Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 19 december 2022 om 19.00 uur tot 21:21 uur.

 

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Jef Van Hoof: vertrouwenspersoon

 

Verontschuldigd:

Kurt Winkelmans, Britt De Ceuster: Raadsleden

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 7 november 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        7 november 2022: De gemeenteraad vindt plaats.

Feiten en context

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 7 november 2022 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning OV_511. Zaak der wegen in het kader van de omgevingsvergunning voor het slopen van de bestaande bebouwing en verhardingen en het bouwen van 2 meergezinswoningen met ondergrondse parking, een commercieel gelijkvloers, een fietsenstalling, het heraanleggen van de buitenaanleg en het realiseren van een nieuwe rooilijn te Stationsstraat 2-4-6 en Netestraat 1-3, 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2022: Indienen van de aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het slopen van de bestaande bebouwing en verhardingen en het bouwen van 2 meergezinswoningen met ondergrondse parking, een commercieel gelijkvloers, een fietsenstalling, het heraanleggen van de buitenaanleg en het realiseren van een nieuwe rooilijn met als intern nr. OV_511 en omgevingsloket projectnummer OMV_2021184176.

        11 maart 2022: Opmaken volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de betreffende omgevingsvergunningsaanvraag door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        17 maart tot 15 april 2022: Openbaar onderzoek met betrekking tot de betreffende aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.

        5 september 2022: Aktename stilzwijgende weigering.

        6 oktober 2022: Aanvraag beroep bij de bestendige deputatie.

        3 november 2022: Adviesvraag van de deputatie gericht aan het college van burgemeester en schepenen

Feiten en context

        De aanvrager heeft een omgevingsvergunning aangevraagd tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het slopen van de bestaande bebouwing en verhardingen en het bouwen van 2 meergezinswoningen met ondergrondse parking, een commercieel gelijkvloers, een fietsenstalling, het heraanleggen van de buitenaanleg en het realiseren van een nieuwe rooilijn.

        De aanvraag gaat gepaard met het vestigen van een nieuwe rooilijn ter hoogte van de Netestraat. Hiertoe werd aan de aanvraag een rooilijnplan toegevoegd waarop 2 loten zijn aangeduid om te worden toegevoegd aan het openbaar domein, ten algemene nut.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        10 augustus 2022: Het Agentschap Wegen en Verkeer geeft een voorwaardelijk gunstig advies.

        28 juli 2022: Brandweerzone Kempen geeft een voorwaardelijk gunstig advies.

        22 juli 2022: Fluvius geeft een voorwaardelijk gunstig advies.

        8 augustus 2022: Pidpa-riolering geeft een voorwaardelijk gunstig advies.

        14 maart 2022: Pidpa-drinkwater geeft een voorwaardelijk gunstig advies.

        18 maart 2022: Proximus geeft een voorwaardelijk gunstig advies.

        14 maart 2022: Telenet geeft een voorwaardelijk gunstig advies.

Openbaar onderzoek

        Van 17 maart tot 15 april 2022 heeft een openbaar onderzoek plaatsgevonden met betrekking tot de betreffende aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure gevolgd is en waarbij geen bezwaarschriften werden ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand moet uitspreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de aanvraag met een goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe, dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, de overeenstemming van een aanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

Het doel van de aanvraag tot omgevingsvergunning is het slopen van de bestaande bebouwing en verhardingen en het bouwen van 2 meergezinswoningen met ondergrondse parking, een commercieel gelijkvloers, een fietsenstalling, het heraanleggen van de buitenaanleg en het realiseren van een nieuwe rooilijn.

Op het plan dat bij de aanvraag gevoegdis, wordt een strook grond met een oppervlakte van 6 a 14 ca voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Door middel van de kosteloze grondafstand kan een bredere rooilijnbreedte gecreëerd worden met realisatie van bijkomende publieke parkeerplaatsen. Zowel naar mobiliteit aan ruimtelijk is dit gewenst voor de gemeente in afwachting van een volledige heraanleg.

De rijweg in de Netelaan blijft ongewijzigd. Enkel wordt de inrit van de bestaande parkeervoorzieningen ter hoogte van het kruispunt Netelaan / Stationsstraat afgesloten en moet de nieuwe inrit naar de openbare parking zo ver mogelijk van het kruispunt in de Netestraat worden voorzien zoals nu opgenomen in het ontwerpplan. Voor de uitvoering van de aanleg van de parkeer- en groenvoorzieningen is een bestek toegevoegd met verwijzing naar standaard bestek 250 versie 4.1. Dit voldoet aan de vooropgestelde eisen van de gemeente. Afhankelijk van de coördinatieoverlegmomenten met de nutsmaatschappijen kunnen hier beperkte wijzigingen aan worden aangebracht.

De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld op voorwaarde dat er voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen en het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

Na bespreking,

 

AMENDEMENT: Raadslid Rist Heylen stelt voor om artikel 2 te schrappen.

BESLUIT: AMENDEMENT
2 stemmen voor: Rist Heylen en Katrien Monsecour
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
ALGEMEEN
11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich naar aanleiding van de huidige manier van handelen die de rechtbanken hanteert bij gratis grondafstanden en onteigeningen.
Motivatie onthouding Rist Heylen: Voor de ganse groen fractie: De Groen fractie onthoudt zich omdat het inplantingsplan te weinig ruimte voorziet voor leefkwaliteit en verkeersveiligheid en te weinig ruimte geeft aan de zwakke weggebruiker.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen te Netestraat, zoals aangeduid op bijgevoegd rooilijnplan van landmeter-expert Jan Tubbeckx te wijzigen en het rooilijnplan definitief vast te stellen. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het gewijzigde wegtracé van de bestaande gemeenteweg en uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het inplantingsplan en rooilijn met een oppervlakte 6 a 14 ca, hetgeen na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd, goed te keuren en dit zoals aangeduid op het inplantingsplan.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de aanleg goed van de bovenbouw en toebehoren conform standaardbestek 250, zoals aangevraagd in de plannen gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Gratis grondverwerving Heibaan in Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 178/B(deel). Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        7 juli 1998: Principiële gemeenteraadsbeslissing over gratis grondverwerving in verkavelingen.

        29 juni 2020: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het bijstellen van een omgevingsvergunning voor het wijzigen van lot nr. 7 en 8 uit de oorspronkelijke verkavelingsvergunning van 18 januari 1971 (internnr. 163) naar 3 loten voor het oprichten van een vrijstaande eengezinswoning, in het bijzonder artikel 4 dat stelt dat de strook kosteloos moet afgestaan worden aan de gemeente Hulshout voor het openbaar nut tot inlijving bij het openbaar domein alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

        10 augustus 2020: Omgevingsvergunning met als intern nr. VK_0030 voor het bijstellen van een omgevingsvergunning voor het wijzigen van lot nr. 7 en 8 uit de oorspronkelijke verkavelingsvergunning van 18 januari 1971 (internnr. 163) naar 3 loten voor het oprichten van een vrijstaande eengezinswoning.

        19 oktober 2022: Ontwerpakte ontvangen van notaris Vonnicq Vermeulen in Hulshout.

Feiten en context

        De verkavelaar heeft notaris Vonnicq Vermeulen in Hulshout aangesteld om de akte van gratis grondafstand te verlijden.

        Op 19 oktober 2022 hebben wij de ontwerpakte ontvangen van notaris Vonnicq Vermeulen.

        De gratis grondafstand staat vermeld als lot 4 op het rooilijnplan van 3 december 2019, opgemaakt door landmeter-expert Marcel Van den Vonder bvba, met een oppervlakte van 57 ca.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

De gratis grondafstand werd opgelegd in de omgevingsvergunning VK_0030, nl. "de strook zoals op het verkavelingsplan dient aan de gemeente kosteloos te worden afgestaan voor het openbaar nut ter inlijving bij het openbaar domein. Dit moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen."

Aan deze gratis grondafstand zijn voor ons bestuur geen kosten verbonden omdat de grondafstand werd opgelegd in de verkaveling en bijgevolg een last is van de verkaveling en door de verkavelaar moet in orde   gebracht worden.

De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Heibaan, aangeduid als lot 4 met een oppervlakte van 57 ca op het rooilijnplan van landmeter-expert Marcel Van den Vonder van 3 december 2019, gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, voor inlijving in het openbaar domein.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA onthoudt zich naar aanleiding van de huidige manier van handelen die de rechtbanken hanteert bij gratis grondafstanden en onteigeningen.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist  het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Heibaan te Hulshout, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 178/B(deel) met een oppervlakte van 57 ca, definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, voor inlijving in het openbaar domein.

Het perceel staat afgebeeld als lot 4 op het rooilijnplan van 3 december 2019, opgemaakt door landmeter-expert Marcel Van den Vonder.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

Artikel 3:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Gratis grondverwerving Heibaan 2A in Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 44/02/X/2(deel). Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        7 juli 1998: Principiële gemeenteraadsbeslissing over gratis grondverwerving in verkavelingen.

        8 maart 2021: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen in twee loten bestemd voor het oprichten van een- of tweegezinswoning in open bebouwing en het slopen van de bestaande constructie alsook het rooien van een hoogstammige naaldboom gelegen in de Kerkstraat 30, in het bijzonder artikel 4 dat stelt dat de strook kosteloos moet worden afgestaan aan de gemeente voor het openbaar nut voor inlijving bij het openbaar domein alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

        29 maart 2021: Omgevingsvergunning met als intern nr. VK_0051 voor het verkavelen in twee loten bestemd voor het oprichten van een- of tweegezinswoning in open bebouwing en het slopen van de bestaande constructies alsook het rooien van een hoogstammige naaldboom.

        29 september 2022: Ontwerpakte ontvangen van notariskantoor Leo Vlaeymans en Marc Verdonck te Sint-Katelijne-Waver.

Feiten en context

        De verkavelaar heeft notariskantoor Leo Vlaeymans en Marc Verdonck uit Sint-Katelijne-Waver aangesteld om de akte van gratis grondafstand te verlijden.

        Op 29 september 2022 hebben wij de ontwerpakte ontvangen van notariskantoor Leo Vlaeymans en Marc Verdonck.

        De gratis grondafstand van een oppervlakte van 69 ca staat in het geel vermeld op het opmetingsplan van 15 september 2022, dat landmeter-expert Geens Pieter heeft opgemaakt.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

De gratis grondafstand werd opgelegd in de omgevingsvergunning VK_0051, nl. "de strook zoals op het rooilijnplan dient aan de gemeente Hulshout kosteloos te worden afgestaan voor het openbaar nut ter inlijving bij het openbaar domein. Dit moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen."

Aan deze gratis grondafstand zijn voor gemeente Hulshout geen kosten verbonden omdat de grondafstand werd opgelegd in de verkaveling en bijgevolg voor rekening van de verkavelaar is.

De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Heibaan 2A, in het geel aangeduid op het opmetingsplan van landmeter-expert Geens Pieter van 15 september 2022, gratis over te nemen van de huidige eigenaars voor openbaar nut en voor  inlijving in het openbaar domein.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich naar aanleiding van de huidige manier van handelen die de rechtbanken hanteert bij gratis grondafstanden en onteigeningen.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Heibaan 2A in Hulshout, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie A, nummer 44/02/X/02(deel) met een oppervlakte van 69 ca, definitief over te nemen van de huidige eigenaars voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein. Het bedoelde perceel staat in het geel aangeduid op het opmetingsplan van 15 september 2022, dat landmeter-expert Geens Pieter opgemaakt heeft.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

Artikel 3:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Gratis grondverwerving Grote Waterstraat/Langestraat 35 in Hulshout, afdeling III, sectie B, nummer 346/E(dl). Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        7 juli 1998: Principiële gemeenteraadsbeslissing over gratis grondverwerving in verkavelingen.

        13 juni 2022: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn te Langestraat 35 te 2235 Hulshout, in het bijzonder artikel 3 dat stelt dat de kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

        20 juni 2022: Omgevingsvergunning met als intern nr. VK_0063 voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn aan Marcel Van den Vonder, Grote Baan 138 te 2235 Hulshout.

        14 november 2022: Ontwerpakte ontvangen van notaris Vonnicq Vermeulen in Hulshout.

Feiten en context

        De verkavelaar heeft notaris Vonnicq Vermeulen uit Hulshout aangesteld om de akte van gratis grondafstanden te verlijden.

        Op 14 november 2022 hebben wij de ontwerpakte ontvangen van notariskantoor "Vonnicq Vermeulen & Kirsten Verhaert, geassocieerde notarissen".

        De gratis grondafstanden staan vermeld als loten 2, 4, 5 en 6 op het metingsplan van landmeter Van den Vonder van 1 augustus 2022. Loten 2, 4 en 5 worden door de verkavelaar aan ons bestuur overgedragen en lot 6 wordt door ons bestuur aan de verkavelaar overgedragen.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

De gratis grondafstanden werden opgelegd in de omgevingsvergunning VK_0063, nl. "de strook zoals op het rooilijnplan dient aan de gemeente Hulshout kosteloos te worden afgestaan voor het openbaar nut ter inlijving bij het openbaar domein. Dit dient te gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen."

Aan deze gratis grondafstanden zijn voor ons bestuur geen kosten verbonden daar de grondafstanden werden opgelegd in de verkaveling en bijgevolg voor rekening van de verkavelaar zijn.

De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en de percelen grond gelegen in de wegbedding van de Grote Waterstraat/Langestraat 35, aangeduid als loten 2, 4 en 5 op het metingsplan van landmeter Van den Vonder van 01 augustus 2022, gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein. Lot 6 wordt door ons bestuur gratis overgedragen aan de verkavelaar om gevoegd te worden bij lot 3 overeenkomstig de voorwaarden gesteld in omgevingsvergunning VK_0063 en de gemeenteraadsbeslissing van 13 juni 2022.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA fractie onthoudt zich naar aanleiding van de huidige manier van handelen die de rechtbanken hanteert bij gratis grondafstanden en onteigeningen.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de percelen grond gelegen in de wegbedding van de Grote Waterstraat/Langestraat 35, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling III, sectie B, nummer 346/E(deel), met een oppervlakte van 18ca, definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein. De bedoelde percelen staan afgebeeld als loten 2, 4 en 5 op het metingsplan van 1 augustus 2022, opgemaakt door landmeter Van den Vonder.

Lot 6 op het metingsplan van 1 augustus 2022 van landmeter Van den Vonder, met een oppervlakte van 1 ca, zal door ons bestuur gratis worden overgedragen aan de verkavelaar.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

Artikel 3:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING De Merode. Goedkeuring aanpassing statuten projectvereniging de Merode.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        30 maart 2015: Gemeenteraadsbeslissing over de instap van Hulshout in de projectvereniging de Merode.

        16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanpassing van de erkenning van de projectvereniging de Merode (n.a.v. de uitstap van stad Geel).

        25 januari 2021: Gemeenteraadsbeslissing over de gewijzigde statuten van de projectvereniging de Merode.

        28 juni 2021: Gemeenteraadsbeslissing over de adreswijziging van de projectvereniging de Merode.

Feiten en context

        De gemeenten Aarschot, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo werken samen rond cultuur en erfgoed binnen de intergemeentelijke samenwerking, Projectvereniging de Merode. Een aantal gemeenten vragen een verandering van vertegenwoordigers binnen de raad van bestuur van deze projectvereniging. Daarnaast nemen andere vertegenwoordigers de rol op van voorzitter en ondervoorzitter. Deze wissels in vertegenwoordiging moeten opgenomen worden in de statuten en opnieuw neergelegd zodat het KBO correct is.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur:  

        artikel 41.

        artikel 401 tot en met 412.

Argumentatie

Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de statuten die werden goedgekeurd op onze gemeenteraad van 28 juni 2021, enkel de wissels in vertegenwoordiging.

        Een overzicht van de wissels:

        Scherpenheuvel-Zichem: Kris Peetermans wordt de stemgerechtigde vertegenwoordiger i.p.v. Manu Claes.

        Herselt: Kristof Van Dingenen wordt de stemgerechtigde vertegenwoordiger i.p.v. Peter Keymeulen.

        Tessenderlo: Kurt Vermeyen wordt de stemgerechtigde vertegenwoordiger i.p.v. Alies Smeets.

 De andere stemgerechtigde vertegenwoordigers blijven dezelfde schepenen / burgemeesters.

        Het huidig dagelijks bestuur (Gerda Broeckx, Alies Smeets en Manu Claes) geeft de fakkel over - analoog aan het huishoudelijk reglement - aan een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter vanaf 1 januari 2023:

        voorzitter: Kris Peetermans.

        ondervoorzitter: Kristof Van Dingenen.

        Verder wordt van deze statutenwijziging gebruik gemaakt om de afkorting ‘IGCS’ te wijzigen naar ‘cultuurregio’.

        De stad Diest wordt nog meegenomen in de statuten zodoende dat Diest nog in regel is met het decreet lokaal bestuur, maar zij maken geen deel uit van enige deelwerking.

Financiële weerslag

In de statuten worden geen concrete bedragen vastgelegd. De statuten vermelden dat: de hoogte van de bijdrage bepaald wordt conform de noden en de te verwachten kosten van de projectvereniging, alsook de genomen engagementen tegenover de Vlaamse Overheid, die opgenomen worden in een jaarlijkse begroting die wordt goedgekeurd door de raad van bestuur.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de statuten met de wijziging in vertegenwoordiging van de projectvereniging de Merode goed als volgt:

"STATUTEN VAN DE PROJECTVERENIGING DE MERODE

Gecoördineerde statuten gemeenteraden november 2022

Juridische grond: Decreet lokaal bestuur art. 401 t.e.m. 412.

Namens de gemeente Diest: Mijnheer Geert Cluckers, geboren op 27/05/1972 (plaatsvervanger: Monique De Dobbeleer)

Namens de gemeente Aarschot: Mevrouw Annick Geyskens, geboren op 26/04/1966 (plaatsvervanger: Stef Van Calster)

Namens de gemeente Herselt: Mijnheer Kristof Van Dingenen, geboren op 17/11/1982 (plaatsvervanger: Peter Keymeulen)

Namens de gemeente Scherpenheuvel-Zichem: Mijnheer Kris Peetermans, geboren op 01/07/1979 (plaatsvervanger: Manu Claes)

Namens de gemeente Tessenderlo: Mijnheer Kurt Vermeyen, geboren op 27/06/1971 (plaatsvervanger Stefan Govaerts)

Namens de gemeente Westerlo: Mijnheer Guy Van Hirtum geboren op 04/04/1959 (plaatsvervanger Kristof Welters)

Namens de gemeente Hulshout: Mevrouw Hilde Van Looy, geboren op 11/05/1964 (plaatsvervanger Geert Daems)

Namens de gemeente Laakdal: Mevrouw Gerda Broeckx, geboren op 10/09/1962 (plaatsvervanger: Kristin Gielis)

HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR

Artikel 1: Naam van de projectvereniging

De projectvereniging wordt genoemd ‘projectvereniging de Merode‘.

De projectvereniging is onderworpen aan de bepalingen van het decreet van 20 december 2017 over het lokaal bestuur en aan deze statuten.

Artikel 2: Zetel van de projectvereniging

De zetel van de vereniging is gevestigd te Pater Beckxstraat 3, 3270 Scherpenheuvel-Zichem.

Artikel 3: deelnemers aan de projectvereniging

De deelnemers aan de projectvereniging zijn de gemeenten Aarschot, Diest, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.

Artikel 4: Doel van de projectvereniging

De vereniging heeft tot doel de gemeenten te laten samenwerken rond onroerend erfgoed, cultureel erfgoed en cultuur. Deze drie domeinen worden uitgewerkt binnen de drie deelwerkingen:

- IOED de Merode: het doel van de IOED bestaat erin de lokale besturen te ondersteunen in de ontwikkeling en uitvoering van hun onroerend erfgoedbeleid. Dit vertaalt zich in de vorm van advies en ondersteuning in onroerend erfgoeddossiers. De IOED stemt op constante basis de beleidsdoelstellingen af tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen.

- Cultuurregio de Merode: De intergemeentelijke culturele samenwerking cultuurregio de Merode heeft tot doel om samen met de gemeenten een bovenlokaal cultuurbeleid uit te bouwen waarbij de gemeenten en derden samengebracht worden en gedeelde uitdagingen tot nieuwe projecten leiden.

- Erfgoedcel de Merode: De erfgoedcel de Merode engageert zich om het cultureel erfgoed en de talloze cultureel-erfgoedwerkingen in de regio te ondersteunen, versterken en te verbinden. Zij wil de lokale erfgoedgemeenschap op een deskundige manier helpen met het herkennen en verzamelen, behouden en borgen, onderzoek voeren en presenteren van cultureel erfgoed aan mensen van nu en later. Een intensieve samenwerking tussen beleid, administratie, erfgoedactoren, ondernemers en inwoners zorgt voor een actieve betrokkenheid.

De specifieke doelstellingen van deze drie deelwerkingen zijn gedetailleerd uitgewerkt in de beleidsplannen van de deelwerkingen, die worden goedgekeurd door zowel de Raad van Bestuur van de projectvereniging als door de Vlaamse overheid.

Artikel 5: Duur van de projectvereniging

§ 1. De projectvereniging werd voor het eerst opgericht in 2015 en de samenwerking werd hernieuwd in 2019, bij de start van de nieuwe legislatuur. Een projectvereniging wordt opgericht voor de periode van maximum zes jaar.

§ 2. De projectvereniging kan opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan zes jaar. Dit is decretaal vastgelegd.

Voor het einde van de looptijd van de projectvereniging moeten alle deelnemende gemeenten beslissen om de projectvereniging verder te zetten. Bij het uitblijven van een beslissing van een van de gemeentebesturen vervalt de projectvereniging.

Wanneer een projectvereniging eindigt, wordt niet langer voldaan aan de voorwaarden van de decreten van de deelwerkingen: IOED, cultuurregio en Cultureel Erfgoedcel. Dan verliezen deze deelwerkingen hun Vlaamse subsidies en houden zij aldus op met te bestaan.

Wanneer de projectvereniging niet wordt verlengd, kunnen een aantal deelnemende gemeenten een nieuwe projectvereniging oprichten met dezelfde doelstellingen. In dat geval wijzigt het werkingsgebied van de deelwerking en moet er een nieuwe aanvraag bij Vlaanderen worden ingediend.

§ 3. Tijdens die periode is geen uittreding mogelijk onder voorbehoud van wijzigingen van of verplichtingen opgelegd door decretale of federale wetgeving.

Van het verbod op uittreding kan niet worden afgeweken. Uittreding is enkel mogelijk wanneer een van de gemeenten fuseert met een andere gemeente en hierbij tot een gelijkaardige intergemeentelijk samenwerkingsverband kan/moet overstappen. Er is wel instemming nodig van de andere deelnemende gemeenten (bij eenvoudige meerderheid) en er moet een schadevergoeding worden afgesproken.

§ 4. Toetreding van een gemeente tot de bestaande projectvereniging kan daarentegen wel en wordt geregeld op basis van het Decreet Lokaal Bestuur, alsook de decreten van de drie deelwerkingen.

HOOFDSTUK 2: BESTUUR VAN DE VERENIGING

Artikel 6: Bestuur van de vereniging

§ 1. De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur.

De raad van bestuur is het enige bestuursorgaan van de projectvereniging. De deelnemers ervan worden rechtstreeks door de leden benoemd.

De benoeming van de leden gebeurt door de gemeenteraden van de respectievelijke deelnemende gemeenten, eventueel gelijktijdig met de goedkeuring tot het oprichten van de projectvereniging.

Indien een gemeente die lid is van de projectvereniging geen deel uitmaakt van een bepaalde deelwerking, dan kan die gemeente ook geen beslissing nemen voor deze deelwerking.

§ 2. Deze raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen die kaderen binnen het doel van de vereniging.

De raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid om beslissingen te nemen die hem expliciet door de deelnemers zijn opgedragen. De raad van bestuur is in elk geval bevoegd voor het personeelsbeleid. De raad van bestuur kan het dagelijks personeelsbeheer, de bevoegdheid voor het aanstellen en het ontslaan van het personeel, alsook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van het personeel toevertrouwen aan een dagelijks bestuur of een personeelslid dat aan het hoofd staat van het personeel van de projectvereniging.

Het eventueel toevertrouwen van het personeelsbeleid wordt geregeld in het huishoudelijk reglement van de projectvereniging.

Artikel 7: Samenstelling raad van bestuur

§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem.

§ 2. De stemgerechtigde leden bestaan uit één lid van de gemeenteraad of van het college van burgemeester en schepenen van elke deelnemende gemeente.

Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem. Elke gemeenteraad duidt één plaatsvervanger aan, zijnde een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan de verkozenen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen. Deze plaatsvervanger kan het stemgerechtigd lid, bij diens afwezigheid, vervangen in de raad van bestuur.

§ 3. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen. Elke deelnemende gemeente duidt één plaatsvervanger aan. Deze plaatsvervanger kan het lid met raadgevende stem bij diens afwezigheid vervangen in de raad van bestuur. Deze plaatsvervanger is een raadslid, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

§4. De Raad van Bestuur kan zich laten bijstaan door ambtenaren en externe deskundigen of kan andere personen uitnodigen die een bijdrage kunnen leveren. De wijze van aanstelling van deze personen wordt geregeld via het huishoudelijk reglement.

§ 5. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van de algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In voorkomend geval duiden de deelnemende gemeenten binnen de 6 maanden volgend op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan. Het mandaat van de bestuurder wordt eveneens beëindigd indien de respectievelijke raad die hij vertegenwoordigt zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aanduidt.

Artikel 8: Werkingsmodaliteiten

De raad van bestuur maakt een huishoudelijk reglement op waarin de werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd. Dat huishoudelijk reglement kan worden gewijzigd bij eenvoudige meerderheid van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.

Artikel 9: Vergaderingen raad van bestuur

Om rechtsgeldig te beraadslagen en te beslissen moet de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.

Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen.

Artikel 10: Beslissingen in geval van hoogdringendheid

In gevallen van hoogdringendheid kunnen beslissingen genomen worden gezamenlijk door de voorzitter, of bij verhindering de ondervoorzitter, en een bestuurder.

De raad van bestuur wordt per e-mail geïnformeerd over de beslissing. De beslissing wordt voorgelegd aan de raad van bestuur ter bekrachtiging op de volgende vergadering.

Artikel 11: Presentiegeld

De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.

Artikel 12: Ondersteuning raad van bestuur

Dit artikel heeft betrekking op de werkingsmodaliteiten van de RvB die worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

Artikel 13: Verslaggeving aan de gemeenteraden

§ 1. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar. De notulen van de vergaderingen en de bijhorende documenten worden, uiterlijk twee weken na de vergadering, ter inzage gelegd van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van alle aangesloten gemeenten.

§ 2. De raad van bestuur legt de jaarrekeningen, samen met het activiteitenverslag en het verslag van de accountant jaarlijks, voor 1 april, ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden.

HOOFDSTUK 3: FINANCIEEL BEHEER

Artikel 14: Budget en rekeningen

§ 1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt m.b.t. de boekhoudkundige verrichtingen.

§ 2. De raad van bestuur stelt de rekening van het afgelopen jaar vast uiterlijk op 1 maart na het verstreken boekjaar. De begroting wordt goedgekeurd door de raad van bestuur uiterlijk op 31 december van het jaar dat voorafgaat.

Artikel 15: Financiering

Elk deelnemend bestuur kiest aan welke deelwerkingen en projecten het participeert. Financiële middelen die nodig zijn voor de realisatie van deelwerkingen en projecten, worden aangeleverd door de besturen die wensen te participeren.

De hoogte van de bijdrage wordt bepaald conform de noden en de te verwachten kosten van de projectvereniging, alsook de genomen engagementen naar de Vlaamse overheid toe, opgenomen in een jaarlijks begroting die wordt goedgekeurd door de raad van bestuur.

Artikel 16: Financiële controle

De raad van bestuur benoemt een accountant die de controle op de financiële toestand uitvoert en hierover jaarlijks rapporteert.

Artikel 17: Neerlegging bij de Nationale Bank van België

De jaarrekeningen worden, binnen een termijn van 30 dagen nadat ze goedgekeurd zijn door de deelnemende gemeenten, neergelegd bij de Nationale Bank van België.

HOOFDSTUK 4: WIJZIGING STATUTEN, TOETREDING, ONTBINDING

Artikel 18: Wijziging van de statuten, toetreding

De wijzigingen in de statuten en de aanvaarding van toetreding behoeven de instemming van de deelnemende gemeenten, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.

Artikel 19: Ontbinding van de vereniging

De projectvereniging kan niet voortijdig ontbonden worden.

Voor het einde van de looptijd van de projectvereniging moeten alle deelnemende gemeenten beslissen om de projectvereniging te verlengen. Bij uitblijven van een of meer beslissingen wordt de projectvereniging ontbonden.

Artikel 20: Bestemming van de activa

In geval van ontbinding van de vereniging worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen in de lopende periode van de projectvereniging.

Bij de ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.

Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien gelden de bepalingen van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Jeugd. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Arktos.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        26 maart 2021: Minister Bart Somers lanceert de projectgroep voor de lokale besturen "Versterking van mentaal welzijn van kinderen en jongeren".

        9 juni 2021: Offerte Arktos VZW - Antwerpen.

        21 juni 2021: Collegebeslissing over goedkeuring subsidieaanvraag project jongerenwelzijn.

        22 juni 2021: Indienen van subsidieaanvraag: Versterking van mentaal welzijn van kinderen en jongeren door gemeentebestuur van Herselt

        2 augustus 2021: Goedkeuring subsidieaanvraag: Versterking mentaal welzijn van kinderen en jongeren door gemeentebestuur van Herselt.

        30 augustus 2021: Gemeenteraadsbeslissing over kennisname en bekrachtiging van de collegebeslissing van 21 juni 2021 over goedkeuring subsidieaanvraag project jongerenwelzijn.

        25 oktober 2021: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Mentaal Welzijn Arktos VZW Antwerpen

        23 augustus 2022: Offerte Arktos VZW Antwerpen voor verlenging project.

Feiten en context

        Catharina Ackermans is gestart op 1 september 2021.

        Het project werd opgevolgd op 28 oktober 2021, 18 november 2021, 7 december 2021, 1 februari 2022, 10 februari 2022, 23 februari 2022, 21 maart 2022, 29 maart 2022, 19 april 2022, 9 mei 2022, 30 mei 2022, 14 juni 2022, 12 juli 2022 en geëvalueerd op 4 augustus 2022.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Arktos heeft het afgelopen werkjaar binnen Hulshout een groep jongeren bereikt die behoort tot de vooropgestelde doelgroep. Deze groep nu loslaten, zou de inspanningen van afgelopen jaar teniet doen en de jongeren weer in een situatie brengen waarin er weinig of geen aandacht is voor hun algemeen en mentaal welzijn. Daarom werd er in augustus door de jeugddienst beslist dat het goed is om het project alvast met één jaar te verlengen. Herselt besliste om niet te verlengen.

Hulshout ontving een offerte op maat van Arktos voor de inzet van 0,5 VTE, waarvan Arktos zelf 0,1 VTE bijlegt, voor een tewerkstelling van een jongerenbegeleider/straathoekwerker binnen het project Move-it.  Om de gewenste resultaten te bereiken hebben we minstens nog één jaar en mogelijk nog een langere periode iemand nodig die intensief met de jongeren aan de slag kan gaan. De offerte van Arktos is jaarlijks verlengbaar.

Om de continuïteit van de werking te behouden, is de jongerenbegeleider/straathoekwerker in tussentijd blijven doorwerken aan het project terwijl de jeugddienst en de coördinator van Arktos het nodige deden om het projectplan en de samenwerkingsovereenkomst van dit jaar op punt te stellen. Nu de overeenkomst klaar is, kan deze goedgekeurd worden.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Totaal Krediet

Uitgave

MJP001942

AC000510

30 146 euro

30 146 euro

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeentebestuur Hulshout en Arktos vzw goed te keuren als volgt:

"OVEREENKOMST MOVE-IT HULSHOUT

Tussen

gemeente Hulshout, , vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie optreden Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad en Ria Van den Eynde, Algemeen Directeur

hierna genoemd de opdrachtgever, enerzijds

en

de organisatie Arktos vzw, Valkerijgang 26 - 3000 Leuven,  vertegenwoordigd door Ellen Goovaerts, Algemeen Directeur

hierna genoemd de opdrachthouder, anderzijds

wordt overeengekomen wat volgt:

Artikel 1: Situering van de opdracht

Met dit project wil Hulshout inzetten op jongeren die rondhangen en men niet/moeilijk kan bereiken met het huidige aanbod. We werken verder op de samenwerking in de periode september 2021 – augustus 2022 waar we de opstart maakten van de move-it in Herselt en Hulshout. In deze nieuwe periode september 2022 – augustus 2023 heeft de move-it enkel betrekking op de gemeente Hulshout.

Artikel 2: Algemene omschrijving van de opdracht

We formuleren nog steeds de volgende doelstellingen voor het project:

  1. Noden van jongeren verkennen
  2. Jongeren een stem geven
  3. Jongeren in hun kracht zetten/versterken

Een vormingswerker gaat de straat op om jongeren (12 tot 25 jaar) op te zoeken in hun eigen omgeving en contact te leggen. Door regelmatig aanwezig te zijn op hun plekjes tracht de begeleider hun leefwereld te verkennen en een vertrouwensband op te bouwen om hen zo te ondersteunen in hun eigen leerproces.

In deze nieuwe projectperiode wensen we bovendien ook het eigen netwerk (partners lokaal bestuur, wijkagent, Arktos, ….) binnen de gemeente te versterken enerzijds en samen met het jongerenwelzijnsoverleg van  Herselt, Hulshout en Westerlo procesmatig aan de slag te gaan om dit netwerk verder uit te bouwen en te versterken op maat van wat jongeren in deze gemeenten nodig hebben.

De verdere omschrijving, uitwerking (waaronder afspraken met betrekking tot communicatie, planning van activiteiten) en concrete vertaling van deze opdracht wordt neergeschreven in het projectplan.

Artikel 3: Beoogde resultaten

De beoogde resultaten worden samen met de opdrachtgever (projectgroep) bij aanvang van het project geformuleerd.  De beoogde resultaten worden steeds gelinkt aan de doelstellingen. De beoogde resultaten worden objectief (cijfers) en subjectief (verwachtingen en effecten) uitgeschreven.

Artikel 4: Financiering

De toelage van 30.146 EURO wordt voorzien binnen het budget van de gemeente en dient voor de financiering van personeelskosten en werkingskosten voor de afgesproken projectperiode.

Artikel 5: Betalingsmodaliteiten

De tussenkomst van het bestuur wordt overgemaakt op eenvoudige vraag van de opdrachthouder na het ontvangen van een factuur in december 2022 met vermelding van de afgesproken modaliteiten (bv collegebeslissing, bestelbon, …).

De opdrachthouder verbindt zich er toe de financiering enkel aan te wenden voor kosten die gepaard gaan met de uitvoering van deze overeenkomst. De betalingen gebeuren door storting op het rekeningnummer van de opdrachthouder: 787-5329773-71 op naam van Arktos Antwerpen.

Artikel 6: Werkingskosten

De opdrachthouder gebruikt de ter beschikking gestelde middelen uitsluitend voor onkosten gemaakt  voor het project.

Artikel 7: Duur van de overeenkomst

De overeenkomst geldt voor de duur van 1 september 2022 tot en met 31 augustus 2023 (met optie op verlenging).

Artikel 8: Financiële en inhoudelijke evaluatie van het project: Algemene bepalingen

De opdrachthouder verbindt er zich toe om uiterlijk 1 maand na het verlopen van de overeenkomst een inhoudelijk en een financieel verslag in te dienen. Deze verslagen moeten aantonen dat de actie werd uitgevoerd volgens de vooropgestelde resultaten en volgens de vooropgestelde projectbegroting.

De opdrachthouder verbindt zich ertoe om een evaluatie van het project te bespreken op de projectgroep.

Artikel 9: Financiële evaluatie

Het financieel verslag moet bezorgd worden aan de jeugddienst via anke.brems@hulshout.be en priscilla.vanherck@hulshout.be. 

Artikel 10: Afwijkingen in de uitvoering

Wanneer de opdrachthouder vaststelt dat hij de overeenkomst niet kan uitvoeren zoals overeengekomen, moet hij onmiddellijk de opdrachtgever hiervan schriftelijk op de hoogte brengen. In onderling overleg en na kennisname hiervan door de projectgroep en het college  zullen er verdere schikkingen ter zake getroffen worden.

Artikel 11: Beëindigen van de overeenkomst

Deze overeenkomst wordt beëindigd wanneer de opdrachthouder:

        de bepalingen van de uitvoering van de overeenkomst en het projectplan niet naleeft.

        de bedoelde resultaten niet realiseert, tenzij er hiervoor voldoende krachtige motiveringen kunnen gegeven worden, die de opdrachtgever aanvaardt.

De opdrachthouder wordt hiervan via een aangetekend schrijven in kennis gesteld.

De opdrachthouder kan de overeenkomst op eigen initiatief beëindigen wanneer de opdrachtgever beleidsbeslissingen neemt die de uitvoering van deze overeenkomst dusdanig hypothekeren dat de geloofwaardigheid ten aanzien van de beoogde doelgroep in het gedrang komt en verder werken zo goed als onmogelijk wordt.

De opdrachtgever wordt hiervan via een aangetekend schrijven in kennis gesteld. Ten vroegste één maand na de betekening eindigt dan deze samenwerkingsovereenkomst.

Artikel 12: Briefwisseling en communicatie

Alle briefwisseling m.b.t. de uitvoering van de opdracht moet gericht worden aan: Jeugddienst Hulshout t.a.v. Anke Brems – Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout

Treden op als contactpersoon tussen beide organisaties:

Voor de opdrachtgever:

Anke Brems – Coördinator sport & jeugd – 015 22 40 11- anke.brems@hulshout.be

Priscilla Van Herck – Diensthoofd Vrije Tijd – 015 22 40 11 – priscilla.vanherck@hulshout.be

Karolien Laeremans – Schepen van jeugd – 015 22 40 11 – karolien.laeremans@hulshout.be

Voor de opdrachthouder: 

Annelies De Mey, Directeur Arktos vzw, Dr. Vandeperrestraat 218b – 2440 Geel - 0478 44 21 81
- ademey@arktos.be

Lies Dierckx, Coördinator Arktos vzw, Dr. Vandeperrestraat 218b – 2440 Geel – 0479 78 39 93-  ldierckx@arktos.be Catha Ackermans, Vormingswerker Arktos vzw, Dr. Vandeperrestraat 218b – 2440 Geel - 0472 98 01 10- cathackermans@arktos.be

Artikel 13: Publiciteit

De opdrachthouder zal kenbaar maken dat de actie gerealiseerd wordt met de steun van het lokaal bestuur Hulshout.

Artikel 14: Geschillen

In geval van geschillen tussen de opdrachtgever en de opdrachthouder is de rechtbank van Turnhout bevoegd.

Artikel 15: Slotbepalingen

Deze overeenkomst is enkel mits onderling akkoord tussen de partijen aanpasbaar.

Opgemaakt te Geel op 1 september 2022 waarvan beide partijen erkennen er één exemplaar ontvangen te hebben.

Voor de opdrachthouder: 

Ellen Goovaerts        

Algemeen Directeur        

 

 

Voor de opdrachtgever:

Ria Van den Eynde        Elias De Wever

Algemeen Directeur        Voorzitter gemeenteraad"

Artikel 2:

De overeenkomst gaat van kracht op 1 september 2022.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.8. KENNISNAME AGB. Goedkeuring tarieven sportpark.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van het AGB Sport Hulshout van 5 december 2022, over de aanpassing van de tarieven van het zwembad.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Cipal. Kennisname en bekrachtiging beslissing college van burgemeester en schepenen van 14 november 2022 over de goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 15 december 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Kato Laeremans als vertegenwoordiger en Karolien Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

        14 oktober 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

        31 oktober 2022: E-mail met de uitnodiging voor de digitale algemene vergadering van Cipal op 15 december 2022.

        14 november 2022: Collegebeslissing over goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022.

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal”).

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 56: over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepen.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de begroting voor 2023 en de toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers.

De vergadering van Cipal vindt plaats nadat de gemeenteraad in Hulshout zich heeft kunnen uitspreken over de agenda. Op 24 oktober 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de agenda van de gemeenteraad van 7 november vastgesteld. De uitnodiging van Cipal is op 31 oktober 2022 aangekomen op het secretariaat. Daarom is het agendapunt niet toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van november.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het agendapunt niet hoogdringend toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van november. Hoogdringende agendapunten beperken de mogelijkheid van het raadsleden om zich grondig te informeren over het voorgenomen besluit. Daarom wordt de hoogdringendheid alleen ingeroepen als uitstel onherroepelijke schade meebrengt voor het bestuur of de betrokkenen bij het voorgenomen besluit. We hebben Cipal gevraagd in de toekomst tijdig uit te nodigen voor vergaderingen zodat wij de spelregels die de Vlaamse overheid in het decreet lokaal bestuur bepaalt om de democratische werking van het lokaal bestuur te vrijwaren, kunnen respecteren.

Om Hulshout alsnog de mogelijkheid te geven zijn stem te laten horen in de vergadering, heeft het college van burgemeester en schepenen op 14 november 2022 beslist akkoord te gaan met de ontwerpbesluiten die op 15 december 2022 worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Cipal op 15 december 2022 en heeft het college de vertegenwoordiger van de gemeente gemandateerd volgens deze beslissing te stemmen op de algemene vergadering van 15 december 2022. Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad de beslissing van 14 november 2022 te bekrachtigen.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14 november 2022 over de goedkeuring van de agenda en vaststelling mandaat van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging Cipal van 15 december 2022.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Pontes. Kennisname en bekrachtiging collegebeslissing van 14 november 2022 over de goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de bijzondere algemene vergadering van 15 december 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Hilde Van Looy als vertegenwoordiger en Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Pontes voor de legislatuur 2019-2024.

        28 oktober 2022: E-mail Pontes met de uitnodiging voor de digitale bijzondere algemene vergadering van 15 december 2022.

        14 november 2022: Collegebeslissing over goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de bijzondere algemene vergadering van Pontes van 15 december 2022.

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 56: over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepen.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de beleidsnota en de begroting voor 2023. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: wijzing presentiegelden bestuursorganen en toelichting van actuele dossiers.

De vergadering van Pontes vindt plaats nadat de gemeenteraad in Hulshout zich heeft kunnen uitspreken over de agenda. Op 24 oktober 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de agenda van de gemeenteraad van 7 november vastgesteld. De uitnodiging van Pontes is op 28 oktober 2022 aangekomen op het secretariaat. Daarom is het agendapunt niet toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van november.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het agendapunt niet hoogdringend toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van november. Hoogdringende agendapunten beperken de mogelijkheid van het raadsleden om zich grondig te informeren over het voorgenomen besluit. Daarom wordt de hoogdringendheid alleen ingeroepen als uitstel onherroepelijke schade meebrengt voor het bestuur of de betrokkenen bij het voorgenomen besluit. We hebben Pontes gevraagd in de toekomst tijdig uit te nodigen voor vergaderingen zodat wij de spelregels die de Vlaamse overheid in het decreet lokaal bestuur bepaalt om de democratische werking van het lokaal bestuur te vrijwaren, kunnen respecteren.

Om Hulshout alsnog de mogelijkheid te geven zijn stem te laten horen in de vergadering, heeft het college van burgemeester en schepenen op 14 november 2022 beslist akkoord te gaan met de ontwerpbesluiten die op 15 december 2022 worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pontes op 15 december 2022 en heeft het college de vertegenwoordiger van de gemeente gemandateerd volgens deze beslissing te stemmen op de algemene vergadering van 15 december 2022. Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad de beslissing van 14 november 2022 te bekrachtigen.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14 november 2022 over de goedkeuring van de agenda en vaststelling mandaat van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 15 december 2022.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Pidpa. Kennisname en bekrachtiging beslissing college van burgemeester en schepenen van 14 november 2022 over de goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing met de aanduiding van Rigo Huyskens als vertegenwoordiger en Jos Voet als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Pipda voor de legislatuur 2019-2024.

        24 oktober 2022: Aangetekende brief Pidpa met de uitnodiging met bijlagen voor de digitale buitengewone algemene vergadering van 16 december 2022 om 11.30 uur.

        14 november 2022: Collegebeslissing over goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 16 december 2022.

Feiten en context

        De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 56: over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepen.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving over de geplande activiteiten en de begroting voor 2023. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

De vergadering van Pidpa vindt plaats nadat de gemeenteraad in Hulshout zich heeft kunnen uitspreken over de agenda. Op 24 oktober 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de agenda van de gemeenteraad van 7 november vastgesteld. De zitting van het college werd om 15:24 uur gesloten. De uitnodiging van Pidpa is op 24 oktober 2022 om 16:04 uur aangekomen op het secretariaat. Daarom is het agendapunt niet toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van november.

Het college van burgemeester en schepenen heeft het agendapunt niet hoogdringend toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van november. Hoogdringende agendapunten beperken de mogelijkheid van het raadsleden om zich grondig te informeren over het voorgenomen besluit. Daarom wordt de hoogdringendheid alleen ingeroepen als uitstel onherroepelijke schade meebrengt voor het bestuur of de betrokkenen bij het voorgenomen besluit. We hebben Pidpa gevraagd in de toekomst tijdig uit te nodigen voor vergaderingen zodat wij de spelregels die de Vlaamse overheid in het decreet lokaal bestuur bepaalt om de democratische werking van het lokaal bestuur te vrijwaren, kunnen respecteren.

Om Hulshout alsnog de mogelijkheid te geven zijn stem te laten horen in de vergadering, heeft het college van burgemeester en schepenen op 14 november 2022 beslist akkoord te gaan met de ontwerpbesluiten die op 16 december 2022 worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa op 16 december 2022 en heeft het college de vertegenwoordiger van de gemeente gemandateerd volgens deze beslissing te stemmen op de algemene vergadering van 16 december 2022. Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad de beslissing van 14 november 2022 te bekrachtigen.

Financiële weerslag

Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14 november 2022 over de goedkeuring van de agenda en vaststelling mandaat van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 16 december 2022.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Brandweer. Financiële verdeelsleutel 2022 voor Brandweerzone Kempen.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        1 januari 2015: De brandweerzone is officieel een hulpverleningszone.

        31 oktober 2020: Goedkeuring zoneraad voorstel van principe verdeelsleutel voor 2021-2026.

        14 december 2020: Goedkeuring gemeenteraad over de principe financiële verdeelsleutel 2021-2026 voor de brandweerzone Kempen.

        14 december 2020: Goedkeuring gemeenteraad verdeelsleutel 2021.

        20 maart 2021: Goedkeuring zoneraad financiële verdeelsleutel 2022.

        31 mei 2021: Goedkeuring gemeenteraad verdeelsleutel 2022.

        1 oktober 2022: Goedkeuring zoneraad financiële verdeelsleutel 2023.

Feiten en context

De zoneraad heeft het principe van de financiële verdeelsleutel 2021-2026 goedgekeurd op de zoneraad van 31 oktober 2020. Artikel 1 bepaalt dat de verdeelsleutel jaarlijks wordt aangepast aan de meest recente gegevens zoals bevolkingsaantal, KI, correctiefactor aanrijtijden en correctie DGH. Dit geeft volgende verdeling:

Gemeente

% 2023

Geel

21,76 %

Mol

15,49 %

Herentals

10,51 %

Westerlo

10,36 %

Balen

8,80 %

Laakdal

4,57 %

Herselt

3,53 %

Olen

4,94 %

Grobbendonk

4,12 %

Retie

2,51 %

Hulshout

2,27 %

Meerhout

3,54 %

Dessel

2,64 %

Herenthout

3,18 %

Vorselaar

1,80 %

 

Vanaf 2023 zal ook een verrekening van de goederen gebeuren volgens het principe dat de zoneraad op 31 oktober 2020 heeft vastgelegd. Er is een lichte bijsturing omdat in het principe slechts twee in plaats van alle cijfers na de komma van het percentage meegenomen werden. De effectieve bedragen zijn bijgevolg:

Gemeente

Bedrag/jaar

Geel

- 6.539,30

Mol

- 96 295,79

Herentals

- 65.023,84

Westerlo

- 21.632,80

Balen

- 11.991,22

Laakdal

+ 40.856,36

Herselt

+ 40.760,73

Olen

+ 44.681,87

Grobbendonk

- 38.772,49

Retie

+ 26.702,01

Hulshout

+ 25.363,08

Meerhout

+ 32.248,98

Dessel

+ 24.597,98

Herenthout

- 14.962,95

Vorselaar

+ 20.007,38

Dit wordt verrekend in het investeringsbudget per gemeente.

Juridische gronden

        15 mei 2007: Wet betreffende de civiele veiligheid: artikel 68:

        § 2. De dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de raad op basis van een akkoord, bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden.

        § 3. Bij gebrek aan akkoord, wordt de dotatie van elke gemeente vastgesteld door de provinciegouverneur, rekening houdende met de volgende criteria voor elke gemeente:

        de residentiële en actieve bevolking à MIN 70%.

        de oppervlakte.

        het kadastraal inkomen.

        het belastbaar inkomen.

        de risico’s aanwezig op het grondgebied van de gemeente.

        de gemiddelde interventietijd op het grondgebied van de gemeente.

        de financiële draagkracht van de gemeente.

        23 augustus 2014: Koninklijk Besluit over de vaststelling van de inventaris- en schattingsregels van de roerende en onroerende goederen van de gemeenten aangewend voor de uitvoering van de opdrachten van de brandweerdiensten.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Alle gemeenteraden van de 15 gemeenten die deel uitmaken van de hulpverleningszone Kempen, moeten de voorgestelde verdeelsleutel goedkeuren. Als een gemeenteraad de verdeelsleutel niet goedkeurt, bepaalt de gouverneur de verdeelsleutel in plaats van de zone en de deelnemende gemeenten.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Totaal Krediet

Uitgave

MJP000137/BD000001/AP000004/AC000062/64940000/0410

MJP001843/BD000001/AP000004/AC000062/66400000/0410

AC000062 Samenwerken met de diverse veiligheidsdiensten

werkingstoelage

 

investeringstoelage

€ 172.897,46

 

€ 68.587,44

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de financiële verdeelsleutel voor 2023 voor Brandweerzone Kempen goed:

Gemeente

% 2023

Geel

21,76 %

Mol

15,49 %

Herentals

10,51 %

Westerlo

10,36 %

Balen  

8,80 %

Laakdal

4,57 %

Herselt

3,53 %

Olen

4,94 %

Grobbendonk

4,12 %

Retie

2,51 %

Hulshout

2,27 %

Meerhout

3,54 %

Dessel

2,64 %

Herenthout

3,18 %

Vorselaar

1,80 %

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de verrekening van de goederen goed die wordt doorgevoerd en verrekend op het investeringsbudget van 2023:

Gemeente

Bedrag/jaar

Geel

- 6.539,30

Mol

- 96 295,79

Herentals

- 65.023,84

Westerlo

- 21.632,80

Balen

- 11.991,22

Laakdal

+ 40.856,36

Herselt

+ 40.760,73

Olen

+ 44.681,87

Grobbendonk

- 38.772,49

Retie

+ 26.702,01

Hulshout

+ 25.363,08

Meerhout

+ 32.248,98

Dessel

+ 24.597,98

Herenthout

- 14.962,95

Vorselaar

+ 20.007,38

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.13. KENNISNAME PZ Zuiderkempen. Begrotingswijziging 2022 nr. 1 en nr. 10.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de politieraad van de budgetwijziging 2022 nr.1 en nr. 10 van 22 juni 2022.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.14. KENNISNAME PZ Zuiderkempen. Begrotingswijziging 2022 nr. 2 en nr. 11.

KENNISNAME:

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de politieraad van de budgetwijziging 2022 nr. 2 en nr. 11 van 26 oktober 2022.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING PZ Zuiderkempen. Goedkeuring toelage 2023.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        9 oktober 2022: De voorlopige cijfers voor begroting 2023 werden aangeleverd door de politiezone Zuiderkempen. Deze werden nog aangepast in de definitieve versie van de begroting 2023.

        26 oktober 2022: Beslissing Politieraad van de vaststelling van de begroting 2023.

Feiten en context

        Elke gemeenteraad van de zone stemt de dotatie die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort.

Juridische gronden

        7 december 1998: Wet op de geïntegreerde politie (WGP):

        artikel 40:  de begroting van een meergemeentenzone komt ten laste van de verschillende gemeenten van de zone en de federale staat.

        artikel 71 tot en met 76: die handelen over de begroting en begrotingswijzigingen en over de financiële bijdrage van de gemeenten tot de meergemeentenpolitiezone.

        15 juli 2002: Decreet Vlaamse Overheid die het decreet van 28 april 1993 wijzigt en de regeling bepaalt, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten (B.S.15.10.2002).

        7 april 2005: Koninklijk Besluit dat de nadere regels bepaalt inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeentenzone. Dit KB legt de verdeling voor de politiezone Zuiderkempen als volgt vast: Herselt 28,59 %, Hulshout 18,30 % en Westerlo 53,11%.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

        20 december 2021: Ministeriële omzendbrief PLP 61 bepaalt de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2022 ten behoeve van de politiezone.

Financiële weerslag

Budgetsleutel

Actienummer

Totaal Krediet

Uitgave

0400/64940000

0400/66400000

AC000062

AC000062

€ 1.043.100,00

€ 60.000,00

947.391,00

58.652,00

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de gemeentelijke toelage aan de politiezone Zuiderkempen 5365 goed te keuren zoals vastgesteld in de politiebegroting van 26 oktober 2022 voor een bedrag van 947.391,00 euro op de gewone begroting 2023 en 58.652,00 euro op de buitengewone begroting 2023, in het totaal een bedrag van 1.006.043,00 euro.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING Financiën. Goedkeuring subsidiereglement voor milieu- en natuurprojecten voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over het toelagereglement voor milieu- en natuurverenigingen voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.

Feiten en context

        Via de subsidies voor milieu- en natuurprojecten wil de gemeente Hulshout de burgers aanzetten tot het actief meedenken en -werken aan de uitbouw van het milieubeleid.

        Door de burgers te betrekken via deze projecten wordt er een groter draagvlak gecreëerd voor deze projecten.

        Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

Argumentatie

Om grotere projecten te kunnen subsidiëren werd in 2019 het maximaal subsidiebedrag verhoogd van € 2000 naar € 4000. Voor bepaalde projecten liggen de kosten echter nog ver boven dit maximum subsidiebedrag.
Het bestuur is van oordeel dat het belangrijk is om goede waardevolle projecten te ondersteunen. Daarom wordt het maximum bedrag geschrapt.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement milieu- en natuurprojecten voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025 goed te keuren. Het reglement luidt als volgt:

"Subsidiereglement Milieu-en natuurprojecten

Hoofdstuk 1 - Definities

Artikel 1: Milieu- en natuurproject

Een milieu- en natuurproject is een in de tijd en middelen begrensde activiteit om iets te creëren en / of te organiseren dat bijdraagt tot de verbetering van het milieu of de natuur. Het onderscheidt zich door zijn eenmalige karakter van een programma of proces en een duidelijk doel.

Hoofdstuk 2 - Toepassingsgebied

Artikel 2:

Gemeente Hulshout kan een subsidie verlenen aan milieu- en natuurprojecten in de gemeente Hulshout onder de voorwaarden die dit reglement bepaalt en binnen het goedgekeurde meerjarenplan.

Artikel 3:

Alle organisaties actief rond milieu en natuur komen in aanmerking voor de projectsubsidies.

De subsidies gaan bij voorkeur naar natuurverenigingen. De beoordeling gebeurt echter op merites van het ingediende project en niet omwille van de aanvrager.

Hoofdstuk 3 - Doelstelling

Artikel 4:

De projectsubsidies hebben als doel organisaties actief rond natuur en milieu te ondersteunen bij het opzetten van projecten die bijdragen tot de verbetering van het milieu en de natuur.

Hoofdstuk 4 - Projectvoorwaarden

Artikel 5: Voorwaarden milieu- en natuurprojecten

§1. Het voorgestelde project moet minstens voldoen aan volgende voorwaarden:

        De uitvoering van het project heeft een tijdelijk karakter.

        Het project vindt plaats op grondgebied Hulshout of Hulshout moet als hoofdplaats fungeren.

        Het project heeft geen louter commercieel doel.

        Het project valt buiten de gewone, reguliere werking van de vereniging.

        Het project draagt bij aan de algemene kwaliteit van het milieu en de leefomgeving.

        Het project bevindt zich op plaatsen met openbaar of semi-openbaar karakter.

§2. Project voor verfraaiing van privétuinen komen niet in aanmerking

Artikel 6: Criteria

Bij de beoordeling van het project worden volgende criteria in acht genomen:

        Voldoen aan de voorwaarden

        Participatie van de Hulshoutse inwoners. Als het project wordt voorgedragen door een vereniging, worden andere Hulshoutenaren dan de eigen leden bedoeld.

        De bestemming van het saldo, duidelijk omschreven in de projectaanvraag.

Artikel 7: Voorwaarden voor de uitvoering van het project

§1. Als het project geselecteerd wordt, moet de aanvrager bij elke communicatie over het project het logo van de gemeente publiceren en erbij vermelden dat het project ondersteund wordt door het gemeentebestuur van Hulshout.

§2. De uitvoering van het project verloopt zo veel mogelijk door medewerkers op vrijwillige, niet-bezoldigde basis. De inzet van professionele werkkrachten gebeurt volgens redelijke en marktconforme tarieven.

Hoofdstuk 5 - Procedure

Afdeling 1. Aanvraag

Artikel 8: Indienen aanvraag milieu- en natuurprojectsubsidies

§1. Elke aanvraag moet gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen via het aanvraagformulier op de website van de gemeente Hulshout www.hulshout.be.

§2. De aanvraag moet uiterlijk op 15 augustus van het jaar dat voorafgaat aan de uitvoering van het project ingediend worden.

Het niet tijdig indienen van het aanvraagdossier sluit de aanvrager uit van subsidiëring.

§3.  De aanvraag moet volgende informatie bevatten:

        Gegevens van de organiserende vereniging(en).

        Projectomschrijving en doelstelling.

        Datum van de geplande activiteit.

        Toetsing aan de minimumvoorwaarden en de criteria, vermeld in hoofdstuk 4 van dit reglement.

        Bindende opgave van de eventuele kostprijs voor de deelnemers.

        Begroting met vermelding van alle rechtstreekse en onrechtstreekse uitgaven en rechtstreekse en onrechtstreekse inkomsten, die aan het project verbonden zijn. De vaste kosten van de vereniging worden niet in aanmerking genomen.

        Communicatieplan over de activiteit.

        Inzet van medewerkers

        Verklaring over de bestemming van het saldo.

§4. Voor eenzelfde project kunnen geen aanvragen ingediend worden via meerdere gemeentelijke subsidiëringsmogelijkheden.

Afdeling 2. Evaluatie

Artikel 9: Behandeling aanvragen van de milieu- en natuurprojectsubsidies

Het college van burgemeester en schepen gaat de ontvankelijkheid van de aanvragen na.

Het college van burgemeester en schepenen beoordeelt de ontvankelijke subsidieaanvraag en beslist of een project in aanmerking komt voor subsidiëring. Deze selectie gebeurt ten laatste op 15 december van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin het project zal plaatsvinden.

Afdeling 3. Uitbetaling subsidies

Artikel 10: Maximumbedrag projectsubsidies

Aan een geselecteerd gewoon milieu- en natuurproject kan een maximumbedrag toegekend worden dat begrensd is door het bedrag dat goedgekeurd is in het meerjarenplan.

Indien het totale gevraagde subsidiebedrag van de geselecteerde milieu- en natuurproject het voorziene budget overstijgt, dan zal het budget proportioneel verdeeld worden over de  projecten.

Artikel 11: Uitbetalingsmodaliteiten projectsubsidies

In januari van het jaar waarin het project wordt uitgevoerd, keert het gemeentebestuur een voorschot uit van 75 % van de toegekende subsidie op basis van de gebudgetteerde kosten.

Het saldo van 25 % van de toegekende subsidie wordt uitgekeerd na voorlegging van een projectverslag en de vereiste bewijsstukken, en dit ten laatste op 15 december van het jaar waarin het project wordt uitgevoerd.

Artikel 12: Besteding projectsubsidies

De aanvrager mag de subsidie enkel gebruiken voor het doel waarvoor deze is toegekend.

Artikel 13: Verantwoording

De aanvrager bewijst het correcte gebruik van de subsidies met een gedetailleerde rekening van de activiteiten, gestaafd met facturen en onkostennota’s. Items die tegen winst verkocht worden, mogen niet ingediend worden als kost.

De bewijsstukken moeten samen met een projectverslag binnen de twee maanden na afloop van het project waarvoor de subsidie werd uitbetaald aan het college van burgemeester en schepenen bezorgd worden.

Als de aanvrager het toegekende subsidiebedrag niet volledig kan verantwoorden, dan wordt enkel het restbedrag uitbetaald of het teveel uitbetaalde bedrag teruggevorderd.

Afdeling 4 - Sancties

Artikel 14:

Indien de aanvrager onjuiste gegevens gebruikt voor het verkrijgen van een subsidie of de bepalingen van het subsidiereglement niet naleeft, dan kan het college van burgemeester en schepenen het uitgekeerde bedrag terugvorderen en de aanvrager uitsluiten voor verdere subsidiëring.

Artikel 15:

Het college van burgemeester en schepenen behandelt alle betwistingen.

Hoofdstuk 6 - Overgangsmaatregelen 2023

Artikel 16: Aanvragen

In het kalenderjaar 2023 kunnen projecten voor het werkingsjaar 2023 ingediend worden tot 1 april 2023.

Hoofdstuk 7 - Inwerkingtreding

Artikel 17:

§1. Dit reglement heft de gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over het toelagereglement voor milieu- en natuurverenigingen voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025 op. 

§2. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025."

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING Financiën. Goedkeuring retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2022.

Feiten en context

        Onze gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied.

        Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein.

        Onze gemeente heeft de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden, goedgekeurd.

        Deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten.

        Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en daarnaast zijn er een aantal werken zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein.

        De actualisatie van de code naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP....

        Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om een retributie te heffen op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025.

Artikel 2: Algemeen

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

Permanente nutsvoorzieningen zijn:

        alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen...), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten , palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof;

        alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

Deze retributie sluit elke andere heffing, semi-heffing, of waarborgstelling in het kader van werken aan permanente nutsvoorzieningen door de gemeente uit zowel in hoofde van de distributienetbeheerder als van haar werkmaatschappij en ongeacht of voorgenoemden deze werken uitvoeren in eigen naam, dan wel laten uitvoeren door derden in naam en voor rekening van de distributienetbeheerder of de werkmaatschappij.

Artikel 3: Retributie naar aanleiding van sleufwerken

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt per meter sleuflengte voor werken in rijwegen 10,24 euro, voor werken in voet­paden 7,88 euro en voor werken in aardewegen 4,73 euro. 

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals jaarlijks gepubliceerd in augustus.

Indexatie gebeurt aan het begin van een nieuwe cyclus van 3 jaar.

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Artikel 4: Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen.

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aan­sluitingswerken, herstellingen en kleine onder­­­houdswerken met een sleufoppervlakte van maxi­mum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,00 euro per op het grond­gebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als zijn werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,5 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast., naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals jaarlijks gepubliceerd in augustus.

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitings­punten op het grondgebied van de gemeente.

Artikel 5: Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen. 

Artikel 6: Definitief karakter

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

Artikel 7:

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2023 voor een termijn eindigend op 31 december 2025.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING Financiën. Goedkeuring retributiereglement op het uitreiken van conformiteitsattesten voor woningen voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing over het retributiereglement op de afgifte van conformiteitsattesten voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.

Feiten en context

        Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente.

        Op basis van de huidige regelgeving kan de vergoeding voor het uitreiken van een conformiteitsattest verhoogd worden naar € 90. In het modelreglement van Kempens Woonplatform worden de nieuwe bedragen voorgesteld.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

        15 februari 2019: Omzendbrief KB/ABB 2019/2 betreffende de gemeentefiscaliteit.

        17 juli 2020: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, zoals gewijzigd, hierna Vlaamse Codex Wonen van 2021.

        11 september 2020: Besluit Vlaamse regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd, hierna Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Argumentatie

Wie in Vlaanderen een woning verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen-Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen-Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.  De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. Het conformiteitsattest vermeldt ook het maximum aantal toegelaten bewoners. Voor de gemeente wijst de burgemeester de wooncontroleur aan.

Aan het onderzoek naar de conformiteit van woningen en het uitreiken van het attest zijn kosten verbonden. 

Een retributie lenigt een gedeelte van de kosten voor het afleveren van een conformiteitsattest.

Er is geen vergoeding verschuldigd als er geen aanvraag is. Dat is het geval als het initiatief voor het conformiteitsonderzoek bij de burgemeester ligt, al dan niet na ontvangst van een melding over de mogelijk gebrekkige kwaliteit van een woning in  de waarschuwingsprocedure.

Ook woonmaatschappijen zijn vrijgesteld van het betalen van een retributie op het afleveren van  het conformiteitsattest voor wonen. Woonmaatschappijen zijn wettelijk verplicht sociale huurwoningen aan te bieden en het woningbestand te herwaarderen. Ze verhuren kwaliteitsvolle woningen en kamers tegen een redelijke huurprijs (art. 4.40 Vlaamse Codex Wonen)  via verhuur van het eigen patrimonium of via huur op de private huurmarkt Deze huurwoningen moeten aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten voldoen (art. 3.1 Vlaamse Codex Wonen). In tegenstelling tot particulieren hebben woonmaatschappijen niet de keuze deze woningen niet aan te bieden op de huurmarkt.  De overheidsprestaties die geleverd worden voor het afleveren van het conformiteitsattest wonen die bestaat uit deis voor de woonmaatschappijen gevolg van een overheidsverplichting zelf. Daarom in het billijk de  woonmaatschappijen vrij te stellen van de retributie.

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
6 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder

Artikel 1: Toepassingsgebied

§1. De gemeenteraad heft een retributie te op de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest voor zelfstandige woningen en kamerwoningen, zoals gedefinieerd in het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

§2. De retributie is verschuldigd door de persoon die het conformiteitsattest aanvraagt.

§3. De retributie is niet verschuldigd als er geen aanvraag ingediend is en de behandeling van het conformiteitsdossier op initiatief van de burgemeester gebeurt, al dan niet na ontvangst van een melding over de mogelijk gebrekkige kwaliteit van een woning binnen de waarschuwingsprocedure’)

§4. De retributie is niet verschuldigd als het conformiteitsattest wordt aangevraagd voor een huurwoning van een woonmaatschappij. Een erkend sociaal verhuurkantoor wordt gelijkgesteld met een woonmaatschappij voor zover het

woningen huurt op de privé huurmarkt of via een erkende sociale huisvestingsmaatschappij.

Artikel 2: Tarieven

De retributie wordt vastgesteld als volgt:

     90 euro voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest voor een zelfstandige woning.

     90 euro voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest voor een kamerwoning, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per aanvraag.

Artikel 3: Wijze van betaling

De retributie moet betaald worden bij het afleveren van het conformiteitsattest. Als het conformiteitsattest wordt opgestuurd dan moet de retributie betaald worden binnen de 30 dagen na ontvangst van het stuk door middel van storting op het rekeningnummer dat het gemeentebestuur vermeldt bij het afleveren van het conformiteitsattest.

Artikel 4: Sancties

Bij gebrek aan betaling in der minne zal het gemeentebestuur de retributie burgerrechtelijk invorderen .

Artikel 5:

Dit retributiereglement wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

Artikel 6:

§1. De gemeenteraad heft het retributiereglement van 16 december 2019 op de afgifte van conformiteitsattesten voor de aanslagjaren 2020 tem 2025 op vanaf 1 januari 2023.

§2. Dit reglement gaat van kracht op 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.19. BESLISSING Algemeen directeur. Aanstelling waarnemers.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de aanstelling van Ria Van den Eynde als algemeen directeur van het lokaal bestuur Hulshout.

        28 maart 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de vaststelling van de ingangsdatum van 1 mei 2022 van de aanstelling van Ria Van den Eynde als algemeen directeur van het lokaal bestuur Hulshout.

Feiten en context

        Artikel 166 bepaalt:

        Met behoud van de toepassing van artikel 175 regelt de gemeenteraad de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur bij hun afwezigheid of verhindering.

        Er wordt in elk geval in een waarneming van het ambt van algemeen directeur of financieel directeur voorzien als de afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur of financieel directeur langer dan honderdtwintig dagen duurt of als het ambt vacant werd verklaard.

        De waarnemend algemeen directeur en de waarnemend financieel directeur oefenen alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.

        De gemeenteraad kan de aanstelling van een waarnemend algemeen directeur of financieel directeur toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen en aan de functiehouder van het ambt.

        De gemeenteraad kan bij afwezigheid van de algemeen directeur een waarnemend algemeen directeur aanstellen die met volle bevoegdheid en dus onder eigen verantwoordelijkheid werkt. De waarnemer oefent alle bevoegdheden uit die aan het ambt zijn verbonden.

        Indien de afwezigheid of verhindering langer duurt dan 120 dagen of bij een vacature, moet de raad een waarnemer aanduiden. De decretale graad kan gedurende de eerste drie dagen van een gewettigde afwezigheid eventueel zelf een vervanger aanduiden voor maximum 60 dagen.

        De waarnemer moet voldoen aan de voorwaarden voor de uitoefening van het ambt, met uitzondering van het doorlopen van de selectieprocedure. Er kan van de algemene regel worden afgeweken als er geen personeelslid is dat aan de aanwervings- of bevorderingsvoorwaarden voldoet.

        De waarnemer van een decretale graad die bij de gemeente is aangesteld heeft recht op een toelage of een salaris dat hij zou genoten hebben als betrokkene in de functie zou zijn aangesteld, wanneer de hogere functie wordt uitgeoefend voor een periode van ten minste 30 kalenderdagen.

Juridische gronden

        18 december 2017: Collegebeslissing betreffende de vaststelling van de rechtspositieregeling van het personeel, meer bepaald bijlage 2 aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41 en 166.

Argumentatie

De aanstelling van waarnemende en vervangers van de waarnemende voor de afwezigheid van de decretale graden is noodzakelijk om de continuïteit van de openbare dienst te verzekeren. De decretale graden bekleden een sleutelfunctie binnen het lokaal bestuur.

Lokaal bestuur Hulshout is een kleine organisatie waardoor het niet evident is de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. Alle leden van het managementteam met uitzondering van de burgemeester en de financieel directeur komen in aanmerking om het waarnemerschap van algemeen directeur op te nemen. Voor een soepele werking is het daarom zinvol de drie leden van het managementteam aan de duiden als waarnemend algemeen directeur.

Financiële weerslag

Indien de afwezigheid van de decretale graad meer dan 30 kalenderdagen bedraagt, zal aan de waarnemer die in loondienst is van de gemeente van Hulshout een toelage (statutair personeelslid) of een aangepast salaris (contractueel personeelslid) worden uitbetaald. De nodige kredieten worden bij budgetwijziging aangepast.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt de afdelingscoördinator wonen en werken bij de gemeente Hulshout, de beleidscoördinator vrije tijd bij de gemeente Hulshout en de beleidscoördinator burger en welzijn bij het OCMW Hulshout aan als waarnemend algemeen directeur bij afwezigheid of verhindering vanaf 1 januari 2023.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om onderstaande volgorde vast te leggen voor de waarneming van algemeen directeur en vervangers bij afwezigheid of verhindering ingaande vanaf 1 januari 2023:

Beleidscoördinator Vrije Tijd

Afdelingscoördinator Wonen en Werken

Beleidscoördinator Burger en Welzijn

Artikel 3:

Dit besluit vervangt de vorige besluiten over het waarnemerschap van de algemeen directeur.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.20. VRAAG Informaticabeheer en communicatie. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

De laatste dagen is er veel te doen rond de cyber-attack op de informatieca-systemen van stad Antwerpen en Stad Diest.

        Welke voorzorgsmaatregelen neemt gemeente Hulshout om zich zo goed als mogelijk te beschermen?

        Is er een informatieplan voor de burgers, mochten er in Hulshout problemen zijn?

 

Voorzitter Elias De Wever herhaalt dat de bespreking van agendapunt "TA.21. Sluiting onthaalouder" zal verwezen worden naar de besloten zitting op het moment dat er persoonsgegevens gedeeld worden.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.21. VRAAG Sluiting onthaalouder. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Op 5 december lezen we in de krant dat het agentschap opgroeien dat een onthaalouder voorlopig diende te sluiten. Er stond vermeld dat er onduidelijkheid was over wat er aan de hand was.

        Is hier ondertussen meer duidelijkheid over

        Betrof het één van de onthaalouders die mee onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur vallen en waar jaarlijks een toelage aan gegeven wordt?

        Hebben de bestaande controlesystemen voldoende gewerkt en werd er tijdig ingegrepen?

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.22. VRAAG Resultaat bestellen bomenactie. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Heeft het gemeentebestuur al een evaluatie van de boomplantactie?

Kan de communicatie naar het schenken van een boom aan het gemeentebstuur bekeken worden hoe die beter kan?

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.23. VRAAG Administratie. Intekenen op projectoproepen. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Toelichting:

De Vlaamse Regering ondersteunt de lokale besturen in hun beleid. Eén van de manieren waarop ze dat doet, is door middel van projectoproepen.

Op onderstaande projectoproepen kon onlangs ingetekend worden:

1. E-inclusie: Ondersteuning in de vorm van een subsidie aan de lokale besturen die inzetten op verschillende soorten acties in hun gemeente om het lokale E- inclusiebeleid te versterken.

2. Gelijke kansen: Het gelijke kansen- en integratiebeleid is zeker niet alleen een zaak van de overheid. Met projectsubsidies moedigt de Vlaamse overheid organisaties, bedrijven en lokale besturen aan om dat beleid mee vorm te geven.

3. Programma Innovatieve Overheidsopdrachten: Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) biedt de kans om innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen en te laten valideren voor de problemen en/of uitdagingen die zich in uw stad of gemeente stellen.

4. Bovenlokale sportinfrastructuur: Via projectsubsidies aan een samenwerkingsverband tussen twee of meer gemeenten/steden willen we alle Vlamingen helpen in de ontwikkeling van een sportieve en actieve levensstijl en lokale en regionale actoren helpen bij de uitbouw van hun sportbeleid.

5. Fietsinfrastructuur: Vlaanderen legt 1 euro bij voor elke 2 euro die lokale besturen investeren in fietsinfrastructuur op of aan gemeentelijke wegen.

6. Kernversterking: Een subsidie voor de aankoop en transformatie van leegstaande of vrijkomende handelspanden en bedrijfsruimten met het oog op de ondersteuning van het lokaal ondernemerschap in de kernen.

7. Lokaal Energie- en Klimaatpact: De Vlaamse Regering kende in 2022 een subsidie toe aan de besturen die het Lokale Energie- en Klimaatpact 1.0 en/of 2.0 ondertekenden.

8. Projectoproep 'Pilootprojecten brede eerstelijnspraktijken': Deze tweede projectoproep wil onder meer nagaan op welke manier brede eerstelijnspraktijken kunnen worden gestimuleerd in zones met weinig huisartsen of een beperkte eerstelijnszorg.

 

Vragen:

        Op welke van deze projectoproepen heeft ons lokaal bestuur ingetekend?

        Indien niet ingetekend werd, waarom niet?

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.24. VRAAG Inrichten van een natuurbegraafplek. - TA - Britt De Ceuster

VRAAG:

Toelichting:

Steeds meer mensen streven naar een laatste rustplaats in de natuur. Het is echter wettelijk verboden om stoffelijke resten in de natuur te begraven. Natuurbegraafplekken kunnen daarvoor een oplossing bieden. Bij het herinrichten van onze gemeentelijke begraafplaatsen, enkele jaren geleden, was er nog geen sprake van natuurbegraafplaatsen. Ondertussen is dit echter wel een mogelijkheid. Het initiatief en de bevoegdheid van natuurbegraafplekken liggen bij de lokale besturen. Een natuurbegraafplaats creëren begint bij een gesprek tussen de betrokken partners om de randvoorwaarden af te bakenen en de noodzakelijke vergunningen te krijgen. Men kan namelijk niet zomaar overal een natuurbegraafplek inrichten. Om lokale besturen op weg te helpen en om ervoor te zorgen dat alle randvoorwaarden vervuld zijn, hebben Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir en Agentschap Natuur en Bos een informatiewebsite en - brochure ter beschikking gesteld. Het inrichten door onze gemeente van deze manier van teraardebestelling kan een antwoord bieden op mogelijke wensen bij een deel van onze burgers.

 

Vraag:

Kan het schepencollege bekijken hoe en waar er in onze gemeente een natuurbegraafplek kan ingericht worden?

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.25. VRAAG Gemeentebestuur; sociale zaken; werkgelegenheid. Op weg naar inclusie van personen met een beperking. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Toelichting:

Onlangs liep de Europese Week voor de Tewerkstelling van Personen met een beperking. Hierin werd een campagne gelanceerd om werkgevers te sensibiliseren opdat ze de stap zouden zetten naar meer inclusie.

Bij het zoeken naar geschikte personeelsleden hebben bedrijven , en ook gemeentebesturen, vaak moeite om competente en betrokken kandidaten aan te trekken. Hierbij wordt het arbeidspotentieel van personen met een beperking vaak onvoldoende benut. Door het werk op een inclusieve manier te organiseren, kunnen personen met een handicap een meerwaarde zijn voor elk bedrijf. En het bedrijf een echte meerwaarde voor hun zelfstandigheid.

Het gemeentebestuur kan best een afspiegeling zijn van de samenleving en heeft hierin dus een voorbeeldfunctie.

 

Voorbeeld:

Er bestaan verschillende hulpmiddelen en oplossingen op maat om een blinde of slechtziende persoon in dienst te nemen en aan het werk te houden. Zo heeft bijvoorbeeld de Brailleliga alle informatie en adviezen verzameld in de gratis brochure “Een andere kijk op werk: Op weg naar inclusie van blinde en slechtziende personen.”.

 

Vraag:

Kan het gemeentebestuur bekijken welke mogelijkheden er zijn om (meer) personen met een beperking op te nemen in de werking?

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.26. VRAAG Dierenwelzijn. Verbod op het afsteken van vuurwerk op oudjaarsavond. - TA - Dorien Van Opstal

VRAAG:

Toelichting:

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts schreef alle steden en gemeenten een brief met de vraag om vuurwerk te verbieden tijdens oudejaarsnacht. Als beschaafde samenleving hebben we immers de plicht onnodig dierenleed te vermijden. Dierenwelzijn staat boven vuurwerkpret.

Volgens de politiecodex geldt in onze gemeente een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk, maar de burgemeester kan echter op aanvraag een vergunning toestaan.

 

Vragen:

       Wordt het verbod op het afsteken van vuurwerk behouden, met andere woorden wordt er geen uitzondering toegestaan?

       Zal het verbod op het afsteken van vuurwerk door de politie gehandhaafd worden?

       Kan hiertoe geSensibiliseerd worden, bijvoorbeeld  via de infoborden?

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.27. BESLISSING Sport; sportinfrastructuur. Openingstijden Sportpark en gebruik buitenterreinen tijdens de kerstperiode. - TA - Gust Van den Bruel

MOTIVERING:

Motivering:

        Op 15 november ll., Koningsdag, een officiële feestdag, waren de gemeentelijke diensten gesloten. Ook het sportpark was gesloten en er was die avond geen verlichting op de buitenterreinen voorzien. Er werden die avond wel enkele buitentrainingen georganiseerd.

Feiten en context:

        Sporten is belangrijk voor onze gezondheid en voor ons algeheel welzijn. We hebben in onze gemeente degelijke sportinfrastructuur om dat in goede omstandigheden te kunnen doen, zowel voor binnen- als voor buitensporten.

        Voor sportclubs zijn trainingsmomenten noodzakelijk. De winterperiode is voor veel clubs een belangrijke trainingsperiode.  Uiteraard dienen zij hierbij de sportterreinen ter beschikking te hebben.

        In de wintermaanden is het sportpark de aangewezen plaats om buitensporten uit te oefenen in veilige omstandigheden. Hierbij is het gebruik van de verlichting noodzakelijk, zelfs al is het een minimale basisverlichting.

Argumentatie:

        Dit jaar vallen Kerstmis en nieuwjaarsdag op een zondag. Tussen deze dagen ligt een ganse midweek. Ideaal om te trainen.

        Buitensporten zoals atletiek en voetbal hebben bovendien het voordeel dat er buiten de verlichting op de terreinen niet persé binnenaccommodatie nodig is. Zo kunnen ze trainingen tussen kerst en nieuwjaar makkelijk laten doorgaan.

        Niet alleen voor de clubleden is dit een belangrijke periiode, maar ook voor de andere inwoners van Hulshout zijn dit momenten waar er gebruik kan gemaakt worden om in veilige omstandigheden te sporten en niet in het donker op straat te gaan sporten/lopen.

Na bespreking,

BESLUIT: 6 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Luc Van den Vonder
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

NA STEMMING WORDT HET VOORSTEL VERWORPEN

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat dit jaar het sportpark geopend is  tussen Kerstmis en nieuwjaar.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist dat dit jaar de buitenterreinen kunnen gebruikt worden tijdens de week tussen Kerstmis en nieuwjaar.

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist dat de nodige afspraken gemaakt worden met de verschillende sportverenigingen: zoals met de covid-maatregelen (licht aan op de piste, geen gebruik van douches).

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist dat dit jaar tussen Kerstmis en nieuwjaar de terreinverlichting gebruikt kan worden. Hiervoor worden duidelijke afspraken gemaakt met de verantwoordelijken van de sportclubs

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.28. VRAAG Sport; sportinfrastructuur. Stand van zaken bouw abri/opbergruimte bij de atletiekpiste. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Stand van zaken bouw abri/opbergruimte bij de atletiekpiste.

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 19 december 2022.

 

GR OZ  A.29. VRAAG Sport. Oprichten gedenkteken door AC Hulshout voor Robert De Wit. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Toelichting:

Op 6 oktober 2022 is Robert Dewit overleden. Robert was oprichter, trainer en de stille, drijvende kracht achter AC Hulshout. Een man met een mooie visie op sport en maatschappij. De club heeft de idee om ter ere van Robert een herdenkingsteken op te richten nabij de atletiekpiste.

Vraag:

        hoe staat het gemeentebestuur tegenover dit idee?

        Ziet het bestuur andere mogelijkheden? Bijvoorbeeld: gedenksteen voor verschillende verenigingen.

        Eventueel criteria opstellen: wie wel / wie niet; oprichters/opmerkelijke bestuursleden; aantal jaren bestaan van de club; ….

 

Publicatiedatum: 11/04/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.