels DAY1 t/m DAY6)

        4 WEEK back-ups (dus met labels WEEK1 t/m WEEK4)

        1 MAAND back-up (dus met label MONTH11, als we over november spreken)

De back-ups van alle databaseservers worden 2 weken bewaard. Bij een restore kan men terugkeren naar elke willekeurige staat van de databaseserver van die  afgelopen 2 weken. Daarboven zijn er ook nog 14 nachtelijke back-ups van elke databaseserver beschikbaar.

De UiTiDactiviteiten en ook de UiTPAScheck-ins worden ondergebracht in een apart product, geleverd door een derde dienstverlener en hetgeen wordt gehost bij Amazon RDS. Voor de replicaties wordt Amazon DynamoDB gebruikt, een service met een zeer hoge durability.

De KSB erkent dat publiq is gebonden door de voorwaarden en de wijze van de levering van diensten door de derde dienstverleners, die van tijd tot tijd aangepast kunnen worden. publiq is niet aansprakelijk voor enige wijzigingen hieraan en dergelijke wijzigingen werken rechtstreeks door ten aanzien van de KSB. In geval van materiële wijzigingen, zal publiq zich inspannen om de KSB hiervan zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. publiq heeft te allen tijde de discretionaire bevoegdheid om te andere derde dienstverleners in te schakelen.

3. Acceptatie van UiTPAS

De regels en systemen die aan de basis liggen van het UiTPASprogramma zijn ontworpen om gebruikers op het punt van comfort, veiligheid en betrouwbaarheid een gemeenschappelijke ervaring te bieden bij het gebruik van UiTPASproducten en -diensten.

3.1 Een Kaartsysteembeheerder verbindt zich ertoe om het UiTPASprogramma lokaal open te stellen voor zoveel mogelijk aanbieders van vrijetijdsactiviteiten, zowel non-profit als commerciële organisaties. Hierbij geldt dat alle publieke vrijetijdsactiviteiten van de aanbieder toegankelijk moeten zijn aan kansentarief voor houders van een UiTPAS tegen kansentarief. Een KSB stelt met elke event-organisator een overeenkomst op waarin alle standaardbepalingen van de ‘Samenwerkingsovereenkomst’ integraal worden overgenomen en die voor akkoord ondertekend wordt. Elke afwijking aan de standaardbepalingen tussen de KSB en event-organisator moeten worden goedgekeurd door publiq. De Samenwerkingsovereenkomst bevat naast de standaardbepalingen de mogelijkheid om lokale, aanvullende en niet tegenstrijdige bepalingen toe te voegen. Teneinde misverstanden te vermijden, verbindt de Kaartsysteembeheerder er zich toe deze bepalingen met publiq te toetsen op de relatie met de standaardbepaling, zowel naar technische als functionele impact als naar de geest van UiTPAS. De KSB verbindt zich ertoe om na te gaan of de bepalingen uit de overeenkomst correct door de event-organisator worden nageleefd.

3.2 De Kaartsysteembeheerder verbindt zich ertoe om opleidingsmomenten en documentatie te voorzien voor event-organisatoren en ze te ondersteunen bij het gebruik van de UiTPAS. Hiervoor voorziet de KSB de nodige hardware en IT-support. De KSB kan hierbij een beroep doen op handleidingen en opleidingen, aangeboden door publiq. De KSB ziet permanent toe op het correcte gebruik van het UiTPASprogramma door alle lokale event-organisatoren. Concrete bepalingen en eventuele afwijkingen hiervan worden opgenomen in de Regiospecifieke afspraken (zie deel II).

De Kaartsysteembeheerder verbindt zich er bovendien toe om op regelmatige basis informatie over het algemene UiTPASprogramma te delen met de medewerkers van de (verkoop)balies en alle andere partners. publiq ondersteunt de Kaartsysteembeheerders op dit punt met regelmatige partnermailings en andere communicatieproducten.

3.3 De KSB bewaakt het feit dat event-organisatoren hun leesapparatuur inzetten voor het correcte inscannen van identificatiegegevens op UiTPASkaarten. Daarbij accepteren ze de regels voor de retributie van sociale kortingen, de spaarpunten en de omruilvoordelen, zoals vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst met de event-organisator.

3.4 Houders van een UiTPAS kunnen UiTpunten sparen bij elke event-organisator die UiTPAS accepteert, ongeacht de stad, gemeente of regio waar hun UiTPAS werd uitgegeven. Per deelname aan een activiteit kan in principe één UiTpunt gespaard worden. Achteraf worden geen UiTpunten meer toegekend. Algemeen gelden de volgende afspraken:

Voor eenmalig aanbod: 1 UiTpunt per participatie

Voor recurrent aanbod: Bij inschrijvingen voor activiteiten van ledenverenigingen of voor langlopend aanbod kunnen pashouders enkel een punt sparen tijdens effectieve deelname. Betaling van lidgeld wordt dus op zichzelf niet gehonoreerd met UiTpunten. Meer in het bijzonder gelden hierbij de volgende algemene richtlijnen, die de Kaartsysteembeheerder desgewenst verder kan aanvullen in functie van lokale noden.

        Als een organisator zeker kan zijn dat de pashouder een meerdaagse activiteit bijwoont, dan kunnen de punten in één keer worden uitgereikt (bijv internaatskampen, sport op school, …).

        Als een organisator daarentegen niet zeker kan zijn dat de pashouder een meerdaagse activiteit stelselmatig bijwoont, worden elke dag apart punten gegeven (bijv speelpleinwerking, dagkampen, cursussen, …).

        Verenigingen die niet over een spaarzuil of andere apparatuur beschikken, kunnen in welbepaalde omstandigheden eenmalig 12 UiTpunten toekennen (1 per maand). Dit moet gezien worden als een tegemoetkoming voor verenigingen die wegens gebrek aan tijd of om andere redenen ook geen smartphone met UiTPASapplicatie of andere apparatuur kunnen ontlenen. De keuze voor één UiTpunt per maand (en dus niet per participatie) moet verenigingen stimuleren om  op termijn wel hun leden te honoreren met één punt per daadwerkelijke participatie.

Voor permanent aanbod:

        Om fraude en inflatie tegen te gaan is het aantal mogelijke UiTpunten bij permanent gratis aanbod (bijvoorbeeld consultatie van bibliotheekcollecties) beperkt tot één per week.

        Bij permanent betalend aanbod (bijvoorbeeld zwembad) kan bij elke participatie een UiTpunt worden gespaard. Om fraude en inflatie tegen te gaan moet de incheckzuil voorbij de kassa geïnstalleerd worden.

In de technische handleiding (‘admin manual’) is een overzicht opgenomen van alle standaard check-inbeperkingen, samen met een gebruiksaanwijzing voor eventuele lokale aanpassingen. Voor specifieke bepalingen en eventuele afwijkingen van deze richtlijnen verwijzen we naar deel II (regiospecifieke afspraken).

Bijzondere aandachtspunten

        De Kaartsysteembeheerder waakt erover dat event-organisatoren enkel bij effectieve deelname aan hun vrijetijdsactiviteiten UiTpunten laten sparen. Het is bijvoorbeeld geenszins de bedoeling dat pashouders in een bevoorrechte positie (bijvoorbeeld baliemedewerkers) elke dag een punt met hun persoonlijke UiTPAS sparen zonder effectief te participeren. Vanzelfsprekend is deze algemene regel niet van toepassing bij het testen van hardware of software om eventuele technische problemen te verifiëren. Bij misbruik staat het een KSB vrij om sancties te treffen, bijvoorbeeld door het blokkeren van foutief gebruikte UiTPAS’en.

        Voor het sparen van punten wanneer meerdere activiteiten plaatsvinden (bv. festival) geldt  eenzelfde regel. Je kan/mag slechts een punt sparen bij effectieve deelname aan een activiteit. Het is de verantwoordelijkheid van de Kaartsysteembeheerder om dit punt onder de aandacht te brengen van de aanbieders. Een Kaartsysteembeheerder zou eventuele sancties, zoals bv. het blokkeren van de pas, kunnen treffen.

3.5 De Kaartsysteembeheerder is verantwoordelijk voor de instelling van de voordelen in het kaartsysteem. Een voordeel wordt standaard aangeboden aan pashouders uit elke UiTPASregio en ook als zodanig ingevoerd. De aanbieder - mogelijk de KSB zelf - kan echter ook beslissen om een specifiek voordeel enkel aan te bieden aan houders van een UiTPAS die in de eigen regio werd uitgegeven. De KSB legt in samenspraak met de event-organisator alle kenmerken van het voordeel vast (aantal punten, geldigheidsperiode, beschikbaar volume). Indien gewenst kan de KSB hierbij bepaalde richtlijnen en voorwaarden vooropstellen in functie van het gevoerde marketing- en communicatiebeleid (bv. bepaalde deadlines voor de geldigheidsperiode van voordelen rekening houdend met de publicatiedata voor drukwerken).

3.6 Over de waardering van punten zijn geen strikte voorschriften vastgelegd, maar wel best practices. publiq beveelt aan om te werken met voordelen met een inruilwaarde van 5, 10 en 15 punten. Acties met een waarde van 15 punten worden gezien als eerder grote voordelen, vaak beperkt in aantal en met een zekere exclusiviteit. Acties met een waarde van 5 punten gaan typisch over gadgets in grotere hoeveelheden, kleinere kortingen of een gratis drankje achteraf. Het segment van 10 punten wordt meestal gebruikt voor voordelen die tussen beide categorieën in te situeren zijn. De Kaartsysteembeheerder kan, mits motivatie, afwijken van deze aanbeveling maar ziet er wel altijd op toe dat er lijn zit in de verhouding tussen het aantal spaarpunten en de geboden voordelen. 

4. Financiële transacties

Om een optimaal beheer van alle financiële transacties binnen het UiTPASprogramma te garanderen worden de volgende vereisten, voorwaarden en uitzonderingen gedefinieerd. publiq definieert in dit verband enkele best practices, die gedeeld zullen worden met alle Kaartsysteembeheerders.

4.1 Als lokale uitbater van het UiTPASprogramma voorziet de Kaartsysteembeheerder de nodige retributievergoedingen aan de deelnemende event-organisatoren. Daarbij ziet de KSB toe op een correcte en snelle verwerking van alle betalingen.

4.2 De Kaartsysteembeheerder verzekert dat alle transacties in het kaartsysteem worden verwerkt, inclusief transacties door lokale pashouders buiten de regio of door externe pashouders binnen de regio.

4.3 Alle transacties met een UiTPAS die alsnog buiten het systeem zouden plaatsvinden, dienen eveneens te worden gerapporteerd om publiq in staat te stellen correcte geaggregeerde informatie te verstrekken aan haar opdrachtgevers. 

5. Gebruiksvoorwaarden en privacy

Bij de realisatie van het project UiTPAS hanteert publiq strenge normen met betrekking tot de gebruiksrechten en de privacy van de pashouder, het opnemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en het respecteren van een samenwerkingsklimaat gebaseerd op openheid en transparantie.

Algemene bepalingen

5.1 Het is de collectieve verantwoordelijkheid van alle belanghebbenden om de integriteit van het UiTPASprogramma maximaal te garanderen. Door fraudepreventie en risicocontroles moeten eventuele zwakke punten worden gedetecteerd en weggewerkt. Via steekproeven en permanente waakzaamheid bij de balies spoort de Kaartsysteembeheerder potentiële fraude of misbruik door pashouders op.

5.2 Medewerkers van Kaartsysteembeheerders die toegang krijgen tot persoonlijke informatie opgeslagen in UiTPASaccounts (gerealiseerde transacties, kansenstatuut, …) zijn gehouden aan strikte normen inzake ethiek, privacy en gegevensbescherming. Persoonlijke informatie van pashouders mag niet gedeeld worden met derden. Van deze algemene regel wordt enkel afgeweken om de noodzakelijke elektronische gegevensuitwisseling met betrekking tot het kansenstatuut en de terugbetaling van het kansentarief mogelijk te maken. De offline bewaring van UiTPASnummers met bijhorende namen is verboden, tenzij onder zeer specifieke omstandigheden zoals gepreciseerd onder deel II (REGIOSPECIFIEKE AFSPRAKEN). Om ongeoorloofd toegang tot persoonsgegevens te vermijden, worden de medewerkers van Kaartsysteembeheerders aangespoord enkel met hun persoonlijk account gebruik te maken van de applicatie. De toegang tot dat persoonlijk account moet voldoende afgeschermd worden, onder andere door tijdig uit te loggen uit de applicatie en het paswoord persoonlijk te houden. Wanneer een medewerker niet langer in functie is moet zijn/haar account zo snel mogelijk verwijderd worden.

5.3 We wijzen erop dat indien de Kaartsysteembeheerder gegevens van niet-inwoners wenst te raadplegen in het Rijksregister (bijvoorbeeld voor de registratie van een pashouder), hij dient toe te treden tot de algemene machtiging nr. 13/2013 van 13 februari 2013. In dit opzicht dienen de medewerkers die toegang hebben tot een registratiebalie een document te ondertekenen waarin zij verklaren de beveiliging en de vertrouwelijkheid van de gegevens te bewaren. In bijlage werd een sjabloon toegevoegd met een ‘verklaring op eer’ die voor dit doel gebruikt kan worden.

5.4 De Kaartsysteembeheerder gaat akkoord met de in bijlage opgenomen Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid, aangevuld met lokale gebruiksvoorwaarden voor de eigen UiTPASregio. Alle modaliteiten in deze documenten worden door de KSB naar de letter en de geest nageleefd. Een aanpassing van deze voorwaarden kan nooit eenzijdig gebeuren en vergt steeds overleg met publiq. Bovendien garandeert de Kaartsysteembeheerder (en vrijwaart publiq voor enig mogelijk gevolg van de niet-naleving van deze garantie) om alle toepasselijke regelgeving in dit opzicht na te leven en ten volle te respecteren.

Op basis van de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid alsook op basis van de Basisovereenkomst en deze Algemene Voorwaarden aanvaardt de Kaartsysteembeheerder dat publiq handelt als verantwoordelijke voor de verwerking in de zin van de privacywetgeving, en dat de Kaartsysteembeheerder enkel mag handelen in opdracht van publiq en in overeenstemming met de Basisovereenkomst en deze Algemene Voorwaarden (alsmede de erin opgenomen bijlagen). De Kaartsysteembeheerder aanvaardt geen aanspraken te kunnen maken op de door het UiTPASprogramma gegenereerde gegevensbestanden over pashouders aangezien deze toebehoren aan publiq als verantwoordelijke voor de verwerking.

5.5 Nieuwe pashouders moeten het Privacybeleid en de (zowel globale als lokale) Gebruiksvoorwaarden kunnen raadplegen op het moment van inschrijving. De KSB verbindt zich ertoe een werkwijze te hanteren die de gebruiker informeert over het bestaan van deze documenten. De documenten kunnen bijvoorbeeld standaard worden aangeboden of er kan een brochure worden meegegeven waarin de werking voor de gebruiker van UiTPAS wordt geïllustreerd, en die ook de voorwaarden vermelden (bijvoorbeeld op de laatste pagina's). De Kaartsysteembeheerder ziet er op toe dat er steeds bij elke verkoopbalie een kopie beschikbaar is van de (recentste versie van) Privacybeleid en Gebruiksvoorwaarden. Daarnaast dient een digitale versie van de Gebruiksvoorwaarden en het Privacybeleid opgenomen te worden op de lokale UiTPASwebsite en dient te worden voorzien in een automatisch bevestigingsbericht dat gestuurd wordt naar nieuwe pashouders. publiq voorziet hiertoe een modelbericht.

5.6 De eindgebruiker is en blijft eigenaar van zijn profiel en moet zijn persoonsgegevens kunnen wissen. Hiervoor kan de KSB de pashouder steeds doorverwijzen naar publiq.

5.7 De samenwerkingsovereenkomsten tussen KSB en  de event-organisatoren bevatten vergelijkbare richtlijnen op het punt van gebruiks- en privacyvoorwaarden. De KSB verzekert het toezicht op en de handhaving van de naleving van deze richtlijnen door de event-organisatoren.

Gegevensverwerkingsovereenkomst

Bij uitvoering van de taken in het kader van de samenwerking, zal KSB voor de gehele duur van de samenwerking persoonsgegevens van pashouders verwerken (gebruiken, wijzigen, opslaan, ...) in de zin van de toepasselijke gegevensbeschermingswetgeving. Het betreft zowel gewone contactgegevens, als meer gevoelige gegevens (informatie inzake het kansenstatuut).

In verband met deze verwerking, zal KSB:

(a) de persoonsgegevens enkel verwerken op basis van schriftelijke instructies van publiq, zoals ook weergegeven in het "Privacybeleid UiTPAS" (www.uitpas.be/privacy), met inbegrip van doorgiften van persoonsgegevens aan een derde land of een internationale organisatie, tenzij een op de  van toepassing zijnde unierechtelijke of nationaalrechtelijke bepaling hem tot verwerking verplicht; in dat geval stelt KSB publiq, voorafgaand aan de verwerking, in kennis van dat wettelijk voorschrift, tenzij die wetgeving deze kennisgeving om gewichtige redenen van algemeen belang verbiedt.

(b) waarborgen dat de personen die gemachtigd zijn tot het verwerken van de persoonsgegevens zich ertoe hebben verbonden vertrouwelijkheid in acht te nemen of door een passende wettelijke verplichting van vertrouwelijkheid zijn gebonden, onder andere door ondertekening van de "verklaring op eer".

(c) de passende technische en organisatorische maatregelen treffen om een op het risico afgestemd beveiligingsniveau te waarborgen, rekening houdend met in het bijzonder de verwerkingsrisico's als gevolg van de vernietiging, het verlies, de wijziging of de ongeoorloofde verstrekking van of ongeoorloofde toegang tot doorgezonden, opgeslagen of anderszins verwerkte gegevens, en te verzekeren dat iedere natuurlijke persoon die handelt onder het gezag van de KSB en toegang heeft tot persoonsgegevens, deze slechts in opdracht van publiq verwerkt, tenzij hij of zij daartoe door het Unierecht of nationaal recht is gehouden.

(d) zal de volgende voorwaarden naleven bij het aanstellen van een andere verwerker:

1.  KSB neemt geen andere verwerker in dienst zonder voorafgaande specifieke of algemene schriftelijke toestemming van publiq. In het geval van een algemene schriftelijke toestemming, licht KSB publiq via privacy@uitpas.be in over de beoogde veranderingen inzake de toevoeging of vervanging van andere verwerkers, waarbij aan publiq de mogelijkheid wordt geboden om bezwaar te maken tegen deze veranderingen. 

2.  Wanneer KSB een andere verwerker in dienst neemt om voor rekening van publiq specifieke verwerkingsactiviteiten te verrichten, zal KSB aan die andere verwerker, dezelfde verplichtingen inzake gegevensbescherming opleggen als die welke in artikel 5 zijn vervat, door middel van een overeenkomst of andere rechtshandeling onder het Unierecht of nationale recht. Wanneer de andere verwerker zijn verplichtingen inzake gegevensbescherming niet nakomt, blijft KSB ten aanzien van publiq volledig aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen van die andere verwerker.

(e) rekening houdend met de aard van de verwerking, publiq bijstand verlenen bij het vervullen van diens plicht om verzoeken van betrokkenen, in uitoefening van hun rechten onder de toepasselijke gegevensbeschermingswetgeving, te beantwoorden, door middel van passende technische en organisatorische maatregelen in de mate van het mogelijke.

(f) rekening houdend met de aard van de verwerking en de aan de KSB ter beschikking staande informatie, publiq bijstand verlenen bij het nakomen van de verplichtingen onder de toepasselijke gegevensbeschermingswetgeving met betrekking tot de beveiliging van de verwerking, de melding van een inbreuk in verband met persoonsgegevens aan de toezichthoudende autoriteit en, indien relevant, betrokkenen, de uitvoering van gegevensbeschermingseffectbeoordelingen, indien dit vereist is en bij de voorafgaande raadpleging van de toezichthoudende autoriteit.

(g) naargelang de keuze van publiq, na beëindiging van de samenwerking, alle persoonsgegevens wissen of terugbezorgen aan publiq en bestaande kopieën verwijderen, tenzij de opslag van deze persoonsgegevens wordt opgelegd door het unierecht of nationaal recht.

(h) publiq alle informatie ter beschikking stellen die nodig is om de nakoming van de hier neergelegde verplichtingen aan te tonen en bijdragen aan audits, waaronder inspecties, uitgevoerd door publiq of een door publiq gemachtigde controleur.

Verwerking als verwerkingsverantwoordelijke, buiten het kader van de samenwerking

Zodra KSB persoonsgegevens van de pashouder wenst te registreren in eigen systemen, is KSB niet langer louter verwerker maar, ten aanzien van de registratie met het oog op eigen toepassingen, eveneens verantwoordelijke.

KSB engageert zich te allen tijde enkel tot aanvullende, eigen verwerking van persoonsgegevens over te gaan mits wettige grondslag daartoe (bv. contract met of toestemming van de pashouder) en hierbij alle waarborgen van de privacyreglementering en Algemene Verordening Gegevensbescherming in het bijzonder toe te passen.

6. Huisstijl & branding

UiT is een erkend beeldmerk in Vlaanderen. Bij uitbreiding is dit van toepassing op afgeleiden die zijn gebaseerd op dit beeldmerk, zoals UiTPAS. UiT en de afgeleide beeldmerken staan voor informatie, inspiratie en beleving en overspannen het ruime publieke vrijetijdsaanbod. Rijkheid van informatie, brede acceptatie, gebruiksgemak en democratische deelname van kansengroepen zijn daarbij belangrijke waarden. Aangezien UiT en UiTPAS door veel partijen in een groeiend ecosysteem worden gebruikt, heeft iedereen belang bij het ​​handhaven van een goede reputatie en een onberispelijke integriteit.

6.1 Om de integriteit van het beeldmerk UiTPAS te handhaven neemt de Kaartsysteembeheerder enkele heldere regels in acht inzake logogebruik en grafisch ontwerp. Beeldmerktekens van UiTPAS kunnen enkel gebruikt worden in overeenstemming met de richtlijnen terzake. Hiervoor verwijzen we naar de huisstijlgids die als bijlage werd opgenomen aan deze Algemene Voorwaarden en die een bindend onderdeel van deze overeenkomst vormt.

6.2 Ook in contractuele afspraken met producenten van (al dan niet gepersonaliseerde) UiTPASkaarten of andere UiTPASproducten (bijv elektronische zuilen) ziet de KSB erop toe dat de beeldmerkrichtlijnen van UiTPAS gerespecteerd worden. De KSB gaat ermee akkoord dat alle ontwerpen voor UiTPASkaarten en -toestellen steeds voorafgaand ter goedkeuring worden voorgelegd aan publiq.

6.3 De Kaartsysteembeheerder ziet erop toe dat de activiteiten, materialen en communicatieproducten die ingezet worden in het kader van het UiTPASprogramma nooit een inbreuk vormen op het beeldmerk UiTPAS of de reputatie ervan beschadigen.

6.3 Het beeldmerk UiTPAS kan alleen worden gebruikt om aan UiTPAS gerelateerde producten, diensten en (al dan niet gesponsorde) aanbiedingen te communiceren.

6.4 Noch Kaartsysteembeheerders, noch andere partijen kunnen de naam UiTPAS gebruiken als onderdeel van hun eigen organisatienaam of identiteit zonder specifieke overeenkomst met publiq.

6.5 Het UiTPASbeeldmerk, of indien van toepassing het lokale beeldmerk, en het binnen het UiTPASprogramma geldige kansentarief dienen te worden vermeld in alle communicatie over activiteiten die toegankelijk zijn met een UiTPAS.

6.6 Deze bepalingen vormen een aanvulling op (en doen dus geenszins afbreuk aan) de bepalingen opgenomen in clausule 2.3 (‘Licentiebepalingen’).

7. Klachten

De meeste transacties worden door de hele keten, van registratie tot betaling, soepel afgewikkeld binnen het UiTPASprogramma. Het is echter mogelijk dat sommige transacties worden betwist door de pashouder of de KSB. In dat geval gelden de volgende afspraken:

7.1 De Kaartsysteembeheerder is verantwoordelijk voor de installatie en permanente werking van de hardware (bijv elektronische zuilen) van het kaartsysteem. Hierbij streeft de KSB ernaar alle UiTPASdiensten zo uitgebreid en laagdrempelig mogelijk aan te bieden. Indien er zich een probleem voordoet en klachten niet opgelost konden worden aan de UiTPASbalie, geldt de KSB als eerste aanspreekpunt voor de pashouder.

7.2 Klachten over problemen die zich voordoen op het niveau van de UiTPASsoftware dienen teruggekoppeld te worden naar publiq. Hiervoor wordt een apart platform (JIRA) ter beschikking gesteld. publiq verbindt zich ertoe alle redelijke inspanningen te leveren om meldingen over problemen zo snel mogelijk te behandelen en te proberen een afdoende oplossing te vinden. Volgende diensten worden voorzien:

Categorie

Gevolg incident

Service Level Intenties (SLI)

Categorie JIRA

Kritiek

        De UiTiD/UiTPASserver is niet bereikbaar.

=> KSB logt in JIRA en publiq antwoordt binnen de SLI

Binnen 4u na melding.

Blocker

Hoog

        CID werkt niet en service desk vindt als eerstelijnshulp zelf niet de oplossing.

        Balie app reageert niet.

        Basisfuncties van de balie app werken niet. Bv. je kan geen punten sparen of kansentarieven toekennen.

=> KSB logt in JIRA en publiq antwoordt binnen de SLI

Binnen 1 werkdag na dag van melding.

Critical

Normaal

        CID werkt niet, er is geen vervangingszuil in voorraad en er is geen remote oplossing mogelijk.

=> Een medewerker van publiq komt langs op locatie.

Binnen 2 werkdagen na dag van melding.

Major

Laag

        Niet-basis functionaliteiten van de applicatie werken niet (bv. omruilvoordelen, welkomstvoordelen, wijzigen persoonsgegevens,...)

        Individuele vragen van pashouders waarvoor de lokale eerstelijnshelpdesk geen antwoord kent (bv. probleem met inloggen op de publieke site om persoonsgegevens te bekijken)

=> Het probleem wordt gelogd via JIRA en kan in deze omgeving ook opgevolgd worden door de KSB. publiq houdt de KSB op de hoogte van de ontwikkelingen.

Geen vaste termijn.

Normal/Minor

Wanneer blijkt dat een interventie door publiq gevraagd werd naar aanleiding van een probleem dat door de eerstelijns- (=baliemedewerker) of tweedelijns- (=IT lokale KSB) helpdesk opgelost kon worden, zullen de door publiq gemaakte kosten (personeelskosten, verplaatsingskosten, etc.) gefactureerd worden aan en binnen de dertig (30) dagen betaald worden door de lokale KSB. Bijvoorbeeld: de CID werkt niet wegens niet aangesloten op het elektriciteitsnet, UiTPASapplet werkt niet omdat de baliemedewerker niet toegevoegd werd aan de balie, etc.

7.3. Bij betwistingen tussen de Kaartsysteembeheerder en publiq, spannen de partijen zich in om een minnelijke oplossing te vinden tussen de partijen. publiq is steeds bereid tot open dialoog. Wij hopen dat een beroep op rechterlijke instanties steeds slechts een laatste oplossing is.

7.4 Bij betwistingen tussen Kaartsysteembeheerders, event-organisatoren en pashouders worden partijen eerst geacht een minnelijke regeling uit te werken met respect voor de algemene regels van het UiTPASprogramma. Bij onopgeloste geschillen kan steeds een beroep worden gedaan op publiq om te proberen te bemiddelen tussen de partners.

8. Kosten en vergoedingen

Het opzetten en  in gebruik nemen van UiTPASproducten en UiTPASdiensten door Kaartsysteembeheerders, event-organisatoren, eindgebruikers of andere partners kan gepaard gaan met incrementele kosten. Dit is ook zo voor aanpassingen aan UiTPAS die publiq, al dan niet in overleg of samenwerking met derden, op vraag van de KSB doorvoert. In wat volgt preciseren we de voornaamste uitgangspunten bij het bepalen van een billijke regeling om deze kosten te vergoeden aan publiq.

8.1 publiq krijgt een tegemoetkoming in de kosten van ontwikkeling, de uitrol en de werkingskosten van UiTPAS van de Vlaamse overheid. Kaartsysteembeheerders kunnen, mits hun aanvraag hiervoor goedgekeurd werd, een beroep doen op een dienstverleningspakket van publiq, en dit binnen de grenzen van het pakket dat per KSB ter beschikking staat alsmede van de subsidie die publiq voor UiTPAS van de Vlaamse Overheid ontvangt.

Tot de dienstverlening behoort:

  1.  advies omtrent aspecten van een lokale implementatie van het UiTPASprogramma (marketing, communicatie, partnerwerk, IT…), onder andere:

        het opstellen van een marketing- en communicatieplan voor UiTPAS

        de integratie van de werking rond toeleiding en doelgroepbeleid

        het aanspreken van partners

        het delen van best practices

        na lancering: kennisdeling en regelmatige opvolging via statusmeetings met de lokale UiTPASverantwoordelijke

  1. begeleiding tijdens de voorbereidende werk- en stuurgroepen, onder meer:

        advies voor methodologie van de werkgroep, bepalen van de agenda, opstellen van een planning

        informeren over UiTPAS (wat en hoe?)

        voorstellen van best practices

        aanwezigheid tijdens de vergaderingen

        na lancering: aanwezigheid tijdens de stuurgroepen, inhoudelijke opvolging op vraag

  1. train-the-trainersessies en opleidingen ter voorbereiding van de lancering

 workshop over het gebruik van UiTPAS voor zowel de backend- (=admin) als de frontend-                 (=beheerapplicatie) toepassing

        handleidingen over het gebruik van UITPAS

  1. advies bij de initiële installatie van de soft- en hardware

        documentatie over de soft- en hardware: instellingen, specificaties, etc.

        advies bij vragen of problemen van de lokale IT’er of kaartsysteembeheerder

        advies en feedback omtrent eventuele (op lokale noden gebaseerde) productontwikkeling of -uitbreiding van UiTPAS

        derdelijnshelpdesk voor vragen van pashouders (bij bugs die niet opgelost kunnen worden door de balie van een aanbieder of door de lokale kaartsysteembeheerder)

  1. rapportering

        rapportage over het UiTPASprogramma op regelmatige basis tijdens de operationele fase

8.2 publiq zal het UiTPASprogramma enkel aanpassen op maat van specifieke verwachtingen van een particuliere Kaartsysteembeheerder indien deze laatste zelf instaat voor de financiering.  Specifieke vragen van de Kaartsysteembeheerder worden getoetst aan de criteria (1) noodzaak (is er eventueel een andere oplossing?), (2) prioriteit (wat is de urgentie van de gevraagde oplossing?) en (3) conformiteit (is de gevraagde aanpassing schaalbaar, m.a.w. zijn er nog andere lokale kaartsysteembeheeders die identieke of gelijkaardige systeemvereisten formuleren?).

Eventuele aanpassingen worden steeds integraal deel van het UiTPASprogramma zodat ze collectief ter beschikking komen van alle afnemers, onafhankelijk van de financiering ervan.

Inzoverre de projectmiddelen voor UiTPAS het toelaten, kan publiq echter ook zelf een beperkt budget inzetten op de doorontwikkeling van het UiTPASprogramma. 

8.3 Alle investeringen in marketing- en communicatieproducten, hardware en extra technologische ondersteuning of advisering buiten het voorziene basispakket zijn voor rekening van de lokale Kaartsysteembeheerder.

8.3  Kaartsysteembeheerders en event-organisatoren kunnen alle hardware en kaarten op de markt betrekken. Hiertoe dienen ze in hun aanbestedingen alle technische vereisten voor UiTPAS (API's, gebruikte standaarden en andere specificaties) op te nemen. Deze technische informatie is op eenvoudig verzoek beschikbaar via publiq. Om de risico's qua interoperabiliteit te beperken stelt publiq een lijst met leveranciers ter beschikking waarvan de oplossingen reeds getest en dus gecertificeerd zijn. Geïnteresseerde leveranciers kunnen steeds bij publiq terecht om een interoperabiliteitstest uit te (laten) voeren, maar dienen alle kosten voor het testen en mogelijke aanpassingen aan het UiTPASprogramma voor eigen rekening te nemen. In beperkte gevallen kan publiq ook zelf betrokken partij zijn bij de aankoop/verkoop van hardware. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de zuilen (CID’s), waarvoor vooralsnog geen off the shelve alternatief op de markt beschikbaar is. Voor alle andere aankopen onderzoekt publiq de mogelijkheid om als aankoopcentrale te fungeren voor geïnteresseerde Kaartsysteembeheerders, indien dit adequate kostenvoordelen of andere operationele voordelen zou opleveren voor UiTPASpartners. In elk geval staan de Kaartsysteembeheerders er zelf voor in om alle toepasselijke wet- en regelgeving in verband met openbare aanbestedingen na te leven en zijn hiervoor ten volle aansprakelijk.

8.4 Indien publiq kosten maakt voor rekening van de Kaartsysteembeheerder, volgt een factuur met een betaaltermijn van 30 dagen.

DEEL II. REGIOSPECIFIEKE AFSPRAKEN

Inhoud

1. Instellingen

2. Gebruik van de hardware

3. Privacy

4. Support

 

1. Instellingen

In overeenstemming met de algemene gebruiksvoorwaarden in bijlage en de collegebeslissingen in bijlage bepaalt de Kaartsysteembeheerder de volgende modaliteiten voor het gebruik van de lokale UiTPAS.

a) Verkoopprijs

De kostprijs kaart       niet-MIA: € 5

        MIA: € 1

        niet-MIA -18j.: € 3

Verlies van UiTPAS-kaart  niet MIA: € 2

Verlies van UiTPAS-kaart  MIA: € 1

Inwisselen van kaart bij wijziging statuut kansentarief: € 0

b) Doelgroep

Iedere inwoner van de gemeenten Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo kan een UiTPAS de Merode met of zonder kansentarief aankopen. De UiTPAS de Merode aan kansentarief is voorbehouden voor onderstaande doelgroepen. Het kansentarief wordt jaarlijks geëvalueerd.

Ook mensen van buiten deze 4 gemeenten kunnen een UiTPAS de Merode aankopen, het kansentarief is echter enkel van toepassing voor inwoners.

c) Kansentarief

Volgende mensen kunnen een UiTPAS de Merode aan kansentarief krijgen:

        Mensen met een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering (dit wordt toegekend o.b.v. een attest van de mutualiteit en jaarlijks digitaal gecheckt).

        Mensen in collectieve schuldbemiddeling (controle via OCMW).

        Mensen met een European Disability Card (EDC).

        Grijze zone: mensen die arm zijn, net buiten deze categorieën vallen maar beargumenteerd voorgedragen worden door een sociale partnerorganisatie.

d) Groepskaarten

UiTPAS de Merode biedt ook groepspassen aan die benut kunnen worden door specifieke sociale organisaties die rechtstreeks samen met de doelgroep participeren aan vrijetijd. De coördinator en de kerngroep kijken samen welke organisaties hiervoor in aanmerking komen, voor welke activiteiten en voor hoeveel participaties. De groepspas wordt benut om andere participatiedrempels weg te werken en te bouwen richting zelfstandige deelname.

e) Vouchers

Het systeem van UiTPAS laat toe om ten voordele van specifieke marketingacties vouchers aan te maken waarmee UiTPAS gratis of tegen een korting kan bedeeld worden. Wanneer dit beslist wordt, is het de cultuurregio die inkomsten derft. Het is aan de raad van bestuur van de cultuurregio om beslissingen aangaande vouchers te nemen in samenspraak met de schepencolleges.
f) Welkomst- en omruilvoordelen

Gemeenten en andere partners kunnen zelf beslissen welke welkomst- en omruilvoordelen zij wensen te geven. Deze kaderen in doelstellingen van participatie, promotie en publieksuitwisseling. Voor gemeenten is het aan het schepencollege om over de voordelen te beslissen, eventuele derving van inkomsten of uitgaven m.b.t. de voordelen worden gedragen door de beslissende gemeente.

Deze voordelen houden steeds rekening met volgend kader:

        5 punten = een voordeel in de orde van gratis kleinigheid: strandbal, kopje koffie, etc.

        10 punten = een voordeel in de orde van een gratis zwembeurt voor een volwassene of een gratis item zoals een boek, cd, totebag, etc.

        15 punten = een voordeel in de orde van een gratis ticket voor een culturele voorstelling of een stevige korting daarop.

        Meer dan 20 punten = een heel exclusief voordeel. Hoe groter het aantal punten, hoe exclusiever het voordeel.

g) Financiële werkafspraken

De financiële dienst van iedere gemeente trekt de rapporten uit het systeem en betaalt de organisatoren uit. Dit gebeurt minimaal één maal per kwartaal. De uitbetalingen worden meegenomen in de wekelijkse betaallijsten van het CBS dus er is geen aparte beslissing nodig.

De inkomsten van de verkoop van de UiTPAS-kaarten vloeien terug naar de cultuurregio de Merode. Deze inkomsten worden integraal benut ten voordele van participatie-acties en -projecten, alsook voor de aankoop van bijkomende hardware.

De solidaire kostendeling 20-40-40 is vanaf 30 april 2022 van toepassing op alle retributiereglementen aangaande vrijetijd van de gemeente.

h) Contact

Cultuurregio de Merode is het eerste aanspreekpunt voor de UiTPAS de Merode. Er kan zowel contact opgenomen worden met de coördinator als de UiTPAS-medewerker.

Het lokale aanspreekpunt voor de gemeente Hulshout is de coördinator cultuur, bibliotheek en toerisme.

Bij wijzigingen van één van bovenstaande modaliteiten draagt de KSB zorg voor heldere en tijdige communicatie, conform de algemene gebruiksvoorwaarden.

2. Gebruik van de hardware

Voor een vlotte werking van de hardware nodig voor het UiTPASprogramma verstrekt de KSB van de cultuurregio de Merode tijdig de nodige inlichtingen aan publiq.

De cultuurregio de Merode koopt in deze startfase de hardware, zijnde zuilen, NFC-lezers, combilezers en de UiTPAS-kaarten aan. Deze worden ter beschikking gesteld aan de gemeenten. Wanneer nieuwe aankopen noodzakelijk zijn bekijkt de raad van bestuur van de cultuurregio wat mogelijk is binnen de aanwezige budgetten.

3. Privacy

De privacyvoorwaarden m.b.t. de UiTPAS worden gepubliceerd op de gemeentelijke websites en de website van cultuurregio de Merode.

De baliemedewerkers ondertekenen een verklaring op eer aangaande de omgang met privacygevoelige gegevens.

Verder worden de gemeentelijke afspraken omtrent privacy van gegevens doorgetrokken naar de werking met UiTPAS.

4. Support

De KSB is zelf verantwoordelijk om de nodige afspraken met zowel eigen IT-instellingen als externe IT- instellingen te maken. De gemeente werkt samen met de eigen IT-dienst voor de installatie van de UiTPAS-hardware en -software. Publiq ondersteunt met opleiding en advies.

5. Extra services

Publiq ondersteunt de KSB zoals afgesproken in de basisovereenkomst en algemene voorwaarden.

Daarnaast ondersteunt de cultuurregio de Merode de gemeente met de uitrol en de werking van de UiTPAS de Merode. De cultuurregio neemt volgende taken op zich:

        Aankoop van hardware in de opstartfase, nadien verder samen af te spreken.

        Coördinatie bovenlokale samenwerking.

        Coördinatie bovenlokale communicatie.

        Coördinatie lerend netwerk toeleiding en participatie.

        Inspiratie naar acties rond andere participatiedrempels.

        Ondersteuning met het zoeken en instellen van lokale voordelen.

        Ondersteuning met specifieke communicatieacties waaronder de specifieke mailings en redactioneel werk.

        Opstart en coördinatie van het stimuleren van verenigingen om UiTPAS-partner te worden.

        Ondersteuning of coördinatie naar nieuwe projecten en subsidieaanvragen.

        Andere taken zijn bespreekbaar met de coördinator en de raad van bestuur van de cultuurregio de Merode."

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Personeel. Intentieverklaring tot toetreding.

BESLUIT: ALGEMEEN
unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van en stemt in met

        de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en luik VVSG) via de toetredingsakte  van OFP PROLOCUS.

        Het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement:  hoogte basisbijdrage 3 %, geen steprate,   MIPS.

De gemeenteraad neemt kennis van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS (Afzonderlijk vermogen VVSG), en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP PROCOLUS.

Artikel 3:

De gemeenteraad stemt in met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP PROLOCUS.

Artikel 4:

De pensioentoezegging bedraagt 3 % van het pensioengevend loon.

Artikel 5

Het gemeentebestuur vormt samen met OCMW Hulshout en met Welzijnsvereniging Ter Nethe een zogenaamde MIPS-groep.

Artikel  6:

De gemeenteraad beslist bij geheime stemming over te gaan tot de aanduiding van de vertegenwoordiger voor de gemeente voor de algemene vergadering van OFP Procolus.

Dhr. Rist Heylen bekomt 1 stem voor.

Mevr. Hilde Van Looy bekomt 15 stemmen voor.

Mevr. Dorien Van Opstal bekomt 1 stem voor.

4 stemmen onthouding.

Mevr. Hilde Van Looy wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de gemeente in de algemene vergadering van OFP Prolocus.

Artikel 7:

De gemeenteraad beslist bij geheime stemming over te gaan tot de aanduiding van de plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de gemeente voor de algemene vergadering van OFP Procolus.

Mevr. Britt De Ceuster bekomt 1 stem voor.

Dhr. Elias De Wever bekomt 15 stemmen voor.

5 stemmen onthouding

Dhr. Elias De Wever wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de gemeente in de algemene vergadering van OFP Prolocus.

Artikel 8:

De voorzitter van de Raad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Voor de behandeling van agendapunt "TA.8.VRAAG: Solidair met Oekraïne. Collectieve opvang van vluchtelingen uit Oekraïne." stelt voorzitter Elias De Wever voor om dit agendapunt samen te behandelen met het agendapunt van de OCMW-raad "TA.3.VRAAG: Vluchtelingencrisis."

De raad gaat hier unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.8. VRAAG Solidair met Oekraïne. Collectieve opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

De hartverscheurende beelden die ons uit het grootste land van Europa bereiken, en de moed van het Oekraïense volk, maken op ieder van ons een diepe indruk. De stroom vluchtelingen   die deze verschrikkelijke oorlog veroorzaakt, kan niemand onberoerd laten.

Vanuit de federale en de Vlaamse overheden werd de hulp ingeroepen van de lokale besturen.

Vlaams minister-president Jan Jambon gaf aan dat Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid zal nemen voor de COLLECTIEVE opvang van vluchtelingen door de oorlog in Oekraïne. Tegelijk deed hij een oproep aan lokale besturen om mee te helpen bij het verschaffen van die collectieve opvang: “We kunnen van onze burgers niet verwachten dat zij alle Oekraïense vluchtelingen een duurzame verblijfsoplossing aanbieden. Het is ook noodzakelijk om samen met de lokale besturen te voorzien in een collectieve opvang. Er is nood aan een snel, duurzaam en gestructureerd aanbod. Het zal dikwijls gaan om kwetsbare mensen, vooral vrouwen met kinderen, die behoefte hebben aan begeleiding en omkadering.”

We verwijzen hierbij ook naar de nieuwsbrief van 2 maart 2022 van de Vlaamse overheid.

Vragen:

       Graag een stand van zaken in onze gemeente en een toelichting vanuit het gemeentebestuur.

Onder andere:

       Welke acties heeft of zal ons gemeentebestuur nemen?

       Hoeveel personen worden in Hulshout opgevangen?

       Hoeveel woningen biedt de gemeente zelf aan en hoeveel inwoners bieden een privéwoning aan?

       Welke voorzorgsmaatregelen voor een veilig en vlot verloop neemt onze gemeente?

       Hoe worden hierbij zaken aangepakt zoals onder andere: traumabehandeling, gezondheidszorg, onderwijs, inburgering, integratie, woning- en arbeidsmarkt, …

      

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.9. VRAAG Verkeersveiligheid. Graag toelichting op de beslissing van het schepencollege. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

CBS-beslissing van 28 februari 2022: “A.40. VRAAG: Verkeersveilige Gemeente. De coalitie van 30.

Wenst het college van burgemeester en schepenen in naam van de gemeente Hulshout de intentieverklaring van de Coalitie van 30 te ondertekenen?

De ondertekening van de intentieverklaring gebeurt online via volgende link:

https://www.coalitievan30.be/intentieverklaring/

De Coalitie van 30 wil zoveel mogelijk gemeentes motiveren om te werken aan de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Al 22 lokale overheden en organisaties ondertekenden de intentieverklaring. De Coalitie heeft 3 doelstellingen:

       Kennis delen. Om te leren van elkaar en onszelf te versterken.

       De intentieverklaring ondertekenen. Partners bij elkaar krijgen om dit project te ondersteunen.

       Communiceren. Ideeën, kennis en partnerschappen naar buiten brengen en anderen enthousiasmeren.

Antwoord: niet akkoord”

Vragen:

       Waarom zijn jullie niet akkoord? Wat is de reden?

       Er zijn octopuspalen aanwezig aan de scholen van Hulshout. Is de gemeente lid van Octopusplan 2.0 ?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.10. VRAAG Plaats van Hulshout binnen Regionaal Landschap. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

In de krant van 23 februari stond  te lezen dat Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete onlangs het grootste RL van Vlaanderen geworden is. 

Aan de zuidkant van het werkingsgebied treden Westerlo, Herselt en Laakdal toe. Heist is deel van RL Rivierenland.  Als je nu kijkt op de Vlaamse kaart van de RL's is Hulshout nu een eilandje geworden.

Vragen:

       Graag een toelichting vanuit het schepencollege.

       Wat is de visie van het gemeentebestuur hieromtrent?

       Waarom is onze gemeente niet toegetreden?

       Zijn er plannen om toe te treden tot Regionaal Landschap?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.11. VRAAG Communicatie. Aanbieden van het gemeentelijk infoblad in gesproken vorm. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Vragen:

       Kan het gemeentelijk infoblad aangeboden worden in gesproken vorm?

       Wat is de visie van het gemeentebestuur hieromtrent?

       Ziet het gemeentebestuur andere mogelijkheden?

Toelichting: (Gebaseerd op de bijgevoegde e-mails.)

Het gemeentelijk infoblad brengt belangrijk nieuws en zorgt ervoor dat elke inwoner op de hoogte kan zijn van het reilen en zeilen in de gemeente. Een deel inwoners is echter niet in staat een gedrukte versie te lezen. Denk maar aan: personen met een visuele beperking, personen met dyslexie, bejaarden, personen die langdurig bedlegerig zijn, anderstalige nieuwkomers,… Deze personen lopen een verhoogd risico uitgesloten te worden van het maatschappelijk leven. Om dit te vermijden, kan  het gemeentemagazine ook voor hen toegankelijk gemaakt worden.

De mogelijkheid bestaat het gemeenteblad te laten omzetten in een gesproken versie voor alle inwoners met een leesbeperking. De gesproken versie kan aangeboden worden op CD of kan online beluisterd worden via het leesplatform Anderslezen.be. De gesproken versie is eveneens beluisterbaar via Soundcloud of andere audiosoftware. Er kan ook een gesproken uitgave voorzien worden in de bibliotheek. Geluidsfragmenten kunnen bovendien gebruikt worden voor de gemeentelijke website.

Bijgevoegd ter info:

- E-mail van Jules Schellens – 17 februari 2022

- E-mail van Mia Engels (Transkript) – 23 februari 2022

- Standaardprijzen Transkript 2022

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.12. VRAAG Projectmedewerker duurzaamheid. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

De deskundige duurzaamheid werd aangesteld op 26 april 2021. Tijd voor een doorlichting dus.

        Welke taken kreeg de deskundige toegewezen vanaf indienststelling tot heden?

        Welke taken werden afgewerkt?

        Welke projecten zijn prioritair?

        Welke projecten staan dit jaar nog op de planning?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.13. VRAAG Financiën en milieu. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Welke impact hebben de huidige prijsstijgingen voor gas en elektriciteit op het gemeentelijkbudget?

        Welke acties en investeringen wil het bestuur doen om deze prijsstijging op te vangen?

        Wat is de impact hiervan op het door het bestuur voorgelegde klimaatplan?

        Welke acties worden er opgezet om de prijsstijgingen op te vangen voor de inwoners?

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.14. VRAAG Mobiliteit. zichtbaarheid. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Op Hulshout Eindeken, op de Grote Baan is er een bushalte van De Lijn die net achter eenelektronisch snelheidsbord staat (zie foto in bijlage). Hierdoor missen de chauffeurs vaak de haltewaardoor de reizigers aan de volgende halte moeten uitstappen. Is het mogelijk om dit teonderzoeken en de halte zichtbaarder te maken voor de buschauffeur.

 

Voor de stemming van agendapunt "TA.15. BESLISSING: Financiën. Impact WZV op gemeentelijk budget." wordt de zitting geschorst van 20.59 uur tot en met 21.10 uur.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 28 maart 2022.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING Financiën. Impact WZV op gemeentelijk budget. - TA - Rist Heylen

BESLUIT: 10 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 onthoudingen

NA STEMMING WORDT HET VOORSTEL VERWORPEN

Art.1:

De gemeenteraad belast het CBS met het maken van een oefening waarbij meerjarenplan WZV

integraal opgenomen wordt in het meerjarenplan lokaal bestuur Hulshout.

Art.2:

Het CBS beoordeelt de impact van deze oefening op de financiële gezondheid van onze

gemeente op lange termijn.

Art.3:

Het CBS ligt de resultaten toe aan de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 16/06/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.