Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 30 januari 2023 om 19.00 uur tot 21:44 uur.

 

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Dries Van Hoof: vertrouwenspersoon

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 19 december 2022.

MOTIVERING:

Feiten en context

        19 december 2022: De gemeenteraad vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: 20 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
1 onthouding: Kurt Winkelmans

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 19 december 2022 goed met volgende aanpassing(en):

        Raadslid Gust Van den Bruel vraagt om “TA24 VRAAG: Inrichten van een natuurbegraafplek.” als volgt aan te passen: Raadslid Gust Van den Bruel zegt dat dat kan als er elders nieuwe geplant worden. Hij vindt dat er al zo veel bomen verwijderd zijn, dat er beter meer bomen zouden bijkomen.

        Raadslid Gust Van den Bruel vraagt ook volgende tekstuele opmerkingen aan te passen:

        NVA aan te passen naar N-VA

        natuurbegraafplaas aan te passen naar begraafplaats

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. Aanpassing lijst vertrouwenspersonen.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de aangepaste lijst van de vertrouwenspersonen van raadslid Gust Van den Bruel. Dries Van Hoof wordt toegevoegd als vertrouwenspersoon.

Volgende personen blijven vertrouwenspersoon van raadslid Gust Van den Bruel:

Walter Van de Moer

Jan Van den Bruel

Jef Van Hoof

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0076. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen van een perceel grond in 1 lot bestemd voor open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn te Booischotsestraat 37 te 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Feiten en context

        18 juni 1965: Stedenbouwkundige vergunning voor het vergroten van bestaande stallingen.

        01 september 2022: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel grond in 1 lot bestemd voor open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Booischotsestraat 37 en de Stekkestraat in Hulshout door Nele Van de Velde, Oude Diestsebaan 5, 3390 Tielt-Winge.

        31 november 2022: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        10 november 2022 tot 9 december 2022: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.

        Het betreft hier een aanvraag voor het verkavelen van een perceel grond in 1 lot bestemd voor open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Booischotsestraat 37 en de Stekkestraat in Hulshout.

        De aanvraag is gelegen aan de buurtwegen nummer 2 en 7 volgens de Atlas van de Buurtwegen.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de buurtweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied met landelijk karakter.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De te verkavelen gronden zijn volgens de oude watertoetskaarten wel gelegen in overstromingsgevoelig gebied.

        De te verkavelen gronden zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) niet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied volgens de beschikbare overstromingskaarten met overstromingsgevoelige gebieden voor zeeoverstromingen, fluviale of pluviale overstromingen.

        Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de buurtweg nr.2 en 7 te garanderen, moet een gedeelte van het tracé van de buurtweg nummer 2 en 7 worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Nele Van de Velde een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de buurtweg nummer 2 en 7.

        Het roolijnplan bevat een voorstel om 1 A 84 ca grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is hoofdzakelijk gelegen ter hoogte van de Stekkestraat, met een hoekafschuining ter hoogte van het kruispunt met de Booischotsestraat.

        Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        29 november 2022: Proximus brengt een gunstig advies uit.

Met aandacht hebben wij uw adviesvraag onderzocht. Proximus voorziet geen uitbreidingen voor de aansluiting van dit project.

Aanvragen tot aansluiting op het Proximus netwerk kunnen door de aanvrager gericht worden naar onze klantendienst via het nummer 0800 22 800. In functie van de beschikbare capaciteit van onze infrastructuur op dat moment, bekijken we de mogelijkheden om een aansluiting te voorzien.

        04 november 2022: Pidpa Drinkwater brengt een gunstig advies uit.

Er is geen uitbreiding nodig van het distributienet in de openbare weg. De kavels zijn aansluitbaar op de bestaande hoofdleiding van het drinkwaternet.

        14 november 2022: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

Er zijn forfaitaire tussenkomsten nodig van respectievelijk 586,51€ inclusief btw.

        10 november 2022: Telenet brengt een gunstig advies uit met als referentie 25106037.

Dit advies stelt dat een uitbreiding van het net niet noodzakelijk is.

De nodige infrastructuur is aanwezig er is geen uitbreiding vereist.

        22 november 2022: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met referentie L-24-801/198351, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de in het advies opgenomen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving en in het bijzonder met volgende specifieke voorwaarden en als er 250 euro exclusief btw betaald wordt.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 10 november 2022 tot 09 december 2022.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand dient uit te spreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe, dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen bestaande gemeentewegen: de Booischotsestraat en Stekkestraat. Op die plaats ligt de buurtweg nr. 2 en 7 die opgenomen is in de Atlas der Buurtwegen. De gewenste ligging van de gemeenteweg en het tracé van de buurtwegen komen volgens de Atlas overeen.

Een wijziging van de gemeenteweg/buurtweg Booischotsestraat en Stekkestraat ter hoogte van de geplande verkaveling is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, teneinde kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels en een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein te verkrijgen.

Dit houdt in dat een gedeelte aan de buurtwegen nummers 2 en 7 ten belopen van 1A 84ca overeenkomstig het rooilijnplan opgesteld door landmeter-expert Nele Van de Velde, wordt afgestaan. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande verkaveling zodat op termijn een rooilijnbreedte van 12 meter zou kunnen gerealiseerd worden, wat voldoende is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein.

Op het bij de aanvraag gevoegde plan wordt een strook grond met een oppervlakte van 1A 84 ca voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Door middel van de kosteloze grondafstand kan een rooilijnbreedte gecreëerd worden met een breedte van 12 meter ter hoogte van de Booischotsestraat en Stekkestraat.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.

De beoogde wijziging van de gemeentewegen is een aanzet om op termijn een rooilijnbreedte van 12 m te realiseren over de volledige lengte van de Booischotsestraat en Stekkestraat wat een voldoende breedte is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg aangezien dit ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijven bestaan.

De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld mits voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich omwille van de gewijzigde houding bij rechtbanken omtrent onteigeningen en gratis grondafstand.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging een gedeelte van het tracé van de gemeente weg (buurtwegen nummer 2 en 7 volgens de Atlas der Buurtwegen), gelegen in Booischotsestraat en Stekkestraat, zoals aangeduid op het roolijnplan dat landmeter-expert Nele Van de Velde definitief vast te stellen. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeenteweg en de uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het rooilijnplan met een oppervlakte van 1 A 84 ca, dat na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd zoals aangeduid op het rooilijnplan. Deze kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

Artikel 3:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen  gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of aan de betrokken nutsmaatschappijen.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Verkoop van KMO-unit A6 site "La Corbeille". Niet uitoefenen terugkooprecht.

MOTIVERING:

Feiten en context

        27 oktober 2022: Overeenkomst over een tijdelijke verkoop/aankoopbelofte afgesloten tussen de besloten vennootschap Visionprint en de besloten vennootschap RVR Invest & Projects voor KMO unit A6 gelegen Corbeillestraat 83 in Hulshout.

        15 december 2022: Brief van notarissen Verreth & Ruiters, Mechelsesteenweg 92 in 2500 Lier, ontvangen met vraag of gemeente van haar toegekende terugkooprecht  wenst gebruik te maken voor KMO-unit A6 op de site "La Corbeille".

        Notarissen Verreth & Ruiters uit Lier zijn gelast met de verkoopakte van KMO-unit A6 op de site "La Corbeille" te Westmeerbeek.

        De basisakte werd opgemaakt door notaris Christiaan Eyskens in Weelde op 24 augustus 2015.

        In deze basisakte zijn enkele bijzondere voorwaarden opgenomen waaronder onder meer een terugkooprecht in voordeel van ons bestuur.

        Dit terugkooprecht staat vermeld als opschortende voorwaarden in de verkoopovereenkomst.

        De nieuwe eigenaar moet een KMO-activiteit uitoefenen overeenkomstig de huidige en toekomstige bestemming van de site.

        Notarissen Verreth & Ruiters hebben ons de verkoopsovereenkomst bezorgd alsook het ontwerp van de verkoopakte.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De dienst patrimonium adviseert de ontwerpakte goed te keuren en geen gebruik te maken van  het aan ons bestuur toegekende terugkooprecht.

De nieuwe eigenaar, RVR Invest & Projects, moet een KMO-activiteit uitoefenen overeenkomstig de huidige en toekomstige bestemming van de site.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed die is gemaakt door notarissen Verreth & Ruiters, Mechelsesteenweg 92 in 2500 Lier, over de verkoop van KMO-unit A6 gelegen op de site "La Corbeille".

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist geen gebruik te maken van het aan haar toegekende terugkooprecht.

Artikel 3:

De nieuwe eigenaar, RVR Invest & Projects,  met maatschappelijke zetel in Lier, Berlarij 31, moet een KMO-activiteit uitoefenen overeenkomstig de basisakte van 24 augustus 2015 en de huidige en toekomstige bestemming van de site.

Artikel 4:

Notarissen Verreth & Ruiters zullen van deze beslissing in kennis worden gesteld.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Studieopdracht voor de restauratie- en/of onderhoudswerken van de Sint-Michielskerk te Westmeerbeek. Verbreking contract. Goedkeuring dading.

MOTIVERING:

Feiten en context

        5 maart 2007: Gemeenteraadsbeslissing over de vaststelling van de gunningswijze en goedkeuring lastvoorwaarden over de studie voor het ontwerp, toezicht en leiding van de werken inclusief veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking voor de restauratie- en/of onderhoudswerken aan het dak van de Sint-Michielskerk te Westmeerbeek.

        14 mei 2007: Collegebeslissing over de toewijzing van de studieopdracht voor de restauratie- en/of onderhoudswerken aan het dak van de Sint-Michielskerk te Westmeerbeek aan Patrick Vanroy, Oude Baan 65 te 2450 Meerhout.

        Na diverse besprekingen (ook met Monumentenwacht) werden er naast de werken aan het dak ook interieurwerken mee opgenomen in het dossier, net als de verwarming.

        Studiebureau Herlixia (onderaanneming van Patrick Vanroy) heeft diverse pistes onderzocht voor de verwarming, uiteindelijk werd er geopteerd voor een vloerverwarming.

        In 2011 werd er een raming opgemaakt door de architect t.b.v. € 438.795,00

        Daarna werd de studieopdracht op hold gezet vanwege de opmaak van een kerkenbeleidsplan.

        6 juli 2022: E-mail van Patrick Vanroy met vraag of er al een zicht is op de hervatting van de studieopdracht.

        12 juli 2022: Aan Patrick Vanroy laten weten dat er nog geen zicht is op enige hervatting van de opdracht.

        3 augustus 2022: Vraag van Patrick Vanroy om 10 % van het verschuldigd ereloon te krijgen in afwachting van verderzetting van de opdracht omdat er destijds toch heel wat werk werd verricht.

        1 september 2022: Advies gevraagd aan IOK om het contract met Patrick Vanroy te verbreken.

        9 september 2022: Advies van IOK verkregen:

        opzeggen is geen probleem, kan per aangetekend schrijven zonder enige motivatie.

        het financieel plaatje dient door Patrick Vanroy opgemaakt te worden. In principe zou ingeval de opdracht doorgang hebben gevonden, Patrick Vanroy betaald zijn geweest via percentages op het eindbedrag van de werken afhankelijk van de schijf. Het voorstel van Patrick Vanroy van € 4.840,00 komt overeen met 10 % op het verschuldigd ereloon als de opdracht wel uitgevoerd zou worden. Daarnaast heeft hij nog recht op betaling van de gemaakte onkosten.

        overeenkomstig overheidsopdrachtenreglementering van 1993 is de opdracht niet verjaard.

        26 september 2022: Collegebeslissing over de verbreking van het contract met Patrick Vanroy.

        Alle partijen wensen bovenvermeld geschil in der minne op te lossen tot slot van alle rekeningen en zo een gerechtelijke procedure vermijden.

        De heer Patrick Vanroy gaat akkoord om deze dadingsovereenkomst te sluiten, na wederzijdse toegevingen, om zo tot slot van alle rekeningen een einde te brengen aan de discussie over het bedrag van de dading.

Juridische gronden

        24 december 1993: Wet over de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.

        8 januari 1996: Koninklijk besluit over de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken.

        10 januari 1996: Koninklijk besluit tot wijziging van titel IV van boek I van de wet van 24.12.1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.

        26 september 1996: Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

        29 januari 1997: Koninklijk besluit tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van sommige bepalingen van de wet van 24.12.1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en van hun uitvoeringsbesluiten.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        08 december 2018: Bestuursdecreet.

Adviezen

        Volgens het advies van IOK kan de opdracht beëindigd worden met een aangetekend schrijven, is de opdracht niet verjaard en heeft Patrick Vanroy recht op betaling van de gemaakte onkosten en bijkomend 10 % schadevergoeding op het ereloon dat hem normaal zou worden uitbetaald bij het uitvoeren van de opdracht.

Argumentatie

De dienst openbare werken adviseert om de dading goed te keuren, rekening houdend met het advies van IOK, teneinde het dossier te kunnen afsluiten en een rechtszaak te vermijden.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Totaal Krediet

Uitgave

MJP002600

AC000028

€ 4.840,00

€ 8.000,00

Na bespreking,

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de dading tussen de gemeente Hulshout en de heer Patrick Vanroy, voor de studieopdracht voor de restauratie- en/of onderhoudswerken aan het dak van de Sint-Michielskerk te Westmeerbeek, goed te keuren.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere afhandeling van de bepalingen en voorwaarden vermeld in de dading.

Artikel 3:

De algemeen directeur en voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de dading te ondertekenen namens de gemeente Hulshout.

Artikel 4:

Alle partijen en de financiële dienst zullen in kennis worden gesteld van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Openbare markt. Goedkeuring marktreglement.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het marktreglement.

        7 april 2022: Start van de markt.

        27 oktober 2022: Overleg met alle marktkramers.

Feiten en context

        Tijdens het overleg met onze marktkramers zijn er enkele zaken besproken die een wijziging van het marktreglement nodig maken:

        Einduur wordt gezet op 17.30 u. We zien nu dat er marktkramers om 17.15 u vertrekken, omdat er het laatste uur niet veel volk meer naar de markt komt. Samen werd er tot het voorstel gekomen om het einduur een half uur te vervroegen, met de bevestiging dat de marktkramers die vroeger vertrekken dan wel effectief tot 17.30 u blijven staan.

        Verder is er aangepast dat de marktkramers vanaf 12.00 u het Prof. Dr. Vital Celenplein mogen oprijden. Vanaf 12.00 u is het plein autovrij en hebben zij deze mogelijkheid. Vele van de marktkramers komen van een andere markt en zijn hier sowieso voor 13.00 u zoals eerder in het marktreglement stond.

        Tijdens het overleg met de marktkramers bleek dat op heel veel markten die zich toespitsen op voedingswaren ook een bloemen en planten kraam staat. We hoorden al eerder van de marktbezoekers ook dat dit een meerwaarde kan zijn. Daarom zouden we deze categorie willen toevoegen.

        Na overleg met de marktleider van Herentals, dat met de markt in Morkhoven een gelijkaardige markt heeft, werd er het voorstel gelanceerd om één losse plaats toe te voegen met huis-, tuin- en keukenproducten. Hier wordt dus afgeweken van voedingswaren, maar volgens de marktleider van Herentals, die al een jarenlange ervaring heeft, zou dit wel een meerwaarde kunnen zijn.

Juridische gronden

        25 juni 1993: Wet over de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, gewijzigd bij wet van 4 juli 2005, van 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013.

        24 september 2006: Koninklijk besluit over de uitvoering en organisatie van ambulante activiteiten.

        24 februari 2017: Decreet tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 over de uitoefening ene organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

        21 april 2017: Besluit van de Vlaamse Regering over de wijzigingen van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 over de uitoefening en organisaties van ambulante activiteiten.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het marktreglement goed te keuren:

"MARKTREGLEMENT

Hoofdstuk 1. Definities

Artikel 1.

Een openbare markt, verder in het reglement ‘de markt’ genoemd, is de markt die georganiseerd wordt door de gemeente, ofwel in eigen beheer, ofwel door deze in concessie gegeven.

Hoofdstuk 2.  Toepassingsgebied

Artikel 2.

Dit reglement bepaalt hoe het lokaal bestuur Hulshout de wekelijkse markt organiseert. Het concretiseert de zaken die voor invulling aan het lokaal bestuur worden overgelaten en vult de federale en Vlaamse regelgeving aan.

Artikel 3.

Het college van burgemeester en schepenen staat in voor het dagelijks beheer, de indeling en wijzigingen van de markt.

Artikel 4.

Alle zaken die niet specifiek in dit reglement geregeld zijn, gebeuren geheel volgens de federale en/of Vlaamse regelgeving.

Hoofdstuk 3.  Organisatie van de openbare markten

Artikel 5. Gegevens markt

Het lokaal bestuur Hulshout organiseert elke donderdag van 14.00 tot 17.30 uur een markt op het Prof. Dr. Vital Celenplein voor de verkoop van producten (hoofdzakelijk voedingsproducten), complementair met het lokale aanbod.

Artikel 6. Feestdagen

Op wettelijke feestdagen vindt er geen markt plaats.

Artikel 7. Tijdelijk wijzigen, verplaatsen of opschorten markt

Bij wegwerkzaamheden, manifestaties of om lokale redenen (zoals evenementen) kan het college van burgemeester en schepenen standplaatsen of de gehele markt tijdelijk wijzigen, verplaatsen of opschorten zonder een schadevergoeding of een schadeloosstelling toe te kennen aan de standplaatshouders. Wanneer (een deel van) de markt definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de standplaatshouders van 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid (m.a.w. als een opzegtermijn van 6 maanden niet mogelijk is) kan hiervan afgeweken worden. Het lokaal bestuur kan de minimumtermijn dan inkorten.

Hoofdstuk 4.   Standhouders

Artikel 8. Standplaats toewijzen

Op de markt mag de marktleider een standplaats enkel toewijzen aan:

        een natuurlijke persoon die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefent en een machtiging als werkgever (leurkaart) heeft.

        een verantwoordelijke van een rechtspersoon die een ambulante activiteit uitoefent en een machtiging als werkgever (leurkaart) heeft.

        een verantwoordelijke van een occasionele verkoop met een niet-commercieel karakter.

Artikel 9. Standplaatsen innemen

De standplaatsen op de markt kunnen ingenomen worden door:

 A. de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen, die een
 "machtiging als werkgever” hebben en aan wie een standplaats is toegewezen.

 B. de verantwoordelijke(n) voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is
 toegewezen en die een “machtiging als werkgever” heeft of hebben.

 C. de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen en
 die een “machtiging als werkgever” heeft voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen
 rekening.

 D. de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de
 standplaats werd toegewezen en die een “machtiging als werkgever” heeft voor de uitoefening van een
 ambulante activiteit voor eigen rekening.

 E. door de personen die een “machtiging als aangestelde A” of een “machtiging als aangestelde B”
 hebben, die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of
 rechtspersoon bedoeld in A. tot D.

 F. de personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties
 bedoeld in artikel 7 van BVR van 21 april 2017, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de
 verantwoordelijke van de actie. Zij kunnen de standplaats innemen buiten de aanwezigheid van de
 verantwoordelijke.

Artikel 10. Quotum

Binnen de specialisatie van de markt wordt het aantal van de soortverwante artikelen binnen een bepaalde quotum vastgelegd. Wanneer het quotum voor een bepaald artikel bereikt is, kan men aan marktkramers met hetzelfde artikel geen standplaats meer geven.

Om de diversiteit van het aanbod te waarborgen, blijft het aantal standplaatsen per artikel beperkt tot één. Ook binnen de categorie varia, waarvan er zes kramen toegelaten worden, is deze regel van toepassing.

        Groenten en fruit

        Kaas en zuivel

        Vers vlees en charcuterie

        Kip aan ’t spit

        Verse vis en aanverwanten

        Confiserie

        Bloemen en planten

        Varia (andere voedingsproducten dan voormelde)

        Niet-commercieel karakter

        Huis-, tuin- en keukenwaren (losse plaats)

De standplaatshouder mag uitsluitend producten verkopen waarvoor hij de toestemming kreeg bij toewijzing.

Hoofdstuk 5.   Standplaatsen

Afdeling 1. Algemene bepalingen

Artikel 11. Aantal standplaatsen

Het college van burgemeester en schepenen kent op de markt alle (op twee na) standplaatsen toe per abonnement. Eén standplaats is voorbehouden voor occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter en één standplaats wordt voorbehouden voor losse verkopen.

Afdeling 2. Kandidaturen

Artikel 12. Register

Kandidaturen voor een vaste standplaats met abonnement worden chronologisch bijgehouden in een register. Geregistreerde kandidaten moeten hun registratie niet jaarlijks verlengen. Zolang deze kandidaten niet aangeven dat ze uit het register geschrapt willen worden, blijven ze in het register staan.

Artikel 13. Indienen kandidatuur

Kandidaturen kunnen ingediend worden volgens één van onderstaande vermelde mogelijkheden:

        met een aangetekende brief aan het college van burgemeester en schepenen

        door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs

        bij elektronische post met ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be)

        door het inschrijvingsformulier op

 https://www.hulshout.be/nl/werken-en-ondernemen/wekelijkse-markt-en-ambulante-handel/wekelijkse-              markt in te vullen

De kandidaturen worden in chronologische volgorde van ontvangst opgenomen in een register van kandidaturen. De kandidaturen worden gerangschikt:

        eerst volgens categorie (indien nodig).

        dan volgens de gevraagde standplaats en specialisatie.

        tenslotte volgens datum (overhandiging, indiening bij de post, ontvangst per e-mail).

Artikel 14.

Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:

        aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van het lokaal bestuur heeft; wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting (uitgezonderd de categorie externe kandidaten).

        voor de externe kandidaten wordt de voorrang altijd bepaald bij loting.

Artikel 15. Inhoud register

De marktleider maakt een marktplan op en houdt een register bij dat voor elke standplaats toegewezen per abonnement het volgende vermeldt:

        de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend.

        in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel.

        het ondernemingsnummer.

        de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden.

        de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht.

        indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit.

        de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is (via retributiereglement).

        als dat het geval is, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.

Artikel 16. Vrijgekomen standplaats

Wanneer een vaste standplaats vrijkomt, gaat de marktleider na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen. Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt via de communicatiekanalen van het lokaal bestuur Hulshout. De wettelijk bepaalde voorrangscategorieën gelden bij toewijzing van vacante standplaatsen op de openbare markt:

        personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op de markt van het lokaal bestuur innam of aan wie het lokaal bestuur een vooropzeg heeft gegeven omwille van een definitieve opheffing van een deel van de standplaatsen.

        personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen.

        personen die een wijziging van hun standplaats vragen.

        externe kandidaten.

Afdeling 3. Abonnement

Artikel 17. Toekennen abonnement

Op de markt wordt het abonnement toegekend voor 12 opeenvolgende maanden en jaarlijks stilzwijgend hernieuwd. Standplaatshouders krijgen 30 dagen na de eerste keer dat ze op de markt staan om te bevestigen of ze al dan niet een abonnement willen.

Artikel 18. Bekendmaking abonnement

De toewijzing van de standplaats en abonnement wordt bekend gemaakt aan de aanvrager volgens één van de vermelde mogelijkheden:

        via aangetekende brief .

        door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.

        bij e-mail met ontvangstbewijs.

Artikel 19. Afstand van abonnement

De standplaatshouder kan op ieder ogenblik afstand doen van het abonnement met een opzegtermijn van tenminste 30 dagen. Deze opzegtermijn geldt niet als de standplaatshouder definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 21 van dit reglement.

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

Artikel 20. Terugbetaling abonnementsgeld

Standplaatshouders die afstand doen van hun abonnement hebben geen recht op de terugbetaling van het betaalde abonnementsgeld.

Artikel 21. Opschorting abonnement

De standplaatshouder kan een opschorting van het abonnement vragen voor een afwezigheid van minimum één maand met als reden:

        ongeval, ziekte of andere medische redenen. In deze gevallen brengt de standplaatshouder ten laatste op de dag van de markt zelf de marktleider op de hoogte van de afwezigheid en dient een medisch attest in.

        het seizoensgebonden karakter van de aangeboden producten. Deze opschorting is enkel mogelijk na goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen.

De opschorting betekent de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.

Artikel 22. Herneming abonnement

De herneming van de activiteiten wordt ten minste één week op voorhand gemeld aan de marktleider.

Artikel 23. Aanvragen opschorting, herneming of opzegging abonnement

De aanvragen tot opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

        via een aangetekende brief aan het college van burgemeester en schepenen.

        door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs.

        bij elektronische post tegen ontvangstbewijs (lokale.economie@hulshout.be).

Artikel 24. Doorgeven standplaats

Tijdens de periode van de opschorting kan de standplaats toegewezen worden aan een andere standplaatshouder, als losse standplaats. Hierbij moet geen rekening gehouden worden met de specialisatie van het register.

Artikel 25. Aflopen opschorting

De opschorting gaat in op de dag waarop de marktleider op de hoogte wordt gebracht van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de standplaatshouder zijn standplaats terug.

Artikel 26. Intrekking/schorsing abonnement

Het abonnement zal door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:

        bij niet-naleving van de geldende wetgeving of dit reglement.

        bij niet-betaling of niet-tijdige betaling van de standplaatsvergoeding.

        bij afwezigheid gedurende drie opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen.

        bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden bepaald in artikel 27 van onderhavig gemeentelijk reglement.

        wanneer andere goederen verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement.

        bij het herhaaldelijk niet-respecteren van de instructies van de marktleider.

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend met een aangetekende brief, een brief tegen ontvangstbewijs of bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.

Afdeling 4. Overdracht abonnement

Artikel 27.

De overdracht van een abonnement is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

        de overnemer(s) heeft of hebben een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever.

        de specialisatie van de overlater wordt voorgezet. Een eventuele wijziging van de specialisatie kan aangevraagd worden per aangetekende brief aan het college van burgemeester en schepenen.

Binnen het eerste jaar van overdracht kan het abonnement niet opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als het lokaal bestuur heeft vastgesteld dat:

        de overnemer beschikt over een machtiging tot uitoefening van ambulante activiteiten om dezelfde specialisatie als de overlater of om de specialisaties die toegelaten zijn door het lokaal bestuur, uit te oefenen.

        als het aantal toegestane plaatsen per onderneming van de overnemer niet overschreden wordt.

Artikel 28.

Een weigering van deelname aan de markt of een geschorst of ingetrokken abonnement geeft geen recht op een schadevergoeding, schadeloosstelling of de terugbetaling van het standgeld.

Afdeling 5. Occasionele verkoop

Artikel 29. Niet-commercieel karakter

Voor occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter wordt er (per verkoop) een aparte aanvraag gedaan bij het college van burgemeester en schepenen (lokale.economie@hulshout.be). Op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen wordt beslist of de organisatie een plaats toegewezen.

Artikel 30. Losse standplaats

Voor de losse standplaats wordt er een aparte aanvraag gedaan bij het college van burgemeester en schepenen (lokale.economie@hulshout.be). Op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen wordt beslist of de losse standplaats wordt toegewezen.

Hoofdstuk 6.                    Verloop van de markt

Artikel 31.

Iedere standplaatshouder moet een gsm-nummer en een e-mailadres opgeven en aanvaardt dat communicatie met het lokaal bestuur via deze kanalen geldig verloopt.

Artikel 32.

De standplaatshouders zullen zich richten naar de richtlijnen van de marktleider. Bij betwisting zal het college van burgemeester en schepenen uitspraak doen na advies van de marktleider.

Artikel 33. Inname standplaats

De standplaatsen mogen op risico van de standhouder al vroeger ingenomen worden, maar niet voor 12.00 uur. Bovendien moeten standplaatshouders met een vaste standplaats hun standplaats ten laatste hebben ingenomen om 14.00 uur. Na 14.00 uur is het niet langer mogelijk de standplaatsen in te nemen.

Artikel 34. Verlaten standplaats

’s Avonds verlaten de standplaatshouders hun standplaats tussen 17.30 en 18.00 uur en verwijderen de nadarhekken.

Artikel 36. Vergoeding

De standplaatshouders betalen de standplaatsvergoeding en het gebruik van elektriciteit volgens de voorschriften van het gemeentelijk retributiereglement, met uitzondering van de occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter.

Artikel 36. Promotie

Promotie maken via flyers, folders, banners of een promostand mag op de openbare markt alleen met een schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 37. Respect

Het lokaal bestuur Hulshout verwacht een wederzijds respect tussen de standplaatshouders, plaatselijke ondernemers en bewoners.

Hoofdstuk 7.   Verantwoordelijkheid, veiligheid en hygiëne

Artikel 38.

Het lokaal bestuur Hulshout draagt geen enkele verantwoordelijkheid die kan voortvloeien uit de toewijzing van

een standplaats.

Artikel 39. Identificatiegegevens

Elke standplaatshouder hangt een duidelijk leesbaar en goed zichtbaar uithangbord op met de wettelijk verplichte identificatiegegevens.

        hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wie zijn rekening of in wie zijn dienst de activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wie zijn rekening of in wie zijn dienst de activiteit wordt uitgeoefend.

        de firmanaam en/of de benaming van de onderneming.

        al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt.

        het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).

Artikel 40. Burgerlijke aansprakelijkheid

Standplaatshouders zijn burgerlijk aansprakelijk tegenover derden en moeten dus alle (veiligheids)maatregelen nemen die nodig of nuttig zijn om ongevallen, diefstal, verlies, brand of andere schade te voorkomen.

De standplaatshouder moet gedekt zijn door verzekeringspolissen burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s. Het lokaal bestuur Hulshout kan altijd eisen de polissen en het betaalbewijs van de premies voor te leggen.

Artikel 41. Wegsignalisatie

Voor de veiligheid van standplaatshouders, bezoekers en gemeentepersoneel is het belangrijk dat de wegsignalisatie altijd correct opgesteld staat. Bij het op- en afrijden van de marktzone is dit de verantwoordelijkheid van de standplaatshouders.

Artikel 42.

De standplaatshouder stelt alles in het werk om de standplaats veilig te houden en het risico op valpartijen te vermijden. Koopwaren tentoonstellen of ophangen mag enkel binnen de afmetingen van de standplaats. Ook stoepborden, sandwichborden of andere aandachtstrekkers zijn niet toegestaan buiten de standplaats.

Verder is het ook verboden het wegdek te beschadigen, verankeringsharingen of andere voorwerpen in de grond te bevestigen.

Artikel 43.

Het is de verantwoordelijkheid van de standplaatshouder om de standplaats en de omgeving rondom netjes opgeruimd achter te laten. Het politiereglement is van toepassing. De standplaatshouder verzamelt tijdens de verkoopuren alle afval en neemt het bij het verlaten van de markt mee.

Artikel 44.

Het lokaal bestuur Hulshout wil zich inspannen om elektriciteit voor de standplaatshouders ter beschikking te stellen, maar gaat geen resultaatsverbintenis aan. Dit houdt in dat het lokaal bestuur niet aansprakelijk is voor schade, verlies of ongeval veroorzaakt door een onderbreking of afsluiting van de elektriciteit. Een schadevergoeding is in deze gevallen dus uitgesloten.

Artikel 45. Elektriciteitsvoorziening

Aansluiten op het elektriciteitsnet is enkel toegestaan wanneer de standplaatshouder gebruik maakt van een rubberkabel CTMB.N 2 x 2,5 + 2,5, uitgerust met een CEE form-stekker (waterbestendig IP44 of IP67). De elektriciteitskabels worden voor gebruik volledig ontrold en moeten altijd gegroepeerd de kortste weg volgen van de standplaats naar het aansluitingspunt in de elektrische verdeelkast.

Artikel 46.

De standplaatshouder gebruikt alleen gas- en elektriciteitsinstallaties met een geldig keuringsbewijs van een erkend organisme. Het is verboden toestellen te gebruiken die niet voldoen aan alle veiligheidsnormen, of die gassen of rook laten ontsnappen.

Toestellen voor het verwarmen of bereiden van voedsel zijn niet toegestaan, tenzij er een geschikt en bedrijfsklaar draagbaar blustoestel opgesteld is.

Artikel 47. FAVV

De standplaatshouder die voeding verkoopt, moet voldoen aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid en in het bezit zijn van een vergunning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Hoofdstuk 8.   Controle

Artikel 48.

De marktleider is bevoegd om de machtiging, het identiteitsbewijs en de andere documenten, die nodig zijn voor het uitoefenen van ambulante activiteiten, te controleren. Het college van burgemeester en schepenen kan altijd bijkomende kwaliteitsnormen en voorwaarden opleggen bovenop de al opgenomen voorwaarden in dit reglement.

Artikel 49.

Brandweer, politie en gemeentepersoneel zijn bevoegd om op te treden bij het niet-naleven van bovenstaande richtlijnen en om keuringsattesten op te vragen.

Hoofdstuk 9.  Inwerkingtreding

Artikel 50.

Dit reglement treedt in werking op 1 februari 2023.

 

Tijdens de bespreking van agendapunt "A.7.BESLISSING: WV Ter Nethe. Goedkeuring beheersovereenkomst." neemt voorzitter Elias De Wever akte van de opmerking van raadslid Katrien Monsecour over de wettelijkheid van de invoering van de overeenkomst met terugwerkende kracht.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING WV Ter Nethe. Goedkeuring beheersovereenkomst.

MOTIVERING:

Feiten en context

        27 september 2021: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn over de goedkeuring van de oprichting door en deelname van het OCMW Hulshout aan de vereniging van publiek recht onderworpen aan deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 van h et Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, genaamd "Welzijnsvereniging Ter Nethe". Kennisname protocol van akkoord van het Bijzonder Onderhandelingscomité van 20 augustus 2021. Goedkeuring van de motiveringsnota en de statuten.

        De statuten schrijven voor dat de Welzijnsvereniging een beheersovereenkomst afsluit met gemeente Hulshout en OCMW Hulshout.

        30 januari 2023: De beheersovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en de algemene vergadering van Welzijnszorg Ter Nethe.

Juridische gronden

  22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41, artikel 475 tot en met 495.

  27 september 2021: Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn over de goedkeuring statuten Welzijnsvereniging Ter Nethe Hulshout.

  31 januari 2022: Goedkeuring huishoudelijk reglement Welzijnsvereniging Ter Nethe door de algemene vergadering WV Ter Nethe.

  14 februari 2022: Goedkeuring huishoudelijk reglement Welzijnsvereniging Ter Nethe door de raad van bestuur WV Ter Nethe.

Argumentatie

Artikel 11 van de statuten bepaalt dat er een beheersovereenkomst zal afgesloten worden tussen het OCMW Hulshout en de welzijnsvereniging. Deze beheersovereenkomst zal onder meer de inbreng van werkkapitaal en de financiering van het OCMW aan de welzijnsvereniging regelen, conform de statutair bepaalde regels. Verder zal deze beheersovereenkomst ook de andere wederzijdse rechten en plichten bevatten tussen het OCMW en de welzijnsvereniging. De beheersovereenkomst dient te worden goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Hulshout en door de algemene vergadering van de welzijnsvereniging.

Omdat de Welzijnsvereniging ook ondersteuning krijgt op het vlak van personeel, financiën, ICT, communicatie en technische diensten, is het aangewezen de beheersovereenkomst ook met de gemeente af te sluiten.

De beheersovereenkomst gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2022, startdatum van de activiteiten van de Welzijnsvereniging.

Financiële weerslag

De financiële gevolgen van deze overeenkomst zijn op dit moment niet raambaar.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
8 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
0 onthoudingen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst tussen Welzijnsvereniging Ter Nethe, de gemeente Hulshout en het OCMW Hulshout goed.

Artikel 2:

De overeenkomst wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemene vergadering van de welzijnsvereniging Ter Nethe op 30 januari 2023.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.8. KENNISNAME Lokaal Energie- en Klimaatpact (1.0) 2022. Rapportering.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0.

Na bespreking,

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.9. KENNISNAME Site Ter Nethe. Stand van zaken.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande stand van zaken voor de ontwikkeling van site Ter Nethe.

 

Op 1 april 2022 werd de omgevingsvergunning voor de aanleg van de infrastructuur (wegenis en parkeergelegenheden) ingediend. Het dossier werd op 23 mei 2022 volledig en ontvankelijk verklaard. Vervolgens heeft de gemeente tijdens de periode van het openbaar onderzoek van zorgsite Ter Nethe (van 2 juni tot en met 1 juli) van diverse instanties verscheidene adviezen ontvangen.

Op vraag van de provincie Antwerpen en departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) is aanvullende informatie inzake de watertoets en algemene mobiliteit gevraagd. Om tegemoet te komen aan deze vraag heeft het college besloten om de omgevingsvergunningsaanvraag op 1 augustus in te trekken .

Vervolgens is gestart met enerzijds afspraken te organiseren met de bevoegde adviesorganen en anderzijds wordt deze tijd gebruikt om eventuele synergiën te zoeken.

In de afgelopen periode heeft het studiebureau IOK op basis van nieuwe metingen rond parkeren de parkeerbehoefte herberekend en geactualiseerd voor de ontwikkeling van de site. Voor de waterhuishouding is op basis van de vereisten van de provincie een herberekening van het buffervolume opgemaakt. Op basis van deze nieuwe gegevens zijn er momenteel gesprekken lopende met verschillende partijen (studiebureau, ontwerpbureaus WZC en school) om een nieuw inplantingsplan op te maken.

 

Vooropgestelde planning voor het verdere verloop:

·         November 2022 - februari 2023: Ruimtelijk ontwerp.

·         Februari 2023  - maart 2023: Technische uitwerking ontwerp infrastructuurwerken.

·         April 2023:  Opmaak dossier vergunningsaanvraag infrastructuurwerken.

·         Mei 2023: Indienen vergunningsaanvraag infrastructuurwerken.

 

Het bestuur wenst ook de communicatie rond het projectgebied te verbeteren. In eerste fase zijn de diverse communicatiemiddelen en de betrokken actoren geïnventariseerd. Op basis hiervan wordt een concreet communicatieplan opgemaakt.

Na bespreking,

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.10. VRAAG Vraag betreffende de uitreiking van de Cultuurprijs en de Cultuurpluim. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Op zondag 08 januari 2023 werden, tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsdrink voor de inwoners van Hulshout, zowel de Cultuurprijs, als de Cultuurpluim, uitgereikt door de bevoegde schepen.

Graag een antwoord op de volgende vragen hierover:

  1. Wie zetelt er in de jury en wat is de deskundigheid van elk lid?
  2. Wie waren de genomineerden voor zowel de Cultuurprijs, als de Cultuurpluim?
  3. Onder Artikel 9 van het 'Reglement Cultuurprijs en Cultuurpluim Hulshout' lezen we o.m. "De jury heeft bij het onderzoek ten gronde naar de waarde van de kandidaturen, de ruimst mogelijke bevoegdheid. Ze kan de voordrager uitnodigen om nadere toelichtingen te verstrekken, deskundigen om toelichting verzoeken..." Is dit gebeurd?
  4. Tot welke rangschikking van de genomineerden is de jury uiteindelijk gekomen in de beide categorieën?
  5. Onder Artikel 10 van het 'Reglement Cultuurprijs en Cultuurpluim Hulshout' lezen we o.m. "De toekenning van de Cultuurprijs en de Cultuurpluim wordt echter steeds gemotiveerd door de jury. Van deze motivering wordt kennisgegeven tijdens de uitreiking." Kan de schepen deze motivering herhalen voor de raad?

 

Agendapunten "TA11.VRAAG: Financiën. Invorderen van openstaande facturen." en "TA.17.VRAAG: Administratie; Financiën. Vraag ivm aanmaningsbrieven - rechtzetting (artikel op website)." worden samen behandeld. De raad gaat hier unaniem mee akkoord.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.11. VRAAG Financiën. Invorderen van openstaande facturen. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Wat is gangbare procedure voor het invorderen van facturen aan Hulshoutse burgers en

verenigingen?

        Wanneer wordt een factuur gestuurd?

        Wanneer wordt een openstaande factuur als achterstallig beschouwd?

        Wanneer worden herinneringen en aanmaningen verstuurd?

        Hoe wordt het invorderen van facturen op gevolgd en gemonitord?

        Wat was de motivatie voor de invorderingsgolf op openstaande facturen in december 2022?

        Wat was de financiële regeling met de aangestelde deurwaarder?

        Welke openstaande facturen werden op deze manier ingevorderd?

        Welke reacties van burgers en verenigingen werden op deze werkwijze ontvangen?

        Is het wettelijk om invorderingen van 2018-2019 in te stellen gelet op de verjaringstermijnen? Werden deze termijnen correct gestuit?

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.17. VRAAG Administratie; Financiën.  Vraag ivm aanmaningsbrieven - rechtzetting (artikel op website). - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Zoals het nu op de website staat lijkt het alsof de klanten van het gemeentebestuur in de fout zijn gegaan en niet betaald hebben. Ze kregen hierop aanmaning met kosten.  Die kosten worden nu met rechtzetting geannuleerd.

Vragen:

* Kan aangetoond worden dat de openstaande rekeningen destijds werden bezorgd aan de klanten?

* Waarom nu pas een herinnering? In funtie van naderende verjaringstermijn

 

Agendapunten "TA.12.VRAAG: Patrimonium. Restauratiedossier Pastorij Houtvenne." en "TA.14.VRAAG: Communicatie. Gemeentelijk infomoment over de pastorie van Houtvenne." worden samen behandeld. De raad gaat hier unaniem mee akkoord.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.12. VRAAG Patrimonium. Restauratiedossier Pastorij Houtvenne. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

We lezen in het collegeverslag van 20/12/2022 dat het restauratiedossier van de pastorij in Houtvenne werd goedgekeurd, graag een toelichting hierbij.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.14. VRAAG Communicatie. Gemeentelijk infomoment over de pastorie van Houtvenne. - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

Vorige dinsdag (24 januari) organiseerde de gemeente een infoavond m.b.t. de pastorie van Houtvenne.

Vragen:

       Op welke manier gebeurde de bekendmaking tot deze infoavond?

       Wie werd uitgenodigd?

       Waarom werden niet alle inwoners van onze gemeente uitgenodigd?

       Waarom zijn de raadsleden niet uitgenodigd?

 

Agendapunten "TA.13.VRAAG: Dienstverlening. toegankelijkheid voor de burger." en "TA.16.VRAAG: Bestuur. Uitbreiding online afsprakensysteem." worden samen behandeld. De raad gaat unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.13. VRAAG Dienstverlening. toegankelijkheid voor de burger. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

De dienstverlening en loketten zijn nu al een tijdje enkel toegankelijk voor burgers op afspraak.

        Hoe verloopt deze werkwijze

        Hoe ervaren de burgers dit

        Wat is het effect van deze werkwijze op het aantal vragen die gesteld worden door de burgers

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.16. VRAAG Bestuur. Uitbreiding online afsprakensysteem. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Kan elke dienst een online afsprakensysteem installeren?

Nu alleen voor burgerzaken en containerpark en dit terwijl de 'openingsuren' van de telefoonlijn uiterst beperkt zijn (dagelijks van 9 tot 12u en één avondmoment op maandag).

 

Agendapunt "TA.15.VRAAG: Stand van zaken opvang tijdelijk ontheemden." en agendapunt "TA.4.VRAAG: Vluchtelingen-opvang." van de Raad voor maatschappelijk welzijn worden samen behandeld. De raad gaat hier unaniem mee akkoord.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.15. VRAAG Stand van zaken opvang tijdelijk ontheemden. - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

Gemeentelijke communicatie  van 13 januari 2023:

De hogere overheden vroegen de lokale besturen om onderling solidair te zijn in het kader van de opvang van tijdelijk ontheemden. Daarom moeten bijkomende inspanningen geleverd worden. Extra opvangplaatsen voor personen die door de oorlog in Oekraïne tijdelijk ontheemd zijn moeten worden gezocht en een opgelegd richtcijfer moet worden behaald.

Hulshout zal zijn eerder gegeven engagement blijven nakomen en zal zijn deel doen. Weldra komen er twee tot drie gezinnen naar onze gemeente. Voor de huisvesting werkt het lokaal bestuur samen met de Vlaamse overheid en de lokale gemeenschap. De ontheemden uit Oekraïne worden mee opgevangen door lokale vrijwilligers. Meer informatie volgt later.

Dit bericht zal om 17u worden verspreid naar de ruime bevolking via de gemeentelijke kanalen; website en HOPLR.

Tot zover deze communicatie.

Vragen:

- Welke verplichtingen heeft Hulshout?

- Graag stand van zaken.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 30 januari 2023.

 

GR OZ  A.18. VRAAG Mobiliteit. Signalisatie wegenwerken in omliggende gemeenten: Plaatst elke gemeente zelf omleidingsborden naar haar grondgebied? - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

 Vb1: Aarschot (werken baan Herselt-Aarschot): wel omleidingsborden naar: Geel, Herselt, Ramsel (dus deelgemeente van Herselt heeft eigen bord), maar niet naar Hulshout.

Vb2: Heist-op-den-Berg (werken Broekstraat -Herentalsesteenweg): signalisatie is hier bijzonder slecht, zeker voor vrachtverkeer.  Nergens vermelding Hulshout of industriepark Hulshout-Heultje terug te vinden.

 

Publicatiedatum: 09/03/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.