Notulen van de GR

Zitting van maandag 17 juni 2024 om 19.00 uur tot 21:55 uur.

 

 

Aanwezig:

Geert Daems: burgemeester

Ria Van den Eynde: algemeen directeur

Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans: Schepenen

Elias De Wever: voorzitter

Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel, Danny Mattheus: Raadsleden

Dries Van Hoof: vertrouwenspersoon

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.1. BESLISSING Gemeenteraad. Goedkeuring notulen van 29 april 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        29 april 2024: De gemeenteraad vindt plaats.

        De notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 32 over de goedkeuring van de notulen.

        artikel 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 29 april 2024 goed zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.2. BESLISSING Omgevingsvergunning VK_0089. Goedkeuring vaststelling rooilijnplan en wijziging tracé en goedkeuring zaak der wegen in het kader van de verkavelingsaanvraag voor het verkavelen van een perceel grond in 1 lot bestemd voor open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn te Booischotsestraat 28 te 2235 Hulshout.

MOTIVERING:

Feiten en context

        17 november 2023: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel grond in 1 lot bestemd voor open bebouwing en het wijzigen van de rooilijn gelegen aan de Booischotsestraat 28 in Hulshout door Marcel Van den Vonder, Tiensebaan 95, 3461 Bekkevoort.

        19 februari 2024: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        29 februari 2024 tot 29 maart 2024: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.

        8 mei 2024: Wijzigingsverzoek naar aanleiding van het ongunstig advies van de dienst integraal waterbeleid van de Provincie Antwerpen.

        De aanvraag is gelegen aan de gemeenteweg Booischotsestraat.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de buurtweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied met landelijk karakter.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg maar wel binnen een voorlopig vastgesteld gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De te verkavelen gronden zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) gelegen in een overstromingsgevoelig gebied volgens de beschikbare overstromingskaarten met overstromingsgevoelige gebieden voor pluviale overstromingen.

        Om het gebied optimaal te kunnen verkavelen en de veiligheid van de gebruikers van de gemeenteweg te garanderen, moet een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg Booischotsestraat (chemin nummer 2) worden gewijzigd. Hiervoor heeft landmeter-expert Marcel Van den Vonder een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de huidige bedding van de gemeenteweg.

        Het rooilijnplan bevat een voorstel om 36 ca grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is gelegen ter hoogte van de Booischotsestraat.

        Binnen de verkaveling wordt de bestaande weginfrastructuur behouden.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        17 april 2024: Proximus brengt een gunstig advies uit: Met aandacht hebben wij uw adviesvraag onderzocht. Proximus voorziet geen uitbreidingen voor de aansluiting van dit project.Aanvragen tot aansluiting op het Proximus netwerk kunnen door de aanvrager gericht worden naar onze klantendienst via het nummer 0800 22 800. In functie van de beschikbare capaciteit van onze infrastructuur op dat moment, bekijken we de mogelijkheden om een aansluiting te voorzien.

        18 maart 2024: Pidpa Drinkwater brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit: Er is een uitbreiding nodig van ons distributienet. Hiervoor werd een dossier opgestart. Zodra wij beschikken over alle nodige informatie wordt de kostenraming bezorgd. De ontwikkelaar dient tegenover Pidpa de opgemaakte offerte volledig betaald te hebben om een verkoopbaarheidsattest van de gemeente te kunnen verkrijgen. Na betaling van de offerte kan ten vroegste 6 maanden nadien de uitvoering opgestart worden, dit na de nodige coördinatievergaderingen. Zodra de noodzakelijke uitbreiding van ons drinkwaternet werd uitgevoerd en u beschikt over een bouwvergunning raden wij u aan reeds een aansluitdossier op te starten via https://www.pidpa.be/ons-aanbod/drinkwater/nieuwe-aansluiting. Hier kunt u ook de technische fiches terugvinden en nakijken of de meterruimte voldoet aan onze voorschriften.

        19 maart 2024: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit. Er dienen geen werken uitgevoerd te worden.

        21 maart 2024: Wyre brengt een gunstig advies uit met als referentie 25145264.

Dit advies stelt dat een uitbreiding van het net niet noodzakelijk is.

De nodige infrastructuur is aanwezig er is geen uitbreiding vereist.

        18 maart 2024: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit met referentie L-25-065/202273, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de in het advies opgenomen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving en in het bijzonder met volgende specifieke voorwaarden en als er 250,00 EUR  betaald wordt.

        6 mei 2024: Dienst integraal waterbeleid Provincie Antwerpen brengt een ongunstig advies uit.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 29 februari 2024 tot 29 maart 2024.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

Argumentatie

Voorliggende aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg zodat overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet de gemeenteraad zich voorafgaand moet uitspreken over deze wijziging van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich daarbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes die vermeld zijn in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader dat vermeld is in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen.

Aan het dossier werd een rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het decreet gemeentewegen waarin de nieuwe rooilijn voor de gemeenteweg Booischotsestraat wordt vastgelegd.

De gemeenteraad is niet bevoegd om de overeenstemming van de verkavelingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening, zoals bedoeld in artikel 4.3.1, §§ 1 en 2, VCRO, te beoordelen. Het komt enkel het vergunningverlenende bestuursorgaan toe, dat is in eerste administratieve aanleg het college van burgemeester en schepenen, de overeenstemming van een verkavelingsaanvraag met een goede ruimtelijke ordening te beoordelen. Enkel de elementen uit het dossier die handelen over de zaak der wegen zullen worden beoordeeld. Onder ‘de zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit.

De aangevraagde verkaveling is gelegen langsheen een bestaande gemeenteweg de Booischotsestraat.

Een wijziging van de gemeenteweg/buurtweg Booischotsestraat ter hoogte van de geplande verkaveling is wel opgenomen in voorliggende omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden met als doel, kwalitatieve en logisch opgebouwde kavels en een kwalitatieve aanleg van het openbaar domein te verkrijgen.

Dit houdt in dat een gedeelte aan Booischotsestraat voor een oppervlakte van 36 ca wordt afgestaan overeenkomstig het rooilijnplan dat landmeter-expert Marcel Van den Vonder heeft opgesteld. Er wordt een beperkte verbreding voorzien aan de zijde van de geplande verkaveling zodat op termijn een rooilijnbreedte van 12 meter zou kunnen gerealiseerd worden, wat voldoende is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein.

Op het plan dat bij de aanvraag is bijgevoegd, wordt een strook grond met een oppervlakte van 36 ca voorzien die kosteloos zal worden overgedragen aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Door middel van de kosteloze grondafstand kan een rooilijnbreedte gecreëerd worden met een breedte van 12 meter ter hoogte van de Booischotsestraat.

De bestaande rijweginfrastructuur blijft behouden.

De beoogde wijziging van de gemeentewegen is een aanzet om op termijn een rooilijnbreedte van 12 m te realiseren over de volledige lengte van de Booischotsestraat wat een voldoende breedte is voor een volwaardige inrichting van het openbaar domein en draagt alzo bij aan de (toekomstige) uitbouw van een kwalitatief gemeentelijk wegennet. De beoogde wijziging van de gemeenteweg heeft in de praktijk geen enkele impact op het gebruik van deze weg omdat die ongewijzigd blijft. De wegverbinding en het openbaar gebruik ervan blijven bestaan.

De zaak der wegen kan bijgevolg gunstig worden beoordeeld op voorwaarde dat voldaan wordt aan de gunstige of voorwaardelijk gunstige adviezen van de nutsmaatschappijen.

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.

Na bespreking,

BESLUIT: 18 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Tania Vrindts, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Kristina Van den Heuvel en Danny Mattheus
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een gedeelte van het tracé van de gemeenteweg, gelegen in de Booischotsestraat vast te stellen zoals aangeduid op het rooilijnplan dat landmeter-expert Van den Vonder Marcel gemaakt heeft. Deze wijziging zal worden opgenomen in het wegenregister van de gemeente Hulshout.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde wegtracé goed van de bestaande gemeenteweg en de uitbreiding met een stuk grond zoals weergegeven op het rooilijnplan met een oppervlakte van 36 ca, dat na kosteloze grondafstand aan het openbaar domein zal worden toegevoegd zoals aangeduid op het rooilijnplan. Deze kosteloze grondafstand moet gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen.

Artikel 3:

De aanleg van volgende nutsvoorzieningen gebeurt op kosten van de verkavelaar overeenkomstig de voorwaarden die de verschillende nutsmaatschappijen opleggen: water, elektriciteit, aardgas, internet/tv, riolering. Deze nutsvoorzieningen en de gronden waarop deze worden gerealiseerd, worden gratis afgestaan aan de gemeente of aan de betrokken nutsmaatschappijen.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.3. BESLISSING Omgevingsvergunning OV_745. Weigering vaststelling trage weg en zaak der wegen in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag voor 11 eengezinswoningen.

MOTIVERING:

Feiten en context

        20 december 2024: Indienen aanvraag tot omgevingsvergunning voor het oprichten van een privaat woonerf met 11 eengezinswoningen in open bebouwing met carport in de zijtuinstrook en bijgebouw in de achtertuin, de aanleg van de infrastructuur met een private wegenis, openbare trage weg, parkeerplaatsen voor bezoekers, gemeenschappelijke groenzones, het aanleggen van grachten en het vellen van bomen na het slopen van de bestaande bebouwing en infrastructuur en het vestigen van een rooilijn in Hulshout door ABRIC 2, Werchtersesteenweg 126, 3150 Haacht.

        15 februari 2024: Afleveren volledig- en ontvankelijkheidsbewijs naar aanleiding van de omgevingsvergunningaanvraag voor het verkavelen van gronden door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

        22 februari 2024 tot 22 maart 2024: Openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden 9 bezwaarschriften ingediend.

        15 april 2024: Wijzigingsverzoek naar aanleiding van ongunstige adviezen.

        18 april 2024 tot 17 mei 2024: Tweede openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag waarbij de voorgeschreven procedure werd gevolgd en waarbij naar aanleiding van het tweede openbaar onderzoek werden 11 bezwaarschriften ingediend.

        De aanvraag is gelegen aan de gewestweg Heide.

        Het eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft en het projectgebied waar de buurtweg doorloopt, is volgens het gewestplan Herentals - Mol dat, goedgekeurd is op 28 juli 1978, gelegen in woongebied.

        Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd algemeen of bijzonder plan van aanleg maar wel binnen een voorlopig vastgesteld gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

        De te verkavelen gronden zijn volgens de nieuwe watertoetskaarten (1 januari 2023) niet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied.

        Om het gebied optimaal te valoriseren en de veiligheid van de gebruikers te garanderen, moet een nieuwe trage weg worden voorzien. Hiervoor heeft landmeter-expert Maurice De Hoef een rooilijnplan gemaakt met aanduiding van de nieuwe trage weg.

        Het rooilijnplan bevat een voorstel om 2a 32ca grond zoals weergegeven op het verkavelingsplan kosteloos af te staan aan de gemeente voor inlijving bij het openbaar domein. Deze grond is gelegen ter hoogte van Heide en maakt een doorsteek naar het Kerkhof.

        Binnen het project blijft de wegenis die naar de woningen voorzien is van privaat karakter.

        Er wordt voorzien om de trage weg aan te leggen in gebonden porfier.

Juridische gronden

        25 april 2014: Decreet over de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Adviezen

        21 maart 2024: Proximus brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

 Op basis van de informatie waarover wij momenteel beschikken, geven wij graag een gunstig advies                indien u volgende voorwaarden opneemt in uw vergunning:

        Een finale netwerkanalyse zal gebeuren na ontvangst van het vergunde plan. Uitbreiding van de telecominfrastructuur van Proximus is ten laste van de aanvrager. Van zodra vergund en minimaal 6 maanden voor oplevering dient de aanvrager zijn project kenbaar te maken bij Proximus door het formulier als bijlage ingevuld te versturen naar werf.a2@proximus.com. De Proximus infrastructuur dient proactief voorzien te worden in het project. De technische documentatie hiervoor wordt ter beschikking gesteld na ontvangst van het vergunde plan. Proximus wenst betrokken te worden bij alle coördinatievergaderingen via netwerkstudie.a22@proximus.com. Na de werken kunnen de bewoners eenvoudig aansluiten op de nutsvoorzieningen voor telefonie-, internet- en televisiediensten. Hiervoor kan de aanvrager terecht bij onze klantendienst op het gratis nummer 0800 22 800. Meer informatie op www.proximus.be/bouwen.

        27 februari 2024: Fluvius brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

 Er dienen geen werken uitgevoerd te worden.

        29 maart 2024: Brandweerzone Kempen brengt gunstig advies uit.

 Gunstig brandweer preventieverslag.

De nodige infrastructuur is aanwezig er is geen uitbreiding vereist.

        16 februari 2024: Pidpa-Riolering brengt een ongunstig advies uit.

        16 april 2024: Pidpa-Riolering brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

 Er dient voldaan te worden aan de bovenstaande te volgen richtlijnen, voorwaarden en regelgeving.

        19 februari 2024: Pidpa drinkwater brengt voorwaardelijk gunstig advies uit.

 Het advies is gunstig, mits er voldaan wordt aan de bovenstaande te volgen richtlijnen, voorwaarden                             en regelgeving.

        21 maart 2024: het Agentschap wegen en verkeer brengt ongunstig advies uit.

        7 mei 2024: het Agentschap wegen en verkeer brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit.

 De volgende opmerkingen worden gemaakt:

Onwenselijkheid omwille van verkeersveiligheid.

De vergunningsaanvraag is onwenselijk om volgende redenen:

Ter hoogte van de nieuwe toegang bevindt zich in het midden van de weg een doorlopende witte lijn. Dit impliceert eigenlijk dat de toegang een rechts-in rechts-uit wordt, anders dient er over een volle witte lijn gereden te worden. Bij de huidige toegang die verwijderd zal worden stelt zich dit probleem niet. Idealiter werd de toegang op de bestaande locatie voorzien. Er wordt slechts 1 toegang toegestaan met een maximale breedte van 7 meter. De rest van het perceel moet van het openbaar domein worden afgesloten door een structurele niet-overrijdbare scheiding.

Alle aanpassing aan het openbaar domein zijn ten koste van de aanvrager.

Het Agentschap Wegen en Verkeer wijst hierbij expliciet op de alternatieve ontsluitingsmogelijkheid zijnde de bestaande toegang. Op deze wijze kan op een veiligere wijze worden ontsloten met minder hinder voor de openbare weg.

Teneinde de toegang die in de vergunningsaanvraag wordt voorzien op een verkeersveilige wijze te gebruiken dienen de volgende aanpassingen aan het openbaar domein van de gewestweg te gebeuren:

        verharding van de berm

        mogelijks aanpassing van de wegmarkering

Er ligt op heden geen akkoord voor tussen de aanvrager en het Agentschap Wegen en Verkeer

omtrent de noodzakelijke aanpassingen aan het openbaar domein.

Het Agentschap Wegen en Verkeer benadrukt dat zij de in de aanvraag voorziene vorm van

ontsluiting naar de openbare weg enkel zal toestaan op voorwaarde dat:

        er slecht één toegang voorzien wordt met een maximale breedte van 7 meter;

de rest van het perceel moet van het openbaar domein worden afgesloten door een structurele niet-overrijdbare scheiding.

        alle aanpassingen die noodzakelijk zijn aan het openbaar domein zijn ten koste van de aanvrager.

        de bestaande toegang dient verwijderd te worden. De zachte berm van het openbaar domein dient hersteld te worden.

Hoewel een privaat perceel een recht heeft om toegang te hebben tot de openbare weg, is de

uitoefening van dit recht afhankelijk van de noodwendigheden eigen aan het openbaar domein.

Het openbaar domein wordt in eerste instantie immers aangelegd met het oog op het algemeen belang. De inrichting van de openbare weg is steeds precair en men kan geen particulier recht op de bestaande of toekomstige inrichting van een openbare weg doen gelden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer geeft aan hoe de openbare weg in het algemeen belang moet worden aangelegd, namelijk met een minimum aan ontsluitingen en conflictpunten. De vergunningverlenende overheid kan bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning niet bepalen hoe de openbare weg zal moeten worden aangelegd. De breedte en de modaliteiten van de ontsluiting van een perceel naar de openbare weg worden bepaald door de wegbeheerder van deze openbare weg en niet door de vergunningverlenende overheid. Anders oordelen zou een bevoegdheidsoverschrijding inhouden.

De in de huidige vergunningsaanvraag voorziene ontsluiting zal dus onuitvoerbaar zijn, bij gebreke aan een akkoord hieromtrent door de wegbeheerder.

Openbaar onderzoek

        Naar aanleiding van de aanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 22 februari 2024 tot 22 maart 2024.

        In het kader van het openbaar onderzoek werden 9 bezwaarschriften ingediend.

        Naar aanleiding van de aanvraag werd een tweede openbaar onderzoek georganiseerd van 18 april 2024 tot 17 mei 2024.

        In het kader van het tweede openbaar onderzoek werden 11 bezwaarschriften ingediend.

        De bezwaarschriften die betrekking hebben op de zaak der wegen kunnen onderverdeeld worden in twee thema's:

        mobiliteitshinder: Volgens de bezwaarindieners zullen er problematische vervoersbewegingen voordoen op de               projectsite. Het bezwaar wordt niet aanvaard. De N15 is een gewestweg die zeer grote verkeersstromen kan opvangen. De drempel voor het opmaken van een mobiliteitstoets word niet overschreden. Er worden geen problemen verwacht wat betreft de mobiliteit. Het bezwaar kan niet worden aanvaard.

        geen zaak der wegen: Een aantal bezwaar indieners stellen dat het noodzakelijk is om een zaak der wegen voor te leggen               aan de gemeenteraad.

        Het bezwaar wordt aanvaard. Voor huidige aanvraag is de zaak der wegen voorzien op 17 juni 2024. De gemeenteraad zal zich uitspreken over de zaak der wegen. Daarna zal het college van burgemeester en schepenen het dossier verder behandelen.

Argumentatie

De zaak der wegen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen.

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen. Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering.

De exclusieve en autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak der wegen moet van de beslissingsbevoegdheid van het vergunningverlenend bestuursorgaan worden onderscheiden. Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak der wegen, kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad mag zich daarbij niet over de vergunningsaanvraag zelf uitspreken. Hij moet zich in zijn besluit over de zaak der wegen dan ook onthouden van uitspraken over de planologische toelaatbaarheid of de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening.

De werken worden uitgevoerd op de projectsite. Er worden nieuwe rooilijnen vastgesteld binnen deze werken.

De wegeniswerken bestaan uit het aanleggen van een trage weg in porfier.

Uit het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer blijkt er nog geen akkoord bestaat tussen de aanvrager en het Agentschap omtrent de noodzakelijke aanpassingen aan het openbaar domein, met name aanpassingen aan de verharding van de berm en aanpassingen aan de wegmarkering. Bij gebreke aan een akkoord hieromtrent met de wegbeheerder kan er geen zekerheid worden gegeven over de uitvoerbaarheid van de vergunning. De zaak der wegen moet geweigerd worden daar er geen zekerheid bestaat dat ze kan worden uitgevoerd overeenkomstig de voorliggende plannen. 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag voor het lokaal bestuur Hulshout.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist het tracé van de trage weg, zoals aangeduid op het rooilijnplan dat landmeter-expert Maurice De Hoef heeft opgesteld, niet goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.4. BESLISSING Water. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst met provincie Antwerpen voor een gezamenlijke overheidsopdracht voor de studie van het project ‘Binnenbeek – Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat – Hulshout’

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout en de provincie Antwerpen willen samenwerken in het project ‘Binnenbeek – Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat – Hulshout’ met als hoofddoelstelling het openleggen van een bestaande inbuizing van de Binnenbeek die werd aangelegd zonder machtiging of vergunning.

        Nevendoelstelling:

        Het volledig afronden van het bereik van het reeds uitgevoerde gemeentelijke rioleringsproject waarbij riolering werd aangelegd in de Hooistraat (2013). Het open leggen van de ingebuisde waterloop maakte deel uit van de projectscope maar werd wegens een burendispuut over de perceelsgrenzen niet uitgevoerd.

        Het openleggen van de waterloop zorgt eveneens voor meer buffercapaciteit en meer mogelijkheid voor infiltratie.

        Door het openleggen is structureel onderhoud aan de waterloop mogelijk .

        De geplande ingrepen omvatten onder andere:

        Bouwrijp maken van project en werkzone (o.a. verwijderen van hagen en bomen en afsluitingen). Deze zijn onder meer op privé eigendom gelegen.

        Uitbraak van bestaande inbuizing.

        Aanleggen open waterloop.

        Aanplanten van nieuwe hagen, herstellen van afsluitingen.

        Dit besluit gaat over de studie. De overeenkomst van de uitvoering wordt in een apart besluit voorgelegd.

Juridische gronden

        18 juli 2003: Decreet Integraal Waterbeleid

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Advies

        22 mei 2024: Visum financieel directeur

Argumentatie

De overwelving ter hoogte van de Hooistraat werd aangelegd zonder vergunning of machtiging. Het verwijderen van de onvergunde overwelving zal een positieve invloed hebben op het lokale watersysteem. Door de waterloop opnieuw open te leggen, zal de buffercapaciteit worden vergroot waardoor de kans op overstromingen in de toekomst zal verkleinen.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000005 Voorbeeldfunctie en aandacht voor duurzaamheid en milieuzorg.

Actieplan

AP000049 Een duurzaam watersysteem beheren en erin investeren.

Actie

AC000513 Openleggen inbuizing Binnenbeek tussen Hooistraat 4 en 6 (SWO Provincie)

MJP nummer

MJP1982

 

Beschikbaar krediet

27.810,34 euro

Totaal krediet

27.810,34 euro

 

 

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

22.983,75 euro

27.810,34 euro

Baten

0 euro

0 euro

Saldo

22.983,75 euro

27.810,34 euro

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist voor de werken voor het opleggen van Binnenbeek door het verwijderen van een inbuizing ter hoogte van Hooistraat samen te werken met de Provincie Antwerpen voor de studie van het project.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om de 'SAMENWERKINGSOVEREENKOMST tussen de gemeente Hulshout en de provincie Antwerpen voor een gezamenlijke overheidsopdracht voor de studie van het project 'Binnenbeek - Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat - Hulshout' met projectnummer provincie: DWPR-2021-0006-ON01  en projectnummer gemeente Hulshout: AC513'  goed te keuren:

"SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Tussen de gemeente Hulshout en de Provincie Antwerpen voor een gezamenlijke overheidsopdracht voor de studie van het project ‘Binnenbeek – Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat – Hulshout’

Projectnr. Provincie: DWPR-2021-0006-ON01

Projectnr. Gemeente Hulshout: AC513

Tussen: De Provincie Antwerpen, met ondernemingsnummer 0207.725.597 en gevestigd te Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, hier vertegenwoordigd door de deputatie voor wie optreedt de bevoegde gedeputeerde, Jan De Haes, en de griffier, Maarten Puls, waarvoor tekent Didier Soens, directeur dienst Integraal Waterbeleid, hierna “de Provincie” genoemd,

En: De gemeente Hulshout, vertegenwoordigd door Ria Van den Eynde, algemeen directeur en Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad met adres Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 17 juni 2024, hierna genoemd ‘de gemeente Hulshout’.

Hierna samen genoemd ‘de partijen’.

TUSSEN DE PARTIJEN WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:

Artikel 1. Doelstelling en projectomschrijving

De gemeente Hulshout en de Provincie beslissen om samen te werken in het project ‘Binnenbeek – Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat – Hulshout’ met de volgende hoofddoelstelling:

        Openleggen van een bestaande inbuizing van de Binnenbeek die werd aangelegd zonder machtiging of vergunning.

Nevendoelstelling:

        Het volledig afronden van de scope van het reeds uitgevoerde gemeentelijke rioleringsproject waarbij riolering werd aangelegd in de Hooistraat (2013). Het open leggen van de ingebuisde waterloop maakte deel uit van de projectscope maar werd wegens een burendispuut over de perceelsgrenzen niet uitgevoerd.

        Het openleggen van de waterloop zorgt eveneens voor meer buffercapaciteit en meer mogelijkheid voor infiltratie.

        Door het openleggen is structureel onderhoud aan de waterloop mogelijk

De geplande ingrepen omvatten onder andere:

        Bouwrijp maken van project en werkzone (o.a. verwijderen van hagen en bomen en afsluitingen). Deze zijn onder meer op private eigendom gelegen;

        Uitbraak van bestaande inbuizing;

        Aanleggen open waterloop;

        Aanplanten van nieuwe hagen, herstellen van afsluitingen.

Deze samenwerkingsovereenkomst gaat enkel over de opmaak van het ontwerp en nog niet over de uitvoering van de werken.

Artikel 2. Aanbestedende overheid

De partijen beslissen de hoger beschreven diensten in het algemeen belang samen te voegen en de Provincie aan te wijzen om bij de plaatsing en de uitvoering van de opdracht, in hun gezamenlijke naam, als aanbestedende overheid op te treden in de zin van artikel 48 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016. De Provincie stelt als aanbestedende overheid de leidend ambtenaar aan.

Alle opdrachten en/of deelopdrachten in het kader van deze overeenkomst zullen slechts geplaatst worden mits gelijklopende beslissing van alle partijen.

Indien één van de partijen een opdracht toevoegt aan de oorspronkelijk gegunde opdracht zal dit enkel geschieden op basis van een onderling akkoord tussen de partijen en met instemming van de dienstverlener/aannemer. De desbetreffende partij zal instaan voor alle verplichtingen (zoals onder andere de motiveringsplicht) inzake de toetreding tot de tussen partij(en) en dienstverlener/aannemer gesloten overeenkomst zoals bepaald in de wetgeving overheidsopdrachten.

Artikel 3. Opdrachtomschrijving

De opdracht betreft de opmaak van een ontwerp voor infrastructuurwerken en technische werken vanaf het voorontwerp tot en met de definitieve oplevering van de werken. Dit omvat:

        Opmaak voorontwerp

        Opmaak aanvraag omgevingsvergunningsdossier

        Opmaak technisch ontwerp en aanbestedingsdossier werken

        Milieuhygiënisch onderzoek en opmaak technisch verslag indien van toepassing

        Grondmechanisch onderzoek indien van toepassing

        In voorkomend geval: opmaak archeologienota

        In voorkomend geval: opmaak sloopopvolgingsplan

Partijen komen overeen dat de Provincie, als aanbestedende overheid, instaat voor de opmaak van de opdrachtdocumenten voor de plaatsing van de ontwerpopdracht. De Provincie neemt tegenover de gemeente Hulshout dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor de opmaak van het bestek en draagt er zorg voor dat de wetgeving op de overheidsopdrachten wordt nageleefd.

Het technisch ontwerp, het bestek voor de uitvoering van de werken en de meetstaat (kostenraming) worden voorafgaand door de Provincie aan de gemeente Hulshout ter goedkeuring voorgelegd. Voor de uitvoering van de opdracht (aannemingswerken) zal een aparte samenwerkingsovereenkomst tussen de partijen worden opgemaakt.

Artikel 4. Aanbesteding en gunning

Als aanbestedende overheid schrijft de Provincie de plaatsingsprocedure uit, staat in voor de opening van de offertes, maakt het gunningsverslag op en wijst de opdracht toe. Voor de studie van dit project maakt de Provincie gebruik van het raamcontract dat de provincie heeft afgesloten voor de studie van dergelijke infrastructuurprojecten.

De Provincie legt de gunningsbeslissing voorafgaand ter goedkeuring voor aan de gemeente Hulshout.

Artikel 5. Borgtocht

Indien het gunningsbedrag voor de ontwerpopdracht lager is dan 50.000 euro (excl BTW), wordt er geen borgtocht gevraagd. Het bedrag van de  opgevraagde offerte van de studiekosten overschrijdt de 50.000 € niet (exclusief BTW).

Artikel 6. Aansprakelijkheid

De partijen verbinden er zich toe om, behoudens in geval van een zware fout of nalatigheid vanwege de provincie Antwerpen, de provincie Antwerpen volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. De provincie Antwerpen verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van eventuele gerechtelijke procedures.

Artikel 7. Financiële overeenkomst

De Provincie neemt de kosten die nodig zijn voor de plaatsings- en gunningsprocedure voor het aanstellen van een ontwerpbureau op zich.

De offerte werd reeds opgevraagd aan het studiebureau via het raamcontract voor infrastructuurprojecten van de provincie. Het bedrag van de opgevraagde offerte voor opmaak van het voorontwerp, opmaak van de omgevingsvergunningsaanvraag en opmaak van het aanbestedingsdossier t bedraagt 22.983,75 euro exclusief BTW (27.810,34 euro inclusief BTW). De offerte is toegevoegd in bijlage. De partijen komen overeen dat de kosten voor dit deel van d ontwerpopdracht voor 100 % ten laste van de gemeente Hulshout vallen.

Om de kost voor de gemeente zo laag mogelijk te houden, wordt afgesproken dat de provincie als geste naar de gemeente toe de opmaak van het gunningsverslag, de opvolging van de uitvoering en de opmaak van het einddossier zelf zal uitvoeren. Voor deze zaken is er dus geen ereloon aan een studiebureau te betalen.

De draftversie van de vorderingsstaten worden door het studiebureau digitaal overgemaakt aan de Provincie en de gemeente Hulshout. Beide partijen dienen hun opmerkingen binnen de 10 kalenderdagen over te maken.  Na akkoord van zowel de Provincie als de gemeente Hulshout dient de opdrachtnemer de vorderingsstaat en betalingsaanvraag officieel in te dienen.

De officiële betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden door het studiebureau digitaal ingediend bij de gemeente Hulshout. Afzonderlijke kopieën worden door het studiebureau gelijktijdig ingediend bij de Provincie (eveneens digitaal).

De gemeente Hulshout zal instaan voor de betaling van het studiebureau.

De gemeente Hulshout zal instaan voor de betaling binnen de termijn voorzien in artikel 160 van het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. Alle partijen verbinden zich ertoe de vereiste maatregelen te nemen en te beschikken over de nodige kredieten voor de betaling van hun respectievelijke aandeel.

Indien de gemeente Hulshout de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlintresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de Provincie volledig vrijwaren.

Artikel 8. Geschillenbeslechting

Op deze overeenkomst is het Belgische recht van toepassing. In geval van betwisting, trachten de partijen het geschil in der minne op te lossen. Indien een minnelijke schikking niet mogelijk blijkt, zijn enkel de rechtbanken van het arrondissement Antwerpen bevoegd.

Artikel 9. Verbreking

Indien één van de partijen grove tekortkomingen of zware overtredingen vaststelt tegen de bepalingen van deze overeenkomst, zullen deze onverwijld per aangetekend schrijven kenbaar worden gemaakt aan de andere partij.

Er wordt binnen de twee weken na ontvangst van het aangetekend schrijven een overleg georganiseerd tussen de directeur van de provinciale dienst Integraal Waterbeleid of zijn afgevaardigde en de burgemeester van de gemeente Hulshout of een afgevaardigde, waarbij op constructieve wijze naar een oplossing zal worden gezocht.

Wanneer de partijen niet tot een akkoord kunnen komen, kan de voorliggende samenwerkingsovereenkomst verbroken worden op eenzijdige aanvraag van één van de partijen. De verbrekingsaanvraag wordt per aangetekend schrijven bezorgd aan de andere partij.

Artikel 10 Keuring van de ontwerpopdracht

Het definitief ontwerp (als basis voor de aanvraag omgevingsvergunning), het definitief technisch ontwerp (als basis voor het aanbestedingsdossier) en de meetstaat worden door alle betrokken partijen formeel goedgekeurd.

Het einde van de ontwerpopdracht valt samen met de definitieve oplevering van de studieopdracht.

Indien de partijen oordelen dat de diensten niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke, schriftelijke motivatie aan de leidend ambtenaar. De leidend ambtenaar neemt de eindbeslissing, rekening houdend met de argumenten van de betrokken partijen, die hij eventueel gemotiveerd zal weerleggen.

Artikel 11. Communicatie

De betrokken partijen engageren er zich toe om bij iedere communicatie over dit project te wijzen op hun samenwerking.

Artikel 12. Nietigheid

Indien één van de bepalingen van huidige overeenkomst geheel of gedeeltelijk nietig is of zou worden, zal dit geen invloed hebben op de geldigheid van de andere bepalingen.

Partijen zijn in de mate van het mogelijke, volgens hun loyaliteit en overtuiging, ertoe gehouden de ongeldige bepalingen te vervangen door een equivalente bepaling die beantwoordt aan de algemene geest van de overeenkomst.

Artikel 13. Inwerkingtreding en duur van de overeenkomst

De overeenkomst gaat van start bij ondertekening van deze overeenkomst. De overeenkomst wordt beëindigd bij de definitieve oplevering van de ontwerpopdracht (art. 10).

Deze overeenkomst vervangt iedere vroegere overeenkomst, verklaring of ieder vroeger akkoord, hetzij mondeling, hetzij schriftelijk met betrekking tot het voorwerp van deze overeenkomst."

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.5. BESLISSING Water. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst met provincie Antwerpen voor een gezamenlijke overheidsopdracht voor de uitvoering van het project ‘Binnenbeek – Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat – Hulshout’

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout en de provincie Antwerpen willen samenwerken in het project ‘Binnenbeek – Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat – Hulshout’ met als hoofddoelstelling het openleggen van een bestaande inbuizing van de Binnenbeek die werd aangelegd zonder machtiging of vergunning.

        Nevendoelstelling:

        Het volledig afronden van het bereik van het reeds uitgevoerde gemeentelijke rioleringsproject waarbij riolering werd aangelegd in de Hooistraat (2013). Het open leggen van de ingebuisde waterloop maakte deel uit van de projectscope maar werd wegens een burendispuut over de perceelsgrenzen niet uitgevoerd.

        Het openleggen van de waterloop zorgt eveneens voor meer buffercapaciteit en meer mogelijkheid voor infiltratie.

        Door het openleggen is structureel onderhoud aan de waterloop mogelijk .

        De geplande ingrepen omvatten onder andere:

        Bouwrijp maken van project en werkzone (o.a. verwijderen van hagen en bomen en afsluitingen). Deze zijn onder meer op privé eigendom gelegen.

        Uitbraak van bestaande inbuizing.

        Aanleggen open waterloop.

        Aanplanten van nieuwe hagen, herstellen van afsluitingen.

        Dit besluit gaat over de uitvoering. De overeenkomst van de studie is in een eerder besluit voorgelegd.

Juridische gronden

        18 juli 2003: Decreet Integraal Waterbeleid

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Advies

        22 mei 2024: Visum financieel directeur

Argumentatie

De overwelving ter hoogte van de Hooistraat werd aangelegd zonder vergunning of machtiging. Het verwijderen van de onvergunde overwelving zal een positieve invloed hebben op het lokale watersysteem. Door de waterloop opnieuw open te leggen, zal de buffercapaciteit worden vergroot waardoor de kans op overstromingen in de toekomst zal verkleinen.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000005 Voorbeeldfunctie en aandacht voor duurzaamheid en milieuzorg.

Actieplan

AP000049 Een duurzaam watersysteem beheren en erin investeren.

Actie

AC000513 Openleggen inbuizing Binnenbeek tussen Hooistraat 4 en 6 (SWO Provincie)

MJP nummer

MJP1983

 

Beschikbaar krediet

48.393,73 euro

Totaal krediet

48.393,73 euro

 

(raming)

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

39.994,82 euro

48.393,73 euro

Baten

0 euro

0 euro

Saldo

48.393,73 euro

48.393,73 euro

Na bespreking,

BESLUIT: 13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist voor de werken voor het opleggen van Binnenbeek door het verwijderen van een inbuizing ter hoogte van Hooistraat samen te werken met de Provincie Antwerpen voor de uitvoering van het project.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om de 'SAMENWERKINGSOVEREENKOMST tussen de gemeente Hulshout en de provincie Antwerpen inzake een gezamenlijke overheidsopdracht voor de uitvoering van het project 'Binnenbeek - Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat - Hulshout' Projectnummer provincie: DWPR-2021-0006-UI01 - Projectnummer gemeente Hulshout: AC513' goed te keuren:

"SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Tussen de gemeente Hulshout en de Provincie Antwerpen inzake een gezamenlijke overheidsopdracht voor de uitvoering van het project ‘Binnenbeek – Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat – Hulshout’Projectnr. Provincie: DWPR-2021-0006-UI01

Projectnr. Gemeente Hulshout: AC513

Tussen: De Provincie Antwerpen, met ondernemingsnummer 0207.725.597 en gevestigd te Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, hier vertegenwoordigd door de deputatie voor wie optreedt de bevoegde gedeputeerde, Jan De Haes, en de griffier, Maarten Puls, waarvoor tekent Didier Soens, directeur dienst Integraal Waterbeleid, hierna “de Provincie” genoemd,

En: De gemeente Hulshout, vertegenwoordigd door Ria Van den Eynde algemeen directeur en Elias De Wever, voorzitter gemeenteraad  met adres Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout, in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van  17 juni 2024, hierna genoemd ‘de gemeente Hulshout’.

Hierna samen genoemd ‘de partijen’.

TUSSEN DE PARTIJEN WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:

Artikel 1. Doelstelling en projectomschrijving

De gemeente Hulshout en de Provincie beslissen om samen te werken in het project ‘Binnenbeek – Openlegging inbuizing ter hoogte van Hooistraat – Hulshout’ met de volgende hoofddoelstelling:

        Openleggen van een bestaande inbuizing van de Binnenbeek die werd aangelegd zonder machtiging of vergunning.

Nevendoelstelling:

        Het volledig afronden van de scope van het reeds uitgevoerde gemeentelijke rioleringsproject waarbij riolering werd aangelegd in de Hooistraat (2013). Het open leggen van de ingebuisde waterloop maakte deel uit van de projectscope maar werd wegens een burendispuut over de perceelsgrenzen niet uitgevoerd.

        Het openleggen van de waterloop zorgt eveneens voor meer buffercapaciteit en meer mogelijkheid voor infiltratie.

        Door het openleggen is structureel onderhoud aan de waterloop mogelijk

De geplande ingrepen omvatten onder andere:

        Bouwrijp maken van project en werkzone (o.a. verwijderen van hagen en bomen en afsluitingen). Deze zijn onder meer op private eigendom gelegen;

        Uitbraak van bestaande inbuizing;

        Aanleggen open waterloop;

        Aanplanten van nieuwe hagen, herstellen van afsluitingen.

Deze samenwerkingsovereenkomst heeft enkel betrekking op de uitvoering van de werken.

Artikel 2. Aanbestedende overheid

De partijen beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang gezamenlijk aan te besteden voor de uitvoering van de werken. De Provincie wordt voor de uitvoering van de werken aangewezen om bij de plaatsing en de uitvoering van de opdracht, in hun gezamenlijke naam, als aanbestedende overheid op te treden in de zin van artikel 48 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016. Als aanbestedende overheid duidt de Provincie de leidend ambtenaar aan.

Alle opdrachten en/of deelopdrachten in het kader van deze overeenkomst zullen slechts geplaatst worden mits gelijklopende beslissing van alle partijen.

Indien één van de partijen een opdracht toevoegt aan de oorspronkelijk gegunde opdracht zal dit enkel geschieden op basis van een onderling akkoord tussen de partijen en met instemming van de dienstverlener/aannemer. De desbetreffende partij zal instaan voor alle verplichtingen (zoals onder andere de motiveringsplicht) inzake de toetreding tot de tussen partij(en) en dienstverlener/aannemer gesloten overeenkomst zoals bepaald in de wetgeving overheidsopdrachten.

Artikel 3. Opdrachtomschrijving

De opdracht betreft de uitvoering van infrastructuurwerken en technische werken tot en met de definitieve oplevering van de werken. Dit omvat:

        Uitvoering van de werken

Partijen komen overeen dat de Provincie, als aanbestedende overheid, instaat voor de opmaak van de documenten voor uitvoering van de werken. De Provincie neemt tegenover de gemeente Hulshout dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor de opmaak van het bestek en draagt er zorg voor dat de wetgeving op de overheidsopdrachten wordt nageleefd.

Het bestek voor de uitvoering van de werken wordt voorafgaand door de Provincie aan de gemeente Hulshout ter goedkeuring voorgelegd.

Artikel 4. Aanbesteding en gunning

Als aanbestedende overheid schrijft de Provincie de gunningsprocedure uit, staat in voor de opening van de offertes, maakt het gunningsverslag op en wijst de opdracht toe. De Provincie legt de gunningsbeslissing voorafgaand ter goedkeuring voor aan de gemeente Hulshout.

Artikel 5. Borgtocht

Als aanbestedende overheid verzoekt de Provincie de gekozen aannemer van werken om de borgtocht te stellen. Deze heeft betrekking op de totaliteit van de werken. De aanbestedende overheid kan eventueel beslag leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van de partij ten aanzien van wie de aannemer van werken tekort geschoten is, en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

Aanwending van deze borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken partij(en).

Artikel 6. Leiding van de werken

De Provincie is de aanbestedende overheid en zal zelf optreden als  leidend ambtenaar. De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar.

De bevoegdheid van de leidend ambtenaar is beperkt tot:

        de technische en administratieve opvolging van de werken tot en met de definitieve oplevering;

        de keuring van de producten, zowel de a priori als de a posteriori keuring;

        het nazicht van de vorderingsstaten;

        het opstellen van de processen-verbaal;

        de voorlopige en definitieve oplevering van de werken.

Artikel 7. Toezicht op de werken

De provincie Antwerpen staat in voor het dagelijks toezicht op alle werken.  De gemeente Hulshout kan, op eigen kosten, een gemandateerde waarnemer aanstellen die de werken ten haren laste mee mag opvolgen. Deze gemandateerde waarnemers kunnen advies geven aan de leidend ambtenaar. De leidend ambtenaar dient desgevallend gevolg te geven aan de opmerkingen van de gemandateerde waarnemer.

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van de gemeente Hulshout zal de leidend ambtenaar voorafgaand aan zijn beslissing advies vragen de gemeente. In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn van twee weken teneinde de vlotte vooruitgang van de werken te garanderen. Indien nodig voor de goede gang van zaken, zal deze termijn ingekort worden. Dit wordt dan expliciet in de adviesvraag vermeld.

Wanneer de leidend ambtenaar meent dat het project in zijn geheel in het gedrang zou komen, bijvoorbeeld door belangenconflicten en/of onvoorziene omstandigheden (zoals bv. technische moeilijkheden, het uitblijven van beslissingen, …), en de opdracht niet in overeenstemming met de vooropgezette planning zou kunnen worden uitgevoerd, zal de leidend ambtenaar deze situatie binnen de twee werkdagen met de vertegenwoordigers van alle partijen bespreken. Zij zullen dan in onderling overleg binnen de twee werkdagen een beslissing proberen te nemen. De leidend ambtenaar zal de nodige maatregelen treffen om deze beslissingen uit te voeren.

Artikel 8. Wijziging in de (deel)opdrachten

Indien één van de partijen tijdens de uitvoering van de werken een wijziging van de opdracht(en) noodzakelijk acht, worden deze wijzigingen ter bespreking voorgelegd aan de andere partijen vóór de betekening aan de aannemer, en moet de goedkeuring over de voorgestelde wijzigingen worden bekomen.

Teneinde de voortgang van het project niet in het gedrang te brengen, dien(t)(en) de desbetreffende partij(en) snel te reageren. Afhankelijk van de noodzakelijke wijziging van de opdracht zal een termijn opgegeven worden waarbinnen de desbetreffende partij(en) geacht worden hun goed- of afkeuring te hebben gegeven m.b.t. de voorgestelde wijziging. Bij gebreke aan een reactie binnen die gestelde termijn, word(t)(en) de desbetreffende partij(en) geacht in te stemmen met de voorgestelde wijziging.

Artikel 9. Aansprakelijkheid

De partijen verbinden er zich toe om, behoudens in geval van een zware fout of nalatigheid vanwege de provincie Antwerpen, de provincie Antwerpen volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. De provincie Antwerpen verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van eventuele gerechtelijke procedures.

Artikel 10. Financiële overeenkomst

De totale uitvoeringskost werd geraamd door de Provincie op 39.994,82 euro exclusief BTW (48.393,73 euro inclusief BTW). Dit betreft een inschatting van de kost van de aannemer voor uitvoering van de werken. De partijen komen overeen dat de werkelijke uitvoeringskosten voor 100% ten laste van de gemeente Hulshout vallen.

De draftversie van de vorderingsstaten worden door de aannemer digitaal overgemaakt aan de Provincie en de gemeente Hulshout. Alle partijen dienen hun opmerkingen binnen de 10 kalenderdagen over te maken.  Na akkoord van zowel de Provincie als de gemeente Hulshout dient de opdrachtnemer de vorderingsstaat en betalingsaanvraag officieel in te dienen.

De officiële betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden door de aannemer digitaal ingediend bij de gemeente Hulshout.

De gemeente Hulshout zal instaan voor de betaling van de aannemer.

De gemeente Hulshout zal instaan voor de betaling binnen de termijn voorzien in artikel 160 van het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. Alle partijen verbinden zich ertoe de vereiste maatregelen te nemen en te beschikken over de nodige kredieten voor de betaling van hun respectievelijke aandeel.

Indien de gemeente Hulshout de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlintresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de Provincie volledig vrijwaren.

Artikel 11. Geschillenbeslechting

Op deze overeenkomst is het Belgische recht van toepassing. In geval van betwisting, trachten de partijen het geschil in der minne op te lossen. Indien een minnelijke schikking niet mogelijk blijkt, zijn enkel de rechtbanken van het arrondissement Antwerpen bevoegd.

Artikel 12. Verbreking

Indien één van de partijen grove tekortkomingen of zware overtredingen vaststelt tegen de bepalingen van deze overeenkomst, zullen deze onverwijld per aangetekend schrijven kenbaar worden gemaakt aan de andere partij.

Er wordt binnen de twee weken na ontvangst van het aangetekend schrijven een overleg georganiseerd tussen de directeur van de provinciale dienst Integraal Waterbeleid of zijn afgevaardigde en de burgemeester van de gemeente Hulshout of een afgevaardigde, waarbij op constructieve wijze naar een oplossing zal worden gezocht.

Wanneer de partijen niet tot een akkoord kunnen komen, kan de voorliggende samenwerkingsovereenkomst verbroken worden op eenzijdige aanvraag van één van de partijen. De verbrekingsaanvraag wordt per aangetekend schrijven bezorgd aan de andere partij.

Artikel 13. Voorlopige en definitieve oplevering, vrijgave borgtocht.

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

Voor het plaatsbezoek, met het oog op de voorlopige en definitieve oplevering, dienen alle betrokken partijen minimum twee weken vooraf te worden uitgenodigd. ledere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, haar opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke, schriftelijke motivatie aan de leidend ambtenaar. De leidend ambtenaar neemt de eindbeslissing, rekening houdend met de argumenten van de betrokken partijen, die hij eventueel gemotiveerd zal weerleggen, overeenkomstig hetgeen beschreven is in artikel 7.

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

Artikel 14. Waarborg

Tijdens de waarborgperiode, zoals voorzien in het bestek, zal iedere partij aan de provincie Antwerpen elk schadegeval ten gevolge van eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht rapporteren. De provincie Antwerpen zal vervolgens de nodige maatregelen nemen.

Artikel 15. Communicatie

De betrokken partijen engageren er zich toe om bij iedere communicatie over dit project te wijzen op hun samenwerking.

Artikel 16. Beheer en onderhoud

De partijen verklaren zich akkoord om vanaf de voorlopige oplevering van de werken het beheer en onderhoud ten hunnen laste te nemen:

De Provincie:

        het beheer en onderhoud van de onbevaarbare waterlopen van 2e categorie;

Artikel 17. Nietigheid

Indien één van de bepalingen van huidige overeenkomst geheel of gedeeltelijk nietig is of zou worden, zal dit geen invloed hebben op de geldigheid van de andere bepalingen.

Partijen zijn in de mate van het mogelijke, volgens hun loyaliteit en overtuiging, ertoe gehouden de ongeldige bepalingen te vervangen door een equivalente bepaling die beantwoordt aan de algemene geest van de overeenkomst.

Artikel 18. Inwerkingtreding en duur van de overeenkomst

De overeenkomst gaat van start bij ondertekening van deze overeenkomst door beide partijen. De overeenkomst wordt beëindigd bij de definitieve oplevering van de werken. De definitieve oplevering is voorzien twee jaar na de voorlopige oplevering van de werken."

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.6. BESLISSING Hemelwaterplan gemeente Hulshout. Goedkeuring.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Pidpa heeft als rioolbeheerder van de gemeente Hulshout het initiatief genomen om voor het grondgebied een basishemelwaterplan op te maken en liet zich hierin ondersteunen door studiebureau IMDC.

        Het hemelwaterplan ligt nu voor goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Juridische gronden

        1 juni 1995: Besluit Vlaamse regering over algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne.

        De Europese kaderrichtlijn Water

        18 juli 2003: Decreet over het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018  (Waterwetboek).

        10 maart 2006: Besluit Vlaamse regering over de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen.

        27 november 2015: Besluit Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

        Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betekent dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien zal ook de intensiteit van de buien toenemen waardoor buien met korte en intense neerslag zullen afgewisseld worden door langere, drogere periodes. Om hiermee om te gaan, zal het belangrijk zijn om ruimte te geven aan water. De bestaande riolen zijn nog grotendeels van het gemengde type en ook het afvalwater en regenwater van de bestaande gebouwen wordt nog grotendeels gemengd afgevoerd. Deze buizen zijn echter niet voorzien voorop de gewijzigde neerslaghoeveelheden. Het risico op wateroverlast, ook vanuit het rioleringsstelsel, zal daarom in de volgende jaren toenemen. Het is duidelijk dat vermenging van vervuild afvalwater met niet-verontreinigd water (niet verontreinigd = hemelwater, drainagewater, bemalingswater, enz...) niet gewenst is. Waar deze vermenging vandaag de dag wel optreedt, moet aan de verdere scheiding van de stromen worden gewerkt. Dit 'ontvlechten' van de beide waterstromen moet zowel op particulier als openbaar domein gebeuren.

        Heel deze beweging vraagt een gebiedsdekkende visie op het omgaan met hemelwater. Elk gebied is echter uniek: het heeft zijn eigen ondergrond, bestaand stelsel, reliëf, verstedelijking, type bebouwing, mogelijkheden, noden en knelpunten. Zo werd de gemeente Hulshout in 8 deelzones onderverdeeld.

        Het basishemelwaterplan biedt in eerste instantie een antwoord op de vraag: waar gaan we vandaag en morgen met het hemelwater naar toe? Het hemelwaterplan schept het kader voor een integrale ruimtelijke visie over waar en hoe het hemelwater van bestaande en geplande wegenis, woningen en (on)verharde oppervlakken moet opgevangen, ter plaatse gehouden of vertraagd afgevoerd worden zonder daarbij een negatieve impact op het watersysteem en de omgeving teweeg te brengen.

        Bij de ontwikkeling van het basishemelwaterplan werd ook aandacht gegeven aan het beperken van risico’s op wateroverlast in de meest ruime zin van het woord. Er werd ingezet op bronmaatregelen om het water ter plaatse te houden en afvoer te vermijden, het creëren van ruimte voor water, het beperken van interactie tussen afvalwater enerzijds en hemel- en oppervlaktewater anderzijds, aanvullen van het grondwater door infiltratie,… Het was niet op elke locatie mogelijk om op al deze sporen te werken. Een periodieke herziening van het plan in functie van een gewijzigd klimaat, wijzigend waterverbruik en variabele doelstellingen zal nodig zijn.

        Het hemelwaterplan is een instrument dat in overleg met diverse actoren is opgemaakt en moet ook geregeld geëvalueerd en bijgestuurd te worden.

Financiële weerslag

Dit plan op zich heeft geen financiële gevolgen. Bij de uitwerking van wegenisprojecten moet er rekening gehouden worden met het hemelwaterplan. Dit kan wel financiële gevolgen hebben voor riolerings- en wegenisprojecten. Dit hemelwaterplan kan in de toekomst een essentiële voorwaarde zijn voor het verkrijgen van watergebonden subsidies.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het hemelwaterplan van de gemeente Hulshout goed te keuren.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de praktische uitwerking van het hemelwaterplan en om de maatregelen te realiseren ter gelegenheid van de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden;

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.7. BESLISSING Gratis grondafstand Grote Baan 162 in Hulshout, afdeling I, sectie D, nummer 130/A/2(deel). Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Feiten en context

        23 mei 2022: Omgevingsvergunning OV_487 voor het slopen van de bestaande bebouwing, het bouwen van een meergezinswoning met 7 wooneenheden, het oprichten van een fietsenstalling, het oprichten van een tuinberging, het aanleggen van verhardingen, een tijdelijke bemaling en het plaatsen van 7 warmtepompen afgeleverd aan Hans Van den Broeck en Sabine Snoeks.

        12 september 2023: Belofte van gratis grondafstand van Hans Van den Broeck en Sabine Snoeks, Paardenkerkhofstraat 21A in 2220 Heist-op-den-Berg voor het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Grote Baan 162, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie D, nummer 130/A/2(deel).

        21 september 2023: Opmetings- en innameplan opgemaakt door landmeterskantoor Drawing Assistance bv waarop de gratis grondafstand staat afgebeeld als lot I.1. met een oppervlakte van 78,80 m².

        27 november 2023: Gemeenteraadsbesluit waarbij de gratis grondafstand principieel werd goedgekeurd.

        24 april 2024: Ontwerpakte ontvangen van notaris Van Thielen uit Herselt.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

De kosten voor deze gratis grondafstand zijn voor rekening van ons bestuur omdat de grondafstand vrijwillig is en niet werd opgelegd in een omgevingsvergunning.

De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Grote Baan 162, afdeling I, sectie D, nummer 130/A/2(deel), met een oppervlakte van 78,80 m², gratis over te nemen, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving. 2020-2026.

Actieplan

AP000003 Investeren in nieuwe gebouwen, terreinen of percelen. 2020-2026.

Actie

AC000042 Grondoverschotten verwerven ter inlijving in het openbaar domein.

MJP nummer

MJP000110

Beschikbaar krediet

11.520,12 euro

Totaal krediet

25.000,00 euro

 

 

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

2.774,05 euro

3.176,01 euro

Baten

0,00 euro

0,00 euro

Saldo

2.774,05 euro

3.176,01 euro

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Grote Baan 162 in Hulshout, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie B, nummer 130/A/2(deel) met een oppervlakte van 78,80 m² definitief over te nemen van de huidige eigenaars voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

Het genoemde perceel staat afgebeeld als lot I.1. op het metingsplan dat door landmeterskantoor Drawing Assistance op 21 september 2023 is gemaakt.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente te ondertekenen.

Artikel 4:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.8. BESLISSING Gratis grondafstand Laeremansstraat-Lage Venne 2 in Hulshout, afdeling I, sectie C, nummer 166/K(deel). Definitieve beslissing.

MOTIVERING:

Feiten en context

        13 november 2023: Belofte van gratis grondafstand van Céline Hendrickx, Hulshoutsesteenweg 82B in 2220 Heist-op-den-Berg voor het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Laeremansstraat en Lage Venne 2 in Hulshout, kadastraal gekend onder Hulshout, afdeling I, sectie C, nummer 166/K(deel).

        05 december 2023: Opmetings- en innameplan opgemaakt door landmeterskantoor Drawing Assistance bv waarop de gratis grondafstand staat afgebeeld als lot I.1. met een oppervlakte van 500 m².

        22 januari 2024: Gemeenteraadsbesluit waarbij de gratis grondafstand principieel werd goedgekeurd.

        24 april 2024: Ontwerpakte ontvangen van notaris Van Thielen uit Herselt.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De gemeente verwerft systematisch alle openbare wegen gratis, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

De kosten voor deze gratis grondafstand zijn voor rekening van ons bestuur omdat de grondafstand vrijwillig is en niet werd opgelegd in een omgevingsvergunning.

De gemeenteraad is bevoegd om de ontwerpakte goed te keuren en het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Laeremansstraat-Lage Venne 2, afdeling I, sectie C, nummer 166/K(deel) met een oppervlakte van 500 m², gratis over te nemen, voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving 2020-2026.

Actieplan

AP000003 Investeren in nieuwe gebouwen, terreinen of percelen 2020-2026.

Actie

AC000042 Grondoverschotten verwerven ter inlijving in het openbaar domein.

MJP nummer

MJP000110

Beschikbaar krediet

11.520,12 euro

Totaal krediet

25.000,00 euro

 

 

Exclusief btw

Inclusief btw

Kosten

2.774,05 euro

3.176,01 euro

Baten

0,00 euro

0,00 euro

Saldo

2.774,05 euro

3.176,01 euro

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het perceel grond gelegen in de wegbedding van de Laeremansstraat-Lage Venne 2 in Hulshout, afdeling I, sectie C, nummer 166/K(deel) met een oppervlakte van 500 m², definitief over te nemen van de huidige eigenaars voor openbaar nut en voor inlijving in het openbaar domein.

Het genoemde perceel staat afgebeeld als lot I.1. op het metingsplan dat door landmeterskantoor Drawing Assistance op 5 december 2023 is gemaakt.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad zijn gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente te ondertekenen.

Artikel 4:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) wordt ontslagen van de verplichting een inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.9. BESLISSING Fietspad J. Michielsstraat. Goedkeuring voorlopige vaststelling rooilijnplan.

MOTIVERING:

Feiten en context

        16 augustus 2012: Afspraak tussen de gemeenten Hulshout en Herselt over de plannen voor de aanleg van een fietspad in de J. Michielsstraat en Dieperstraat.

        14 september 2015: De Gemeenteraad verleent mandaat aan Herselt voor het aanstellen van een landmeter voor de opmaak van een opmetings - en rooilijnplan.

        23 november 2015: Het college van burgemeester en schepenen besluit tot goedkeuring gunning van het studiebureau Hosbur voor de opmaak van een opmetings- en rooilijnplan.

        4 juli 2017: Overlegvergadering over de optimalisatie van de collector Dieperstraat.

        8 augustus 2017: Hydronautstudie 211MH05 – Startoverleg.

        21 augustus 2017: Het college van burgemeester en schepenen neemt een principebesluit om de nodige middelen te voorzien om samen te werken met de gemeente Herselt, Aquafin en Hidrorio voor de aanleg van een gemeenschappelijk fietspad.

        27 mei 2019: De Gemeenteraad verleent goedkeuring aan de Samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin, gemeente Herselt en gemeente Hulshout voor de riolerings- en wegeniswerken.

        12 juni 2019: Het college van burgemeester en schepenen verleent goedkeuring aan Antea Group, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen), voor de opdracht 'Aanleg fietspad in de J. Michielsstraat.'.

        Conform de gegunde opdracht heeft studiebureau Antea Group het rooilijn- en onteigeningsplan opgesteld voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat te Hulshout.

        28 maart 2022: De gemeenteraad beslist tot voorlopige vaststelling van het rooilijnplan van de J. Michielsstraat, dat studiebureau Antea heeft opgesteld. De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur aan te leggen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan en het bijhorende onteigeningsplan.

        19 april 2022 tot 18 mei 2022: Openbaar onderzoek van het ontwerp van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat.

        13 juni 2022: Het college van burgmeester en schepenen vraagt bijkomend onderzoek naar aanleiding van de bezwaren tijdens het openbaar onderzoek van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat. Er wordt onderzocht hoe de rooilijnbreedte kan beperkt worden.

        De definitieve vaststelling op de gemeenteraad van het gemeentelijk rooilijnplan voor de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat werd niet gehaald binnen de wettelijk vastgestelde termijn na het openbaar onderzoek.

        Uit het bijkomend onderzoek is geen oplossing gekomen om de rooilijnbreedte te versmallen bij de aanleg van fietspaden in de J. Michielsstraat. De voorgestelde alternatieven werden niet geselecteerd door de bevoegde adviesinstanties.

        13 november 2023: Het college van burgemeester en schepenen beslist de procedure voor het opstellen van een rooilijnplan en onteigeningsplan voor het project van de Jozef Michielsstraat opnieuw te starten met beperkte aanpassingen aan het ontwerp en zonder de rooilijnbreedte sterk te versmallen.

        Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Aquafin en de gemeente Herselt. De gemeente Herselt heeft het rooilijnplan vastgesteld en is de onteigeningen aan het uitvoeren.

        29 april 2024: De gemeentegraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur in de J. Michielsstraat aan te leggen en het rooilijnplan voorlopig vast te stellen.

        21 mei 2024: Het college van burgemeester en schepenen beslist om het openbaar onderzoek in de procedure tot wijziging van een gemeenteweg voor de J. Michielsstraat te annuleren.

Juridische gronden

        29 juli 1991: Wet over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        14 januari 2013: Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        17 juni 2013: Wet over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen voor overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

        17 juni 2016: Wet over overheidsopdrachten.

        18 april 2017: Koninklijk besluit over de plaatsing van overheidsopdrachten klassieke sectoren.

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur:

        artikel 41 over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

        artikels  326 tot en met 341 over het bestuurlijk toezicht.

        7 december 2018: Bestuursdecreet.

        3 mei 2019: Decreet over de gemeentewegen.

Argumentatie

Tijdens het openbaar onderzoek na de voorlopige vaststelling van de rooilijnplannen voor fietspaden te realiseren in de J. Michielsstraat in Hulshout werden er meerdere bezwaren ingediend. Er werd bijkomend onderzoek gevoerd om de rooilijnbreedte te kunnen beperken en zo minder te moeten onteigenen voor de realisatie van de fietspaden. Er is echter geen oplossing gevonden die eveneens gedragen wordt door al de adviesinstanties. Het ontwerp werd niet aangepast en wordt nu opnieuw voorgelegd om voorlopig vastgesteld te worden.

In de procedure voor wijziging van een gemeenteweg zijn strikte termijnen vastgelegd tussen de verschillende te nemen beslissingen en per onderdeel. De voorlopige vaststelling van het rooilijnplan op 27 april 2024 kan niet afgerond worden omdat, met inachtname van de vastgestelde termijnen, een beslissing moet genomen worden in augustus. Door het rooilijnplan opnieuw voorlopig vast te stellen, kunnen we de timing opschuiven zodat een definitieve vaststelling kan geagendeerd worden op de gemeenteraad van september 2024.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: 14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
3 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Winkelmans en Dorien Van Opstal
4 onthoudingen: Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
Motivatie onthouding Danny Mattheus: Voor de ganse N-VA fractie die zich heeft onthouden: Wij zijn niet tegen het fietspad maar de aanpak had beter gekund. We hadden graag gezien dat er een oplossing zou komen voor de gewestweg, dat deze wordt doorgetrokken.

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan om fietspaden en weginfrastructuur in de J. Michielsstraat aan te leggen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan en het bijhorende onteigeningsplan.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het rooilijnplan dat studiebureau Antea Group gemaakt heeft, voorlopig vast te stellen.

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op het openbaar onderzoek te starten.  Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.10. BESLISSING Bruulstraat. Erkenning van als gemeenteweg door 30-jarig gebruik.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De Bruulstraat is gelegen op privé eigendommen maar kent een publiek gebruik.

        De gemeente Hulshout wil de wegenis blijven onderhouden en voorzien van al de nodige nutsvoorzieningen.

Juridische gronden

        29 juli 1991: Wet uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 40.

        7 december 2018: Bestuursdecreet.

        1 september 2019: Gemeentewegendecreet: artikel 13.

Argumentatie

De Bruulstraat in Hulshout is een weg waarvan de bedding over private eigendom loopt, maar die reeds lang publiek gebruikt wordt en die ook onderhouden wordt door gemeente Hulshout. In functie van de vrijwaring van deze weg, voor recreatief en functioneel gebruik en als verantwoording voor de toekomstige investeringen in de heraanleg van de wegverharding en vernieuwen van de nutsvoorzieningen, is een erkenning als gemeenteweg nodig.

De Bruulstraat wordt in aanmerking genomen als gemeenteweg omwille van:

        De ontsluitende functie voor de woningen aanwezig in de straat.

        De verbindende functie met de openbare weg Anjerstraat die enkel toegankelijk is via de Bruulstraat.

        De Herenbossen als vastgesteld landschapsatlasrelict sinds 2012, waartoe onder meer de Bruulstraat toegang biedt.

        Algemeen: de benadrukking van het zuiver regulariserend karakter van een sinds jaar en dag bestaande toestand.

In het algemeen belang en voor het uitvoeren van deze toekomstige werken wil de gemeente deze straat in aanmerking nemen als gemeenteweg. Zo wordt het bestaan van deze weg vastgelegd.

Hiervoor wordt Artikel 13 van het decreet gemeentewegen toegepast:

        § 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.
De toegankelijkheid van private wegen, vermeld in artikel 12septies, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 over het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, geldt niet als bewijs van een dertigjarig gebruik door het publiek.

        § 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

        De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

        § 3. Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarige gebruik door het publiek.

        § 4. Als het dertigjarige gebruik door het publiek is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak, vloeien de verplichting tot de opmaak van een rooilijnplan en de vestiging van een publiek recht van doorgang rechtstreeks uit die uitspraak voort.

Door volgende elementen kunnen we concluderen dat er in de Bruulstraat, binnen de feitelijke grenzen van de verharding sprake is van een continu, ononderbroken, publieke en ondubbelzinnige gebruik van het publiek voor het vervoer te land.

        de vermelding van de Bruulstraat als pad of weg op de Vermaelenkaart (1846-1854).

        de kaarten van het Nationaal Geografisch Instituut vanaf 1969 waarop de weg duidelijk wordt ingetekend.

        de aanwezigheid van een weg op de luchtfoto van 1976.

        het recreatieve en functioneel gebruik door verenigingen en personen.

        de weg uitgerust is met verharding en straatverlichting.

        Huisvuilophaling tot aan de woningen in de Bruulstraat.

        Postbedeling (cf. brievenbussen op fotomateriaal) tot aan de woningen in de Bruulstraat.

        Straatnaamgeving: er is een straatnaambord aanwezig, en mogelijk bestaat hiervan ook een gemeenteraadsbesluit.

        Bestaande, kadastrale percelen die de bestaande weg omvatten doen vermoeden dat het op sommige plaatsen gaat om niet uitgevoerde kosteloze grondafstanden in de vergunningverlening, bedoeld om te worden toegevoegd aan het openbaar domein met aldus een (voor de aangelanden gekende) openbare bestemming (bv. perceel D 171 N2 ter hoogte van Anjerstraat).

De nota om te staven dat de Bruulstraat in aanmerking komt om, met toepassing

van bovenvermeld artikel 13 van het gemeentewegendecreet, in aanmerking te nemen als gemeenteweg, is als bijlage bij het gemeenteraadsbesluit gevoegd.

Na bespreking,

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt vast dat de grondstroken die de Bruulstraat uitmaken gedurende minstens de voorbije 30 jaar door het publiek gebruikt werden, waardoor hierop op grond van artikel 13, §2, 2de lid van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen van rechtswege een publiek recht van doorgang wordt gevestigd.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt de grondstroken die de Bruulstraat uitmaken in aanmerking als gemeenteweg.

Artikel 3:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.11. BESLISSING IOK Dienst veiligheid speelterreinen. Goedkeuring toetreding.

MOTIVERING:

Feiten en context

        IOK heeft in haar aanbod de dienst veiligheid speelterreinen. Deze dienst functioneert als kostendelende vereniging, wat inhoudt dat de deelnemende gemeenten in de schoot van IOK en samen met IOK gezamenlijke expertise verwerven en dus de facto gezamenlijk personeel aanwerven.

        Deze vereniging opereert zonder rechtspersoonlijkheid in de schoot van IOK, maar vormt wel een eigen afzonderlijke entiteit met een andere deelnemersstructuur dan IOK met een eigen boekhouding.

        De dienstverlening omvat volgende aspecten:

        inventarisatie, identificatie en algemene opschriften plaatsen

        degelijke risicoanalyse

        helpdesk

        uitvoeren jaarlijkse grondige controle inclusief verslaggeving

        indienststelling nieuwe speeltoestellen en speelterreinen

        infosessies

        De besturen moeten wel nog zelf de nodige aanpassingen, herstellingen, onderhoud en regelmatig nazicht uitvoeren.

        15 april 2024 heeft het IOK de nodige bijlagen bezorgd met referentie MDK-AG/HU.G. Deze zijn toegevoegd als bijlage.

Juridische gronden

        9 februari 1994: Wet over de veiligheid van de consumenten;

        28 maart 2001: Koninklijk besluit over de uitbating van speelterreinen;

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Veiligheid op onze speelterreinen is een topprioriteit en die we kracht willen bijzetten door de toetreding aan de dienst veiligheid speelterreinen. De wetgeving is complex en er komen ook een zeer technische elementen kijken bij het maken van risicoanalyses en bij  controles van de toestellen en terreinen. Het is niet evident om deze expertise binnen de organisatie actueel te houden en daarom is een versterking zeker noodzakelijk. Deze toetreding zal er ook voor zorgen dat de werking efficiënter en effectiever kan lopen door één aanspreekpunt te hebben en de kennis met een netwerk te kunnen delen en bevragen.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving. 2020-2026

Actieplan

AP000001 -- Instaan voor het onderhoud van de bestaande gebouwen en terreinen. 2020-2026

Actie

AC000015 Middelen voorzien voor het onderhoud van speelterreinen en het skateterrein dat eveneens dienst doet als ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren.

MJP nummer

MJP001827

Beschikbaar krediet

524,44 euro + € 4.700,00 overdracht van MJP001942

Totaal krediet

5.224,44 euro

 

 

Inclusief btw

Kosten

4.698,59 euro

Baten

0,00 euro

Saldo

525,85 euro

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist voor het veiligheidsbeheer van haar speelterreinen aan te sluiten bij de dienst “veiligheid speelterreinen” van IOK.

Artikel 2:

De dienstverlening waarvoor beroep gedaan wordt op de dienst “veiligheid speelterreinen” omhelst het takenpakket zoals omschreven in de bijlage aan de brief van IOK ref. MDK-AG/HU.G van 15 april 2024.

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de in de bijlage aan de brief van IOK ref. MDK-AG/HU.G van 15 april 2024 opgenomen bepalingen over de financiering.

Artikel 4:

Volgende documenten worden overgemaakt aan IOK:

                    afschrift van deze beslissing

                    een opgave van het aantal speelterreinen en speeltoestellen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.12. BESLISSING Kunstwerk "Teppesol". Goedkeuring contract.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Tot 2017 stond op het  Prof. Dr. Vital Celenplein een replica van het Toreke. Na de herinrichtingswerken van het plein werd het Toreke verwijderd en ging het lokaal bestuur op zoek naar een nieuwe invulling voor deze plek via een participatief traject. 

        In 2019 werd er vanuit de cultuurraad een werkgroep opgericht rond het kunstwerk op het Prof. Dr. Vital Celenplein. Er werd beslist om samen met de werkgroep een reglement te maken en een wedstrijd uit te schrijven voor het kunstwerk. Door corona is dat traject stilgevallen: de werkgroep kon niet samenkomen, de kunstopleidingen konden niet aangeschreven worden voor de wedstrijd,.... Bij de heropstart kwam het aanbod van Cultuurregio de Merode om ons te begeleiden.

        In 2023 werd samen met Cultuurregio de Merode het traject gestart (marktverkenning). Hiervoor werden zowel lokale kunstenaars en leden van lokale verenigingen als andere buurtbewoners / inwoners uitgenodigd. Door middel van een algemene oproep via de gemeentelijke communicatiekanalen en een gerichte mailing aan de verenigingen / kunstenaars. Hierop reageerden een 12-tal mensen, die de sessies telkens hebben gevolgd.

        Op volgende data zijn er bijeenkomsten geweest, telkens onder begeleiding van Falke Lambrechts, coördinator van de cultuurregio de Merode en Ilse Huygens, freelance medewerker via de cultuurregio. Zij was tot voor kort curator in Z33, Huis voor actuele kunst, design en architectuur en begeleidt vaker gelijkaardige projecten rond kunst in de openbare ruimte.

        15 juni 2023 – introductie en opdrachtformulering

        9 juli 2023 – brainstorm thema’s die in het werk kunnen verwerkt worden

        6 september 2023 – bespreking ingediende voorstellen van kunstenaars + keuze werkgroep

        Op 2 oktober 2023 heeft het college beslist om de keuze van de werkgroep te volgen, waarna de kunstenaar de schetsen  verder uitwerkte tot een finaal ontwerp, dat is afgestemd op de specificiteit van de gekozen locatie. Dit gebeurde in overleg met de dienst Wonen & Werken en de dienst Cultuur & Toerisme. Het ontwerp werd op 7 februari 2024 door de kunstenaar zelf voorgesteld aan de deelnemers van het participatietraject.

Juridische gronden

        17 juni 2013: Wet over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen over overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

        17 juni 2016: Wet over de overheidsopdrachten: meer specifiek artikel 124 §1 4°a) waarbij de aanbestedende overheid kan gebruik maken van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande oproep tot mededinging maar indien mogelijk na raadpleging van meerdere ondernemers.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De plaatsing van een kunstwerk op het Prof. Dr. Vital Celenplein heeft als doel de publieke ruimte te verfraaien. Naast de verfraaiing van het openbaar domein geeft het ook een culturele en toeristische verrijking voor onze gemeente. Bovendien willen de deelnemers van het participatietraject met de keuze voor dit specifieke kunstwerk "ontmoeting" centraal zetten. Het kunstwerk zal door haar thema bijdragen tot meer verbinding tussen de inwoners.

In overleg met de kunstenaar is een contract opgesteld waarbij de taken van de opdrachtgever en kunstenaar zijn vastgelegd. Naast de taken van de diverse partijen zijn ook andere zaken zoals verzekeringen, vergoedingen, .... vastgelegd.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving.

Actieplan

AP000009 Werk maken van de versterking van de centrumfunctie van de dorpskernen.

Actie

AC000091 -- Een monument en/of speeltoestel voorzien op het Hulshoutse dorpsplein.

MJP nummer

MJP000163 -- Monumenten - speeltuig op dorpsplein.

Beschikbaar krediet

30.000 euro

Totaal krediet

30.000 euro

Na bespreking,

 

Raadslid Gust Van den Bruel dienst een amendement in:

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de onderliggende overeenkomst voor het ontwerp en plaatsing van een kunstwerk "Teppesol" goed te keuren.

Wordt vervangen door:

Artikel 1:

De uiteindelijke uitwerking van het kunstwerk wordt eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de cultuurraad, met bespreking van (onder andere) de locatie en de wijze van uitvoering in samenspraak met de kunstenaar.

Het kunstwerk , dat symbool staat voor verbondenheid, komt op een locatie die de verbinding vormt van de drie deelgemeenten, bijvoorbeeld aan de Nete, aan de Liniebrug of op het drie-gemeenten-punt, …  

Het kunstwerk wordt qua hoogte, materiaal, …  uitgevoerd rekening houdend en In verhouding met de omgeving.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de aanpassing van de overeenkomst, rekening houdend met de beslissing van de cultuurraad.

Artikel 3:

De aangepaste overeenkomst wordt aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring.

BESLUIT: AMENDEMENT
7 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
13 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 onthoudingen
ALGEMEEN
13 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
7 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
0 onthoudingen
Motivatie stem tegen Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA-fractie: De N-VA-fractie verwijst naar de amendementen en betreurt dat er geen rekening wordt gehouden met het voorstel van locatie en de manier waarop het kunstwerk wordt uitgevoerd. De N-VA-fractie vindt dat er meer geschikte locaties zijn waar de verbondenheid tussen de drie deelgemeenten meer tot uiting komt en waar de gebruikte materialen kunnen op afgestemd worden. De N-VA-fractie betreurt ook dat deze suggestie niet wordt voorgelegd aan de cultuurraad.

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de onderliggende overeenkomst voor het ontwerp en plaatsing van een kunstwerk "Teppesol" goed te keuren.

"OVEREENKOMST KUNSTWERK “TEPPESOL"

Lokaal Bestuur Hulshout,

vertegenwoordigddoor Elias De Wever, voorzitter van de gemeenteraad en Ria Van den Eynde, algemeen directeur van het lokaal bestuur Hulshout. Hierna aangeduid als“deopdrachtgever”

en

Lodewijk Heylen, vertegenwoordigd door Wim Viaene, Rossinant bv, met als  adres /maatschappelijke zetel, Lange Leemstraat 401 -2018 Antwerpen, gekend onder het ondernemings- en btwnummer:BE 0832 838 436. Hierna aangeduid als  “dekunstenaar ”

VOORAF

Samen met Cultuurregio de Merode werd een participatietraject opgestart om een kunstwerk te kiezen voor het Prof. Dr. Vital Celenplein. In september 2023 werd door de deelnemers aan het participatietraject Lodewijk Heylen gekozen uit alle ingestuurde ontwerpschetsen. Het lokaal bestuur heeft beslist de werkgroep te volgen, waarna de kunstenaar  is overgegaan tot een finaal ontwerp voor kunstwerk ‘Teppesol’.

Omdat het bestellen van een kunstwerk beschouwd kan worden als een vorm van exclusiviteit op grond van artikel 42 §1, 1°, d), i) Wet Overheidsopdrachten, heeft de opdrachtgever samen met de kunstenaar  onderhandeld over de voorwaarden van uitvoering van deze opdracht.

Artikel 1. Voorwerp van de overeenkomst

Dekunstenaar  zalinopdrachtvandeopdrachtgevereenkunstwerkcreëren,getiteld “Teppesol” en omschreven als bijlage bij deze  overeenkomst. Hierna aangeduid als “hetwerk”.

Deze overeenkomst duidt en verheldert de rechten en plichten van beide partijen met betrekking tot de realisatie, de levering en de installatie van het werk op het Prof. Dr. Vital Celenplein in Hulshout

De omschrijvingvanhetwerk is opgenomen in de toelichtingsnota kunstwerk en het ontwerpdossier die als bijlage bij deze overeenkomst gevoegd zijn en er integraal deel van uitmaken.

Artikel 2. Organisatie van de samenwerking

De kunstenaar  en de opdrachtgever werken samen om een correcte, volwaardige en tijdige uitvoering van het werk te realiseren. Ze vertrekken hierbij vanuit het finale ontwerp, het vooropgestelde budget en de in deze overeenkomst overeengekomen handelswijze.

Gezien de aard van de beoogde samenwerking, verbinden de partijen zich ertoe naar best vermogen samen te werken aan de succesvolle uitvoering van deze overeenkomst.

Elke partij zal op verzoek van de andere partij, in het kader van deze overeenkomst  maar steeds binnen het wettelijk toelaatbare, alle documenten en informatie, waarover zij redelijkerwijze beschikt of redelijkerwijze moet beschikken en die voor de partijen noodzakelijk of nuttig is of zijn voor de uitvoering van de overeenkomst, onverwijld en kosteloos aan de andere partij bezorgen.

Artikel 3. Taken van de kunstenaar

        Dekunstenaar  werkt het finaal ontwerp van het kunstwerk in detail uit tot een technisch dossier met bijhorende plannen en technische specificaties zodat het kunstwerk op basis hiervan vlot en duurzaam kan gerealiseerd worden en rekening houdend met de specificiteit van de locatie.

        De kunstenaar  laat zich hierbij adviseren door diverse experten zodat de effectieve realisatie van het kunstwerk op een correcte, stabiele en veilige manier kan verlopen. De kostprijs hiervan moet  opgenomen te zijn in de totale vergoeding.

        De kunstenaar  zorgt voor een gedetailleerde projectplanning, die minstens de sleutelmomenten van het gehele project bevat. De kunstenaar coördineert de uitvoering en realisatie en zorgt ervoor dat de voorziene timing gerespecteerd wordt. Binnen deze projectplanning organiseert de kunstenaar  regelmatig overleg met de projectverantwoordelijke van de opdrachtgever.

        De kunstenaar  is verantwoordelijk voor de effectieve realisatie en installatie van het werk. De kunstenaar  verbindt zich ertoe om de productieprocessen bij eventuele aannemers nauwlettend op te volgen, en waar nodig bij te sturen. De hieraan verbonden reis- en accommodatiekosten zijn voor rekening van de kunstenaar . De kunstenaar  koppelt de belangrijke stappen in het realisatieproces terug aan de projectverantwoordelijke van de opdrachtgever.

        De kunstenaar  bezorgt na de oplevering van het kunstwerk alle technisch noodzakelijke gegevens (o.a. materialen en contactfiche) zodat de opdrachtgever beschikt over de nodige informatie om het werk zorgvuldig te onderhouden.

        De kunstenaar  levert promotioneel beeldmateriaal en de nodige copyright-informatie aan.

Artikel 4. Taken van de opdrachtgever

        De opdrachtgever zal aan de kunstenaar  alle inlichtingen verschaffen die nodig zijn voor de uitvoering van de opdracht.

        De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de uitvoering van de afbraak- en  funderingswerken voor de plaatsing van het werk. De fundering wordt slechts geplaatst na schriftelijk akkoord van de kunstenaar  op het uitvoeringsdossier hiervan.

        De opdrachtgever staat in voor de (groen-)aanleg rond het werk en de verlichting, steeds in nauw overleg met de kunstenaar . De opdrachtgever koppelt over deze aspecten regelmatig terug aan de kunstenaar .

        De opdrachtgever staat in het voor het dagelijks beheer en voor het onderhoud van het werk.

        De opdrachtgever zal de kunstenaar betrekken bij de externe communicatie van het project. De opdrachtgever en de kunstenaar stemmen af over een basistekst voor communicatie, waarvan de opdrachtgever kortere of langere afgeleiden kan maken zonder dat de grond van de inhoud verandert.

        Bij de onthulling van het werk wordt een publieksmoment voorzien. De opdrachtgever coördineert de opzet, in samenspraak met de kunstenaar.

Artikel 5. Termijnen

De kunstenaar  creëert het werk uiterlijk tegen zondag 6 oktober 2024 onder voorbehoud van bepalingen vermeld van deze overeenkomst. Zodrahet werkafis, nodigtdekunstenaar  deopdrachtgeveruitvoordekeuringervan. Beide partijen leggen deze keuring vast in de proces verbaal van voorlopige oplevering.

Eén jaar na de voorlopige oplevering moet de kunstenaar  de opmerkingen van de voorlopige oplevering weggewerkt te hebben.

Artikel 6. Onderaanneming

De kunstenaar  kan voor de uitvoering van de Opdracht een beroep doen op derden, op zijn  kosten en onder zijn verantwoordelijkheid. De kunstenaar  blijft aansprakelijk tegenover de opdrachtgever wanneer hij de uitvoering van zijn verbintenissen geheel of gedeeltelijk aan onderaannemers toevertrouwt. De opdrachtgever acht zich door geen enkele contractuele band verbonden met die onderaannemers.

Artikel 7. Auteursrechten

Deopdrachtgevermaghet werk tentoonstellen.

Onder voorbehoud van de betaling door de opdrachtgever van de hiernavermelde vergoedingen, geeft de kunstenaar  aan de opdrachtgever een niet-exclusief gebruiksrecht in verband met de vermogensrechten die rusten op het werk dat in het kader van de opdracht wordt gemaakt. Dit gebruiksrecht omvat het gebruik van de werken in hun geheel, op eender welke wijze, in oorspronkelijke staat, zonder beperkingen in de tijd of in geografische draagwijdte. De volgende concrete wijze van exploitatie worden door de opdrachtgever beoogd: het recht om beeldmateriaal van het kunstwerk in te zetten in diverse vormen van communicatie en promotie die vanuit het lokaal bestuur (bestuursmatig, cultureel, toeristisch,…) wordt gevoerd (distributierecht en recht op mededeling aan het publiek).

De vergoeding voor deze overdracht van rechten is begrepen in het totaalbedrag van de offerte.

De kunstenaar geeft aan de opdrachtgever de toestemming om het kunstwerk, dat ter uitvoering van deze opdracht tot stand  is gebracht, onder de naam van de opdrachtgever aan het publiek mee te delen en onder die naam te exploiteren.

De kunstenaar  stelt zich ter beschikking voor video-opnames, persmomenten, interviews,… verbonden aan de realisatie en de inhuldiging van het werk.

De kunstenaar  verbindt zich ertoe geen replica’s van het kunstwerk te maken. Van een replica is sprake wanneer de kunstenaar  een werk maakt dat zodanig lijkt op het locatie-specifieke kunstwerk dat redelijkerwijs niet kan worden gesproken van een nieuw werk.

Artikel 8. Vergoeding voor de prestaties van de kunstenaar

Devergoedingvoordeprestatiesvandekunstenaar  bedraagt€ 30.000,inclusiefbtw, betaalbaaralsvolgt:

        € 10.000  euro inclusief BTW bijdeondertekeningvandezeovereenkomst

        € 15.000  euro inclusief BTW bij start van de werken

        € 5.000 euro inclusief BTW bijde voorlopige oplevering

Alle kosten (ontwerp en productiekosten) van de kunstenaar  zijn begrepen in de hierboven vermelde bedragen. De facturatie van het project verloopt via Rossinant BV die als tussenorganisatie optreedt voor de kunstenaar .

De opdrachtgever heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde eenzijdig te beëindigen, mits het verzenden van een aangetekende opzegbrief. Bij een stopzetting van de realisatie tijdens het productieproces behoudt de kunstenaar  de reeds uitbetaalde schijven en zal hij vergoed worden voor de bewezen en geleverde prestaties. Hij heeft geen recht op enige andere vergoeding en dit in afwijking van artikel 1794 oud BW.

Artikel 9. Betaling

De verschuldigde bedragen worden betaald binnen 30 dagen na de indiening van de schuldvorderingen bij de opdrachtgever, op rekening BE  42 7370 32 32 15 54.

Artikel10.Verzekering

De kunstenaar verbindt er zich toe een verzekering af te sluiten voor het transport van het werk en een verzekering “burgerlijke aansprakelijkheid” voor eventuele schade aan derden tijdens de uitvoering en plaatsing van het werk. Transport en plaatsing moet uitbesteed zijn aan een erkende onderaannemer en de kunstenaar  zal zich ervan vergewissen dat deze de nodige verzekeringen heeft afgesloten en een bewijs opvragen. 

De verzekeringswaarde van het werk is gelijk aan de totale kostprijs voor het werk.

Binnen een termijn van dertig dagen na het sluiten van de opdracht toont de kunstenaar  aan dat hij deze verzekeringscontracten is aangegaan, aan de hand van een attest waaruit de omvang van de gewaarborgde aansprakelijkheid blijkt.

Op elk ogenblik tijdens de uitvoering van de opdracht, binnen een termijn van vijftien dagen na ontvangst van het verzoek van de opdrachtgever, legt de kunstenaar  dit attest voor.

Artikel 11.Vergunningen

De opdrachtgever volgt de verdere vergunningsprocedures op die verbonden zijn aan het klaarmaken van de locatie voor de installatie van het kunstwerk. Hiertoe onderhoudt de opdrachtgever goede contacten met de betrokken partijen vanuit de specificiteit van de locatie.

De opdrachtgever zal mogelijke vertragingen verbonden aan vergunningsprocedures niet verhalen op de kunstenaar .

Artikel 12.Aansprakelijkheid

De kunstenaar  is aansprakelijk voor de stabiliteit van het kunstwerk. De opdrachtgever zal de stabiliteitsstudie voor de fundering en verankeringsbouten voorleggen aan de kunstenaar .  Na zijn akkoord zal dit worden uitgevoerd. Indien de opdrachtgever op enigerlei wijze wordt aangesproken tot vergoeding van schade, zal de kunstenaar  de gemeente integraal en volledig vrijwaren.

Artikel 13. Levering

De kunstenaar  levert het werk op de onderling overeengekomen plaats en datum, zoals overeengekomen in artikel 5.

Artikel 14. Doorverkoop

In geval van doorverkoop, zal de opdrachtgever de relevante verplichtingen uit deze overeenkomst, met name over de doorverkoop en het beheer en onderhoud van het werk, contractueel opleggen aan de koper.

De opdrachtgever zal de kunstenaar  binnen de 30 dagen informeren over de doorverkoop van het werk en de naam en het adres van de nieuwe eigenaar.

Artikel 15. Beheer en onderhoud

De opdrachtgever verbindt zich ertoe het werk naar behoren te beheren en te onderhouden. De kunstenaar  bezorgt de opdrachtgever daartoe alle nodige informatie.

De opdrachtgever garandeert dat er geen veranderingen aan het werk zullen aangebracht worden zonder het voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van de kunstenaar .

De kunstenaar  geeft de opdrachtgever de toestemming om bij beschadiging van het werk de nodige maatregelen te treffen voor herstelling op eigen kosten, zolang het artistiek concept zijn oorspronkelijk opzet behoudt. Wanneer de herstelkosten onredelijk hoog zijn in verhouding tot de waarde van het kunstwerk, meer dan 30 % van de totale vergoeding, heeft de opdrachtgever na overleg met de kunstenaar het recht om het kunstwerk weg te nemen voor eigen rekening.

In geval van een bestemmingswijziging van de locatie waar het kunstwerk zich bevindt, bekijken de opdrachtgever en de kunstenaar  samen de mogelijkheden tot verplaatsing van het kunstwerk. Indien na overleg geen geschikte herbestemming wordt gevonden, heeft de opdrachtgever na overleg met de kunstenaar  het recht om het kunstwerk weg te nemen en te vernietigen.

Artikel 16. Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

DezeovereenkomstisonderworpenaandeBelgischewetgeving. Voor zover er niet van afgeweken wordt in deze overeenkomst, is deze overeenkomst onderworpen aan:

        Wet van 17 juni 2016 over overheidsopdrachten en latere wijzigingen (de Wet).

        Koninklijk besluit van 18 april 2017 over de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen (KB Plaatsing).

        Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen (KB Uitvoering).

        Wet van 17 juni 2013 over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Alle betwistingen over deze overeenkomst behoren tot de exclusieve bevoegdheid  van de rechtbank van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Turnhout, behoudens in geval van vordering tot tussenkomst in een bestaand geding.

Voorafgaandaanhetinstellenvaneenprocedure,zullendepartijenredelijkeinspanningen  leveren omhetgeschilonderlingofdoorbemiddelingminnelijkteregelen.

Artikel 17. Kosten van deze overeenkomst

Iedere partij staat in voor de eigen kosten in het kader van deze overeenkomst.

Artikel 18. Overdracht

Partijen kunnen hun rechten en plichten uit deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk overdragen aan rechtsopvolgers, verzelfstandige agentschappen of andere afgeleide rechtsvormen. Partijen zullen elkaar daarover vooraf en afdoende verwittigen, waarbij de schriftelijke toestemming van de andere partij noodzakelijk is.

Artikel 19. Wijzigingen

Deze overeenkomst kan slechts met uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van alle partijen gewijzigd worden.

Deze overeenkomst, met inbegrip van haar eventuele bijlagen, bevat de enige en volledige overeenkomst tussen de partijen over de samenwerking tussen hen wat betreft de ontwikkeling van het project, op datum van ondertekening.  Zij zal tot voordeel strekken van en bindend zijn voor de partijen.

Artikel 20. Middelenverbintenis

Tenzij anders bepaald, zijn alle verbintenissen opgenomen in deze overeenkomst middelenverbintenissen.

Artikel 21. Nietigheid

Indien enige bepaling van deze overeenkomst niet rechtsgeldig mocht blijken, blijven de overige bepalingen in stand. De ongeldige bepaling zal geacht worden te zijn vervangen door een bepaling die de oorspronkelijke bedoeling zoveel als mogelijk benadert.

Artikel 22. Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst hebben getekend.  De datum waarop de laatste partij ondertekent, is de datum van inwerkingtreding.

 

Ondertekendte………………………….…….……..,op…………………….

 

deopdrachtgever    dekunstenaar

………………………………… …………………………………

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.13. BESLISSING Uitlenen materiaal lokaal bestuur. Goedkeuring reglement.

MOTIVERING:

Feiten en context

        29 juni 2015: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het reglement voor het ter beschikking stellen van gemeentelijk materiaal.

        De materialen in uitleen zijn uitgebreid met een overdekte podiumwagen, een beamer en de UiTPAS materialen.

        In het kader van de samenwerking met Projectvereniging cultuur en Erfgoed de Merode voor de UiT-pas moet ook  het uitlenen van materiaal voor de UiTPAS-partner mogelijk zijn.

        Het reglement moet daarom aangepast worden.

        3 juli 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het addendum van de overeenkomst van UiTPAS de Merode.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Het lokaal bestuur Hulshout stelt materialen kosteloos ter beschikking om de organisatoren van publiek toegankelijke evenementen zo goed mogelijk te ondersteunen en de drempel zo laag mogelijk te maken.. Deze evenementen dragen bij tot verbinding tussen de  inwoners en tot een levendig Hulshout waar het fijn is om te wonen.

Op 3 juli 2023 is Hulshout ingestapt in de UiTPAS Vlaanderen via Projectvereniging cultuur en Erfgoed de Merode. Nieuw in het reglement is dat de partners in het kader van de UiTPAS ook kosteloos materialen kunnen lenen.

In het kader van het traject Veerkrachtige dorpen is een actieplan gemaakt. Eén van de elementen uit het actieplan is de aankoop van een overdekte podiumwagen. De aankoop van deze podiumwagen is gegund op 6 mei 2024.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

BESLUIT: unaniem
 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het reglement voor het ter beschikking stellen van gemeentelijk materiaal, zoals goedgekeurd op 29 juni 2015, op te heffen op 1 juli 2024.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om vanaf 1 juli 2024 het reglement over het uitlenen van materiaal van het lokaal bestuur als volgt vast te stellen:

  "REGLEMENT UITLENEN MATERIAAL LOKAAL BESTUUR

Artikel 1: Definities

Erkende vereniging: Een erkende vereniging is een vereniging of organisatiecomité die voldoet aan de erkenningsvoorwaarden.

Organisator: Een organisator is een persoon, groep of entiteit die verantwoordelijk is voor het plannen, coördineren en uitvoeren van een evenement, bijeenkomst, activiteit of project.

UiTPAS partners: UiTPAS partners zijn organisaties, bedrijven, instellingen of locaties die deelnemen aan het UiTPAS-programma.

Podiumelementen: Podiumelementen zijn losse elementen die verbonden worden met elkaar om zo een podium te vormen.Een podium is een verhoging waarop mensen kunnen gaan staan als ze iets over te brengen hebben op een publiek, bijvoorbeeld een toespraak, preek, of optreden, zodat ze voor het hele publiek zichtbaar zijn.

Overdekte podiumwagen: Een overdekte podiumwagen is een mobiel podium dat is uitgerust met een overkapping of dak om bescherming te bieden tegen weersinvloeden zoals regen of zonlicht. Deze wagen is bedoeld voor gebruik bij buitenoptredens, festivals, evenementen en andere gelegenheden waar een tijdelijk podium nodig is

Duur van de ter beschikkingstelling: De duur van de ter beschikkingstelling is tussen de levering en de ophaling door de gemeentelijke diensten.

Artikel 2: Toepassingsgebied

De gemeente Hulshout stelt kosteloos materiaal ter beschikking voor openbare evenementen op het

grondgebied of grond in eigendom van de gemeente. Volgende materialen kunnen ter beschikking gesteld worden voor iedere Hulshoutse organisator en aan buurgemeenten voor eigen gebruik:

        Tooghangers

        Nadars

        Herashekken

Erkende Hulshoutse verenigingen, scholen, inclusief ouderverenigingen verbonden aan de scholen, voor activiteiten ten voordelen van de scholen, en gemeentelijke adviesraden op het grondgebied of grond in eigendom van onze gemeente en aan buurgemeenten voor eigen gebruik, kunnen bijkomend volgende materialen kosteloos ter beschikking krijgen:

        Podiumelementen

        Overdekte podiumwagen

        Receptietafels

        Beamer

Een lijst met specifieke aantallen is op te vragen bij het evenementenloket.

UiTPAS partners kunnen de volgende materialen ontlenen:

        Banners

        Kaartlezers

        Tablets

Artikel 3: Aanvraag

De aanvraag gebeurt via het aanvraagformulier van het evenementenloket en dit ten vroegste 1 jaar en ten laatste 2 maanden voor het evenement plaatsvindt. Er kan steeds maar één organisator een aanvraag doen, ook in het geval van een evenement met meerdere organisatoren.

De aanvragen worden behandeld in volgorde van indiening. Het evenementenloket onderzoekt de aanvraag naar haalbaarheid en legt deze voor aan het college van burgemeester en schepenen. Na de goedkeuring ontvangt de organisator per e-mail of brief een schriftelijke bevestiging.

Artikel 4: Leveren en ophalen van het materiaal

Het lokaal bestuur staat in voor het leveren en ophalen. De levering en ophaling gebeurt in samenspraak met de organisator. Bij levering en ophaling is iemand aanwezig van de organisatie. De locatie voor het leveren en ophalen van het materiaal wordt bij de aanvraag meegedeeld. Om misverstanden te vermijden, is een schriftelijk spoor noodzakelijk.

De organisator staat in voor de bewaking en een veilige stalling tijdens de duur van de ter beschikkingstelling.

De organisator zorgt ervoor dat het lokaal bestuur de materialen vlot kan leveren en ophalen.

Er moet een vlotte doorgang zijn tot aan de plaats van levering en ophaling.

Het lokaal bestuur levert enkel het materiaal. Zij staat niet in voor opbouw, afbraak en dergelijke meer, met uitzondering van de overdekte podiumwagen. De verdere opbouw en afbraak van licht, geluid, aankleding, … moet door de organisator gebeuren. Bij de ophaling staat het materiaal klaar in de staat waarin het werd afgeleverd.

De podiumwagen wordt door het lokaal bestuur open- en dichtgeklapt. Voor de plaatsing van de overdekte podiumwagen moet er rekening gehouden worden met bijkomende richtlijnen wat betreft de afmetingen van de leverlocatie die te vinden zijn op het aanvraagformulier op de website.

Artikel 5: Gebruik van materiaal

De organisator verklaart alle materialen en toebehoren correct en zorgvuldig te gebruiken. Het gebruik van de materialen valt volledig onder de verantwoordelijkheid en op risico van de organisator. De organisator staat in voor de bewaking en een veilige stalling tijdens de duur van de ter beschikkingstelling. De materialen moeten steeds schoongemaakt teruggegeven worden.

Artikel 6: Schade

Voor het gebruik van de materialen moet de organisator de materialen controleren. Indien de gebruiker schade  vaststelt moet hij onmiddellijk een schriftelijke melding (via e-mail) met foto’s vóór ingebruikname van het materiaal doorsturen naar het evenementenloket.

Elke organisator controleert dus de vorige gebruiker. Indien er schade ontstaat bij het gebruik van de materialen, moet de organisator dit doorgeven. De kosten van het herstel en reiniging worden volledig verhaald op de gebruiker.

Artikel 7: Sancties bij niet naleven van het reglement

Organisatoren kunnen door het college van burgemeester en schepenen gedurende 18 maanden uitgesloten worden van de mogelijkheid tot het ontlenen van de materialen van het lokaal bestuur indien zij de bepalingen van het reglement niet naleven, het materiaal uitlenen aan derden of nalatig, nonchalant of frauduleus ontlenen.

Indien er bij de levering of ophaling van de materialen bijkomende werken door de diensten van het lokaal bestuur nodig zijn, worden die gefactureerd worden aan de organisator, conform het retributiereglement voor het uitvoeren van werken door de technische dienst.

Artikel 8: Veiligheid

De burgemeester kan beslissen om bij bepaalde weersvoorspellingen de overdekte podiumwagen niet te ontlenen, omwille van veiligheidsrisico’s, of het te plaatsen zonder zeilen.

Artikel 9: Bevoegdheid

Alleen het college van burgemeester en schepenen kan een afwijking op de materiaalkeuze, organisator of aanvraagtermijn gemotiveerd goedkeuren."

 

Na de bespreking en voor de stemming van agendapunt "A.14. BESLISSING: Kerkruïne. Goedkeuring gebruiksreglement." schorst waarnemend voorzitter Geert Daems de gemeenteraad om 20.17 uur. Om 20.21 uur heropent waarnemend voorzitter Geert Daems de gemeenteraad en wordt er gestemd over het agendapunt.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.14. BESLISSING Kerkruïne. Goedkeuring gebruiksreglement.

MOTIVERING:

Feiten en context

        7 januari 2024: Feestelijke opening kerkruïne tijdens nieuwjaarsreceptie voor de inwoners.

        21 maart 2024: Oplevering kerkruïne.

        29 april 2024: Kennisname door de gemeenteraad van de stand van zaken rond de exploitatie.

        Om de kerkruïne in gebruik te stellen, is een gebruiksreglement nodig.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

De basisfuncties van de kerkruïne zijn:

        Een rust- en ontmoetingsplaats voor de inwoners

        Een rustplaats voor (fiets-)toeristen

        een historische bezoekplaats.

Daarnaast kunnen er kleinschalige evenementen of activiteiten georganiseerd worden. Deze evenementen of activiteiten moeten passen in de geest van de infrastructuur.

De kerkruïne heeft op dit moment weinig faciliteiten. De site wordt in verhuur gegeven zoals ze is. Het lokaal bestuur stelt geen bijkomende faciliteiten ter beschikking. De organisator moet daar zelf voor zorgen.Bij aanpassing meerjarenplan zullen de acties opgenomen worden die nodig zijn voor een ruimere exploitatie van de kerkruïne zoals voor het burgerlijk huwelijk.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000008 Goed financieel beheer 2020-2026

Actieplan

AP000070 Het lokaal bestuur Hulshout doet alle nodige inspanningen voor

Actie

AC000434 Een transparante belastingpolitiek voeren

MJP nummer

00001264 Retributiereglement op het gebruik van gemeentelijke infrastructuur

Totaal Budget

6.000 euro

De opbrengsten uit verhuur van de kerkruïne zijn moeilijk te ramen omdat ze afhankelijk zijn van het gebruik. Het is een nieuwe, bijzondere infrastructuur waarvan we niet weten hoe groot de vraag naar verhuur zal zijn. Bij aanpassing meerjarenplan voorzien we de budgetsleutels voor de inkomsten uit verhuur en de uitgaven voor onderhoud en herstelling van de kerkruïne.

Na bespreking,

 

Raadslid Rist Heylen dient een amendement in: toevoegen artikel 3 aan het besluit: Het college van burgemeester en schepenen zoekt alternatieven voor de openstelling van de ruïne om tot maximale toegankelijkheid te komen.

BESLUIT: AMENDEMENT
unaniem
ALGEMEEN
14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
7 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
0 onthoudingen
Motivatie stem tegen Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA fractie: De N-VA-fractie betreurt dat het monument niet van bij het begin kan opengesteld worden voor het publiek.

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het gebruiksreglement voor de kerkruïne in Westmeerbeek als volgt goed:

 "Gebruiksreglement kerkruïne Westmeerbeek

Artikel 1. Definities

Evenement: Evenementen zijn - volgens de politiecodex - festiviteiten zoals fuiven, optredens, feesten die iedereen kan bijwonen, al dan niet met betaling van een toegangsprijs ongeacht of de organisator toegangskaarten heeft verspreid op voorwaarde dat de kaarten worden uitgedeeld of verkocht aan eenieder die erom verzoekt en ook ongeacht of de deelname gekoppeld wordt aan een inschrijven op voorwaarde dat de inschrijving voor iedereen openstaat. In tegenstelling tot een activiteit heeft een evenement altijd een openbaar karakter.

Activiteit: Een activiteit is een specifieke handeling (of reeks handelingen) die door een persoon, vereniging, organisatie,… wordt uitgevoerd, gericht op het uitoefenen van een bepaalde bezigheid / hobby of het vieren van een bijzondere gelegenheid. Zonder openbaar karakter. 

Gebruiker: de persoon, vereniging, organisatie,... die schriftelijke toestemming heeft gekregen om een activiteit of evenement te organiseren in de kerkruïne en de infrastructuur gebruikt.

Artikel 2. Omschrijving van de infrastructuur

De kerkruïne, Netestraat 6 in Westmeerbeek omvat uitsluitend de ruïne van de voormalige kerk en niet de omgeving errond. Wie ook gebruik wil maken van de omgeving - het openbaar domein - rond de kerkruïne moet daarvoor een aanvraag indienen bij het evenementenloket zoals bepaald in artikel 5.

Ook de huidige kerk behoort niet tot de infrastructuur, die bedoeld wordt in dit reglement. Om gebruik te kunnen maken van het kerkgebouw moeten er bijkomende afspraken gemaakt worden met de kerkfabriek.

De gebruiker zorgt zelf (indien nodig) voor sanitaire voorzieningen, tafels, stoelen, tenten (zonder verankering), podiumelementen,… Elektriciteit is beperkt voorzien. Er kan gebruik gemaakt worden van de evenementenkast op Hoogzand (apart retributiereglement).

Artikel 3. Gebruiksmogelijkheden

§1. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de activiteiten in de gehuurde infrastructuur.

§2. De site kan gebruikt worden voor culturele activiteiten zoals fotoreportages maken, voor de organisatie van schilder- en tekendagen, voordrachten, theater, openluchtgesprekken, tentoonstellingen, recepties, serene optredens. Deze lijst is niet limitatief.

§3. De activiteiten moeten georganiseerd worden met het grootste respect voor de ruïne en mogen geen schade aanbrengen aan de omliggende gazons, beplanting en/of de ruïne zelf.

Volgende activiteiten worden uitgesloten: sportactiviteiten (uitgezonderd yoga / pilates), activiteiten met dieren en activiteiten met muziek en dans zoals: fuiven, bals,….

§4. Deze activiteiten mogen niet in strijd zijn met de openbare orde en de goede zeden.

Artikel 4. Beperkingen op het gebruik van de infrastructuur

§1. De toegang tot de ruïne is verboden voor dieren, met uitzondering van assistentiehonden. Volgende zaken mogen ook niet binnen in de ruïne gebruikt worden: ballen, fietsen, steps, skateboards,… .

§2. De activiteiten in en rond de kerkruïne kunnen plaatsvinden tussen 9.00 en 22.00 uur. Indien de gebruiker deze uren wil overschrijden, dan moet hij hiervoor een uitdrukkelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen hebben.

§3. Het plaatsen van een podium met losse podiumelementen is enkel toegestaan op het koorgedeelte.

§4. Het is verboden:

        om op de gazons stoelen, tafels of andere voorwerpen te gebruiken met puntige poten.

        Verankeringen in de grond aan te brengen, zowel in als naast de kerkruïne.

        Hekken, muren, vloeren, of eender welk onderdeel van de infrastructuur te bekleden, te beplakken of van verf, vernis of een andere kleurstof te voorzien en/of te beschrijven. Zij mogen van geen enkel hechtmiddel (lijm, plakband,…) voorzien worden.

        Open vuur maken, ook niet met gebruik van vuurmanden.

§5. Onderverhuring of overdracht van huur van delen of van de gehele infrastructuur is nooit toegestaan.

Artikel 5. Tarieven

Alle bepalingen in verband met het vastleggen van tarieven zijn vastgesteld in het retributiereglement.

Artikel 6. Aanvraag / procedure

§1. Het Lokaal bestuur Hulshout stelt de infrastructuur ter beschikking. Een aanvraag kan ten vroegste 1 jaar en ten laatste 1 maand voor de geplande activiteit ingediend worden bij de gemeente. Dit gebeurt via het (online) formulier dat te vinden is op www.hulshout.be.  Evenementen - met openbaar karakter - moeten minstens twee maanden vooraf aangevraagd worden via het (online) evenementenloket op www.hulshout.be. 

Elke aanvraag wordt voorzien van een gedetailleerd plan waarop duidelijk aangeduid staat welke opstelling en welke materialen er gebruikt zullen worden.

§2. De toewijzing gebeurt door het college van burgemeester en schepenen. Voor de toewijzing van de infrastructuur is de aanvraagdatum prioritair. In geval van aanvragen op dezelfde dag voor dezelfde datum gelden de volgende voorrangsregels:

1) de eigen programmatie van het Lokaal bestuur Hulshout

2) inwoners van Hulshout en Hulshoutse (erkende) verenigingen

3) niet-inwoners en verenigingen buiten Hulshout

§3. Een optie die op een datum genomen wordt, blijft slechts drie weken geldig. Een optie nemen kan alleen schriftelijk of via mail, nooit telefonisch.

Artikel 7. Annulering

Indien de gebruiker de reservatie annuleert op minder dan één week voor de aangevraagde datum, geldt het retributiereglement bij annulering.

In geval van overmacht zoals bv. plotse hoogdringende (veiligheids)werken of bij rampen, kan het college van burgemeester en schepenen de toestemming intrekken zonder enige schadevergoeding.

Artikel 8. Sleutel

De gebruiker neemt zelf in de week voor de activiteit contact op met de diensten om een afspraak te maken voor het overhandigen van de sleutel en het maken van de nodige praktische afspraken.

Artikel 9. Opruim / schoonmaak

De gebruiker is na afloop van de activiteit verantwoordelijk voor het opruimen van de ruïnesite en het gesorteerd verwijderen van het verzamelde afval. De infrastructuur moet in onberispelijke staat worden achtergelaten. Voor opruimen en schoonmaken zijn het gebruik van hogedrukreinigers en zure schoonmaakproducten verboden.

De gebruiker sorteert de verschillende afvalfracties volgens de geldende regelgeving. De gebruiker kan het gesorteerde afval na de activiteit mee naar huis nemen. Voor het restafval kan de gebruiker een DIFTAR-evenementencontainer huren via de milieudienst.

Artikel 10. Externe voorschriften en vergunningen

Voor alle bepalingen over de organisatie van evenementen wordt verwezen naar de (online) evenementengids op www.hulshout.be.

Artikel 11. Veiligheidsmaatregelen

Het gebruik van verwarmingstoestellen en/of (gas)installaties om voedingswaren te bereiden en/of te verwarmen is niet toegestaan.

De gebruiker zorgt ervoor dat een vlotte toegang en doorgang gewaarborgd blijft, ook voor de hulpdiensten. Het is verboden de toegangsdeuren slotvast te maken of te versperren tijdens activiteiten. Het maximaal toegestaan aantal personen - zoals geafficheerd op de site - mag niet overschreden worden.

Het college van burgemeester en schepenen kan bijkomende veiligheidsmaatregelen opleggen na voorafgaandelijk advies van de politie en/of brandweer en de diensten van het Lokaal bestuur Hulshout.
Artikel 12. Verantwoordelijkheid / aansprakelijkheid

§1. Indien de gebruiker bij de start van de opbouw opvallende beschadigingen aan de kerkruïne vaststelt, moet hij de diensten hier onmiddellijk - en ten laatste voor de start van de activiteit – elektronisch en met de nodige foto’s van op de hoogte te brengen.

Indien er na afloop van de activiteit schade is, zal de gebruiker op vraag van het Lokaal bestuur Hulshout aanwezig zijn om de schade vast te stellen. Indien de gebruiker aan deze vraag geen gevolg geeft, zal het Lokaal bestuur Hulshout de schade zelf vaststellen.

§2. Kosten voor herstel en, of reiniging worden volledig verhaald op de gebruiker.

§3. Het Lokaal bestuur Hulshout kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor diefstal of beschadiging van materiaal dat toebehoort aan de gebruiker of betrekking heeft op de activiteit die hij organiseert.

§4. Het personeel van het Lokaal bestuur Hulshout heeft te allen tijde toegang tot de ruïnesite om de naleving van dit reglement te controleren.

Artikel 13. Overtredingen

Het college van burgemeester en schepenen kan gebruikers weigeren om de kerkruïne in de toekomst te gebruiken, ingeval van overtreding van het reglement ofde niet-betaling van facturen voor verhuur of schade.

Gebruik van de infrastructuur voor andere doeleinden dan vermeld in de aanvraag, leidt tot het verbreken van de overeenkomst.

Bij niet naleven van het gebruiksreglement kan het college van burgemeester en schepenen de aanvrager gedurende 18 maanden uitsluiten als gebruiker van de kerkruïne.

Indien de activiteit in strijd is met de openbare orde en/of de goede zeden in het gedrang brengt en/of indruist tegen de bepalingen gesteld in artikel 3, kan toestemming te allen tijden worden ingetrokken door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 2:

Het gebruiksreglement gaat in vanaf 1 juli 2024.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.15. BESLISSING Kerkruïne. Goedkeuring retributiereglement.

MOTIVERING:

Feiten en context

        16 december 2019: Goedkeuring door de gemeenteraad van het retributiereglement op het gebruik van polyvalente zaal De Vloeikens voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.

        7 januari 2024: Feestelijke opening kerkruïne tijdens nieuwjaarsreceptie voor de inwoners.

        21 maart 2024: Oplevering kerkruïne.

        29 april 2024: Kennisname door de gemeenteraad van de stand van zaken rond de exploitatie.

        17 juni 2024: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het gebruiksreglement van de kerkruïne.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Er is nood aan een retributiereglement voor de kerkruïne in Westmeerbeek omdat het lokaal bestuur de site wil ter beschikking stellen voor de organisatie van kleinschalige activiteiten. De tarieven zijn gebaseerd op de tarieven van gemeentelijke zaal De Vloeikens. Die tarieven zijn afgestemd met de tarieven van andere infrastructuur, overwegend parochiezalen op ons grondgebied.

Het beheer van de gemeentelijke accommodatie brengt grote financiële kosten teweeg voor onderhoud, verlichting,... Het is dus billijk hiervoor een vergoeding aan te rekenen aan de gebruiker.

Financiële weerslag

Beleidsdoelstelling

BD000008 Goed financieel beheer 2020-2026

Actieplan

AP000070 Het lokaal bestuur Hulshout doet alle nodige inspanningen voor

Actie

AC000434 Een transparante belastingpolitiek voeren

MJP nummer

00001264 Retributiereglement op het gebruik van gemeentelijke infrastructuur

Totaal Budget

6.000 euro

 De opbrengsten uit verhuur van de kerkruïne zijn moeilijk in te schatten, want deze zijn afhankelijk van het gebruik. Aangezien het gaat om een nieuwe, bijzondere infrastructuur die ter beschikking zal worden gesteld, weten we nog niet hoe groot de vraag naar verhuur zal zijn.

Eventuele bijkomende inkomsten en uitgaven worden mee opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan.

Na bespreking,

 

Raadslid Kurt Winkelmans dient amendement 1 in dat bestaat uit het schrappen van artikel 5 over de indexering en artikel 8 over de afrondingsregel, met hernummering van de overige artikels.

 

Raadslid Kurt Winkelmans dient amendement 2 in waarbij de tekst in artikel 5 over de indexering vervangen wordt door “Vanaf aanslagjaar 2025 zal er een jaarlijkse indexering van 2% op de tarieven worden toegepast.

 

Raadslid Geert Vermunicht stelt amendement 3 voor waarbij in artikel 4 §1. De tarieven voor het gebruik van de kerkruïne zijn: het eerst woord in de tabel ‘activiteit’ wordt vervangen door ‘activiteitsdag’ om te verduidelijken dat het over dagprijzen gaat.

 

Raadslid Gust Van den Bruel dient een amendement 4 in: Bij artikel 4 wordt een paragraaf 3 toegevoegd: “§3. De erkende verenigingen krijgen een korting van 50 % op de tarieven.”

BESLUIT: AMENDEMENT 1
7 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
12 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
AMENDEMENT 2
7 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
12 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
AMENDEMENT 3
19 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster, Kristina Van den Heuvel en Danny Mattheus
0 stemmen tegen
2 onthoudingen: Kurt Winkelmans en Dorien Van Opstal
AMENDEMENT 4
7 stemmen voor: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
12 stemmen tegen: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
ALGEMEEN
14 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Rist Heylen, Tania Vrindts, Katrien Monsecour, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
7 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
Motivatie onthouding Gust Van den Bruel: Voor de ganse N-VA-fractie: N-VA betreurt dat er geen rekening wordt gehouden met amendement 1, 2 en 4 en wij betreuren het en de lokale verenigingen betreuren het dat er geen korting gegeven wordt van 50 % op de prijszetting.

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement op het gebruik van de kerkruïne in Westmeerbeek goed als volgt:

"Retributiereglement Kerkruïne

Artikel 1. Definities

Retributie: een retributie is een bedrag dat de aanvrager betaalt aan het lokaal bestuur voor een specifieke dienstverlening, in dit geval het ter beschikking stellen van de kerkruïne.

Aanvrager: de persoon, vereniging, organisatie,... die uitdrukkelijk om het gebruik van de kerkruïne verzoekt en daarom het bijhorende aanvraagformulier indient bij het lokaal bestuur.

Artikel 2. Toepassingsgebied

De gemeente Hulshout heft van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025 een retributie op het gebruik van de kerkruïne, Netestraat 6 in Westmeerbeek. Voor specifieke informatie over de infrastructuur, zie gebruiksreglement.

Artikel 3. Gebruiker

De retributie is verschuldigd door de aanvrager die de infrastructuur reserveert.

Artikel 4. Tarieven

§1. De tarieven voor het gebruik van de kerkruïne zijn:

Activiteitsdag

Tarief 2024

Activiteit maximum 2 uur

15,00 euro

Activiteit maximum 5 uur

50,00 euro

Activiteit langer dan 5 uur

140,00 euro

§2. Deze tarieven zijn inclusief de kosten voor de nutsvoorzieningen ter plaatse.

Artikel 5. Indexering

Een jaarlijkse indexering van 2% wordt op bovenvermelde tarieven toegepast op 1 januari.

Artikel 6. Wijze van betaling

De retributie moet volledig afgerekend zijn binnen de dertig dagen na toezending van de factuur.

Artikel 7. Annulering

Indien de aanvrager de reservatie annuleert op minder dan één week voor de aangevraagde datum zal een annuleringsvergoeding van 20 % worden aangerekend als dekking voor de reservatie- en administratiekosten. Deze annuleringsvergoeding wordt berekend op het tarief dat bepaald werd volgens bovenstaande artikels.

Artikel 8. Afrondingsregel

Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt:

        Bedragen die eindigen op 1, 2, 3 of 4 eurocent worden afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent.

        Bedragen die eindigen op 5, 6, 7, 8 of 9 eurocent worden afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

Artikel 2:

Het retributiereglement gaat in vanaf 1 juli 2024.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.16. BESLISSING Europa WSE- Lokaal Partnerschap "KANZ". Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst partners.

MOTIVERING:

Feiten en context

        27 november 2023: Beslissing tot goedkeuring om via ILV (interlokale vereniging) Tewerkstelling Zuiderkempen in te stappen in een project lokale partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek in het kader van Europa WSE (werk en sociale economie) Capacity building.

        Via de oproep 'Lokale partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek' wil Europa WSE (werk en sociale economie) duurzame en dynamische partnerschappen opzetten waarin VDAB, lokale overheden en andere relevantie dienstverleners samen inspelen op de zeer diverse vragen en noden van werkzoekenden en niet-beroepsactieven met een complexe multiproblematiek in functie van een versterkte participatie in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Gezien de focus op werkzoekenden en niet-beroepsactieven, zijn zowel VDAB als de lokale besturen kernpartner in deze lokale partnerschappen.

        Als bijlage een voorstel tot samenwerkingsovereenkomst tussen de verschillende partners.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 56.

Argumentatie

ILV Tewerkstelling Zuiderkempen wil graag een lokaal partnerschap te vormen om de meest kwetsbare personen te ondersteunen en hen op weg te helpen in de samenleving en op vlak van tewerkstelling. Sinds de vernieuwde statuten ILV Tewerkstelling Zuiderkempen werkt de vereniging nauw samen met de 6 lokale besturen in regio Zuiderkempen op vlak van tewerkstelling:

        Regierol Sociale economie en Werk

        Samenwerkingsovereenkomst VDAB - Lokale besturen Zuiderkempen

        Organisatie wijk-werken

Logischerwijs zet ILV Tewerkstelling Zuiderkempen dan ook met dezelfde 6 besturen de schouders onder het project Lokale partnerschappen Europa WSE.

De doelstelling van de Interlokale vereniging Zuiderkempen is de tewerkstellingskansen in de regio te verhogen. Lokale partnerschappen bieden ons de mogelijkheid een vernieuwde vorm van samenwerking tussen Europa WSE, VDAB, lokale besturen en dienstverleners te ontwikkelen waardoor we de meest kwetsbare werkzoekenden en niet-beroepsactieven met een complexe multiproblematiek beter kunnen ondersteunen en helpen.

In het voorjaar van 2023 hebben verschillende medewerkers vanuit de 6 sociale diensten binnen ILV Zuiderkempen en teamleden vanuit team intensieve dienstverlening VDAB regio Geel/Mol onderzocht welke noden aanwezig zijn bij de doelgroep in regio Zuiderkempen. Aan de hand van de lokale noden werden de regio-uitdagingen in beeld gebracht door middel van 6 persona's. Een persona is een archetype van een gebruiker, ofwel een karakterisering van een bepaald type gebruiker, wat vaak gebruikt wordt bij het ontwikkelen van dienstverlening via de methode van servicedesign. Verder werd er ook een arena-analyse opgemaakt die meer inzicht gaf in welke type dienstverlening in het lokaal partnerschap nodig is om met deze kwetsbare doelgroep aan de slag te gaan. Een arena-analyse is een analyse-instrument om op kwalitatieve wijze effecten (gevolgen) van een aanpak (interventie, programma, project of beleidswijziging) in beeld te brengen.

Zowel de regiouitdagingen als de arena-analyse werden weergegeven in het lokaal Addendum Zuiderkempen.

Op basis van de 'Call of Interest' konden kandidaat-partners voor het lokaal partnerschap Zuiderkempen zich kenbaar maken door hun schriftelijk kandidatuur in te dienen binnen een termijn van 6 weken. Tijdens het matchingproces selecteerde de jury, bestaande uit medewerkers van de lokale besturen en VDAB en 1 extern jurylid, kandidaat-partners die de nodige expertise hebben om aan de lokale noden van de Zuiderkempen tegemoet te komen. Na een beoordeling van de schriftelijke kandidatuur en een mondelinge verdediging voor de jury werden volgende partners geselecteerd binnen regio Zuiderkempen:

        Arktos vzw

        Emino vzw

        LIGO Kempen

        CAW Kempen

        CGG Kempen

        Synkroon

        Randstad RiseSmart

Tijdens de maanden augustus, september en oktober 2023 is binnen regio Zuiderkempen met deze partners de dialoog aangegaan om een zo breed mogelijk partnerschap te vormen om een verbeterde samenwerking tussen de dienstverlening in de toekomst te kunnen garanderen en de beoogde doelgroep maximaal te ondersteunen en versterken.

Financiële weerslag

Aan dit besluit zijn geen directe financiële gevolgen verbonden.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst Lokaal partnerschap "KANZ" goed.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.17. BESLISSING Subsidieoproep Provincie Antwerpen. Goedkeuring werkvloerbegeleiding Zuiderkempen.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Projectvoorstel "Werkvloerbegeleiding Zuiderkempen" Vanuit de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen dienen we een projectvoorstel in om individuele coaching op de werkvloer voor kwetsbare personen aan te bieden in een begeleiding bij het OCMW bij een traject naar werk. Daarnaast bieden we ook job- & taalcoaching aan de deelnemers aan. We voorzien hiervoor verschillende instapmogelijkheden voor de doelgroep: het kan gaan over een artikel 60 tewerkstelling, een stage of een andere vorm van werkervaring of effectieve tewerkstelling. Het uiteindelijke doel van elk traject is deze persoon te ondersteunen en te versterken richting een duurzame tewerkstelling, maar ook elke andere vormen van tewerkstelling zien we als een positief resultaat omdat het de kansen kan vergroten om in de toekomst een vaste job te vinden.

        Fasering:

juli 2024 - september 2024

Start samenwerking met verschillende OCMW 's in regio Zuiderkempen en verdere verfijning samenwerking.

september 2024 tot en met juni 2026

Concrete uitwerking & start begeleidingstrajecten voor deelnemers uit de OCMW 's in regio Zuiderkempen

 

periode september 2024 tot en met juni 2026

3 maandelijks

 

 

 

6 maandelijks

Opvolging & evaluatie:

Coördinatie: opvolging, evaluatie en bijsturing: Samenstelling: 1 arbeidstrajectbegeleider vanuit de lokale besturen en de projectverantwoordelijke vanuit WEB Werkt VZW

Stuurgroep: (tussentijdse) evaluatie:  samenstelling: Beheerscomité ILV Tewerkstelling Zuiderkempen, afgevaardigde WEB Werkt vzw en afgevaardigde provincie Antwerpen.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

        Projectverloop: Start van het begeleidingstraject om kwetsbare personen te versterken op de arbeidsmarkt, moet je het individu versterken op meerdere levensdomeinen. Elk traject start met de opmaak van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP):

        Doelstellingen worden vertaald naar een actieplan;

        Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) per deelnemer is de leidraad doorheen het hele traject, bijsturing waar nodig;

        Nood aan ondersteuning op vlak van taal: opmaak taalactieplan

        Aanvang van de tewerkstelling: Voor elke deelnemer trachten we een match te maken met een werkplek die aansluit bij de mogelijkheden, competenties en interesses van de deelnemer:

        Competenties, drijfveren en valkuilen worden in kaart gebracht

        Concretiseren & verfijnen van het jobdoelwit

        Tijdens de tewerkstelling

        Wegwerken of beperken van randvoorwaarden & welzijnsdrempels

        Versterken van de deelnemer op vlak van arbeidsattitudes, digitale vaardigheden andere soft skills, Nederlandse taal en sollicitatievaardigheden

        Als doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt niet haalbaar blijkt, wordt er voorbereidend werk gedaan voor screening/indicering door VDAB

        Zoektocht naar werk & sollicitatieondersteuning

        Einde tewerkstelling:

        Doorstroom naar vaste tewerkstelling faciliteren (zowel naar de reguliere arbeidsmarkt als richting sociale economie)

        Warme overdracht naar VDAB, indien geen gepaste tewerkstelling gevonden is

        Indien wenselijk, extra job- & taalcoaching

        Personeelsinzet: Voor de uitvoering van het project werken we samen met WEB Werkt vzw voor de intensieve werkvloerbegeleidingen tijdens de art. 60 tewerkstelling, stage of (tijdelijke) tewerkstelling a.d.h.v. individuele gesprekken. WEB Werkt vzw voorziet een personeelsinzet van 0,75 VTE voor 2 jaar. Dit komt overeen met ongeveer 1.200u per projectjaar wat zich vertaald in minimaal 12 trajecten per projectjaar.

        De intensiteit van elk traject is sterk afhankelijk van de deelnemer. Indien er ruimte is om meer trajecten uit te voeren, zal dit zeker gebeuren. Het volledige projectvoorstel kan u in bijlage van dit besluit terugvinden.

Provinciebestuur Antwerpen lanceert de subsidieoproep "Versterk je medewerkers!". Met de oproepen ondersteunen ze projecten die medewerkers, zowel in de sociale economie als in de reguliere economie, aanmoedigen om hun eigen kracht te vinden en de juiste context te creëren om die kracht te activeren. Het hoofddoel is om de retentie van medewerkers te verhogen en hun uitval te voorkomen. Goedgekeurde projecten binnen deze subsidieoproep willen drempels voor medewerkers wegwerken en zo bijdragen aan zinvolle en duurzame tewerkstelling voor iedereen. Vanuit de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen willen we deze subsidiemiddelen gebruiken om werkvloerbegeleiding mogelijk te maken voor kwetsbare personen die in begeleiding zijn bij de 6 OCMW 's. We stellen vast dat er heel wat drempels zijn voor deze doelgroep bij een tewerkstelling op de reguliere arbeidsmarkt, zowel aan de kant van de werknemer als aan de kant van de werkgever. Werknemers voelen zich vaak onzeker over hun competenties door een langere periode van inactiviteit, naast drempels op vlak van taal, cultuur, arbeidsattitudes, digitale of administratieve vaardigheden, mobiliteit, …. Werkgevers twijfelen vaak aan de inzetbaarheid van kwetsbare werknemer, weten niet hoe ze de juiste ondersteuning kunnen bieden, weten niet hoe ze moeten omgaan met de kwetsbaarheden,... Uit ervaring weten we dat het bieden van intensieve ondersteuning en coaching aan deze doelgroep drempelverlagend werkt voor beide partijen en dat we meer kansen bieden op een duurzame tewerkstelling voor de kwetsbare werkzoekenden en een inclusievere werkvloer voor werkgevers. Subsidiemiddelen voor dit project kunnen aangevraagd worden voor de periode van 1 juli 2024 t.e.m. 30 juni 2026. Het maximumbedrag dat aangevraagd kan worden is 150.000 euro voor 2 jaar.

Financiële weerslag

Deze budgetten worden voorzien in het meerjarenplan van stad Geel als beherende gemeente binnen ILV Tewerkstelling Zuiderkempen voor de volledige looptijd van het project.

De subsidie voor elk goedgekeurd project bedraagt maximaal 150.000 euro in totaliteit, gespreid over 2 jaar. Hieronder een overzicht de voorziene kosten per projectjaar.

 

periode 1 juli 2024 - 30 juni 2025

periode 1 juli 2025 - 30 juni 2026

personeelskost coach (0.75 VTE)

Personeelskost coach (0,75 VTE)

- 56.280,00 euro

Personeelskost coach (0,75 VTE)

- 58.560,00 euro

Coördinatie

Personeelskost projectverantwoordelijke WEB Werkt - 4.000,00 euro

 

Personeelskost arbeidstrajectbegeleider lokaal bestuur - 4.000,00euro

Personeelskost projectverantwoordelijke WEB Werkt - 3.800,00 euro

 

Personeelskost arbeidstrajectbegeleider lokaal bestuur - 3.800,00euro

Overhead personeelskost (15%)

1 5 % Overhead op personeelskost

- 9.642,00 euro

15 % Overhead op personeelskost

- 9.642,00 euro

totale kost projectjaar

Totale kost projectjaar 1 = 73.922,00 euro

Totale kost projectjaar 2 = 76.084,00 euro

Totaal gevraagde subsidie voor de looptijd van 1 juli 2024 t.e.m. 30 juni 2026: 150.006,00 euro

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de uitvoering van het project "Werkvloerbegeleiding Zuiderkempen" goed voor de looptijd van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2026 bij een positieve beoordeling van het projectvoorstel door het Provinciebestuur van Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.18. BESLISSING Noodplanning. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst contactcenter WEngage NCCN.

MOTIVERING:

Feiten en context

        In het kader van zijn opdrachten voor de noodplanning en het crisisbeheer beschikt het Nationaal Crisiscentrum sinds 2011 over een contactcenter om bij noodsituaties de bevolking te informeren. Voor de periode 2023-2027 is daartoe een raamcontract afgesloten met de Belgische onderneming WEngage. Elke lokale overheid die met een noodsituatie geconfronteerd wordt, kan hiervan indien gewenst gebruik maken en het contactcenter op elk moment activeren. Om gebruik te kunnen maken van het contactcenter, moet de gemeente een overeenkomst afsluiten met WEngage.

        22  april 2024: het college van burgemeester en schepenen keurt de samenwerkingsovereenkomst contactcenter WEngage NCCN principieel goed.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

        16 februari 2006: Koninklijk besluit over de nood- en interventieplannen.

        22 mei 2019: Koninklijk besluit over de lokale noodplanning.

Argumentatie

        Het informeren van de bevolking is een van de essentiële taken van de overheid tijdens een noodsituatie. Het gaat in de eerste plaats om de getroffenen maar binnen een grotere context ook de gehele bevolking bij grootschalige incidenten. Om hen te informeren kan de overheid verschillende communicatiekanalen gebruiken, in functie van de doelstelling van de communicatie. Het openen van een informatienummer, lokaal of bovenlokaal, is één van de mogelijkheden om in dialoog te gaan met de bevolking en hen op een adequate manier te informeren over de situatie. Toetreding is daardoor logisch en noodzakelijk om in uitgebreide noodsituaties de burger goed te kunnen informeren.

        Elke lokale overheid die geconfronteerd wordt met een noodsituatie, kan gebruik maken van het contactcenter en dit infonummer op elk moment activeren. Door de permanente stand-by (24/7) is het mogelijk om het infonummer van het contactcenter binnen het uur te openen. Het aantal operatoren kan worden aangepast aan de noden. Deze operatoren worden opgeleid in samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken en FOD Volksgezondheid. Om gebruik te kunnen maken van het contactcenter, moet de gemeente een overeenkomst afsluiten met WEngage. Deze overeenkomst heeft als doel de activerings- en gebruiksomstandigheden van het contactcenter bij noodsituaties te omschrijven en bij de activering een snelle authenticatie mogelijk te maken. De stand-by 24/7 van het contactcenter wordt door het Nationaal Crisiscentrum gefinancierd. De ondertekening van de overeenkomst heeft daarom geen directe financiële weerslag. Enkel het effectief gebruik van het contactcenter bij een noodbeheer of een oefening is voor rekening van de gemeente. Het contactcenter kan ingeschakeld worden in specifieke situaties, bv. omwille van de reikwijdte van de noodsituatie, het aantal burgers dat mogelijk vragen heeft of informatie nodig heeft, de andere opdrachten die de communicatiedienst heeft ten gevolge van de noodsituatie,...

Financiële weerslag

De ondertekening van de overeenkomst heeft geen directe financiële weerslag. Enkel het effectief gebruik van het contactcenter bij een noodsituatie of een oefening is voor rekening van de gemeente.

Beleidsdoelstelling

BD000001 Kwaliteitsvolle, duurzame, veilige leefomgeving. 2020-2026

Actieplan

AP000017 Efficiënte aanpak van noodsituaties en rampen.

Actie

AC000116 zorgen dat burgers snel verwittigd zijn bij noodsituaties

MJP nummer

niet van toepassing

Beschikbaar krediet

niet van toepassing

Totaal krediet

niet van toepassing

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed tussen de maatschappij WEngage en het gemeentebestuur van Hulshout in het kader van noodplanning en crisisbeheer en het contactcenter bij noodsituaties.

"Contact center bij noodsituaties

Overeenkomst tussen de maatschappij WEngage en een overheid in het kader van de noodplanning en het crisisbeheer

1. Inleiding

Bij een noodsituatie wordt de bevolking geïnformeerd door de overheden verantwoordelijk voor het crisisbeheer, zoals bepaald in de koninklijke besluiten van 31 januari 2003 en 16 februari 2006.

In bepaalde situaties is de opening van een informatielijn noodzakelijk. Dit Contact center bij noodsituaties moet snel geactiveerd kunnen worden en moet op aangepaste wijze het hoofd kunnen bieden aan een groot aantal oproepen.

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft - in het kader van haar opdrachten voor de noodplanning en het crisisbeheer - een partnerschap gesloten met de maatschappij WEngage voor een Contact center met permanente wachtdienst, inzetbaar bij een noodsituatie.

Om de overheden te ondersteunen, stelt het NCCN deze infrastructuur ter hun beschikking. Een overheid die geconfronteerd wordt met een noodsituatie zal derhalve, wanneer zij het nodig acht, snel een informatienummer kunnen activeren.

2. Doel van de overeenkomst

In deze overeenkomst en haar bijlagen worden de voorwaarden beschreven voor de activering en het gebruik van het Contact center door een overheid bij noodsituaties.

Om te zorgen voor juridische zekerheid en om authenticatie bij de activatie mogelijk te maken, is het afsluiten van deze overeenkomst een basisvoorwaarde vóór operationalisering van het Contact center door de bevoegde overheid.

Om de snelle activering van dit hulpmiddel te vergemakkelijken, worden de overheden verzocht deze overeenkomst voorafgaandelijk te ondertekenen en het eventuele gebruik van deze infrastructuur te operationaliseren in het kader van hun voorbereiding op noodsituaties.

Partijen bij de overeenkomst

Deze overeenkomst wordt ondertekend door een overheid en door de maatschappij WEngage. Dat zijn in dit geval:

DeOverheid: Lokaal bestuur Hulshout

Adres: Prof. Dr. Vital Celenplein 2 , 2235 Hulshout

Vertegenwoordigddoor:

VoornaamNaam: Elias De Wever en Ria Van den Eynde

Functie: voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur

WEngageNV,

Woluwelaan;158

1831Diegem (Machelen)

0793.259.664

4. Specificiteit van het Contact center bij noodsituaties

4.1 Algemene eigenschappen

WEngage stelt alles in het werk om het informatienummer te openen binnen het uur na de ontvangst van de officiële aanvraag tot activering door de overheid (bijlage 3).

Het aantal operatoren kan aangepast worden naargelang van het aantal oproepen, volgens het in de opdracht bepaalde kader.

WEngagesteltoperatoren tewerk diezichkunnenuitdrukkeninhetNederlands,Frans,DuitsenEngels. De operatoren worden opgeleid in samenwerking met het NCCN en de FOD Volksgezondheid.

Tijdens de hele duur van de activering doet WEngage regelmatig een kwalitatieve en kwantitatieve controle van de ontvangen oproepen.

De voorwaarden die tussen WEngage en het NCCN zijn overeengekomen in het kader van het raamcontract, zijn van toepassing op deze overeenkomst.

4.2 Discipline 5 en discipline 2

Tijdens het crisisbeheer is de communicatie van één enkel informatienummer aanbevolen. Het Nationaal Crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid zijn overeengekomen om de mogelijkheid te voorzien om zowel de oproepen 'D5' (algemene informatie) als de oproepen 'D2' (informatie aan de slachtoffers enaandenaasten vanslachtoffers) tebehandelen viahetContact centerbijnoodsituaties. Deze integratie laat bovendien toe om de informatie D5 optimaal te delen met de operatoren D2.

In geval van de opening van een Contact Center D2-D5, zullende oproepen 'D2' behandeld worden, binnen de infrastructuur van de firma WEngage, door gespecialiseerd personeel dat gecoördineerd wordt door de FOD Volksgezondheid.

5. Modaliteiten voor de activatie en het gebruik door de overheid

5.1 Voorafgaande voorwaarden

De overheid ziet erop toe dat alle gegevens die nodig zijn voor de activering van het Contact center up­ to-date blijven, nl. de contactgegevens van de personen die gemachtigd zijn om het Contact center te activeren (bijlage 1 bij deze overeenkomst). Alle wijzigingen moeten schriftelijk ter kennis worden gebracht van WEngage.

Bovendien zorgt de overheid er eveneens voor dat nuttige informatie wordt verzameld en up-to-date blijft om het Contact center snel en doeltreffend te activeren.

5.2 Activatieprocedure

Om het Contact center te activeren, contacteert de overheid WEngage volgens de procedure die beschreven wordt in bijlage 2.

Viahet activatieformuliergeeft deoverheid deeersteinformatie dienodig is voor de operationalisering van het Contact center:

        een beschrijving van de noodsituatie;

        aanbevelingen aan de bevolking;

        de contactgegevens van de verbindingsofficier van de overheid;

        bijzondere modaliteiten (uurrooster van het Contact center, aantal operatoren ... );

        het gewenste moment voor de opening van het infonummer voor de betrokken bevolking.

Als er geen bijzondere modaliteiten worden gevraagd, dan is het Contact center binnen 1 uur operationeel met 4 operatoren en wordt het aantal operatoren aangepast in functie van het aantal binnenkomende oproepen.

5.3 Informatiestroom - Aanduiding van een verbindingsofficier

DeinformatiestroomtussendeoverheiddiedenoodsituatiebeheertenhetContactCenteriseen kritieke succesfactor.

Zodra het Contact center operationeel is en tijdens de volledige duur dat het infonummer ter beschikking van de bevolking staat, zorgt de overheid - en in het bijzonder discipline 5 - ervoor dat ze continu de informatie aanlevert die nodig is voor de goede werking ervan.

Een verbindingsofficier wordt aangeduid, die de enige contactpersoon is tussen de overheid en het Contact center. De verbindingsofficier bezorgt proactief en schriftelijk de bijgewerkte informatie aan het Contact center die noodzakelijk is voor de goede werking ervan.

Deoverheid zorgt ervia haar verbindingsofficiervoor dat de specifieke vragen vanhetContact Center beantwoord worden, met name door de nodige inhoud aan de operatoren te bezorgen zodat ze de vragen van de burgers kunnen beantwoorden.

Dit verbindingswerk gebeurt doorgaans op afstand, maar als de overheid dit wenst, kan ze verbindingspersoneel naar het Contact Center sturen.

5.4 Procedure voor sluiting van het informatienummer

Onafhankelijk van de beëindiging van de fase van het crisisbeheer zorgt de overheid ervoor dat ze aan WEngage het ogenblik van de sluiting van het infonummer laat weten.

Praktische modaliteiten kunnen overwogen worden (geleidelijke vermindering van de openingsuren, van het aantal operatoren, doorverwijzen naar een ander infonummer, ...).

De modaliteiten voor de stopzetting van de activiteiten van het Contact center worden schriftelijk bevestigd door één van de gemachtigde personen die in bijlage 1 bij deze overeenkomst zijn opgenomen.

6. Financiële aspecten

Dekostenvoor destand-byvandeinfrastructuurwordengedragendoorhetNCCN.

Er zijn geen abonnementskosten voor de overheid. De kosten verbonden aan de activering en het gebruik van het Contact center worden gedragen door deoverheid diehetContact center activeert en gebruikt.

Die kosten omvatten de personeelskosten door de activatie van het Contact center gedurende de volledige tijd dat het infonummer ter beschikking van de bevolking staat.

Alsbijlage4bijdezeovereenkomstvindtueenoverzichtvandezekosten.

7. Oefeningen

Alsergeennoodsituatieis,dankandeoverheidhetContactcentertesteninhetkader vaneenoefening.

Debetrokkenoverheid dientdaartoeminstens 4weken vóórdedatumvandeoefening eenschriftelijke aanvraag in bij WEngage.De activeringsmodaliteitenzullen via latere contacten gepreciseerd worden in het kader van een specifieke overeenkomsteigen aan de oefening.

De kosten voor de activering en het gebruik van het Contact center in het kader van een dergelijke oefening worden uitsluitend door de overheid gedragen.

Debevindingen worden overgemaakt aan het NCCN, zodat ermee rekening kan gehouden worden in deevaluaties.

8. Duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst sluit aan bij het raamcontract gesloten tussen het NCCN en WEngage kenmerk IBZ/NCCNN/4. Deze overeenkomst wordt gesloten voor de vaste periode van 1 april 2023 tot 31 maart 2027.

De eventuele ontbinding van het raamcontract tussen het NCCN en WEngage stelt een einde aan deze overeenkomst.

9. Geschillen

Alle betwistingen met betrekking tot de uitvoering van deze opdracht worden uitsluitend beslecht voor de bevoegde rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Brussel.

10. Bijlagen

Bijgevoegd vindt u 5 bijlagen die integraal deel uitmaken van de overeenkomst:

Bijlage 1 - contactgegevens overheid

Bijlage 2 - activatieprocedure Bijlage 3-activatieformulier -F Q

Bijlage 4 - gebruikskosten

Bijlage5-technischebeschrijvingvanWEngage

Deze bijlagen kunnen bijgewerkt worden.

Intweeoorspronkelijkeexemplaren,meteffectvanafondertekeningdoorbeidepartijen.

 

Voordeoverheid VoorWEngage NV

Ria Van den Eynde    Elias De Wever WimVintges

algemeen directeur   voorzitter gemeenteraad vastvertegenwoordigerRefeBeheerBV

 GedelegeerdbestuurdervanWEngageNV"

Artikel 2:

Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de FOD Binnenlandse Zaken (Nationaal Crisiscentrum).

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.19. BESLISSING Gemeentelijke basisschool Hulshout. Goedkeuring aanpassingen arbeidsreglement.

MOTIVERING:

Feiten en context

        3 juli 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de aanpassing van het arbeidsreglement voor de personeelsleden van het gemeentelijk basisonderwijs Hulshout.

        Het arbeidsreglement wordt geëvalueerd en aangepast als het nodig is om de gevolgen van de wijzigingen in de organisatie van de school voor de medewerkers te regelen.

Juridische gronden

        19 december 1974: Wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

        28 september 1984: Koninklijk Besluit tot uitvoering van de wet van 19 december 1974.

        27 maart 1991: Decreet rechtspositie gesubsidieerd onderwijs.

        25 februari 1997: Decreet Basisonderwijs.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Adviezen

        28 mei 2024: De schoolraad geeft positief advies over het ontwerp van het arbeidsreglement.

        5 juni 2024: Het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over de vakantiedagen schooljaar 2024-2025.

Argumentatie

Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur. Het decreet rechtspositie en het decreet basisonderwijs laten, voldoende ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur. De wettelijk verplicht op te nemen onderwerpen, zijn in het Arbeidsreglement opgenomen. Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.

In het arbeidsreglement wordt bijlage 7 toegevoegd. De criteria voor de vaste benoeming bij gelijke dienstanciënniteit worden vastgelegd voor de scholengemeenschap Scholen aan de Nete. De scholengemeenschap Scholen aan de Nete heeft dit beslist en zet hiermee de gebruikelijke werkwijze om in regelgeving.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft haar beslissing van 3 juli 2023 over de vaststelling van het arbeidsreglement voor de personeelsleden van het gemeentelijk basisonderwijs Hulshout, op.

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het arbeidsreglement vast dat van toepassing is voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de Gemeentelijke Onderwijsinstelling(en) van de Gemeentelijke Basisschool Hulshout. Het arbeidsreglement is als bijlage bijgevoegd en maakt integraal deel uit van het besluit.

Artikel 3:

De personen die onder gezag arbeid verrichten in gemeentelijke onderwijsinstelling(n) van de Gemeentelijke Basisschool Hulshout krijgen een kopie van het arbeidsreglement. Een kopie van dit besluit wordt aan de inspectie van de sociale wetten en sociale Inspectie bezorgd.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.20. BESLISSING Gemeentelijke basisschool Hulshout. Vaststelling schoolreglement schooljaar 2024-2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        3 juli 2023: Gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Hulshout voor het schooljaar 2023-2024.

        Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

        Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de infobrochure.

Juridische gronden

        25 februari 1997: Decreet Basisonderwijs: artikelen 8,12/1,14/0,14/1,27bis, 44quater t.e.m. 44septies.

        2 april 2004: Decreet over participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad: artikel 21.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40.

        CAO XII basisonderwijs.

        3 mei 2023: Decreet leersteun: artikel 16.

Adviezen

        28 mei 2024: De schoolraad geeft positief advies over het ontwerp van het arbeidsreglement.

        5 juni 2024: Het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over de vakantiedagen schooljaar 2024-2025.

Argumentatie

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, op papier of via een elektronische drager, ter beschikking gesteld aan de ouders die ondertekenen voor akkoord.

Het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs is aan actualisatie toe als gevolg van de gewijzigde regelgeving. De wijzigingen werden als bijlage van deze beslissing toegevoegd.

Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.

Het model van schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten is gebruikt als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.

Na bespreking,

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van de gemeenteraad van 3 juli 2023 over schoolreglement gewoon basisonderwijs op.

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het schoolreglement voor het gewoon basisonderwijs vast voor de gemeentelijke basisschool Hulshout voor het schooljaar 2024-2025. Het schoolreglement is als bijlage toegevoegd en maakt integraal deel uit van het besluit.

Artikel 3:

De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de infobrochure.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.21. BESLISSING Gemeentelijke basisschool Hulshout. Goedkeuring van de vakantiedagen en de vrije dagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout voor het schooljaar 2024-2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeenteraad moet de vakantiedagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout, voor schooljaar 2024-2025 vaststellen.

        De leerlingen krijgen de vakantiedagen voor het volgende schooljaar op het einde van het schooljaar.

Juridische gronden

        17 april 1991: Besluit Vlaamse Regering van “tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap”.

        artikel 6: maakt melding  van twee facultatieve vakantiedagen waarover de instellingen voor basisonderwijs bijkomend kunnen beschikken.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40.

Adviezen

        28 mei 2024: De schoolraad geeft positief advies over het ontwerp van het arbeidsreglement.

        5 juni 2024: Het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité (ABOC) van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs, geeft positief advies over de vakantiedagen schooljaar 2024-2025.

Argumentatie

Het schoolbestuur is bevoegd om de vakantiedagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout vast te stellen.

BESLUIT: unaniem
 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de vakantiedagen en de vrije dagen van de gemeentelijke basisschool Hulshout goed voor het schooljaar 2024-2025.

1ste trimester

Hervatten van de lessen: maandag 2 september 2024

Lokale verlofdag: maandag 7 oktober 2024

Herfstvakantie: maandag 28 oktober tot en met zondag 3 november 2024

Wapenstilstand: maandag 11 november 2024
Pedagogische studiedag: dinsdag 12 november 2024

Kerstvakantie: maandag 23 december 2024 tot en met zondag 5 januari 2025

 

2de trimester

Pedagogische studiedag: nog in te vullen afhankelijk van data sneeuwklassen

Krokusvakantie: maandag 3 maart tot en met zondag 9 maart 2025

Paasvakantie: maandag 7 april tot en met maandag 21 april 2025

 

3de  trimester

Dag van de Arbeid: donderdag 1 mei 2025
Lokale verlofdag: vrijdag 2 mei 2025

Pedagogische studiedag: woensdag 28 mei 2025
O.H. Hemelvaart: donderdag 29 mei 2025

                                    vrijdag 30 mei 2025
Pinkstermaandag: 9 juni 2025
Begin zomervakantie: dinsdag 1 juli 2025

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.22. BESLISSING TMVS (CREAT). Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 18 juni 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging TMVS dv (Creat).

        8 juni 2020: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger en Saskia Luyten als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van CREAT voor de legislatuur 2019-2024.

        13 juni 2022: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Karolien Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van CREAT voor de legislatuur 2019-2024.

        17 april 2024: Aangetekende brief van CREAT met de uitnodiging voor de algemene jaarvergadering van TMVS dv op 18 juni 2024.

        Het mandaat van de gemeentelijke afgevaardigde moet voorafgaand aan elke vergadering vastgesteld worden.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        10 december 2019: Statuten TMVS.

Argumentatie

Op basis van de informatie die verstrekt is zijn er geen bezwaren voor de agenda, de voorgenomen besluiten en hun motivering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene jaarvergadering van TMVS dv van 18 juni 2024 goed:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023
  4. Verslag van de commissaris
  5. a.Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023.

              b.Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2023

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen
  4. Varia

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene jaarvergadering van TMVS dv van 18 juni 2024 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger die deelneemt aan de gewone algemene jaarvergadering van TMVS dv op 18 juni 2024 te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de gewone algemene jaarvergadering van TMVS dv op 18 juni 2024.

Indien deze de gewone algemene vergadering niet geldig kan beraadslagen of om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen bezorgt een afschrift van deze beslissing aan Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.23. BESLISSING Cipal. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 20 juni 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging Cipal.

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Kato Laeremans als vertegenwoordiger en Karolien Laeremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

        14 oktober 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

        3 mei 2024: E-mail met de uitnodiging voor de digitale algemene vergadering van Cipal op 20 juni 2024.

        Het mandaat van de gemeentelijke afgevaardigde moet voorafgaand aan elke vergadering vastgesteld worden.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        14 december 2018: Statuten Cipal.

Argumentatie

Op basis van de informatie die verstrekt is zijn er geen bezwaren voor de agenda, de voorgenomen besluiten en hun motivering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Cipal van 20 juni 2024 goed:

  1. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023
  2. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023 met bestemming van het resultaat
  3. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023
  4. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023
  5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2023
  6. Vervanging bestuurder
  7. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van Cipal van 20 juni 2024 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger die deelneemt aan de algemene vergadering van Cipal op 20 juni 2024 te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal op 20 juni 2024.

Indien deze algemene vergadering niet geldig kan beraadslagen of om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen bezorgt een afschrift van deze beslissing aan Cipal, Cipalstraat 3, 2440 Geel, infoavdv@cipal.be.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.24. BESLISSING Pontes. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 20 juni 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging Pontes.

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing omtrent de aanduiding van Hilde Van Looy als vertegenwoordiger en Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Pontes voor de legislatuur 2019-2024.

        30 april 2024: E-mail Pontes met de uitnodiging voor de gewone algemene vergadering van 20 juni 2024. Deze vergadering gaat digitaal door.

        Het mandaat van de gemeentelijke afgevaardigde moet voorafgaand aan elke vergadering vastgesteld worden.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

        Artikel 34: over  de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        23 juni 2022: Statuten Pontes.

Argumentatie

Op basis van de informatie die verstrekt is zijn er geen bezwaren voor de agenda, de voorgenomen besluiten en hun motivering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de gewone algemene vergadering van Pontes van 20 juni 2024 goed:

  1. Algemene vergadering: verslag 14 december 2023 – goedkeuring
  2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring
  3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2023 - goedkeuring
  4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2023 - aktename
  5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2023 - goedkeuring
  6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring
  7. Varia en rondvraag

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de gewone algemene vergadering van Pontes van 20 juni 2024 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger die deelneemt aan de gewone algemene vergadering van Pontes op 20 juni 2024  te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de gewone algemene vergadering van Pontes op 20 juni 2024 .

Indien deze de gewone algemene vergadering niet geldig kan beraadslagen of om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen bezorgt een afschrift van deze beslissing aan Pontes, Jules Moretuslei 2, 2610 Wilrijk, tw@pontes.be.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.25. BESLISSING IOK. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 21 juni 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging IOK.

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Elias De Wever als vertegenwoordiger en Tania Vrindts als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van IOK.

        19 april 2024: E-mail IOK met de uitnodiging voor de algemene vergadering van IOK van 21 juni 2024.

        Het mandaat van de gemeentelijke afgevaardigde moet voorafgaand aan elke vergadering vastgesteld worden.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

  Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

  Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

  15 april 2020: Besluit van de buitengewone algemene vergadering van IOK over de aanpassing van de statuten

Argumentatie

Op basis van de informatie die verstrekt is zijn er geen bezwaren voor de agenda, de voorgenomen besluiten en hun motivering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IOK van 21 juni 2024 goed:

  1. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023 IOK - jaarverslag en jaarrekening 2023.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2023.
  3. Resultaatsbestemming 2023.
  4. Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2023, afgesloten per 31 december 2023.
  5. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2023.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van IOK van 21 juni 2024 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger die deelneemt aan de algemene vergadering van IOK van 21 juni 2024 te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IOK op 21 juni 2024.

Indien deze algemene vergadering niet geldig kan beraadslagen of om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen bezorgt een afschrift van deze beslissing aan IOK, Antwerpseweg 1, 2440 Geel, info@iok.be.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.26. BESLISSING IOK Afvalbeheer. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 21 juni 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging IOK Afvalbeheer.

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Tania Vrindts als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer.

        19 april 2024: E-mail IOK Afvalbeheer met de uitnodiging voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 21 juni 2024.

        Het mandaat van de gemeentelijke afgevaardigde moet voorafgaand aan elke vergadering vastgesteld worden.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

  Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

  15 april 2020: Besluit van de buitengewone algemene vergadering van IOK over de aanpassing van de statuten.

Argumentatie

Op basis van de informatie die verstrekt is zijn er geen bezwaren voor de agenda, de voorgenomen besluiten en hun motivering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 21 juni 2024 goed:

  1. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023 IOK Afvalbeheer - jaarverslag en jaarrekeningen 2023.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2023.
  3. Resultaatsbestemming 2023.
  4. Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2023, afgesloten per 31 december 2023.
  5. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2023.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 21 juni 2024 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger die deelneemt aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 21 juni 2024 te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IOK afvalbeheer op 21 juni 2024.

Indien deze algemene vergadering niet geldig kan beraadslagen of om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen bezorgt een afschrift van deze beslissing aan IOK Afvalbeheer, Antwerpseweg 1, 2440 Geel, info@iok.be.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.27. BESLISSING Iverlek. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 26 juni 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente Hulshout is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

        11 februari 2019: Gemeenteraadsbeslissing over de aanduiding van Hilde Van Looy als vertegenwoordiger en Elias De Wever als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Iverlek voor de legislatuur 2019-2024.

        18 maart 2024: De agenda met documentatiestukken werd opgesteld door de Raad van Bestuur.

        3 april 2024: Aangetekende brief van Iverlek met de uitnodiging voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek op 26 juni 2024, die plaats heeft in "Quartier Papier, Fabrieksstraat 55/59, 1930 Zaventem".

        13 mei 2024: Aangetekende brief van Iverlek met de nazending en documentatie met betrekking tot de agendapunten 1 en 3 voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering.

        Het mandaat van de gemeentelijke afgevaardigde moet voorafgaand aan elke vergadering vastgesteld worden.

        Het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV, beslist door de Raad van Bestuur van Iverlek in zijn zitting van 18 maart 2024, en de beslissing om de oprichting, de inbreng in geld (2.000,00 euro), de goedkeuring van de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening, ter bekrachtiging voor te leggen aan de Algemene Vergadering van 26 juni 2024.

        Overeenkomstig het artikel 472 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur dient de beslissing tot deelneming van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging in een andere rechtspersoon te worden genomen door de Algemene Vergadering op grond van een verslag dat de Raad van Bestuur heeft opgemaakt waarin de voor- en nadelen van de deelneming worden afgewogen en waarin wordt aangetoond dat de opdrachthoudende vereniging zelf niet die voordelen kan bieden. De Raad van Bestuur van Iverlek keurde in voormelde zitting van 18 maart 2024 het verslag aan de Algemene Vergadering goed. Samengevat zijn de voordelen van de oprichting van TRANSCO ENERGY CV o.a. het bestendigen van de gemeentelijke controle en strategische verankering van Elia (via Publi-T) en Fluxys (via Publigas) zonder de gemeente financieel te belasten (een goedkeuring van deze oprichting impliceert geenszins onomkeerbare stappen, noch onomkeerbare financiële engagementen voor Iverlek of de gemeente), het gegeven dat dergelijke structuur veel toegankelijker is voor, en gekend door, externe investeerders dan de publiekrechtelijke figuur van de opdrachthoudende vereniging, zonder daarbij de rechten en belangen van de gemeenten uit het oog te verliezen (waarbij Iverlek recht heeft op minstens één bestuurder, die regelmatig verslag moet uitbrengen). Ook de gefaseerde aanpak in dit dossier heeft een aantal duidelijke voordelen zoals de eenvoudige mogelijkheid tot vereffening indien nodig, het sneller kunnen schakelen bij een eerstvolgende kapitaaloperatie van Elia/Publi-T (of 2 Fluxys/Publigas), de creatie van een duidelijk afgelijnde overlegstructuur en het feit dat er nu nog geen verregaande akkoorden moeten worden gesloten met niet-gemeentelijke partners, waarbij nu enkel sprake is van een minimale cash-inbreng zonder het beleid van de nieuwe gemeenteraad in de volgende legislatuur of de toekomstige ontwikkeling van de financiën van de gemeente nodeloos te verstoren (geen substantiële financiële impact op het gemeentebestuur).

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur:

  Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: over het bepalen van het mandaat van de volmachtdrager.

        Artikel 472: over de deelneming van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging in een andere rechtspersoon.

        17 december 2019: Statuten Iverlek.

Argumentatie

Op basis van de informatie die verstrekt is zijn er geen bezwaren voor de agenda, de voorgenomen besluiten en hun motivering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek van 26 juni 2024  goed:

  1. Kennisneming verslagen van Iverlek van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.  
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2023.  
  5. Voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas.
  6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.  
  7. Statutaire benoemingen.
  8. Benoeming van een commissaris.
  9. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 5 en 8 en desgevallend 6 en 7 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 5 en 8 en desgevallend 6 en 7 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  10.  Statutaire mededelingen.

Artikel 2: VOORSTEL OPRICHTING ONTHAALSTRUCTUUR VOOR BELANGEN IN PUBLI-T EN PUBLIGAS

De gemeenteraad keurt het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV door Iverlek.

De Algemene Vergadering van Iverlek wordt verzocht de oprichting, de inbreng in geld (2.000,00 euro), de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening te willen bekrachtigen.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van Iverlek van 26 juni 2024 goed.

Artikel 4:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger die deelneemt aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek  op 26 juni 2024 te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek  op 26 juni 2024.

Indien deze de algemene vergadering tevens jaarvergadering niet geldig kan beraadslagen of om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen bezorgt een afschrift van deze beslissing aan Iverlek, Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle, vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.28. BESLISSING Pidpa. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger van de algemene vergadering van 28 juni 2024.

MOTIVERING:

Feiten en context

        De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

        18 maart 2019: Gemeenteraadsbeslissing met de aanduiding van Rigo Huyskens als vertegenwoordiger en Jos Voet als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van Pipda voor de legislatuur 2019-2024.

        22 april 2024: Aangetrekende brief Pidpa met de uitnodiging voor de algemene vergadering van 28 juni 2024 om 11.30  uur. Deze zal fysiek plaatsvinden bij Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

        2 mei 2024: E-mail Pidpa met de nazending van het verslag van de commissaris 2023.

        Het mandaat van de gemeentelijke afgevaardigde moet voorafgaand aan elke vergadering vastgesteld worden.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

        Artikel 41: over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 432: het mandaat van de volmachtdrager bepalen.

        18 november 2019: Statuten Pidpa.

Argumentatie

Op basis van de informatie die verstrekt is zijn er geen bezwaren voor de agenda, de voorgenomen besluiten en hun motivering.

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 28 juni 2024 goed:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023
  3. Verslag van de commissaris over het jaar 2023
  4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2023
  5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
  6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
  7. Benoemingen
  8. Varia
    1. Vragen van vennoten
  9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de inhoud van de agendapunten van de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 28 juni 2024 goed.

Artikel 3:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger die deelneemt aan de algemene vergadering van Pidpa op 28 juni 2024 te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van Pidpa op 28 juni 2024.

Indien deze  de algemene vergadering niet geldig kan beraadslagen of om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen bezorgt een afschrift van deze beslissing aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen, directiesecretariaat@pidpa.be.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.29. KENNISNAME Organisatiebeheersing. Jaarlijkse rapportering.

KENNISNAME:

Feiten en context

        Artikel 219, lid 2 van het decreet stelt: "De algemeen directeur rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar".

        3 juni 2024: Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de rapportering over de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout voor 2023.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41, artikel 219, lid2.

        29 april 2019: Gemeenteraadsbesluit met goedkeuring van het algemeen kader van het systeem voor organisatiebeheersing voor het Lokaal Bestuur Hulshout.

Adviezen

        21 mei 2024: Het managementteam geeft gunstig advies over de stand van zaken voor de rapportering van het systeem voor organisatiebeheersing.

Argumentatie

1. Organisatiebeheersing

Het Decreet Lokaal Bestuur legt op dat gemeente en OCMW één gezamenlijk systeem voor organisatiebeheersing moeten hebben. Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:

        Het bereiken van de vastgelegde doelstellingen en het kennen en beheersen van risico's.

        Het naleven van wetgeving en procedures.

        De beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersrapportering.

        Een effectieve en efficiënte wijze van werken economische inzet van beschikbare middelen.

        De bescherming van activa en het voorkomen van fraude.

Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur bepaalt hoe dit moet gebeuren. Dat systeem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten. Een aantal onderdelen van dit systeem zijn ook decretaal bepaald (bv. visum).

Organisatiebeheersing is dus een middel om de doelstellingen te bereiken en een continue opdracht waar al de medewerkers dagelijks, al dan niet bewust, mee bezig zijn.

2. Organisatiebeheersing in Hulshout

Vanaf 2019 werd gewerkt aan een organisatiebeheersingssysteem voor de gehele organisatie. Hulshout heeft gekozen voor het systeem van organisatiebeheersing dat de Vlaamse overheid heeft uitgewerkt

In het najaar van 2022 heeft het managementteam de aanpak en de resultaten van het organisatiebeheerssysteem geëvalueerd. Hierbij kwamen we tot volgende vaststellingen.

  1. Organisatiebeheersing wordt opgevat als een laag die over de werking ligt. Dit heeft als nadeel dat organisatiebeheersing niet in de dagelijkse werking verankerd is.
  2. Organisatiebeheersing wordt nog te veel gezien als een opdracht van het management en van de beleidsmedewerker. Medewerkers zijn zich niet altijd bewust van risico’s en van de bestaande beheersmaatregelen. Het is echter een taak van alle werknemers om volgens de principes van behoorlijk bestuur te werken.
  3. De organisatie neemt geregeld acties die bedoeld zijn om de organisatie en werking te verbeteren maar deze acties zijn niet terug te vinden in het systeem van organisatiebeheersing.
  4. Het systeem van de Vlaamse overheid blijft een goed leidraad om het organisatiebeheerssysteem vorm te geven.

3. Gewijzigde aanpak voor 2023

Bij de rapportering over organisatiebeheersing over 2022 is er dan ook een wijziging in de aanpak van organisatiebeheersing goedgekeurd. Het rapport over organisatiebeheersing 2023 beschrijft de nieuwe aanpak, de transitie en de evaluatie van de acties in het kader van organisatiebeheersing over 2023. Het rapport is als bijlage bijgevoegd.

Financiële weerslag

De eventuele financiële gevolgen die aan dit besluit verbonden zijn, zullen opgenomen worden bij de aanpassing van het meerjarenplan.

Na bespreking,

 

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering over de uitwerking van het systeem van organisatiebeheersing van het Lokaal Bestuur Hulshout voor 2023.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.30. BESLISSING Financiën. Goedkeuring retributiereglement voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek voor zelfstandige woningen en kamers voor de aanslagjaren 2024 tot en met 2025.

MOTIVERING:

Feiten en context

        19 december 2022: Gemeenteraadsbeslissing over het retributiereglement op de afgifte van conformiteitsattesten voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025.

        Vanaf 1 juni 2024 wordt de vergoeding hervormd en zal er een vergoeding kunnen worden gevraagd voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek. Daarmee vervalt de huidige vergoedingsregeling voor het behandelen van de aanvraag van een conformiteitsattest. Bovendien wordt het maximumbedrag dat de gemeente mag vragen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken verhoogd tot 200 euro.

        Het lijkt aangewezen om voor de uitvoering van conformiteitsonderzoek een vergoeding vast te stellen, binnen het nieuwe decretale kader.

Juridische gronden

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 40, §3.

        15 februari 2019: Omzendbrief KB/ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit.

        17 juli 2020: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, zoals gewijzigd, hierna Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder artikel 3.3/1.

        11 september 2020: Besluit Vlaamse regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd, hierna Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder artikel 3.4, vierde lid.

        21 april 2023: Decreet tot wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen (‘middellange termijndecreet’).

        08 december 2023: Besluit tot wijziging van diverse besluiten over het Woonbeleid.

Argumentatie

Conformiteitsattest

Wie in Vlaanderen een woning verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen-Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen-Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.  De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. Het conformiteitsattest vermeldt ook het maximum aantal toegelaten bewoners. Voor de gemeente wijst de burgemeester de wooncontroleur aan.

Aan het onderzoek naar de conformiteit van woningen en het uitreiken van het attest zijn kosten verbonden. 

Een retributie lenigt een gedeelte van de kosten voor het afleveren van een conformiteitsattest.

Er is geen vergoeding verschuldigd als er geen aanvraag is. Dat is het geval als het initiatief voor het conformiteitsonderzoek bij de burgemeester ligt, al dan niet na ontvangst van een melding over de mogelijk gebrekkige kwaliteit van een woning in de waarschuwingsprocedure.

Met de nieuwe regelgeving wordt in meer mogelijkheden voorzien om een vergoeding te vragen. Door de gewijzigde regelgeving zal het vanaf 1 juni 2024 (enkel nog) mogelijk zijn een vergoeding per conformiteitsonderzoek te vragen. Tot op heden wordt er een vergoeding gevraagd voor de behandeling van de aanvraag van een conformiteitsattest. In de praktijk blijkt bv. echter dat er vaak meer dan één conformiteitsonderzoek wordt uitgevoerd alvorens de woning conform kan worden verklaard. Met de nieuwe regeling kan aldus in dit geval een retributie per conformiteitsonderzoek worden gevraagd (i.p.v. één retributie per aanvraag voor een attest), waardoor de vergoeding meer in verhouding zal staan tot de gemaakte kosten.

Bovendien wordt vanaf 1 juni 2024 het maximale bedrag dat kan worden gevraagd, verhoogd naar 200 euro per conformiteitsonderzoek. De vergoeding moet beperkt zijn tot de werkelijke kosten. Het betreffende conformiteitsonderzoek wordt steeds uitgevoerd door een woningonderzoeker in opdracht van de gemeente. Dergelijk onderzoek gaat steeds gepaard met een administratieve verwerking. Hierdoor blijkt de huidige vergoeding die gevraagd kan worden niet in overeenstemming te zijn met de werkelijke kosten. In de praktijk liggen de kosten van een conformiteitsonderzoek omstreeks of zelfs hoger dan 200 euro per conformiteitsonderzoek. Het lokale bestuur wenst echter in te zetten op het verhogen van de woningkwaliteit en wil in dat opzicht momenteel deze wekelijke kost niet volledig doorrekenen.

De vergoeding wordt gevraagd per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag. Een kamer wordt als een bepaald type woning beschouwd (art. 1.3, §1, eerste lid, 25° Vlaamse Codex Wonen van 2021). In geval van kamers is dit dus een vergoeding per kamer.

De vergoeding kan enkel worden gevraagd voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek op verzoek.

Er wordt een vergoeding gevraagd voor conformiteitsonderzoeken in volgende gevallen (deze gevallen worden altijd als een verzoek beschouwd):

In het kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

In het kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

In het kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

In een aantal gevallen zal er geen vergoeding (kunnen) worden gevraagd:

Voor de uitvoering van het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure (veelal op vraag van de huurder) of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring (veelal op initiatief van de gemeente/burgemeester, de zogenaamde ambtshalve onderzoeken), cf. artikel 3.3/1 Vlaamse Codex Wonen van 2021

Voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek op vraag van de woonmaatschappij. Woonmaatschappijen zijn wettelijk verplicht om sociale huurwoningen aan te bieden en het woningbestand te herwaarderen, via het eigen patrimonium of via inhuring op de private huurmarkt om kwaliteitsvolle woningen en kamers te verhuren tegen een redelijke huurprijs (art. 4.40 Vlaamse Codex Wonen van 2021). Deze huurwoningen moeten aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten voldoen (art. 3.1 Vlaamse Codex Wonen van 2021). In tegenstelling tot private personen, heeft de woonmaatschappij niet de keuze om deze woningen niet aan te bieden en te verhuren, die kwaliteitsvol dienen te zijn. De overheidsprestatie in kwestie (nl. uitvoeren woningonderzoek i.f.v. vaststelling conformiteit) waarvoor de retributie verschuldigd wordt, is bijgevolg impliciet het gevolg van een overheidsverplichting zelf, waardoor het om die reden gepast voorkomt de woonmaatschappijen vrij te stellen van de retributie]

BESLUIT: unaniem
 

Artikel 1: toepassingsgebied

§1. De gemeenteraad beslist met ingang van 1 juli 2024 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 in de hieronder opgesomde gevallen een retributie te vestigen voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek, op verzoek, dat verloopt volgens de procedure vermeld in artikel 3.3 van de Vlaamse Codex Wonen:

     In het kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

     In het kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

     In het kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

§2. De retributie is niet verschuldigd in volgende gevallen:

     Voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek na een verzoek om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren met toepassing van artikel 3.13 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

     Voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek na een melding in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

     Voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek op vraag van de woonmaatschappij.

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke persoon of de rechtspersoon die als houder van het zakelijk recht of onderverhuurder een woning verhuurt of te huur of ter beschikking stelt.

Artikel 3: tarief

De retributie wordt vastgesteld als volgt:

     90 euro voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek voor een zelfstandige woning;

     90 euro voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek voor een kamer met een maximum van 1.775 euro per aanvraag.

Artikel 4:

Vanaf aanslagjaar 2025 zal er een jaarlijkse indexering van 2% op de tarieven worden toegepast.

Artikel 5: Afrondingsregel

Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt: - Bedragen die eindigen op 1, 2, 3 of 4 eurocent worden afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. - Bedragen die eindigen op 5, 6, 7, 8 of 9 eurocent worden afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

Artikel 6:

De retributie wordt betaald door middel van storting op het rekeningnummer en binnen de termijn vermeld in de brief van het gemeentebestuur.

Artikel 7:

De gemeenteraad heft de gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 over goedkeuring van het retributiereglement op het uitreiken van conformiteitsattesten voor woningen op vanaf 1 juli 2024.

Artikel 8:

De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.31. BESLISSING AGB Sport Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2023, het jaarverslag 2023 en het verlenen van kwijting.

MOTIVERING:

Feiten en context

        1 september 2008: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Sport Hulshout, afgekort AGB Sport Hulshout werden goedgekeurd.

        19 december 2008: Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

        14 januari 2009: Publicatie in het Belgisch Staatsblad van gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2008.

        26 mei 2014: Gemeenteraadsbeslissing over goedkeuring statuten AGB Sport Hulshout.

        20 mei 2015: Publicatie in het Belgisch Staatsblad van de wijziging van de statuten van het AGB Sport Hulshout.

        27 mei 2024: Beslissing van de Raad van Bestuur AGB Sport Hulshout houdende goedkeuring jaarrekening 2023.

Juridische gronden

        26 mei 2014: Statuten AGB Sport Hulshout: artikel 38.

        22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

Argumentatie

Inhoud

De jaarrekening bevat een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Daarnaast wordt bijkomende documentatie als achtergrondinformatie bij de jaarrekening aan de raadsleden aangeboden.

De beleidsevaluatie

Voor de beleidsevaluatie legt de regelgeving geen gestandaardiseerd schema op. De bedoeling is dat het een beknopt en leesbaar document is dat de raadsleden een antwoord geeft op de vraag in welke mate en tegen welke kost de acties en beleidsdoelstellingen uit de strategische nota van het meerjarenplan gerealiseerd werden. De eindevaluatie over de periode van 1 januari tot 31 december is opgenomen in het rapport van de beleidsevaluatie. Dit rapport maakt onderdeel uit van de jaarrekening.

De financiële nota

De financiële nota van de jaarrekening bevat:

        de doelstellingenrekening (schema J1).

        de staat van het financieel evenwicht (schema J2).

        de realisatie van de kredieten (schema J3).

        de balans (schema J4).

        de staat van opbrengsten en kosten (schema J5).

De jaarrekeningen 2023 van AGB Sport werd reeds vastgesteld door de Raad van Bestuur.

De toelichting

De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van de jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze omvat minstens:

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (schema T1).

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2).

        de investeringsprojecten (schema T3).

        een overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4).

        een overzicht van de financiële risico’s met een omschrijving van die risico’s en van de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken.

        een verwijzing naar de plaats waar de documentatie beschikbaar is.

        een toelichting bij de balans (schema T5).

        de waarderingsregels.

        de niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen.

        een verklaring van de materiële verschillen tussen de gerealiseerde en de geraamde ontvangsten en uitgaven.

        de toelichting over de kosten, opbrengsten, uitgaven en ontvangsten met een buitengewone invloed op het budgettair resultaat van het boekjaar en het overschot of tekort van het boekjaar.

        een overzicht van de overgedragen (gedeelten van) kredieten voor investeringen en financiering.

De documentatie

Naast het ontwerp van de jaarrekening stelt het bestuur ook de bijbehorende documentatie aan de raadsleden ter beschikking. De documentatie bevat minstens de volgende onderdelen (artikel 4 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 (MB BBC)):

        het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen, acties, ontvangsten en uitgaven.

        een overzicht van de toegestane werkings- en investeringssubsidies voor het boekjaar in kwestie. (niet van toepassing bij AGB Sport Hulshout)

        een overzicht van de beleidsvelden per beleidsdomein.

        een overzicht van de verbonden entiteiten.

        een overzicht van de personeelsinzet. (niet van toepassing bij AGB Sport Hulshout)

        een overzicht van de opbrengst per belastingsoort. (niet van toepassing bij AGB Sport Hulshout)

De documentatie biedt de raadsleden achtergrondinformatie bij de jaarrekening. De raad moet er niet over beslissen.

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
0 stemmen tegen
9 onthoudingen: Gust Van den Bruel, Rist Heylen, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Katrien Monsecour, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 en het jaarverslag 2023 van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist kwijting te verlenen aan de leden van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Hulshout voor hun mandaat gedurende het boekjaar 2023.

 

 

Na agendapunt "A31. BESLISSING: AGB Sport Hulshout. Goedkeuring jaarrekening 2023, het jaarverslag 2023 en het verlenen van kwijting."  schorst waarnemend voorzitter Geert Daems de gemeenteraad om 20.58 uur voor de behandeling van de raad voor maatschappelijk welzijn. Na de behandeling van de agendapunten van de raad voor maatschappelijk welzijn opent waarnemend voorzitter Geert Daems opnieuw gemeenteraad om 21.14 uur en worden de resterende agendapunten behandeld.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Punt bijlagen/links Jaarverslag AGB Sport Hulshout boekjaar 2023 dd 27052024.pdf Download
Uittreksel_dh AGB_Sport-RVB 27-05-2024 Goedkeuring_jaarrekening_2023. 202401711.pdf Download
1809 Hulshout AGB Jaarrekening 2023.PDF Download
Boek jaarrekening 2023 - AGB Hulshout.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.32. BESLISSING Financiën. Jaarrekening 2023 gemeente en OCMW Hulshout - vaststellen.

MOTIVERING:

Feiten en context

        Het gezamenlijk meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de raden op 16 december 2019 en aangepast op 9 november 2020 en 6 december 2021, 7 november 2022 en 27 november 2023.

        Vanaf 2020 werd er gestart met de uitvoering van het meerjarenplan. De jaarrekening 2023 bevat de rapportering over het vierde jaar van het plan.

Juridische gronden

De jaarrekening 2023 wordt opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheerscyclus (BBC). De regels die van toepassing zijn voor de opmaak van de jaarrekening zijn vastgelegd in:

        22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur: artikel 40 en 260.

        30 maart 2018: Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

        26 juni 2018: Ministerieel Besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

Adviezen

        21 mei 2024: Positief advies MAT.

Argumentatie

Eén jaarrekening

De jaarrekening 2023 is opgemaakt volgens de nieuwe regels voor de beleids- en beheerscyclus (BBC2020). Een belangrijk gevolg is dat de gemeente en het OCMW samen één rapporteringsentiteit vormen en bijgevolg een geïntegreerde jaarrekening maken. Juridisch blijven gemeente en OCMW echter twee afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening.

De nieuwe regelgeving BBC2020 voorziet dat de opbouw van het meerjarenplan en van de jaarrekening zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd zijn, wat een transparante rapportering over de realisatiegraad van de doelstellingen mogelijk maakt.

Inhoud

De jaarrekening bevat een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Daarnaast wordt bijkomende documentatie als achtergrondinformatie bij de jaarrekening aan de raadsleden aangeboden.

De beleidsevaluatie

Voor de beleidsevaluatie legt de regelgeving geen gestandaardiseerd schema op. De bedoeling is dat het een beknopt en leesbaar document is dat de raadsleden een antwoord geeft op de vraag in welke mate en tegen welke kost de acties en beleidsdoelstellingen uit de strategische nota van het meerjarenplan gerealiseerd werden. De eindevaluatie over de periode van 1 januari tot 31 december is opgenomen in het rapport van de beleidsevaluatie. Dit rapport maakt onderdeel uit van de jaarrekening.

De financiële nota

De financiële nota van de jaarrekening bevat:

        de doelstellingenrekening (schema J1).

        de staat van het financieel evenwicht (schema J2).

        de realisatie van de kredieten (schema J3).

        de balans (schema J4).

        de staat van opbrengsten en kosten (schema J5).

De jaarrekeningen 2023 van AGB Sport werd reeds vastgesteld en de jaarrekening 2023 van de Welzijnsvereniging wordt nog vastgesteld door de Algemene vergadering. In schema J2 is het bijgevolg mogelijk om het geconsolideerd financieel evenwicht weer te geven.

De toelichting

De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van de jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze omvat minstens:

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (schema T1).

        een overzicht van ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2).

        de investeringsprojecten (schema T3).

        een overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4).

        een overzicht van de financiële risico’s met een omschrijving van die risico’s en van de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken.

        een verwijzing naar de plaats waar de documentatie beschikbaar is.

        een toelichting bij de balans (schema T5).

        de waarderingsregels.

        de niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen.

        een verklaring van de materiële verschillen tussen de gerealiseerde en de geraamde ontvangsten en uitgaven.

        de toelichting over de kosten, opbrengsten, uitgaven en ontvangsten met een buitengewone invloed op het budgettair resultaat van het boekjaar en het overschot of tekort van het boekjaar.

        een overzicht van de overgedragen (gedeelten van) kredieten voor investeringen en financiering.

De documentatie

Naast het ontwerp van de jaarrekening stelt het bestuur ook de bijbehorende documentatie aan de raadsleden ter beschikking. De documentatie bevat minstens de volgende onderdelen (artikel 4 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 (MB BBC)):

        het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen, acties, ontvangsten en uitgaven.

        een overzicht van de toegestane werkings- en investeringssubsidies voor het boekjaar in kwestie.

        een overzicht van de beleidsvelden per beleidsdomein.

        een overzicht van de verbonden entiteiten.

        een overzicht van de personeelsinzet.

        een overzicht van de opbrengst per belastingsoort.

De documentatie biedt de raadsleden achtergrondinformatie bij de jaarrekening. De raad moet er niet over beslissen.

Procedure

De beleidsrapporten worden overeenkomstig artikel 249 van het decreet over het lokaal bestuur vastgesteld door de raden van beide rechtspersonen maar de inhoud ervan is gemeenschappelijk. Het bestuur bezorgt het ontwerp van de jaarrekening minstens 14 dagen voor de raadszitting waarop het geagendeerd is aan ieder lid van de raad. Vanaf dat moment moeten de raadsleden ook de bijbehorende documentatie ter beschikking krijgen.

De gemeente en haar OCMW vormen samen één rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening. Juridisch blijven het echter twee afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast.

Na bespreking,

BESLUIT: 12 stemmen voor: Geert Daems, Elien Bergmans, Joost Verhaegen, Hilde Van Looy, Karolien Laeremans, Elias De Wever, Rigo Huyskens, Jos Voet, Tania Vrindts, Geert Vermunicht, Britt De Ceuster en Kristina Van den Heuvel
7 stemmen tegen: Gust Van den Bruel, Kurt Albert, Sofie Van Lommel, Kurt Winkelmans, Dorien Van Opstal, Luc Van den Vonder en Danny Mattheus
2 onthoudingen: Rist Heylen en Katrien Monsecour
Motivatie stem tegen Kurt Winkelmans: Voor de ganse N-VA-fractie: We zijn zeer ontevreden over de summiere uitleg bij de jaarrekening. De vraag rijst hoe de raadsleden geacht worden iets goed te keuren waarover veel vragen zijn maar geen antwoorden gegeven worden.

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt (het deel van) de jaarrekening 2023 van gemeente Hulshout vast.

Deze geïntegreerde jaarrekening 2023 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota, een toelichting en extra documentatie.

Beschikbaar budgettair resultaat

€ 7.501.247,37

Autofinancieringsmarge

€ 2.890.988,22

 

Balans per 31/12/2023

Activa

Passiva

 

Vlottende Activa

€ 10.181.373,55

Schulden

    9.749.293,27

Vaste Activa

€ 52.222.147,45

Nettoactief

  52.654.227,73

Totaal Activa

€ 62.403.521,00

Totaal Passiva

  62.403.521,00

 

De staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2023

Kosten

€ 17.782.663,84

Opbrengsten

€ 18.933.482,48

Overschot / Tekort van het boekjaar

   1.150.818,64  

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het vastgestelde deel van de jaarrekening 2023 van het OCMW goed.

De gezamenlijke jaarrekening 2023 van het lokaal bestuur is hierdoor definitief vastgesteld.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de evaluatie van de acties voor 2023 voor gemeente en OCMW goed.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Punt bijlagen/links Lokaal bestuur Hulshout - jaarrekening 2023.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.33. VRAAG Verkeersveiligheid; mobiliteit; openbare werken. Stand van zaken in orde brengen van de zebrapaden en de wegmarkeringen die niet voldoen aan de normen. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

Verkeersveiligheid; mobiliteit; openbare werken. Stand van zaken in orde brengen van de zebrapaden en de wegmarkeringen die niet voldoen aan de normen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.34. VRAAG Milieu; veiligheid. Stand van zaken aankoop controlecamera’s om o.a. sluikstorten in te dijken. - TA - Gust Van den Bruel

VRAAG:

 Milieu; veiligheid. Stand van zaken aankoop controlecamera’s om o.a. sluikstorten in te dijken.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.35. VRAAG Mobiliteit. Files vanwege de vele omleidingen. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

Hulshout is door de buurgemeenten bijna volledig omsingeld door wegenwerken. De files op de Booischotseweg/Ijzerenweg en de N15 lopen sterk op. Welke mogelijkheden zijn er om de spitsuren te vergemakkelijken?

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 17 juni 2024.

 

GR OZ  A.36. VRAAG Mobiliteit. Staat van de F106. - TA - Rist Heylen

VRAAG:

De F106 staat voor een transformatie onder leiding van de provincie. Maar de staat van het asfalt wordt er niet beter op. Stukken die vroeger gerepareerd werden voor wortelschade zijn nu verzakt. Plant het bestuur nog herstellingswerken in de tussenperiode van de heraanleg?

 

Om 21.48 uur eindigt de openbare zitting van de gemeenteraad. Waarnemend voorzitter Geert Daems vraagt het publiek om de raadzaal te verlaten.

Om 21.48 uur opent waarnemend voorzitter Geert Daems de besloten zitting.

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.