Notulen van de GR

Zitting van maandag 29 april 2024 om 19.00 uur tot 22:23 uur.

 

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel, Danny Mattheus: Raadsleden

Dries Van Hoof: vertrouwenspersoon

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 25 maart 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        25 maart 2024: De gemeenteraad vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 25 maart 2024 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Gemeenteraad. Ontslag raadslid.

KENNISNAME:

Feiten en context

        8  januari 2019: Installatievergadering gemeenteraad waarin Bart Ceulemans de eed aflegt als raadslid van het lokaal bestuur Hulshout.

        19 maart 2024: E-mail van raadslid Bart Ceulemans  waarin hij meedeelt dat hij zijn mandaat beëindigt.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 9, 13 en 41.

Argumentatie

Artikel 9 van het decreet lokaal bestuur stelt dat een gemeenteraadslid dat het mandaat van een raadslid die tijdens zijn mandaat niet meer voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden, door de gemeenteraad, nadat het raadslid is gehoord, vervallen verklaard wordt tenzij het gemeenteraadslid onmiddellijk ontslag neemt overeenkomstig artikel 13.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de e-mail van 19 maart 2024, van raadslid Bart Ceulemans en die, gericht is aan de voorzitter van de gemeenteraad Elias De Wever waarin hij zijn ontslag als raadslid indient.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Gemeenteraad. Aanstelling raadslid. Goedkeuring geloofsbrieven en eedaflegging.

MOTIVERING:

Feiten en context

        5 december 2018: De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 worden door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen geldig verklaard.

        19 maart 2024: Bart Ceulemans dient schriftelijk zijn ontslag in als lid van gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bij de voorzitter van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn.

        Volgende opvolger komt dan in aanmerking om het mandaat op te nemen:

        Danny Mattheus als eerste opvolger N-VA.

        De geloofsbrieven van Danny Mattheus werden tijdig ingediend en ter inzage gelegd volgens de decretale bepalingen.

Juridische gronden

        8 juli 2011: Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikelen 6, §7, 13 en 14.

Argumentatie

        Uit het onderzoek van de administratie blijkt dat de ingediende geloofsbrieven van het kandidaat raadslid voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en dat het kandidaat raadslid op eer verklaard heeft zich niet in een situatie van onverenigbaarheid te bevinden. Er zijn volgens het onderzoek ook geen elementen waaruit zou blijken dat Danny Mattheus zich in een situatie van onverenigbaarheid zou bevinden.

        Danny Mattheus legt de eed af in handen van de voorzitter: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

        Het nieuw gemeenteraadslid wordt van rechtswege lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.

BESLUIT: artikel 1
unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van Danny Mattheus goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging in handen van de voorzitter van Danny Mattheus.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.4. KENNISNAME Site Ter Nethe. Stand van zaken.

KENNISNAME:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout wil op site Ter Nethe een levendige en aangename omgeving creëren waar mensen graag vertoeven en kinderen graag naar school komen. Het college van burgemeester en schepenen geeft de gemeenteraad op regelmatige basis een stand van zaken over de ontwikkeling van site Ter Nethe.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Visie Site Ter Nethe

De visie op site Ter Nethe was vaak geformuleerd maar nooit uitgeschreven. Een uitgeschreven visie is een krachtig instrument dat helpt om de doelen te bereiken. Het fungeert als een kompas, geeft richting en helpt om de energie te focussen op wat echt belangrijk is. Een uitgeschreven visie maakt het mogelijk eenduidig te communiceren en versterkt de ontwikkeling van de diverse projecten op de site. Daarom heeft het college van burgemeester en schepen dat op 18 maart 2024 ook gedaan.

Groeien in verbinding tussen generaties, leren en wonen in geborgenheid.

Site Ter Nethe wordt een levendige en groene omgeving waar we mogelijkheden creëren tot ontmoeting en waar verschillende generaties, elk met hun eigenheid, kunnen groeien en ontwikkelen. De verbinding tussen alle gebruikers van de site en hun levensvisies biedt leerkansen en betekent een meerwaarde in de groei van mensen en organisaties. Onze kinderen kunnen zich in een krachtige leeromgeving ontplooien tot kritisch denkende, sociale tieners die verantwoordelijkheid durven nemen. De woongelegenheden op de site, voor ouderen en mensen met een handicap, zorgen voor een gevoel van geborgenheid. Vlot participeren aan het dagelijks leven staat centraal en kenmerkt de site. De werking van de site brengt nieuwe talenten samen, maakt samenwerking mogelijk en geeft vertrouwen om een duurzame en veerkrachtige omgeving uit te bouwen.

Infrastructuurwerken

Op 2 februari 2024 liep het openbaar onderzoek voor de infrastructuurwerken af. Tijdens deze periode van openbaar onderzoek ontving het lokaal bestuur 43 bezwaren. Deze bezwaren zijn door de diensten besproken en de vergunning is geagendeerd op de gemeenteraad van vandaag 29 april 2024.

Archeologisch onderzoek

Het archeologisch onderzoek is uitgevoerd. Er zijn geen archeologische vondsten van betekenis gevonden. Bijgevolg is er een nota opgesteld dat er geen gebruiksbeperking en geen verder onderzoek tijdens de werken moeten plaatsvinden. Deze nota is bekrachtigd door agentschap onroerend erfgoed van de Vlaamse overheid. Indien er tijdens de werken toch nog archeologische vondsten gedaan worden, is er meldingsplicht aan het agentschap.

Site school

Op 19 en 21 februari 2024 heeft het lokaal bestuur er infoavonden georganiseerd  over de bouw van de nieuwe gemeentelijke kleuter- en basisschool. De architecten en medewerkers van het lokaal bestuur hebben de plannen toegelicht.  De vragen die de deelnemers tijdens deze infoavonden stelden, zijn  samengevat in een FAQ (frequently asked questions, veelgestelde vragen) die ook op de website van het lokaal bestuur gepubliceerd is.

https://www.hulshout.be/nl/nieuws/faq-bouw-nieuwe-gemeentelijke-basisschool-op-site-ter-nethe

Ondertussen is BOND architecten bezig met de voorbereiding van het dossier om een omgevingsvergunning in te dienen. We zullen de beroepsperiode van de infrastructuurwerken afwachten vooraleer een omgevingsvergunning voor de bouw van de school aan te vragen.

Voor de AGION subsidies liet OVSG ons weten dat we de subsidies in verschillende fasen kunnen aanvragen. Dit betekent dat we een subsidie zouden kunnen aanvragen na de eerste fase (bouw school) en een subsidie na de tweede fase (bouw turnzaal). Als we de subsidie aanvragen in verschillende delen dan wordt die niet bepaald op basis van het aantal leerlingen maar op de reële waarde van het gebouw. De financieel directeur zal de verschillende scenario's naast elkaar leggen om na te gaan welk de financieel voordeligste oplossing is.

Woonzorgcentrum / Buitenghuwoon

Het programma van eisen van zowel het Woonzorgcentrum Ter Nethe als van Buitenghuwoon werd gefinaliseerd en werd geagendeerd op de Raad van Bestuur van de Welzijnsvereniging op 15 april 2024.  Van zodra dit programma van eisen goedgekeurd is, kan er opnieuw contact opgenomen worden met Belfius en Detoo architecten.

Na bespreking,

 

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken over site Ter Nethe.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.5. KENNISNAME Kerkruïne. Stand van zaken.

KENNISNAME:

Feiten en context

        Het college van burgemeester en schepenen geeft de gemeenteraad een stand van zaken over de kerkruïne.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Op 21 maart 2024 werd de kerkruïne opgeleverd met nog een aantal zaken die in orde moeten worden gebracht zoals de vervanging van een beschadigd glas in de deur van de kerktoren. Er zijn ook nog aanvullende werken die moeten uitgevoerd worden zoals het vastzetten van de deurstift van de buitenkruk (buitenkant), bedienbare kruk (binnenkant) en deurpompen op de deuren en het op kleur brengen zoals cortenstaal. Bij de start van deze gemeenteraad zouden deze zaken in orde moeten zijn.

Sinds de feestelijke opening van de kerkruïne op 7 januari 2024 (tijdens de nieuwjaarsreceptie) is er gewerkt aan de exploitatiemogelijkheden van de site. Om te peilen naar ervaringen in andere gemeenten, hebben de diensten een aantal plaatsbezoeken gebracht.

Strokapel Ramsel

In de Strokapel in Ramsel wordt gewerkt met een automatisch tijdsslot op de deuren, gekoppeld aan de klokken (clock-o-matic) en met camerabewaking. In de Strokapel is ook een alarmsysteem maar dat is voor de kerkruïne niet van toepassing. De Strokapel is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, zonder toezicht van vrijwilligers of dergelijke. De deuren gaan automatisch open wanneer de klokken 10 uur slaan. De deur kan dan worden opengeduwd van buitenaf en valt met een deurpomp telkens weer zacht dicht. Om 17 uur sluit de deur automatisch, maar ze kan van binnenuit worden opengemaakt met een paniekkruk wanneer er toch nog iemand in de kapel zou zijn. Camerabewaking werkt op beweging, dus de camera’s treden in werking als er beweging in de kapel gedetecteerd wordt. In de Strokapel is er sinds de opening in oktober 2020 nog geen vandalisme geweest.

Begijnhofkerk (Paterskerk) in Tienen

Een heel gelijkaardige site aan de kerkruïne is de ruïne van de Begijnhofkerk (Paterskerk) in Tienen. De site is ingericht als wandelpark met een historisch en toeristisch karakter en dus permanent vrij toegankelijk. Interessant aan deze locatie is dat zij ook gebruikt wordt als eventlocatie, zowel door het stadsbestuur als door externen. Tienen heeft daarvoor een reglement gemaakt waarin het gebruik wordt geregeld. Daarbij kampen zij met identieke beperkingen als onze gemeente o.a. geen sanitair aanwezig, er mag niks vastgemaakt worden aan de muren, de evenementen moeten passen binnen het kader van een kerkruïne,… De diensten hebben contact genomen met de collega’s daar de ervaringen met de exploitatie en mogelijke aandachtspunten na te gaan.

Ter inspiratie bij de vraag welke activiteiten wel of niet zouden kunnen binnen de muren van de kerkruïne, hebben de vrijetijdsdiensten een gesprek gehad met Marc Huynen van de organisatie Open Kerken. Open Kerken heeft als doel religieus erfgoed – van iedere erkende godsdienst - in België te ontsluiten voor een ruim publiek.

Informatie

Momenteel werkt Kempens Landschap aan een infobord voor de kerkruïne met informatie over de historiek van de kerkruïne en voor- en nafoto’s.

Troostplek

In uitvoering van de beslissing van het  schepencollege van 7 februari 2022 zal Ferm Westmeerbeek een Troostplek realiserenop het grasveld aan het Mariabeeld. Via Kempens Landschap komen er twee zitbanken die gelijkaardig zijn aan de  banken aan Hof ter Borght. Op de banken komt een adagium dat Ferm Westmeerbeek aanlevert. De opening van de Troostplek is voorzien op 25 mei 2024.

Openluchthuwelijken

Het bestuur onderzoekt of de kerkruïne als mogelijke locatie voor openluchthuwelijken inzetbaar is. Hierover zijn de vrijetijdsdiensten, de technische dienst en dienst burgerzaken intern in overleg om dit zowel administratief als praktisch te realiseren is: (meubilair, frigo, afsluitbare kast, gedeeld agendabeheer.

Openstelling

De kerkruïne vormt verder een belangrijke culturele en toeristische meerwaarde voor de gemeente en zou bezocht moeten kunnen worden door inwoners, toeristen, passanten,… Het gebouw zou daarom geopend moeten kunnen worden, bij voorkeur zo maximaal mogelijk maar minstens binnen bepaalde openingsuren.

Daar zitten echter een aantal elementen waarvoor het onderzoek nog loopt:

        Op korte termijn zijn er mensen nodig, vrijwilligers of medewerkers, om de deuren fysiek te openen en te sluiten, bijvoorbeeld in het weekend en op woensdagmiddag. Op langere termijn kan er een tijdsslot geïnstalleerd worden op de deuren zodat deze automatisch kunnen openen en sluiten. De ruïne zou dan zo ruim mogelijk geopend kunnen zijn. De bedrading voor de tijdssloten zit klaar en er is contact met een aantal aanbieders om systemen en prijzen te vergelijken.

        Om met de vrees voor vandalisme om te gaan, wordt het installeren van camerabewaking in overweging genomen. De technische dienst heeft advies gevraagd aan het Agentschap Onroerend Erfgoed voor het installeren van camera’s op de muren van de kerkruïne. Om camera’s te kunnen installeren is er bovendien internet nodig. Alles daarvoor is voorzien in de grote sacristie en er is afgesproken met de dienst ICT / communicatie om dat verder in orde te brengen. Op de gemeenteraad van 25 maart 2024 advies gevraagd voor zowel tijdelijk vaste als vaste camera’s waardoor we administratief daarmee al in orde zijn. Op alle invalswegen komen borden van cameratoezicht maar er komt bij voorkeur ook een bord aan de kerkruïne zelf, in de hoop dat dit extra afradend werkt. Samen met de dienst duurzaamheid en de consulente informatieveiligheid wordt een DPIA opgemaakt om vooraf de privacyrisico's van de gegevensverwerking in kaart te brengen, zowel voor de tijdelijk vaste als voor de vaste camera’s. De dienst duurzaamheid maakt afspraken met een aantal aanbieders van camerabewaking voor demo’s, waarbij ook de vrijetijdsdienst zal aansluiten. 

Evenementen

Net als de Begijnhofkerk in Tienen wil het bestuur in de toekomst de kerkruïne openstellen voor (kleinschalige) activiteiten en evenementen, zowel door de eigen diensten als door derden. Momenteel lopen er gesprekken met de kerkfabriek, de vzw GC Ijzermael en de Heemkring om te bekijken wat zij eventueel kunnen betekenen in de verdere exploitatie. Zo zou het interessant zijn om samen te werken met de kerkfabriek zodat voor bepaalde gelegenheden de kerk en de kerkruïne gecombineerd gebruikt kunnen worden.

Om gebruik te kunnen maken van de site voor activiteiten is er een retributiereglement en een gebruiksreglement nodig. Het gebouw heeft heel wat beperkingen: niks vastmaken aan de muren, geen constructies verankeren in de bodem, geen zware lasten op het grasveld voor de grote sacristie omwille van infiltratiekratten die daar zitten, geen sanitair, is er slechts elektriciteit voor huishoudelijk gebruik en de rest via de foorkast op het plein vooraan de kerk,…

Marc Huynen van de organisatie Open Kerken herkende de vermelde knelpunten zoals het gebrek aan vrijwilligers om te openen en te sluiten, de angst voor vandalisme,… Hij raadt aan om de zaken zo pragmatisch mogelijk te bekijken en stap voor stap de werking te verruimen. Minimum voor hem is de installatie van een infobord en picknickplekken en de mogelijkheid om de ruïne binnenin te bezoeken. Verder heeft hij contactgegevens gedeeld van organisatoren die activiteiten aanbieden die passen binnen het kader, van gemeenten waar een ‘fietskerk’ werd ingericht,… Hij ziet ook een meerwaarde in het gecombineerd gebruik van de huidige kerk en de kerkruïne.

Het bestuur heeft alleszins de ambitie om tegen de zomer van 2024 de eerste activiteiten in de kerkruïne mogelijk te maken.

Na bespreking,

 

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van de exploitatie van de kerkruïne in Westmeerbeek.

 

Voor de bespreking van agendapunt "A.6. BESLISSING: Omgevingsvergunning OV_733. Goedkeuring van de zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het verwijderen van bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de Site Ter Nethe." is omgevingsambtenaar, Kurt Van de Vonder, aanwezig om technische toelichtingen te geven.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Omgevingsvergunning OV_733. Goedkeuring van de zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het verwijderen van bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de Site Ter Nethe.

MOTIVERING:

Feiten en context

        22 november 2023: Indienen van de aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning voor het verwijderen van de bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de Site Ter Nethe door het lokaal bestuur van de gemeente Hulshout.

        21 december 2023: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor de aanvraag tot omgevingsvergunning door de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Het dossier is gekend op het omgevingsloket onder de referentienummer OMV_2023139382 en onder de gemeentelijke dossiernummer OV_733.

        4 januari2024 tot 2 februari2024: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek 43 bezwaarschriften werden ingediend.

        De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol, goedgekeurd op 28 juli 1978, deels gelegen in woongebied, deels gelegen in woonuitbreidingsgebied, deels gelegen in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut en deels gelegen in agrarisch gebied. Het grootste deel van de werken worden uitgevoerd in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut. De nieuw te realiseren toegangswegen zijn gelegen in woongebied, woonuitbreidingsgebied en agrarisch gebied.

        Het projectgebied is ingesloten tussen de gemeentewegen, Grote Baan, Vaartdijkstraat, Bruulstraat en Anjerstraat .

        De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De werken zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) deels gelegen in een overstromingsgevoelig gebied. Er zijn in het plangebied twee pluviale overstromingscontouren aanwezig met een middelgrote kans op overstroming. De watertoetsadvieskaart geeft daarentegen aan dat er geen advies moet worden ingewonnen bij de water beheerder. Het advies werd toch gevraagd. We verwijzen naar de paragraaf adviezen.

        De zaak der wegen bestaat uit twee aspecten:

        Het vestigen van een rooilijn overeenkomstig het decreet op de gemeentewegen.

        Het uitvoeren van werken binnen deze rooilijnen, meer bepaald het opbreken van bestaande verhardingen, het aanleggen van nieuw openbaar domein waaronder wegenissen, parkeerplaatsen, publiek groen en vier bufferbekkens.

        Het infrastructuurproject “site Ter Nethe” bestaat uit de gefaseerde aanleg van infrastructuur, wegenis, parking, riolering en groen voor de verder realisatie van een nieuwe zorgcampus “site Ter Nethe” waar een nieuwe school met sporthal, woonzorgcentrum, bib, administratief centrum en centrum voor personen met beperking zullen gebouwd worden in de toekomst. De voorliggende vergunningsaanvraag betreft de eerste fase van de infrastructuurwerken. De tweede fase van de infrastructuurwerken situeert zich op de zone van het huidige woonzorgcentrum en kan bijgevolg pas aangelegd worden zodra het nieuwe woonzorgcentrum in gebruik is genomen en het huidige woonzorgcentrum kan worden gesloopt.

        De eerste fase, nodig om de gronden bereikbaar te maken voor ontwikkeling, bestaat uit een hoofdwegenis met cementbetonverharding, grote publieke parking in het noorden en een beperkte parking voor personeel van het WZC in het zuidwesten van de projectzone. Fiets- en voetpaden worden gescheiden van de wegenis aangelegd.

        In het noorden van het project wordt een ruime publieke parkeerplaats voorzien van respectievelijk 77 parkeerplaatsen (71 + 6 mindervalidenplaatsen). In het zuiden van het project wordt er een kleinere parkeerplaats met 17 parkeerplaatsen (15 + 2 mindervalidenplaatsen) voorzien, voornamelijk voor personeel van het WZC. Er worden wachtbuizen geplaatst ter hoogte van kruisingen met de verharding om in de toekomst 25% van de parkeerplaatsen te kunnen voorzien van laadinfrastructuur. Er werd een parkeerbehoeftestudie en een mobiliteitstoets toegevoegd aan de aanvraag om het aantal parkeerplaatsen te beargumenteren.

        Het regenwatersysteem binnen de projectzone bestaat hoofdzakelijk uit wadi’s, grachten, een open buffer- en infiltratievijvers en een korte rioolstreng ter hoogte van de Anjerstraat om een noodoverstort naar het regenwaterstelsel van de Bruulstraat mogelijk te maken. De hoogtepeilen van de aansluiting van het regenwaterstelsel, op het stelsel van de Bruulstraat houden rekening met een gepland PIDPA-project.

        Het regenwater van de hoofdwegenis in cementbetonverharding, wordt opgevangen in de naastgelegen bermen, waar het ter plaatse kan infiltreren. De parkings worden aangelegd met een combinatie van niet-waterdoorlatende materialen, waterdoorlatende materialen en groene bermen waardoor het water ter plaatse kan infiltreren. Om de infiltratiecapaciteit van de ondergrond te controleren werden verspreid over de projectzone de nodige infiltratieproeven uitgevoerd. Omdat er wordt ingezet op infiltratie (veelal in de aanliggende bermen) van regenwater wordt in het dossier telkens voor een bepaald deel van het project de waterhuishouding gedetailleerd toegelicht en getoetst aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater van 2023. Er wordt eveneens een nazichtsberekening met Sirio doorgevoerd die rekening houdt met de grondwaterstanden en infiltratiecapaciteit van de bodem ter plaatse.

        Het DWA-riool bestaat uit een hoofdriool onder de rijweg en wordt gravitair aangesloten op een pompstation centraal in het projectgebied. Vanaf dit pompstation wordt een persleiding aangelegd om het water te verpompen naar het riool ter hoogte van de Grote Baan.

        Aan de zuidzijde van de zorgcampus is een ontsluiting specifiek voor trage weggebruikers voorzien met de Vaartdijkstraat. Ter verwezenlijking van deze zuidelijke ontsluiting voor trage weggebruikers dient er een verwerving te worden gerealiseerd.

        Voetpaden en parkings worden aangelegd rekening houdend met de toegankelijkheidsprincipes met betrekking tot drempels, vrije doorgang, comfortabele verharding, langshelling, dwarshelling.

        Om de fietspaden en de volkstuintjes te kunnen aanleggen wordt de Anjerstraat in het westen van de projectzone gedeeltelijk opgebroken. De woning Anjerstraat nr 4 zal bereikbaar worden via de nieuwe wegenis. Het resterende deel van de Anjerstraat zal vernieuwd worden en een verbinding maken met de fietspaden in het projectgebied.

        Om de aanleg van de eerste fase mogelijk te maken moet één boom (Moersaseik met een stamomtrek van 1m50) vergunningsplichtig gerooid worden. Deze boom wordt, gecompenseerd door een nieuwe boom op het centrale groenplein.

        De resterende rooiwerken hebben in hoofdzaak betrekking op het rooien van bosgoed, bomen met een omtrek van minder dan 1m.

        De aanvraag gaat gepaard met het vestigen van nieuwe rooilijnen om de bovenstaande werken op het toekomstige openbaar domein te kunnen uitvoeren. Het toegevoegde rooilijnplan is opgesteld in overeenstemming met de geplande werken van zowel fase 1 als fase 2 en zal ook het kader vormen voor het opladen van het programma op de site in toekomstige omgevingsvergunningsaanvragen op de delen van de campus die in private eigendom blijven.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        28 december 2023: Pidpa-Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met specifiek voor dit project de volgende bijkomende voorwaarden:

        Er dient één meterlokaal te worden voorzien waarin alle watermeters voor het gehele project geplaatst worden. Deze moet zich bevinden binnen 75 meter haaks op de rooilijn.

        De diameter van de aansluiting hangt af van het aantal watermeters, de vereiste debieten, de brandweervoorschriften, …. Zodra u over deze gegevens beschikt kan u deze aan ons bezorgen en zal Pidpa nagaan welke netwerkaanpassingen eventueel nodig zijn om hieraan te voldoen. Verzwaring van leidingen heeft steeds impact op de opgemaakte offerteprijzen.

        2 januari 2024: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit:

        Binnen de perceelsgrenzen van dit project is aanleg van zowel OV als LS (mogelijks MS) noodzakelijk. De offerte hiervoor zal in een latere fase opgemaakt worden wanneer er meer duidelijkheid is omtrent de gevraagde vermogens en het tracé voor aanleg nutsleidingen is vastgelegd.

        2 januari 2024: Wyre brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit:

        Onze studiedienst stelde vast dat er een netuitbreiding nodig is om dit project aansluitbaar te maken.  

        De kosten van deze uitbreiding zijn ten laste van de aanvrager. Het technisch ontwerp en de offerte kan de aanvrager verkrijgen bij: Wyre  => Coax Build Support Liersesteenweg 4 2800 Mechelen 015/33.20.90 cbs@wyre.be.

        Gelieve deze aanvraag minstens 4 maanden voor oplevering van het gebouw in te dienen.

        Bij afbraak van gebouwen waarop kabels zijn bevestigd is het belangrijk om minstens 8 weken voor de start van de werken Telenet via 015/66.66.66 op de hoogte te brengen.  

        Deze vaststelling omvat niet de aftak- en aansluitkosten van de abonnee. Deze worden later met de gekozen provider verrekend.

        2 februari 2024: Proximus laat weten dat zij geen advies gaan uitbrengen.

        27 februari 2024: De Vlaamse Waterweg NV laat weten dat ze geen advies uitbrengen met aanvulling met het volgende bericht:

        De Vlaamse Waterweg nv kan door omstandigheden op heden geen advies op maat uitbrengen voor uw adviesvraag. We houden eraan wel te verwijzen naar de geldende hemelwaterverordening en bijhorend technisch achtergronddocument, code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en onderhoud van rioleringssystemen, deel 3: bronmaatregelen en richtlijnen m.b.t. overstromingsregime opgenomen in de omzendbrief OMG/2022/1. De aanvraag dient verenigbaar te zijn met de doelstellingen en beginselen van het Decreet Integraal Waterbeleid.

        9 februari 2024: Het Departement Landbouw en Visserij laat weten dat ze geen advies gaan uitbrengen.

        15 februari 2024: De Brandweerzone Kempen brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met als belangrijkste conclusies/voorwaarden:

        De hierboven vermelde toegangswegen zijn van toepassing op lage gebouwen (hoogte < 10 m). Daar er in deze fase onvoldoende informatie over de nieuw op te richten gebouwen gekend is, kunnen bij de ontwerpen van de verschillende gebouwen bijkomende eisen aan de toegangswegen worden gevraagd.

        Er dienen bovengrondse hydranten op “site Ter Nethe” te worden voorzien. De plaats en aantal zal bepaald worden bij de ontwerpen van de gebouwen.

        20 februari 2024: De Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen brengt een gunstig advies uit met als bijkomende opmerking dat "door het overstromingsrisico het vloerpeil van het toekomstig aan te leggen gebouw voldoende hoog gekozen worden. Het overstromingsveilig bouwpeil bedraagt 13,88 mTAW."

        9 april 2024: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies met voor dit project de volgende specifieke voorwaarden:

        De ontwikkelaar stelt verplicht en voor eigen rekening, na goedkeuring hierover door de betrokken gemeente en Pidpa, een ontwerper aan voor de riolerings- en wegeniswerken.

        De DWA-afvoer zal dienen aangesloten te worden op de bestaande gemengde riolering langsheen de Grote Baan.

        De RWA-afvoer zal dienen aangesloten te worden op het RWA-stelsel in de Bruulstraat. Er dient rekening gehouden te worden met het toekomstige rioleringsproject in de Bruulstraat en Anjerstraat.

        De ontwikkelaar betrekt Pidpa bij het concept, het voorontwerp, het ontwerp, de uitvoering en de voorlopige en definitieve aanvaarding van de ontwikkeling.

        Het volledige dossier wordt minimaal 3 maanden voor de uitvoering aan Pidpa bezorgd om de ontwikkeling op het gebied van rioleringsinfrastructuur ten gronde te kunnen beoordelen. Deze documenten dienen te worden opgeladen in het door Pidpa ter beschikking gestelde platform http://extern.pidpa.be/

        Plannen en ontwerp op te maken door ontwikkelaar:

        Het ontwerp moet voldoen aan de 'algemene ontwerprichtlijnen Pidpa-Riolering', die op eenvoudig verzoek worden overgemaakt aan de ontwikkelaar.

        Het technisch ontwerp met de noodzakelijk verantwoordingen cf. 2.b dient bijgevoegd te zijn bij de adviesaanvraag.

        De infiltratieproeven dd. 16/11/2020 en 28/04/2021 werden aan het dossier toegevoegd.

        De minimum diameter voor de RWA-leidingen dient 400mm te bedragen.

        De pompput dient vlot toegankelijk te zijn voor later onderhoud. Zo dient er een parkeerplaats voorzien te worden nabij het pompstation.

        De berekeningen van pompen en persleiding gebeurt door Pidpa; Pidpa levert een ingevuld aanvullend bestek aan zodat de pompput en ontvangstput correct kunnen uitgetekend worden. Meer info: erwin.bertels@pidpa.be

        Er dient een detailtekening van de overstortconstructie van de gracht aan het dossier te worden toegevoegd.

        Het infiltratiebekken dient volledig rondom voorzien te worden van een 4m vrije en overrijdbare werkzone (geen bomen,…). Er dient een verstevigd inrijvlak voor kraan (3m breed) voorzien te worden.

        Voorzien van talud van 45°, hydraulisch in te zaaien met bloemen/kruiden mengsels in kader van ecologisch beheer (matten worden niet toegelaten).

        Het bekken dient omheind te worden ikv toekomstige begrazing door schapen (draad, palen, toegangspoort en schuilhok), conform richtlijnen Pidpa.

        Er dient een debietbeperking op de buffering gerealiseerd te worden tot 5 l/s/ha conform de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater.

        De ontwikkelaar stelt verplicht en voor eigen rekening een erkende aannemer aan voor de riolerings- en wegeniswerken. Deze aanstelling kan pas gebeuren na voorafgaande goedkeuring door Pidpa en de betrokken gemeente.

        Alle kosten voor de aanleg van de nodige rioleringsinfrastructuur (DWA, RWA, inclusief de huisaansluitputjes per lot) zijn volledig ten laste van de aanvrager.

        De uitvoering van deze werken is een voorwaarde voor het verkrijgen van een verkoopbaarheidsattest.

        Pidpa dient actief betrokken te worden bij het verdere ontwerp, de aanbesteding en de uitvoering van de riolering (coördinatievergaderingen, werfvergaderingen, …). Het volledige dossier moet opnieuw ter goedkeuring voorgelegd worden bij Pidpa vooraleer er overgegaan wordt tot uitvoering.

        De ontwikkelaar draagt alle kosten inzake beproevingen op materialen en uitgevoerde werken, zoals voorzien in de bepalingen van het SB 250.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag en het vestigen van de nieuwe rooilijn werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 4 januari 2024 tot 2 februari 2024.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden 43 bezwaarschriften ingediend.

        Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning en haar bijlagen stelt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis moet nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij echter niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken daar dit de exclusieve bevoegdheid van de vergunningverlenende overheid is. De bevoegdheid van de gemeenteraad is beperkt tot de 'zaak der wegen'. Hieronder wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, het effect op de mobiliteit, verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid. Het is aan de vergunningverlenende overheid, in casu het college van burgemeester en schepenen, om de bezwaren te behandelen. De gemeenteraad kan en mag zich enkel uitspreken over de bezwaren die handelen over de 'zaak der wegen'.

        De 43 ingediende bezwaarschriften bevatten de volgende bezwaren over de 'zaak der wegen'. Deze bewaren kunnen ook als volgt geëvalueerd worden:

        De mobiliteitsstudie is onvolledig daar de Joris Verhagenlaan nog niet bestaat.

        Beoordeling: De Joris Verhagenlaan is een project dat in de toekomst voor een veilige en aangename trage verbinding met site ter Nethe zorgt. Deze route is echter niet essentieel in het mobiliteitsvraagstuk en er werd geen rekening mee gehouden in noch de mobiliteitstoets noch de parkeerbehoeftestudie.  De Joris Verhagenlaan kan in de toekomst wel zorgen voor een bijkomende verbetering van de bereikbaarheid van de site, met name voor trage weggebruikers.

        Niet alle kinderen zullen via de Joris Verhagenlaan naar de site rijden.

        Beoordeling: Dit klopt, maar is weinig relevant voor de mobiliteit op dit moment, noch voor de bereikbaarheid van de nieuwe site, noch voor de parkeerbehoefte. De Joris Verhagenlaan bestaat ook op dit moment nog niet, zodat de kinderen er geen gebruik van kunnen maken. De beoogde 'modal split' naar traag verkeer heeft dan ook de huidige situatie als basis. De aanleg van de Joris Verhagenlaan heeft alleen maar de potentie om deze basis te verbeteren.

        Het fietsgebruik gaat verminderen nu het makkelijker is om met de auto te komen.

        Beoordeling: Dit argument stelt enerzijds dat de bereikbaarheid van de site beter is dan van de huidige sites. Dit is bezwaarlijk een minpunt te noemen. Anderzijds stelt dit bezwaar dat door de betere bereikbaarheid de 'modal split' negatief zal beïnvloed worden. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit het geval zou zijn. De parkings -- zowel het aantal als de inplanting -- werden net ontworpen met de 'modal split' in het achterhoofd. Het aantal parkeerplaatsen werd t.o.v. het vorige ontwerp naar beneden gehaald op basis van de effecten van de 'modal split', na overleg met de dienst MOW. In een overleg op 28 september 2022 met de dienst MOW werd door MOW aangeven dat de toenmalig gebruikte methodiek om het hoge aantal parkeerplaatsen te verantwoorden in het ontwerp van 2022 moest gecorrigeerd worden met gegevens van de 'modal split' in plaats van louter te verwijzen naar de bezettingstelling bij de huidige scholen. Deze oefening werd in de huidige parkeerbehoefte toegepast. Uit het voorgaande blijkt dat het aantal parkeerplaatsen is afgesteld op de nu reeds aanwezige "modal split" in de huidige context van twee scholen op twee locaties en dat een negatief effect op de 'modal split' niet binnen de verwachtingen ligt. Immers, mocht dit negatieve effect wel ontstaan, dan wordt de site per definitie minder bereikbaar, daar door de toename van het autoverkeer er te weinig parkeerplaatsen zijn, waardoor het weer aantrekkelijker wordt om met de fiets te komen. Bovendien zijn, integenstelling tot de huidige schoolsites, de parkeerplaatsen verder verwijdert van de schoolpoort, wat ook een stimulans is om niet met de wagen te komen.

        De berekening van het aantal parkeerplaatsen schiet te kort in de berekening van extra mobiliteit op de Grote Baan.

        Beoordeling: De parkings werden berekend met de 'modal split' in het achterhoofd. Zie de argumentatie in de beoordeling van het vorige bezwaar. Bovendien kan worden verwezen naar het feit dat de ontsluiting van de huidige twee locaties ook via de Grote Baan verloopt en dat er op dat vlak weinig verandering mag verwacht worden. Men zou zelfs kunnen beargumenteren dat er minder verplaatsingen nodig zijn voor ouders die op dit moment kinderen op de twee huidige locaties hebben. Deze ouders moeten in plaats van verplaatsingen naar twee locaties nu in de toekomst slechts verplaatsingen maken naar één locatie.

        Er werden foutieve telgegevens gebruikt bij de mobiliteitstoets. Er wordt door de bezwaarindiener een eigen telling toegevoegd. Op basis van de vaststellingen wordt gesteld dat er geen mobiliteitsstudie is opgemaakt.

        Beoordeling: Er werd geen mobiliteitsstudie of MOBER opgemaakt daar de drempel hiervoor niet werden bereikt overeenkomstig het Richtlijnenboek ter zake van mei 2018:

       

 

 

 

 

 

 

 

     

Deze drempels worden niet gehaald. Niettemin achtte het gemeentebestuur het opportuun om een inschatting te maken van de bijkomende verkeergeneratie en impact op parkeren, door het toevoegen van een mobilititeitstoets en een parkeerbehoeftestudie.

In bovenstaande studies wordt gesteld dat de huidige verkeersintensiteit op de Grote Baan 515 pae bedraagt in beide richtingen op het drukste moment (afgeleid van een telling in de periode 8/9/2o22-15/9/2022, uitgevoerd door Politie Zuiderkempen). Deze intensiteit komt overeen met vaststellingen uit eerdere tellingen in de periode 2015-2019, met spitsintensiteiten tussen 426 pae en 548 pae’. De tellingen in de periode 2015-2019 situeerden zich in december 2015, februari 2016, juni 2016, juni 2019 en oktober 2019, dus zowel in winter- als zomer periodes (en buiten de lock-down periodes van covid). Rekening houdend met deze ‘toetsstenen’ wordt de telling van september 2022 wel als representatief geacht. Bijkomend: de tellingen van de periode 2015 -2018 worden enkel als ‘toetssteen’ meegenomen omdat overeenkomstig de methodiek van het Richtlijnenboek Mober tellingen niet ouder dan 3 jaar mogen zijn.

Bij een mobiliteitstoets is het bovendien niet de bedoeling bijkomende gegevens te gaan verzamelen noch om uitgebreide berekeningen uit te voeren. Het bestuur achtte het echter nuttig om toch een inschatting te maken van de bijkomende verkeersgeneratie en impact op parkeren. De cijfers in de mobiliteitstoets spreken over een berekende 34 parkeerplaatsen die meermaals per uur kort gebruikt worden en op die manier voldoende capaciteit hebben. De verschillende functies hebben eveneens een gespreid gebruik van de parking. Waar er ontbrekende cijfers waren, is gebruik gemaakt van kencijfers of informatie van het richtlijnenboek Mobiliteitseffectenstudies, Mobiliteitstoets en Mober.

        De aanwezigheid van de bushalte ter hoogte van de site zal geen milderend effect hebben op de verkeersintensiteit.

        Beoordeling: De site huist ook functies buiten de school waarvan de werknemers het openbaar vervoer nuttig kunnen gebruiken. Bovendien heeft de recente mobiscan aangetoond dat het merendeel van de werknemers van de gemeentelijke diensten en OCMW binnen fietsbare afstand wonen en effectief de fiets gebruiken.

        Zijn er andere ingrepen in het openbaar domein, met name op de Grote Baan, voor de verkeersveiligheid naar aanleiding van de toenemende verkeersdrukte? Er zijn in het huidige ontwerp geen maatregelen voorzien op de Grote Baan en aan het kruispunt met de Vaartstraat om verkeersellende te voorkomen:

        Beoordeling: Wat betreft bijkomende verkeersintensiteit en bereikbaarheid, zie de beoordeling van voorgaande bezwaren.Daarnaast is er een aanbesteding lopende voor het vernieuwen van het huidige mobiliteitsplan van de gemeente Hulshout waarin uitdrukkelijk gevraagd wordt om een visie uit te werken voor een aantal kritieke punten. Het kruispunt Vaartstraat en Grote Baan, samen met de ontsluiting van site Ter Nethe is één van deze punten. Los van het updaten van het mobiliteitsplan zal het huidige project omwille van de aanwezigheid van de school er voor zorgen dat er op de Grote Baan een zone 30 zal worden ingevoerd tot het kruispunt met de Vaartstraat. Dit is op zichzelf al een ingrijpende maatregel ten opzichte van de huidige zone 50.

        Er wordt een weg aangelegd in natuurgebied (de trage verbinding naar de Vaartdijkstraat).

        Beoordeling: Dit is feitelijk verkeerd. De trage weg naar de Vaartdijkstraat is in agrarisch gebied gelegen, niet in natuurgebied. De afstand naar het dichtstbijzijnde natuurgebied via de Vaartdijkstraat bedraagt ongeveer 400 m.

        Er wordt een weg aangelegd in agrarisch gebied (de trage verbinding naar de Vaartdijkstraat) wat niet mogelijk is.

        Beoordeling: De overeenstemming met de gewestplanbestemming is onderdeel van de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening en valt buiten de bevoegdheid van de gemeenteraad.

        De omvang van het project vereist een MOBER die niet werd uitgevoerd.

        Beoordeling: Zie de beoordeling over het bezwaar met betrekking tot het gebruik van foutieve telgegevens in de mobiliteitstoets.

        Moeten de parkeerplaatsen niet omgedraaid worden. Meer parkeerplaatsen voor het rustoord en minder voor de school? De afstand van de parkeerplaatsen aan de Grote Baan tot aan de toekomstige site van het rustoord is te groot.

        Beoordeling: De Bruulstraat wordt als ontsluiting van de achterste beperkte parking gebruikt. Het verplaatsen van de grote parking naar de Bruulstraat geeft meer verkeersgeneratie in een lokale weg type III en zorgt ook aan de Grote baan voor éénzelfde hoeveelheid verkeersgeneratie als in de huidige aanvraag.  Een ontsluiting van de parking ligt best tegen een zo hoog mogelijke categorie weg.

De afstand tussen de hoofdparking en het toekomstige rustoord is niet te groot: de afstand bedraagt 200m à 400m. Volgens het Vademecum Duurzaam Parkeerbeleid van de Vlaamse Overheid is een wandelafstand van 400m tussen een parking en een bestemming aanvaardbaar. Het vademecum Duurzaam parkeerbeleid wijst vooral op de kwaliteit van de looproute: in het ontwerp werd de nodige aandacht besteed aan voldoende brede, rolstoeltoegankelijke paden doorheen de parkaanleg.

        De mobiliteitstoets heeft te weinig oog voor de situatie in de Bruulstraat, Anjerstraat en Vaartdijkstraat. De geadviseerde breedtes van deze wegen volgens de Vlaamse overheid van 660 cm bij een geadviseerde snelheid van 30 km/u wordt niet gehaald, met name voor de Bruulstraat.

        Beoordeling: De invloed op de mobiliteit in deze straten is beperkt. Enkel personeel en beperkte leveringen gebruiken de Bruulstraat/Anjerstraat. Via de Vaartdijkstraat wordt een toegang voorzien die enkel bedoeld is voor traag verkeer. Zo word de aansluiting met de Linieweg en Houtvenne voor traag verkeer eveneens veiliger ingericht.

Er wordt gesteld dat de wegbreedte van een 30 km/u weg 6,60m dient te zijn. Dit klopt niet. Het Dienstorder MOW/AWV/2020/13 van Agentschap Wegen en Verkeer geeft richtlijnen voor rijstrook-, rijbaan- en verhardingsbreedtes op gewestwegen. Bij een snelheid van 30 km/u wordt voor dergelijke bovenlokale weg zonder buslijn uitgegaan van een verhardingsbreedte van 5,60m. De Bruulstraat is echter een lokale weg. Het betreffende dienstorder zegt hierover:

Op het lokaal wegennet zijn de verkeersintensiteiten en het aandeel zwaar verkeer vaak beperkt in vergelijking met het dragend en het hoofdwegennet. Zeker bij woonstraten, erftoegangswegen, landelijke wegen, … is een smaller wegprofiel vaak gunstig voor de verkeersveiligheid. Bij dergelijke wegen is het ook niet altijd nodig dat(zwaar) verkeer op elk moment kan kruisen, tenzij op busroutes. Lokale kruisingsmogelijkheden, uitwijkhavens of overrijdbare zones buiten de rijbaanverharding kunnen toegepast worden zodat de rijstrook-,rijbaan- en/of verhardingsbreedte smaller uitgevoerd kan worden.

De verharde breedte van de Bruulstraat varieert tussen 4m of 4,5m. Bij kruising met een (accidentele) vrachtwagen is er op een aantal plekken mogelijkheid om met de wagen even op de berm te gaan staan indien noodzakelijk.

        De woning Anjerstraat 4 is niet bereikbaar voor vrachtwagens en is enkel bereikbaar via een trage weg.

        Beoordeling: De ontsluiting van de woning gebeurt niet via een trage weg. De ontsluiting van de woning verloopt grotendeels via dezelfde weg als de bevoorrading voor "zone D", de zone voorzien voor het nieuwe rustoord.  Enkel het laatste stuk wordt specifiek aangelegd voor de ontsluiting van de woning en deze wegenis heeft als enige functie de ontsluiting van de woning. De minimale wegbreedte is hier 3,50 m en er werd rekening gehouden in de twee bochten met bochtstralen voor groter verkeer. Bovendien heeft de huidige Anjerstraat richting de woning Anjerstraat 4 een breedte van slechts 2,30 m in het rechte stuk en 3,50 m in de bocht van 90°. De nieuwe ontsluiting betekent een forse verbetering ten opzichte van de huidige toestand.

        Er wordt een bezorgdheid uitgesproken over mogelijke onteigeningen.

        In het dossier is overeenkomstig het decreet op de gemeentewegen een rooilijnplan opgenomen. Er is geen onteigeningsplan opgenomen. Artikel 11.§1 van het decreet op de gemeentewegen stelt:

11.§ 1. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

Het gros van de te voorziene gronden die worden opgenomen in openbaar domein zijn reeds in eigendom van het lokaal bestuur. Enkel de trage verbinding naar de Vaartdijkstraat ligt op private zate. Naast deze verbinding worden geen rooilijnen gevestigd of werken gepland op private eigendommen. In het bij het dossier toegevoegde schattingsverslag van landmeter-expert Lieven Mentens worden de verschillende modaliteiten voorgesteld waarop de trage verbinding naar de Vaartdijkstraat kan worden opgenomen in het gemeentelijke wegennet.

        Is er een advies van de brandweer gevraagd en is dit gunstig?

        Beoordeling: Het advies van de Brandweerzone Kempen, uitgebracht op 15 februari 2024, is voorwaardelijk gunstig. Bij de toekomstige ontwikkelingen op de site zal met de voorwaarden van dit advies uitdrukkelijk rekening moeten gehouden worden.

        De verkeersveiligheid komt in het gedrang door foutief geparkeerde wagens die het zicht belemmeringen op het kruispunt Grote Baan - Bruulstraat.

Beoordeling: De verkeerscode stelt dat men niet mag parkeren op 5 m van een kruispunt. Deze verkeerscode is zowel vandaag als in de toekomst van toepassing. Het voorliggende project heeft geen invloed op de foutparkeerders van vandaag of de toekomst.

Argumentatie

De zaak van de wegen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen.

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen. Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, impacte op mobiliteit en verkeersveiligheid.

De exclusieve en autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak der wegen moet van de beslissingsbevoegdheid van het vergunningverlenend bestuursorgaan worden onderscheiden. Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken. Hij moet zich in zijn besluit over de zaak der wegen dan ook onthouden van uitspraken over de planologische toelaatbaarheid of de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening.

De aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen wordt steeds voorafgegaan door een goedkeuring door de gemeenteraad. Het vaststellen van de nieuwe rooilijn door de gemeenteraad is bijgevolg cruciaal voor het realiseren van de nieuwe gemeentewegen op de zorgcampus.

Voor de ontsluiting van de verschillende nieuw te bouwen gebouwen / constructies en parkings worden een aantal nieuwe (brand)wegen en wegen voor trage weggebruikers aangelegd. Hiervoor is een omgevingsvergunning vereist. Er kan één integrale procedure doorlopen worden waarbij de aanpassing van het gemeentelijk wegennet geïntegreerd wordt in de omgevingsvergunningsprocedure.

Als een omgevingsvergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, moet die gemeenteraad eerst een beslissing nemen over de zogenaamde ‘zaak van de wegen’ vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over de vergunningsaanvraag. Deze laatste is gebonden door de beslissing van de gemeenteraad over de zaak van

de wegen en moet bijvoorbeeld eventuele lasten of voorwaarden, gekoppeld aan de beslissing over de zaak van de wegen, verplicht opnemen in de vergunningsbeslissing.

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te oordelen over de aanleg, tracéwijzigingen, de verbreding of opheffing en de uitrusting van de nieuwe gemeentewegen op basis van een ontwerp van rooilijnplan en/of een grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg(en).

De inplanting en de uitrusting van de nieuwe gemeentewegen waarvoor de gemeenteraad een beslissing moet nemen volgt uit een ontwerpend onderzoek in combinatie met een mobiliteitsonderzoek en een technisch ontwerp.

Nieuwe gemeentewegen realiseren op de zorgcampus Ter Nethe voor de ontsluiting van de nieuw te realiseren voorzieningen. Deze nieuwe wegen maken het mogelijk de zorgsite verder te ontwikkelen.

De zorgcampus wordt uitgebouwd op de percelen die de voorbije jaren reeds door het lokaal bestuur werden aangekocht. Ter verwezenlijking van de zuidelijke ontsluiting voor trage weggebruikers dient er een verwerving te worden gerealiseerd voor een gedeelte van het kadastraal perceel 183L.

Artikel 10 van het decreet houdende gemeentewegen stelt bij beslissingen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen rekening moet gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet. In onderstaande argumentatie zal worden aangetoond dat voorliggende aanvraag hieraan voldoet.

De nieuwe gemeentewegen zorgen voor de ontsluiting van de nieuw te bouwen gemeenschapsvoorzieningen (school, woonzorgcentrum en centrum voor personen met beperking). Deze gemeenschapsvoorzieningen zijn specifiek gericht op de bevordering van het algemeen belang en worden ten dienste van de gemeenschap gesteld. De idee van dienstverlening aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig.

De doelstellingen van het project beantwoorden ook aan de het mobiliteitsplan van de gemeente Hulshout voor wat betreft de doelstellingen verkeersveiligheid en leefbaarheid, de juiste route voor de juiste weggebruiker en de noodzaak aan een efficiënt en duurzaam ruimtegebruik.

De voorgestelde nieuwe rooilijn doet geen afbreuk aan de doelstelling om de structuur, de samenhang en de

toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen

De structuur, samenhang en toegankelijkheid van de aanliggende gemeentewegen wordt met de realisatie van deze gemeentewegen niet aangetast.

Binnen de zorgsite wordt het gemotoriseerd verkeer afgeleid naar twee parkings.

Voor trage weggebruikers wordt de zorgsite ‘publiek doorwaadbaar’ gemaakt. Er zijn meerdere publiek toegankelijke doorgangen voor voetgangers en fietsers, in verschillende richtingen doorheen de zorgsite. Deze wegen voor trage weggebruikers hebben een eigen aansluiting op de bestaande gemeentewegen (Bruulstraat, Grote Baan en Vaartdijkstraat) zodat het gemotoriseerd verkeer en de trage weggebruikers

maximaal van elkaar gescheiden blijven.

De voorgestelde nieuwe rooilijn kadert in een geïntegreerd beleid van de gemeente dat onder meer gericht is op de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

Het mobiliteitsplan van de gemeente Hulshout formuleert een aantal doelstellingen die gericht zijn op de uitbouw van een veilig wegennet.

De aanleg van de nieuwe gemeentewegen en bijhorende infrastructuur op de zorgsite dragen bij aan de geformuleerde doelstellingen van het mobiliteitsplan.

De voorgestelde nieuwe rooilijn kadert in een geïntegreerd beleid van de gemeente dat onder meer gericht is op de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Het gemeentebestuur van Hulshout wenst in te zetten op het optimaliseren en verder uitwerken van de fiets- en voetgangersvoorzieningen.

De realisatie van de nieuwe gemeentewegen, inclusief voet- en fietswegen zal duidelijk een meerwaarde betekenen voor het netwerk van trage wegen gezien het een vlotte en veilige verbinding mogelijk maakt.

Door de zuidelijke aansluiting met de Vaartdijkstraat wordt de zorgsite Ter Nethe ‘publiek doorwaadbaar’ voor de trage weggebruikers. Er zijn meerdere publiek toegankelijke doorgangen in verschillende richtingen doorheen de zorgsite.

De voorgestelde nieuwe rooilijn staat ten dienste van het algemeen belang. Het dossier heeft betrekking op de aanleg van nieuwe gemeentewegen, inclusief voet- en fietswegen.

De aanleg van de nieuwe gemeentewegen, inclusief voet- en fietswegen zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van de infrastructuur ten voordele van de zwakke weggebruiker en dit zowel voor fietsers als voetgangers. Het voorzien van veilige trage wegverbindingen stimuleert duurzame verplaatsingen en het gebruik van de fiets als duurzaam vervoermiddel.

Het stimuleren van duurzame vervoersalternatieven en het creëren van veilige fietsinfrastructuur en voetpaden voor zowel functionele als recreatieve verplaatsingen zijn zaken die elke burger ten goede komen.

De nefaste impact van autoverkeer op gezondheid en levenskwaliteit is algemeen bekend; daar waar het gebruik van de fiets juist tot een verbetering van deze aspecten leidt.

Dit alles belangt het algemeen nut aan.

De ontsluiting van aangrenzende percelen wordt steeds in acht genomen. De nieuwe wegen, voet- en fietswegen en parkings worden voorzien van een aangepaste openbare verlichting wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

De ontsluiting van alle aanliggende percelen, blijft gegarandeerd. Er wordt geen enkele toegang gesupprimeerd.

De nieuwe rooilijnen bevinden zich in het binnengebied van de zorgsite. De ontsluiting van de aanpalende percelen blijft steeds mogelijk langs de voorzijde van de percelen. In het projectgebied zijn geen ‘reststroken’ of ‘peststroken’ opgenomen die de ontsluiting van aangrenzende percelen verhinderen. Het toepassen van peststroken wordt in de recente vaste rechtspraak niet aanvaard.

De nieuwe gemeentewegen zijn gelegen binnen de zorgsite op het grondgebied van de gemeente Hulshout.

Deze nieuwe wegen maken geen deel uit van een gemeente-overschrijdend (recreatief) wegennet en moeten bijgevolg niet beoordeeld worden in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

De nieuwe gemeentewegen sluiten aan bij de nieuwe ruimtelijke structuur en de reële verplaatsingsnoden in dit projectgebied.

De nieuwe voet- en fietswegen leveren voor de huidige en toekomstige generaties voordelen op naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden. Er werd een schattingsverslag van landmeter-expert Lieven Mentens van 16 oktober 2023 aan de aanvraag toegevoegd. De schatting van de waardevermindering en/of waardevermeerdering van de grond(en) die ontstaat ten gevolge van het goedkeuren van het rooilijnplan is als volgt:

Rekening houdend met het verschil in venale waarde, de gelijke behandeling van burgers voor de openbare lasten opgelegd in het kader van het algemeen belang, de bestaande openbare en private

erfdienstbaarheden, en de vigerende overheidsbesluiten over het grondgebruik, onder voorbehoud van een geldig bodemattest en afwezigheid van bodemverontreinigingen, na raadpleging van de documentatie van het kantoor en rekening houdend met de evolutie in de onroerende markt schat ik de waardevermeerdering / waardevermindering voor de percelen waarover de gemeenteweg loopt op 0 euro (0.00 €).

Na bespreking,

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
9 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
0 onthoudingen
Motivatie stem tegen Rist Heylen: Voor de ganse Groen fractie: De sperperiode voor dit soort dossiers is ingegaan.
Motivatie stem tegen Dorien Van Opstal: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA vindt dat, gezien de impact op site Ter Nethe, het logisch zou geweest zijn eerst de studie uit te voeren.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de zaak der wegen goed te keuren die hoort bij de omgevingsvergunningsaanvraag OV_733 voor het verwijderen van bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de 'site Ter Nethe' .

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het bij de aanvraag gevoegde rooilijnplan definitief vast. Deze nieuwe rooilijn zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 3:

Er is overeenkomstig het schattingsverslag van landmeter-expert Lleven Mentens van 16 oktober 2023 geen waardevermindering en/of waardevermeerdering  verbonden aan het nieuwe rooilijnplan.

Artikel 4:

De gemeenteraad neemt kennis van de voorwaarden en lasten opgelegd door de verschillende adviesinstanties en neemt deze voorwaarden en lasten over in haar goedkeuring van de zaak der wegen.

 

Na de bespreking en stemming van agendapunt "A.6. BESLISSING: Omgevingsvergunning OV_733. Goedkeuring van de zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het verwijderen van bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de Site Ter Nethe." vraagt raadslid Gust Van den Bruel 10  minuten schorsing.

 

Om 19.39 uur schorst voorzitter Elias De Wever schorst de raad tot 19.50 uur.

De zitting hervat om 19.48 uur.

 

Kurt Van den Vonder is opnieuw als deskundige aanwezig voor de volgende drie agendapunten.

A.7.   BESLISSING: RUP Woonomgevingen Hulshout. Voorlopige vaststelling.

A.8.   BESLISSING: RUP Woonomgevingen Houtvenne. Voorlopige vaststelling.

A.9.   BESLISSING: RUP Woonomgevingen Westmeerbeek. Voorlopige vaststelling.

 

Raadslid Dorien Van Opstal vraagt een stemmotivatie toe te voegen bij agendapunt "A.6. BESLISSING: Omgevingsvergunning OV_733. Goedkeuring van de zaak der wegen in het kader van de omgevingsaanvraag voor het verwijderen van bestaande infrastructuur, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het wijzigen van het reliëf in functie van de aanleg van vier bufferbekkens, het vellen van één hoogstammige boom, het oprichten van een berging, het oprichten van een dierenstalling en het vastleggen van een rooilijn op de Site Ter Nethe."

Stemmotivatie raadslid Dorien Van Opstal namens de ganse N-VA fractie: De N-VA vindt dat, gezien de impact op site Ter Nethe, het logisch zou geweest zijn eerst de studie uit te voeren.

 

Bijkomend vraagt NVA een geluidsstudie te voeren op vlak van de school. Schepen Elien Bergmans deelt mee dat de akoestische studie in de opdracht van de architect voor de school zit.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING RUP Woonomgevingen Hulshout. Voorlopige vaststelling.

MOTIVERING:

Feiten en context

        3 september 2018: De gemeenteraad keurt het gemeentelijk  woonomgevingsplan versie juli 2018, zoals opgesteld door IOK, goed.

        23 november 2020: Het college van burgemeester en schepenen stelt IOK aan als 'in-house' ontwerper van het RUP Woonomgevingen en keurt de ontwerpen van procesnota's goed voor het RUP Woonomgevingen Hulshout, het RUP woonomgevingen Houtvenne en het RUP woonomgevingen Westmeerbeek.

        16 januari 2023: Het college van burgemeester en schepenen keurt de startnota’s en aangepaste procesnota’s goed voor het RUP Woonomgevingen Hulshout, het RUP woonomgevingen Houtvenne en het RUP woonomgevingen Westmeerbeek.

        10 februari 2023 - 11 april 2023: De eerste raadpleging van de bevolking naar aanleiding van de goedgekeurde start- en procesnota van het gemeentelijk RUP Woonomgevingen Hulshout.

        13 februari 2023: Participatiemoment door middel van een infomarkt in zaal de Vloeikens.

        18 december 2023: Toelichting door IOK over het RUP Woonomgevingen Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek aan de gemeenteraad.

        19 februari 2024: Het college van burgemeester en schepenen keurt de scopingsnota en een geüpdatet procesnota goed van het gemeentelijk RUP Woonomgevingen Hulshout. In de scopingsnota werden de ontvangen adviezen naar aanleiding van de startnota en de inspraakreacties van de eerste raadpleging van de bevolking verwerkt en werd bekeken hoe met deze adviezen en inspraakreacties moest omgegaan worden.

        19 februari 2024: Het college van burgemeester en schepenen keurt het voorontwerp grafische plannen, toelichtingsnota en stedenbouwkundige voorschriften van het RUP Woonomgevingen van Hulshout goed in functie van de plenaire vergadering.

        22 maart 2024: Er werd een plenaire vergadering gehouden over het voorontwerp van RUP Woonomgevingen Hulshout waarbij de volgende instanties werden uitgenodigd

        GECORO Hulshout

        Departement Omgeving

        Deputatie van de provincie Antwerpen

        Deputatie van de provincie Vlaams - Brabant

        Gemeente Westerlo

        Gemeente Herselt

        Gemeente Heist-op-den-Berg

        Gemeente Begijnendijk

        Vlaams Energieagentschap

        Agentschap Onroerend Erfgoed

        Agentschap Wonen-Vlaanderen

        Agentschap voor Natuur en Bos

        Agentschap Wegen en Verkeer

        De Lijn

        De Vlaamse Waterweg

        Departement Mobiliteit en Openbare Werken

        Dienst Integraal Waterbeleid provincie Antwerpen

        OVAM

        Vlaamse Landmaatschappij

        Team Externe Veiligheid

Juridische gronden

        23 september 1997: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 17 december 1997 wat de bindende bepalingen betreft.

        12 december 2003: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van een herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 19 maart 2004 wat de bindende bepalingen betreft.

        15 mei 2009: Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, in zonderheid Titel II, hoofdstuk II, afdeling 4 en bijhorende uitvoeringsbesluiten.

        17 december 2010: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van een tweede herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 25 februari 2011 wat de bindende bepalingen betreft.

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.

        20 juli 2018: Goedgekeurde strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

        26 oktober 2023: Besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen over de definitieve vaststelling van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen, zoals in werking getreden op 13 februari 2024.

Adviezen

        Onderstaande adviesinstanties hebben voorafgaand aan de plenaire vergadering van 22 maart 2024 een schriftelijk advies uitgebracht:

        GECORO Hulshout

        Agentschap Onroerend Erfgoed

        Departement Mobiliteit en Openbare Werken

        Gemeente Heist-op-den-Berg

        Gemeente Herselt

        Deputatie van de provincie Antwerpen

        Departement Omgeving

        Vlaamse Landmaatschappij

        OVAM

        De schriftelijke adviezen en het verslag van de plenaire vergadering van 22 maart 2024 zijn als bijlage toegevoegd en zijn integraal raadpleegbaar op het dsi-platform van de Vlaamse overheid via volgende link: https://dsi.omgeving.vlaanderen.be/fiche-detail/886129ce-e1b4-4c78-90a0-dfc85be38a79

        17 april 2024: Het Team Omgevingseffecten bevestigt dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor het voorliggende RUP Woonomgevingen Hulshout.

        17 april 2024: Het Team Omgevingseffecten bevestigt dat er geen ruimtelijk veiligheidsrapport nodig is bij het RUP Woonomgevingen Hulshout.

Argumentatie

De gemeente Hulshout stelt een RUP Woonomgevingen voor de deelgemeente Hulshout op met als doel het gemeentelijk woonomgevingsplan met bijhorend richtlijnenboek te vertalen in een ruimer stedenbouwkundig en ruimtelijk kader, om een gemeentelijk ruimtelijk beleid met meer slagkracht te bekomen.

De gemeente wenst een combinatie van instrumenten te hanteren om een zo sterk mogelijk ruimtelijk beleid te kunnen voeren.

Dit RUP Woonomgevingen Hulshout is het gekozen instrument om gebiedsgerichte aspecten in een verordenend beleid uit te werken.

Het RUP vertrekt van de ruimtelijke basis die is gelegd met het woonomgevingsplan. De afbakening van het plangebied wordt bijgevolg gevormd door het (diverse) woongebied dat is afgebakend op het gewestplan.

Het RUP zal daarom voornamelijk vorm krijgen als een overdruk-RUP.

De gemeente Hulshout beschikt sinds september 2018 over een woonomgevingsplan met bijhorend richtlijnenhandboek. Dit plan werd opgemaakt om te komen tot een ruimtelijke visie voor de woongebieden in de gemeente, met duidelijke handvaten voor het vergunningenbeleid. Hiertoe werd het geheel van gebieden met een woonbestemming opgedeeld in een aantal samenhangende ‘woonomgevingen’. Voor iedere woonomgeving werden er ook gebiedsgerichte richtlijnen uitgewerkt, die vastleggen wat mogelijk is in elke woonomgeving rekening houdend met de eigenheid van het aanwezige woonweefsel.

De gemeente heeft dit document opgemaakt als een eerste stap in het uitzetten van een doordacht ruimtelijk woonbeleid. Vandaag wenst de gemeente het woonomgevingsplan en het richtlijnenhandboek te gaan doorvertalen in een stedenbouwkundig kader met verordenende kracht. Dit moet de gemeente meer slagkracht geven in haar ruimtelijke beleid.

Voor de vertaalslag naar een verordenend kader, kiest de gemeente ervoor om te werken met een doordachte combinatie van de beschikbare instrumenten uit de ruimtelijke ordening. Elk instrument wordt daarbij ingezet vanuit zijn specifieke mogelijkheden en sterktes, en regelt die zaken waarvoor het meest geschikt is. De meer gebiedsgerichte aspecten worden verankerd in het RUP. Dit document zal in belangrijke

mate de ruggengraat vormen voor het ruimtelijke beleid in de woongebieden. De meer generieke onderdelen van het richtlijnenhandboek zullen worden opgenomen in een stedenbouwkundige verordening die op dit moment in opmaak is en zal worden afgestemd op de krachtlijnen van het RUP.

Er wordt voor elke deelkern een afzonderlijk RUP opgemaakt.

Naar aanleiding van de plenaire vergadering van 22 maart 2024 en de daarbij gestelde adviezen over het goedgekeurde voorontwerp, werden door de stuurgroep en het studiebureau IOK aanpassingen aangebracht aan de plannen en documenten van het RUP. Dit heeft geleid tot het nu voorgestelde ontwerp van gemeentelijk RUP Woonomgevingen Hulshout, dat uit de volgende documenten bestaat:

        procesnota

        toelichtingsnota

        grafisch plan

        stedenbouwkundige voorschriften

        register van percelen waarvoor planbaten, planschade, kapitaalschade of gebruikersschade kan verschuldigd

Het RUP zal eveneens de voorschriften van de verkavelingen gelegen binnen het plangebied, zoals weergegeven op het grafisch plan opheffen, waarbij de kavelgrenzen wel behouden blijven.

Watertoets

Op basis van de getoetste elementen kan een gunstige beoordeling gebeuren met betrekking tot de watertoets op planniveau:

        De planinhoud lijkt geen aanleiding te geven tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem.

        Op basis van de voorziene reguliere maatregelen en randvoorwaarden lijkt met andere woorden geconcludeerd te kunnen worden dat het plan verenigbaar is met de doelstellingen en beginselen van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek).

        De doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan. Daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.

        Volgende voorwaarden en maatregelen dienen te worden ingewerkt in de relevante artikels van de stedenbouwkundige voorschriften en/of het grafisch plan:

        Bij nieuwe ontwikkelingen binnen het RUP dient de watergevoeligheid van het gebied steeds als beoordelingspunt mee in rekening worden gebracht bij vergunningsaanvragen. Indien de locatie toch bebouwing toelaat, dient er overstromingsveilig te worden gebouwd: de vloerpas van de woningen dient te worden verhoogd, maar op de omliggende delen (tuin), dient het oorspronkelijk maaiveld maximaal behouden blijven om zo de ruimte voor water niet weg te nemen.

        Waar niet op de riolering verbonden met een RWZI kan worden aangesloten, dient voorzien te worden in een individuele waterzuivering.

Volgende aanbeveling wordt meegegeven voor het RUP:

        Verhardingen maximaal beperken.

        Het voorzien van verhardingen zo maximaal mogelijk voorzien in waterdoorlatende verharding om de infiltratie ter plaatse naar de ondergrond zo groot mogelijk te houden.

Op basis van deze voorwaarden en maatregelen kan met andere woorden geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid (het waterwetboek), in acht heeft genomen.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000009 Werk maken van de versterking van de centrumfunctie van de dorpskernen.

Actie

AC000090 Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaken voor de woonkernen van Hulshout, Westmeerbeek en Houtvenne.

MJP nummer

MJP000162

Beschikbaar krediet

112.593,26 euro

Totaal krediet

112.907,15 euro

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Kurt Winkelmans
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het ontwerp RUP Woonomgevingen Hulshout, zoals opgesteld door studiebureau IOK, voorlopig vast te stellen. Dit ontwerp bestaat uit de volgende documenten:

        procesnota

        toelichtingsnota

        grafisch plan

        stedenbouwkundige voorschriften

        register van percelen waarvoor planbaten, planschade, kapitaalschade of gebruikersschade kan verschuldigd

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om de voorschriften van de verkavelingen gelegen binnen het plangebied, zoals weergegeven op het grafisch plan en opgelijst in de toelichtingsnota, op te heffen, waarbij de kavelgrenzen van de betreffende verkavelingen behouden blijven.

Artikel 3:

Het ontwerp RUP Woonomgevingen Hulshout wordt na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad overgemaakt aan de deputatie van de provincie Antwerpen, het Departement Omgeving en de Vlaamse Regering.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de organisatie van het voorgeschreven openbaar onderzoek, zoals bepaald in artikel 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, waarbij het ontwerp van het RUP aan de bevolking wordt voorgelegd.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING RUP Woonomgevingen Houtvenne. Voorlopige vaststelling.

MOTIVERING:

Feiten en context

        3 september 2018: De gemeenteraad keurt het gemeentelijk  woonomgevingsplan versie juli 2018, zoals opgesteld door IOK, goed.

        23 november 2020: Het college van burgemeester en schepenen stelt IOK aan als 'in-house' ontwerper van het RUP Woonomgevingen en keurt de ontwerpen van procesnota's goed voor het RUP Woonomgevingen Hulshout, het RUP woonomgevingen Houtvenne en het RUP woonomgevingen Westmeerbeek.

        16 januari 2023: Het college van burgemeester en schepenen keurt de startnota’s en aangepaste procesnota’s goed voor het RUP Woonomgevingen Hulshout, het RUP woonomgevingen Houtvenne en het RUP woonomgevingen Westmeerbeek.

        10 februari 2023 - 11 april 2023: De eerste raadpleging van de bevolking naar aanleiding van de goedgekeurde start- en procesnota van het gemeentelijk RUP Woonomgevingen Hulshout.

        16 februari 2023: Participatiemoment door middel van een infomarkt in zaal Centrum Houtvenne (parochiezaal).

        18 december 2023: Toelichting door IOK over het RUP Woonomgevingen Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek aan de gemeenteraad.

        19 februari 2024: Het college van burgemeester en schepenen keurt de scopingsnota en een geüpdatet procesnota goed van het gemeentelijk RUP Woonomgevingen Houtvenne. In de scopingsnota werden de ontvangen adviezen naar aanleiding van de startnota en de inspraakreacties van de eerste raadpleging van de bevolking verwerkt en werd bekeken hoe met deze adviezen en inspraakreacties moest omgegaan worden.

        19 februari 2024: Het college van burgemeester en schepenen keurt het voorontwerp grafische plannen, toelichtingsnota en stedenbouwkundige voorschriften van het RUP Woonomgevingen van Houtvenne goed in functie van de plenaire vergadering.

        22 maart 2024: Er werd een plenaire vergadering gehouden over het voorontwerp van RUP Woonomgevingen Houtvenne waarbij de volgende instanties werden uitgenodigd

        GECORO Hulshout

        Departement Omgeving

        Deputatie van de provincie Antwerpen

        Deputatie van de provincie Vlaams - Brabant

        Gemeente Westerlo

        Gemeente Herselt

        Gemeente Heist-op-den-Berg

        Gemeente Begijnendijk

        Vlaams Energieagentschap

        Agentschap Onroerend Erfgoed

        Agentschap Wonen-Vlaanderen

        Agentschap voor Natuur en Bos

        Agentschap Wegen en Verkeer

        De Lijn

        De Vlaamse Waterweg

        Departement Mobiliteit en Openbare Werken

        Dienst Integraal Waterbeleid provincie Antwerpen

        OVAM

        Vlaamse Landmaatschappij

        Team Externe Veiligheid

Juridische gronden

        23 september 1997: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 17 december 1997 wat de bindende bepalingen betreft.

        12 december 2003: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van een herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 19 maart 2004 wat de bindende bepalingen betreft.

        15 mei 2009: Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, in zonderheid Titel II, hoofdstuk II, afdeling 4 en bijhorende uitvoeringsbesluiten.

        17 december 2010: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van een tweede herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 25 februari 2011 wat de bindende bepalingen betreft.

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.

        20 juli 2018: Goedgekeurde strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

        26 oktober 2023: Besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen over de definitieve vaststelling van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen, zoals in werking getreden op 13 februari 2024.

Adviezen

        Onderstaande adviesinstanties hebben voorafgaand aan de plenaire vergadering van 22 maart 2024 een schriftelijk advies uitgebracht:

        GECORO Hulshout

        Agentschap Onroerend Erfgoed

        Departement Mobiliteit en Openbare Werken

        Gemeente Heist-op-den-Berg

        Gemeente Herselt

        Deputatie van de provincie Antwerpen

        Departement Omgeving

        Vlaamse Landmaatschappij

        OVAM

        Agentschap Wegen en Verkeer

        De schriftelijke adviezen en het verslag van de plenaire vergadering van 22 maart 2024 zijn als bijlage toegevoegd en zijn integraal raadpleegbaar op het dsi-platform van de Vlaamse overheid via volgende link: https://dsi.omgeving.vlaanderen.be/fiche-detail/3ac32fd7-eb9d-4327-b656-ff7778b8906d

        28 februari 2024: Het Team Omgevingseffecten bevestigt dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor het voorliggende RUP Woonomgevingen Houtvenne.

        17 april 2024: Het Team Omgevingseffecten bevestigt dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor het voorliggende RUP Woonomgevingen Houtvenne.

Argumentatie

De gemeente Hulshout stelt een RUP Woonomgevingen voor de deelgemeente Houtvenne op met als doel het gemeentelijk woonomgevingsplan met bijhorend richtlijnenboek te vertalen in een ruimer stedenbouwkundig en ruimtelijk kader, om een gemeentelijk ruimtelijk beleid met meer slagkracht te bekomen.

De gemeente wenst een combinatie van instrumenten te hanteren om een zo sterk mogelijk ruimtelijk beleid te kunnen voeren.

Dit RUP Woonomgevingen Houtvenne is het gekozen instrument om gebiedsgerichte aspecten in een verordenend beleid uit te werken.

Het RUP vertrekt van de ruimtelijke basis die is gelegd met het woonomgevingsplan. De afbakening van het plangebied wordt bijgevolg gevormd door het (diverse) woongebied dat is afgebakend op het gewestplan.

Het RUP zal daarom voornamelijk vorm krijgen als een overdruk-RUP.

De gemeente Hulshout beschikt sinds september 2018 over een woonomgevingsplan met bijhorend richtlijnenhandboek. Dit plan werd opgemaakt om te komen tot een ruimtelijke visie voor de woongebieden in de gemeente, met duidelijke handvaten voor het vergunningenbeleid. Hiertoe werd het geheel van gebieden met een woonbestemming opgedeeld in een aantal samenhangende ‘woonomgevingen’. Voor iedere woonomgeving werden er ook gebiedsgerichte richtlijnen uitgewerkt, die vastleggen wat mogelijk is in elke woonomgeving rekening houdend met de eigenheid van het aanwezige woonweefsel.

De gemeente heeft dit document opgemaakt als een eerste stap in het uitzetten van een doordacht ruimtelijk woonbeleid. Vandaag wenst de gemeente het woonomgevingsplan en het richtlijnenhandboek te gaan doorvertalen in een stedenbouwkundig kader met verordenende kracht. Dit moet de gemeente meer slagkracht geven in haar ruimtelijke beleid.

Voor de vertaalslag naar een verordenend kader, kiest de gemeente ervoor om te werken met een doordachte combinatie van de beschikbare instrumenten uit de ruimtelijke ordening. Elk instrument wordt daarbij ingezet vanuit zijn specifieke mogelijkheden en sterktes, en regelt die zaken waarvoor het meest geschikt is. De meer gebiedsgerichte aspecten worden verankerd in het RUP. Dit document zal in belangrijke

mate de ruggengraat vormen voor het ruimtelijke beleid in de woongebieden. De meer generieke onderdelen van het richtlijnenhandboek zullen worden opgenomen in een stedenbouwkundige verordening die op dit moment in opmaak is en zal worden afgestemd op de krachtlijnen van het RUP.

Er wordt voor elke deelkern een afzonderlijk RUP opgemaakt.

Naar aanleiding van de plenaire vergadering van 22 maart 2024 en de daarbij gestelde adviezen over het goedgekeurde voorontwerp, werden door de stuurgroep en het studiebureau IOK aanpassingen aangebracht aan de plannen en documenten van het RUP. Dit heeft geleid tot het nu voorgestelde ontwerp van gemeentelijk RUP Woonomgevingen Houtvenne, dat uit de volgende documenten bestaat:

        procesnota

        toelichtingsnota

        grafisch plan

        stedenbouwkundige voorschriften

        register van percelen waarvoor planbaten, planschade, kapitaalschade of gebruikersschade kan verschuldigd.

Het RUP zal eveneens de voorschriften van de verkavelingen gelegen binnen het plangebied, zoals weergegeven op het grafisch plan opheffen, waarbij de kavelgrenzen wel behouden blijven.

Watertoets

Op basis van de getoetste elementen kan een gunstige beoordeling gebeuren met betrekking tot de watertoets op planniveau:

        De planinhoud lijkt geen aanleiding te geven tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem.

        Op basis van de voorziene reguliere maatregelen en randvoorwaarden lijkt met andere woorden geconcludeerd te kunnen worden dat het plan verenigbaar is met de doelstellingen en beginselen van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek).

        De doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan. Daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.

        Volgende voorwaarden en maatregelen dienen te worden ingewerkt in de relevante artikels van de stedenbouwkundige voorschriften en/of het grafisch plan:

        Bij nieuwe ontwikkelingen binnen het RUP dient de watergevoeligheid van het gebied steeds als beoordelingspunt mee in rekening worden gebracht bij vergunningsaanvragen. Indien de locatie toch bebouwing toelaat, dient er overstromingsveilig te worden gebouwd: de vloerpas van de woningen dient te worden verhoogd, maar op de omliggende delen (tuin), dient het oorspronkelijk maaiveld maximaal behouden blijven om zo de ruimte voor water niet weg te nemen.

        Waar niet op de riolering verbonden met een RWZI kan worden aangesloten, dient voorzien te worden in een individuele waterzuivering.

Volgende aanbeveling wordt meegegeven voor het RUP:

        Verhardingen maximaal beperken.

        Het voorzien van verhardingen zo maximaal mogelijk voorzien in waterdoorlatende verharding om de infiltratie ter plaatse naar de ondergrond zo groot mogelijk te houden.

Op basis van deze voorwaarden en maatregelen kan met andere woorden geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid (het waterwetboek), in acht heeft genomen.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000009 Werk maken van de versterking van de centrumfunctie van de dorpskernen.

Actie

AC000090 Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaken voor de woonkernen van Hulshout, Westmeerbeek en Houtvenne.

MJP nummer

MJP000162

Beschikbaar krediet

112.593,26 euro

Totaal krediet

112.907,15 euro

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Kurt Winkelmans
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het ontwerp RUP Woonomgevingen Houtvenne, zoals opgesteld door studiebureau IOK, voorlopig vast te stellen. Dit ontwerp bestaat uit de volgende documenten:

        procesnota

        toelichtingsnota

        grafisch plan

        stedenbouwkundige voorschriften

        register van percelen waarvoor planbaten, planschade, kapitaalschade of gebruikersschade kan verschuldigd

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om de voorschriften van de verkavelingen gelegen binnen het plangebied, zoals weergegeven op het grafisch plan en opgelijst in de toelichtingsnota, op te heffen, waarbij de kavelgrenzen van de betreffende verkavelingen behouden blijven.

Artikel 3:

Het ontwerp RUP Woonomgevingen Houtvenne wordt na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad overgemaakt aan de deputatie van de provincie Antwerpen, het Departement Omgeving en de Vlaamse Regering.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de organisatie van het voorgeschreven openbaar onderzoek, zoals bepaald in artikel 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, waarbij het ontwerp van het RUP aan de bevolking wordt voorgelegd.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING RUP Woonomgevingen Westmeerbeek. Voorlopige vaststelling.

MOTIVERING:

Feiten en context

        3 september 2018: De gemeenteraad keurt het gemeentelijk  woonomgevingsplan versie juli 2018, zoals opgesteld door IOK, goed.

        23 november 2020: Het college van burgemeester en schepenen stelt IOK aan als 'in-house' ontwerper van het RUP Woonomgevingen en keurt de ontwerpen van procesnota's goed voor het RUP Woonomgevingen Hulshout, het RUP woonomgevingen Houtvenne en het RUP woonomgevingen Westmeerbeek.

        16 januari 2023: Het college van burgemeester en schepenen keurt de startnota’s en aangepaste procesnota’s goed voor het RUP Woonomgevingen Hulshout, het RUP woonomgevingen Houtvenne en het RUP woonomgevingen Westmeerbeek.

        10 februari 2023 - 11 april 2023: De eerste raadpleging van de bevolking naar aanleiding van de goedgekeurde start- en procesnota van het gemeentelijk RUP Woonomgevingen Westmeerbeek.

        14 februari 2023: Participatiemoment door middel van een infomarkt in GC Ijzermael.

        18 december 2023: Toelichting door IOK over het RUP Woonomgevingen Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek aan de gemeenteraad.

        19 februari 2024: Het college van burgemeester en schepenen keurt de scopingsnota en een geüpdatet procesnota goed van het gemeentelijk RUP Woonomgevingen Westmeerbeek. In de scopingsnota werden de ontvangen adviezen naar aanleiding van de startnota en de inspraakreacties van de eerste raadpleging van de bevolking verwerkt en werd bekeken hoe met deze adviezen en inspraakreacties moest omgegaan worden.

        19 februari 2024: Het college van burgemeester en schepenen keurt het voorontwerp grafische plannen, toelichtingsnota en stedenbouwkundige voorschriften van het RUP Woonomgevingen van Westmeerbeek goed in functie van de plenaire vergadering.

        22 maart 2024: Er werd een plenaire vergadering gehouden over het voorontwerp van RUP Woonomgevingen Westmeerbeek waarbij de volgende instanties werden uitgenodigd

        GECORO Hulshout

        Departement Omgeving

        Deputatie van de provincie Antwerpen

        Deputatie van de provincie Vlaams - Brabant

        Gemeente Westerlo

        Gemeente Herselt

        Gemeente Heist-op-den-Berg

        Gemeente Begijnendijk

        Vlaams Energieagentschap

        Agentschap Onroerend Erfgoed

        Agentschap Wonen-Vlaanderen

        Agentschap voor Natuur en Bos

        Agentschap Wegen en Verkeer

        De Lijn

        De Vlaamse Waterweg

        Departement Mobiliteit en Openbare Werken

        Dienst Integraal Waterbeleid provincie Antwerpen

        OVAM

        Vlaamse Landmaatschappij

        Team Externe Veiligheid

Juridische gronden

        23 september 1997: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 17 december 1997 wat de bindende bepalingen betreft.

        12 december 2003: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van een herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 19 maart 2004 wat de bindende bepalingen betreft.

        15 mei 2009: Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, in zonderheid Titel II, hoofdstuk II, afdeling 4 en bijhorende uitvoeringsbesluiten.

        17 december 2010: Besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve vaststelling van een tweede herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 25 februari 2011 wat de bindende bepalingen betreft.

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.

        20 juli 2018: Goedgekeurde strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

        26 oktober 2023: Besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen over de definitieve vaststelling van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen, zoals in werking getreden op 13 februari 2024.

Adviezen

        Onderstaande adviesinstanties hebben voorafgaand aan de plenaire vergadering van 22 maart 2024 een schriftelijk advies uitgebracht:

        GECORO Hulshout

        Agentschap Onroerend Erfgoed

        Departement Mobiliteit en Openbare Werken

        Gemeente Heist-op-den-Berg

        Gemeente Herselt

        Deputatie van de provincie Antwerpen

        Departement Omgeving

        Vlaamse Landmaatschappij

        OVAM

        De schriftelijke adviezen en het verslag van de plenaire vergadering van 22 maart 2024 zijn als bijlage toegevoegd en zijn integraal raadpleegbaar op het dsi-platform van de Vlaamse overheid via volgende link: https://dsi.omgeving.vlaanderen.be/dossier-detail/ab3b16e0-50f4-44dd-aefc-a68219206a12

        28 februari 2024: Het Team Omgevingseffecten bevestigt dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor het voorliggende RUP Woonomgevingen Westmeerbeek.

        17 april 2024: Het Team Omgevingseffecten bevestigt dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor het voorliggende RUP Woonomgevingen Hulshout.

Argumentatie

De gemeente Hulshout stelt een RUP Woonomgevingen voor de deelgemeente Westmeerbeek op met als doel het gemeentelijk woonomgevingsplan met bijhorend richtlijnenboek te vertalen in een ruimer stedenbouwkundig en ruimtelijk kader, om een gemeentelijk ruimtelijk beleid met meer slagkracht te bekomen.

De gemeente wenst een combinatie van instrumenten te hanteren om een zo sterk mogelijk ruimtelijk beleid te kunnen voeren.

Dit RUP Woonomgevingen Westmeerbeek is het gekozen instrument om gebiedsgerichte aspecten in een verordenend beleid uit te werken.

Het RUP vertrekt van de ruimtelijke basis die is gelegd met het woonomgevingsplan. De afbakening van het plangebied wordt bijgevolg gevormd door het (diverse) woongebied dat is afgebakend op het gewestplan.

Het RUP zal daarom voornamelijk vorm krijgen als een overdruk-RUP.

De gemeente Hulshout beschikt sinds september 2018 over een woonomgevingsplan met bijhorend richtlijnenhandboek. Dit plan werd opgemaakt om te komen tot een ruimtelijke visie voor de woongebieden in de gemeente, met duidelijke handvaten voor het vergunningenbeleid. Hiertoe werd het geheel van gebieden met een woonbestemming opgedeeld in een aantal samenhangende ‘woonomgevingen’. Voor iedere woonomgeving werden er ook gebiedsgerichte richtlijnen uitgewerkt, die vastleggen wat mogelijk is in elke woonomgeving rekening houdend met de eigenheid van het aanwezige woonweefsel.

De gemeente heeft dit document opgemaakt als een eerste stap in het uitzetten van een doordacht ruimtelijk woonbeleid. Vandaag wenst de gemeente het woonomgevingsplan en het richtlijnenhandboek te gaan doorvertalen in een stedenbouwkundig kader met verordenende kracht. Dit moet de gemeente meer slagkracht geven in haar ruimtelijke beleid.

Voor de vertaalslag naar een verordenend kader, kiest de gemeente ervoor om te werken met een doordachte combinatie van de beschikbare instrumenten uit de ruimtelijke ordening. Elk instrument wordt daarbij ingezet vanuit zijn specifieke mogelijkheden en sterktes, en regelt die zaken waarvoor het meest geschikt is. De meer gebiedsgerichte aspecten worden verankerd in het RUP. Dit document zal in belangrijke

mate de ruggengraat vormen voor het ruimtelijke beleid in de woongebieden. De meer generieke onderdelen van het richtlijnenhandboek zullen worden opgenomen in een stedenbouwkundige verordening die op dit moment in opmaak is en zal worden afgestemd op de krachtlijnen van het RUP.

Er wordt voor elke deelkern een afzonderlijk RUP opgemaakt.

Naar aanleiding van de plenaire vergadering van 22 maart 2024 en de daarbij gestelde adviezen over het goedgekeurde voorontwerp, werden door de stuurgroep en het studiebureau IOK aanpassingen aangebracht aan de plannen en documenten van het RUP. Dit heeft geleid tot het nu voorgestelde ontwerp van gemeentelijk RUP Woonomgevingen Houtvenne, dat uit de volgende documenten bestaat:

        procesnota

        toelichtingsnota

        grafisch plan

        stedenbouwkundige voorschriften

        register van percelen waarvoor planbaten, planschade, kapitaalschade of gebruikersschade kan verschuldigd

Het RUP zal eveneens de voorschriften van de verkavelingen gelegen binnen het plangebied, zoals weergegeven op het grafisch plan opheffen, waarbij de kavelgrenzen wel behouden blijven.

Watertoets

Op basis van de getoetste elementen kan een gunstige beoordeling gebeuren met betrekking tot de watertoets op planniveau:

        De planinhoud lijkt geen aanleiding te geven tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem.

        Op basis van de voorziene reguliere maatregelen en randvoorwaarden lijkt met andere woorden geconcludeerd te kunnen worden dat het plan verenigbaar is met de doelstellingen en beginselen van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek).

        De doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek werden in acht genomen bij de opmaak van het plan. Daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.

        Volgende voorwaarden en maatregelen dienen te worden ingewerkt in de relevante artikels van de stedenbouwkundige voorschriften en/of het grafisch plan:

        Bij nieuwe ontwikkelingen binnen het RUP dient de watergevoeligheid van het gebied steeds als beoordelingspunt mee in rekening worden gebracht bij vergunningsaanvragen. Indien de locatie toch bebouwing toelaat, dient er overstromingsveilig te worden gebouwd: de vloerpas van de woningen dient te worden verhoogd, maar op de omliggende delen (tuin), dient het oorspronkelijk maaiveld maximaal behouden blijven om zo de ruimte voor water niet weg te nemen.

        Waar niet op de riolering verbonden met een RWZI kan worden aangesloten, dient voorzien te worden in een individuele waterzuivering.

Volgende aanbeveling wordt meegegeven voor het RUP:

        Verhardingen maximaal beperken.

        Het voorzien van verhardingen zo maximaal mogelijk voorzien in waterdoorlatende verharding om de infiltratie ter plaatse naar de ondergrond zo groot mogelijk te houden.

Op basis van deze voorwaarden en maatregelen kan met andere woorden geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid (het waterwetboek), in acht heeft genomen.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000009 Werk maken van de versterking van de centrumfunctie van de dorpskernen.

Actie

AC000090 Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaken voor de woonkernen van Hulshout, Westmeerbeek en Houtvenne.

MJP nummer

MJP000162

Beschikbaar krediet

112.593,26 euro

Totaal krediet

112.907,15 euro

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
1 stem tegen: Kurt Winkelmans
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het ontwerp RUP Woonomgevingen Westmeerbeek, zoals opgesteld door studiebureau IOK, voorlopig vast te stellen. Dit ontwerp bestaat uit de volgende documenten:

        procesnota

        toelichtingsnota

        grafisch plan

        stedenbouwkundige voorschriften

        register van percelen waarvoor planbaten, planschade, kapitaalschade of gebruikersschade kan verschuldigd

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om de voorschriften van de verkavelingen gelegen binnen het plangebied, zoals weergegeven op het grafisch plan en opgelijst in de toelichtingsnota, op te heffen, waarbij de kavelgrenzen van de betreffende verkavelingen behouden blijven.

Artikel 3:

Het ontwerp RUP Woonomgevingen Westmeerbeek wordt na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad overgemaakt aan de deputatie van de provincie Antwerpen, het Departement Omgeving en de Vlaamse Regering.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de organisatie van het voorgeschreven openbaar onderzoek, zoals bepaald in artikel 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, waarbij het ontwerp van het RUP aan de bevolking wordt voorgelegd.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Ambulante handel. Goedkeuring aanpassing reglement.

MOTIVERING:

Feiten en context

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het reglement ambulante handel.

        Na recente wijzigingen in de wetgeving (1 april 2024) is de machtiging (leurkaart) voor ambulante en kermisactiviteiten afgeschaft. Het gemeentelijk reglement moet hierop aangepast worden.

Juridische gronden

        25 juni 1993: Wet over de uitoefening en organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten  van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013, en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023.

        24 september 2006: Koninklijk besluit betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Door het afschaffen van de machtiging ambulante handel (leurkaart) moet het gemeentelijk reglement aangepast worden. De wijzigingen uit de wetgeving zijn doorgevoerd. Om onduidelijkheden te vermijden, spreken wij ook niet langer over een machtiging die gegeven wordt door het lokaal bestuur, maar over een vergunning.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het reglement ambulante handel zoals vastgesteld in de gemeenteraad van 21 februari  2022 op te heffen vanaf 1 april 2024.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het reglement ambulante handel met ingang van 1 april goed te keuren:

"Reglement Ambulante Handel

Afdeling 1 Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein (buiten de openbare markten)

Artikel 1 Toepassingsgebied

§1. Dit reglement is van toepassing op ambulante handel op het openbaar domein, privé-domein, op rondtrekkende wijze en het verkopen van producten of diensten met een niet-commercieel karakter.

§2. De uitoefening van ambulante activiteiten met een voorafgaande vergunning is mogelijk op volgende plaatsen:

        Prof. Dr. Vital Celenplein – Hulshout (bijlage 1)

        Pastorij – Hulshout (bijlage 2)

        Kerkplein – Westmeerbeek (bijlage 3)

        Kerkplein – Houtvenne (bijlage 4)

Artikel 2 Voorafgaande vergunning

2.1 Aanvraag vergunning

Een standplaats op het openbaar domein kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.

Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkopen aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:

        de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico’s.

        bij de oefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

Elke persoon die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in artikel 1 om ambulante activiteiten uit te oefenen, moet voldoen aan de bovenvermelde voorwaarden en is onderworpen aan een voorafgaande vergunning. Deze vergunning moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd worden bij het lokaal bestuur per elektronische post (lokale.economie@hulshout.be) of per post (t.a.v. Dienst Lokale Economie)

 De aanvrager dient ook te vermelden:

        de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.

        op welke specifieke plaats(-en)/route hij ambulante activiteiten wenst uit te oefenen.

        de datum en duur van de verkoop.

        het aantal benutte strekkende meters.

Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen legt het lokaal bestuur geen beperkingen op. Het zal echter wel melden als er al een andere ambulante handelaar uit dezelfde sector in de gemeente staat (in een deelgemeente of op een andere dag). De uiteindelijke beslissing om de aanvraag door te zetten is aan de ambulante handelaar zelf.

Het lokaal bestuur kan de vergunning weigeren op basis van een objectieve en grondige motivering. Deze motivering mag uiteraard niet indruisen tegen andere wetgeving en reglementering. Aanvragen kunnen geweigerd worden op wettelijke gronden, gebaseerd op de wetgeving van de ambulante activiteiten, maar ook op basis van de wetgeving van openbare orde en veiligheid, volksgezondheid, voedselveiligheid, enz.

2.2 Beslissing vergunning

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager het uittreksel uit de notulen van het College van Burgemeester en Schepenen, met daarin vermeld:

        identiteit van de aanvrager.

        de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.

        de plaats/route.

        de dag en de duur van de verkoop.

De goedkeuring van zijn aanvraag wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de vermelde modaliteiten:

        bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.

        door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.

        bij elektronische post met ontvangstbewijs.

Artikel 3 Periodiciteit van abonnementen

De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden. Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het lokaal bestuur in de gevallen bepaald in artikel 4.

Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten en/of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden. Abonnementen toegekend voor de verkoop van seizoensgebonden activiteiten worden slechts verleend voor de periode dat deze producten en/of diensten beschikbaar zijn.

Artikel 4 Afstand van het abonnement

De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement

        bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.

        bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.

        indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van:

        ongeval of ziekte.

        overmacht.

In dit geval is geen vooropzeg nodig.

        Op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van 30 dagen.

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden – zonder vooropzeg – afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

        bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

        door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

        bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).

Artikel 5 Schorsing en opzegging van het abonnement door het lokaal bestuur

Het abonnement zal door (het college van) (de) burgemeester (en schepenen) geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:

        bij het herhaaldelijk niet of niet tijdig betalen van de standplaatsvergoeding.

        bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de verantwoordelijke ambtenaar vooraf of tijdens de eerste week van afwezigheid hiervan op de hoogte te stellen.

        bij overdacht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan de voorwaarden toepasbaar op ambulante handelaars.

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.

Artikel 6 Vooropzeg vanuit het lokaal bestuur

Wanneer het lokaal bestuur beslist niet langer ambulante handelaars toe te staan, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden.

Wanneer ambulante handelaars op een bepaalde dag niet kunnen staan omwille van andere evenementen, dan moet het lokaal bestuur hen ten minste 2 weken op voorhand hiervan op de hoogte brengen.

Artikel 7 Inname standplaatsen

De standplaatsen op het openbaar domein kunnen ingenomen worden door:

 

  1. de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen.
  2. de verantwoordelijke(n) van het dagelijkse bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen.
  3. de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen die een ambulante activiteit voor eigen rekening uitoefent.
  4. de echtgenoot of echtgenote of de wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening.
  5. de personen die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon bedoeld in A tot D.

De personen vermeld in B tot E kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is  toegewezen of onderverhuurd.

Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande vergunning van de gemeente, ook een standplaats innemen.

Artikel 8 Overdracht standplaats

De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

De overnemer is in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven door het uitoefenen van ambulante activiteiten

  1. en zet de specialisatie van de overlater voort op de overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van specialisatie kan aangevraagd worden per aangetekend schrijven bij het college van burgemeester en schepenen.
  2. Binnen het eerste jaar kan de standplaats niet opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als het lokaal bestuur heeft vastgesteld dat

        de overnemer het bewijs levert van de inschrijving van de ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.

        de overnemer het bewijs levert waaruit blijkt dat hij voldoet aan de bijkomende voorwaarden vermeld in dit reglement.

Afdeling 2 Organisatie van ambulante activiteiten op privé-domein

Artikel 9 Toepassingsgebied

Op volgende plaatsen is de uitoefening van ambulante activiteiten toegelaten na een voorafgaande vergunning van het lokaal bestuur :

        Langs de openbare weg.

        Op commerciële parkeerplaatsen.

Een private plaats die grenst aan de openbare weg is elke plaats die onmiddellijk aan de openbare weg paalt; met andere woorden een kraam of voertuig dat op privéterrein geplaatst wordt en aan de rand van de openbare weg staat.

Een commercieel parkeerterrein is elk terrein dat dient voor het parkeren van voertuigen en dat bestemd is voor de klanten van een handelszaak, meer bepaald winkelparkings.

Artikel 10 Voorafgaande vergunning

10.1. Aanvraag vergunning

Een standplaats op het privé-terrein kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen. Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkopen aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:

        Een standplaats op het openbaar domein kan enkel toegewezen worden aan de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico’s.

        bij de oefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in artikel 9 om ambulante activiteiten uit te oefenen moet voldoen aan de bovenvermelde voorwaarden en is onderworpen aan een voorafgaande vergunning. Vooraleer deze vergunning te kunnen aanvragen, moet u toestemming vragen aan de eigenaar van de plaats. Daarna kan u de toelating - voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit - aanvragen bij het lokaal bestuur per elektronische post (lokale.economie@hulshout.be) of per post (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

 De aanvrager dient ook te vermelden:

        de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.

        op welke specifieke plaats(-en) hij ambulante activiteiten wenst uit te oefenen.

        de datum en duur van de verkoop.

        het aantal benutte strekkende meters.

Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen legt het lokaal bestuur geen beperkingen op. Het zal echter wel melden als er al een andere ambulante handelaar uit dezelfde sector in de gemeente staat (in een deelgemeente of op een andere dag). De uiteindelijke beslissing om de aanvraag door te zetten is aan de ambulante handelaar zelf.

Het lokaal bestuur kan de vergunning weigeren op basis van een objectieve en grondige motivering. Deze motivering mag uiteraard niet indruisen tegen andere wetgeving en reglementering. Aanvragen kunnen geweigerd worden op wettelijke gronden, gebaseerd op de wetgeving van de ambulante activiteiten, maar ook op basis van de wetgeving van openbare orde en veiligheid, volksgezondheid, voedselveiligheid, enz.

10.2. Beslissing vergunning

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager het uittreksel uit de notulen van het College van Burgemeester en Schepenen, met daarin vermeld:

        identiteit van de aanvrager.

        de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.

        de plaats.

        de dag en de duur van de verkoop.

De goedkeuring van zijn aanvraag wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de onderstaande vermelde modaliteiten:

        bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.

        door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.

        bij elektronische post met ontvangstbewijs.

Artikel 11 Periodiciteit van abonnementen

De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden. Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het lokaal bestuur in de gevallen bepaald in artikel 4.

Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten en/of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden. Abonnementen toegekend voor de verkoop van seizoensgebonden activiteiten worden slechts verleend voor de periode dat deze producten en/of diensten beschikbaar zijn.

Artikel 12 Afstand van het abonnement

De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement

        bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.

        bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.

        indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van:

        ongeval of ziekte.

        overmacht.

In dit geval is geen vooropzeg nodig.

        op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van 30 dagen.

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden – zonder vooropzeg – afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

        bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

        door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

        bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).

Artikel 13 Schorsing en opzegging van het abonnement door het lokaal bestuur

Het abonnement zal door (het college van) (de) burgemeester (en schepenen) geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:

        bij het herhaaldelijk niet of niet tijdig betalen van de standplaatsvergoeding.

        bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de verantwoordelijke ambtenaar vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid hiervan op de hoogte te stellen.

        bij overdacht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan de voorwaarden toepasbaar op ambulante handelaars.

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.

Artikel 14 Vooropzeg vanuit het lokaal bestuur

Wanneer het lokaal bestuur beslist niet langer ambulante handelaars toe te staan, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden.

Wanneer ambulante handelaars op een bepaalde dag niet kunnen staan omwille van andere evenementen, dan moet het lokaal bestuur hen ten minste 2 weken op voorhand hiervan op de hoogte brengen.

Artikel 15 Inname standplaatsen

De standplaatsen op het privé-domein kunnen ingenomen worden door:

de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen.

  1. de verantwoordelijke(n) van het dagelijkse bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen.
  2. de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen die een ambulante activiteit voor eigen rekening uitoefent.
  3. de echtgenoot of echtgenote of de wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening.
  4. de personen die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon bedoeld in A tot D.

De personen vermeld in B tot E kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is  toegewezen of onderverhuurd.

Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande vergunning van de gemeente, ook een standplaats innemen.

Artikel 16 Overdracht standplaats

De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

De overnemer is in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven door het uitoefenen van ambulante activiteiten

  1. en zet de specialisatie van de overlater voort op de overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van specialisatie kan aangevraagd worden per aangetekend schrijven bij het college van burgemeester en schepenen.
  2. Binnen het eerste jaar kan de standplaats niet opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als het lokaal bestuur heeft vastgesteld dat

        de overnemer het bewijs levert van de inschrijving van de ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.

        de overnemer het bewijs levert waaruit blijkt dat hij voldoet aan de bijkomende voorwaarden vermeld in dit reglement.

Afdeling 3 Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze

Artikel 17 Toepassingsgebied

Bij een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze verplaatst de handelaar zich langs een traject (al dan niet vooraf bepaald), waarbij een verkooppunt telkens voor een korte stoptijd wordt ingenomen. De stoptijd beperkt zich tot de duur van de directe transactie(s), waarna het traject onmiddellijk verdergezet wordt. De ambulante handelaar dient deze ambulante activiteit voorafgaand aan te vragen bij het lokaal bestuur.

Artikel 18 Voorafgaande vergunning

18.1 Aanvraag vergunning

Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 17, moet voldaan zijn  aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een vergunning. Deze vergunning dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij het lokaal bestuur per elektronische post (lokale.economie@hulshout.be) of per post (t.a.v. Dienst Lokale Economie).

18.2 Beslissing vergunning

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager uittreksel uit de notulen van het College van Burgemeester en Schepenen, met daarin vermeld:

        identiteit van de aanvrager.

        de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen.

        de toegestane route.

        de datum en duur van de verkoop.

De goedkeuring van zijn aanvraag wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de vermelde modaliteiten:

        bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.

        door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.

        bij elektronische post met ontvangstbewijs.

De gevraagde vergunning kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:

        redenen van openbare orde en veiligheid.

        redenen van volksgezondheid.

        bescherming van de consument.

        wanneer de vergunning ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn.

        de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden.

Het lokaal bestuur zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

Afdeling 4 Verkopen van producten of diensten met niet-commercieel karakter

Artikel 19 Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter

De producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkopen, te koop aanbieden of uitstallen is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet indien deze activiteiten aan al de volgende voorwaarden voldoen:

1° ze vinden plaats met één van volgende doelen

        menslievend doel.

        sociaal doel.

        cultureel doel.

        educatief doel.

        sportief doel.

        de verdediging en promotie van de natuur.

        de verdediging en promotie van de dierenwereld.

        de verdediging en promotie van een ambacht.

        de verdediging en promotie van streekproducten.

        steun bij een humanitaire catastrofe.

        steun bij een ramp of belangrijke schade.

2° ze blijven occasioneel.

3° het college van burgemeester en schepenen heeft vooraf vergunning verleend.

4° als ze de grenzen van de gemeente overschrijdt en geen bijkomende vergunning van het lokaal bestuur vereist is, dan heeft de organisatie een voorafgaande vergunning gevraagd aan de Minister of de personeelsleden aan wie hij deze bevoegdheid heeft gedelegeerd.

De voorwaarde vermeld in het eerste lid, 3°, geldt niet wanneer het eerste lid, 4°, van toepassing is.

Artikel 20 Identificatievereiste

Tijdens de verkoop, te-koop-aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten of diensten voor een niet-commercieel doel zoals vermeld in artikel 19, is elke verkoper herkenbaar via een kenmerk dat het mogelijk maakt om de operatie te identificeren.

Op verzoek van de overheid die de vergunning heeft verleend, overhandigt de verantwoordelijke, binnen dertig dagen, het bewijs van de bestemming van de fondsen om het aangegeven doel te realiseren.

Artikel 21 Aanvraag vergunning

De aanvraag van een vergunning is afhankelijk van de situatie, gericht aan het college van burgemeester en schepenen of aan de Minister of aan de personeelsleden aan wie hij die bevoegdheid heeft gedelegeerd, via een elektronische post tegen ontvangstbewijs.

De aanvraag omvat :

        de verantwoordelijke van de actie.

        het doel van de actie.

        de plaats of plaatsen.

        de periode of periodes van verkoop.

        de te koop aangeboden producten of diensten en een schatting van de hoeveelheid.

De vergunning is beperkt tot één jaar. Ze is hernieuwbaar. Ze bevat de vermeldingen uit de aanvraag.

Artikel 22 Weigering en intrekking vergunning

De vergunning kan geweigerd worden en de actie kan verboden worden als de doelstelling niet overeenstemt met de toegestane doelen of als de voorgestelde verkopen een risico vormen voor de openbare orde, veiligheid, gezondheid of rust.

Als de overheid die ervoor bevoegd is de vergunning te verlenen argwaan heeft over de reële doelstellingen van de actie of over de moraliteit van de verantwoordelijke(n), kan ze een voorafgaand onderzoek laten uitvoeren door de personen, vermeld in artikel 11, §1, van de wet, en artikel 45 van Koninklijk Besluit. Ze kan ook van één of meer verantwoordelijken eisen dat ze een uittreksel uit het strafregister voorleggen.

De vergunning, vermeld in artikel 19 kan ingetrokken worden of de actie kan verboden worden, tijdens de manifestatie, door de bevoegde overheid als vastgesteld wordt dat de voorwaarden van de vergunning of van de verklaring of de voorschriften, vermeld in dit artikel, niet worden nageleefd.

Iedere nieuwe actie kan verboden worden voor een natuurlijke of rechtspersoon of een vereniging die de bepalingen van dit artikel niet naleeft, gedurende een periode van één jaar vanaf de vaststelling van de niet-naleving. In geval van recidive kan de duur van de voormelde periode op drie jaar worden gebracht.

De weigering, het verbod of de intrekking wordt betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

        een ter post aangetekende brief tegen ontvangstbewijs.

        bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.

Afdeling 5 Aanvullende bepalingen

Artikel 23 Bevoegdheid marktleider

De ‘marktleider’, aangesteld door het college van burgemeester en schepenen, is bevoegd om documenten die identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen en de voorwaarden voor het uitoefenen van ambulante activiteiten te controleren.

Artikel 24 In werking treden van gemeentelijk reglement

Dit reglement treedt in werking op 1 april 2024. "

Bijlage 1 – Standplaats openbaar domein – Prof. Dr. Vital Celenplein Hulshout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijlage 2 – Standplaats openbaar domein – Pastorij Hulshout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijlage 3 – Standplaats openbaar domein – Kerkplein Westmeerbeek

 

 

 

 

 

 

 

Bijlage 4 – Standplaats openbaar domein – Kerkplein Houtvenne


 

Na de bespreking en voor de stemming van het agendapunt  "A.11. BESLISSING: Uitvoeren van buitengewone herstellingen aan betonnen infrastructuur. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst met Pidpa en goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze voor de weg- en rioleringswerken in IJzermaal.", verlaat raadslid Dorien Van Opstal de vergadering.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Uitvoeren van buitengewone herstellingen aan betonnen infrastructuur. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst met Pidpa en goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze voor de weg- en rioleringswerken in IJzermaal.

MOTIVERING:

Feiten en context

         In IJzermaal is nog geen gescheiden riolering aanwezig vanaf het kruispunt met de Netestraat tot aan IJzermaal 26. Vanaf huisnummer 26 werd er gescheiden riolering aangelegd door de verkavelaar van verkaveling 639 van 9 februari 2004.

         Pidpa wil een gescheiden riolering aanleggen in IJzermaal vanaf huisnummer 26 tot aan Netestraat.

         Gemeente Hulshout gaat het vernieuwen van deze wegenis opnemen in het dossier voor het uitvoeren van buitengewone herstellingen aan betonnen infrastructuur, MJP000147, AC000076.

         Op 24 oktober 2022 stelt het college van burgemeester en schepenen IOK aan, als in-house ontwerper voor het project “uitvoeren van buitengewone herstellingen aan betonnen infrastructuur.

         We kunnen best de werken van Pidpa-HidroRio en onze werken combineren tot één dossier.

         Pidpa-HidroRio gaat ermee akkoord dat IOK de ontwerpopdracht voor de riolering ook uitvoert zodat er maar één studiebureau is voor deze werken.

         Pidpa heeft een samenwerkingsovereenkomst opgesteld voor het gecombineerd uitvoeren van de weg- en rioleringswerken in IJzermaal.

         In het kader van de opdracht “Weg- en rioleringswerken IJzermaal” heeft de ontwerper IOK, Antwerpseweg 1 in 24440 Geel een bestek met nr. 475085 opgesteld.

         De ontwerper raamt de uitgave voor deze opdracht op € 357.784,00 excl. btw of € 375.570,48 incl. btw en stelt voor  de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

         Een deel van de kostprijs wordt betaald door Pidpa Cv, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. Dit deel wordt geraamd op € 201.763,00.

         Een deel van de kostprijs wordt betaald door Aquafin NV, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar. Dit deel wordt geraamd op € 10.020,00.

         Het saldo van de kostprijs wordt betaald door Gemeente Hulshout. Dit deel bedraagt € 163.787,48.

Juridische gronden

         29 juli 1991: Wet over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         14 januari 2013: Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

         17 juni 2013: Wet over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         17 juni 2016: Wet over de overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van € 750.000,00 niet).

         18 april 2017: Koninklijk besluit over de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur:

        artikels 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikels 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

         7 december 2018: Bestuursdecreet.

Argumentatie

Gemeente Hulshout heeft de riolering overgedragen aan Pidpa-HidroRio. In straten waar Pidpa-HidroRio riolering gaat aanleggen of aanpassingen uitvoert aan de bestaande riolering, kan ons bestuur van de gelegenheid gebruik maken om de wegenis in deze projecten te vernieuwen. Gemeente Hulshout informeert Pidpa-HidroRio ook over geplande werken zodat ook zij eventueel rioleringswerken kunnen combineren met onze wegeniswerken.

Het is zowel voor gemeente Hulshout als voor Pidpa-HidroRio een voordeel om de werken in IJzermaal te combineren tot één dossier.

Pidpa-HidroRio gaat ermee akkoord dat IOK de ontwerpopdracht voor de riolering ook uitvoert zodat er maar één studiebureau is voor deze werken. Omdat de gemeente de ontwerper heeft aangesteld en omdat het bestek opgesteld is volgens onze normen, zal gemeente Hulshout als bouwheer optreden.

Pidpa-HidroRio heeft een samenwerkingsovereenkomst opgesteld voor de weg- en rioleringswerken in IJzermaal. IOK heeft het definitief ontwerp nr. 475085 opgemaakt voor dit project. IOK raamt de uitgave voor deze opdracht op € 357.784,00 excl. btw of € 375.570,48 incl. btw en stelt voor  de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Na goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen Pidpa-HidroRio en gemeente Hulshout en van het aanbestedingsdossier kan gemeente Hulshout de procedure voor de aanstelling van een aannemer starten.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving

Actieplan

AP000006 Investeringen in de vernieuwing van het wegennet en aanpassing van aanhorigheden.

Actie

AC000076 Uitvoeren van buitengewone herstellingen aan betonnen infrastructuur.

MJP nummer

MJP000147

Beschikbaar krediet

€ 345.819,53

Totaal krediet

 345.819,53

 

 

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

 135.361,55

 163.787,48

Baten

€ 0,00

€ 0,00

Saldo

€ 135.361,55

€ 163.787,48

Na bespreking,

BESLUIT: 18 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Danny Mattheus
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Pidpa voor het project K-21-068 weg- en rioleringswerken IJzermaal goed te keuren.

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST Project K-21-068 Gemeente Hulshout: Weg- en rioleringswerken in IJzermaal & Netestraat

Tussen:

De gemeente Hulshout, met zetel ten gemeentehuize, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie hier tekenen:

        Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad, en

        Maria Van den Eynde, algemeen directeur

en:

Pidpa o.v. met maatschappelijke zetel te 2280 Grobbendonk, Vierselse baan 5 met ondernemingsnummer BE0204908936

hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur voor wie optreedt

Mieke Van den Brande, voorzitter, en 

Eddy Troosters, directeur-generaal

hierna genoemd "Pidpa".

Aangezien het gemeentebestuur de volgende werken wenst uit te voeren :

        Wegeniswerken

Aangezien Pidpa tegelijk de volgende werken wenst uit te voeren:

        De aanleg van een RWA-leiding conform derde betalers principe in businessplan Hidrorio in IJzermaal. De aanleg van een DWA-leiding gecombineerd met sleufherstel conform derde betalers principe in businessplan Hidrorio in IJzermaal & Netestraat

        De optimale afkoppeling van het hemelwater

Bij Pidpa is dit project gekend als project K-21-068 Gemeente Hulshout: Weg- en rioleringswerken in IJzermaal.

Aangezien partijen van oordeel zijn dat de werken en de opdracht in het algemeen belang moeten worden samengevoegd.

wordt overeengekomen wat volgt:

Artikel 1: Opdrachtgevend bestuur

De gemeente en Pidpa beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en gemeente aan te duiden om in gezamenlijke naam, bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgevend bestuur op te treden.

 Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen in het kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren.

Partijen zullen in dat opzicht nooit solidair moeten optreden.

Artikel 2: Studie en ontwerp, vergunningen, onteigening en veiligheidscoördinatie

§1. Alle partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen last is. Zij nemen tegenover het opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid voor dit ontwerp, de administratieve en de technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laten inlassen, en alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken ten hunnen laste. 

§2. Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen alsook voor de eventuele onteigeningen die nodig zijn voor de uitvoering van de werken ten haren laste. Desgevallend worden de vergunnings- aanvragen en de onteigeningsdossiers door het opdrachtgevend bestuur gebundeld.

§3. Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator (ontwerp en verwezenlijking) zijn opdracht, verbonden met hun aandeel in de samengevoegde opdracht, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk en dat hij alle nodige informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten.

De aangestelde ontwerper wordt hiertoe contractueel verplicht.

Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van het opdrachtgevende bestuur de volledige verantwoordelijkheid op.

Artikel 3: Grondverzet en het beheer van materiaalkringlopen

§1. Pidpa zal, rekening houdend met de wetgeving overheidsopdrachten en de bepalingen van hoofdstuk X van het Vlarebo instaan voor het opstellen van een technisch verslag en de conformverklaring ervan door een erkende bodembeheerorganisatie.

Het opdrachtgevende bestuur voegt het door een erkende bodembeheerorganisatie conform verklaarde Technisch verslag toe aan het aanbestedingsdossier

§2. Alle kosten in verband met de in paragraaf 1 vernoemde deelopdrachten worden door alle partijen gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

- het aanstellen van een erkend bodemsaneringdeskundige

- het opmaken van een Technisch verslag

- de conformverklaring van het technisch verslag door een erkende bodembeheerorganisatie.

- extra gerelateerde prestaties door het studiebureau.

§3. De kosten voor het milieuhygiënisch onderzoek, nodig voor de opmaak van het Technisch verslag, worden door elk van de partijen op basis van hun aandeel in de werken gedragen.

§4. Het opdrachtgevend bestuur zal, rekening houdend met de wetgeving tot vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen instaan voor het opstellen van een sloopopvolgingsplan door een bij Tracimat aangesloten deskundige.

Het opdrachtgevende bestuur voegt het door Tracimat conform verklaarde sloopopvolgingsplan toe aan het aanbestedingsdossier.

§5. Alle kosten in verband met de in paragraaf 4 vernoemde deelopdracht worden door alle partijen gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

Artikel 4 : Aanstellen ontwerper en aanneming van werken

§1. De opdracht van het studiebureau wordt uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente, deels voor rekening van Pidpa.

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform het opgemaakte bestek of in voorkomend geval conform de bepalingen van de tussen partijen en studiebureau gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

§2. Het opdrachtgevend bestuur schrijft wat de aanneming van werken betreft de gunningprocedure uit, staat in voor de opening der inschrijvingen en wijst de opdracht toe. Hierbij wordt wel rekening gehouden met het feit dat de aanneming één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden aan de laagste regelmatige bieder voor de totaliteit der werken (de 2 delen samen). 

Het opdrachtgevend bestuur zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts betekenen nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte der werken te hunnen laste en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen hebben voorzien.

Desnoods verzoekt het opdrachtgevend bestuur, de aannemers om een verlenging van de geldigheidsduur der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de andere partij. In elk geval zal zij dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat zij hierom werd verzocht.

§3. De werken ten laste van de gemeente en deze ten laste van Pidpa, worden in het bestek en de opmetingen telkens door een afzonderlijk deel vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de aannemer op te stellen vorderingsstaten.

Inzonderheid in het artikel: "betalingen" van de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek zal de speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden.

Artikel 5 : Borgtocht

Het opdrachtgevend bestuur verzoekt de aannemer de borgtocht te stellen.

Deze heeft betrekking op de totaliteit der werken. Het opdrachtgevend bestuur kan dus eventueel beslag leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partijen ten aanzien van wie de aannemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

Aanwending van de borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken partij(en).

Artikel 6 : Leiding der werken, wijziging en verrekening

§1. Gemeente is opdrachtgevend bestuur der werken en duidt in overleg met pidpa een leidend ambtenaar aan. De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om - voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering der werken op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van de andere partij, zal de leidend ambtenaar voorafgaandelijk aan zijn beslissing, advies vragen aan de andere partijen. Indien er geen tegenstrijdigheden kunnen uit voortvloeien is dit advies bindend.

In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn die noodzakelijk is voor de vlotte vooruitgang der werken.

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid, ook financiële, voor onder meer het tijdig verlenen van dit advies.

§2. Indien tijdens de uitvoering van de opdracht een (belangrijke) wijziging van de opdracht voor het gedeelte van één of meerdere partij(en) noodzakelijk wordt geacht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de vooropgestelde wijzigingen en/of verrekeningen.

§3. Indien nalatigheid wordt vastgesteld in de uitvoering van de functie van leidend ambtenaar dient de partij die niet werkgever of opdrachtgever is van de betrokken persoon (hetzij Pidpa, hetzij de gemeente afhankelijk van de werkgever of opdrachtgever van de leidend ambtenaar) een schriftelijk verzoek richten aan de andere partij om de ontzetting in de functie van leidend ambtenaar te bewerkstelligen met vermelding van de gefundeerde redenen waarom dit verzoek wordt verricht. Beide partijen zullen na ontvankelijk verklaring van het schriftelijk verzoek overgaan tot de aanduiding van een nieuwe leidend ambtenaar zoals bepaald in artikel 6 §1.

Artikel 7 : Toezicht der werken

Iedere partij staat in voor het toezicht op de werken opgenomen in haar aandeel en draagt daarvan de kosten.

Iedere partij kan gemandateerde waarnemers aanstellen die de werken te hunnen laste opvolgen. Deze gemandateerde waarnemers kunnen advies geven aan de toezichter en/of leidend ambtenaar. Dit advies is eveneens bindend tenzij er tegenstrijdigheden zouden kunnen uit voortvloeien.

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers verstrekken en staan ook in voor de kosten hiervan.

Artikel 8 : Aansprakelijkheid

§1. De partijen verbinden zich ertoe om, behoudens ingeval van een zware fout of nalatigheid, het opdrachtgevend bestuur volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. Het opdrachtgevend bestuur verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

§2. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

Artikel 9 : Betaling der werken

De werken worden uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa.

Per deel worden afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen opgemaakt.

De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij het opdrachtgevend bestuur. Afzonderlijke kopieën worden per deel ingediend bij de betalende partij, t.t.z. voor

-        het deel ten laste van de gemeente;

-        het deel ten laste van Pidpa

De partijen beschikken over 14 kalenderdagen om de vorderingsstaten na te zien en/of eventueel te verbeteren.

Ook voor de eindafrekening geldt deze termijn van 14 kalenderdagen.

De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leidend ambtenaar.

Het opdrachtgevend bestuur stuurt binnen de 5 kalenderdagen de goedgekeurde betalingsbundel van de andere delen terug naar de andere partijen en nodigt tezelfdertijd de aannemer uit om zijn factuur in te dienen bij de respectieve partijen.

Ingeval voor één der partijen deze termijnen niet gerespecteerd worden en hierdoor verwijlintresten of andere schadevergoedingen voortvloeien, zal de ingebreke gebleven partij de andere partij volledig vrijwaren.

De gemeente zowel als Pidpa zullen instaan voor de betaling aan de aannemer binnen de wettelijk voorziene termijnen en verbinden zich ertoe de vereiste maatregelen te nemen om te beschikken over de nodige kredieten voor de betaling van hun respectievelijk aandeel.

In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staan deze in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zullen deze het opdrachtgevend bestuur volledig vrijwaren.

Artikel 10 : Boetes en kortingen wegens minwaarde

De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel, komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.

Artikel 11 : Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht

Aangezien het één globale aanneming betreft, wordt de voorlopige en definitieve oplevering verleend voor gans de aanneming, dus voor alle delen samen.

De voorlopige en definitieve oplevering wordt door de leidend ambtenaar gegeven.

De vrijgave van de borg heeft betrekking op de ganse aanneming.

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

Voor het plaatsbezoek met het oog op de oplevering dienen alle betrokken partijen tijdig en regelmatig uitgenodigd te worden. Iedere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke motivatie. De leidend ambtenaar beslist, zoals beschreven in artikel 6.

Artikel 12 : Beheer, toezicht en onderhoud na beëindiging der werken

Na de voorlopige oplevering gebeurt het onderhoud van de afgewerkte werken deels voor rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa.  De gemeente zowel als Pidpa zullen blijven instaan voor de werken die zij betaald hebben en alle verantwoordelijkheid nemen voor een goed onderhoud.   Zij kunnen hiervoor ieder afzonderlijk contracten afsluiten of de werken laten uitvoeren in eigen beheer.

De gemeente doet toezicht en verwittigt Pidpa van onregelmatigheden aan haar gedeelte.

Pidpa vraagt tijdig vergunning aan de gemeente voor alle noodzakelijke onderhoudswerken.

Artikel 13 : Veiligheidscoördinatie

Het opdrachtgevend bestuur staat in voor de aanstelling van een veiligheidscoördinator-ontwerp en verwezenlijking.

De kosten ivm. veiligheidscoördinatie voor deze werken zullen worden gedragen door iedere partij volgens de respectievelijke aandelen in de werken.

Artikel 14 : Verzekeringen

ABR-01

Pidpa sluit, voor de volledige opdracht, een verzekeringspolis “Alle Bouwplaatsrisico’s” af volgens de bepalingen in het bestek. De volledige premie zal worden betaald door Pidpa.

Artikel 15 : GRB conforme as-built

Het opdrachtgevend bestuur staat in voor het overmaken van de GRB conforme as-built voor de volledige projectzone aan Informatie Vlaanderen. De kosten voor het opmeten van de as-builtplannen zijn deels voor rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa, volgens de posten die daartoe in de meetstaat voor het uitvoeren van de werken worden voorzien.

Artikel 16 : Waarborg

Tijdens de waarborgperiode zal iedere partij aan het opdrachtgevende bestuur elk schadegeval ten gevolge van een eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht overmaken. Het opdrachtgevende bestuur zal vervolgens de nodige maatregelen treffen.

Artikel 17 : Extranet project portaal

Pidpa stelt voor de uitwisseling van documenten tijdens de uitvoeringsfase een elektronisch projectportaal ter beschikking van de (mede-)opdrachtgevers, de ontwerper en de opdrachtnemer. Het gebruik van dit projectportaal tijdens de uitvoeringsfase kan verplicht gesteld worden. Bij gebruik van het projectportaal Pidpa dienen alle documenten (ook vorderingsstaten) in het projectportaal ingeladen te worden. Een papieren versie ervan is dan niet meer noodzakelijk.

Artikel 18 : GIPOD

§1. Het opdrachtgevend bestuur verbindt zich er toe om alle werken welke voorwerp zijn van deze overeenkomst en onder het toepassingsgebied van het decreet van 4 april 2014 houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest en haar uitvoeringsbesluiten (hierna genoemd "GIPOD-decreet") vallen, in te geven in GIPOD. Zij zal hierbij de modaliteiten van het GIPOD-decreet in acht nemen. Het opdrachtgevend bestuur staat tevens in voor de tijdige ingave van wijzigingen (zoals onder meer uitbreidingen van werken) aan de werken.

Behoudens in geval dat de andere partijen hun verplichtingen, zoals bepaald in §2 niet nakomen of nagekomen zijn, zal het opdrachtgevend bestuur de ander partijen vrijwaren voor het hiervoor vermelde.

§2. De andere partijen verbinden zich daarentegen er toe dat het opdrachtgevend bestuur alle nodige informatie omtrent hun aandeel in de werken tijdig verkrijgt en dat deze info omtrent hun aandeel in de werken correct is zodat het opdrachtgevend bestuur de verplichtingen van §1 correct kan uitvoeren. De andere partijen zullen hiervoor het opdrachtgevend bestuur vrijwaren.

Artikel 19 : Vertrouwelijkheid van gegevens

Bij de verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze opdracht handelen partijen in overeenstemming met de bepalingen van de wet- en regelgeving inzake gegevensbescherming, hierin begrepen de Algemene Verordening Gegevensbescherming  of Verordening 2016/679 van 27 april 2016 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.

Artikel 20 : Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst ondertekend hebben.

Aangezien deze overeenkomst digitaal wordt ondertekend, wordt in overeenstemming met artikel 8.20 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek slechts één (digitaal) exemplaar van deze overeenkomst opgemaakt.

Voor de gemeente Hulshout.

Namens de gemeenteraad,

In opdracht:

Algemeen directeur        Voorzitter gemeenteraad

Maria Van den Eynde       Elias De Wever

 

Voor Pidpa:

 

Directeur-generaal  Voorzitter

Eddy Troosters   Mieke Van den Brande

Artikel 2:

Gemeente Hulshout zal optreden als bouwheer/opdrachtgevend bestuur voor deze werken.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 475085 en de raming voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken IJzermaal”, opgesteld door de ontwerper, IOK, Antwerpseweg 1 te 2440 Geel goed. De gemeenteraad stelt de lastvoorwaarden vast zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 357.784,00 excl. btw of € 375.570,48 incl. btw waarvan € 135.361,55 excl. btw of € 163.787,48 incl. btw ten laste van ons bestuur.

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist de opdracht “weg- en rioleringswerken IJzermaal” te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 5:

De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op het dossier af te handelen.

Artikel 6:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget op AC000076/MJP000147.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Aanbestedingen. Samenwerkingsovereenkomst met gemeente Herselt voor het onderhoud van het Hanestraatje en voor onderhouden en aanbrengen van wegmarkeringen.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Er moeten onderhoudswerken uitgevoerd worden aan het Hanestraatje. Deze straat ligt zowel op grondgebied Hulshout als op grondgebied Herselt.

        14 juni 2021: Het college van burgemeester en schepenen beslist voor gemeente Hulshout verbindend deel te nemen aan de groepsaankoop van IOK voor “Aanbrengen en onderhoud van wegmarkeringen”.

        De groepsaankoop van 14 juni 2021 gaat over een niet-exclusief raamcontract zonder enige afnameplicht.

        De dienstverlening onder de groepsaankoop van IOK loopt niet vlot en er worden slechts sporadisch wegmarkeringen vernieuwd of aangebracht.

        Gemeente Herselt is eveneens op zoek naar een aannemer voor het aanbrengen en onderhouden van de wegmarkeringen op hun grondgebied.

Juridische gronden

        29 juli 1991: Wet over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

        14 januari 2013: Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        17 juni 2013: Wet over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

        17 juni 2016: Wet over de overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van € 750.000,00 niet).

        18 april 2017: Koninklijk besluit over de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur:

        artikels 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikels 326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

        7 december 2018: Bestuursdecreet.

Argumentatie

De wegmarkering wordt sinds 2021 uitgevoerd door een aannemer via een groepsaankoop van IOK. We merken dat wij als kleine gemeente in deze grote samenaankoop minder vaak en voor kortere periodes bezocht worden om de opdrachten voor aanbrengen van wegmarkeringen uit te voeren. Gemeente Hulshout heeft  baat bij het volledig vernieuwen van de markeringen op korte termijn. Daarom willen we samen met de gemeente Herselt een aannemer aanstellen om de wegmarkeringen te vernieuwen. We verwachten een betere dienstverlening door de beperkte grootte van de aanneming.

Om afspraken vast te leggen en verantwoordelijken af te spreken voor het onderhouden van de wegenis in het Hanestraatje is een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Hulshout en gemeente Herselt nodig.

Financiële weerslag

De uitgave voor het onderhoud en aanbrengen van wegmarkeringen is voorzien in het investeringsbudget op AC000049/MJP001594.

Voor het onderhoud aan de wegenis in het Hanestraatje moet een budgetwijziging doorgevoerd worden.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dit om de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en gemeente Herselt voor het aanstellen van een aannemer voor gezamenlijke onderhoudswerken voor wegenis en voor het aanbrengen en onderhouden van wegmarkeringen goed te keuren.

"Samenwerkingsovereenkomst in het kader van occasioneel gezamenlijke overheidsopdracht

Tussen:

Gemeente Hulshout, met zetel gevestigd te Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 HULSHOUT en ondernemingsnummer BE0207.502.497, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad, en Ria Van den Eynde, algemeen directeur,

Handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2024,
Hierna genoemd ‘Gemeente Hulshout’

En

Gemeente Herselt met zetel gevestigd te Kerkstraat 1, 2230 Herselt en ondernemingsnummer BE0207.502.103, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door Milo Anthonis, voorzitter gemeenteraad, en Tina Vervloessem, algemeen directeur,

Handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2024,
Hierna genoemd ‘Gemeente Herselt'

Wordt voorafgaandelijk uiteengezet wat volgt:

Partijen zijn aangrenzende gemeenten en wensen gezamenlijk onderhoudswerken voor wegenis te laten uitvoeren binnen één overheidsopdracht en één opdracht voor de uitvoering van wegmarkeringen.

Is overeengekomen wat volgt:

ARTIKEL 1: Voorwerp samenwerkingsovereenkomst

Onderhavige overeenkomst heeft als voorwerp tussen partijen een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten voor het, middels het voeren van een plaatsingsprocedure, vinden van een aannemer die asfalt- herstellingen kan uitvoeren aan de openbare weg gelegen te Hanenstraatje in Herselt en Hulshout.

Bijkomend heeft onderhavige overeenkomst eveneens als voorwerp tussen partijen een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten voor het, middels het voeren van een plaatsingsprocedure, vinden van een aannemer die wegmarkeringen aanbrengt voor de dienstjaren 2024 t.e.m. 2027.

Deze samenwerkingsovereenkomst vloeit voort uit een occasioneel gezamenlijke opdracht, nog te organiseren en te publiceren in het kader van openbare procedure.

De samenwerkingsovereenkomst concretiseert de onderlinge rechten en plichten tussen de partijen, minstens in zoverre er nu reeds een akkoord bestaat.

ARTIKEL 2 : Optreden als aanbestedende overheid

De gemeentes zijn juridisch verplicht de wetgeving overheidsopdrachten te respecteren.

Voor een samenwerking die occasioneel is en niet op veelvuldige basis voorkomt betreft het een occasioneel gezamenlijke overheidsopdracht, die twee werkingsvormen kent in art. 48 Wet OHO 2016 respectievelijk, tweede en derde lid:

Wanneer een volledige plaatsingsprocedure gezamenlijk wordt doorlopen namens en voor rekening van alle betrokken aanbestedende overheden, zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor het nakomen van hun verplichtingen. Dit geldt ook wanneer een aanbestedende overheid de plaatsingsprocedure beheert en optreedt voor rekening van zichzelf en voor rekening van de andere betrokken aanbestedende overheden.

Als een plaatsingsprocedure niet in haar geheel wordt uitgevoerd namens en voor rekening van de betrokken aanbestedende overheden, zijn zij alleen gezamenlijk verantwoordelijk voor de gezamenlijk uitgevoerde delen. Elke aanbestedende overheid is als enige verantwoordelijk voor het nakomen van haar verplichtingen met betrekking tot de delen die zij in eigen naam en voor eigen rekening uitvoert.

In casu gaat het om tweede vorm, waarbij partijen de gemeente Herselt mandateren de plaatsingsprocedure integraal te doorlopen, maar waarbij elke partij zelf verantwoordelijk blijft voor het mogelijk maken en betalen van de werken op eigen terrein.

Partijen besluiten dan ook de Gemeente Herselt aan te duiden om in hun gezamenlijke naam bij de plaatsing, de gunning en de uitvoering van de opdracht als penhoudende aanbestedende overheid op te treden, overeenkomstig artikel 48 van de Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

In het kader van de occasioneel gezamenlijke opdracht dient elke partij afzonderlijk goedkeuring te verlenen voor de verschillende stappen die deze samenwerking behelzen. Slechts na het bekomen van een schriftelijke, voorafgaande en ondubbelzinnige goedkeuring, door de respectievelijke bevoegde interne organen, kan dus overgegaan worden tot de goedkeuring van de plaatsingsprocedure, van de opdrachtdocumenten en van de gunning.

Indien Partijen niet binnen de door de Gemeente vooropgestelde redelijke termijnen haar beslissing kenbaar maakt volgend op een verzoek tot goedkeuring vanuit de Gemeente, wordt via schriftelijke procedure een goedkeuring gevraagd binnen de 7 werkdagen volgend op de laatste dag van de vooropgestelde termijn. Indien dan nog geen beslissing werd meegedeeld, wordt zij geacht gunstig te zijn.

De penhoudende aanbestedende overheid zal het effectieve contract in principe dus sluiten nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningsvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met de aan te stellen opdrachtnemer (en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen hebben voorzien).

Desnoods verzoekt de penhoudende aanbestedende overheid de inschrijver(s) om een verlenging van de verbintenistermijn van de inschrijving(en) in afwachting van de verklaring van de andere partij. In elk geval zullen zij een beslissing nemen omtrent de al dan niet toewijzing binnen de twee maanden nadat ze hierom werden verzocht. Als er geen beslissing binnen deze termijn wordt meegedeeld, dan wordt de beslissing geacht gunstig te zijn. Ingeval een partij niet wenst toe te wijzen, kunnen desgevallend aan die partij de reeds gemaakte kosten ten laste gelegd worden.

ARTIKEL 3: Voorwerp van de opdracht

Partijen gaan op zoek naar een aannemer inzake wegmarkeringen.

ARTIKEL 4 : Verantwoordelijkheden partijen

Partijen verbinden zich ertoe de nodige rechtsgeldige beslissingen te nemen in het kader van de plaatsingsprocedure (goedkeuring opdrachtdocumenten, selectie, gunning etc.) middels hun respectievelijke bevoegde organen en dit tijdig.

Ze maken voldoende financiering vrij voor het betalen van hun deel van de werken + deel van de verdeelsleutel kosten (zie verder).

ARTIKEL 5: Verdeelsleutel kosten

Partijen zullen instaan voor het gedeelte dat te hunnen laste is (zie artikel 4) en zullen hiervoor tijdig (op basis van de opgemaakte raming) alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen binnen het kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren.

De verdeelsleutel voor kosten die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan de ene of de andere partij of die niet meetbaar zijn en waarbij alle partijen belang hebben, wordt begroot bij helften (niet-limitatief opgesomd kosten SOG, werfinrichting,..).

ARTIKEL 6: Borgtocht tijdens de uitvoering van de overheidsopdracht

Indien een borgtocht wordt gesteld, wordt deze borgtocht opgelegd voor de totaliteit der prestaties en kan enkel geheel of gedeeltelijk aangewend worden door de leidend ambtenaar tijdens de uitvoering van de opdracht ten voordele van de partijen ten aanzien van wie de opdrachtnemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs en met inachtname van de verdeelsleutel van de kosten zoals bepaald in artikel 5.

Indien de aanbestedende overheid wordt geconfronteerd met te betalen ereloon en/of schadevergoeding en/of andere kosten naar aanleiding van een betwisting met betrekking tot de aanbesteding en de uitvoering van de opdracht, dan zal de verschuldigde som naar evenredigheid verdeeld worden onder de besturen in de werken volgens de verdeelsleutel bepaald in artikel 5 van onderhavige overeenkomst.

ARTIKEL 7 : Leiding en toezicht

De penhoudende aanbestedende overheid duidt de leidend ambtenaar aan en draagt hiervan de kosten m.b.t. het deel van de opdracht dat gezamenlijk wordt uitgevoerd.

De leidend ambtenaar is gemachtigd om - voor alle gezamenlijke aspecten van de opdracht, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de opdrachtnemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering op te maken, de opdracht te schorsen of te onderbreken, vorderingsstaten goed te keuren, contractwijzigingen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

De andere partij mag op haar kosten gemandateerde waarnemers aanstellen die de opdracht ten laste van hen mee mogen opvolgen. Deze gemandateerde waarnemers kunnen schriftelijk advies geven aan de leidend ambtenaar. De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers verstrekken en staan ook in voor de kosten hiervan.

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van (een) bepaalde partij(en) zal de leidend ambtenaar voorafgaand aan zijn beslissing schriftelijk advies vragen aan deze partij(en). In elk geval dient dit advies schriftelijk te worden gegeven binnen een termijn van twee weken om de vlotte vooruitgang van de uitvoering te garanderen. Als dit nodig is voor de continuïteit van de uitvoering zal deze termijn ingekort worden tot de termijn die expliciet in de adviesvraag wordt vermeld.

Wanneer de leidend ambtenaar meent dat hierdoor het project in zijn geheel in het gedrang komt, bijvoorbeeld door belangenconflicten en/of onvoorziene omstandigheden (zoals bv. technische moeilijkheden, het uitblijven van beslissingen,…) en de opdracht niet in overeenstemming met de vooropgezette planning kan worden uitgevoerd, zal de leidend ambtenaar deze situatie binnen de twee werkdagen met de vertegenwoordigers van alle partijen bespreken en zullen zij in onderling overleg binnen de twee werkdagen een beslissing proberen te nemen. Deze beslissing dient schriftelijk te worden meegedeeld aan alle partijen. Komen partijen niet overeen binnen die termijn, dan is de leidend ambtenaar gemachtigd om een beslissing te nemen in het belang van het project als geheel.

Deze beslissing dient door de leidend ambtenaar schriftelijk worden meegedeeld aan alle partijen.

ARTIKEL 8 : Wijziging tijdens de uitvoering

Als de leidend ambtenaar tijdens de uitvoering van de opdracht een belangrijke wijziging van de opdracht voor het gedeelte ten laste van één of meerdere andere partijen noodzakelijk acht wordt deze wijziging ter kennis gebracht aan alle partijen.

ARTIKEL 9: Boetes, straffen en kortingen tijdens de uitvoering van de overheidsopdracht

Eventuele boetes, straffen en/of kortingen die duidelijk overeenstemmen met een bepaald deel worden door de leidend ambtenaar opgelegd en komen ten goede aan de betrokken partij.

De andere boetes, straffen en kortingen wegens minderwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel worden verdeeld met inachtname van de verdeelsleutel van de bedragen zoals bepaald in artikel 5.

ARTIKEL 10 : Schade ontstaan tijdens uitvoering van de opdracht

Vanaf de aanvang van de opdracht tot de beëindiging zullen alle betrokken partijen élk schadegeval van welke aard ook rapporteren aan de penhoudende aanbestedende overheid. Is het schadegeval een gevolg van een eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht, dan zal de penhoudende aanbestedende overheid onmiddellijk de betrokken opdrachtnemer in gebreke stellen cfr. KB Uitvoering en aanmanen om het nodige te doen voor een goede uitvoering van zijn prestaties.

Elke partij is aansprakelijk voor de schade die door haar of in haar opdracht is veroorzaakt. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of eventuele geschillen betrekking hebben op de opdracht ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de occasioneel gezamenlijke opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

Behoudens ingeval van een zware fout of nalatigheid vanwege de aanbestedende overheid, verbinden de andere partijen zich ertoe om, met betrekking tot de te leveren prestaties te hunne laste in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. De aanbestedende overheid verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

ARTIKEL 11: Oplevering(en) en vrijgave borgtocht

Indien één van de partijen, tijdens de uitvoering van de opdracht, gebreken aan de uitvoering opmerkt, meldt zij deze onmiddellijk en binnen de vijf kalenderdagen na kennisname daarvan, schriftelijk tegen ontvangstbevestiging, dan wel per aangetekende zending aan de leidend ambtenaar, zodat deze de opdrachtnemer hierop kan aanspreken.

Voor het plaatsbezoek met het oog op de opleveringen dienen alle partijen tijdig en regelmatig uitgenodigd te worden. Iedere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Indien de partijen oordelen dat de prestaties niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke motivatie.

ARTIKEL 12 : Verzekeringen

Elke partij sluit desgewenst een verzekering af voor wat betreft de aansprakelijkheid van haar aandeel in de opdracht en vrijwaart de andere partij.

ARTIKEL 13 : Samenwerkingsplicht en informatieplicht

Gezien de aard van de beoogde samenwerking, verbinden de partijen zich ertoe naar best vermogen samen te werken aan de succesvolle uitvoering van het gezamenlijk project. Hierbij worden volgende principes nagestreefd, met dien verstande in zoverre zij verzoenbaar zijn en niet beperkt worden door het specifieke karakter van de Gemeente:

        Snelheid en doeltreffendheid van wederzijdse informatieverstrekking en communicatie,

        Regelmatige evaluatie van de uitvoering van de overeenkomst,

        Actieve en constructieve deelname aan de besprekingen,

        Maximale benutting eigen mogelijkheden en bevoegdheden,

        Goede trouw,

        Uitwisseling informatie, binnen het wettelijk toelaatbare kader, van informatie waarover elk der partijen dient te beschikken of die nuttig of noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst.

ARTIKEL 14 : Vertrouwelijkheid van informatie

De informatie en documentatie, aangeduid als vertrouwelijke informatie, of bij gebreke hieraan, door een redelijke persoon als vertrouwelijk aanzien, en die ten gevolge van deze overeenkomst wordt verkregen, mag niet worden verspreid, gepubliceerd, overhandigd of ter beschikking gesteld aan derden in enige vorm, behoudens andersluidend voorafgaand akkoord tussen de partijen. Partijen verbinden zich ertoe deze verplichting uit te breiden naar personeelsleden, aangestelden en onderaannemers. Worden in elk geval niet als vertrouwelijke informatie beschouwd :

        De informatie die nodig wordt geacht door partijen voor de communicatie en/of de besluitvorming omtrent de ontwikkeling van het projectgebied vb het organiseren van inspraak en overleg etc.

        De informatie die door een beroepsorgaan of gerechtelijke instantie, met toepassing van de interpretatie van de bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur, als niet-vertrouwelijk worden bestempeld.

Naast de algemene vertrouwelijkheidsplicht verbinden partijen zich ertoe om blijk te geven van alle discretie en reserve aangaande iedere vorm van communicatie m.b.t deze overeenkomst. Partijen verbinden er zich toe dat noch zij, noch hun personeelsleden, aangestelden en onderaannemers enige publicatie aangaande de uitvoering van deze overeenkomst of enige communicatie aangaande de realisatie ervan zullen doen ten aanzien van derden op een wijze die de realisatie ervan kan in gevaar brengen of de onderscheiden belangen van de partijen kan schaden.

Partijen kunnen in dit kader overeenkomen om communicatiedossiers samen te stellen, waarin bepaald wordt welke informatie mag worden verspreid m.b.t. deze overeenkomst. Partijen lichten elkaar, indien noodzakelijk om de belangen van de partijen te vrijwaren, in van de communicatie die zij wensen te doen betreffende de realisatie van deze overeenkomst.

ARTIKEL 15 : Duur van de samenwerkingsovereenkomst

De looptijd van de samenwerkingsovereenkomst vangt aan bij de ondertekening ervan door alle partijen en eindigt bij de beëindiging van de overheidsopdracht in totaliteit (definitieve oplevering).

ARTIKEL 16 : Kosten van deze overeenkomst

Iedere partij staat in voor de eigen kosten in het kader van deze overeenkomst.

ARTIKEL 17: Overdracht

Partijen kunnen hun rechten en/of plichten uit deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk overdragen aan rechtsopvolgers of verzelfstandige agentschappen. Partijen zullen elkaar daaromtrent vooraf en afdoende schriftelijk verwittigen.

Er kunnen, met instemming van alle partijen, steeds nieuwe en belanghebbende contractspartijen tot de overeenkomst worden toegelaten. Partijen kunnen alsdan beslissen deze overeenkomst te herzien.

ARTIKEL 18 : Wijzigingen aan onderhavige overeenkomst

Deze overeenkomst kan slechts met uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van alle partijen gewijzigd worden.

Deze overeenkomst, met inbegrip van haar eventuele bijlagen, bevat de enige en volledige overeenkomst tussen de partijen m.b.t. de occasioneel gezamenlijke opdracht, te organiseren.

In het kader van de verdere concrete uitwerking van deze overeenkomst kunnen tussen partijen diverse uitvoeringsovereenkomsten worden gesloten.

ARTIKEL 19 : Middelenverbintenissen

Tenzij anders bepaald, zijn alle verbintenissen opgenomen in deze overeenkomst middelenverbintenissen.

ARTIKEL 20 : Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

Op onderhavige overeenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing.

Elke rechtsvordering aangaande deze overeenkomst wordt ingesteld bij de materieel bevoegde rechtbank van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Turnhout, behoudens in geval van een vordering tot tussenkomst in een bestaand geding.

ARTIKEL 21: Nietigheid

Indien enige bepaling van deze overeenkomst niet rechtsgeldig mocht blijken, blijven de overige bepalingen in stand. De ongeldige bepaling zal geacht worden te zijn vervangen door een bepaling die de oorspronkelijke bedoeling zoveel als mogelijk benadert.

ARTIKEL 22: Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst hebben getekend.

Opgemaakt in 2 originele exemplaren waarvan elke partij erkent er één ontvangen te hebben, te Hulshout op 29 april 2024 .

Voor gemeente Hulshout     Voor gemeente Herselt

 

Elias De Wever   Ria Van den Eynde  Milo Anthonis   Tina Vervloessem
Voorzit. Gemeenteraad Alg. directeur   Voorzit. Gemeenteraad Alg. directeur

Artikel 2:

Gemeente Herselt zal optreden als penhoudende aanbestedende overheid voor deze opdracht.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op het dossier af te handelen.

Artikel 4:

De uitgave voor het onderhoud en aanbrengen van wegmarkeringen is voorzien in het investeringsbudget op AC000049/MJP001594.

Voor het onderhoud aan de wegenis in het Hanestraatje moet een budgetwijziging doorgevoerd worden.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING Fietspad J. Michielsstraat. Goedkeuring voorlopige vaststelling rooilijnplan.

MOTIVERING:

Feiten en context

        16 augustus 2012: Afspraak tussen de gemeenten Hulshout en Herselt over de plannen voor de aanleg van een fietspad in de J. Michielsstraat en Dieperstraat.

        14 september 2015: De Gemeenteraad verleent goedkeuring om mandaat te verlenen aan Herselt voor het aanstellen van een landmeter voor de opmaak van een opmetings - en rooilijnplan.

        23 november 2015: Het college van burgemeester en schepenen besluit tot goedkeuring gunning van het studiebureau Hosbur voor de opmaak van een opmetings- en rooilijnplan.

        4 juli 2017: Overlegvergadering met betrekking tot de optimalisatie van de collector Dieperstraat.

        8 augustus 2017: Hydronautstudie 211MH05 – Startoverleg.

        21 augustus 2017: Het college van burgemeester en schepenen neemt een principebesluit om de nodige middelen te voorzien om samen te werken met de gemeente Herselt, Aquafin en Hidrorio voor de aanleg van een gemeenschappelijk fietspad.

        27 mei 2019: De Gemeenteraad verleent goedkeuring aan de Samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin, gemeente Herselt en gemeente Hulshout voor de riolerings- en wegeniswerken.

        12 juni 2019: Het college van burgemeester en schepenen verleent goedkeuring aan Antea Group, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen), voor de opdracht 'Aanleg fietspad in de J. Michielsstraat.'.

        Conform de gegunde opdracht heeft studiebureau Antea Group het rooilijn- en onteigeningsplan opgesteld voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat te Hulshout.

        28 maart 2022: De gemeenteraad beslist tot voorlopige vaststelling van het rooilijnplan van de J. Michielsstraat, opgesteld door studiebureau Antea. De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur aan te leggen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan en het bijhorende onteigeningsplan.

        19 april 2022 tot 18 mei 2022: Openbaar onderzoek van het ontwerp van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat.

        13 juni 2022: Het college van burgmeester en schepenen vraagt bijkomend onderzoek naar aanleiding van de bezwaren tijdens het openbaar onderzoek van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat. Er wordt onderzocht hoe de rooilijnbreedte kan beperkt worden.

        De definitieve vaststelling op de gemeenteraad van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat werd niet gehaald binnen de wettelijk vastgestelde termijn na het openbaar onderzoek.

        Uit het bijkomend onderzoek is geen oplossing gekomen om de rooilijnbreedte te versmallen bij de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat. De voorgestelde alternatieven werden niet geselecteerd door de bevoegde adviesinstanties.

        13 november 2023: Het college van burgemeester en schepenen beslist de procedure voor het opstellen van een rooilijnplan en onteigeningsplan voor het project van de Jozef Michielsstraat opnieuw te starten met beperkte aanpassingen aan het ontwerp zonder de rooilijnbreedte sterk te versmallen.

        Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Aquafin en de gemeente Herselt. De gemeente Herselt heeft het rooilijnplan vastgesteld en is de onteigeningen aan het uitvoeren.

Juridische gronden

        29 juli 1991: Wet over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        14 januari 2013: Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        17 juni 2013: Wet over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

        17 juni 2016: Wet over overheidsopdrachten.

        18 april 2017: Koninklijk besluit over de plaatsing van overheidsopdrachten klassieke sectoren.

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur:

        artikel 41 over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

        artikels  326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

        7 december 2018: Bestuursdecreet.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Argumentatie

Tijdens het openbaar onderzoek na de voorlopige vaststelling van de rooilijnplannen voor fietspaden te realiseren in de J. Michielsstraat in Hulshout werden er meerdere bezwaren ingediend. Er werd bijkomend onderzoek gevoerd om de rooilijnbreedte te kunnen beperken en zo minder te moeten onteigenen voor de realisatie van de fietspaden. Er is echter geen oplossing gevonden die eveneens gedragen wordt door al de adviesinstanties. Het ontwerp werd niet aangepast en wordt nu opnieuw voorgelegd om voorlopig vastgesteld te worden.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
Motivatie onthouding Danny Mattheus: voor de ganse N-VA fractie: Wij houden van fietsen en willen dat er op een betere manier fietspaden komen.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur in de J. Michielsstraat aan te leggen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan en het bijhorende onteigeningsplan.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het rooilijnplan, opgesteld door het studiebureau Antea Group, voorlopig vast te stellen.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op het openbaar onderzoek te starten.  Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.14. BESLISSING Mobiliteitsstudie Zuiderkempen. Eindrapport.

MOTIVERING:

Feiten en context

        6 september 2019: Het college van burgemeester en schepenen beslist de engagementsverklaring voor deelname aan de mobiliteitsstudie Zuiderkempen te ondertekenen.

        3 november 2020: Het college van burgemeester en schepenen beslist de oriëntatienota van de mobiliteitsstudie Zuiderkempen goed te keuren.

        3 november 2020: Het college van burgemeester en schepenen beslist de doelstellingennota van de mobiliteitsstudie Zuiderkempen goed te keuren.

        4 oktober 2021: De dienst mobiliteit van de provincie Antwerpen licht de resultaten van het scenario onderzoek toe aan het college van burgemeester en schepenen..

        21 december 2021: Het college van burgemeester en schepenen keurt de visie-elementen goed die als input dienen om het synthesescenario uit te schrijven.

        13 maart 2023: De dienst mobiliteit van de provincie Antwerpen licht de verschillende concepten voor een vrachtroutenetwerk toe aan het college van burgemeester en schepenen.

        24 juli 2023: Het college van burgemeester en schepenen beslist welk standpunt wordt ingenomen over de concepten over het vrachtroutenetwerk.

        Goedkeuringsprocedure:

        Het schepencollege wordt in kennis gesteld van het ontwerp eindrapport met actieplan van de Mobiliteitsstudie Zuiderkempen.

        Een eerste ontwerpversie van het eindrapport en actieplan is in september 2023 aan de stuurgroep leden bezorgd. De leden hebben toen schriftelijke opmerkingen gegeven bij de documenten die vervolgens besproken zijn in de stuurgroep van 27 september 2023.

        Vervolgens werden door de provincie Antwerpen de ontvangen en besproken opmerkingen op het ontwerprapport verwerkt in het eindrapport en actieplan. Het eindrapport en actieplan wordt eerst principieel ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege. Dit collegebesluit met principiële goedkeuring geldt als schriftelijke goedkeuring.

        Na de schriftelijke goedkeuring organiseert de provincie infoavonden waarop de gemeenteraadsleden van de betrokken gemeenten zijn uitgenodigd. Vervolgens wordt het eindrapport met actieplan ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad om de principiële goedkeuring van het schepencollege te bekrachtigen.

        24 juli 2023: Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de synthesenota van de mobiliteitsstudie Zuiderkempen.

        31 oktober 2023: De opmerkingen van stuurgroep zijn verwerkt in de eindvisie en het bijhorende actieplan van mobiliteitsstudie Zuiderkempen.

        11 december 2023: Het college van burgmeester en schepenen beslist kennis te nemen van de toelichting van dienst mobiliteit van de provincie Antwerpen over het eindrapport en het bijhorende actieplan van mobiliteitsstudie Zuiderkempen en keurt het eindrapport en actieplan mobiliteitsstudie Zuiderkempen principieel goed.

        20 maart 2024 en 28 maart 2024: Infoavonden voor gemeenteraadsleden van betrokken gemeentes.

        De samenvatting van het eindrapport en het actieplan liggen nu voor goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De eindvisie en het bijhorende actieplan legt een visie vast voor de Zuiderkempen. Deze eenduidige visie creëert duidelijkheid voor de weggebruiker, van trage weggebruiker tot en met vrachtverkeer, en een houvast voor de gemeentebesturen om toekomstige investeringen in het wegennet slim te kunnen plannen.

Samenvatting eindrapport en actieplan:

Het eindrapport en actieplan omvat volgende doelstellingen, die eerder in het studieproces zijn   goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen:

        Verbeteren van verkeersveiligheid.

        Verbeteren van verkeersleefbaarheid in de kernen.

        Betere doorstroming op alle mobiliteitsnetwerken.

        Een betere multimodale bereikbaarheid van de bedrijventerreinen die volgens de vigerende beleidsplannen goed gelegen zijn.

De mobiliteitsstudie draagt bovendien bij aan de doelstelling in het regionaal mobiliteitsplan om een  verschuiving richting meer duurzame verplaatsingen te realiseren. Omdat ruimte en mobiliteit hand in hand gaan onderschrijft deze studie ook de vier ruimtelijke basisprincipes van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen:

        Zuinig ruimtegebruik

        Veerkracht

        Nabijheid en bereikbaarheid

        Eigenheid

De onderzoeksresultaten zijn samengevat in een fiche per gemeente. Het schepencollege gaf hierop eerder al feedback bij de kennisname van de Synthesnota.

De visie is een modal shift te realiseren om door enerzijds de doorstroming voor alle modi en anderzijds de verkeersveiligheid te verbeteren. Een duurzamere mobiliteit creëert leefbare dorpen en buurten, helpt bij het behalen van de klimaatdoelstellingen en heeft gunstige effecten op de volksgezondheid. Voor het fietsverkeer is er de ambitie om de fietsostrades en het BFF verder te realiseren.Voor het openbaar vervoernetwerk verwijst men naar de goedgekeurde vervoersplannen van de vervoerregio’s. De studie aanziet het treinnet als een ruggengraat en ziet de stationsomgevingen als belangrijke toegangspoorten. Een studie naar een Kempische Noord-Zuid Hoogwaardig Openbaar Vervoer verbinding is opgenomen in het actieplan.

In functie van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid zijn voor het Robuust Wegennet aanbevelingen voor het weren van doorgaand verkeer op de lokale wegen en het meest geschikte snelheidsbeleid gekoppeld aan de wegcategorie en de omgeving. Potentiële ontsnippering- en onthardingslocaties zijn geïnventariseerd.

De geplande infrastructuurprojecten op het Robuust Wegennet zijn geïnventariseerd. Het actieplan bevat ook een aantal studies die mogelijks resulteren in bijkomende infrastructuurprojecten op het terrein.

Voor het vrachtverkeer is er een vrachtroutenetwerk uitgetekend dat de grootschalige bedrijventerreinen naar de hoofdwegen ontsluit en onderling met elkaar verbindt. Het doorgaand vrachtverkeer wordt geweerd op de wegen die geen onderdeel uitmaken van het vrachtroute netwerk. Lokaal vrachtverkeer van de lokale ondernemers kan uiteraard het bedrijf blijven bereiken, ook als dat niet in een grootschalig bedrijventerrein gelegen is. Laden en lossen blijft ook mogelijk in de zones waar doorgaand vrachtverkeer geweerd wordt.

Het verdere uitwerken van een streefbeeld om een overwegvrij spoornet te realiseren is als actie opgenomen. De studie heeft aangetoond dat:

        Het een hefboom is om de modal shift te realiseren.

        Het sturend werkt op de wegencategorisering, verbetert de doorstroming op de wegen voor doorgaand verkeer en weert het sluipverkeer op de lokale erftoegangswegen.

        Het fietsnetwerk versterkt door het autoluwer en veiliger te maken.

        Het de doorstroming op het spoor, de stiptheid en veiligheid van het treinverkeer verbetert.

        Het bij draagt aan de verkeersveiligheid t.h.v. de spoorwegovergangen.

        Het de capaciteit van het spoor verhoogt en een half uur treindienst mogelijk maakt.

De exacte bepaling van ongelijkvloerse kruisingen vergt gedetailleerde vervolgstudies.

Binnen multimodale corridors wordt geïntegreerd gewerkt aan ruimte en mobiliteit. Volgende multimodale corridors zijn in het actieplan opgenomen:

        Lier – Herentals

        Lier – Aarschot

        Aarschot – Geel/Herentals

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het eindrapport en het actieplan van de mobiliteitsstudie Zuiderkempen.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het eindrapport en het actieplan van de mobiliteitsstudie Zuiderkempen goed.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING Sociale dienst. Aanvullende lokale diensten (ALD) - Toekenning werkingssubsidies.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Vlaanderen hervormt de regelgeving die personen met een arbeidsbeperking meer kansen moet geven op de arbeidsmarkt. Werkgevers die dergelijke personen aanwerven, kunnen genieten van subsidies. De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (Sine), de Lokale Diensteneconomie (LDE) en de maatwerkafdelingen (MWA) van collectief maatwerk verdwijnen. Er worden wel overgangsmaatregelen voorzien.

        Vanaf 1 juli 2023 werd de Vlaamse Ondersteuningspremie, de sociale inschakelingseconomie, de lokale diensteneconomie en de maatwerkafdelingen ingekanteld in het nieuwe systeem en verdwijnen dan ook in het kader van individueel maatwerk.

        Het blijft mogelijk om als lokaal bestuur in te zetten op lokale diensten van algemeen economisch belang (DAEB). OCMW Hulshout heeft Milieu en Werk vzw de opdracht gegeven de uitvoering van een aanvullende lokale dienst uit te voeren.

        Tijdens de overgangsfase die loopt van 1 juli 2023 tot en met 31 december 2025 en in afwachting van een structurele verankering in de Vlaamse regelgeving, ontvangt het lokaal bestuur  een jaarlijkse werkingssubsidie. Deze werkingssubsidie werd vastgesteld na een bevraging van de LDE-ondernemingen die in de bevraging moesten aangeven welke prestaties ze leverden voor welk lokaal bestuur. LDE-ondernemingen hebben al een overeenkomst afgesloten met de lokale besturen waar ze prestaties voor leveren.

        De lokale besturen zorgen voor een verdere verdeling van de werkingssubsidie, omdat zij de opdrachtgever zijn voor de (DAEB) dienstverlening. Dit gebeurt door deze subsidie in de overeenkomst op te nemen.

        Het is de bedoeling om op deze manier:

        De werking binnen iedere individuele organisatie te garanderen en te continueren na het wegvallen van de SINE-subsidies

        De dienstverlening op lokaal niveau te continueren.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        15 juli 2022: Besluit Vlaamse Regering over individueel maatwerk, afdeling 3 over het aanvullend lokaal dienstenaanbod.

        1 juni 2023: Brief werk en sociale economie (WSE) over de werkingssubsidie aanvullende lokale diensten.

Argumentatie

OCMW Hulshout heeft een overeenkomst met Milieu en Werk vzw van 24 november 2016 met het oog op Klus en Verhuis. Lokaal bestuur Hulshout ontvangt voor de periode 1 juli 2023 tot 31 december 2023 een werkingssubsidie van 1.177,92 euro voor LDE onderneming Milieu en werk vzw.

De middelen zijn toegewezen en kunnen uitsluitend aangewend worden voor het organiseren van aanvullende lokale diensten.

Aan de samenwerkingsovereenkomsten wordt een addendum toegevoegd dat de dienstverlening in overeenstemming brengt met de veranderde regelgeving en subsidie.

Financiële weerslag

De subsidie wordt via een jaarlijkse subsidiedossier toegekend en uitbetaald via 2 voorschotten en 1 saldo: Subsidieperiode 1 van 1 juli 2023 tot 31 december 2023

  1. Voorschot 1: juni 2023
  2. Voorschot 2: november 2023
  3. Saldo: begin 2024

De middelen worden verbonden aan het lokaal bestuur die de opdracht tot de aanvullende lokale diensten gegeven heeft.

De werkingssubsidie kan uitsluitend gebruikt worden voor het organiseren van aanvullende lokale diensten. Rapportering van de uitbetaling gebeurt via de BBC door gebruik te maken van de rapporteringscode WSE-ALD

Lokaal bestuur Hulshout ontvangt een werkingssubsidie ten bedrage van 1.177,92 euro voor werkingsjaar 2023 (1 juli 2023 - 31 december 2023).

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000014 Een regierol vervullen om de uitbouw van de lokale sociale economie te stimuleren.

Actie

AC000110 De uitbouw van sociale economie stimuleren.

MJP nummer

GEM - MJP002796 Ontvangst subsidie WSE/ALD

Beschikbaar krediet

0 euro

Totaal krediet

0 euro

 

MJP nummer

OCMW - MJP002802 Doorstorting subsidie WSE/ALD aan vzw Milieu en Werk

Beschikbaar krediet

0 euro

Totaal krediet

0 euro

 

 

Inclusief btw

Kosten

1.177,92 euro

Baten 2023

1.177,92 euro

Saldo

0 euro

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het addendum van de samenwerkingsovereenkomst met Milieu en werk vzw goed.

"ADDENDUM SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MILIEU EN WERK VZW

Bij de overeenkomst tussen OCMW Hulshout en VZW Milieu en Werk van 24 november 2016

Tussen de ondergetekende

VZW Milieu en Werk, met vennootschapszetel te 2220 Heist-op-den-Berg, Noordstraat 25 bus 1, KBO nr. 0459.240.362.

Hierna “VZW Milieu en Werk”

En

Het OCMW van Hulshout, Grote Baan 264 te 2235 Hulshout, KBO nr. 0212.221.251.

Hierna “het OCMW”.

IN OVERWEGING NEMENDE DAT:

Vanaf 1 juli 2023 werd de maatregel lokale diensteneconomie (LDE) ingekanteld in het kader van individueel maatwerk. Het blijft mogelijk om als lokaal bestuur in te zetten op lokale diensten van algemeen economisch belang (DAEB).

In dit kader werd ook de tewerkstellingsmaatregel sociale inschakelingseconomie (SINE) afgeschaft, waardoor de kost verhoogt voor het uitvoeren van de dienstverlening zoals overeengekomen op 24/11/2016.

De vzw Milieu en Werk heeft op 25 mei 2023 de goedkeuring ontvangen van minister Jo Brouns om vanaf 1 juli 2023 het LDE contingent in te kantelen in het maatwerkbedrijf De Kringwinkel Zuiderkempen vzw (KBO BE0459.644.990), waarmee het een personele unie vormt.

De Kringwinkel Zuiderkempen vzw neemt door de overdracht alle activiteiten en contractuele rechten en plichten over van Milieu en Werk vzw zoals vastgelegd in de bovenvermelde overeenkomst. Om de overdracht praktisch mogelijk te maken blijft Milieu en Werk vzw penvoerder van het project voor de prestaties tot en met 31 december 2023.

De Kringwinkel Zuiderkempen vzw wenst in het kader van de verwezenlijking van haar maatschappelijk doel klussen en verhuisopdrachten te verrichten voor het lokaal bestuur.

Het OCMW wenst hierop een beroep te doen en heeft De Kringwinkel Zuiderkempen vzw belast met de uitvoering van deze aanvullende lokale dienst binnen het kader van de lokale diensteneconomie. Daartoe is een op 24 november 2016 een overeenkomst gesloten, waaraan dit addendum wordt toegevoegd.

WORDT OVEREENGEKOMEN

Artikel 1

De compensatie van diensten van algemeen economisch belang die worden geregeld in de overeenkomst van 24 november 2016, wordt verhoogd. Naast de solidariteitsbijdragen en tarieven die werden afgesproken in artikel 5 van de overeenkomst, maakt het OCMW jaarlijks 1.177,92 euro over aan De Kringwinkel Zuiderkempen vzw.

Artikel 2

De dienst van algemeen economisch belang die door De Kringwinkel Zuiderkempen vzw wordt uitgevoerd voldoet aan:

Het dienstenaanbod veroorzaakt geen verdringing van bestaande tewerkstelling,

Het dienstenaanbod is ingebed in het lokaal socio-economisch weefsel,

Het dienstenaanbod is aanvullend ten opzichte van bestaande lokale en reguliere aanbod,

Het dienstenaanbod is kwaliteitsvol en toegankelijk,

Het dienstenaanbod beoogt duurzame tewerkstelling.

Om de controle mogelijk te maken zal De Kringwinkel Zuiderkempen vzw inzage geven in de boekhouding van het afgelopen jaar aan het OCMW middels een jaarverslag met toelichting over de werkzaamheden.

Wanneer er sprake is van overcompensatie, kan OCMW Hulshout de compensatie uit artikel 1 van dit addendum terugvorderen.

Artikel 3

De compensatie zoals vastgelegd in dit addendum loopt tot en met 31 december 2025.

Voor VZW Milieu en Werk Voor De Kringwinkel Zuiderkempen vzw

Hans Bouwen Johan Claes

  

Voor OCMW Hulshout"

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist na ondertekening van het addendum machtiging te verlenen aan de financiële dienst om deze werkingssubsidie over te maken na ontvangst aan de Kringwinkel vzw met als vermelding de code WSE-ALD.

 

Tijdens de bespreking van het agendapunt "A.16. BESLISSING: Openbare kermissen en kermisactiviteiten. Goedkeuring aanpassing reglement." vraagt de N-VA fractie om het agendapunt te verdagen na volgende legislatuur.

Voor de stemming van het agendapunt stemt de gemeenteraad over het al dan niet verdagen van dit agendapunt.

8 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus.

11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
1 onthouding: Britt De Ceuster.

 

Het agendapunt wordt niet verdaagd.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING Openbare kermissen en kermisactiviteiten. Goedkeuring aanpassing reglement.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Reeds meerdere jaren trekken geen van beide kermissen in Westmeerbeek nog voldoende bezoekers.

        Reeds meerdere jaren haken meer en meer standhouders af en resten er weinig tot geen bestaande abonnementen.

        De dienst vrije tijd heeft jaar na jaar meerdere standhouders gecontacteerd voor tijdelijke vervanging, vrijwel altijd zonder succes.

        De enige nog geïnteresseerde standhouder (frituur) kan indien gewenst een aanvraag doen om via ambulante handel zijn jaarlijkse plaats in Westmeerbeek te behouden.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Ondanks herhaalde inspanningen gedurende meerdere jaren, trekken beide kermissen in Westmeerbeek  onvoldoende bezoekers en onvoldoende standhouders. Daarom  werd de keuze gemaakt de beide kermissen in Westmeerbeek af te schaffen.

Om dergelijk afschaffing van kermissen te kunnen uitvoeren is er een aangepast reglement nodig.

Dit aangepaste reglement is gebaseerd op het geadviseerde reglement van VVSG.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
5 stemmen tegen: Rist Heylen, Kurt Winkelmans, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
4 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel en Britt De Ceuster

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het kermisreglement goed te keuren als volgt:

Reglement openbare kermissen en kermisactiviteiten

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Toepassingsgebied

Dit reglement regelt de organisatie van de kermissen door lokaal bestuur Hulshout.

Dit reglement is niet van toepassing op pretparken en ook niet op vaste kermisattracties of privékermissen.

Artikel 2 Definities

Als kermis wordt beschouwd elk evenement dat georganiseerd of vooraf toegestaan is door lokaal bestuur om op vastgestelde plaatsen en tijdstippen uitbaters samen te brengen van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie, die er producten of diensten aan de consument verkopen.

Als kermisactiviteit wordt beschouwd elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van diensten aan de consument in het kader van de uitbating van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie.

Artikel 3 Bevoegdheden

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor:

        de organisatie van de openbare kermis.

        de vaststelling van het plan / wijzigingen van bestaande plan van de openbare kermis.

        de aanstelling van de medewerker die instaat voor de praktische organisatie van de openbare kermissen en de kermisactiviteiten op het openbaar domein.

Hoofdstuk 2 Organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten en kermisgastronomie op openbare kermissen

Afdeling 1 Openbare kermissen (wet art. 8 §2)

Artikel 4 Openbare kermissen

Het lokaal bestuur organiseert op het openbaar domein volgende openbare kermissen:

        Houtvenne I voor de periode: met Pasen, van zondag tot en met dinsdag

        Hulshout I voor de periode: zondag na Pinksteren, van zaterdag voordien tot en met dinsdag

        Houtvenne II voor de periode: zondag na 17 juli, van zondag tot en met dinsdag

        Hulshout II voor de periode: eerste zondag van september, van zaterdag voordien tot en met dinsdag

Artikel5 Start van de kermis door innemen standplaats

§1. Het innemen van de standplaatsen is toegestaan op kermis Hulshout I en II:

        voor grote attracties: ten vroegste woensdag vanaf 19 uur voorafgaand aan het weekend van de kermis.

        voor kleine attracties: ten vroegste donderdag vanaf 12 uur voorafgaand aan het weekend van de kermis.

§2. Het innemen van de standplaatsen is toegestaan op kermis Houtvenne I en II voor alle attracties ten vroegste woensdag vanaf 19 uur voorafgaand aan het weekend van de kermis.

§3. Het innemen van de standplaatsen is toegestaan op alle kermissen op voorwaarde dat aan het lokaal bestuur reeds vóór het oprijden een schriftelijk bewijs geleverd werd dat nog aan alle toewijzingsvoorwaarden voldaan wordt op de data van de kermis, overeenkomst Afdeling2/Onderafdeling2.

§4. De standplaatsen mogen niet langer bezet worden dan de laatste dag van de in dit artikel vermelde periodes. Afdeling 2 Toewijzing standplaatsen

Onderafdeling1 Bevoegdheid

Artikel 6

De burgemeester is bevoegd voor:

        uitschrijven van nieuwe vacatures voor een standplaats

        de toewijzing van een standplaats, al dan niet via spoedprocedure

        de overdracht van een standplaats

        de opschorting/opzegging/intrekking/afstand doen van een standplaats

        de occasionele wijziging van de openbare kermis bij dwingende omstandigheden: wijziging plaats, periode,  … .

Onderafdeling 2 Voorwaarde toewijzing standplaatsen (wet art. 8§2, art. 10 § 1 en KB art. 4 §2 en art. 10)

Artikel 7 Kermisattracties en vestigingen van kermisgastronomie met bediening aan tafel

§1. Voor kermisattracties en vestigingen van kermisgastronomie met bediening aan tafel worden de standplaatsen voor een openbare kermis toegewezen:

        aan de uitbaters die een “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” voor eigen rekening kunnen voorleggen

        aan rechtspersonen die door tussenkomst van de persoon verantwoordelijk voor hun dagelijks bestuur een “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” kunnen voorleggen

§2. Bijkomende voorwaarden voor de toewijzing:

        de uitbater moet behoorlijk gedekt zijn door verzekeringspolissen burgerlijke aansprakelijkheid en brandrisico’s

        wanneer het een kermisattractie met voortbeweging van personen, aangedreven door een niet-menselijke energiebron betreft, dan moet de attractie voldoen aan de bepalingen van artikel 10 van het KB van 18 juni 2003 over de uitbating van kermistoestellen

        voor kermisattracties met dieren volgt Hulshout de bovenlokale regeling

        het bewijs dat de vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel en de personen die er werken voldoen aan de reglementaire voorwaarden op het vlak van volksgezondheid.

Artikel 8 Vestigingen van kermisgastronomie zonder bediening aan tafel

§1. Voor vestigingen van kermisgastronomie zonder bediening aan tafel worden de standplaatsen voor een openbare kermis toegewezen:

        aan de uitbaters die een “machtiging als werkgever in ambulante activiteiten” voor eigen rekening kunnen voorleggen

        aan rechtspersonen die door tussenkomst van de persoon verantwoordelijk voor hun dagelijks bestuur een “machtiging als werkgever in ambulante activiteiten” kunnen voorleggen

§2. Bijkomende voorwaarden voor de toewijzing:

        de uitbater moet behoorlijk gedekt zijn door verzekeringspolissen burgerlijke aansprakelijkheid en brandrisico’s

        het bewijs dat de vestiging en de personen die er werken voldoen aan de reglementaire voorwaarden op het vlak van volksgezondheid.

Artikel 9 Verhouding abonnement – losse plaatsen (KB art. 8, 9 § 1)

De standplaatsen op de openbare kermissen worden toegewezen hetzij voor de duur van de kermis, hetzij per abonnement. Het abonnement is de regel.

De toewijzing voor de duur van de kermis is mogelijk:

        in geval van absolute noodzaak

        wanneer de verplichtingen onafscheidelijk zijn verbonden aan de hernieuwing van de kermis.

De standplaatsen per abonnement worden toegewezen aan de uitbater die een zelfde standplaats op een abonnementsplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren. Voor de berekening van de termijn worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.

De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.

Onderafdeling 3 Toewijzingsregels voor standplaatsen op de openbare kermissen (KB art. 13)

Artikel 10 Vacature en kandidatuurstelling standplaats (KB art. 13 en 14)

Wanneer een standplaats vrijkomt, zal de burgemeester of zijn afgevaardigde deze vacature bekendmaken door publicatie van een kennisgeving via de gemeentelijke kanalen.

De kandidaturen worden ingediend volgens de voorschriften van artikel 14, eerste lid van het KB van 24 september 2006 en binnen de termijn die voorzien is in de kennisgeving van de vacature. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet geselecteerd.

Artikel 11 Onderzoek van de kandidaturen (KB art. 15)

Voor de vergelijking van de kandidaturen onderzoekt lokaal bestuur of voldaan is aan de voorwaarden voor toewijzing zoals vermeld in Afdeling2/Onderafdeling2 van dit reglement.

De standplaatsen worden toegewezen op basis van één of meer van de volgende criteria :

        de aard van de attractie of van de vestiging

        de technische specificaties van de attractie of van de vestiging

        de graad van veiligheid van de attractie of van de vestiging

        de aantrekkingskracht van de attractie of van de vestiging

        de deskundigheid van de uitbater, van de aangestelde – verantwoordelijken en van het tewerkgesteld personeel

        de eventuele nuttige ervaring

        de ernst en het zedelijk gedrag van de kandidaat.

Het openen van de kandidaturen, hun vergelijkend onderzoek, de controle van de voorwaarden en de gemotiveerde beslissing tot toewijzing van de standplaats worden opgenomen in een proces-verbaal.

Artikel 12 Bekendmaking van de toewijzing van de standplaats (KB art. 15 § 5)

Lokaal bestuur deelt zowel aan de kandidaat die de standplaats toegewezen kreeg als aan elke niet geselecteerde kandidaat de beslissing die hem aanbelangt schriftelijk tegen ontvangstbewijs mee.

Artikel 13 Het register of plan van de toegewezen standplaatsen (KB art. 16)

Het lokaal bestuur houdt een plan of register bij waarin voor elke toegewezen standplaats vermeld staat:

        de situering van de standplaats

        de toewijzingsmodaliteiten van de standplaats

        de duur van het gebruiksrecht of het abonnement

        de naam, voornaam, adres van de persoon aan wie of door tussenkomst van wie de standplaats toegewezen werd

        als het geval zich voordoet: het maatschappelijk doel van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegewezen werd en het adres van zijn maatschappelijke zetel

        het ondernemingsnummer

        de aard van de attractie of van de vestiging die de standplaats inneemt of die op de standplaats toegestaan is

        de prijs van de standplaats behalve wanneer deze uniform werd vastgesteld

        als het geval zich voordoet: de identificatie van de overlater en de datum van de overdracht.

Onderafdeling 4 Spoedprocedure (KB artikel 17)

Artikel 14

Indien in de vijftien dagen voorafgaand aan de opening van de kermis de standplaatsen vacant blijven,

        hetzij omdat zij niet konden worden toegewezen na afloop van de gewone procedure (cf. Afdeling2/onderafdeling 3 van dit reglement)

        hetzij omdat ze in die tussentijd vacant geworden zijn

        hetzij als gevolg van hun niet-bezetting resulterend uit de afwezigheid van hun houder,

kan er worden voorzien in een spoedprocedure die als volgt is bepaald:

  1. het lokaal bestuur raadpleegt de door haar gekozen kandidaten. Zij richt zich in de mate van het mogelijke tot meerdere kandidaten per voorziene standplaats
  2. de kandidaturen worden schriftelijk ingediend tegen ontvangstbewijs
  3. het lokaal bestuur wijst de standplaatsen toe overeenkomstig de bepalingen van artikel 11 van dit reglement
  4. het lokaal bestuur stelt een proces-verbaal op dat per vacature of onbezette standplaats de kandidaten vermeldt
  5. indien meerdere kandidaten naar eenzelfde standplaats dingen, motiveert het lokaal bestuur in het proces-verbaal haar keuze
  6. het lokaal bestuur deelt aan iedere kandidaat schriftelijk tegen ontvangstbewijs de beslissing mee die hem aanbelangt.

Het plaatsen van uitbaters van kermisattracties of vestigingen waaraan een standplaats werd toegewezen op basis van de spoedprocedure, kan leiden tot aanpassingen aan het plan van de kermis, voor zover deze beperkt blijven en nauwkeurig worden gemotiveerd door de technische noodzakelijkheden van de toevoeging van de nieuwkomers op het kermisterrein.

De aanpassingen zijn onderworpen aan de goedkeuring van de eerstvolgende gemeenteraad of college van burgemeester en schepenen, al naargelang het geval.

Onderafdeling 5 Abonnement

Artikel 15 Looptijd abonnement (KB Art. 12, §1 en 2)

Het abonnement heeft een looptijd van vijf jaar.

Na afloop wordt het abonnement stilzwijgend verlengd behalve in de gevallen bedoeld bij het opschorten (cf. artikel 16 van dit reglement) of het afstand doen van het abonnement (cf. artikel 17 van dit reglement).

De geabonneerde kan het abonnement op gemotiveerd verzoek voor een kortere duur verkrijgen. Deze aanvraag wordt ingewilligd bij de stopzetting van de activiteiten aan het einde van de loopbaan. Indien zij omwille van andere motieven aangevraagd wordt, hangt het af van de beoordeling van de burgemeester, van zijn afgevaardigde.

Artikel 16 Opschorten abonnement (KB art. 12 § 3)

§1. De geabonneerde kan het abonnement opschorten wanneer hij tijdelijk ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen:

        door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest,

        door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid en houdt op op het einde van de kermis. Indien de opschorting  één jaar overschrijdt, moet zij minstens dertig dagen voor het begin van de kermis hernieuwd worden.

§2. De geabonneerde kan het abonnement opschorten wanneer hij over een abonnement beschikt voor een andere kermis die op hetzelfde ogenblik plaatsvindt.

De opschorting moet worden bekend gemaakt tenminste drie maanden voor de begindatum van de kermis. Zij mag geen drie opeenvolgende jaren overschrijden.

§3. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voortkomen.

§4. De vraag tot opschorting gebeurt schriftelijk tegen ontvangstmelding.

Artikel 17 Afstand van het abonnement (KB art. 12 §4)

De geabonneerde kan van het abonnement afstand doen:

        bij de vervaldag van het abonnement, met een opzegtermijn van tenminste drie maanden

        bij de stopzetting van zijn activiteiten, met een opzegtermijn van tenminste drie maanden

        indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 16 1° van dit reglement.

De opzegging gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid.

De geabonneerde kan een vervroegde beëindiging van zijn abonnement aanvragen voor andere motieven. De beslissing om gevolg aan deze aanvraag te geven  hangt af van de beoordeling van de burgemeester, zijn afgevaardigde.

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement van de overledene.

Artikel 18 Schorsing en opzegging van het abonnement (KB art. 12 § 6)

§1. Het lokaal bestuur kan het abonnement intrekken of opschorten als gevolg van het niet naleven van wettelijke bepalingen omdat de titularis van de standplaats niet langer voldoet aan de wettelijke verplichtingen wat betreft de uitoefening van kermisactiviteiten of aan deze die van toepassing zijn op de betrokken attractie of vestiging,

§2. Het lokaal bestuur kan het abonnement ook intrekken of opschorten om één van volgende redenen:

        niet naleven van de voorwaarden wat betreft de opschorting van het abonnement

        afwezigheid zonder geldige reden

        niet betalen van de belasting op de standplaats volgens de voorwaarden van het belastingreglement.

        niet betalen van de retributie voor afname van elektriciteit volgens de voorwaarden van het retributiereglement

        als het lokaal bestuur de standplaats niet ter beschikking kan stellen

        bij parkeren van de kermisattracties op het openbaar domein buiten de kermisperiodes zoals bepaald in Afdeling 1 van dit reglement

        plaatsen van een andere attractie dan aangevraagd werd

        niet naleven van het gemeentelijk reglement.

§3. De schorsing of intrekking van een abonnement treedt in werking zonder vooropzeg. De betrokken standhouder wordt vooraf gehoord.

§4. De beslissing tot schorsing wordt schriftelijk tegen ontvangstbewijs meegedeeld.

Artikel 19 Verantwoordelijkheid

Het lokaal bestuur Hulshout neemt geen enkele verantwoordelijkheid die kan voortvloeien uit de toewijzing van een standplaats.

Afdeling 3 Wijziging standplaats

Onderafdeling 1 Overdracht standplaats

Artikel 20 Overdracht standplaats (KB artikel 18)

De overdracht van een standplaats is toegestaan wanneer:

        De houder van een standplaats op een openbare kermis de uitbating van zijn attractie(s) of zijn vestiging(en) stopzet;

        de houder van een standplaats overlijdt. Zijn rechthebbenden kunnen zijn standplaats overlaten.

In beide gevallen is overdracht slechts mogelijk op voorwaarde dat

        de overnemer(s) de attractie(s) of vestiging(en) uitgebaat op de overgedragen standplaatsen overneemt

        de overnemer voldoet aan de voorwaarden tot het toewijzen van een standplaats op de kermis (cf. Afdeling 2/Onderafdeling2 van dit reglement)

        het lokaal bestuur vastgesteld heeft dat de overnemer voldoet aan de voorwaarden tot overdracht.

Onderafdeling 2 Overname standplaatsen (KB art. 11)

Artikel 21 Kermisattractie of vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel

De standplaatsen kermisattractie of vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel kunnen overgenomen  worden door :

  1. de personen aan wie de standplaats toegewezen is (cf. Afdeling2/Onderafdeling2 van dit reglement) en die een “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” kunnen voorleggen
  2. de verantwoordelijke van het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen en die de “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” kan voorleggen
  3. de echtgenoot of echtgenote of wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, die de “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening kan voorleggen
  4. de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen en die de  “machtiging als werkgever in kermisactiviteiten” voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening kunnen voorleggen
  5. de personen die de “machtiging als aangestelde-verantwoordelijke in kermisactiviteiten” die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de personen bedoeld in 1) tot en met 4) kunnen voorleggen
  6. aangestelden die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de personen bedoeld in 1) tot en met 4) onder het gezag en in aanwezigheid van deze of van een persoon bedoeld in 5).

De personen bedoeld in 2) tot en met 5) kunnen deze standplaatsen overnemen voor zover hun machtiging geldig is voor de attractie of vestiging die erop uitgebaat worden.

Zij kunnen deze standplaatsen overnemen buiten de aanwezigheid van de personen aan wie of door middel van wie ze werden toegewezen.

Artikel 22 Kermisgastronomie zonder bediening aan tafel

De standplaatsen voor een ambulante activiteit in kermisgastronomie zonder bediening aan tafel kunnen overgenomen worden door :

  1.    de personen aan wie de standplaats toegewezen is (cf. Afdeling2/Onderafdeling2 van dit reglement) en die de “machtiging als werkgever in ambulante activiteiten” kunnen voorleggen
  2.    de verantwoordelijke  voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen en die de “machtiging als werkgever in ambulante activiteiten” kan voorleggen
  3.    de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen en die een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening kan voorleggen
  4.    de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen en die een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening kan voorleggen
  5.    de personen die een “machtiging als aangestelde A” of een “machtiging als aangestelde B” kunnen voorleggen en die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in 1) tot en met 4)
  6.    de personen vrijgesteld van de machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten volgens het KB, artikel 2§3 in een vestiging kermisgastronomie zonder bediening aan tafel, in aanwezigheid  en  onder het gezag van een persoon die de “machtiging ambulante activiteiten als werkgever” of de “machtiging ambulante activiteiten als aangestelde A of B” kan voorleggen.

De personen opgesomd in 2) tot en met 5) kunnen de standplaatsen innemen buiten de aanwezigheid van de personen aan wie of door middel van wie ze werden toegewezen.

Artikel 23 Vooropzeg vanuit het lokaal bestuur (Wet art. 8 § 2, gewijzigd door decreet)

Wanneer een deel van de kermis of alle standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de geabonneerden van een standplaats van ten minste 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.

Afdeling 4 Verloop van de kermis

Onderafdeling 1 Milieuzorg

Artikel 24 Herbruikbaar materiaal

De kermis is een organisatie van het lokaal bestuur, waardoor er aan de wetgeving drankverpakkingen en voedselverpakking voor lokale overheden moet voldaan worden. Dit betekent dat het verboden is om:

        drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes, brikjes, petflesjes of niet-herbruikbare glazen flessen.

        voedingsmiddelen te serveren in wegwerpservies, -bestek of andere wegwerpverpakking.

Artikel 25 Netheid

Het is de verantwoordelijkheid van de uitbaters om de standplaats en de omgeving rondom netjes opgeruimd achter te laten. Het politiereglement is van toepassing. De uitbaters verzamelen tijdens de verkoopuren alle afval en nemen het bij het verlaten van de kermis mee.

Onderafdeling 2 Veiligheid

Artikel 26 Veiligheid van bezoekers

De uitbaters stellen alles in het werk om de standplaats veilig te houden en het risico op valpartijen te vermijden. Koopwaren tentoonstellen of ophangen mag enkel binnen de afmetingen van de standplaats. Ook stoepborden, sandwichborden of andere aandachtstrekkers zijn niet toegestaan buiten de standplaats.

Verder is het ook verboden het wegdek te beschadigen, verankeringsharingen of andere voorwerpen in de grond te bevestigen.

Artikel 27 Elektriciteitsvoorziening

Lokaal bestuur Hulshout voorziet elektriciteitsaansluiting voor de uitbaters, maar is niet aansprakelijk voor schade, verlies of ongeval veroorzaakt door een onderbreking of afsluiting van de elektriciteit.

Aansluiten op het elektriciteitsnet is enkel toegestaan wanneer de uitbater gebruik maakt van een rubberkabel CTMB.N 2 x 2,5 + 2,5, uitgerust met een CEE form stekker (waterbestendig IP44 of IP67 dus).

De uitbater ontrolt de elektriciteitskabels voor gebruik volledig en volgt altijd de kortste weg van de standplaats naar het aansluitingspunt in de elektrische verdeelkast.

Artikel 28 Gas- en elektriciteitsinstallaties

De uitbaters gebruiken alleen gas- en elektriciteitsinstallaties met een geldig keuringsbewijs van een erkend organisme. Het is verboden toestellen te gebruiken die niet voldoen aan alle veiligheidsnormen, of die gassen of rook laten ontsnappen.

Toestellen voor het verwarmen of bereiden van voedsel zijn niet toegestaan, tenzij er een geschikt en bedrijfsklaar draagbaar blustoestel opgesteld is.

Artikel 29 FAVV

De uitbaters waar voeding wordt verkocht, moet voldoen aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid en een vergunning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hebben.

Artikel 30 Naleven richtlijnen

De uitbaters volgen de richtlijnen van de verantwoordelijke van de kermis.

De medewerker die instaat voor de praktische organisatie van de openbare kermissen en de kermisactiviteiten op het openbaar domein is gemachtigd om op te treden bij het niet naleven van het reglement en om de vereiste attesten op te vragen.

Hoofdstuk 3 Organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein buiten openbare kermissen

Artikel 31 Toepassingsgebied (KB art. 19 en 20)

Dit hoofdstuk regelt de organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein buiten de openbare kermissen

Artikel 32 Kermisactiviteit op aanvraag van een kermisuitbater

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare kermissen om een kermisattractie of vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel uit te baten, moet dit voorafgaand aanvragen bij de lokaal bestuur.

Artikel 33 Kermisactiviteit op initiatief van de lokaal bestuur

Wanneer het lokaal bestuur een standplaats op het openbaar domein wil toekennen, dan gebeurt dit volgens de procedure zoals omschreven in Onderafdeling 3 van dit reglement.

Artikel 34 Voorwaarden voor toewijzing en inname standplaatsen (KB art. 21)

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 2/Onderafdeling 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare kermis (cf. supra Afdeling 3/onderafdeling 2) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

Artikel 35 Duur van de vergunning (KB art. 22)

Lokaal bestuur kent een vergunning toe voor een bepaalde periode of via abonnement

Een abonnement kan toegekend worden van zodra de kermisuitbater een zelfde standplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren.

Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.

De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.

Hoofdstuk 4 Toezicht (KB art. 24)

Artikel 36

De werknemer die aangeduid is voor de praktische organisatie van de openbare kermissen en de kermisactiviteiten op het openbaar domein heeft de bevoegdheid:

        de noodzakelijke documenten te controleren

        vacatures uit te schrijven, te onderzoeken en via proces verbaal de geschikte kandidaat voor te stellen aan de burgemeester

        een register en/of een plan op te stellen en voor goedkeuring voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen

        kandidaten te contacteren bij spoedprocedure en via proces verbaal de geschikte kandidaat voor te stellen aan de burgemeester

        de verdere administratieve uitvoering van de besluiten van de burgemeester of het college van burgemeester en schepenen over kermissen

Hoofdstuk 5 Inwerkingtreding

Artikel 37

Dit reglement heft alle vorige reglementen op en gaat van kracht op 1 mei 2024.

 

Na de bespreking en voor de stemming van het agendapunt "A.17. BESLISSING: Buitenschoolse kinderopvang. Goedkeuring adviesnota's kinderopvang baby's en peuters." verlaten raadsleden Rist Heylen en Luc Van den Vonder de zitting.

Na de stemming neemt raadslid Rist Heylen opnieuw deel aan de zitting.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING Buitenschoolse kinderopvang. Goedkeuring adviesnota's kinderopvang baby's en peuters.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Met het decreet van 20 april 2012 over de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters wil de Vlaamse overheid stap voor stap voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang realiseren die voor iedereen toegankelijk is. Om aan de vraag naar kinderopvang te voldoen, wil de Vlaamse Regering verder in bijkomende opvangplaatsen investeren. De Vlaamse Regering kan, om die doelstellingen te realiseren, beslissen om voor kinderopvang van baby's en peuters bijkomende middelen vrij te maken. Dit noemen we een 'uitbreidingsronde in de kinderopvang'. Vaak wordt er gesproken over 'uitbreiding', maar in een uitbreidingsronde gaat het niet alleen over uitbreiding, maar kan het ook gaan over een omschakeling van bestaande plaatsen naar een ander subsidieniveau. Het Agentschap Opgroeien kan bij zo'n uitbreidingsronde aan elk lokaal bestuur vragen om een advies te formuleren over de aanvragen van organisatoren kinderopvang binnen de gemeente. Als lokale regisseur heeft het lokaal bestuur op die manier inbreng in de ontwikkeling van het kinderopvangaanbod op het grondgebied.

        Vanaf 1 januari 2022 is het voor organisatoren van groepsopvang baby's en peuters verplicht om een opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur toe te voegen aan hun aanvraag voor Agentschap Opgroeien. Een organisator heeft een advies nodig als hij:

        Een nieuwe vergunning locatie groepsopvang wil aanvragen.

        Een nieuwe vergunning locatie groepsopvang wil aanvragen na een weigering of opheffing vergunning.

        De opvanglocatie wil verhuizen binnen of buiten de gemeente.

        Het aantal vergunde plaatsen wil verhogen met minstens 9 plaatsen.

        Een uitbreiding van gezinsopvang naar groepsopvang wil realiseren.

        De eerste opdracht voor een lokaal bestuur is het opmaken van de beoordelingsprocedure en beoordelingscriteria om de subsidieaanvragen objectief een score toe te kennen. Het lokaal bestuur heeft hierover het advies te vragen van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK).

        Het voorstel van criteria en procedure voor het advies in het kader van een uitbreidingsronde en opportuniteitsadvies werd besproken met het LOK op 23 januari 2024. De opmerkingen werden verwerkt in het finale voorstel.

        2 april 2024: Collegebeslissing over Buitenschoolse kinderopvang. Goedkeuring adviesnota's kinderopvang baby's en peuters.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        29 januari 2021: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang en buitenschoolse opvang en over voorwaarden voor het lokaal bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang.

Adviezen

        23 januari 2024: Het Lokaal overleg Kinderopvang verleent gunstig advies aan het ontwerp zoals voorgelegd in de vergadering.

Argumentatie

Het lokaal bestuur Hulshout zal bij het opportuniteitsadvies en bij een advies in het kader van een uitbreidingsronde aanvragen toetsen en scoren aan de hand van volgende beoordelingscriteria:

        Criterium 1: betrokkenheid (en bekendheid) bij het lokale bestuur - 20 punten

        Door samenwerking van het lokaal bestuur en opvanginitiatieven kan de lokale situatie kinderopvang beter in kaart gebracht worden. De Vlaamse Overheid zal bij het toekennen van subsidies meer en meer rekening houden met de gegevens die lokale besturen rapporteren over de lokale situatie inzake het tekort aan opvangplaatsen.

        Te meten aan aanwezigheid LOK, engagementsverklaring en communicatiekanalen van organisator

        Criterium 2: verwerking van aanvragen in het digitale platform - 10 punten

        Via het digitale platform "opvang.vlaanderen" worden ouders op één gebruiksvriendelijke locatie geïnformeerd over het bestaande aanbod van opvangmogelijkheden in de regio en kunnen zij rechtstreeks aanvragen insturen bij verschillende kinderopvanginitiatieven. Ouders krijgen overzicht op al hun lopende aanvragen en de reacties van opvanginitiatieven op eenzelfde (digitale) locaties. Door samenwerking met het digitale platform en het Lokaal Loket Kinderopvang kan de situatie van vraag en aanbod inzake kinderopvang in Hulshout beter in kaart gebracht worden. Opvanginitiatieven worden verwacht om alle ouders die via mail / telefoon / fysiek /... opvang zoeken, door te verwijzen naar het digitale platform. Dit is de enige manier om in kaart te brengen hoeveel opvangnood er per gemeente is.

        Te meten aan data uit het digitale platform en communicatiekanalen van de organisator.

        Criterium 3: visie op kwetsbare gezinnen - 20 punten

        Het lokaal bestuur vindt de inspanningen om kinderen uit kwetsbare gezinnen toe te leiden naar kinderopvang belangrijk aangezien deze groep vaak een kleiner sociaal vangnet heeft en over minder financiële mogelijkheden beschikt.

        Te meten aan engagementsverklaring, huishoudelijk reglement of pedagogische visie, getuigenis van Lokaal Loket Kinderopvang en sociale partners.

        Criterium 4 (enkel bij advies in het kader van een uitbreidingsronde): beschikbaarheid - 10 punten

        Hoewel het lokaal bestuur elke uitbreiding of nieuw-bijkomende opvangplaats genegen is, houdt het rekening met de ligging van het opvanginitiatief en de realisatiedatum van de uitbreiding of opstart om te kunnen afwegen welk initiatief het meest beantwoordt aan de lokale nood op het moment van de adviesaanvraag en wanneer verschillende organisatoren gelijktijdig advies vragen in kader van een subsidieronde en een gelijke score op de criteria zouden behalen.

        te meten aan data via burgerzaken, locatie en realisatiedatum van het opvanginitiatief.

Het lokaal bestuur Hulshout stelt aan organisatoren kinderopvang baby's en peuters de twee adviesnota's en invulformulieren ter beschikking via de gemeentelijke website.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de criteria voor het advies in het kader van een uitbreidingsronde van het Agentschap Opgroeien en de criteria en voor het opportuniteitsadvies voor organisatoren van kinderopvang voor baby's en peuters goed te keuren als volgt:

        Het lokaal bestuur Hulshout zal bij het opportuniteitsadvies en bij een advies in het kader van een uitbreidingsronde aanvragen toetsen en scoren aan de hand van volgende beoordelingscriteria:

        Criterium 1: betrokkenheid (en bekendheid) bij het lokale bestuur - 20 punten (te meten aan aanwezigheid LOK, engagementsverklaring en communicatiekanalen van organisator).

        Criterium 2: verwerking van aanvragen in het digitale platform - 10 punten (te meten aan data uit het digitale platform en communicatiekanalen van de organisator).

        Criterium 3: visie op kwetsbare gezinnen - 20 punten (te meten aan engagementsverklaring, huishoudelijk reglement of pedagogische visie, getuigenis van Lokaal Loket Kinderopvang en sociale partners).

        Criterium 4 (enkel bij advies in het kader van een uitbreidingsronde): beschikbaarheid - 10 punten (te meten aan data via burgerzaken, locatie en realisatiedatum van het opvanginitiatief).

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de volgende procedure voor het advies in het kader van een uitbreidingsronde van het Agentschap Opgroeien en voor het opportuniteitsadvies voor organisatoren van kinderopvang voor baby's en peuters goed te keuren:

        Als organisator kinderopvang bezorgt u uw aanvraag tot advies aan het gemeentebestuur via één van deze wegen:

        een aanvraag via e-mail

        een aanvraag via post

        persoonlijke afgifte van uw aanvraag aan het onthaal van het gemeentehuis

 Uw aanvraag bevat minimum de volgende gegevens:

        uw contactgegevens bestaande uit naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres;

        uw ondernemingsnummer;

        de adresgegevens van de locatie;

        of het een opstart, verhuis of uitbreiding betreft;

        uw reactie op de vastgelegde criteria;

        andere relevante gegevens indien nodig.

        U krijgt een ontvangstbevestiging via e-mail vanuit het lokaal bestuur. Nadien heeft het lokaal bestuur 30 dagen de tijd om uw dossier te checken aan de opgestelde criteria en een advies op te stellen. Uw dossier wordt onderzocht door een medewerker van lokaal bestuur Hulshout en een medewerker van het Lokaal Loket Kinderopvang. Indien er gegevens ontbreken wordt er contact opgenomen. Er wordt verwacht dat de opgevraagde gegevens binnen de twee werkdagen worden ingediend. Reageert u niet binnen deze termijn, begint de termijn van 30 dagen opnieuw te lopen vanaf datum van ontvangst van de ontbrekende gegevens. U wordt hiervan opnieuw op de hoogte gesteld.

        Het Lokaal Loket Kinderopvang - in samenwerking met een medewerker van het lokaal bestuur - onderzoekt het dossier, toetst het af aan de vooropgestelde criteria berekent voor elke aanvraag een totaalscore. De totaalscore wordt omgerekend a rato van het maximaal aantal punten die in het dossier kunnen gescoord worden.

        Het college van burgemeester van schepenen neemt kennis van het aanvraagdossier op basis van de vastgelegde adviescriteria en spreekt de eindbeslissing uit. De verantwoordelijken (college burgemeester en schepenen en Lokaal Loket Kinderopvang) formuleren een advies dat wordt overgemaakt t.a.v. de organisator en Agentschap Opgroeien.

        De organisator wordt op de hoogte gebracht van het uitgebrachte advies en de mogelijkheid tot hoorrecht en is beschikbaar voor vragen. Indien de gemeente verkiest om geen advies uit te brengen zal dit schriftelijk bevestigd worden, zodat de organisator dit kan toevoegen aan het dossier voor Kind & Gezin.

        De score op basis van de adviescriteria wordt ter kennisgeving voorgelegd op het Lokaal Overleg Kinderopvang. De organisator krijgt de kans om zijn dossier in het lokaal overleg voor te stellen.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING Groepsaankoop cloud telefooncentrale. Bekrachtiging beslissing college burgemeester en schepenen van 2 april 2024 over de principiële goedkeuring samenwerkingsovereenkomst.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De technische oplossing voor de telefonie van het lokaal bestuur moet verbeterd worden om de gewenste bereikbaarheid te realiseren. Om de adequate technologie in huis te halen, hebben we samengewerkt met de lokale besturen van Herselt en Westerlo.

        18 maart 2024: De gemeenteraad van Herselt keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen Herselt, Hulshout en Westerlo goed over de groepsaankoop cloud telefooncentrale.

        25 maart 2024: De gemeenteraad van Westerlo keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen Herselt, Hulshout en Westerlo goed over de groepsaankoop cloud telefooncentrale.

        2 april 2024: Het college van burgemeester en schepenen van Hulshout keurt principieel de samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen Herselt, Hulshout en Westerlo goed over de groepsaankoop cloud telefooncentrale.

        De diensten ICT van de lokale besturen Westerlo, Herstelt en Hulshout stellen voor om een gezamenlijke occasionele opdracht te voeren aangaande 'Groepsaankoop cloud telefooncentrale'. Het betreft een occasioneel gezamenlijke opdracht overeenkomstig artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 betreffende overheidsopdrachten.

        Lokaal bestuur Westerlo zal in kader van voorgenoemde opdracht de rol als trekker opnemen en optreden namens volgende deelnemende besturen:

 1. gemeente Westerlo

 2. OCMW Westerlo

 3. gemeente Herselt

 4. gemeente Hulshout

        De groepsaankoop betreft het sluiten van een contract met één opdrachtnemer voor de aankoop van een cloud telefooncentrale. De opdracht heeft een duurtijd van 4 jaar.

        De voorziene startdatum is de datum vermeld in de sluitingsbrief.

        Lokaal bestuur Westerlo staat in voor de voorbereiding, plaatsing en de gunning van de opdracht alsook voor de organisatie en de administratieve afhandeling ervan.

        De bevoegde organen van alle deelnemende besturen dienen nog wel steeds voorafgaandelijk de opdrachtdocumenten (goedkeuring van lastvoorwaarde, gunningswijze en bijhorende raming) evenals de gunning zelf (gemotiveerd besluit tot gunning) goed te keuren alvorens de aangeduide aanbestedende overheid met name lokaal bestuur Westerlo respectievelijk de uitnodigingen tot offerte verstuurt en de mededeling gunning en sluiting overmaakt aan de opdrachtnemer. De mededeling sluiting zal verstuurd worden onder de opschortende voorwaarde dat lokaal bestuur Westerlo geen schorsingsvorderingen ontvangt tijdens de wachttermijn.

        Na sluiting van de opdracht door lokaal bestuur Westerlo in naam van alle deelnemende besturen, valt de verdere uitvoering van de opdracht onder volledige verantwoordelijkheid van elk van de deelnemende entiteiten (bestellingen, betalingen) aangaande hun deel van de opdracht.

        In kader van deze occasionele gezamenlijke opdracht aangaande 'Groepsaankoop cloud telefooncentrale' met ref. 2024-009 ligt nu een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voor.

        Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de organisatie van en deelname aan de occasionele gezamenlijke opdracht en de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst en is het college van burgemeester en schepenen bevoegd om de opdracht te sluiten.

        De lastvoorwaarden, wijze gunning en bijhorende raming worden voor lokaal bestuur Hulshout ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen rekening houdend met het besluit van 18  maart 2019 over de definitie 'dagelijks bestuur'.

Juridische gronden

        17 juni 2013: Wet over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten.

        17 juni 2016: Wet over overheidsopdrachten.

        18 april 2017: Koninklijk besluit over de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        14 januari 2023: Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

Argumentatie

Om diverse technische en organisatorische redenen beslisten zowel de lokale besturen van Westerlo, Herselt als Hulshout in 2023 tot het vervangen van hun respectievelijke telefooncentrales.

Gezien de sterk gelijklopende noden en met in het achterhoofd de mogelijkheid om in noodgevallen op elkaar terug te kunnen vallen wordt voorgesteld om de aankoop van de nieuwe telefooncentrale gezamenlijk te organiseren.

Elk bestuur zal zijn eigen centrale gebruiken. Door echter dezelfde oplossing bij dezelfde leverancier af te nemen wordt de mogelijkheid tot snel schakelen bij noodgevallen sterker gefaciliteerd.

Gezien de sterke toename aan (structureel) thuiswerk en de wens om beter voorbereid te zijn op calamiteiten (stroomonderbrekingen, cyberaanvallen …) wordt resoluut ingezet op de aankoop van een Cloud centrale die volledig onafhankelijk van de eigen infrastructuur kan werken. Via een samenwerking wordt bijkomend getracht om schaalvoordelen en efficiëntiewinsten te creëren.

Door de ontstane specialisatie worden de juridische risico's ingeperkt. Tevens kan deze dienstverlening leiden tot professionalisering van het lokaal aankoopbeleid en kennisdeling.

Om de aankoop te kunnen laten doorgaan, werd het besluit principieel geagendeerd op het college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 2 april 2024 en wordt het bekrachtigd op de gemeenteraad 29 april 2024.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000007  Interne werking optimaliseren

Actieplan

AP000066  Administratieve werkingsmiddelen voorzien voor dagelijkse werking. 2020 - 2026

Actie

AC000401   Administratieve werkingsmiddelen voorzien voor de dagelijkse werking van de administratieve diensten.

MJP nummer

MJP002752  Vervanging telefoniesysteem + boete lopende licenties

Beschikbaar krediet

15000 euro

Totaal krediet

15000 euro

 

 

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

15000 euro

18150 euro

Baten

0 euro

0  euro

Saldo

15000 euro

18150 euro

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 2 april 2024 over de organisatie van en deelname aan een gezamenlijke occasionele opdracht, overeenkomstig artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 over overheidsopdrachten met de deelnemende lokale besturen Herstelt, Hulshout en Westerlo te bekrachtigen. De gezamenlijke occasionele opdracht heeft als voorwerp 'Groepsaankoop cloud telefooncentrale' met ref. 2024-009.

Lokaal bestuur Westerlo zal in kader van voorgenoemde opdracht de rol als trekker opnemen en optreden namens alle deelnemende besturen. Lokaal bestuur Westerlo staat in voor de voorbereiding, plaatsing en de gunning van de opdracht alsook voor de organisatie en de administratieve afhandeling ervan.

De bevoegde organen van alle deelnemende besturen dienen nog wel steeds voorafgaandelijk de opdrachtdocumenten (goedkeuring van lastvoorwaarde, gunningswijze en bijhorende raming) evenals de gunning zelf (gemotiveerd besluit tot gunning) goed te keuren alvorens de aangeduide aanbestedende overheid met name lokaal bestuur Westerlo respectievelijk de uitnodigingen tot offerte verstuurt en de mededeling gunning overmaakt aan de opdrachtnemer.

Tot slot zal lokaal bestuur Westerlo overgaan tot sluiting van voorgenoemde opdracht in naam van alle deelnemende entiteiten, op voorwaarde dat er tijdens de wachttermijn geen schorsingsvorderingen zijn ontvangen.

De ondersteuning stopt na de sluiting van de opdracht. Daarna zijn alle deelnemende besturen zelf verantwoordelijk voor het bestellen, opvolgen en betalen van de geleverde prestaties.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed met de deelnemende lokale besturen Herselt, Hulshout, Westerlo in kader van de opdracht met als voorwerp 'Groepsaankoop cloud telefooncentrale' met ref. 2024-009.

De samenwerkingsovereenkomst occasionele gezamenlijke opdracht aangaande 'Groepsaankoop cloud telefooncentrale' tussen lokaal bestuur Westerlo en de deelnemende besturen maakt integraal deel uit van dit besluit.

De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd de

samenwerkingsovereenkomst in kader van voorgenoemde opdracht te ondertekenen.

"Samenwerkingsovereenkomst occasionele gezamenlijke opdracht aangaande
‘Samenaankoop cloud telefooncentrale’

Tussen

Gemeente Westerlo, Boerenkrijglaan 61 te 2260 Westerlo, vertegenwoordigd door Maurice Van Hemelen, voorzitter gemeenteraad en Jo Vankrunkelsven, algemeen directeur, in navolging van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2024

en

Gemeente Herselt,  Kerkstraat 1, 2230 Herselt vertegenwoordigd door Milo Anthonis, voorzitter gemeenteraad en Tina Vervloessem, algemeen directeur, in navolging van het besluit van de gemeenteraad van 18 maart 2024

en

Gemeente Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, vertegenwoordigd door Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad en Ria Van den Eynde, algemeen directeur in navolging van  het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 april 2024 en de bekrachtiging door de gemeenteraad van 29 april 2024.

Wordt als volgt uiteengezet:

In samenspraak met een twee andere gemeentebesturen, heeft de gemeenteraad van Westerlo in zitting van 25 maart 2024 besloten om een occasioneel gezamenlijke opdracht te voeren conform artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 over overheidsopdrachten aangaande ‘Groepsaankoop cloud telefooncentrale’ met ref. 2024-009.

Gemeente Westerlo zal in kader van voorgenoemde opdracht als trekker optreden en in kader van voorgenoemde opdracht optreden namens volgende besturen:

  1. gemeente Westerlo
  2. OCMW Westerlo
  3. gemeente Herselt
  4. gemeente Hulshout

Er wordt getracht om via een samenwerkingsovereenkomst schaalvoordelen en efficiëntiewinsten te creëren. Door de ontstane specialisatie worden de juridische risico's ingeperkt. Tevens kan deze dienstverlening leiden tot professionalisering van het lokaal aankoopbeleid en kennisdeling.

Daarenboven beslisten zowel gemeente Westerlo, Herselt als Hulshout in 2023, vanwege diverse technische en organisatorische redenen, tot het vervangen van hun respectievelijke telefooncentrales. Gezien de sterk gelijklopende noden en met in het achterhoofd de mogelijkheid om in noodgevallen op elkaar terug te kunnen vallen werd beslist om de aankoop van de nieuwe telefooncentrale gezamenlijk te organiseren.

Het is wel de bedoeling dat elke gemeente zijn eigen centrale zal gebruiken. Door echter dezelfde oplossing bij dezelfde leverancier af te nemen wordt de mogelijkheid tot snel schakelen bij noodgevallen sterker gefaciliteerd. De gemeente Westerlo zal fungeren als trekker in de occasionele gezamenlijke opdracht.

Ondanks de talrijke voordelen dient er te worden vastgesteld dat er enkele aandachtspunten zijn bij het organiseren van een occasionele gezamenlijke aankoop, waaronder mogelijke juridische betwistingen. Bijgevolg is het aangewezen om tussen de deelnemende entiteiten een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met het oog op het maximaal inperken van deze juridische risico's alsook om te anticiperen op eventuele probleemsituaties.

Met het oog op het vermijden van betwistingen tijdens de plaatsing- en gunningsprocedure van de occasioneel gezamenlijke opdracht, bestaat de noodzaak dat elke deelnemende gemeente een bindend engagement aangaat tot deelname aan de occasionele gezamenlijke opdracht en dit voorafgaand aan het versturen van de uitnodiging tot indiening van een offerte.

In deze samenwerkingsovereenkomst wordt o.a. tevens uiteengezet hoe de organisatie van de occasioneel gezamenlijke opdracht praktisch verloopt.

Wordt als volgt overeengekomen:

Artikel 1: Lokaal bestuur Westerlo zal optreden als trekker

Gemeente Westerlo wordt aangesteld als trekker en zal, in kader van de occasionele gezamenlijke opdracht aangaande ‘Groepsaankoop cloud telefooncentrale’ met ref. 2024-009, optreden in gezamenlijke naam van alle deelnemende besturen zijnde;

  1. gemeente Westerlo
  2. OCMW Westerlo
  3. gemeente Herselt
  4. gemeente Hulshout

Gemeente Westerlo staat in voor de voorbereiding, plaatsing en de gunning van de opdracht alsook voor de organisatie en de administratieve afhandeling ervan.

Doch dienen de bevoegde organen van alle deelnemende besturen nog wel steeds voorafgaandelijk de opdrachtdocumenten (goedkeuring van lastvoorwaarde, gunningswijze en bijhorende raming) evenals de gunning zelf (gemotiveerd besluit tot gunning) goed te keuren alvorens de aangeduide aanbestedende overheid met name gemeente Westerlo respectievelijk de uitnodigingen tot offerte verstuurt en de mededeling gunning en sluiting overmaakt aan de opdrachtnemer.

Na sluiting van de opdracht door gemeente Westerlo in naam van alle deelnemende besturen, valt de verdere uitvoering van de opdracht onder volledige verantwoordelijkheid van elk van de deelnemende entiteiten (bestellingen, betalingen) aangaande hun deel van de opdracht.

Artikel 2: Toepassingsgebied samenwerkingsovereenkomst

Deze samenwerkingsovereenkomst is enkel van toepassing op de occasionele gezamenlijke opdracht met als voorwerp ‘Groepsaankoop cloud telefooncentrale’ met ref. 2024-009, waarbij gemeente Westerlo optreedt namens de deelnemende besturen.

Artikel 3: Bindend engagement deelnemers

Voorafgaand aan de uitnodiging tot offerte in kader van voorgenoemde occasionele gezamenlijke opdracht zal gemeente Westerlo de overige deelnemende lokale besturen verzoeken om op bindende wijze deel te nemen aan deze gezamenlijke opdracht en de definitieve opdrachtdocumenten goed te keuren met daarin de lastvoorwaarden, wijze van gunnen en bijhorende raming. Het bevoegde orgaan van desbetreffende gemeente beslist hierover.

Gemeente Westerlo zal vervolgens het nodige doen om de overheidsopdracht zoals goedgekeurd door alle deelnemende besturen correct in de markt te plaatsen conform de wetgeving betreffende overheidsopdrachten.

Gemeente Westerlo zal vervolgens het gemotiveerde besluit tot gunning, in overleg met de werkgroep van afgevaardigden van alle deelnemende besturen, voorbereiden. Pas na goedkeuring van de gemotiveerde beslissing tot gunning, door alle deelnemende besturen, zal door gemeente Westerlo overgegaan worden tot mededeling gunning én sluiting van voorgenoemde opdracht op voorwaarde dat er tijdens de wachttermijn geen schorsingsvorderingen zijn ontvangen.

Artikel 4: Aansprakelijkheden

Naast de bevoegdheidsbeperkingen van het Decreet Lokaal Bestuur, legt de overheidsopdrachtenreglementering (art. 48 lid 2 Wet OHO) ook enkele inhoudelijke bepalingen op betreffende de relatie tussen de samenwerkende gemeenten en hun verantwoordelijkheid naar de opdrachtnemer toe :

De plaatsing- en gunningsprocedure wordt gezamenlijk doorlopen namens en voor rekening van alle betrokken aanbestedende overheden. Bijgevolg zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor het nakomen van hun verplichtingen. Dit geldt ook wanneer een aanbestedende overheid de plaatsing- en gunningsprocedure beheert en optreedt voor rekening van zichzelf en voor rekening van de andere betrokken aanbestedende overheden.

De samenwerking is beperkt tot en met de plaatsing- en gunningsprocedure. Deze eindigt na sluiting van voorgenoemde opdracht door gemeentebestuur Westerlo in naam van alle deelnemende besturen.
Alle deelnemende besturen staan zelf in voor de uitvoering van de opdracht.
De opdrachtnemer dient bijgevolg afzonderlijk aan de drie deelnemende besturen te facturen, overeenkomstig hun deel van de opdracht.

Artikel 5: Kostenverdeling bij betwisting

Indien gemeente Westerlo wordt geconfronteerd met te betalen ereloon en /of schadevergoeding en/of andere kosten naar aanleiding van een betwisting met betrekking tot de gunning van deze occasionele gezamenlijke opdracht, dan zal de verschuldigde som naar evenredigheid verdeeld worden onder de deelnemende entiteiten aan deze occasionele gezamenlijke opdracht.

In geval van een geding duidt gemeente Westerlo een raadsman aan.

De door gemeente Westerlo gepresteerde uren worden niet doorgerekend aan de deelnemende entiteiten.

Artikel 6: Contactpersoon

Elk gemeentebestuur duidt één of meerdere contactpersonen aan inzake deze occasionele gezamenlijke opdracht. Deze contactpersonen zullen bij de communicatie tussen gemeentebestuur Westerlo en de gemeentes over deze opdracht betrokken zijn. Deze contactpersonen treden ofwel zelf op als vakexpert ofwel wordt door hem een vakexpert binnen het gemeentebestuur aangeduid.

De contactpersonen voor deze occasionele gezamenlijke aankoop per gemeente zijn:

gemeente en OCMW Westerlo : Stijn Schoors

gemeente Herselt : Bart Bosmans

gemeente Hulshout: Kristof Van Eepoel

De contactpersoon voor het administratief gedeelte inkader van de occasioneel gezamenlijke aankoop voor gemeente Westerlo is Lien Vangenechten (dienst aankopen en contracten, Gemeente Westerlo, 014/53.91.45, lien.vangenechten@westerlo.be).

Artikel 7: Traject occasionele gezamenlijke aankoop

De definitieve opdrachtdocumenten met daarin de lastvoorwaarden, de wijze van gunnen en bijhorende raming, wordt door Westerlo ter goedkeuring overgemaakt aan alle deelnemende besturen.

De bevoegde organen van elke deelnemend bestuur dienen de definitieve opdrachtdocumenten en bijhorende raming goed te keuren.

Deze goedkeuring betekent tevens een bindende deelname aan de occasionele gezamenlijke opdracht.

Gemeente Westerlo verzorgt, na goedkeuring door alle deelnemende besturen, de nodige publicaties/uitnodigingen en ontvangt de offertes.

De ontvangen offertes worden door gemeente Westerlo in eerste instantie onderzocht op hun volledigheid, regelmatigheid en waarde. Gemeente Westerlo bereidt een ontwerpbesluit tot gemotiveerde gunning voor in overleg met de werkgroep met afgevaardigde van de deelnemende besturen.

Het definitieve ontwerp van het gemotiveerde besluit tot gunning wordt voorgelegd aan de bevoegde bestuursorgaan van alle deelnemende besturen.

De kennisgeving van de gunning aan de opdrachtnemer gebeurt door gemeente Westerlo, conform de wetgeving overheidsopdrachten, nadat het gemotiveerde besluit tot gunning is goedgekeurd door alle deelnemende besturen.

Tot slot zal gemeente Westerlo overgaan tot sluiting van voorgenoemde opdracht in naam van alle deelnemende entiteiten, op voorwaarde dat er tijdens de wachttermijn geen schorsingsvorderingen zijn ontvangen.

Vanaf sluiting van de opdracht stopt de gezamenlijke aanpak van deze occasionele gezamenlijke opdracht.
De verdere uitvoering van de opdracht valt onder volledige verantwoordelijkheid van de deelnemende besturen zelf (bestellingen, betalingen). De opdrachtdocumenten met ref. 2024-009 zal hierover de nodige bepalingen bevatten.

 

Opgemaakt te Hulshout op 29 april 2024

Voor Lokaal bestuur Westerlo

 

Jo Vankrunkelsven        Maurice Van Hemelen
algemeen directeur                                                                                     voorzitter gemeenteraad

 

Voor de gemeente Herselt

 

 

Tina Vervloessem      Milo Anthonis

algemeen directeur       voorzitter gemeenteraad

 

voor de gemeente Hulshout

 

Ria Van den Eynde      Elias De Wever

algemeen directeur      voorzitter gemeenteraad"

Artikel 3:

Bovenvermelde samenwerkingsovereenkomst treedt in werking op datum van de ondertekening en dit voor de duur van de opdracht ‘Groepsaankoop cloud telefooncentrale' met ref. 2024-009.

Artikel 4:

De door het lokaal bestuur Westerlo gepresteerde uren worden niet doorgerekend aan de deelnemende entiteiten. In geval van een juridisch geschil betreffende deze overheidsopdracht, is elke deelnemende entiteit mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht. In geval van een geding duidt lokaal bestuur Westerlo een raadsman aan.

Artikel 5:

De deelnemende besturen worden in kennis gesteld van dit besluit en gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren met het oog op een (verbindende) deelname aan voorgenoemde occasionele gezamenlijke aankoop.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.19. BESLISSING Gemeenteraad/Raad voor maatschappelijk welzijn.  Goedkeuring aanpassing reglement eretitels lokaal bestuur Hulshout.

MOTIVERING:

Feiten en context

        26 januari 2015: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring reglement toekenning eretitels schepenen en gemeenteraadsleden.

        Artikel 146 het decreet lokaal bestuur bepaalt het volgende:

        De Vlaamse Regering kan de eretitels van de burgemeester toekennen onder de voorwaarden die ze bepaalt.

        De gemeenteraad kan de eretitels van de schepenen toekennen onder de voorwaarden die hij bepaalt.

        De raad voor maatschappelijk welzijn kan de eretitels van de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst toekennen, onder de voorwaarden die hij bepaalt.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41. en artikel 146.

Argumentatie

Doordat de nieuwe legislatuur 2025-2030, start in de eerste week van december 2024 in plaats van de eerste week van januari 2025, kunnen raadsleden die zich niet meer verkiesbaar stellen, niet meer in aanmerking komen voor een eretitel van gemeenteraadslid. Zij hebben een maand ambtstermijn te weinig om 24 jaar  te zetelen als raadslid. Vandaar wordt er een voorstel tot aanpassing van het reglement gedaan.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: 18 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Sofie Van Lommel, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Danny Mattheus
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Kurt Albert en Kurt Winkelmans

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het reglement van 26 januari 2015 over de toekenning van eretitels schepenen en gemeenteraadsleden in te trekken en te vervangen door hetgeen volgt:

"Reglement voor de toekenning van eretitels van lokaal bestuur Hulshout.

Hoofdstuk 1: Definities

Artikel 1: Lokaal bestuur

Het lokaal bestuur is het gemeentebestuur of het OCMW-bestuur van Hulshout.

Artikel 2:  Raad

De raad is de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn van Hulshout.

Artikel 3: Uitvoerend orgaan

Het uitvoerend orgaan is het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst van Hulshout.

Artikel 4: Mandataris

Een mandataris is een natuurlijk persoon die in de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn, college van burgemeester en schepenen, vast bureau of bijzonder comité voor de sociale dienst van het lokaal bestuur gezeteld heeft.

Hoofdstuk 2 - Toepassingsgebied

Artikel 5: Doel

Dit reglement bepaalt de manier waarop de raad eretitels kan toekennen aan de mandatarissen van lokaal bestuur Hulshout.

Artikel 6: Eretitel

De eretitel is een onderscheiding van een langdurige en eervolle loopbaan voor een mandataris van het lokaal bestuur.  De eretitels zijn ereschepen, erevoorzitter, ereraadslid.

De schepen van rechtswege heeft de keuze tussen de eretitel van ereschepen van rechtswege of de eretitel van erevoorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Beide eretitels kunnen niet samen gevoerd worden.

Artikel 7: Postuum

Onder de vermelde voorwaarden kan aan de gewezen mandataris postuum een eretitel worden verleend. Postume toekenning kan alleen binnen zes jaar na het overlijden van de mandataris

Artikel 8: Eretitel voeren

De eretitel mag niet gevoerd worden als de betrokkene nog enig politiek ambt uitvoert in lokaal bestuur Hulshout of als hij door het lokaal bestuur Hulshout bezoldigd wordt.

Hoofdstuk 3: Toekenningsvoorwaarden

Artikel 9: Ambtstermijn

§1. Berekening ambtstermijnen

De ambtstermijnen die vermeld zijn in §2 §3 en §4 moeten niet aaneensluitend zijn.

Wanneer de installatievergadering van een nieuwe legislatuurperiode in het lokaal bestuur plaatsvindt in december van het vorige jaar in plaats van de maand januari van de nieuwe legislatuur, telt deze maand mee voor het zetelende jaar.

§2. Ereraadslid

Om in aanmerking te komen voor de titel ereraadslid moet de betrokkene ten minste gedurende 24 jaar zetelend raadslid van het lokaal bestuur Hulshout zijn geweest.

§3. Erevoorzitter

Om in aanmerking te komen voor de titel van erevoorzitter, moet de betrokkene

        Ofwel ten minste gedurende 18 jaar zetelend raadslid van het lokaal bestuur Hulshout zijn geweest waarvan ten minste 6 jaar als voorzitter van de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn.

        Ofwel ten minste gedurende 12 jaar zetelend voorzitter van de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn zijn geweest.

§4. Ereschepen

Om in aanmerking te komen voor de titel van ereschepen, moet de betrokkene

        Ofwel ten minste gedurende 18 jaar zetelend raadslid van het lokaal bestuur Hulshout zijn geweest waarvan ten minste 6 jaar als schepen.

        Ofwel ten minste gedurende 12 jaar zetelend schepen van  het lokaal bestuur Hulshout zijn geweest.

Artikel 10: Van onberispelijk gedrag zijn

Een eretitel kan niet toegekend worden als er sprake is van een zware tuchtrechtelijke veroordeling, een zware tuchtstraf of andere erg onterende feitelijkheden werden uitgesproken tegen de betrokkene.

Een strafrechtelijke veroordeling van de betrokkene voor een overtreding die een goed en efficiënt bestuur of het imago van  het lokaal bestuur niet in het gedrang heeft gebracht, zal geen aanleiding geven tot een weigering van de eretitel of tot de intrekking ervan.

Hoofdstuk 4. Verzoek tot verlenen van een eretitel

Artikel 11:

De eretitel wordt niet automatisch verleend. De aanvraag tot verlening van een eretitel wordt schriftelijk, gedateerd en ondertekend gericht aan de voorzitter van de raad.

Artikel 12: Aanvraag

§1. De eretitel kan aangevraagd worden door:

de afgetreden mandataris

of de fractievoorzitter in de raad van de betrokken mandataris

of het uitvoerend orgaan.

De betrokkene moet instemmen met de aanvraag.

§2. Een eretitel kan postuum aangevraagd worden door:

de rechtsopvolgers van de mandataris

of door minstens twee leden van de raad met instemming van de rechtsopvolgers.

of het uitvoerend orgaan.

Artikel 13: Dossierstukken

Elk verzoek tot verlening van de eretitel van schepen of raadslid moet de volgende gegevens en documenten bevatten:

a) Algemeen

        een afschrift van de beslissingen van de raad over de verkiezing tot het ambt van schepen, gemeenteraadslid, lid van de raad voor maatschappelijk welzijn en lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst van lokaal bestuur Hulshout.

        de vermelding van de perioden waarin het ambt werd uitgeoefend en eventueel de redenen waarom de wettelijke duur van het mandaat werd ingekort.

        een bewijs dat de persoon op wie de aanvraag betrekking heeft van onberispelijk gedrag is. Het uittreksel uit het strafregister mag niet meer dan één maand zijn opgemaakt voor de datum van indiening van het verzoek tot verlening van de eretitel.

        de vermelding van de tuchtmaatregelen waarvan de betrokkene eventueel het voorwerp is geweest, volgens inlichtingen die verstrekt zijn door de bevoegde administratieve overheden.

        Het overzicht van de periodes tijdens dewelke de betrokkene deel uitmaakte van de raad of een uitvoerend orgaan van de gemeente Hulshout.

b) Als de fractievoorzitter de aanvraag doet ook:

        een instemmingverklaring van de betrokkene

c) Als het uitvoerend orgaan de aanvraag doet ook:

        een instemmingverklaring van de betrokkene

        een uittreksel uit het besluit van het uitvoerend orgaan tot indienen van het verzoek tot verlening van de eretitel.

d) Als het een aanvraag is voor het postuum verlenen van een eretitel

        een instemmingverklaring van de rechtsopvolger van de overleden betrokkene

Hoofdstuk 5: Onderzoek van de aanvraag

Artikel 14: Ontvankelijkheid

De voorzitter van de raad onderzoekt de ontvankelijkheid van de aanvraag. Als het nodig is, vraagt de voorzitter de ontbrekende stukken op bij de aanvrager.

Artikel 15: Beoordeling

Het uitvoerend orgaan onderzoekt of de betrokkene voldoet aan de toekenningsvoorwaarden.

Het uitvoerend orgaan is gemachtigd om bijkomende inlichtingen bij de betrokkene op te vragen met als doel alle informatie te verwerven die nodig is om de raad met kennis van zaken over de aanvraag te laten beslissen.

Artikel 16: Agenderen

De voorzitter agendeert het verzoek uiterlijk binnen de twee maanden na ontvangst op de agenda van de raad

Hoofdstuk 6: Beslissing

Artikel 17:

De raad beslist in geheime zitting en bij geheime stemming over het al dan niet toekennen van de eretitel.

De beslissing wordt genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen.

Artikel 18:

Aan het verlenen van een eretitel zijn geen voorrechten en geen financiële voordelen verbonden.

Hoofdstuk 7:  Uitreiking

Artikel 19:

Na afloop van de vergadering van de raad waarop de toekenning van de eretitel is goedgekeurd, organiseert de raad de plechtige toekenning van de titel aan de ereschepen, de erevoorzitter of het ereraadslid met overhandiging van een oorkonde.

Hoofdstuk 8: Verlies van eretitel

Artikel 20:

De raad kan de eretitel intrekken als blijkt dat betrokkene niet meer voldoet aan voorwaarden. Het uitvoerend orgaan zal nagaan of er sprake is van een zware tuchtrechtelijke veroordeling, een zware tuchtstraf of andere erg onterende feitelijkheden werden uitgesproken tegen de betrokkene."

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.20. BESLISSING Zefier. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de jaarvergadering op donderdag 13 juni 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Geert Daems als volmachtdrager en Rigo Huyskens als plaatsvervangend vomachtdrachtdrager voor de algemene vergaderingen van Zefier.

        12 maart 2024: E-mail van Zefier met de uitnodiging voor de jaarvergadering van donderdag 13 juni 2024 om 14 uur.

Juridische gronden

        21 december 1994: Wet over sociale en diverse bepalingen: artikel 180.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        29 maart 2018: Statuten Zefier: artikel 26, 27 en 28.

Argumentatie

De gemeente Hulshout is vennoot cvba Zefier.

Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van cvba Zefier en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

BESLUIT: 18 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Danny Mattheus
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de jaarvergadering van cvba Zefier van donderdag 13 juni 2024 met volgende agendapunten goed:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2023.
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting).
  4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor; 5. Statutaire benoemingen.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de jaarvergadering van cvba Zefier van 13 juni 2024 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de jaarvergadering van cvba Zefier van 13 juni 2024, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.21. BESLISSING GAS. Goedkeuring rekening 2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        29 maart 2024: Beheerscomité GAS legt de rekening van het werkingsjaar 2023 vast en keurt deze goed.

        De aangerekende kosten van de GAS-dienst, worden verdeeld over de deelnemende gemeenten op basis van de nieuwe verdeelsleutel, zoals bepaald in de gewijzigde overeenkomst interlokale vereniging 2023 en goedgekeurd door de desbetreffende gemeenteraden.

        Artikel 3 van de statuten van de interlokale vereniging ‘Bureau GAS’ stelt: “Het beheerscomité stelt jaarlijks en uiterlijk op 31 maart de rekeningen van het voorgaande werkingsjaar vast en legt ze binnen een termijn van 50 dagen na de vaststelling ervan ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Na het verstrijken van een termijn van 50 dagen vanaf de verzending ervan aan de voornoemde raden worden zij, zonder tegenbericht, geacht te zijn goedgekeurd.”;

Juridische gronden

        16 november 2009: Gemeenteraadsbeslissing over de statuten interlokale vereniging GAS, artikel 3.

        24 juni 2013: Wet over de gemeentelijke administratieve sancties

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Het resultaat dat is het saldo van de gerealiseerde inkomsten en de aangerekende kosten van de GAS-dienst, wordt verdeeld over de deelnemende gemeenten.             

Geel 

115.560 euro

Laakdal

8.956 euro

Meerhout

26.828 euro

Balen

19.884 euro

Dessel

26.676 euro

Mol

74.967 euro

Grobbendonk

19.114 euro

Herentals

136.159 euro

Herenthout

8.796 euro

Olen 

7.214 euro

Vorselaar

14.256 euro

Herselt

3.509 euro

Hulshout

1.726 euro

Westerlo

7.650 euro

De inkomsten worden rechtstreeks geïnd door de gemeenten zelf. De opvolging gebeurt nu ook door de gemeenten (aanmaning- deurwaarder).

Enkel de kosten worden nu verrekend volgens de afgesproken verdeelsleutel.

Er is ook al een voorschot betaald door de gemeenten. Er zal nu een herberekening komen van de werkelijke kosten, met het verrekende voorschot en het voorschot voor 2024. De uiteindelijke factuur of terugbetaling van Stad Geel aan de andere gemeenten zal dus anders zijn dan deze kostenverdeling van 2023.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000004 De veiligheid verhogen voor de Hulshoutse inwoners.

Actie

AC000062 Samenwerken met de diverse veiligheidsdiensten.

MJP nummer

MJP001789 GAS ambtenaar

Beschikbaar krediet

1.596,47 euro (na betaling voorschot 2023)

Totaal krediet

2.427,65 euro

 

Inclusief btw

Kosten2023

1.726 euro

Baten 2023

0 euro

Saldo

-1.726 euro

Voor boekjaar 2023 werden er voor 2.625 euro aan GAS-boetes opgesteld voor lokaal bestuur Hulshout (verwerking via MJP 002255), dus voor de volledige werking GAS 2023 is er een positief saldo van 899 euro. Nog niet alle boetes werden op dit moment geïnd. Er werden 24 boetes opgesteld, waarvan momenteel 5 nog niet helemaal geïnd zijn.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de afrekening GAS voor het werkingsjaar 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.22. BESLISSING Brandweer. Financiële verdeelsleutel 2025 voor Brandweer zone Kempen.

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 januari 2015: De brandweerzone is officieel een hulpverleningszone.

        De zoneraad legt jaarlijks een voorstel van principiële financiële verdeelsleutel voor aan de gemeenteraden. De gemeenteraden beslissen daar jaarlijks over.

        18 maart 2023: Goedkeuring zoneraad financiële verdeelsleutel 2024.

Juridische gronden

        15 mei 2007: Wet over de civiele veiligheid: Hoofdstuk II.

        23 augustus 2014: Koninklijk Besluit over de vaststelling van de inventaris- en schattingsregels van de roerende en onroerende goederen van de gemeenten aangewend voor de uitvoering van de opdrachten van de brandweerdiensten.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Alle gemeenteraden van de 15 gemeenten die deel uitmaken van de hulpverleningszone Kempen, moeten de voorgestelde verdeelsleutel goedkeuren. Als een gemeenteraad de verdeelsleutel niet goedkeurt, bepaalt de gouverneur de verdeelsleutel in plaats van de zone en de deelnemende gemeenten.

De zoneraad heeft het principe van de financiële verdeelsleutel 2021-2026 goedgekeurd op de zoneraad van 31 oktober 2020. Artikel 1 bepaalt dat de verdeelsleutel jaarlijks wordt aangepast aan de meest recente gegevens zoals bevolkingsaantal, KI, correctiefactor aanrijtijden en correctie DGH. Dit geeft volgende verdeling:

Gemeente/stad

% 2025

Geel

21,04%

Mol

15,58%

Herentals

10,63%

Westerlo

10,34%

Balen

8,83%

Laakdal

4,80%

Herselt

3,54%

Olen

5,00%

Grobbendonk

4,24%

Retie

2,52%

Hulshout

2,31%

Meerhout

3,50%

Dessel

2,67%

Herenthout

3,20%

Vorselaar

1,80%

Vanaf 2022 gebeurt ook een verrekening van de goederen gebeuren volgens het principe dat de zoneraad op 31 oktober 2020 heeft vastgelegd. De effectieve bedragen voor 2025 zijn bijgevolg:

Gemeente/stad

Bedrag/jaar

Geel

-6 539,30

Mol

-96 295,79

Herentals

-65 023,84

Westerlo

-21 632,80

Balen

-11 991,22

Laakdal

+40 856,36

Herselt

+40 760,73

Olen

+44 681,87

Grobbendonk

-38 772,49

Retie

+26 702,01

Hulshout

+25 363,08

Meerhout

+32 248,98

Dessel

+24 597,98

Herenthout

-14 962,95

Vorselaar

+20 007,38

Dit wordt verrekend in het investeringsbudget per gemeente.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000004 De veiligheid verhogen voor de Hulshoutse inwoners.

Actie

AC000062 Samenwerken met de diverse veiligheidsdiensten.

MJP nummer

MJP000137 (werkingstoelage)

MJP001843 (investeringstoelage)

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Danny Mattheus
0 stemmen tegen
1 onthouding: Kurt Winkelmans

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende financiële verdeelsleutel voor 2025 voor Brandweer zone Kempen goed:

Gemeente/stad

% 2025

Geel

21,04%

Mol

15,58%

Herentals

10,63%

Westerlo

10,34%

Balen

8,83%

Laakdal

4,80%

Herselt

3,54%

Olen

5,00%

Grobbendonk

4,24%

Retie

2,52%

Hulshout

2,31%

Meerhout

3,50%

Dessel

2,67%

Herenthout

3,20%

Vorselaar

1,80%

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt goed dat een verrekening van de goederen wordt doorgevoerd op het investeringsbudget 2025 als volgt:

Gemeente/stad

Bedrag/jaar

Geel

-6 539,30

Mol

-96 295,79

Herentals

-65 023,84

Westerlo

-21 632,80

Balen

-11 991,22

Laakdal

+40 856,36

Herselt

+40 760,73

Olen

+44 681,87

Grobbendonk

-38 772,49

Retie

+26 702,01

Hulshout

+25 363,08

Meerhout

+32 248,98

Dessel

+24 597,98

Herenthout

-14 962,95

Vorselaar

+20 007,38

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.23. BESLISSING Leefgoed. Aanduiding vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        25 september 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Hilde Van Looy als lid Bouwcomité Leefgoed voor de legislatuur 2019-2024.

        25 september 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias  De Wever als lid Wooncomité Leefgoed voor de legislatuur 2019-2024.

        15 april 2024: E-mail Leefgoed waarin  zij vragen om een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van 28  mei 2024 aan te duiden.

        De CD&V fractie draagt Elias De Wever, voor als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Leefgoed voor de legislatuur 2019-2024.

        De Groen fractie draagt Rist Heylen, voor als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Leefgoed voor de legislatuur 2019-2024.

        De N-VA fractie draagt Gust Van den Bruel voor als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Leefgoed voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT:

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Leefgoed aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Elias De Wever verkrijgt 12 stemmen.

Gust Van den Bruel verkrijgt 6 stemmen.

Rist Heylen verkrijgt 2 stemmen.

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.24. VRAAG Volksgezondheid. AED-toestellen. - TA - Sofie Van Lommel

VRAAG:

 

Toelichting:

Er werd onlangs een AED-toestel geïnstalleerd aan het Ceusterhuys in Westmeerbeek. Een initiatief dat wij ten volle steunen  . Vanuit de N-VA-fractie heeft gewezen raadslid Bart Ceulemans   in deze raad immers meermaals gewezen op het levensreddend belang van een AED-toestel en heeft hij aangedrongen om op verschillende locaties een toestel te plaatsen en om per deelgemeente minstens 1 AED-toestel te voorzien.

Vragen:

In welke raad werd beslist op die locatie een AED-toestel te plaatsen?

Zijn er nog andere locaties in Groot-Hulshout waar een AED-toesstel geplaatst werd?

Zijn er nog locaties die in aanmerking komen om een AED-toesstel te plaatsen?

Staat er een melding over dit AED-toestel op de website?

Op welke locatie in Houtvenne is er een AED-toestel?

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.25. VRAAG Stand van zaken opvang asielzoekers en oorlogsvluchtelingen in onze gemeente. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Stand van zaken opvang asielzoekers en oorlogsvluchtelingen in onze gemeente. 

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.26. VRAAG Verkeersveiligheid. Uitschakelen van de zone 30-borden tijdens de schoolvakantie? - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Verkeersveiligheid. Uitschakelen van de zone  30-borden tijdens de schoolvakantie?

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.27. VRAAG Mybike. Gaat de gemeente dit initiatief actief promoten? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

De FOD Mobiliteit en Verkeer en de gewesten hebben een initiatief uitgewerkt om fietsdiefstallen te beperken.  Het systeem bestaat erin dat een fiets wordt geregistreerd in een nationale database en dat op het rijwiel een sticker met QR-code wordt aangebracht. Zo kan nagezien worden of een fiets al dan niet gestolen is, en dit nazicht kan door iedereen gebeuren, bvb. in het kader van de verkoop van de fiets maar ook bvb. door de politie.

Dit systeem vervangt het graveren van de fiets. Graveren werd vroeger gedaan ter bescherming tegen fietsdiefstal maar omdat het rijksregisternummer van de eigenaar hiervoor in het kader van de fiets gegraveerd wordt, is dit niet (langer) wenselijk i.k.v. de identiteitsbescherming.  Het was tevens ook niet ideaal wanneer het rijwiel werd doorverkocht.  De sticker brengt trouwens geen schade toe aan het rijwiel.

Het bekomen van de sticker kan op twee manieren:

1° registratie van de fiets door de eigenaar en vervolgens de sticker aanvragen die dan per post wordt opgestuurd (duurt +/- 14 dagen);

2° verdeling van de sticker door de gemeente waarna de eigenaar vervolgens zijn rijwiel in de database koppelt aan de ontvangen sticker.

De procedure via de gemeente biedt de snelste oplossing.

Gaat de gemeente Hulshout de stickers zelf verdelen ? Kan het systeem gepromoot worden op de website en in het gemeenteboekje ?

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.28. VRAAG Veiligheid en mobiliteit.  Kan de demping van de straatverlichting worden opgeheven ? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Toen de energiecrisis volop woedde in de periode 2022-2023, besliste de gemeente om de verkeerslichten op het grondgebied ’s nachts uit te schakelen.  Deze maatregel werd een aantal keer aangepast (uitzonderingen in het weekend, ingangsuur uitgesteld).  De demping gebeurt door de netbeheerder en is toepasselijk binnen een bepaald gebied waardoor verschillende gemeenten akkoord moesten gaan met de demping.  Bij het ingaan was de voorwaarde dat alle gemeenten die vielen binnen het gebied akkoord moesten gaan, zoniet kon er niet gedempt worden.

Ondertussen is de energiecrisis over haar hoogtepunt heen, de energieprijzen zijn op dit moment teruggezakt naar het niveau van ervoor. 

Van bij de start was er bij een deel van de bevolking terughoudendheid hierover, en dit voornamelijk in het kader van de verkeersveiligheid en inbraakpreventie.

De laatste weken(/maanden) werden meerdere inbraken gepleegd in Hulshout (en ook in andere gemeenten waar de straatverlichting ’s nachts gedempt werd).  Of er een directe link is, is niet helemaal zeker, maar die perceptie leeft alleszins onder de bevolking.

Kan de demping van de straatverlichting omwille van bovenstaande terug worden opgeheven ?

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.29. VRAAG Mobiliteit. Stand van zaken F106. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

In 2023 werd nam de provincie Antwerpen het initiatief om de kempen hageland route om te

vormen tot een echte fietsostrade: de F106.

● Werd er ondertussen een studiebureau aangesteld?

● Hoever staat de startnota?

● Hoe ver staat de aansluiting F106 met de F103 te Herentals en hoe verhouden beide

dossiers zich?

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 29 april 2024.

 

GR OZ  A.30. VRAAG Patrimonium. Onderhoud parking FC Houtvenne. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

De staat van de parking aan de terreinen van FC Houtvenne te Ramsel is extreem slecht.

Gelet op het feit dat de gemeente Hulshout eigenaar is van de terreinen volgt de vraag:

        Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de parking?

 

Publicatiedatum: 21/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.