Besluitenlijst van de GR

Zitting van maandag 13 juni 2022 om 19.03 uur tot 23:00 uur.

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel: Raadsleden

Walter Van de Moer: vertrouwenspersoon

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 9 mei 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        9 mei 2022: De gemeenteraad vindt plaats.

Feiten en context

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 9 mei 2022 goed met volgende aanpassingen:

A.10. BESLISSING: TC Sportiva. Goedkeuring recht van erfpacht vzw, Industriepark 7, 2235 Hulshout.

De erflaterdient de erfpachtvergoeding (zoals hierboven omschreven) te betalen binnen de veertien dagen nadat het aanslagbiljet betreffende de onroerende voorheffing is ontvangen of nadat de belasting is geheven.

 

Bij de bespreking van agendapunt "A2. BESLISSING: Omgevingsvergunning VK_0063. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn te Langestraat 35 te 2235 Hulshout." stelt de algemeen directeur volgende administratieve rechtzettingen voor:

        Bij feiten en context, voorlaatste bolletje. Vennekenstraat wordt vervangen door Langestraat.

        2 februari 2022 advies pidpa: Booischotsestraat wordt gewijzigd in Langestraat-Grote Waterstraat.

        Bij openbaar onderzoek: 4e bolletje: schrappen zin artikel 30 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning stelt: (staat dubbel)

        Schattingsverslag van 2 februari 2022 i.p.v. 1 februari 2021.

        waardevermeerdering lot 6: toevoeging volgende zin "Op basis van de context waarin deze waardebepaling is vastgesteld, menen we dat er in het schattingsverslag een materiële vergissing begaan is bij het uitschrijven van het bepaalde bedrag en dat de waardevermindering bepaald is op 200 euro, zeggen twee tweehonderd euro.

        artikel 2: schrappen "aan de gemeente", 2 februari i.p.v. 9 september en Drawing Assistance met hoofdletter.

de raad gaat unaniem akkoord

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0063. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn te Langestraat 35 te 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        07 januari 2008: Opname in het vergunningenregister voor een eengezinswoning zonder vergunning.

        22 december 2021: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Langestraat 35 te Hulshout door Marcel Van den Vonder, met als adres Grote Baan 138, 2235 Hulshout.

        20 januari 2022: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        13 januari 2022 tot 11 februari 2022: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek 1 bezwaarschrift werd ingediend.

        03 maart 2022: Toestaan verzoek tot wijziging van bovenvermelde aanvraag.

        17 maart 2022 tot 15 april 2022: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek 1 bezwaarschrift werd ingediend.

        01 februari 2022: Schattingsverslag- Decreet over de gemeentewegen opgemaakt door meetkundige- schatter Francis Koyen in opdracht van het landmeterskantoor Drawing Assistance bv voor een bedrag van respectievelijk 200,00 euro voor de meerwaarde en respectievelijk 1361,99 euro voor de waardevermindering.

Feiten en context

        Het betreft hier een aanvraag voor het afsplitsen van een lot bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Langestraat 35 Hulshout.

        De aanvraag is gelegen aan de buurtwegen nummer 1 en 6 volgens de Atlas van de Buurtwegen.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en, het projectgebied waar de buurtweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De te verkavelen gronden zijn niet gelegen in risicozones voor overstromingen of in overstromingsgevoelig gebied.

        Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de buurtweg nr.6 te garanderen, moet een gedeelte van het tracé van de buurtweg nummer 6 worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Marcel Van den Vonder een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de buurtweg nummer 6. Op basis van dit rooilijnplan werd Drawing Assistance bv met als landmeter Francis Koyen aangesteld om een waarde te bepalen. Dit schattingsverslag werd door Drawing Assistance bv opgesteld op 01 februari 2022.

        Op het plan als bijlage bij het wijzigingsverzoek bevat een voorstel om 18 ca grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is hoofdzakelijk gelegen ter hoogte van de Grote Waterstraat, met een hoekafschuining ter hoogte van het kruispunt met de Langestraat.

        Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        04 februari 2022: Proximus brengt een gunstig advies uit.

Met aandacht hebben wij uw adviesvraag onderzocht. Proximus voorziet geen uitbreidingen voor de aansluiting van dit project.

Aanvragen tot aansluiting op het Proximus netwerk kunnen door de aanvrager gericht worden naar onze klantendienst via het nummer 0800 22 800. In functie van de beschikbare capaciteit van onze infrastructuur op dat moment, bekijken we de mogelijkheden om een aansluiting te voorzien.

        02 februari 2022: Pidpa Drinkwater brengt een gunstig advies uit.

Beste, Wij ontvingen uw adviesvraag voor aansluiting van een verkaveling gelegen in Langestraat-Grote Waterstraat te Hulshout. Er is geen uitbreiding nodig van het distributienet in de openbare weg. De kavels zijn aansluitbaar op de bestaande hoofdleiding van het drinkwaternet.

Op verzoek van de belanghebbenden stuurt Pidpa de kostenraming voor de nieuwe aansluiting of een aanpassing van de bestaande aansluiting(en) rechtstreeks aan de betrokkenen.

        06 februari 2022: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

Er zijn forfaitaire tussenkomsten nodig van respectievelijk 586,51€ inculsief btw.

        16 februari 2022: Telenet brengt een gunstig advies uit met als referentie 25083640.

Dit advies stelt dat een uitbreiding van het net niet noodzakelijk is.

De nodige infrastructuur is aanwezig er is geen uitbreiding vereist.

        21 februari 2022: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met referentie L-23-550/52854141, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de in het advies opgenomen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving en in het bijzonder met volgende specifieke voorwaarden en als er 3.166,28 euro inclusief btw betaald wordt.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 13 januari 2022 tot 11 februari 2022.

        In het kader van het openbaar onderzoek werd er 1 bezwaarschrift ingediend.

        Dit bezwaarschrift heeft wel betrekking op de zaak van de wegen. Het bezwaarschrift luidt samengevat als volgt:

Het bezwaarschrift heeft betrekking op het rooilijnplan gezien er verschillen in afmetingen zijn tussen de ingediende verkavelingsplannen en rooilijnplan geeft dit onduidelijkheden.

        Dit bezwaarschrift wordt bijgetreden. Als gevolg hiervan werd door de aanvrager een verzoek tot wijziging overeenkomstig artikel 30 van het  Decreet betreffende de omgevingsvergunning  ingediend waarbij verzocht werd om correct plannen aan te leveren. Artikel 30 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning stelt:

Na het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 23, kan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, op verzoek van de vergunningsaanvrager, toestaan dat er wijzigingen aan de vergunningsaanvraag worden aangebracht.

Het verzoek van de vergunningsaanvrager stelt de bevoegde overheid in staat om te oordelen of de wijzigingen geen afbreuk doen aan de bescherming van de mens of het milieu of de goede ruimtelijke ordening.

Als de bevoegde overheid toestaat dat er wijzigingen aan de vergunningsaanvraag worden aangebracht, dan wordt een openbaar onderzoek over de gewijzigde vergunningsaanvraag georganiseerd als voldaan is aan een van volgende voorwaarden:

1° de wijzigingen komen niet tegemoet aan de adviezen of aan de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek zijn ingediend.

2° de wijzigingen brengen kennelijk een schending van de rechten van derden met zich mee.

Het ingediende verzoek tot wijziging voldoet aan de hierboven opgesomde voorwaarden van artikel 30.

De aanvraag tot wijziging werd verricht na het openbaar onderzoek.

De aanvraag tot wijziging doet wel afbreuk aan de bescherming van de mens of het milieu of de goede ruimtelijke ordening. De wijziging bestaat erin dat correcte maat aanduidingen worden aangepast aan de plannen. Bijgevolg dient er wel een nieuw openbaar onderzoek te worden ingesteld op basis van dit verzoek tot wijziging.

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd van 17 maart 2022 tot 15 april 2022.

        In het kader van het openbaar onderzoek werd er 1 bezwaarschrift ingediend.

Dit bezwaarschrift heeft wel betrekking op de zaak van de wegen. Het bezwaarschrift luidt samengevat als volgt:

Er is een foutief plan toegevoegd bij de beschrijvende nota en de tekst op het rooilijnplan brengt verwarring.

Dit bezwaar wordt gedeeltelijk bijgetreden het plan dat foutief is opgeladen op het omgevingsloket zal worden geweerd uit de huidige procedure. Voor wat betreft het tweede bezwaar wil de omgevingsambtenaar uitdrukkelijk benadrukken dat de landmeter beëdigd is en er geen extra dossierstukken heeft toegevoegd welke het tegendeel bewijzen dit bezwaar wordt verworpen.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand dient uit te spreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan, zijnde in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, toe om de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering.

De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen een bestaande gemeenteweg, namelijk de Grote Waterstraat. Op die plaats ligt ook nog buurtweg nr. 6 die opgenomen is in de Atlas der Buurtwegen. De werkelijke ligging van de gemeenteweg en het tracé van de buurtweg volgens de Atlas komen niet overeen en ook vallen de contouren van de verkaveling deels binnen het tracé van de buurtweg zoals opgenomen in de Atlas namelijk lot 6.

Een wijziging van de gemeenteweg/buurtweg Grote Waterstraat ter hoogte van de geplande verkaveling is aldus opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, teneinde de feitelijke en juridische situatie met elkaar in overeenstemming te brengen alsook om kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels te bekomen.

Het tracé volgens de Atlas doorkruist de bestaande woning. Deze oorspronkelijke buurtweg wordt rechtgetrokken door de rooilijn op de bestaande gevel te verplaatsen. Dit houdt in dat een gedeelte van de buurtweg nummer 6 zoals aangeduid in geel op de grafische weergave overeenkomstig het rooilijnplan opgesteld door landmeter-expert Marcel Van den Vonder, wordt afgeschaft en dit met een oppervlakte van 1 m². Daarnaast wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de actuele rooilijn zodat op termijn een rooilijnbreedte van 10 meter zou kunnen worden gerealiseerd. Op het bij de wijzigingsaanvraag gevoegde plan wordt een strook grond met een oppervlakte van 18 ca voorzien dewelke kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente ter inlijving bij het openbaar domein. Door middel van de kosteloze grondafstand kan een rooilijnbreedte gecreëerd worden met een breedte van 10,00 meter ter hoogte van de Grote Waterstraat.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.

De beoogde wijziging van de gemeenteweg is een aanzet om op termijn een rooilijnbreedte van 10 meter te realiseren over de volledige lengte van de Grote Waterstraat, wat een voldoende breedte is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg aangezien dit ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijft bestaan. Het gedeelte van het vroegere tracé van de buurtweg dat verdwijnt dit stuk maakte in realiteit al geen deel meer uit van de openbare weg. De wijziging ervan zal aldus geen enkele (negatieve) impact hebben voor de weggebruiker.

Door deze verplaatsing krijgt de eigenaar een meerwaarde. Hiervoor is hij een welvoeglijkheidsvergoeding verschuldigd. Deze vergoeding wordt vastgesteld door een schatter en is gelijk aan de prijs van de huidige bouwgrond (marktconform). De gemeenteraad kan de  verplichting opleggen aan de grondeigenaars om een meerwaarde te doen betalen aan de gemeente gezien de afschaffing of verlegging van buurt- of voetwegen de waarde van hun eigendom gevoelig in waarde doet toenemen.

Gelet op het schattingsverslag van 02 februari 2022, opgemaakt door Francis Koyen, landmeter-expert zoals hieronder bepaald:

Waardevermeerdering lot 6:

De waardevermeerdering volgens decreet houdende de gemeentewegen, zoals deze inname is voorzien op het rooilijnplan, met een oppervlakte van 1 m² bedraagt de maximum vergoeding: 1 m² * 200 euro/m² = € 200,00 Waardebepaling vergoeding Inname LOT 6 te nemen uit het openbaar domein:

Hulshout 3de afdeling, sectie B, deel openbaar domein – LOT 6: 1 m² * 200,00 euro/m² EUR 200,00 Zegge: vijfhonderd negenentwintig euro en zesenzestig eurocent "Op basis van de context waarin deze waardebepaling is vastgesteld, menen we dat  er in het schattingsverslag een materiële vergissing begaan is bij het uitschrijven van het bepaalde bedrag en dat de waardevermindering bepaald is op 200 euro, zeggen twee tweehonderd euro.

Waardevermindering:

Inname lot 2:

De waardevermindering volgens decreet houdende de gemeentewegen, zoals deze inname is voorzien op het rooilijnplan, met een oppervlakte van 8m² bedraagt de minimum vergoeding voor dit dossier: één symbolische euro. De maximum vergoeding bepalen we op: 8 m² * 200 euro/m² = € 1.600,00 waarvan we 1/3 als waarde in de voortuinstrook weerhouden = € 1.600/3 = € 533,33. Te vermeerderen met 13,5% als wederbeleggingsvergoeding: (533,33/100)*13,5 = € 72,00. Waardebepaling maximum vergoeding Inname LOT 2 indien de gemeente zelf zou overgegaan zijn tot de inname / onteigening:

Hulshout 3de afdeling, sectie B, 346/E (deel) – LOT 2: (((8 m² * 200)/3) + 13,5%) = 533,33 + 13,5% EUR 605,33 Zegge: zeshonderd en vijf euro en drieëndertig eurocent.

Gezien de inname mogelijk kan worden opgelegd bij de aanvraag van de omgevingsvergunning om deze daarna over te dragen naar het openbaar domein. Is de minimum vergoeding vastgesteld op één symbolische euro (op te leggen in de voorwaarden als gratis grondafstand).

Inname lot 4:

De waardevermindering volgens decreet houdende de gemeentewegen, zoals deze inname is voorzien op het rooilijnplan, met een oppervlakte van 7m² bedraagt de minimum vergoeding voor dit dossier: één symbolische euro. De maximum vergoeding bepalen we op: 7 m² * 200 euro/m² = € 1.400,00 waarvan we 1/3 als waarde in de voortuinstrook weerhouden = € 1.400/3 = € 466,66. Te vermeerderen met 13,5% als wederbeleggingsvergoeding: (466,66/100)*13,5 = € 63,00. Waardebepaling maximum vergoeding Inname LOT 4 indien de gemeente zelf zou overgegaan zijn tot de inname / onteigening:

Hulshout 3de afdeling, sectie B, 346/E (deel) – LOT 4: (((7 m² * 200)/3) + 13,5%) = 466,66 + 13,5% EUR 529,66 Zegge: vijfhonderd negenentwintig euro en zesenzestig eurocent Gezien de inname mogelijk kan worden opgelegd bij de aanvraag van de omgevingsvergunning om deze daarna over te dragen naar het openbaar domein. Is de minimum vergoeding vastgesteld op één symbolische euro (op te leggen in de voorwaarden als gratis grondafstand).

iname lot 5:

De waardevermindering volgens decreet houdende de gemeentewegen, zoals deze inname is voorzien op het rooilijnplan, met een oppervlakte van 7m² bedraagt de minimum vergoeding voor dit dossier: één symbolische euro. De maximum vergoeding bepalen we op: 3m² * 200 euro/m² = € 600,00 waarvan we 1/3 als waarde in de voortuinstrook weerhouden = € 600/3 = € 200,00. Te vermeerderen met 13,5% als wederbeleggingsvergoeding: (200,00/100)*13,5 = € 27,00.

Drawing Assistance bv – schattingsverslag grondinnames Grote Waterstraat – 2022.02/02 - Bladzijde: 17

Waardebepaling maximum vergoeding Inname LOT 5 indien de gemeente zelf zou overgegaan zijn tot de inname / onteigening:

Hulshout 3de afdeling, sectie B, 346/E (deel) – LOT 5: (((3m² * 200)/3) + 13,5%) = 200,00 + 13,5% EUR 227,00 Zegge: vijfhonderd negenentwintig euro en zesenzestig eurocent Gezien de inname mogelijk kan worden opgelegd bij de aanvraag van de omgevingsvergunning om deze daarna over te dragen naar het openbaar domein. Is de minimum vergoeding vastgesteld op één symbolische euro (op te leggen in de voorwaarden als gratis grondafstand).

Dit maakt een totaal van 197,00 euro aan meerwaarde

Artikel 28 § 4 het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen doet geen afbreuk aan de mogelijkheid voor vergunningverlenende overheden tot het opleggen van de last tot gratis overdracht van in een vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen en aanhorigheden en van de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd, vermeld in artikel 75, derde lid, van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. Omdat in de gemeente Hulshout in het verleden de gratis grondafstand werd opgelegd als last blijft dit nu ook gehandhaafd, zodat het gelijkheidsbeginsel kan worden gerespecteerd. De minwaardes worden verrekend. Toch gezien de beperkte omvang van de meerwaarde stelt de gemeenteraad voor deze gronden zoals voorzien op het roolijnplan zonder opleg te verwerven

Gezien de  aanpassing aan de Atlas van de Buurtwegen noodzakelijk is omwille van het feit dat voornoemde buurtweg de huidige woning doorkruist. De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld mits voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Totaal Krediet

Uitgave

001545

00007374506000/0200

0,00 €

0

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
8 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist na definitieve beraadslaging een gedeelte van het tracé van de gemeente weg (buurtweg nummer 6 volgens de Atlas der Buurtwegen), gelegen te Grote Waterstraat, zoals aangeduid op bij het wijzigingsverzoek dat landmeter-expert Marcel Van den Vonder heeft toegevoegd aan het rooilijnplan te wijzigen en het rooilijnplan definitief vast te stellen. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De verkavelaar is aan de gemeente een waardevermeerdering verschuldigd van 200,00 euro meerwaarde min 3 euro minwaarde overeenkomstig het schattingsverslag van 2 februari 2022 van Drawing Assistance bv, als gevolg van de afschaffing van een gedeelte van een gemeenteweg, meer bepaald voormalige buurtweg nr. 6 aangeduid als lot 6 zoals aangegeven op het bijgevoegd rooilijnplan. Het uiteindelijke verrekende bedrag verschuldigd aan de gemeente bedraagt 0,00 euro.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeenteweg en de uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het gewijzigde verkavelingsplan met een oppervlakte van 18 ca, dat na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd, en dit zoals aangeduid op het verkavelingsplan. Deze kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

Artikel 4:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen  gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of aan de betrokken nutsmaatschappijen.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Kempens Woonplatform. Herzieningsaanvraag Kempens Woonplatform Zuid Centraal.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        1 november 2009: Opstart subsidieproject Kempens Woonplatform.

        1 juli 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van de subsidieaanvraag Kempens Woonplatform Zuid Centraal.

        14 maart 2022: Collegebeslissing over de goedkeuring van de herziening van de aanvullende activiteiten van het Kempens Woonplatform Zuid Centraal.

Feiten en context

        Het subsidieproject Kempens Woonplatform werd  op 1 november 2009 opgestart ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid in 25 gemeenten. De gemeente Hulshout maakt sinds 2009 onafgebroken deel uit van Kempens Woonplatform. De huidige subsidieperiode loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025. Bij aanvang van deze subsidieperiode werd de werking van Kempens Woonplatform opgedeeld in 4 werkingsgebieden. De gemeente Hulshout behoort tot het werkingsgebied van Kempens Woonplatform Zuid Centraal.

        De werking van Kempens Woonplatform kan opgedeeld worden in een pakket van verplichte activiteiten, dewelke in elke deelnemende gemeente dient uitgevoerd te worden. Aan dit pakket kan ook met de voorliggende herziening niets gewijzigd worden. Daarnaast heeft elk gemeente, in voorbereiding van het lopende subsidiedossier, een pakket van aanvullende activiteiten geselecteerd zoals goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 1 juli 2019.

        Art. 2.30 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen bepaalt dat de initiatiefnemer van een project waaraan een subsidie wordt verleend voor de periode 2023-2025 een herziening kan vragen van de aanvullende activiteiten in zijn activiteitenpakket. Hiervoor dient de initiatiefnemer uiterlijk op 30 juni 2022 een herzieningsaanvraag in te dienen bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen.

        Op 2 februari 2022 vond er een bilateraal overleg plaats tussen de gemeente en Kempens Woonplatform, waarbij enerzijds het huidige pakket aan aanvullende activiteiten werd besproken en anderzijds werd stilgestaan bij eventuele mogelijke bijkomende aanvullende activiteiten. Tijdens dit overleg werden ook 3 eigen voorstellen toegelicht onder de 2de beleidsprioriteit, hetgeen verder in een toelichtende nota verduidelijkt werd zoals overgemaakt via mail van 18 februari 2022.

        In zitting van 14 maart 2022 besprak het college van burgemeester en schepenen een aantal zaken om de voorliggende herzieningsaanvraag verder te kunnen uitwerken.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur.

        17 juli 2020: Vlaamse Codex Wonen van 2021.

        11 september 2020: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021, in het bijzonder Boek 2, Deel 2, Titel 4 (Subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid)).

Argumentatie

IOK wenst, in samenwerking met gemeenten, OCMW’s en andere woonactoren, met de herzieningsaanvraag van Kempens Woonplatform, blijvend het woonbeleid op maat voor elk van de deelnemende gemeenten uit te werken. Hierbij zal de centrale kenniscel rond wonen behouden blijven, maar wordt het engagement van het lokale bestuur gevraagd om het project te ondersteunen met een lokale equipe.

Uiterlijk in de maand december 2022 zal de minister een beslissing nemen over de herziening. Bij een gehele of gedeeltelijke goedkeuring zal de projectsubsidie herberekend worden voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025. Indien de herzieningsaanvraag wordt afgekeurd, blijft het oorspronkelijke subsidiebedrag behouden. De eventuele impact op de projectsubsidie zal verrekend worden in de werkingskosten van de woongerelateerde dienstverleningen van IOK voor de periode van 2023 tot 2025.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het voorliggend dossier met betrekking tot de herzieningsaanvraag voor het project Kempens Woonplatform Zuid Centraal voor de periode 2023-2025 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Verkoop ondergrondse inneming Magazijnenstraat te Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 1/B/5(deel). Goedkeuring ontwerpakte.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        08 maart 2021: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring verkoopbelofte van ondergrondse inneming Magazijnenstraat te Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 1/B/5(deel).

        12 mei 2022: Ontwerpakte ontvangen van notaris Verlinden.

Feiten en context

        Het nieuwe pompstation komt op het perceel van het huidig vijzelgemaal. Hierdoor zal het perceel nog een functie hebben nadat het vijzelgemaal verwijderd is.

        Om het nieuwe pompstation te kunnen oprichten is een bijkomende ondergrondse inname nodig op het naastgelegen perceel , kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 1/B/5, daar de ruimte op het huidige perceel te beperkt is.

        Op het perceel, afdeling I, sectie B, nummer 1/B/5 staat nog een elektriciteitscabine van Fluvius. Fluvius gaat deze cabine opbreken en een nieuwe oprichten op het perceel, afdeling I, sectie B, nummer 1/P/6. Aquafin dient de nodige afspraken en overeenkomsten met Fluvius af te sluiten totdat de elektriciteitscabine is afgebroken en de nodige ondergrondse leidingen zijn verplaatst of verwijderd.

        Het nieuwe RWA-pompstation met schachtpompen zal het RWA naar het bufferbekken verpompen in plaats van rechtstreeks in de Goorloop en vertraagd geloosd worden in de Goorloop.

        Voor de ondergrondse inneming werd door Aquafin een verkoopbelofte van ondergrondse inneming opgemaakt. Deze werd door de gemeenteraad van 08 maart 2021 goedgekeurd.

        Aquafin heeft notaris Verlinden aangesteld om de akte te verlijden.

Juridische gronden

        29 juli 1991: Wet motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        07 december 2018: Bestuursdecreet.

Argumentatie

De dienst patrimonium adviseert om de ontwerpakte goed te keuren en een gedeelte van het perceel gelegen in de Magazijnenstraat, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 1/B/5 met een oppervlakte van 30 m² te verkopen als ondergrondse inneming aan de NV Aquafin.

Financiële weerslag

MJP nummer

AC nummer

Totaal Krediet

Inkomsten

MJP000536

AC000304

€200.000,00

€ 1.587,38

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om een gedeelte van het perceel gelegen in de Magazijnenstraat te Hulshout, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 1/B/5 met een oppervlakte van 30 m² definitief te verkopen als ondergrondse inname aan de NV Aquafin, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar.

Artikel 2:

De ontwerpakte wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De akte zal verleden worden voor notaris Marc Verlinden te Westerlo.

Artikel 4:

Fluvius wordt van deze beslissing in kennis gesteld. Aquafin dient de nodige afspraken en overeenkomsten met Fluvius te maken totdat de elektriciteitscabine is afgebroken en de ondergrondse leidingen zijn verplaatst of verwijderd.

Artikel 5:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Gratis grondverwerving Zakstraat 13 te Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 84/02/V(deel). Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        07 juli 1998: Principiële gemeenteraadsbeslissing houdende gratis grondverwerving in verkavelingen.

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing houdende goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen in twee loten waarvan één geschikt is voor het oprichten van een vrijstaande één- of tweegezinswoning en één geschikt is voor het oprichten van een vrijstaande eengezinswoning te Zakstraat 13 te Hulshout, inzonderheid artikel 4 dat stelt  dat de strook grond kosteloos dient te worden afgestaan aan de gemeente alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

        07 maart 2022: Omgevingsvergunning VK_0060 betreffende het verkavelen in twee loten waarvan één geschikt is voor het oprichten van een vrijstaande één- of tweegezinswoning en één geschikt voor het oprichten van een vrijstaande eengezinswoning afgeleverd aan Tinne Voet namens BIG CITY BVBA, Jules Moretuslei 204 bus 2 te 2610 Antwerpen.

        25 april 2022: Ontwerpakte ontvangen van Lato notarissen te Antwerpen (Wilrijk).

Feiten en context

        De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

        De gratis grondafstand werd opgelegd in de omgevingsvergunning VK_0060, nl. "zoals opgelegd door de gemeenteraad in zitting van 21 februari 2021 dient een strook grond langsheen de Zakstraat met een oppervlakte van 33 vierkante meter en zoals weergegeven op het verkavelingsplan, kosteloos te worden afgestaan aan de gemeente Hulshout, voor openbaar nut, ter inlijving bij het openbaar domein".

        De verkavelaar heeft Lato notarissen uit Antwerpen (Wilrijk) aangesteld om de akte van gratis grondafstand te verlijden.

        Op 25 april 2022 hebben wij de ontwerpakte ontvangen van Lato notarissen.

        De gratis grondafstand staat vermeld als lot 3 op het verkavelingsplan van 05 mei 2021, opgemaakt door landmeetkantoor Van de Velde-Peeters, Oude Diestsebaan 5 te 3390 St.-Joris-Winge, met een oppervlakte van 33 ca.

        Aan deze gratis grondafstand zijn voor ons bestuur geen kosten verbonden daar de grondafstand werd opgelegd in de verkaveling en bijgevolg een last is van de verkaveling en door de verkavelaar dient in orde te worden gebracht.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De dienst patrimonium adviseert om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Zakstraat 13, lot 3 op het verkavelingsplan van landmeetkantoor Van de Velde-Peeters, gratis over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
Motivatie onthouding Kurt Winkelmans: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA onthoudt zich naar aanleiding van de gewijzigde houding van de rechtbanken omtrent onteigeningen.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Zakstraat 13 te Hulshout, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 84/02/V(deel) met een oppervlakte van 33 ca, definitief over te nemen van de huidige eigenaars, voor openbaar nut, ter inlijving in het openbaar domein.

Het desbetreffend perceel staat afgebeeld als lot 3 op het verkavelingsplan van 05 mei 2021, opgemaakt door landmeetkantoor Van de Velde-Peeters.

Artikel 2:

De ontwerpakte wordt goedgekeurd.

Artikel 3:

De akte zal verleden worden voor Lato notarissen te Antwerpen (Wilrijk).

Artikel 4:

De algemeen directeur en voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente te ondertekenen.

Artikel 5:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING GBH. Goedkeuring aanpassingen arbeidsreglement.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        21 februari 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de aanpassing van het arbeidsreglement voor de personeelsleden van het gemeentelijk basisonderwijs Hulshout.

Feiten en context

        Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur.

        Het decreet rechtspositie en het decreet basisonderwijs, voldoende ruimte laten om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.

        De wettelijk verplicht op te nemen onderwerpen, werden in het Arbeidsreglement opgenomen.

        Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.

        De de schooluren zijn aangepast en worden ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd via het arbeidsreglement.

Juridische gronden

        19 december 1974: Wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

        28 september 1984: Koninklijk Besluit tot uitvoering van de wet van 19 december 1974.

        27 maart 1991: Decreet rechtspositie gesubsidieerd onderwijs.

        25 februari 1997: Decreet Basisonderwijs.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        25 april 2022: De schoolraad geeft positief advies over het ontwerp van het arbeidsreglement.

        1 juni 2022: Het Afzonderlijk Bijzonder OnderhandelingsComité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over het ontwerp van het arbeidsreglement.

Argumentatie

        De schooluren van de basisscholen van Hulshout zijn beter op elkaar afgestemd.

        Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur.

        Het decreet rechtspositie en het decreet basisonderwijs, voldoende ruimte laten om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.

        De wettelijk verplicht op te nemen onderwerpen, werden in het Arbeidsreglement opgenomen.

        Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.

        De aanpassing van de schooluren worden ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd via het arbeidsreglement.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
8 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
Motivatie stem tegen Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA stemt tegen omdat er geen rekening wordt gehouden met de sportverenigingen en academies. En er wordt ook te weinig rekening gehouden met adviesraden.

Artikel 1:

De gemeenteraad heft haar beslissing van 21 februari 2022 over de vaststelling van het arbeidsreglement voor de personeelsleden van het gemeentelijk basisonderwijs Hulshout, op.

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het arbeidsreglement vast dat van toepassing is voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de Gemeentelijke Onderwijsinstelling(en) van de Gemeentelijke Basisschool Hulshout. Het arbeidsreglement is als bijlage bijgevoegd en maakt integraal deel uit van het besluit.

Artikel 3:

De personen die onder gezag arbeid verrichten in gemeentelijke onderwijsinstelling(n) van de Gemeentelijke Basisschool Hulshout krijgen een kopie van het arbeidsreglement.

Artikel 4:

De gemeente bezorgt een kopie van dit besluit aan de inspectie van de sociale wetten en sociale Inspectie.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING GBH. Vaststelling schoolreglement.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        30 augustus 2021: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring schoolreglement en de infobrochure  schooljaar 2021-2022

Feiten en context

        Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

        Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de infobrochure.

Juridische gronden

        25 februari 1997: Decreet Basisonderwijs: artikelen 37 bis§2, 30, 13, 27bis §2, 14/0, 14/1, 53 en 11 quater §3 en §4.

        2 april 2004: Decreet over participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad: artikel 21.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 §3 en 41 2°.

Adviezen

        25 april 2022: De schoolraad geeft positief advies over het ontwerp van het schoolreglement schooljaar 2022-2023.

        1 juni 2022: Het Afzonderlijk Bijzonder OnderhandelingsComité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over het ontwerp van het schoolreglement schooljaar 2022-2023.

Argumentatie

        Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

        Het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs is aan actualisatie toe als gevolg van de  gewijzigde regelgeving  en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken.

        Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.

        Het model schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten is gebruikt als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van de gemeenteraad van 30 augustus 2021 over schoolreglement gewoon basisonderwijs, op.

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het schoolreglement voor het gewoon basisonderwijs vast voor de gemeentelijke basisschool Hulshout. Het schoolreglement is als bijlage toegevoegd en maakt integraal deel uit van het besluit.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING GBH. Vaststelling vakantiedagen schooljaar 2022-2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeenteraad moet de vakantiedagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout, voor schooljaar 2022-2023 vaststellen.

Juridische gronden

        17 april 1991: Besluit Vlaamse Regering van “tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap”.

        artikel 6: maakt melding  van twee facultatieve vakantiedagen waarover de instellingen voor basisonderwijs bijkomend kunnen beschikken.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40.

Adviezen

        25 april 2022: De schoolraad geeft positief advies over de vakantiedagen schooljaar 2022-2023 (vervat in het schoolreglement).

        1 juni 2022: Het Afzonderlijk Bijzonder OnderhandelingsComité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over de vakantiedagen schooljaar 2022-2023.

Argumentatie

Het schoolbestuur dient de vakantiedagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout vast te stellen.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt, voor het schooljaar 2022-2023, de vakanties en vrije dagen in de gemeentelijke basisschool Hulshout als volgt vast:

1ste trimester

Hervatten van de lessen

donderdag 1 september 2022

Pedagogische studiedag

vrijdag 30 september 2022

Lokale verlofdag

maandag 3 oktober 2022

Herfstvakantie

maandag 31 oktober tot en met zondag 6 november 2022

Wapenstilstand

vrijdag 11 november 2022

Pedagogische studiedag

woensdag 16 november 2022 (onder voorbehoud)

Kerstvakantie

maandag 26 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023

2de trimester

Pedagogische studiedag

woensdag 25 januari 2023 (onder voorbehoud)

Krokusvakantie

maandag 20 februari tot en met zondag 26 februari 2023

Paasvakantie

maandag 3 april tot en met zondag 16 april 2023

3de  trimester

Dag van de Arbeid

maandag 1 mei 2023

Pedagogische studiedag

woensdag 17 mei 2023 (onder voorbehoud)

O.H. Hemelvaart

donderdag 18 mei 2023

vrijdag 19 mei 2023

Pinkstermaandag

maandag 29 mei 2023

Lokale verlofdag

maandag 5 juni 2023

Begin zomervakantie

zaterdag 01 juli 2023

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING GBH. Goedkeuring professionaliseringsplan 2022-2023.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Bij het opmaken van het professionaliseringsplan werd rekening gehouden met de verschillende noden binnen de verschillende groepen.

Juridische gronden

        2 april 2004:  Participatiedecreet waardoor de ouders, personeel, leerlingen en de lokale gemeenschap inspraak krijgen.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        25 april 2022: Positief advies schoolraad over het professionaliseringsplan schooljaar 2022-2023.

        1 juni 2022: Positief advies Afzonderlijk Bijzonder OnderhandelingsComité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, over het professionaliseringsplan schooljaar 2022-2023.

Argumentatie

Alle personeelsleden krijgen de kans om nascholing te volgen om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het professionaliseringsplan voor de gemeentelijke basisschool voor het schooljaar 2022-2023 goed.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Iverlek. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de algemene tevens jaarvergadering van 17 juni 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Hilde Van Looy als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Iverlek voor de legislatuur 2019-2024.

        30 maart 2022: Aangetekende brief van Iverlek met de uitnodiging voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek op 17 juni 2022, die plaats heeft in "Quartier Papier, Fabrieksstraat 55/59 te 1930 Zaventem".

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 41: dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt.

        artikel 432: alinea 3 dat stelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Argumentatie

        De gemeente Hulshout is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

        Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hulshout per brief overgemaakt.

        Rekening houdend met het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden.

        Rekening houdend met de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Buitengewone Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 17 juni 2022 goed:

1. Kennisneming verslagen van Iverlek van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021. 2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2021.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen

Artikel 2:

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn stemgedrag af te stemmen op de standpunten die de gemeenteraad heeft ingenomen.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING Cipal. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 23 juni 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Kato Laeremans als vertegenwoordiger en Karolien Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

        14 oktober 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

        5 mei 2022: E-mail met de uitnodiging voor de algemene vergadering van Cipal op 23 juni 2022.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

Argumentatie

        De gemeente Hulshout is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal”).

        Rekening houdend met de statuten van Cipal.

        Rekening houdend met de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze Algemene Vergadering.

        Rekening houdend met de voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal.

        Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 23 juni 2022 goed:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s).
  2. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021.
  3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021.
  4. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021.
  5. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021.
  6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2021.
  7. Benoeming commissaris en vaststelling vergoeding.
  8. Vervanging bestuurder.
  9. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Artikel 2: 

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 23 juni 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Pidpa. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 24 juni 2022.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing met de aanduiding van Rigo Huyskens als vertegenwoordiger en Jos Voet als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Pipda voor de legislatuur 2019-2024.

        26 april 2022: Aangetekende brief Pidpa omtrent de uitnodiging met bijlagen voor de algemene vergadering van 24 juni 2022 om 11.30 uur in Salons Van Dijck, Te Frederik de Merodestraat 33, 2800 Mechelen.

Feiten en context

        De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

        Rekening houdend met de statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

        De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021
  3. Verslag van de commissaris over het jaar 2021
  4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2021
  5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
  6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
  7. Benoemingen
  8. Presentiegeld voorzitter – voorstel aanpassing cfr. artikel 448 DLB
  9. Verlenging mandaat commissaris
  10. Varia
  11. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering
  12. Vragen van vennoten
  1. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

        Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: het mandaat van de volmachtdrager bepalen.

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2021. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten, benoemingen, aanpassing van het presentiegeld voor de voorzitter van de raad van bestuur en de verlenging van het mandaat van de commissaris.

Financiële weerslag

Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.

BESLUIT: 19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 24 juni 2022 goed:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021
  3. Verslag van de commissaris over het jaar 2021
  4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2021
  5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
  6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
  7. Benoemingen
  8. Presentiegeld voorzitter – voorstel aanpassing cfr. artikel 448 DLB
  9. Verlenging mandaat commissaris
  10. Varia
  11. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering
  12. Vragen van vennoten

Artikel 2: 

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger op om op de algemene vergadering van 24 juni 2022, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING CREAT. Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen voor legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        8 juni 2020: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever en Saskia Luyten als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten.

Feiten en context

        De CD&V fractie draagt mevrouw Karolien Laeremans, voor als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van CREAT voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van CREAT aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Karolien Laeremans verkrijgt 14  stemmen.

Kristina Van den Heuvel verkrijgt 2  stemmen.

Elias De Wever verkrijgt 1  stem.

Rigo Huyskens verkrijgt 1  stem.

3 onthoudingen

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.14. BESLISSING Beheerscomité gemeentelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (GID PBW IOK). Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        29 april 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Hilde Van Looy en Saskia Luyten als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten.

Feiten en context

        De CD&V fractie draagt mevrouw Kristina Van den Heuvel, voor als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van GID PBW IOK voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van GID PBW IOK aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Kristina Van den Heuvel verkrijgt 15 stemmen.

Karolien Laeremans verkrijgt 1  stem.

Katrien Monsecour verkrijgt 1 stem.

4 onthoudingen.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING Kringwinkel Zuiderkempen. Aanduiding vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Saskia Luyten als vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor de legislatuur 2019-2024.

        14 oktober 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten.

Feiten en context

        De Groen fractie draagt de heer Rist Heylen, voor als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van kringwinkel Zuiderkempen voor de legislatuur 2019-2024.

        De CD&V fractie draagt mevrouw Kristina Van den Heuvel, voor als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van kringwinkel Zuiderkempen voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Kringwinkel Zuiderkempen aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Kristina Van den Heuvel verkrijgt 12 stemmen.

Rist Heylen verkrijgt 9 stemmen.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING Milieu en werk vzw. Aanduiding vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Saskia Luyten als vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor de legislatuur 2019-2024.

        14 oktober 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten.

Feiten en context

        De CD&V fractie draagt de heer Elias De Wever, voor als  vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Kringwinkel Milieu en werk vzw voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Kringwinkel Milieu en werk vzw aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Elias De Wever verkrijgt 14 stemmen.

Rist Heylen verkrijgt 1 stem.

Kristina Van den Heuvel verkrijgt 1  stem.

Jos Voet verkrijgt 1  stem.

Luc van den Vonder verkrijgt 1 stem.

1 ongeldige stem.

2 onthoudingen.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING Beheerscomité ILV Regierol Zuiderkempen. Aanduiding lid van het beheerscomité voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Saskia Luyten en Elien Bergmans als lid van beheerscomité en plaatsvervangend lid van beheerscomité voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten

Feiten en context

        De CD&V fractie draagt de heer Elias De Wever, voor als lid van beheerscomité van Beheerscomité ILV Regierol Zuiderkempen voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een lid van beheerscomité voor Beheerscomité ILV Regierol Zuiderkempen aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Elias De Wever verkrijgt 15 stemmen.

Kristina Van den Heuvel verkrijgt 2 stemmen.

Geert Daems verkrijgt 1 stem.

Rist Heylen verkrijgt 1 stem.

Joost Verhaegen verkrijgt 1 stem.

Hilde Van Looy verkrijgt 1 stem.

1 ongeldige stem.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING Beheerscomité scholengemeenschap Scholen aan de Nete. Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elien Bergmans en Saskia Luyten als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten.

Feiten en context

        De CD&V fractie draagt mevrouw Karolien Laeremans, voor als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Beheerscomité scholengemeenschap "Scholen aan de Nete" voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Beheerscomité scholengemeenschap "Scholen aan de Nete" aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Karolien Laeremans verkrijgt 16 stemmen.

Hilde Van Looy  verkrijgt 2 stemmen.

Kristina Van den Heuvel verkrijgt 1 stem.

Tania Vrindts verkrijgt 1 stem.

Bart Ceulemans verkrijgt 1 stem.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.19. BESLISSING VZW Eerstelijnszone Zuiderkempen. Aanduiding afgevaardigde van de gemeente voor de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        28 september 2020: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Saskia Luyten als afgevaardigde zorgraad: vertegenwoordiger van lokaal bestuur Hulshout binnen de cluster lokale besturen voor de legislatuur 2019-2024.

        19 april 2021: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Karen Aerts als afgevaardigde zorgraad: als vertegenwoordiger van de woonzorgcentra/de lokale dienstencentra/de diensten voor gezinszorg binnen de cluster welzijn voor de legislatuur 2019-2024.

        9 mei 2022: De gemeente- en OCMW-raad neemt kennis van het ontslag van raadslid Saskia Luyten.

Feiten en context

        De CD&V fractie draagt de heer Elias De Wever, voor als afgevaardigde zorgraad: vertegenwoordiger van lokaal bestuur Hulshout binnen de cluster lokale besturen ELZ Zuiderkempen voor de legislatuur 2019-2024.

        De stemming is geheim.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 40 en 41.

BESLUIT:

 

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt een afgevaardigde zorgraad: vertegenwoordiger van lokaal bestuur Hulshout binnen de cluster lokale besturen ELZ Zuiderkempen aan voor de legislatuur 2019-2024.

Geheime stemming:

Elias De Wever verkrijgt 15 stemmen.

Kristina Van den Heuvel verkrijgt 1 stem.

Katrien Monsecour verkrijgt 1 stem.

Joost Verhaegen verkrijgt 1 stem.

Karolien Laeremans  verkrijgt 1 stem.

Sofie Van Lommel verkrijgt1 stem.

1 ongeldige stem.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.20. BESLISSING Kerkfabriek Sint Mattheüs. Advies jaarrekening 2021.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        14 april 2022: Indiening jaarrekening 2021 - Kerkfabriek Sint Mattheüs.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004  over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, houdende bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        29 april 2022: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

Door de kerkfabriek wordt volgende rekening voorgelegd (bedragen in euro):

Exploitatie

 

ontvangsten

3.068,24

uitgaven

31.344,81

toelage

26,615,09

 

Investeringen

 

ontvangsten

0,00

uitgaven

0,00

toelage

0,00

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
10 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster

Enig artikel:

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Mattheüs.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Punt bijlagen/links getekend advies.pdf Download
Jaarrekening St. Mattheüs.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.21. BESLISSING Kerkfabriek Sint Adriaan. Advies jaarrekening 2021.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        14 april 2022: Indiening jaarrekening 2021 - Kerkfabriek Sint Adriaan.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, houdende bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        29 april 2022: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

Door de kerkfabriek wordt volgende rekening voorgelegd (bedragen in euro):

Exploitatie

 

ontvangsten

12.733,78

uitgaven

14.201,44

toelage

0,00

 

Investeringen

 

ontvangsten

154.095,07

uitgaven

13.239,82

toelage

0,00

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour en Luc Van den Vonder

Enig artikel:

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Adriaan.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Punt bijlagen/links getekend advies.pdf Download
Jaarrekening Sint Adriaan.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.22. BESLISSING Kerkfabriek Sint Michiel. Advies jaarrekening 2021.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        26 april 2022: Ontvangst jaarrekening 2021 - Kerkfabriek Sint Michiel via mail, zonder goedkeuringsdatum centraal kerkbestuur.

Juridische gronden

        7 mei 2004: Decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        13 oktober 2006: Besluit Vlaamse Regering over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        6 juli 2012: Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        14 december 2012: Besluit Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

        1 maart 2013: Omzendbrief BB 2013/01 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen, Financiën en Personeel, houdende bijkomende onderrichtingen voor de boekhouding van de besturen van de eredienst.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        05 mei 2022: Gunstig advies van de financieel directeur.

Argumentatie

Door de kerkfabriek wordt volgende rekening voorgelegd (bedragen in euro):

Exploitatie

 

ontvangsten

2.133,55

uitgaven

19.165,36

toelage

46.622,86

 

Investeringen

 

ontvangsten

50.223,40

uitgaven

26.822,00

toelage

46.790,40

Na bespreking,

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
2 stemmen tegen: Kurt Winkelmans en Luc Van den Vonder
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal en Britt De Ceuster

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening 2021 van de Kerkfabriek Sint Michiel.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Punt bijlagen/links getekend advies.pdf Download
Jaarrekening Sint Michiel.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.23. KENNISNAME Organisatiebeheersing. Jaarlijkse rapportering.

KENNISNAME:

Voorgeschiedenis

        29 april 2019: Gemeenteraadsbesluit met goedkeuring van het algemeen kader van het systeem voor organisatiebeheersing voor het Lokaal Bestuur Hulshout.            

Juridische gronden

        22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur:

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 219, lid 2: "De algemeen directeur rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn  uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar".

Adviezen

        24 mei 2022: Positief advies van het managementteam aan de stand van zaken voor de rapportering van het systeem voor organisatiebeheersing.

Argumentatie

        Het Decreet Lokaal Bestuur legt op dat gemeente en OCMW één gezamenlijk systeem voor organisatiebeheersing moeten hebben. Vanaf 2019 werd gewerkt aan een systeem voor de gehele organisatie.

        Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:

        Het bereiken van de vastgelegde doelstellingen en het kennen en beheersen van risico's.

        Het naleven van wetgeving en procedures.

        De beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersrapportering.

        Een effectieve en efficiënte wijze van werken economische inzet van beschikbare middelen.

        De bescherming van activa en het voorkomen van fraude.

        Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur bepaalt hoe dit moet gebeuren (bv. door procedures, controlemaatregelen). Dat systeem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten. Een aantal onderdelen van dit systeem zijn ook decretaal bepaald (bv. visum).

        Organisatiebeheersing is dus een middel om de doelstellingen te bereiken en een continue opdracht waar al de medewerkers dagelijks, al dan niet bewust, mee bezig zijn.

        De Vlaamse Overheid heeft een Leidraad Organisatiebeheersing opgesteld om lokale besturen te helpen aan hun organisatiebeheersingssysteem te werken en deze leidraad fungeert voor de externe audit als basis voor het uitvoeren van audits.

        Vanaf 2019 werd gewerkt aan een organisatiebeheersingssysteem voor de gehele organisatie. In de loop van 2019-2020 werd een nieuwe zelfevaluatie bij een deel van de medewerkers van het lokaal bestuur uitgevoerd. Deze zelfevaluatie vertrok vanuit een risico-inschatting van de risico's die gekoppeld zijn aan de 10 thema's van de Leidraad Organisatiebeheersing. Ieder personeelslid duidde een vijftal risico’s aan die voor hem/haar het meest aanwezig waren binnen het lokaal bestuur. Daarna werd in teamverband en onder begeleiding van de beleidsmedewerker de geselecteerde risico’s overlopen en samen nagedacht over mogelijke acties die we kunnen ondernemen om deze risico’s in te perken. Door de tussenkomst van de coronacrisis zijn nog niet alle diensten/medewerkers bevraagd kunnen worden aangezien dit via teams niet gemakkelijk is. Uit deze zelfevaluatie zal een actieplan voortvloeien met verbeteracties. Aan deze verbeteracties zullen verantwoordelijken toegekend worden en de uitvoering van de acties zal op kwartaalbasis worden opgevolgd door het managementteam.

De zelfevaluatie en actieplan dient dus nog verder op punt gesteld te worden.

        Tijdens het jaar 2020 heeft het Lokaal Bestuur Hulshout sterk gewerkt aan de verbetering van zijn interne organisatie via het traject onder begeleiding van CC Consult.

        De rapportering organisatiebeheersing voor het jaar 2021 is tweeledig:

        Opvolging van de uitvoering van de geformuleerde acties in het kader van de integratie van gemeente en OCMW (bijlage toegevoegd).

Stand van zaken organisatiebeheersing die een beeld geeft van hoe de beheersmaatregelen van de Leidraad Organisatiebeheersing zijn omgezet binnen het lokaal bestuur.

Na bespreking

De Gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken inzake de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het lokaal bestuur Hulshout voor 2021.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.24. BESLISSING AGB Sport. Goedkeuring aanpassing leningsovereenkomst transactiekredieten investeringsenveloppe 2020.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

  1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

  19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

  14 januari 2009: Publicatie in het Belgisch Staatsblad van gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008.

  16 december 2019: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2020.

  19 oktober 2020: Goedkeuring Raad van Bestuur aanpassing leningsovereenkomst AGB Sport Hulshout transactiekredieten investeringen 2020.

  19 oktober 2020: Goedkeuring Raad van Bestuur leningsovereenkomst AGB Sport Hulshout transactiekredieten investeringen 2021.

  9 november 2020: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring aanpassing leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2020.

  09 november 2020: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring leningsovereenkomst transactiekredieten investeringen 2021.

  17 november 2021: Goedkeuring Raad van Bestuur aanpassing leningsovereenkomst AGB Sport Hulshout transactiekredieten investeringen 2021.

  17 november 2021: Goedkeuring Raad van Bestuur leningsovereenkomst AGB Sport Hulshout transactiekredieten investeringen 2022.

  06 december 2021: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring aanpassing leningsovereenkomst AGB Sport Hulshout transactiekredieten investeringen 2021.

  06 december 2021: Gemeenteraadsbeslissing goedkeuring leningsovereenkomst AGB Sport Hulshout transactiekredieten investeringen 2022.

  4 mei 2022:

Feiten en context

  Beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB.

  De liquiditeitspositie van het AGB laat geen integrale en onmiddellijke financiering van de transactiekredieten toe, dat het aangewezen is dat de gemeente ter financiering een lening toestaat aan het AGB.

  De voorafgaande beslissing nr. 2010.047 van 30 maart 2010 bevestigt dat het renteloze karakter van een lening die wordt verstrekt door een gemeente aan een AGB niet wordt aangemerkt als een verkregen abnormaal of goedgunstig voordeel in hoofde van het AGB.

  De transactiekredieten in de investeringen 2020 worden gecorrigeerd en teruggebracht van 113.572,02 naar 33.187,82 EUR naar aanleiding van de rechtzettingen van de geboekte te ontvangen facturen in dienstjaar 2020.

Juridische gronden

  22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de beslissing aanpassing leningsovereenkomst AGB Sport Hulshout transactiekredieten investeringen 2021 goedgekeurd door de raad van bestuur op 17 november 2021 en door de gemeenteraad op 06 december 2021 in te trekken.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist volgende leningsovereenkomst goed te keuren:

"AANPASSING LENINGSOVEREENKOMST TRANSACTIEKREDIETEN INVESTERINGEN 2020”

Tussen:

De GEMEENTE HULSHOUT, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2, hier vertegenwoordigd door:

- De voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Elias DE WEVER

- De algemeen directeur, zijnde mevrouw Ria VAN DEN EYNDE

Tot onderhavige overeenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019, waarvan een uittreksel aan deze akte wordt gehecht.

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘Uitlener’, enerzijds en

Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF SPORT HULSHOUT, afgekort “AGB Sport Hulshout”, met zetel te 2235 Hulshout, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 en ondernemingsnummer 0809.823.801, hier vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, zijnde Elien Bergmans,

Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Hulshout op 1 september 2008 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering op 19 december 2008 en de publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad van 14 januari 2009;

De voorzitter van de raad van bestuur werd gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen door de Raad van Bestuur van 28 november 2019.

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘Lener’, anderzijds,

hierna samen genoemd ‘de partijen’

wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:

Art. 1 – Voorwerp

De Uitlener verleent een lening aan de Lener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.

Art. 2 – Hoofdsom

De Lener erkent aan de Uitlener de som van 33.187,82 EUR verschuldigd te zijn. Dit bedrag wordt evenwel aangepast aan het effectief opgenomen bedrag.

Art. 3 – Doel van de lening

De lening zal uitsluitend worden aangewend voor de financiering van de transactiekredieten van de investeringen 2020.

Het bedrag van de lening wordt aan de Lener ter beschikking gesteld door opnamen via de rekening-courant tussen de Uitlener en de Lener.

Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.

Art. 4 – Duurtijd

Deze lening is toegestaan voor een termijn tot 31 december 2052.

Tussen partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.

Art. 5 - Vaststelling renteloosheid

Er is door de Lener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.

Art. 6 – Terugbetaling

De Lener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag als volgt terug te betalen:

 

Hoofdsom

33 187,82 €

 

 

 

 

Rentevoet

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaarnummer

Vervaldag

Aflossing

Intrest

Kapitaal

Uitstaand saldo

1

31/12/2020

1 888,03 €

0

1 888,03 €

31 299,79 €

2

31/12/2021

1 888,03 €

0

1 888,03 €

29 411,76 €

3

31/12/2022

1 888,03 €

0

1 888,03 €

27 523,73 €

4

31/12/2023

1 888,03 €

0

1 888,03 €

25 635,70 €

5

31/12/2024

1 888,03 €

0

1 888,03 €

23 747,67 €

6

31/12/2025

1 888,03 €

0

1 888,03 €

21 859,64 €

7

31/12/2026

1 888,03 €

0

1 888,03 €

19 971,61 €

8

31/12/2027

1 888,03 €

0

1 888,03 €

18 083,58 €

9

31/12/2028

1 888,03 €

0

1 888,03 €

16 195,55 €

10

31/12/2029

1 887,95 €

0

1 887,95 €

14 307,60 €

11

31/12/2030

830,77 €

0

830,77 €

13 476,83 €

12

31/12/2031

830,77 €

0

830,77 €

12 646,06 €

13

31/12/2032

830,77 €

0

830,77 €

11 815,29 €

14

31/12/2033

830,77 €

0

830,77 €

10 984,52 €

15

31/12/2034

830,72 €

0

830,72 €

10 153,80 €

16

31/12/2035

564,10 €

0

564,10 €

9 589,70 €

17

31/12/2036

564,10 €

0

564,10 €

9 025,60 €

18

31/12/2037

564,10 €

0

564,10 €

8 461,50 €

19

31/12/2038

564,10 €

0

564,10 €

7 897,40 €

20

31/12/2039

564,10 €

0

564,10 €

7 333,30 €

21

31/12/2040

564,10 €

0

564,10 €

6 769,20 €

22

31/12/2041

564,10 €

0

564,10 €

6 205,10 €

23

31/12/2042

564,10 €

0

564,10 €

5 641,00 €

24

31/12/2043

564,10 €

0

564,10 €

5 076,90 €

25

31/12/2044

564,10 €

0

564,10 €

4 512,80 €

26

31/12/2045

564,10 €

0

564,10 €

3 948,70 €

27

31/12/2046

564,10 €

0

564,10 €

3 384,60 €

28

31/12/2047

564,10 €

0

564,10 €

2 820,50 €

29

31/12/2048

564,10 €

0

564,10 €

2 256,40 €

30

31/12/2049

564,10 €

0

564,10 €

1 692,30 €

31

31/12/2050

564,10 €

0

564,10 €

1 128,20 €

32

31/12/2051

564,10 €

0

564,10 €

564,10 €

33

31/12/2052

564,10 €

0

564,10 €

0,00 €

 

Afhankelijk van het bedrag dat effectief door de Lener wordt opgenomen, wordt de definitieve aflossingstabel opgesteld. De eerste vervaldag is 31 december van het jaar van ingebruikname van het actief.

De terugbetaling gebeurt in eerste instantie door middel van schuldvergelijking met de prijssubsidies die door de Uitlener aan de Lener verschuldigd zijn. De Lener machtigt de Uitlener om het passende bedrag op de prijssubsidies in te houden en te boeken als schuld aan de Lener. Deze inhoudingen worden gelijk gespreid over de vier kwartalen (behoudens akkoord van het directiecomité met een afwijking op de gelijke spreiding over de kwartalen).

Indien de prijssubsidies, die door de Uitlener aan de Lener worden toegekend, niet volstaan om de terugbetalingen te voldoen, is het saldo op de vervaldag betaalbaar op rekening BE59 0910 0009 6726 van de Uitlener.

Art. 7 - Boete bij te late terugbetaling

Over te laat terugbetaalde bedragen is door de Lener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00%), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De Uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen.

Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.

Art. 8 – Opeisbaarheid

Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:

•de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en het verzuim niet is te herstellen.

•de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en de Lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd, zich in regel te stellen.

Bij niet-naleving door de Lener van haar verplichting(en) heeft de Uitlener het recht onverminderd alle persoonlijk vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de Lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de Lener.

Art. 9 - Wijzigingen

Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de Uitlener en de Lener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de Partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de Partijen worden gewijzigd.

Art. 10 - Niet-overdraagbaarheid

Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.

Art. 11 - Toepasselijk recht

Deze Leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven en rechtbanken van de woonplaats van de Uitlener zijn bevoegd.

Art. 12 – Splitsbaarheid

De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.

Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen ter goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.

Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.

Aldus opgemaakt en ondertekend te Hulshout op 13 juni 2022 in twee originele exemplaren, waarvan elke partij erkent er één te hebben ontvangen

Voor de Uitlener,

De algemeen directeur,      De Voorzitter van de gemeenteraad,

 

R. VAN DEN EYNDE      E. DE WEVER

Voor de Lener,

 

De Voorzitter van de raad van bestuur,

 

E. BERGMANS

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.25. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2021, het jaarverslag 2021 en het verlenen van kwijting.

MOTIVERING:

Voorgeschiedenis

        1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

        19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

        14 januari 2009: Publicatie in het Belgisch Staatsblad van gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008.

        26 mei 2014: Gemeenteraadsbeslissing omtrent goedkeuring statuten AGB Sport Hulshout.

        20 mei 2015: Publicatie in het Belgisch Staatsblad van de wijziging van de statuten van het AGB Sport Hulshout.

        17 februari 2022: Conceptverslag van de commissaris aan de gemeenteraad van de gemeente Hulshout met betrekking tot de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2021 van het AGB Sport Hulshout.

        4 mei 2022: Beslissing van de Raad van Bestuur AGB Sport Hulshout houdende goedkeuring jaarrekening 2021.

Feiten en context

        De jaarrekening 2021 en het jaarverslag van 2021 zijn als bijlage toegevoegd.

Juridische gronden

        26 mei 2014: Statuten AGB Sport Hulshout: artikel 38.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de jaarrekening 2021 en het jaarverslag 2021 van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout goed te keuren.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist kwijting te verlenen aan de leden van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout en de commissaris-revisor voor hun mandaat gedurende het boekjaar 2021.

 

De gemeenteraad wordt geschorst om 20.52 uur voor de behandeling van de OCMW-raad. Na de behandeling van de agendapunten van de OCMW-raad wordt de gemeenteraad opnieuw geopend  om 21.31 uur en worden de resterende agendapunten behandeld.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Punt bijlagen/links definitieve boek jaarrekening 2021 ondertekend.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.26. BESLISSING Financiën. Jaarrekening 2021 gemeente en OCMW Hulshout - vaststellen.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Het gezamenlijk meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de raden op 16 december 2019 en aangepast op 9 november 2020 en 6 december 2021. Vanaf 2020 werd er gestart met de uitvoering van dat plan. De jaarrekening 2021 bevat de rapportering over het tweede jaar van het plan. De jaarrekening 2021 is opgemaakt volgens de nieuwe regels voor de beleids- en beheerscyclus (BBC2020). Een belangrijk gevolg is dat de gemeente en het OCMW samen 1 rapporteringsentiteit vormen en bijgevolg een geïntegreerde jaarrekening maken. Juridisch blijven gemeente en OCMW echter 2 afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening.

        De nieuwe regelgeving BBC2020 voorziet dat de opbouw van het meerjarenplan en van de jaarrekening zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd zijn, wat een transparante rapportering over de realisatiegraad van de doelstellingen mogelijk maakt.

Juridische gronden

De jaarrekening 2021 wordt opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheerscyclus (BBC). De regels die van toepassing zijn voor de opmaak van de jaarrekening zijn vastgelegd in:

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 40 en 260.

        30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

        26 juni 2018: Ministerieel Besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

Adviezen

        24 mei 2022: Positief advies MAT.

Argumentatie

De jaarrekening bevat een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Daarnaast wordt bijkomende documentatie als achtergrondinformatie bij de jaarrekening aan de raadsleden aangeboden.

De beleidsevaluatie

Voor de beleidsevaluatie legt de regelgeving geen gestandaardiseerd schema op. De bedoeling is dat het een beknopt en leesbaar document is dat de raadsleden een antwoord geeft op de vraag in welke mate en tegen welke kost de acties en beleidsdoelstellingen uit de strategische nota van het meerjarenplan gerealiseerd werden. De eindevaluatie over de periode van 1 januari tot 31 december vind je terug in het rapport van de beleidsevaluatie. Dit rapport maakt onderdeel uit van de jaarrekening.

De financiële nota

De financiële nota van de jaarrekening bevat:

        de doelstellingenrekening (schema J1).

        de staat van het financieel evenwicht (schema J2).

        de realisatie van de kredieten (schema J3).

        de balans (schema J4).

        de staat van opbrengsten en kosten (schema J5).

De jaarrekeningen 2021 van AGB Sport werd reeds vastgesteld. In schema J2 is het bijgevolg mogelijk om het geconsolideerd financieel evenwicht weer te geven.

De toelichting

De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van de jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze omvat minstens:

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (schema T1).

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2).

        de investeringsprojecten (schema T3).

        een overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4).

        een overzicht van de financiële risico’s met een omschrijving van die risico’s en van de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken.

        een verwijzing naar de plaats waar de documentatie beschikbaar is.

        een toelichting bij de balans (schema T5).

        de waarderingsregels.

        de niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen.

        een verklaring van de materiële verschillen tussen de gerealiseerde en de geraamde ontvangsten en uitgaven.

        de toelichting over de kosten, opbrengsten, uitgaven en ontvangsten met een buitengewone invloed op het budgettair resultaat van het boekjaar en het overschot of tekort van het boekjaar.

        een overzicht van de overgedragen (gedeelten van) kredieten voor investeringen en financiering.

De documentatie

Naast het ontwerp van de jaarrekening stelt het bestuur ook de bijbehorende documentatie aan de raadsleden ter beschikking. De documentatie bevat minstens de volgende onderdelen (artikel 4 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 (MB BBC)):

        het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen, acties, ontvangsten en uitgaven.

        een overzicht van de toegestane werkings- en investeringssubsidies voor het boekjaar in kwestie.

        een overzicht van de beleidsvelden per beleidsdomein.

        een overzicht van de verbonden entiteiten.

        een overzicht van de personeelsinzet.

        een overzicht van de opbrengst per belastingsoort.

De documentatie biedt de raadsleden achtergrondinformatie bij de jaarrekening. De raad moet er niet over beslissen.

Procedure:

De beleidsrapporten worden overeenkomstig artikel 249 van het decreet over het lokaal bestuur vastgesteld door de raden van beide rechtspersonen, maar de inhoud ervan is gemeenschappelijk. Het bestuur bezorgt het ontwerp van de jaarrekening minstens 14 dagen voor de raadszitting waarop het geagendeerd is aan ieder lid van de raad. Vanaf dat moment moeten de raadsleden ook de bijbehorende documentatie ter beschikking krijgen.

De gemeente en haar OCMW vormen samen 1 rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening. Juridisch blijven het echter 2 afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast.

BESLUIT: 11 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
8 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt (het deel van) de jaarrekening 2021 van gemeente Hulshout vast.

Deze geïntegreerde jaarrekening 2021 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, een toelichting en extra documentatie.

Beschikbaar budgettair resultaat

€ 6.770.353,91

Autofinancieringsmarge

€ 2.498.977,02

 

Balans per 31/12/2021

Activa

Passiva

 

Vlottende Activa

   8.975.872,45

Schulden

   9.287.023,96

Vaste Activa

€ 53.289.657,90

Nettoactief

€ 52.978.506,39

Totaal Activa

€ 62.265.530,35

Totaal Passiva

€ 62.265.530,35

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2021

Kosten

€ 17.717.653,52

Opbrengsten

€ 18.340.347,05

Overschot van het boekjaar

      622.693,53

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het vastgestelde deel van de jaarrekening 2021 van het OCMW goed.

De gezamenlijke jaarrekening 2021 van het lokaal bestuur is hierdoor definitief vastgesteld.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de evaluatie van de acties voor 2021 voor gemeente en OCMW goed.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Punt bijlagen/links 20220524 Positief advies MAT jaarrekening 2021.pdf Download
Boek jaarrekening 2021 - LB Hulshout.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.27. VRAAG Vraag betreffende de wegmarkeringen aan de scholen. - TA - Bart Ceulemans

VRAAG:

Recent werd er in de buurt van de Groot-Hulshoutse scholen een bijkomende wegmarkering aangebracht om het in hoofdzaak gemotoriseerde verkeer op de aanwezigheid hiervan te wijzen.

Die markering bestaat uit een groene strook die zich uitstrekt over de gehele breedte van de rijbaan met daarbinnen in witte letters het woord 'school'.

Op zich is dit zeker geen slecht initiatief.

Integendeel, onze fractie heeft eerder ook al herhaaldelijk aangedrongen op extra signalisatie in de buurt van de scholen.

Ik kan mij vergissen, maar nog nergens buiten Hulshout heb ik deze wegmarkering gezien.

Veel frequenter vind je, min of meer gelijkaardig, de onderstaande signalisatie.

Dit is alvast zeker zo binnen de buurgemeenten Heist-o/d-Berg en Westerlo, naast tal van andere (Vlaamse) gemeenten.

Waarom heeft Hulshout er voor gekozen om een eigen, afwijkend ontwerp te realiseren?

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.28. VRAAG KFC Houtvenne. Stand van zaken recht van opstal/ recht van erfpacht aan KFC Houtvenne, Harmoniestraat 13, 2230 Herselt. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Stand van zaken recht van opstal/ recht van erfpacht aan KFC Houtvenne, Harmoniestraat 13, 2230 Herselt.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.29. VRAAG Jeugd. Stand van zaken speelbossen. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

        Hulshout: Hoever staat het met de gesprekken/afspraken met Agentschap Natuur en Bos voor het aanduiden van de locaties?

        Houtvenne: De schepen antwoordde dat het speelbos pas volgend jaar speelklaar is. Kan er een andere locatie voorzien worden?

        Westmeerbeek: Kan er gezorgd worden dat ook hier een bos als speelbos ingericht wordt?

 

Agendapunten "TA.30.VRAAG: Openbare werken. Stand van zaken werken Booischotseweg.” En “TA.40.VRAAG: openbare werken. Stand van zaken booischotseweg."  worden samen behandeld. De raad gaat unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.30. VRAAG Openbare werken. Stand van zaken werken Booischotseweg. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

        Wanneer staan de verdere werken gepland?

        Is er bij de werken samenspraak met Heist-op-den-Berg? Worden de werken tegelijkertijd met de werken aan de IJzerenweg uitgevoerd?

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.40. VRAAG openbare werken. Stand van zaken booischotseweg. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

De heraanleg van de Booischotseweg is belangrijk voor de verkeersveiligheid enerzijds en de waterbeheersing van Hulshout centrum anderzijds. Aanvankelijk leek dit een rpioriteit voor het bestuur. Toen bleef het stil. Graag een stand van zaken door de bevoegde schepen.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.31. VRAAG Economie; Lokale handel. Aanpassing marktreglement. - TA - Luc Van den Vonder

VRAAG:

Donderdag 26 mei was het Hemelvaartsdag, een wettelijke feestdag.  Een mogelijke hoogdag voor de markt, zowel voor de bezoekers, de standhouders als de lokale horeca. Vanwege het marktreglement was het jammer genoeg een marktloze dag…

Zoals we met de N-VA-fractie, tijdens de gemeenteraad van 21 februari, reeds voorstelden:

Kan in het marktreglement in artikel 3 punt 7 geschrapt worden?

“7. Op wettelijke feestdagen zal er geen markt plaatsvinden.” 

 

Agendapunten “TA.32.VRAAG: Milieu. Stand van zaken windturbines” en “TA.39.VRAAG: Windmolens” worden samen behandeld. De raad gaat unaniem akkoord.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.32. VRAAG Milieu. Stand van zaken windturbines. - TA - Kurt Winkelmans

VRAAG:

Stand van zaken windturbines.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.39. VRAAG Windmolens. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Graag hadden wij een actuele stand van zaken omtrent de vergunning van de windmolens.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.33. VRAAG Onderwijs; communicatie. Misleidende communicatie rond De Toverdoos op de gemeentelijke website. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

De communicatie aangaande de overname van de Toverdoos stond tot enkele dagen geleden online op de gemeentelijke website. Dit ondanks het feit dat deze overname al een hele tijd werd afgeblazen.

Kan op de gemeentelijke website deze post vervangen worden door een duidelijke rechtzetting? Een correcte communicatie met de reden voor het niet doorgaan van de overeenkomst?

Deze misleidende communicatie in combinatie met het laattijdig verwijderen van de post heeft voor De Toverdoos immers een erg nadelig effect. Een nieuwe post met een reden zou dus op z’n plaats zijn en verhelderend zijn voor de mensen.

Bijkomend hebben we volgende vragen:

       Als de overname steeds werd gecommuniceerd, waarom gebeurd dit dan niet met het afblazen van het akkoord?

       Waarom werden leerkrachten reeds uitgenodigd op kennismakingsmomenten, terwijl er geen akkoord was en zelfs de personeelsvoorwaarden niet waren afgesproken?

       Waarom werd er hoe dan ook gecommuniceerd naar de buitenwereld terwijl er zelfs geen budget bleek te zijn voor de overname?

       Zelfs een concrete plan van hoe deze site zou worden ingevuld was onbestaande. Hoe werd dan de financiële haalbaarheid beoordeeld?

       Kan in deze rechtzetting het respect uitgedrukt worden voor de leerkrachten die in deze omstandigheden goed werk bleven afleveren, zonder zekerheid over hun toekomst.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.34. VRAAG Veiligheid. Loslopende honden. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Naar aanleiding van een incident willen we deze problematiek in het algemeen ter bespreking brengen.

       Wat gebeurt er met een aangifte? Welke gevolgen worden hieraan gegeven door de politie en door de gemeente?

       Welke extra maatregelen kan de gemeente nemen ter preventie?

       Sensibiliseren opdat hondeneigenaars bewuster worden?

       Communiceren van de regelgeving?

       Inrichten hondenlosloopweides in elke deelgemeente?

       Reglement opstellen op welke manier sommige hondenrassen moeten gehouden worden?

      

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.35. VRAAG Openbare werken. Waterbeheer in industriezone. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

        Graag een toelichting van de geplande werken.

        in het gemeentelijk infoblad, in het artikel actueel  ‘meer ruimte voor het water van de Goorloop ‘, wordt meermaals verwezen naar de Fabriekstraat. Moet dit niet Magazijnenstraat zijn?

        Kan de Magazijnenstraat ook doorgegeven worden aan de routeplanners? Bij verschillende wordt steeds enkel verwezen naar Fabriekstraat.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.36. VRAAG Erfgoed. Stand van zaken Hof ter Borght. - TA - Britt De Ceuster

VRAAG:

        Wat zijn de plannen van de eigenaar met het gebouw en wanneer worden de werken gefinaliseerd?

 

Agendapunt "TA.37. BESLISSING: Toekennen presentiegelden in de Welzijnsvereniging Ter Nethe en in het autonoom gemeentebedrijf Sport" wordt uitdrukkelijk in persoonlijke naam van Gust Van den Bruel ingediend i.p.v. de N-VA fractie.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.37. BESLISSING Toekennen presentiegelden in de Welzijnsvereniging Ter Nethe en in het autonoom gemeentebedrijf Sport. - TA - Gust Van den Bruel

MOTIVERING:

Ik doe dit voorstel in persoonlijke naam en niet namens de politieke fractie waartoe ik behoor. Aangezien ik niet in één van de betreffende bestuursraden zetel, heb ik geen persoonlijk voordeel bij dit voorstel.

Argumentatie:

Het is belangrijk dat er goede bestuurders in de WV Ter Nethe en in het AGB Sport zijn/worden afgevaardigd. Daarover is iedereen het eens. Als mensen zich willen inzetten als bestuurder, kunnen zij rekenen op ieders waardering. Ze verdienen een pluim en krijgen een schouderklopje. Dat is natuurlijk mooi, maar als waardering mag daar, volgens mij, toch een kleine financiële vergoeding tegenoverstaan.

Deze verkozen personen engageren zich immers voor de samenleving en ze doen dit met veel inzet en overgave. Ze dienen er zich voor vrij te maken, er hun kostbare tijd in te steken, vaak kwaliteitsvolle familietijd. Ze moeten er zelfs onkosten voor maken (vervoer, energieverbruik, …). dan is het volgens mij niet meer dan normaal dat ze hier een kleine onkostenvergoeding voor ontvangen. Dit kan gebeuren door een half presentiegeld uit te keren. 

Toelichting:

De gemeenteraad besliste op de gemeenteraadszitting van 18 maart 2019  om het bedrag van de presentiegelden voor de vergaderingen van de gemeenteraad (inclusief de raad voor maatschappelijk welzijn), met ingang van 1 januari 2019 vast te stellen op het maximumbedrag van 124,98 euro per zitting. Dit bedrag wordt gekoppeld aan de schommelingen van de index. 

Het presentiegeld voor welzijnsverenigingen wordt geregeld in artikel 474 van het decreet lokaal bestuur. Het is de algemene vergadering van de welzijnsvereniging die de hoogte van het presentiegeld bepaalt.

Artikel 474, §2 DLB:

§ 2. De leden van de raad van bestuur en de algemene vergadering van de welzijnsverenigingen en de autonome verzorgingsinstellingen en de vertrouwenspersonen die hen bijstaan conform artikel 16 en artikel 155 kunnen per bijgewoonde vergadering een presentiegeld ontvangen dat ten hoogste gelijk is aan het hoogste bedrag dat uitkeerbaar is aan een lid van de raad voor maatschappelijk welzijn voor een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van een deelnemend openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Het presentiegeld van een autonoom gemeentebedrijf wordt geregeld in artikel 20 BVR houdende het statuut van de mandataris. Het is de gemeenteraad die de hoogte van het presentiegeld bepaalt.

Artikel 20 BVR statuut van de mandataris:

§ 1. Aan de leden van de raad van bestuur en aan de leden van het door de statuten toegestane directiecomité van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap, alsook aan de vertrouwenspersonen die hen bijstaan conform artikel 16 en 155 van het decreet van 22 december 2017, kan per bijgewoonde zitting een presentiegeld worden toegekend.

Het toegekende presentiegeld is niet hoger dan het bedrag van het presentiegeld dat aan de gemeenteraadsleden van de deelnemende of oprichtende gemeente wordt toegekend.

Na bespreking,

BESLUIT: 8 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Bart Ceulemans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Britt De Ceuster
11 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
Motivatie stem tegen Geert Daems: voor de ganse CD&V fractie: Door toepassing van het gemeentedecreet, werden gemeenteraad en OCMW-raad samengevoegd naar één vergadering, waardoor het aantal zitpenningen werd gehalveerd. Die tendens van vermindering van het aantal zitpenningen werd tevens doorgetrokken naar het beperken van het aantal leden in de raden van bestuur van de verlengde gemeentelijke organen. In het verlengde hiervan beslissen we om hier niet op in te gaan en geen extra zitpenningen te creëren. Dit wel doen zou het tegendeel zijn van het beoogde doel van de decreetgever. Dit is een trend, een tendens die de afgelopen jaren overal wordt toegepast.
Motivatie onthouding Rist Heylen: Voor de ganse Groen fractie: We onthouden ons omdat we een onkostenmodel voorstellen.

NA STEMMING WORDT HET VOORSTEL VERWORPEN

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een half presentiegeld toe te kennen aan de leden van het bestuursorgaan in de Welzijnsvereniging Ter Nethe en in het autonoom gemeentebedrijf Sport.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering van de Welzijnsvereniging Ter Nethe.

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 13 juni 2022.

 

GR OZ  A.38. VRAAG Stand van zaken nieuwbouw school. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Kan de bevoegde schepen toelichting geven bij de laatste stand van zaken omtrent de nieuwbouw van de lagere school op site Ter Nethe?

Wat is het exacte bedrag dat de gemeente dient terug te betalen aan de subsidieverlenende overheid voor het vroegtijdig verlaten van de site Strepestraat?

 

Publicatiedatum: 02/08/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.