Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 16 oktober 2023 om 19.00 uur tot 20:43 uur.

 

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Dries Van Hoof: vertrouwenspersoon

 

Verontschuldigd:

Dorien Van Opstal: raadslid

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 25 september 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        25 september 2023: De gemeenteraad vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 25 september 2023 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Site Ter Nethe. Stand van zaken.

KENNISNAME:

Schepen Elien Bergmans geeft een stand van zaken over de site Ter Nethe. De gemeenteraad neemt hier kennis van.

Buiten infrastructuur (wegenis, buffervoorzieningen, groenaanleg) 

In de afgelopen periode heeft het studiebureau (IOK) de plannen verder verfijnd met de ontsluiting naar de zone van het school.

Op 25 augustus 2023 heeft een coördinatievergadering plaatsgevonden om het nieuwe voorontwerp van de wegenis toe te lichten aan de diverse nutsmaatschappijen. Op basis van deze informatie zullen de nutsmaatschappijen een voorstel van aanleg voor hun leidingen opmaken in functie van verdere uitvoering.

Op 11 september 2023 heeft een infomarkt voor de burgers plaatsgevonden in zaal de Vloeikens waar de plannen voor de buitenaanleg beschikbaar waren voor verduidelijking. Deze informatie is ook opgenomen op de gemeentelijke website. De voorontwerpplannen zijn ook toegevoegd bij deze kennisname.

Warmtenet

Op 6 september 2023 is er een intern overleg geweest met IOK om de verdere aanpak te bespreken. Het studiebureau gaat nu bekijken welke maatregelen en onderzoeken er moeten gebeuren en een voorlopige timing hiervoor op te stellen. We verwachten half oktober een update van hen hierover.

Site school

De afgelopen periode zijn de eerste plannen voor het schoolgebouw opgemaakt op basis van de behoeftes van de school, BKO, brandweer, stabiliteit, ….. Momenteel loopt een conceptstudie voor de technieken. Na deze studie zal een voorontwerp worden afgewerkt en ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Schepen Elien Bergmans geeft meer toelichting bij het plan dat aan de raadsleden bezorgd is. Ze licht de zones toe die op het plan aangeduid staan.

Schepen Elien Bergmans licht toe dat het OCMW-gebouw nu ook al een andere bestemming heeft omdat er meer dienstverlening is dan het OCMW. Er zijn op dit ogenblik geen bouwplannen voor een nieuw administratief centrum.

 

Na bespreking,

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Water. Advies voorlopige aanduiding watergevoelige openruimtegebieden.

MOTIVERING:

Feiten en context

        11 september 2014: Vooroverleg prioritering signaalgebieden reeks 3 in Geel.

        22 september 2014: Het college van burgemeester en schepenen bespreekt de voorgestelde signaalgebieden.

        3 oktober 2014: Ambtelijke goedkeuring prioritering reeks 3.

        12 november 2014: Goedkeuring prioritering reeks 3 door de algemene bekkenvergadering.

        8 april 2016: Bespreking ontwerp startbeslissingen met  bekkensecretariaat, provincie Antwerpen, Waterwegen & Zeekanaal en de gemeente.

        18 april 2016: Bespreking van de startbeslissingen op het college van burgemeester en schepenen.

        30 mei 2016: Goedkeuring door schepencollege van de ontwerpstartbeslissing van de signaalgebieden.

        31 maart 2017: Goedkeuring van de ontwerp startbeslissing signaalgebied Grote Waterstraat - Waterkrekel (SG_R3_NET_35) door Vlaamse Regering.

        12 maart 2018: goedkeuring Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) voorstel voorlopige aanduiding watergevoelige openruimtegebieden.

        24 mei 2018: brief van CIW over de voorlopige aanduiding watergevoelige openruimtegebieden.

        25 juni 2018: Gunstig advies over het watergevoelig openruimtegebied Grote Waterstraat - Waterkrekel WO-SG-R3-NET-354-a.

        14 juli 2023: Besluit van de Vlaamse Regering over de voorlopige aanduiding van het watergevoelig openruimtegebied 'Grote Waterstraat - Waterkrekel' in Hulshout.

        7 september 2023: CIW vraagt de gemeenteraad om advies over de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden in Hulshout.

        Uiterlijk tegen 10 november 2023 moet de gemeenteraad advies geven op het watergevoelige openruimtegebied in Hulshout.

        In Hulshout is er één watergevoelig openruimtegebied aangeduid: Grote Waterstraat - Waterkrekel.

Juridische gronden

        18 juli 2003: Decreet integraal waterbeleid.

        20 juli 2006: Besluit Vlaamse Regering van tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 over het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, gewijzigd bij het besluit van 25 november 2022

        15 mei 2009: Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

        15 juni 2018: Besluit Vlaamse Regering over nadere regels voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden.

Argumentatie

Vanuit de naastgelegen Scheiloop (2de categorie) is er een middelgrote kans op fluviale overstromingen gemodelleerd. Het pluviale model toont hoofdzakelijk in het noordelijke deel van het gebied langs de Scheiloop een middelgrote en kleine kans op pluviale overstromingen. Het noordwestelijke deel van het gebied kent een kleine overstromingskans en ziet deze uitgebreid onder klimaatverandering. Het zuidelijke deel van het gebied kent onder klimaatverandering een bijkomende kleine kans op overstromingen.

Vrijwaring van het gebied voor verder bebouwing is aangewezen en ondersteunt de uitvoering van acties uit het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027 voor de realisatie van bijkomende waterberging.

Er bestaat een conflict tussen de verdere realisatie van de bestemming en de belangen van het watersysteem. Om het gebied voor verdere bebouwing te vrijwaren, is een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied in uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening aangewezen.

De aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden vrijwaart overstromingsgebieden en ondersteunt hiermee de doelstelling van het Structuurplan Vlaanderen om het fysisch systeem structurerend te maken.

De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied is in overeenstemming met het ruimtelijk principe in het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen om het fysisch systeem te beschouwen als ruimtelijk structurerend. Ruimtelijk structurerend betekent dat de huidige, intrinsieke kenmerken van het bestaand fysisch systeem het richtinggevend kader zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van de structuurbepalende functies natuur, bos, landbouw en wonen en werken. De omgeving van de Grote Waterstraat - Waterkrekel, onderdeel van het Netebekken, wordt door de aanduiding als watergevoelig openruimtegebied gevrijwaard van bebouwing en kan verder ontwikkelen op basis van de fysische karakteristieken als waterrijk gebied.

Het planvoornemen is onderworpen aan een milieubeoordeling. Er worden geen significante negatieve effecten op de leefomgeving verwacht. In het ontwerp van plan-MER worden geen milderende maatregelen noodzakelijk geacht.

In het gebied is geen beschermd erfgoed aanwezig. Uit de milieubeoordeling blijkt dat er geen significante effecten te verwachten zijn voor het aspect landschap, onroerend erfgoed en archeologie.

Rekening houdend met de kenmerken van het plan, de omgeving en de uitgevoerde analyse kan geoordeeld worden dat het plan geen risico inhoudt op het veroorzaken van significant negatieve effecten op de aanwezige Habitat- en Vogelrichtlijngebieden of Bijlage III soorten van het Natuurdecreet. Voor de voorliggende aanduiding moet geen passende beoordeling worden opgemaakt. Een verscherpte natuurtoets is niet vereist.

Er bevinden zich geen bestaande Seveso-inrichtingen in of nabij het gebied. De inplanting van nieuwe Seveso-inrichtingen is volgens de voorziene stedenbouwkundige voorschriften uitgesloten. Het opstellen van een ruimtelijk veiligheidsrapport (RVR) is niet vereist. Die beoordeling blijkt uit de RVR-toets van 23 mei 2023.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

De definitieve aanduiding als watergevoelig openruimtegebied kan aanleiding geven tot een planschadevergoeding volgens de bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikel 5.6.8, en de bepalingen van het Instrumentendecreet. De vergoeding wordt desgevallend gevorderd ten aanzien van het Vlaamse Gewest en aangerekend op en opgevangen binnen het BRV-fonds (voorheen Rubiconfonds).

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist gunstig advies te geven voor het ontwerp van voorlopige aanduiding van volgend watergevoelig openruimtegebied: Grote Waterstraat - Waterkrekel.

Artikel 2:

De beslissing wordt digitaal overgemaakt aan het CIW-secretariaat, secretariaat_ciw@vmm.be.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Zefier. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding Geert Daems als volmachtdrager en Rigo Huyskens als plaatsvervangend volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van Zefier.

        12 juni 2023: E-mail van Zefier met de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2023.

        27 september 2023: E-mail van Zefier waarin wordt gevraagd om artikelen 1 tot en met 5 van het besluit exact te volgen.

Juridische gronden

        21 december 1994: Wet over sociale en diverse bepalingen: artikel 180.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        29 maart 2018: Statuten Zefier: artikel 26, 27 en 28.

Argumentatie

De gemeente Hulshout is vennoot cvba Zefier.

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van cvba Zefier en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

Naar aanleiding van de invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV”) moet Zefier uiterlijk tegen 1 januari 2024 haar statuten in overeenstemming brengen met de dwingende bepalingen van het WVV.

In dat verband heeft de raad van bestuur van Zefier een ontwerp van statutenwijziging voorbereid, waarvan de ontwerptekst samen met een artikelsgewijze toelichting, een verslag betreffende de soorten van aandelen en een verslag betreffende coöperatieve finaliteit aan de gemeente werden overgemaakt. Daarin stelt de raad van bestuur onder meer voor Zefier te laten voortbestaan als een coöperatieve vennootschap, aangezien Zefier kan worden geacht een coöperatieve finaliteit te hebben.

De wijzigingen aan de statuten van Zefier moeten notarieel worden vastgesteld op een buitengewone algemene vergadering van Zefier. Deze algemene vergadering strekt er louter toe de wijzigingen zoals die zijn voorgesteld door de raad van bestuur goed te keuren. Om die reden en om de praktische implementatie van de statutenwijziging te vereenvoudigen, stelt de raad van bestuur aan de vennoten van Zefier voor om een volmacht te verlenen met als doel de gemeente Hulshout te vertegenwoordigen op deze buitengewone algemene vergadering.

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.

1. Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.

2. Kennisname van de volgende verslagen:

 i. het verslag van het bestuursorgaan over de invoering van de coöperatieve finaliteit van de   Vennootschap in de statuten opgesteld overeenkomstig artikel 6:86 van het Wetboek van                                           vennootschappen en verenigingen.

 ii. het verslag van het bestuursorgaan over de wijziging van de rechten verbonden aan de                 verschillende soorten van aandelen van de Vennootschap opgesteld               overeenkomstig artikel 6:87 van                             het Wetboek van vennootschappen en verenigingen ingevolge de creatie van nieuwe soorten van                             aandelen, en de afschaffing van soorten van aandelen.

 iii. het verslag van de commissaris waarin wordt beoordeeld of de financiële en boekhoudkundige                             gegevens die aan het verslag van het bestuursorgaan ten grondslag liggen getrouw en voldoende zijn                             in al hun materiële aspecten om de algemene vergadering te informeren, opgesteld in toepassing van                             artikel 6:87 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

3. Toevoeging van een nieuw artikel in de statuten inzake de coöperatieve waarden en finaliteit van de Vennootschap.

4. Aanname van een nieuwe tekst van statuten teneinde deze onder meer in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

5. Volmacht voor de coördinatie van statuten.

6. Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

7. Volmacht voor de formaliteiten.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 en van de bijhorende stukken. De gemeenteraad treedt de motivering bij die in deze stukken is opgenomen.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Zefier zoals voorgelegd integraal goed.

Artikel 4

De gemeenteraad duidt de heer Philippe Rossie, secretaris van Zefier, iedere advocaat of medewerker van het advocatenkantoor Stibbe (met zetel te Loksumstraat 25, 1000 Brussel) en iedere medewerker van het notariskantoor Berquin (met zetel te Lloyd Georgelaan 11, 1000 Brussel), alleen handelend en met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, aan als afgevaardigde aan op de buitengewone algemene vergadering van Zefier, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

Artikel 5

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Zefier alle punten van de agenda goed te keuren. De gemeenteraad geeft eveneens de opdracht aan de afgevaardigde om alle overige handelingen en/of transacties te stellen die nodig zijn of nuttig kunnen zijn in het kader van de voorgenomen buitengewone algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Brandweer. Financiële verdeelsleutel 2024 voor Brandweerzone Kempen.

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 januari 2015: De brandweerzone is officieel een hulpverleningszone.

        De zoneraad legt jaarlijks een voorstel van principiële financiële verdeelsleutel voor aan de gemeenteraden. De gemeenteraden beslissen daar jaarlijks over.

        18 maart 2023: Goedkeuring zoneraad financiële verdeelsleutel 2024.

        De zoneraad heeft het principe van de financiële verdeelsleutel 2021-2026 goedgekeurd op de zoneraad van 31 oktober 2020. Artikel 1 bepaalt dat de verdeelsleutel jaarlijks wordt aangepast aan de meest recente gegevens zoals bevolkingsaantal, KI, correctiefactor aanrijtijden en correctie DGH. Dit geeft volgende verdeling:

Gemeente

% 2024

Geel

21,34 %

Mol

15,44 %

Herentals

10,70 %

Westerlo

10,34 %

Balen

8,76 %

Laakdal

4,64 %

Herselt

3,52 %

Olen

5,09 %

Grobbendonk

4,21 %

Retie

2,53 %

Hulshout

2,34 %

Meerhout

3,50 %

Dessel

2,58 %

Herenthout

3,21 %

Vorselaar

1,80 %

 

Vanaf 2024 zal ook een verrekening van de goederen gebeuren volgens het principe dat de zoneraad op 31 oktober 2020 heeft vastgelegd. De effectieve bedragen zijn bijgevolg:

Gemeente

Bedrag/jaar

Geel

- 6.539,30

Mol

- 96 295,79

Herentals

- 65.023,84

Westerlo

- 21.632,80

Balen

- 11.991,22

Laakdal

+ 40.856,36

Herselt

+ 40.760,73

Olen

+ 44.681,87

Grobbendonk

- 38.772,49

Retie

+ 26.702,01

Hulshout

+ 25.363,08

Meerhout

+ 32.248,98

Dessel

+ 24.597,98

Herenthout

- 14.962,95

Vorselaar

+ 20.007,38

Dit wordt verrekend in het investeringsbudget per gemeente.

Juridische gronden

        15 mei 2007: Wet over de civiele veiligheid: Hoofdstuk II.

        23 augustus 2014: Koninklijk Besluit over de vaststelling van de inventaris- en schattingsregels van de roerende en onroerende goederen van de gemeenten aangewend voor de uitvoering van de opdrachten van de brandweerdiensten.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Alle gemeenteraden van de 15 gemeenten die deel uitmaken van de hulpverleningszone Kempen, moeten de voorgestelde verdeelsleutel goedkeuren. Als een gemeenteraad de verdeelsleutel niet goedkeurt, bepaalt de gouverneur de verdeelsleutel in plaats van de zone en de deelnemende gemeenten.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000004 De veiligheid verhogen voor de Hulshoutse inwoners.

Actie

AC000062 Samenwerken met de diverse veiligheidsdiensten.

MJP nummer

MJP000137 (werkingstoelage)

MJP001843 (investeringstoelage)

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de financiële verdeelsleutel voor 2024 voor Brandweerzone Kempen goed:

Gemeente

% 2024

Geel

21,34 %

Mol

15,44 %

Herentals

10,70 %

Westerlo

10,34 %

Balen  

8,76 %

Laakdal

4,64 %

Herselt

3,52 %

Olen

5,09 %

Grobbendonk

4,21 %

Retie

2,53 %

Hulshout

2,34 %

Meerhout

3,50 %

Dessel

2,58 %

Herenthout

3,21 %

Vorselaar

1,80 %

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de verrekening van de goederen goed die wordt doorgevoerd en verrekend op het investeringsbudget van 2024:

Gemeente

Bedrag/jaar

Geel

- 6.539,30

Mol

- 96 295,79

Herentals

- 65.023,84

Westerlo

- 21.632,80

Balen

- 11.991,22

Laakdal

+ 40.856,36

Herselt

+ 40.760,73

Olen

+ 44.681,87

Grobbendonk

- 38.772,49

Retie

+ 26.702,01

Hulshout

+ 25.363,08

Meerhout

+ 32.248,98

Dessel

+ 24.597,98

Herenthout

- 14.962,95

Vorselaar

+ 20.007,38

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Kerkfabriek Sint Mattheüs. Goedkeuring budgetwijziging 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        26 juni 2023: Goedkeuring Kerkraad Sint Mattheüs budgetwijziging 2023.

        28 september 2023: Ontvangst documenten bij gemeentebestuur.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, over bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        20 september 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

De Vlaamse Regering stelt de voorwaarden vast waaraan het budget moet voldoen om te passen in het goedgekeurde meerjarenplan. Het exploitatiebudget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als gemeentelijke toelage.

Als het budget of de -wijziging past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

 Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid en hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

Als binnen de voormelde termijn van vijftig dagen geen besluit naar de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht het budget te hebben goedgekeurd.

Kerkfabriek Sint Mattheüs heeft een budgetwijziging doorgevoerd voor een stijging binnen de exploitatie-uitgaven voor de eredienst en gebouwen van de eredienst met 5.000 euro. Dit betekent een stijging van een exploitatietoelage waardoor de budgetwijziging een verschil geeft op het gemeentelijke budget van 5.000 euro, waarvan € 4.350 voor rekening van Hulshout (87 %) en € 650 voor rekening van Heist-op-den-Berg (13 %).

De budgetwijziging past niet binnen het meerjarenplan van de kerkfabriek. Het is aan te raden in de toekomst ook het meerjarenplan te wijzigingen en deze volledig op elkaar af te stemmen.

Na bespreking,

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Katrien Monsecour
5 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek Sint Mattheüs goed. De stijging van de gemeentelijke toelage voor een bedrag van € 4.350 voor onze gemeente zal bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan van het lokaal bestuur verwerkt worden. De totale gemeentelijke toelage wordt verhoogd met 5.000 euro, 13% van deze verhoging van de toelage (650 euro) wordt gedragen door de gemeente Heist-op-den-Berg.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Punt bijlagen/links Sint Mattheüs Advies budgetwijziging 2023.pdf Download
Beleidend schrijven BW23.pdf Download
Budgetwijziging 2023 Sint Mattheus.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Kerkfabriek Sint Mattheüs. Goedkeuring budget 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        26 juni 2023: Goedkeuring Kerkraad Sint Mattheüs over bespreking budget 2024 kerkbestuur Sint Mattheüs.

        22 september 2023: Ontvangst documenten bij gemeentebestuur via Religiopoint.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, over bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        20 september 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

De Vlaamse Regering stelt de voorwaarden vast waaraan het budget moet voldoen om te passen in het goedgekeurde meerjarenplan. Het exploitatiebudget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als gemeentelijke toelage.

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

 Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid en hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

Als binnen de voormelde termijn van vijftig dagen geen besluit naar de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht het budget te hebben goedgekeurd.

De kerkfabriek Sint Mattheüs heeft volgend budget 2024 voorgelegd (bedragen in euro) dat niet volledig binnen het (in 2022 aangepaste en) goedgekeurde meerjarenplan past :

Het exploitatiegedeelte past volledig binnen het meerjarenplan. De investeringen en ook de toelage hiervoor werden niet opgenomen in het meerjarenplan van de gemeente.

*exploitatie:

Ontvangsten

6.850 euro

Uitgaven

39.500 euro

Toelage

30.941,10 euro waarvan 26.918,76 euro voor Hulshout

*investeringen:

Totale ontvangsten, inclusief gemeentelijke toelage

12.000 euro

Totale uitgaven

12.000 euro

Gemeentelijke investeringstoelage, reeds mee opgenomen in de totale ontvangsten

12.000 euro

Het budget moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad omdat het niet past binnen het geldende goedgekeurde meerjarenplan, hierin was geen investeringstoelage opgenomen.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Katrien Monsecour
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Het agendapunt is voor mij onvoldoende duidelijk toegelicht

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het budget 2024 van de kerkfabriek Sint Mattheüs goed. De lager dan reeds voorziene exploitatietoelage van 26.918,76 euro en de nieuwe investeringstoelage van 12.000 euro zullen bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan van het lokaal bestuur verwerkt worden.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Punt bijlagen/links Advies budget 2024 sint mattheüs.pdf Download
Begeleidend schrijven budget 24.pdf Download
Budget 24 Sint Mattheus.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING Kerkfabriek Sint Adriaan. Goedkeuring meerjarenplanwijziging 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        9 maart 2023: Goedkeuring Kerkraad Sint Adriaan over bespreking wijziging meerjarenplan 2020-2025 kerkbestuur Sint Adriaan.

        16 augustus 2023: Ontvangst documenten bij gemeentebestuur via Religiopoint.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, over bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

Adviezen

        20 september 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

De meerjarenplannen en de wijzigingen zijn onderworpen aan het advies van het erkend representatief orgaan en aan de goedkeuring van de gemeenteraad.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de goedkeuring binnen een termijn van honderd dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het advies van het erkend representatief orgaan bij de gemeenteoverheid of de dag na het verstrijken van de termijn van vijftig dagen, en verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan. De gemeenteraad kan het meerjarenplan goedkeuren, niet goedkeuren of aanpassen aan wat in het overleg besproken werd.

Als binnen de termijn van honderd dagen, bedoeld in het derde lid, geen besluit naar de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht zijn goedkeuring aan de meerjarenplannen te hebben verleend.

Kerkfabriek Sint Adriaan heeft volgende wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 voorgelegd (bedragen in euro):

*exploitatie:

 

MJP 2020

MJP 2021

MJP 2022

MJP 2023

MJP 2024

MJP 2025

J Exploitatie eigen fin boekjaar

-17.518,00

-23.430,56

-18.388,00

-20.208,00

-21.963,00

-22.193,00

K gecorrigeerd overschot/tekort expl. n-2

11.858,43

44.674,56

0,00

0,00

0,00

0,00

L Exploitatie voor toelage

-5.659,57

21.244,00

-18.388,00

 

-20.208,00

-21.963,00

-22.193,00

M Exploitatietoelage

5.659,57

0,00

18.388,00

20.208,00

21.963,00

22.193,00

N overschot exploitatie

0,00

21.244,00

0,00

0,00

0,00

0,00

*investeringen:

 

MJP 2020

MJP 2021

MJP 2022

MJP 2023

MJP 2024

MJP 2025

Resultaat investeringen boekjaar

-365.078,51

-13.300,00

-5.000

-5.000

-5.000

-5.000

Toelage investeringen

0

0

0

0

0

0

BESLUIT: 15 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Katrien Monsecour
4 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint Adriaan. De wijziging verhoogt vanaf 2023 de exploitatietoelage van het lokaal bestuur licht (€ 1.450 in 2023, en € 2.500 in 2024 en 2025). De bedragen zullen aangepast worden in de komende aanpassing meerjarenplan met volgende exploitatietoelage voor de kerkfabriek Sint Adriaan:

Jaar

Nieuwe toelage

Oude toelage

Verhoging

2023

20.208 euro

18.758 euro

1.450 euro

2024

21.963 euro

19.463 euro

2.500 euro

2025

22.193 euro

19.693 euro

2.500 euro

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Punt bijlagen/links VERSLAG KERKFABRIEK 09-03-2023 (1)-1.pdf Download
Sint-Adriaan AMJP 2023.pdf Download
Advies wijziging MJP 2020-2025 sint adriaan.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Kerkfabriek Sint Adriaan. Aktename budgetwijziging 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        9 maart 2023: Verslag Kerkraad Sint Adriaan over bespreking budgetwijziging 2023.

        31 augustus 2023: Ontvangst documenten bij gemeentebestuur.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, over bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

Adviezen

        20 september 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

De Vlaamse Regering stelt de voorwaarden vast waaraan het budget moet voldoen om te passen in het goedgekeurde meerjarenplan. Het exploitatiebudget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als gemeentelijke toelage.

 Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

Als het budget of de -wijziging past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid en hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

Als binnen de voormelde termijn van vijftig dagen geen besluit naar de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht het budget te hebben goedgekeurd.

Kerkfabriek Sint Adriaan heeft een budgetwijziging doorgevoerd voor door een daling van 1.500 euro bij de ontvangsten en een stijging van 1.900 euro bij de uitgaven. Dit resulteert door een verwerking van de resultaten van de voorbijgaande jaren niet in een stijging van de exploitatietoelage van 2023.

Als het budget of de -wijziging past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

Na bespreking,

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Katrien Monsecour
5 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek Sint Adriaan. Er is geen wijziging van de gemeentelijke toelage en de wijziging past binnen het nieuw goedgekeurde meerjarenplan. De gemeentelijke toelage voor exploitatie en investeringen blijft 0 euro.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Punt bijlagen/links Sint Adriaan advies BW 2023.pdf Download
Sint Adriaan Advies budgetwijziging 2023.docx Download
Budgetwijziging_officieleversie-3.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Kerkfabriek Sint Adriaan. Aktename budgetwijziging 2023-2.

MOTIVERING:

Feiten en context

        9 augustus 2023: Verslag Kerkraad Sint Adriaan over bespreking budgetwijziging 2023-2.

        22 september 2023: Ontvangst documenten bij gemeentebestuur.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, over bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

Adviezen

        2 oktober 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

De Vlaamse Regering stelt de voorwaarden vast waaraan het budget moet voldoen om te passen in het goedgekeurde meerjarenplan. Het exploitatiebudget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als gemeentelijke toelage.

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

 Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid en hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

Als binnen de voormelde termijn van vijftig dagen geen besluit naar de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht het budget te hebben goedgekeurd.

Kerkfabriek Sint Adriaan heeft een budgetwijziging doorgevoerd voor verschuivingen tussen verschillende rubrieken binnen de exploitatieuitgaven. Er wordt ook een verhoging van de investeringsontvangsten opgetekend, dit door de verkoop van gronden gelegen in het RUP waarvan de akte nog in 2023 zal verleden worden. Er is geen wijziging op de exploitatietoelage of investeringstoelage, ze blijven beide 0 euro.

In het huidige geval past de budgetwijziging binnen het meerjarenplan aangezien de gemeentelijke toelage voor exploitatie niet wordt aangepast en 0 euro blijft.

BESLUIT: 15 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Sofie Van Lommel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Katrien Monsecour
4 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2023-2 van de kerkfabriek Sint Adriaan. Er is geen wijziging van de gemeentelijke toelage en de wijziging past volledig binnen het nieuw goedgekeurde meerjarenplan. De gemeentelijke toelage voor exploitatie en investering blijft 0 euro bedragen voor werkingsjaar 2023.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Punt bijlagen/links 202308101039323 VERSLAG KERKFABRIEK 09 08 2023.pdf Download
202309211055720 Advies.pdf Download
202308101039321 Budgetwijziging_officieleversie.pdf Download
202308101039327 Statusblad.pdf Download
Advies gemeente BW 2023-2 Sint Adriaan.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Kerkfabriek Sint Adriaan. Aktename budget 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        9 augustus 2023: Goedkeuring Kerkraad Sint Adriaan over bespreking budget 2024 kerkbestuur Sint Adriaan.

        30 september 2023: Ontvangst documenten bij gemeentebestuur via Religiopoint.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, over bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        20 september 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

De Vlaamse Regering stelt de voorwaarden vast waaraan het budget moet voldoen om te passen in het goedgekeurde meerjarenplan. Het exploitatiebudget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als gemeentelijke toelage.

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid en hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

Als binnen de voormelde termijn van vijftig dagen geen besluit naar de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht het budget te hebben goedgekeurd.

De kerkfabriek Sint Adriaan legt volgend budget 2024 voor (bedragen in euro):

*exploitatie:

Ontvangsten

12.400 euro

Uitgaven

41.113 euro

Toelage

16.850,93 euro

 

*investeringen:

Ontvangsten

0 euro

Uitgave

2.500 euro

Toelage

0 euro

Het voorgestelde budget 2024 past volledig binnen het goedgekeurde meerjarenplan. De toelage voor exploitatie opgenomen in het meerjarenplan was 21.963 euro en de nu voorgestelde 16.850,93 euro past daar zeker binnen. Dit betekent zelfs een verlaging van de goedgekeurde toelage.

Na bespreking,

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Katrien Monsecour
5 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint Adriaan. De gemeentelijke toelage voor exploitatie voor 2024 zal aangepast worden naar 16.850,93 euro, er is geen investeringstoelage voorzien. Dit bedrag zal aangepast worden in de komende aanpassing meerjarenplan, de huidige voorziening van (na goedkeuring van de meerjarenplanwijziging hiervoor) 21.963 euro wordt verlaagd tot 16.850,93 euro.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Punt bijlagen/links Sint Adriaan advies budget 2024.pdf Download
Budget_officieleversie-1.pdf Download
VERSLAG KERKFABRIEK 09-03-2023 (1)-2.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Kerkfabriek Sint Michiel. Aktename budget 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        25 september 2023: Kerkraad Sint Michiel over bespreking budget 2024.

        30 september 2023: Ontvangst documenten bij gemeentebestuur via Religiopoint.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, over bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        28 september 2023: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

De Vlaamse Regering stelt de voorwaarden vast waaraan het budget moet voldoen om te passen in het goedgekeurde meerjarenplan. Het exploitatiebudget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als gemeentelijke toelage.

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

 Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid en hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

Als binnen de voormelde termijn van vijftig dagen geen besluit naar de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht het budget te hebben goedgekeurd.

De kerkfabriek Sint Michiel legt volgend budget 2024 voor (bedragen in euro):

*exploitatie:

Ontvangsten

1.134,00 euro

Uitgaven

38.220,00 euro

Toelage

28.340,19 euro

 

*investeringen:

Ontvangsten

0,00 euro

Uitgaven

0,00 euro

Toelage

0,00 euro

 

Het huidige budget past binnen het goedgekeurde meerjarenplan. De reeds voorziene toelage in het meerjarenplan is 39.408,44 euro. De huidige toelage past daar zeker binnen en zorgt voor een verlaging van 11.068,25 euro door de verwerking van de resultaten van de voorbije jaren binnen de kerkfabriek.

Na bespreking,

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Katrien Monsecour
5 onthoudingen: Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans en Bart Ceulemans

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint Michiel en de gevraagde gemeentelijke toelage voor exploitatie van 28.340,19 euro. Het huidige budget past binnen het goedgekeurde meerjarenplan. De reeds voorziene toelage in het meerjarenplan is 39.408,44 euro. De huidige toelage past daar zeker binnen en zorgt voor een verlaging van 11.068,25 euro door de verwerking van de resultaten van de voorbije jaren binnen de kerkfabriek. De bedragen zullen aangepast worden in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Punt bijlagen/links Advies budget 2024 sint michiel.pdf Download
beleidsnota budget2024.pdf Download
Budget_2024_officieleversie (3).pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.13. VRAAG Vraag betreffende de impact van het kermisreglement - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Wekelijks staat er donderdagnamiddag een kippenkraam op het plein vóór de Sint-Michielskerk in Westmeerbeek.

Zowel bij de kermis in juni (= eerste zondag na 24 juni, van zondag t.e.m. dinsdag), als deze in oktober (= eerste zondag na 29 september, van zondag t.e.m. dinsdag) wordt het de uitbaters van het kippenkraam verboden om de donderdag voorafgaand aanwezig te zijn.

Dit jaar was er geen enkele kermisattractie aanwezig.

Enkel een oliebollenkraam tekende tweemaal present en dit eveneens op het plein vóór de Sint-Michielskerk.

        Wanneer is het CBS op de hoogte van de al dan niet aanwezigheid van kermisattracties op de beide kermissen?

        Wat maakt het noodzakelijk dat het kippenkraam verboden wordt aanwezig te zijn op de donderdag voorafgaand? M.a.w. wat maakt het onmogelijk dat zowel het kippenkraam, als in voorkomend geval het oliebollenkraam, kortstondig gelijktijdig op hetzelfde plein aanwezig zijn?

        Waarom wordt toegestaan dat het oliebollenkraam eveneens frieten verkoopt, terwijl er zich in de onmiddellijke nabijheid een frituur bevindt? M.a.w. waarom wordt de regel die tot voor kort werd toegepast op de wekelijkse markt in Hulshout (m.b.t. de richtlijn om bepaalde marktkramers/handelaars al dan niet toe te laten i.f.v. de betreffende koopwaar) hier niet toegepast?

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.14. VRAAG Vraag betreffende een onveilige verkeerssituatie. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Naar aanleiding van een bouwproject ter hoogte van Stationsstraat 22, werden er in de onmiddellijke omgeving o.a. tijdelijke afwijkende rijstroken aangebracht.

Sinds deze week werd obstructie, waardoor het verkeer diende af te wijken van de oorspronkelijke rijbaan, verwijderd.

Hierdoor is het gebruik van de oorspronkelijke rijbaan opnieuw mogelijk.

Er wordt echter een gevaarlijke en verwarrende situatie gecreëerd, omdat de tijdelijke belijning nog steeds aanwezig is.

        Waarom werd de tijdelijke belijning niet onmiddellijk verwijderd?

        Wie is hiervoor verantwoordelijk?

        Wanneer wordt hieraan verholpen?

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.15. VRAAG Duurzaamheid. Klimaatactieplan, 2 jaar verder. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

A. Situering

Op 25 oktober 2021 werd het klimaatactieplan goedgekeurd door de gemeenteraad. De gemeenteraad nam kennis van de acties die reeds genomen zijn in kader van het klimaatactieplan op 10 oktober 2022. We zijn alweer een jaar verder. We vragen om weer een stand van zaken te geven van de realisaties.

B. Opgestarte acties

        Energiezorgplan in samenwerking met Fluvius

 Samen met Fluvius werden er tien gemeentelijke gebouwen geselecteerd (op basis van verbruik in                             vergelijking met gelijkaardige gebouwen) waar een energiescan werd uitgevoerd. In oktober                             verwachten wij het rapport met de mogelijke maatregelen die er doorgevoerd kunnen worden, met                             de nadruk op energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot. De geselecteerde gebouwen                             zijn de volgende:

 Gemeentehuis, Huis, Bib, LOI Netelaan, LOI Mgr.

 Raeymaekersstraat, Ferm Dagopvang / Thuiszorg, Kerk Hulshout,

 Kinderopvang Westmeerbeek, Gemeenschapscentrum Yzermael, OCMW gebouw.

Is het rapport uitgebracht? Wat waren de conclusies? Zonnepanelen werden aanbesteed

voor BKO Houtvenne, LOI Netelaan en LOI Mgr. Raeymaekersstraat. Wanneer is de uitvoering

voorzien? Wat met de rest van de gebouwen op de lijst?

        OEPC Sportpark: Samen met Heist-op-den-Berg zitten we in een traject voor het selecteren van een ESCO voor ons Sportpark. De overheidsopdracht is lopende, momenteel is de onderhandelingsfase lopende na indiening van de offertes.

Welke ESCO werd aangesteld voor het Sportpark?

        Aankoop twee elektrische wagens voor het lokaal bestuur.

Welke wagens werden aangekocht?

        E-lyse: E-lyse is de managementtool van Fluvius om het eigen energieverbruik onder controle te houden. Dit werd dit jaar aangevuld met alle gemeentelijke gebouwen, maar ook met enkele gemeentelijke gebouwen waarvan wij de energiekosten niet betalen (diegene waarvoor we de volmacht kregen). Daarnaast werd aan Fluvius gevraagd om alle gemeentelijke gebouwen uit te rusten met een digitale meter. De volgende stap is om hier ook alarmen aan te koppelen zodat we het energieverbruik beter in de gaten kunnen houden.

Waar digitale meters werden geïnstalleerd?

        Openbaar domein klimaatproof (her-)inrichten

       Heraanleg Booischotseweg: afkoppelen hemelwater van riolering, wegwerken wateroverlast van het centrum van Hulshout. Afvoer hemelwater naar sigma-gebied (natuur).

       Het aangrijpen van elk rioleringsproject om de bovenbouw klimaatproof in te richten.

Welke rioleringswerken werden aangegrepen om de bovenbouw klimaatproof te maken en

hoe werd dit in de praktijk gebracht?

        Ontharding

       Opmaak en handhaven van reglement mbt aanleg opritten met nadruk op waterdoorlatendheid.

Waar is het reglement?

        Ontharding kerk: Om terug wat meer groen in onze gemeente / kern te brengen, zijn wij aan het bekijken of het mogelijk is om de omgeving van de kerk te ontharden. Eerste plannen zijn binnen.

De plannen waren vorig jaar binnen. Hoeveel m² werd ingepland om te ontharden? Wanneer volgt de uitvoering?

        Ontharding Manneken Pis Westmeerbeek: Dit onthardingsproject zou ondergebracht worden in Veerkrachtige Dorpen. Bij nader onderzoek is gebleken dat deze grond eigendom is van Wegen en Verkeer, waarna we contact gezocht hebben met hen. We wachten nu op antwoord van Wegen en Verkeer omtrent ons voorstel.

Is het antwoord binnen? Zo ja, wat was het antwoord? Is er een uitvoeringstermijn?

        We doen mee met tegelwippen:

https://www.hulshout.be/nl/wonen-en-omgeving/duurzaamheid-0/ontharding

Dit project loopt tot 31 oktober. Zijn er al resultaten?

        1.001 bomen: Via de 1.001 bomen campagne van IOK kan elk gezin een gratis boom bestellen bij de gemeente. Zo zetten wij in op meer vergroening van privédomeinen. Mensen die geen tuin ter beschikking hebben, kunnen hun boom schenken aan de lokale boomplantdag.

Dit is gebeurd in 2022. Wanneer worden wij terug geselecteerd voor deelname?

        Hemelwater- en droogteplannen: Op woensdag 21 september was het startoverleg. De plannen worden in samenwerking met Pidpa opgesteld. Met deze plannen gaan we bekijken hoe het hemelwater op ons grondgebied zoveel mogelijk kan infiltreren of hergebruikt worden, gebufferd kan worden en pas als laatste stap vertraagd afgevoerd kan worden.

Is er een vervolgoverleg geweest?

        Private ontwikkelingen klimaatproof sturen

       Opmaak RUP Woonkernen: buitengebieden worden niet langer aangesproken.

We komen hier nog op terug in een bijkomend punt. Toch al een vraagje: wat wordt bedoeld met “ niet langer aangesproken”

        Plan Lokale economie: inzetten op kernversterking, tegengaan van leegstand in dorpskernen. Opgestarte acties:

       Plan Lokale Economie werd voorgesteld en 'goedgekeurd' op de gemeenteraad van 4 juli 2022.

       Thermografische kaarten werden bekeken. Beelden zijn echter van 2019, dus werd er besloten om hier niet echt op in te zetten aangezien dat in vele gevallen deze beelden al achterhaald zullen zijn.

Dus.. einde verhaal?

        Website werd aangepast om een beter overzicht te geven van de verschillende premies die aangevraagd kunnen worden. Bovendien proberen we nu ook de Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening wat extra in de kijker te zetten op onze gemeentelijke communicatiekanalen.

Hoe lang werd deze inspanning gedaan? Enig zicht op de resultaten?

Energiescans in het industriepark: Alle bedrijven in het industriepark werden eind vorig jaar aangeschreven met het voorstel om een gratis energiescan te laten uitvoeren, op voorwaarde dat ze ook één maatregel laten uitvoeren. Als ze deze maatregel uitvoeren, krijgen ze ook een gemeentelijke subsidie van € 2.000. In de 'eerste ronde' werden er energiescans uitgevoerd bij Transport Michiels, Transport Hendrickx en Van Moer. In oktober start Encon - het bedrijf waaraan we deze opdracht gegund hebben - met de tweede ronde en hopen zij, aan de hand van een casestudy, nog andere bedrijven in ons industriepark te overtuigen.

Hoeveel bedrijven waren overtuigd in een tweede ronde?

        Systematische keuze voor alternatief vervoer

       Mogelijke 'trage verbindingen' onderzoeken en 'trage' trajecten inrichten.

Welke verbindingen werden onderzocht en welke trajecten werden ingericht?

       Toezicht op verplichting plaatsing laadpalen voor elektrische mobiliteit bij bouw- en renovatieprojecten, en bij niet-residentiële gebouwen.

Hoeveel laadpalen werden onder dit toezicht geplaatst?

        Elektrisch deelwagensysteem Cambio: Het IOK heeft een raamovereenkomst gelanceerd voor het aanbieden van een elektrisch deelwagensysteem. Ons huidige contract met Cambio loopt nog tot mei 2023. Momenteel wordt er in overleg bekeken wat de mogelijkheden zijn om over te stappen op het elektrische deelwagensysteem en wat de timing hier zou zijn.

Wat waren de resultaten van het overleg? Zal de gemeente overstappen?

        Mobiscan: We hebben de provincie een mobiscan laten uitvoeren, gericht op het eigen personeel. In deze mobiscan wordt er gefocust op de verduurzaming van het woonwerkverkeer. In eerste instantie wordt er een bereikbaarheidsfiche en een analyse van de huidige modal split van het woon-werkverkeer opgemaakt. Verder wordt er gekeken naar de huidige mobiliteitsmaatregelen. Per werknemer wordt er gekeken naar de potentiëlen die er zijn, en op basis daarvan wordt er een advies op maat geschreven waarin maatregelen worden aangereikt om de woon-werkverplaatsingen te verduurzamen.

Welke op maat geschreven adviezen werden aangereikt?

        Warmtecluster Ter Nethe: Voor Site Ter Nethe wordt de mogelijkheid van een warmtecluster bekeken. Met een warmtecluster zou op de site de gezamenlijke warmtevoorziening verduurzaamd worden. Deze mogelijkheid wordt afgewogen ten opzichte van andere mogelijkheden.

Wat waren de resultaten van de studie? Welke andere mogelijkheden werden afgewogen?

Welke acties werden opgezet?

        We realiseren daarom 1m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

Aan hoeveel meter zitten we vandaag?

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.16. VRAAG Mobiliteit. Dubbelrichtingsfietspaden: stand van zaken. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Op 6 maart 2023 keurde de gemeenteraad ‘ A.22 Mobiliteit. Dubbelrichtingsfietspaden ‘ goed. Kan de bevoegde schepen de conclusies van de verkeerscommissie terugkoppelen?

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.17. VRAAG RO. Tijdslijn RUP Woonomgevingen. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

In april 2023 werd de procesnota goedgekeurd door de ‘oude’ GECORO. In deze procesnota vinden we onderstaande fasering. Waar zitten we nu op deze tijdlijn? In de lane ‘Actoren’ zien we op het einde GECORO staan. Is dat ook weer de ‘oude’ GECORO?

 

 

Agendapunten "TA.18. VRAAG: Stand van zaken Mr. Raeymaekersstraat." en "TA.20. VRAAG: Veiligheid; openbare werken; onderwijs. Toegankelijkheid van de Vrije Basisschool De Schatkist  na heraanleg van de Mgr. Raeymaekersstraat. " worden samen behandeld.

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.18. VRAAG Stand van zaken Mr. Raeymaekersstraat. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Blijkbaar werd de weg te laag aangelegd. Wat is er aan de hand?

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Veiligheid; openbare werken; onderwijs. Toegankelijkheid van de Vrije Basisschool De Schatkist  na heraanleg van de Mgr. Raeymaekersstraat. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Toelichting:

Bij de heraanleg van de Mgr Raeymaekersstraat heeft de aansluiting met de Vrije Basisschool De Schatkist als  resultaat een drempel  waardoor de school moeilijk toegankelijk is. Zie bijgevoegde foto.

Vragen: 

       Wat met de toegankelijkheid van hulpdiensten (ambulance, brandweer, …)? Stel dat er iets gebeurt, wie draagt dan de verantwoordelijkheid?

       Wat met leerlingen met een mobiele beperking  (tijdelijk of permanent)?

       Wat met leveringen?

       Hoe en hoe snel gaat dit opgelost worden?

       Wie is hiervoor verantwoordelijk  , wie moet opdraaien voor de kosten?

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.19. VRAAG Projectsubsidies en belangenconflict. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Onder het nieuwe reglement worden de projectsubsidies voor sport-jeugd- en cultuurverenigingen toegekend na een advies van een jury. Dit advies werd recent uitgebracht door de bewuste jury en goedgekeurd door het schepencollege. De jury wordt samengesteld vanuit de verenigingen.

 Volgens welke criteria werden de subsidies verdeeld?

 Zijn er deontologische issues opgetreden tijdens de procedure?

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 16 oktober 2023.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Verkeersveiligheid; openbare werken.  Aansluiting Vaartstraat op het Industriepark. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Toelichting:

Na herstellingswerken aan de aansluiting van de Vaartstraat met het Industriepark blijft verdere afwerking van de signalisatie uit.  

Vragen:

        Wanneer wordt dit in orde gebracht (Belijning, Haaientanden, verduidelijking fietspad, …)?

        Waarom werden de klinkers verwijderd die er lagen?

 

Publicatiedatum: 28/11/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.