Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 26 februari 2024.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 26 februari 2024: De gemeenteraad vindt plaats.
● De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.
○ artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 26 februari 2024 goed zonder opmerkingen.
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.2. KENNISNAME Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Rapportage.
KENNISNAME:
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportage van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) voor het jaar 2023.
Na bespreking,
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.3. BESLISSING Plaatsing en gebruik van tijdelijk vaste camera's en bijhorende afsprakennota. Goedkeuring.
MOTIVERING:
Feiten en context
● Hulshout heeft op het grondgebied enkele plaatsen waar geregeld sluikstorten gemeld worden.
● Het gemeentebestuur voert al jaren een sluikstort- en zwerfvuilbeleid. Ondanks alle inspanningen blijven sluikstorten aanwezig in het straatbeeld. Eerdere acties tot sensibilisering hebben onvoldoende resultaat opgeleverd. Daarom willen we nu tijdelijk vaste camera's plaatsen.
Juridische gronden
● 29 juli 1991: Wet over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
● 21 maart 2007: De wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's.
● 10 februari 2008: Koninklijk besluit tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt.
● 2 juli 2008: Koninklijk besluit over de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's.
● 14 januari 2013: Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
● 17 juni 2013: Wet over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, en concessies.
● 27 april 2016: Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming.
● 17 juni 2016: Wet op overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a: de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet.
● 18 april 2017: Koninklijk besluit over de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren en latere wijzigingen.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
● 8 mei 2018: Wijzigingen van de camerawetgeving.
● 30 juli 2018: Kaderwet verwerking van persoonsgegevens.
● 7 december 2018: Bestuursdecreet.
● 21 maart 2022: Wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's.
Adviezen
● 5 maart 2024: Gunstig advies korpschef PZ Zuiderkempen inzake de plaatsing van vaste en tijdelijk vaste bewakingscamera's op niet-besloten plaatsen door het gemeentebestuur
○ Camerabewaking heeft als doel misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen en op te sporen; hetzelfde geldt voor problemen van overlast. Het kan dus een meerwaarde inhouden wanneer binnen de bewaakte zone het openbaar domein gefilmd wordt. Met de registratie van beelden op niet-besloten plaatsen met een (tijdelijk) vaste camera kunnen bewijzen verzameld worden van overlast en feiten die een misdrijf opleveren of schade veroorzaken. met de beelden kunnen in casu verdachten, getuigen en slachtoffers opgespoord en geïdentificeerd worden. Het bekijken van beelden in real-time en het identificeren en opsporen van daders behoren enkel tot de bevoegdheden van de politiediensten. Echter, de toegang tot deze beelden in real time is ook toegestaan om het de bevoegde overheden en diensten mogelijk te maken om de veiligheid bij belangrijke evenementen met mogelijke impact op de openbare orde en de veiligheid van de bevolking te coördineren en ook om de evolutie van noodsituaties op te volgen om het beheer ervan te coördineren.
○ De draagwijdte en de aard van de geregistreerde criminaliteit op de betrokken locaties wijzen op een effectief veiligheidsprobleem dan wel een subjectief onveiligheidsgevoel. Camerabewaking kan dit probleem of dit gevoel reduceren, maar dient steeds gezien te worden als één instrument in het geheel van maatregelen die de veiligheid in deze zone moeten verhogen.
○ De inzet van camerabewaking doet geen afbreuk aan de veelheid van inspanningen van straathoekwerk / buurtwerk / jeugdwerk / gemeenschapswachten / gemeente en politiediensten die blijvend geleverd worden om de geschetste veiligheidsproblematiek te bestrijden.
○ Het voorbereidend dossier is volledig en het effect op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer werd nagegaan. De verantwoordelijke voor de verwerking staat in voor de melding van de camerabewaking en het bijhouden van het register van de camerabewaking (Koninklijk Besluit van 8 mei 2018) en het plaatsen van de nodige pictogrammen (Koninklijk Besluit van 28 mei 2018).
Rekening houdend met deze elementen adviseert de politie gunstig over de nood en de opportuniteit tot het inzetten van tijdelijk vaste camera's op het volledige grondgebied van Hulshout en de intentie tot aankoop van vaste camera's op welbepaalde plaatsen. Volgens de Camerawet moet men deze locaties te catalogeren als niet-besloten plaatsen.
Argumentatie
Voorwerp
Tijdelijk vaste camera's zijn camera's die voor een beperkte tijd opgesteld worden om een bepaalde gebeurtenis te bewaken of om op regelmatige tijdstippen te verplaatsen in functie van de doelstelling van de camerabewaking. Het grote verschil met mobiele camera's is dat een mobiele camera verplaatst wordt tijdens de observatie; dat is niet het geval bij tijdelijk vaste camera's.
Het gemeentebestuur van Hulshout wil verplaatsbare camera's te gebruiken op het grondgebied van de gemeente om ontradend te werken op het vlak van sluikstorten, om feiten van sluikstorten te registeren op beeld, en om zo mogelijk daders of getuigen te kunnen identificeren. Op vraag van de politie kunnen deze camera's ook voor andere doeleinden ingezet worden, zoals voor het bestrijden van verstoring van de openbare orde en overlast, voor toezicht bij samenscholingen naar aanleiding van massa-evenementen, of voor het verzamelen van bewijsmateriaal bij misdrijven.
Samenwerking met politie
Sluikstorten worden systematisch doorzocht ter mogelijke identificatie van de daders, pas daarna worden alle sluikstorten opgeruimd. Voor een goede handhaving op vlak van sluikstorten is het inzetten van tijdelijk vaste (verplaatsbare) bewakingscamera's noodzakelijk.
Het gemeentebestuur beschikt over een registratiesysteem voor sluikstorten. De camera's zullen ingezet kunnen worden op sluikstortgevoelige locaties op het openbaar domein, verspreid over het ganse grondgebied van de gemeente. Het gemeentebestuur zal een register bijhouden met de plaatsen waar, en periodes waarin de camera's geplaatst worden. Dit zal eveneens meegedeeld worden aan de politiediensten via het portaal www.aangiftecamera.be en via info@politiezuiderkempen.be. Het gemeentebestuur zal geen bewakingscamera's plaatsen op locaties die niet haar eigendom zijn, tenzij ze daarvoor expliciet en voorafgaand de toestemming van de eigenaar heeft.
Bij het vaststellen van misdrijven, overlast of andere feiten, wanneer beelden beschikbaar zijn die potentieel tot identificatie van een dader, een getuige of een slachtoffer zouden kunnen leiden, of algemeen voor elke vaststelling waarbij dat voor de betrokken ambtenaar zinvol lijkt, zullen de nodige bewijsstukken overgemaakt worden aan de politie. Het is de politie die oordeelt over de bruikbaarheid van de overgemaakte beelden en het verdere vervolg, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een PV van vaststelling, verdere afhandeling door de GAS-ambtenaar, die een boete kan opleggen, of het instellen van een gerechtelijk onderzoek.
Op vraag van de politie kan het gemeentebestuur deze camera's ook inzetten, op het grondgebied van de gemeente Hulshout, om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, om overlast in de zin van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, de naleving van gemeentelijke reglementen te controleren of de openbare orde te handhaven.
Er is een afsprakennota opgesteld om tot een werkbare modus operandi te komen, na overleg van de betrokken gemeentelijke diensten en de politiezone.
Gegevensbescherming
In het kader van de wet gegevensbescherming acht het gemeentebestuur de impact van de plaatsing van camera's op de privacy van personen beperkt. Ze komt tot deze inschatting door volgende argumentatie:
● De camera's worden niet in real-time opgevolgd. Het bekijken van beelden van voor het publiek toegankelijke niet-besloten plaatsen in real time is uitsluitend toegestaan aan politiediensten of onder hun toezicht, om onmiddellijk te kunnen ingrijpen bij misdrijf, schade, overlast of verstoring van de openbare orde.
● De opgenomen beelden worden slechts geraadpleegd als daar aanleiding toe is. Het opnemen van beelden is uitsluitend toegestaan teneinde bewijzen te verzamelen van overlast of van feiten die een misdrijf opleveren of schade veroorzaken en daders, verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren.
● Bovendien worden enkel relevante beelden verwerkt, dat is vooreerst vanaf het tijdstip van een feit, terug tot bij het ontstaan van dat feit. Wanneer dat bijdraagt tot een beter overzicht van de relevante gebeurtenissen, of zou kunnen helpen bij de identificatie van daders of getuigen, of als ze bewijslast opleveren, dan zullen langere beeldfragmenten, van na de feiten, ook aan de politie bezorgd worden. Het is de politie die in zo'n geval oordeelt of de overgemaakte beelden voor hen nuttig zijn.
● De verplaatsbare camera's worden maar tijdelijk geplaatst, onder andere om sluikstorters te kunnen identificeren (maximum twee weken aaneensluitend), daarna worden de camera's op een andere plaats opgesteld.
● Enkel beelden die als bewijslast zouden kunnen dienen, worden doorgestuurd naar politiediensten.
● Het gemeentebestuur neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen om de beelden te beveiligen tegen toegang door onbevoegden.
● De personen die toegang hebben tot de beelden hebben discretieplicht omtrent de persoonsgegevens die de beelden opleveren.
● De privacy van de inwoners en bezoekers van Hulshout wordt niet geschonden doordat de beelden worden geregistreerd op openbaar domein, en het publiek daarvan wordt ingelicht middels de pictogrammen die aangeven dat er camerabewaking plaatsvindt, zoals voorzien door de wet. Het betreden van een plaats waar een pictogram aangeeft dat er camerabewaking plaatsvindt, geldt immers als voorafgaande toestemming van de gefilmde personen.
● Iedere gefilmde persoon heeft een recht van toegang tot de beelden en kan daartoe een verzoek aan het gemeentebestuur richten.
● Alle beelden worden door de verantwoordelijke van het gemeentebestuur na 30 dagen vernietigd. De politie kan de beelden die aan haar zijn overgemaakt langer bewaren, volgens de vigerende wetgeving, in het kader van haar opdrachten.
Art. 5§2/1 van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s bepaalt dat de beslissing tot het plaatsen van één of meerdere tijdelijke vaste bewakingscamera in een niet-besloten plaats pas wordt genomen nadat de gemeenteraad van de gemeente waar de plaats zich bevindt, een positief advies heeft gegeven aan de verwerkingsverantwoordelijke. De gemeenteraad verstrekt zijn advies na voorafgaandelijk de korpschef van de politiezone waar de plaats zich bevindt te hebben geraadpleegd en bepaalt ook de geldigheidsduur ervan. Na navraag bij onze consulent informatieveiligheid klopt het wel degelijk dat de gemeenteraad een positief advies geeft aan het lokaal bestuur, en dus eigenlijk aan zichzelf. Door dit positief advies te geven, beslist de gemeenteraad dat tijdelijk vast beveiligingscamera's ingezet mogen worden op ons grondgebied.
De korpschef van de politiezone Zuiderkempen bezorgde zijn positief advies op 5 maart 2024.
De gemeenteraad geeft dit advies met een geldigheidsduur van vijf jaar. Het advies kan daarna verlengd worden. De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid om personen aan te duiden die toegang krijgen tot de opgenomen camerabeelden aan het college van burgemeester en schepenen.
Financiële weerslag
Beleidsdoelstelling | BD000005 Voorbeeldfunctie en aandacht voor duurzaamheid en milieuzorg. |
Actieplan | A000051 Personeel, burgers, verenigingen en bedrijven aanmoedigen om aandacht te hebben voor afvalvoorkoming. |
Actie | AC000633 Handhaving van het afvalbeleid |
MJP nummer | MJP002783 Aankoop van camera's voor toezicht |
Beschikbaar krediet | 0 euro |
Totaal krediet | 0 euro |
| Exclusief btw | Inclusief btw |
Kosten | 24.384,52 euro | 29.505,26 euro |
Baten (OVAM subsidies) | 12.192,26 euro | 14.752,63euro |
Saldo | -12.192,26 euro | -14.752,63 euro |
Na bespreking,
BESLUIT: unaniem
Motivatie voor Kurt Winkelmans: Voor de ganse N-VA fractie: De NVA- fractie heeft al meermaals het
gebruik van camera’s ter bestrijding van sluikstorten en ter controle van de veiligheid voorgesteld. Wij zijn dan ook verheugd dat dit agendapunt op de agenda is gekomen.
Artikel 1:
Na voorafgaande raadpleging van de korpschef van de politiezone Zuiderkempen beslist de gemeenteraad om tijdelijk vaste bewakingscamera's om toezicht te houden op het openbaar domein, misdrijven zoals sluikstorten of overlast te registreren, bewijzen van misdrijven te verzamelen en zo mogelijk daders, slachtoffers of getuigen te identificeren, te plaatsen.
Artikel 2:
Met het doel sluikstorten tegen te gaan, mogen door het gemeentebestuur op het hele grondgebied van Hulshout tijdelijk vaste bewakingscamera's geplaatst worden.
Artikel 3:
Op vraag van de politie kunnen de tijdelijk vaste camera's ook voor andere doeleinden ingezet worden, zoals voor het bestrijden van verstoring van de openbare orde en overlast, voor de identificatie van verdachten, slachtoffers of getuigen, voor toezicht bij massa-evenementen of voor het verzamelen van bewijslast. De perimeter waarbinnen deze registraties mogen gebeuren, strekt zich eveneens uit over het hele grondgebied van de gemeente Hulshout.
Artikel 4:
Dit advies heeft een geldigheidsduur van vijf jaar en kan daarna verlengd worden.
Artikel 5:
De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid om personen aan te duiden die toegang krijgen tot de opgenomen beelden aan het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 6:
De gemeenteraad stemt in met de periodieke aangifte van de locaties waar en de periodes wanneer de camera's geplaatst worden, via het portaal www.aangiftecamera.be en het e-mailadres info@politiezuiderkempen.be van de lokale politie.
Artikel 7:
De gemeenteraad neemt kennis van de afsprakennota 'Samenwerking gemeentebestuur Hulshout en politiezone Zuiderkempen in het kader van cameratoezicht'.
Artikel 8:
Alle opgenomen beelden worden na 30 dagen gewist.
Geert Daems Kristina Van den Heuvel Elias De Wever Rigo Huyskens Rist Heylen Kurt Winkelmans Jos Voet Tania Vrindts Karolien Laeremans Sofie Van Lommel Kurt Albert Katrien Monsecour Ria Van den Eynde Luc Van den Vonder Hilde Van Looy Britt De Ceuster Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Vermunicht Elien Bergmans Dorien Van Opstal Dries Van Hoof Geert Daems Kristina Van den Heuvel Elias De Wever Rigo Huyskens Rist Heylen Kurt Winkelmans Jos Voet Tania Vrindts Karolien Laeremans Sofie Van Lommel Kurt Albert Katrien Monsecour Luc Van den Vonder Hilde Van Looy Britt De Ceuster Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Vermunicht Elien Bergmans Dorien Van Opstal Hilde Van Looy Karolien Laeremans Britt De Ceuster Tania Vrindts Elias De Wever Geert Daems Joost Verhaegen Geert Vermunicht Kristina Van den Heuvel Elien Bergmans Jos Voet Rigo Huyskens Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Sofie Van Lommel Kurt Albert Katrien Monsecour Rist Heylen Gust Van den Bruel Luc Van den Vonder aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.4. BESLISSING Delegatie van de bevoegdheid tot het heffen van retributies voor gemeentelijke activiteiten. Goedkeuring.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.
● 16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het retributiereglement voor de gemeentelijke sportactiviteiten voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.
● De gemeente organiseert geregeld activiteiten voor de inwoners waarvoor een retributie wordt gevraagd.
● Het Decreet Lokaal Bestuur voorziet demogelijkheid om de bevoegdheid voor het vaststellen van retributies te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Argumentatie
Een retributie is een kostendekkende vergoeding die de overheid van bepaalde heffingsplichtigen vordert als tegenprestatie voor de levering van een bijzondere dienst in hun persoonlijk belang of de toestemming voor een rechtstreeks bijzonder voordeel. Voor de meeste zaken kunnen we de retributies bepalen voor een langere termijn.
Voor evenementen of activiteiten is dat moeilijker. De kosten voor de organisatie van evenementen en activiteiten kunnen erg verschillen. Als we de retributies vooraf vastleggen, dan is er geen relatie tussen de retributie en de effectieve kosten.
Met een delegatie van de bevoegdheid van de gemeenteraad tot vaststellen van retributies voor activiteiten en evenementen kan het college van burgemeester en schepen de retributies vaststellen. Ook voor de organisatie van de activiteiten werkt dit praktischer en efficiënter omdat het college van burgemeester en schepenen wekelijks vergadert.
Het gaat niet alleen over de activiteiten van de vrijetijdsdiensten maar ook over de organisatie van evenementen en activiteiten van anderen diensten waarvoor een retributie wordt gevraagd. De andere retributies blijven onder de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Omdat de inwoners van de gemeente via de aanvullende personenbelasting bijdragen aan de werking van het lokaal bestuur, passen we een verschillend tarief toe voor inwoners en niet-inwoners.
Financiële weerslag
Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.
Na bespreking,
BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
8 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder
0 onthoudingen
Motivatie stem tegen Kurt Winkelmans: Voor de ganse N-VA fractie: De tegenstem wordt verantwoord door het feit dat het college van burgemeester en schepenen al toepassing heeft gemaakt van een bevoegdheid waarover ze niet beschikte. Dit agendapunt dient louter ter regularisering van overschrijding van bevoegdheden.
Artikel 1:
De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid tot het heffen van retributies voor evenementen en activiteiten met uitzondering van de retributies waar een specifiek retributiereglement voor van kracht is aan het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 2:
Het college van burgemeester en schepen rapporteert jaarlijks over de toepassing van deze delegatie.
Artikel 3:
De gemeenteraad heft de gemeenteraadsbeslissingen van 16 december 2019 over de goedkeuring van het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking en het retributiereglement voor de gemeentelijke sportactiviteiten op.
ALGEMEEN Geert Daems Kristina Van den Heuvel Elias De Wever Rigo Huyskens Rist Heylen Kurt Winkelmans Jos Voet Tania Vrindts Karolien Laeremans Sofie Van Lommel Kurt Albert Katrien Monsecour Ria Van den Eynde Luc Van den Vonder Hilde Van Looy Britt De Ceuster Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Vermunicht Elien Bergmans Dorien Van Opstal Dries Van Hoof Geert Daems Kristina Van den Heuvel Elias De Wever Rigo Huyskens Rist Heylen Kurt Winkelmans Jos Voet Tania Vrindts Karolien Laeremans Sofie Van Lommel Kurt Albert Katrien Monsecour Luc Van den Vonder Hilde Van Looy Britt De Ceuster Joost Verhaegen Gust Van den Bruel Geert Vermunicht Elien Bergmans Dorien Van Opstal Karolien Laeremans Tania Vrindts Rigo Huyskens Geert Daems Luc Van den Vonder Hilde Van Looy Rist Heylen Elias De Wever Joost Verhaegen Dorien Van Opstal Kristina Van den Heuvel Elien Bergmans Geert Vermunicht Kurt Winkelmans Katrien Monsecour Kurt Albert Jos Voet Britt De Ceuster Sofie Van Lommel Gust Van den Bruel aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.5. BESLISSING Lentehappening. Goedkeuring reglement.
MOTIVERING:
Feiten en context
● De Lentehappening is een jaarlijkse lokale markt die telkens plaatsvindt op 1 mei. Het is eigenlijk het vernieuwde concept van de voormalige Bloemenmarkt. Net zoals de Bloemenmarkt zal ook de Lentehappening afwisselend georganiseerd worden in Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek. Voor de organisatie van dit vernieuwde concept moest een aangepast reglement worden opgemaakt.
● De Lentehappening is een markt die zich richt op verkoop van artisanale en streekproducten, (verkoop door) lokale verenigingen, lokale ondernemers, oude ambachten,... Toch blijven deelnemers met bloemen en planten een belangrijke rol spelen. Er worden dan ook voldoende standplaatsen voor hen voorzien.
● Naar aanleiding van de wijzigingen in de wetgeving rond drankverpakkingen en voedselverpakking willen we deelnemers in dit reglement zeker wijzen op het verplicht gebruik van herbruikbare materialen.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Argumentatie
Toen - mede door corona - de opkomst van zowel standhouders als bezoekers van de jaarlijkse Bloemenmarkt sterk daalde, werd door de diensten gezocht naar een vernieuwde aanpak. In Westmeerbeek werd in 2022 voor het eerst gewerkt met extra kinder- en randanimatie, gekoppeld aan de lancering van UiTPAS de Merode. Deze activiteiten werden door de aanwezige bezoekers zeker gesmaakt, maar leverden helaas geen extra standhouders of bezoekers van buitenaf op.
In 2023 (Houtvenne) besloot de dienst toerisme om een samenwerking aan te gaan met de dienst lokale economie om zo het aanbod op de markt uit te breiden met lokale ondernemers, aanbieders van artisanale en streekproducten, oude ambachten,... Opnieuw werd er voorzien in kinder- en randanimatie. Dit leverde een enorm succesvolle editie op, met heel veel tevreden standhouders en bezoekers.
Om dergelijk evenement jaarlijks te kunnen herhalen is er een aangepast reglement nodig.
Financiële weerslag
Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.
Na bespreking,
Raadslid Kurt Winkelmans dient een amendement in om in artikel 6 het ondernemingsnummer toe te voegen.
BESLUIT: AMENDEMENT
unaniem
ALGEMEEN
18 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Kurt Albert, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Gust Van den Bruel en Sofie Van Lommel
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist het reglement voor de Lentehappening goed te keuren:
"Reglement voor de organisatie van de Lentehappening
Hoofdstuk 1: Definities
Artikel 1: Definities
§1. Lentehappening: een jaarlijkse lokale markt.
§2. Deelnemer: elke persoon of organisatie die volgens de voorwaarden die dit reglement bepaalt deelneemt aan de Lentehappening.
§3. Bezoekers: elke persoon die een bezoek brengt aan de Lentehappening.
Hoofdstuk 2: Toepassingsgebied
Artikel 2: Toepassingsgebied
Dit reglement regelt de organisatie van de Lentehappening door het lokaal bestuur Hulshout. Alle zaken die niet specifiek in dit reglement geregeld zijn, verlopen geheel volgens de federale en/of Vlaamse regelgeving. De voorwaarden zoals beschreven in dit reglement zijn van toepassing op alle deelnemers van de Lentehappening.
Hoofdstuk 3: Organisatie van de Lentehappening
Artikel 3: Datum en plaats
De Lentehappening vindt jaarlijks plaats op 1 mei van 10.00 en 17.00 uur.
De Lentehappening vindt afwisselend plaats op grondgebied Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek:
Hulshout: Prof. Dr. Vital Celenplein met mogelijke uitbreiding naar de Grote Baan (richting Heist-op-den-Berg)
Westmeerbeek: plein hoek Stationstraat/Netestraat en plein hoek Hoogzand/Netestraat met uitbreiding naar de Netestraat
Houtvenne: J. Verlooyplein met uitbreiding naar de Langestraat
Bij wegwerkzaamheden, evenementen of om lokale redenen kan het college van burgemeester en schepenen de datum en/of plaats van de Lentehappening tijdelijk wijzigen, verplaatsen of opschorten.
Artikel 4: Standplaatsen
Het lokaal bestuur stelt jaarlijks het plan van de standplaatsen op.
Deelnemers kunnen opstellen vanaf 06.00 uur.
Deelnemers moeten hun aanbod open stellen voor de volledige duur van de Lentehappening, namelijk van 10.00 tot 17.00 uur.
Deelnemers verlaten hun standplaats tussen 17.00 en 19.00 uur.
Iedere deelnemer die verhinderd is moet uiterlijk op de dag van de Lentehappening voor 06.00 uur het lokaal bestuur hiervan verwittigen.
Artikel 5: Producten
De deelnemer afficheert de prijzen van producten duidelijk.
De deelnemer verplicht zich ertoe enkel de producten te verkopen die doorgegeven werden bij inschrijving.
Artikel 6: Identificatiegegevens
Elke deelnemer hangt een duidelijk leesbaar en goed zichtbaar uithangbord op met de firmanaam en/of de benaming van de onderneming en het ondernemingsnummer.
Hoofdstuk 4: Deelnemers
Artikel 7: Criteria deelnemers
Standplaatsen op de Lentehappening kunnen ingenomen worden door:
In eerste orde en in volgorde:
● Socio-culturele, jeugd- of sportverenigingen uit de deelgemeente waar de Lentehappening plaatsvindt.
● Lokale ondernemers met artisanale en streekproducten.
● Lokale ondernemers of particulieren die een oude ambacht uitoefenen.
● Lokale ondernemers.
In tweede orde en in volgorde:
● Ondernemers met artisanale en streekproducten.
● Ondernemers of particulieren die een oude ambacht uitoefenen.
● Ondernemers.
In elk geval is er plaats voor maximum 6 ondernemers met bloemen en planten.
Standplaatsen kunnen niet ingenomen worden door:
● Politieke partijen.
● Deelnemer(s) die politieke partijen promoten.
Artikel 8: Formulieren
De deelnemers bezorgen:
● Het volledig ingevulde inschrijvingsformulier met duidelijke vermelding van contactgegevens (waaronder zeker gsm-nummer en e-mailadres).
● De deelnemers die gebruik maken van een gas- of elektriciteitsinstallatie: een geldig keuringsbewijs van een erkend organisme.
● De deelnemers waar voeding wordt verkocht: een attest waaruit blijkt dat ze voldoen aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid en een vergunning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hebben.
Artikel 9: Inschrijven
Kandidaat-deelnemers schrijven zich in bij het lokaal bestuur door het volledig ingevulde inschrijvingsformulier met duidelijke vermelding van contactgegevens te bezorgen.
Het lokaal bestuur beoordeelt iedere inschrijving op volledigheid en toelaatbaarheid. Als er niet voldaan wordt aan de vooropgestelde criteria, dan heeft het lokaal bestuur het recht om de inschrijving gemotiveerd te weigeren.
Artikel 10: Vergoeding
De deelnemers betalen de standplaatsvergoeding en het gebruik van elektriciteit volgens de voorschriften van de gemeentelijke retributiereglementen die van toepassing zijn.
Artikel 11: Promotie
Het uitdelen van flyers, pamfletten, geschriften, strooibriefjes, reclamefolders, voorwerpen, gadgets ... door niet-deelnemers is alleen mogelijk na toestemming van het lokaal bestuur.
Deze aanvraag moet minstens drie weken voor de Lentehappening ingediend worden bij het lokaal bestuur.
Het lokaal bestuur brengt de aanvrager schriftelijk op de hoogte van de beslissing en bezorgt, desgevallend, de toelating. De aanvrager heeft steeds de schriftelijke toelating ter plaatse bij om voor te kunnen leggen.
Hoofdstuk 5: Milieuzorg
Artikel 12: Herbruikbaar materiaal
De Lentehappening is een organisatie van het lokaal bestuur, waardoor er aan de wetgeving drankverpakkingen en voedselverpakking voor lokale overheden moet voldaan worden. Dit betekent dat het verboden is om:
● drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes, brikjes, petflesjes of niet-herbruikbare glazen flessen.
● voedingsmiddelen te serveren in wegwerpservies, -bestek of andere wegwerpverpakking.
Artikel 13: Netheid
Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemers om de standplaats en de omgeving rondom netjes opgeruimd achter te laten. Het politiereglement is van toepassing. De deelnemers verzamelen tijdens de verkoopuren alle afval en nemen het bij het verlaten van de Lentehappening mee.
Hoofdstuk 6: Verantwoordelijkheid, veiligheid en hygiëne
Artikel 14: Verantwoordelijkheid
Het lokaal bestuur Hulshout neemt geen enkele verantwoordelijkheid die kan voortvloeien uit de toewijzing van een standplaats.
Artikel 15: Veiligheid van bezoekers
De deelnemers stellen alles in het werk om de standplaats veilig te houden en het risico op valpartijen te vermijden. Koopwaren tentoonstellen of ophangen mag enkel binnen de afmetingen van de standplaats. Ook stoepborden, sandwichborden of andere aandachtstrekkers zijn niet toegelaten buiten de standplaats.
Verder is het ook verboden het wegdek te beschadigen, verankeringsharingen of andere voorwerpen in de grond te bevestigen.
Artikel 16: Elektriciteitsvoorziening
Het lokaal bestuur Hulshout voorziet elektriciteitsaansluiting voor de deelnemers, maar is niet aansprakelijk voor schade, verlies of ongeval veroorzaakt door een onderbreking of afsluiting van de elektriciteit.
Aansluiten op het elektriciteitsnet is enkel toegestaan wanneer de deelnemer gebruik maakt van een rubberkabel CTMB.N 2 x 2,5 + 2,5, uitgerust met een CEE form stekker (waterbestendig IP44 of IP67 dus).
De deelnemer ontrolt de elektriciteitskabels voor gebruik volledig en volgt altijd de kortste weg van de standplaats naar het aansluitingspunt in de elektrische verdeelkast.
Artikel 17: Gas- en elektriciteitsinstallaties
De deelnemers gebruiken alleen gas- en elektriciteitsinstallaties met een geldig keuringsbewijs van een erkend organisme. Het is verboden toestellen te gebruiken die niet voldoen aan alle veiligheidsnormen, of die gassen of rook laten ontsnappen.
Toestellen voor het verwarmen of bereiden van voedsel zijn niet toegestaan, tenzij er een geschikt en bedrijfsklaar draagbaar blustoestel opgesteld is.
Artikel 18: FAVV
De deelnemers waar voeding wordt verkocht, moet voldoen aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid en een vergunning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hebben.
Artikel 19: Naleven richtlijnen
De deelnemers volgen de richtlijnen van de verantwoordelijke van de Lentehappening.
De verantwoordelijke van de Lentehappening is gemachtigd om op te treden bij het niet naleven van het reglement en om de vereiste attesten op te vragen.
Hoofdstuk 7: Inwerkingtreding
Artikel 20: In werking treden van gemeentelijk reglement
Dit reglement heft alle vorige reglementen op en gaat van kracht op 1 april 2024."
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.6. BESLISSING Pidpa. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 19 april 2024.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing met de aanduiding van Rigo Huyskens als vertegenwoordiger en Jos Voet als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Pipda voor de legislatuur 2019-2024.
● 1 maart 2024: E-mail Pidpa met de uitnodiging voor de algemene vergadering van 19 april 2024 om 11.30 uur op afstand.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.
○ Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
○ Artikel 427: over wijzigingen in de statuten.
○ Artikel 432: het mandaat van de volmachtdrager bepalen.
● 18 november 2019: Statuten Pidpa.
Argumentatie
De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hulshout per brief overgemaakt.
Na onderzoek en rekening houdend met de statuten van Pidpa en met de ter beschikking gestelde documenten kan de gemeenteraad zich aansluiten bij de voorgenomen besluiten en de motivering ervan.
Financiële weerslag
Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.
BESLUIT: unaniem
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 19 april 2024 met volgende agendapunten goed:
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2024 en het toelichtend verslag goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Pidpa van 19 april 2024, op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.7. VRAAG Onderwijs/Openbare werken. Drempel Vrije Basisschool Schatkist – Monseigneur Raeymaekersstraat. - TA - Sofie Van Lommel
VRAAG:
Onderwijs/Openbare werken. Drempel Vrije Basisschool Schatkist – Monseigneur Raeymaekersstraat.
Is oorzaak al bekend? Wat in geval van brand.
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.8. VRAAG Openbare werken. Gescheiden water, nutvoorziening, openbare werken… Wat is hier de planning? - TA - Luc Van den Vonder
VRAAG:
Openbare werken. Gescheiden water, nutvoorziening, openbare werken… Wat is hier de planning? Is de website-info hierover nog actueel? Zijn de afspraken met de buurgemeente aangaande de Booischotseweg nog accuraat.
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.9. VRAAG Veiligheid en mobiliteit. Industriepark. - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Deze vraag werd grotendeels reeds gesteld op de gemeenteraden van 18 december 2023 en 24 februari j.l.
Er werd een open brief gericht aan Aquafin dd. 18/01/2024, gepubliceerd op de website van de gemeente.
De inhoud van de open brief kwam reeds aan bod in de GR van 24 februari.
Werden er ondertussen reeds verdere stappen ondernomen t.a.v. Aquafin. Werd er reeds een formele ingebrekestelling betekend ?
In de vorige GR werd ook aangekaart dat de beslissing van het CBS van 13 november 2023, betreffende invoering van een snelheidsbeperking tot 50 km/u op Industriepark en Kerkstraat tot aan de bebouwde kom van Hulshout (zie art. 1 besluit CBS 13/11/2023, verkeersverordening gepubliceerd op de website op 20/11/2023, geen uitgestelde inwerkingstredingsdatum), nog niet tot uitvoer was gebracht. Reden die werd gegeven was een tekort aan verkeersborden.
Ondertussen werden er wel enkele verkeersborden geplaatst, maar deze missen grotendeels hun doel en zijn zeker niet in overeenstemming met de genomen beslissing door het CBS.
In de rijrichting van Westerlo begint de snelheidsbeperking pas enkele honderden meters voorbij de bebouwde kom. Qua staat van het wegdek is hier ook nog geen probleem, maar de signalisatie strookt niet met de beslissing van het CBS.
Vlak voorbij de voorbij de Vaartstraat, en vlak voorbij de Bedrijvenstraat, staat er telkens opnieuw een bord dat de snelheid beperkt tot 50 km/u, conform de collegebeslissing en conform de wegcode. Echter, noch voorbij de Fabrieksstraat, noch voorbij de Nijverheidsstraat staat er borden zodat conform de wegcode éénmaal voorbij de Fabrieksstraat er geen beperking meer is tot 50 km/u. Nochtans, enkele honderden meters voorbij de Nijverheidsstraat staat een bord dat een einde maakt aan de snelheidsbeperking tot 50 km/u.
Komende vanuit Westerlo, richting Hulshout-centrum is de situatie nog schrijnender. De snelheidsbeperking tot 50 km/u wordt ingevoerd vrij kort na de gemeentegrens Westerlo/Hulshout. Vervolgens staat er voorbij de kruising met de Magazijnenstraat, noch voorbij de kruising met de Bedrijvenstraat een bord. Net voorbij de kruising met de Fabrieksstraat staat er dan wel weer een bord. Echter, nauwelijks 50 meter verder is er de kruising met de Vaartstraat, en daar staat er geen bord. Dus conform de wegcode is er voorbij de Vaartstraat in de rijrichting van Hulshout-centrum geen snelheidsbeperking meer tot 50 km/u. Enkele honderden meters voorbij het Sportpark, voorbij de bocht, staat er dan weer wel een bord dat het einde van de beperking tot 50km/u aangeeft, dus opnieuw op een plaats waar de beperking reeds lang niet meer van toepassing is. En zelf indien dit wel zou geweest zijn, is het nog niet in overeenstemming met de genomen beslissing door het CBS.
Kan deze situatie op korte termijn worden geregulariseerd ?
Wie is gehouden op toezicht op de uitvoering van de genomen beslissing ?
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.10. VRAAG Weigering subsidie voor project Rode Kruis. - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
In het CBS van 04 maart 2024 werd beslist dat voor de organisatie “Cursus EHBO”, ingericht door Rode Kruis Hulshout, geen projectsubsidie kan worden toegekend in het kader van de gewone projectsubsidies aan socio-culturele, jeugd en sportverenigingen. De reden die de jury hiervoor aanhaalde was dat dit project kadert binnen hun reguliere werking.
Het ingediende project heeft als doelstelling meer mensen vertrouwd te maken met het bieden van eerste hulp. Dit is een initiatief dat uiteindelijk de ganse gemeente, de ganse bevolking en ook alle andere verenigingen en organisaties ten goede komt. Het is dan ook betreurenswaardig dat hiervoor geen subsidie werd toegekend.
Kan de organisatie van een dergelijke – letterlijk potentieel levensreddende – activiteit niet in aanmerking komen voor subsidies vanwege de gemeente ?
Openbare zitting van GR van maandag 25 maart 2024.
GR OZ A.11. VRAAG Governance studie. communicatie naar leden gemeenteraad – bevoegdheid CBS. - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Op de vergadering van het CBS dd. 04 maart 2024 werden resultaten van de Governance Studie, die wordt uitgevoerd door EY, voorgesteld. Wordt deze ingrijpende, en kostelijke studie, niet voorgesteld aan de raadsleden ?
Het CBS besliste vervolgens om een aantal voorstellen te weerhouden, maar niet alle. Nochtans betreft het voorstellen omtrent AGB Sport en Welzijnsvereniging Ter Nethe. Is het CBS terzake bevoegd ? Betreffen dit geen bevoegdheden van de respectievelijke bestuursorganen van AGB Sport en WV Ter Nethe, te weten het bestuursorgaan en de algemene vergadering ?
In de slides van EY die werden toegelicht aan het CBS, staat bij Site Ter Nethe, in de SWOT-analyse bij de bedreigingen : “Kritiek vanuit oppositie”. Kan u dit toelichten ? Is het de bedoeling dat deze dreiging wordt aangepakt – cfr. oppositie in Rusland ?
Publicatie LBLOD
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.