Walter Van de Moer Hilde Van Looy Geert Daems Luc Van den Vonder Kurt Winkelmans Rist Heylen Elias De Wever Kurt Albert Elien Bergmans Katrien Monsecour Geert Vermunicht Tania Vrindts Sofie Van Lommel Joost Verhaegen Jos Voet Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Gust Van den Bruel Karolien Laeremans Ria Van den Eynde Hilde Van Looy Geert Daems Luc Van den Vonder Kurt Winkelmans Rist Heylen Elias De Wever Kurt Albert Elien Bergmans Katrien Monsecour Geert Vermunicht Tania Vrindts Sofie Van Lommel Joost Verhaegen Jos Voet Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Gust Van den Bruel Karolien Laeremans Hilde Van Looy Kristina Van den Heuvel Elien Bergmans Geert Vermunicht Geert Daems Joost Verhaegen Karolien Laeremans Elias De Wever Tania Vrindts Rigo Huyskens Jos Voet Sofie Van Lommel Katrien Monsecour Kurt Winkelmans Kurt Albert Luc Van den Vonder Rist Heylen Gust Van den Bruel aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 29 augustus 2022.
MOTIVERING:
Voorgeschiedenis
● 29 augustus 2022: De gemeenteraad vindt plaats.
Feiten en context
● De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.
○ artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 29 augustus 2022 goed met volgende aanpassing(en):
● Raadslid Kurt Winkelmans vindt het onduidelijk waar de algemene opmerking bij een agendapunt staat. Hij verwijst naar de opmerking tussen agendapunt A.11 en A.12 van de gemeenteraad van 29 augustus 2022. Het gaat over volgende passage:
○ (…)volgende aanpassing van het meerjarenplan van het lokaal bestuur verwerkt zal worden.
Raadslid Kurt Winkelmans heeft alert opgemerkt dat het hier ook over goedkeuring moet gaan, net zoals in agendapunt A.10. De raad gaat hier unaniem mee akkoord.
A.12. BESLISSING: Kerkfabriek Sint Michiel. Goedkeuring budgetwijziging 2022.
Voorgeschiedenis (…)
Het is voor raadslid Winkelmans niet duidelijk bij welk agendapunt deze opmerking hoort. Hij vraagt om voor alle duidelijkheid in de toekomst bij dergelijke opmerkingen te vermelden bij welk agendapunt de opmerking hoort. De opmerking hoort bij agendapunt A.12 en niet bij agendapunt A.11.
● Raadslid Kurt Winkelmans merkt op dat er een verschil is in de agenda zoals het college van burgemeester en schepenen die op dd heeft vastgesteld en de agenda van de gemeenteraad van 28 augustus 2022:
○ De vergadering van de gemeenteraad vond plaats op 29 augustus, op 5 september 2022 is het verslag van het college van burgemeester en schepenen van 19 augustus 2022 pas naar de raadsleden verstuurd. Bij de agendapunten 9, 11, 13 en 14 staat er bij de vaststelling van de agenda telkens ‘goedkeuren’, bij de agenda van de gemeenteraad staat er ‘aktename’. Raadslid Winkelmans vraagt of de besluiten van de gemeenteraad rechtsgeldig zijn omdat er vergaderd is met een andere agenda dan het college van burgemeester en schepenen vastgesteld heeft.
De voorzitter van de gemeenteraad vraagt de algemeen directeur na te vragen of het verschil in agenda de geldigheid van de beslissing beïnvloedt.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.2. KENNISNAME Klimaatactieplan. Terugkoppeling.
KENNISNAME:
De gemeenteraad neemt kennis van de acties die reeds genomen zijn in kader van het klimaatactieplan.
Op 25 oktober 2021 werd het klimaatactieplan goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit energie- en klimaatactieplan kwam er nadat het burgemeestersconvenant ondertekend werd waarin lokale en regionale overheden zich engageren om de doelstelling om 40% minder broeikasgassen uit te stoten. Het energie- en klimaatactieplan focust zich op verschillende domeinen, die dan door elke lokale en regionale overheid op zijn manier worden ingevuld.
Naar aanleiding van eerdere vragen van Groen in functie van het energie- en klimaatplan werd er door de schepen beloofd om een terugkoppeling te maken op de gemeenteraad van oktober.
Opgestarte acties:
○ Energiezorgplan in samenwerking met Fluvius: Samen met Fluvius werden er tien gemeentelijke gebouwen geselecteerd (op basis van verbruik in vergelijking met gelijkaardige gebouwen) waar een energiescan werd uitgevoerd. In oktober verwachten wij het rapport met de mogelijke maatregelen die er doorgevoerd kunnen worden, met de nadruk op energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot. De geselecteerde gebouwen zijn de volgende:
■ Gemeentehuis
■ Huis
■ Bib
■ LOI Netelaan
■ LOI Mgr. Raeymaekersstraat
■ Ferm Dagopvang / Thuiszorg
■ Kerk Hulshout
■ Kinderopvang Westmeerbeek
■ Gemeenschapscentrum Yzermael
■ OCMW gebouw
○ OEPC Sportpark: Samen met Heist-op-den-Berg zitten we in een traject voor het selecteren van een ESCO voor ons Sportpark. De overheidsopdracht is lopende, momenteel is de onderhandelingsfase lopende na indiening van de offertes.
○ Aankoop twee elektrische wagens voor het lokaal bestuur.
○ E-lyse: E-lyse is de managementtool van Fluvius om het eigen energieverbruik onder controle te houden. Dit werd dit jaar aangevuld met alle gemeentelijke gebouwen, maar ook met enkele gemeentelijke gebouwen waarvan wij de energiekosten niet betalen (diegene waarvoor we de volmacht kregen). Daarnaast werd aan Fluvius gevraagd om alle gemeentelijke gebouwen uit te rusten met een digitale meter. De volgende stap is om hier ook alarmen aan te koppelen zodat we het energieverbruik beter in de gaten kunnen houden.
Opgestarte acties:
○ Ontharding kerk: Om terug wat meer groen in onze gemeente / kern te brengen, zijn wij aan het bekijken of het mogelijk is om de omgeving van de kerk te ontharden. Eerste plannen zijn binnen.
○ Ontharding Manneken Pis Westmeerbeek: Dit onthardingsproject zou ondergebracht worden in Veerkrachtige Dorpen. Bij nader onderzoek is gebleken dat deze grond eigendom is van Wegen en Verkeer, waarna we contact gezocht hebben met hen. We wachten nu op antwoord van Wegen en Verkeer omtrent ons voorstel.
○ 1.001 bomen: Via de 1.001 bomen campagne van IOK kan elk gezin een gratis boom bestellen bij de gemeente. Zo zetten wij in op meer vergroening van privédomeinen. Mensen die geen tuin ter beschikking hebben, kunnen hun boom schenken aan de lokale boomplantdag.
○ Behaag onze Kempen: Via deze jaarlijkse actie kunnen inwoners voordelig plantgoed aankopen. Deze actie loopt gelijktijdig met 1.001 bomen. Ook dit zorgt voor meer vergroening.
○ Hemelwater- en droogteplannen: Op woensdag 21 september was het startoverleg. De plannen worden in samenwerking met Pidpa opgesteld. Met deze plannen gaan we bekijken hoe het hemelwater op ons grondgebied zoveel mogelijk kan infiltreren of hergebruikt worden, gebufferd kan worden en pas als laatste stap vertraagd afgevoerd kan worden.
Opgestarte acties:
○ Plan Lokale Economie werd voorgesteld en 'goedgekeurd' op de gemeenteraad van 4 juli 2022.
Opgestarte acties:
○ Thermografische kaarten werden bekeken. Beelden zijn echter van 2019, dus werd er besloten om hier niet echt op in te zetten aangezien dat in vele gevallen deze beelden al achterhaald zullen zijn.
○ Website werd aangepast om een beter overzicht te geven van de verschillende premies die aangevraagd kunnen worden. Bovendien proberen we nu ook de Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening wat extra in de kijker te zetten op onze gemeentelijke communicatiekanalen.
○ Energiescans in het industriepark: Alle bedrijven in het industriepark werden eind vorig jaar aangeschreven met het voorstel om een gratis energiescan te laten uitvoeren, op voorwaarde dat ze ook één maatregel laten uitvoeren. Als ze deze maatregel uitvoeren, krijgen ze ook een gemeentelijke subsidie van € 2.000. In de 'eerste ronde' werden er energiescans uitgevoerd bij Transport Michiels, Transport Hendrickx en Van Moer. In oktober start Encon - het bedrijf waaraan we deze opdracht gegund hebben - met de tweede ronde en hopen zij, aan de hand van een casestudy, nog andere bedrijven in ons industriepark te overtuigen.
Opgestarte acties:
○ Elektrisch deelwagensysteem Cambio: Het IOK heeft een raamovereenkomst gelanceerd voor het aanbieden van een elektrisch deelwagensysteem. Ons huidige contract met Cambio loopt nog tot mei 2023. Momenteel wordt er in overleg bekeken wat de mogelijkheden zijn om over te stappen op het elektrische deelwagensysteem en wat de timing hier zou zijn.
○ Mobiscan: We hebben de provincie een mobiscan laten uitvoeren, gericht op het eigen personeel. In deze mobiscan wordt er gefocust op de verduurzaming van het woon-werkverkeer. In eerste instantie wordt er een bereikbaarheidsfiche en een analyse van de huidige modal split van het woon-werkverkeer opgemaakt. Verder wordt er gekeken naar de huidige mobiliteitsmaatregelen. Per werknemer wordt er gekeken naar de potentiëlen die er zijn, en op basis daarvan wordt er een advies op maat geschreven waarin maatregelen worden aangereikt om de woon-werkverplaatsingen te verduurzamen.
○ Bike2School: Bike2School is een lopend project in onze gemeente. Momenteel zijn er onderhandelingen met de vrije basisschool in Westmeerbeek om ook hen te laten instappen vanaf januari.
Opgestarte acties:
○ Warmtecluster Ter Nethe: Voor Site Ter Nethe wordt de mogelijkheid van een warmtecluster bekeken. Met een warmtecluster zou op de site de gezamenlijke warmtevoorziening verduurzaamd worden. Deze mogelijkheid wordt afgewogen ten opzichte van andere mogelijkheden.
Na bespreking,
Bij de bespreking van agendapunt "A.3. KENNISNAME: Financiën. Opvolgingsrapportering meerjarenplan." dankt raadslid Kurt Winkelmans de medewerkers die deze opvolgingsrapportering gemaakt hebben. Hij stelt voor de lay-out van de tabellen aan te passen in de zin dat de titels best bovenaan elk blad herhaald worden zodat de tabellen beter leesbaar zijn.
De voorzitter van de gemeenteraad antwoordt dat we dit in de toekomst zullen doen.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.3. KENNISNAME Financiën. Opvolgingsrapportering meerjarenplan.
KENNISNAME:
Voorgeschiedenis
● 28 september 2020: Kennisname door gemeenteraad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.
● 27 september 2021: Kennisname door gemeenteraad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.
Feiten en context
● Vanaf 2020 heeft Hulshout voor de gemeente, het OCMW en het AGB een geïntegreerd beleidsrapport, sinds dit jaar komt daar ook de Welzijnsvereniging bij.
● Het Decreet Lokaal Bestuur legt aan het lokaal bestuur de verplichting op om naast de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) voor het einde van het derde kwartaal aan de gemeente- en OCMW-raad een opvolgingsrapportering voor te leggen over het eerste en het tweede kwartaal van het boekjaar.
● De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
● De opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:
● Het overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar in de opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:
Juridische gronden
Deze rapportering dient te voldoen aan volgende reglementering:
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 263.
● 30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, artikel 29.
● 26 juni 2018: Ministerieel Besluit over de beleids- en beheerscyclus, artikel 5.
Argumentatie
De rapportering is als bijlage toegevoegd.
Besluit
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het boekjaar 2022, opgesteld volgens de gestelde verplichtingen.
Walter Van de Moer Hilde Van Looy Geert Daems Dorien Van Opstal Luc Van den Vonder Kurt Winkelmans Rist Heylen Elias De Wever Kurt Albert Elien Bergmans Katrien Monsecour Geert Vermunicht Tania Vrindts Sofie Van Lommel Joost Verhaegen Jos Voet Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Gust Van den Bruel Karolien Laeremans Ria Van den Eynde Hilde Van Looy Geert Daems Dorien Van Opstal Luc Van den Vonder Kurt Winkelmans Rist Heylen Elias De Wever Kurt Albert Elien Bergmans Katrien Monsecour Geert Vermunicht Tania Vrindts Sofie Van Lommel Joost Verhaegen Jos Voet Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Gust Van den Bruel Karolien Laeremans Hilde Van Looy Geert Vermunicht Karolien Laeremans Jos Voet Geert Daems Joost Verhaegen Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Rist Heylen Rigo Huyskens Katrien Monsecour Elias De Wever Elien Bergmans Luc Van den Vonder Gust Van den Bruel Sofie Van Lommel Kurt Winkelmans Dorien Van Opstal Kurt Albert aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.4. BESLISSING OV_525. Gedeeltelijke afschaffing buurtweg.
MOTIVERING:
Voorgeschiedenis
● 15 maart 2022: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het oprichten van KMO-gebouw 9 met twee handelsruimtes, twee ruimtes voor bedrijvigheid, zaakgebonden publiciteit, een socio-economische vergunning voor een winkel van Jysk, het afschaffen van een voetweg en het aanleggen van de infrastructuur met inbegrip van het bouwen van een hoogspanningscabine met transformator.
● 8 juni 2022: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
● 23 juni 2022 tot 22 juli 2022: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschrift is ingediend.
● 28 juni 2022: Waardebepaling- Decreet over de gemeentewegen opgemaakt door meetkundige- schatter Francis Koyen in opdracht van het landmeterskantoor Drawing Assistance bv waarbij een globale meerwaarde werd bepaald van 357,81 euro.
Feiten en context
● Op 15 maart werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022011676 (OV_525) ingediend bij de gemeente Hulshout voor het oprichten van KMO-gebouw 9 met twee handelsruimtes, twee ruimtes voor bedrijvigheid, zaakgebonden publiciteit, een socio-economische vergunning voor een winkel van Jysk, het afschaffen van een voetweg en het aanleggen van de infrastructuur met inbegrip van het bouwen van een hoogspanningscabine met transformator.
● Deze omgevingsvergunning omvat ondermeer het verzoekschrift het wijzigen van buurtweg nr. 23 in de Atlas van de Buurtwegen van Hulshout. Deze wijziging houdt in concreto een gedeeltelijke afschaffing in. Hiervoor werd een gemeentelijk rooilijnplan opgesteld en een waardebepaling uitgevoerd.
● De plannen die betrekking hebben op gemeentelijke rooilijnen werden opgesteld door landmeter-expert Jan Tubbeckx op 14 februari 2022, nl.
○ een gemeentelijk rooilijnplan waaruit duidelijk de actuele rooilijn van de buurtweg en de op te heffen buurtweg, in wezen ook een gemeenteweg, blijkt.
○ topografische kaart, orthofoto en wegenkaart.
○ een uittreksel uit de Atlas van de Buurtwegen.
● De getroffen of betrokken kadastrale percelen en onroerende goederen zijn gedefinieerd als 2de Afdeling, Sectie B, Nrs. 68/R/4, 68/M3, 58/N, 58H, 55B en 50A3. Het schattingsverslag van de waardevermeerdering van de opheffing van de buurtweg van landmeter-expert Francis Koyen, van 28 juni 2022, aangesteld door de gemeente Hulshout volgens goedgekeurd raamcontract, wordt als integraal deel van de plannen aanschouwd. Deze globale meerwaarde voor de verschillende percelen samen wordt geschat op 357,81 euro.
Juridische gronden
● 3 mei 2019: Decreet Vlaamse regering houdende de gemeentewegen.
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
● 29 juli 1991: Wet over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
● 25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning.
● 27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.
Argumentatie
Over de afschaffing van de buurtweg
Het afschaffen van buurtwegen moet gezien worden als een uitzonderingsmaatregel en daarbij ook afdoende gemotiveerd worden. In dit dossier is de afschaffing te verantwoorden gezien alle aspecten van artikel 3 en 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 in acht werden genomen:
● De trage weg verbinding op de site La Corbeille tussen de Broekdreef en Kantgieter/ Monseigneur Raeymaekersstraat heeft intussen de volledige functie van buurtweg 23 in de Atlas van de Buurtwegen van Hulshout overgenomen.
● Het betrokken tracé is ook reeds sinds 1978 gedeeltelijk overbouwd, met een geldende vergunning, waarbij er destijds geen officiële afschaffing van de buurtweg werd doorgevoerd of melding werd gemaakt van de buurtweg. Hierbij heeft het openbaar bestuur reeds eerder impliciet goedkeuring gegeven om de buurtweg niet langer als openbare verbinding te beschouwen.
● De voorgestelde afschaffing heeft geen negatief effect op het lokaal wegennet, want dat blijft volledig behouden.
● De voorgestelde afschaffing heeft ook geen negatief effect op het huidige en eventueel toekomstige trage wegennetwerk gezien het tracé al ruime tijd doodlopend was met de afschaffing van buurtweg 1.
● De voorgestelde afschaffing heeft dus ook geen negatieve impact op het algemeen belang.
● Het openbaar onderzoek betreffende de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 23 juni 2022 tot en met 22 juli 2022. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Over de welvoeglijkheidsvergoeding
● Door deze verplaatsing krijgt de eigenaar een meerwaarde. Hiervoor is hij een welvoeglijkheidsvergoeding verschuldigd. Deze vergoeding wordt vastgesteld door een schatter en is gelijk aan de prijs van de huidige bouwgrond (marktconform). De gemeenteraad kan de verplichting opleggen aan de grondeigenaars om een meerwaarde te doen betalen aan de gemeente gezien de afschaffing of verlegging van buurt- of voetwegen de waarde van hun eigendom in waarde doet toenemen. Gelet op het schattingsverslag van 28 juni 2022, opgemaakt door Francis Koyen, landmeter-expert zoals hieronder bepaald:
Waardevermeerdering volgens decreet houdende de gemeentewegen:
Af te schaffen delen 1, 2 & 3:
Over de percelen 58/N, 58/H & 55/B, gelegen langs de Stationsstraat.
Gezien de bestaande bebouwing van 1969, 1978 & 2007 is het gebruik en het openbaar karakter al meer dan 30 jaar in onbruik. En is dus ook naast de volle eigendom ook het volle gebruiksgenot reeds meer dan 30 jaar aangetoond. Door de hiervoor aangehaalde bemerkingen geeft het afschaffen van een gedeelte van de voetweg nr. 23 over de voornoemde percelen (af te schaffen delen 1, 2 & 3) hier geen aanleiding tot een waardevermeerdering.
Af te schaffen deel 7:
Over het perceel 66/M3, gelegen langs de Corbeillestraat.
Gezien de bestaande bebouwing van 2019 en de aangehaalde bemerking onder punt 3 nemen we hierdoor aan dat het afschaffen van een gedeelte van de voetweg nr. 23 over het voornoemde perceel (af te schaffen deel 6) hier geen aanleiding tot een waardevermeerdering geeft.
Af te schaffen delen 4, 5 & 7:
Over de percelen 50/A3 & 68/R4 van de La Corbeille site.
Op basis van de in punt 3 aangehaalde bemerkingen, de volle eigendom en het aantoonbaar reeds meer dan 30 jaar in onbruik zijn van de voetweg nr. 23. Alsook de voorziening van nieuwe fietspaden doorheen de vernieuwde site op/over de gronden van de La Corbeille site (zone met openbaar karakter over private percelen). De raad kan de afschaffing van de buurtweg in dit geval zonder meerwaarde toestaan volgens het decreet houdend de gemeentewegen. Mocht de raad toch nog een meerwaarde willen toepassen, dan stellen we een maximale meerwaarde voor.
Om de waardevermeerdering te bepalen evalueren we, zonder limitatief te zijn, vier elementen van de situatie:
1. Meerwaarde in functie van tuinen:
Tussen de 10 en 20 % van de reële waarde beschouwen we als waarde wanneer de eigenaar bij het verkrijgen van het volle gebruiksgenot b.v. zijn tuin kan afsluiten en de tuin dus als dusdanig privaat kan gaan gebruiken.
2. Meerwaarde in functie van de mogelijkheid tot het eventueel bouwen van een bijgebouw:
Tussen de 20 en 33 % van de reële waarde beschouwen we als waarde wanneer de eigenaar bij het verkrijgen van het volle gebruiksgenot b.v. een tuinhuis, zwembad of garage kan plaatsen.
3. Meerwaarde in functie van een voortuin, waarbij de voorgevelbouwlijn verder naar de straat kan gebracht worden en de eigenaar een grotere privé achtertuin verkrijgt. Dit soort percelen hebben al een voldoende bouwdiepte, bouwvrije achtertuinstrook en mogelijkheid voor het plaatsen van een bijgebouw.
Tussen 50 en 75 % van de reële waarde beschouwen we als waarde wanneer met bij het verkrijgen van het volle gebruiksgenot b.v. de woning dichter bij de straat kunnen bouwen en er zo een groter privé achtertuin ontstaat.
4. Meerwaarde in functie van woningbouw:
Tussen 75 en 90 % van de reële waarde beschouwen we als waarde wanneer de eigenaar bij het verkrijgen van het volle gebruiksgenot de mogelijkheid krijgt tot het bouwen van een woning, wat voordien anders niet had gekund.
Hier gaat het niet om één van de vier voornoemde elementen maar om een zone met openbaar karakter op/over privé percelen. Door het openbaar karakter is deze zone (de percelen 50/A3 & 68/R4) al ontdaan van al het privatief gebruiksgenot.
Hierdoor adviseren we een maximum meerwaarde volgens het decreet houdend de gemeentewegen van 10 % van de venale waarde (zijnde 10% van 10 €/m²) Of 1 €/m².
Meerwaarde volgens het decreet houdend de gemeentewegen voor de afschaffing van de delen 4, 5 & 7:
Afschaffing | perceel | Oppervlakte | Minimum meerwaarde | Maximum meerwaarde |
Deel 4 | 50/A3 | 48,74 m² | € 0,00 | € 48,74 |
Deel 5 | 68/R4 | 116,97 m² | € 0,00 | € 116,97 |
Deel 7 | 68/R4 | 192,10 m² | € 0,00 | € 192,10 |
Alternatief tracé site La Corbeille
● Op de site van La Corbeille is een reeds nieuwe trage verbinding tussen de broekdreef en kantgieter aanwezig. Deze trage verbinding is weergegeven op de plannen in bijlage van dit besluit. Deze trage verbinding dient meet te worden opgenomen in de rooilijnen voor de site van La Corbeille.
Na bespreking,
BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Artikel 1:
De gemeenteraad schaft de buurtweg 23 in de atlas van buurtwegen van Hulshout gedeeltelijk af zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan, opgesteld door landmeter-expert Jan Tubbeckx op 14 februari 2022, in het kader van omgevingsvergunningaanvraag met dossiernummer OMV_2022011676 (OV_525).
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het schattingsverslag van de waardevermeerdering van landmeter-expert Francis Koyen van 28 juni 2022, goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad stelt de rooilijnen van een deel van de buurtweg nr. 23 in de Atlas van de Buurtwegen van Hulshout, zoals weergegeven op bijgevoegd rooilijnplan, vast.
Artikel 4:
De nieuwe trage verbinding, in rood weergegeven op het bijgevoegde plan, dient te worden opgenomen in het rooilijnplan voor de site van La Corbeille.
Artikel 5:
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Artikel 6:
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:
(1) wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022011676 (OV_525), op 15 maart 2022 ingediend bij de gemeente, voor het oprichten van KMO-gebouw 9 met twee handelsruimtes, twee ruimtes voor bedrijvigheid, zaakgebonden publiciteit, een socio-economische vergunning voor een winkel van Jysk, het afschaffen van een voetweg en het aanleggen van de infrastructuur met inbegrip van het bouwen van een hoogspanningscabine met transformator, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd.
(2) wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.5. BESLISSING Wonen en energie. Intergemeentelijk loket.
MOTIVERING:
Voorgeschiedenis
● 3 december 2021: Beslissing Raad van Bestuur IOK om debat op te starten over loketwerking wonen en energie.
● 6 mei 2022: Beslissing Raad van Bestuur IOK, na advies van het adviescomité Milieu, om concreet voorstel over te maken aan de gemeente.
● 16 mei 2022: Brief IOK over intergemeentelijke loketwerking wonen en energie.
● 23 mei 2022: Principiële collegebeslissing over de toetreding tot intergemeentelijke loketwerking wonen en energie.
● 8 juli 2022: Brief over toetreding tot intergemeentelijke loketwerking wonen en energie.
● 16 augustus 2022: Collegebeslissing over toetreding tot intergemeentelijke loketwerking wonen en energie.
Feiten en context
● In de voorbije maanden werd de loketwerking wonen en energie op verschillende regionale en zonale overlegmomenten onder de loep genomen, met als aanleiding de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse Overheid met een versterkt beleid omtrent leningen, premies, renovatiebegeleiding, ... en de recente energiecrisis.
● Uit deze overlegmomenten blijkt een nood aan intergemeentelijke samenwerking om de loketwerking structureel en professioneel te kunnen opwaarderen en meer expertise, capaciteit en continuïteit te kunnen voorzien.
● Vanuit 18 gemeenten kwam het signaal dat in eerste instantie naar IOK gekeken wordt om een intergemeentelijk loket uit te bouwen; dat andere gemeenten deze werking vandaag al zonaal organiseren of kijken in de richting van de in oprichting zijne woonmaatschappijen om deze taak te integreren binnen hun nieuwe werking.
● Op basis van ervaringen bij andere energiehuizen en IGS-projecten wonen in Vlaanderen waar de fysieke loketten intergemeentelijk worden georganiseerd, is een inschatting van capaciteit per gemeente opgesteld. Op basis van het aantal huishouden in onze gemeente is er beslist om 0,5 dag per twee weken een intergemeentelijk loket te voorzien.
● Inzet van loketmedewerkers wordt zonaal bekeken zodat ook in gemeente waar geen wekelijks loketmoment is er wekelijks wel op redelijke afstand een loketopening is. Ook naar avondopening is het een aandachtspunt om op redelijke afstand en redelijke termijn een aanbod te voorzien. Deze werkwijze veronderstelt uiteraard dat burgers ook in andere gemeenten terecht kunnen aan het loket.
● In tussentijd worden er gesprekken gevoerd met de woonmaatschappijen zodat een beter beeld bekomen kan worden over de haalbaarheid en de wenselijkheid van integratie van de loketwerking binnen de verschillende woonmaatschappijen in de eerste lijn, met de professionele ondersteuning van IOK in de tweede lijn.
● Financiering - de uitbouw van de intergemeentelijke loketten wonen en energie past binnen een breder financieel plaatje van het Energiehuis Kempen en omvat volgende onderdelen:
○ uitreiken van energieleningen: deze dienstverlening is gratis voor gemeenten en wordt gefinancierd met middelen vanuit Vlaanderen.
○ opbouw en opvolging van een digitaal platform waar inwoners gebundeld correcte informatie kunnen terugvinden met daaraan gekoppeld een eerste opvang van vragen per email en telefoon rechtstreeks bij IOK. Opstart van dit platform gebeurt met middelen uit een EFROproject. De dagelijkse werking wordt grotendeels door IOK gedragen met reguliere middelen vanuit Vlaanderen. Gemeenten worden gevraagd op een beperkte jaarlijkse bijdrage gevraagd - € 500/jaar voor kleine gemeenten, € 750/jaar voor middelgrote gemeenten en € 1.000/jaar voor grote gemeenten.
○ renovatieadvies aan huis via HUISdokter: deze dienstverlening is gratis voor zowel de burger als voor de gemeenten, en wordt gefinancierd met Vlaamse middelen.
○ fysieke loketten worden tot op heden door de gemeente georganiseerd. IOK voorziet in 2e lijn een vraagbaak voor loketmedewerkers en op geregelde tijdstippen vormingsmomenten voor loketmedewerkers.
● Na de principiële beslissing is gebleken dat 14 gemeenten akkoord gingen met het voorstel. Om hier een kwaliteitsvolle loketwerking uit te bouwen zijn er 2,5 voltijdse loketmedewerkers noodzakelijk. Tijdens 1,4 VTE zullen zij rechtstreeks bezig zijn met de intergemeentelijke loketwerking. De andere 1,1 VTE die niet rechtstreeks aan loketwerking besteed wordt, kan ingevuld worden met andere thematische gekoppelde regionale taken binnen de werking van het Energiehuis.
● Ondertussen zijn er ook bijkomende werkingsmiddelen toegezegd door de Vlaamse Overheid voor de verdere integratie en uitwerking van woon- en energieloketten. Deze extra subsidies bedragen ongeveer 85.000 euro/jaar en zullen ingezet worden voord de 1,1 VTE die niet rechtstreeks aan de loketwerking gekoppeld kan worden.
● Voor onze gemeente komt de kostprijs van deze intergemeentelijke loketwerking op 4.777,83 euro/jaar; wat minder is dan de vooropgestelde 5032,26 euro.
● Om dit personeel aan te stellen, wordt er een looptijd van minstens 3 jaar vooropgesteld. Deelnemende gemeenten gaan dan ook het engagement aan tot en met december 2025.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.
Argumentatie
Vanuit de dienst Duurzaamheid wordt aangeraden om deze collegebeslissing te bevestigen. Met de 'Mijn Verbouwpremie' die gestart is op 1 oktober verwacht men veel meer vragen van burgers. Door de beperkte capaciteit van onze loketwerking is het niet mogelijk om van alle laatste wetswijzigingen op de hoogte te zijn.
Bovendien merken we nu al dat er meer mensen bij het OCMW komen aankloppen. Ook zij kunnen bij deze loketwerking terecht en zullen zo op de meest optimale manier verder geholpen worden.
Financiële weerslag
MJP nummer | AC nummer | Totaal Krediet | Uitgave |
MJP000590 | AC000330 | € 5.100 | € 4.777,83 |
Na bespreking,
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist om de collegebeslissing om toe te treden tot de intergemeentelijke loketwerking Wonen en Energie, die vanaf 2023 door IOK opgezet zal worden, te bevestigen.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.6. BESLISSING Vrije tijd. Goedkeuring aanpassing reglement voor toekenning van gewone projectsubsidies aan socio-culturele, jeugd- en sportverenigingen.
MOTIVERING:
Voorgeschiedenis
● 12 september 2016: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring reglement projectsubsidie jeugd.
● 12 september 2016: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring reglement projectsubsidie sport.
● 12 september 2016: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring gewone projectsubsidie socio-culturele verenigingen.
● 16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing houdende vaststelling meerjarenplan 2020-2025.
● 31 mei 2021: Goedkeuring reglement voor toekenning van gewone projectsubsidies aan socio-culturele, jeugd- en sportverenigingen.
Feiten en context
● De gewone projectsubsidies hebben als doel erkende verenigingen te ondersteunen bij het opzetten van projecten.
● De projectsubsidies zijn nodig om het verenigingsleven te stimuleren, ondersteunen en versterken.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.
Adviezen
● 12 september 2022: De sportraad geeft positief advies met opmerking voor het ontwerpreglement.
● 13 september 2022: De jeugdraad geeft positief advies voor het ontwerpreglement.
● 14 september 2022: De cultuurraad geeft positief advies met opmerkingen voor het ontwerpreglement.
● 20 september 2022: Financieel directeur geeft positief advies voor het ontwerpreglement.
Argumentatie
Het goedgekeurde projectsubsidiereglement van de gemeenteraad van 31 mei 2021 werd door de jury en de gemeentelijke diensten geëvalueerd. Hier werden enkele aanpassingen in voorgesteld om de verdeling van de projectsubsidies zo objectief mogelijk te verdelen.
Financiële weerslag
MJP nummer | AC nummer | Totaal Krediet | Uitgave |
MJP000186 | AC000121 | € 13.700,00 |
|
BESLUIT: unaniem
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist de reglementen voor toekenning van gewone projectsubsidies aan socio-culturele, jeugd- en sportverenigingen verenigingen, zoals goedgekeurd op 31 mei 2021, op te heffen met ingang op 22 oktober 2022.
Artikel 2:
Het aangepaste reglement voor toekenning van gewone projectsubsidies aan socio-culturele, jeugd- en sportverenigingen wordt als volgt goedgekeurd, met ingang op 22 oktober 2022:
GEWONE PROJECTSUBSIDIES AAN SOCIO-CULTURELE, JEUGD- EN SPORTVERENIGINGEN
Artikel 1: Doelstelling en definitie
Onder de hierna bepaalde voorwaarden en binnen de kredieten, voorzien op het jaarlijks
goedgekeurde budget van het Lokaal bestuur, kan een subsidie verleend worden aan projecten in de gemeente Hulshout.
De gewone projectsubsidies hebben als doel erkende verenigingen te ondersteunen bij het opzetten van projecten.
Het toekennen van subsidies gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, maar steeds na advies van de jury. Beslissingen waarbij het gemeentebestuur afwijkt van dat advies, moeten worden gemotiveerd.
Definitie van een project: Een project is een, in de tijd en middelen begrensde, activiteit om iets te creëren/organiseren. Het onderscheidt zich door zijn eenmalige karakter van een programma of proces en een duidelijk doel.
Definitie van een NIEUW project: Een nieuw project is een project dat voor de eerste keer in die vorm en/of organisatie voorkomt. Volgende voorbeelden worden niet aanzien als een nieuw project:
● Een bestaand project met een andere naam/plaats/tijdspanne/….
● Een bestaand project dat overgenomen wordt door een nieuwe vereniging.
● Een bestaand project waar inhoudelijk niets aan gewijzigd is.
Artikel 2: Toepassingsgebied
Alle erkende verenigingen (zowel socio-culturele, jeugd, sport, andere…) komen in aanmerking voor de gewone projectsubsidies.
Artikel 3: Projectvoorwaarden
3.1. Minimumvoorwaarden
Het voorgestelde project moet minstens voldoen aan volgende voorwaarden:
● Het project heeft een bijzonder en tijdelijk karakter.
● Het project moet opgezet worden door 1 of meerdere erkende Hulshoutse verenigingen.
● Plaatsvinden op grondgebied Hulshout of Hulshout moet als hoofdplaats fungeren.
● Het project heeft geen louter commercieel doel.
● Het project heeft een breed doelpubliek (meer dan eigen leden) en staat open voor iedereen.
Het project heeft een uitstraling binnen de eigen gemeentegrenzen en mogelijks daarbuiten.
Het project valt buiten de gewone, reguliere werking van de vereniging
Het project wordt zo duurzaam mogelijk georganiseerd, voor elk project wordt dan ook een groene-vent-scan van Vlaio ingevuld.
PROCEDURE
Artikel 4. Indienen aanvragen projectsubsidie
De verenigingen dienen jaarlijks een aanvraag tot subsidiëring aan het vrijetijdsloket te richten. De aanvraag moet minstens 2 maanden voorafgaand aan het evenement ingediend worden. Enkel indien een aanvraag gebeurd is voor 15 oktober in het voorafgaande jaar, is de aanvraag na goedkeuring zeker van subsidiëring. Bij een latere aanvraag is dit steeds afhankelijk van het budgetsaldo op het moment van de aanvraag. Het reglement en de aanvraagformulieren zijn beschikbaar op de website van gemeente Hulshout: www.hulshout.be. Bij de aanvraag dienen steeds de nodige bewijsstukken gevoegd te worden.
Artikel 5. Behandeling aanvragen projectsubsidies
Het toekennen van subsidies gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, maar steeds na advies van de jury. Beslissingen waarbij het gemeentebestuur afwijkt van dat advies, moeten worden gemotiveerd.
De aanvragen die ingediend zijn voor 15 oktober van het voorafgaande jaar, krijgen hun beslissing ten laatste op 31 december van het voorafgaande jaar.
De aanvragen die na 15 oktober ingediend zijn, krijgen hun beslissing ten laatste 2 maanden na indiendatum.
Artikel 6. De jury
Het college van burgemeester en schepenen stelt de jury jaarlijks samen. De jury wordt samengesteld door twee vertegenwoordigers (één vast jurylid + één vervanger) van elke adviesraad (jeugd, sport en cultuur). Elke adviesraad kan gezamenlijk één stem uitbrengen per project. Indien de twee vertegenwoordigers van mening verschillen is het vaste jurylid dat de doorslaggevende stem heeft.
De coördinator evenementen- en vrijetijdsloket wordt aangesteld als secretaris en is niet-stemgerechtigd. De betrokken schepenen kunnen aanwezig zijn als niet-stemgerechtigde waarnemer.
Artikel 7. Controle
De vereniging die gemeentelijke subsidie aanvraagt, dient elke vorm van controle te aanvaarden. De vereniging die valse of bedrieglijke gegevens meedeelt, wordt voor het lopende en volgende jaar voor subsidiëring uitgesloten. Toegekende subsidies van het dienstjaar worden teruggevorderd.
Artikel 8. Communicatie rond het project
De aanvrager verbindt zich ertoe om, indien zijn project geselecteerd wordt, bij elke communicatie betreffende dit project het logo van de gemeente te publiceren alsook te vermelden dat het project ondersteund wordt door het Lokaal bestuur Hulshout.
Artikel 9. Één aanvraag per project
Een aanvraag tot subsidiëring volgens dit subsidiereglement impliceert dat de organisator geen aanvraag indient gelinkt aan een ander projectsubsidiereglement binnen onze gemeente.
Indien het project wordt georganiseerd door meerdere verenigingen, kan er ook maar 1 aanvraag ingediend worden.
UITBETALING
Artikel 10. Uitbetalingsmodaliteiten projectsubsidies
Na goedkeuring van de subsidieaanvraag ontvangt de organisator 75% van het toegekende subsidiebedrag. Na afloop van het evenement dient de organisator de nodige bewijsstukken in te sturen binnen de 2 maanden na het evenement en zal het resterende bedrag van 25% worden uitbetaald voor het jaareinde, van het jaar waarin het project wordt georganiseerd.
Artikel 11. bewijsstukken van het project
Na afloop van het project dient de vereniging voor het gans gesubsidieerde bedrag facturen binnen te brengen om de uitgave te verantwoorden. Kan de organisator het toegekende subsidiebedrag niet volledig verantwoorden, dan wordt enkel het restbedrag uitbetaald óf het teveel uitbetaalde bedrag teruggeëist.
Volgende facturen worden aanvaard:
● Prestatievergoedingen voor presentatoren, workshops, initiaties, artiesten, scheidsrechters, trainers, …
● ‘billijke vergoedingen’ en Sabam voor het project
● huur of ontlening van materiaal voor het project
● huur van zaal (inclusief kosten nutsvoorzieningen), podium, tent, tafels en stoelen, geluids- en belichtingsapparatuur,…
● productie van communicatiemateriaal (drukwerken, kopies…) als aan het kostenbewijs een kopie / foto van het product gehecht is waaruit blijkt dat het voldoet aan artikel 8. ( max 50% van het totale subsidiebedrag)
● verzekeringen m.b.t. het initiatief
● Alle effectieve onkosten die gemaakt worden voor het project, uitgezonderd de goederen die met winst verkocht worden. ( drank, eten,…)
Op volgende manier kan je de onkosten bewijzen:
● Facturen ( duidelijke vermelding van de producten die in aanmerking komen tot subsidiëring)
● Kastickets zijn enkel aanvaardbaar als de producten die voor tussenkomst in aanmerking komen, duidelijk onderscheiden staan van eventuele andere producten.
● Schriftelijke overeenkomsten tussen een vertegenwoordiger van de organiserende instantie en een leverancier van een prestatie of product kunnen alleen geaccepteerd worden als ze: niet-handgeschreven zijn, een omschrijving bevatten van het betaalde product of de betaalde prestatie en ondertekend zijn door beide met naam vermelde partijen.
VERDELING SUBSIDIE
Artikel 12. Criteria
Aan de hand van het ingediend subsidiedossier, zal het project gescoord worden op volgende criteria:
● Actieve samenwerking met andere erkende Hulshoutse verenigingen
○ Met één vereniging
○ Met twee verenigingen
○ Met meer dan twee verenigingen
● Bereik van deelnemers / toeschouwers / promotie
○ Regionaal
○ Provinciaal
○ Vlaams/Belgisch/internationaal
● Toegankelijkheid van deelnemers / toeschouwers
○ Minimale toegankelijkheid
○ Matige toegankelijkheid
○ Grote toegankelijkheid
● Toegankelijkheid voor personen met een handicap
● Gebruik van fair trade producten
○ Gebruik van Fairtrade producten met volgende logo’s
● Aanwezigheid van officiële competitie
● Aanwezigheid van externe artiesten / optredens
● Nieuwe projecten
Aan de hand van die score zal het project in een bepaalde categorie worden ingedeeld, dat bepalend is voor de subsidie die het project zal ontvangen:
categorie 1: € 250 (0-3 punten)
categorie 2: € 500 (4-5 punten)
categorie 3: € 750 (6-7 punten)
categorie 4: € 1.000 (8-9 punten)
categorie 5: € 1.500 (10-... punten)
Indien het totaalbedrag van de subsidieaanvragen het in de begroting ingeschreven krediet overschrijdt, worden de subsidies procentueel verdeeld.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.7. BESLISSING De Merode. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Kruispuntbank UiTPAS.
MOTIVERING:
Voorgeschiedenis
● 6 april 2021: Collegebeslissing met goedkeuring van het aanvraagdossier en de implementatie van de UiTPAS de Merode door de gemeente Hulshout.
● 16 juni 2021: Goedkeuring van het aanvraagdossier UiTPAS de Merode door de Raad van Bestuur van Publiq.
● 28 maart 2022: Gemeenteraadsbeslissing met de goedkeuring van de overeenkomst, het kader en de afspraken rond de UiTPAS de Merode.
● 1 mei 2022: In samenwerking met cultuurregio de Merode lanceert de gemeente Hulshout de UiTPAS de Merode.
Feiten en context
● UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart voor iedereen maar geeft 80 % korting aan mensen in kansarmoede op een niet-stigmatiserende wijze. Meer informatie is terug te vinden in de samenwerkingsovereenkomst die goedgekeurd werd op de gemeenteraad van 28 maart 2022.
● De hoofddoelstelling van UiTPAS is de cultuur- en vrijetijdsparticipatie van mensen in kansarmoede verhogen. Daarom wensen wij alle inwoners van Hulshout met een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering persoonlijk aan te schrijven om hen te informeren dat zij recht hebben op een UiTPAS aan kansentarief.
● Hiervoor kunnen we gebruik maken van de gegevens uit de Kruispuntbank mits betaling en het volgen van de procedure. Omdat het gaat over vertrouwelijke gegevens dient deze procedure strikt gevolgd te worden en mogen de data alleen gebruikt worden om de betrokkenen te informeren over de UiTPAS aan kansentarief.
● Procedure:
○ Na goedkeuring door de gemeenteraad dient een aanvraagformulier (zie bijlage) en een kopie van de overeenkomst m.b.t. de UiTPAS gemaild te worden naar de Kruispuntbank. Op basis hiervan maakt de Kruispuntbank een overeenkomst en een technische bijlage op.
○ De Kruispuntbank bezorgt de gemeente een lijst met de gegevens van de inwoners die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering. De dienst burgerzaken zal gevraagd worden nog een controle uit te voeren, aangezien zij over de meest recente gegevens beschikken (bv. in geval van verhuis of overlijden).
○ De brief naar de rechthebbenden wordt verstuurd vanuit de dienst burgerzaken of de sociale dienst.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Adviezen
● 19 september 2022: gunstig advies DPO. Zie bijlage. Er is geen verdere verwerkingsovereenkomst nodig gezien het hier gaat om interne werking. ... Jullie medewerkers van de bevolkingsdienst zijn gebonden door een ethische code die voorziet in discretieplicht / vertrouwelijkheidsplicht waardoor er verder geen ingrepen meer nodig zijn.
Financiële weerslag
MJP nummer | AC nummer | Totaal Krediet | Uitgave |
MJP000270 | AC000193 | 6.175 euro | 367 euro |
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst Kruispuntbank goed te keuren, met betrekking tot het verkrijgen van een overzichtslijst met de gegevens van inwoners met recht op verhoogde tegemoetkoming in het kader van het recht op een UiTPAS aan kansentarief.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.8. BESLISSING OCMW. Goedkeuring subsidiedossier digibanken Zuiderkempen.
MOTIVERING:
Voorgeschiedenis
● 2 november 2021: Beslissing college van burgemeester en schepenen tot deelname aan de projectoproep "Digibanken - Voortraject".
● 2 november 2021: Beslissing vast bureau tot deelname aan de projectoproep "Digibanken - Voortraject".
● 20 december 2021: Kennisname en bekrachtiging door gemeenteraad en OCMW-raad tot deelname aan de projectoproep "Digibanken - Voortraject".
● 16 augustus 2022: Goedkeuring intentieverklaring deelname partnerschap project digibanken door vast bureau en college van burgemeester en schepenen.
Feiten en context
● Het project heeft volgende doelstellingen:
○ De arbeidsmarkt, job matching (vdab.be en LinkedIn), overheidsdienstverlening (VDAB en andere), maar ook het opleidingsaanbod is de afgelopen jaren meer en meer digitaal geworden Basis digitale vaardigheden zijn nodig om een opleiding te volgen, werk te zoeken en te solliciteren. Mensen die geen of weinig digitale skills hebben zullen logischerwijs moeilijker tot de arbeidsmarkt kunnen toetreden en/of aan de slag blijven. In de praktijk stellen we vast dat er grote nood is aan het ondersteunen van mensen met weinig tot geen digitale vaardigheden.
○ Via het project Digibanken Zuiderkempen willen we de doelgroep optimaal versterken (zowel via 1-op-1 begeleidingen als via een groepsaanbod) in hun zoektocht naar werk. We trachten hen zelfstandiger te maken op vlak van digitalisering door hen te ondersteunen in het online raadplegen van vacatures, online sollicitatieprocedures op te starten, het opmaken van een sollicitatiebrief en/of CV, werken met basisprogramma’s zoal Word & Excel, …
○ Binnen de Digibank Zuiderkempen voorzien we ook een aanbod op maat van mensen in (kans)armoede en gezinnen in problematische situaties (financieel, relationeel, …). De dienstverlening vanuit de digibank zal vrij toegankelijk zijn voor alle burgers die een ondersteuningsvraag hebben op vlak van e-inclusie.
● Als uitgangspunten voor de vorming en de werking van deze samenwerking engageren de kandidaat-partners zich om in te staan voor de lokale coördinatie van de openbare computerruimte(s) en de lokale afstemming met de partners binnen het Digibankenproject:
○ Werving, ondersteuning en aanspreekpunt voor de digi-vrijwilligers.
○ Bekendmaking werking Digibank bij burgers, personeel lokaal bestuur en andere lokale partners.
○ Afspraken met onderwijspartners & sociale partners rond lokale vormingsmomenten.
○ Verwerking registratiesysteem binnen het project Digibanken.
○ Deelname aan overlegmomenten i.h.k.v. het project.
○ Rapportering lokale werking aan de gemeenteraad.
● De kandidaat-partners vaardigen een vaste contactpersoon af in een projectgroep van ILV Tewerkstelling Zuiderkempen die de coördinatie van het project “Digibanken” op zich neemt. Wordt de projectaanvraag door de Vlaamse Overheid aanvaard, dan zal deze projectgroep het verdere traject blijven opvolgen. Wordt de projectaanvraag niet aanvaard, dan wordt deze intentieverklaring ontbonden.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
Adviezen
● 28 oktober 2021: Visum financieel directeur.
Argumentatie
De interlokale vereniging (ILV) Tewerkstelling Zuiderkempen wil de kans op een duurzame tewerkstelling verhogen door drempels naar tewerkstelling te verkleinen. Door in te zetten op partnerschappen zoals "Digibanken" trachten ze de kwetsbare groepen mee te krijgen in de digitaliseringsgolf en hen op een laagdrempelige manier maximaal te ondersteunen.
Financiële weerslag
MJP nummer | AC nummer | Totaal Krediet | Uitgave |
MJP001477 | 0904 | 4000 euro | 0 euro |
Goedgekeurde projecten binnen de subsidieoproep "Digibanken", zowel voortraject als implementatiefase, zijn voorzien van 100% financiering vanuit het departement Werk en Sociale economie.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het project digibanken zoals opgenomen in bijlagen.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.9. VRAAG Duurzaamheid. Project '1001 bomen om onze gemeente
groener te maken' - TA - Rist Heylen
VRAAG:
In het gemeenteboekje lezen we dat het de intentie is van de gemeente om iedereen aan te zetten meer te genieten van bomen én dat het ook de ambitie is om ervoor te zorgen dat het aantal bomen op het grondgebied zal toenemen.
In het artikel wordt verwezen naar de lokale plantdag voor wie zelf geen boom kan planten in eigen tuin.
● Wanneer vindt deze plantdag plaats
● Op welke locaties worden dan aanplantingen gedaan
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.10. VRAAG Stand van zaken windturbines. - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Stand van zaken windturbines.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.11. VRAAG Stand van zaken Ter Nethe. - TA - Gust Van den Bruel
VRAAG:
Stand van zaken Ter Nethe.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.12. VRAAG Cultuur: 11 november – Herdenking ‘Wapenstilstand’. Wat zijn dit jaar de plannen van het gemeentebestuur in Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek? - TA - Bart Ceulemans
VRAAG:
11 november – Herdenking ‘Wapenstilstand’. Wat zijn dit jaar de plannen van het gemeentebestuur in Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek?
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.13. VRAAG Cultuur. Stand van zaken monumenten. - TA - Dorien Van Opstal
VRAAG:
Stand van zaken monumenten.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.14. VRAAG Samenleving. Stand van zaken duiding op regenboogzitbanken. - TA - Gust Van den Bruel
VRAAG:
Stand van zaken duiding op regenboogzitbanken.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.15. VRAAG Dierenwelzijn. Stand van zaken losloopweide voor honden. - TA - Dorien Van Opstal
VRAAG:
Stand van zaken losloopweide voor honden.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.16. VRAAG Werking WZV Ter Nethe. Toelichting dat personeelsdienst gaat waargenomen worden door gemeentelijke diensten. - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Werking WZV Ter Nethe. Toelichting dat personeelsdienst gaat waargenomen worden door gemeentelijke diensten.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.17. VRAAG Communicatie; openbare werken. COMMUNICATIE over geplande wegenwerken. - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
1. Hoeveel tijd op voorhand weet de gemeente dat er ergens wegenwerken zullen uitgevoerd worden?
2. Hoe verloopt de communicatie daarover met de betrokkenen? Bestaat daar een procedure voor ?
3. Wat is de afspraak over de communicatie binnen de gemeente?
4. Kan de bouwfirma of het bedrijf dat de werken zal uitvoeren niet gedwongen worden minimaal 3 maand op voorhand te communiceren?
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.18. VRAAG Samenleving. Promoten invoering fiche voor vermissing van personen met een dementie. - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Samenleving. Promoten invoering fiche voor vermissing van personen met een dementie.
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.19. VRAAG Milieu; Energie. Doven straatverlichting - TA - Kurt Winkelmans
VRAAG:
Doven straatverlichting
Openbare zitting van GR van maandag 10 oktober 2022.
GR OZ A.20. VRAAG Lokale economie. Stand van zaken markt. - TA - Luc Van den Vonder
VRAAG:
Lokale economie. Stand van zaken markt.
Publicatie LBLOD
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.