Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 23 september 2024.
RMW OZ A.1. BESLISSING Raad voor maatschappelijk welzijn. Goedkeuring notulen van 2 september 2024.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 2 september 2024: De raad voor maatschappelijk welzijn vindt plaats.
● De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:
○ artikel 74 over de goedkeuring van de notulen.
○ artikel 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 2 september 2024 goed zonder opmerkingen.
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 23 september 2024.
RMW OZ A.2. BESLISSING Welzijn. Goedkeuring gebruikersreglement van het Dorpsrestaurant.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 13 oktober 2010: Start Dorpsrestaurant.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78.
Argumentatie
Het gebruikersreglement beschrijft de dagelijkse werking van het Dorpsrestaurant. Om een goede werking te verzekeren is een gebruikersreglement aangewezen.
Bij annulering kan er geen maaltijd afgehaald worden omwille van de voedselveiligheid. De voedselveiligheid heeft strenge regels die we niet kunnen nakomen bij het Dorpsrestaurant. Zo moet er moet op elke gesealde maaltijd een label komen met allergieën, houdbaarheidsdatum, manier van bewaring, .... Aangezien dit niet voor elke maaltijd hetzelfde is, vraagt dit van de keuken een enorm administratief werk. Het is ook niet de bedoeling om te concurreren met privéorganisaties. Het doel van het Dorpsrestaurant (zie hoofdstuk 3) gaat verloren wanneer we aanbieden om maaltijden mee te geven.
Het tafelbier zal niet meer worden aangeboden op het Dorpsrestaurant omdat we een gezonde gemeente zijn en alcoholverbruik niet willen promoten. De keuken heeft geen alternatief zonder alcohol aan dezelfde prijs van het tafelbier.
Facturatie en achteraf betalingen zijn zaken die steeds meer en meer voorkomen in onze samenleving. We hebben ervoor gekozen om deze manieren van betalen te implementeren in het Dorpsrestaurant omdat dit een veilige omgeving is waar mensen dit kunnen proberen en hier mee leren omgaan. Wanneer we merken dat iemand hier moeite mee heeft, kan een maatschappelijk assistent hen hierbij helpen. Het is de taak van een OCMW om de meest kwetsbare mensen mee te nemen in een steeds veranderende samenleving. Door dit te implementeren kunnen we waar nodig mensen vaardigheden aanleren die ze zeker en vast nodig hebben in deze samenleving.
Financiële weerslag
Geen financiële weerslag.
Beleidsdoelstelling | BD000004 Begeleiding meest kwetsbaren. |
Actieplan | AP000046 Ouderen ondersteunen in hun zoektocht naar zelfredzaamheid en zelfstandigheid. |
Actie | AC000288 Organisatie van een wekelijks Dorpsrestaurant. |
MJP-nummer | MJP000509 WLZ Sociaal restaurant |
Beschikbaar krediet | 14.824,32 euro |
Totaal krediet | 14.824,32 euro |
Na bespreking,
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het gebruikersreglement van het Dorpsrestaurant goed te keuren.
"Gebruikersreglement van het Dorpsrestaurant"
Artikel 1. Definities
De gebruiker: Een gebruiker van het Dorpsrestaurant van Hulshout is een persoon die regelmatig of éénmalig
gebruik maakt van de diensten en faciliteiten. Het Dorpsrestaurant staat open voor alle inwoners van Hulshout en daarbuiten waarbij er bijzondere aandacht is voor senioren en kwetsbare personen.
Artikel 2. Toepassingsgebied
Dit gebruikersreglement regelt de organisatie van het Dorpsrestaurant van het lokaal bestuur Hulshout.
De voorwaarden zoals beschreven in dit reglement zijn van toepassing op alle gebruikers van het Dorpsrestaurant en de vrijwilligers die de werking verzekeren.
Artikel 3. Doel
Het Dorpsrestaurant is er voor iedereen die in een gezellige sfeer wil samenkomen om te genieten van een budgetvriendelijk en gezond middagmaal. Het is een plaats waar we mensen willen samenbrengen en het samenhorigheidsgevoel in de gemeente wil aanwakkeren. Het Dorpsrestaurant kan er voor zorgen dat meer mensen elkaar geregeld in een ontspannen sfeer kunnen ontmoeten.
De werking van het Dorpsrestaurant wordt ondersteund door vrijwilligers.
Artikel 4. Organisatie van het Dorpsrestaurant
§1. Datum en plaats
Het Dorpsrestaurant vindt iedere week plaats op woensdagmiddag van 12 uur tot 13:30 uur in zaal de Diamant, Grote Baan 262, 2235 Hulshout. De gebruikers zijn welkom vanaf 11:30 uur. Tijdens de kerstperiode en tijdens feestdagen is het Dorpsrestaurant gesloten.
Het bestuur kondigt eventuele sluitingsdagen minstens één maand vooraf aan via de kanalen van het lokaal bestuur.
Bij onvoorziene sluiting contacteert het bestuur alle ingeschreven deelnemers telefonisch.
§2. Aanbod
Gebruikers krijgen een 3-gangenmaaltijd die bestaat uit voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.
Het voorgerecht wordt voor iedereen geserveerd om 12 uur gevolgd door het hoofdgerecht en dessert. Voor gebruikers die later toekomen dan 12:30 uur worden geen maaltijden opzij gehouden.
Het menu wordt samengesteld en gecommuniceerd voor de volgende maand.
Gebruikers geven eventuele dieetwensen of allergieën bij de inschrijving door.
Tijdens de maaltijd staat er steeds kosteloos plat water en bruiswater op tafel voor de gebruikers.
§3. Inschrijving
Deelnemen aan het Dorpsrestaurant kan alleen na inschrijving.
Inschrijven kan bij een bezoek aan het Dorpsrestaurant voor de weken erna. De inschrijvingen vinden plaats van 13uur tot 13:30 uur. Verder kan inschrijven telefonisch, via mail of op afspraak, ten laatste op donderdagmiddag om 12 uur voor de daaropvolgende woensdag.
Om de veiligheid en de gezondheid van de gebruikers te beschermen, ontvangen we geen gebruikers die ziek zijn met risico op besmetting van andere gebruikers.
§4. Annuleren
Als de gebruiker na inschrijving niet in de mogelijkheid is om naar het Dorpsrestaurant te komen, dan zijn er twee mogelijkheden.
Ofwel zoekt de gebruiker een derde om de plaats in te nemen en regelt hij de betaling met die derde.
Ofwel annuleert de gebruiker de inschrijving. Annuleren is kosteloos tot maandagmiddag 12 uur voor de daaropvolgende woensdag. Bij laattijdig annuleren vervalt de inschrijvingskost van 8 euro, maar wordt er wel een administratieve kost van 2,50 euro aangerekend.
De gebruiker verwittigt in elk geval de zorgcoördinator ten laatste om 10 uur op de woensdag dat het Dorpsrestaurant waarvoor ingeschreven is, plaatsvindt.
§5. Gedrag en verantwoordelijkheid
De gebruikers gaan respectvol om met medegebruikers, vrijwilligers en medewerkers van het Dorpsrestaurant. Het is niet toegestaan om agressief, discriminerend of ander ongepast gedrag te vertonen binnen de faciliteiten van het Dorpsrestaurant.
Het Dorpsrestaurant behoudt zich het recht voor om een gebruiker te verwijderen uit de dienstverlening bij wangedrag, herhaalde schendingen van de gedragsregels of andere ernstige redenen die de werking storen. Een dergelijke beslissing zal worden genomen door de zorgcoördinatoren van het OCMW van Hulshout na zorgvuldige overweging.
§6. Klachten
Een klacht wordt gedefinieerd als een uiting van ontevredenheid over de dienstverlening, het gedrag van het personeel of vrijwilligers, de kwaliteit van de maaltijden, of andere aspecten gerelateerd aan het dorpsrestaurant.
Klachten kunnen worden ingediend volgens de klachtenprocedure zoals vermeld op de website van de gemeente Hulshout (https://www.hulshout.be/nl/bestuur/klacht-indienen-melding-doen).
Artikel 5. Aansprakelijkheid
Het Dorpsrestaurant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige schade aan eigendommen of letsel aan personen tijdens het gebruik van haar diensten tenzij er sprake is van nalatigheid van haar kant.
Artikel 6. Inwerkingtreding
Dit reglement heft alle vorige reglementen op en gaat van kracht op 1 januari 2025.
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 23 september 2024.
RMW OZ A.3. BESLISSING Sociale dienst. Goedkeuring aanpassing samenwerkingsovereenkomst Verslavingskoepel Kempen VZW.
MOTIVERING:
Feiten en context
● 25 mei 2021: Het college van burgemeester en schepenen geeft positief advies voor de samenwerkingsovereenkomst met de Verslavingskoepel VZW en gemeente Herselt, Westerlo en Hulshout.
● 16 juni 2021: het Bijzonder comité voor sociale dienst geeft positief advies voor samenwerkingsovereenkomst met de Verslavingskoepel VZW en gemeente Herselt, Westerlo en Hulshout.
● 28 juni 2021: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst met de Verslavingskoepel VZW en gemeente Herselt, Westerlo en Hulshout goed.
● Vanaf 2025 zal de Verslavingskoepel de gevraagde bijdragen indexeren met de index van het voorafgaande jaar. Een addendum voor de samenwerkingsovereenkomst is als bijlage toegevoegd.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 78.
Argumentatie
De Verslavingskoepel Kempen VZW (VKK) is een netwerk- en platformorganisatie die als doel heeft: de hulp voor een persoon met een verslaving in de Kempen te verbeteren. De VKK creëert samen met organisaties uit de Geestelijke Gezondheidszorg (CAW de Kempen, CGG Kempen, MSOC), de eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg (huisartsen, verslavingsartsen, Ziekenhuisnetwerk Kempen), WZK en de lokale besturen van de Kempen een Kempisch model verslavingszorg. De VKK organiseert een open werking via contactgroepen en individuele gesprekken met ervaringsdragers verslaving. De ervaringsdragers geven hun anonimiteit op om hulpvragenden bij te staan met hun ervaringskennis. Ze zijn gestabiliseerde verslaafden of hun mantelzorgers. Ze informeren, sensibiliseren en gidsen het individu vanuit hun eigen verhalen en vanuit hun kennis van het zelfhulplandschap en de zorgverlening. De VKK creëert hiervoor de mogelijkheden, helpt bij nieuwe initiatieven en participeert in projecten.
De doelgroep van de werking is dan ook breed, verslavingsproblemen zonder onderscheid, personen die een verslaving hebben of gehad hebben, mantelzorgers, vrijwilligers, professionelen, …. Iedereen die betrokken is bij verslavingsproblemen wordt uitgenodigd tot participatie.
De werking is herstelgericht. De VKK bouwt bruggen tussen lokale besturen, het zelfhulplandschap en de zorgverleners om ervaringskennis en professionele kennis samen in te zetten. De ervaringsdragers kunnen zich binnen gemeenten Westerlo-Herselt-Hulshout inzetten voor Dienst Gelijke Kansen, de jeugddienst, het OCMW, buurtzorg en de maatschappelijke diensten van de politie. Zij vormen mee de brug naar contactgroepen en andere zelfhulpgroepen in de eigen gemeente, maar ook naar contactgroepen en zelfhulpgroepen in de regio, naar de huisartsen, naar de eerstelijns-drughulpverlening en naar de GGZ. Ze zijn eveneens de brug, ‘door de muren door’ (transmuraal), voor het AZ Geel en worden nu ook de brug voor AZ Herentals, AZ Mol en AZ Turnhout. Verslaving is immers een levenslang probleem, stoppen met gebruik een levenslange opdracht, waardoor elke stukje kennis en elke soort hulp een deeltje van de oplossing kan bieden.
De doelstelling is te komen tot een samenwerking met bij de doelgroep betrokken diensten van gemeenten Westerlo-Herselt-Hulshout en op termijn een bijkomende contactgroep op te richten in gemeenten Westerlo-Herselt-Hulshout.
Na de moeilijke start in de eerste twee COVID-jaren is de contactgroep- en ervaringsdragers-werking van het Kempische model Verslavingszorg in een stroomversnelling gekomen. In 2023 realiseerde de werking meer dan 4.000 contacten met personen met een verslaving, hun naasten en betrokkenen. Zowel de individuele gesprekken, de deelname aan contactgroepen als het preventiewerk namen toe.
De groei brengt ook andere taken mee, zoals blijven voldoen aan de GDPR-regels, aan de regels van een autonome vrijwilligersorganisatie en van een VZW die gezondheidsgegevens verwerkt. In 2024 is er al overgegaan van een vrijwilligerscontract voor ICT naar een part-time tewerkstelling binnen het kader van een progressieve tewerkstelling. Een gedeeltelijke professionalisering van het secretariaat en onthaal zal op korte termijn ook noodzakelijk worden.
De organisatie zet zich in om een Vlaamse en federale erkenning te verkrijgen en probeert steeds de meerkost voor iedereen die mee in de platformwerking participeert te beperken. Vanaf 2025 zal de Verslavingskoepel de gevraagde bijdragen indexeren met de index van het voorafgaande jaar. Een addendum voor de samenwerkingsovereenkomst is als bijlage toegevoegd.
Gezien de laagdrempeligheid en goede werking van de contactgroepwerking van Verslavingskoepel VZW is het een meerwaarde om deze werking verder te zetten.
Financiële weerslag
In het verleden is deze kost betaald door de Vlaamse coronasubsidie. Voor 2025 is het nog mogelijk om deze kosten te betalen via de subsidie. Vanaf 2026 moet er een nieuwe budgetsleutel opgemaakt worden.
MJP- nummer | AC nummer | Totaal Krediet | Uitgave |
MJP001870
| AC000237
| 1379 | 3.500 euro (incl. BTW) waarvan 700 euro voor Hulshout. Vanaf 2025 (jaarlijkse kost + onkostenvergoeding) x gezondheidsindex. |
BESLUIT: unaniem
Enig artikel:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt bijlage 1 van de samenwerkingsovereenkomst met vzw Verslavingskoepel Kempen en de OCMW's van Herselt, Westerlo en Hulshout goed:
"Bijlage 1 aan de samenwerkingsovereenkomst Verslavingskoepel Kempen VZW OCMW’s Herselt - Hulshout - Westerlo daterend van 12 juli 2021"
Aanpassing aan Artikel 6: Onkostenvergoeding van de samenwerkingsovereenkomst6.1.Contactgroepwerking: er wordt een onkostenvergoeding in de vorm 3 500 € per jaar betaald door de OCMW’s Herselt-Hulshout-Westerlo aan de Verslavingskoepel Kempen voor het organiseren van één wekelijkse contactgroep, de kilometervergoeding van de trekker van de contactgroep en de kilometervergoeding van de ervaren vrijwilliger die de lokale contactgroep begeleidt. Trekker en begeleider zijn ervaringsdragers.
De Verslavingskoepel Kempen organiseert intervisie en opleiding voor de trekker en begeleider. Dit bedrag wordt in 2025 jaarlijks geïndexeerd volgens de gezondheidsindex. Voor 2025 wordt de gezondheidsindex van het jaar 2024 genomen. De volgende jaren wordt het bedrag op dezelfde manier aangepast aan de gezondheidsindex (het voorgaande jaar als referentiejaar).
De OCMW’s Herselt-Hulshout-Westerlo kiezen om de werking gezamenlijk en progressief op te starten, waarbij OCMW Herselt het voortouw neemt en de andere gemeenten de optie van bijkomende contactgroepen onderschrijven. Een extra contactgroep kan enkel opgericht worden na overleg tussen de drie lokale besturen en na goedkeuring van het vast bureau van de OCMW’s Herselt-Hulshout-Westerlo. Elke extra contactgroep heeft een vaste onkostenvergoeding ten bedrage van 2 500 €. Het bedrag van de kosten van de contactgroepwerking en de direct toegewezen werkingskosten zullen verdeeld worden over de drie OCMW’s volgens volgende verdeelsleutel: 30 % voor het OCMW Herselt, 20 % vor het OCMW Hulshout en 50 % voor het OCMW Westerlo. Jaarlijks verstuurt OCMW Herselt een afrekening naar de OCMW’s van Hulshout en Westerlo.
6.2. Individuele gesprekken: OCMW’s Herselt-Hulshout-Westerlo geeft een onkostenvergoeding in de vorm van een kilometervergoeding aan de ervaringsdragers is en spreekt met hen de modaliteiten van indienen van onkosten en terugbetaling af.
Een forfait van 200 € wordt hiervoor voorzien en overgemaakt aan de Verslavingskoepel Kempen. Dit bedrag wordt in 2025 jaarlijks geïndexeerd volgens de gezondheidsindex. Voor 2025 wordt de gezondheidsindex van het jaar 2024 genomen. De volgende jaren wordt het bedrag op dezelfde manier aangepast aan de gezondheidsindex (het voorgaande jaar als referentiejaar).
Danny Mattheus Geert Daems Rist Heylen Elien Bergmans Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Jos Voet Kurt Albert Katrien Monsecour Britt De Ceuster Dorien Van Opstal Luc Van den Vonder Karolien Laeremans Dries Van Hoof Kurt Winkelmans Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Tania Vrindts Ria Van den Eynde Sofie Van Lommel Joost Verhaegen Geert Vermunicht Danny Mattheus Geert Daems Rist Heylen Elien Bergmans Rigo Huyskens Kristina Van den Heuvel Jos Voet Kurt Albert Katrien Monsecour Britt De Ceuster Dorien Van Opstal Luc Van den Vonder Karolien Laeremans Kurt Winkelmans Hilde Van Looy Gust Van den Bruel Tania Vrindts Sofie Van Lommel Joost Verhaegen Geert Vermunicht Geert Daems Elien Bergmans Britt De Ceuster Geert Vermunicht Jos Voet Hilde Van Looy Joost Verhaegen Karolien Laeremans Rigo Huyskens Tania Vrindts Kristina Van den Heuvel Sofie Van Lommel Kurt Albert Kurt Winkelmans Luc Van den Vonder Danny Mattheus Dorien Van Opstal Katrien Monsecour Gust Van den Bruel Rist Heylen aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 23 september 2024.
RMW OZ A.4. BESLISSING Dyzo. Stopzetting samenwerkingsovereenkomst op jaarbasis en goedkeuring nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
MOTIVERING:
Feiten en context
● Dyzo vzw is een door de Vlaamse overheid erkende en gesubsidieerde organisatie die zorgt voor de begeleiding van zelfstandigen in moeilijkheden. Zelfstandigen in moeilijkheden en hulpverleners kunnen vrijblijvend bij hen advies inwinnen.
● Dyzo biedt daarnaast ook, tegen vergoeding, begeleiding aan voor zelfstandigen in moeilijkheden van A tot Z. De vergoeding kan per dossier gebeuren of via een samenwerkingsovereenkomst waarbij het OCMW-cliënten onbeperkt kan doorverwijzen gedurende de looptijd van de samenwerking.
● 13 januari 2021: het bijzonder comité sociale dienst geeft positief advies voor de samenwerking met Dyzo.
● 25 januari 2021: de raad voor maatschappelijk welzijn keurt de 'all-in samenwerkingsovereenkomst' met Dyzo goed.
● De afgelopen jaren heeft OCMW Hulshout gemiddeld een tweetal dossiers aangemeld bij Dyzo.
Juridische gronden
● 21 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur.
Argumentatie
Gezien het aantal dossiers dat OCMW Hulshout jaarlijks gemiddeld aanmeldt bij Dyzo, is het economisch voordeliger om over te schakelen van de 'all-in samenwerkingovereenkomst' naar een samenwerkingsovereenkomst 'betaling per case'.
De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2025.
Financiële weerslag
Voorhet jaar 2024 ontving OCMW Hulshout een factuur van 1.248,73 euro voor de formule van de 'all-in samenwerkingsovereenkomst'.
Voor het jaar 2024 bedraagt een betaling per dossier 280,13 euro. Voor het jaar 2025 zal dit bedrag verhoogd worden naar aanleiding van de gezondheidsindex van december 2024.
De financiering van de 'all-in samenwerkingsovereenkomst' werd de afgelopen jaren volledig gesubsidieerd vanuit het Vlaamse COVID-19 fonds. Deze middelen zijn zo goed als volledig besteed waardoor we hier geen beroep meer op doen. Er zal een nieuwe budgetsleutel aangemaakt worden binnen het actieplan 'een kwaliteitsvolle algemene maatschappelijke dienstverlening leveren afgestemd op de noden en behoeften van de cliënt' waarop een budget van 900 euro voorzien zal worden.
Na bespreking,
BESLUIT: 11 stemmen voor: Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Geert Daems, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
9 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
0 onthoudingen
Artikel 1:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist de 'all-in samenwerkingsovereenkomst' met Dyzo stop te zetten vanaf 01/01/2025.
Artikel 2:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist over te schakelen naar een andere samenwerkingsvorm met Dyzo en het samenwerkingsakkoord 'betaling per case' goed te keuren als volgt:
Tussen de ondergetekenden:
Het OCMW van Hulshout waarvan de zetel gevestigd is te Grote Baan 264, 2235 Hulshout hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Elias De Wever (voorzitter OCMW – raad) en mevrouw Ria Van den Eynde (algemeen directeur), hierna genoemd ‘Sociaal Huis/OCMW/de gemeente’.
en
DYZO vzw (ondernemingsnummer 0554 898 792), waarvan de zetel gevestigd is Willebroekkaai 37 te 1000 Brussel, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Wim Aerts (Algemeen Directeur), hierna genoemd ‘DYZO’,
wordt overeengekomen als volgt:
Artikel 1
In het kader van de samenwerking met het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente verbindt DYZO er zich toe om:
● De doelgroep (=(ex-)ondernemers in moeilijkheden of gezinsleden die moeilijkheden ondervinden ten gevolge van die onderneming) aangemeld door het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente/de stad te begeleiden volgens de modaliteiten bepaald in artikel 2 en 3.
● Het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente op de hoogte te houden van het verdere verloop van de begeleiding van de personen in kwestie.
● Kosteloos ondersteuning te bieden per email of telefonisch aan de personeelsleden van het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente bij de uitoefening van hun functie waar het de problematiek van de doelgroep betreft (zowel bij de behandeling van individuele dossiers als algemeen zoals wetgeving,…).
● In afspraak met het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente, de dienstverlening en het engagement van DYZO bekend te maken in de gemeente/de stad, bijvoorbeeld via folders; artikels in de gemeentelijke infokrant;…
Artikel 2
In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst verbindt het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente er zich toe om:
● DYZO - in situaties die het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente als passend beoordeelt - in te schakelen voor het opnemen van een begeleiding. Die begeleiding wordt uitdrukkelijk besteld per email (via info@dyzo.be) door het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente. In deze situaties besteedt het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente de begeleiding van de persoon in kwestie uit aan DYZO.
● DYZO een dossierkost te betalen voor deze begeleidingen. DYZO zal hiertoe voor elke opdracht een factuur sturen naar het Sociaal Huis/OCMW /de stad. Indien de persoon in kwestie (minstens) één jaar na het laatste contact in het kader van de begeleiding zich opnieuw aanmeldt bij het OCMW met een gewijzigde situatie, kan DYZO opnieuw een dossierkost factureren (nieuwe begeleiding).
Deze dossierkost kan door het Sociaal Huis/OCMW/de stad nooit doorgerekend worden aan de persoon die begeleid wordt.
Per dossier, alles inbegrepen, hanteert DYZO een basistarief van € 250 (DYZO is niet btw-plichtig), dat jaarlijks op 1 januari aangepast wordt aan de evolutie van het indexcijfer van de gezondheidsprijzen.
Deze indexatie gebeurt als volgt:
(€ 250 * nieuwe index)/aanvangsindex
De aanvangsindex is de gezondheidsindex van de maand december 2021 (gezondheidsindex 2013=100 12/2021G – 115,60).
De nieuwe index is de gezondheidsindex van de maand december van het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar van de begeleiding.
Het geïndexeerd bedrag voor 2024 is € 280,13
● De onthaalmedewerkers, maatschappelijk werk(st)ers, juristen,… van het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente te informeren over de mogelijkheid om ondernemers in moeilijkheden, gefailleerden en allen die nog problematiek overhouden aan een vroegere zelfstandige activiteit, voor begeleiding door te verwijzen naar DYZO.
● DYZO op de hoogte te houden van belangrijke evoluties (mobiliteit, fiscaliteit,…) in de gemeente Hulshout met betrekking tot de omkadering van ondernemers of die invloed (kunnen) hebben op de problematiek van ondernemers.
Artikel 3
De begeleiding gebeurt door de medewerker(s) van DYZO. DYZO verstrekt aan de persoon in kwestie informatie en advies omtrent zijn of haar rechten, plichten, wettelijke mogelijkheden,…
DYZO zal de persoon in kwestie ook helpen met het uitvoeren van bepaalde prestaties (niet exhaustieve opsomming):
● Aanvraag vrijstelling (of kwijtschelding van de intresten) van sociale bijdragen
● Aangifte faillissement via www.regsol.be
● Aanvraag vervangingsinkomen (overbruggingsrecht,…)
● …
De gevolgen van de genomen beslissing(en) liggen steeds bij de persoon zelf (en dus niet bij DYZO), die er ook de gevolgen (juridisch, sociaalrechtelijk,…) van draagt. DYZO kan de persoon in kwestie voorafgaand aan de prestaties ook vragen om een opdrachtbrief te tekenen, waarin de taak, opdracht van DYZO duidelijk wordt omschreven.
Indien de medewerker van DYZO niet gelooft in (de haalbaarheid van) de continuering van de onderneming, zal dit ook zo gecommuniceerd worden aan (1) de persoon in kwestie en (2) het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente.
Indien de adviezen van DYZO niet systematisch opgevolgd worden of indien de persoon in kwestie onvoldoende meewerkt (informatie aanreiken,…), kan DYZO na voorafgaand overleg met het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente de begeleiding stopzetten.
Artikel 4
Beide partijen verbinden zich er toe om op regelmatige basis de samenwerking te evalueren. Op vraag van één van de partijen, wordt binnen de zes weken een afspraak belegd.
Artikel 5
De overeenkomst gaat in vanaf 01/01/2025 en wordt afgesloten voor onbepaalde duur.
Elke partij kan er een einde aan stellen mits de andere partij hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen ten minste drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag. De jaarlijkse vervaldag wordt vastgesteld op 31 december.
Artikel 6
Exoneratieclausule: DYZO kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor de door haar verstrekte informatie, haar verstrekte adviezen en haar handelingen tijdens de begeleidingen van de (ex-) ondernemers in moeilijkheden.
Opgemaakt te Hulshout op 23/09/2024, in twee exemplaren.
Iedere partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.
Ondertekend namens:
het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente DYZO vzw
Ria Van den Eynde Wim Aerts
Algemeen Directeur Algemeen Directeur
Elias De Wever
Voorzitter OCMW - raad
Artikel 3:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist de samenwerking te financieren via de aanmaak van een nieuwe budgetsleutel onder het actieplan 'een kwaliteitsvolle algemene maatschappelijke dienstverlening leveren afgestemd op de noden en behoeften van de cliënt' waarop een budget van 900 euro voorzien zal worden voor de samenwerkingsovereenkomst 'betaling per case'.
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 23 september 2024.
RMW OZ A.5. KENNISNAME Organisatiebeheersing. Rapportering 2024/1.
KENNISNAME:
Feiten en context
● Artikel 219, lid 2 van het decreet stelt: "De algemeen directeur rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar".
● Op 17 juni 2024 heeft de gemeenteraad kennisgenomen van de rapportering over de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout over 2023.
● Omdat de acties in het kader van het organisatiebeheerssysteem deel uitmaken van het meerjarenplan, rapporteren we nu ook bij de kwartaalrapportage over het meerjarenplan.
● 9 september 2024: Het vast bureau neemt kennis van de rapportering over de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout voor het eerste kwartaal van 2024.Het rapport is als bijlage bijgevoegd.
Juridische gronden
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41, artikel 219, lid2.
● 29 april 2019: Gemeenteraadsbesluit met goedkeuring van het algemeen kader van het systeem voor organisatiebeheersing voor het Lokaal Bestuur Hulshout.
Adviezen
● 27 augustus 2024: Het managementteam geeft gunstig advies over de stand van zaken voor de rapportering van het systeem voor organisatiebeheersing.
Argumentatie
1. Organisatiebeheersing
Het Decreet Lokaal Bestuur legt op dat gemeente en OCMW één gezamenlijk systeem voor organisatiebeheersing moeten hebben. Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:
● Het bereiken van de vastgelegde doelstellingen en het kennen en beheersen van risico's.
● Het naleven van wetgeving en procedures.
● De beschikbaarheid van betrouwbare financiële rapportering en beheersrapportering.
● Een effectieve en efficiënte wijze van werken economische inzet van beschikbare middelen.
● De bescherming van activa en het voorkomen van fraude.
Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur bepaalt hoe dit moet gebeuren. Dat systeem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten. Een aantal onderdelen van dit systeem zijn ook decretaal bepaald (bv. visum).
Organisatiebeheersing is dus een middel om de doelstellingen te bereiken en een continue opdracht waar al de medewerkers dagelijks, al dan niet bewust, mee bezig zijn.
2. Organisatiebeheersing in Hulshout
Vanaf 2019 werd gewerkt aan een organisatiebeheersingssysteem voor de gehele organisatie. Hulshout heeft gekozen voor het systeem van organisatiebeheersing dat de Vlaamse overheid heeft uitgewerkt
In het najaar van 2022 heeft het managementteam de aanpak en de resultaten van het organisatiebeheerssysteem geëvalueerd. Hierbij kwamen we tot volgende vaststellingen.
3. Gewijzigde aanpak vanaf 2023
Bij de rapportering over organisatiebeheersing over 2023 is er dan ook een wijziging in de aanpak van organisatiebeheersing goedgekeurd. De gemeenteraad heeft op 17 juni 2024 kennisgenomen van de rapportering over de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout voor 2023.
4. Eerste kwartaal 2024
De rapportering over de opvolging van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout voor het eerste kwartaal van 2024 is als bijlage bijgevoegd.
Financiële weerslag
De eventuele financiële gevolgen die aan dit besluit verbonden zijn, zullen opgenomen worden bij de aanpassing van het meerjarenplan.
Na bespreking,
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapportering over de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout voor het eerste kwartaal van 2024.
Openbare zitting van Raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 23 september 2024.
RMW OZ A.6. KENNISNAME Financiën. Opvolgingsrapportering meerjarenplan.
KENNISNAME:
Voorgeschiedenis
● 9 november 2020: Kennisname door OCMW-raad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.
● 27 september 2021: Kennisname door OCMW-raad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.
● 10 oktober 2022: Kennisname door OCMW-raad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.
● 25 september 2023: Kennisname door OCMW-raad: Opvolgingsrapportering meerjarenplan.
Feiten en context
● Vanaf 2020 heeft Hulshout voor de gemeente, het OCMW en het AGB een geïntegreerd beleidsrapport, sinds 2022 daar ook de Welzijnsvereniging aan toegevoegd.
● Het Decreet Lokaal Bestuur legt aan het lokaal bestuur de verplichting op om naast de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) voor het einde van het derde kwartaal aan de gemeente- en OCMW-raad een opvolgingsrapportering voor te leggen over het eerste en het tweede kwartaal van het boekjaar.
● De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
● De opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:
● Het overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar in de opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:
Juridische gronden
Deze rapportering dient te voldoen aan volgende reglementering:
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur, artikel 263.
● 30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, artikel 29.
● 26 juni 2018: Ministerieel Besluit over de beleids- en beheerscyclus, artikel 5.
Argumentatie
De rapportering is als bijlage toegevoegd.
De opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:
Het overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar in de opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het boekjaar 2024, opgesteld volgens de gestelde verplichtingen.
Na bespreking,
Publicatie LBLOD
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.