Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 25 oktober 2021 om 19.00 uur tot 0:11 uur.

 

Aanwezig:

Elias De Wever: voorzitter

Geert Daems: burgemeester

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten: schepenen

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 Decreet lokaal bestuur), Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster: raadsleden

Jef Van Hoof: vertrouwenspersoon Gust Van den Bruel

Anita Van den Eynde: algemeen directeur

Verontschuldigd:

Kurt Winkelmans: raadslid

Vanaf punt A.15 verlaat Rist Heylen, raadslid de zitting.

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.1. KENNISNAME Lokale Economie. Toelichting Detailhandel Hulshout.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis dat Nathalie De Bock - detailhandelscoach van de Provincie Antwerpen - een toelichting geeft over de detailhandel in Hulshout.

Na bespreking,

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.2. KENNISNAME Herbestemming kerken. Bijkomende mondelinge toelichting aan het toegevoegd agendapunt (deelvraag 1) van de gemeenteraad van 30 augustus 2021.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de bijkomende mondelinge toelichting van burgemeester Geert Daems aan deelvraag 1 van het toegevoegd agendapunt "TA.38.VRAAG: Herbestemming kerken. (N-VA: Bart Ceulemans)" van gemeenteraad 30 augustus 2021.

"Voorzitter, ik ben van oordeel; en dit "om verder weinig constructieve discussie hierover te vermijden"; dat het aangewezen is om deelvraag 1 van toegevoegd agendapunt 38 van de vorige gemeenteraad te beantwoorden met de vermelding dat op deze bevraging niet werd gereageerd.

We stellen vast dat Hulshout deel uitmaakt van de grote meerderheid van gemeenten waarbij de burgemeester niet heeft gereageerd op deze bevraging. (116 hebben geantwoord, 184 hebben niet geantwoord).

Ik was van oordeel dat een antwoord op deze bevraging op dat ogenblik weinig toegevoegde waarde bood omwille de nog voorziene evaluatie door gemeentelijke bestuursorganen in het kader van deze herbestemming van kerken.

Een antwoord op de bevraging zou hoe dan ook een momentopname zijn in een evoluerend kader, als een voorafname op latere besluitvorming en evaluatie. Op de stand van zaken van de evoluerende beleidsvisie werd wel ingegaan en het antwoord op de deelvragen 2 en 3."

 

Bij de bespreking van agendapunt "A.3. BESLISSING: Woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen. Afbakening werkingsgebied voor de vorming van woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen." wordt er voorgesteld om in artikel 2 het voorlaatste bolletje aan te passen naar energieneutraal i.p.v. duurzaamheid.

De raad gaat unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen. Afbakening werkingsgebied voor de vorming van woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen.

BESLUIT: unaniem
 

Motivatie stem voor Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA staat achter het voorstel dat Saskia de idee van energie meeneemt naar de besprekingen.

Motivatie stem voor Rist Heylen: Voor de ganse Groen fractie: Groen sluit zich aan bij de stemmotivatie van N-VA en staat achter het voorstel dat Saskia de idee van energie meeneemt naar de besprekingen.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om aan te sluiten bij een werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij samen met volgende 10 gemeenten: Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Laakdal, Meerhout, Olen, Vorselaar en Westerlo.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt akte van de geformuleerde adviezen van de betrokken woonactoren en sluit zich aan bij de geformuleerde aandachtspunten:

         Een pragmatische uitvoering van het voorgestelde bestuursmodel.

         Voldoende tijd voor de vorming van de woonmaatschappij waarbij wordt gevraagd om de deadline van 1 januari 2023 te verlengen tot 31 december 2023.

         Ruime aandacht en middelen voor innovatie, groeimogelijkheden, samenwerking en

         zelfontwikkeling.

         Voldoende aandacht voor samenwerking en synergie op niveau van de zones in de vorm van toereikende personeelsequipe en middelen.

         Voldoende middelen om op niveau van de zones een sterke SVK-werking te garanderen.

         Opnemen van welzijns- of armoedeorganisaties in het bestuursschema van de woonactor.

         Een sociale aanpak van de kwetsbare huurders en voor ambitieuze doelstellingen inzake aangroei van de sociale woningen (SVK-werking).

         Efficiënte werking.

         De specifieke lokale context moet meegenomen kunnen worden in de besluitvorming.

         Brede en heldere communicatie.

         Nabijheid van de woonmaatschappij voor de klanten.

         Vernieuwing patrimonium (energieneutraal).

         Vervlechting lokaal woonbeleid met het sociaal beleid.

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat ermee akkoord dat het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens per gemeente zullen worden gehanteerd als objectieve criteria voor de stemrechtenverdeling tussen de betrokken gemeenten in de Algemene Vergadering en dit in een 50%-50% verhouding.

De stemrechtenverdeling zal worden geactualiseerd bij het begin (en halfweg) de legislatuur.

Artikel 4:

Dit voorstel van werkingsgebied en stemmenverdeling zal overgemaakt worden via woonmaatschappij@vmsw.be, samen met het aanvraagformulier en het verslag van het bovenlokaal woonoverleg (van 20 september 2021).

Artikel 5:

Deze beslissing wordt eveneens ter kennis gebracht van de provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.

 

Voor de stemming van agendapunt "A.4. BESLISSING: Duurzaamheid. Goedkeuring klimaatactieplan." vraagt raadslid Bart Celemans de schorsing voor 10 minuten. De zitting wordt van 22.20 uur tem 22.30 uur geschorst.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Duurzaamheid. Goedkeuring klimaatactieplan.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Saskia Luyten, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Elias De Wever
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Rist Heylen: Voor de ganse Groen fractie: Met het klimaatplan dat vandaag voorligt en de acties die hierin beschreven worden zal de gemeente Hulshout geen enkele relevante bijdrage leveren aan de verwachte CO²reductie, klimaatadaptatie of energietransitie. Het plan toont aan dat het gemeentebestuur de noodzaak van een ambitieus project voor Hulshout niet ernstig neemt en het nemen van concrete en doelgerichte acties gewoon voor zich uit schuift. Door nu geen grondige acties voor te stellen zet het bestuur van vandaag zich niet in voor de volgende generaties, onze kinderen en kleinkinderen. Daarom kunnen we dit plan niet goedkeuren als een klimaatplan voor de toekomst van Hulshout. Hoewel de tijd van praten voorbij is, staan we open voor een samenwerking, voor de participatie waartoe u oproept in uw plan, om deze oefening opnieuw te maken en ambitieus, concreet en doelgericht te doen wat Hulshout nodig heeft.
Motivatie onthouding Dorien Van Opstal: Voor de ganse N-VA fractie: We stellen ons als N-VA achter de klimaatdoelstellingen, zoals neergelegd in het Vlaamse Energie en Klimaatplan, en we geloven sterk in een bottom-up aanpak, waarbij de lokale besturen een grote verantwoordelijkheid dragen om die doelstellingen mee te behalen. Maar omwille van de weinige concrete acties in het plan, onthouden wij ons op deze stemming.

Als N-VA-fractie zijn wij pro hernieuwbare energie, en ook pro windturbines, maar wel enkel op die plaatsen waar ze het meest winst opleveren en het minst hinder veroorzaken voor mens en milieu. Voor windturbineprojecten bestaat een duidelijk ruimtelijk afwegingskader (omzendbrief RO/2014/02) dat bepaalt welke locaties het best geschikt zijn voor windenergie op land.

In het concrete dossier van Hulshout – Heultje-Westerlo (5 windturbines) heeft de minister van Energie de omgevingsvergunning voor Luminus geweigerd op basis van dit ruimtelijk kader en dit omwille van drie redenen: 1) het project is in strijd met de goede ruimtelijke ordening, want de windturbines staan te dicht bij de woonkernen van Heultje en Hulshout; 2) De nabijheid van een Seveso-bedrijf zorgt voor een hoog veiligheidsrisico; en 3) en de energetische optimalisatie is onvoldoende, omdat niet alle energie ter plekke kan worden afgenomen (er is dus te weinig potentieel op deze locatie: bij windturbines op een industrieterrein is het best mogelijke scenario immers dat alle stroom rechtstreeks door de (energie-intensieve) bedrijven kan worden afgenomen in plaats van dat er teveel stroom wordt geproduceerd die op het net moet worden geplaatst).

We vragen aan het gemeentebestuur zich, in dit dossier, achter de beslissing van de minister te scharen. Verder vragen we aan het schepencollege op de locaties, die door de minister afgekeurd zijn, geen vergunning tot het bouwen van windturbines toe te staan en daarnaast, de bevolking ruim en op voorhand te bevragen en te informeren over de locaties die men eventueel geschikt zou achten.

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om het Energie- en klimaatactieplan goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Jeugd. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Mentaal Welzijn.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan voorliggende samenwerkingsovereenkomst tussen gemeentebestuur Herselt, gemeentebestuur Hulshout en Arktos vzw. Dit met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2021.

"OVEREENKOMST MOVE-IT Herselt en Hulshout

Tussen

gemeente Herselt, vertegenwoordigd door haar college van burgemeester en schepenen, voor wie optreden Milo Anthonis, Voorzitter gemeenteraad en Tina Vervloessem, Algemeen Directeur,

gemeente Hulshout, vertegenwoordigd door haar college van burgemeester en schepenen, voor wie optreden Elias De Wever, Voorzitter gemeenteraad en Anita Van den Eynde, Algemeen Directeur

hierna genoemd de opdrachtgever, enerzijds

en

de organisatie Arktos vzw, Valkerijgang 26 - 3000 Leuven, vertegenwoordigd door Ellen Goovaerts, Algemeen Directeur en Bart Roels, Directeur Arktos Antwerpen, hierna genoemd de opdrachthouder, anderzijds

wordt overeengekomen wat volgt:

Art. 1. Situering van de opdracht

Met dit project willen Herselt en Hulshout inzetten op jongeren die rondhangen en men niet/moeilijk kan bereiken met het huidige aanbod.

Deze opdracht wordt mogelijk gemaakt door enerzijds de gemeente Herselt en de gemeente Hulshout, anderzijds door de projectsubsidie vanuit de Vlaamse overheid in het kader van “Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren”.

Art. 2. Algemene omschrijving van de opdracht

We formuleren de volgende doelstellingen voor het project:

1. Noden van jongeren verkennen

2. Jongeren een stem geven

3. Jongeren in hun kracht zetten/versterken

Een begeleider gaat de straat op om jongeren (6 tot 25 jaar) op te zoeken in hun eigen omgeving (o.a. op de speelpleintjes) en contact te leggen. Door regelmatig aanwezig te zijn op hun plekjes tracht de begeleider hun leefwereld te verkennen en een vertrouwensband op te bouwen om hen zo te ondersteunen in hun eigen leerproces.

De verdere omschrijving, uitwerking en concrete vertaling van deze opdracht wordt neergeschreven in het projectplan. Het ingediende dossier “Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren” vormt het vertrekpunt van de opdracht.

Art. 3. Beoogde resultaten

De beoogde resultaten werden in het aanvraagdossier concreet, praktisch en meetbaar gemaakt aan de hand van een aantal indicatoren. De verdere vertaling en uitwerking zal eveneens uitgewerkt worden in het projectplan.

Art. 4. Financiering

De toelage van 34.166 EURO wordt voorzien binnen het budget van de gemeente en dient voor de financiering van personeelskosten en werkingskosten voor de afgesproken projectperiode.

Art.5. Betalingsmodaliteiten

De tussenkomst van het bestuur wordt overgemaakt op eenvoudige vraag van de opdrachthouder na het ontvangen van een factuur in december 2021 met vermelding van de afgesproken modaliteiten (bv collegebeslissing, bestelbon, …).

De opdrachthouder verbindt zich er toe de financiering enkel aan te wenden voor kosten die gepaard gaan met de uitvoering van deze overeenkomst. De betalingen gebeuren door storting op het rekeningnummer van de opdrachthouder: 787-5329773-71 op naam van Arktos Antwerpen.

Art.6. Werkingskosten

De opdrachthouder gebruikt de ter beschikking gestelde middelen uitsluitend voor onkosten gemaakt voor het project.

Art.7. Duur van de overeenkomst

De overeenkomst geldt voor de duur van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2022 (met optie op verlenging).

Art.8. Financiële en inhoudelijke evaluatie van het project: Algemene bepalingen

De opdrachthouder verbindt er zich toe om uiterlijk 1 maand na het verlopen van de overeenkomst een inhoudelijk en een financieel verslag in te dienen. Deze verslagen moeten aantonen dat de actie werd uitgevoerd volgens de vooropgestelde resultaten en volgens de vooropgestelde projectbegroting.

De opdrachthouder verbindt zich ertoe om een evaluatie van het project te bespreken op de projectgroep.

Art.9. Financiële evaluatie

Het financieel verslag moet bezorgd worden aan Bart Verelst, Financieel Directeur gemeente Herselt, Kerkstraat 1A te 2230 Herselt – 014 539 018 – bart.verelst@herselt.be.

Art.10. Afwijkingen in de uitvoering

Wanneer de opdrachthouder vaststelt dat hij de overeenkomst niet kan uitvoeren zoals overeengekomen, moet hij onmiddellijk de opdrachtgever hiervan schriftelijk op de hoogte brengen. In onderling overleg en na kennisname hiervan door de projectgroep en het college zullen er verdere schikkingen ter zake getroffen worden.

Art.11. Beëindigen van de overeenkomst

Deze overeenkomst wordt beëindigd wanneer de opdrachthouder:

         de bepalingen van de uitvoering van de overeenkomst niet naleeft;

         de bedoelde resultaten niet realiseert, tenzij er hiervoor voldoende krachtige motiveringen kunnen gegeven worden, die de opdrachtgever aanvaardt.

De opdrachthouder wordt hiervan via een aangetekend schrijven in kennis gesteld.

De opdrachthouder kan de overeenkomst op eigen initiatief beëindigen wanneer de opdrachtgever beleidsbeslissingen neemt die de uitvoering van deze overeenkomst dusdanig hypothekeren dat de geloofwaardigheid ten aanzien van de beoogde doelgroep in het gedrang komt en verder werken zo goed als onmogelijk wordt.

De opdrachtgever wordt hiervan via een aangetekend schrijven in kennis gesteld. Ten vroegste één maand na de betekening eindigt dan deze samenwerkingsovereenkomst.

Art.12. Briefwisseling en communicatie

Alle briefwisseling m.b.t. de uitvoering van de opdracht moet gericht worden aan: Inne Hermans, Stafmedewerker welzijn OCMW Herselt, Kerkstraat 1A 2230 Herselt - 014 538 133 –inne.hermans@ocmwherselt.be en Anke Brems, deskundige jeugd Lokaal bestuur Hulshout, Prof Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout – anke.brems@hulshout.be

Treden op als contactpersoon tussen beide organisaties:

Voor de opdrachtgever:

Silke Philips, Jeugdconsulente gemeente Herselt, Asbroek 1H 2230 Herselt - 014 539 059 –

silke.philips@herselt.be

Nele Bylois, Diensthoofd sociale dienst OCMW Herselt, Kerkstraat 1A 2230 Herselt, 0475 782 715 –

nele.bylois@ocmwherselt.be

Karen Aerts, Beleidscoördinator burger en welzijn gemeente Hulshout, Grote Baan 264

2235 Hulshout, 015 750 100 – karen.aerts@hulshout.be

Anke Brems, deskundige jeugd Lokaal bestuur Hulshout, Prof Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout – anke.brems@hulshout.be

Voor de opdrachthouder:

Bart Roels, Directeur Arktos vzw ,Dr. van de Perrestraat 218b 2440 Geel – 0478 477 964 – broels@arktos.be

Lies Dierckx, Coördinator Arktos vzw, Dr. Vandeperrestraat 218b – 2440 Geel – 0479 78 39 93- ldierckx@arktos.be

Catha Ackermans, Vormingswerker Arktos vzw, Dr. Vandeperrestraat 218b – 2440 Geel - 0472 98 01 10- cathackermans@arktos.be

Art.13. Publiciteit

De opdrachthouder zal kenbaar maken dat de actie gerealiseerd wordt met de steun van het lokaal bestuur Herselt en Hulshout en met de steun van de Vlaamse Overheid.

Art.14. Geschillen

In geval van geschillen tussen de opdrachtgever en de opdrachthouder is de rechtbank van Turnhout bevoegd.

Art.15. Slotbepalingen

Deze overeenkomst is enkel mits onderling akkoord tussen de partijen aanpasbaar.

Opgemaakt te Geel op 1 september 2021 waarvan beide partijen erkennen er één exemplaar ontvangen te hebben.

Voor de opdrachthouder:

 

Ellen Goovaerts                                                   Bart Roels

Algemeen Directeur                                           Directeur

 

Voor de opdrachtgever:

Gemeente Herselt

 

Milo Anthonis                                                      Tina Vervloessem

Voorzitter gemeenteraad                                  Algemeen Directeur

 

Gemeente Hulshout

 

Elias De Wever                                                    Anita Van den Eynde

Voorzitter gemeenteraad                                  Algemeen Directeur"

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Boekstart. Goedkeuring engagementsverklaring 2022-2025.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de engagementsverklaring Boekstart goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING GAS. Goedkeuring aanstelling sanctionerend ambtenaar.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist Rik Wouters aan te stellen als sanctionerend ambtenaar van lokaal bestuur Hulshout.

Artikel 2:

Een Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de lokale besturen Geel, Laakdal, Meerhout, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar, Balen, Dessel, Mol, Herselt en Westerlo, de politiezone Zuiderkempen en de procureur des Konings.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING Welzijnszorg Kempen. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst over tot oprichting en uitbating van een zelfstandige groepering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst tot oprichting en uitbating van de betreffende zelfstandige groepering WZK Dienstverlening ZG goed (bijlage 1).

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist bij geheime stemming over te gaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger van de gemeente voor de stuurgroep van de zelfstandige groepering WZK Dienstverlening ZG.

Mevr. Karolien Laeremans bekomt 11 stemmen.

Dhr. Rist Heylen bekomt 8 stemmen.

Dhr. Rigo Huyskens bekomt 1 stem.

0 onthoudingen

0 blanco stem.

De gemeenteraad beslist mevr. Karolien Laeremans aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de stuurgroep van de zelfstandige groepering WZK Dienstverlening ZG.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Iverlek. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de buitengewone algemene vergadering van 10 december 2021.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 10 december 2021:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

3. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 10 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING CREAT. Goedkeuring agenda buitengewone algemene vergadering van 14 december 2021.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging CREAT van 14 december 2021:

1)      Toetreding van deelnemers.

2)      Actualiseren van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen.

3)      Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. artikel 432 DLB).

4)      Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB).

5)      Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing.

6)      Statutaire benoemingen.

Varia.

Artikel 2: 

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 14 december 2021, te onderschrijven en zijn/haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

Artikel 3: 

Een afschrift van dit besluit zal hetzij per post t.a.v. TMVS dv | p/a Intercommunaal beheer TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post, 20211214BAVTMVS@farys.be, gestuurd worden.

 

Tijdens de bespreking van agendapunt "A.11. BESLISSING: Gemeenteraad en OCMW-raad. Goedkeuring addendum." worden volgende administratieve aanpassingen voorgesteld:

         boven artikel 42 'Digitale raad' toevoegen

         in artikel 42 'federale' schrappen

         artikel 43 §2 'outlook' schrappen en vervangen door digitaal

         artikel 43 §4 'op' schrappen

         artikel 43 §11.2 'De geheime stemming verloopt via  www.menti.com.' vervangen door 'De geheime online stemming verloopt via een online stemmingsplatform.' en 'Wanneer de geheime stemming via Menti niet werkt' vervangen door 'Wanneer de geheime stemming via het online stemmingsplatform niet werkt'

De raad gaat unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Gemeenteraad en OCMW-raad. Goedkeuring addendum.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het addendum bij het huishoudelijk reglement van de gemeente- en OCMW-raad van 2 september 2019 goed te keuren als volgt:

ADDENDUM HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD EN OCMW-RAAD

Digitaal vergaderen

Art. 42

In uitzonderlijke omstandigheden (een crisisfase) kan de voorzitter van de gemeenteraad bepalen om een volledig digitale raad te organiseren.

Digitaal vergaderen

Art. 42

In uitzonderlijke omstandigheden (een crisisfase) kan de voorzitter van de OCMW-raad bepalen om een volledig digitale raad te organiseren.

Art. 43

§1

De zitting van de digitale gemeenteraad is enkel live online te volgen door:

         De leden van het college en de andere raadsleden en vertrouwenspersoon

         De algemeen directeur

         Een medewerker van de dienst Bestuursadministratie (secretariaat@hulshout.be)  en een technisch medewerker voor online support.

         eventueel een deskundige op uitnodiging van de voorzitter.

 

§2

De link voor de digitale zitting zal via een digitaal vergaderverzoek en via een gewone mail verstuurd worden.

 

§3

Gelieve ruim op voorhand in te loggen in de vergadering (bij voorkeur 15 minuten voor de aanvang van de zitting). Zo kunnen eventuele problemen tijdig worden verholpen en kan de vergadering op tijd starten.

 

Gelieve bij het inloggen, als gebruikersnaam enkel uw voor- en achternaam in te typen.

 

§4

Tijdens de digitale gemeenteraad is het niet toegelaten dat derden/publiek de zitting bijwonen. De vergadering wordt live gestreamd door het lokaal bestuur Hulshout via de website van het lokaal bestuur van Hulshout. Deelnemers mogen niet zelf streamen.

 

§5

Iedereen (raadsleden, pers, publiek en de eventueel uitgenodigde deskundige) kan de openbare zitting volgen via de livestream. De besloten zitting is enkel toegankelijk voor raadsleden, vertrouwenspersoon, de algemeen directeur, medewerker bestuursadministratie, deze wordt niet gestreamd.

 

§6

De opname wordt  achteraf ter beschikking gesteld op de website.

 

§7

De opname van de openbare zitting dient als zittingsverslag.

 

§8

Gelieve de zitting te blijven volgen, van zodra u bent aangemeld. Dit is van belang voor de stemmingen. Laat steeds de camera opstaan zodat er steeds een lopend beeld is van elk raadslid en demp het geluid. Het geluid mag enkel opgezet worden, indien u het woord krijgt van de voorzitter.

 

§9

De chatfunctie dient enkel om uw aanwezigheid te bevestigen en om het woord te vragen. Indien u het woord wil vragen, typt u ‘ik wil het woord’ in de chat. U neemt pas het woord als u dit krijgt van de voorzitter.

Indien u de online zitting uitzonderlijk toch (tijdelijk) moet verlaten, gelieve dit mee te delen via de chat-functie. Als u terug deelneemt, dient u dit eveneens via de chat te melden.

 

§10

Er wordt verzocht:

         aan de fractievoorzitters om op voorhand (ten laatste de dag van de raad voor 10 u) aan de voorzitter, algemeen directeur en bestuursadministratie door te geven, welke punten zij willen bespreken en wie dit zal doen. Dit om een vlotter verloop te garanderen.

         eventuele amendementen en stemmotiveringen op voorhand door te geven aan de algemeen directeur, voorzitter en bestuursadministratie. De amendementen worden voorgelezen bij de behandeling van het agendapunt. De stemmotivering wordt door de voorzitter voorgelezen na de stemming.

         wanneer er tijdens de zitting nog amendementen of stemmotiveringen zijn, deze door te mailen aan de voorzitter, algemeen directeur en bestuursadministratie.

 

§11.1

De stemming zal mondeling verlopen.

De voorzitter overloopt per fractie, elk raadslid in anciënniteit en vraagt elk raadslid te stemmen:

Voor

Tegen

of

Onthouding

Na de stemmingen deelt de voorzitter het resultaat mee.

 

§11.2

De geheime online stemming verloopt via een online stemmingsplatform. Tijdens de raad zal de voorzitter de code geven om in te loggen. De resultaten van de geheime stemming zullen bij het afsluiten van de stemming op het scherm getoond worden. De voorzitter zal het aantal stemmen herhalen.

OF

Wanneer de geheime stemming via het online stemmingsplatform niet werkt, zal de voorzitter aan de raadsleden vragen om een e-mail met hun stem aan de algemeen directeur (algemeen.directeur@hulshout.be) te sturen. De algemeen directeur bewaart het geheim van de stemming. Nadat iedereen zijn geheime stem heeft doorgemaild, zal de directeur, de aantallen van de stemming doorgeven.

Na elke stemming, zal de voorzitter het aantal stemmen herhalen.

Wanneer het aantal stemmen niet klopt met het aantal aanwezigen, zal opnieuw worden gestemd.

 

Art. 43

§1

De zitting van de digitale OCMW-raad is enkel live online te volgen door:

         De leden van het vast bureau en de andere raadsleden en vertrouwenspersoon

         De algemeen directeur

         Een medewerker van de dienst Bestuursadministratie (secretariaat@hulshout.be)  en een technisch medewerker voor online support.

         eventueel een deskundige op uitnodiging van de voorzitter.

 

§2

De link voor de digitale zitting zal via een digitaal vergaderverzoek en via een gewone mail verstuurd worden.

 

§3

Gelieve ruim op voorhand in te loggen in de vergadering (bij voorkeur 15 minuten voor de aanvang van de zitting). Zo kunnen eventuele problemen tijdig worden verholpen en kan de vergadering op tijd starten.

 

Gelieve bij het inloggen, als gebruikersnaam enkel uw voor- en achternaam in te typen.

 

§4

Tijdens de digitale OCMW-raad is het niet toegelaten dat derden/publiek de zitting bijwonen. De vergadering wordt live gestreamd door het lokaal bestuur Hulshout via de website van het lokaal bestuur van Hulshout. Deelnemers mogen niet zelf streamen.

 

§5

Iedereen (raadsleden, pers, publiek en de eventueel uitgenodigde deskundige) kan de openbare zitting volgen via de livestream. De besloten zitting is enkel toegankelijk voor raadsleden, vertrouwenspersoon, de algemeen directeur, medewerker bestuursadministratie, deze wordt niet gestreamd.

 

§6

De opname wordt  achteraf ter beschikking gesteld op de website.

 

§7

De opname van de openbare zitting dient als zittingsverslag.

 

§8

Gelieve de zitting te blijven volgen, van zodra u bent aangemeld. Dit is van belang voor de stemmingen. Laat steeds de camera opstaan zodat er steeds een lopend beeld is van elk raadslid en demp het geluid. Het geluid mag enkel opgezet worden, indien u het woord krijgt van de voorzitter.

 

§9

De chatfunctie dient enkel om uw aanwezigheid te bevestigen en om het woord te vragen. Indien u het woord wil vragen, typt u ‘ik wil het woord’ in de chat. U neemt pas het woord als u dit krijgt van de voorzitter.

Indien u de online zitting uitzonderlijk toch (tijdelijk) moet verlaten, gelieve dit mee te delen via de chat-functie. Als u terug deelneemt, dient u dit eveneens via de chat te melden.

 

§10

 Er wordt verzocht:

         aan de fractievoorzitters om op voorhand (ten laatste de dag van de raad voor 10 u) aan de voorzitter, algemeen directeur en bestuursadministratie door te geven, welke punten zij willen bespreken en wie dit zal doen. Dit om een vlotter verloop te garanderen.

         eventuele amendementen en stemmotiveringen op voorhand door te geven aan de algemeen directeur, voorzitter en bestuursadministratie. De amendementen worden voorgelezen bij de behandeling van het agendapunt. De stemmotivering wordt door de voorzitter voorgelezen na de stemming.

         wanneer er tijdens de zitting nog amendementen of stemmotiveringen zijn, deze door te mailen aan de voorzitter, algemeen directeur en bestuursadministratie.

 

§11.1

De stemming zal mondeling verlopen.

De voorzitter overloopt per fractie, elk raadslid in anciënniteit en vraagt elk raadslid te stemmen:

Voor

Tegen

of

Onthouding

Na de stemmingen deelt de voorzitter het resultaat mee.

 

§11.2

De geheime online stemming verloopt via een online stemmingsplatform. Tijdens de raad zal de voorzitter de code geven om in te loggen. De resultaten van de geheime stemming zullen bij het afsluiten van de stemming op het scherm getoond worden. De voorzitter zal het aantal stemmen herhalen.

OF

Wanneer de geheime stemming via het online stemmingsplatform niet werkt, zal de voorzitter aan de raadsleden vragen om een e-mail met hun stem aan de algemeen directeur (algemeen.directeur@hulshout.be) te sturen. De algemeen directeur bewaart het geheim van de stemming. Nadat iedereen zijn geheime stem heeft doorgemaild, zal de directeur,

de aantallen van de stemming doorgeven.

Na elke stemming, zal de voorzitter het aantal stemmen herhalen.

Wanneer het aantal stemmen niet klopt met het aantal aanwezigen, zal opnieuw worden gestemd.

Artikel 2:

Het addendum treedt onmiddellijk in werking.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.12. VRAAG RUIMTELIJKE ORDENING. bouwontwikkelingen centrum Westmeerbeek. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Graag hadden we inzicht bekomen over de voorgestelde rooilijnen in westmeerbeek centrum in kader van de nieuwe bouwontwikkelingen. Hoe staat dit in verhouding met de verkeersafwikkeling?

ZIjn er bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden voor een veiliger en vlotter verkeer?

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.13. VRAAG MOBILITEIT: Bike2school-project. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Hoe verloopt het bike to schoolporject? Welke scholen nemen deel? Hoe ervaren de kinderen het beloningssysteem?

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.14. VRAAG GEMEENTELIJKE WERKING: samenwerkingsverbanden. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

We keurden net nieuwe samenwerkingverbanden goed. Ondertussen is er een plethora aan samenwerkingen, koepels, uitwisselingen en grensoverschrijdende projecten. Wordt het niet wat veel? Wat is het standpunt van de CD&V over fusioneren? Welke wisselwerking is er hier met de nieuwe bouwmaatschappij?

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.15. VRAAG VOLKSGEZONDHEID: evenementen. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Er zijn zeer veel evenement aanvragen. Hoe gaat het bestuur hier mee om? Komen er extra covid safe maatregelen. (Hulshout doet het niet zo goed op het moment)

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.16. VRAAG VOLKSGEZONDHEID: Verplichte vaccinatie voor rusthuispersoneel. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Hoe zit dat op het moment?

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.17. VRAAG Kerkruïne Sint-Michiel: renovatie & herbestemming: stand van zaken? - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

1. In het verslag van de vergadering van het CBS van maandag 20/09/2021 vinden we volgend agendapunt terug: "A.6. BESLISSING: Revalorisatie en consolidatie van kerkruïne Sint-Michiel te Hulshout. Goedkeuring proces-verbaal van vaststelling van ernstige vertraging." Graag een toelichting vanuit het CBS hieromtrent.

2. In zoverre dit in de toelichting niet aan bod komt, ook graag een algemene stand van zaken m.b.t. de aan de gang zijnde renovatie & herbestemming.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.18. VRAAG Kasteel Hof ter Borght: renovatie & herbestemming: stand van zaken? - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Graag een toelichting vanuit het CBS omtrent de stand van zaken m.b.t. de aan de gang zijnde renovatie & herbestemming.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.19. VRAAG Antwoord op herhaalde bijkomende vraag na verkregen info na klacht? - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

In de gemeenteraadszitting van 19 april 2021 werd o.a. agendapunt TA.29. behandeld, ingediend door een collega-raadslid.

Tijdens de bespreking stel ik bijkomende vragen.

Schepen Van Looy beschikt niet meteen over de nodige info, waarvoor alle begrip, maar belooft om hierop alsnog terug te zullen komen.

Omdat een antwoord uitblijft, kaart ik dit in de gemeenteraadszitting van 31 mei 2021 bij aanvang aan.

De voorzitter van de raad treedt mij hierin duidelijk bij.

Nog steeds blijft een antwoord echter uit, waarop ik op 08/07/2021 hierover een klacht indien bij het ABB van de Vlaamse overheid.

Op 12/08/2021 concludeert waarnemend gouverneur Bram Adams het volgende: "Er zijn geen excuses om deze belofte niet na te komen. Zij moet u zo snel mogelijk een antwoord op uw vragen bezorgen. Ik zal het bestuur hierop wijzen."

Op 15/08/2021 ontvang ik de volgende e-mail van de schepen:

Op 13/09/2021 repliceer ik hierop met het volgende bericht:

 

Vermits ook nu weer een antwoord uitblijft, stuur ik een herinnering op 05/10/2021, waaraan opnieuw geen gevolg wordt aan gegeven.

Graag daarom nu eindelijk een antwoord op mijn bijkomende vraag: Kan/wil je mij nog even verduidelijken wat je precies bedoelt met: "Er bestond tevens een belangrijke overlapping met het systeem Fost Plus."?

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Verkeersveiligheid. Graag feedback over de verkeerscommissie van september. Uitbreiding zone 50 schoolomgeving en veilige omleiding. - TA - Luc Van den Vonder

VRAAG:

Graag feedback over de verkeerscommissie van september. Uitbreiding zone 50 schoolomgeving en veilige omleiding

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Verkeersveiligheid. Aanbreng fietssuggestie strook J. Verlooyplein. - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

Aanbreng fietssuggestie strook J. Verlooyplein. 

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.22. VRAAG Mobiliteit. Schilderen belijning en zebrapad Jozef Michielsstraat. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Schilderen belijning en zebrapad Jozef Michielsstraat.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.23. VRAAG Wat is de herbestemming van huidige schoolgebouwen, bib en gemeentehuis? - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

Wat is de herbestemming van huidige schoolgebouwen, bib en gemeentehuis?

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.24. VRAAG Situatie Corona-epidemie in Hulshout : stand van zaken. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Situatie Corona-epidemie in Hulshout : stand van zaken

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 25 oktober 2021.

 

GR OZ  A.25. VRAAG Opvolging : aanplant bloemen in de dorpskernen. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Voorgeschiedenis :

GR 25/11/2019 : agendapunt 31 : Aanplant bloemen in de dorpskernen - goedkeuring

Artikel 1:

Het gemeentebestuur voorziet de nodige budgetten voor het aanplanten van bloemen in bloemperken en/of -bakken.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt op welke plaatsen er bloemen kunnen worden geplaatst en/of geplant, en dit bij voorkeur tegen het eerstvolgende plantseizoen voor voorjaarsbloembollen.  Voor de zomer worden er éénjarige bloemplanten voorzien in de borders of plantbakken.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt hoe de burgers kunnen gestimuleerd worden om ook in hun (voor)tuin meer bloemende planten te voorzien.  Een te onderzoeken piste hierbij is een groepsaankoop ondersteund door de gemeente.

Vragen :

         Kan u concreet de plantplanning geven voor het aanplanten van de voorjaarsbloembollen, aan te planten dit najaar ? (welke soorten, waar, wanneer ?)

         Zijn er door het CBS al initiatieven ondernomen aangaande art. 3 van de beslissing van november 2019 ?

 

Publicatiedatum: 22/12/2021