Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 22 mei 2023 om 19.00 uur tot 21:20 uur.

 

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Jurgen Ooms: waarnemend algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Dries Van Hoof: vertrouwenspersoon

 

Verontschuldigd:

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 3 april 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        3 april 2023: De gemeenteraad vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 3 april 2023 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0082. Weigering vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en weigering zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het afsplitsen van twee loten bestemd voor het oprichten van eengezinswoningen in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn te Vennekensstraat 51 en Zuurdelstraat 2 te 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Feiten en context

        7 januari 2023: Opname in het vergunningenregister voor een eengezinswoning zonder vergunning.

        6 augustus 2022: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het afsplitsen van twee loten bestemd voor het oprichten van eengezinswoningen in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Vennekensstraat 51 en de Zuurdelstraat 2 in Hulshout door Vastgoed De Cat, Leopoldlei 3A, 2220 Heist-op-den-Berg.

        9 februari 2023: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        16 februari 2023 tot 17 maart 2023: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.

        Het betreft hier een aanvraag voor het afsplitsen van twee loten bestemd voor het oprichten van eengezinswoningen in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Vennekensstraat 51 en de Zuurdelstraat 2 in Hulshout.

        De aanvraag is gelegen aan de buurtweg nummer 2 (Vennekensstraat) volgens de Atlas van de Buurtwegen en gemeenteweg Zuurdelstraat.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de buurtweg en gemeenteweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals Mol, dat goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied met landelijk karakter en gedeeltelijk in woonuitbreidingsgebied.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De te verkavelen gronden zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) wel gelegen in een overstromingsgevoelig gebied volgens de beschikbare overstromingskaarten met overstromingsgevoelige gebied voor fluviale overstromingen.

        Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de gemeenteweg Zuurdelstraat te garanderen, moet een gedeelte van het tracé van deze weg worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Pieter Geens een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de buurtweg nummer 2 (Vennekensstraat) en gemeenteweg (Zuurdelstraat).

        Het rooilijnplan bevat een voorstel om 5 a 90 ca grond langs de Zuurdelstraat zoals weergegeven op het rooilijnplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is hoofdzakelijk gelegen ter hoogte van de Zuurdelstraat, met een hoekafschuining van 5 meter op 5 meter  ter hoogte van het kruispunt met de Vennekensstraat.

        Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning: artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        1 maart 2023: Proximus brengt een gunstig advies uit:Met aandacht hebben wij uw adviesvraag onderzocht. Proximus voorziet geen uitbreidingen voor de aansluiting van dit project.Aanvragen tot aansluiting op het Proximus netwerk kunnen door de aanvrager gericht worden naar onze klantendienst via het nummer 0800 22 800. In functie van de beschikbare capaciteit van onze infrastructuur op dat moment, bekijken we de mogelijkheden om een aansluiting te voorzien.

        9 februari 2023: Pidpa Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit: Er is geen uitbreiding nodig van het distributienet in de openbare weg. De kavels zijn aansluitbaar op de bestaande hoofdleiding van het drinkwaternet.

        23 februari 2023: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit: Er zijn forfaitaire tussenkomsten nodig van respectievelijk € 2.681,28 inclusief btw.

        20 februari 2023: Telenet brengt een gunstig advies uit met als referentie 25077500: Dit advies stelt dat een uitbreiding van het net niet noodzakelijk is. De nodige infrastructuur is aanwezig er is geen uitbreiding vereist.

        9 februari 2023: Pidpa-Riolering brengt een ongunstig advies uit met referentie L-23-115/199119: In voorliggend dossier werd geen rekening gehouden met de opmerkingen in ons advies op OMV 2021155595. Op het (over te dragen) openbaar domein voldoen aan de infiltratievereisten op verkavelingsniveau volgens de GSV.

        27 maart 2023: Provincie Antwerpen Dienst Integraal Waterbeleid brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met referentie WAAD-2023-0337: Gunstig, mits rekening gehouden wordt met de voorwaarden en maatregelen opgelegd in punt 4, in het bijzonder met de daar vermelde aandachtspunten, aanbevelingen en voorwaarden. Deze kunnen best bij de voorschriften te worden opgenomen:

        Het opgevangen hemelwater dient minimaal hergebruikt te worden voor toiletspoeling, een buitenkraan en voor een wasmachine.

        De bodem van de infiltratievoorziening mag niet lager dan 50 cm onder het maaiveld worden geplaatst.

        De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden, rekening houdend met nuttige oppervlaktes en volumes.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 16 februari 2023  tot 17 maart 2023.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand moet uitspreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes die vermeld zijn in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen en, als het geval zich voordoet, met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader dat vermeld is in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de wegen die aan te leggen of te wijzigen zijn: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen bestaande gemeentewegen: de Vennekensstraat en Zuurdelstraat. Op die plaats ligt de buurtweg nr. 2 (Vennekensstraat) die opgenomen is in de Atlas van de Buurtwegen. De gewenste ligging van de gemeenteweg en het tracé van de buurtwegen komen volgens de Atlas overeen.

Een wijziging van de gemeenteweg/buurtweg Zuurdelstraat ter hoogte van de geplande verkaveling is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, met als doel kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels en een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein te verkrijgen.

Dit houdt in dat een gedeelte aan de gemeenteweg Zuurdelstraat voor een oppervlakte van 5 a 90 ca overeenkomstig het rooilijnplan opgesteld door landmeter-expert Pieter Geens wordt afgestaan. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande verkaveling zodat op termijn een rooilijnbreedte van 10 meter zou kunnen gerealiseerd worden langs de zuurdelstraat, wat voldoende is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein.

Op het plan dat bij de aanvraag gevoegd is, wordt een strook grond met een oppervlakte van 5 a 90 ca voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.

De beoogde wijziging van de gemeentewegen is een aanzet om op termijn een gewijzigde rooilijnbreedte te realiseren over de volledige lengte van de Zuurdelstraat tot een voldoende breedte  voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg omdat dit ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijven bestaan.

De zaak der wegen kan bijgevolg niet gunstig worden beoordeeld gelet op het ongunstig advies van Pidpa riolering. Er dienen namelijk infiltratiegrachten te worden voorzien.

Deze zijn niet in de huidige aanvraag vervat.

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging de zaak der wegen van het tracé van de gemeente weg (Zuurdelstraat), gelegen aan de Zuurdelstraat en Vennekensstraat, zoals aangeduid op het rooilijnplan van landmeter-expert Pieter Geens te weigeren.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Grote Net{e}werk. Goedkeuring subsidieaanvraag.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Met het gebiedsprogramma wil de provincie Antwerpen de gemeenten rond de Grote Nete, Vlaanderen en tal van andere partners samen brengen om van dit unieke landschap een klimaatrobuuste én beleefbare vallei te maken. De vallei is rijk aan waterelementen, natuur en erfgoed.

        In het gebied zijn vele partners actief met uiteenlopende projecten. Vanuit haar bovenlokale positie zoekt de provincie synergieën tussen de ambities van Vlaanderen, gemeenten en partners.

        Nu de verkennende gesprekken achter de rug zijn en de eerste concrete projecten zijn opgestart, vraagt de provincie Antwerpen het engagement van de gemeenten en steden in het gebied om toe te treden tot de gebiedscoalitie om samen met lokale en bovenlokale instanties de handen in elkaar te slaan om te werken aan de Grote Nete van de toekomst.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Om de lopende processen af te stemmen op de acties van stakeholders en de ambities van lokale besturen, nam provincie Antwerpen het initiatief om een gebiedsprogramma op te starten. Het biedt een platform om als coalitie samen te werken.

Naast het werken aan een klimaatveilige vallei, zet het gebiedsprogramma ook voluit in op recreatie. Het momentum van de werken in kader van het Sigmaplan willen we grijpen voor ruimte voor de mens om de vallei te beleven. Door de werken zullen er bijvoorbeeld plekken zijn waar men niet meer op de dijk kan wandelen. Uitstippelen van alternatieve paadjes voor wandelaars en fietsers en  het bekijken van de mogelijkheden om de Grote Nete beter te ontsluiten door nieuwe onthaalpunten op te richten zijn belangrijk voor een beleefbare vallei. Vanuit de gebiedswerking willen we werken aan een grote valleiroute van bron tot monding. Zo’n route brengt één groot verhaal van de Grote Nete en zet alle erfgoedparels en natuurgebieden mooi in de kijker. Door samen te werken is het potentieel van de vallei nog zoveel groter.

AANLEIDING VOOR HET INDIENEN VAN EEN STRATEGISCH PROJECT

Ten minste één keer per jaar wordt een oproep gelanceerd die bestemd is voor publieke actoren die een concreet strategisch project realiseren en zo bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Vlaanderen.

Dat project moet uitvoering geven aan het ruimtelijk beleid op bovenlokaal niveau en de interbestuurlijke samenwerking via gebiedscoalities op het terrein bevorderen. 

De projecten zorgen voor de uitvoering van het Vlaamse ruimtelijke beleid. Ze hebben een impact op Vlaams niveau, vertrekken vanuit bestaande ruimtelijke visies en bieden maximaal een antwoord op actuele beleidsdoelstellingen rond bijvoorbeeld ontharding, bebossing, de realisatie van natte natuur, ruimte voor water (Blue Deal), etc. Ze stimuleren de samenwerking van ruimtelijke actoren in een strategisch gebied. 

Een commissie beoordeelt per oproep de aanvragen. Geselecteerde strategische projecten krijgen een subsidie voor de loon- en werkingskosten van een professionele projectcoördinatie tot 80 % van de gemaakte kosten en tot maximaal 100.000 EUR per jaar, gedurende maximaal drie opeenvolgende jaren. 

De veertiende oproep 2022 is gelanceerd. Aanvragen kunnen digitaal worden ingediend tot en met 31 maart 2023, eventuele aanvullende documenten kunnen nog tot en met 21 april 2023 worden nagestuurd.  

Een strategisch project biedt extra kansen om meer mankracht en middelen naar het gebied te halen zodat er sneller werk gemaakt kan worden van een klimaatveilige vallei vol beleving. Het Strategisch Project van de Grote Nete past binnen de Blue Deal. Met de Blue Deal wil de Vlaamse Regering de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken.

Het Strategisch Project focust op de meer complexere bovenlokale projecten die interbestuurlijke samenwerking met meerdere partners in het gebied vragen. De aanvraag krijgt op die manier vorm.

De aanvraag zal tegen eind maart beschikbaar zijn. De managementnota omschrijft wat in het aanvraagformulier van het Strategisch Project komt te staan.

Enerzijds vraagt de provincie Antwerpen om in te stappen als partner in de gebiedscoalitie Grote Nete. Het gebiedsprogramma gaat door, ongeacht de inhoud van de beslissing over het Strategisch Project. Anderzijds vraagt de provincie Antwerpen om in te stappen als partner in het Strategisch Project. Dit kan doorgaan, mits goedkeuring door Vlaanderen. Hiervoor wordt een financiële bijdrage van de gemeente gevraagd van 1.692,31 EUR per jaar en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024. De goedkeuring van een Strategisch Project kan zorgen voor een stroomversnelling door extra handen voor coördinatie en extra financiële steun vanuit de Vlaamse overheid.

Het Strategisch Project zet in op de meer complexe bovenlokale projecten en is eerder limitatief gezien de inhoud is afgelijnd op basis van de criteria van de subsidieoproep.

In het gebiedsprogramma ligt de focus op projecten van gemeenten in de vallei die inzetten op ruimte voor water, natuur én mens en die door samenwerking met partners tot stand kunnen komen. Door samen te werken is het potentieel van de vallei nog zoveel groter. Welke projecten dit zijn kan in de loop der tijd evolueren in overleg met de coalitiepartners.

Het programma van het samenwerkingsverband draagt bij tot de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) 6, 13, 14, 15 en 17.

Financiële weerslag

Voor de toetreding tot de gebiedscoalitie wordt geen financiële bijdrage gevraagd. Voor het aansluiten bij het Strategisch Project wordt een financiële bijdrage van 1.692,31 EUR  per jaar gevraagd en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in te stappen projectpartner in de gebiedscoalitie Grote Nete en gaat het engagement aan om mee te werken aan het gebiedsprogramma voor een klimaatveilige vallei vol beleving.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist als projectpartner mee in te stappen in het Strategisch Project Grote Nete en levert een financiële bijdrage van 1.692,31 EUR per jaar en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de managementnota Grote Nete goed.

Artikel 4:

De gemeenteraad geeft haar engagement voor de indiening van het aanvraagformulier voor het Strategisch Project Grote Nete.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Verkoop van KMO-unit A6 site "La Corbeille". Niet uitoefenen terugkooprecht.

MOTIVERING:

Feiten en context

        2 maart 2020: Gemeenteraadsbeslissing over de toestemming tot wederverkoop van KMO-unit A6 op site "La Corbeille".

        30 januari 2023: Gemeenteraadsbeslissing over het niet uitoefenen van het terugkooprecht bij verkoop van KMO-unit A6 site "La Corbeille".

        24 maart 2023: Brief van notarissen Verreth & Ruiters, Mechelsesteenweg 92, 2500 Lier ontvangen met vraag of gemeente van haar toegekende terugkooprecht wenst gebruik te maken voor KMO-unit A6 op de site "La Corbeille".

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Notarissen Verreth & Ruiters uit Lier zijn gelast met de verkoopakte van KMO-unit A6 op de site "La Corbeille" te Westmeerbeek. De basisakte van site "La Corbeille" werd opgemaakt door notaris Christiaan Eyskens in Weelde op 24 augustus 2015. In deze basisakte zijn enkele bijzondere voorwaarden opgenomen waaronder onder meer een terugkooprecht in het voordeel van ons bestuur bij de wederverkoop van een unit. De nieuwe eigenaar moet een KMO-activiteit uitoefenen overeenkomstig de huidige en toekomstige bestemming van de site.

Notarissen Verreth & Ruiters hebben ons het ontwerp van verkoopakte voor KMO-unit A6 op de site "La Corbeille" bezorgd.

Ons bestuur geen belang bij het uitoefenen van het terugkooprecht. En er is geen behoefte aan het uitbreiden van het patrimonium

De nieuwe eigenaar, Hencrickx-Clauwaert bv, moet een KMO-activiteit uitoefenen overeenkomstig de huidige en toekomstige bestemming van de site.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed voor de verkoop van KMO-unit A6 op de site "La Corbeille" van de notarissen Verreth & Ruiters, Mechelsesteenweg 92, 2500 Lier.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist geen gebruik te maken van het aan haar toegekende terugkooprecht.

Artikel 3:

De nieuwe eigenaar, Hendrickx-Clauwaert bv met maatschappelijk zetel in Aarschot, Oude Mechelsebaan 119/A, moet een KMO-activiteit uitoefenen overeenkomstig de basisakte van 24 augustus 2015 en de huidige en toekomstige bestemming van de site.

Artikel 4:

Notarissen Verreth & Ruiters zullen van deze beslissing in kennis worden gesteld.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Ruilen van gronden tussen gemeente en ANB. Goedkeuring aangepaste onderhandse ruilovereenkomst.

MOTIVERING:

Feiten en context

        3 april 2023: Gemeenteraadsbesluit waarbij de onderhandse ruilovereenkomst tussen de gemeente en ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) voor het ruilen van gronden werd goedgekeurd.

        17 april 2023: Gemeenteraadsbeslissing en ondertekende ruilovereenkomst bezorgd aan Vlaamse Overheid, Agentschap Natuur en Bos.

        19 april 2023: E-mail ontvangen van Maximiliaan Beeldens van Agentschap Natuur en Bos met melding dat ANB, in kader van de Sigma-doelstellingen, alsnog een smallere grondstrook wil ruilen in plaats van de gehele percelen zoals nu werd opgenomen in de onderhandse ruilovereenkomst.

        19 april 2023: Aangepaste onderhandse ruilovereenkomst ontvangen van ANB.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Bepaling van de grond

Agentschap Natuur en Bos stelt voor om in het kader van de Sigma-doelstellingen alsnog een smallere grondstrook te ruilen in plaats van de gehele percelen zoals nu werd opgenomen in de onderhandse ruilovereenkomst. Zo zou enkel een strook kunnen worden afgesplitst die nodig is om het fietspad op de Booischotseweg te realiseren.

In praktijk wilt dit zeggen dat er minder m² grond, maar meer geld zal worden uitgeruild door ANB om de gronden ten zuiden van de Nete te verwerven. Het gaat hier om de percelen 271/K, 271/H, 274/E en 275/D langs de Booischotseweg. De landmeter had reeds een strook opgemeten die afgesplitst zou kunnen worden van deze percelen. Er is dus geen nieuwe opmeting of schattingsverslag nodig. Enkel de oppervlakten moeten aangepast worden in de overeenkomst en de bijbehorende bedragen uit de schatting.

 

Om toekomstige projecten tot een goede uitvoering mogelijk te maken is deze grondenruil van belang. Zowel voor ons bestuur als ANB heeft de grondenruil een positief effect. Projecten kunnen ontworpen en uitgevoerd worden. De gemeenteraad is bevoegd om deze onderhandse ruilovereenkomst goed te keuren.

Financiële weerslag

        Volgens het schattingsverslag, opgemaakt door Vastgoed Transacties, is de schattingsprijs:

        Bos € 2,10/m²

        Weiland ingesloten percelen € 3,70/m²

        Bouwland toegankelijke percelen € 6,00/m²

        De gronden van ANB hebben een oppervlakte van 3.058m². De totale geschatte waarden van deze gronden bedraagt € 18.348,00.

        De gronden van ons bestuur hebben een oppervlakte van 29.135m². De totale geschatte waarden van deze gronden bedraagt € 107.799,50.

        Het resulterende bedrag van deze ruiloperatie bedraagt € 89.451,50 te betalen door ANB ten voordele van ons bestuur.

 

Beleidsdoelstelling

Sociaal, gezond klimaat en een actieve gemeente

Actieplan

Grondoverschotten verwerven ter inlijving in het openbaar domein

Actie

AC000042

MJP nummer

 MJP000110

Beschikbaar krediet

30.000,00 euro

Totaal krediet

ontvangst 89.451,50 euro

 

 

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

18.348,00 euro

18.348,00 euro

Baten

107.799,50 euro

107.799,250 euro

Saldo

89.451,50 euro

89.451,50 euro

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de gemeenteraadsbeslissing van 3 april 2023 waarbij de onderhandse ruilovereenkomst tussen de gemeente en ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) voor het ruilen van gronden werd goedgekeurd, in te trekken.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om de onderhandse ruilovereenkomst, opgemaakt door ANB, goed te keuren.

"ONDERHANDSE RUILOVEREENKOMST

Tussen

het Vlaamse Gewest, Beleidsdomein Omgeving, Agentschap voor Natuur en Bos, intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid, waarvan de burelen gevestigd zijn te 1000 Brussel, Herman Teirlinck-gebouw, Havenlaan 88 bus 75, met ondernemingsnummer 0220.819.807. Hier vertegenwoordigd door Maximiliaan Beeldens, patrimoniumbeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos, geboren te Brasschaat op 02 februari 1992 en gedomicilieerd te Ranst, Profeetstraat 19A, gemachtigd bij delegatie dd. XXX van de adjunct-directeur Operationeel Terreinbeheer

hierna genoemd ANB

En

De gemeente Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, met ondernemingsnummer BE 0207.502.497, hier vertegenwoordigd door de heer Elias De Wever, voorzitter van de gemeenteraad en Maria Van den Eynde, algemeen directeur

hierna genoemd Gemeente

wordt het volgende overeen gekomen:

ANB is eigenaar van onroerende goederen kadastraal gekend als

Hulshout 1ste afdeling sectie D nummers

275D

         384 m²

€ 2.304,00

274E

1568 m²

  € 9.408,00

271K

47 m²

€ 282,00

271H

185 m²

 € 1.110,00

174

874 m²

  € 5.244,00

Het ANB biedt hierbij aan Gemeente Hulshout vernoemde gedeelten van kadastrale percelen met een oppervlakte van 3.058 m² , zoals bepaald in het metingsplan de dato 16 mei 2022 dat aan deze overeenkomst gehecht is te ruil aan. De totale geschatte waarde van deze gronden bedraagt € 18.348,00.

Gemeente Hulshout in eigenaar van onroerende goederen kadastraal gekend als Hulshout 2de afdeling sectie B nummers

9C

11 790 m²

€ 43 623,00

10A

5430 m²

  € 20 091,00

10a2

   345 m²

  € 1 276,50

11A

4210 m²

€ 15 577,00 

12B

5070 m²

€ 18 759,00

12C

2290 m²

€ 8 473,00

 

Gemeente Hulshout biedt hierbij aan ANB vernoemde kadastrale percelen met oppervlakte van 29.135m², zoals bepaald in het metingsplan de dato 16/05/2022 dat aan deze overeenkomst gehecht is te ruil aan. De totale geschatte waarde van deze gronden bedraagt € 107 799,50.

  1. Algemene bepalingen:

De goederen worden verkocht/geruild

        Voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, inschrijvingen, hypotheken of andere belemmeringen, dit bij het verlijden van de akte.

        In de huidige staat, met alle zichtbare en verborgen gebreken, zowel van de constructies, de grond als de ondergrond; de koper bevestigt het verkochte goed te hebben bezocht, de staat ervan voldoende te kennen en er geen nadere beschrijving van te verlangen.

        Met alle heersende en lijdende, zichtbare en onzichtbare, voortdurende en niet voortdurende erfdienstbaarheden, al dan niet bekend, waarmee het zou kunnen bevoor- of benadeeld zijn.

  1. Overdracht eigendomsrecht – genot – vrij gebruik

De ruilende partijen verklaren dat de goederen vrij zijn van eender welke vorm van pacht, gebruik of huur.

De ruilende partijen bekomen het eigendomsrecht bij het verlijden van de notariële akte. Men zal er op hetzelfde ogenblik het genot en het vrij gebruik van verkrijgen.

  1. Prijs

De goederen werden geschat door de afdeling Schattingen en Waarderingen van de Vlaamse belastingsdienst. Het schattingsverslag is aan deze overeenkomst bijgevoegd.

De totale waarde van de goederen, aangeboden door ANB bedraagt € 18.348,00.

De totale waarde van de goederen, aangeboden door Gemeente Hulshout bedraagt € 107.799,50.

Aangezien er een verschil bestaat in de geschatte waarde tussen de geruilde goederen, ten voordele van ANB, verbind deze partij zich ertoe dit verschil aan Gemeente Hulshout uit te betalen.

Het resulterende bedrag van deze ruiloperatie bedraagt € 89.451,50 te betalen door ANB ten voordele van Gemeente Hulshout.

  1. Fiscale bepalingen

De onroerende voorheffing en alle andere belastingen en taksen in verband met het aangekochte/geruilde onroerend goed, zullen door de respectievelijke koper/ruilende partij gedragen worden vanaf het verlijden van de notariële akte.

  1. Kosten

De kosten van deze ruil zijn voor rekening van ANB, op de leveringskosten na, die zijn wettelijk ten laste van de respectievelijke verkoper/ruilende partij.

  1. Notariskeuze – termijn verlijden akte

De akte zal opgemaakt worden door een commissaris van de Afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Belastingsdienst.

De beide partijen verbinden zich ertoe deze akte te ondertekenen.

Daarvoor dient minstens gewacht  tot het opmetingsplan van de betrokken goederen geprekadastreerd is in de databank van afbakeningsplannen van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.

Opgemaakt te Antwerpen op 22 mei 2023 in evenveel exemplaren als er partijen zijn, waarvan elke partij verklaart één exemplaar ontvangen te hebben.

 

voor Gemeente Hulshout,      voor ANB

De algemeen directeur,

 

 

Maria Van den Eynde       Maximiliaan Beeldens

 

 

De voorzitter van de gemeenteraad,

 

 

Elias De Wever

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Gratis grondverwerving in de Tiendenstraat te Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 84/02/G/2. Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Feiten en context

        In de Tiendenstraat is er nog een restperceeltje van de wegbedding in privé-eigendom.

        Het betreft het perceel, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 84/02/G/2 met een oppervlakte van 12 ca.

        De huidige eigenaars wensen dit perceel gratis af te staan aan ons bestuur voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

        1 september 2022: Belofte van gratis grondafstand van Daniël Van Wunsel, Oude Kruisstraat 30 te 2235 Hulshout.

        4 september 2022: Belofte van gratis grondafstand van Hilde Van de kerkhof, Noordlaan 19 bus0002 te 3690 Zutendaal.

        6 september 2022: Belofte van gratis grondafstand van Monique Van Eyken, Heibaan 255 te 2235 Hulshout.

        10 september 2022: Belofte van gratis grondafstand van Lore Vanderheyden, Jagersstraat 22 te 3130 Begijnendijk.

        10 september 2022: Belofte van gratis grondafstand van Anne Thys, Jagersstraat 22 te 3130 Begijnendijk.

        10 september 2022: Belofte van gratis grondafstand van Glen Vanderheyden, Steenweg op Wezemaal 47 te 3110 Rotselaar.

        22 september 2022: Belofte van gratis grondafstand van Cynthia Roelans, Hollandstraat 123 te 2223 Heist-op-den-Berg.

        7 oktober 2022: Belofte van gratis grondafstand van Wendy Roelans, Heibaan 86 te 2235 Hulshout.

        Metingsplan, opgemaakt door Landmetersbureel Marcel Van den Vonder op 14 februari 2007 waarop het desbetreffende perceel grond staat afgebeeld als lot 16 a.

        24 april 2023: Ontwerpakte ontvangen van notarissen Vonnicq Vermeulen & Kirsten Verhaert.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

De kosten voor deze gratis grondafstand zijn voor rekening van ons bestuur omdat de grondafstand vrijwillig is en niet werd opgelegd in een omgevingsvergunning.

De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Tiendenstraat, afdeling I, sectie B, nummer 84/02/G/2 met een oppervlakte van 12 ca, gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, voor inlijving in het openbaar domein.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

Sociaal, gezond klimaat en een actieve gemeente

Actieplan

Grondoverschotten verwerven ter inlijving in het openbaar domein

Actie

AC000042

MJP nummer

 MJP000110

Beschikbaar krediet

30.000,00 euro

Totaal krediet

1.507,71 euro

 

 

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

1.507,71 euro

1.507,71 euro

Baten

0 euro

0 euro

Saldo

1.507,71 euro

1.507,71 euro

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich omwille van de gewijzigde houding van de rechtbanken wat betreft onteigeningen en gratis grondafstand.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Tiendenstraat, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 84/02/G/2 met een oppervlakte van 12 ca, definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, voor inlijving in het openbaar domein.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

Artikel 3:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.7. KENNISNAME Site Ter Nethe. Stand van zaken.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande stand van zaken voor de ontwikkeling van site Ter Nethe.

 

Op 1 april 2022 werd de omgevingsvergunning voor de aanleg van de infrastructuur (wegenis en parkeergelegenheden) ingediend. Het dossier werd op 23 mei 2022 volledig en ontvankelijk verklaard. Vervolgens heeft de gemeente tijdens de periode van het openbaar onderzoek van zorgsite Ter Nethe (van 2 juni tot en met 1 juli 2022) van diverse instanties verscheidene adviezen ontvangen.

Op vraag van de provincie Antwerpen en departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) is aanvullende informatie inzake de watertoets en algemene mobiliteit gevraagd. Om tegemoet te komen aan deze vraag heeft het college besloten om de omgevingsvergunningsaanvraag op 1 augustus 2022 in te trekken.

Vervolgens is gestart met enerzijds afspraken te organiseren met de bevoegde adviesorganen en anderzijds wordt deze tijd gebruikt om eventuele synergiën te zoeken.

In de afgelopen periode heeft het studiebureau IOK op basis van nieuwe metingen rond parkeren de parkeerbehoefte herberekend en geactualiseerd voor de ontwikkeling van de site. Voor de waterhuishouding is op basis van de vereisten van de provincie een herberekening van het buffervolume opgemaakt. Op basis van deze nieuwe gegevens hebben besprekingen plaatsgevonden.

met verschillende partijen (studiebureau, ontwerpbureaus WZC en school) en is een nieuw inplantingsplan opgemaakt. Dit plan is opgenomen in bijlage. In dit plan zijn zowel geplande voorzieningen (WZC, school, ....) als mogelijkheden voor een eventuele toekomst voorzien.

Na bespreking,

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING IOK. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 25 mei 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger en Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van IOK.

        30 maart 2023: Aangetekende brief IOK met de uitnodiging van de algemene vergadering van 25 mei 2023.

        De agenda van de algemene vergadering van IOK van 25 mei 2023 bevat volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022.
  3. Resultaatsbestemming 2022.
  4. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022.
  5. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening

 van hun mandaat in 2022.

  1. Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 Regiodecreet Heist-op-den-Berg.
  2. Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 Regiodecreet Nijlen.
  3. Varia 

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

  Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

  Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

  15 april 2020: Besluit van de buitengewone algemene vergadering van IOK over de aanpassing van de statuten

Argumentatie

Volgens de statuten van IOK neemt de raad kennis van:

        de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 25 mei 2023.

        het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.

        de jaarrekening over het boekjaar 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het negatieve resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

        verslag van de commissaris-revisor.

De raad sluit zich aan bij het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.

Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022.

De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Heist-op-den-Berg aan de algemene vergadering van IOK om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Heist-op-den-Berg blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.

De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Nijlen aan de algemene vergadering van IOK om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Nijlen blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van IOK en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IOK van 25 mei 2023 met volgende agendapunten goed:

  1. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022.
  3. Resultaatsbestemming 2022.
  4. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022.
  5. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening

 van hun mandaat in 2022.

  1. Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 Regiodecreet Heist-op-den-Berg.
  2. Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 Regiodecreet Nijlen.
  3. Varia

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van e agenda van de algemene vergadering van IOK van 25 mei 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IOK van 25 mei 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING IOK Afvalbeheer. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 25 mei 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Tania Vrindts als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer.

        30 maart 2023: Aangetekende brief IOK Afvalbeheer met de uitnodiging voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 25 mei 2023.

        De agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 25 mei 2023 bevat volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022.
  3. Resultaatsbestemming 2022.
  4. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022.
  5. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening
    van hun mandaat in 2022.
  6. Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 Regiodecreet Heist-op-den-Berg.
  7. Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 Regiodecreet Nijlen.
  8. Varia. 

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

  Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

  15 april 2020: Besluit van de buitengewone algemene vergadering van IOK over de aanpassing van de statuten

Argumentatie

Volgens de statuten van IOK Afvalbeheer neemt de raad kennis van:

        de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 25 mei 2023.

        het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.

        de jaarrekening over het boekjaar 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

        verslag van de commissaris-revisor.

De raad sluit zich aan bij het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.

Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022.

De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Heist-op-den-Berg aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Heist-op-den-Berg blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK Afvalbeheer.

De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Nijlen aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Nijlen blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK Afvalbeheer.

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van IOK Afvalbeheer en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

Na bespreking,

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 25 mei 2023 met volgende agendapunten goed:

  1. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022.
  3. Resultaatsbestemming 2022.
  4. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022.
  5. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening
    van hun mandaat in 2022.
  6. Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 Regiodecreet Heist-op-den-Berg.
  7. Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 Regiodecreet Nijlen.
  8. Varia.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 25 mei 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 25 mei 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Zefier. Goedkeuring agenda jaarvergadering van 8 juni 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding Geert Daems als volmachtdrager en Rigo Huyskens als plaatsvervangend vomachtdrachtdrager voor de algemene vergaderingen van Zefier.

        14 maart 2023: E-mail van Zefier met de uitnodiging voor de jaarvergadering van 8 juni 2023.

Juridische gronden

        21 december 1994: Wet over sociale en diverse bepalingen: artikel 180.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        29 maart 2018: Statuten Zefier: artikel 26, 27 en 28.

Argumentatie

De gemeente Hulshout is vennoot cvba Zefier.

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van cvba Zefier en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de jaarvergadering van cvba Zefier van 8 juni 2023 met volgende agendapunten goed:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022.
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting).
  4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de jaarvergadering van cvba Zefier van 8 juni 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de jaarvergadering van cvba Zefier van 8 juni 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Pontes. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de aanduiding van Hilde Van Looy als vertegenwoordiger en Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Pontes voor de legislatuur 2019-2024.

        28 april 2023: E-mail Pontes met de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2023 die digitaal zal doorgaan.

Juridische gronden

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 34:

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        23 juni 2022: Statuten Pontes.

Argumentatie

De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging Pontes.

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Pontes en met de ter beschikking gestelde documenten zijn er geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren. 

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 15 juni 2023 met volgende agendapunten goed:

  1. Algemene vergadering: verslag 15 december 2022 - goedkeuring.
  2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring.
  3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2022 - goedkeuring.
  4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2022 - aktename.
  5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2022 - goedkeuring.
  6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring.
  7. Varia en rondvraag.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 15 juni 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 15 juni 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Pidpa. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 16 juni 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing met de aanduiding van Rigo Huyskens als vertegenwoordiger en Jos Voet als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Pipda voor de legislatuur 2019-2024.

        21 april 2023: Aangetekende brief Pidpa met de uitnodiging met bijlagen voor de statutaire jaarvergadering van 16 juni 2023 om 11.00 uur bij Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

        De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

 2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022

 3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022

 4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022

 5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

 6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

 7. Benoemingen

 8. Varia

 9. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge                 toelichting ter vergadering

 10. Vragen van vennoten

 11. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

        4 mei 2023: E-mail Pidpa waarin het verslag van de commissaris van 2022 wordt nagestuurd.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: het mandaat van de volmachtdrager bepalen.

        18 november 2019: Statuten Pidpa.

Argumentatie

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving over de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Pidpa en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

Financiële weerslag

Er zijn hieraan geen financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023 met volgende agendapunten goed:

 1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

 2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022

 3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022

 4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022

 5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

 6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

 7. Benoemingen

 8. Varia

 9. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge                 toelichting ter vergadering

 10. Vragen van vennoten

 11. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING Pidpa. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 16 juni 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Rigo Huyskens als vertegenwoordiger en Jos Voet als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Pipda voor de legislatuur 2019-2024.

        17 maart 2023: Aangetekende brief Pidpa met de uitnodiging met bijlagen voor de buitengewone algemene vergadering van 16  juni 2023 om 11.30 uur in de kantoren van Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

        De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

  1.  Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
  2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:

 (i) de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;

 (ii) de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit                             betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit                             betreft;

 (iii) de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft                             en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit                             betreft;

 (iv) de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;

 (v) de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link                aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging                             aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

 (vi) de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een                koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het                             Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

 (vii) de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge                voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

  (viii) de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers                              aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

  (ix) de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij                water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

 (x) de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit                watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door                             de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de                                           Vereniging;

  (xi) het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die                              aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en

 (xii) het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de                 Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen                             aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

 (hierna de “Transactie”);

  1. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;
  2. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;
  3. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);
  4. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;
  5. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;
  6. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage;
  7. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:
    1. de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
    2. de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
    3. de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
  8. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;
  9. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;
  10. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;
  11. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;
  12. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:
    1. de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;
    2. het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;
    3. daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en
    4. alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 420: over de toetreding tot een opdrachthoudende vereniging.

        Artikel 422: over de uittreding  uit een opdrachthoudende vereniging.

        Artikel 423: over de herstructurering van een opdrachthoudende vereniging.

        Artikel 425: over de verlenging van een opdrachthoudende vereniging.

        Artikel 427: over de wijziging van de statuten van een opdrachthoudende vereniging.

        Artikel 432: het mandaat van de volmachtdrager bepalen.

        18 november 2019: Statuten Pidpa.

Argumentatie

De gemeente Hulshout is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Voorgenomen transactie

        De bestuursorganen van Pidpa en water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

        In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: Water‐Entiteit (het huidige water-link) en Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).

        De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

        De duurtijden van Pidpa resp. water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.

        De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

        Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

Procedurele aspecten

        Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit. De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.

        Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen.

(i) water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

        In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

(ii) Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link

        In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.

        Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het Decreet Lokaal Bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

        De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.

        De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het Decreet Lokaal Bestuur.

(iii) Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

        Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

        In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

        In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.

        Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in onze gemeente. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.

        Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

        Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.

        Pidpa blinkt uit in haar activiteiten. De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

        Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

        Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

        De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor onze gemeente concreet als volgt:

        Aangezien onze gemeente aangesloten is bij HidroRio, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor wat betreft de door VMM gesubsidieerde werken. Pidpa zet zich bovendien maximaal in om de beschikbare subsidies te verkrijgen.]

        Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.

        Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit in onze gemeente beperkt.

        Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.

        Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van onze gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.

        Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat onze gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat onze gemeente met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze wordt verder geholpen.

        In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.

        Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van onze gemeente.

        Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

        In het kader van het rioleringsbeheer dient onze gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.

        Onze gemeente ontvangt van Pidpa jaarlijks een bedrag ter aflossing van de achtergestelde lening die werd afgesloten ingevolge de toetreding tot de activiteit solidaire sanering van Pidpa.

        Als gemeente aangesloten bij Pidpa hebben wij het voordeel dat Pidpa door haar gespreide aanwezigheid in verschillende steden en gemeenten een gecoördineerde aanpak mogelijk maakt. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.

        Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid, hetgeen onze gemeente als een noodzakelijk uitgangspunt beschouwt. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voor onze gemeente zal voorbereiden, en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat onze gemeente zal toelaten om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.

        Voor het buitengebied van onze gemeente, waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.

        Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen binnen onze gemeente de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan onze gemeente genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.

        In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor ook onze gemeente mee de vruchten kan plukken van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.

        Rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft, gaat onze gemeente akkoord met een deelname aan de verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht aan Pidpa voor de rioleringsactiviteit.

        De duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa zal bijgevolg niet worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de Vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit.

(iv) Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

        In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft.

        Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De gemeente heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

        Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

(v) Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

        Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is.

        Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.

(vi) Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa

        De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.

        De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.

        De Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

        Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is.

(vii) Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link

        Pidpa zal deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode aanhouden. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link.

        In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

        Voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst onze gemeente naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van onze gemeente beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken.

        Gemeente toetreding desgevallend verder te motiveren indien zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

        Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze gemeente:

        dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden

        om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link

        om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de gemeente betreft en

        akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt.

(viii) Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

        Onze gemeente zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal onze gemeente immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze gemeente aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien.

        Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel onze gemeente als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

(ix) Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

        In het kader van de transactie wenst de gemeente, samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.

Buitengewone algemene vergaderingen

        Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

        In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 16 juni 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:

  1. de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;
  2. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
  3. de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;
  4. de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;
  5. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
  6. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
  7. de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;
  8. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
  9. de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
  10. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging;
  11. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en
  12. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

(hierna de “Transactie”);

3. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;

4. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;

5. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);

6. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;

7. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;

8. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage;

9. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:

  1. de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
  2. de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
  3. de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

10. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;

11. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;

12. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;

13. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;

14. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:

  1. de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;
  2. het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;
  3. daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en
  4. alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

        Samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, ontving de gemeente eveneens een kopie van een beschrijvende nota, een technische presentatie, een individuele fiche, het verlengingsdossier van Pidpa, de template concessieovereenkomst voor de deelnemers van Pidpa, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link en de ontwerpstatuten voor zowel Pidpa als water-link na inwerkingtreding van de voorgestelde transactie. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd.

        Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Pidpa en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

Financiële weerslag

Ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, zal de gemeente op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak kunnen maken op de volgende vergoedingen:

        Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners resp. het aantal brandkranen op het grondgebied van de gemeente;

        Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

Deze vergoedingen komen in de plaats van de bestaande vergoedingen.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023 met volgende agendapunten goed:

  1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
  2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:

 (i) de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;

 (ii) de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit                             betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit                             betreft;

 (iii) de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft                             en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit                             betreft;

 (iv) de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;

 (v) de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link   aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging                             aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

 (vi) de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een                koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het                             Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

 (vii) de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge                voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

  (viii) de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers                              aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

  (ix) de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij                water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

 (x) de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit                watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door                             de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de                                           Vereniging;

  (xi) het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die                              aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en

 (xii) het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de                 Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen                             aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

 (hierna de “Transactie”);

  1. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;
  2. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;
  1.    Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);
  2.    Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;
  3.    Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;
  4.    Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage;
  5.    Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:
    1.    de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
    2.    de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
    3.     de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
  6. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;
  1. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;
  2. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;
  4. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:
    1. de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;
    2. het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;
    3. daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en
    4. alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.14. BESLISSING TMVS (CREAT). Goedkeuring agenda algemene vergadering van 20 juni 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        8 juni 2020: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger en Saskia Luyten als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van CREAT voor de legislatuur 2019-2024.

        13 juni 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Karolien Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van CREAT voor de legislatuur 2019-2024.

        6 april 2023: Aangetekende brief van CREAT met de uitnodiging voor de algemene jaarvergadering van TMVS op 20 juni 2023.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 41: omtrent de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: het mandaat van de volmachtdrager bepalen.

        10 december 2019: Statuten TMVS.

Argumentatie

De gemeente Hulshout is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging CREAT (aankoopcentrale).

Tot de CREAT-Aankoopcentrale (CREAT) behoren Creat CV (Creat coöperatieve vennootschap)en TMVS dv (tussengemeentelijke Maatschappij voor Services dienstverlenende vereniging).

Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hulshout per brief overgemaakt.

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Creat en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene jaarvergadering van TMVS dv van 20 juni 2023 met volgende agendapunten goed:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022
  4. Verslag van de commissaris
  5. a.Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022 afgesloten per 31 december 2022

              b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2022

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen

        9.   Varia

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene jaarvergadering van TMVS dv van 20 juni 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene jaarvergadering van TMVS dv van 20 juni 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Raadslid Dorien Van Opstal merkt op dat in artikel 3 van het agendapunt "A.15.BESLISSING: Cipal. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 22 juni 2023." Pontes i.p.v. Cipal staat. Voorzitter Elias deelt mee dat dit een administratieve vergissing is en zal aangepast worden.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING Cipal. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 22 juni 2023.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Kato Laeremans als vertegenwoordiger en Karolien Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

        14 oktober 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

        5 mei 2023: E-mail met de uitnodiging voor de algemene vergadering van Cipal op 22 juni 2023.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        14 december 2018: Statuten Cipal.

Argumentatie

De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging Cipal.

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Cipal en met de ter beschikking gestelde documenten zijn er geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren. 

Na bespreking,

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 met volgende agendapunten goed:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
  2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022
  7. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering
  8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING Iverlek. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de algemene tevens jaarvergadering van 23 juni 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Hilde Van Looy als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Iverlek voor de legislatuur 2019-2024.

        30 maart 2023: Aangetekende brief van Iverlek met de uitnodiging voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek op 23 juni 2023, die plaats heeft in "Salons Waerboom, Jozef Mertensstraat 140, 1702 Groot-Bijgaarden".

        11 mei 2023: E-mail Iverlek met de nazending van documenten. De locatie van de vergadering is gewijzigd naar Quartier Papier, Fabrieksstraat 55 - 59 te 1930 Zaventem.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

  Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        17 december 2019: Statuten Iverlek.

Argumentatie

De gemeente Hulshout is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hulshout per brief overgemaakt.

De gemeenteraad kan de voorgestelde agenda aanvaarden. Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Iverlek en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Iverlek van 23 juni 2023 met volgende agendapunten goed:

  1. Kennisneming verslagen van Iverlek van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.  
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2022.  
  5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  6. Statutaire benoemingen.
  7. Statutaire mededelingen.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van Iverlek van 23 juni 2023 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Iverlek van 23 juni2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING Deontologische commissie. Goedkeuring aanpassing deontologische code raadsleden.

MOTIVERING:

Feiten en context

        25 november 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van de deontologische code van de lokale mandatarissen.

        Het decreet lokaal bestuur regelt de organisatie en werking van de bestuursorganen.

        Artikel 38 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de raad een deontologische code aanneemt.

        1 februari 2023: Het Vlaamse Parlement beslist dat alle gemeenten vanaf maart 2023 een deontologische commissie moeten oprichten.

        Omdat de deontologische code in 2019 overgenomen is van het model VVSG, nemen we bij deze wijziging ook het model van VVSG over.

        11 april 2023: Collegebeslissing over de goedkeuring van het ontwerp van aanpassing van de deontologisch code van de mandatarissen en de oprichting van de deontologische commissie.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        25 november 2019: Deontologische code gemeenteraad Hulshout.

Argumentatie

Doel

Het hoofdstuk over de handhaving van deontologische code is geschreven met als doel in onverdachte tijden een werkwijze te beschrijven om eventuele schendingen van de deontologische code te bejegenen.

De kern van deze handhaving is nu de installatie van een deontologische commissie die vermoedens van schendingen van de code of effectieve schendingen van de code behandelt. Dit is altijd buiten eventuele strafrechtelijke procedures.

Hierbij is het de bedoeling de (voor-)onderzoeken zoveel mogelijk in alle discretie laten verlopen om te voorkomen dat er voorbarige publieke terechtstellingen gebeuren en om te voorkomen dat de commissie misbruikt wordt om mensen of partijen in diskrediet te brengen, door wie dan ook.

De opdracht van de deontologische commissie.

De deontologische commissie:
- Waakt over de naleving van de deontologische code.
- Beslist tot het voeren van een (voor-)onderzoek
- Beslist over een eventuele sanctie

Samenstelling.

Het voorstel stelt de deontologische code samen uit gelijken: leden van de raad.

Elke fractie binnen de raad krijgt één mandaat in de deontologische commissie. Met een evenredige samenstelling kan de schijn van partijdigheid gewekt worden bij behandeling van vermoedens van of effectieve schendingen van de code. De voorzitter van de gemeenteraad zit ook de deontologische commissie voor.

Voor iedere kandidaat-commissielid moet er een akte van voordracht zijn die ondertekend is door de meerderheid van de leden van de fractie.

Redactie

Bijlage 1 bevat de wijzigingen.

Bijlage 2 bevat de volledige, gewijzigde deontologische code. In het oorspronkelijke document ontbreekt artikel 17, dat is in deze tekst gecorrigeerd. De toelichtingen uit de moedertekst van VVSG zijn als eindnoot opgenomen. Titel 6 over dienstverlening heeft een meer logische structuur gekregen zonder aan de inhoud te wijzigen.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn op dit moment geen rechtstreekse kosten verbonden. De wijziging in het decreet waardoor een presentiegeld kan toegekend worden voor een vergadering van de deontologische commissie, is in voorbereiding.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van aanpassing van de deontologisch code van de mandatarissen goed.

De gemeenteraad beslist een deontologische commissie op te richten:

        bestaande uit gelijken, leden van de raad.

        één afvaardiging per fractie in de gemeenteraad + de voorzitter van de gemeenteraad.

        de voordrachten moeten uiterlijk op 15 juni 2023 ingediend worden.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2022, het jaarverslag 2022 en het verlenen van kwijting.

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

        19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

        14 januari 2009: Publicatie in het Belgisch Staatsblad van gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008.

        26 mei 2014: Gemeenteraadsbeslissing omtrent goedkeuring statuten AGB Sport Hulshout.

        20 mei 2015: Publicatie in het Belgisch Staatsblad van de wijziging van de statuten van het AGB Sport Hulshout.

        12 mei 2023: Conceptverslag van de commissaris aan de gemeenteraad van de gemeente Hulshout met betrekking tot de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2022 van het AGB Sport Hulshout.

        11 mei 2023: Beslissing van de Raad van Bestuur AGB Sport Hulshout houdende goedkeuring jaarrekening 2022.

Juridische gronden

        26 mei 2014: Statuten AGB Sport Hulshout: artikel 38.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Inhoud

De jaarrekening bevat een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Daarnaast wordt bijkomende documentatie als achtergrondinformatie bij de jaarrekening aan de raadsleden aangeboden.

De beleidsevaluatie

Voor de beleidsevaluatie legt de regelgeving geen gestandaardiseerd schema op. De bedoeling is dat het een beknopt en leesbaar document is dat de raadsleden een antwoord geeft op de vraag in welke mate en tegen welke kost de acties en beleidsdoelstellingen uit de strategische nota van het meerjarenplan gerealiseerd werden. De eindevaluatie over de periode van 1 januari tot 31 december vind je terug in het rapport van de beleidsevaluatie. Dit rapport maakt onderdeel uit van de jaarrekening.

De financiële nota

De financiële nota van de jaarrekening bevat:

        de doelstellingenrekening (schema J1).

        de staat van het financieel evenwicht (schema J2).

        de realisatie van de kredieten (schema J3).

        de balans (schema J4).

        de staat van opbrengsten en kosten (schema J5).

De jaarrekeningen 2022 van AGB Sport werd reeds vastgesteld. In schema J2 is het bijgevolg mogelijk om het geconsolideerd financieel evenwicht weer te geven.

De toelichting

De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van de jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze omvat minstens:

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (schema T1).

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2).

        de investeringsprojecten (schema T3).

        een overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4).

        een overzicht van de financiële risico’s met een omschrijving van die risico’s en van de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken.

        een verwijzing naar de plaats waar de documentatie beschikbaar is.

        een toelichting bij de balans (schema T5).

        de waarderingsregels.

        de niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen.

        een verklaring van de materiële verschillen tussen de gerealiseerde en de geraamde ontvangsten en uitgaven.

        de toelichting over de kosten, opbrengsten, uitgaven en ontvangsten met een buitengewone invloed op het budgettair resultaat van het boekjaar en het overschot of tekort van het boekjaar.

        een overzicht van de overgedragen (gedeelten van) kredieten voor investeringen en financiering.

De documentatie

Naast het ontwerp van de jaarrekening stelt het bestuur ook de bijbehorende documentatie aan de raadsleden ter beschikking. De documentatie bevat minstens de volgende onderdelen (artikel 4 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 (MB BBC)):

        het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen, acties, ontvangsten en uitgaven.

        een overzicht van de toegestane werkings- en investeringssubsidies voor het boekjaar in kwestie. (niet van toepassing bij AGB Sport Hulshout)

        een overzicht van de beleidsvelden per beleidsdomein.

        een overzicht van de verbonden entiteiten.

        een overzicht van de personeelsinzet. (niet van toepassing bij AGB Sport Hulshout)

        een overzicht van de opbrengst per belastingsoort. (niet van toepassing bij AGB Sport Hulshout)

De documentatie biedt de raadsleden achtergrondinformatie bij de jaarrekening. De raad moet er niet over beslissen.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2022 en het jaarverslag 2022 van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist kwijting te verlenen aan de leden van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout en de commissaris-revisor voor hun mandaat gedurende het boekjaar 2022.

 

Na agendapunt "A.18  BESLISSING: AGB Sport Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2022, het jaarverslag 2022 en het verlenen van kwijting."   wordt de gemeenteraad geschorst om 19.50 uur voor de behandeling van de OCMW-raad. Na de behandeling van de agendapunten van de OCMW-raad wordt de gemeenteraad opnieuw geopend om 20.13 uur  en worden de resterende agendapunten behandeld.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Punt bijlagen/links Hulshout AGB jaarrekening 2022.PDF Download
Jaarverslag AGB Sport Hulshout 31122022.doc Download
Definitieve Boek jaarrekening 2022 ondertekend - AGB Hulshout.pdf Download
AGB_Sport_Hulshout_-_CS-verslag.pdf Download
Uittreksel AGB_Sport-RVB 11-05-2023 Goedkeuring_jaarrekening_2022.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.19. BESLISSING Financiën. Jaarrekening 2022 gemeente en OCMW Hulshout - vaststellen.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Het gezamenlijk meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de raden op 16 december 2019 en aangepast op 9 november 2020 en 6 december 2021 en 7 november 2022.

        Vanaf 2020 werd er gestart met de uitvoering van het meerjarenplan. De jaarrekening 2022 bevat de rapportering over het derde jaar van het plan.

Juridische gronden

De jaarrekening 2022 wordt opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheerscyclus (BBC). De regels die van toepassing zijn voor de opmaak van de jaarrekening zijn vastgelegd in:

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 40 en 260.

        30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

        26 juni 2018: Ministerieel Besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

Adviezen

        4 mei 2023: Positief advies MAT.

Argumentatie

Eén jaarrekening

De jaarrekening 2022 is opgemaakt volgens de nieuwe regels voor de beleids- en beheerscyclus (BBC2020). Een belangrijk gevolg is dat de gemeente en het OCMW samen één rapporteringsentiteit vormen en bijgevolg een geïntegreerde jaarrekening maken. Juridisch blijven gemeente en OCMW echter twee afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening.

De nieuwe regelgeving BBC2020 voorziet dat de opbouw van het meerjarenplan en van de jaarrekening zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd zijn, wat een transparante rapportering over de realisatiegraad van de doelstellingen mogelijk maakt.

Inhoud

De jaarrekening bevat een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Daarnaast wordt bijkomende documentatie als achtergrondinformatie bij de jaarrekening aan de raadsleden aangeboden.

De beleidsevaluatie

Voor de beleidsevaluatie legt de regelgeving geen gestandaardiseerd schema op. De bedoeling is dat het een beknopt en leesbaar document is dat de raadsleden een antwoord geeft op de vraag in welke mate en tegen welke kost de acties en beleidsdoelstellingen uit de strategische nota van het meerjarenplan gerealiseerd werden. De eindevaluatie over de periode van 1 januari tot 31 december vind je terug in het rapport van de beleidsevaluatie. Dit rapport maakt onderdeel uit van de jaarrekening.

De financiële nota

De financiële nota van de jaarrekening bevat:

        de doelstellingenrekening (schema J1).

        de staat van het financieel evenwicht (schema J2).

        de realisatie van de kredieten (schema J3).

        de balans (schema J4).

        de staat van opbrengsten en kosten (schema J5).

De jaarrekeningen 2022 van AGB Sport werd reeds vastgesteld en de jaarrekening van de Welzijnsvereniging wordt nog vastgesteld door de Algemene vergadering. In schema J2 is het bijgevolg mogelijk om het geconsolideerd financieel evenwicht weer te geven.

De toelichting

De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van de jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze omvat minstens:

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (schema T1).

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2).

        de investeringsprojecten (schema T3).

        een overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4).

        een overzicht van de financiële risico’s met een omschrijving van die risico’s en van de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken.

        een verwijzing naar de plaats waar de documentatie beschikbaar is.

        een toelichting bij de balans (schema T5).

        de waarderingsregels.

        de niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen.

        een verklaring van de materiële verschillen tussen de gerealiseerde en de geraamde ontvangsten en uitgaven.

        de toelichting over de kosten, opbrengsten, uitgaven en ontvangsten met een buitengewone invloed op het budgettair resultaat van het boekjaar en het overschot of tekort van het boekjaar.

        een overzicht van de overgedragen (gedeelten van) kredieten voor investeringen en financiering.

De documentatie

Naast het ontwerp van de jaarrekening stelt het bestuur ook de bijbehorende documentatie aan de raadsleden ter beschikking. De documentatie bevat minstens de volgende onderdelen (artikel 4 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 (MB BBC)):

        het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen, acties, ontvangsten en uitgaven.

        een overzicht van de toegestane werkings- en investeringssubsidies voor het boekjaar in kwestie.

        een overzicht van de beleidsvelden per beleidsdomein.

        een overzicht van de verbonden entiteiten.

        een overzicht van de personeelsinzet.

        een overzicht van de opbrengst per belastingsoort.

De documentatie biedt de raadsleden achtergrondinformatie bij de jaarrekening. De raad moet er niet over beslissen.

Procedure

De beleidsrapporten worden overeenkomstig artikel 249 van het decreet over het lokaal bestuur vastgesteld door de raden van beide rechtspersonen, maar de inhoud ervan is gemeenschappelijk. Het bestuur bezorgt het ontwerp van de jaarrekening minstens 14 dagen voor de raadszitting waarop het geagendeerd is aan ieder lid van de raad. Vanaf dat moment moeten de raadsleden ook de bijbehorende documentatie ter beschikking krijgen.

De gemeente en haar OCMW vormen samen 1 rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening. Juridisch blijven het echter 2 afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
8 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
0 onthoudingen

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt (het deel van) de jaarrekening 2022 van gemeente Hulshout vast.

Deze geïntegreerde jaarrekening 2022 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, een toelichting en extra documentatie.

Beschikbaar budgettair resultaat

€ 6.811.367,24

Autofinancieringsmarge

€ 1.058.260,32

 

Balans per 31/12/2022

Activa

Passiva

 

Vlottende Activa

   9.761.324,35

Schulden

  10.058.122,80

Vaste Activa

€ 52.240.020,63

Nettoactief

  51.943.222,18

Totaal Activa

€62.001.344,98

Totaal Passiva

  62.001.344,98

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2022

Kosten

€ 18.142.131,99

Opbrengsten

€ 17.454.492,05

Overschot / Tekort van het boekjaar

€ - 687.639,94    

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het vastgestelde deel van de jaarrekening 2022 van het OCMW goed.

De gezamenlijke jaarrekening 2022 van het lokaal bestuur is hierdoor definitief vastgesteld.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de evaluatie van de acties voor 2022 voor gemeente en OCMW goed.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Punt bijlagen/links Boek jaarrekening 2022 - LB Hulshout.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Cultuur. Sluitingsuur voor vergunde activiteiten. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

        Hoe wordt bij de vergunning van activiteiten het sluitingsuur bepaald, bijvoorbeeld voor fuiven zien we dat er nu vaak veel verschil zit in die uren.

        Welke criteria worden gehanteerd?

        Vanwaar de verschillen?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Patrimonium. Speeltuin Prof. Dr. Vital Celenplein. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

        Bij de heraanleg van het plein werd een plaatsje voorzien voor een speeltuin. Tegenwoordig is er daar weinig anders te zien dan fout geparkeerde auto’s.

        Zijn er nog plannen om het speeltuintje te implementeren?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.22. VRAAG Openbaar domein; mobiliteit. Bruiersveld: voetpad in slechte staat + overdreven snelheid. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Wat kan er gedaan worden aan het voetpad dat omhoog geduwd wordt door boomwortels?

Wat kan er gedaan worden aan de te hoge snelheid waarbij voertuigen het Bruiersveld inrijden?

 

De gemeenteraad wordt geschorst van 20.27 uur tot 20.30 uur

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.23. VRAAG Activatie leefloners. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Toelichting:

De Vlaamse overheid wil leefloners meer activeren. Lokale besturen moeten hun leefloners meer aan het werk krijgen. Leefloners waren sinds 2014 verplicht zich in te schrijven bij de VDAB, maar moeten nu actiever worden gestimuleerd. De Vlaamse Regering wil meer leefloners aan het werk krijgen en lokale besturen stimuleren om ze meer te activeren.

Vraag:

Welke initiatieven zal ons gemeentebestuur nemen?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.24. VRAAG Personeelszaken. Servantes-award. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Servantes Award uitgereikt, de prijs voor de medewerkers van lokale besturen. Dit is dé kans om ook in Hulshout een nieuwe medewerker, een trouw team, een collega met een jarenlange staat van dienst in de bloemen te zetten.

Vraag:

Is het gemeentebestuur van plan hierop een kandidaat in te schrijven?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.25. VRAAG Sport. Temperatuur zwemwater. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Deze werd verlaagd naar aanleiding van de duurdere energieprijzen. Nu deze prijzen gezakt zijn, kan de temperatuur opnieuw verhoogd worden?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.26. VRAAG Straatverlichting. - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

- Wat zijn de besparingen van het doven van de straatverlichting.

- Worden deze plaatsen geëvalueerd?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.27. VRAAG betreffende het werkbezoek van de Deputatie. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Naar wij vernamen heeft de Deputatie van onze provincie op vrijdag 21 april een werkbezoek gebracht aan Hulshout. 

        Wat was hiervan het doel?

        Wat werd er concreet besproken/bezocht?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.28. VRAAG betreffende de gewijzigde verkeerssituatie. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Naar aanleiding van een bouwproject is de verkeerssituatie ter hoogte van Stationsstraat 22 grondig gewijzigd.

        Wie heeft deze verkeersopstelling goedgekeurd?

        Waarom werd voor deze opstelling gekozen?

        Lagen er ook andere mogelijke aanpassingen ter overweging? Zo ja, welke?

       Wordt de oorspronkelijke verkeerssituatie hersteld (inclusief de herbeplanting)? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.29. VRAAG betreffende herbeplanting. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

T.g.v. een zwaar verkeersongeval in het voorjaar van 2021, is er een boom moeten verwijderd worden t.h.v. Hoogzand 39.

        Vindt er een herbeplanting plaats? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.30. VRAAG betreffende aanduidingsborden langsheen onze wegen. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

We stellen vast dat er aanduidingsborden aanwezig blijven voor handelszaken die ondertussen niet meer bestaan.

        Bestaat er een (gemeentelijke) verplichting om deze binnen een redelijke termijn te verwijderen? Zo ja, hoe gebeurt de handhaving?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.31. VRAAG betreffende project streetart. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Tijdens de GRZ van 09/05/2022 werd tijdens een vraag van Groen m.b.t. de aanwezigheid van gevelschilderingen in onze gemeente, terloops door schepen Bergmans aangegeven dat er voor 2023 budget was voorzien voor het beschilderen/bestickeren van elektriciteitskasten.

        Wanneer gaat dit project van start?

        Hoe wordt dit uitgewerkt/aangepakt?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.32. BESLISSING Geelse Huisvesting BV. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 30 juni 2023. Agenda en toekennen mandaat inzake vertegenwoordiging. Goedkeuring. - TA - Tania Vrindts

MOTIVERING:

Feiten en context

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Rigo Huyskens als vertegenwoordiger en Hilde Van Looy als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de Geelse Huisvesting BV voor de legislatuur 2019-2024.

        mei 2023: Met de oproeping van Geelse Huisvesting BV werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders die werd ingepland op 30 juni 2023. Deze buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders werd bijeengeroepen om te beslissen over de volgende verrichtingen:

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 2

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Zonnige Kempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van De Woonbrug NV-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

        Concreet zal de buitengewone algemene vergadering moeten beslissen over de volgende agenda:

        Verrichtingen 1 tot en met 2 dienen niet te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van                Geelse Huisvesting, doch zullen worden goedgekeurd door het bestuursorgaan van Geelse Huisvesting.

        Voor de verrichtingen 3 tot en met 5 zal de agenda als volgt luiden:

  1. Onderzoek van de fusievoorstellen overeenkomstig artikel 12:24 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen. Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze fusievoorstellen kosteloos te              
  2. Onderzoek van:

        de omstandige schriftelijke verslagen, overeenkomstig artikel 12:25 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen;

        de schriftelijke verslagen over de respectievelijke fusievoorstellen, overeenkomstig artikel 12:26 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de commissarissen van de te fuseren vennootschappen.Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze documenten kosteloos te verkrijgen.

  1. Mededeling van belangrijke wijzigingen, die zich in de activa en passiva van de vermogens van de te fuseren vennootschappen hebben voorgedaan sinds de datum van opmaak van de fusievoorstellen.

        Kennisname van de overdrachten onder bezwarende titel aan de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "Geelse Huisvesting") van:

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout; en

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.

        Mededeling van eventueel andere belangrijke wijzigingen.

  1. Besluit tot fusie van de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overnemende vennootschap" of "Geelse Huisvesting"), volgens de modaliteiten en tegen de voorwaarden bepaald in de fusievoorstellen en overeenkomstig de bepalingen van artikel 12:2 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, door overneming van:

        de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Zonnige Kempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Grote Markt 39, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.221.368 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overgenomen vennootschap" of "Zonnige Kempen");

        de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Kleine Landeigendom Zuiderkempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Tongerlodorp 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0405.794.055 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overgenomen vennootschap" of "Kleine Landeigendom Zuiderkempen"); en

        de naamloze vennootschap "De Woonbrug" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2200 Herentals, Augustijnenlaan 28, bus 6, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.156.735 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overgenomen vennootschap" of "De Woonbrug");

        bij wijze van overgang onder algemene titel van het hele vermogen - zowel de rechten als de   verplichtingen – van elk van de overgenomen vennootschappen, mits uitreiking van nieuwe aandelen en               met verhoging (via inbrengen in natura) van het vermogen van de Geelse Huisvesting. Alle handelingen van de overgenomen vennootschappen gesteld sinds 1 januari 2023 worden boekhoudkundig geacht te zijn verricht voor rekening van de overnemende vennootschap.

        Beschrijving van de overgegane vermogens - Voorwaarden en lasten van de overgang ingevolge de fusie.

  1. Voorstel tot wijziging van het voorwerp van de overnemende vennootschap ten einde de overnemende vennootschap in staat te stellen om de activiteiten, die verbonden zijn aan de overgedragen bedrijfstakken van

        voormelde Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”; en

        voormelde Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”;

   verder te zetten.

  1. Vaststelling van de vervulling van de opschortende voorwaarden.

 Vaststelling dat de fusie effectief verwezenlijkt is.

Vervolgens zal de buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting nog over de volgende agendapunten dienen te beslissen:

  1. Voorstel tot wijziging van de naam van de vennootschap in "LeefGoed".
  2. Aanneming en goedkeuring van een nieuwe integrale versie van de statuten ter vervanging van de bestaande tekst van de statuten om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten, de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en de Omzendbrief van 24 april 2020 OMG/W 2020/3 betreffende de impact van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen (hierna de “Omzendbrief” genoemd).
  3. Vaststelling van de vervulling van de opschortende voorwaarden.

 Vaststelling dat de overdrachten van bedrijfstakken onder bezwarende titel aan de besloten                              vennootschap "GEELSE HUISVESTING", effectief verwezenlijkt zijn, met name:

        de overdracht van de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout; en

        de overdracht van de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.

  1. Ontslagen en benoemingen van bestuurders.
  2. Bevestiging van het mandaat van de commissaris.
  3. Bevestiging van het adres van de zetel.
  4. Website en e-mail adres.
  5. Bijzonder machten tot uitvoering van de genomen besluiten.
  6. Vragen van de aandeelhouders.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen de sociale huisvestingsmaatschappijen vermeld in het bovenvermeld overzicht (waarbij deze maatschappijen telkens als overgenomen vennootschap zullen fungeren en Geelse Huisvesting als overnemende vennootschap).

Bovendien zal Geelse Huisvesting (als verkrijgende vennootschap) de begunstigde zijn van een aantal overdrachten van bedrijfstakken door de verschillende sociale verhuurkantoren binnen het werkingsgebied Kempen-Zuid (als overdragende entiteiten), eveneens overeenkomstig het bovenstaand overzicht.

Deze fusies door overneming en overdrachten van bedrijfstakken kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Zuid. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 2

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Zonnige Kempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van De Woonbrug NV-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

 

Specifiek voor iedere fusie door overneming vermeld in bovenstaand overzicht

Voor iedere fusie door overneming vermeld in het bovenstaand overzicht, geldt het volgende:

a) Algemeen

De bestuursorganen van de respectieve betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen en Geelse Huisvesting hebben een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd (in bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond iedere fusie door overneming zelf nader wordt toegelicht.

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van ieder van de betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen overeenkomstig art. 12:26 WVV. Deze documenten worden eveneens in bijlage gevoegd.

b) Financieel

Ingevolge de voorgenomen fusies door overneming, zullen de aandeelhouders van de verschillende overgenomen vennootschappen de aandelen die zij momenteel aanhouden in de sociale huisvestingsmaatschappijen andere dan Geelse Huisvesting omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting waarbij voor ieder bestaand aandeel dat een aandeelhouder aanhoudt in de sociale huisvestingsmaatschappijen het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel zal worden uitgegeven.

Deze nieuwe aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het corresponderende fusievoorstel en het fusieverslag voor de transactie in kwestie. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.

 

Statutenwijziging

a) Algemeen

Teneinde te conformeren aan de wettelijke bepalingen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en de Omzendbrief van 24 april 2020 OMG/W 2020/3 betreffende de impact van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen, en de nieuwe bestuursstructuur te kunnen implementeren, zal Geelse Huisvesting haar statuten dienen aan te passen.

In dat verband zal de naam van Geelse Huisvesting eveneens worden gewijzigd naar “LeefGoed”.

b) Financieel

Deze beslissing zal geen bijkomende financiële engagementen creëren voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.

 

Benoeming bestuurders

a) Algemeen

Overeenkomstig het voorstel van gewijzigde statuten van Geelse Huisvesting, wordt voorzien in een bindende voordrachtregeling voor bestuurders door de lokale besturen binnen het werkingsgebied, en bovendien één bestuurder die wordt benoemd op voordracht van de private aandeelhouders.

In dat verband zal de gemeente beschikken over een bindend voordrachtrecht om kandidaten voor te dragen voor een bestuursmandaat binnen Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed) met dien verstande dat het effectieve keuzerecht om een bepaalde kandidaat te weerhouden wettelijk voorbehouden is aan de algemene vergadering van de aandeelhouders (nieuwe samenstelling na de fusieverrichtingen) van Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed). Om die reden dienen er meer kandidaten te worden voorgedragen dan er effectieve bestuursmandaten mogen worden ingevuld.

In dat kader worden de volgende personen als kandidaten voorgedragen om namens de gemeente te zetelen binnen het bestuursorgaan van Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed):

        Kandidaat 1: mevrouw Hilde Van Looy, schepen Omgeving

        Kandidaat 2: de heer Elias De Wever, schepen Welzijn

b) Financieel

Deze beslissing zal geen bijkomende financiële engagementen creëren voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder van Geelse Huisvesting een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023, worden integraal goed.

Artikel 2:

De heer Rigo Huyskens, vertegenwoordiger Geelse Huisvesting BV wordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.33. BESLISSING De coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid “Kleine Landeigendom Zuiderkempen”. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 30 juni 2023. Agenda en toekennen mandaat inzake vertegenwoordiging. Goedkeuring. - TA - Tania Vrindts

MOTIVERING:

Feiten en context

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Tania Vrindts als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de Kleine Landeigendom voor de legislatuur 2019-2024.

        Mei 2023: Met de oproeping van Kleine Landeigendom Zuiderkempen werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders die werd ingepland op 30 juni 2023, met als volgende agenda:

  1. Onderzoek van het fusievoorstel overeenkomstig artikel 12:24 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen. Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om dit fusievoorstel kosteloos te verkrijgen.
  2. Onderzoek van:

        de omstandige schriftelijke verslagen, overeenkomstig artikel 12:25 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen;

        de schriftelijke verslagen over het fusievoorstel, overeenkomstig artikel 12:26 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de commissarissen van de te fuseren vennootschappen.

  Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze documenten kosteloos te                              verkrijgen.

  1. Mededeling van belangrijke wijzigingen, die zich in de activa en passiva van de vermogens van de te fuseren vennootschappen hebben voorgedaan sinds de datum van opmaak van de fusievoorstellen.

        Kennisname van de overdrachten onder bezwarende titel aan de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "Geelse Huisvesting") van:

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout; en

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.

        Mededeling van eventueel andere belangrijke wijzigingen.

  1. * Besluit tot ontbinding zonder vereffening en fusie van: de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Kleine Landeigendom Zuiderkempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Tongerlodorp 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0405.794.055 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overgenomen vennootschap" of "Kleine Landeigendom Zuiderkempen"),

 volgens de modaliteiten en tegen de voorwaarden bepaald in voormeld fusievoorstel en                                            overeenkomstig de bepalingen van artikel 12:2 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, bij                                           wijze van overgang onder algemene titel van het hele vermogen - zowel de rechten als de                                           verplichtingen               - van de overgenomen vennootschap in de besloten vennootschap "GEELSE                                           HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE)                                           0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling               Turnhout (de "overnemende vennootschap" of "Geelse                                           Huisvesting"), mits uitreiking van nieuwe aandelen en met verhoging (via inbreng in natura) van het                                           vermogen van de Geelse Huisvesting.

 Alle handelingen van de overgenomen vennootschap gesteld sinds 1 januari 2023 worden                                            boekhoudkundig geacht te zijn verricht voor rekening van de overnemende vennootschap.

  * Beschrijving van het overgegane vermogen - Voorwaarden en lasten van de overgang ingevolge de                             fusie.

 * Ontbinding zonder vereffening van de overgenomen vennootschap.

  1. Vaststelling einde mandaat van de bestuurders.
  2. Vaststelling einde mandaat van de commissaris.
  3. Beding dat de besluiten te nemen over de onderwerpen op de agenda genomen worden onder opschortende voorwaarde van een overeenstemmend besluit tot fusie door de buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders van de overnemende vennootschap – Bijzondere volmacht.
  4. Bijzonder machten tot uitvoering van de genomen besluiten.
  5. Vragen van de aandeelhouders.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen Kleine Landeigendom Zuiderkempen (als overgenomen vennootschap) en Geelse Huisvesting (als overnemende vennootschap).

Deze fusies door overneming en overdrachten van bedrijfstakken kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Zuid. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 2

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Zonnige Kempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van De Woonbrug NV-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

De bestuursorganen van Kleine Landeigendom Zuiderkempen en Geelse Huisvesting hebben in dat kader een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd (in bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond de fusie door overneming zelf nader worden toegelicht.

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van Kleine Landeigendom Zuiderkempen overeenkomstig art. 12:26 WVV. Deze documenten worden eveneens in bijlage gevoegd.

Financiële weerslag

Ingevolge de voorgenomen fusie door overneming, zal de gemeente haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Kleine Landeigendom Zuiderkempen omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente aanhoudt in Kleine Landeigendom Zuiderkempen het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel worden uitgegeven. Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het fusievoorstel en het fusieverslag. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder van Kleine Landeigendom Zuiderkempen een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen op 30 juni 2023, integraal goed.

Artikel 2:

Mevrouw Tania Vrindts, vertegenwoordiger Kleine Landeigendom Zuiderkempenwordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen op 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.34. BESLISSING coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid “Zonnige Kempen”. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 30 juni 2023. Agenda en toekennen mandaat inzake vertegenwoordiging. Goedkeuring. - TA - Tania Vrindts

MOTIVERING:

Feiten en context

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Jos Voet als vertegenwoordiger en Hilde Van Looy als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Zonnige Kempen voor de legislatuur 2019-2024.

        datum 2023: Met de oproeping  van Zonnige Kempen werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders die werd ingepland op 30 juni 2023, met als volgende agenda:

  1. Onderzoek van het fusievoorstel overeenkomstig artikel 12:24 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen. Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om dit fusievoorstel kosteloos te verkrijgen.
  2. Onderzoek van:

        de omstandige schriftelijke verslagen, overeenkomstig artikel 12:25 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen;

        de schriftelijke verslagen over het fusievoorstel, overeenkomstig artikel 12:26 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de commissarissen van de te fuseren vennootschappen.

 Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze documenten kosteloos te                                            verkrijgen.

  1. Mededeling van belangrijke wijzigingen, die zich in de activa en passiva van de vermogens van de te fuseren vennootschappen hebben voorgedaan sinds de datum van opmaak van de fusievoorstellen.

        Kennisname van de overdrachten onder bezwarende titel aan de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "Geelse Huisvesting") van:

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout; en

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.

        Mededeling van eventueel andere belangrijke wijzigingen

  1. * Besluit tot ontbinding zonder vereffening en fusie van: de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Zonnige Kempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Grote Markt 39, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.221.368 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout(de "overgenomen vennootschap" of "Zonnige Kempen"), volgens de modaliteiten en tegen de voorwaarden bepaald in voormeld fusievoorstel en overeenkomstig de bepalingen van artikel 12:2 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, bij wijze van overgang onder algemene titel van het hele vermogen - zowel de rechten als de verplichtingen - van de overgenomen vennootschap in de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout(de "overnemende vennootschap" of "Geelse Huisvesting"), mits uitreiking van nieuwe aandelen en met verhoging (via inbreng in natura) van het vermogen van de Geelse Huisvesting.

 Alle handelingen van de overgenomen vennootschap gesteld sinds 1 januari 2023 worden                                               boekhoudkundig geacht te zijn verricht voor rekening van de overnemende vennootschap.

 * Beschrijving van het overgegane vermogen - Voorwaarden en lasten van de overgang ingevolge                                 de fusie.

        * Ontbinding zonder vereffening van de overgenomen vennootschap.

  1. Vaststelling einde mandaat van de bestuurders.
  2. Vaststelling einde mandaat van de commissaris.
  3. Beding dat de besluiten te nemen over de onderwerpen op de agenda genomen worden onder opschortende voorwaarde van een overeenstemmend besluit tot fusie door de buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders van de overnemende vennootschap – Bijzondere volmacht.
  4. Bijzonder machten tot uitvoering van de genomen besluiten.
  5. Vragen van de aandeelhouders.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Zonnige Kempen zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen Zonnige Kempen (als overgenomen vennootschap) en Geelse Huisvesting (als overnemende vennootschap).

Deze fusies door overneming en overdrachten van bedrijfstakken kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Zuid. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 2

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Zonnige Kempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van De Woonbrug NV-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

De bestuursorganen van Zonnige Kempen en Geelse Huisvesting hebben in dat kader een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd (in Bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond de fusie door overneming zelf nader worden toegelicht.

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van Zonnige Kempen overeenkomstig art. 12:26 WVV. Deze documenten worden eveneens in bijlage gevoegd.

Financiële weerslag

Ingevolge de voorgenomen fusie door overneming, zal de gemeente haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Zonnige Kempen omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente aanhoudt in Zonnige Kempen het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel worden uitgegeven. Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het fusievoorstel en het fusieverslag. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder van Zonnige Kempen een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van Zonnige Kempen op 30 juni 2023, integraal goed.

Artikel 2:

De heer Jos Voet, vertegenwoordiger Zonnige Kempen wordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Zonnige Kempen op 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.35. VRAAG Maai mei niet, of toch wel ? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Maai mei niet, of toch wel ?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 22 mei 2023.

 

GR OZ  A.36. VRAAG Octopusplan, schoolomgeving 2.0 : welke impact zal dit hebben op de schoolomgevingen ? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Octopusplan, schoolomgeving 2.0 : welke impact zal dit hebben op de schoolomgevingen ?

 

Publicatiedatum: 08/09/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.